__MAIN_TEXT__

Page 1

EN SAG FOR FILIP M. LUND – HEMMELIG DETEKTIV

ELLEN HOLMBOE

I form


Filip M. Lund – hemmelig detektiv.

Mor Mona – Filips labre assistent.

Karlo – ejer af Karlos Kiosk.


Lisa, skønne Lisa – suk!

Børge B og Kalle – Filips værste fjender.

Hr. Kost – vicevært i Filips hus.


Ude af form Nogle sager er lette at opklare. Andre er svære. Denne her var ved at løbe helt af med mig. Sådan går det nogle gange, når man er hemmelig detektiv. Og sådan gik det i høj grad i sagen om, hvorfor alle skal

6


7


Dagen derp책 Det hele begyndte den 1. januar. Jeg v책gnede sent. Men det var ogs책 blevet sent i g책r.


Mig og min labre assistent havde holdt fest. Vi havde fået bobler og kranse-kage. Og klokken 12 var vi hoppet ned fra sofaen. Hånd i hånd. Men hvor var hun nu? Og hvad værre var: Hvor var min kaffe?


En lyd afbrød mine tanker. Noget var på vej op ad vores trappe. Noget stort og ukendt. Med tunge trin og tungen ud af halsen. Det lød, som om nogen var ved at blæse vores hus omkuld.

10


Var det en ulv?

Var det en tyv?

Var det en ‌

11


Mor?! ”Mor?! Øh, jeg mener: Mona? Er det dig?” spurgte jeg. Uden at få svar.


Først efter en lang pause sagde hun:

Jo, det er det godt nok. Men plejer var vist død i dag. Og Mona så også ud, som om det var tæt på. Hun prøvede at smile. Det så ud, som om det gjorde ondt. ”Det gælder jo om at komme i form,” sagde hun. ”I form til hvad?” spurgte jeg. Uden at få svar.


Mona lagde sig bare ned på gulvet. Midt i stuen. Og sagde: ”Laver du ikke kaffe, skat? Så laver jeg lige lidt mavebøjninger.” Min mave bøjede sig sammen bare ved tanken. Tak for kaffe siger jeg bare. Og tog mit gode tøj og gik. Jeg ville hen et sted, hvor folk ikke havde fået motion på hjernen. Jeg slog døren op, gik ud i det fri – og sprang for livet.

14


Løb for livet Lige uden for min dør løb en mand forbi, som gjaldt det livet.


Og han var ikke alene. Hele byen var fuld af folk, der ville i form i en fart. De løb, som om de havde en flok ulve i hælene. Sådan lød det i hvert fald. Men de havde ikke andre end sig selv på nakken. Og de så helt vilde ud i øjnene.


Så kom hr. Kost forbi. Han slæbte på en stor sten med hånd-tag. Og to røde koste. 17


sagde han.

Han viftede glad med kosten. Og så endnu mere sær ud end altid. Løb for livet, siger jeg bare. Og søgte ly hos Karlo.

18


Super Karlo Karlo tog imod mig med åbne arme. Og varm kaffe.

sagde jeg og slog mig ned, før han gjorde det. Karlo er god nok. Godt og vel endda. Men han har det nu med at slå mig på skulderen, så det kan mærkes i knæene dagen efter. Hmm, slog det mig. Måske var han bare i god form? 19


Han løftede op i sin mave. Det sagde

da han slap den igen.

20


Han trak pĂĽ det. Og trak ud i sit maveskind.

21


”Hvilken form for form vil du så gerne være i?” spurgte jeg. ”Sværvægt eller supersværvægt?”

sagde han med et smil.

22


”Måske mellem-vægt. Jeg tror, jeg vil til at træne igen. Vil du med?” spurgte han. Inden jeg kunne nå at sige nej, kom der kunder i kiosken. Jeg satte mig og nød min kaffe. Men noget fangede mit blik. Med et brag.

23


Foran mig stod en række blade. Med mænd på forsiden. Mænd med bare maver. Og det var ikke bare bare maver. Der var muskler alle vegne. De så ud, som om de var malet på. Med dybe skygger.

24


Jeg lod en hånd glide ind på min mave. Der var ikke skyggen af en muskel. Det eneste, jeg kunne mærke, var mine ribben. Måske var jeg ikke i så fin form, som jeg troede? Jeg sagde hej til Karlo og traskede hjem.

25


Sagen er bøf Næste dag tog jeg fri fra jobbet som hemmelig detektiv og gik i skole. Suk. Første time var idræt. Suk.


Vi havde fået ny lærer. Han så lidt ud som dem på Karlos blade. SUK.

27


Han smed sig ned og tog 20 arm-bøjninger. Med den ene arm på ryggen. Børge B smed sig ned og gjorde det samme. ”Wow, Børge. Jeg vidste ikke, du havde så mange bøffer.” Lisa, skønne Lisa, så på ham med store øjne. ”Årh, det. Det er da ikke noget. Spring op på min ryg,” sagde Børge Bæ. Det gjorde hun, og Børge bøjede videre. Mens alle tøserne hylede af fryd.

28


Synet sendte mig lige i gulvet. Og så lå jeg der. Og lå. Jeg så på mine arme. Mine tynde spaghetti-arme. De vidste godt, hvad de skulle. De ville også godt. De kunne bare ikke. Støn.

29


”Arj, Filip,” lød det fra Kalle.

sagde jeg. Mellem to støn. Alle tøserne kunne. Selv Kalle kunne. Der var kun én vej frem. Og det var at komme i form i en fart. 30


Balder af stål Længe leve min labre assistent. Hun var straks fyr og flamme, da hun hørte, at jeg også ville i form. ”Se her.” Hun gav mig en bog. ”Vi kan komme i form på fire uger. Og tabe os. Med den her klid-kur kan vi tabe os ti kilo på fire uger.” ”Jeg skal ikke tabe mig. Jeg skal have bøffer. Og bøffer.”

31


”Hm.” Hun fandt en anden bog frem. ”Så går du på kød-kur, og jeg går på klid-kur. Og så har vi balder af stål om fire uger.”


Boller af jern og bøffer af læder De næste fire uger levede vi sundt. Eller endnu mere sundt. Suk. Mona bagte super-sunde super-boller. De var hårde som jern. Og smagte af rust. Hun stegte også bøffer til mig. Morgen, middag og aften. De var hårde som læder. Suk. Men det var det, der skulle til for at få balder af stål. Og balder af stål var mit bedste bud på at bøffe Lisa tilbage fra Børge.

33


Mona og jeg løb hver dag. Vi bøjede arme, maver og ben. Og løb igen. Når vi holdt fri, sad vi i sofaen. Men der var ikke længere noget med at hygge. Mona snork-sov. Og hun var ikke engang rar at putte sig ind til mere. Alt det runde var væk. Nu var hun lige så hård som sine boller. Jeg lod en hånd glide ind på min mave. Den var lige så blød som altid. Ikke én eneste muskel var der kommet. Suk. Der var kun én vej frem. Og det var ned.

34


Jeg lagde en pude under Monas hoved og gik ned til Karlo.

35


Fedt nok Karlo tog imod mig med åbne arme. Og varm kaffe. ”Godt at se dig, Filip. Skal du have en kop med?” Han stak mig en af de små stærke. Jeg så nøje på den.


Karlo så nøje på mig.


Men det gjorde det desværre. Jeg fortalte Karlo alt. Om Lisas store øjne og Børges store bøffer. Om kure og motion. Og om mine manglende muskler. ”Hmm,” sagde han. ”Det kender jeg lige kuren for. Kom med mig.” ’Fedt nok,’ tænkte jeg. Eller det ville jeg have tænkt, hvis ikke jeg var så træt.

38


Det er bare mænd Karlo tog min hånd, og vi gik. Gennem sjap og sne og slud. Vi gik forbi et stort vindue, hvor man kunne se en masse mænd. De løftede jern. Og de var lige så fulde af bøffer som Børge Bæ. Suk.

39


”Er det her, vi skal ind?” sagde jeg. Med et suk. ”Næ nej.” Karlo lo. ”Vi skal ned til søen.” Inden jeg kunne nå at spørge hvorfor, lød der et råb.


Jeg så ud på isen. Der kom hr. Kost i fuld galop. Han curlede med sine viceværtvenner. De så ud til at vinde.

Lidt længere fremme kom vi til en badebro. Og så var jeg ellers den, der slog øjnene op. Og kæben ned. 41


Der var mænd alle vegne. Unge og gamle. Tykke og tynde. Høje og lave. Lige og skæve. Mænd i alle former og farver. Især blå. Damer var der også.

De havde hugget hul i isen og badede på livet løs. 42


Og de så alle sammen vældig glade ud. Meget gladere end jeg havde følt mig længe. Jeg gloede og glemte alt andet.

Karlo pegede. ”Det er bare mænd, Filip,” sagde han. ”Ægte mænd med ægte muskler. 43


Sådan ser vi ud, såmænd.” Han bøjede sig ned og hviskede: ”Og hvis der er noget ved Lisa, så kan hun lide dig, præcis som du er. Med eller uden bøffer.” ”Tror du?” sagde jeg.


Tilbage til start Karlo gik i vandet, men jeg gik hjem. Jeg havde fået noget at tænke over. Tænk, jeg havde glemt alt om sagen. Og glemt alt om at være detektiv. I stedet var jeg røget med på Monas skøre nytårskur. Sammen med resten af verden. Men nu var det slut. Verden måtte klare sig selv. Men Mona, hun skulle reddes, og det skulle være nu. Med faste skridt gik jeg op ad vores trappe. Jeg gjorde min stemme fast og klar til at sige SLUT. Jeg slog døren op og sagde: 45


sagde hun.


”A-hva’?” sagde jeg begavet. Mona sad i sofaen. Lys-vågen. Med en kæmpe kage foran sig. Og flødeskum på næsen. ”Kom, og spis,” sagde hun glad. ”Der er nok til to, og ellers henter vi bare noget mere.” Jeg puttede mig ind til hende. Hun var allerede blevet lidt mere rund og blød. Og så slog det mig. Som et lyn fra en grå vinter-himmel …


Nytårs-kur retur Det var den 1. februar. Januar var forbi. Og det samme var Monas nytårs-kur. Sådan var det også sidste år. Og året før. Hvordan kunne jeg dog glemme det? Hvert nytår lovede hun sig selv at komme i form i en fart. Og så gik det sådan her. I år var jeg bare røget med på den. Var det for sent at give sig selv et nytårs-løfte? Det håbede jeg ikke. Jeg sprang op på sofaen og sprang ned igen. 48


Men denne gang lovede jeg mig selv noget helt andet: ”Jeg vil ikke være en bøf. Jeg vil aldrig puttes i en form! Jeg vil have den form, jeg har. Også selvom det er en UDE AF FORM.”

Og så håber jeg bare, jeg kan huske det næste nytår, når alle andre vil i form i en fart. Igen. 49


Hov … Jeg glemte helt at fortælle det bedste. Næste dag i skolen kom Lisa, skønne Lisa, hen og sagde hej. Da ingen så os. Jeg spurgte hende, om hun var vild med Børge. Og ved du, hvad hun sagde? ”Næ. Jeg har tænkt over det. Jeg er mere til mænd med hjerne end til mænd med bøffer.” Ha! 50


Så nu er jeg den, der skal træne min hjerne. Så den kan komme i form i en fart …

51


Bøgerne om Filip M. Lund er i samme liga som gode tegneserier.” Emil Blichfeldt, Weekendavisen

”Tænksom letlæsning. Lavt lixtal, men indhold og personer kræver, at læseren arbejder med forståelse. Og bøgerne er arbejdet værd.” Merete Ahner, Folkeskolen

”De seks bøger om Filip M. Lund er originale, velskrevne, humoristiske, sjovt tegnet og pokkers godt skruet sammen. Karla von Bengtson tegner, så det er en lyst, og tekst og illustration er en flot integreret enhed. Det er bare så flot. Og der er flere på vej … Elever i 2.-4. klasse kan godt begynde at glæde sig.” Bent Rasmussen, Skolebiblioteket ”Disse bøger skal nok være med til at skabe læselyst!” Rikke Dyrhave Nissen, Æseløre.dk

LÆS OGSÅ DE ANDRE BØGER OM FILIP M. LUND – og hent undervisningsmaterialer Se www.løseænder.dk


Læs i dybden med Filip M. Lund Vi har udviklet et særligt ”Læs i dybden med Filip M. Lund-system” til brug i danskundervisningen i 2. – 4. klasse. Systemet rummer en lang række opgaver, der både egner sig til det daglige arbejde med læseforståelse og til mere intensive læsekurser. Hent materialet gratis På www.løseænder.dk kan du hente idéark og vejledning til lærere, miniplakater til klassen samt bogmærker og detektivdiplomer til eleverne. God læselyst!


Ellen Holmboe

R

ELLEN HOLMBOE

En rigtig

far-mand

historie i detektiv.

EN SAG FOR FILIP M. LUND – HEMMELIG DETEKTIV

orfor vil ynes Karlo, ver nødt til at ke vil knuse

Mysteriet om Filips far Hvorfor har Filip ikke nogen far? Hvorfor vil Mona ikke tale om ham? Hvorfor synes Karlo, Filip skal lade sagen ligge? Filip bliver nødt til at finde svaret. Også selvom det måske vil knuse hans hjerte.


Skør

I BOLDEN

”Den lille forskel” er en afsluttet historie i serien om Filip M. Lund, hemmelig detektiv.

Lix:

EN SAG FOR FILIP M. LUND – HEMMELIG DETEKTIV

EN SAG FOR FILIP M. LUND – HEMMELIG DETEKTIV

Meningen med livet

Damer kan ikke finde vej. Og mænd kan ikke spørge om vej. Mor er den bedste i verden. Men fatter ved bedst. Forvirret? Det er Filip også. Så han går straks i gang med at opklare sagen om det der med mænd og damer.

ELLEN HOLMBOE

EN SAG FOR FILIP M. LUND – HEMMELIG DETEKTIV

EN SAG FOR FILIP M. LUND – HEMMELIG DETEKTIV

livet

YSTERIET OM DEN LILLE FORSKEL

Den lille forskel

ENINGEN med M

ELLEN HOLMBOE

Ellen Holmboe

Ellen Holmboe

M

hest

En mand til Mona

Helt til hest

ELLEN HOLMBOE

Helt til

Ellen Holmboe

Ellen Holmboe

ELLEN HOLMBOE

HEKSENS

HUS

EN SAG FOR FILIP M. LUND – HEMMELIG DETEKTIV

ELLEN HOLMBOE

EN SAG FOR FILIP M. LUND – HEMMELIG DETEKTIV

ELLEN HOLMBOE

MONA

En mand til

Den LILLE forskel


Har du fået et bogmærke? Dit eget detektivdiplom? Eller miniplakater til klassen? Hent dem straks på www.løseænder.dk

Profile for Forlaget Løse Ænder

I form i en fart (HELE BOGEN)  

En bog fra gratisbørnebøger.dk

I form i en fart (HELE BOGEN)  

En bog fra gratisbørnebøger.dk

Profile for he2011
Advertisement