__MAIN_TEXT__

Page 1

december 2019 - februar 2020

Gl. Kirkevej 33, 7400 Herning

Hede agerkirken


Tro din længsel - mere end din fortvivlelse ”Tro din længsel – mere end din fortvivlelse” – sådan hedder overskriften på en eventyrbog. Og den overskrift vender jeg tilbage til med jævne mellemrum, især når alting bliver for uoverskueligt og bekymringerne står i kø – både den store bekymring: klimaforandring, politisk uro i verden, flygtningesituationen etc – og også den lille bekymring: hvordan klarer børn og unge sig i den komplekse tilværelse, er der arbejde nok til alle, kan vi være så heldige at holde alvorlig sygdom fra livet etc. Da er det godt at lytte til ”Tro din længsel – mere end din fortvivlelse”. For der er noget næsten evangelisk sandt i de ord: find ud af hvad du længes efter; find ud af, hvad der skaber liv og glæde i tilværelsen; overvej, hvad der gør, at dagene bliver gode. ”Tro din længsel” – der er noget dragende i de ord, som inviterer os til nærmere eftertanke, fordi der indirekte siges, at i længslen ligger der en drivkraft, som har med vores lyst og mod til livet at gøre. I længslen ligger der nogle drømme gemt, som det er godt engang imellem at tage frem, fordi ens længsel kan ses som pejlemærker i ens liv – og den kan få os til at se lidt længere frem, end det vi står i lige nu.

2

”Tro din længsel” – og hvad længes vi så efter her, hvor vi er? Hvad håber vi på? Først og fremmest længes de fleste af os efter lysere dage, da mørket ikke altid er godt for sindet. Derfor tænder vi lys i de mørke måneder – for at give mørket modspil og holde det på afstand. Når naturen holder igen med det naturlige lys, tager vi sagen i egen hånd. Vi holder modet oppe og strider os igennem mørket. Vi vil ikke sidde i mørke. Juletiden er også længslernes tid – måske med længslen efter et kærligt samvær med familien, længslen efter nogle dage med tid til eftertanke og nærvær. Nogle gange bliver længslerne opfyldt – andre gange erfarer man smerteligt, at det ikke gik som man håbede og længtes efter. Da kan det være en befrielse at få fortalt, at julen er andet og mere end det, vi selv lægger i den. Måske kan forfatter Jens Rosendals poetiske ord om julen være et svar på vores længsel: Julen er: ª Den yndigste rose, der er fundet. ª Et fantastisk kys til os af alt det, der er godt og levende på kloden.


ª En kærlighedserklæring, der er så ubetinget, at det faktisk ikke kan lade sig gøre bare at passe den ind i vor hverdag. ª Et guddommeligt påfund, der alligevel er så jordnært, at menneskene kan se det somme tider og gribe det. ª En begivenhed, der vælter al orden og rimelighed væk under os og la’r kærligheden springe frit ud helt uden sikkerhedsudstyr (som vi så godt nok har haft rasende travlt med at få monteret på efter opskriften: jo mere, jo bedre)

ªE  n satsning på os, som kun kærlighed kan præstere. Med andre ord – julen er en kæmpestor kærlighedserklæring til os! Og jeg gad vide, om ikke netop kærlighed er det vi alle dybest set længes efter – det at få at høre at vi er et elsket menneske. ”Tro din længsel – mere end din fortvivlelse” – og stol på, at du er et elsket menneske – med det vil jeg ønske alle læsere en glædelig jul! Kirsten Thyssen

Lørdagsdåb Lørdag d. 1. februar kl. 10 er der dåbsgudstjeneste i Hedeagerkirken. Ud over dåb ved søndagens højmesse, bliver der i løbet af året mulighed for lørdagsdåb i Hedeagerkirken. Datoerne oplyses i kirkebladet og på hjemmesiden. Lørdagsdåb er en gudstjeneste med dåben i centrum. Til forskel fra den almindelige højmesse er der ingen altergang, og gudtjenesten er i højere grad bygget op omkring dåben.

3


Gravide taler sammen om de store, de smukke og de svære følelser Af Journalist Troels Witter

eksistentielle emner, som ikke er en del af den almindelige fødselsforberedelse. - Som gravid er man et helt særligt sted i livet, og her kan eksistentielle overvejelser om liv og død, sårbarhed og ansvar fylde meget. I den proces kan de gravide have brug for at dele deres tanker og følelser med andre, siger Lene Frølund Rasmussen, der er koordinator i Folkekirkens Familiestøtte i Herning – og desuden selv uddannet jordemoder.

Fuld fortrolighed

Folkekirkens Familiestøtte i Herning er klar med nye samtaleforløb for gravide Det er stort og smukt at være gravid. Men det kan også være overvældende og sætte gang i helt nye tanker og følelser, og for nogle gravide kan det være svært at gå alene med de tanker og følelser. Derfor tilbyder Folkekirkens Familiestøtte samtaleforløb for gravide, hvor der er mulighed for at få luft for de overvældende tanker – og måske også for at mærke, at man ikke altid er helt alene. Samtaleforløbene har ikke et religiøst indhold, men de går tit i dybden med

4

Samtaleforløbene foregår i grupper, hvor de gravide kan udveksle tanker og erfaringer med hinanden i fuld fortrolighed. Men forløbene har også plads til stilhed og refleksion, og det var en af de ting, der tiltalte Mia Lau Iversen fra Herning, der deltog i et samtaleforløb i Folkekirkens Familiestøtte. Hun blev gravid, inden hendes lille søn fyldte et år, og det satte en masse tanker om skyld, skam og svigt i gang i hende. - Jeg oplevede nogle følelser under min anden graviditet, som jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle takle, og det kom ind imellem til at overskygge, at graviditeten var en kæmpestor gave. Jeg så en reklame for Folkekirkens Familiestøtte og meldte mig, og det var rigtig godt for mig at få sat ord på mine følelser og høre historier fra


de andre gravide. Det gjorde, at jeg kunne give mig selv lov til at nyde graviditeten. Jeg fik mulighed for at dele tanker, jeg ikke kunne italesætte overfor mine nærmeste, fordi tankerne virkede skamfulde. Jeg kunne efterfølgende tage hjem og åbne op for, hvordan jeg virkelig havde det indeni, og fandt, at det blev taget godt imod, og jeg fik ros for, at jeg havde gjort noget aktivt for at ændre oplevelsen af min graviditet, fortæller Mia Lau Iversen.

Element af mindfulness Nogle af samtalerne foregik i Hedeagerkirken i Herning, og det gjorde noget særligt for Mia Lau Iversen. - Samtaleforløbet har et element af mindfulness, hvor man tændte lys for barnet, hvor vi sang og den lokale præst læste et digt for os. Det fungerede rigtig godt i kirkerummet, og det gav mig noget, jeg havde brug for – uden at jeg vidste, at det var det, jeg manglede. Der blev skabt et trygt rum omkring os – et rum, hvor jeg kunne skabe en tilknytning til mit kommende barn, siger hun. Folkekirkens Familiestøtte tilbyder samtaleforløbene i samarbejde med fødegangen på Herning Sygehus. Det er gratis at deltage, og der er ingen krav til, hvad skal tale om – eller om man er troende eller udøvende kristen. Det centrale er, at man over seks møder har lyst til at sætte ord på sine tanker i rum med andre i samme situation.

Man kan finde mere information på Facebook eller nettet ved at søge på ”Folkekirkens Familiestøtte Herning”

Babysalmesang i Hedeagerkirken Babyer og deres mødre eller fædre inviteres til babysalmesang. Tirsdage kl. 10: Januar den 15., 22. og 29. Februar den 5., 19. og 26. Marts den 4., 11., 18. og 25. Tilmelding til Hedeagerkirken: mail@hedeagerkirken.dk

Salmeleg i Hedeagerkirken Børn fra 1 - 5 år og deres mødre eller fædre indbydes til salmeleg, hvor vi bruger hele kroppen og en masse sanser. Onsdage kl. 16-17: Januar den 15. og 22. Februar den 5., 19. og 26. Marts den 4., 11. og 18. April den 1., 15., 22. og 29. Tilmelding til Hedeagerkirken: mail@hedeagerkirken.dk

5


Det sker… December 2019 Mandag d. 9. december kl. 19.30

Julekoncert med Hedekoret Herning. Koret, som næste år kan fejre 50 års jubilæum, er kendt for deres stemningfyldte og velklingende julekoncerter. Man kommer vidt omkring, lige fra Rheinbergers Ave Maria, over traditionelle julesalmer som Julen har bragt og Glade Jul, til mere moderne toner fra Mads Langer og Poul Halberg. Korets kunstneriske leder Mette Flodgaard har skrevet arrangementet til flere af numrene til koncerten, som derved får korets helt egen udgave af disse. Efter en musikalsk oplevelse som denne, har julestemningen helt sikkert indfundet sig.

Tirsdag d. 10. december 14.00

Adventshygge for alle – forskellige indslag.

Tirsdag d. 10. december kl. 9.30 Julegudstjeneste for dagplejebørn, vuggestuebørn og børn der passes hjemme.

Nytårsarrangement: Gudstjeneste og spisning. Foredrag v./ Forstander på Diakonhøjskolen Jens Maibom Pedersen: ”Diakoni – mod til at se verden som den er. ” ”Diakoni – mod til at se verden som den er.” Diakoni betyder tjeneste. Ordet stammer fra vores bibel og er én af kirkens hovedopgaver. Diakonien er kirkens gang på jord - det er dens blik for mennesker i udsatte situationer.

Tirsdag d. 28. januar kl. 14.00

Menighedsrådsmedlem Karin Bragt, Herning: ”Fortæller om en spændene studietur til Libanon arrangeret af Viborg Stift. ”

Onsdag d. 29. januar kl. 17.00 Spaghettigudstjeneste.

Februar 2020 Torsdag d. 6. februar kl. 19.00

Onsdag d. 11. december kl. 10.00 Julegudstjeneste for børnehavebørn.

25 minutters musik før Hedeageraftenen. Ved organist Benjamin Davis Maack.

Torsdag d. 12. december kl. 19.00

Torsdag d. 6. februar kl. 19.30

De ni læsninger. Med deltagelse af konfirmander og kirkens kor. Aftenen sluttes af med gløgg og æbleskiver.

Januar 2020 Onsdag d. 1. januar kl. 16.00

6

Søndag d. 5. januar kl. 16.30

Gudstjeneste med efterfølgende bobler og kransekage.

Forstander på Brandbjerg Højskole Simon Lægsgaard: ”Er livet en dans på roser? – Om at være menneske i sorg og glæde. ” Livet er ikke en dans på roser, siger


nogen. Jeg er uenig. Livet er netop en dans på roser – en dans mellem torne og kronblade, mellem sorrig og glæde, og i dette rum udspiller sig det meningsfulde liv. Når vi forsøger at indsnævre rummet ved at forfladige livet gennem jagten på den smerteløse, fejlfrie tilværelse, så udhuler vi også meningsfuldheden. Og det er historiens største fejlinvestering. Jeg glæder mig til at skabe et dannelsesrum sammen med jer i Hedeagerkirken.

Søndag d. 23. februar kl. 10.00

Hedeagerkirkens Voksenkor Er du glad for at synge? Søger du et fællesskab? Så er Hedeagerkirkens Voksenkor måske noget for dig. Hvis du er interesseret, skal du kontakte Benjamin Davis Maack på bdavismaack@gmail.com eller 5350 1813 for at høre nærmere.

Fastelavnsgudstjeneste.

Søndag d. 23. februar kl. 16.00

Orgelkoncert med organist Benjamin Davis Maack.

Tirsdag d. 25. februar kl. 14.00 Tidl. provst Asger Korsholm, Vildbjerg, ” Jens Vejmand. ”

MORGENSANG & KAFFE Hver torsdag kl. 9.00 Morgensangen ledes mellem sognemedhjælper og præster.

Herning Kirkehøjskole 7. december - Hedeagerkirken: Hvad giver staten kirken – hvad giver kirken staten” ved lektor, cand.theol Kirsten M. Andersen.

Tema for foråret 2020 er: Hvordan har kristendommen haft indflydelse på vores nation? 4. januar: Politik og demokrati ved Mette Bock 1. februar: Litteraturen ved Leif Callesen 7. marts: Nationen og det nationale ved Thue Kjærhus 4. april: Kulturen også den fremadrettede ved Jørgen Carlsen Yderligere informationer: www.herningkirkehoejskole.dk

7


Gudstjenester 1. dec. 1. s. i advent kl. 10.00 Kirsten Thyssen 8. dec. 2. s. i advent kl. 10.00 Annette Birk Familiegudstjeneste 15. dec. 3. s. i advent kl. 10.00 Annette Birk 22. dec. 4. s. i advent kl. 10.00 Kirsten Thyssen 24. dec. Juleaftensdag kl. 11.00 Annette Birk kl. 15.00 Kirsten Thyssen 25. dec. Juledag kl. 10.00 Kirsten Thyssen 26. dec. 2. juledag kl. 10.00 Annette Birk 29. dec. Julesøndag kl. 10.00 Annette Birk 1. jan. 5. jan. 12. jan. 19. jan. 26. jan. 29. jan.

Nytårsdag Helligtrekonger 1. s. e. h. 3 k. 2. s. e. h. 3 k. 3. s. e. h. 3 k. Spaghettigudstj.

kl. 16.00 kl. 16.30 kl. 10.00 kl. 10.00 kl. 10.00 kl. 17.00

Kirsten Thyssen Annette Birk Annette Birk Kirsten Thyssen Annette Birk Annette Birk

1. febr. Dåbsgudstjeneste kl. 10.00 Annette Birk OBS! Lørdag 2. febr. Sidste s. e. h. 3 k. kl. 10.00 Annette Birk 9. febr. Septuagesima kl. 10.00 Kirsten Thyssen 16. febr. Seksagesima kl. 09.00 Annette Birk 23. febr. Fastelavnssøndag kl. 10.00 Kirsten Thyssen Familiegudstjeneste 1. marts 1. s. i fasten kl. 10.00 Annette Birk

Hedeager sogns kirkekontor Gullestrup Kirke, Løvbakkevej 9. Tlf. 9712 2338 Åbningstider: Man., tirs. og fre: 9 – 13 Ons. 10 – 13, tors. 9 – 13 og 15 – 17 Kordegn Jette Neesgaard Sørensen jns@km.dk Sognepræst Annette Birk-Sørensen Gl. Kirkevej 31. Tlf. 5150 6648 abi@km.dk Sognepræst og provst Kirsten Braad Thyssen Gl. Kirkevej 33. Tlf. 2179 4180 kbt@km.dk

Sognemedhjælper Margit Busk Holm Tlf. 2940 4063/ 9712 6648 mail@hedeagerkirken.dk Kirketjenere Tlf. i kirken: 9721 7043 Henrik Steffensen. Tlf. 7178 4953 Anna Grethe Sangild Nielsen Tlf. 4110 8091 Organist Benjamin Davis Maack Tlf. 5350 1813 Menighedsrådsformand Bent Johansen. Tlf. 9712 5466 Ansvarshavende redaktør: Annette Birk-Sørensen www.hedeagerkirken.dk

grc.dk

ANDRE NYTTIGE OPLYSNINGER

Profile for Hedeagerkirken

Hedeagerkirken december 2019  

Hedeagerkirken december 2019  

Advertisement