Page 1

postzegel niet nodig

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft 10 aanbevelingen opgesteld voor voeding en leefstijl om kanker te voorkomen. Deze aanbevelingen hebben wij samengevat in 3 richtlijnen.

Str ee fu

w

en lev

lang n

aar een

GEWICHT

KANKER PREVENTIE LICHAAMSbeweging

elke dag weeg mi Be nim

aa

l3

0m

inuten

dsel, beperk het voe ewerkt vle ete ig n es rd mijd b a v r a e v n

an

Voeding

Aanbevelingen ter preventie van kanker

Doelstelling

1 Streef naar een slank postuur maar vermijd ondergewicht. 2 Neem iedere dag minimaal een halfuur lichaamsbeweging. 3 Vermijd dranken met suiker. Beperk de consumptie van calorierijk voedsel (met name van bewerkt voedsel met veel toegevoegde suikers, met weinig vezels en veel vet). 4 Kies voor veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk. 5 Beperk de consumptie van rood vlees (zoals rund-, varkens- en lamsvlees) en vermijd het eten van bewerkt vlees. 6 Als u al alcohol drinkt, beperk het aantal glazen alcohol per dag dan tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen. 7 Beperk de consumptie van zout voedsel en met zout (natrium) bewerkt voedsel. 8 Vertrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen.

De Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) helpt mensen bij het maken van keuzes die het risico op kanker verlagen.

Missie • Het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen voeding, leefwijze, gewicht, lichaamsbeweging en het risico op kanker • Conclusies laten trekken uit al het beschikbare wetenschappelijke bewijs over kankerpreventie door deskundigen • Het geven van voorlichting over kankerpreventie

gez on d cht wi ge

oorname Kies v l rood ijk pl v le a n es t e

Wereld Kanker Onderzoek Fonds Antwoordnummer 11717 1000 RA Amsterdam

Richtlijnen ter preventie van kanker

Over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Als u de juiste keuzes maakt ten aanzien van voeding, lichaamsbeweging en gewicht, kunt u uw risico op kanker verlagen. • Kies voornamelijk plantaardig voedsel, beperk de consumptie van rood vlees en vermijd het eten van bewerkt vlees • Beweeg elke dag minimaal 30 minuten • Streef uw leven lang naar een gezond gewicht En natuurlijk ... niet roken

Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt deel uit van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk. Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) Leidseplein 33-2 hoog Postbus 15444, 1001 MK Amsterdam Tel: 020 344 95 95 Website: www.wcrf.nl Email: informatie@wcrf.org Registratienummer K.v.K. Amsterdam 41213794

Geef kanker geen kans © 2009 Wereld Kanker Onderzoek Fonds/WHE T11 EL

Internationaal netwerk Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) maakt deel uit van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk. De overige organisaties in dit netwerk zijn: • The American Institute for Cancer Research (AICR) • World Cancer Research Fund UK (WCRF UK) • World Cancer Research Fund Hong Kong (WCRF HK) • Fonds Mondial de Recherche contre le Cancer (WCRF FR)

Eet gezond

leef gezond

En verlaag uw risico op kanker

Aanbevelingen voor specifieke groepen 9 Geef baby’s de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding. Dat is het beste voor moeder en baby. Geef daarna aanvullende vloeibare en vaste voeding. 10 Als u kanker heeft gehad en de behandeling is beëindigd, volg dan de aanbevelingen voor de preventie van kanker op. En natuurlijk ... niet roken.

De informatie in deze folder is gebaseerd op het wetenschappelijke rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Het rapport, gepubliceerd door het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk, is een analyse van duizenden onderzoeken naar de relatie tussen voeding, leefstijl en kanker. Hiermee is het de grootste analyse op dit gebied die ooit is uitgevoerd. De informatie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over een gezonde eet- en leefstijl richt zich op de Nederlandse bevolking in het algemeen en is niet bedoeld als advies voor personen die op doktersvoorschrift een dieet volgen of speciale behoeften hebben op het gebied van voeding en beweging. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft geen medisch advies; schakel hiervoor uw arts in.

Meer informatie Wilt u meer informatie over kankerpreventie? Kijk dan eens op onze website www.wcrf.nl. Hier vindt u veel praktische tips, gezonde recepten, wetenschappelijke achtergronden en meer informatieve brochures.

Geef kanker geen kans


Verklein de kans op kanker Ongeveer één op de drie mensen in Nederland krijgt op een bepaald moment in zijn of haar leven kanker. Een hoopvol teken is dat uit onderzoek blijkt dat kanker niet altijd een kwestie is van pech of noodlot. We kunnen namelijk zelf iets doen om ons risico op kanker te verlagen. Volgens deskundigen kan naar schatting een derde van alle gevallen van kanker voorkomen worden door gezond te eten, voldoende te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Daarnaast speelt niet roken (of stoppen met roken) een grote rol in het verlagen van het risico. Dit is goed nieuws. Het betekent dat aanpassingen in wat we dagelijks eten en hoe we leven ons kunnen beschermen tegen kanker.

De juiste balans

Eet gezond

Kom in beweging

Kies voornamelijk voor plantaardig voedsel, beperk de consumptie van rood vlees en vermijd het eten van bewerkt vlees

Beweeg elke dag minimaal 30 minuten

Onderzoek toont aan dat plantaardige voeding als groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten het risico op kanker kan verlagen. In een gezond voedingspatroon horen grote porties rood vlees (zoals rund-, varkens- en lamsvlees), alcohol en bewerkt vlees niet thuis. Bewerkt vlees is vlees dat is gezouten, gerookt of op een andere manier is geconserveerd, bijvoorbeeld door toevoeging van conserveringsmiddelen. Voorbeelden zijn ham, salami en de meeste soorten worst. Onderzoek heeft aangetoond dat er door de bewerking van rood vlees kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan.

Lekker en gezond Vul uw bord bij iedere maaltijd voor tweederde met plantaardige voeding. Varieer iedere dag in het soort groente, fruit, peulvruchten en ander plantaardig voedsel als rijst, pasta of andere graanproducten. Op deze manier krijgt u zo veel mogelijk verschillende vitaminen en mineralen binnen en werkt u aan een goede gezondheid.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) is de enige stichting in Nederland die is gespecialiseerd in de preventie van kanker door gezonde voeding en leefwijze. Kijk voor meer informatie op www.wcrf.nl .

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds stimuleert iedereen om dagelijks meer te gaan bewegen. Als u niet gewend bent te bewegen, begin dan langzaam met een halfuurtje lichte lichaamsbeweging per dag.

Lichte en zware inspanning Een halfuur beweging per dag is een goed startpunt. Voor een optimale gezondheid adviseren wetenschappers per dag 60 minuten of meer lichaamsbeweging met lichte inspanning (wandelen, fietsen, traplopen) of 30 minuten of langer lichaamsbeweging met zware inspanning (joggen, stevig fietsen, aerobics). Hoe meer u iedere dag beweegt, hoe beter het is voor uw gezondheid.

Tips voor meer lichaamsbeweging

de auto. • Ga wandelen tijdens uw lunchpauze. • Doe huishoudelijk werk als strijken, stofzuigen, ramenlappen en de auto wassen (met de hand). Deze activiteiten tellen ook als lichaamsbeweging. • Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten. Dit hoeft niet per se 30 minuten achter elkaar. Net zo goed is 3 x 10 minuten.

Tips voor een gezond voedingspatroon • Kies ook eens voor vis, gevogelte en plantaardige eiwitten (zoals bonen en linzen) bij de maaltijd.

Tailleomvang Onderzoek heeft uitgewezen dat de plek waar we vet in het lichaam opslaan, van invloed is op het risico op kanker. Zo hebben wetenschappers ontdekt dat teveel vet rond de taille extra schadelijk is. Een gezonde buikomvang is voor vrouwen minder dan 84 cm en voor mannen minder dan 94 cm.

Body Mass Index Eén manier om te bepalen of u op het juiste gewicht zit, is het berekenen van de Body Mass Index (BMI). De BMI is voor de meeste volwassenen een handige leidraad. Aan de hand van de BMI berekent u wat een gezond gewicht is bij uw lengte. Bereken uw BMI online op onze website www.wcrf.nl.

Tips voor een gezond gewicht

Meer informatie over kankerpreventie Wilt u meer weten over kankerpreventie? Kruis dan hieronder aan op welke manier u informatie wilt ontvangen.

J a, ik wil graag meer weten over de stappen die ik kan nemen om mijn risico op kanker te verlagen en bestel gratis de brochure ‘Kankerpreventie in de praktijk’.

J a, ik blijf graag op de hoogte van het werk van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en ontvang graag informatie per post. Naam:

• K  ies voedsel met weinig calorieën, zoals groenten

• S  tap een halte eerder uit de bus en loop het laatste stukje. • Haal uw boodschappen met de fiets in plaats van met

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft drie richtlijnen opgesteld op het gebied van voeding, lichaamsbeweging en gewicht. Volgt u alle drie deze richtlijnen op, dan krijgt u de beste bescherming tegen kanker. Wat we eten, hoeveel we bewegen en ons gewicht staan met elkaar in verband. De sleutel tot succes is het vinden van een balans tussen de inname van energie (voeding) en het verbruik van energie (beweging) om zo de kans op overgewicht te verkleinen. In deze folder vindt u een overzicht van de drie richtlijnen voor kankerpreventie. Deze drie richtlijnen zijn een samenvatting van de tien aanbevelingen uit het wetenschappelijke rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective van het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk.

Wetenschappers hebben ontdekt dat lichaamsbeweging, in welke vorm dan ook, het risico op kanker kan verlagen. Daarnaast helpt lichaamsbeweging u een gezond gewicht te behouden.

Door op een gezond gewicht te blijven, kunt u tevens het risico op chronische ziekten als diabetes type 2 en hartziekten verlagen.

Behoud een slank postuur Streef uw leven lang naar een gezond gewicht

en fruit. Dit voedsel bevat meestal meer water en vezels, waardoor u langer een verzadigd gevoel heeft. Tevens bevat dit voedsel veel goede voedingsstoffen. • Z org voor voldoende lichaamsbeweging. Wanneer u lichamelijk actief bent, verbrandt u meer calorieën. • L et op uw portiegrootte. U kunt het beste kleine porties eten. Eet alleen als u trek heeft en probeer te stoppen voordat u zich helemaal vol voelt.

Adres:

Postcode:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

J a, ik blijf graag op de hoogte van het werk van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en wil de digitale nieuwsbrief ontvangen.

• Vermijd het drinken van suikerrijke dranken, zoals vele frisdranken, fruitdranken en gezoete vruchtensappen. Deze dranken bevatten doorgaans veel calorieën. • Kies bij voorkeur voor zilvervliesrijst in plaats van witte, of volkorenpasta in plaats van blanke. Onthoud dat hoe dichter een voedingsproduct bij zijn natuurlijke staat blijft, hoe beter.

Het verkrijgen of behouden van een gezond gewicht is een van de belangrijkste manieren om het risico op kanker te verlagen. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat overgewicht en obesitas het risico op bepaalde soorten kanker kunnen verhogen.

E-mail:

@

Foldereetgezondleefgezondlowres  

Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) Leidseplein 33-2 hoog Postbus 15444, 1001 MK Amsterdam Tel: 020 344 95 95 Geef kanker geen...