Page 1

creek park wetland


capilla de soledad an object in the landscape

5

san martĂ­n, michoacĂĄn, mexico

charleston center for the arts the space between

13

charleston, south carolina

re-inhabiting the discarded restoring the cultural significance in the carnegie library new orleans, louisiana

park city hydrology and memory in the urban fabric gainesville, florida

boat house reflections on the water gainesville, florida

domestic landscape the joint between public + private gainesville, florida

19 29 37 41

hannah coggin selected work¡ master of architecture 3


capilla de soledad an object in the landscape 5


As the infrastructure of the ejidos of San Martin has decayed since the abolishment of the hacienda, the constructed landscape remains as a foundation for place-making. This rural village is in dire need of a new cultural identity removed from its tragic past. Abandoned since the 1920s, the site of the former hacienda maintains the basic form of a cultural public space but lacks the public building. With the inherent hierarchy in the site, the remaining elevated platform now displays an object in the landscape - Capilla de Soledad. Defined as “chapel of solitude,� the space is an expression of form, light, and water in which the occupant can retreat from the public and be alone with his thoughts and God.


Capilla de Soledad sits as a lone object in the landscape. This effect is created through the defining of territory, the manipulation of the ground, and the programmatic support of an adjacent building.

capilla de soledad

7


Centered over the main public space, the capilla de soledad responds to historical precedent as well as the local vernacular. With the inherent hierarchy in the site, the remaining elevated platform now holds the chapel. The support building mediates between the topographical changes in the site and defines the relationship between the constructed public space and the natural environment.

varying scales of public space enrich the cultural landscape

materiality, textures, and water vessels define the territories of movement

a place-making element, the collection of water is celebrated in this site


1 chapel 2 office 3 sacristy

4 multi-purpose 5 womens 6 mens

4

3

2

4

6

5

1

0

10

25

50

capilla de soledad

9


Generated from folded paper, the organic form responds to the local topography, light, water, and sound. Mimicking layered geological plates, the folding and shifting exterior walls create a rich dialogue with the landscape. The building’s envelope draws inspiration from the adjacent Sierra Madre. Much like the mountains, the irregular and harsh form beckons to be explored from all angles. The stark exterior exaggerates shadows and captures the movement of the sun across the sky.


capilla de soledad

11


charleston center for the arts the space between 13


In an urban setting, the space created between adjacent buildings is mostly ignored. This project exploits this notion of the “left over” space created between two seemingly different forms. The design of the program encourages the division of space based on light quality. The Exhibition Space, taking on an organic form, becomes a sculptural piece of artwork for the occupant to view, as well as inhabit. The poured concrete walls gently peel outward allowing diffused light to fill the gallery space. The rectilinear structure on the southern edge houses the Black Box Theatre and MultiPurpose spaces. Completely enclosed and devoid of its surroundings, the occupant focuses on the life within this building. As the playful silhouettes of light dance along with the passing of time, the “space between” comes alive at the meeting place of opposing geometries.


charleston center for the arts

15


charleston center for the arts

17


re-inhabiting the discarded restoring the cultural significance in the carnegie library 19


During the Progressive Era of social activism and reform, Carnegie libraries operated at the local level to democratize information. They are a direct product of the culture that produced them. The Carnegie library is symbolic of a community’s pursuit for knowledge and social growth. As these public institutions celebrate their centennials, many are threatened with neglect, deterioration, and demolition. Once “a repository of a community’s history and culture,” Carnegie libraries are readily becoming a discarded cultural artifact. The Algiers Point Carnegie Library in New Orleans, Louisiana, serves as the prototype for the investigation of restoring value in a discarded historical artifact. After surviving three closures, this building is actively decaying in the landscape. A re-examination of the library finds value not in the shell of the structure, but in its fabric, settings, and use. The relationship between the old and the new is the catalyst for the design.


new orleans

french quarter

pedestrian movement

33 32 31 30 algiers point

29

us naval base

28

central business district

27 26

25

24

0

500

1000

2000

vehicular traffic

building geometry

belleville street

pelican ave

0

25

50

re-inhabiting the discarded

sun + shadow

21


gather re ga

tre

at

the

r

re

tre

people

at

n

lig

informatio

ht

bo

x

ligh

re-defining the library the collection of people + information

admin private

work room mechincal storage

people

generating a new cultural identity

office facilities

services

classical architecture

men

designed by local architect

women circ desk

carnegie ‘formula’

community collection

shotgun house

performance

lecture

exhibition

theater

print

fiction

young adult

non-fiction

adult

long + narrow rectangular form on raised piers

algiers pt

outdoor living space

columns + brackets ornamented with Victorian motifs

masonry

lacy

heavy load bearing masonry

visual

digital

algiers pt carnegie

doric column full height

symmetry

reflection of form

spatially, the light box is derived from the local shotgun house. These long rectangular additions are isolated from the preserved shell

similar to the Doric columns of the Algiers Point Carnegie Library, the new steel columns span the full-height of the new addition. The new structural grid maintains the rhythm of the preserved shell

raised for ventilation

porch

audio

non-print

symmetrical paired “light box” forms replace the existing light posts of the original Carnegie libraries as symbols of enlightenment in the modern age

structure

elevated f.f.e

periodicals information

concept

form

meeting rm

children books

symbolic of higher learning

represents enlightenment

computer group

elevated entry

paired light posts

reading rm

individual public

x

x light bo

t bo

x light bo

materiality

delicate translucent light boxes juxtapose the existing heavy masonry

porch

an elevated light box allows the public space to extend at the ground level. This lifted form creates a covered “porch”


Symmetrical across the front façade, the translucent light boxes juxtapose the existing heavy masonry. The geometry of the new light box forms is derived from the proportion of the recessed portico. The new forms span the entire length of the preserved shell. These glass boxes allow diffused natural light into the space. From the exterior, due to the semi-reflective and milky materiality of the glass, pedestrians are able to see simultaneously a hint of the interior occupation as well as the reflected street life.

Spatially, the light box is derived from the local shotgun house. The elevated light box on the East allows a social gathering space or “porch” at the ground level. While the preserved Classical shell reads as a civic building, the imitation of the residential vernacular blends this commercial building into its context.

re-inhabiting the discarded

23


-6’6”

a

3’0” +3’0”

old + new

-6’6”

3’0”

b

9’6”

0”

0”

c

0”

+3’0”

3

2

0

5

10

0”

1

25

geometry + light box

circulation + gathering


symbolic of the belief that the printed book is dead, this reading room has been buried

re-inhabiting the discarded

25


the spatial integrity of the original library is preserved

As the need for the public storage of printed material diminishes, the design of the library must evolve to meet the contemporary needs of society. In addition to being a vessel that houses information, the library must also encourage the collection of people. Since 2008, the Algiers Point Carnegie Library has been vacant. In the adaptation of the discarded, the relationship between the old and the new is the catalyst for the design. The old must inform the new. In order to restore value, the original significance must be determined. Value is measured by the historical, cultural, and social constructs of the place.

re-inhabiting the discarded

27


creek park wetland

park:city hydrology and memory in the urban fabric 29


commercial + public

residential + community

Located between the University of Florida and downtown Gainesville, the master planning concept for this four acre lot is derived from the city’s hydrology and memory of the site’s history. Park:City incorporates a public commercial northern region along University Avenue and a residential area for the community at the south. Multiple scales of “parks” provide the joint between public and private space. A reconstructed wall mimics the western facade of the demolished AGH Hospital. Along this axis, the deconstruction of the site exposes the natural typology.


constructed views for pedestrian and vehicular traffic

park:city

31


rabbet

dado

lap joint

dovetail

city park

field

street garden

yard

courtyard

vertical garden

community garden


l a i

office

various 1500-5500 sq ft

retail

grocery

cvs 15000 sq ft

pharmacy

panera 4500 sq ft

merchants

public park

low income

employees

residential

students

mid density

mid income

5-10 units/acre low density

high income

community

food + drink

uf tech hub 45000 sq ft

1-4 units/acre

community garden 130 apartment units

education

1.5 spaces/1000 sq ft

[800 sq ft avg]

1.25 spaces /residence

parking

office

various 254450 sq ft

retail

various 6000 sq ft

merchants

grocery

aldi 7400 sq ft 15

students

pharmacy

cvs 15000 sq ft

community

food + drink

panera 4500 sq ft

c

education

uf tech hub 45000 sq ft

a

c o

mid income

public park

e

5-10 units/acre

employees

residential

high income

327 apartment units

[800 sq ft avg]

parking

1.5 spaces/1000 sq ft

l

1.25 spaces /residence

i

community garden

r

low density 1-4 units/acre

m

low income mid density

m

r e s i d e n t i a l

e m m o c

aldi 17400 sq ft

r e s i d e n t i a l

r

c

various 33000 sq ft

park:city

33


third floor

second floor

first floor

2400 600 3600

1300

2400

4175

2175

1300

7775

6475

3700

1250 1450

DW

W/D

DW

DW

W/D

W

DW

3300

1650

3475

1100

1650

1300

1300

1300

8075

6750

4400

D W

D

W

1550

D

3000

first floor plan

W

1 bedroom

850 sf

studio

500 sf

850 1325

1925

1825

1550

1825

2550

6000

6750

8100

7550

41

3150

3150

3150

3

1850

1850

1850

3375

3375

3375

1

3150

3150

3150

3

11525

11525

11525

9

1

1200

D

1200

DW D

13000 15400 second floor plan 3 bedroom

1800 sf

loft

1300 sf

6000 4200 0

5

10

25

50

third floor plan

typical residential floor plan

9600

9600

164

18000

18000

180

37800

31800

31800

344

6800 6600

6600

15000

15000

6800

6600

6600

13400

13400

3000

20000 ground floor

20000

4200

9600 18000

15000

basement floor

W

1450

27400

274


n e i s l

6000

retail

c office

71100

71100

m c required parking spaces 901

g

g

23700 x 3

n

5700 18000

23700 x 3

on street parking spaces 105

k

k 140000

140000

ymca

total area

parking spaces 345

230000

7000

ymca

residential

7000

o

62400

t o t a l a r e a1 7 82030000 0 0 parking spaces 345

c

62400

45000

m

e 14000 x 10

total available parking spaces 1065

e

office

m

14000 x 10

m

20800 x 3

total available

c

c 178000

o

20800 x 3

144000 auto-park parking spaces 960

i

450u 0 f0 t e c h h u b

c

20800

on street parking spaces 105

l

p r

l a

office

required parking spaces 901

parking spaces 1065

p

a

a

r

r

144000 auto-park parking spaces 960

i

uf tech hub

97850

76450

i

5700 18000

34450

total area

parking spaces 147

o

m 5700 18000

34450

n

c 5700 18000

34450

total area 97850 15400 parking spaces 147

m 76450

i

16450 18000

6000

r

c r e

grocery

m

15400

o

office

a

retail

i

8950

e

8950

a

950 1750

20800

53375

1700

950 1750

grocery

27400

r

e r

5 3 3h7i5g h d e n s i t y

r

1700

high density

i

9850

950 1850

m

1700 3150

4175 1750

950 1850

parking spaces 190

30750

e

s 1850

4175 1750

l

3150

total area 121300 avg unit area 800 total units 152

d

d m 3 0e7d5i u0 m d e n s i t y

a

4175

l a i t

i t

parking spaces 190

i

medium density

17950

1 9 2 h2 i5g h i n c o m e t o t a l a r e a1 9 212251 3 0 0 avg unit area 800 total units 152

e

n

high income

square feet

building use

1 7 9 5l0o w i n c o m e

a

l

square feet

building use

ninth floor through eighteenth floor

ninth floor through eighteenth floor

sixth floor seventh floor eighth floor

sixth floor seventh floor eighth floor

fifth floor

fifth floor

fourth floor

fourth floor

low income

residential

total area 140000 avg unit area 800 total units 175 parking spaces 219

total area 140000 avg unit area 800 total units 175 parking spaces 219

park:city

park/city specs

park/city specs

total area residential units units/acre FAR parking available

total area 750,000 residential units 327 units/acre 33.4 FAR 1.75 parking available 1065

750,000 327 33.4 1.75 1065

35


boat house reflections on the water 37


REFLECTION, the generative term for the design, can be defined as MIRROR IMAGE, CONTEMPLATION, and OBSERVATION. The boathouse is composed of two buildings reflected over the axis connecting the river and spring. Open to the exterior, the storage on the first floor allows the boats to become part of the architecture – a screen for light. The division of the building distinguishes the separation of formal and informal space. On the north, the informal building personifies contemplation – a space for training and team development. The southern building is for observation. The clubhouse and exterior deck provide ample views of the water.


boat house

39


domestic landscapes the joint between public + private 41


At Palm Point, the house becomes a tree among trees. The house’s orientation on the site is derived from the manner in which an inhabitant occupies a house in regards to function and time of day. Developing a cooperative relationship with the landscape, the ground floor plan extends a gradual root-like system to allow the upper levels to remain elevated. The overall design rotates simple geometries to maximize the occupant’s relationship with nature. As he ascends the main stair, the inhabitant is forced between the two forms – a separation of public and private.


domestic landscapes

43


Master of Architecture University of Florida Gainesville, Florida

Bachelors of Art Connecticut College

Architectural Studies [major] Art [minor]

New London, Connecticut

Contact Information hecoggin@gmail.com

45

portfolio  

selected works : master of architecture