Page 1

EGGNEWS September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Nyt spændende samarbejde NYHED med TV kokken Claus Holm

6 stk kogte pillede æg, vakuumpakkede - klar til servering! Se side 12.

For Claus Holm er respekten for den gode rene smag essentiel. En holdning, der matcher vores.

Læs mere på side 14.

Nye muligheder for Svenska Lantägg og HEDEGAARD foods

Øget volumen, høj leveringssikkerhed, fælles produktudvikling og markedsføring er blot nogle af de mange fordele. Læs side 3.

Ny lovgivning vedrørende fedtafgift. Er æg omfattet?

Uhmmm. Efterårshygge med lækker brioche burger

Smartbox. Ny håndterbar emballage med 120 æg

1. oktober træder en ny lov om fedtafgift på fødevarer i kraft. Afgiften skal være med til

Vi løfter sløret for et par af de lækre opskrifter fra den nye kogebog om æg, salt og krydderier af TV kokken Claus Holm. Bliv inspireret på side 6-7 og 16-17. Velbekomme!

HEDEGAARD foods introducerer nu en ny smart emballage med 120 danske buræg L. Emballagen er let at håndtere. Se mere om nyheden på side 4.

at sætte fokus på sundere fødevarer. Æg er IKKE omfattet af loven. Læs side 11.


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

2

Ă˜get produktionskapacitet har betydet en endnu højere leveringssikkerhed


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Nye muligheder for Svenska Lantägg og HEDEGAARD foods Af Ivan Noes Jørgensen

Den 26. april overtog HEDEGAARD foods A/S Svenska Lantägg AB og på en gang blev vi mere end dobbelt så store.

tet for, hvordan man i Svenska Lantägg tænker ledelse og forretning, er meget lig den måde, vi gør i HEDEGAARD foods.

Det i sig selv er ganske imponerende, men det har ikke været det primære mål med opkøbet. Det har til gengæld en øget produktionskapacitet, der gør, at vi kan matche et helt elementært krav fra de store kunder - høj leveringssikkerhed.

Vores værdigrundlag i de to virksomheder er så ens, at det næsten virker som om, vi har været en del af samme gruppe i mange år. Derfor tror jeg også, at den første fase er gået så godt, som den er. Værdigrundlaget i de to virksomheder er:

Med de kunder der i dag findes på markedet, er det ikke så ligetil. Kæderne har ofte et behov for flere 100 mio. æg om året i forskellige kategorier og størrelser. Dette giver os udfordringer, som vi nu i fællesskab er i stand til at løse. Vi har fået en fantastisk modtagelse hos Svenska Lantägg og i Sverige. Medarbejderne har været positive, konstruktive og åbne over for en ny ejer og ledelse. Med en kultur hvor service mod kunden er en selvfølgelighed, mærker man, at udgangspunk-

• • •

Kunden i fokus, Åbenhed, ærlighed og tillid Fokus på opgaven

Lantägg det kommende år, vi kommer med spændende nye tiltag. Et stor tak til medarbejderne i Svenska Lantägg for den positive modtagelse I har givet os. Det gør mulighederne for at opnå succes meget nemmere og samtidig sjovere. Uden opbakning fra den danske organisation var det her aldrig lykkedes. Tak til jer for at I som den største naturlighed, har taget over, når vi andre tager en smut ”hinsidans”. Venlig hilsen

Øget volumen giver styrke og nye muligheder. Der har været mange penge at spare ved at samordne indkøbet og ballancere råvaren bedre mellem de to virksomheder.

Ivan Noes Jørgensen

Vi har også fået styrket vore fælles produktudvikling og markedsføring. Hold godt øje med HEDEGAARD foods og Svenska

3


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

4


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Produktnyhed

Smartbox 120 æg Ny smart emballage fra HEDEGAARD foods, der er let at håndtere. Kassen indeholder 120 danske buræg størrelse L.

Af Michaela Samuelsen

Ny smartbox med 4 x 30 æg er let at løfte og flytte rundt. I et enkelt snuptag kan låg og side rives af, så æggebakkerne er lette at tage ud enkeltvis. Den nye kasse præsenterer sig flot på hylden i butikken.

Smartbox’en er desuden rigtig god til food supply, og er ideel til eksempelvis storkøkkener, kantiner, bagere etc. Har du spørgsmål til produktet eller pris, så send en mail eller ring til Michaela på ms@eggs.dk eller M 23 33 48 46.

Vi har hørt fra flere kunder at vores kasse med 240 æg nogle gange kan være lidt tung og svær at håndtere. Et godt alternativ hertil er derfor den nye smartbox, hvor antallet af æg og derved også vægten er halveret.

SMARTBOX - 120 BURÆG L Ordrekontor: 98 57 30 55 Varenr.: 109083 / 120 æg pr. kolli Rekvirer packshot: mda@eggs.dk / 51 97 97 12

5


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Du skal bruge 400 g fint magert oksekød eller bison, i tynde strimler 3 peberfrugter, 1 af hver farve, skåret i tynde strimler 1 fed hvidløg, fint snittet 1 zittauerløg, skåret i både 1 bdt koriander eller persille, finthakket 1 spsk frisk ingefær, finthakket 1 agurk 200 g fuldkornsnudler 3 æg, slået ud og stegt som pandekage 1 dl fishsauce 1 lime, saft og skal 1 chili 1 lille pose peanuts eller andre nødder 1 dl soja Frisk rucola Citron

Sådan gør du Wokken skal være hamrende varm, hot on the spot. Kødet skæres i tynde strimler. Brunes godt af og lægges på en tallerken. Nu har du jo allerede skrællet løg og skåret i tynde både, hvidløget er i tynde skiver og de tre slags peberfrugter er skåret i tynde lange strimler, du ved, flæk frugt, kerner ud- så skæres der ellers på den lange led, ½- 1 cm brede. De svinges rundt og det er 1 minut under fuld varme, tilsæt soja, så kommer vi kødet tilbage og retten smages til med salt og peber. Nu tilsættes nudler, koriander og nødder. Lige inden du serverer, skærer du ”pandekagen” i små tynde strimler og kommer over. Agurken flækkes, skrælles og skæres i små skiver af 2-3 cm. Anret i en lille flot skål. 1 dl fish sauce bringes i kog, pres lime i, samt en fint fint snittet chili og peanuts. Hæld det ud over agurkerne og ja tak , så spilles der på alle 5 smagssanser. Nam nam. Du kan justere syren ved at presse mere lime i.

6


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Wokky boky - en ret med bid og knæk ”Chop suey ” med bison & peberfrugter, fuldkornsnudler, koriander og ingefær. Hertil agurk og peanuts. 4 pers.

7


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

BESTIL ØKOLOGISKE ÆGPRODUKTER Ordrekontor: 98 57 30 55 Med mælkesyre (holdbarhed 30 dg.):

Varenr. hele æg: 700118 / 1 kg - 700518 / 5 kg Varenr. blommer: 800118 / 1 kg - 800518 / 5 kg Varenr. hvider: 900118 / 1 kg - 900518 / 5 kg Uden mælkesyre (holdbarhed 21 dg.):

DK-ØKO-100 EU-JORDBRUG

8

Varenr. hele æg: 700120 / 1 kg - 700520 / 5 kg Rekvirer packshot: mda@eggs.dk / 51 97 97 12


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Skal man vælge økologiske eller konventionelle ægprodukter? Af Michaela Samuelsen

Bør man vælge økologiske æg eller konventionelle? Mange kunder spørger, hvad fordelen ved økologiske produkter er. Det er naturligvis op til forbrugeren, om de ønsker økologi eller ej. Forbrugere, der hælder til økologi gør det som regel grundet dyrevelfærd og smag. Uanset af hvilken grund man vælger økologi, så er fakta, at økologien vinder indpas på det danske ægmarked både som skalæg og pasteuriserede ægprodukter. Da vi lancerede vores økologisk linje på pasteuriserede ægprodukter, var vi naturligvis spændte på, hvordan vores kunder ville modtage produktet. Vi kan nu konstatere, at produktet er en succes på markedet og vi modtager hver uge nye forespørgsler på økologisk pasteuriserede varer i 1 og 5 kg dunk. Forskellen på konventionelle og økologiske ægprodukter er primært, at de økologiske ikke må indeholde konservering. Vores økologiske helæg, blommer og hvider har en længere holdbarhed, fordi de syrnes

med mælkesyre. Vi producerer stadig økologiske hele æg uden mælkesyre med 21 dages holdbarhed, så vores kunder har to alternativer.

FAKTA Økologisk ægproduktion:

HEDEGAARD foods har mere end fordoblet salget af økologiske skalæg i perioden fra 2004 til 2010. Vores salg af økologiske æg er nu over 1 mio. æg om ugen og markedsandelen i Danmark er over 40%. Som en nicheproduktion leverer vi økologiske æg til Tyskland. Også her ses en stigende interesse.

• •

• •

Økologiske høner skal have adgang til både stald og udeareal. I staldene må der maksimalt være 6 høner pr. m2 nytteareal, og der skal være minimum 18 cm siddepind pr. høne. I staldene skal hønerne også have dagslys samt adgang til reder. Staldarealet skal udgøre minimum 1/3 af staldens grundareal og være dækket med enten strå, høvlspåner, sand eller tørv. Hønsegårdens størrelse skal minimum svare til 4 m2 pr. høne, hvor jorden overvejende skal være dækket af græs. Arealet skal være forsynet med ly mod vejr og rovdyr. Derudover skal der være mere end én hønsegård, således at de enkelte hønsegårde kan være fri for høner mindst ét år ad gangen. Hønerne må ikke næbtrimmes og skal fodres med økologisk foder.

9


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

FAKTA Følgende varer er omfattet af den nye fedtafgift:

10

Kød (råt kød)

Mejeriprodukter (fløde, ost mv.)

Animalsk fedt, der er udsmeltet eller på anden måde ekstraheret (svinefedt, raffinol mv.)

Spiseolier (vegetabilske og animalske)

Margarine og lignende

Smørbare blandingsprodukter

Erstatningsvarer eller efterligninger


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Fedtafgift på æg? Er æg omfattet af fedtafgiften, der træder i kraft 1. oktober 2011 - svaret er: NEJ!

Af Vivi Nielsen

Folketinget vedtog i marts 2011 at indføre en ny fedtafgift på fødevarer. Afgiften skal være med til at sætte fokus på sundere fødevarer. Afgiften har været meget debatteret og der har været sået tvivl om dens effekt. Ligeledes medfører indførslen af afgiften stor administration hos de berørte virksomheder.

totale mængde af mættet fedt, der indgår i produktet og vil blive afgiftsberegnet på dette grundlag.

Æg er ikke på listen over fødevarer underlagt den nye fedtafgift og er derfor ikke omfattet af afgiften. Det er først, når æggene anvendes i produkter, som er omfattet af listen, at det bliver relevant at se på mængden af det mættede fedt. Fødevareproducenten skal udregne den

Der foreligger generelle værdier for næringsindholdet i æg og disse er anvendt i forbindelse med deklarationer. Gennemsnitlig udgør det mættede fedt omkring 30 % i rå hele æg. Data kan findes på www.foodcomp.dk.

Hos HEDEGAARD foods skal vi, som leverandør, kunne informere vore kunder om indholdet af mættet fedt i de æg og ægprodukter, vi leverer.

Hos HEDEGAARD foods gennemfører vi årligt kontrolanalyser for næringsindholdet i vore pasteuriserede produkter. Vi har ligeledes gennemført analyse på skalæg fordelt på størrelser, men på vore næringsdeklarationer af skalæg anvendes de statistiske data. Ved henvendelse til HEDEGAARD foods er det muligt at få fremsendt produktdatablade, hvoraf næringdsindholdet fremgår.

11


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

12

En efterspørgsel fra markedet har ført til en ny pakning med 6 stk. kogte, pillede æg


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Produktnyhed

6 stk. kogte, pillede æg Som noget helt nyt har HEDEGAARD foods lanceret vakuumpakkede kogte, pillede æg i bakker med 6 stk. æg.

Flere kunder har efterspurgt kogte, pillede æg i en en mindre pakning, hvorfor HEDEGAARD foods nu lancerer en bakke med 6 stk. kogte, pillede æg. Den ny emballage giver nye muligheder for anvendelse af kogte, pillede æg i eksempelvis mindre kantiner. Ligesom smartbox’en (side 4) pakkes de i åbne kasser.

Holdbarheden er 48 dage fra produktionsdato og 3 dage efter åbning. Har du spørgsmål til produktet eller pris, så send en mail eller ring til Michaela på ms@eggs.dk eller M 23 33 48 46.

6 STK. KOGTE, PILLEDE ÆG Ordrekontor: 98 57 30 55 Varenr.: 700902 / 54 æg pr. kolli Rekvirer packshot: mda@eggs.dk / 51 97 97 12

13


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Claus Holm, æg og salt Det perfekte match! HEDEGAARD foods, Karlsen Krydderier og TVkokken Claus Holm har indgået et samarbejde om en ny spændende kogebog, der kommer i handlen denne vinter! Af Mette Due Andersen

Vores æg og salt, Karlsen krydderier og en eminent kok blev fundamentet for et nyt spændende samarbejde, der munder ud i en ny lækker kogebog med måltider fordelt over hele dagen.

Claus Holm er et fantastisk menneske og dejlig at arbejde sammen med - tonen er herlig og uformel - maden er himmelsk. Det er alt andet end kedeligt at være i selskab med den mand!

I denne udgave af Egg News løfter vi sløret for nogle af de mange lækre opskrifterne fra den nye kogebog, der vil være i handlen denne vinter.

Men Claus snakker - meget og hurtigt. Derfor skal han også have ordet i denne artikel. Herunder hans egen præsentation af ham selv og Sans og Samling:

Glæd jer!

Det er ved gryderne, det let kan blive en gladere dag. Vores mad udspringer gerne af årstiden med tidens tendenser. Vi holder af madtraditionerne, men forvent ikke, at vi holder os på den slagne vej, for når vi engagerer os, opstår der nye veje – og nye oplevelser venter!

Claus Holm kan trylle - stik ham nogle råvarer og et køkken. Abrakadabra og dine smagsløg bliver sendt på en eventyrlig rejse. Men det skal ikke være hvilke som helst råvarer. For Claus er mad indbegrebet af den gode rene smag med respekt for den enkelte råvare - håndplukket og allerhelst lokal.

14

Den rene smag er vigtig, smagen af gode råvarer, der er kælet for i køkkenet. Vi lever og ånder for oplevelsesmad – det er det, der driver os.

Undskyld hvis vi snakker for meget, men vi brænder for at lave god mad, og vi vil så gerne fortælle om det. Nogle vil måske kalde os lidt til en side, når vi lukker verden ude og koncentrerer os om det, vi er gode til: At lade madens sjæl være det gennemgående træk i vores mad. Vi elsker nemlig at bruge vores kreativitet. Dyrevelfærd, økologi, etik, friske varer – alt sammen populære, men slidte fraser. For os er det ikke en masse smykkede begreber. Vi tager det helt afslappet, for vi har et ærligt køkken, hvor vi har taget stilling og ikke går på kompromis – vi vil ikke snakke om at gøre det rigtige, vi vil bare gøre det – det kan ikke være anderledes. Kok Claus Holm Indehaver Sans & Samling


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

HEDEGAARD foods og Karlsens Krydderier har indgået et samarbejde om en ny spændende kogebog

15


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Brioche burger

Det sværeste her er Briochen - men det er smukt brød Du skal bruge

Sådan gør du

Brioche 1½ dl mælk 40 g gær 20 g salt 10 æg 900 g mel 600 g smør 100 g sukker

Mælken lunes, der smuldres gær i samt salt. Det hældes i en skål, herefter tilsættes æg, der piskes rundt, tilsæt nu mel, æltes sammen, lad det stå lidt.

Herpå ligges et fint magert stykke frilands kærlighedsgris, der lige har kysset grillen. På toppen af dette tomat relish. Enkelt men lækkert.

Imens rører du smør i små tern ( stue temperatur) sammen med sukker. Dette kommes nu lidt efter lidt i den anden masse, røres på maskine til den er blank. Lad det herefter hæve i skålen ca. 2 timer.

Tomat relish 10 blommetomater flækkes, bages ved 80 grader i ca 1½ time, sammen med 2 skalotteløg i strimler.

Tomat relish 10 blommetomater 2 skalotteløg Friskhakket ingefær Akaciehonning Tilbehør Frilandsgris Grønt efter eget valg Spejlæg

Dejen tages ud, og der kommes godt med mel på fingre og bord, da det kan klistre lidt. Rulles i små kugler sættes i små forme og så på køl til dagen efter. Så skal der bages: 190 grader i ca.15-20 min. De små fine briocher afkøles og flækkes. De kan eventuelt grilles på den skårne side.

Ud af ovnen og op i en gryde, kog den sidste væske ud. Kom lidt frisk hakket ingefær i og acaciehonning, blend og lad stå i 2 min. Til sidst Så skal der lige et lidt for lækkert spejlæg på og lidt grønt du bestemmer.

Sprødt grønt m/ estragonmayo Du skal bruge 1 dl pasteuriserede æggeblommer Saft af 1 citron ½ dl hvidvinseddike ½ l rapsolie, koldpresset. 1 bdt frisk estragon, skyllet og finthakket Salt og peber Friske danske grøntsager

Sådan gør du Pasteuriserede æggeblomme, citronsaft og hvidvinseddike piskes sammen i en skål. Tip skrå og pisk imens rapseolie hældes i en tynd stråle. Bliv ved med at piske til at konsistensen er tyk. Bland finthakket estragon i og smag til med salt, peber og citron. Masser af dejlige danske grøntsager skæres i stave, vendes med salt og friske urter, som er finthakket, sættes i en lille potte.

16


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Brioche burger - med fynsk gris og spejlĂŚg

17


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Hvede, der er helt klar til høst

Efter at have ventet en hel måned med masser af regn, lykkedes det endeligt at afslutte årets høst

Der smages og testes inden høsten sættes igang

Sønnen Niels kører hveden hjem til hønsene

Sønnen Hans deltager aktivt i høsten og er også med inde at tilse hønerne

18

Nis-Jørn tjekker kornet og er godt tilfreds med årets høst - trods en sand vejrgyser


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Årets høst på Barkholt - en van(d)vittig gyser Høsten startede tidligt i år på en smuk og solrig 2. august. Men allerede på tredjedagen blev den afbrudt af store mængder vand og alt andet end høstvejr! Først efter en hel måned lykkedes det at afslutte årets høst og få det sidste læs i hus!

Af Nis-Jørn Diederichsen

På vores gård Barkholt på det skønne Haderslev Næs startede høsten tidligt i år, nemlig den 2. august, hvor vi høstede den første hvede.

Vi leverer selv ca. 50 % af hønernes foder og med den store silo næsten fuld, skulle vi være sikret hvede nok indtil næste års høst.

Allerede samme dag fik hønsene noget af det nyhøstede hvede, og så ud til at være godt tilfredse.

Halmen til opvarmning af hønsehuse m.m. er også i hus, så efterår og vinter kan bare komme an.

Efter 3 dages høst af super kvalitets hvede i høj solskin satte det ind med regn, regn og atter regn. Et vejr, der ikke egner sig til at høste. Vi måtte vente en helt måned, og først den 2. september kunne vi afslutte dette års høst.

Det næste der skal ske i marken er etablering af næste års høst, i form af såning af vinterhvede. Dette arbejde forventer vi at starte med ca. den 20. september og forhåbentlig får vi nogle uger med godt såvejr.

I hønsehusene går det fortsat godt, og vi sætter nye høns ind i uge 44. Vi har haft besøg af arbejdstilsynet, og kan nu bryste os af at have fået tildelt en grøn smiley.

19


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Tour de demo Vores nye elev, Mette Zander, har travlt med at dele smagsprøver ud til glade kunder rundt om i hele landet. Torsdag og fredage de næste måneder er Zander nemlig booket til at lave demoer med Scrambled eggs og kryddersalte. En rigtig god måde at lære slutbrugerne at kende. Af Mette Zander Svenningsen

Som nyansat elev ved HEDEGAARD foods tager jeg rundt i landet og deler smagsprøver ud til de mange interesserede kunder. På demoerne uddeles der smagsprøver på vores Scrambled eggs med kryddersalte. Samtidig deler jeg opskriftsbøger ud til alle, en brunch bog til de voksne og en “Børn i køkkenet” til de mindste samt Rasmus klump tatoveringer. På en dag med demo i butikken ryger der nemt 30 – 50 kg. Scrambled eggs over disken. De mange kunder er meget glade for aktiviteten, som giver dem mulighed for at spørge ind til produkterne og få tips og tricks til andre anvendelsesmetoder.

20

Kontakten med slutbrugerne er en vigtig del af HEDEGAARD foods salgsstrategi. Vi har kunden i fokus og via tilbagemeldinger fra kunderne og markedet formår vi at udvikle og styrke vores produkter og koncepter. Har du fået vakt interesse for en demonstration i din butik, så ring til vores salgsafdeling på T +45 98 57 30 55.


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

21 Tidligere var det primĂŚrt Key Account Manager Michaela Samuelsen, der tog ud til demoer. Nu er pladsen overtaget af Mette Zander


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Utehöns

- helt ny kategori i Sverige Tidligere fandtes kun æg fra tre kategorier på det svenske marked: Burhöns, frigående (skrabehøns) og ekologiska . Men Svenska Lantägg har netop introduceret utehöns (fritgående). Indkøbere og forbrugere har allerede taget rigtig godt imod den nye kategori af æg.

22


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Kosher certificerede ægprodukter HEDEGAARD foods har fået Kosher certificering på alle pasteuriserede ægprodukter samt kogte, pillede æg.

Af Vivi Nielsen

HEDEGAARD foods har opnået Kosher certifikatet på sine ægprodukter. Der blev gjort et stort arbejde med at indsamle data, som er blevet sendt til den danske overrabbiner Bent Lexner. Bent Lexner var efterfølgende på besøg på virksomheden for at foretage en gennemgang af produktionslokaler og af processer. Vi har nu modtaget et certifikat på, at alle vore pasteuriserede ægprodukter og vores kogte pillede æg er Kosher godkendt. De jødiske spiselove (kashrut) spiller en væsentlig rolle i den praktiserende (religiøse) jødes liv. De medvirker til at knytte bånd mellem det materielle og det

åndelige. De er beregnet til at løfte mennesket op på et højere plan, så spisning ikke kun skal være en tilfredsstillelse af fysiske behov, men også indeholde moralske aspekter. For den ortodokse jøde er overholdelse af spiselovene en religiøs pligt og livsform, selv om de kan være lange og undertiden komplicerede. Mange ser de jødiske spiselove som regler, der også har hygiejniske og sundhedsmæssige fordele.

FAKTA Kosher eller Kasher betyder ”egnet” eller ”ren”. Det indikerer, om fødevaren er tilladt for jøder at spise eller drikke. Kilderne til de jødiske spiselove er ”De fem Mosebøger”, det vil sige Torah’en.

23


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

24

På billedet ses æg i varierende vægtklasser


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Æggehviden Alle danske æg er underlagt ’Handelsnormer for æg’ med krav til æggets kvalitet, vægtklasser og holdbarhed samt mærkning af æg. Desuden er æggene underlagt den danske salmonellahandlingsplan med en salmonellakontrol, der er verdens skrappeste. Af Michaela Samuelsen

Kvalitetsklasser Æggene inddeles i to kvalitetsklasser, A og B, hvor klasse A-æg er forbeholdt forbrugerne direkte og klasse B-æg går til industri, hvor de gennemgår en behandlingsproces, før de ender hos forbrugerne. Vægtklasser Æggene sorteres efter vægt. Der er ifølge Handelsnormen følgende vægtklasser: S - M - L - XL.

XL

73 g og derover

L

63 g - 72 g

M

53 g - 62 g

S

52 g og derunder

Handelsnormen giver desuden mulighed for at pakke æg af forskellige størrelser i samme bakke, og man kommer derfor ofte ud for bakker, som er mærket med eksempelvis størrelse S/M, M/L eller L/ XL. Pakkeriet vælger at pakke bakker med blandede størrelser æg for at udnytte æggene optimalt. Holdbarhed Æg har en holdbarhed på 28 dage fra læggedato. Æggene skal i følge Handelsnormen pakkes senest 10 dage efter læggedato. Æggene skal mærkes med ’mindst holdbar til’ dato. Ifølge mærkningsregler skal æggene fjernes fra hylderne syv dage før mindst holdbar til datoen. Pakkeriet kan vælge at mærke med pakkedato og sidste salgsdato.

FAKTA Kvalitetskrav til klasse A-æg • Skallen skal være ubeskadiget • Luftblærens højde må ikke være over 6 mm • Blommen skal være placeret i centralt leje • Hviden skal være klar og gennemsigtig • Kimpletten må ikke være synligt udviklet • Der må ikke være fremmede bestanddele i ægget • Ægget må ikke have ’fremmed’ lugt

25


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Æg & kolesterol

- Hvordan er det nu lige det er? Af Mette Due Andersen

Kolesterolmyte er forkert! Æg er forbundet med mange myter. I en årrække har det været en almindelig forståelse, at æg forhøjer kolesteroltallet og dermed risiko for hjertekarsygdom. Men det er forkert! I dag har et utal af forskere og undersøgelser manet denne fordom til jorden - og et æg om dagen siges at være sundt! Fyldt med vigtige næringsstoffer Bortset fra C-vitamin indeholder et almindeligt æg faktisk alle essentielle næringsstoffer i mere eller mindre grad. Udover at være en god proteinkilde, da det indeholder alle 9 essentielle aminosyrer, er ægget rigt på D-vitamin, E-vitamin samt B2 og B12-vitamin. Desuden er et æg kilde til A-vitamin og mineralet Selen. Æg har ingen eller kun minimal betydning for kolesteroltallet. Derimod indeholder æg de gode flerumættede fedtsyrer og en anden type sunde fedtsyrer, der kaldes fosfolipider. Æg er en rig kilde til netop fosfolipider, som understøtter blandt andet funktionen af nervevæv. Kolesterol tilhører en gruppe af lipider (fedtstoffer) der kaldes steroider, som har flere vigtige fysiologiske funktioner. Kolesterol er livsnødvendigt, men kroppen danner selv kolesterol, der reguleres effektivt, således at et højt indtag via kosten medfører, at cellernes produktion nedsættes og omvendt, hvis indtaget gennem kosten er lavt. Nogle personers kolesteroltal reagerer dog betydeligt på indtag af kolesterol, hvorfor disse bør være opmærksomme på deres indtag af kolesterol gennem kosten.

26

Lidt teori Kolesterol transporteres gennem lipoproteiner rundt i kroppen. Der findes fire typer lipoproteiner: VLDL, IDL, LDL og HDL. VLDL partiklerne dannes i leveren og transporterer lipider rundt til kroppens celler. Når de passerer muskler og fedtvæv fraspaltes mere og mere triglycerid. VLDL partiklerne minskes og omdannes til IDL-partikler. 50% af IDL partiklerne optages i leveren, mens resten fortsætter rundt i blodet og afleverer yderligere triglycerider til vævene. Herved omdannes de sidste 50% af IDL partiklerne til LDL. LDL partiklernes opgave er at levere kolesterol til de celler, der skal bruge det til eksempelvis dannelsen af hormoner eller D-vitamin. LDL partiklen optages langsommere i leveren, hvorfor de flyder rundt i blodet i længere tid end IDLpartiklerne. Hvis der er for mange LDL partikler i blodet til at leveren kan optage dem, nedbrydes de og deres indhold af kolesterol frigives til blodet. Dette kan resultere i kolesterolaflejringer i blodkarrene og senere blodpropper. LDL kaldes derfor for det farlige eller ”lede kolesterol”. HDL dannes i leveren og i tarmen og er mindre end de andre lipoproteiner og har et lavt indhold af kolesterolestere. Dets funktion er at opsamle overskydende kolesterol fra blodet og transportere det tilbage til leveren, hvorfor HDL også betegnes ”det gode kolesterol”. HDL og LDL er altså to forskellige partikler som har til opgave at transportere kolesterol rundt i kroppen. HDL og LDL findes

ikke i fødevarer, men blodets indhold af disse partikler påvirkes af kosten fedtsammensætning. Mættet fedt menes at øge kolesterolindholdet i levercellerne, hvilket nedsætter leverens evne til at optage LDL som så igen medfører, at LDL-kolesterolniveauet i blodet stiger. Du kan roligt spise æg Nogle af verdens førende ernæringsforskere har undersøgt sammenhængen mellem indtagelsen af æg og hjerte-karsygdom. Indtagelse af mere end 6 æg ugentligt øgede ikke risikoen for hjerte-karsygdom og død. Dog øgede det risikoen hos diabetikere. Et æg indeholder ca. 250 mg kolesterol og er en næringsrig fødevare. Normalt tilpasses kroppens egen kolesteroldannelse meget effektivt efter indtagelsen gennem kosten, og indtaget af mættet fedt er langt værre for blodets indhold af kolesterol end selve indtaget af kolesterol. Er man sund og rask og ikke har diabetes eller forhøjet kolesteroltal, kan man uden bekymringer spise et æg om dagen. Æg kan altså sagtens være en del af en sund livsstil og selvom blommen indeholder meget kolesterol, skal man ikke undgå den tværtimod, da den jo er rig på essentielle næringsstoffer.


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

FAKTA Kolesterol indgår i cellemembraner, der omgiver kroppens forskellige celler. Kolesterolets funktion er her at regulere styrken og sikre stabilitet. •

Kolesterol er udgangspunkt for dannelsen af galdesalte som har betydning for optagelsen af fedt.

Ud fra kolesterol danner kroppen også kønshormoner, binyrebarkhormoner samt D-vitamin.

Når man taler om kolesteroltallet, er der ikke blot tale om blodets totale indhold af kolesterol (total kolesterol), men også om indholdet af LDL- og HDL-kolesterol. HDL-kolesterol fjerner kolesterol fra blodet, mens LDL øger risikoen for blodpropper.

KOLESTEROL Dagligt danner kroppens celler ca. 1000 mg kolesterol, hvilket er 3-4 gange så meget som man får via en normal dansk kost. I gennemsnit optager vi 40 – 50% af det kolesterol, vi får gennem kosten. En høj indtagelse af kolesterol gennem kosten nedsætter mængden som optages Selve optagelsen sker i tyndtarmen, hvor kolesterol bindes sammen med en fedtsyre, så der dannes en kolesterolester.

27


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

28

Lone Broni er Ă˜konomi- og IT chef i HEDEGAARD foods A/S


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Bag enhver virksomhed findes der en stærk kvinde! Lone Broni er Økonomi- og IT chef ved HEDEGAARD foods A/S og i fuld sving med at implementere Navision, Officepakken og IPW hos Svenska Lantägg.

Det skorter ikke på gode nyheder og historier i Egg News om nye produkter, opskrifter, konkurrencer, dygtige producenter og medarbejdere. Men hvem er det egentligt, der sådan lidt bag ved det hele, får det til at fungere? Ja, ikke overraskende er det en kvinde! Lone Broni har arbejdet som Økonomiog IT chef i mere end tolv år hos HEDEGAARD foods. Der bliver stillet hårde krav til datadiciplin og afvigelser accepteres ikke. Hvis Lone en gang imellem, når det går stærk, kan være lidt hård, er det ikke noget sammenlignet med de krav, hun sætter til sig selv. Lone er en usædvanlig dygtig og hårdt arbejdende medarbejder, der ofte er på døgnet rundt. Når natholdet ikke lige kan få scannerne til at fungere eller ordren ikke kan trækkes i systemet, ringer man

da bare til Lone, så fikser hun det også selvom klokken er 3 om natten.

forstå, hvorfra overskuddet og energien kommer.

HEDEGAARD og IT HEDEGAARD foods og Svenska Lantägg har besluttet at anvende fælles IT system for at sikre en effektiv og sammenlignelig administration og styring af de to virksomheder.

De svenske kollegaer er bekymret for Lone, som de siger: “Ta det nu lugnt, Lone”

Derfor er der nu fuld gang i implementeringen af Navision, Officepakken og IPW hos Svenska Lantägg. Og som noget nyt TARGIT, der er et business intelligens system. Implementeringen forventes på plads i løbet af efteråret. Der var egentlig ikke mange, der blev overrasket over, at Lone uden megen betænkningstid påtog sig arbejdet med at implementere vores IT system hos Svenska Läntägg og nærmest er flyttet til Sverige. Men det er de færreste, der kan

29


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Og der padles

De to både klar til afgang (næsten)

Kjeld, Zander og Michaela i højt humør

Der holdes øje og heppes

Mænd over bord

30

Tommy, Henrik og Rune efter en forfriskende (og velfortjent) tur i baljen


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Ansatte fra HEDEGAARD foods deltog i

Hadsund Waterfestival & Aalborg fjordmarathon HEDEGAARD foods var stærkt repræsenteret af medarbejdere til både Hadsund Waterfestival og Aalborg Fjordmarathon. Til Waterfestivallen havde vi medarbejdere dannet 2 stærke hold, som kæmpede en brav kamp for ikke at komme sidst i mål – lykkedes det? NEJ! Vi blev sidst i alle heats, begge teams - ØV! Nogle af herrerne mente derfor, at det var fortjent med en tur i baljen. Sjovt nok turde de ikke smide damerne i, altså lige med undtagelse af Zander, der fik en tur i vandet. Alle var i højt humør og vejret godt, men vinden var ikke med os. Over højtaleren lød det: ”HEDEGAARD foods kom igen igen på en flot sidsteplads” Mon vi skal fortsætte stilen eller gå i skarp træning til næste år?

Fjordmaraton i Aalborg -12 stillede op til 1/8 marathon (5,3 km) og Mille Sand som den eneste stillede op til 1/4 marathon med distancen 10,5 km – godt gået, Mille! Alle mand gjorde en rigtig god indsats og kæmpede sig over målstregen med stor opbakning fra publikum. Jan Fly var første team HEDEGAARD over målstregen med Mette Zander på en flot sidsteplads! Nogle medarbejdere snakker allerede om at tage udfordringen op og løbe 10,5 km næste år.

Mille sendes afsted til 10,5 km løb

Vi håber på at se endnu flere deltagere næste år til begge arrangementer – rigtig god træning.

Hele 13 medarbejdere stillede op til årets

Mens resten af team HEDEGAARD varmer op til 5,3 km start

Team HEDEGAARD klar til Aalborg Fjordmarathon på distancerne 10,5 & 5,3 km

Sidste team HEDEGAARD (Zander) over målstregen. Så klar til 10,5 km næste år!

31


September 2011 / nr. 12 / www.eggs.dk

Halvårsregnskab Danish Agro Danish Agro er hovedaktionær i Dan Agro Holding og dermed HEDEGAARD foods A/S. Herunder udpluk af pressemeddelelse fra Danish Agro, august 2011.

Det sker... 10 års jubilæum Myrna Ravn Pakkeri, daghold 6. september 2011

50 års fødselsdag Jørn Andersen Produktfabrik 9. oktober 2011

60 års fødselsdag Inger Christensen Pakkeri, daghold 11. oktober 2011

50 års fødselsdag Jan Fly Tekniker 28. november 2011

Status for halvåret 2011 Forretningsmæssigt er både moderselskabet Danish Agro a.m.b.a. og datterselskaberne i god gænge. Der leveres generelt tilfredsstillende resultater, og vi lever op til budgetterne både med hensyn til kvantitet og til indtjening. Overordnet set er der god grund til at være tilfredse med indsatsen og de opnåede resultater. Godt på vej mod mål for 2011 Omsætningsmæssigt har moderselskabet Danish Agro i første halvår realiseret et varesalg i grovvareaktiviteter på ca. 3,5 mia. kr. Omsætningen er større end budgetteret. På koncernplan leverer stort set alle selskaber tilfredsstillende resultater med en pæn aktivitet og en fornuftig indtjening. Omsætningen andrager i første halvår ca. 8 mia. kr., hvilket er 12 % mere end budget. Der forventes fortsat en årsomsætning i Danish Agro-koncernen på godt 15 mia. kr.

Group og Danish Agro for alvor cementeret sin position som en international spiller med aktiviteter på mange markeder og i mange lande. Med en stærk position i Danmark, Norge, Sverige og de baltiske lande er det helt naturligt at udbygge engagementet til Finland. I en branche med megen størrelsesøkonomi, nyder en række selskaber stor gavn, hver gang DLA Group øger den samlede distributionskraft. Med købet af Yrma og deres 30 afdelinger styrkes distributionskraft og indkøbsvolumen yderligere. Investeringen i Yrma og stategien om at øge forretningsomfanget på de internationale markeder vil være til gavn for medlemmer og kunder i hele DLA Group. De internationale aktiviteter er med til at styrke konkurrenceevnen på det danske marked, således at der fortsat kan tilbydes konkurrencedygtige produkter til de danske landmænd.

På det strategiske plan er der i første halvår foretaget mange ryk både nationalt og internationalt. Integrationen med Nordjysk Andel har fyldt meget. Sammenlægningen med Aller Mølle er under integration og forløber planmæssigt. Fortsat internationalt engagement På det internationale plan har HEDEGAARD foods, som Danish Agro er medejer af via Dan Agro Holding, opkøbt Sveriges største ægforretning Svenska Lantägg AB. Med købet af Svenska Lantägg bliver HEDEGAARD foods en af Skandinaviens største virksomheder inden for forarbejdede ægprodukter og friske skalæg.

EGGNEWS nr. 13 udkommer december 2011

32

Hertil kommer, at vi i starten af august kunne offentliggøre købet af Finlands tredie største grovvareselskab Suomen Yrittäjien Maatalous. Med købet af Suomen Yrittäjien Maatalous - også kaldet Yrma - har DLA

Christian Junker, Adm. dir. Danish Agro Bestyrelsesformand HEDEGAARD foods

Eggnews 12  

News magasin for the customers

Eggnews 12  

News magasin for the customers

Advertisement