__MAIN_TEXT__

Page 1VO LTE FACE / M O D E L CL AUD IA

 Voorjaar / Zomer 2015 € 4,95

BI J KONINKLIJKE BESCHIKKING HOFLEVERANCIER

GREVING & GREVING VEENDAM RAADHUISPLEIN 12 - 0598 619490 - VEENDAM@GREVING.NL WWW.GREVING.NL

iNVEENDAM - voorjaar/zomer 2015

Carolina Dijkhuizen Van Pand 49 tot Circustheater

Willem Alexander en Máxima Koningspaar bezoekt Veendam


n 10 jaar vanBerestey in Veendam!!

Verhuur van zalen en faciliteiten in vanBeresteyn Cursusruimtes Naast de grote zaal en de ruime foyer kent vanBeresteyn een aantal kleinere ruimtes, geschikt voor ca. 25 personen. Daarnaast zijn er huurmogelijkheden van diverse ruimtes in ondermeer het Veenkoloniaal Museum, de Muziekschool en de Bibliotheek. Uiteraard zorgen wij dat alles wat u nodig heeft aan projectie- en andere faciliteiten voor u klaar staat.

De vele gezichten van vanBeresteyn De Theaterzaal / foyer De sfeervolle theaterzaal in vanBeresteyn is ingericht met 350 theaterstoelen. Vanaf iedere plek is er uitstekend zicht op het podium. De zaal kenmerkt zich door de intieme sfeer. Wanneer een bijeenkomst vraagt om een andere inrichting kan de zaal worden ingericht zonder tribune, met tafels en stoelen. Wanneer de wanden naar de foyer worden verwijderd is het totale oppervlakte geschikt voor 500 personen. De ruimtes zijn uitgerust met uitstekende faciliteiten en de vakkundige technici van het theater staan borg voor het optimaal laten verlopen van iedere bijeenkomst. Voor een bijeenkomst in een intieme, bijzondere setting tot 30 personen, biedt het theater de mogelijkheid te vergaderen óp het podium. De technici zorgen voor een belichting zoals ú dat wenst. Intiem of juist helder en zakelijk. We noemen dit vergaderen ‘in the spotlights’. Ook de catering wordt intern met u doorgesproken zodat uw koffie/ thee en eventueel lunch of diner op tijd voor u en uw gasten wordt geserveerd. Parkeergelegenheid Op een steenworp afstand van het Cultuurcentrum is ruime parkeergelegenheid. U hoeft dus nooit lang naar een plekje te zoeken.

www.vanberesteyn.nl

Museumplein 5a, 9641 AD Veendam t (0598) 31 77 30 / 31 77 32 e info@vanberesteyn.nl

Foto’s: Henk Feikens, Kor kuiper. Foto Youp: Bert Buiting

ag !! Wij adviseren u gra

Cultuur- & Congrescentrum vanBeresteyn


Foto: Dennis Wierenga

Respect! Lieve lezers en lezeressen, De keuze voor de cover van ons tweede nummer was niet moeilijk. Musicalster Carolina Dijkhuizen – die wij kennen van The Lion King, Aïda, de hoofdrol in Sister Act en van het programma Wie is de Mol – verdient deze prominente plek dubbel en dwars. In een exclusief interview vertelt de oud-Veendamse over haar absolute wil en doorzettingsvermogen om de top te bereiken. De showbizz is er eentje vol voetangels en klemmen. Gelukkig heeft zij in deze wereld vol glitter and glamour een beschermheer van topklasse: Joop van den Ende. Lees vanaf pagina 6 welke positieve invloed deze top entrepreneur op haar carrière tot nu toe heeft gehad. Aan het eind van ons gesprek bleek hoe groot haar bewondering is voor haar ouders Piet en Trijnie. ‘Weet je wel dat mijn vader meer dan één miljoen euro heeft opgehaald voor Haïti?’ En zo schreven wij ook een aangrijpend artikel over het liefdevolle werk van Piet Dijkhuizen.

Kort voor het verstrijken van onze deadline ontvingen wij het bericht dat het koningspaar op dinsdag 17 februari jl. een bezoek zou afleggen aan Veendam. Voor ons betekende dit een absoluut buitenkansje! De tweede uitgave van iN Veendam kunnen wij opfleuren met een impressie van het historische bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Elders in dit magazine treft u een foto aan van het bezoek dat Koningin Juliana in 1970 bracht aan Veendam. Dit in een vijf pagina’s tellend artikel over het 50-jarig bestaan van de grootste woonwijk van onze gemeente: Sorghvliet. En zo krijgt iN Veendam onverwacht een extra royaal tintje. Veel leesplezier! De makers van iN Veendam. PS – De reacties op de eerste uitgave van iN Veendam hebben ons ontroerd. Zoveel positieve respons hadden wij niet verwacht. Dank allemaal!

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 3


Inhoud

editie 2 voorjaar / zomer 2015

16

24

64

12 Flair Mode ‘De vrouw nog mooier maken dan zij is’

14 Meijer & Van Gessel Advocaten Veelzijdig en laagdrempelig

16 Goud voor Sorghvliet Vijftigjarig bestaan van woonwijk Sorghvliet

22 Hensen Bedden Uniek en vernieuwend

24 Het loopt als een trein!

26 RealFit! Voor jongeren met overgewicht

28 Borgerswoldhoeve Top Tien Terras

32 De Compagnons van Zuid en Oost Groningen Echte ambassadeurs

34 Autobedrijf Bas Antema Voor een goed gevoel!

6

Carolina Dijkhuizen

36 Koningspaar bezoekt Veendam

Van Pand 49 tot Circustheater

40 Remake - House of Styling Woondromen waarmaken

44 RegioBank Brengt vertrouwd bankieren terug in Veendam

46 Modebijlage Heren, dames en brillenmode

52 Stichting Kabelnet Veendam Veendam profiteert van zelfstandig SKV 4 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


70

Colofon iN Veendam is een uitgave van: HDR-Media b.v.

54 Schooljudo in Veendam

WILDERVANK info@hdrmedia.nl

56 Lathina en Lathino Complete for women en just for men

58 Energy4Kids Gaat voor hoogste doel

62 VOC Veendammer Ondernemers Compagnie is volop in beweging

64 Golfclub De Compagnie Groene oase

68 Sfinx Lange traditie in modestad Veendam

Oplage 5.000 stuks Hoofdredactie René Otterloo Artdirection/vormgeving Dirk Jan Brouwer Technische realisatie Hans Deuze Commerciële exploitatie Dirk Jan Brouwer (06) 27 02 40 32

70 Piet Dijkhuizen Haïti helpen

73 HUSA Logistics

Acquisitie/media-advies Henk Krans (06) 51 38 52 70

Draaischijf in de transportketen

78 Evenementenagenda

Coverfoto www.rayzorsharp.com voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 5


6 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015 Foto: www.rayzorsharp.com


Carolina Dijkhuizen, van Pand 49 tot Circustheater Aïda, The Lion King, Sister Act. Zingen, dansen, acteren. Concerten, shows, tv-series. Tekenfilms, presentatiewerk. Carolina Dijkhuizen (34) uit Veendam heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een veelzijdig en alom gerespecteerde vakvrouw in de showbizz. Het Circustheater voelt als een knusse woonkamer, de camera als huisvriend, het podium als comfortabele fauteuil.

complimenten, hij gaf mij donderpreken en hij is altijd zijn afspraken nagekomen. Het was voor mij een erg emotioneel moment toen hij in december zijn afscheid aankondigde. Door hem persoonlijk sta ik waar ik nu sta. Joop is altijd mijn grootste supporter geweest. Ik beschouw het als het einde van een tijdperk.’ Het is vrijdagmiddag. De eerstvolgende klus van Carolina is de kerstspecial van de EO: Kerstfeest op De Dam. Maandagsavonds opnames in Amsterdam voor een programma dat op kerstavond zou worden uitgezonden. Samen met Willeke Alberti, Jamai en Thomas Berge vertolkte zij daar het kerstverhaal.

- door René Otterloo -

De agenda van Carolina voor 2015 is goedgevuld, zo merken we tijdens ons interview. ‘Dat heb ik ook het liefst. Vijftien jaar geleden, toen Carolina als pril talent uit de Ik ben iemand die graag de hele dag bezig is. Daar krijg Veenkoloniën werd gecast voor haar eerste grote proik energie van. Ik weet precies wat ik wil en gelukkig heb ductie - musical Aïda - had haar vader een belangrijke ik een manager (Dennis Erhardt, red.) met wie ik een opdracht in petto voor sterrenproducent Joop van den goede klik heb. Wij sparren veel, we hebben samen veel Ende. Het was Piet Dijkhuizen snel duidelijk dat zijn jonge ideeën en we zitten er bovenop. Je moet niet wachten dochter een beschermengel nodig had in een kosmos totdat andere mensen bij je komen.’ vol glitter en glamour. Als er tijd is voor ontspanning, maakt zij met plezier de Carolina: ‘Hij zei tegen meneer Van den Ende: Zorg goed rit van Amsterdam naar de Parkstad waar haar ouders voor mijn meisje! En dat is hij tot op de dag van vandaag aan de rustieke rand van Buitenwoel wonen. ‘In het land nagekomen. Af en toe zegt hij nog tegen mij: Ik heb kennen de mensen mij als Carolina Dijkhuizen maar als ik je vader beloofd goed voor je te zorgen. Geweldig. Ik in Veendam ben, zeggen ze altijd: ‘O, ben jij de dochter heb mijn loopbaan aan deze man te danken. Hij gaf mij van Piet…?’

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 7


Groningen. Ik wist precies wat ik wilde, namelijk zangeres worden. Mijn docenten vonden dat ik altijd al met andere dingen bezig was en dat klopte. Ik was fysiek aanwezig, maar ik leefde voor de gebeurtenissen in het weekend. Vanaf mijn zestiende zat ik in een meidengroep, Patty Cash, een band waarmee we veel optraden in het land. Ik had geen Plan B voor mijn toekomst.’ Je aanwezigheid op het conservatorium was van korte duur? Klopt, ik ben daar in de loop van het eerste jaar gestopt. Ik dacht: naar het conservatorium, lekker de hele dag zingen, maar de praktijk was dat ik alleen maar theorie voorgeschoteld kreeg. Het punt was dat ik geen noten kon lezen. Ik zing op mijn gehoor, nog steeds.

Je was onlangs terug op scholengemeenschap Winkler Prins voor opnamen van RTV Noord. Hoe was dat? ‘Het leek allemaal grootser vroeger, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik destijds veel kleiner was. Ik stond in de aula en ik dacht: huh, wat is het klein hier. In mijn herinnering was het een gigantische ruimte. Echt heel vreemd. Ik heb in een klaslokaal gezeten, op een klein stoeltje en dan komen zoveel herinneringen boven. Ik trof veel docenten van wie ik les had. Leuk om te horen dat ze je allemaal volgen. De namen herkende ik, de gezichten ook, maar de combinatie kon ik niet elke keer maken. De eerste die ik tegenkwam, was mijn oude gymjuf. Door haar werd ik nog eens geschorst van school, maar we hebben nu gezellig gekletst.’ Naar welke basisschool ging je? ‘Naar De Schakel. Tegenwoordig is dat CBS ‘t Haimstee.’ Hoe lang zat je op de WP? ‘Van mijn twaalfde tot mijn negentiende. Eerst vijf jaar Mavo, toen twee jaar Havo. In mijn eindexamenjaar Mavo werd ik ziek. Dat kostte mij een jaar extra. Het grappige is dat ik op De Schakel en op de Winkler Prins in de klas zat bij Evelien Bosch die nu voor Zapp (kinderprogramma’s NPO, red.) werkt. Samen met haar deed ik mee aan het tv-programma ‘Wie is de Mol?’. Evelien en ik zijn vriendinnen, onze vaders werkten allebei bij de RDW. In 1999 ben ik overgestapt naar het Conservatorium in

8 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

Achteraf had ik beter naar de Popacademie kunnen gaan, maar ik wilde nog niet op mijzelf wonen. Ik stopte op het moment dat ik van Joop van den Ende een rol kreeg aangeboden in Aïda. De voorbereidingen daarvoor speelden zich af in Amsterdam. In het begin reed ik trouw op en neer naar Veendam, maar dat was niet vol te houden. Gelukkig kon ik snel woonruimte vinden in Amsterdam. Binnen een week was ik alsnog verhuisd.’

‘MIJN VADER ZEI TEGEN MENEER VAN DEN ENDE: ZORG GOED VOOR MIJN MEISJE’ Kun je intussen wél noten lezen? Nee, nog steeds niet. ’Is dat lastig?‘ Valt mee. Het is handig als je het onder de knie hebt, maar ik slaag erin om alles op mijn gehoor te doen. De muzieknoten zie ik verspringen op papier en daarop anticipeer ik. Dat gaat op intuïtie. Ik kan moeiteloos herhalen wat anderen mij voordoen. Wanneer ik een liedje voor het eerst hoor, kan ik direct het refrein en een couplet meezingen. Dat is mijn vak. Ik zing al zó lang.’ Hoe kwam jij bij Patty Cash terecht? ‘Via een piepkleine advertentie in de Telegraaf. Er werd een auditie aangekondigd voor een nieuwe meidengroep. Ik vroeg aan mijn ouders of ik alsjeblieft auditie mocht doen. En zij dachten: ach, iemand uit Veendam nemen ze toch niet. Dat liep anders. Ik werd aangenomen, nog diezelfde avond namen we een single op en kregen we een fotoshoot. De volgende dag stonden we levensgroot op de pagina Privé van de Telegraaf.


Er ontstond hier in het noorden een mediahype, maar ik mocht geen interviews geven. RTV Noord kwam bij mij in de klas zonder mij te spreken. Bizar was dat.’ Zo zat je opeens middenin de entertainmentindustrie? ‘Ja, maar ik ontdekte heel snel dat de showbizz een harde wereld is. De single die wij maakten, flopte. Dat was de harde realiteit. Je denkt dat je direct bekend en beroemd bent, maar zo werkt dat niet. Het is een kwestie van heel hard werken om succes te boeken en zelfs dat is geen garantie. Patty Brard haalde mij bij Patty Cash, zij is eigenlijk mijn showbizzmoeder geworden. Ze was één van de eersten die mij feliciteerde nadat ik de hoofdrol had gekregen in Sister Act.’

‘IK ONTDEKTE HEEL SNEL DAT DE SHOWBIZZ EEN HARDE WERELD IS’ Wat is de rol van je ouders Piet en Trijnie geweest? ‘Ik ben altijd gestimuleerd door mijn vader en moeder. Zij zongen beiden in een kerkkoor, mijn vader speelt orgel en piano. Muziek speelde in ons gezin een belangrijke rol. Wanneer mijn ouders mij daarin hadden tegengehouden, had ik dit nooit kunnen doen. Ik treed op vanaf mijn dertiende, veertiende jaar. Samen met een gitarist jamsessies geven in Pand 49 in Veendam. Mijn broers en ik kregen de vrijheid om te doen wat wij graag wilden en onze ouders ondersteunden ons in alle opzichten. Ik moet eerlijk zeggen dat zij wel eens hun vraagtekens plaatsten bij wat ik deed. De buitenwereld ziet alleen de mooie kanten, de premières en de grote gala’s. Artiest zijn is best een onzeker bestaan, maar ik heb het mooiste vak van de wereld.’ Spelen in een musical is topsport? ‘O, absoluut! Je draait elke dag een show, bij Sister Act anderhalf jaar achter elkaar. Tijdens de weekenden zelfs tweemaal per dag. Uiteraard heb je tussendoor wel vakantie of vrije dagen, maar de mensen kopen een kaartje om jou te zien.’ Wordt dat ritme op den duur een sleur? Integendeel. Mijn rol kan ik aan alle kanten uitdiepen en je speelt in zo’n periode met een wisselende cast. Er is geen dag hetzelfde. Het publiek is elke avond anders. Uiteraard heb ik wel eens een rotdag, maar dan moet je er voor gaan. Ik heb mij geen moment verveeld. En Sister Act was ook fantástisch! Ik ben voor altijd fan van Whoopi Goldberg, ik heb haar ontmoet tijdens de Nederlandse première. Deze musical is echt mijn doorbraak geweest.’

Foto: www.rayzorsharp.com


Hoe ziet zo’n dag van een musical eruit? ‘Veel mensen denken dat ik alleen ’s avonds een show draai, maar dat is een vergissing. Ik moet mijn conditie op peil houden, dus ik sport driemaal per week onder leiding van een personal trainer. Na zo’n ochtendsessie bij de Sloterplas in Amsterdam ben ik helemaal kapot. Daarna heb ik acteer- of zanglessen, ik doe pr-werk, ik ga naar premières voor mijn contacten, ik spreek tekenfilms in, ik speel gastrolletjes in series, ik verricht presentatiewerk, maar altijd met in mijn achterhoofd dat de hele dag in het teken staat van de avondvoorstelling.’ Hoe laat begint jouw voorbereiding op de show? ‘Ik stap om vijf uur in de bus op weg naar Scheveningen, zes uur eten en half zeven de warming-up met inzingen en fysieke training. Aansluitend ga ik de make-up in, van acht uur tot elf uur spelen, twintig minuten afschminken en douchen, terug de bus in en dan ben ik om twaalf uur ’s avonds weer thuis. Na een show kan ik nooit meteen slapen. Ik eet nog iets of kijk een film en dan kruip ik om twee uur onder de wol.’

Zo’n dag vliegt? ‘Het gaat inderdaad heel snel en je moet je sociale leven goed plannen. Er tussendoor doe ik nog mijn huishouden - de was, de boodschappen – en maak ik afspraken met vrienden. Ik werk wanneer zij thuiskomen en op dagen dat zij vrij zijn. Maar toch, ik geniet er van. Ik ben het gewend en iedereen weet het ook van mij.’

‘MIJN BALANS TUSSEN WERK EN PRIVÉ IS NU BETER’ Ben jij een workaholic? ‘Dat was ik altijd wel, maar tegenwoordig denk ik een beetje meer aan mijzelf. Je gaat ook andere dingen prioriteiten geven. Mijn balans tussen werk en privé is nu beter.’ Je verkeert in de situatie dat je een keertje ‘nee’ kunt zeggen? ‘Eigenlijk wil je nooit nee zeggen, maar ik kan zorgvuldiger kiezen. Af en toe ben ik inderdaad in de gelegenheid iets niet te doen. Mijn carrière heeft een andere vorm gekregen, het is veelzijdiger. Ik besef dat dit een luxe positie is. De variatie in mijn werk vind ik leuk. Blijkbaar moet het zo lopen.’ Minder muziek? ‘Klopt, maar ik wil in de toekomst weer meer met muziek gaan doen. Ik zou graag een album maken, maar of dat ooit gaat gebeuren… Ik roep het al vier jaar en het loopt telkens anders. Daar komt bij dat de albummarkt op z’n gat ligt. Muziek blijft mijn eerste liefde. Er bestaan plannen met een eigen band te gaan toeren. Ik zou het graag willen lanceren in de North Sea Jazzclub in Amsterdam en daarna de theaters langs. Maar altijd in combinatie met acteren, presenteren.’

Zoals de laatste Uitmarkt? ‘Ik was met AVROTROS in gesprek over presentatiewerk toen ik werd gevraagd samen met Frits Sissing de Uitmarkt te doen. Meteen de Uitmarkt en rechtstreeks op tv! Het was met 1,6 miljoen kijkers achteraf één van de best bekeken Uitmarkten. Ik had vanaf het begin een klik met Frits, een vakman. Het team er omheen was super, ik ben goed voorbereid en daardoor kon het bijna niet fout gaan. Na mijn opkomst vielen alle zenuwen van mij af. Het ging onwijs goed, ik hoop dat ik komend najaar opnieuw mag.’

10 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Presenteren wordt steeds meer je ‘ding’? ‘Ik vind het enorm leuk om te doen en het biedt mij gelegenheid mijn blik te verruimen. De kerstspecial van de EO stond in het teken van het Leger des Heils. Vanwege een item in het programma had ik een ontmoeting met een gezin van zes personen dat rond moest komen van zeventig euro per week. Daar schrok ik best van. Hoe komt het zo ver en vooral: hoe trek je je uit zo’n situatie? En ik sprak met twee officieren van het Leger die een topfunctie in de maatschappij hadden. Nu werken ze voor minimumloon bij het Leger. Voor deze mensen was het geen keuze, vertelden zij, maar een roeping. Maar het is wel een keuze om je roeping te volgen.’ Jij volgt óók je eigen weg? ‘Dankzij mijn eigen keuzes, want ik ben best koppig en perfectionistisch, gaat het balletje voor mijn gevoel nu echt rollen. Sister Act, de Uitmarkt, Disney in Concert, ik heb meegedaan aan de tv-programma’s Wie is de Mol? en De Beste Zanger van Nederland. Dat is fijn om te merken. Er komen grote dingen op mijn pad.’ Foto: Roy Beusker

‘IK BEN EEN VERLEGEN TYPE, IEMAND DIE DE KAT UIT DE BOOM KIJKT’ Tenslotte, de eerste maanden van 2015 sta je volop in de belangstelling dankzij kijkcijferkanon Wie is de Mol? ‘De grap was: ik wilde helemaal niet meedoen. Ik keek er nooit naar en ik houd niet van spelletjes, terwijl dit programma een tophit is met drie miljoen kijkers. Dat is van het niveau Boer Zoekt Vrouw. Gelukkig stelde mijn manager voor om eens te gaan praten. Ik vond het aanvankelijk niks. Het past niet bij mij om drie weken met negen onbekende mensen naar een vreemd land te gaan. Ik ben een verlegen type, iemand die de kat uit de boom kijkt. Achteraf heb ik op mijzelf een enorme overwinning geboekt. Het was goed om eens uit mijn comfortzone te stappen. Want eerlijk: Ik heb het avontuur van mijn leven beleefd op Sri Lanka!’ Het artikel over haar vader Piet Dijkhuizen is te lezen vanaf pagina 72.

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 11


‘De vrouw nog mooier maken dan zij is’ Passie voor mode kan Jacqueline Snijder niet worden ontzegd. Als het gezicht van Flair Mode in de Winkler Prinspassage streeft zij er naar om - samen met haar verkoopteam – ‘de vrouw nog mooier te maken dan zij is.’ Elke dag opnieuw. Het gaat haar succesvol af. Flair Mode is niet voor niets al jaren een ankerpunt in modestad Veendam. Maar er is meer, zegt Jacqueline, en dat is best een hartenkreet: ‘Ik vind dat de Veendammers vooral trotser moeten zijn op de mogelijkheden die onze gemeente biedt. Dat geldt zeker voor ons eigen winkelcentrum. Veel consumenten trekken te snel naar de stad Groningen of Assen, maar kijk eens goed naar de diversiteit die wij hier te bieden hebben... We moeten trotser zijn op Veendam!

12 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

Het is een plaats met enorm veel potentie. Ik ben er van overtuigd dat wij met z´n allen Veendam veel beter op de kaart kunnen zetten. Geen enkele ondernemer kan dit alleen bewerkstelligen, het lukt alleen als wij met elkaar de schouders eronder zetten. En dat zullen we samen met het gemeentebestuur moeten doen.’


Nieuw interieur Om de aantrekkelijkheid van het koopcentrum te blijven vergroten steekt Jacqueline haar nek uit. Afgelopen najaar kreeg haar modezaak een compleet nieuw interieur en met grote regelmaat organiseert zij events, modeshows en –flitsen om innig contact te onderhouden met haar klanten. Daarbij houdt zij op verzoek open avonden voor werkende vrouwen. Het zijn dames die overdag geen tijd hebben, maar na sluitingstijd graag op zoek gaan naar smaakvolle aanvulling van hun garderobe. ‘Zo spelen wij maximaal in op de wensen van onze klanten.’

‘Onze nieuwe voorjaarscollectie kopen wij grotendeels op voorhand in. Dan gaat het om de grote merken die wij voeren zoals Summum, Sandwich, OUI en Rosner. Maar ook dan blijft het bij één kledingstuk per maat en maximaal vier tot zes stuks. Ik wil onze klant exclusiviteit blijven bieden. De mensen in Veendam moeten elkaar niet in hetzelfde jurkje of dezelfde blouse tegenkomen. Daar waak ik voor.’ Fashion Week De Fashion Week in Amsterdam is elk jaar maatgevend voor de tinten en trends per modeperiode. ‘Vroeger moest ik hiervoor naar Brussel, Düsseldorf of Parijs, maar tegenwoordig is Amsterdam dé stad waar je moet zijn in de modewereld. Daar signaleer ik de nieuwe ontwikkelingen en ontdek je leuke nieuwe kledingmerken.’

Foto's: Bert Buiring

Exclusiviteit Een combinatie van sfeer, gezelligheid en vakkundig advies vormen tezamen het onderscheidende karakter van Flair Mode, zegt Jacqueline die in haar zaak onder andere wordt bijgestaan door Margaret Willems en Paula Enter. Wekelijks, en tijdens piekmomenten zelfs tweemaal per week, reist zij naar Amsterdam om haar verkoopcollectie zorgvuldig te vernieuwen.

ren zie je overwegend zand, zwart en wit. Onze collectie verrijken we uiteraard met bijpassende accessoires zoals ceinturen, tassen en sjaals.’ Het credo van Flair Mode tenslotte: ‘Het kopen van kleding moet een feestje zijn. Tijdens de zaterdagen proberen wij onze ambiance extra cachet te geven. Wij willen onze klant graag verwennen. En slagen wij er in dit gevoel over te brengen, dan is het voor ons ook een feestje!’

Agenda maart 2015 - Woensdagavond 11 maart: modeshow in de winkel. Zo krijgt Flair Mode naast de genoemde gerenommeerde - Woensdagavond 25 maart: modeshow in de winkel namen positieve respons op merken als Studio Anneloes, i.s.m. Golfclub De Compagnie. Bridget Daily en Rinascimento. - Zaterdag 7, 14, 21, 28 maart: modeflitsen in de winkel. Vrouwelijk Over de voorjaarsmode gesproken, met welke trends en kleuren ga je deze lente en zomer helemaal state-of-theart door het leven? Jacqueline: ‘De mode is weer helemaal vrouwelijk. Mooie materialen, soepele stoffen, jurkjes, jumpsuits en vooral veel in pasteltint. Zachtroze, zachtgroen. Qua basiskleu-

Flair Mode Winkler Prinspassage 14 9641DA Veendam Telefoon: 0598 – 625 221 www.flairmodeveendam.nl facebook.com/flairmodeveendam

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 13


Foto: Bert Buiring

Veelzijdig en laagdrempelig Laagdrempelig, betrokken en praktisch ingesteld, veelzijdig in zijn juridische dienstverlening. Dat is in enkele woorden samengevat de kenschets van Meijer & Van Gessel Advocaten in Veendam. Het kantoor verleent advies en bijstand op alle rechtsgebieden, maar is gespecialiseerd in zeven deelgebieden van het recht: ondernemingsrecht, contractenrecht, personen- en familierecht, arbeidsrecht, huurrecht, faillissementsrecht en strafrecht. Daarbij behoort Meijer & Van Gessel tot de selecte groep van tien kantoren in het arrondissement Groningen, die door de rechtbank wordt ingeschakeld als curator in de afwikkeling van faillissementen. Mooi compliment De gedrevenheid en het hoge ambitieniveau die de advocatenpraktijk tentoonspreidt, levert het kantoor met

14 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

enige regelmaat een verzoek uit onverwachte hoek op. Het gaat om cliënten die in het verleden als ‘tegenpartij’ in een dossier te maken kregen met Meijer & Van Gessel Advocaten. ‘Een mooier compliment kun je als advocaat bijna niet krijgen. In een eerdere zaak sta je namens je cliënt tegenover elkaar en later benaderen ze jou hun belangen te behartigen’, zeggen mr. Gert Meijer en mr. Saskia van Gessel. Tezamen geven zij sinds 2006 leiding aan een juridische praktijk met tien medewerkers. ‘Wij proberen de contacten met onze cliënten zo informeel mogelijk te houden. Dat laagdrempelige karakter spreekt mensen aan. Het is tegelijkertijd de reden waarom wij een gratis


spreekuur houden (zie kader). Hiermee onderstrepen wij dat we een kantoor zijn waar iedereen terecht kan.’ Onwetendheid Tijdens zo’n spreekuur blijkt dat burgers vaak onwetend zijn over hun positie, zoals in het geval van rechtsbijstandsverzekering.

Foto: Bert Buiring

‘Wij spreken mensen die ontevreden zijn over hun rechtsbijstandsverzekeraar. Ze denken dat ze te allen tijde gebruik moeten maken van een advocaat die ze wordt toegewezen. Ten onrechte. Zodra het tot een gerechtelijke procedure komt, heeft iedereen het recht op vrije advocatenkeuze. Ook als het gaat om een kantonzaak. Het Europese Hof van Justitie heeft dit anderhalf jaar geleden bepaald.’

‘VOORKOMEN IS ALTIJD BETER DAN GENEZEN’ Schuldsanering Wie door omstandigheden terecht komt in een situatie van grote financiële schulden kan via de rechtbank te Groningen ook in contact komen met Meijer & Van Gessel. Een van de medewerkers van het kantoor begeleidt mensen in een traject van schuldsanering volgens de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Na maximaal drie jaar bepaalt de rechtbank of de persoon in kwestie zich heeft gehouden aan de afspraken die met de bewindvoerder van het kantoor zijn gemaakt. Pas dan kan er sprake zijn van een schuldenvrije toekomst.

bel trekken om een faillissement te voorkomen.’ Het feit dat mr. Van Gessel geregeld in functie is als curator werkt daarbij in het voordeel van de onderneming in moeilijkheden. Zij weet namelijk welk onheil een bedrijf te wachten staat. Haar credo: voorkomen is altijd beter dan genezen.

Gratis Spreekuur Meijer & Van Gessel Advocaten houdt eens per twee weken een gratis spreekuur voor particulieren en ondernemers. Dit spreekuur vindt altijd plaats op woensdag, en wel van 18.00 tot 20.00 uur. Bezoekers kunnen hun juridisch probleem kosteloos voorleggen aan een van de advocaten. Desgewenst kan er een vervolgafspraak worden gemaakt. De eerstvolgende data van het spreekuur (tot aan de zomervakantie) zijn 18 maart, 1 april, 15 april, 29 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni en 24 juni. Meijer & Van Gessel Advocaten Van Stolbergweg 197 0598- 61 38 72 info@mmg-advocaten.nl www.mmg-advocaten.nl

In het verlengde hiervan geeft Meijer & Van Gessel, vanwege zijn specialisatie in het faillissementsrecht, bedrijven advies in geval van (dreigende) financiële problemen. ‘Het is raadzaam dat ondernemers tijdig aan de

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 15


Aan de rand van de wijk Borgerspark werd een rijtje typisch Veenkoloniale woningen gebouwd. De heer Heres liet hier de eerste optrekken. Deze zogenaamde kapiteinswoning werd samengesteld uit delen van twee kapiteinswoningen die voorheen aan het Beneden Oosterdiep stonden. (foto uit 1970)

16 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Goud voor Sorghvliet Twee kranten, namelijk dagblad De Noord-Ooster en Het Vrije Volk, maken er op 24 oktober 1959 voor het eerst melding van. De gemeente Veendam - toen nog zonder Wildervank - heeft na twee uitbreidingsplannen (plan-Zuid en plan-Noord) dringend behoefte aan meer woonruimte. Een kleine vijf jaar later, in 1965, is het al zo ver: de geboorte van woonwijk Sorghvliet is een feit. Anno 2015 bestaat de grootste wijk van de gemeente Veendam dus vijftig jaar en dat gaat dit najaar met veel feestgedruis gepaard. De hoogste tijd voor een historische terugblik. Het plan-Zuidwest, zo meldden beide dagbladen in de herfst van 1959, moet plaats bieden aan 10.000 tot 12.000 nieuwe inwoners. Veendam wil zich blijven ontwikkelen als het centrum van de Veenkoloniën en daarbij past volgens het gemeentebestuur een grootschalige uitbreiding. Groei naar een inwonertal van 25.000 tot 30.000 moet mogelijk zijn.

flats, te weten De Meerpaal in de bocht van de Sorghvlietlaan en de Parkflat (hoek Korte Leegte). Over de Sorghvlietlaan gesproken: deze route krijgt een opmerkelijk brede uitstraling. De twee gescheiden rijbanen kregen elk twee stroken, want het is bij aanleg de bedoeling dat het traject zou worden doorgetrokken richting Wildervank en Stadskanaal. Dat is er echter nooit van gekomen.

Honderd hectare Ten zuidwesten van hartje Veendam ligt een grondgebied van honderd hectare dat hiervoor vrijgemaakt wordt. Ruwweg moet het woongebied uiteenvallen in drie wijken met elk ruim duizend woningen. Alle drie worden ze voorzien van winkels, kerken, scholen, waterpartijen en veel groen. Het bureau dat Sorghvliet op de tekentafel heeft ontworpen, plande ook zeven flatgebouwen van vier etages. Op een klein oppervlak kun je zo relatief veel inwoners herbergen. (De Veendammer bevolking blijkt daar al snel op tegen te zijn. Geen ‘wolkenkrabbers’, zo luidde de kritiek.) Het gemeentebestuur omschrijft het megaplan in De Noord-Ooster als verre toekomstmuziek, maar wie nu naar de wijk kijkt, ziet dat negentig procent van het ontwerpplan realiteit is geworden. De zeven flatgebouwen kwamen er niet, het bleef bij de bouw van verpleeghuis Open Haven, tegenwoordig Meander, en twee senioren-

In het voorjaar van 1969 werd begonnen met de bouw van het hervormd verpleeghuis Open Haven aan de Sorghvlietlaan. De opening vond twee jaar later plaats. In het midden het hoofdgebouw en links ervan het zusterhuis. Het lage gebouw rechts werd gebouwd als kerk en gemeenschapsruimte.

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 17


Opname uit 1970, gemaakt vanaf verpleeghuis Open Haven. Op de voorgrond kruist de Veendammerweg via een viaduct de Sorghvlietlaan. Op de achtergrond de Langeleegte met daarachter het voetbalstadion van Veendam. In de jaren negentig zou het viaduct worden vervangen door een rotonde waarlangs nu het Waterschapshuis staat.

De eerste boog van de nieuwe Sorghvliethal wordt op 13 juni 1967 omhoog gehesen en daarmee was meteen het hoogste punt bereikt. Vele bogen zouden volgen en de realisatie van de eerste sporthal in Veendam was een feit.

Tijdens het bezoek in 1970 van koningin Juliana aan de Sorghvliethal gaven pupillen van de voetbalvereniging Veendam 1894 een voetbaldemonstratie.

18 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Scheepskwartier Het eerste uitbreidingsgebied wordt ‘Sorghvliet 1’ genoemd, tegenwoordig Scheepskwartier. Voor deze eerste fase trekt de gemeente 1,5 miljoen gulden uit. Beginjaren zestig werd duidelijk dat het gemeentebestuur er niet in slaagde om alle benodigde bouwgrond over te nemen van de eigenaren. Bij Koninklijk Besluit werd in december 1963 overgegaan tot onteigening van de betreffende percelen. De gemeenteraad kreeg hierover in januari een brief van burgemeester Nap. De eerste 42 bouwkavels worden eind 1964 – zo besluit de gemeenteraad - voor bijna 115.000 gulden verkocht aan de Bouwvereniging Veendam. In augustus 1965 wordt een andere belangrijke stap gezet in de totale ontwikkeling van Veendam. Er komt een manifestatieterrein in Sorghvliet (dat ’s winters dienst kan doen als ijsbaan), een instructiebad, een gemeenschapshal en een kantine plus toiletgebouw.

‘VEEL WERKNEMERS VAN DE RDW DIE MEEVERHUIZEN VANUIT DEN HAAG VESTIGEN ZICH OOK IN DE NIEUWBOUWWIJK.’ Grondige impuls Het mag duidelijk zijn: Veendam staat in het midden van de jaren ’60 aan de vooravond van een grondige impuls. Dat is hard nodig. Dankzij deze nieuwbouw kan namelijk iets worden gedaan aan het saneren van ruim 1.062 ‘slechte woningen’ (constatering gemeente, eind 1959). En er moeten circa dertig huizen verdwijnen wegens het dempen van kanalen.

Op 6 oktober 1971 werd officieel een begin gemaakt met de uitvoering van het recreatiegebied Borgerswold. Dit in aanwezigheid van minister drs. J. Boersma van sociale zaken. Hij spijkerde de planken op het hoogholtje vast. Naast hem staat burgemeester Nap.

De gemeente Veendam ziet tevens kansen om in de nieuwbouw van Sorghvliet mensen te huisvesten die in Veendam werken, maar buiten de plaats wonen. Uit een inventarisatie blijkt dat het gaat om bijna duizend personen. Ongeveer tien jaar na de bouw en bewoning van Sorghvliet 1 strijkt de Rijkdienst voor het Wegverkeer neer in Veendam. Veel werknemers van de RDW die meeverhuizen vanuit Den Haag vestigen zich in de nieuwbouwwijk. Na de aanleg van Sorghvliet duurde het lange tijd, voordat er opnieuw een groot uitbreidingsplan tot stand kwam. Eind jaren ’80 realiseerde de gemeente de nieuwe woonwijk Buitenwoel, gevolgd door onder meer het Zilverpark, woonplan-Langebosch en nog veel later Woellust. Tussentijds vond er grootschalige herstructurering plaats in plan-Noord, Sorghvliet 1 en de oude kern van Wildervank.

Speelattributen in een hofje aan de zuidzijde van Straat Malakka, een straat in de vroegere wijk Sorghvliet 2; tegenwoordig Zeestratenwijk. Het bouwen van hofjes (zoals deze uit 1972) was een vernieuwing in de ontwikkeling van woonwijken. Door de aanleg van hofjes ontstond meer plaats voor openbaar groen waardoor sprake was van een parkachtige situatie.

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 19


Feest in de wijk Het vijftigjarig bestaan van woonwijk Sorghvliet mag niet onopgemerkt voorbijgaan, vinden de wijkbewoners. Twee jaar geleden vormde zich een groep vrijwilligers die unaniem van mening is dat dit gouden jubileum reden is voor een heuse feestweek. En dat gaat ook gebeuren, weet Ineke van der Meer die voorzitter is van het organisatiecomité. Van zaterdag 26 september tot en met zaterdag 3 oktober is er elke dag iets te doen. Officieel bestaat Sorghvliet sinds 29 september 1965. Deze datum is terug te vinden op de buitenmuur van een woning in de Galjootstraat; voorheen Sorghvliet 1, tegenwoordig Scheepskwartier. Daarin werd een gedenksteen gemetseld. De vijftigste verjaardag valt dus middenin de feestweek. De groep vrijwilligers bestaat niet alleen uit wijkbewoners maar ook uit belangstellenden die werken in de wijk of die Sorghvliet gewoon een warm hart toedragen. De planning voor de feestweek staat op papier. Doel: voor

iedere bewoner, jong en oud, staat een activiteit op het programma. Vele gebeurtenissen spelen zich af in de buitenlucht, maar in geval van slechte weersomstandigheden verplaatst het geheel zich naar wijkcentrum Dukdalf. Dit voorjaar is de werkgroep nog druk bezig om de financiën rond te krijgen. Hiervoor zijn fondsen aangeschreven. ‘Gelet op de toezeggingen weten we zeker dat een groot aantal onderdelen doorgaat, maar het zou mooi zijn als alle geplande activiteiten kunnen plaatsvinden’, zegt Ineke. Liefhebbers kunnen de verrichtingen van het feestcomité volgen op de speciale Facebookpagina: 50JaarSorghvliet.

Het jubileumcomité 50 Jaar Sorghvliet met staand v.l.n.r. Ineke van der Meer, Anneke Ritzema, Abel Dolfsma, Anneke Lutterop, Trea Boelens, Annie Kruse, Trijnie Oosterhuis, Rudie Spitzen en Daan Lazonder. In het midden Melody van Zundert. Gehurkt v.l.n.r. Johan Them, Daniël Verlinden en Jan-André Boelens. Op de foto ontbreken Gerry Jager, Erna Lijnbach, Selma Mulder en Alie Steenwijk.

20 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 21


Uniek en vernieuwend Slapen betekent ontspannen, zegt Henk Hensen van Hensen Bedden in Veendam. De zogeheten ‘slaapdriehoek’ – drukpuntverlaging, lichaamsondersteuning en ademend vermogen - bepaalt of je uitgerust aan een nieuwe dag begint, want ’s nachts kunnen de functies van ons lichaam herstellen. Verkwikkende slaap is een basisbehoefte van de mens en de bron van gezondheid, herstel en prestatievermogen. Het is aangetoond dat een gezonde slaap afhankelijk is van de factoren uit de slaapdriehoek. Recticel, met zijn jarenlange ervaring, stelt dat dit samenspel gegarandeerd wordt dankzij de nieuwe, gepatenteerde ontwikkeling GELTEX inside.

Geltex Inside, de Technologie GELTEX inside is dé innovatie op slaapgebied! Traditionele matrassen bestaan gewoonlijk uit koudschuim, viscose of latex. De nieuwste creatie van de Recticel-laboratoria is echter een unieke fusie van hoog-elastische gel en luchtdoorlatend schuimmateriaal - de gepatenteerde formule voor het beste ligcomfort. Met GELTEX inside zijn de ontwikkelaars erin geslaagd deze materialen zo met GELTEX inside is het resultaat van een consequente, elkaar te combineren dat de positieve eigenschappen uiterst professionele ontwikkeling van innovatieve van zowel gel als schuim niet alleen volledig tot hun recht materialen en state-of-the-art technologie op basis van komen, maar elkaar bovendien onderling versterken. uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en representaHet resultaat is duidelijk voelbaar - de perfecte balans tieve enquêtes onder consumenten. De criteria van de tussen drukverlaging, lichaamsondersteuning en adeslaapdriehoek worden met GELTEX inside perfect gecon- mend vermogen: de slaapdriehoek. cretiseerd en vormen zo het begin van een nieuw tijdperk • Drukverlaging van slaapcomfort en ergonomie. • Lichaamsondersteuning • Ademend vermogen Alle toonaangevende exclusieve merken van Recticel Bedding in Europa kunnen profiteren van de onovertrof- Laat u overtuigen door de gepatenteerde GELTEX insidefen eigenschappen van het gepatenteerde materiaal, de formule voor een betere nachtrust op de drie fronten: de algemene communicatie en de campagne voor GELTEX perfecte balans tussen drukverlaging, lichaamsonderinside; voor Nederland onder de naam van Ubica, Latsteuning en ademend vermogen - de slaapdriehoek - betoflex en Swissflex. haalt topscores. GELTEX inside garandeert een gezonde slaap en maximaal herstel. Wij zijn er van overtuigd: iedereen slaapt beter op een matras met GELTEX inside.

22 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Duurzaam De Veendammer ondernemer, met 35 jaar ervaring op het gebied van slaapcomfort, legt persoonlijk uit waarom hij hecht aan het begrip duurzaamheid.

‘DE VEREN WELKE ZIJN VERWERKT IN MIJN PRODUCTEN ZIJN AFKOMSTIG VAN DIERVRIENDELIJK GEHOUDEN EENDEN EN GANZEN’ ‘Duurzaamheid is het begrip waar alles om draait. Het gaat om kwaliteit en traditie. Ik heb samen met eigenaar Hans Kruchen van een donsfabriek in de Duitse stad Münster mijn eigen donslijn ontwikkeld. Daar werk ik al tientallen jaren mee samen. De veren welke zijn verwerkt in mijn producten zijn afkomstig van diervriendelijk gehouden eenden en ganzen, die tien maanden of ouder zijn. Het betekent dat de veerstructuur van deze dieren is volgroeid. Daardoor is de levensduur van mijn kussens en dekbedden langer en houden ze meer warmte vast. Mijn producten gaan gemiddeld vijftien tot twintig jaar mee. In Azië, waar de winkelketens hun voorraad afnemen, worden veren gebruikt van dieren die hooguit acht weken oud zijn. Die zijn niet volgroeid, wat betekent dat de levensduur van deze kussens en dekbedden niet langer is dan drie tot vijf jaar. Zó onderscheiden wij ons ten opzichte van de grote ketens in ons land. Duurzaamheid verdient zich kortom terug in onze branche.’ Bedtextiel Naast de functionaliteit van het slaapcomfort heeft Hensen Bedden ook oog voor bedtextiel. In de showroom aan de Kerkstraat in hartje Veendam, direct naast het gemeentehuis, voert de ondernemer een ruim assortiment

aan dekbedovertrekken en hoeslakens. Ook in dit geval gaat Hensen voor het beste met merken als Beddinghouse, Kardol & Verstraten, Marjolein Bastin, Pip Studio, Dommelin, Marc O'Polo, Bella Donna, Essenza, Riviera Maison, Gant Home, Auping en Covers and Co. Hensen: ‘Hoeslakens kun je in vele uitvoeringen en kwaliteiten verkrijgen. Naast het reguliere katoen gaat het ook om linnen, perkal, satijn en jersey. Klanten kunnen bij ons ook afwijkende maten bestellen. Zelfs als het een rond hoeslaken moet zijn. Het is iets waarin wij uniek zijn.’ Webwinkels Het bedtextiel is tevens verkrijgbaar in de twee webwinkels die zijn gelieerd aan Hensen Bedden, te weten coversandsheets.nl en overtrekwinkel.nl. Hensen Bedden Kerkstraat 19, 9641 AM Veendam Telefoon: 0598 – 61 24 12 www.hensenbedden.nl verkoop@hensenbedden.nl

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 23


Het loopt als een trein! Het was groot feest op zondag 1 mei 2011. Voor het eerst sinds 57 jaar ging er weer een personentrein rijden tussen Veendam en de stad Groningen. Met veel vlagvertoon en onder grote publieke belangstelling arriveerde het eerste treinstel om 09.37 uur op het nieuwe perron in onze Parkstad.

24 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

Het vergde veel inspanningen om de lijn nieuw leven in te blazen, maar wie daar nu op terugkijkt, weet dat het een wijze beslissing is geweest te investeren in dit traject. Het kost een paar centen (15 miljoen), maar dan heb je ook wat! De exploitatie van de spoorlijn ligt in handen van vervoersmaatschappij Arriva. De trein vertrekt van maandag tot en met zaterdag tweemaal per uur en ’s avonds en tijdens zon- en feestdagen eenmaal per uur.


Moderne treinen De keuze voor deze dienstregeling bepaalt voor een belangrijk deel het succes van het baanvak, zo verklaart een woordvoerder van Arriva. ‘Ook de moderne en comfortabele treinen dragen bij aan het succes van de spoorlijn van en naar Veendam. De punctualiteit scoort daarnaast uitstekend, deze ligt boven de 95%. Het aantal instappers op het station in Veendam ligt boven de verwachting en is toegenomen sinds de start in 2011.’ Een groot deel van de reizigers op deze lijn, ruim 50 procent stelt Arriva, maakt gebruik van de trein vanwege studieredenen. Een kwart van alle passagiers heeft

‘werk’ als reismotief. Voor het overige gaat het om men sen die gaan shoppen, sociaalrecreatieve argumenten hebben en voor zakelijk verkeer onderweg zijn. Stadskanaal Ten tijde van de (her)opening van het baanvak Veendam-Groningen werd ook druk gespeculeerd over het verder ontsluiten van Oost-Groningen. Het doortrekken van de spoorlijn richting Stadskanaal zou een serieuze optie zijn. Museumspoorlijn STAR benut de rails al jaren en via een renovatie zou ook dit traject geschikt kunnen zijn voor een ‘echte’ personentrein. Daarover tot nader order geen nieuws onder de zon.

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 25


RealFit! voor jongeren met overgewicht Een te hoog lichaamsgewicht is voor veel jongeren een probleem. Het wordt momenteel zelfs als één van de grootste gezondheidsrisico’s gezien. Maar veel jongeren vinden het ook gewoon niet leuk om overgewicht te hebben. Vandaar dat Sport- en Gezondheidscentrum Oxygym op 3 maart de cursus RealFit is gestart. In september volgt de tweede editie. Wat is RealFit? RealFit is een cursus die speciaal is ontwikkeld voor jongeren van 13 tot 18 jaar. Tijdens deze leergang gaan jongeren aan de slag binnen het fitnesscentrum en worden ze begeleid door een diëtist. De cursus duurt 13 weken en is gericht op het weer plezier krijgen in bewegen. Er wordt niet met een bestraffende vinger gewezen en deelnemers hoeven ook geen dieet te volgen. Waar de organisatoren wél voor gaan zorgen is dat de jongeren en hun ouders ontzettend veel goede ideeën opdoen over gezond eten en plezier krijgen in bewegen. Het belangrijkste doel van de cursus is dat de deelnemers zich beter gaan voelen. Het programma RealFit begint altijd met een informatiebijeenkomst en een intakegesprek. Niet lang daarna start de 13 weken durende cursus die bestaat uit: • Een gevarieerd bewegingsprogramma binnen een fitnesscentrum; • In groepsverband en individueel voedingsbegeleiding door een professionele diëtist; • In groepsverband vaardigheidslessen begeleid door een psycholoog;

26 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

• Samen ontdekken hoe je een actieve en gezonde leefstijl kunt aannemen én behouden; • En bovenal: FUN! Sportief totaalplan Ook ouders worden bij de cursus betrokken. Er worden enkele ouderavonden gehouden waar de organisatoren met alle ouders kijken hoe zij een steentje kunnen bijdragen aan een actievere en gezonde leefstijl. RealFit, een goed idee! Jongeren die eerder moe zijn en niet aan sportactiviteiten kunnen meedoen. Jongeren die graag wat slanker zijn en zich gezonder willen voelen. Voor hen is meedoen aan de cursus RealFit een goed idee. Tijdens de introductiebijeenkomst kunnen ze vrijblijvend kijken en luisteren of deze cursus geschikt voor hen is. Vooraf aanmelden bij Sport- en Gezondheidscentrum Oxygym (0598 – 63 35 14) is gewenst. Verdere info is te vinden via de website www.realfit.nl of via Calixto Brouwn, calixto@oxygym.nl.


voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 27


Borgerswold Recreatiegebied Borgerswold is met afstand de meest favoriete pleisterplaats van alle Veendammers. Voor rust, ontmoeting, ontspanning en vertier moet je eenvoudig aan de noordoostelijke kant van onze gemeente zijn. Een greep uit de mogelijkheden: waterskiĂŤn, mountainbiken, zwemmen, hardlopen, (volks)tuinieren, skaten, paardrijden en ballonvaren. Ook aanwezig: een campercamping, de kinderboerderij en het scoutinghuis. De recreatieplas en de daaraan grenzende Borgerswoldhoeve vormen, zoals te zien op deze luchtfoto van Bert Buiring, het centrale punt in dit recreatiegebied.

28 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 29


Top Tien Terras Als er ooit een ranglijst verschijnt van fraai gesitueerde terrassen in onze provincie zal het terras van de Borgerswoldhoeve beslist hoge ogen gooien. Het etablissement ligt op misschien wel de mooiste locatie in Borgerswold: aan de rand van het zwemwater en met panoramisch uitzicht over dit gebied vol sport- en ontspanningsmogelijkheden. Toch is dit terras een pleisterplaats die meer bekendheid verdient, zegt eigenaar Erik Nijkamp van de Borgerswoldhoeve.

30 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

‘Velen weten de weg naar ons te vinden, maar dat het terras tijdens de zomermaanden elke zondag vanaf 11.00 uur is geopend, is niet bij iedereen bekend. En dat is jammer, want je kunt hier op een zonnige dag heerlijk genieten van de schoonheid van het gebied en het vertier dat hier wordt geboden.’ De horecavoorzieningen van de Borgerswoldhoeve sluiten naadloos aan bij de behoefte die je op zo’n stralende dag hebt. De drankjes en borrelhapjes zijn er prima verzorgd! Wie aan de rand van het terras plaatsneemt, heeft grote kans dat hij wordt getrakteerd op spectaculaire manoeuvres en halsbrekende toeren die op de waterskibaan worden uitgehaald.


Multifunctioneel horecabedrijf De Borgerswoldhoeve is een horecabedrijf met multifunctionele mogelijkheden. Van een eenvoudige borrel tot een grote bruiloft, van brunchbuffet tot midgetgolf en van vergadercapaciteit tot jubileum- of afscheidsreceptie. Het behoort zonder uitzondering tot de mogelijkheden in het etablissement van Erik Nijkamp. Daarnaast biedt de Borgerswoldhoeve een scala aan mogelijkheden voor sportieve ontspanning. Liefhebbers kunnen er midgetgolfen en er zijn faciliteiten aanwezig voor kanovaren, waterfietsen, flyboarden en suppen (de snelst groeiende watersport ter wereld). De Borgerswoldhoeve is tevens exploitant van de campercamping die onderdeel uitmaakt van recreatiegebied Borgerswold.

Borgerswoldhoeve Flora 2, 9642 LW Veendam www.borgerswoldhoeve.nl info@borgerswoldhoeve.nl 0598 – 62 51 90

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 31


Echte Ambassadeurs Onbekend maakt onbemind. De regio Zuid en Oost Groningen geniet in de rest van ons land relatief weinig bekendheid, maar ‘De Compagnons van Zuid en Oost Groningen’ – waaronder een flinke groep ondernemers uit Veendam - leggen zich daar niet bij neer. Integendeel. Zij hebben het offensief ingezet met een intensieve regiocampagne.

Simon Scholtens (links) van Cultuurcentrum vanBeresteyn en projectleider Rob Heilijgers tonen het schilderij ‘Jonge vrouw in het licht’ van Henry Dijkhoff, die is afgestudeerd aan de Klassieke Academie. Als collectief van ruim vijftig bedrijven en organisaties uit de regio vestigen zij de aandacht op interessante kansen en groeimogelijkheden voor het gebied. Het begrip ‘doemdenken’ komt niet in hun woordenboek voor, aldus projectleider Rob Heilijgers.

interviews zijn: affiniteit met het prachtige Zuid en Oost Groningen en enthousiasme over het wonen en werken in deze regio.

De Compagnons leggen naast thema’s als wonen, werken en ondernemen nu ook de nadruk op leefbaarNaast de website www.hier.groningen.nl die aan de cam- heid als belangrijke vestigingsfactor. Zonder bijzondere pagne is gekoppeld loopt er tevens een landelijke media- voorzieningen en evenementen op cultureel gebied heeft campagne en verscheen een speciale campagnekrant. een regio weinig aantrekkingskracht. Dat geldt voor Deze fraaie krant bevat tien interviews met ondernemers zowel de huidige bewoners als ook voor mensen die een en directeuren van organisaties. Kernpunten in deze verhuizing naar deze regio overwegen.

32 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


In het project 'CultuurWerkt' gaan De Compagnons in zee met vier partners: De Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen, de Fotolocatie in Haren, het Veenkoloniaal Symfonie Orkest dat in Veendam zetelt en het jaarlijks weerkerende Pura Vida concert aan de oevers van het Oldambtmeer in Blauwestad. Expositie in vanBeresteyn In Congres- en Cultuurcentrum vanBeresteyn vindt op donderdag 16 april om 20.00 uur de opening van een expositie van De Klassieke Academie voor Beeldende Kunst (afgestudeerden en docenten) en werk van docenten van De Fotolocatie plaats. De tentoonstelling duurt in principe een jaar en maakt deel uit van het project 'CultuurWerkt'. De opening van deze expositie op donderdag 16 april vormt tevens het officiële startsein van het project ‘CultuurWerkt’ en er zal bij deze gelegenheid dan een nieuwe campagnekrant gepresenteerd worden met als thema ‘Hier kun je cultuur proeven…’ Er staan voor dit jaar meer exposities gepland. Tot eind maart loopt nog een expositie op de locatie van Woonstichting Groninger Huis in Zuidbroek met werk van afgestudeerden van de Klassieke Academie. Vanaf de officiële opening van Cultuurhuis De Klinker in Winschoten (18 september) start daar een expositie van De Klassieke Academie voor Beeldende Kunst en De Fotolocatie. Theater Geert Teis in Stadskanaal heeft plannen voor een foto-expositie van De Fotolocatie met als werktitel ‘De Achterkant van het Theater’. Begin november komt Veendam opnieuw in beeld bij De Klassieke Academie, maar dan in het Huis voor de Kunst, gevestigd aan de Stationsstraat 10. Hier wordt naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van de Klassieke Academie werk van de afgestudeerden van de academie geëxposeerd.

De Compagnons uit Veendam De volgende ondernemers en organisaties uit Veendam zijn aangesloten bij De Compagnons: · Henk Abbing managing director EnergyStock · Erik Bertholet commercieel manager Groningen Railport · Fred van Beusekom regiodirecteur Noord/Oost Reym BV. · Ina Burema eigenaar DMG Advies & Accountancy · Jan Pieter Dijstelberge Dijstelberge & Omta Advocaten · Bauke Ferwerda eigenaar NBC Beveiliging · Heleen Klatter Advocaten- & Mediationpraktijk Klatter · Jos Kraan directeur Oostboog Bedrijvenlocaties · Johan Russchen directielid en general counsel AVEBE U.A. · Paul Schipper algemeen directeur Nedmag BV · Simon Scholtens directeur Cultuurcentrum vanBeresteyn · Jan Starke en Mechteld Timmer eigenaar en directeur Huis voor de Kunst · Erik Thole en Ria Jager eigenaren van B&B R&E · Anita Tijsma directeur Zorggroep Meander · Appie Weij eigenaar Hotel Parkzicht Ondernemers of organisaties die meer inlichtingen wensen over De Compagnons van Zuid en Oost Groningen kunnen terecht op de site www.hier.groningen.nl Projectleider Rob Heilijgers, telefoon: 0597-552455 mobiel: 06-46158087

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 33

Foto's: Bert Buiring

Cultuur is dus leefbaarheid! Daarom hebben de Compagnons zich voor 2015 en 2016 tot doel gesteld een nauwe samenwerking aan te gaan met enkele culturele opleidingsinstituten en organisaties. Dit onder de noemer 'CultuurWerkt'. Studenten en afgestudeerden van culturele opleidingsinstituten wordt een podium geboden om hun talenten voor een breed publiek te etaleren. Bijzondere evenementen en organisaties op cultureel gebied komen breedvoerig aan bod in de regiocampagne.


Voor een goed gevoel! Voor de buitenwacht mag het misschien iets onbetekenends zijn, voor eigenaar Bas Antema van het gelijknamige autobedrijf in Veendam was dat zeker niet zo. Eind vorig jaar vierde de Veendammer zijn eerste lustrum als zelfstandig ondernemer. Na dertig jaar in loondienst bij verschillende autobedrijven – het laatst als verkoopleider van een Forddealer - waagde hij in 2009 de stap een eigen autobedrijf te starten. Dat gebeurde aan de Van Stolbergweg in Veendam. Verkoop van nieuwe auto’s, aan- en verkoop van gebruikte personenauto’s en bedrijfswagens, onderhoud en reparatie in een eigen werkplaats. Je moet maar durven in tijden van crisis. Crisis? Ho ho, daar wil Antema dus niets van weten! ‘Wij praten elkaar de crisis aan. Er liggen onder alle omstandigheden nieuwe kansen. Je moet ze zien en je moet ze benutten. En probeer het met eenvoudige dingen. Dát is mijn drijfveer. En ik denk altijd maar zo: als ik mij in mindere tijden weet te handhaven, dan ga ik een hele gezonde toekomst tegemoet.’

34 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

De eerste jaren hebben Antema geen windeieren gelegd. De autoverkoop vertoont een stijgende lijn en het aantal medewerkers in de werkplaats is gegroeid van twee naar vijf vaklieden. Veel plezier ‘Het is hard werken, maar ik heb er ongelofelijk veel plezier in. Dat probeer ik over te dragen aan mijn klanten. Ik doe er alles aan om er voor te zorgen dat bezoekers zich welkom voelen in ons bedrijf. De koffie is altijd klaar en in de showroom staat een leestafel met veel verschillende kranten en tijdschriften. Het is een comfortabele omgeving als je moet wachten op je onderhoudsbeurt of reparatie. En duurt het karwei langer, dan staat er gratis vervangend vervoer klaar voor de klant.’


Het personeel van Autobedrijf Bas Antema is zo opgeleid, dat geen enkel voertuig geheimen meer kent. Daarbij maken de monteurs gebruik van de meest moderne uitleesapparatuur om onregelmatigheden op te sporen. ‘Voor ons is het zelfs mogelijk al rijdende in een auto, en met een laptop op schoot, problemen te signaleren. Daarvoor hebben wij een flinke investering moeten plegen, maar het rendement ervan is fantastisch.’ Vol trots leidt Antema ons naar zijn website. ‘Kijk, onze klanten kunnen de service van mijn bedrijf waarderen met een rapportcijfer en voorzien van commentaar. Ons cijfer ligt op een gemiddelde van 9,1! Daar ben ik natuurlijk zeer tevreden over, maar wij moeten deze verwachtingen wel dag in dag uit blijven waarmaken.’

‘GOED WERK LEVEREN VOOR EEN NETTE PRIJS’ Zo maar een voorbeeld van een reactie: ‘Klein garagebedrijf waar je geen nummer bent, maar klant en mens. Je wordt altijd vriendelijk te woord gestaan. Behulpzaamheid bij problemen is uniek. Goede prijs kwaliteitverhouding. Hierom ben ik al vele jaren klant.’ Niet voor niets wordt Autobedrijf Antema elk jaar genomineerd voor de titel ‘Autobedrijf van het Jaar’. Dit door de overkoepelende organisatie Bovag. Antema: ‘Goed werk leveren voor een nette prijs, daar draait het om bij de klant. Zij moeten met een goed gevoel ons bedrijf verlaten na een aankoop of een onderhoudsbeurt. Ik investeer veel energie in de contacten met onze bezoekers. Dat betaalt zich uit. De van mond-tot-mondreclame is mijn belangrijkste manier van reclame. En daarbij moet je geen loze praatjes verkopen. Zeggen wat je doet, doen wat je zegt. Daar draait het om.’

‘Ik ken de weg en ik weet waar je moet zijn en vooral waar je beter niét moet zijn. Ik ga voor iedereen op zoek naar een passende auto. Niet voor niets luidt mijn slogan ‘Voor een goed gevoel’. Je moet iets over willen hebben voor je klantenkring. Zonder een goed gevoel komen de mensen niet bij je terug.’

Foto's: Bert Buiring

Autobezitters die toe zijn aan een nieuw voertuig – maar de weg niet kunnen vinden in het woud van verkoopsites – kunnen zich ook melden bij Bas Antema.

Autobedrijf Bas Antema, Van Stolbergweg 26a, 9641 HL Veendam Telefoon: 0598 - 630 365 www.autobedrijfbasantema.nl info@basantema.nl

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 35


36 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

foto: Bert Buiring


Blij, trots, tevreden Blije gezichten, trotse gezichten, tevreden gezichten. Mag je dinsdag 17 februari 2015 nu al een hoogtepunt noemen in de historie van Veendam? Zeker. Het is niet veel gemeenten in ons land gegeven het koningspaar voor enkele uren op werkbezoek te hebben. Voor Veendam was het in ieder geval 65 jaar(!) geleden, toen de grootouders van Koning Willem-Alexander – Koningin Juliana en Prins Bernhard - onze Parkstad bezochten. Op 1 juni 1950 nuttigden zij de lunch in het gemeentehuis als onderdeel van een tweedaags werkbezoek aan de provincie Groningen. Elders in dit magazine is te zien (pagina ..) dat Koningin Juliana in 1970 voor de tweede keer op visite was in Veendam. Destijds ter gelegenheid van de opening van de Sorghvliethal. Ons immer stralende koningspaar arriveerde jammer genoeg tijdens een mistige en waterkoude ochtend in Veendam. Het weerhield vele honderden Veendammers er niet van naar het museumplein te komen. De mensen stonden rijen dik langs de rand van het plein dat was afgezet met dranghekken. Voor de 5-jarige Milan Schmaal was het een bijzondere dag in zijn leven, hoewel het kleine mannetje dat nu nog

niet zal beseffen. Keurig in colbert mocht hij het welkomstboeket overhandigen aan onze razend populaire koningin. Zijn vader, wethouder en locoburgemeester Henk-Jan Schmaal, had hem pas een avond er voor verteld dat hij dit eervolle werkje mocht verrichten. Om de spanning niet al te groot te maken. Het strak geregisseerde werkbezoek duurde van tien uur tot bijna half twaalf. Tussen deze tijdstippen kreeg het koningspaar een rondleiding door het 75-jarige Veenkoloniaal Museum en stond een ontmoeting op het programma met medewerkers van aardappelmeelconcern AVEBE, onderzoekers en jonge boeren uit de regio die innovatieve landbouwprojecten ontwikkelen. De komst van ons koningspaar lokte een klein leger aan mediavertegenwoordigers naar Veendam. Naar schatting ruim vijftig journalisten, fotografen en cameramensen volgden elke stap van Willem-Alexander en Maxima en daarmee kwam onze Parkstad voor even in het brandpunt van de belangstelling te staan.

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 37


38 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Foto's: Bert Buiring en Alex Wiersma

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 39


Woondromen waarmaken Luister naar je hart, voel waar je passie ligt. Het zou de lijfspreuk kunnen zijn van Ria Jager, eigenaresse van Remake - House of Styling. Tien jaar geleden streek zij neer in een monumentaal pand (anno 1908) langs het karakteristieke kanaal door Veendam. Daar, aan Bocht Oosterdiep, wil zij graag de woondroom van elke bezoeker waarmaken. ‘Ik wil graag mooie dingen delen.’ Wie haar woonwinkel betreedt, begrijpt ook waarom. Het ensemble van met zorg geselecteerde woonaccessoires straalt de warmte uit die je elk wooninterieur gunt. Kleine meubelen, vazen, kleden, lampen en tal van originele woondecoraties. Stoer, stijlvol, trendy. Ria dúrft te kiezen en dat advies zou zij iedereen ook willen geven. ‘Ik laat de stijl van mijzelf zien. Het zijn stuk voor stuk unieke spullen, ik leg nergens een voorraad van aan. Dat vergt inderdaad veel energie, maar ik dwing mijzelf om het beste te kiezen. Gelukkig heb ik succes met mijn werkwijze en het levert mij tevens opdrachten op om woningen te stylen. Ik maak daar geen reclame voor, het komt op mijn pad en ik vind het geweldig om te doen. Ik heb intussen al verschillende projecten voltooid. Het kan een omvangrijke klus zijn, maar het restylen van een kleine hal is eveneens een uitdaging die ik met de bewoners aanga. Dan steken we samen de handen uit de mouwen om er iets moois van te maken.’

40 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

‘Het effect was enorm’ Voor Ria Jager was het ‘spannend’ toen zij ruim een jaar geleden, in november 2013, een essentiële switch maakte met haar bedrijf. ‘Ik besloot om mijn kapsalon te verplaatsen naar een kleiner, maar veel knusser gedeelte van het pand. Daarvoor moest ik wel twee van de zes stoelen inleveren, maar het effect was enorm. Mensen hebben behoefte aan warmte en gezelligheid. Uiteraard weet je niet hoe je klanten er op reageren, maar ik heb het even druk als voorheen. Als ondernemer moet je opletten wat er gaande is in je bedrijf. Je moet met de ‘flow’ mee. Doe je dat niet, dan blijf je in je eigen systeem zitten. En het wil niet zeggen dat jouw systeem altijd een succes blijft.’ Betaalbaar design Wat vindt Ria Jager belangrijk in het advies aan haar klanten?


‘Ik ben voortdurend op zoek naar betaalbaar design. Er hoeft voor mij geen bekend label op te zitten om mijn oordeel over kwaliteit te vellen. Mooie dingen voor een betaalbare prijs, dat is mijn streven. Uiteraard kun je bij mij ook accessoires kopen uit het dure segment, maar er is veel meer keuze. Daarbij streef ik naar exclusiviteit. Niet bij iedereen in Veendam moet dezelfde lamp aan het plafond hangen. Als team van Remake blijven wij de trends op de voet volgen.

De combinatie van kapsalon en de verkoop van exclusieve kleding - waarmee Remake van start ging - bleek een lastige. ‘Van klanten hoorde ik nadien dat ik zulke mooie spullen in mijn zaak had staan. Dat zette mij aan het denken. Ik wilde niet alleen actief zijn in de kapsalon, ik heb dynamiek nodig. Zodoende ben ik gestart met een woonwinkel.’ Onderscheiden Er zijn mensen die beweren dat Remake – House of Styling richting het westen moet trekken, ‘maar dat doe ik niet’, zegt Ria. ‘Daar ga ik op in de massa, hier kan ik mij onderscheiden. Bovendien, ik ben er trots op actief te zijn in Veendam. Dat geldt ook voor mijn hairstudio. Ik zit 39 jaar in het kappersvak, mijn opleiding duurde destijds zeven jaar! Ik heb elke vrijdag en zaterdag mijn vaste föhnklanten. Dat hoor je amper meer. Föhnen op een manier waar dames een week lang plezier van hebben. Klanten die het verschil zien, waarderen dat. Wat dat betreft ben ik er één die stamt uit een ambachtelijke generatie.’

De basiskleuren zijn voor mij altijd zwart en wit. Mits geen kunststof straalt het warmte uit. En het is juist die warmte die zo vaak ontbreekt in woningen. Warmte in combinatie met een strak design moet wat mij betreft de Wauw-factor opleveren. Soms gaat het om heel eenvoudige aanpassingen, zoals verlichting of stoffering.’ Genieten De woonwinkel van Remake - House of Styling heeft in korte tijd een klantenkring opgebouwd die afkomstig is uit grote delen van ons land. Ria: ‘De mensen komen niet alleen uit de directe regio, maar ook van verder weg. Den Haag, Amsterdam, Almere. Het is publiek dat op zoek is naar kwaliteit en durft te zoeken naar unieke dingen. Daar kan ik erg van genieten. Verder is het voor mij een uitdaging de toegankelijkheid van dit pand te stimuleren. Ik merk dat er een bepaalde drempel is, vermoedelijk doordat Remake vooral bekendheid geniet als kapsalon. Mensen denken misschien dat ze niet binnen mogen komen, omdat ze niet geknipt of geföhnd hoeven worden. Dat stuk onbekendheid zou ik graag willen wegnemen.’

Remake – House of Styling Bocht Oosterdiep 45, 9641 JJ Veendam Telefoon: 0598 – 61 59 31 www.remake-houseofstyling.com info@remake-houseofstyling.com

Levensader Styling loopt als een levensader door haar bestaan. Warm en gloedvol kan Ria Jager vertellen over haar passie. ‘Het liefst was ik etaleuse geworden, maar al op jonge leeftijd kwam ik in het kappersvak terecht. Ik heb in mijn loopbaan vele werkgevers gekend, omdat ik mijzelf voortdurend wilde blijven prikkelen. Ik volgde opleidingen in binnen- en buitenland, voor mijn gevoel was ik nooit uitgeleerd.’

Foto's: Bert Buiring

Pas op latere leeftijd, nu een kleine vijftien jaar geleden, waagde Ria Jager de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Op circa honderd meter van haar huidige pand opende zij een kapsalon. ‘Ik kreeg daar vleugels’, zegt zij. Dankzij haar harde werken verliep dat crescendo en vier jaar later deed zich de unieke mogelijkheid voor het monument aan de Bocht Oosterdiep te kopen.

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 41


42 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 43

Foto: foto: Bert Buiring


RegioBank brengt vertrouwd bankieren terug in Veendam Je geld opnemen zonder pinautomaat aan de buitenmuur, bankieren zonder internet en service zonder tussenkomst van onpersoonlijke callcenters. Sinds 1 januari is het in Veendam mogelijk om weer ‘gewoon ouderwets’ aan de balie je bankzaken te regelen. Dankzij RegioBank Bultena. Steeds meer mensen hebben behoefte hun financiële zaken af te handelen op een wijze, zoals dit tot pakweg 20 tot 25 jaar geleden normaal was. Vertrouwd, overzichtelijk en vooral persoonlijk. ‘Ik beschouw het als een contrabeweging die in gang is gezet in een tijd, waarin het allemaal steeds groter

44 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

en anoniemer wordt. Veel mensen, en zeker niet alleen ouderen, voelen zich daar ongemakkelijk en onzeker bij’, zegt Ester Bultena-Wortmann. ‘Mensen stellen het op prijs om via persoonlijk contact hun geld op te nemen, hun spaargeld in bewaring te geven of om eenvoudige een verzekering af te sluiten.


In deze moderne tijd is dat niet meer gebruikelijk, maar bij de RegioBank vinden we dat nog een gewone gang van zaken.’ (Uiteraard biedt RegioBank voor klanten die hier prijs op stellen ook het complete betaalpakket, dus inclusief Internet Bankieren en betalen via de Mobiel Bankieren app. Overstappen naar de RegioBank is een fluitje van een cent. De medewerkers regelen namelijk alles voor u.)

behalve het verstrekken van zakelijke kredieten. Daarbij maakt het bankkantoor gebruik van de kennis en expertise van Ritsema op het gebied van verzekeringen en hypotheken. Om het plaatje helemaal compleet te maken huist administratiekantoor Fine ook enkele dagen per week in het pand van Ritsema en de RegioBank.

‘Direct een klik’ Ester, geboren en getogen Veendamse, is Zelfstandig Adviseur van de RegioBank in haar woonplaats. Wegens trieste omstandigheden (het overlijden van haar echtgenoot in 2013) was zij genoodzaakt de makelaardij annex Regiobank die zij samen met haar man runde in Oude Pekela te sluiten.

530 Kantoren Regiobank telt 530 kantoren in Nederland, hetgeen onderstreept dat steeds meer mensen hun bankzaken graag in handen leggen van mensen met wie zij persoonlijk contact hebben; van jong tot oud, van lager tot hoger opgeleid. ‘De Regiobank in Oude Pekela is weliswaar gesloten, maar veel inwoners blijven desondanks bij ons aangesloten. Zij waarderen het dat wij ze ontzorgen.’

‘Een goede vriendin van mij, Jacqueline Snijder, zette mij op het spoor in contact te treden met Bert Ritsema. Volgens haar zou een vestiging van de RegioBank in Veendam naadloos aansluiten op de financiële dienstverlening van zijn kantoor. En dat klopte. Het klikte direct. Binnen twee maanden kwamen wij tot overeenkomst.’

Niet alleen particulieren weten de weg naar de Regiobank te vinden, ook ondernemers leveren hun dagopbrengst graag voor sluitingstijd af aan de Molenstreek. Het deponeren van een geldcassette in een nachtkluis, soms pas ver na sluitingstijd, geeft niet elke zakenman een sociaal veilig gevoel.

RegioBank Bultena aan de Molenstreek verricht alle diensten die je bij elke andere bank ook kunt regelen,

Onafhankelijk Ester: ‘Onze klanten zijn niet verplicht om producten af te nemen die de Regiobank aanbiedt. Ik ben Zelfstandig Adviseur wat betekent dat ik onafhankelijk van deze organisatie een hypotheek of verzekering kan afsluiten voor een klant. Samen kiezen wij voor de beste oplossing. Het enige dat wel standaard via RegioBank loopt, is het verkeer van betalen en sparen.’ RegioBank Bultena timmert de komende maanden flink aan de weg om de naamsbekendheid van deze nieuwe bank in Veendam te vergroten. Ester Bultena-Wortmann: ‘Dankzij de goede klik met het kantoor van Bert Ritsema hebben wij de organisatie in relatief korte tijd kunnen neerzetten. Nu is de tijd rijp om naar buiten te treden. Iedereen mag weten dat de RegioBank gevestigd is in Veendam!’

Foto's: Bert Buiring

RegioBank Bultena Molenstreek 1 9641 HA Veendam 0597-67 50 10 www.regiobank.nl Openingstijden: werkdagen van 9-17 uur.

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 45


DOLCE VITAA

SUMMUM

TURNOVER OUI

TRAMONTANA

MARC O'POLO

PART TWO

46 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Damesmode JUFFROUW JANSEN

INWEAR

De voorjaars- en zomermode van 2015 zal kleurrijk en vrolijk zijn. Pastel en nude tinten, wit en beige brengen rust in de verder uitbundige modecollectie waarin 'blok en bloemmotieven' volop aanwezig zijn. Ook de oversized look zet dit seizoen nog door met rechte lijnen en eenvoudige vormen. Dit seizoen zet de oversized trend ook nog door maar het mag allemaal nog extremer waardoor kleding XXL wordt. Shirts en jurken vallen ruim en hebben rechte, wijde mouwen en een lengte tot op of over de knie. Midi en maxi rokken zagen we de afgelopen seizoenen al en ook komende zomer zijn ze volop aanwezig. Nieuw is de culotte, een rechte, wijde broek tot op het midden van de kuit.

SOYACONCEPT

Materialen De mode is casual of romantisch en gemaakt van natuurlijke materialen zoals linnen, katoen en denim. Verder zien we nieuwe materialen die door beweging van kleur veranderen of met 3d effecten door glans of structuur naast de metallics en coatings. Er is gebruik gemaakt van mooie stoffen en bewerkte materialen met kraaltjes en pailletten. Leer wordt toegepast als detail of als accessoire, bijvoorbeeld door een leren tas.

SUMMUM

Kleuren Het kleurgebruik is zacht en neutraal met pasteltinten, nude kleuren, aardetinten en felle kleuraccenten. Mintgroen is een belangrijke trendkleur. Daarnaast zien we andere pasteltinten, (blauw, roze en geel) oudroze, zwart, wit, jeansblauw, koper/roest tinten, donkerrood en felle kleuraccenten. De kledingmerken op de pagina hiernaast zijn verkrijgbaar bij de Veendammer modezaken.

POOOLS

Summum : Flair Soyaconcept : Lathina Marc O'Polo : Sfinx Turnover : Sfinx InWear : Sfinx Poools: Lathina

Juffrouw Jansen : Flair Poools: Lathina Tramontana : Lathina Part Two : Sfinx OUI : Flair voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 47


MARC O'POLO NO EXCESS

MATINIQUE

48 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Herenmode Van top tot teen in denim, Jeans dragen mannen in 2015 niet alleen in de vorm van een spijkerbroek. De echte denimliefhebbers hullen zich van top tot teen in dit materiaal. Van chique pakken in denimstof tot versleten spijkerjasjes met verfvlekken. Het klassieke krijtstreeppak is in 2015 weer helemaal terug maar eigenlijk ben je met elk pak in streep- of ruitmotief up-to-date. Wie er helemaal volgens de laatste mode bij wil lopen combineert verschillende streep- en ruitmotieven met elkaar. Een eigen stijl is het allerbelangrijkst. Maar er valt natuurlijk wel een lijn in de mode te ontdekken. Modekenners houden bepaalde trends aan en op dit moment zien we vooral veel goed gesneden maatkostuums. In ieder geval is een jasje dat als gegoten zit een must-have. Onder zo'n jasje mag een casual broek gedragen worden. De look wordt afgemaakt met accessoires zoals brillen, zonnebrillen, hoeden (mutsen mag ook), tassen, handschoenen, sjaals en trendy schoenen. Meer over de laatste brillenmode leest u op de volgende pagina's. Kleuren Voor de mannenmode zomer 2015 gelden authentieke vormen maar dan wel in afwijkende kleuren. De heren mogen er flink op los mixen dit voorjaar en deze zomer. De naturelkleuren zijn mermaid, hushed violet, raf blue en sparrow. Deze diverse kleuren worden gecombineerd. Belangrijke basiskleuren zijn star ehite, nine iron, high-rise en sparrow. De accentkleuren hier zijn flamingo, victria blauw, fairway en muted clay. De kledingmerken op de pagina hiernaast zijn verkrijgbaar bij de Veendammer modezaken Matinique : Sfinx No Excess : Lathino Marc O'Polo : Sfinx

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 49


50 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Brillenmode Een bril is nog altijd één van de meest karakteristieke modeaccessoires. Gezichtsvorm en botstructuur zijn sterk bepalend bij de keuze van de juiste bril. Persoonlijke stijl en smaak speelt natuurlijk ook een belangrijke rol! Het voorjaar van 2015 wordt geïnspireerd door brillen in vrolijke, frisse tinten. Vor men en lijnen zijn doordacht en kunstig. Materiaal Naast meer kleur zien we in de brillentrends van 2015 ook meer en verschillende materialen. Elk montuur krijgt een boost door het gebruik van een bijzonder materiaal. Wie zich wilt onderscheiden, gaat in 2015 voor een vernieuwende textuur. Hiermee kunt u alle kanten op. Van opvallend tot ingetogen: alles mag. Retrolook De jaren 40, 50 en 60 vormen nog altijd een inspiratiebron. Zo zien we een toename van het cat eye model en het ‘vette’ dikke montuur waarmee Woody Allen bekend werd. Met deze brillen maakt u echt een fashionstatement. Het kleurgebruik met bruin, groen, beige en zwart versterken het retro gevoel. De soms wat grote glazen zorgen voor een ietwat geeky uitstraling. Grof en groot Oversized is letterlijk een ‘grote’ trend dit seizoen. We zien veel grove, stoere materialen. Brillen zijn al een tijdje te koop in grotere monturen, en dat gaat dit seizoen gewoon nog even door. Een oversized montuur met grote glazen of een heel grof montuur, het kan allebei! Het merk Dolce & Gabbana op de pagina hiernaast is onder meer verkrijgbaar bij Greving & Greving opticiens in Veendam.

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 51


Foto: Bert Buiring

52 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Foto: Bert Buiring

Veendam profiteert van zelfstandig SKV Veendam verkeert in de gelukkige omstandigheid dat zij als een van de weinige gemeenten in ons land beschikt over een onafhankelijk opererende kabelstichting: SKV. En de voordelen daarvan worden voor de inwoners en het bedrijfsleven steeds meer zichtbaar. Niet voor niets is het aantal aansluitingen met een zogeheten alles-in-één pakket (tv, internet, telefonie) de afgelopen drie jaar spectaculair gestegen: van 1.000 in 2012 naar nu al 5.500! En ruim 10.000 gezinnen kijken tv via de SKV. Nog een indrukwekkend cijfer: tot en met 2017 investeert de SKV in totaal vijftien miljoen euro in de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente. Alle 11.500 aansluitingen (waar een coaxkabel lag of ligt), inclusief de dorpen Borgercompagnie, Zuidwending en Ommelanderwijk, zijn over drie jaar voorzien van een zeer moderne dataverbinding. Geen tariefsverhoging ‘Het mooie is dat wij ondanks deze forse uitgave de tarieven de voorbije vier jaar niet hoefden te verhogen’, zegt algemeen manager Bert Feiken van de SKV. ‘Wij vormen een kleine organisatie (5,8 fte, red.) zonder winstoogmerk, die haar financieel resultaat investeert in de kwaliteit van het netwerk. Het betekent dat wij minder geld van de bank nodig hebben om de vernieuwing te financieren. Dat scheelt ons rentelasten en mede daardoor kunnen wij onze tarieven zo laag houden. Voor het basisgedeelte van het alles-in-één pakket vragen we € 40,50. Dat is goedkoper dan elke landelijke aanbieder.’ De helft van alle huishoudens en een groot aantal bedrijven heeft zich intussen aangesloten bij SKV, ‘en ik denk dat een dekkingspercentage van 75 procent uiteindelijk haalbaar moet zijn’, aldus Feiken. Innovatie Waarom is een glasvezelnetwerk in de toekomst zo essentieel voor iedereen? Feiken: ‘Een moderne internetverbinding wordt steeds belangrijker. Het gaat niet alleen om de snelheid van het netwerk als wel om de nieuwe mogelijkheden en toepassingen. Via het glasvezelnet kan een arts bij het plaatsen van een speciale module op afstand iemands bloeddruk

of suikergehalte meten. De regelgeving in de gezondheidszorg verandert in recordtempo. De zorg wordt onbetaalbaar. Dan moet je zoeken naar oplossingen. Ons glasvezelnetwerk draagt straks bij aan een stuk innovatie in deze sector. De aanwezigheid van een snelle internetverbinding wordt in de toekomst even belangrijk als je aansluiting op het riool of de waterleiding. Het is en wordt nog meer een nutsvoorziening.’ Uitsluiten van storingen De steeds grotere afhankelijkheid van zo’n verbinding heeft SKV uiteraard aan het denken gezet. Feiken: ‘Het mag niet meer gebeuren dat een kabelbreuk die ontstaat bij grondwerkzaamheden een storing van enkele dagen veroorzaakt. Zo’n incident maakten wij een paar jaar geleden mee. Wij beschikken sinds kort over een back-uplijn van 10 GB die even sterk is als onze originele verbindingen met Hilversum (tv) en Amsterdam (internet). Zelfs een storing in onze eigen glasvezelring wordt zo heel snel opgevangen. Er kan bij uitzondering alleen nog een storing op wijkniveau ontstaan, maar daarover hebben wij afspraken met een storingsdienst. Ons netwerk moet onder alle omstandigheden functioneren'. Persoonlijk contact SKV houdt kantoor in een pand aan de Locomobielstraat, naast het voormalig postkantoor. Daar houdt de kabelstichting ook haar baliefunctie in tact. ‘Bewuste keuze’, zegt Feiken. ‘Wij vinden dat onze inwoners ten allen tijde met vragen bij ons terecht moeten kunnen. Wij hechten aan direct contact, daarmee onderscheiden wij ons ook van de grote kabelmaatschappijen en hun callcenters. Iedereen kan bij ons aan de balie komen met vragen of een abonnement afsluiten of aanpassen. Ons streven is dat wij iedereen een zo breed mogelijk pakket willen aanbieden tegen een zo laag mogelijke prijs.’ voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 53


RENNEN, ROLLEN SPRINGEN, STOEIEN

54 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Schooljudo in Veendam De allerjongste leerlingen van de Westerschool in Wildervank genieten met volle teugen. De kindertjes van vier en vijf jaar rennen, rollen, springen en stoeien vol overgave in hun gymlokaal. Het is helaas alweer hun laatste les schooljudo. De twee ‘meesters’ van Judoschool Veendam – Matteh Engels en Alaaddin Isik - kijken goedkeurend toe hoe de jongens en meiden hun uiterste best doen. De twee stoere judoka’s volgen een opleiding Sport en Bewegen aan het Alfa College en zijn pedagogisch geschoold. Van de eerste tot de laatste minuut houden ze de kinderen spelenderwijs in beweging. Heerlijk om naar te kijken! Judoschool Veendam kreeg vorig jaar een flinke subsidie van de rijksoverheid (Sportimpuls) om alle leerlingen uit het Veendammer basisonderwijs twee schooljaren te laten kennismaken met de judosport. Een module bestaat uit zes lessen en enthousiaste kinderen kunnen daarna drie gratis proeflessen volgen tijdens een echte judotraining. Sportief en sociaal Marcel Joling van Judoschool Veendam vertelt dat hier een heldere gedachte achter zit. ‘In de judosport komen meerdere sportieve en sociale aspecten samen. Het heeft te maken met weerbaarheid, discipline, beheersing van een stukje agressie, fysiek contact maken, samen oefenen en gezond bezig zijn. Het is een Olympische sport waarin je zeer veelzijdig beweegt. De motoriek van kinderen ontwikkelt zich enorm. Rollen, springen, hinkelen, werpen, gooien. En: ieder kind vindt stoeien toch leuk? Via judo gebeurt dat gestructureerd en met respect voor je tegenstander. Dat schept veel plezier.’ Positieve respons Dankzij de subsidie kon de judoschool een grote aanhanger aanschaffen, waarmee de trainers telkens de

judomatten en vijftig judopakjes kunnen vervoeren naar de deelnemende scholen. Joling: ‘De reacties op het schooljudo zijn erg positief. Wij krijgen leuke respons van de docenten en onze trainers schept het veel voldoening. Onze judoschool beschikt over een enthousiast trainerskorps, waarvan diverse jongens een pedagogische achtergrond hebben. Dat moeten we koesteren.’ Winkler Prins Het schooljudo beperkt zich niet alleen tot het basisonderwijs. In samenwerking met de plaatselijke verenigingen (o.m. volleybal, judo, zwemmen) is scholengemeenschap Winkler Prins drie jaar geleden gestart met sporttalentontwikkeling. Zo worden ook tweemaal per week judotrainingen verzorgd. Het accent ligt tijdens deze sessies op technische vaardigheden. Elke judoka annex leerling kan hieraan meedoen. Informatie Judoschool Veendam heeft circa 170 leden en de trainingen worden wekelijks gegeven op vier locaties: in Veendam-Noord, in de eigen dojo in de Schoolstraat, in Zuidwending en in Annen. De laatste twee jaar kent de school een flinke ledengroei. www.judoschoolveendam.nl Facebook: judoschoolveendam marceljoling@hotmail.com

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 55


Lathina - complete for women Lathina complete for women aan de Kerkstraat 23 in Veendam staat voor een aanstekelijk enthousiasme. Dat gevoel krijg je in de winkel van Antina Bakker. En dat hoort ook zo, vindt zij. ‘Het kopen van kleding moet voor iedereen een feestje zijn.’ Antina en haar team zijn sterk in het adviseren en kleden van de modebewuste vrouw. ‘De betrokkenheid is groot en tevredenheid is de kracht van onze formule.’ Lathina Kerkstraat 23, 9641 AM Veendam 0598 – 63 60 03 www.lathina.nl info@lathina.nl

Als eigenaresse van Lathina is Antina Bakker gespitst op het creëren van de juiste sfeer en entourage in haar bedrijf. Met de presentatie van de nieuwe voorjaarsmode breken drukke tijden aan voor Lathina. ‘Voor onze klanten is er weer een geheel nieuwe collectie gebaseerd op de laatste trends. Kijkend naar het komende voorjaar heb je het in de basis over de kleuren zand en ecru. Daarnaast zie je het komende voorjaar veel pasteltinten. De trend is net weer iets anders dan in 2014. Men ziet lange jurken en rokken en veel kant gecombineerd met andere materialen.’ De formule van Lathina complete for women is naast snel wisselende collecties, vrouwelijk en stoer, persoonlijk en betaalbaar.

56 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Lathino - just for men Lathino just for men aan de Kerkstraat 21 in Veendam is er voor de modebewuste en nieuwsgierige man van nu. Visie, lef en doorzettingsvermogen. Dat zijn de eigenschappen waarover je moet beschikken om in dit tijdperk een nieuwe mannenmodezaak te starten. Over de uitstraling van het in september jongstleden geopende Lathino just for men was Antina heel beslist. De winkel moest hetzelfde onderscheidende karakter krijgen als de naastgelegen damesmodezaak Lathina complete for women. De inrichting van Lathino is gedurfd en uitdagend en zeker anders dan de gemiddelde mannenmodezaak. Naast de kleding staat de beleving van de mode centraal. ‘Het bieden van sfeer, persoonlijkheid en entourage wordt steeds belangrijker in de modebranche.’ Lathino just for men is een herenmodezaak, waar zelfbewuste mannen terecht kunnen voor trendy en casual kleding. Stoere kleding voor de man van nu. Naast de bekende namen voert Lathino een aantal merken die onderscheidend zijn voor Veendam en omstreken.

Lathino Kerkstraat 21a 9641 AM Veendam 0598- 61 22 93 www.lathino.nl info@lathino.nl

Lathino just for men biedt het volledige assortiment, inclusief schoenen en accessoires. ‘Wij kleden de man van top tot teen, volgens de laatste mode.’ Lathino just for men is onderscheidend, eigentijds, stoer en herkenbaar. voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 57


Energy4Kids

gaat voor hoogste doel Zó, wat een uitdaging: fietsen of (hard)lopen naar een van de hoogste bergtoppen van Europa! Arwin van der Zwaan uit Veendam wil op 4 september met een groep doorzetters naar de Franse Alpen om daar de 2.800 meter hoge ‘Cime de la Bonette’ te bedwingen. Klimmen naar het dak van Europa voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Arwin is op zoek naar mensen die op een sportieve wijze een prestatie voor zichzelf én voor kinderen met een ongeneeslijke energiestofwisselingsziekte willen neerzetten. De Cime de la Bonette is Europa’s hoogst geasfalteerde weg. Het is een 23,8 kilometer lange route via 24 haarspeldbochten. Het gemiddelde stijgingspercentage: 6,7% en op sommige stukken zelfs 11%!

58 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

Voor een gezonde sporter is dit een opgave die zeer veel energie vraagt. De vergelijking is daarmee snel getrokken naar kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Dagelijks moeten zij een vergelijkbare prestatie leveren bij hun normale dagelijkse activiteiten, zoals opstaan, eten en naar school gaan.


Dat Arwin van der Zwaan zich inzet voor kinderen met deze vreselijke aandoening is geen toeval. Zijn dochter Noortje lijdt namelijk aan deze ziekte. Het is de reden waarom hij samen met Martin Douma Stichting Energy4Kids oprichtte.

Gelukkig wordt er internationaal wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van medicatie met als hoogste doel: een middel om deze progressieve ziekte te stoppen of zelfs te genezen. Hier is echter heel veel geld voor nodig.

Geen medicijn Tot op heden is er nog geen medicijn om deze kinderen te behandelen. De groep patiëntjes is relatief klein, waardoor het voor de farmaceutische industrie niet interessant genoeg is om medicatie te ontwikkelen. Echter, zonder medicijn is er voor deze kinderen geen toekomst; 70% wordt niet volwassen en 50% overlijdt voor zijn of haar tiende verjaardag. Onacceptabel, vindt Arwin. Kinderen met een energiestofwisselingsziekte hebben fouten in hun DNA. De ‘energiefabrieken’ van het lichaam werken niet goed. Ze leveren onvoldoende energie om goed te kunnen functioneren. De hersenen, het hart, de lever en de spieren worden hierbij het zwaarst getroffen. Dit kan een ernstige ontwikkelingsachterstand, vermoeidheid, beroertes, epilepsie, doofheid, diabetes of hartfalen veroorzaken. Door het progressieve karakter worden de klachten steeds erger.

Stichting Energy4Kids Om geld in te zamelen voor het onderzoek naar een medicijn richtten Arwin en Martin Douma Energy4Kids op. Martijn Pastoor completeerde later het bestuur. Twee succesvolle edities van spinning4energy, een 6-uurs spinningmarathon in vanBeresteyn in 2012 en 2013 zijn de eerste wapenfeiten van Energy4Kids. Samen met een aantal andere initiatieven is inmiddels zo’n 60.000 euro ingezameld. Hiermee zijn onderzoeken in het UMC Groningen, het UMC Radboud Nijmegen en het UMC Erasmus Rotterdam gefinancierd. Tevens gaf de stichting een bijdrage aan een magazine over energiestofwisselingsziekten, een uitgave van de landelijke patiëntenvereniging Volwassenen, Kinderen en Stofwisselingsziekten (VKS).

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 59


Naast de dagelijkse activiteiten en hun gezinnen proberen Arwin, Martin en Martijn zo veel mogelijk tijd vrij te maken voor Energy4Kids. ‘Het ingezamelde geld van de deelnemers aan onze Alpenchallenge willen we voor 100% ten goede laten komen aan de doelstellingen. De kosten van het evenement hopen we te kunnen dekken door bijdragen van bedrijven en particulieren,’ aldus Arwin, die voorzitter is van Energy4Kids. Onvergetelijk evenement Voor de organisatie van de Alpenchallenge heeft Energy4Kids zich versterkt met Monica Smith en Gertjan Bijl. Al sinds de eerste editie van spinning4energy tonen zij zich zeer betrokken. Arwin: ‘Met ons vijven vormen we een stevige basis om deze Alpenchallenge vorm te geven. We willen dat het een topevenement wordt waarbij deelnemers en sponsoren centraal staan, of we nu met tien of honderd deelnemers de Bonette gaan bedwingen. We gaan er alles aan doen om er een onvergetelijke en succesvolle gebeurtenis van te maken.’ Meedoen De trip naar de E4K Alpenchallenge (fietsen, lopen of wandelen) vindt plaats van 2 tot en met 5 september 2015. Het evenement zelf wordt gehouden op 4 september. Inschrijven kan individueel of in teamverband. Alle informatie vind je op www.energy4kids.nl. Arwin: ‘Wij vragen een deelnemer zo veel mogelijk geld in te zamelen. Het streefbedrag is 750 euro per deelnemer. Je kunt je laten sponsoren door familie, vrienden, je werkgever of andere bedrijven/instellingen. Ook kun je zelf activiteiten organiseren om geld in te zamelen.’ Noortje Als baby ontwikkelde Noortje (10) zich niet goed. Een kinderarts verwees haar, pas drie maanden oud, naar het UMC Groningen. Daar volgde een lange reeks van onderzoeken. Uiteindelijk stelde het UMC van Nijmegen in 2006 de diagnose ‘Mitochondriële Encephalomyopathie’. Dat is een energiestofwisselingsziekte waarbij de hersenen en spieren zijn aangedaan. Arwin: ‘Als je als ouders te horen krijgt dat je kind ongeneeslijk ziek is, en dat daar niets aan te doen is, staat je wereld in één klap stil. Alle plannen die je had, je dromen … Maar we zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Want hoewel er voor Noortje geen medicijn is

60 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

om haar te genezen, is er wel uitzicht voor kinderen die nog geboren worden met deze ziekte. Daar zet ik mij voor in.’ Steun en sponsoring De E4K Alpenchallenge kan eenvoudig niet zonder sponsoring. Voor zakelijke sponsoren bestaan drie categorieën: 500, 1.000 en 2.000 euro. Uiteraard staat daar een prestatie tegenover, aldus Arwin van der Zwaan. Ook kleinere bedragen zijn uiteraard welkom, want elke euro telt. Wilt u meehelpen om van de E4K Alpenchallenge een succes te maken? Wilt u een maatschappelijke bijdrage leveren aan een ziekte die dringend aandacht verdiend? Neemt u dan contact op via de website www. energy4kids.nl.

Stichting Energy4Kids Van Stolbergweg 171 9641 HK Veendam info@energy4kids.nl telefoon: 06 - 51 35 34 19 IBAN: NL86 KNAB 0208 9843 72


Uit de zuiverste bron ter wereld Het magnesium van Zechsal is 250 miljoen jaar oud. Een ongekend geschenk van moeder natuur met internationale allure. Natuurlijk herstel Zechsal is zuiver en krachtig. Natuurlijk magnesium uit de zuiverste bron ter wereld met een hoge biologische beschikbaarheid. Door de opname via de huid wordt dit effect versterkt en wordt de maag niet belast. Magnesium is de grote regelaar in ons lichaam. Het is cruciaal voor de overdracht van signalen in ons zenuwstelsel, het ritme van ons hart en functioneren van onze spieren en gewrichten. Zechsal bevordert het herstel na inspanning of ziekte en biedt natuurlijke ontspanning bij stress en slapeloosheid. Veel mensen kunnen wel wat extra magnesium gebruiken.

U bepaalt zelf uw dosering. Ieder mens is verschillend en de magnesiumbehoefte wordt onder andere beïnvloed door leeftijd, gewicht, leefstijl en medicatiegebruik. Uiteraard geven we richtlijnen voor het gebruik van Zechsal, maar u

bepaalt wanneer en hoeveel u nodig heeft. Geen gedoe met pillen, maar de maat van uw eigen lichaam. Het effect: ontspanning en verlichting.

De Zechsal ‘originals’, de magnesiumkristallen en de magnesiumolie zijn van de hoogste natuurlijke kwaliteit en onze functionele cosmetische producten zijn vervaardigd volgens kwaliteitslabels als BDIH en Ecocert. In Nederland kunt u Zechsal kopen bij de betere reformwinkels en drogisterijen. De winkels worden beleverd door Care2protect: www.care2protect.com. Ook kunt u Zechsal rechtstreeks bestellen via www.zechsal.eu. Hier vindt u ook uitgebreide informatie over de productie en gebruik.

Voor bedrijven uit de regio is Zechsal een orgineel relatiekado. Een geschenk met een mooi verhaal. voorjaar/zomer september 2015 2014 | iNVEENDAM 61 Informeer naar de mogelijkheden: info@zechsal.eu of 0598 - 626 810


Foto's: Bert Buiring

Volop in beweging Elke zichzelf respecterende gemeente met een omvangrijk bedrijfsleven kent een ondernemersplatform. In Veendam is dat niet anders. Als een van de eerste gemeenten in Zuid-Oost-Groningen werd er in de hoofdstad van de Veenkoloniën een netwerk opgericht, waar zakenlieden elkaar regelmatig konden en kunnen ontmoeten. Voorheen was dat (sinds 1984) de Veendammer Industrie Promotie, sinds de naamsverandering halverwege de jaren negentig voortgezet als Veendammer Ondernemers Compagnie; kortweg VOC. Het platform telt intussen circa 140 leden, een aantal dat de laatste jaren stijgende is. Het organiseren van maandborrels, bedrijfsbezoeken en eenmaal per jaar de VOC-reis zijn de belangrijkste activiteiten van de ondernemersclub. Samen met de

62 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

gemeente Veendam organiseert de VOC daarnaast elk jaar een eindejaarsbijeenkomst en de tweejaarlijkse verkiezing Ondernemer van het Jaar. ‘Wij faciliteren dat ondernemers elkaar in een gezellige sfeer kunnen ontmoeten, de laatste nieuwtjes met elkaar uitwisselen en desgewenst contacten leggen om samen te werken’, zegt voorzitter Jan Jaap Wuite, werkzaam als fiscalist bij Accon AVM.


Papenburg Maar er is meer. Lokaal, maar ook regionaal en internationaal zoekt de ondernemersclub samenwerking met andere ondernemersverenigingen. De VOC onderstreept hiermee dat zij geen in zichzelf gekeerde organisatie is. Het meest actuele voorbeeld is de pilot om samenwerking te zoeken met een ondernemersvereniging in Papenburg, even over de grens bij Bellingwolde. Want Papenburg is meer dan alleen de Meyer Werft.

‘SAMENWERKING MET ANDERE ONDERNEMERSVERENIGINGEN’

Foto's: Bert Buiring

Wuite: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat in het Duitse grensgebied orders te verkrijgen zijn voor onze ondernemers, maar dan moet je wel weten wat er speelt. Je moet de zakelijke cultuur kennen, de taal is een punt van orde, de lonen et cetera. Onbekend maakt onbemind. Dat geldt voor ons, maar andersom ook voor Duitse ondernemers.’ Onderwijs De VOC profileert zich ook als maatschappelijk betrokken partner. Zo draagt de VOC financieel bij aan het project om basisscholieren kennis te laten maken met technisch onderwijs. Speciaal voor deze gelegenheid vroeg het VOC-bestuur haar leden het contributiegeld gedurende drie jaren met twintig euro te verhogen. Wuite: ‘Scholengemeenschap Winkler Prins nodigt basisscholieren uit om technieklessen te volgen. Het is een initiatief dat vanuit het bedrijfsleven wordt ondersteund in arbeid, in materialen en in een geldelijke bijdrage. Onze leden wilden dit initiatief graag ondersteunen.’ Stijging ledental De stijging van het aantal VOC-leden heeft volgens secretaris Frank Omta (Dijstelberge & Omta Advocaten) waarschijnlijk te maken met het verdwijnen van de businessclub van SportClub Veendam. Omta: ‘Hierdoor zijn wij het enige ondernemersnetwerk geworden waar mensen elkaar treffen. Persoonlijk vind ik netwerken heel belangrijk. Collega-ondernemers moeten weten wat je doet, waar je mee bezig bent en wat je voor elkaar kunt betekenen. Dat hoeft trouwens niet à la minute het geval te zijn. Maar kom je niet, dan verklein je eigenlijk je kansen.’

Eindejaarsbijeenkomst 2014 met als thema: 'Maatschappelijk en duurzaam ondernemen'.

Informatie Kennismaken met de Veendammer Ondernemers Compagnie? De maandborrels worden meestal gehouden in Hotel Parkzicht te Veendam. Internet: www.vocnet.nl, Email: info@vocnet.nl Jaarprogramma 2015 13 maart 25 maart 10 april 08 mei eind mei 12 juni 24 juni 11 september 18 of 25 september 09 oktober eind oktober 13 november 11 december

Maandborrel Ledenvergadering Maandborrel Maandborrel Bedrijfsbezoek Maandborrel/Haringparty Zomerbijeenkomst Maandborrel Ondernemersreis Maandborrel Bedrijfsbezoek Maandborrel Eindejaarsbijeenkomst/ ondernemer v/h jaar

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 63


Groene oase Golfclub De Compagnie in Veendam beschikt over een zeer ruim opgezet, 90 hectare groot natuurgebied, waar 18 holes een uitdagende course vormen. Daarbij beschikt De Compagnie over een fraai gesitueerde 9 holes Par-3 baan, een unieke driving range en uitstekende chip-, put- en oefenfaciliteiten. De baan in Veendam is ontworpen door de vooraanstaande landschapsarchitect Gerard Jol en kenmerkt zich door bosgebieden, tactisch gelegen waterhindernissen en glooiende greens. Voorzieningen Het clubhuis is van alle gemakken voorzien en kent uitstekende horecavoorzieningen. De kleedkamers op de begane grond zijn voorzien van lockers en douches. Op de etage van het clubhuis vindt u het cafĂŠ, het restaurant en de golfshop. Vanuit het cafĂŠ begeeft u zich naar de terrassen waar vandaan u een panoramische uitkijk heeft over het golfcomplex. 64 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

Open dagen De Compagnie houdt tweemaal per jaar een open dag. Nieuwsgierig geworden? Kom dan op zaterdag 19 april en zaterdag 7 september naar de golfcourse, Golflaan 1, Veendam. www.golfclubveendam.nl


voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 65


66 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


iN Veendam biedt graag een podium aan jonge, talentvolle Veendammers. De beeldreportage van onze golfcourse is gemaakt door fotograaf Dennis Wierenga (21). www.denniswierenga.com. voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 67


Lange traditie in modestad Veendam Sfinx. De naam van deze dames- en mannenmodezaak is niet meer weg te denken. In modestad Veendam kent geen enkele kledingzaak een langere traditie dan die van Leo en Janny van der Werf. Het echtpaar steekt de clientèle al vanaf 1979 onafgebroken in de laatste mode.

Ruim 35 jaar geleden startten Leo en Janny in een pand aan de rand van de Promenade-parkeerplaats, daar waar nu kapsalon Silhouet is gevestigd. Janny: ‘Wij waren in die tijd trendsetter. Fashion was nauwelijks verkrijgbaar in Veendam. Het was voor een belangrijk deel confectie, maar wij kwamen met echte mode. We introduceerden moderne Franse en Italiaanse merken. Het was een gewaagde onderneming, maar dat was het sowieso als startende ondernemers. Wij zagen er echter een markt in en dat is gebleken.’ Sfinx Mode Winkler Prins Passage 44 9641 DA Veendam Telefoon: 0598 - 612365 www.sfinxmodeveendam.nl

68 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

Na realisatie van de WP-passage kreeg Sfinx de mogelijkheid de zaak per 1 maart 1997 te verhuizen naar het koepelgedeelte van de overdekte Winkler Prins Passage. Het was een buitenkans die Leo en Janny niet aan zich voorbij konden laten gaan. Janny: ‘Waarom wij altijd zijn blijven vasthouden aan zowel dames- als mannenmode? Wij zien dat stellen meestal samen hun nieuwe outfit kiezen. Het aanschaffen van nieuwe kleding moet volgens onze filosofie een gezellige bezigheid zijn voor zowel de man als de vrouw. Door de jaren heen kennen wij onze klanten door en door. Het is een kwestie van intuïtie en ervaring, zowel qua verkoop als qua inkoop. Het moet modieus zijn, draagbaar en in het middensegment. Wij verdelen onze klantenkring in vier categorieën: de groep van 20 tot 40 jaar en de 40+-ers, waarbij het opvalt dat ouderen echt meegaan met de trends. En zeg nu zelf, niets is toch leuker dan ook vlotte zeventigers modieus te kleden?’


Trends damescollectie Items: two piece jumpsuits en rok/t-shirt, lange rokken en jurken met een knipoog naar de Ibiza-look. Jeans en broeken in diverse lengtes. Trends in stoffen: Cut-out cottons, oftewel het laser snijden van katoen en kant waardoor hedendaagse patronen ontstaan die herinneren aan de broderie anglaise. Daarnaast soepel vallende voile, linnen en zijden stoffen. Prints en motieven: Pop Tropics, een speelse zomerse trend van tropische prints uitgevoerd in bonte felle kleuren. Soft Marbling, gemarmerde patronen met verzachtende effecten en zachte kleuren zoals diverse pastels met ronde vormen en wazige patronen. Kleuren: Een diversiteit in suikerzoet roze, zachtgeel, peach, zachtblauw afgewisseld met fellere tinten in rood, kobalt en oker. Wit is de tint die diverse kleuren zal verbinden. De merken voor dames die SFINX MODE voert: MARC O'POLO - IN.WEAR - TURNOVER - ONLY.M TRANSMISSION - PARAMI - BLOOMS - SOPHIE – FIORE

Trends mannencollectie Items: Luxe denim in rechte broeken, lichte blouses, jacks en jassen met een knipoog naar vintage: klassiek met een rauw randje. Stoffen: Naast de poplin, linnen, katoen en jersey's wordt de denim gedomineerd door de verouderde look. Stoffen in krakkelee met diverse kleuren, al dan niet geverfd en/of gecoat. Prints en motieven: Naast de effen stoffen, zijn zeker de grafische printen niet weg te denken in het mannen modebeeld voorjaar/zomer 2015. Zo ook strepen, ruiten en bloemmotieven. Kleuren: Een kleurentrend voor de man is onder meer Cornflower Skies: korenblauw, een zachtblauw getemperd door een vleugje paars. Eerder verfijnd dan sportief verleent deze kleur een ontspannen hedendaagse uitstraling aan jassen, broeken, overhemden en t-shirts. Papaya is een energieke oranje kleur in combinatie met een subtiel gewassen jeans of een nonchalante chino. Deze kleuren gecombineerd met wit, off-white, grijstinten, donkerrood en camel. De merken voor mannen die SFINX MODE voert: MARC O'POLO - MATINIQUE - CARTER&DAVIS - AIM – FIORE.

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 69


Haïti helpen Piet Dijkhuizen. Soms zou je denken dat de vader van musicalster Carolina in Veendam bekender is dan de burgemeester. De gepensioneerde medewerker van de RDW – en intussen 70 lentes jong – blijft zich onvermoeibaar inzetten voor de bevolking van één van de armste landen op aarde. In twintig jaar tijd doneerde Nederland aanzienlijk meer dan een miljoen euro aan ‘zijn’ Stichting Projecthulp Haïti, een kleine hulporganisatie die vanuit onze Parkstad tot grootse daden komt. We spreken Piet op een bijzondere dag, namelijk maandag 12 januari. Het is op de kop af vijf jaar geleden dat het land wordt getroffen door een catastrofale aardbeving. Die kost aan zeker 220.000 mensen het leven.

Piet: ‘Het werd mij heel snel duidelijk dat ik als enige in ons land rechtstreeks contact had met Haïti. Ik heb in 1994 Stichting Projecthulp Haïti opgericht. Sindsdien heb ik intensief contact met een Nederlands echtpaar dat op het eiland een fabriek in houtbewerking exploiteert; Kees en Evelien de Gier. Deze twee mensen vormen het verbindende element tussen de stichting en de projecten die we op Haïti in gang zetten.’ NOS journaal En zo verschijnt Dijkhuizen heel snel in het NOS Journaal. Het interview wordt tot tweemaal toe op primetime uitgezonden; om zes uur en om acht uur. ‘Weet je wat ik toen zo vreemd vond? Na mijn item komt in datzelfde Journaal een mevrouw in beeld die adviseert om geen geld over te maken naar kleine hulporganisaties. Ik snapte er niets van, maar wat gebeurt er? De ene donatie na de ander wordt op rekening van onze stichting gestort. Heel veel mensen doneerden 555 euro, het getal van het gironummer voor hulpacties. Het loopt naar 50.000 euro, 100.000 euro. Ik zeg tegen mijn vrouw: wie weet halen we de 200.000 euro wel. In totaal halen we in korte tijd 1,4 miljoen euro binnen. Ongelofelijk!’

Het getal is amper te bevatten en Piet vermoedt dat het aantal nog hoger ligt. Hoofdstad Port-au-Prince ligt letterlijk in puin, alle infrastructuur is verwoest, negen van de veertien ministeries zijn weggevaagd en de overlevenden verkeren in een permanente shock. Ons eerste gespreksonderwerp komt zodoende automatisch op gang.

70 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

Houten huizen Zie vervolgens in de onbeschrijfelijke chaos op het eiland maar eens je weg te vinden als hulporganisatie? En waar begin je? Dijkhuizen: ‘Het viel ons kort na de aardbeving op dat de huisjes in de armste wijk van Port-au-Prince, dat noemen ze de City du Soleil, nog overeind stonden. Het waren


houten huisjes en dat bracht ons op het idee om via de houtbewerkingsfabriek houten huisjes te produceren. Er was dringend behoefte aan huisvesting, iedereen was dakloos of verbleef in tentenkampen.’ Het voert te ver om te beschrijven in welke bochten Piet zich moet wringen om hout en golfplaten naar Haïti te krijgen, maar het lukt. ‘Groot voordeel op dat moment was dat wij beschikten over geld. Anders hadden wij niets voor elkaar kunnen krijgen. Zo hebben we vele, vele huizen kunnen bouwen en in een dorp op twee uur rijden van de hoofdstad ook een schooltje. Wij waren heel concreet bezig. In de fabriek werken nu ongeveer 160 mensen.’

VIA VIA KWAM MEN BIJ MIJ TERECHT. ZE WILDEN EEN BETROUWBAAR KANAAL VOOR ADOPTIE VAN KINDEREN UIT HAÏTI NAAR NEDERLAND. Kleinschalige hulp Dijkhuizen kan uren vertellen over deze ingrijpende gebeurtenis, maar Stichting Projecthulp Haïti doet meer. ‘Het gaat ons voornamelijk om kleinschalige hulp. Ik denk dat zo meer geld op de plek van bestemming komt dan via de grote hulporganisaties, waar je veel meer te maken krijgt met organisatie- en administratiekosten. Zo betaalt de stichting momenteel de studiekosten voor drie meiden van zestien, zeventien jaar die als kleine meisjes nét te oud waren om in aanmerking te komen voor adoptie. Mijn standpunt is: wij investeren in opleiding en in materialen om de mensen vooruit te helpen. Zo leren ze een vak en zijn ze in staat om zelf voor een inkomen te zorgen. Daar gaat het uiteindelijk om.’

Adoptie Piet Dijkhuizen kwam via de organisatie Buitenlandse Adoptiekinderen Noord-Nederland (BANDD), waarvoor hij als vrijwilliger werkte, in contact met de Kinderbescherming in Haïti. ‘Via via kwam men terecht bij mij. Ze wilden een betrouwbaar kanaal voor adoptie van kinderen uit Haïti naar Nederland. Gaandeweg kwam ik er achter dat de nood hoog was in dit land.’ Zijn werkgever RDW verleende Dijkhuizen alle mogelijke medewerking. ‘Dat heb ik zéér gewaardeerd. Toen de vorige directeur van de RDW - Johan Hakkenberg vertrok, wilde hij geen cadeaus. In plaats daarvan kreeg ik een cheque van 5.000 euro overhandigd voor de projecthulp op Haïti. Van dat geld hebben we toen een draaibank kunnen aanschaffen.’

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 71


Technische school Piet was vier jaar geleden voor het laatst op Haïti. ‘Waarom ik daar zo weinig kom? Als ik er naartoe ga, wil ik daar aan het werk. Maar dat is niet nodig. Het loopt goed en vanuit Nederland kan ik meer betekenen. Normaal gesproken ga ik volgend jaar. Momenteel bouwen we aan een technische school voor jongeren van 18 tot 25 jaar. In 2016 wordt die officieel geopend.’ Gulle gevers weten Stichting Projecthulp Haïti nog altijd goed te vinden. De stichting telt een groot aantal vaste donateurs en regelmatig wordt er een substantieel (eenmalig) bedrag gestort op de bankrekening. ‘Heel eerlijk gezegd heb ik liever dat mensen elke maand vijf euro betalen dat dan ze incidenteel honderd euro overmaken. Vijf euro per maand betekent dat mensen continu betrokkenheid tonen, dat beschouw ik als waardevol.’

Vrolijke mensen Het spreekt voor zich dat Piet tijdens zijn activiteiten voor de stichting met onnoemelijk veel leed en ellende wordt geconfronteerd. Hoe relativeer je dit in een westerse, welvarende wereld waar een vermiste poes soms tot groot nieuws wordt verklaard door de media? ‘Ik begrijp je vraag. Soms erger ik mij ook aan het zogenaamde leed waarmee wij in Nederland te maken hebben. Aan de andere kant: ik neem niemand iets kwalijk. Als je nooit in een ontwikkelingsland bent geweest, heb je er geen weet van. Ik heb schrijnende dingen meegemaakt. Moeders die smeken om hulp omdat hun kind anders sterft door de mazelen. In Haïti zijn de mensen straatarm, maar ze zijn wel heel erg blij. Blij met wat ze hebben, terwijl ze eigenlijk niets bezitten. Ze plukken de dag. Dat zouden wij hier ook wat vaker moeten doen.’ Voor meer info: www.projecthulp.nl.

'Mensonterend' Peter Steinfort (42), journalist van RTV Noord en oudVeendammer, vergezelde zijn voormalige buurman Piet Dijkhuizen tijdens diens eerste bezoek aan het Haïti van na de aardbeving. ‘Dat was acht maanden na dato, maar het puin lag er alsof de beving een dag eerder had plaatsgevonden. Surrealistisch. Het was mensonterend hoe tienduizenden mensen op een vierkante kilometer moesten leven met echt nul perspectief. Als journalist moet je er met professionele afstand naar kijken, maar het was schrijnend wat wij daar aantroffen. Ik heb in een week tijd filmbeelden gemaakt die ik verwerkte tot twee documentaires: één over het werk van Piets stichting en eentje over de wijze waarop het geld van de hulpacties werd besteed. Piet hield mij in Haïti goed in de gaten want voor rijke westerlingen dreigde continu het gevaar van ontvoering. Ik kon nergens alleen naartoe. Sommige beelden kon ik uit veiligheidsoverweging ook niet maken. Af en toe kijk ik de beelden van mijn documentaires nog wel eens terug. Ze staan nog altijd op YouTube.’ (Ook kijken naar de documentaires van Peter? Gebruik dan de zoekterm ‘Veendam voor Haïti’)

72 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


Draaischijf in de logistieke keten Er wordt wel een gemopperd op de overheid, maar algemeen directeur Frank Fokkens van HUSA Logistics in Veendam is een andere mening toegedaan. In zijn ogen hebben burgemeester Sipke Swierstra van Veendam, directeur Jos Kraan van Oostboog bedrijvenlocaties en de provincie Groningen er alles aan gedaan om de groeikansen van HUSA zo efficiënt mogelijk te faciliteren. Want HUSA (voorheen IMS) heeft ambities. Sinds kort staat langs het A.G. Wildervanckkanaal een kraaninstallatie die de containers van een binnenvaartschip kan laden en lossen. Daardoor, en vooral dankzij een verbeterde brugbediening per 1 januari jl, kan het bedrijf nu in Veendam zeecontainers verladen. Voorheen deed HUSA dit in Delfzijl. Schepen met een capaciteit van 150 teu kunnen de Parkstad nu probleemloos bereiken.

Door deze nieuwe faciliteit kan HUSA zich als een volledig tri-modale partner in de markt profileren. Via het water, de verdubbelde N33 en het spoor is sprake – zo zegt directeur Fokkens – ‘van een unieke locatie. Dit vind je nergens. Het is de grootste inlandse terminal van NoordNederland en tri-modaal perfect bereikbaar. Zeker nu HUSA over een eigen binnenvaartterminal beschikt.’

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 73


Lijndienst op Bremen Dat schept nieuwe commerciële mogelijkheden. In de loop van 2015 opent HUSA een lijndienst per spoor van en naar Bremen. Daarmee ontsluit Veendam zich voor de Duitse havens van Bremen, Hamburg en Wilhelmshaven. Fokkens: ‘Waarom dit zo belangrijk is? Via deze lijndienst zijn wij in staat om grote zeehavens over land met elkaar te verbinden. Tussen Noord-Nederland en de havens van Bremen/Hamburg varen geen binnenvaartschepen. Gaat het om vier of vijf containers, dan is Veendam een ideale locatie om havens intermodaal met elkaar te verbinden. We rijden met treinen met containers naar Rotterdam. Wij waren hier altijd een begin- en eindpunt, maar met de ontsluiting naar Duitse havens worden wij nu draaischijf in de logistieke keten.’ Negen voetbalvelden HUSA Logistics is voor het grote publiek vooral bekend vanwege de warehousing capaciteit langs de N33 en het A.G. Wildervanckkanaal. De totale warehousing

74 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

oppervlakte bedraagt 90.000 vierkante meter, oftewel negen voetbalvelden. Nabij de treinterminal ligt 120.000 vierkante meter opslagruimte in de open lucht, die nu dus tri-modaal te bereiken is. De ruimte voor buitenopslag wordt vaak benut voor grote projectladingen. Nu HUSA optimaal via water is ontsloten is het ook mogelijk om grote projectladingen via het water te verladen. De grote en kleine productiebedrijven in de regio maken gebruik van deze capaciteit. Zij slaan hier hun grondstoffen, half- en eindfabricaten op. Dat gebeurt in bulk, in big bags en op pallets in stellingen. Fokkens: ‘Ook de kleinere klanten zijn voor HUSA erg belangrijk. Elk bedrijf is hier welkom.’ Het warehouse zit vrijwel permanent vol, maar HUSA blijft streven naar optimalisatie van de faciliteiten. Zo is een deel van het warehouse onlangs voorzien van stellingen. ‘Het is de uitdaging de kosten voor personeel en materiaal zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld: Hoe efficiënter je werkt, des te minder bewegingen je nodig


hebt. De concurrentie is moordend en het gaat om grote bedragen als je miscalculeert’. HUSA is momenteel in gesprek met projectontwikkelaars en leveranciers voor opslag van en het onderhoud aan windmolens. ‘Foodgrade’ gecertificeerd Doordat de voedingsmiddelenindustrie ook gebruik maakt van HUSA is alle opslagcapaciteit ‘foodgrade’ gecertificeerd. Het zijn de hoogst denkbare eisen. Fokkens: ‘Je moet rekenen dat hier voedingsmiddelen worden verladen die pas in Azië weer uit de container komen. Daarin mag niets misgaan, dat zou funest zijn voor het imago van onze klanten. Eén van de eisen is dat niemand zo maar het warehouse in of uit mag lopen. In het verlengde hiervan voldoen we tevens aan alle douaneeisen (AEO-full). Het is protocol tot op de millimeter. Wij ontvangen vrijwel geen schademeldingen of klachten.’ Universiteit HUSA is lid van een wetenschappelijke studie- annex ontwikkelingsgroep van de Rijksuniversiteit Groningen naar de toerpassing van LNG als milieuvriendelijke transportbrandstof. Daarbij verricht HUSA in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen een eigen studie naar de distributie van LNG. Nieuwe naam HUSA Logistics, een onderdeel van HUSA Transportations, is in vier bedrijfsonderdelen opgesplitst: HUSA Terminals, HUSA Warehousing and Distribution, HUSA Forwarding en HUSA Intermodal. Fokkens: ‘Al onze faciliteiten zijn geoptimaliseerd en de naam IMS voldeed niet meer. Het is een dienst, Inter Modal Solutions, en in onze ogen geen bedrijfsnaam. Bovendien vindt ik HUSA mooier klinken dan IMS.’ HUSA – wat het Tsjechische woord voor ‘gans’ is - investeerde onlangs in een nieuwe vloot vrachtwagens. Het steekwoord: duurzaamheid. De laatste twee jaar zorgde HUSA voor een CO2-reductie van 30 procent. Daar komt nog eens 160 ton CO2-reductie bij wegens toenemende scheepvaart op Veendam. HUSA is en blijft continu in ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid.

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 75

Foto's: Bert Buiring

HUSA Logistics Spoorhavenweg 17 9645 LZ Veendam www.husatransportation.com


76 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 77


Maart 01/29 Boer & Beat

Oude Pekela van de jaren zeventig Locatie: Veenkoloniaal Museum

14

evenementen voorjaar/zomer

Eemsmond Big Band & Laura Fygi

Locatie: Theater vanBeresteyn 20:15 uur 15

Binnenmarkten Sorghvliethal

15

The Full Minties & Harry Niehof

15

Jazz, Bebop, Blues en meer

17

vanBeresteynlezing: Bas Haring

Locatie: Indoorcentrum 10:00/16:30 uur

Locatie: Theater vanBeresteyn 15:00 uur Locatie: Huis voor de Kunst 15:00 uur Locatie: Theater vanBeresteyn 20:00 uur

20/22 Die Frühjahrsparade

Operettevereniging Veendam-Wildervank Locatie: Theater vanBeresteyn vr/za. 20:00 uur zo. 14.30 uur

21

Rock the House

25

Filosofisch Cafe

Locatie: Muziekcafé de Wending 20:00 uur Locatie: Veenkoloniaal Museum 20:00 uur

25/29 Voorjaarskermis 27

Winkler Prins Jeugddictee

27

Toneelgroep Het Volk

28

De Stroatklinkers, Torf, Rieks Folgerts

Locatie: Winkler Prins 16:00 uur

Locatie: Theater vanBeresteyn 20:15 uur Locatie: Theater vanBeresteyn 20:15 uur

28/29 Stadscamping (meeting oldtimer caravans)

Locatie: Raadhuisplein

29

Grote Omloop Veenkoloniën

Wielerwedstrijd Start en Finisch: Kerkstraat


29

Binnenmarkten Sorghvliethal

18

29

Koopzondag

18

Schudden (Cabaret)

29

Irene Wilkens & Sikkom Kult

18

Aspergedag

29

Brouwerij & gedichten

Locatie: Indoorcentrum 10:00/16:30 uur

Locatie: Theater vanBeresteyn 15:00 uur Wildervankster Brouwerij & gedichten Locatie: Veenkoloniaal Museum

April 06 10

Neut'n Schaiten

Locatie: Veenkoloniaal Museum Bezoek de Zechsteinbron

Hobbybeurs

Locatie: Kerkstraat/Veenlustplein Locatie: Theater vanBeresteyn 20:15 uur

Locatie: Museumplein

18/19 Museumcollectie Ter Borg

Locatie Stainkroeg, Zuidwending

19 19 19

Golfclub De Compagnie

Open dag

The 70's Unplugged

Locatie: Theater vanBeresteyn 15:00 uur

Concert in de Grote kerk

Locatie: Torenstraat 80 Wildervank

Excursiedag bij de magnesiumproducten van Zechsal

21

vanBeresteynlezing: Wim Anker

11

Frank Boeijen in Concert

24

Erwin de Vries & Band

12

Ernst De Corte & Guus Westdorp

25

All Time Music Festival

12

Kamermuziekconcert

27

17

Winkler Prins Harmonie

27

Locatie: Theater vanBeresteyn 20:15 uur Locatie: Theater vanBeresteyn 15:00 uur Locatie: Huis voor de Kunst Locatie: Theater vanBeresteyn 20:15 uur

Locatie: Theater vanBeresteyn

Locatie: Theater vanBeresteyn 20:15 uur

Locatie: Parkzicht Koningsdag

Vrijmarkt Locatie: Veendam & Wildervank

Toeterrit

Klasieke Moterfietsen, Startplaats: CafĂŠ de Toeter

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 79


Mei 01 02 03

Dorine Wiersma (Cabaret)

Locatie: Theater vanBeresteyn 20:15 uur

Bloemen- en Tuinmarkt

Locatie: Locatie: Centrum Veendam

31 31

Wildervank on Tour

Fietstocht omgeving van Wildervank

Parkstadloop

Locatie: Museumplein

Juni

Debby Petter

01/04 A vond4daagse Wildervank

Openluchtbioscoop

02

vanBeresteynlezing: Marjolein Siemons

15

Niet Schieten! (Cabaret)

06

Open Torendag

19

vanBeresteynlezing: n.t.b.

08/12 A vond4daagse Veendam

22

Bezoek de Zechsteinbron

12

Finale Flower Power festival

23

Oldtimerrally Veendam-Leer

13

Goocheldag

NK Slowbiking

14

Veendammer Turftocht

09

23

Locatie: Theater vanBeresteyn 15:00 uur

Locatie: Museumplein

Locatie: Theater vanBeresteyn 20:15 uur Locatie: Theater vanBeresteyn 20:00 uur Magnesiumproducten van Zechsal Start en Finisch: Museumplein

Locatie: Museumplein

Start: Sporthal Wildervanckhal

Locatie: Theater vanBeresteyn 20:00 uur Kerktorens staan open voor het publiek

Start: Parkstadhal

Locatie: cafĂŠ De Toeter

Locatie: centrum Veendam Fiets- en wandelroutes

24/25 Lentedagen

20

30

Flower Power Festival

20/21 Modelvliegshow

'From the Garden'

27

Locatie: Borgerswoldhoeve

31

Locatie: Museumplein

Muziekfestival 'tuinen in Wildervank'

80 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015

Midzomerproms

Locatie: Museumplein Locatie: Polluxweg vanaf 10:00 uur

Sprookjesdag

Locatie: centrum Veendam


Juli 04

Night of the Guitars

Locatie: Museumplein

29

Living Statuedag

Levende standbeelden in het centrum

September

15

Stadswandeling

04

20

Vakantiemarkten

05/06 Pruiverij en Uitmarkt

27

Vakantiemarkten

07

Vertrek van STAR-station Veendam Locatie: centrum Veendam Locatie: centrum Veendam

Augustus 03 08 15 19

Vakantiemarkten

Locatie: centrum Veendam

Bogblues op het Plein

Locatie: Museumplein

Hee doe Klounedag

Locatie: centrum Veendam

Stadswandeling

Vertrek van STAR-station Veendam

19/23 Dorpsfeest Wildervank

Locatie: centrum Wildervank

22

Sightseeing run

23

'Wandelen met de Conducteur'

Loopevenement in het centrum

Bezoek de Zechsteinbron

Magnesiumproducten van Zechsal

Locatie: Museumplein

05

Golfclub De Compagnie

Open dag

Kleine omloop van de VeenkoloniĂŤn

Wielerwedstrijd

06

Koopzondag

12

Open Monumentendag

12

Museumcollectie Ter Borg

Locatie Stainkroeg, Zuidwending

16/20 Ploegkampioenschappen

Nationale & Europese wedstrijden

19 20

Fietstocht: Rond Veendam

Start: Jan Salwaplein

Truckersfestival

Locatie: Meihuizenweg Wildervank 26

Streektoaldag

Locatie: centrum Veendam

Vertrek van STAR-station Wildervank

voorjaar/zomer 2015 | iNVEENDAM 81


Boven Oosterdiep 9 - 9641 JM Veendam 0598 - 63 35 14 - info@oxygym.nl - www.oxygym.nl

82 iNVEENDAM | voorjaar/zomer 2015


n 10 jaar vanBerestey in Veendam!!

Verhuur van zalen en faciliteiten in vanBeresteyn Cursusruimtes Naast de grote zaal en de ruime foyer kent vanBeresteyn een aantal kleinere ruimtes, geschikt voor ca. 25 personen. Daarnaast zijn er huurmogelijkheden van diverse ruimtes in ondermeer het Veenkoloniaal Museum, de Muziekschool en de Bibliotheek. Uiteraard zorgen wij dat alles wat u nodig heeft aan projectie- en andere faciliteiten voor u klaar staat.

De vele gezichten van vanBeresteyn De Theaterzaal / foyer De sfeervolle theaterzaal in vanBeresteyn is ingericht met 350 theaterstoelen. Vanaf iedere plek is er uitstekend zicht op het podium. De zaal kenmerkt zich door de intieme sfeer. Wanneer een bijeenkomst vraagt om een andere inrichting kan de zaal worden ingericht zonder tribune, met tafels en stoelen. Wanneer de wanden naar de foyer worden verwijderd is het totale oppervlakte geschikt voor 500 personen. De ruimtes zijn uitgerust met uitstekende faciliteiten en de vakkundige technici van het theater staan borg voor het optimaal laten verlopen van iedere bijeenkomst. Voor een bijeenkomst in een intieme, bijzondere setting tot 30 personen, biedt het theater de mogelijkheid te vergaderen óp het podium. De technici zorgen voor een belichting zoals ú dat wenst. Intiem of juist helder en zakelijk. We noemen dit vergaderen ‘in the spotlights’. Ook de catering wordt intern met u doorgesproken zodat uw koffie/ thee en eventueel lunch of diner op tijd voor u en uw gasten wordt geserveerd. Parkeergelegenheid Op een steenworp afstand van het Cultuurcentrum is ruime parkeergelegenheid. U hoeft dus nooit lang naar een plekje te zoeken.

www.vanberesteyn.nl

Museumplein 5a, 9641 AD Veendam t (0598) 31 77 30 / 31 77 32 e info@vanberesteyn.nl

Foto’s: Henk Feikens, Kor kuiper. Foto Youp: Bert Buiting

ag !! Wij adviseren u gra

Cultuur- & Congrescentrum vanBeresteyn
VO LTE FACE / M O D E L CL AUD IA

 Voorjaar / Zomer 2015 € 4,95

BI J KONINKLIJKE BESCHIKKING HOFLEVERANCIER

GREVING & GREVING VEENDAM RAADHUISPLEIN 12 - 0598 619490 - VEENDAM@GREVING.NL WWW.GREVING.NL

iNVEENDAM - voorjaar/zomer 2015

Carolina Dijkhuizen Van Pand 49 tot Circustheater

Willem Alexander en Máxima Koningspaar bezoekt Veendam

Profile for HDR Media

iN Veendam nummer 2  

Oplage: 5.000 stuks, omvang: 84 pagina's

iN Veendam nummer 2  

Oplage: 5.000 stuks, omvang: 84 pagina's

Profile for hdrmedia
Advertisement