Page 1


8/10pt


El Projecte Bowman 2010, Tribut Tipogràfic Experimental “2001: una odissea de l’espai” representa el treball de dos cursos d’aprenentatge dels diferents aspectes, funcions i possibilitats del disseny gràfic. La temàtica de l’obra de Kubrick i Clarke aporta molts conceptes interessants a la idea d’aquesta relació de l’home i la màquina a través dels seus dos protagonistes: en Dave Bowman i HAL. Bowman és l’home modern i intel·lectual que esdevindrà finalment superhome gràcies al coneixement màxim en un viatge per l’espai amb HAL. Aquest és una supercomputadora capaç de realitzar totes les funcions d’una persona inclús millor. Fins i tot demostra que pot desenvolupar una sèrie de sensacions semblants als sentiments humans expressats només a través del sistema de visió circular a mode d’ull. Aquest ull tan característic serà el recurs clau d’identificació del disseny del projecte. El projecte porta el nom de l’home i la part gràfica la imatge de la màquina. L’obra temàtica té una imatge visual forta i evocadora. La tasca és aplicar-la als diferents apartats gràfics construint inclús una tipografia experimental que aporti també aquesta imatge d’un futur, ara per nosaltres passat, present als diferents apartats. Dins del disseny gràfic la pràctica tipogràfica és un clar exemple de treball entre l’home i la màquina. Els anys 60, la dècada de l’obra, van ser un moment de grans canvis tecnològics, científics, socials, etc. Però també gràfics. La millor mostra són les tipografies creades per l’home i destinades a màquines de reconeixement òptic. Aquest és un dels punts claus en al concepció del projecte. Quina podria ser la imatge tipogràfica de HAL? El projecte final és un producte d’homenatge a “2001: una odissea a l’espai” que treballa la manera de presentar unes reflexions sobre la humanitat i la computació, extretes de l’obra, utilitzant el disseny gràfic en diferents apartats: Tipogràfic, Editorial, Audiovisual i Web. Amb un caràcter experimental.


Moon-Watcher > 1 T.M.A. > 5 Space > 9 Moon > 13 HAL > 17 Jupiter > 21 Star Child > 25


1 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

Fotograma d'exterior de la pel·lícula rodada a Tanganika (Àfrica)


2

MOONWATCHER 88pt


3 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

Gresol de la Creació: Imatge Panoràmica del Centre de la Nebulosa d’Orió Crèdit: NASA, C.R. O’Dell and S.K.Wong (Rice University)


4

Àfrica, tres milions d’anys abans de Crist. Homínid terrestre. Viu en un grup reduït en coves i la seva alimentació es basa en la recol·lecció. L’home primitiu antecessor de l’home modern. A l’inici de la història es troba en una etapa decadent. Moon-Watcher és una figura amb força i capacitat de lideratge, és l’escollit pel dispositiu extraterrestre T.M.A. inicial per fer un pas més en l’evolució humana. Després de la revelació del monòlit desenvolupa el pensament abstracte i fa ús d’eines primitiva (d’alguna manera, exemples de tecnologia) per caçar i protegir-se d’animals ferotges i poder sobreviure.


5 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child


6


7 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

T.M.A. són les sigles de Tycho Magnetic Anomaly que volen dir Anomalia Magnètica de Tycho (cràter lunar on es situa un d’ells). Es tracta d’un monòlit negre opac (pel· lícula) o de cristall lluminós (llibre) amb una proporció de 4Ax2A. Són màquines extraterrestres d’acceleració del procés natural de l’evolució a través de la revelació d’imatges. Van ser col·locats anteriorment per una intel·ligència superior alienígena (Firstborn) durant l’exploració de la galàxia en recerca de vida intel·ligent. T.M.A.: Terra (era prehistòrica). Evolució dels homínids, eines, relació de conceptes, pensament abstracte, progrés, desenvolupament tecnològic… T.M.A.1: Lluna (cràter Tycho, emissió de camp magnètic). Té un sistema d’activació programat pel moment de conquesta i exploració espacial. T.M.A.2: Júpiter (òrbita, mida més gran, té prop de 2 kilòmetres d’alçada). Funciona com a Porta Interestel·lar (Star Gate) cap el lloc on suposadament es troben els posseïdors del coneixement suprem.


8


9 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

109pt

space


10

Escena de l’Estació Espacial creada amb “Big-Pack” i/o “Optical Printer” (càmeres de dos pel·lícules)


11 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

Una Tempesta Perfecta de Gasos Turbulents a Omega / Swan Nebula (M17) Crèdit: NASA, ESA and J.Hester (ASU)


12

L’espai es divideix en exterior (més enllà de l’atmosfera terrestre), intergalàtic (espai entre galàxies, quasi buit) i interestelar (regió entre estrelles, ple de pols còsmica). L’exploració espacial és un exemple del caràcter visionari de l’obra homenatjada. L’espai és el context on es desenvolupa la major part de l’activitat i la més important. La nau Discovery One viatjà per tot el Sistema Solar. A més, és també l’escenari d’altres formes de vida i en aquest cas d’intel·ligències superiors (Firstborn) que Bowman coneixerà d’alguna manera quan travessa els llocs més llunyans i misteriosos de l’espai.


13 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child


14

224pt


15 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

Fotograma amb una representació de la superfície lunar (la pel·lícula es va estrenar un any abans de la missió de Apolo XI)

Vista de Hubble de la Regió Lunar d’Apollo 17 Crèdit: NASA, ESA, and J.Garvin (NASA/GSFC)


16

La Lluna és l’únic satèl·lit natural de la Terra. El seu diàmetre és de 3.475km i orbita a una distància mitjana de 384.400 km. Un aspecte curiós d’aquest cos és que posseïx una cara oculta molt més accidentada. Algunes teories apunten que la seva posició actual és a causa de l’impacte d’un gran objecte fa milions d’anys. En l’obra, l’any 2001, la Lluna es troba ja preparada per la vida humana amb colònies i centres d’investigació. Els alienígenes van instal·lar el dispositiu T.M.A.1 (al cràter Tycho) per saber en quin moment els humans arribarien a la conquesta especial a través de l’emissió d’un camp magnètic. Finalment el descobreixen a l’any 1999.


“I'm

sorry, Dave.

I'm

afraid

Imatge d’alta resolució del centre de la Via Làctia Crèdit: ESO/S


I can't do

that.�


17 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

Pla de detall de l’ull de HAL


18

hal 9000 150pt


19 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

Heuristically programmed ALgorithmic computer (Computador algorítmic heurísticament programat). Intel·ligència robòtica perfecta. Porta els controls de la nau sota les ordres dels tripulants (Dr.David Bowman, Dr.Francis “Frank” Poole i tres persones més en hibernació). Curiosament aquests semblen actuar com autòmats amb tasques programades diàries en front la computadora que només representada per una rodona bàsica, geomètrica i perfecta es capaç de parlar, raonar i interpretar; reconèixer dibuixos, veus, aspectes facials; llegir els llavis i cantar. Només ell coneix el motiu real de la missió que és explorar Iapetus (lluna de Saturn, Novel·la) / Júpiter (Pel·lícula) per analitzar un instrument extraterrestre de la seva òrbita (el T.M.A.2). Però a causa de mentir desenvolupa un conflicte intern junt un sentiment de por i psicosis que el portaran a assassinar els tripulants de la nau abans que Bowman el desconnecti mentre el superrobot canta la seva última cançó. HAL encarna aquesta part de la parella màquinahome junt Bowman.

Alguns models robots actuals: AVSP (Auditory-Visual Speech Processing; lecura de llavis) Hermes (Human Expresive Representations of Motion and their Evaluation in Sequences; comportament) Machine-based lip-reading system (RNID, Royal National Institute for Deaf People; lecura de llavis) CogVis, CogViSys (Cognitive Systems and Robotics) VAMPIRE (Visual Active Memory Processes and Interactive Retrieval) LAVA (Learning for Adaptable Visual Assistants)


20

36pt

Heuristically Programmed Algorithmic Computer

9000


21 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

Recreaci贸 de J煤piter en la pel路l铆cula


22

JUPI ter 146pt


23 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

Detall de l’atmosfera de Júpiter de Voyager 1 Crèdit: NASA, Caltech/JPL


24

Júpiter és el cinquè planeta del Sistema Solar. És el cos celeste més gran del Sistema solar (després del Sol). Tècnicament és 318 vegades més gran que la Terra. Té una curiosa gran taca vermella (de nom GRS en anglès) que és en realitat un enorme anticicló antihorari situat en l’hemisferi sud. Algunes teories expliquen que per la seva gran composició d’hidrogen i heli, originàriament, el planeta va ser una estrella que no va arribar a completar-se. El llibre, a l’any 2001, situa Saturn com a destí de la missió de la nau Discovery One (concretament la seva lluna Iapetus) però a la pel·lícula es va canviar la destinació final per Júpiter. En l’òrbita d’aquest misteriós planeta els portadors de la intel·ligència superior col·loquen el T.M.A.2 que funciona com a porta interestel·lar que utilitzarà Dave Bowman.


25 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

Captura del viatge psicodèlic de Bowman


26

sTAR CHILD 124pt


27 Moon-Watcher T.M.A. Space Moon HAL Jupiter Star Child

Bowman és conduit a través d’un viatge interestel·lar per la Porta Interestel·lar als confins de l’espai on es troben els responsables de les màquines T.M.A posseïdors del coneixement suprem on es va transformant en un nou ésser immortal, el superhome. Aquest nou Fill de les Estrelles (Star-Child) viatja pel seu compte a la Terra on té la difícil missió d’encapçalar, com va fer Moon-Watcher, el següent pas evolutiu de tota la raça humana.

A

B

A: Abell 901a Crèdit: NASA, ESA, C.Heymans (University of British Columbia, Vancouver), M.Gray (University of Nottingham, U.K.), M.Barden (Innsbruck), and the STAGES collaboration NASA, ESA, STScI, J.Hester and P.Scowen (Arizona State University) B: SW Group Crèdit: NASA, ESA, C.Heymans (University of British Columbia, Vancouver), M.Gray (University of Nottingham, U.K.), M.Barden (Innsbruck), and the STAGES collaboration


28

C

C: Hubble i Compost Chandra de la Galàxia Cluster MACS J0025.4-1222 Crèdit: NASA, ESA, CXC, M.Bradac (University of California, Santa Barbara)


29


30

Diferents escenes creades amb la tècnica “Slit-Scan” (diapositives que creen diferents efectes en la foscor)

Imatge Composta de la Galàxia Cluster MS 0735 Hubble and Chandra Image Crèdit: NASA, ESA, CXC, STScI, and B.McNamara (University of Waterloo) / Very Large Array Telescope Image Credit: NRAO, and L.Birzan and team (Ohio University)


48pt

abcdef ghijklmn odyssey pqrspace tuvwy xz


48pt

ABCDEF GHIJKLMN ODYSSEY PQRSPACE TUVWY XZ


48pt

12001 2010 3456789 0


24pt

¯ˆ´`˝˘˙˚˜¨’ “‘’“”.,:; ¿?¡! ()[]{} ≤≥<>«» ⁄z%‰≠=ø \ ^¬~≈ –—·_¸˛ #†ƒ§ ¶ß ı ©®ª°™ ‚„…*=-+±÷‡|¢$Ÿ¥€£ µΩπ∂∆∏∑ √∫∞ ◊ &fiflŒœ


Now

he was

master of his

world, and

he didnâ&#x20AC;&#x2122;t know what he would do

next. But he would think of

something.


Projecte Bowman 2010, Tribut Tipogràfic Experimental “2001: una odissea de l’espai”. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ 1234567890 ?¿!¡£&*©®#$¢¥€§¶”’“‘;:., <>/\|()[]{}=+÷‡†‹›«»„‚%‰~ áàâäãåçéèêëíìîïñóòôöõøúùûüæœßÿ ÁÀÂÄÃÅÇÉÈÊËÍÌÎÏÑÓÒÔÖÕØÚÙÛÜÆŒŸ (Hector Carrillo Aspano, 2010) www.bowmanfont.com

Bibliografia C.CLARKE, Arthur. 2001, Una odisea espacial. Barcelona, 2008 DEBOLSILLO www.imdb.com/title/tt0062622 www.kubrick2001.com en.wikipedia.org (junt es.wikipedia.org) www.filasiete.com/making-off tepasmas.com/curiosidades/2001 www.zemos98.org/festivales/zemos983/kubrick/historia.htm www.telecable.es/personales/borjina/Cinefilos/2001odiseaenelespacio.html Agraïments/Dedicació Íngrid Marqués Rojo Mercè Martínez Seguer Blai Liceaga Carrillo Stanley Kubrick Arthur C.Clarke All Hubble (http://hubblesite.org/) and ESO (http://www.eso.cl/) pictures credited. All movie imatges are © “2001: A space Odissey” 1968, All Rights Reserved. Produced and directed by Stanley Kubrick Screenplay by Stanley Kubrick and Arthur C. Clarke © Turner Entretainment Co., a Time Warner Company. This typography project (typeface, book, poster, cd, packaging and web) is not affiliated with Turner Entretainment Co., this work is intended for graphic studies purposes only. Bowman typeface is free!


Projecte Bowman 2010  
Projecte Bowman 2010  

Tribut Tipogràfic Experimental "2001: una odissea de l'espai"