Page 1

Info van en voor de inwoners van Hechtel•Eksel

november 2014

INFO

www.hechtel-eksel.be

EEN WAPEN TEGEN

WONINGINBRAAK GRATIS EEN BEZOEK VAN DE HUISDOKTER

THEATER IN HET BOS

IN HET THEATERBOS

HECHTEL-EKSELSE

Kinderarmoede


LICHT EN HOOP “Hun have en hun goed. Waarvoor z’hadden gewroet. Hun vee, meubels en kleeren. ’t Verging al in den gloed.” Woorden uit het lied ‘Afbranding van ’t Locht’. Kleine verhalen in een Groote Oorlog, ze zijn dit jaar veel verteld. Want het is deze zomer 100 jaar geleden dat het Duitse leger België binnentrok. En ook al is de Eerste Wereldoorlog collectief gedachtegoed, herinneren we ons ook onze eigen verhalen. De kleine zijsporen met grote gevolgen. Over hoe de Duitsers meenden dat ze wraak moesten nemen op de bewoners van De Locht voor het vermoorden van een Duits soldaat. Over hun vlucht naar buurgemeenten, over het platbranden van hun boerderijen, de brand van de Locht. In onze eigen gemeente nam Bèrk en Breem ons opnieuw 100 jaar terug mee in de tijd, stelde de Heemkundige Kring ‘De Groote Oorlog in woord en beeld’ tentoon samen met enkele plaatselijke amateurkunstenaars en stonden de ‘Blue Poppies’, het reizende kunstwerk van het NIKO, er symbool voor vrede en hoop. Deze maand vierde de wereld de 25ste verjaardag van de Val van de Muur in Berlijn. Voor deze gelegenheid werden duizenden lichtballonnen opgelaten op de plaats waar vroeger de muur stond. In de Westhoek vormden 17 oktober 8.400 toortsen een baken van licht aan de voormalige frontlinie van de Eerste Wereldoorlog, van Nieuwpoort tot Ploegsteert. Het is dan ook duidelijk dat de wereld niet wil vergeten, maar ons wil helpen herinneren, met een boodschap van licht en hoop! Uw waarnemend burgemeester, Nele Lijnen

INHOUD 03 IN ‘T ACTUEEL Bedrijvigheid in Hechtel-Eksel ‘De Ondernemers Hechtel-Eksel’ lanceren binnenkort hun Ondernemerscafé.

04 IN ‘T KORT Een wapen tegen woninginbraak Politie Kempenland wil woninginbraken tegengaan door het aanbieden van gratis inbraakpreventieadvies.

05 IN ‘T GROEN Theater in het bos Een theateroptreden in het bos ? Binnenkort pakken we uit met een heus bostheater. Een levend kunstwerk om toneel te spelen in en met de natuur.

09 IN ‘T ALGEMEEN Aangepaste dienstregeling De Lijn Vanaf 14 december gaat een nieuwe dienstregeling in voegen bij vervoersmaatschappij De Lijn.

10

COLOFON Redactie: sofie.vrijsen@hechtel-eksel.be Vormgeving & druk: info@drukkerij-grafico.be Verantwoordelijke uitgever: College van Burgemeester en Schepenen Hechtel-Eksel Don Boscostraat 5 - 3940 Hechtel-Eksel

2 inhoud • www.hechtel-eksel.be

IN ‘T ALGMEEN Kinderarmoede in Hechtel-Eksel Samen met verschillende actoren probeert het OCMW van Hechtel-Eksel een volledig beeld te krijgen van de kinderarmoede in onze gemeente.


Bedrijvigheid in Hechtel-Eksel Hoe bedrijvig is onze gemeente? Wel, ‘steeds meer’ is een passend antwoord. ‘De Ondernemers Hechtel-Eksel’ hebben er een uitstekende ‘Business Evening’ opzitten, ze lanceren binnenkort hun Ondernemerscafé en Garage Volvo Rutten heeft ervoor gekozen om de verhuis van Helchteren naar Hechtel te maken.

Netwerkmoment Voorzitter Leo Jaeken gaat verder: “Zo is het idee van het ‘ondernemerscafé’ ontstaan, een informeel netwerkmoment voor ondernemers uit de gemeente. Tussen pot en pint ontstaan de meest interessante gesprekken en dit is volgens ons de beste manier om contacten te leggen.” Vrijdag 23 januari zal de eerste editie van het ondernemerscafé doorgaan van 17u30 tot 20u in het cafetaria van De Geer.

Groei in ons ondernemerschap Ondernemen in Hechtel-Eksel, het is geen evidente zaak. We moeten opboksen tegen buurgemeenten met een meer uitgesproken ondernemersklimaat, zoals bijvoorbeeld Lommel. Toch is er een duidelijke groei merkbaar in ons ondernemerlandschap. Het aantal zelfstandigen in Hechtel-Eksel is de afgelopen tien jaar met maar liefst 16,8% gestegen. Hiermee kunnen we, na Overpelt, de meest gunstige ontwikkeling voorleggen.

Het ondernemerscafé Om onze ondernemers nog meer te steunen en begeleiden, lanceren ‘De Ondernemers HechtelEksel’ een nieuw initiatief, het ‘Ondernemerscafé’. “We merkten dat ondernemers niet altijd weten waar collega’s uit eigen gemeente mee bezig zijn. Dus zijn we op zoek gegaan naar een manier om ondernemers samen te brengen, zodat waar ze de tijd kunnen nemen om met elkaar een babbeltje te slaan,” aldus Bénédicte Haven van ‘De Ondernemers’.

Energie-neutrale showroom voor Volvo Rutten Een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen ondernemers is het nieuwe project van Volvo Rutten. Bouwheer Dirk Rutten en aannemer Ivo Gijbels slaan de handen in elkaar voor de bouw van een (energie-neutrale) Volvo showroom met werkplaats. De plannen voor de uitbreiding van de Noord-Zuidverbinding hebben Volvo Rutten verplicht op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. En we zijn ontzettend blij dat de keuze is gevallen op het industrieterrein ‘Peerderbaan’, achter de Prijzenklopper.

Meer info : Lokale economie, dirk.neyens@hechtel-eksel of 011 73 01 63

www.hechtel-eksel.be • in ‘t actueel 3


Een wapen tegen woninginbraak Naast het gratis afwezigheidstoezicht en de maandelijkse politieacties tegen woninginbraken, werkt politie Kempenland ook aan preventie tegen woninginbraken door het aanbieden van gratis inbraakpreventieadvies.

De Vlaamse renovatiepremie wordt een belastingvermindering / krediet Vanaf 1 december 2014 kan je de renovatiepremie zoals ze nu bestaat niet meer aanvragen: je krijgt dezelfde premie, enkel later.

Wat verandert er? • De Vlaamse renovatiepremie wordt een belas tingvermindering/belastingkrediet die je vanaf de zomer van 2015 zult kunnen aanvragen. Je doet je aanvraag bij Wonen-Vlaanderen maar in plaats van je premie, ontvang je van hen, bij goed keuring, een attest dat je bij je belastingaangifte voegt. De belastingvermindering/belastingkre diet wordt dan in 3 schijven toegekend. • De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze belastingvermindering/belastingkre diet en de werken waarvoor je deze kunt aan vragen, blijven dezelfde als die voor de renovatie premie. Enkel de manier waarop ze moet worden aangevraagd en wordt uitbetaald, wijzigt voor de aanvragen vanaf 1 december 2014. • Indien je van plan was tussen 1 december 2014 en de zomer van 2015 de renovatiepremie aan te vragen, wordt een overgangsregeling uitgewerkt zodat je dit nog steeds kunt doen aan dezelfde voorwaarden. Je houdt je facturen bij en dient dan in de zomer van 2015 je aanvraag in bij Wonen Vlaanderen.

Meer info? Kijk op www.vlaanderen.be , doorklikken naar “Bouwen, wonen en energie”. Of kom langs bij het woonloket. Elke maandag van 14u tot 16u is er een sociaal adviseur aanwezig in het gemeentehuis, dienst Bouwen en Wonen. Op maandag 29 december is er geen woonloket.

4 in ‘t kort • www.hechtel-eksel.be

Goede raad van specialisten over het beveiligen van je woning tegen inbrekers. Hiervoor hebben we twee inspecteurs in dienst die hierin gespecialiseerd zijn. Dit zijn Rik Stals en Sven Franken. Zij zijn je graag van dienst met preventietips om je woning tegen inbraak te beveiligen. Voor een afspraak met Rik of Sven bel je tussen 7u en 19u naar ons hoofdkantoor in Leopoldsburg, 011/39 92 99. Het bezoek van Rik of Sven en hun goede raad is bovendien geheel gratis. Investeringen in inbraakbeveiliging kan men voor een groot deel recupereren via kortingen op de belastingaangifte. Tot €750 kan in mindering worden gebracht. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij onze preventieadviseurs Rik Stals en Sven Franken. Nuttige websites over dit thema: www.limburg.be/inbraakpreventie - www.besafe.be

Gratis ‘De Huisdokter’ Ga je grondig renoveren en wil je dat op een zeer duurzame manier doen? Dubolimburg stuurt – indien je woning en je plannen voldoen aan onze criteria – een gratis HUISDOKTER naar je toe. Je krijgt gedurende 2 uur gratis, objectief en onafhankelijk advies. Wil je doorgedreven renoveren en wil je dat jouw verbouwing als voorbeeld voor andere Limburgers kan dienen? Dan kan je de Huisdokter van Dubolimburg op visite vragen. Hun specialist komt aan huis en staat Limburgse verbouwers gratis bij met hun plannen en bekijkt welke winst je als bouwheer kan maken, zowel op financieel vlak als wat leef- en wooncomfort betreft. Aanmelden voor een huisbezoek kan via de website www.eerstehulpbijduurzaambouwen.be .


“Wij zijn het ZAD/T!” Begin november zijn tal van vrijwilligers zwerfvuil gaan ruimen in Hechtel-Eksel. Samen vormen ze de ‘ZwerfvuilActieDienst’ of kortweg ZAD. Eén keer per maand trekken ze de handschoenen aan om de gemeente weer een beetje properder te maken.

THEATER IN HET BOS

Op vraag van inwoner Willy Ketelbuters deed de milieudienst van Hechtel-Eksel een oproep voor vrijwilligers om zwerfvuil te rapen. Maar liefst tien mensen reageerden op deze oproep en vormen samen de ZwerfvuilActieDienst (ZAD). Langs deze weg laten ze weten dat ze het ZAT zijn dat zwerfvuil tot het decor van Hechtel-Eksel behoort. Zij nemen handschoen en grijper op, en doen er iets aan! Langs deze weg willen we toch oproepen om in eerste instantie géén vuil weg te werpen, en als je dan toch zwerfvuil tegenkomt, dit zelf even op te ruimen. Samen houden we Hechtel-Eksel proper!

Kippen recycleren 765 ton biologisch afval De jaarlijkse kippenactie van Limburg.net was ook dit jaar weer een succes. Maar liefst 6.320 gezinnen profiteerden van de kortingsbon om een natuurlijke afvalverwerker aan te kopen. Maar liefst 15.262 kippen kregen zo een nieuwe thuis. Gemiddeld verzamelt Limburg.net zo’n 180 kilo organisch-biologisch afval per inwoner. Dit soort afval kan echter erg makkelijk door slim tuinieren of thuiscomposteren door de burger zelf verwerkt worden. Ook kippen zijn dol op dit typische ‘keukenafval’. Een kip kan immers op een jaar tijd ruim 50 kilo keukenafval opeten. De actie is na een voorzichtige start een heus succes geworden. Zo kochten in 2014 6.320 gezinnen een of meerdere kippen. Ter vergelijking: in 2008 waren dat nog maar 700 gezinnen. Meer info: www.limburg.net

Een theateroptreden in het bos? Binnenkort kunnen we hier ‘vanzelfsprekend’ op antwoorden, want we pakken uit met een heus bostheater. Het wordt een levend kunstwerk dat mensen uitnodigt om terug (toneel) te spelen in en met de natuur. De sculptuur wordt gemaakt door willowman Will Beckers die daarmee niet aan zijn proefstuk toe is. De Land art-kunstenaar werkt al 25 jaar met organisch materiaal. Hij is actief in binnenen buitenland en plaatste in de Kiefhoekstraat in Hechtel-Eksel eerder al een monumentaal kunstwerk. Ditmaal ontwierp hij een bostheater van levend materiaal. Een slingerende entree langs een bospad groeit letterlijk naar de sculptuur toe, waarna een halve cirkel het podium omsluit. Achter het podium staat een grote natuurlijke cocon die dient als coulisse, als omkleedruimte of als onderdeel van het decor. De materialen worden in hoofdzaak aan de aanwezige bossen onttrokken. Het theater krijgt een zestigtal zitplaatsen. In de droge maanden kan het theater een honderdtal mensen ontvangen.

DECEMBER • 11 december 2014, OC DE SCHANS - Tomatensoep met balletjes - Visragout en peterselieaardappelen - Chocoladebavarois • 28 december 2014, BUURTHUIS DE LOCHT - Witloofsoep - Kalkoengebraad met druivenportosaus met groentenkrans en gratinaardappelen - Kerstdessert www.hechtel-eksel.be • in ‘t groen 5


NIEUWS VAN DE PROVINCIE LIMBURG www.facebook.com/limburgbe -

twitter.com/limburgbe

© Robin Reynders - provincie Limburg

www.limburg.be -

Hoe Limburg jouw gemeente economisch ondersteunt ECONOMIE De land- en tuinbouw vervult een belangrijke ruimtelijke en economische rol op het platteland. De provincie Limburg liet een studie uitvoeren over de landbouwsector en het agrobusinesscomplex. De resultaten vormen een belangrijke informatiebron voor burgers, landbouw- en plattelandsactoren, steden en gemeenten. Het provinciebestuur nam het initiatief voor de opmaak van kaarten over de landbouw- en plattelandssector. Aan de hand van deze kaarten willen we nauwgezet inzicht krijgen in de land- en tuinbouwsector, het bredere agrobusinesscomplex, alsook in de socio-economische situatie van het platteland in Limburg. De Dienst Landbouw en Platteland van de provincie Limburg bundelde en analyseerde de kaarten tot een publicatie “De Limburgse land- en tuinbouw in kaart”. Uit de resultaten blijkt dat de land- en tuinbouw nog steeds een voorname sector met een grote maatschappelijke rol is. Anno 2014 is de agrarische sector nog steeds de belangrijkste ruimtegebruiker en is

daardoor mede verantwoordelijk voor het hedendaagse Vlaanderen. Het provinciaal land- en tuinbouwbeleid is daarom sterk verweven met het beleid inzake ruimtelijke ontwikkeling, toerisme, leefmilieu, natuur en economie.

Economisch centrale rol De land- en tuinbouwsector vormt een belangrijke spil in ons economisch systeem. De 3.000 Limburgse landbouwbedrijven zorgen uiteindelijk voor een totale tewerkstelling van meer dan 20.500 mensen in de productie, toelevering, handel en verwerking van landen tuinbouwproducten. Daarnaast worden jaarlijks meer dan 31.000 seizoensarbeiders ingezet, voorna-

melijk in de fruitsector. De economische waarde van het landbouw netwerk wordt in Limburg geschat op 6,2 miljard euro. De primaire sector is goed voor jaarlijks 670 miljoen euro. De provincie onderstreept met deze publicatie het belang van de land- en tuinbouw. “De Limburgse land- en tuinbouw in kaart” bevat gedetailleerde informatie over de land- en tuinbouwsector in Limburg. Daardoor is de publicatie een belangrijke informatiebron voor zowel steden, gemeenten als burgers. Wie de publicatie wenst te bekomen, kan ze gratis opvragen bij de Dienst Landbouw en Platteland. Meer weten of jouw gratis exemplaar van de kaart bestellen? Bel naar Wim Tollenaers, Dienst Landbouw en Plat-teland op het nummer 011 23 74 47 of via wim.tollenaers@limburg.be.

Limburg klimaatneutraal: word energiecoach!

© Robin Reynders - provincie Limburg

De provincie Limburg wil klimaatneutraal worden. Ook jouw gemeente ging mee het engagement aan om meer dan 20 % CO2 te besparen tegen 2020. De grootste vermindering kunnen we boeken met een slimmer huishoudelijk gebruik van energie. De nieuwe provinciale energiecampagne focust op een lager elektriciteitsverbruik en start in 2015. Met de mogelijke elektriciteitstekorten tijdens


de komende winter is elektriciteit besparen bovendien dubbel belangrijk. Onderzoek heeft bewezen dat de Limburger systematisch beter scoort op vlak van energieverbruik dan de gemiddelde Vlaming. Dat is geen toeval: in Limburg hebben we een lange traditie om samen zuinig om te springen met energie. Doe nu nog beter: haal je elektriciteitsfactuur verder omlaag. Geef jij zelf al het goede voorbeeld en wil je andere Limburgers inspireren als vrijwillige energiecoach? Meld je aan of vraag meer info bij Niki Saenen, Dienst Milieu en Natuur op het nummer 011 23 83 33 of mail naar niki.saenen@limburg.be

Beleef het fietsroutenetwerk nóg intenser

© Lucas Daniëls - provincie Limburg

Het Limburgse fietsroutenetwerk is intussen een begrip in de provincie en ver daarbuiten. De allermooiste paden, samengevlochten tot een duidelijk bewegwijzerd web: een succesrecept waarvan heel veel fietsers genieten. Het garandeert een stabiele werkgelegenheid voor de vrijetijdseconomie. Daarom is permanente investering in het netwerk belangrijk. En dat doet de provincie. Dankzij SALK is er 1,5 miljoen euro om de verscheidenheid aan landschappen nog sterker te presenteren. Hoe? Met splinternieuwe trajecten over het water, in de lucht en onder de grond. Zoals een vlottend fietspad over een vijver, een route tussen de kruinen van de bomen en zelfs een traject met een ondergrondse ervaring. Nog meer reden om er zelf (nog) eens langs te gaan. En daarna heerlijk onderuit te zakken op een gezellig terrasje. Limburg, dat is genieten! Meer weten? www.toerismelimburg.be/fietsen

Kerstsfeer op het Kerkplein Het wordt een traditie, onze befaamde kerstmarkt. De Ondernemers Hechtel-Eksel hebben hun schouders gezet onder een gezellige en feeërieke markt, die zal doorgaan op zaterdag 20 december op het Kerkplein in Eksel. En natuurlijk worden ook dit jaar kerstliedjes live gezongen, de gluhwein heet geschonken en de worstenbroodjes rap verkocht! Zorg dat je het niet mist!

Een kans voor jou Jongeren kansen geven om te kunnen studeren en hun talenten te ontwikkelen is erg belangrijk. Maar dit is een opdracht die niet voor iedereen altijd even haalbaar is. Jammer genoeg dreigen heel wat studenten uit de boot te vallen omwille van financiële redenen. De provincie wil er alles aan doen om alle jongeren gelijke kansen te bieden en te werken aan hun toekomst. Limburgse studenten kunnen daarom een renteloze studielening aanvragen bij de provincie. Het gaat om een studielening tussen €500 en €3.000, die zonder rente afgelost kan worden. Welke studenten komen hiervoor in aanmerking? Het gaat om studenten die in Limburg hoger (beroeps)onderwijs volgen of studenten met studies buiten Limburg indien deze studie in Limburg niet wordt aangeboden. Meer weten? www.limburg.be/studielening, studielening@limburg.be of 011 30 59 43.


Onderneming in de kijker

Bamboe Belgium Boetiek Ibiza. Het klinkt zuiders. In de winkel van Fina Vanbuel in de Pastorijstraat te Eksel valt het meteen op: dit is meer dan een kledingwinkel. Het is een combinatie van een creatief atelier, een cursusruimte en plaats voor gezelligheid. Het woord mode-café popt up in een gedachtewolkje.

Reeds 25 jaar gepassioneerd door mode Fina Vanbuel is al 25 jaar gepassioneerd door mode. Als groothandelaar, kleinhandelaar, als ontwerpster voor theaterkostuums, als producent van bruidskleding, als lesgeefster mode, als ondernemer met een ecologisch verhaal.

Bamboe Belgium marktleider op het vlak van bamboekleding “Sinds een jaar is mijn bamboe kledinglijn op de markt. Als ontwerpster was ik op zoek naar een duurzame en een zo ecologisch mogelijke invalshoek. Ondertussen is het een mondiaal verhaal geworden. Het garen wordt van bamboevezels 8 In ‘t kort • www.hechtel-eksel.be

gemaakt in China. Het weven gebeurt in Portugal, we voeren uit naar Nederland. Dat maakt ons uniek in Europa. Op het vlak van bamboekleding is Bamboe Belgium marktleider. Dat bereik je met vallen, opstaan en risico’s nemen. Dat heet ondernemen.” Ze spreekt bevlogen als het over haar bedrijf gaat. In elke vezel klinkt bamboe. Fina Vanbuel wil dan ook de beste van Europa worden. Ambitieus?

Mondiaal denken “Ik werk met een agent voor de PR en met een marketingbedrijf. Ze onderzoeken momenteel de Europese markt. Daar stem ik dan mijn producten op af. Het is niet omdat je in een dorp woont, dat je niet mondiaal mag denken. Dit

is ook een product met een verhaal. Het is meer dan een stuk stof van bamboevezels. We zijn blij de bedrijfskleding voor Flanders Ski te kunnen maken. Steeds meer bedrijven kiezen voor eco-kleding. Vanaf 20 stuks maken we voor bedrijven en verenigingen een gepersonaliseerde outfit. Bamboekleding is antibacterieel waardoor je veel minder last hebt van zweetgeurtjes.”

www.bamboobelgium.be Meer weten over dit bamboeverhaal? Dat kan op zaterdag van 10u tot 16u in Boetiek Ibiza, op woensdagavond voor een naaiworkshop, in speciaalzaak Stico te Bocholt en binnenkort op www.bamboobelgium.be Meer info : Bamboe Belgium, Boetiek Ibiza, Pastorijstraat 2, 3940 Hechtel-EKSEL, tel. 011 73 10 58


In deze enkele ant brochure vind je woorde n en tips slechts . Nog vrag Dien

Kunstmaan

.be

Dienst noodplanning

Via www.hechtel-eksel.be/stroomschaarste, Facebook/Gemeente Hechtel-Eksel blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.

Maak op vo een nood orhand kit met :

Maak op voorhand een noodkit met: Radio op batterijen Zaklamp Theelichtjes (liefst in houder) Medicijnen (eventueel) Dekens > Warme kledij > Enzovoort > >

> >

Elektricit Wat als eitsschaarste heHiert lic draait ht wasmachine uitgaa in Hedech t ‘s avonds tel-E een ksel? wasje minder.

Gedaan? Laat het licht niet aan!

‘s avonds uit. De rest is privé.

Verbruik ook minder elektriciteit, vooral tussen 17 en 20 uur. Zo blijven we samen ON. Ook meedoen? Kijk op OffOn.be

minder elektriciteit, Verbruik ook 17 en 20 uur. vooral tussen samen ON. Zo blijven we Ook meedoen?

Kijk op OffOn.be

Verbruik ook minder elektriciteit, vooral tussen 17 en 20 uur. Zo blijven we samen ON. Ook meedoen? Kijk op OffOn.be

De Schans in Hechtel en De Geer in Eksel zullen dienen als informatiepunt tijdens de stroompanne. Op deze beide locaties zijn noodgeneratoren aanwezig, waardoor de nodige elektriciteit opgewekt kan worden om als opvanglocatie te dienen. Zowel in De Schans als in De Geer zijn de politie en hulpdiensten ter plaatse, die in contact staan met de crisiscel in het gemeentehuis. Voor dringende interventies als ook voor allerhande vragen kan je terecht op dit informatiepunt. Maar hier ben je ook welkom wanneer je liever niet thuis bent tijdens de afschakeling. Beide locaties zullen één uur voor de geplande afschakeling geopend worden. In het gemeentehuis komt de crisiscel samen. In deze crisiscel zetelen de veiligheidsdiensten en betrokken gemeentelijke diensten, onder leiding van de burgemeester. Dit team zorgt voor de algemene coördinatie en staat in direct contact met de informatiepunten, de hulpdiensten en de technische dienst. www.hechtel-eksel.be/stroomschaarste of www.offon.be

MELDINGSKAART Naam:......................................................................................................................................................... Adres:.......................................................................................................................................................... E-mail:........................................................................................................................................................ Het wegdek van de ............................................................................................ is beschadigd ter hoogte van..........................................................

.........................................................................................................................................................................

De openbare verlichting langs de ....................................... is defect ter hoogte van..............................................................................

.........................................................................................................................................................................

De riolering langs de ....................................................................................... is verstopt ter hoogte van.......................................................................

serveert: de nieuwe dienstregeling

>

OP OFFON.BE DOWNLOAD EN LAAT AFFICHES ORIGINELE DOET JIJ OOK MEE ZIEN DAT

College van Verantwoordelijke uitgever Burgeme Don Bosc ester en Schepene : ostraat 5 - 3940 Hech n Hechtel-Eksel licht tel-Eksel Hier gaat het

Verbruik ook vooral tussen minder Zo blijven 17 en elektricit 20 uur. eit, we samen Ook meedoe ON. n? Kijk op OffOn.be

In deze brochure vind je slechts enkele antwoorden en tips. Nog vragen ?

info@hechtel-eksel.be of 011 73 01 78

Kunstmaan

Kunstmaan

Verbruik ook minder elektriciteit, vooral tussen 17 en 20 uur. Zo blijven we samen ON. Ook meedoen? Kijk op OffOn.be

Hie de wa r draait sm ‘s avo achine wasje nds een mind er.

Kunstmaan

Verbruik ook minder vooral tussen elektricitei Zo blijven 17 en t, we samen20 uur. Ook meedoen? ON. Kijk op OffOn.be

73 01 78

Kunstmaan

Gedaan Laat het ? lich niet aan t !

Hier gaat het licht ‘s avonds uit. De rest is privé.

e of 011

echtel-eks el.be/st Facebo roomsc blijf je op ok/Gemeente rste, Bij eenhaa aangekondigde stroompanne: Hec>hte de hoogte l-Eksel van het neem contact op met kennissen, familie laatste nieu ws. buren. of kwetsbare > Beperk je verplaatsingen met de wagen. > Als je een stroomgroep koopt, laat ze installeren door een professionele installateur om het risico op kortsluiting te beperken. > Schakel gevoelige elektrische toestellen (TV, PC,…) uit om schade te voorkomen door > Radio op een stroomstoot bij het opstarten. batterijen > > Houd een lichtschakelaar in aan-positie om Zaklam p > Theelichtje te weten wanneer de stroom hersteld is. > > Zet na een stroompanne al je elektrische Medicijnen s (liefst in houder ) (eventu > Dekens eel) apparaten niet tegelijkertijd opnieuw aan > Warme om het risico op een nieuwe stroomonderkledij > Enzovo breking te vermijden. ort > Ga na of alles in orde is met je kennissen, familie en kwetsbare buren.

Onlangs viel er een brochure in je bus met meer informatie over stroomschaarste in Hechtel-Eksel. We zetten hier nog even de afspraken op een rijtje. DOWNLOAD OP OFFON.BE ORIGINELE AFFICHES EN LAAT ZIEN DAT JIJ OOK MEEDOET

st nood We geven en ? plann enkele tips mee: el.b noging

echteleks

-grafico

info@h

Via www.h

rukkerij

:

g www.d

tips mee

g www.drukkerij-grafico.be

Valt de stroom uit in Hechtel-Eksel?

Kunstmaan

We geve n nog en kele

Bij een aan gekond neem con igde stro ompan tact op ne: met of kwetsba re buren. kennissen, fam > Beperk ilie je verplaat > sing Als je een stroomgro en met de wag door een en. profession ep koopt, laat ze op kortslu installeren ele installa iting te teur om > beperke Schakel het risic n. gev o (TV, PC,… oelige elektrisc he ) toestellen een stro uit om schade te voorkom om > Houd een stoot bij het ops en door tarten. lichtsch te weten akelaar in aan-po wan > sitie om Zet na een neer de stro om her stro steld is. ompan apparat ne al je en niet elektrisc tegelijk om het he ertijd risico op een nieu opnieuw aan breking we stro te verm > omond ijden. Ga na of eralle familie en s in orde is me t je kwetsba re buren. kennissen, >

Bij De Lijn staan we niet stil. We kijken steeds naar manieren om onze service te verbeteren. Daarom wordt vanaf 14 december onze dienstverlening aangepast aan de nieuwe dienstregeling van de NMBS, schooluren en de situatie op de weg. Zo geraak je nog makkelijker van A naar B of C. Elektriciteitsschaarste Wat als het licht uitgaat in Hechtel-Eksel?

Verantwoordelijke uitgever : College van Burgemeester en Schepenen Hechtel-Eksel Don Boscostraat 5 - 3940 Hechtel-Eksel

Wat wijzigt er voor lijnen die Hechtel-Eksel bedienen? • • • •

Lijn 18A (Hasselt - Houthalen - Neerpelt - Achel) De dienstregeling werd grondig onder de loep genomen en beter afgestemd op de situatie op de weg. Omdat heel weinig reizigers er gebruik van maakten, rijden ritten 12, 22 en 37 (schooldagen) en ritten 12 en 35 (schoolvakanties) niet meer via Valkenhof. Ritten 30, 67 en 119 (schooldagen) rijden niet meer via Zonnhoekstraat. Hierdoor worden enkele haltes niet meer bediend: Hechtel - Tulpenstraat, Eksel - Sint-Bernardusstraat, Eksel - Lochtstraat, Eksel - Kiefhoekstraat, Overpelt - Napoleonstrand, Overpelt - Valkenhof, Overpelt - Rozenstraat, Overpelt - Holheide kerk, Overpelt - Holvenstraat, Overpelt - Schaapsdijk en Overpelt - Wilgenstraat. De halte Neerpelt - Kanaal wordt ook niet meer bediend. Als alternatief daarvoor kunt u vanaf nu wel de bus nemen aan Neerpelt - CLB, in de Bermstraat. Lijn 68 (Bocholt - Houthalen - Antwerpen) Sneldienst 180 (Lommel - Hasselt) Ritten 23 en 27, met respectievelijk vertrek om 15.56 uur en 16.33 uur aan Hasselt- Station, vertrekken op schooldagen één minuut vroeger. Lijn 302 (Maaseik - Leopoldsburg - Geel) De dienstregeling is aangepast op schooldagen, in het weekend en in de schoolvakanties. Ze werd o.a. afgestemd op de treinuren (IC10 Antwerpen) in het station van Geel. Mogelijk is ook uw rit gewijzigd. De haltes Station, Stadspark, Markt en P. Van Neylenstraat worden bediend. De halte Geel - Werft wordt niet meer bediend

.........................................................................................................................................................................

De voetpaden langs de .............................................................................. zijn............................................................................................................................................................ ter hoogte van................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................

Stuur deze kaart terug naar College van Burgemeester en Schepenen, Don Boscostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel.

Raadpleeg de nieuwe dienstregeling online U kunt de nieuwe dienstregeling nu al raadplegen op www.delijn.be. Vanaf begin december zijn er papieren versies van de nieuwe lijnfolders beschikbaar in het gemeentehuis. Voor meer informatie kunt u ook steeds bellen naar De LijnInfo op het nummer 070 220 200 (0,30 euro/minuut).

www.hechtel-eksel.be • in ‘t algemeen 9


KINDERARMOEDE in Hechtel-Eksel De aanpak van kinderarmoede vereist maatregelen op alle niveaus. Op het nationale niveau dienen de structurele maatregelen genomen te worden, voor het lokale niveau is er een nog grotere rol weggelegd. We moeten voortdurend aandacht hebben voor de moeilijkheden en de ontoegankelijkheid die mensen in onze maatschappij tegenkomen. Zorgen voor participatie van mensen in armoede is ontzettend belangrijk en meteen ook onze grootste uitdaging.

Het OCMW van Hechtel-Eksel wil hier dan ook werk van maken. Samen met verschillende actoren probeert ze een volledig beeld te krijgen van de kinderarmoede in onze gemeente. Op basis daarvan wil ze gerichte acties ondernemen. Een eerste stap hierin was de denkdag voor professionals en vrijwilligers op 23 september. In de voormiddag werd kansarmoede in Vlaanderen en Hechtel-Eksel toegelicht door prof. Koen Hermans. Hij is projectleider Armoede en Welzijn aan LUCAS en maakt deel uit van de Onderzoeksgroep Sociaal Werk aan de KULeuven. Hieronder volgt een korte samenvatting.

Neemt armoede toe, dan ook kinderarmoede Armoede is altijd in beweging. We zien dit voornamelijk bij de ‘nieuwe armoede’; mensen of gezinnen die te maken kregen met financiële tegenslagen, waardoor ze nu rond de armoedegrens leven. Een andere categorie van armoede is de ‘generatiearmoede’. Kinderen van arme ouders raken later vaak niet weg uit deze armoede. De grootste categorie van armoede is de ‘gekleurde armoede’. 46% van de werkende niet-Europeanen is arm! Naarmate armoede toeneemt, neemt ook kinderarmoede toe. Enkele verontrustende cijfers over kinderarmoede in Vlaanderen: 13% jonger dan 6 jaar is arm, 10% van de kinderen onder de 18 jaar. Een kwart van de eenoudergezinnen leeft in armoede en maar liefst 53% van de kinderen in een niet-EU gezin heeft te maken met kinderarmoede. Ook in Hechtel-Eksel merken we een stijging. Toch is het heel belangrijk dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen. 10 In ‘t algemeen • www.hechtel-eksel.be

Kwestie van centen? Op welke manier kunnen we armoede, en kinderarmoede in het bijzonder, dan aanpakken? Is het enkel een kwestie van centen? Het gaat eigenlijk over veel meer dan dat. Het gaat over de grondrechten van de kinderen, waarin geïnvesteerd moet worden. Deze grondrechten gaan niet enkel over materieel welzijn en huisvesting, maar ook over leefomgeving, opvoeding en onderwijs, gezondheid en gebruik van gezondheidszorg, en subjectief welbevinden. Neem nu ‘kinderopvang’. Terwijl kinderopvang vroeger enkel diende om kinderen van werkende ouders ‘op te vangen’, blijkt nu dat kinderopvang een grotere pedagogische functie heeft. Kleuters, die naar de kinderopvang zijn gegaan, hebben bij de instap in het onderwijs een voorsprong op kinderen die niet naar een kinderopvang zijn gegaan.

Toegankelijke school We weten allemaal dat opleiding belangrijk is om later een succesvol leven in onze maatschappij te hebben. Het is voor een school echter belangrijk om meer te zijn dan ‘een plaats waar je leert’. De school is ook een ontmoetingsplaats, haalt banden aan met de buurt en voorzieningen in de buurt en zorgt er dus voor dat de toegankelijkheid verhoogd wordt. Gezondheidszorg en het gebruik van deze zorg is eveneens een pijler in de aanpak van armoede. Mensen in armoede stellen zorg uit om financiële redenen. Samen met huisartsenpraktijken moet het mogelijk zijn om de derdebetalersregeling verder uit te werken, zodat gezondheidszorg er altijd en voor iedereen is.


Ook jouw mening telt! Na de toelichting van prof. Koen Hermans konden de professionals en vrijwilligers naar enkele levensechte verhalen luisteren. In de namiddag werd er gebrainstormd over vijf verschillende thema’s. Zo kwamen gezondheid, huisvesting en leefomgeving, opvoeding en onderwijs, materieel welzijn en subjectief welbevinden aan bod. Hieruit zijn goede tips en ideeën naar voren gekomen. Verder werden noden en bedenkingen benoemd. De bevindingen willen we in december graag terugkoppelen aan de professionals en vrijwilligers via een open-space.

Een krachtig signaal Zoals al eerder aangekondigd in het infoblad plant het OCMW eveneens een bevraging bij gezinnen met kinderen jonger dan 12 jaar. Ook hun mening telt! De resultaten zullen opgelijst en gebundeld worden met deze van 23 september. Als OCMW hopen we met deze bundel een krachtig signaal te kunnen geven aan het beleid en daadwerkelijk het verschil te maken in onze aanpak van kinderarmoede. Wil je meer informatie? Neem gerust contact op met het OCMW. Karen Kerkhofs, Nicky Blokken en Anneleen Goossens helpen je graag verder.

Voedselteam op Dag van Vrijwilliger In Vlaanderen zijn er 167 voedselteams actief. Een voedselteam bestaat uit mensen uit dezelfde buurt die basisvoedsel aankopen bij lokale boeren. Ook in Hechtel is er een voedselteam actief dat wordt getrokken door de enthousiaste vrijwilliger Paula Camps. Vzw Voedselteam wil via lokale voedselteams enerzijds de voedselkilometers tot een minimum herleiden en anderzijds de kleinschalige voedselproductie stimuleren en het contact tussen boeren en consumenten bevorderen. Ook dat is Fair Trade, maar dan met duurzame producten van bij ons.

Hartenboer Die duurzame producten worden wekelijks op vrijdag aangeleverd door Hartenboer, een logistieke koepel over tien Limburgse boeren. Via een webwinkel kunnen leden van het voedselteam hun benodigdheden rechtstreeks bij deze boeren bestellen. Een afdeling sociale economie van De Wroeter verzorgt de rest. We zetten niet alleen in op een bestelsysteem maar ook op tal van activiteiten om de korte keten (het rechtstreeks kopen bij de boer) te promoten, legde Bart van Voedselteams op de Dag van de Vrijwilliger in Hechtel uit. Groepen kunnen op onze steun rekenen bij het organiseren van een quiz, een picknick, een lokale catering bij evenementen, documentaire vertoningen,… Meer info : www.voedselteams.be of limburg@voedselteams.be

www.hechtel-eksel.be • in’t kort 11


Bibcollectie in de spotlights Adembenemend fotoboek

Beeldige boekverfilmingen

Van luxewiegje tot vluchtelingentent… Dit prachtige boek vol levensechte verhalen neemt je mee op een tocht langs veertien landen en toont het ongelooflijke verschil in omstandigheden van bevallen en je kind verwelkomen.

Het is een van de belangrijkste discussies voor boekenwurmen: is de film net zo goed als het boek (of omgekeerd)? Wij laten je graag zelf oordelen!

De leukste sinterklaasliedjes… …gezongen door je TV-vriendjes! Zing mee met de bekende stemmen van onder meer Kabouter Plop, Samson & Gert, Piet Piraat en Megamindy!

‘Call the midwife’ van Jennifer Worth ‘Hoe duur was de suiker’ van Cynthia Mc Leod ‘Het diner’ van Herman Koch ‘Spijt’ van Carry Slee

Zelf een suggestie? Breikriebels Op zoek naar een leuk tijdverdrijf tijdens de donkere winterdagen? Sandra, Europa’s meest gelezen breitijdschrift, biedt een waaier aan breimode! Gegarandeerd succes dankzij de nauwkeurige en eenvoudige werkbeschrijvingen. Laat de winter maar komen!

Verrassend voorleesverhaal Succes verzekerd met “Pas op, dit boek bijt!”… Je kind krijgt een rol in dit verhaal, waarin humor en spanning perfect gedoseerd zijn. Zo valt de krokodil, die de letters in het boek wil opeten, in slaap als je zoon of dochter het boek zachtjes heen en weeg wiegt. Uiteindelijk vlucht de krokodil weg door een gat in de kaft!

Hoofdbibliotheek te Eksel: maandag, woensdag en vrijdag van 14u-18u, dinsdag en donderdag van 18u-20u en zaterdag van 9u-13u Filiaal te Hechtel: woensdag van 14u-18u, donderdag van 18u-20u en zondag van 10u-12u

12 in de bib • www.hechtel-eksel.be

Suggesties voor het aankopen van boeken, cd’s, dvd’s en zelfs tijdschriften zijn altijd welkom in de bib. Geef je aankoopsuggestie online door via de bibliotheekwebsite of vertel het ons aan de balie.

Baba jaga Een Russisch folklore sprookje, geïllustreerd door Evelien Henkens Binnen onze gemeente is er veel meer jong talent dan we op het eerste zicht zouden vermoeden. Als bibliotheek willen we hen de kans geven om hun talenten te tonen. Gedurende de maand december zal Evelien Henkens haar werk tentoonstellen in de hoofdbibliotheek te Eksel. Zij heeft namelijk, als opdracht tijdens haar onderwijsopleiding, de illustraties gemaakt voor het vertaalde Russisch folklore sprookje “Baba jaga”. Het zijn deze kunstwerkjes die je kan komen bewonderen.


VitaS neemt prijs in ontvangst De zorginstelling VitaS, waar rustoord Den Boogerd ondervalt, heeft onlangs een prijs gekregen voor de initiatieven die ze geno-

Draak verrijst uit het zand Tijdens het Allerheiligenverlof deed er zich een merkwaardig fenomeen voor: er stroomden als maar meer meldingen binnen dat er een draak gespot was in de Hechtelse duinen. Onderzoek ter plaatse wees uit dat Jacob Hox deze draak had losgelaten. En hoe!

proef ). Hij zocht naar een manier om zijn creativiteit te uiten in een project waar ook andere mensen plezier aan konden beleven. En zo koos hij voor een zandsculptuur. De Hechtelse duinen bleek een uitstekende plaats te zijn om aan de slag te gaan met schop en aardappelmesje. Ervaring had Jacob niet, maar inzet en geduld des te meer. Van maandag tot zaterdag werkte Jacob aan zijn draak.

men heeft om stress en psychosociale problemen bij haar werknemers efficiënt aan te pakken en te voorkomen. FOD Economie reikte deze prijs uit naar aanleiding van de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk. Met relatief weinig middelen zijn heel wat aanbevelingen opgesteld en doorgevoerd: met betrekking tot de structuur van de organisatie, het personeelsbeleid en een beter welzijn. Het personeel is sterk geëngageerd en werkt actief mee aan het actieplan.

Jacob Hox is een zevendejaarsstudent Publiciteit, die een originele invulling wilde geven aan zijn GIP (geïntegreerde

DUETT COMPLETT

[BREEK.PUNT III]

OP 4 JANUARI 2015 OM 11U

Viert Animuz zijn 10 jarig bestaan. Met een verbluffende nieuwjaarshappening in ‘De Schans’ in Hechtel : Duett Complett. Simon Flamm en Thomas Schaeffert zijn voor het eerst in België. Na Moskou, Frankrijk, Schotland, Engeland en een tournee door Europa komen ze naar Hechtel. Ze brengen de hoogtepunten uit hun shows van de afgelopen tien jaar. Dit feestelijk programma wordt gratis aangeboden Aan alle inwoners van Hechtel-Eksel.

Het prachtige najaarsweer lokte veel mensen naar de duinen, waardoor Jacob op talrijke toeschouwers kon rekenen. Groot en klein, allemaal waren ze benieuwd naar het kunstwerk dat uit Jacob zijn fantasie zou ontspringen. Zaterdagmiddag was het dan zover, een meterslange draak verrees uit het Hechtels zand.

GRATIS MUZIEK & KUNSTENFESTIVAL Zaterdag 20 december is het weer zo ver. Dan zal ‘I see clouds’ vzw heilige huisjes afbreken en de puntjes op de i zetten. Voor de derde keer opnieuw in de unieke Oude Pastorij van Hechtel-Eksel. Jonge artiesten uit de buurt zullen er hun werken tonen, samen met enkele dichters, diverse muzikanten en meer. Iedereen is welkom om deze mengelmoes aan kunstvormen te komen ontdekken. ’s Avonds laat neemt de lokale DJ-crew ‘VARIA’ het roer over.

[BEELD] Leander Hanssen, Els Knevels, Rani Syoen, Lisa Janssen, Lien Swerts,

Greetje Theunkens, Tine Swijns, Sien Van Look, Eva Lodewyks, Sientje Beysen, Lies Schroeyen, Rachelle Dufour, Ine Andriessen, Valentina Rossi [WOORD] Evelien Cremers, Jolien Meyssen [MUZIEK] Nina Boonen, Marijke Maes, Elien Swinnen, Ellen Triek, Le Gamin, Kingstux, Left Handed Polar Bears, Kretsch, Double Veterans, JAcck the DJ, Smäris Dit gratis muziek & kunstenfestival wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Hechtel-Eksel en provincie Limburg. Programma & info: facebook.com/breekpuntfestival, breekpunt.tk www.hechtel-eksel.be • in ‘t kort 13


Vrijdag 28 november • Kubben. Org. Okra Hechtel Om 14u in de sporthal Vrijdag 28 en zaterdag 29 november • Hotlips. Org. Bèrk en Breem Om 20u15 in De Geer Tickets en info: www.berkenbreem.be Zaterdag 29 november • Voorleesactiviteiten. Org. bib om 10u30 voor kinderen van 3 tot 5 jaar om 11u00 voor kinderen van 6 tot 8 jaar In de bib van Eksel Meer info: www.hechtel-eksel.be Zondag 30 november • Aperitiefconcert. Org. K. Harmonie De Bergengalm, om 11u in De Schans Tickets en info: www.debergengalm.be • Hotlips. Org. Bèrk en Breem Om 14u15 in De Geer Tickets en info: www.berkenbreem.be Maandag 1 december • Naaisalon. Org. Femma Hechtel-Eksel Data: 1/12-15/12-5/1-19/1-2/2-9/2 23/2-16/3-23/3-20/4-4/5-18/5 1/6-15/6-29/6. Telkens tussen 19u30 en 22u in De Geer. Deelnameprijs: 5€ zonder/ 2€ met Femmapas (te verkrijgen op www.femma.be)

Zaterdag 6 december • Clownerie en komedie. Org. Open doek • Top Secret Deluxe. Org. cultuurdienst V.a. 20u30 in De Geer, inkom gratis. Meer info : www.hechtel-eksel.be • Clownerie en komedie. Org. Open Doek, van 9u30 tot 12u30 in De Schans. Meer info : www.opendoek-vzw.be Dinsdag 9 december • Kookles “Bereiden van kwaliteits groenten. Org. Tuinhier Eksel Om 19u in De Schans, €3 Vrijdag 12 december • Kubben. Org. Okra Hechtel Om 14u in de sporthal Zaterdag 13 december • Clownerie en komedie. Org. Open Doek, van 9u30 tot 12u30 in De Schans. Meer info : www.opendoek-vzw.be Zondag 14 december • Koude neuzenwandeling Org. Natuurpunt Hechtel-Eksel Vertrek om 14u aan Begijnenvijvers Info: www.natuurpunthechtel-eksel.be Zaterdag 20 en zondag 21 december • Lady’s open biljart kampioenschappen Org. Café Bagatel. Zaterdag v.a. 19u30 en zondag v.a. 18u

Zaterdag 20 december • Clownerie en komedie. Org. Open Doek, van 9u30 tot 12u30 in De Schans. Meer info : www.opendoek-vzw.be • Carnavalsbal met prinsenaanstelling Org. KKV De Zandkrabberkes Vanaf 20u11 in De Schans Meer info: www.dezandkrabberkes.be • [BREEK.PUNT III]. Org. I See Clouds In de oude pastorij in Hechtel Meer info: facebook.com/ breekpuntfestival of breekpunt.tk • Kerstmarkt. Org. De Ondernemers Hechtel-Eksel. Zondag 28 december • 36ste Sylvestertocht Org. Wandelclub de Anjertrippers Vertrek aan de Schans van 8u tot 15u Afstanden 4 -8 - 12 - 20 km Meer info: www.anjertrippers.be en 0476 345 880 Verenigingen die hun activiteit graag in de rubriek in-en-uit zien verschijnen, kunnen deze ingeven op de website www.uitdatabank.be. Je activiteit verschijnt dan eveneens op de gemeentelijke website.

GEKIEKT Briljanten bruiloften 1) Cuypers-Stans 17/8/1949 2) Maesen-Martens 20/8/1949 Gouden bruiloften 3) Cuypers – Reymen : 14/10/1964 4) Miermans – Boonen : 9/9/1964

1

3

14 in en uit • www.hechtel-eksel.be

2

4


IN’FORMATIE Geboorten 18 sept. Lia, dochter van Dennis Schuermans en Jelle Eerdekens 7 okt. Steye Victor, zoon Tim Haselaars en Eline Janssen 7 okt. Lyana, dochter van Maarten Geraerts en Roxanne Sourbron 8 okt. Fenne, dochter van Maarten Eyckens en Anke Loyens 13 okt. Vince, zoon van Thomas Vanhaeren en Mireille Coninx 14 okt. Rens Jacobus Johannes, zoon van Johannes van Beek en Germina van der Linden 17 okt. Matz, zoon van Jelle Vandael en Cindy Cuypers 20 okt. Aaron Lars Antoon, zoon van Karel De Coster en Ma. Bea Laurie Eimar De Coster 22 okt. Bent, zoon van Luc Aerts en Raphaëla Heijnsbroek 23 okt. Igor, zoon van Adrian Genzels en Anna Genzels 28 okt. Nathaniël, zoon van Peter Vingerhoets en Claudia Vandervoort 2 nov. Felix, zoon van Tourchin Serguei en Veronika Khvostikova 3 nov. Islam, zoon van Suljo Berisha en Mirsada Jeseti

BESTUUR Jan DALEMANS - Burgemeester jan.dalemans@hechtel-eksel.be gsm: 0475 42 40 93 - Verkeersveiligheid, Politie, Burgerzaken en Financiënbegroting, Personeel en organisatie, e-Government - Perscommunicatie en Protocollaire feesten - Voor een afspraak, contacteer Martine Vanderbiesen: secretariaat martine.vanderbiesen@hechtel-eksel.be - tel.: 011 73 01 52 Nele LIJNEN - 1ste schepen nele.lijnen@hechtel-eksel.be gsm: 0486 13 09 18 - Sport, Economie & werk, Gelijke kansen, Wonen, Kinderopvang en Evenementen - Spreekuren: op afspraak Raf TRUYENS raf.truyens@hechtel-eksel.be

Huwelijken 18 okt. Jean Fiddelaers en Hilde Peeters 18 okt. Randy De Waele en Cindy Franken 25 okt. Roel Deckers en Nathalie Bangels

gsm: 0479 49 06 69 - Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, Natuur en Bos, Bosland, Mobiliteit en Openbaar Vervoer, Juridische aangelegenheden, Erediensten, Heemkunde en Erfgoed, Internationale samenwerking - Spreekuren: op afspraak

Overlijdens † 20 okt. Vermote, Guido, 57 jaar † 27 okt. Gijsbers, Hendrika, 52 jaar † 30 okt. Wuytens, Antoon (Toon), 88 jaar † 31 okt. Daenen, Diana, 49 jaar † 1 nov. Berkmans, Johannes (Jan), 75 jaar † 3 nov. Verkerk, Pieter Cornelis, 70 jaar † 7 nov. Mangelschots Anne, 22 jaar

Theo MARTENS theo.martens@hechtel-eksel.be gsm: 0495 18 40 75 - Jeugd, Toerisme, Leefmilieu, Landbouw en Buurtwerking - Spreekuren: op afspraak Jacky SNOECKX jacky.snoeckx@hechtel-eksel.be

OPENINGSUREN Gemeentelijke diensten tijdens de komende feestdagen Woensdag 24 december: ....................................gesloten vanaf 17u Donderdag 25 december: ........................................................................ gesloten Vrijdag 26 december: ......................................................................................... gesloten Woensdag 31 december: ....................................gesloten vanaf 17u Donderdag 1 januari 2015: ..................................................................... gesloten Vrijdag 2 januari 2015: ....................................................................................... gesloten

gsm: 0495 50 28 11 - Openbare werken, Recyclage, Begraafplaatsen, Nutsvoorzieningen en Waterzuivering - Spreekuren: op afspraak Evy RUTTEN evy.rutten@hechtel-eksel.be gsm: 0498 80 23 82 - Cultuur, Onderwijs, Bibliotheekwezen, Gezondheidszorg, Gehandicaptenbeleid en Communicatie - Spreekuren: op afspraak Tony BASELET: voorzitter OCMW tony.baselet@ocmwhechtel-eksel.be tel.: 011 89 12 12

GEEN WOONLOKET

Er zal uitzonderlijk ge woonloket (WIN) zijn en op 29 december 2014.

- Gezinsbeleid, Senioren en Armoedebestrijding - Spreekuren : op afspraak. Kempische Tehuis Afgevaardigde Hechtel-Eksel : Yvette Leten - Spreekuur iedere maandag tussen 9 en 10 uur

www.hechtel-eksel.be • in’formatie 15


PIANO in een luxe-setting Sinterklaas brengt dit jaar niet alleen weer speel- en snoepgoed voor alle brave kinderen, ook voor de jongeren heeft hij een verrassing! Op zaterdag 6 december vindt immers de 3e editie van het evenement Top Secret plaats!

top secret Deluxe lokaal talent in concert zaterdag 6 december start: 20u30 De Geer eksel

Met Top Secret Deluxe beloven we jullie een sfeer- en stijlvolle avond. Lokaal pianotalent? Check! Cosy salonnetjes? Check! Cava? Dubbelcheck! En als je nu nog niet overtuigd bent, er is bier aan 1 euro en gratis inkom! Ssst! Kom zeker goed op tijd, want tijdens het spelen gaan alle deuren dicht.

gratis inkom

Top Secret Deluxe : lokaal talent in concert Zaterdag 6 december 2014 Aanvang: 20u30 in De Geer Eksel Inkom: gratis

Profile for Gemeente Hechtel-Eksel

Hechtel-Eksel info - november 2014  

Lees hier het infoblad van november 2014 digitaal.

Hechtel-Eksel info - november 2014  

Lees hier het infoblad van november 2014 digitaal.

Advertisement