__MAIN_TEXT__

Page 1

MAGAZINE

ZUIDLAREN Najaar / Winter 2017-2018

Roy Van Leeuwen

Milaan, Londen,New York, Parijs, L.A., Zuidlaren!

Froukje Cazemier

De beste gastvrouw van het jaar


Aangenaam, wij stellen voor

Marktteam Tynaarlo

Heeft u een idee of tip voor ons? Stuur dan een bericht! Wij als marktteam willen herkenbaar, dichtbij en bereikbaar zijn voor onze klanten. Wij willen de markt volgen en signalen terugkoppelen naar de bank. Dit op maatschappelijk- , of op sociaal gebied, maar ook op het gebied van commercie.

E-mail: MarktteamTynaarlo.assen-nd@rabobank.nl Een aandeel in elkaar


Jonge toppers Hoe groot kan het toeval zijn je dat als ‘good looking’ vmbostudent uit Zuidlaren terecht komt in de wereld van glitter and glamour? Volkomen onverwacht bouwt Roy van Leeuwen aan een boeiende carrière als fotomodel voor agentschappen, die reiken tot New York en Los Angeles.

Colofon iN Zuidlaren is een uitgave van: HDR-Media b.v. info@hdrmedia.nl www.hdrmedia.nl Oplage 4.000 stuks Hoofdredactie René Otterloo Teksten Monique Peereboom Voller Artdirection/vormgeving Dirk Jan Brouwer Technische realisatie Hans Deuze Commerciële exploitatie Dirk Jan Brouwer (06) 27 02 40 32 Acquisitie/media-advies Henk Krans (06) 51 38 52 70 Fotografie Jan Buwalda Coverfoto Javi Avila Copyright © 2017 HDR Media bv Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever of auteursrechthebbende worden overgenomen of vermenigvuldigd.

Nog niet veel Zuidlaarders kennen zijn verhaal, maar daar komt vanaf nu verandering in. Magazine iN Zuidlaren zocht hem thuis op en Roy vertelde honderduit. Blader snel door naar pagina 6 om te lezen over zijn avonturen, maar ook over de keerzijde van zijn bestaan. Het interview met Roy van Leeuwen past naadloos in de filosofie van magazine iN Zuidlaren om aandacht te schenken aan (oud-)inwoners van Zuidlaren die het gewoon goed doen. Actrice Marieke Giebels, die prijkte op de cover van iN Zuidlaren #02, is ook zo’n voorbeeld van een jonge topper. Nooit geweten, zo vernamen wij uit het dorp. Dat was exact de bedoeling. Uiteraard publiceren we in deze uitgave ook over de bekende zaken in Zuidlaren. Over de schoonheid van de natuur rondom het dorp bijvoorbeeld. We wijden zes pagina’s aan de ontwikkelingen rondom het Zuidlaardermeer, en dan vooral over de bedrijven van recreatieondernemer Willem-Otto Nachbahr (Zeilschool Zuidlaardermeer en bungalowpark Landal De Bloemert). Er gaat daar veel gebeuren. De verandering van de prachtige natuur in het Hunzedal? Wij vergaten het niet. Op de valreep, vlak voor het verstrijken van de deadline, vonden we ook nog een plekje voor de brede aandacht (boek, documentaire) voor de ‘vergeten’ zeeheld Lodewijk van Heiden, alias Berend Botje. Want daar blijft Zuidlaren toch zijn grootste bekendheid aan ontlenen. Veel leesplezier! De makers van iN Zuidlaren, Dirk Jan Brouwer, Jan Buwalda, Hans Deuze, Henk Krans, René Otterloo en Monique Peereboom Voller.

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 3


Inhoud 6

editie 3 najaar/winter 2017-2018

46

06 Roy van Leeuwen Wereldwijs geworden als fotomodel

32 Froukje Cazemier (De Vlindertuin) De beste gastvrouw van het jaar

12 Ruchti Schoenen en Sport Pijnvrij skiën, wat een weelde!

34 Theater Mozaiek Horecavergunning voor ‘Bij de Buren’

14 Wethouder Nina Hofstra Over de toekomst van het dorp

36 Salon Vivaldi Coupe Zelfvertrouwen

16 Daro Fashion Store Spring eruit!

37 Line Studio Marianne Zwicht voor een evenwichtig gewicht

18 Indigo Bodywear Goed in cups

38 Rinse Dijkstra ‘Zuidlaren moet zuinig zijn op zijn centrum’

20 Metamorfose Hunzedal Spectaculaire verandering

42 Raymon Optiek Oog voor perfectie

26 Groenhout Makelaardij Naar het postkantoor voor een woning

44 Les Fleurs d'Amour Groen is terug

28 D’an Deluxe Dynamische tijden

46 Banketbakkerij Hovius Zeventig jaar Zuidlaarderbol

30 Noorder Sanatorium

50 Rabobank Revival van het betere keukentafelgesprek

4 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


60

52 Makelaardij Zuidlaren Styliste en fotograaf denken mee bij aan/verkoop woning

54 Richard van Leeuwen ‘FC Zuidlaren moet de vereniging van iedereen worden!’

58 Eén notariaat, twee vestigingen Samenvoeging Notariaat Zuidlaren en Notariaat Aa en Hunze

60 Zeilschool Zuidlaardermeer Zomerzeilkampen blijven onverminderd populair

63 Vereniging Recreatieve Belangen Zuidlaardermeer Begrip hebben voor elkaars belangen

Marieke Vanwege haar drukbezette agenda kon actrice Marieke Giebels afgelopen voorjaar helaas niet aanwezig zijn bij de lancering van iN Zuidlaren #02. Zij prijkte op de cover van de tweede editie, waarvan de lancering ditmaal plaatsvond in Grand Café Zuidlaren. Daar, aan de De Millystraat, toonden zich Roelof en Henriët Haaijer een aangenaam gastheer en gastvrouw voor de vele tientallen mensen die op de presentatie van dit magazine afkwamen. Gelukkig waren de ouders van Marieke wel aanwezig. Vol trots kon haar moeder de cover onthullen en kennis nemen van het uitgebreide interview dat de redactie met Marieke had. Om een modern tintje aan de lancering te geven, zond HDR Media – de uitgever van dit tijdschrift – de bijeenkomst live uit via Facebook.

64 Landal De Bloemert Plannen voor nieuwbouw en renovatie Bungalowpark Midlaren

66 Bakker & Partners Belastingadviseurs De bomen en het bos

68 Kompas Zuidlaren Voor iedere klant een passende specialist

Scan deze QR-code om nummer 1 van iN Zuidlaren magazine online te bekijken

70 Berend Botje Eerbetoon aan ‘vergeten’ zeeheld Lodewijk van Heiden

72 Activiteitenkalender

Scan deze QR-code om nummer 2 van iN Zuidlaren magazine online te bekijken

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 5


6 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

Fotografie: Javi Avila


ROY VAN LEEUWEN, WERELDWIJS GEWORDEN ALS FOTOMODEL

Milaan, Londen, New York, Parijs, L.A., Zuidlaren!

Roy van Leeuwen (20) belandde twee jaar geleden in een compleet nieuwe wereld. Hij vertrok uit Zuidlaren voor een doorsnee familievakantie aan de Costa Brava, maar keerde een paar weken later met een modellencontract op zak terug in het dorp. Hoe vreemd kan het lopen. Intussen staat hij bij negen agentschappen ‘all over the world’ ingeschreven; van New York tot Barcelona, van München tot Los Angeles. Er bestaat geen opleiding voor, maar het is wel een vak: fotomodel. - Door René Otterloo Hoe raakt een jongen uit Zuidlaren terecht in de modellenwereld? ‘Ik wilde eigenlijk een muziekopleiding gaan volgen aan het Noorderpoortcollege in Groningen, omdat ik al zeven, acht jaar gitaar speel. Dat wás mijn plan, de rockacademie. Maar tijdens de vakantie met ons gezin in Spanje werd ik op een camping aan de Costa Brava aangeschoten door een fotograaf. Achteraf bleek hij fotograaf van het modellenbureau, waarbij ik nu onder contract sta, maar dat wist ik op dat moment uiteraard niet. Hij deed een kleine fotoshoot met mij en een paar dagen later zat ik al met mijn vader in Barcelona om te praten over een contract.’ Dus je ging als scholier met een vmbo-diploma op zak naar Spanje en je kwam terug met een modellencontract? ‘Ja, ik ben gewoon op een camping gescout, in de baai van Rosas, en een paar weken later zat ik opnieuw in Barcelona, maar toen voor allerlei castings.’ Wanneer was dat? ‘In de zomer van 2015. Het ging allemaal super snel. Het was een kwestie van contract tekenen en meteen de vraag wanneer ik in Barcelona zou komen wonen. Dat laatste was als een grapje bedoeld, maar ze wilden mij gewoon heel graag hebben.’

Keek je vreemd op? ‘Ja, heel raar. Ik was kort daarvoor al eens gescout door een bureau in Emmen, maar dat werd nooit serieus. Bovendien wilde ik toen eerst mijn vmbo afmaken.’ Had je geen angst dat het misschien niet pluis zou zijn? ‘Ik ben er heen geweest met mijn vader, we hebben gehoord welke kansen er open lagen en we hebben het contract nauwgezet doorgenomen. Ook de kleine lettertjes. Dat zag er goed uit, dus er was geen reden om niet te tekenen. Ik was uiteraard wel zenuwachtig, maar deze kans lag voor het grijpen. Sommige mogelijkheden komen eens voorbij en dan moet je ze pakken, vind ik. Het is ook een avontuur. Bovendien ging het om financiële vergoedingen waarvan ik dacht: hé, dat is interessant!’ Waarom zagen ze iets in jou? ‘Het zou voornamelijk gaan om commerciële opdrachten, e-commerce en voor merken als Tommy Hilfiger en Garnier. In deze richting dacht men voor mij. En voor Garnier heb ik inderdaad al shoots gehad.’ Wanneer ging je daarna terug naar Barcelona? ‘In september, korte tijd later dus. Ik heb drie weken in een modellenappartement gewoond en elke dag castings afgewerkt. Want ze houden je daar wel flink bezig. Twee maanden later zat ik opeens in een commercial van Coca Cola. Daarvoor was ik twee dagen in Madrid. Het was meteen een grote opdracht. Die commercial ging namelijk wereldwijd.’ najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 7


Was je duidelijk herkenbaar in beeld of kost het moeite jou te herkennen? ‘Ik ben in deze spot ongeveer drie seconden in beeld, terwijl ik aan een rietje lurk. Het was een shot als onderdeel van een compleet verhaal.’ Hoe gaat het in zijn werk bij zo’n casting? ‘Je doet met heel veel kandidaten mee en na de casting, waar beeldopnames van je worden gemaakt, ben je een zogeheten optie. Als ze jou er uitpikken, ben je geboekt. Vervolgens krijg je van je modellenbureau de data van de shoot door, de locatie, het bedrag dat je verdient en alles wat er verder bij komt aan vliegtickets, hotelkamers, enzovoorts. Je wordt opgehaald door een taxichauffeur en op de set is alles uiteraard ook perfect geregeld.’ Is het moeilijk om model te staan? ‘Je moet het leren. Er bestaan geen opleidingen voor, dus je doet het vanuit je gevoel en op basis van de aanwijzingen die je krijgt. Soms is het best lastig, bijvoorbeeld als je heel overdreven moet lachen, maar ik praat er ook over met andere modellen. Je zult bij zo’n casting inderdaad niet de enige zijn? ‘Ik heb wel eens vier uur in de rij gestaan. Allemaal jongens en meiden, jonge en oude mensen, zeer diverse types die komen pitchen. Van de honderd aanwezigen zoeken ze er misschien vijf. Merken zoals Calvin Klein willen gewoon een bepaald gezicht bij een kledingstijl. Dat moet je het geluk hebben dat ze net op zoek zijn naar jou.

Vind je dat lastig? ‘Je moet leren om een beetje lef te tonen en soms moet je je wat nonchalant opstellen. Ze hebben mij gezegd dat ik wat meer rock ’n roll moet zijn en een actievere opstelling moet tonen tijdens shoots. Dat moet je echter leren. In het begin was ik nog wel eens wat afgeleid, maar bij een klant moet je super scherp zijn. Het is immers je werk, ze betalen voor je. Tijdens de shoot voor Coca Cola was het twee dagen heel veel wachten. Soms moet een opname vier- of vijfmaal opnieuw gedaan worden. Tussendoor wacht je twee uur, maar daarna moet je er meteen staan. Tussentijds lees ik dan een boekje of ik luister naar Spotify.’ Kun je goed met je collega modellen? ‘Niet altijd even goed. Bij de dames is het meer haat en nijd onderling, die voelen zich in deze wereld ook heel snel heel goed. Tijdens castings hoor je wel eens rotopmerkingen, maar ik lach het weg. Ik laat mij niet snel gek maken.’ Waarom moet je telkens nieuwe castings laten doen? ‘Het gaat erom hoe je er op het moment van een mogelijk opdracht uitziet. Of je qua gewicht of spierkracht gegroeid bent, of je breder bent geworden of dat je zoals ik een ander kapsel bent gaan dragen.’

Loop je ook shows? ‘Nee, helaas ben ik daar een paar centimeter te klein voor. En de grote merken smokkelen niet met aanpassingen in je schoenen of zo. Voor Is het, met alle respect, een soort van vleeskeuring? de Fashionweeks in Parijs of Milaan moet je 1 ‘Een soort van. Vooral bij vrouwen is het heel erg exmeter 87 zijn. Ik ben 1 meter 84. Dat kleine treem. De modellen van Victoria Secret leven bijna op het stukje maakt inderdaad het verschil. Tijdens niveau van anorexia, maar bij jongens is dit gelukkig niet deze shows willen ze dat alle mannen even zo. Je body moet wel in shape zijn en zeker niet teveel lang zijn. Op de catwalk moet alles er strak vet bevatten.’ uitzien. Ja, dat is zeker jammer. Met dit soort shows verdien je niet overdreven Je bedoelt: een sixpack-uitstraling? veel geld, maar je komt wel in beeld ‘Dat kan. Ik vind het in ieder geval leuk om te trainen. bij de grote merken. Dat is goed Ik hou ervan goed voor de camera te verschijnen. Dat voor je netwerk. Hierdoor zal ik mij straalt zelfvertrouwen uit.’ vooral moeten blijven richten op campagnes van modemerken.’ Vertellen ze jou waarom je bent geselecteerd voor een opdracht? ‘Nee, maar je hebt er zelf nauwelijks invloed op. Het is wat ik al zei: ze zoeken iemand bij een verhaal. Tot voor kort had ik vrij lang haar en zag ik eruit als een surftype. Als dat bij een plaatje past, heb je een match. Je moet er continu goed uitzien, je moet af en toe een grapje maken en jezelf een beetje verkopen.’

8 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


10 Javi iNZUIDLAREN | voorjaar/zomer 2017 Fotografie: Avila


Ben je vaak in Barcelona? ‘Ik heb er driekwart jaar gewoond in een ritme van een maand op, een maand af. Dan kom ik voor even terug naar Zuidlaren. Maar ik heb meerdere agenten waarvoor ik werk.’

Je hebt je tevens een andere look aangemeten? ‘Dat was op verzoek van mijn moederbureau in Barcelona. Mijn lange haar hing te vaak voor mijn gezicht, waardoor je kaaklijn en je mimiek wegvalt. Nu heb ik het kort, sinds april, en het bureau denkt op deze manier meer boekingen te kunnen maken. Ik keek er even tegenop, maar als het interessante nieuwe kansen biedt; waarom niet?’

Waar vinden wij die? ‘In Barcelona, Amsterdam, Parijs, Milaan, Brussel, München, Londen, New York en Los Angeles. In Barcelona zit mijn moederbureau, bij de overige agenten probeer ik in Mag je zelf bepalen naar welke kapper je gaat? ieder geval eenmaal per jaar persoonlijk langs te gaan.’ ‘Elk bureau heeft zijn eigen kapper. Ze gingen er samen met mij naartoe om het in een bepaalde stijl te laten Moet je dit doen om aan de bak te blijven? knippen. Ik wilde per se niet kaal of een model als een ‘Je moet je bij zoveel mogelijk bureaus inschrijven, des kokosnoot. Met mijn huidige kapsel kan ik goed leven, te groter de kans op een opdracht. Het verhoogt de kans het zou beter geschikt zijn voor de Aziatische markt. Ik op doublures, maar dan kies je heel zakelijk. Wanneer deed eens een casting voor Donna Models in Tokyo, Ralph Lauren 30.000 euro biedt en je krijgt voor een daar werd ik afgewezen vanwege mijn lange haar. Dus e-commercial 2.000 euro, dan is de keuze snel gemaakt. we zullen zien.’ Helaas gebeurt dat niet elke maand, haha…’ Wat is je ambitie? Heb je al enige status op Instagram? ‘Klinkt heel gek misschien, maar ik wil miljonair worden. ‘Zo ver ben ik nog niet. Het klopt dat de social media Als ik hier geen geld mee zou verdienen, zou ik terug veel macht hebben. Momenteel heb ik ongeveer 13.000 naar school gaan. Ik doe dit werk nu fulltime en ik kan er volgers, maar de grote firma’s gaan je pas contacten als goed van leven. Denk echter niet dat ik er tonnen per jaar je tussen de 50.000 en 100.000 volgers hebt. Dat levert mee verdien. Het voldoet aan mijn verwachtingen, zeker, boekingen op. En dan nog moet het lopen via je bureau. hoewel ik het mij van tevoren anders had voorgesteld. Zo niet, dan word je direct ontslagen. Je kunt de social Ik had meer het idee dat ik veel studiowerk zou doen, media best beïnvloeden. Wanneer iemand met 200.000 maar ik kom overal. In een skatepark, op het strand, in volgers mij tagt, dan zien 50.000 mensen mij en dat leverschillende landen. Je komt nog eens ergens.’ vert je zo 3.000 nieuwe volgers op. Daar valt voor mij nog terreinwinst te boeken dus. Maar het gaat groeien, daar Kijken sommige mensen anders tegen je aan? ben ik zeker van. Ik ben pas twee jaar bezig. Voor de ‘Ik kom wel mensen tegen die vroeger op school niets modellenwereld ben ik nog behoorlijk jong. Op je 25ste van mij moesten hebben en zich nu opeens populair ben je ongeveer op je top.’ gedragen. Nieuwsgierig hoeveel je verdient en waar je allemaal komt. Ik wil dicht bij mijzelf blijven.’ Is het een eenzaam leven dat je leidt als je onderweg bent? Wat zijn je plannen voor het komend halfjaar? ‘Ja, soms wel. In het begin had ik best heimwee. Je wordt ‘In september wil ik mijn rijbewijs halen en ik ga in ieder in het diepe gegooid, maar voordeel is dat je daardoor geval op zoek naar een studie die ik wil volgen. Ik heb heel snel wereldwijs en zelfstandig wordt. Natuurlijk mis vmbo-tl, ik wil door naar mbo4 en daarna het hbo. Het ik daardoor feestjes of verjaardagen, maar ik heb mij di- zal een online cursus worden, want mijn leven valt niet te rect voorgenomen om er twee jaar alles aan te doen om plannen. Bovendien ga ik sowieso naar Barcelona om te slagen. Op den duur leer je mensen kennen met wie je mijn gezicht te laten zien bij mijn moederbureau. En wie samen gaat sporten of andere dingen doet. Het reizen is weet probeer ik op termijn ergens aan de bak te komen op zich best leuk, maar je hebt vaak te maken met vertra- als freelance personal trainer, dat kun je overal ter wereld gingen of lange wachttijden voordat je kunt overstappen. zijn. Het lijkt mij goed te combineren met mijn werk als Je moet goed alleen kunnen zijn, dat wel.’ model. Ik ga met dat laatste in ieder geval een paar jaar door. Mijn naam begint zich intussen wat te vestigen en Wat doe jij om fit te blijven? m’n marktwaarde stijgt. De tijd is voorbij dat ik drie dagen Ík ben een sportschooltype. In het begin deed ik bodymoet werken voor 300 euro. Mijn topjaren moeten nog weight excersises om atletisch te worden. Daarna was komen en mannelijke modellen kunnen zeker tot een het een kwestie van spiermassa opbouwen. De agenten jaartje of veertig meedraaien. Als je gezicht en je lichaam verwachten het niet van jou. Ik moet er alleen op letten tenminste in shape blijven. dat mijn borstomvang niet groter wordt dan 97 centimeter. Wordt het meer, dan passen de shirts je niet meer en Boeiende wereld…? krijg je geen boekingen. Ik zit tegen het randje. Merken ‘Oh, zeker! Ik ben wereldwijs geworden, dat is alleen als Calvin Klein zoeken gericht naar modellen met body.’ maar winst.’

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 11


INTRODUCTIE ‘FISCHER 3D FOOTSCAN’ IN SKI-SHOP RUCHTI

Pijnvrij skiën, wat een weelde!

U kent het gevoel vermoedelijk wel, dat je na een paar dagen op de lange latten last krijgt van je voeten. Je skischoenen zitten te ruim, te krap of je had achteraf gezien toch beter een inlegzooltje kunnen gebruiken. In het vervolg blijf je gevrijwaard van al dat ongemak. Tenminste, als je in aanloop naar je sportieve skivakantie een bezoekje aflegt aan Ruchti Schoenen en Sport in Zuidlaren. Want, zegt Rob Ruchti: ‘Vanaf nu is het mogelijk om pijnvrij te skiën dankzij een geavanceerde 3d-scanner van het gerenommeerde merk Fischer, die dit najaar niet alleen in ons land, maar ook in de Alpenlanden wordt geintroduceerd. Dank zij dit nieuwe systeem, waarover wij in de maand oktober de beschikking krijgen, is het vrijwel gegarandeerd dat skiërs zonder enige voetproblemen kunnen afdalen.’ Ruchti noemt het verfijnde stuk innovatie van Fischer zelfs ‘revolutionair’ en hij is er trots op dat zijn winkel in Zuidlaren de enige in de provincie Groningen en de kop van Drenthe is, die hierover beschikt. Fischer heeft besloten dat zij maximaal 25 van deze apparaten in ons land plaatst om zo een stuk exclusiviteit voor de dealers te creëren.’ Analyse voetkenmerken De Fischer 3D Footscan is in staat om binnen een minuut tot anderhalve minuut een scan van de voeten en de onderbenen te maken. Ruchti: ‘Aan de hand daarvan kun je in de eerste plaats bepalen welk type schoen het best geschikt voor je is. Vervolgens kan elke schoen op maat aangemeten worden na een analyse van je voetkenmerken. Tot nu toe keken we alleen naar de lengte en de breedte van de schoen, nu is er eveneens aandacht voor hoogte, je achillespees, et cetera.’ De Fischer 3D Footscan plaatst een type schoen virtueel over je voet om zo te ontdekken waar de drukpunten zitten, bijvoorbeeld bij de grote of kleine teen. Na de voetanalyse kan elke schoen op maat gemaakt worden. ‘Met behulp van speciale apparatuur kunnen wij een schoenen boterzacht maken om die drukpunten op te rekken. Op de plekken waar teveel ruimte is kunnen we de Fischer skischoenen laten krimpen.

12 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


Daarnaast hebben de meeste skiërs een inlegzooltje nodig. Er is keuze uit drie: zooltjes voor een lage voetboog, een normale voetboog of een hoge voetboog. Het maakt de ondersteuning van je voet compleet. Naast deze standaard zooltjes maken we ook inlegzooltjes 100 procent op maat.’ Volautomatisch De nieuwste footscan slaat alle informatie over de klant digitaal op. De medewerkers van Ruchti kunnen via een scherm eenvoudig aflezen wat er zo mogelijk aan de skischoen moet gebeuren. ‘Het aanpassen van de schoen gebeurt volautomatisch, waardoor de kans op fouten uitgesloten is. Na aanpassing zitten je skischonen echt als gegoten, ook rondom je enkels. Ik vind het echt héél bijzonder en het mooie is dat wij de aanpassingen visueel aan onze klanten kunnen laten zien. Ruchti kan in de eigen, ruim gesorteerde ski-shop niet alleen skischoenen van Fischer aanpassen. Ook de andere merken die de winkel voert, worden in dit 3dsysteem ingevoerd. ‘Naast Fischer verkopen wij Salomon en Head. In principe kunnen wij elke klant met één van deze drie schoenmerken bedienen. Ik kan wel zeggen dat negen van de tien klanten die hier komt om schoenen aan te schaffen, ook daadwerkelijk met een aankoop de deur uit gaan. De mensen komen hier voor een goede schoen, niet voor een trendy merk of een bijzondere kleur.’ Nieuwe dimensie Het vooruitzicht dat je zonder het risico op pijnlijke voeten kunt afreizen naar de Alpen en pakweg de Dolomieten geeft een nieuwe dimensie aan je skivakantie, zegt Rob Ruchti. ‘Als je eenmaal op deze 3d-footscan hebt gestaan, is het normaalgesproken niet nodig om dit jaarlijks te herhalen. Daarbij, wij bewaren alle data voor de aanschaf van een eventueel nieuw paar schoenen.’

Merken, service, trend • Bij Ruchti kun je niet alleen skimaterialen kopen, de winkel zorgt ook voor onderhoud (tunen, waxen) en reparatie (opvullingen) aan ski’s. Via Ruchti kun je tevens ski’s en schoenen huren. • Het is een trend aan het worden dat steeds meer skihelmen worden verkocht die zijn voorzien van een vizier. De skibril lijkt hiermee op zijn retour. Rob Ruchti: ‘Het dient het gemak als je geen losse bril meer bij je draagt.’ • De skimerken die Ruchti voert: Atomic, Elan en Kästle, Fischer en Head.

Ruchti Schoenen en Sport Stationsweg 16, 9471 GR Zuidlaren Telefoon: 050 - 409 12 62 www.ruchti.nl

De medewerkers van Ruchti worden door Fischer uitgebreid geschoold in het gebruik van de nieuwe footscan. ‘In oktober, rondom de Zuidlaardermarkt, richt de blik van de mensen zich weer op de wintersport. Tegen die tijd zijn wij er helemaal klaar voor!’

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 13


WETHOUDER VAN TYNAARLO OVER DE TOEKOMST VAN HET DORP

Nina Hofstra: cruciale maanden voor Zuidlaren

Het worden cruciale maanden voor de toekomst van Zuidlaren, zegt wethouder Nina Hofstra (VVD) van de gemeente Tynaarlo. Dit najaar wordt duidelijk hoe de belanghebbende partijen denken over de jongste ontwikkelingsrichting om de supermarkten Jumbo en Albert Heijn uit het dorpslint te verplaatsen naar het voormalige terrein van de Prins Bernhardhoeve. ‘Het is een vitale ontwikkeling voor Zuidlaren, maar wat ik bespeur is dat de eerste reacties positief zijn,’ aldus Hofstra. ‘Wij willen ook voor elkaar krijgen dat wij een goede invulling vinden voor de locaties, waar de supermarkten nu zijn gevestigd’, zo opent de wethouder. ‘En wij willen graag dat het lint van Zuidlaren op natuurlijke wijze aansluit op de plek waar een supermarktplein kan ontstaan, zodat er sprake zal zijn van een versterking van het lint Dat plein zal worden omgeven door woningbouw en de parkeergelegenheid zullen we ondergronds aanleggen. Voor drie supermarkten – Jumbo, Albert Heijn én een discounter - heb je circa 300 parkeerplaatsen nodig. Het legt een te groot beslag op de kwaliteit van de openbare ruimte als je dit bovengronds aanlegt.’ Niet slag verliezen Uit onderzoek blijkt dat de twee supermarkten in de huidige omvang niet meer toekomstbestendig zijn. Ze zijn te klein. En ze beschikken niet over een adequate parkeervoorziening. 14 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

Hofstra: ‘De kracht van een winkelgebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door het aanbod van je dagelijkse boodschappen. Als dit aanbod niet voldoende is, ga je op termijn de slag verliezen. De gemeente Tynaarlo was eerder van mening dat wij er één supermarkt uit moesten halen, maar dat trekt het geheel nog meer uit balans. Vandaar de gedachte om een supermarktplein te creëren op het PB-terrein en op zoek te gaan naar alternatieve invullingen van de vrijvallende locaties aan de Stationsweg. Wie weet zoiets als een medisch centrum met een apotheek erbij? Of dat we één van de locaties kunnen benutten om winkels die aan de uiteinden van het lint liggen uit te nodigen dichter naar het centrum te trekken? Ik weet, het is spannend en voor sommige partijen of ondernemers ook best een beetje angstig, maar de toekomstbestendigheid van Zuidlaren staat voor ons allen als doel voorop.’


Foto: Henk-Jan Rutgers

Op zoek naar draagvlak Uitgangspunt voor Hofstra is dat het brinkdorp op weg gaat naar een facelift, waarvoor draagvlak bestaat. Niets doen is in haar ogen geen optie, maar nog altijd beter dan een verkeerd plan waarvan de hele bevolking later zegt “Hoe hebben ze zoiets ergs kunnen toestaan op zo’n waardevolle en cultuurhistorisch beschermde plek?”.

DE KERN VAN ZUIDLAREN – EEN BESCHERMD DORPSGEZICHT – IS EEN KWETSBAAR GEBIED ‘De standpunten van de gemeenteraad en de projectontwikkelaar lagen te ver uiteen om tot een vergelijk te komen, maar met het nu voorliggende voorstel zijn er openingen ontstaan. En uiteraard zullen er keiharde afspraken gemaakt moeten worden voor een eventueel vervolg, dat spreekt voor zich, maar dat moeten we samen doen. Het belangrijkste is dat er nog geen besluiten zijn genomen in dit proces, die onomkeerbaar zijn.’ Kwetsbaar gebied De kern van Zuidlaren – een beschermd dorpsgezicht – is een kwetsbaar gebied. Het betekent volgens Hofstra dat je geen onverantwoorde besluiten moet nemen, waarvan je achteraf spijt krijgt.

‘In onze afweging hebben we naar een evenwicht gezocht tussen de karakteristieke en cultuurhistorische kwaliteiten van het dorp en de toekomstige economische ontwikkelingen. Daarom hebben we niet alleen gekeken naar de 4,5 hectare van het PB-complex, maar naar het totaal van 17 hectare. Daardoor bieden we projectontwikkelaar Leyten meer ruimte om de investeringen rendabel te maken. Uiteraard staan er nog veel vragen open. Neem de mobiliteit. Drie supermarkten op een klein gebied heeft uiteraard impact op de verkeersstromen. En de gemeente heeft de Brink net voor een miljoen euro opgeknapt. Zo’n investering moet je niet teniet doen. Er is nog veel werk te verzetten.’ Stakeholders De gemeente had in de aanloopfase al overleg met een aantal stakeholders, zoals de klankbordgroep en een delegatie van ondernemers. Dit najaar zal blijken of de ontwikkelingsrichting voor een Zuidlaren 2.0 op hoofdlijnen wordt omarmd. Hofstra: ‘Ik had bij wijze van spreken ook mijn tijd kunnen uitzitten en de impasse laten voortbestaan, maar daar is het dorp volgens mij niet echt bij gebaat. Ik beschouw dit dus als een ultieme poging om een fundament te leggen voor het economisch welzijn en daarmee toekomstbestending Zuidlaren, met respect voor de historie van de Brink en omgeving.’

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 15


Spring eruit! REAL LIFE SHOPPEN BIJ DARO

Online shoppen is een tijdje booming geweest, maar nu willen we toch heel graag weer naar een fysieke winkel voor onze kleding. Tenminste als ze ons op de juiste manier benaderen. Met eigentijdse verantwoorde mode met een verhaal. Met een hoogwaardige service en met heel veel beleving. Daro Fashion Store biedt deze meerwaarde ruimschoots en heeft onlangs dan ook een ­pretentieuze prijs gewonnen. Het team aan medewerkers sprong een gat in de lucht, toen tijdens de Soul Salon in Amsterdam bekend werd gemaakt dat Daro Fashion Store de tweede prijs van de Dutch Retail Experience Awards mee naar huis mocht nemen.’Natuurlijk zijn we super blij met de prijs. Het laat toch zien dat we op de goede weg zitten. Dat we onze klanten geven waar ze behoefte aan hebben,’ vertelt Alma Jansma blij.

16 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

Voldoening Wat willen we als consument dan tegenwoordig als we gaan winkelen? We willen authenticiteit ervaren. We willen dat de ondernemer alles bewust en met toewijding heeft ingekocht. Speciaal voor ons. De merken moeten passen bij wie we zijn en we willen graag een eerlijk verhaal. ‘Bij het toekennen van de Award is onderscheid gemaakt tussen een juryprijs en een publieksprijs. Het geeft voldoening om te weten dat we aan twee kanten op het juiste spoor zitten.’


Alle genomineerden voor de Award werden beoordeeld op een vijftal onderdelen die bepalend zijn voor retailconcepten die klaar zijn voor de toekomst. ‘Er is gekeken naar de totale winkelbeleving, ons merkenpakket, onze servicegerichtheid, de manier waarop we bezig zijn met social media en of we maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Dat we hoog scoren op al deze aspecten, moedigt ons aan ons te blijven verfijnen in de breedte en de diepte.’ Mode is verleiding. Het maakt het leven mooier. Maar net als met alle verleidingen is het de kunst controle te houden. Met een basisgarderobe van beproefde mode klassiekers hou je de grillen van de modegoden in toom. Nieuwe trends zijn easy als je ze combineert met een fashion classic; een witte blouse, jeans, grijze sweater, trenchcoat, goed pak, little black dress, leren jasje, kokerrok en kasjmier vest. Daro Fashion Store laat je graag zien hoe je dat doet.

Sieraden van porselein Het afgelopen jaar heeft Daro de winkel geheel omgebouwd tot Fashion Store en meerdere acties georganiseerd, zoals themadagen waarbij ingespeeld werd op de klantbeleving. Dit varieerde van een jacuzzi voor de winkel om zwembroeken direct uit te testen, tot het op de markt brengen van een lokale lekkernij in samenwerking met Banketbakkerij Hovius: de Petit Daro. Bijzonder is ook de samenwerking met Mir ceramics voor de handgemaakte sieraden van Chinees porselein.

Wie de winkel binnenkomt, voelt zich direct welkom. Dat heeft te maken met de eigentijdse inrichting, het brede aanbod van mooie merken dat aantrekkelijk in de rekken hangt en met de manier waarop het licht naar binnenvalt. Dan zijn er nog de medewerkers die overduidelijk van hun vak houden en je als klant de aandacht geven die je wenst. ‘We willen je graag laten voelen dat je echt welkom bent en je een goed en eerlijk advies geven.’ Hoe het modebeeld er dit najaar gaat uitzien bij Daro Fashion Store? Alma:’De kwaliteit en het comfort van de stoffen blijven belangrijk. Shiny jacquard-achtige materialen afgewerkt met sporty rib-details. Duurzaamheid gaat een grotere rol spelen. Een trend die er aankomt is de ‘vernetting’ van casual. Flexibele openingstijden Zin in een nieuwe outfit? Bij Daro Fashion Store ben je niet alleen welkom tijdens de reguliere openingstijden. De winkel is iedere derde zondag van de maand open en je kunt ook een afspraak maken voor wanneer jij wilt komen shoppen.

Daro Fashion Store Stationsweg 73 9471 GL Zuidlaren Telefoon: 050 - 409 30 59 E-mail: info@darofashionstore.nl Website: www.darofashionstore.nl

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 17


18 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


Goed in cups ZUIDLAREN – De herfstbladeren dwarrelen in prachtig geel, oranje en bruin van de bomen. Wat een fantastisch seizoen is het najaar toch en met een beetje mazzel worden we nog getrakteerd met een paar zonnige dagen. Mijn zomerse bikini kan ik voorlopig niet meer aan, maar ik ga mezelf wel verwennen met mooie lingerie. En daar voor ga ik toch echt weer naar Indigo Bodywear! Tot voor een paar jaar terug nam ik (Ingrid, 35 jaar) het niet zo nauw met het kopen van een beha. Ik pakte er haast lukraak één die ik er wel mooi uit vond zien. Echt lekker zat het meestal niet. Soms had ik dan een beha aan waarin mijn borsten niet helemaal goed in de cups bleven zitten, of ik droeg een beha waarvan de band omhoog ging staan. O ja, dat exemplaar waarbij er van die lelijke rolletjes over het bandje bulkten was ook geen succes.

voor iedere smaak en gelegenheid. En of je nu kleine of grote borsten hebt, smal of breed bent: de maten gaan hier van 70A tot en met 110I. De volgende keer ga ik zeker ook iets leuks voor de nacht kopen, want dat grote T-shirt, dat overigens wel lekker zit, moet toch ook maar eens vervangen worden.

Positieve ervaring Op een dag, ik wilde er goed uitzien voor een date, liep ik Indigo Bodywear, de lingeriewinkel van Natalie Kuipers en haar geweldige team aan de Stationsweg 48 binnen. Ik had vriendinnen wel eens horen zeggen dat je onmogelijk zelfvertrouwen kan uitstralen als je geen goed passende beha draagt en besloot het eens aan een expert te vragen. Het was een positieve ervaring: ik werd heel serieus geholpen en Indigo Bodywear bleek een heel gezellige zaak met speciaal opgeleide LingerieStylistes. Natalie legde me, omdat ik er om vroeg, van alles uit over de beha. Zo leerde ik dat het kledingstuk soms wel uit 50 verschillende kleine onderdelen van verschillende materialen bestaat. Maar ook dat er voor iedere vrouw wel een perfecte beha te vinden is. Ik wist dat ik soms door de bomen het bos niet meer zag met al die soorten: balconettes, fullcup-, pushup- en t-shirt beha's. Maar ik wist niet dat er zóveel over te vertellen was. Verkeerde maat Tijdens het opmeten van de maat zag Natalie meteen dat de beha die ik droeg me niet voldoende ondersteuning bood. De cup bleek te klein en de omvang juist te groot. Laat ik toch altijd gedacht hebben dat een letter verder in het alfabet grotere borsten betekent. Nou, dat idee klopt dus niet. Hoe dan ook: ik ging die middag de deur uit met twee beha’s en twee mooie slips die me als gegoten zaten. Vanaf dat moment ben ik vaste klant bij Indigo Bodywear. Minimaal ieder seizoen ga ik wel een keertje langs voor een mooi nieuw lingeriesetje. Ik ben super benieuwd wat Indigo Bodywear voor komende herfst in de winkel heeft hangen. Ik weet in ieder geval dat Natalie met haar team het assortiment met zorg uitkiest en dat er beha’s zijn

Indigo Bodywear is al 11 jaar absoluut dé lingeriespeciaalzaak van Noord Nederland. Je vindt er merken van uitstekende kwaliteit met een goede pasvorm in vrijwel iedere maat. Je bent er welkom voor een deskundig en eerlijk advies op het gebied van lingerie, bad- en nachtmode. Ook de mannen worden niet vergeten bij Indigo Bodywear. Kom eens kijken en laat je adviseren! Indigo Bodywear Stationsweg 48, 9471 GS Zuidlaren Telefoon: 050 - 409 4474 E-mail: info@indigobodywear.nl Website: www.indigobodywear.nl facebook.com/indigobodywear najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 19


Spectaculaire verandering BOEK OVER METAMORFOSE HUNZEDAL

20 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


Halverwege de jaren negentig nam Het Drentse Landschap het initiatief voor de Hunzevisie. Ze wist het Groninger Landschap en het Wereld Natuurfonds aan haar zijde. Al snel slaagde de stichting er met haar Hunzevisie in om de provincie Drenthe, het waterschap Hunze en Aa’s en de Waterleidingmaatschappij Drenthe voor haar plannen te winnen. In het kortgeleden verschenen boek ‘Het Hunzedal’ wordt uiteen gezet wat deze visie heeft opgeleverd.

Het fraai uitgevoerde boekwerk brengt in beeld hoe dit gebied in nauwelijks twintig jaar tijd spectaculair veranderde van één grote aardappelakker in ongekend rijke natuurgebieden met tal van bijzondere planten en dieren die terug zijn van weggeweest. Het boek is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de Nationale Postcode Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Hondsrug Geopark Unesco Global Geopark, Hunebedcentrum, Astron, Provincie Drenthe, Gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Waterbedrijven Groningen en Drenthe, Waterschap Hunze & Aa’s. Het Hunzeboek is een uitgave van Het Drentse Landschap en kost € 24,50 euro, excl. verzendkosten.

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 21


Zuidlaardermeer Het Zuidlaardermeer is het product van de wisselwerking van Hunze en Waddenzee. Uitbundige moerasvegetatie, dichte moerasbossen, en steeds hogere wallen vanuit zee in de benedenloop zorgen ervoor dat op deze plek het Hunzewater stagneerde. Op een gegeven moment moet de kracht van het water een forse doorbraak hebben geforceerd waardoor over een flink oppervlak het veen en de andere vegetatie compleet wegspoelden. Ook zijn er aanwijzingen dat er in de diepe ondergrond iets verzakt kan zijn. Voortaan stroomde de Hunze hier 22 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

door een zandvlakte waar een laagje water van ongeveer een meter op bleef staan. Rond het jaar 1300 had het Zuidlaardermeer al de omvang die het meer tot op de dag van vandaag gehouden heeft. Anders dan het Paterswoldsemeer en het Leekstermeer is het Zuidlaardermeer dan ook niet het resultaat van verveningsactiviteiten van de mens. (Uit: Het Hunzedal, wedergeboorte van een beekdallandschap)


Plaatsnamen Met het geven van de plaatsnamen zijn ze op de Hondsrug eeuwen geleden al heel consequent geweest. Elk Hondsrugdorp kreeg een dochternederzetting aan de overkant van de Hunze en die gaven ze steeds de eigen dorpsnaam met simpelweg –veen er achter. Tot op de dag van vandaag heeft Zuidlaren daar zijn Zuidlaarderveen, Annen Annerveen, Eext Eexterveen, Gieten Gieterveen, Bonnen Bonnerveen en Gasselte Gasselterveen. Achter zo’n simpele opsomming gaan meer dan vier eeuwen geschiedenis schuil waarin de ontoegankelijke venen van het Hunzedal veranderden in akkers en weiland. Een kronkelend weggetje volgt de oostoever van de Hunze vanuit Zuidlaarderveen stroomopwaarts en nodigt u uit voor een reis door de tijd. (Uit: Het Hunzedal, wedergeboorte van een beekdallandschap)

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 23


Terugkeer bever

De bever is het grootste knaagdier van Europa. Van kop tot staart kan hij wel een meter lang worden. Zijn kostbare pels zorgde er in de negentiende eeuw voor dat de bever bij ons uitgeroeid werd.

Bevers bouwen hun burchten op tal van plekken in het Hunzedal. Soms komt zo’n plek minder goed uit en willen ze zich vestigen in een kade die voor het waterschap belangrijk is. De ingang van een beverburcht ligt altijd onder water. Bevers zijn uitgesproken vegetariërs met een voorkeur voor zachte houtsoorten als wilg, populier en berk waarvan ze de bast, de bladeren en de twijgen eten. Bij voorkeur nemen ze kleine bomen maar als het moet vellen ze ook dikke exemplaren. Een polsdikke stam knaagt hij in een halfuur door.

In 2008 besloten Het Groninger Landschap en Het Drentse Landschap de bever opnieuw in het Hunzedal te introduceren. In totaal werden enkele tientallen bevers uit het Elbegebied langs de Hunze uitgezet. De herintroductie is zo’n succes geworden dat nieuwe dieren van elders niet meer nodig zijn. Op dit moment zwemmen er zo’n 150 Eén bever kan jaarlijks wel vijftig bomen vellen. Verder bevers in de Hunze, alsof ze nooit weggeweest zijn… eten ze ’s winters ook graag wortelstokken van bijvoorbeeld gele plomp en riet. In de zomer staan malse planten als brandnetel, fluitenkruid en gras ook op het menu.* 24 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


Europese topnatuur Het Zuidlaardermeer met zijn oeverlanden en een groot deel van de polders ten noorden en noordoosten van het meer zijn aangewezen als Natura 2000-gebied vanwege de bijzondere vogelsoorten die er broeden, overwinteren of doortrekken. Daarmee maakt het totaal 2000 hectare grote gebied deel uit van wat je Europese topnatuur

zou mogen noemen. Het grootste deel ligt op Gronings grondgebied en wordt beheerd door Het Groninger landschap. Ongeveer een kwart ligt in Drenthe. Hier heeft het Drentse landschap in 2006 de Zuidoevers als natuurgebied ingericht.*

* Teksten uit: Het Hunzedal, wedergeboorte van een beekdallandschap najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 25


Naar het postkantoor voor een woning ZUIDLAREN – Op de plek waar ooit postzegels werden verkocht en geld werd gestort op spaarbankboekjes, kunt u vanaf het najaar van 2017 terecht voor de verkoop of aankoop van uw woning. Inderdaad: Groenhout Makelaardij Zuidlaren verhuist naar het oude postkantoor.‘De uitstraling van het monumentale pand past uitstekend bij wie wij zijn. We zijn betrouwbaar en servicegericht. Bovendien ligt de locatie precies in de looproute,’ vertelt NVM makelaar Dennis van der Veen. Groenhout makelaardij werd in 2015 uitgeroepen tot Makelaar van het Jaar. Dan heb je heel wat in je mars. De vestiging in Zuidlaren heeft de afgelopen drie jaar laten zien in hetzelfde straatje te passen. ‘We gaan inderdaad lekker. Mensen vertrouwen ons en de woningen gaan als zoete broodjes over de toonbank. Dat kan alleen als je doet wat je zegt, en zegt wat je doet. We houden echt van dit vak.’ Een van de sterke kanten van Groenhout Makelaardij Zuidlaren is dat Dennis en zijn team thuis zijn in de regio. We wonen, werken en recreëren hier en hebben dus echt verbinding met de mensen. We weten wat er leeft. De makelaardij heeft onlangs een nieuw kantoor geopend in de stad Groningen, aan de Westersingel. ‘Dat hebben we gedaan, omdat veel mensen die geïnteresseerd zijn in een woning in Zuidlaren uit de stad komen. Dat snap ik goed, want het voorzieningenniveau hier is erg hoog. We maken een soort springplank voor zoekers vanuit de stad.’ 26 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


Prettige markt Het voelt prettig op de woningmarkt en iedereen heeft weer zin een nieuwe start te maken. Ook in Noord Nederland is er momenteel meer vraag dan aanbod. Een gunstige situatie voor huizenbezitters. De kans dat je een woning snel verkoopt, is groter. Zeker als je een echte professional naast je hebt staan, tijdens het proces. ‘We gaan jouw woning zo presenteren dat potentiële kopers precies zien wat je te bieden hebt en wat zij daar eventueel mee kunnen.’ Voordat een huis via Groenhout Makelaardij Zuidlaren de verkoop in gaat, is eerst goed gekeken naar het object. Hiermee wordt voorkomen dat problemen als een ontbrekend Energielabel, erfdienstbaarheden, olietank of een lekkage, in een later stadium plotseling opduiken. Om de juiste kopers aan te trekken, wordt er een styliste ingezet om de ruimtes optimaal te laten uitkomen en gaat er een fotograaf aan het werk om alles mooi en eerlijk in beeld te brengen. Proactief en slagvaardig Goed geschreven advertenties met professionele foto’s worden geplaatst op Funda, de website van Groenhout en op de sociale media. Het moederkantoor in Assen werd in 2015 niet voor niets Verkoopmakelaar van het

Jaar van Noord Nederland. Het vakmanschap, de kennis en de passie zitten in alle vezels van dit nuchtere bedrijf. ‘We blijven inderdaad niet wachten totdat de telefoon gaat rinkelen.’ Als NVM Makelaar in Zuidlaren en omgeving staan Dennis en zijn team graag klaar voor je. Het kantoor bemiddelt bij de verkoop en aankoop van woningen in alle prijsklassen. Ook voor taxaties en (project) advies ben je aan het juiste adres bij deze toegankelijke en betrokken makelaar. ‘Wat voor vraag je ook hebt op woongebied, wij pakken ‘m graag voor je op. Dat is ons werk en we doen niets liever. Je bent welkom!’ Groenhout makelaardij is actief in Assen, Groningen, Hoogeveen en Zuidlaren en omgeving. Groenhout Zuidlaren Stationsweg 2a 9471 GR Zuidlaren Telefoon: 050 - 82 00 456 www.groenhoutmakelaardij.nl

Het kantoor van Groenhout Makelaardij aan de Westersingel 10 in Groningen.

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 27


D’AN DELUXE

Dynamische tijden D’an Deluxe brengt fantastisch nieuws voor iedereen die houdt van goed zittende en betaalbare kleding. En wie houdt daar nu niet van? De super leuke boetiek gaat voorjaar 2018 verhuizen naar een nieuwbouwpand aan de Stationsweg m ­ idden in het centrum.’Mijn nieuwe winkel heeft een veel grotere oppervlakte waar ik geweldige plannen mee heb,‘vertelt eigenaresse Daniëlle Wiekamp stralend. De nieuwe winkel wordt in februari volgend jaar opgeleverd en Daniëlle hoopt vervolgens in april klaar te zijn met de styling en de inrichting. ‘Qua concept ga ik niets veranderen. Ik blijf lekker helemaal mezelf. Te gek is wel dat ik alles wat ruimer kan ophangen. Hierdoor komt de kleding nog beter tot z’n recht en is er meer overzicht in de winkel. Natuurlijk komen er meer paskamers en wil ik ook een robuuste koffietafel, zodat het voor de heren gezellig is om mee te komen.’

28 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

Daniëlle heeft honderdduizend ideeën voor de inrichting van de winkel en kan niet wachten totdat het zo ver is. ‘Ik zou willen dat het al zo ver was, maar aan de andere kant ben ik ook wel blij dat ik nog even de tijd heb om al mijn gedachten en wensen vorm te geven. Ik loop rond met een notitieblokje en als me iets te binnen schiet, dan schrijf ik het meteen op. Het is een hartstikke creatief proces.’


In de nieuwe winkel gaat Danielle in elk geval vaker klantenavonden en modeshows organiseren. ‘Ik heb dan eindelijk de ruimte voor zulke events. Tijdens z’n show is het de bedoeling dat we de klanten inspireren over de nieuwe collecties en items van het komende mode seizoen. Ik wil iedereen enthousiast maken over kleding, en laten zien dat de vrouw er goed en modieus uit kan zien en dit ook betaalbaar kan zijn.’

IK WIL GEWOON HET LIEFSTE DAT JIJ HELEMAAL JEZELF BENT EN TOCH MODIEUS GEKLEED BENT Zelf is Daniëlle ook nog steeds enthousiast over kleding en mode. Ze zoekt het daarbij vooral in draagbaarheid en expressie. ‘Ik vind het nu eenmaal fijn je te laten zien dat je gelukkig wordt van kleding die lekker zit en fantastisch staat. Je voelt je echt zoveel beter als je iets aanhebt dat echt bij je past en het is mijn missie dat uit te dragen. Ik wil gewoon het liefste dat jij helemaal jezelf bent en toch modieus gekleed bent.’

Voor het najaar 2017 heeft Danielle weer te gekke kleding ingekocht, hierbij moet je denken aan veel vesten, de sweater dress, tops en broeken die naar onder wijder uitlopen en jurkjes in een a-lijn. ‘We zien dit seizoen opvallend veel kleuren, Hierbij moet je denken aan mosterd- en okergeel, emerald green, een beetje steenrood dat nijgt naar cognac achtige kleur en een winterse kleur roze die een beetje aan oud-roze doet denken.’ Alle kleuren die Daniëlle noemt zijn prachtig te combineren met de basis kleuren grijs, zwart en donkerblauw die ze eveneens in haar collectie heeft. Ook zien we dit najaar veel roesjes en strikblousen terugkomen, qua stoffen is er veel suedine, fluweel, lurex en gebreide kleding. Het belooft een fantastisch mode seizoen te worden, waar ze bij D’an Deluxe wel raad mee weten en u graag adviseren. D’an Deluxe Brinkstraat 2a 9471 EX Zuidlaren Telefoon: 050 - 409 53 09 E-mail: danielle@dandeluxe.nl Website: www.dandeluxe.nl

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 29


30 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


Noorder Sanatorium Dit markante gebouw, ontworpen door de Groninger architect Egbert Reitsma, werd in 1935 gebouwd in opdracht van de stichting Dennenoord. Het gebouw werd oorspronkelijk gebruikt als een open psychiatrische instelling. Tijdens de oorlogsjaren werd het door de Duitsers bezet en na de bevrijding van Nederland gebruikt als gevangenis voor politieke delinquenten. In 1988 had de gemeente Zuidlaren plannen

om het gebouw te slopen om op deze locatie een hotel te bouwen. De sloopt is echter voorkomen door het bedrijf Pharma Bio-Research. Zij kochten het gebouw en namen het na de nodige verbouwingen in gebruik. Vastgoed Groningen is vanaf 1 september de nieuwe eigenaar van het gebouw van het Noorder Sanatorium, ook wel het Blauwe Paviljoen genoemd. najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 31


D’COUVERT 2017 VOOR FROUKJE CAZEMIER (DE VLINDERTUIN)

De beste gastvrouw van het jaar ‘Het zijn meestal de chefs die in de belangstelling staan en dat is niet terecht. Een restaurant is een samenspel tussen keuken en gastheerschap.’ Carine Koreman-Van Steen, mede-uitgever van het vakblad Culinaire S ­ aisonnier, breekt duidelijk een lans voor de (ondergewaardeerde?) kwaliteit van de gastheer of gastvrouw in de gastronomie..

32 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


Om de daad bij het woord te voegen introduceerde zij een jaarlijkse prijs – D’Couvert - om meer positieve aandacht te vestigen op het vak van gastheerschap. Dit jaar viel de eer te beurt aan Froukje Cazemier, die sinds 1998 samen met haar echtgenoot Jilt Cazemier eigenaar én gastvrouw is van restaurant de Vlindertuin in Zuidlaren. ‘Het is een bijzonder gevoel om een prijs te krijgen voor iets wat je met zoveel liefde en passie doet. Ontzettend leuk!’ aldus Froukje in een reactie. Gouden speld De bijbehorende versierselen werden haar op 31 mei jl. tijdens een geanimeerde lunch in de Vlindertuin uitgereikt door Carine Koreman-Van Steen; tevens juryvoorzitter van D’Couvert. De presentatie van de bijeenkomst was in handen van Jacques d’Ancona. De prijs bestaat uit bestaat uit een massief 18-karaats gouden speld en een gevelschild, beide in de vorm van een cloche. Tevens mag Froukje een jaar lang haar persoonlijke column schrijven in het genoemde vakmagazine.

De presentatie was in handen van Jacques d'Ancona

Jaarlijks wordt er aan de jury, bestaande uit de oudwinnaars, een aantal genomineerden voorgelegd waaruit de winnaar wordt uitgeroepen. Het gaat om mensen die zich onderscheiden door hun kunde en gastvrijheid, waardoor ze een voorbeeld zijn voor het vak. Professionals Een aantal zeer gerespecteerde professionals zijn Froukje Cazemier voorgegaan als gastvrouw of gastheer van het jaar: Blanche Vinke van de Kromme Watergang in Slijkplaat, Alain Vermeulen van de Pastory in Cadier en Keer, Cindy Borger van Restaurant de Groene Lantaarn in Zuidwolde, Nadine Mogling van Restaurant Bij Jef in Den Hoor, Daan Guelinckx van Restaurant De Vitrine in Antwerpen en Leon IJpelaar van Restaurant De KASerne in Den Bosch.

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 33


Horecavergunning voor ‘Bij de Buren’ Goed nieuws voor restaurant ‘Bij de Buren’ in woonzorgcentrum Mozaiek in Zuidlaren: begin augustus kwam het bericht dat de eetgelegenheid per direct beschikt over een volledige horecavergunning!

ren een uitgebreid activiteitenprogramma waaraan in feite iedereen kan deelnemen. Om ouderen tegemoet te komen, benutten wij ons eigen vervoer om deze doelgroep op te halen en naar Mozaiek te brengen. Het voorkomt dat ouderen in een sociaal isolement terecht komen.’ Sociaal netwerk Restaurant ‘Bij de Buren’ is een exclusief concept van Zorggroep Drenthe die in de provincie zes locaties telt. Naast Zuidlaren zijn er ook vestigingen in Assen, Rolde, Eelde, Beilen en Roden. De naam van het (à la carte) restaurant is niet voor niets zo gekozen. ‘Buren kunnen veel voor elkaar betekenen. Niet alleen maken buren deel uit van ons sociale netwerk, maar ook doen we klusjes voor elkaar en zijn we er voor elkaar in moeilijke tijden. Dat geeft ons een goed en veilig thuisgevoel. Ditzelfde geldt voor onze woonzorgcentra. Ook wij hebben buren, waar we graag een goede band mee opbouwen en onderhouden ’, zo staat te lezen op de speciale website van Bij de Buren. Waarmee verklaard waarom het restaurant zo graag mensen uit de wijk en verdere omgeving ontvangt.

Het is een langgekoesterde wens van Mozaiek om over deze vergunning te beschikken. ‘Nu zijn wij een volwaardig restaurant met daarbij alle mogelijkheden om ons ook zo te ontplooien’, zegt locatiemanager Alex Sijtsma. ‘Wij beschikten tot dat moment over een para-commerciële vergunning, waardoor het bijvoorbeeld onmogelijk was om via de media te adverteren of om billboards te plaatsen. Dat kan nu gelukkig wel.’ Totaalaanbod Sijtsma laat weten dat Mozaiek nu over een totaalaanbod beschikt om het woonzorgcentrum optimaal te laten integreren met niet alleen de omliggende woonwijk, maar ook met de rest van het dorp. ‘Met een theater, een kunstgalerie en een volledige horecavergunning zijn wij behoorlijk compleet. Dat schept vele mogelijkheden om uit te groeien tot hét wijkcentrum van Zuidlaren. Maar hier laten wij het niet bij. We werken ook hard aan realisatie van een Beweegtuin en we presente6 oktober Mick Wilson

20 oktober Matroesjka

34 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

3 november Carola Smit & Dick Plat

Sijtsma: ‘Een complete restaurantfaciliteit betekent dat wij hier nu ook congressen, bedrijfs-/productpresentaties of andere grote ontvangsten kunnen organiseren. Qua horeca, maar tevens qua catering zijn wij een volwaardige partner.’ Voor meer informatie: www.bijdeburen.nl 18 november Leonie Meijer

2 december Henk Poort

19 januari Debby Petter


Voor een volledige avond theater! Je staat er niet onmiddellijk bij stil dat een woonzorgcentrum ook kan beschikken over een professioneel theater. Toch bestaat het. Leg eens een bezoek af aan Mozaiek in Zuidlaren en ontdek dat je hier om meerdere redenen een uniek avondje theater kunt beleven!

Joep Onderdelinden prijkt dit seizoen op de cover van de theatergids die Mozaiek uitbracht. Met dank aan de kennis en expertise van theater De Nieuwe Kolk in Assen staat tijdens het theaterjaar 2017-2018 een serie voorstellingen geprogrammeerd, die de moeite meer dan waard is. Theater Mozaiek start begin oktober aan het derde opeenvolgende seizoen. Het is de hoop en verwachting dat dit Zuidlaarder theater de gestage groei van de eerste twee jaren zal voortzetten. Er staan dertien voorstellingen op de kalender en dat is een bewuste keuze, zegt communicatiemedewerker Lieselotte Dekenga. Zij was nauw betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe theaterseizoen. Dekenga: ‘We willen graag een goed programma neerzetten en dan stijgt kwaliteit boven kwantiteit uit. Liever dertien keer goed, dan 25 of 30 voorstellingen waar je niet helemaal tevreden over bent. Bovendien beschikken wij niet over een budget waarmee andere professionele theaterorganisaties soms werken.’ 17 februari

9 maart

R ené van Kooten en René Karst Shifting Daylight

11 maart Garage TDI

Breed publiek Mozaiek werkt er hard aan om de bekendheid van dit theater onder de aandacht van het grote publiek te brengen. ‘Het is voor ons de uitdaging om de mensen hier eenmaal over de vloer te krijgen. Ongeveer 70 procent van de inwoners van Zuidlaren en Tynaarlo weet nog niet van het bestaan van dit theater’, zegt locatiemanager Alex Sijtsma. ‘Er staan bijzondere theaterproducties geprogrammeerd en je krijgt hier een volledige avond theater aangeboden, inclusief de mogelijkheid om in ons restaurant een speciaal driegangen theatermenu te nuttigen.’ Intieme ambiance Het theater van Mozaiek biedt een zeer bijzondere ervaring. Het dompelt je onder in een zeer intieme, knusse ambiance die - heel creatief - tot stand komt door middel van een railsysteem waaraan ‘gordijnen’ hangen. Die zorgen voor de, door artiesten geroemde, goede akoestiek. De professionele licht- en geluidinstallatie doen de rest. Dekenga: ‘De artiesten en gezelschappen die hier komen, tonen zich erg verrast over de ambiance. Het zorgt soms voor heel bijzondere effecten. Dat is meteen de charme van een avond theater in Mozaiek.’ Theater Mozaiek, Ludinge 13, Zuidlaren www.theatermozaiekzuidlaren.nl 23 maart Mulder en Sons

13 april Joep Onderdelinden

12 mei Opera della Casa

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 35


Evenwichtig mooi!

Wil je een trendy kapsel of ben je toe aan een leefstijlverandering? Je bent welkom bij Salon Vivaldi en Line Studio Marianne in Zuidlaren. Je innerlijk en uiterlijk krijg je zo mooi in balans en je zelfvertrouwen groeit.

Coupe Zelfvertrouwen Een goed kapsel kan meer voor je doen dan je denkt. Bij Salon Vivaldi in Zuidlaren gaan de haarstylisten met plezier op zoek naar die look die jou een nog betere uitstraling geeft dan je al had.’Je voelt je gewoon beter als je haar fantastisch zit, ‘vertelt Elly Wiersma van Salon Vivaldi.

Wie toe is aan een behandeling van Salon Vivaldi, kan hiervoor het handige online reserveringssysteem raadplegen, dat te vinden is op www.salonvivaldi.nl. Het team bestaat uit zes goed opgeleide kappers met hart voor het vak.

Elly en haar man Gert-Luuk begonnen 26 jaar geleden met de pas gerestylde salon aan de Schipborgerweg in Zuidlaren. In de jaren daarvoor hielden zij zich ook al bezig met de kunst van het knippen en het kappen. Gert-Luuk:’ Dit is veel meer dan een vak: het is een liefde. Ik vind het geweldig leuk om het beste in iemand naar boven te laten met het juiste kapsel.’ Is er een ‘juist’ kapsel dan? Elly:’Het is waar dat in principe alles kan, qua haardracht, tegenwoordig. Maar ik vind wel dat de lijnen die je maakt moeten passen bij de vorm van iemands gezicht. Daar letten we heel erg op.’ ‘Dat geldt ook voor de kleur, ‘ vult Gert-Luuk aan. Onderschat nooit de kracht van de juiste haarkleur, ‘iemand met rode wangetjes bijvoorbeeld ziet er vaak beter uit met een wat koelere haarkleur en ben je juist bleek, dan kunnen warme tinten vaak veel voor je doen.’ Hoewel een kapsel dus echt een stukje maatwerk is, zijn er zeker ook trends aan te wijzen. Elly:’Disconnection is helemaal anno nu. Dat wil zeggen dat je in het haar niet alles op één lengte houdt, maar dat je juist kiest voor verschillende lengtes die verre van subtiel in elkaar overlopen. Voor de rest kun je met kleur ook de nodige creativiteit toevoegen aan je look. De pasteltinten zijn super hip en echt niet alleen geschikt voor de twintigers.’ 36 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

Salon Vivaldi Schipborgerweg 27 Telefoon: 050 - 409 32 38 www.salonvivaldi.nl


Zwicht voor een evenwichtig gewicht Droom je van een stabiel en gezond lichaamsgewicht? Heb je al veel geprobeerd om je leefstijl te veranderen, maar is het je tot nu toe niet gelukt? Zeker weten dat je bij Line Studio Marianne wel de juiste resultaten boekt. ‘Met behulp van een goed voedingsplan, onze exclusieve afslankapparatuur plus ondersteuning en jouw doorzettingsvermogen ga je het ver schoppen, ‘aldus voedingsdeskundige Marianne Schoonbeek. Wie op een evenwichtige manier wil afslanken en metabolisch gezonder wil worden, heeft waarschijnlijk veel baat bij de 28 dagenmethode van 3Care. Marianne:’Eigenlijk is 3Care een programma waarmee we niet alleen streven naar een gezond gewicht, maar vooral ook naar meer vitaliteit. Je raakt je afvalstoffen en vetreserves kwijt, maar je spierweefsel blijft juist mooi intact.’ Het 3Care gezondheidsprogramma is medisch verantwoord en je wordt dan ook begeleid door deskundige medewerkers die je proces nauwkeurig volgen. ‘Tijdens

de intake brengen we eerst in kaart wat je huidige situ atie is en of je lichamelijke klachten hebt of medicijnen gebruikt. Daarna doen we met de Tanita weegschaal een scan en meten we de verhouding tussen vetmassa, spierweefsel, botmassa en lichaamsvocht.’ Naast de keuze voor gezonde voeding is het meer dan raadzaam om ook twee keer te gaan trainen bij Line Studio Marianne. ‘We hebben tfm warmtecabines waarin je liggend en doelgericht een medisch verantwoord oefenprogramma uitvoert, gericht op figuurcorrectie. Onze hypoxi trainer is ook een aanrader, de werking berust op het creëren van een betere doorbloeding in huid en vetweefsel in probleemzones.’ Line Studio Marianne heeft onder andere ook nog een Slim-up om spieren te verstevigen en contouren te verbeteren en er zijn bewegingsbanken. Marianne: ‘We hebben voor iedereen mogelijkheden om de fitheid te verbeteren en om te ontspannen. Ook als je last hebt van fysieke klachten, kunnen we je helpen. Daarnaast hebben we een nagelstyliste, een sportmasseur, een schoonheidsspecialiste en een zonnestudio aan boord.’ Line Studio Marianne Schipborgerweg 31 Telefoon: 050 - 409 07 72 www.linestudiomarianne.nl najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 37


38 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


INTERIM-VOORZITTER RINSE DIJKSTRA

‘Zuidlaren moet zuinig zijn op zijn centrum’ Of hij een halfjaartje interim-voorzitter wilde worden van de VOZ; de Vereniging Ondernemers Zuidlaren? Nou, dat leek Rinse Dijkstra wat aan de korte kant. Het voltallige bestuur stapte op, nadat de leden ‘nee’ zeiden tegen het voorstel een Bedrijven Investeringszone (BIZ) in te stellen. Het had het winkelhart van het dorp van een krachtige impuls moeten voorzien. ‘Het leek mij beter om van dat halfjaar in ieder geval anderhalf jaar te maken’, aldus Dijkstra. En zo geschiedde. ‘Normaalgesproken vertrekken hooguit twee of drie bestuurders tegelijk, maar dit was de hele groep. Dan is het beter wat langer de tijd te nemen. Gelukkig zijn wij in staat geweest om weer een leuke nieuwe groep bij elkaar te krijgen. Daar ben ik erg blij mee. Het is ook nodig, want er is momenteel veel te doen in Zuidlaren.’ Levensbelang Het is meteen één van de redenen waarom Dijkstra terugkeerde in het bestuur van de VOZ. In de tachtiger en negentiger jaren van de vorige eeuw speelde hij ook al een prominente rol in destijds de ZOV. Het bestuurlijke wereldje ligt hem wel. ‘Ze waren van de VOZ op zoek naar een voorzitter. De animo hiervoor voor deze functie was niet zo groot. Dat begrijp ik. Je trekt veel aandacht naar je toe en als het verkeerd loopt, krijg je als eerste de kritiek en de media over je heen. Maar goed, het voortbestaan van de VOZ is wat mij betreft van levensbelang, dan moet je even meehelpen. Ik heb ook niet het idee dat de meningen onder de middenstand scherp verdeeld zijn, nu de BIZ is afgeblazen. We laten de discussie voorlopig rusten, alles oprakelen heeft geen zin.’ Supermarkten De nabije toekomst van het Zuidlaarder winkelcentrum staat op het spel. De uitgangspositie is bekend: twee grote supermarkten (Jumbo en Albert Heijn) willen graag verkassen naar het voormalige terrein van de Prins Bernhardhoeve. Daar hebben ze meer ruimte, meer parkeerplaatsen en zijn ze eenvoudiger bereikbaar. Grote vraag en grote zorg is wat ervoor in de plaats komt aan de Stationsweg.

Hoe ik erover denk? Haha, dat ga ik niet vertellen via de media. De gemeente Tynaarlo heeft een plan en wij van de VOZ hebben een bureau in de arm genomen om de zaak ook te belichten. Het cruciale punt is dat we het winkelhart in stand moeten houden, en wel zo goed mogelijk. We gaan beide plannen bestuderen en dan leggen we het voor aan de ledenvergadering. Dat gebeurt eind september. Uiteraard zitten we geregeld aan tafel met wethouder Nina Hofstra, dat zijn constructieve gesprekken. Maar er gaat in Zuidlaren meer gebeuren dan alleen het verplaatsen van twee grote supermarkten. In z’n algemeenheid denk ik dat ons dorp er op de lange termijn niet slechter van zal worden.’ Waarde aan oordeel Zuidlaren, zegt Dijkstra, heeft met zijn 10.000 inwoners een bovengemiddeld winkelaanbod. ‘Ik zie los van het debat over de supermarkten ook al positieve dingen gebeuren. De locatie van voormalige garage Roelfsema wordt ingevuld door een nieuwe Hema en voor het huidige pand van de Hema is alweer een nieuwe bestemming gevonden. Dat is mooi. Zuidlaren moet zuinig zijn op zijn centrum, daar is de politiek zich trouwens van bewust. Ik waardeer het dat de gemeenteraad hecht aan het oordeel van de ondernemers in het dorp. Ze gaan niet zo maar om ons heen.’

Bestuur Het bestuur van de VOZ bestaat momenteel uit Rinse Dijkstra, Ron Niemeijer, Aad Blok, Erik Niemeijer, Wido van Veldhuizen, Anton Hoekstra en Bert Scheper.

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 39


INDIGO BODYWEAR

DARO

Fashion

SALON VIVALDI DARO

CASSINA

TOYOTA C-HR 40 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


RAYMON OPTIEK

OPEL INSIGNIA SPORTS TOURER

D’AN DELUXE

Beauty RAYMON OPTIEK INDIGO BODYWEAR

RUCHTI

Lifestyle najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 41


RAYMON OPTIEK

Oog voor perfectie Hartstikke handig al die tablets, mobieltjes en laptops, maar onze ogen worden er wel moe van. Het slechte blauwe licht kan zelfs de degeneratie van de macula versnellen. Daarnaast is het voortdurend schakelen naar verschillende afstanden nadelig voor ons zicht. ‘Vaak zijn in de schoolleeftijd de gevolgen al goed zichtbaar en ik merk dat de minsterkte steeds meer en eerder voorkomt,’ aldus Raymon Bartels. Raymon, eigenaar van Raymon Optiek, is absoluut niet tegen de digitale vooruitgang. Integendeel, maar meent wel dat we beter voor onze ogen kunnen zorgen. ‘Wie dagelijks urenlang vanaf een beeldscherm leest, kan branderige ogen krijgen, gaat waziger zien of kan moeilijker focussen. Als je veel achter de computer zit, is het belangrijk je ogen regelmatig rust te geven.’

veel mensen vermoeien hun ogen extra door met de verkeerde bril op achter de computer te gaan zitten. De vroegere generatie varifocus glazen waren trouwens verre van ideaal. De overgang van dichtbij naar veraf was veel te hard en in het middengebied ontbrak een groot gebied. Daarom ben ik zo enthousiast over de nieuwe glazen van de X-serie.’

Ontspannen kijken Een bril met glazen op de juiste sterkte draagt ook bij aan ontspannen kijken.’Het lijkt een open deur, maar

De Varilux X-serie waar Raymon het over heeft, biedt een nieuwe kijk op zien. Raymon Optiek mag de nieuwe brillenglazen verkopen, omdat hij speciale apparatuur in

42 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


foto's: Hiddema fotografie huis heeft om geavanceerde oogmetingen te doen. ‘De metingen worden met een zuil gedaan. Zelfs je blikpunt wordt met deze apparatuur op tienden van millimeters gemeten, maar bijvoorbeeld ook de sterkteverschillen tussen je linker en je rechteroog.’

DAT DE OPTICIEN ZEER VOORUITSTREVEND IS EN PERFECTIE NASTREEFT IN KWALITEIT EN SERVICE TOT IN DETAIL, IS BEKEND. Nieuwe technologie Dankzij de nieuwe technologie van de glazen uit de X-serie kun je als gebruiker alle afstanden ontspannen behappen. ‘Tijdens het opmeten krijg je een tablet in handen met een camera waarmee zelfs je oogbewegingen in kaart worden gebracht bij het lezen. De glazen zijn in clusters verdeeld en tot in detail op maat gemaakt op de ogen en het kijkgedrag van de brildrager.´ Dat de opticien zeer vooruitstrevend is en perfectie nastreeft in kwaliteit en service tot in detail, is bekend. Dit wetende vinden we het niet gek dat Raymon van plan is

op korte termijn nog meer technologische hoogstandjes aan te schaffen. `Nu kan ik foto´s maken van het hoornvlies en de rest van de voorkant van het oog, maar ik wil ter preventie ook zicht hebben op het netvlies en de vatenstelsels.´ Lies en Eline Het is overigens een misvatting te denken dat Raymon de optiek in zijn eentje draaiende houdt. Zijn steun en toeverlaten in de winkel zijn Lies Wolbers en Eline Hiddema, die de klanten bijstaan bij de keuze voor het beste montuur. Lies werkt intussen ruim twaalf jaar fulltime in de zaak, Eline is nu vier jaar parttimer. Beide dames vormen een harmonieus team en zijn samen met Raymon het visitekaartje van de winkel. Wilt u uw ogen vakkundig laten meten, meer weten over de X-serie of wilt een montuur dat uw buurman niet heeft? Raymon Optiek heeft oog voor perfectie! Raymon Optiek Telefoonstraat 62, 9471 EP Zuidlaren Telefoon: 050 - 409 2984 E-mail: info@raymonoptiek.nl Website: www.raymonoptiek.nl

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 43


HERWAARDERING VAN DE VROUWENTONG

Groen is terug Hebben we dat nu goed gezien: is er een nieuwe plantenwinkel overbuurvrouw geworden van les Fleur d’Amour? Dat moet dan wel een ondernemer met lef zijn, want wie gaat er nu groen verkopen vlakbij de beste bloemenwinkel uit de hele regio? ‘We groeiden uit ons jasje hiernaast en dus werd het tijd voor les Fleur d’Amour Nextdoor,’ aldus Marjan, de vriendin van eigenaar John Stensen. Dat Stensen groene vingers heeft, is bekend. Voor zijn bloemenwinkel in het oude postkantoor zoekt hij alle bloemen hoogstpersoonlijk uit op de bloemenveiling. Daarna worden alle producten in de winkel op ambachtelijke wijze verwerkt tot prachtige creaties. Marjan: ‘Dezelfde kwaliteit is ook de maatstaf voor deze winkel. John koopt alleen het beste van het beste, zo is hij.’ 44 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

Levend groen De kamerplant is helemaal terug van weggeweest. De afgelopen jaren werden de ficus, de parapluplant, de erwtjesplant en alle andere kamerplanten haast geweerd in onze woonkamers. Alles moest strak zijn en daarbij hoorde geen levend blad. ‘Ik ben blij dat we daar met z’n allen weer anders over zijn gaan denken. Met een mooie


kamerplant geef je een kamer zoveel meer levendigheid. Je bent meteen thuis met planten in de vensterbank.’ Een juist gekozen plant geeft je living cachet. Wil je de kamer een groen accent geven? Heb je behoefte rust te creëren in huis en denk je aan een complete oase vol hangplanten en bloeiende planten? ‘Planten vervullen zoveel verschillende rollen. In plaats van een artwork, kun je kiezen voor een mooie plant, maar ook een klein bloeiend plantje op tafel verhoogt de sfeer in huis.’ Exclusieve sierpotten Naast kamerplanten in allerlei soorten en maten, heeft Les Fleur d’Amour Nextdoor een assortiment aan Belgische design potten van D&M. De potten zijn natuurlijk van kleur en prachtig van vorm. ‘Een plant is een sieraad voor in je huis. Daarbij hoort natuurlijk een exclusieve pot. Soms koopt iemand eerst een mooie pot en kiest er vervolgens een plant bij uit, maar het kan natuurlijk ook prima andersom.’ Wil je weten welke plant voor jou in huis het meest geschikt is? Heb je een lege plek op het dressoir of in

een hoek en zoek je daarvoor een plaatje van een plant? Bij les Fleur d’ Amour Nextdoor weten ze exact wat een specifieke kamerplant nodig heeft en hoe je ‘m het beste kunt verzorgen. ‘Advies geven doen we graag, net als in de bloemenwinkel.’ Ga je op bezoek bij familie of vrienden? Wil je iemand vertellen dat je hem of haar waardeert of wil je de liefde van je leven verrassen met een cadeautje? Een zorgvuldig gekozen plant is het antwoord. ‘Ik wil graag iedereen die nog niet in de winkel is komen kijken van harte uitnodigen dat te doen. Je bent van harte welkom om te zien wat we hebben bij Les Fleur d’ Amour Nextdoor, ook als je niet komt kopen. Ik ben zo blij dat we elkaar weer blij mogen maken met levend groen en dat gevoel deel ik graag met zoveel mogelijk mensen.’ Les Fleurs d'Amour Stationsweg 2 - 9471 GR Zuidlaren Telefoon: 050 - 850 37 30 E-mail: zuidlaren@lesfleursdamour.nl Internet: www.lesfleursdamour.nl najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 45


DE UITVINDING VAN BANKETBAKKERIJ HOVIUS (1947)

Zeventig jaar Zuidlaarderbol

46 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


Het is geen beschermd handels­ merk, ondernemer Herman ­Ligthart heeft er ook geen patent op, maar toch krijgen de meest consumenten van nature het beste gevoel bij de Echte Zuidlaarderbol van banketbakkerij Hovius. Vooral wanneer de Zuidlaardermarkt aanstaande is, en de ­Zuidlaarderbol massaal in productie gaat, weten ook kranten, radio- en tv-stations waar zij ­moeten zijn voor een reportage over deze lekkernij. Bij Hovius! Anno 2017 bestaat de Zuidlaarderbol zeventig jaar, zo rekende Herman Ligthart uit. In het jaar 1947 was het Kees Hovius, de vader van de ­welbekende Joop Hovius, die aan de hand van een speciaal recept deze bol creëerde. Het was een jaar nadat Kees de bakkerij van de familie Bouwman aan de Brink overnam. Tot dat moment was de bakkerij van oprichter Kees Hovius namelijk in De Groeve gevestigd.

‘EEN DIKKE PLAK MET EEN DIKKE LAAG ROOMBOTER, DAT IS HET LEKKERST’ ‘Bollen werden er altijd al gebakken. Van tarwe, rogge, gist, krenten en rozijnen’, zegt Ligthart. ‘Ook vandaag de dag zijn er meerder bakkers die de Zuidlaarderbol produceren, maar zoals het met bakkers gaat: zet er vijf aan het werk met dezelfde ingrediënten en je krijgt vijf bollen met vijf verschillende smaken. Die van ons heeft een net even afwijkende smaak.’ Lees verder op pagina 46->

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 47


Zuidlaarderbol in zeven stappen 1. Deeg op de bank Na de grondstoffen zorgvuldig te hebben afgewogen en het deeg 20 minuten te hebben gekneed, moet het de eerste rijs hebben. Daarna wordt de vulling er door gekneed en kan het afwegen beginnen. 2. Afsteken Het steken van het deeg gebeurt in verschillende gewichten en bepaalt de grootte van de Zuidlaarderbol. 3. Opbollen Het deegstuk wordt plat gedrukt en opgerold, deze handeling nogmaals na het deegstuk een kwartslag gedraaid te hebben. Nu

wordt het deeg tussen 2 handen genomen en wordt een ronddraaiende beweging gemaakt waardoor men een mooie strakke bol krijgt. 4. Insnijden De deegbollen worden met een mes rondom ingesneden en vervolgens mooi egaal platgedrukt en op zemelen gezet. 5. Deegbol De Zuidlaarderbollen worden op een bakplaat gezet waarna ze in de ovenwagen gezet worden. Als de kar vol is, gaat deze de rijskast in en begint de narijs die ongeveer een half uur in beslag neemt.

6. In de oven Na de laatste rijs gaat de kar met deegstukken de oven in. Het bakproces duurt ongeveer dertig minuten en is afhankelijk van de hoeveelheid in de ovenkar en het stadium van het rijzen. 7. Uitwasemen Als de Zuidlaarderbollen gaar zijn, worden ze uit de oven gehaald en op broodkarren gelegd waardoor de bodem meteen kan uitwasemen. Na afkoeling zijn ze gereed om in te pakken en te verkopen.

Het hele jaar door Het is niet zo, zoals velen wellicht denken, dat de Zuidlaarderbol alleen wordt gebakken in de periode rond de Zuidlaardermarkt (derde dinsdag van oktober). Herman Ligthart: ‘Wij bakken de Zuidlaarderbol het hele jaar door. Dat gebeurt uiteraard in minder grote hoeveelheden, maar tijdens het toeristenseizoen heb je vele recreanten die het leuk vinden om een eetbaar streekproduct mee naar huis te nemen. Voor deze regio is dat meestal de Zuidlaarderbol, zoals je ook het Arnhemse Meisje en de Bossche Bol hebt.’ Tijdens de Zuidlaardermarkt bakt banketbakkerij Hovius de hele dag door verse bollen. In twee kramen nabij de winkel wordt de voorraad verkocht. Ligthart: ‘Tijdens de markt hebben we er één extra bakker bij en enkele medewerkers voor inpak- en opruimwerkzaamheden. Wij bakken dan ook in de winkel, zodat de klanten en marktbezoekers kunnen zien hoe het proces in zijn wek gaat.’

48 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


‘Bodem in de maag’ Dat de Zuidlaarderbol er kwam, is historisch zeer goed verklaarbaar. Het stevige brood dat voor een groot deel uit roggebloem bestaat, vormt van oudsher de ideale ‘bodem in de maag’ voor boeren, burgers en paardenlui, die van heinde en ver kwamen om in Zuidlaren hun vee te verkopen. Voorheen werd er brood gebakken van water, meel en gist. Er was verder ook niet veel keus. Handelaren en andere vroege vogels kregen een brood dat weliswaar snel droog was, maar door de zware vulling van krenten, rozijnen en sukade toch lang smakelijk bleef. Steentjes en takjes Na de Tweede Wereldoorlog waren de bakkerijgrondstoffen schaars, waardoor de Zuidlaarderbollen niet werden gevuld met krenten en rozijnen, maar met gehakte dadels. Joop Hovius herinnert zich bijvoorbeeld nog goed hoe er vele avonden achtereen dadels ontpit en gehakt moesten worden. ‘Toen de krenten en rozijnen weer op voorraad waren moesten we de kistjes waarin ze waren verpakt goed controleren. Er zaten indertijd veel kleine steentjes en stokjes in en die wil je uiteraard niet in de Zuidlaarderbol.’

Eisen van de tijd De bol van tegenwoordig is aangepast aan de eisen van deze tijd, zegt Herman Ligthart die banketbakkerij Hovius in 1994 overnam van de familie Hovius. ‘Ze zijn nu langer zacht en ze kennen betere eeteigenschappen. De specifieke ingrediënten zijn echter nog altijd hetzelfde als zeventig jaar geleden.’ Hoeveel bollen er inmiddels bij Hovius uit de oven zijn gekomen? Het is een vrijwel onmogelijk te beantwoorden vraag. Een ruwe schatting leverde op dat in 1996 zo ongeveer de miljoenste Zuidlaarderbol werd gebakken, maar intussen zijn we alweer twee decennia verder. Banketbakkerij Hovius De Millystraat 2 9471 AH Zuidlaren www.banketbakkerijhovius.nl Facebook: banketbakkerijhovius 050 - 409 1365

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 49


50 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


Revival van het betere keukentafelgesprek Herinnert u zich het nog, dat moment waarop het mogelijk werd uw bankzaken online te regelen? De Rabobank was erbij, vanaf het begin. We zijn nu jaren verder en gewend aan het digitale gemak van de Rabobank. Toch zijn er van die momenten in je leven, dat je graag een echt gesprek hebt met een adviseur. Dat kan. De Rabobank is dichtbij, herkenbaar en bereikbaar. De Rabobank is en blijft fysiek aanwezig in Tynaarlo. Naast de vestiging in Zuidlaren en het nieuwe adviespunt in Eelde is ook uw eigen huiskamer een prima plek om te praten met een adviseur van de Rabobank over uw financiële zaken. ‘Kijk, en dan wil je natuurlijk wel praten met iemand die Zuidlaren kent en die weet wat er leeft. Dat is één van de redenen dat we marktteams hebben gevormd,’ aldus Ludo Mennes. Alleen maar bekende gezichten Mennes is directeur Particulieren en aanspreekpunt van het marktteam in Tynaarlo. Hij legt uit:‘Tynaarlo heeft zijn eigen marktteam. Dat team bestaat uit bankmedewerkers die hier wonen, werken of maatschappelijk actief zijn. Je kunt zo iemand gewoon tegenkomen bij de voetbalclub, op de paardenmarkt of tijdens het boodschappen doen. Het marktteam Tynaarlo bestaat uit bekende gezichten.’ De Rabobank is ambitieus en wil in 2020 de meest klantgerichte bank van Nederland zijn. Om dat te realiseren komt de bank alle klanten letterlijk tegemoet met marktteams. Mennes: ’Als je gaat trouwen, een kindje krijgt of een onderneming begint, dan wil je rustig met iemand die je vertrouwt aan tafel zitten voor een advies. Daarnaast willen we ook locaal zichtbaar zijn en weten wat er speelt.’ Mooie dingen doen Gerard Bolmer is voorzitter van marktteam Tynaarlo. Hij is het hartgrondig eens met Mennes:’Als marktteam kennen we onze klanten daadwerkelijk. We zijn dichtbij en betrokken. Als bank streven we mooie dingen na. Zo

leveren we graag een bijdrage als sponsor aan stichtingen en sportclubs, maar zijn we er ook op sleutelmomenten in iemands leven en laten we ons zien op belangrijke evenementen.’ Ieder marktteam fungeert als ‘oren en ogen’ van de Rabobank. Daarom heeft zo’n team de missie zoveel mogelijk connecties met het werkgebied te krijgen. Ludo Mennes:’Voor de bank is het ook een voordeel om zoveel mogelijk tussen de mensen te staan. We kunnen zo onze betrokkenheid veel makkelijke handen en voeten geven. Bankieren is mensenwerk en via internet kun je moeilijk een hechte relatie opbouwen.’ Bankman komt aan huis De Rabobank zorgt goed voor haar Klanten. Dat is altijd zo geweest. Samenwerken met partners en kennis delen zijn geen loze woorden. Goed is de ‘revival’ van de betere keukentafelgesprekken. Bolmer:’Is toch mooi dat die gesprekken in principe overal kunnen plaatsvinden. Bij de klant aan tafel thuis, op het bedrijf of op een flexibel contactpunt in onze kern. Daarnaast blijven we gewoon ook online onderscheidend bezig.’ Rabobank Assen en Noord-Drenthe Stationsweg 17 9471 GJ Zuidlaren Particulieren: (0592) 32 39 11 Bedrijven: (0592) 32 39 56 facebook.com/RabobankAssenND

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 51


MAKELAARDIJ ZUIDLAREN

Styliste en fotograaf denken mee bij aan/verkoop woning Het is een situatie die iedereen wel eens aantreft bij het bekijken van een te koop staande woning: je bent verliefd op de locatie en de uitstraling van een pand, de vraagprijs past in je financiële plaatje, maar qua interieur (vloer, wanden) en indeling past het juist weer niét bij je ideaalbeeld. Maar daar heeft Makelaardij Zuidlaren iets op gevonden! Zonder dat je het zelf meteen ziet, kun met een lichte aanpassing het innerlijk van een woning een totaal andere, eigentijdse ‘look’ geven. Makelaardij Zuidlaren faciliteert potentiële kopers in dat opzicht met het inschakelen van een professionele stylist(e). Dankzij een handvol praktische, maar stijlvolle adviezen kijk je opeens heel anders aan tegen de eventuele aankoop van een woning. Wat een opluchting kan dit zijn! Innovatieve inzichten Eigenaar Marjan Fens van Makelaardij Zuidlaren slaagt er voortdurend in haar klantenkring te verrassen met innovatieve inzichten. De service die zij hiermee verleent, werkt twee kanten op. ‘Als verkoopmakelaar profiteren eigenaren van mijn kennis en expertise in de binnenhuisarchitectuur, waarvoor ik een opleiding heb gehad, vertelt Marjan. ‘Uit ervaring weet ik dat huizenkopers kritisch naar een aantal zaken in een woning kijkt. Soms creëer je met een blik verf een heel andere uitstaling. Geef een roodgeverfd muurtje een tint van antraciet en het ziet er opeens heel anders uit. Dat kan het verkoopproces in sommige gevallen bevorderen. Wanneer je heel lang ergens woont, ga je zaken over het hoofd zien. Hetzelfde geldt voor de fotografie van een woning, als die online in de verkoop gaat. Soms staan al vele jaren fotolijstjes op een kast. Bij de fotografie van het interieur is het beter deze te verwijderen.’

52 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

Ruimtelijk inzicht Anderzijds, in haar rol als aankoopmakelaar, loopt Fens met enige regelmaat tegen het punt aan dat kandidaatkopers twijfelen na de eerste bezichtiging. ‘Je mag niet van alle kopers verwachten dat zij direct het ruimtelijk inzicht hebben om een woning qua interieur een ander aanzicht te geven. Doordat wij als Makelaardij Zuidlaren een interieurstyliste inschakelen kunnen wij mensen inspireren. We leveren daarbij niet alleen advies, maar we werken het ook uit in de vorm van een driedimensionale artist-impression. Pas dan gaat het echt leven bij kandidaat-kopers.’

Twee tips van Marjan

• ‘Denk bij de aankoop van een nieuwe woning goed na over je toekomstperspectief. Niet iedereen staat daar even goed bij stil. Soms is het belangrijk om te beoordelen of je een pand bijvoorbeeld levensloopbestendig kunt maken; met een slaap- of badkamer op de begane grond en goed toegerust voor mantelzorg op latere leeftijd.’ • ‘Aspirant-opdrachtgevers zouden eigenlijk al in gesprek moeten met een makelaar nog voordat zij besluiten hun woning in de verkoop te doen. Nodig ons uit, het is kosteloos. De beoordelingen op onze site vertellen u al hoe serieus wij ons werk zien.


Bestaande situatie verkoopwoning Interieurontwerp voor potentiële kopers

‘Vrouwelijke touch’ Marjan beschouwt het als een belangrijk punt dat zij ‘met een vrouwelijke touch’ adviezen kan verstrekken. ‘Ik heb de studie makelaardij gedaan, dus ook op het gebied van ingrepen of renovaties kan ik vakkundige tips en aanbevelingen doen. Kandidaat-kopers vinden het prettig als ik ter plaatse direct over dit soort zaken kan meepraten en doordenken. Het schept een vertrouwensband en men waardeert het als ik eerlijk mijn mening geef. Als mensen het helemaal zien zitten om bijvoorbeeld een muur te doorbreken, en ik signaleer dat dit bouwtechnisch onmogelijk is, dan vertel ik dat ze dit anders moeten oplossen, omdat het bijv. niet optioneel is. Niet leuk misschien, maar het voorkomt teleurstellingen achteraf.’

Fotografie Makelaardij Zuidlaren werkt in teamverband samen met een vaste fotograaf en styliste, die exact kunnen vertalen met welke visie Marjan Fens naar de verkoop van woningen kijkt. Deze succesformule werkt, getuige het feit dat vooral eigenaren van een woning in het duurdere segment (vanaf 500.000 euro) haar steeds vaker als makelaar inschakelen. ‘Mijn makelaardij blijft echter een algemene makelaardij, want ik bemiddel zeker met evenveel plezier bij de verkoop van een rijtjeswoning of een twee-onder-één-kapper. In dit segment kan ik uitstekende adviezen verstrekken over de meest geschikte wijze van verkoop.’ Makelaardij Zuidlaren Stationsweg 30 - 9471 GR Zuidlaren Telefoon: 050 - 409 49 24 www.makelaardijzuidlaren.nl info@makelaardijzuidlaren.nl najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 53


Zondag 3e klasse B Actief Annen ASVB HSC Kwiek LEO Muntendam Siddeburen SVZ VAKO Veendam Wildervank ZNC FC Zuidlaren

Zaterdag 4e klasse E Achilles 1894 Amicitia VMC Borger CSVC Elim FC Zuidlaren Helpman HS'88 Lycurgus NWVV SVBO Sweel Tiendeveen

54 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


VOORZITTER RICHARD VAN LEEUWEN

‘FC Zuidlaren moet de vereniging van iedereen worden!’ Vorig jaar oktober kwam er een eind aan een onrustige periode in de voetbal­ wereld van Zuidlaren. De leden van drie verschillende clubs – ZFC Zuidlaren, DSZ ’16 en de zaalvoetballers van Zuidlaren ’87 – kozen vrijwel unaniem voor een fusie. Vanaf dit seizoen rolt de bal op vele fronten onder de naam van FC Zuidlaren. De clubkleuren: blauwzwart. Voorzitter Richard van Leeuwen is blij dat de blik weer op vooruit staat. ‘Een belangrijk deel van vorig seizoen heeft in het teken van twee sporen gestaan: de voorbereidingen om FC Zuidlaren goed van start te laten gaan en het in de benen houden van het verenigingsjaar voor de drie toen nog bestaande clubs. Dat heeft veel mensen een slok aan tijd en energie gekost. Als ik puur voor mijzelf spreek, dan heeft het mij overigens ook veel nieuwe energie opgeleverd.’ De uitgangspunten om van FC Zuidlaren een succesvolle nieuwe vereniging te maken waren van meet af aan helder, zegt Van Leeuwen. ‘Het moet een plek worden waar iedereen zich thuis voelt, van jong tot oud. Plezier en sportiviteit staan voorop. Daarbij stellen wij dat de vereniging niet alleen gerund wordt door een bestuur en enkele commissies, maar door de leden. Van iedereen verwachten wij dat hij of zij iets doet; van een bardienstje draaien en het schoonhouden van het clubhuis tot en met het rijden naar uitwedstrijden en het kalken van de lijnen.’ Groot toernooi De nieuwe club ging in augustus in stijl van start. Via het Pro Students U19 International Tournament was er topjeugdvoetbal te bewonderen op sportpark De Wenakkers met deelname van onder meer FC Emmen, FC Den Bosch, het Engelse Woking en Blau-Weiss Papenburg. najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 55


Om tegenwicht te bieden aan dit geweld bedacht FC Zuidlaren het plan een regioselectie te laten strijden tegen deze clubs. Drie spelers van de eigen vereniging maakten daarvan onderdeel uit: Mack Cremers, Robin Luikens en Kasper Wetterauw. ‘Eerste editie smaakt naar meer’, zo viel na afloop te lezen op de website van FC Zuidlaren. Een jaarlijks terugkerend evenement lijkt dus in de maak. Van Leeuwen is te spreken over het toernooidebuut. ‘Organisatorisch is het goed gelukt. De randvoorwaarden zijn prima in orde en het toernooi verliep in goede sfeer. We hebben geen problemen gehad. Met dank aan de vele vrijwilligers zijn de algemene zaken goed verlopen. De manier waarop we het hebben georganiseerd valt hopelijk in de smaak bij de teams. We hopen de bekendheid van het toernooi te hebben vergroot. En het zou mooi zijn als het rond gaat zingen bij de BVO’s en de KNVB. De volgende keer hopen we een interessanter deelnemersveld te presenteren.’ Positieve respons Samen met een klein clubje mensen legde Van Leeuwen de basis voor het tweedaags toernooi. ‘We begonnen met een paar mensen. Frank ten Kate, Zephnad Wattimury, Jan Geert Mulder, de staf van het regioteam, de communicatiecommissie en de sponsorcommissie hebben in korte tijd heel veel werk verzet. Toen het toernooi vorm kreeg, werd de groep mensen daar omheen steeds enthousiaster. Uiteindelijk kregen we dit weekend hulp van zo’n 40 tot 50 vrijwilligers. Iedereen heeft zijn of haar ver56 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

antwoordelijkheid gepakt, dat is fantastisch om te zien.’ Ook de lokale ondernemers juichen het initiatief toe, zo bleek uit de gulle sponsoring. Van Leeuwen: ‘Voor de sponsortent hadden zich alleen al voor zondag 50 ondernemers aangemeld en spreekt zijn dank uit naar alle sponsoren die dit toernooi mede mogelijk hebben gemaakt. Met Pro Students Uitzendbureau hebben we een hele goede hoofdsponsor, daarnaast waren er nog tien toernooi-sponsoren. Sportshop Ruchti stak onder meer het regioteam in nieuwe shirts en trainingspakken, Albert Heijn verzorgde de inhoud van alle lunchboxen voor de teams, ballen gesponsord door Groenhout Makelaardij en Royal China sponsorde een


Bestuur Zoals gemeld bestaat het bestuur van het nieuwe FC Zuidlaren uit twaalf mensen. Naast voorzitter Richard van Leeuwen zijn dit de navolgende personen: Angelique Filippo, Hans de Graaf, Michel Kral, Bert Oosterveld, Jeremy Pfundt, Allard van Weringh, Dennis Wever, Jan Geert Mulder, Wouter Groeneveld, Peter Zuidhof en Sander Dales. avondmaaltijd voor het regioteam. Teams verbleven dit weekend in diverse hotels in de buurt. Direct en indirect hebben ook de ondernemers voordeel gehad aan het toernooi.’ Roep vanuit regio De voorzitter vertelt dat er op zich al voldoende werk lag voor alle vrijwilligers, ‘maar vanuit de regio klonk de roep om een mooi toernooi voor de jeugd Onder 19. Wij hebben het opgepakt, omdat we willen uitstralen dat het ons om het voetbal en voetbalbeleving gaat. Het sluit ook nauw aan bij ons jeugdbeleidsplan dat we hebben opgesteld. Het verleden laten we achter ons, we willen ons graag concentreren op de sport. Als we allemaal ons steentje bijdrage, blijft je hobby ook leuk.’

uitkomen in de derde klasse, de zaterdagselectie komt uit in de vierde klasse. Om de standaardelftallen op te stuwen in de vaart der volkeren wordt er vanuit de jeugdafdeling hard gewerkt aan de opleiding. FC Zuidlaren trok geen extern hoofd jeugdopleiding aan, maar denkt voldoende kennis en expertise in huis te hebben om zelf sturing te geven het verbeteren van de voetbalkwaliteit. Wat in de club zelf aanwezig is, hoef je niet van buitenaf aan te trekken. Tijdens het seizoen 2017/18 brengt FC Zuidlaren zo’n 30 jeugdelftallen in het veld, drie zondag-elftallen, drie zaterdagteams, twee zeventallen voor het 35+-voetbal en een zaalvoetbalteam. Met andere woorden, het jonge FC Zuidlaren (bijna 600 leden) staat stevig in de steigers. Na regen komt zonneschijn, zullen we maar zeggen!

Ondertussen is het clubleven in volle gang. De voorbereidingen op de nieuwe competitie zijn in volle gang als we Van Leeuwen spreken. ‘Het gaat tot nu toe prima, op de trainingsavonden van de senioren en in de weekenden bij de thuiswedstrijden van de eerste elftallen is het weer gezellig vol in het clubhuis. Dat is een goed teken.’ Om het vertrouwen te winnen van alle voormalige bloedgroepen, heeft de nieuwe vereniging bewust gekozen voor een brede bestuurlijke basis. Het algemeen bestuur telt twaalf leden, het dagelijks bestuur vijf. ‘Elke geleding heeft zitting in het bestuur. Bovendien is er veel werk te verzetten, dus we hebben iedereen ook nodig in de startfase. Als nieuw bestuur lig je bij veel mensen onder de loep en we willen het graag gewoon goed doen. Vanuit een positieve sfeer hopen we dat velen weer zullen aanhaken, ook sponsoren. Financieel hebben we de zaak weer onder controle en zitten we er bovenop, dat is en blijft toch de levensader van de club. Gelukkig hebben we ook een actieve sponsorcommissie. Uiteraard hebben we als vereniging een wensenlijstje. Het gaat om het voetbal, maar we moeten onze accommodatie eveneens op peil houden. Het is onze intentie het nog gezelliger te maken, maar je kunt niet alles tegelijk.’ Kennis en expertise Over het sportieve aspect. Vanuit het principe dat iedereen zich moet thuis voelen bij FC Zuidlaren, bestaan er ‘gewoon’ twee prestatie-elftallen. De zondagsectie blijft najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 57


NOTARIAAT ZUIDLAREN EN NOTARIAAT AA EN HUNZE SAMENGEVOEGD

Eén notariaat, twee vestigingen

De perfecte match. Toen twee jaar geleden bekend werd dat in Gieten een opvolger werd gezocht voor notaris Heribert Delicaat gingen er een aantal belletjes rinkelen ten kantore van Notariaat Zuidlaren. Dit zou de ideale gelegenheid zijn voor één van de kandidaat-notarissen om ook notaris te worden. Bovendien was dit een strategisch uitgelezen moment om te proberen beide notariaten in één maatschap onder te brengen. Wat een enorme kans! Intussen leven we circa twee jaar later en de beoogde ‘perfect match’ is een feit. Tot grote tevredenheid van de Zuidlaarder notarissen Gea Haak en Erwin Akkerman kon kandidaat-notaris Michel Maris, die al twintig jaar werkzaam was op hun kantoor aan de Stationsweg, bij Koninklijk Besluit van 15 mei jl. worden benoemd. De vlag kon uit: Notariaat Zuidlaren en Notariaat Aa en Hunze vormen sindsdien een juridische eenheid. ‘Dit was voor mij de ideale stap’, zegt Michel Maris (43). ‘Wanneer je notarieel recht studeert, is het eigenlijk je ambitie ooit als notaris aan de slag te gaan. Deze ambitie heb ik nu waargemaakt. Ik woon in Gieten, ik ken het dorp, de mentaliteit van de mensen, ik ga hier naar de supermarkt en de voetbalclub en met de twee andere leden van de maatschap heb ik een goede klik. Notaris worden in Gieten, beter kon het niet voor mij. Het was ook niet mijn bedoeling om als individu een notariskantoor te leiden. Dat kan tegenwoordig bijna niet meer. Drie weten meer dan één, al was het alleen maar om uitwisseling van kennis.’ Vertrouwensband Gea Haak en Michel Maris richten zich in hoofdzaak op het personen- en familierecht. Erwin Akkerman is het eerste aanspreekpunt voor zaken op het terrein van het ondernemingsrecht. Gedrieën passeren ze de akten voor vastgoedoverdrachten en hypotheken.

58 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


‘Voor een notariskantoor in dorpen is de praktijk voor personen- en familierecht eigenlijk altijd het grootste gedeelte van de activiteiten’, zegt Gea Haak. ‘In Zuidlaren en Gieten is dit niet anders. Met veel cliënten hebben wij al vele jaren achtereen een vertrouwensband opgebouwd. Dat moet wat ons betreft ook zo blijven. Op zich verandert er voor deze mensen niets.’ Expertise verdelen De notariaten van Zuidlaren en Gieten liggen in elkaars verlengde. In het tussenliggende gebied, zoals het dorp Annen, kiezen de mensen tot nu toe grotendeels voor één van beide kantoren. Gea Haak: ‘Wij vormen nu één organisatie met twee vestigingen. In de voorfase, toen bekend werd dat notaris Delicaat ermee ging stoppen, was dit ook al het beeld dat wij voor ogen hadden. Wij moeten op vele vlakken van ons vakgebied bijblijven. Via deze structuur kunnen wij de expertise verdelen. Om het zo ver te krijgen is de kantoororganisatie reeds in elkaar geschoven. Dat proces verliep verbazingwekkend positief. Enkele medewerkers zijn van Zuidlaren naar Gieten gegaan, en andersom.’ De standplaatsen voor de notarissen zijn uiteraard ook helder. Gea Haak en Erwin Akkerman blijven opereren vanuit Zuidlaren, Michel Maris heeft zijn standplaats in Gieten. In voorkomende gevallen zullen zij elkaar vervangen. De beide notariaten zullen vanaf komend najaar via de online informatievoorziening c.q. dienstverlening naar buiten treden via één en dezelfde website. Ook de mailadressen en de telefoonnummers zijn al aan elkaar gekoppeld. Intensieve periode Voor Michel Maris is er in ieder geval een eind gekomen aan een intensieve periode, die moest leiden tot zijn officiële benoeming. ‘Ik moest voor het kantoor in Gieten een ondernemingsplan schrijven, ik had een gesprek met de Commissie van Deskundigen Notariaat en een onderhoud met de Koninklijke Notariële Broederschap en pas daarna kon een positief advies naar de staatssecretaris. Uiteindelijk ben ik beëdigd in Arnhem. Ik was in loondienst, maar nu ben ik dus ook ondernemer. Dat moet eerlijk gezegd nog een beetje doordringen, maar het is erg fijn werken met z’n drieën.’ Gea Haak: ‘In een maatschap moet je niet alleen zakelijk goed met elkaar overweg kunnen, ook op het persoonlijk vlak is het belangrijk om met elkaar door één deur te gaan. De vorming van de nieuwe maatschap heeft veel tijd en energie gekost, maar eerlijk gezegd levert het ons eveneens nieuwe energie op!’

INLOOPSPREEKUUR De nu gezamenlijk optredende notariaten houden driemaal per maand spreekuur voor mensen die op zoek zijn naar advies. De gesprekken tijdens het inloopspreekuur duren in principe vijftien minuten om op hoofdlijnen de vragen te beantwoorden. Indien nodig, kan er aansluitend een vervolgafspraak worden gemaakt. Michel Maris: ‘Wij krijgen vaak complimenten over de wijze waarop wij uitleggen. Gewoon, in Jip en Janneke-taal en zeker niet hoogdravend of formeel. Wanneer de mensen vertrekken, hebben ze ons verhaal begrepen en weten ze – als het aan de orde is – waarvoor ze tekenen.’ De spreekuren op een rijtje: • Rolde (MFA Boerhoorn), derde donderdag van de maand van 16.00 tot 17.30 uur. • Gieten (notariskantoor), eerste maandag van de maand van 17.00 tot 18.30 uur. • Zuidlaren (notariskantoor), derde dinsdag van de maand van 18.00 tot 20.00 uur. Notariaat Zuidlaren ’t Achterom 1a, 9471 GW Zuidlaren Telefoon: 050 - 409 12 81 www.notariaatzuidlaren.nl Notariaat Aa en Hunze Brink 21, 9461 AR Gieten Telefoon: 0592 - 261 217 www.notariaataaenhunze.nl

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 59


60 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


ZOMERZEILKAMPEN BLIJVEN ONVERMINDERD POPULAIR

Vrienden voor het leven via Zeilschool Zuidlaardermeer Ooit de tijd meegemaakt dat Willem-Otto Nachbahr nog niét betrokken was bij Zeilschool Zuidlaardermeer? Kan ook bijna niet. Als 16-jarige maakte hij in 1979 zijn entree in het bedrijf van Jaap Bosch en Johan Visser. Sindsdien is hij er a.) niet meer weggeweest en b.) uitgegroeid tot het gezicht van deze recreatieonderneming. In bijna vier decennia zag Nachbahr, vooral tijdens de zomerse zeilkampen, vriendschappen voor het leven ontstaan.

Het zeilkamp tijdens de zomervakantie is door de jaren heen een grote hit gebleven. Enkele honderden beginnende en gevorderde zeilers tussen de 7 en 17 jaar komen elke zomer naar de boorden van het Zuidlaardermeer om een week lang te genieten van watersport en de sociale contacten en de activiteiten met de andere deelnemers. Nachbahr: ‘De jeugd die naar Midlaren komt, is in hoofdlijnen afkomstig uit het noorden en de provincies Utrecht, Noord-Holland en Gelderland. Wij moeten het qua aantrekkingskracht vooral hebben van de van mondtot-mondreclame. Via vriendjes, vriendinnetjes, neefjes, nichtjes. Maar ik merk tevens dat Facebook en Instagram een steeds belangrijkere rol gaan spelen in onze werving. Het is een bijzonder populair communicatiemiddel onder deze doelgroep. Via Waterpark Landal De Bloemert komen ook kinderen naar het zeilkamp, maar dat zijn er niet zoveel als iedereen misschien denkt.’

Elke dag op het water Uiteraard gaan de 400 à 500 kids die zich elk jaar inschrijven elke dag het water op. Nachtbahr: ‘Maar omdat de helft van de kinderen intern bij ons verblijft is er buiten het varen om ook een activiteitenprogramma met avondzeilen, speurtochten, bezoek aan de Oude Drentse Markt en natuurlijk een discoavond aan het einde van de week. Voor de jeugd uit de buurt – de regio Assen-Groningen/Haren - loopt het dagprogramma van negen tot vijf uur. Maar als ouders bijvoorbeeld beiden werken, zijn deze tijden in overleg wat op te rekken zodat dit beter aansluit bij de werkdag van de ouders. Een prima combinatie van opvang en vakantie. De kinderen kunnen kiezen voor zeilen of surfen. ‘We varen met de meest moderne boten, maar ook de aloude, maar nog steeds unieke optimist is nog steeds een


belangrijk bootje bij ons. Voor de afnemende interesse van de traditionele Valk hebben wij een nieuw concept bedacht. Het twee jaar geleden gestarte zogeheten BlackBird Project is een succes voor de kinderen. Er is zelfs aandacht vanuit andere zeilscholen en het CWO.’ Instructeurs Aan zeilinstructeurs overigens geen gebrek. De meeste jongeren die zich hiervoor aanmelden, hebben in het verleden deelgenomen aan het zeilkamp. Als ze eenmaal te oud zijn, schuiven ze door naar het gilde der instructeurs. Nachbahr: ‘Jongeren die het leuk vinden blijven hangen, ook als ze na hun studiejaren al aan het werk zijn. Ons zwaartepunt vormt de zes tot acht weken van de zomervakantie. De instructeurs komen gemiddeld twee tot drie weken lesgeven en doen dat gemiddeld vier tot vijf jaar. Niet alleen als vakantiebaantje, maar ook omdat het gewoon een hele gave invulling van de vakantie is. Wij kunnen beschikken over een potentieel van zeventig tot tachtig instructeurs in de leeftijd vanaf 17 jaar. Die worden geselecteerd op zowel zeil- als andere vaardigheden die van belang zijn om een goede instructeur te kunnen worden. Middels een uitgebreide structuur van trainingsweekenden, stageweken en het behalen van competenties leiden we zelf op binnen alle lijnen voor CWO-instructeurs. In het verleden heb ik dit lange tijd alleen gedaan, sinds een aantal jaar heb ik een hoofdinstructeur op de zeilschool die hier een belangrijke rol in speelt. Ook trainen we veel samen met twee andere zeilscholen (Lauwer en Neptunus, red.) om diversiteit te behouden en om te voorkomen dat we hier op het meer vastroesten.’ Populair De zeilkampen van Zeilschool Zuidlaardermeer blijven onverminderd populair, maar Nachbahr merkt wel dat er gaandeweg steeds meer concurrentie in vakantiekampen is gekomen op andere gebieden. ‘Jongeren kunnen tegenwoordig ook kiezen voor een hockeykamp, een tenniskamp of een paardensportkamp. Er bestaan zelfs al computerkampen. Aan de andere kant: water en sport zal altijd jongeren blijven trekken. Dat was zo en dat blijft zo. En als zeilschool hebben we inmiddels een zeer goede naam waarmee we de strijd met de typisch Friese zeilscholen makkelijk aankunnen. Bovendien sluiten onze deelnemers en onze instructeurs hier vriendschappen voor het leven. Het is een band met de zeilschool voor vele jaren. Zeventig procent van de kinderen komt vaker dan één week. En inmiddels hebben we hier kinderen van onze voormalige instructeurs die nu zelf les geven.’ 62 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


VRBZ: begrip hebben voor elkaars belangen VRBZ, dat staat voor Vereniging Recreatieve Belangen Zuidlaardermeer. Volgens de voorzitter van deze VRBZ, Willem-Otto Nachbahr, is het immers de uitdaging een juist evenwicht te vinden tussen recreatie en toerisme enerzijds en de belangen van natuur en landschap anderzijds. Er zijn maar liefst acht partijen betrokken bij het wel en wee van het Zuidlaardermeer. Twee provincies (Groningen en Drenthe), drie gemeenten (Haren, HoogezandSappemeer, Tynaarlo), twee landschapsbeheerders (Het Groninger Landschap, het Drentse Landschap) en waterschap Hunze en Aa’s. ‘In gezamenlijkheid moeten we veel zaken oplossen. Dat is niet altijd makkelijk want er zijn in inzichten en belangen soms behoorlijke tegenstelingen, maar mijn uitgangspunt is altijd geweest om van de optelsom 1+1 het antwoord 3 te maken. Zoek naar elkaars overeenkomsten, versterk elkaar daarin en accepteer de verschillen. Ik heb het idee dat dit momenteel het geval is. In het verleden was dit helaas wel eens anders. Zo heeft Het Groninger Landschap nu meer oog voor de

r­ ecreatieve belangen en voorzieningen. Wij op onze beurt begrijpen dat landschapswaarde en natuurbehoud essentieel zijn. Het zijn voor de toeristische sector immers de USP’s en daar profiteren wij van.’ Beverpopulatie Het Zuidlaardermeer groeit als natuurgebied. Goed voorbeeld zijn de beverpopulatie, de nieuwe natuurgebieden aan de oost- en noordzijde, maar ook de tot de verbeelding sprekende Amerikaanse zeearend die zich in Noordlaren, aan de rand van het Zuidlaardermeer, heeft gesetteld. Nachbahr: ‘Dat is natuurlijk geweldig. Vanuit recreatie en toerisme moeten wij dit koesteren en ondersteunen dat dit ook zo blijft. Door goed overleg en samenwerking tussen genoemde partijen wordt in de nabije toekomst rond het Zuidlaardermeer onder meer gewerkt aan het uitbaggeren (wegens plantengroei) van de Noordlaardervaart om zo het pittoresk gelegen haventje van Noordlaren goed bereikbaar te houden. Verder worden volgend jaar betere aanlegmogelijkheden gerealiseerd bij het strand van Meerwijck aan de kant van HoogezandSappemeer en in de oostpolder bij Onnen nabij de uitkijktoren. Ook komen er aanzienlijke verbeteringen en aanpassingen bij de beide recreatieoevers bij Meerwijck en Plankensloot.’ najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 63


PLANNEN VOOR NIEUWBOUW EN RENOVATIE BUNGALOWPARK MIDLAREN

Landal De Bloemert zorgt permanent voor vitaliteit Bungalowpark Landal De Bloemert in Midlaren is een niet meer weg te denken fenomeen aan de boorden van het Zuidlaardermeer. Echter, ook voor recreatieoorden van naam en faam blijft het continu een uitdaging ervoor te zorgen dat de accommodaties en haar natuurlijke omgeving er tiptop blijven uitzien. En daarin gaat het park, samen met de eigenaren van de huisjes, de komende tijd fors investeren, zo vertelt eigenaar Willem-Otto Nachbahr. De gasten anno 2017 verwacht steeds meer beleving en optimale service. ‘Het hoeft niet superdeluxe, maar de gast moet het goede vakantie gevoel kunnen vinden in een voor hem of haar comfortabele en soms verrassende omgeving.’ Met de bouw van vele nieuwe huisjes de afgelopen 12 jaar, is de variatie in huisjes groot geworden op Landal De Bloemert. Dit zal de komende periode alleen maar toenemen. Bovendien wordt het oude gedeelte van het park grondig gerenoveerd. Werk aan de winkel dus. Nachbahr: ‘Momenteel staan er 155 vakantiewoningen op De Bloemert en dit aantal kan maximaal uitgebreid worden tot 180 eenheden. Er kunnen dus nog wat nieuwe huisjes bij. De kunst van dergelijke uitbreidingen heeft alles te maken met de mix van het aanbod. Als park 64 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

willen we geen nieuwe woningen laten bouwen die een kannibaliserend effect hebben op het reeds bestaande bestand. Meer van hetzelfde heeft grenzen. Bezetting is belangrijk. Niet alleen voor het gevoel van de gast, maar ook voor de investeringen van de de woningeigenaren, die hun pand verhuren, en niet in de laatste plaats ook voor het paviljoen.’ Inpandig zwembad Na de herfstvakantie, eind oktober, slaat de bouw­ woede toe in Midlaren. Er verrijzen dan een aantal luxe ­bungalows voor maximaal acht personen met een eigen, inpandig zwembad, sauna en zonnebank. Nachbahr: ‘Dit type bungalow (waarvan we inmiddels ervaring hebben met één 10 persoons variant) is zeer


beperkt te vinden in Nederland en daarmee uniek! De totale diversiteit onderscheidt ons van veel andere parken in de provincie Drenthe. We hebben woningen van relatief eenvoudig maar comfortabel tot zeer luxe woningen met zwembad en/of sauna. Er staan hier woningen aan het water en woningen in een meer bosrijke omgeving, woningen voor 2 personen, maar ook voor kleinere groepen tot 12 personen. Woningen met toegang voor mensen met een beperking. Het is een veelzijdig park met een geheel eigen uitstraling, zonder plaza’s en zwembad, maar in een voor Drenthe unieke en natuurlijke omgeving.’ Upgrade Maar er gaat veel meer gebeuren op het park. Naast de nieuwbouw gaan de eigenaren van de huidige nieuwbouwwoningen dit jaar een interieur upgrade doorzetten. Niet alleen wordt het meubilair vervangen, maar ook worden de woningen van binnen weer helemaal geschilderd en vloeren deels vervangen waardoor de huisjes niet alleen een kwalitatieve impuls krijgen, maar er ook uniformiteit in kwaliteit ontstaat. Bospark Het zogeheten Bospark is een ander verhaal. Dit gedeelte van De Bloemert stamt uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Nachbahr: ‘Wij nemen er samen met de eigenaren een kleine twee jaar de tijd voor om dit gedeelte compleet te renoveren; van winter 2017 tot april 2019. Het gaat dan om 60 twee-onder-één-kapwoningen. De buitenzijden van de woningen worden volledig vernieuwd en ook de binnenkant wordt aangepast aan de huidige wensen van de gast. Zo wordt de ouderslaapkamer van boven naar de begane grond verplaatst door uitbreiding van een kleinere slaapkamer beneden. Ogenschijnlijk niet zo’n grote wijziging, maar voor onze oudere doelgroep zeer wenselijk. Daarmee wordt dit deel van het park een stuk aantrekkelijker buiten het hoogseizoen en de vakantieperiodes. Over twee jaar hebben we een heel ander Bospark.’ Parkeren Min of meer in dezelfde periode gaat Landal De Bloemert aan de slag met het parkeerterrein, maar bijvoorbeeld ook met de parkverlichting en groenstroken. Ook de haven is aan de beurt. Nachbahr: ‘Ooit had het park de beschikking over 600 ligplaatsen. Daarvan zijn er 375 over, maar die ligt inmiddels ook halfvol en wij gaan dit aantal daarom terugschroeven tot 175. De tijdgeest maakt dat bezit van een boot steeds minder wordt en de vraag naar ligplaatsen daalt. Door een groot deel van de oude haven eruit te halen, bereik je dat het resterende deel een compacter aanzicht krijgt. Dit deel zal dan vol liggen in plaats van alles halfvol zoals nu, dat straalt meer levendigheid uit.’

Gastvrijheid De metamorfose moet ervoor zorgen dat Waterpark Landal De Bloemert er met ingang van het toeristenseizoen 2019 pico bello bijligt. Nachbahr: Maar je kunt alles nog zo mooi maken, de gast voelt zich alleen maar echt thuis als alles klopt. Gastheer zijn en gastvrijheid uitstralen is misschien nog wel het allerbelangrijkste en daar werken we met ons team elke dag hard aan. Om de gast de vakantie te geven die ze wensen, moet alles kloppen!’ Waterpark Landal De Bloemert Bloemert 1, 9475 TG Midlaren Tel. 050 - 409 15 55 www.debloemert.nl najaar/winter 2016 | iNZUIDLAREN 65


66 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


BAKKER & PARTNERS BELASTINGADVISEURS

De bomen en het bos Het fiscale recht verandert aan de lopende band en dat maakt het lastig voor ons allen om te weten wat de juiste beslissingen zijn op financieel gebied. ‘Niet alleen in de wetgeving worden er steeds wijzigingen en aanpassingen gemaakt. We hebben ook nog te maken met jurisprudentie waardoor situaties anders uitgelegd kunnen worden, ‘vertelt fiscaal jurist Robert Bakker. Bakker & Partners Belastingadviseurs is sinds 2003 gevestigd in Zuidlaren. Het kantoor is persoonlijk en concentreert zich met de dienstverlening op ondernemers die werkzaam zijn in het midden- en kleinbedrijf, maar onder andere ook op particulieren, verenigingen en stichtingen. ’Iedereen heeft met de fiscus te maken. Soms is het lastig door de bomen het bos te zien als het bijvoorbeeld gaat om het nemen van risico’s, toekomstplanning of in geval van problemen met de Belastingdienst.’ Wat zijn nu de concrete vragen waarmee cliënten anno 2017 langskomen voor advies of begeleiding bij Bakker & Partners Belastingadviseurs? Bakker:’De onderwerpen en thema’s waarbij mensen hulp nodig hebben, zijn zeer divers. Ik krijg veel aanvragen voor fiscaal juridische begeleiding bij beleggingsprojecten en onroerend goed in Nederland of in het buitenland. Maar ook vragen die te maken hebben met mislukte beleggingsprojecten in het buitenland komen nogal eens voor.’ Fiscaal juridische hulp kan ook daarbij worden geboden. Andere thema’s waarmee Bakker veelvuldig te maken krijgt, hebben te maken met o.a. bedrijfsopvolging, pensioen, estateplanning of begeleiding bij echtscheiding. Bakker:’De vraag naar begeleiding bij echtscheiding is ‘populair’ momenteel. Cliënten willen helderheid over wat er gebeurt met hun eigen woning, de hypotheek, het pensioen en over hoe het nu in fiscaal en juridisch opzicht verder moet met het bedrijf. Ik zoek het graag voor ze uit.’ En hoe zit het dan met de vragen rond fiscaal juridische beleggingsprojecten en onroerend goed? Bakker: ‘Mensen hebben een tweede huis in Zuid Spanje of Frankrijk en willen daar natuurlijk geen dubbele belasting over betalen. Of ze hebben hun geld belegd in aandelen of onroerend goed en dan blijken ze te maken te hebben met oplichters of er is sprake van een faillissement. Soms is het dan mogelijk een gedeelte van je geld terug te krijgen. Het is het proberen waard, in elk geval.’

Bedrijfsopvolging en bedrijfsovername zijn ook thema’s waarmee Bakker & Partners nogal eens te maken krijgt tegenwoordig. Hij legt uit: ‘Bedrijfsopvolging en overname is fiscaal erg aantrekkelijk geworden, nu de economie weer aantrekt en het midden en kleinbedrijf ook daarvan profiteert. Maar hoe regel je de overdracht netjes en welke prijs kun je het beste voor je bedrijf vragen? Misschien is het voor jou wel verstandig om de rechtsvorm eerst te wijzigen. Ik ga graag met je om tafel zitten om te kijken wat voor jou het beste is.’

Bakker & Partners Belastingadviseurs is ­aangesloten bij de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Net als Robert Bakker zijn de medewerkers eveneens (fiscaal) ­juristen. Het kantoor adviseert Nederlandse en internationale (vooral Duits- en Engelssprekende) cliënten over hun fiscale en juridische positie. Cliënten kunnen profiteren van deskundig fiscaal advies op de meest uitlopende gebieden, zoals: omzetbelasting, inkomstenbelasting, ondernemingsrecht, internationaal belastingrecht en fiscale ­procedures. ‘Belangrijk om te melden is verder dat met ingang van 1 juli 2017 het pensioen niet meer opgebouwd mag worden in een eigen BV. Het bestaande pensioen kan dan worden bevroren, worden omgezet in een ODV of moet worden overgedragen aan een professionele verzekeraar. Ik zoek uit wat de meest verstandige keus is. Maar ook als je wilt bepalen wie straks je erfenis krijgt, hoeveel belasting erover betaald moet worden en hoe je je vermogen in de familie kunt houden, dan help ik je graag dat allemaal op een rijtje te krijgen.’ Bakker & Partners Belastingadviseurs Havenstraat 6, 9471 Zuidlaren Telefoon: 050 - 527 11 95 E-Mail: info@bakker-partners.nl Website: www.bakker-partners.nl

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 67


68 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017


Voor iedere klant een passende specialist Kompas Zuidlaren geeft al 35 jaar richting en helderheid aan geldzaken voor mensen die dat tijdelijk onvoldoende zelf kunnen. Tot nu toe werden klanten ­geholpen door allround medewerkers. Dat gaat veranderen. Vanaf het najaar heeft Kompas vier windrichtingen. ‘We zijn doorlopend bezig onze dienstverlening aan te passen op de wensen en behoeften van onze klant, door te specialiseren verwachten wij hierop nog beter aan te kunnen sluiten, ‘vertelt directeur Marcel Kooi. Op dit moment is Kompas Zuidlaren achter de schermen bezig met de voorbereidingen en inrichting van deze verandering. Vanaf dit najaar komt iemand na aanmelding meteen in contact met een gespecialiseerde medewerker voor een intake. ‘Een medewerker heeft voortaan naast alle algemene financiële kennis een kennisgebied waarin hij of zij in het bijzonder thuis is. Hierdoor groeit de kwaliteit van de dienstverlening.’ Helderheid garanderen Wij laten graag aan onze klanten zien wat we voor ze doen, gezien de diversiteit van onze doelgroep hebben we medewerkers die gespecialiseerd zijn in 24-uurs zorg, in zelfstandig wonenden, in schulden en in vermogenden & specials.’ Medewerkers die gespecialiseerd zijn in 24-uurs zorg hebben veel contact met begeleiders. Daarnaast hebben ze kennis van diverse ziektebeelden waardoor ze goed in staat zijn in gesprek te blijven met de klant. Daarnaast is het voor deze medewerkers zaak op de hoogte te zijn van zorgvergoedingen, zorgkosten, de wet langdurige zorg, de wmo en verzekeringen in de zorg. ‘Deze medewerkers moeten niet alleen hun kennisniveau op peil houden, maar ze moeten ook in staat zijn hun manier van communicatie aan te passen op de verschillende personen waarmee ze contact hebben.’ Specifieke kennis Het tweede team gespecialiseerde medewerkers bij Kompas Zuidlaren bedient klanten die zelfstandig wonen. Deze financieel dienstverleners weten alles over de geldzaken die nodig zijn om een financieel gezonden huishouding te voeren ‘Het gaat hier niet alleen om hoe je met je vaste lasten om kunt gaan en of er ruimte is om te sparen. Een medewerker helpt de klant ook inzicht te krijgen in de eigen financiën en daar waar mogelijk de klant te helpen de eigen zelfredzaamheid verder te ontwikkelen. ‘

Dan zijn er de medewerkers bij Kompas Zuidlaren die zich hebben gespecialiseerd in dossier waarin sprake is van een schuldsituatie en waar de klant het niet meer lukt om dit zelf op te lossen. Deze financiële dienstverlener is er om de klant te helpen met het oplossen van schulden. ‘Niet alle schuldsituaties zijn regelbaar, maar we gaan toch aan de slag om voor en met de klant een toekomst op te bouwen. De medewerkers hebben gedegen kennis van hoe schulden aangepakt kunnen worden.’ De laatste groep medewerkers houdt zich bezig met vermogenden en met speciale situaties. ‘We hebben een behoorlijke groep klanten die vermogend. Ze hebben bijvoorbeeld een woning en een groot bedrag aan geld. Onze medewerkers weten veel van beheren en beleggen van vermogen, maar ook van het doen van de belastingaangifte in deze gevallen. Dat vraagt toch een wat andere aanpak.’ Onderzoek De speciale situaties vallen zogezegd eveneens onder de hoede van het team dat zich ook bezighoudt met vermogenden. Bij deze situaties kunt u denken aan; Begeleiding van ver- en aankoop van een woning door de klant. Begeleiding van klanten met een eigen onderneming Onderzoek naar het financieel verleden. ‘We krijgen regelmatig een dossier aangereikt van de rechtbank waar mogelijk sprake van fraude/misbruik is. Wij kunnen dan onderzoek doen naar het verleden in het dossier.’ Kompas Zuidlaren Annerweg 32 9471 KV Zuidlaren Telefoon: 050 - 409 91 90 Website: www.kompaszuidlaren.nl

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 69


Eerbetoon aan ‘vergeten’ zeeheld Lodewijk van Heiden Exact 245 jaar na de geboorte van de Zuidlaarder zeeheld Lodewijk van Heiden is er een boek verschenen over de man, die vrijwel zeker de verpersoonlijking is van de eigenlijk veel bekendere Berend Botje. ‘Be-rend Botje ging uit varen…’, et cetera. De directeur van het Nederland Rusland Centrum in Groningen en tevens Ruslanddeskundige Hans van Koningsbrugge verdiepte zich in het leven en werk van admiraal Van Heiden. Hij groef in Russische Archieven en kreeg inzage in stukken uit het Koninklijk Huis-archief. Volgens Van Koningsbrugge is Van Heiden een vergeten zeeheld, die hij met het boek ‘De voorzienigheid regeert’ uit de vergetelheid heeft gehaald.

70 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

Documentaire Het boek en een documentaire over dit onderwerp (‘Louis van Heiden, zeeheld in den vreemde’) van documentairemaker Johan Zielstra van Chronoscoop Film werden op donderdag 6 september gepresenteerd in Zuidlaren. Daar, in de Dorpskerk, was bovendien enige tijd een expositie ingericht. Van Koningsbrugge beschrijft de moeizame start van Van Heidens carrière in Rusland, roddels en intriges in de hofkring rondom de tsaar en oorlogen en zeeslagen, Van Heidens chronische geldgebrek en het verlangen naar zijn familie in Zuidlaren. En uiteindelijk de roem, het onthaal in Nederland en zijn onvermijdelijke terugkeer naar Rusland. De initiatiefnemers van ‘Berend Botje ging uit varen’ zijn het Drents Archief, het Nederland Rusland Centrum en Chronoscoop film. Zij werkten nauw samen met BUOG in de zoektocht naar Berend Botje. Berend Botje is één van thema’s die centraal staan in het culturele jaar van de gemeente Tynaarlo (mei 2017 - mei 2018).


BEREND BOTJE RETOUR

Rondom de datum van verschijning van deze editie zou er een groot spektakel plaatsvinden, waarmee Berend Botje – alias Lodewijk van Heiden – symbolisch terugkeert in het dorp. Zoals bekend werd hij na zijn dood begraven in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Het project Berend Botje Retour, gerealiseerd door BUOG (Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen) bestaat uit drie onderdelen. Het eerste deel bestaat uit het maken van een kunstwerk door kunstenaars uit Zuidlaren en Tallinn op de plek van zijn graf: de ziel van Berend Botje. Het tweede deel bestaat uit het terugzeilen van het kunstwerk weer naar huis. Vuur-en-vlam Het derde onderdeel wordt gevormd door de intocht op 29 september in Zuidlaren. Deze processie gaat over in een spectaculair vuur–envlam hoogtepunt met strijdende graafmachines en medewerking van toneelgroepen, zangers, dansers en muzikanten, om hem zo ritueel ter aarde te bestellen. En daarmee: einde discussie over de vraag waar Berend Botje gebleven is…

Het boek (hardcover, 224 pag, rijkelijk geillustreerd) is te koop bij het Nederland-Ruslandcentrum en in de boekhandel. Uitgeverij: Koninklijke Van Gorcum, Assen. Kostprijs €32,95. De documentaire is online terug te vinden via www.drentsarchief.nl/berendbotje/docu.

najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 71


Oktober 06 07

Mick Wilson

Locatie: Theater Mozaiek 20:00 uur Koekjes bakken met kinderen

Locatie: De Wachter

13/18 Kermis 14

Activiteiten najaar/winter

14

Rabobank Zuidlaardermarktloop Diverse activiteiten

Kinderactiviteiten, vuurwerk en live muziek in veel horecagelegenheden

15

Koopzondag

15

Straattheater

16

Nacht van Zuidlaren

17

Zuidlaardermarkt

20 21 28 28

Matroeskja

Locatie: Theater Mozaiek 20:00 uur Koekjes bakken met kinderen

Locatie: De Wachter

Steenbergen Fietsen Veldtoertocht

Start vanaf 9.00 uur sportpark “Wenakkers”

Workshops “Heel Zuidlaren bakt”

Locatie: De Wachter

November 03

Carola Smit & Dick Plat

11

Sint Maarten festijn

18

Leonie Meijer

18

Intocht Sint Nicolaas

19

Koopzondag

Locatie: Theater Mozaiek 20:00 uur Locatie: de Brink

Locatie: Theater Mozaiek 20:00 uur

Kijk voor verder informatie of aanvulling op:

December

www.zuidlaren.nl

02

Henk Poort

17

Koopzondag

72 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

Locatie: Theater Mozaiek 20:00 uur


Stationsweg 65 9471 GL Zuidlaren 050-364 0066 info@jansentweewielers.nl najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 73


PARTNERS MAGAZINE iN ZUIDLAREN Bakker & Partners Belastingadviseurs Havenstraat 6, 9471 Zuidlaren Website www.bakker-partners.nl

Les Fleurs d'Amour Stationsweg 2, 9471 GR Zuidlaren Internet: www.lesfleursdamour.nl

Brinkhotel Zuidlaren Brink O.Z. 6, 9471 AE Zuidlaren Website: www.brinkhotel.nl

Line Studio Marianne Schipborgerweg 31, 9471 PP Zuidlaren Website: www.linestudiomarianne.nl

D’an Deluxe Brinkstraat 2a, 9471 EX Zuidlaren Website: www.dandeluxe.nl

Makelaardij Zuidlaren Stationsweg 30, 9471 GR Zuidlaren Website: www.makelaardijzuidlaren.nl

Daro Fashion Store Stationsweg 73, 9471 GL Zuidlaren Website: www.darofashionstore.nl

Mozaiek Ludinge 13, 9471 JD Zuidlaren Website www.zorggroepdrenthe.nl

Eethuis voor Allen Brink O.Z. 6, 9471 AE Zuidlaren Website: www.eethuisvoorallen.nl

Notariaat Zuidlaren ’t Achterom 1a, 9471 GW Zuidlaren Website: www.notariaatzuidlaren.nl

Groenhout Zuidlaren Annerweg 32 D, 9471 KV Zuidlaren Website: www.groenhoutmakelaardij.nl

Rabobank Stationsweg 17, 9471 GJ Zuidlaren Website: www.rabobank.nl

Hovius Banketbakkerij De Millystraat 2, 9471 AH Zuidlaren Website: www.banketbakkerijhovius.nl

Raymon Optiek Telefoonstraat 62, 9471 EP Zuidlaren Website: www.raymonoptiek.nl

Indigo Bodywear Stationsweg 48, 9471 GS Zuidlaren Website: www.indigobodywear.nl

Ruchti Schoenmode en Sportshop Stationsweg 14-16, 9471 GR Zuidlaren Website: www.ruchti.nl

Jansen Tweewielers Stationsweg 65, 9471 GL Zuidlaren www.jansentweewielers.nl

Salon Vivaldi Schipborgerweg 27, 9471 PP Zuidlaren Website www.salonvivaldi.nl

Kompas Zuidlaren Annerweg 32, 9471 KV Zuidlaren Website: www.kompaszuidlaren.nl

Waterpark Landal De Bloemert Bloemert 1, 9475 TG Midlaren Website: www.waterparkdebloemert.nl

74 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

MAGAZINE

Ook adverteren in magazine iN ZUIDLAREN? Neem dan contact met ons op via info@hdrmedia.nl

ZUIDLAREN


najaar/winter 2017 | iNZUIDLAREN 75


C R I T I C A L LY TA P E D C R I T I C A L LY TA P E D

O’ NE I L L HY P E R D R Y O’ NE I L L HY P E R D R Y

O’ NE I L L F I R E WA L L M A GM A O’ NE I L L F I R E WA L L M A GM A

O’NEILL 37-N JACKET O’NEILL 37-N JACKET Softshell with super warm, streamlined Softshell with super streamlined synthetic downwarm, insulation. synthetic down insulation. Stationsweg 14 - 16 Zuidlaren t 050 409 1262 www.ruchti.nl 76 iNZUIDLAREN | najaar/winter 2017

Profile for HDR Media

iN Zuidlaren nummer 3  

Oplage: 4.000 stuks, omvang: 76 pagina's

iN Zuidlaren nummer 3  

Oplage: 4.000 stuks, omvang: 76 pagina's

Profile for hdrmedia
Advertisement