Page 1

Medlemsblad for Harley-Davidson Club of Denmark

I A TH G LOOP N O H E MA

Nr. 3. maj 2015 www.hdc.dk

Vikingtøs

Kvinden der elskes af alle i og omkring H-D miljøet på Island

På Fatboy igennem den gyldne trekant

Kalenderstof

Find

i inspiration til klublivet ude i de 6 distrikter

Mindeord

Ejer af Caps, Aarhusianeren Chris Anker-Petersen er ikke mere ub Cl

Har le

D a vi d s o n y-

Den ark m

Reportage Varm sæsonstart hos forhandlerne

l æs og

refera så årets h t fra • 20 oved gf. 15 • i de t t e n

Foromtale Sidste nyt om Super Rally 2015

r.

temaartikel historien om The Big Twin Fight II

Member of the Feder ation of Harley-Davidson Clubs of Europe


Gør drømmen

til virkelighed

Bestil vores nye ka

SKYND DIG!

Afrejse 30. juli

NY PRIS!

Afrejse 31. maj få pladser tilbage Canyonlands

talog

kr. 32.500,Sturgis Bike Rally

12 dage fra kr 27.500,-

Det hér er USA på en anden måde, og hver dag byder på nye, fantastiske oplevelser. Turen starter og slutter i Las Vegas, og undervejs besøger vi Grand Canyon, Monument Valley, Bryce Canyon, Arches National Park, Zion Canyon og meget mere.

14 dage fra kr 34.995,-

Det største og mest autentiske motorcykel træf i USA .Vi vi bor på hotel i Rapid City hvorfra en stor del af Sturgis træffet udgår. Turen med MC-Rejser bringer dig til såvel Rocky Mountains, Yellowstone, Black Hills, Mt. Rushmore m.m.

Enkelte ledige pladser på vores ture med professionel rejseleder i 2015 til:

*) Ingen sidste øjebliks overraskelser når det kommer til prisen MC-Rejser blev grundlagt i 1995, og med 20 år på bagen er vi i dag Danmarks største arrangør af motorcykelrejser med rejseleder til USA, Cuba, Vietnam og Sydafrika. Vi har også et stort program i kør-selv-ture i USA, og har stor erfaring med at arrangere VIP og Custom ture for klubber og lukkede hold.

✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Florida Best og the West Få pladser Arizona – Det Vilde Vesten Få pladser Cuba 9 eller 15 dage Canyonlands Få pladser Western Highlights Sturgis 75 års jubilæums Bike Rally gt Route 66 nyUdtursol201 6 Kyst til kyst (2016) California Pacific Coast Highway 1 Biketoberfest Vietnam Sydafrika

Hvorfor nøjes med at drømme?

MC-Rejser

Nøglegårdsvej 20, Vassingerød DK-3540 Lynge Telefon/Phone +45 7221 7111

www.mc-rejser.dk info@MC-Rejser.dk

Teknisk arrangør Profil Rejser, Reg. i Rejsegarantifonden nr. 2356


H-D JOURNALEN NR. 3 maj 2015 04 Mindeord Skovhuggeren mindes ­Chris ­AnkerPetersen 06 Super Rally 2015 i England Sidste fortælling om vikingernes vej til Lincolnshire.

Forside: Roadglide og Fatboy Rat på en Dust Road i bjergjunglen gennem den gyldne trekant, Thailand. Foto: Torp

­

H-D Journalen/info: Redaktør: Chresten Kjærulff Torp H-D Journalen Langvadvej 4, Holbæk 8950 Ørsted, Denmark Mobil: 2345 2053 e-mail: editor@hdc.dk Tekstredigering: Thea Kjærulff Torp e-mail: torp@aparte.dk Distrikts-Journalister: Sjælland: Erla Sævarsdóttir journalist@hdcsj.dk Fyn: Berit ”Lillemis” Wilhelmsen tlf.: 2344 0644 journalist@hdcf.dk Syd: H. C. Besendahl tlf.: 6169 5293 journalist@hdcs.dk Nord: Anja Markussen journalist@hdcn.dk Midt: Stig Østergaard Journalist@hdcm.dk Bornholm: Marianne Dam tlf.: 29917079 journalist@hdcb.dk Layout: WAYPoint

10 Old dog barks Federation Harley-Davidson Clubs Europes sekretær, Ulf Jensen, afslutter efter 16 år på posten. Han fortæller om sidste års oplevelser til Super Rally i Tallinn. 12

 æsonstart 2015 hos de S danske forhandlere Dagen blev fejret i det smukkeste forårsvejr.

20 The Mae Hong Loop Følg redaktøren på årets motorcykelrejse rundt i Thailand. 32

Hovedgeneralforsamling 2015 i H-DCDK

50 Kvindekraft i H-D-klubben

på Island Vi har besøgt H-D redaktør m.m. Dagrún Jónsdóttir på Island. 52 Et fantastisk Spring Race i

Mosten MC Vejret var 100 procent med på løjerne denne gang. 54 Mindeartikel Harley importør og dealer Chris Anker-Petersen er død alt for tidligt. Ære være hans minde. 98 Mit første år som Harley-kører Kenneth Overvad fra Langeskov er nyt medlem af vores H-D-klub. 102 The Big Twin Fight II Vi fortsætter den historiske artikelserie om 50 års intens kamp mellem Harley-Davidson og The Indian Motocycle. Denne gang er artiklen om de brølende 20ére og slutter i 30ernes depression.

Søndag den 26. april afholdt klubben hovedgeneralforsamling på Sjælland.

20

Tryk: CS-Grafisk Hadsten ISSN: 0909-4695 Oplag: ca. 6.500 eksemplarer

Æresmedlemmer: Flemming Petersen, Fyn Brigitte Yvanés Baiden, Sjælland Knut Langmack, Sjælland P. Bill Honoré, Sjælland

32 De faste

ub Cl

Har le

Davidson y-

38 56 58 64

Formanden Næstformanden Distrikt 1 Sjælland Distrikt 2 Fyn

10 2 70 Distrikt 3 Syd 80 Distrikt 4 Nord 88 Distrikt 5 Midt 94 Distrikt 6 Bornholm

112 Forsikringsudvalget 114 Klubbens udvalg

Den ark m m a j 2015 H-D Jour nal en

3


1956–2015 Den tidligere importør af Harley-Davidson i Danmark og ejer af Caps, Christopher Neil Anker-Petersen, er død. Chris var født af danske forældre i England, hvor faderen var grundlægger af Rentokil, en international virksomhed. Chris Anker var dermed mangemillionær som arving til dele af virksomheden, og hans passion for motorcykler fik ham til at åbne Caps i Risskov i 1997. Senere blev han officiel importør af Harley-Davidson i Danmark, startede Caps i København og senere også i Aalborg. Chris Anker døde søndag morgen den 19. april 2015 og blev kun 59 år gammel. Mindeord af Skovhugger. Michael Stanley Christiansen var igennem en lang årrække præsident for Harley-Davidson Club of Denmark.

Chris Anker-Petersen, en af de betydeligste personer indenfor det danske Harley-Davidson miljø, har parkeret sin motorcykel for sidste gang og er rejst videre. Inden da fik han sat sine tydelige spor i vores verden. Mit første møde med Chris Anker var tilbage midt i halvfemserne, hvor jeg som skoventreprenør var en del af det team, der renoverede og opbyggede parkanlægget på en af hans unikke ejendomme. Vores fælles interesse for Harley-Davidson motorcyklen og for miljøet i det hele taget bandt nogle bånd som holdt ved. I år 2000 fik jeg ansættelse ved Caps i Aarhus og mødte herigennem Chris fra den professionelle side. Chris var både som ven og arbejdsgiver nok det mest ærlige og reelle menneske, jeg har mødt. Alt hvad han ønskede var det bedste for alle mennesker, hvad enten det var i det private eller på arbejdspladsen. Det gav også indimellem nogle skuffelser for ham og en af de ting, som ramte ham hårdt, var modtagelsen fra dele af det danske Harley-Davidson miljø, da Caps startede op. Vi har nok ikke altid haft lige meget plads til

4

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

mennesker med det, som vi opfatter som store armbevægelser, men Chris har samtidig været medvirkende til, at det danske Harleymiljø har nået det høje stade, som det har i dag. Som tidligere præsident for Harley-Davidson Club of Denmark havde jeg fornøjelsen af at arbejde sammen med de fire HOG Chapters, Wendila, Aros, Jylland Syd og Copenhagen. Samtidig arbejdede vi sammen med de fire autoriserede forhandlere, hvortil disse Chapters var tilknyttet. Chris mødte altid Harley-Davidson Club of Denmark med en positiv tilgang til vores verden og indimellem forskelligheder. Chris var også en person som kunne sætte tingene på plads, når det i sidste ende var påkrævet, men altid kun som en sidste udvej. Privat har vi sammen delt mange gode stunder og flasker. I et par år delte vi værelse på Faaker See, og mange gange er jeg gået til ro med ondt i mave og kinder af at grine. Når Chris foldede sig ud, nåede hans humor “Gintberg’ske” dimensioner. Hans dialekt-rejse igennem Danmark var altid et sikkert hit. De årlige ture til Le Mans var også

altid med smil og glæde. Chris var samtidig et meget vidende menneske og brugte tid på at sætte sig ind i de emner, som havde hans passion og interesse. Desværre tillod hans helbred de seneste år ikke, at han kørte længere ture på motorcykel, men interessen for dem tabte han aldrig. Inden da kunne vi sammen køre dagsetaper på 1000 kilometer, og stadig kunne han underholde om aftenen på Gasthof’et. Han var i mine øjne en biker med plads til mange mennesker, deres forskelligheder og baggrund. De senere år gled vores private samvær ud, men når vi mødtes ved forskellige lejligheder, tog det ikke mange sekunder, før vi igen snakkede om tidligere ture og oplevelser. Chris, jeg ved, at du nu sidder i Valhalla og underholder med dine historier og oplevelser, og her vil lige så mange gå til ro med mavekramper og en oplevelse af at have mødt et stort menneske. Tak for det menneske du var, og de oplevelser vi har delt. Mine tanker går til dig og dine efterladte. Æret være dit minde, Chris.


DEN ULTIMATIVE DRENGERØVSDAG!

12TH ANNUAL

LØRDAG DEN 16. MAJ F16 SIMULATOR

SJOV

DRAGRACING BIL/MC

DM TRACTOR PULLING

LEOPARD KAMPVOGN

SUPERMOTARD

FOR 12. GANG BYDER ALLINGÅBRO VELKOMMEN TIL FART, ACTION OG RÆS MED MERE END 17 TIMERS UNDERHOLDNING, SPÆNDING OG STEMNING MASSER AF SALGSBODER MED ØL, VAND, FASTFOOD, KAFFE, IS OG KAGE. DESUDEN BODER MED TØJ, CAPS, SOLBRILLER, HAVENISSER OG TINGELTANGEL. M.M. OPLEV: DM TRACTOR PULLING DRAGRACING BIL/MC – TOP FUEL DRAGSTER – DRIFTING – 4X4 OFFROAD – CUSTOM BIKE/CAR SHOW LIVE MUSIC TOM DONNOVAN / THOMAS PEDERSEN (DEN SYNGENDE BAGER) –BØRNE TIVOLI – TRIAL STOCKCAR – KAMPVOGN – F16 SIMULATOR – STUNT SHOW I BIL OG PÅ MC GOKART – SUPERMOTARD OLE GAS BAND I HALLEN FRA KL: 19:00 - GASOLIN, NÅR DET ER BEDST OG MASSER AF FED STEMNING! ALT DETTE FÅR DU FOR KUN KR. 150,- BØRN UNDER 12, GRATIS ADGANG I FØLGE MED VOKSNE SENESTE INFO, BILLETSALG MM PÅ:

www.motor-festival.dk

m a j 2015 H-D Jour nal en

5


[ SUPER RALLY 2015 ]

Tilbage til vikingernes England Dette 책rs Super Rally g책r til Lincolnshire i England og det foreg책r som traditionen foreskriver omkring pinsen. Festpladsen er 책ben fra den 21.-25. maj.

6

H-D Jou rnal rnalen en m a j 2 0 15


3

alternative ruter til Super Rally 2015 i Lincolnshire

fa k ta :

Klubben bag Super Rally 2015 I 1981 hang en gruppe af venner ud sammen og kørte på Harley-Davidson motorcykler, og de plejede at mødes i et motorcykelværksted i Wealdstone Middelsex. Et klubnavn blev ændret, og i 1983 blev the West London Harley Riders stiftet. Den første præsident var Harley Bob, og klubben bestod dengang af ca. 15 medlemmer. I 2013 fejrede klubben sit 30 års jubilæum med over 50 medlemmer. The West London Harley Riders har klubhus tæt ved Heathrow Airport.

We look forward to meeting everyone at The Super Rally this year! Regards The West London Harley Riders

1 Flensborg/Rotterdam (Hook)-Harwich/Lincolnshire Km: 646 til Rotterdam, 235 km i England Sejltid: 5 timer Færge: http://www.directferries.co.uk/ harwich_hook_of_holland_ferry.htm Ca. priser: 1120 – 1725 DKR for retur

fa k ta :

Ingen kortautomater på Lincolnshire Showground Et sikkerhedsmøde i Lincoln sidst i marts mellem Federationen og Lincoln byråd og deres brand- og politidepartementet afslørede som altid bekymringer fra værtsbyen omkring særligt 1%-klubbernes ankomst. Det understreges, at der vil være massivt politi til stede i Super Rally området - især for at sikre, at ingen deltager kører hverken beruset eller uden motorcykelhjelm. Kun kontanter Man skal i videst mulig omfang bruge det forudbetalingssystemet til indgangsbetalingen, der længe har været tilgængelig på internettet, da arrangørerne kun vil acceptere kontante britiske pund ved selve indgangsporten til Super Rally. Det forlyder, at det IKKE vil være muligt at betale indgangsgebyret med et kreditkort på stedet, og det samme vil formodentlig gælde i forhandlernes område og dermed også i træffets madområde. Nogle af forhandlerne vil måske bruge de ældre typer af manuelle kreditkortmaskiner, men det kan man ikke vide sig sikker på. Ifølge redaktionens information vil der ikke være nogen mulighed for at hæve kontanter fra nogen kortautomater i selve Super Rally området. Ude på contryside Lincoln er en fantastisk by og bør naturligvis opleves, men Super Rally-området ligger lidt ude på landet, og man vil være nødt til at tage sin motorcykel eller en taxa ind til selve byen. Minibusser fra festpladsen vil også i et vist omfang være et muligt transportmiddel under Super Rally.

2 Flensborg/Rotterdam-Hull/ Lincolnshire Km: 646 til Rotterdam, 77 km i England Sejltid: 12 timer Færge: P&O ferries: http://www.aferry.dk/ rotterdam-europoort-hull- f%C3%A6rge.htm Ca. priser: 2440 DKR for retur

3 Flensborg/Calais-Dover/ Lincolnshire Køretid: 910 km til Calais, 354 km i England Sejltid: 1½ time Færge: P&O Ferries: http://www.aferry.dk timetable/CalaisDoverPOFerriesdk.htm DFDS: http://www.aferry.dktimetable/ DoverCalaisDFDSSeawaysdk.htm Ca. priser: 490 DKR for retur

m a j 2015 H-D Jour nalen nal en

7


SUPER RALLY 2015

Tilbage til Vikingernes England 3 H-D Journalens tredje og afsluttende artikel om de danske vikingekongers hærgen og erobring af England. Vi har tidligere berettet om Danelagen, det oldnordiske og engelske sprogfællesskab og Svend Tveskæg. Nu er turen kommet til én af den danske fordomstids største, mægtigste og kløgtigste konger; Knud den Store (ca. år 995 til år 1035). Knud den Store var en effektiv erobrer, der ofte krydsede Nordsøen med sine krigslystne vikingekrigere.

S

Tekst: Thea Torp

elvom Knuds far var Tveskæg, hans bedstefar Harald Blåtand og oldefar Gorm den Gamle, var Knuds vej mod en stabil magtposition lang. Han startede som vikingekriger og endte som én af Danmarkshistoriens mest succesfulde konger. Knud, der efter sin død fik tilnavnet ”den Store”, formåede i sin tid at blive konge over hele England, Danmark, Norge og opnå herredømme over store områder i Sverige. Han havde kontakt med nogle af de væsentligste magtmænd, konger og kejsere i Europa, og hans regeringstid var præget af stor stabilitet i en ellers omskiftelig og blodig europæisk middelalderverden. Men Knud måtte starte med næsten ingenting. Da Svend Tveskæg døde i år 1014, umiddelbart efter at han succesfuldt erobrede England og blev valgt som konge af det engelske rigsråd efter mange år med blodige, danske plyndrings- og erobringstogter, stod Knud til at overtage den engelske krone. Det skulle angiveligt have været Tveskægs sidste ønske, hvisket på dødslejet. Den danske krone blev samtidig tildelt den anden søn, Harald d. 2. Men på trods af Knuds opbakning fra Tveskægs tusindmandsstore hær, som han efter sin fars død straks blev valgt til konge over, var det engelske rigsråd mere tvivlende.

8

H-D Jou rnal rnalen en m a j 2 0 15

Deres frygtede fjende var netop død, og det havde formodentlig givet dem nyt mod. De sendte i stedet bud efter den besejrede engelske konge, Æthelred, der levede i eksil med sin æt i Normandiet. Han indledte sammen med sine styrker et oprør, der tvang Knud og den danske hær tilbage over Nordsøen. Kampen mod Edmund Jærnside

Her var Knuds bror, Kong Harald d. 2, ikke specielt interesseret i at dele magten med sin hjemvendte bror. Han gav i stedet Knud flere og nye tropper, så han i eftersommeren år 1016 igen kunne sejle med sin flåde mod vest på endnu et stort erobringstogt. De mange skandinaver i Danelagen skulle ikke bruge megen overtalelse, før de stillede sig bag den danske viking. Kongemagten i England var dog lidt sværere at overbevise. I mellemtiden var den gamle kong Æthelred død og erstat-

tet af sin søn, Edmund Jærnside, der skulle vise sig at være en ligeværdig rival for den danske kongesøn. De to udkæmpede flere drabelige slag mod hinanden i det engelske, indtil de til sidst mødtes ved en rådslagning og besluttede at dele England imellem sig – til stor fordel for Knud, der fik Midtengland og Danelagen, mens Edmund måtte ”nøjes” med Sydengland. Da Kong Edmund kort efter døde, gik den del også til Knud, der nu kunne se sig selv som konge over hele England. Han var på det tidspunkt var mellem 20-25 år gammel. Konge over England, Danmark, Norge og dele af Sverige

Han giftede sig i 1017 klogt med Emma, Æthelreds enke fra Normandiet, hvilket tvang den tidligere engelske konges øvrige sønner på afstand af


Få kan sige noget om, hvordan Knud den Store egentlig så ud. Her er et kalkmaleri af ham fra hans samtid.

Her er et andet, fransk bud på, hvordan Knud den Store så ud. Billedet er dog omtrentlig fra 1700 tallet, men det viser, at eftertiden har været meget optaget af den store Dannerkonges bedrifter.

kronen. Året efter, i 1018, døde Kong Harald d. 2 (ifølge flere kilder under mystiske omstændigheder), og Knud rejste tilbage for også at gøre krav på den danske krone. Han bosatte sig dog i England og vendte senere kun tilbage til sit fædreland, når der opstod problemer, der var store nok til at tage kongens opmærksomhed. I 1020 gjorde Knud også krav på Norge, der to år senere – efter endnu mange blodige slag – også blev tilføjet den mere og mere magtfulde dannerkonge. Det fik Skotland til også at tilslutte sig – og nu kunne Knud kalde sig “konge af hele England, og af Danmark, af Nordmændene og af en del af Svenskerne.” Kong Knud var ikke blot en vikingekriger med held på slagmarken, men også en meget dygtig politisk leder. Da han som konge regerede over de krigslystne vikingenationer (Danmark, Norge og dele af Sverige), kunne han holde England fri fra plyndringstogter, og derfor kunne området koncentrere sin energi om andet end at gardere sig mod vikingerne fra øst. Han forstod samtidig vigtigheden af at holde et folk samlet, hvorfor han indtil sin død formåede at holde fred og skabe gode vilkår for handel- og uddannelsesmuligheder landene imellem. Det

betød specielt en kraftig udvikling i Danmark, der i høj grad fik meget ud af den engelske kulturudveksling og kunne drage nytte af de engelske klostre og universiteter, hvor datidens væsentligste danske præster og embedsmænd fik deres uddannelse. Udviklingen under Knud den Stores regeringsperiode fra 1016-1035 banede vejen for, at Middelalderen i ca. 1050 kunne indtræde stærkt i Danmark. Men det er en anden historie… H-D Journalen afslutter dækning af de danske vikingers færden i England for mere end 1000 år siden. Vi håber, at nutidens danske vikinger vil føle sig godt klædt på, når vi på ryggen af de motoriserede Milwaukee jernheste igen betræder den engelske muld. Super Rally afholdes i Pinsen fra d. 21.-25. maj i Lincolnshire, Danelaw, England.

En Legende om Knud den Store Skønt Knud opnåede stor magt, var kendt for sit temperament og hang til at svinge sværdet, var han samtidig også en viis og meget troende mand. Da nogle smigrende hofmænd påstod, at den danske konge var så mægtig, så han kunne ”befale havets bølger at trække sig tilbage”, beordrede Knud sin trone ført ned til en nærliggende strand, hvor den blev placeret, så bølgerne kunne skvulpe mod kongens fødder. Her sad han lidt, med sine hofmænd omkring sig og så ud mod havets horisont, bevægedes måske af havets rolige, men overvældende styrke, alt imens tidevandet langsomt kom ham nærmere. Han befalede det at trække sig tilbage, men da der som forventet intet skete, sagde han ifølge legenden til de hofmænd, der stod samlet omkring ham: “Lad alle mænd vide, hvor tom og værdiløs kongers magt er. For der er ingen anden, der er navnet værdigt end Gud som himmel, jord og hav adlyder.” Knud var ikke bare en religiøs mand, men også en dygtig politiker, der kendte sine begrænsninger, på trods af hans position som én af Europas mægtigste konger.

Knud den Stores dannerrige, da det var størst. m a j 2015 H-D Jour nal en

9


SUPER RALLY 2015

Federation Harley-Davidson Clubs Europe

Den Flyvende Hollænder er et legendarisk spøgelsesskib, dømt til at sejle på verdenshavene for evigt og kan derfor aldrig lægge til havn. Myten om skibet er formodentlig dateret helt tilbage til det 17. århundredes maritime folkeminder. Af: Sekretær Ulf Jensen, The Federation Harley-Davidson Clubs Europe

At vandre, at drikke og at tænke sig igennem en Super Rally-nat

Super Rally er en 24-timers arbejdsdag for mig, hvor jeg går rundt på træfpladsen for at mødes med mennesker og klubber; både nye, gamle og alle dem, der gerne formelt vil meldes ind i vores føderationsfællesskab, enten som nye medlemmer eller som hele klubber. Sidste år var ingen undtagelse. Nogle tyske, franske og svenske klubber bad om mere information om, hvordan man tilmelder sig vores ”familie”. Når man, som jeg, dermed vandrer Super Rally-pladsen tynd, kan man næsten uundgåeligt komme til at stille sig selv spørgsmålet: ”Hvorfor slutter disse mænd og kvinder sig til HarleyDavidson klubberne?” Jeg tror, der findes rigtig mange grunde hertil, og jeg vil her prøve at gå på opdagelse i mine tanker omkring det. Først og fremmest handler det om den enkelte klub. Mennesker melder sig ikke bare ind i en motorcykelklub

10

H-D Jou rnal rnalen en m a j 2 0 15

for at melde sig ind i ”noget”, men fordi det lige præcis er i den klub, de finder det specielle formål, noget der tiltaler dem. Hver klub har sine egne regelsæt, filosofier, og selvfølgelig har medlemmerne i hver klub deres helt unikke personligheder, og det er med til at gøre klubberne og de enkelte Chapters til noget helt for sig selv, noget der adskiller dem fra alle de andre motorcykelklubber. Klubber med et stærkt fælleskab

Der er mange klubber, hvis fundament hviler på et princip om broderskab. Jeg kender også en klub, der minder mere om en støttegruppe, med fokus på at dets medlemmer forbliver ædru og ”clean”, et klubfællesskab som hjælper én til at komme videre efter et misbrug. Tænk på det som en gruppe af Anonyme Alkoholikere. Der er klubber for folk, der er eller har været aktive i militær, politi osv. Der er andre for rene veteraner, og disse

klubber eksisterer bl.a. for at skaffe velgørende støtte til veteran-sagen. Der er også klubber, der er baseret på tro. Nogle af dem er motorcykelklubber for kristne, og der er nogle for jøder. Der er også nogle, som bare afholder motorcykelgudstjenester, og som egentlig minder mere om kørende kirker end om reelle klubber. Her samles folk for at køre motorcykel, synge salmer og lytte til religiøse prædikener. Der er klubber, som er centreret omkring professioner, som fx politimænd, brandmænd og minearbejdere, og nogle klubber består af lokale fagforeningsfolk. Der er nogle, der tilslutter sig disse klubber for at mødes med folk, der er socialt og politisk ligesindede, og som elsker at køre på motorcykel. Og endnu nogle klubtyper er virksomheder, der ejer barer, restauranter eller andre registrerede selskaber. Nogle sælger pistoler, prostituerede og/eller stoffer. Deres mål er at tjene penge. Andre klubber er kun interesserede i at feste, det kan være et formål at kunne drikke igennem hele natten – eller hvad end der nu virker optimalt for dem. Identitetsskabende

Med alt det på sinde, så tror jeg, folk bliver medlem af motorcykelklubber, fordi lige netop den klub, de har valgt, tilbyder præcis det, de vil have. Det kan være en fornemmelse af broderskab, af familie, af fest eller spirituel


Sekretær Ulf Jensen er svensker, og han har netop meddelt, at han efter 16 år nu sidder i den sidste valgperiode i The Federation Harley-Davidson Clubs Europe. Til det europæiske præsidentmøde i 2016 skal der vælges en ny sekretær.

healing. Hvis du derfor undrer dig over, at nogen, du kender, melder sig ind i en motorcykelklub, så kig på selve klubben. Mange melder sig ind, fordi klubben tilbyder et specielt rygte, en identitet. Hvis en klub har et veletableret renommé, godt eller dårligt, vil det smitte af på den, som bærer klubbens farver. Fra den vinkel melder folk sig ind, fordi de søger legitimitet, fordi de vil fremstå ægte og originale i andres øjne – som ”the real deal”.

klubber”, som i modsætning til motorcykelklubberne bare er samlet omkring selve køreturen på motorcyklen. Motorcykelklubber har som regel et større formål og regelsæt end bare det at køre på deres bikes. Køreklubben har ikke andet formål end at samle folk omkring det at køre på motorcykel, måske efterfulgt af noget frokost og en enkelt øl. Hvad der er forvirrende, når det kommer til at kunne skelne mellem køreklubber og motorcykelklubber, er, at nogle motorcykel-

De store foreningsklubber

Større klubber sætter derimod deres lid til den gode organisatoriske struktur for at holde orden i tingene. En masse mennesker trives med det. De er den aktive del af disse store klubber, fordi de synes om ”struktur og orden” i deres liv. De vil gerne bidrage til et større formål, og de vil finde deres plads i det rammeskabende arbejde. Andre mennesker er bare faret vild i livet, og i motorcykelklubben bliver de tilbudt en bekræftende ”familie” og en plads i en struktur. De andre klubmedlemmer tilbyder dem støtte og opbakning omkring deres person. Der er også nogle midaldrende, der måske er begyndt at kede sig lidt i livet. De har kone og børn, men deres børn er blevet voksne, og romancen med ægtefællen er måske ikke længere den samme blussende flamme, som den tidligere har været. I stedet for at være utro, finder de en motorcykelklub, som kan give dem nye oplevelser og noget at se frem til. Federationens tilbud

Husk også på, at der er rene ”køre-

fa k ta :

Federation Harley-Davidson Clubs Europe er den største sammenslutning af uafhængige Harley-Davidson klubber i verden med 38.000 medlemmer i 120 klubber fra de fleste europæiske lande. Det er den eneste motorcykelorganisation, som kan bruge Harley-Davidsons logo og navn. Federationen blev etableret i 1991 og blev i 2000 accepteret som en European Economic Interest Group og man kunne derfor beskyttes under EU-loven. FH-DCE lever op til EUstandarderne med hensyn til organisation og navnet FH-DCE Super Rally® og FH-DCE logoet er et registrert varemærker, der eksklusivt er ejet af FH-DCE medlemsklubberne. Det er en organisation kun for HarleyDavidson klubber, og de burger ikke initialerne “MC” eller navnet “Motor Club” i klubnavnene. Det er denne Federationen der afholder det årlige FH-DCE Super Rally® i Europa.

klubber faktisk er køreklubber, hvis man betragter dem nærmere, og der er nogle, der kalder sig en køreklub, selvom de faktisk er, og fungerer som en ren motorcykelklub. Det gør de sidste, fordi nationale konføderationer af ”gamle” motorcykelklubber i deres område gør det besværligt for nye, frie motorcykelklubber at eksistere selvstændigt. Mange af disse klubber søger efter frihed i et højere niveau, og det er forhåbentlig, hvad der bringer dem til os her i FH-DCE, hvor alle motorcykelklubber er på et lige niveau. Det skal vi være stolte af, og lad os aldrig glemme, hvad det er. For mig er vores føderation et sted, hvor alle forskelligheder forstås som noget meget positivt, og hvor alle er lige meget værd uanset udgangspunkt. Derfor et tillykke med vores føderation. Og nu tilbage til den Flyvende Hollænder

Efter at Super Rally 2014 var blevet afsluttet, fandt esterne en sort Ultra Glide med hollandsk registreringsnummer placeret efterladt på træfpladsen. Det var et mysterium. Var ejeren blevet berøvet eller var han druknet, havde han/hun fundet en ny, stor kærlighed i Talinn og sovet over sig dér? Der blev etableret kontakt mellem Estlands politi og Interpol, og de fandt efter nogen tid ud af, at køreren havde efterladt sin Ultra Glide på stedet og taget et fly hjem til Holland uden at sige det til nogen. Så, gode folk, jeg ved ikke, hvem køreren er, men vi fik da fundet ”Den Flyvende Hollænder”!

m a j 2015 H-D Jour nalen nal en

11


SĂŚson 2015 12

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


VOXPOP

Årets første festdag Tekst og foto: Distriktsjournalisterne

Tom Minde Jørgensen er et kendt – Medlemsnummer 378 dse. Det er kre ley Har ske dan de i ansigt mmer sig ska og , Tom nok nr. 358 siger sivt. Tom kom pas er p.t. det at r, ove t sikker fra det nordligste til sæsonåbning i Aarhus ehead, men er Jylland på en 1946 Knuckl ger John at svo d me for nok mest kendt ing” og slå talk the do es ckl knu the ”Lets t Flats. Sal ille nev Bon verdensrekord på ) 013 3-2 nr. en nal Jor (H-D

R

imfrosten forsøger at hænge fast i æbletræets grene, men varmestråler brænder nådeløst igennem i den kolde forårsluft. En tåge af kulde omslutter fuglenes leg i kronen. Solen insisterer på at melde det forår, vi bikere har længdes efter så forfærdelig længe, utålmodige som indespærrede vilddyr. Marts måned og de første dage af april har budt på mange rigtig dejlige solskinsdage, men nætterne har været frostkolde, og landets trafikdirektorat har sendt oceaner af saltspreder ud på de danske landeveje; ikke nogen god cocktail for en lykkelig Harley-ejer. En tidlig morgen, lørdag den 11. april, kikker Harley-Davidson-ejeren ud af sin garagedør og nyder den stigende forårstemperatur. Dagen er perfekt til årets første køretur til forårstræffet hos Harley-Davidsonforhandleren. Kulden i vinden bider ganske vist i ansigtet, og man skulle nok ikke havde valgt de helt tynde sommerhandsker, men vejen er tør og saltfri. Den tunge Milwaukee-benzinmotor elsker den råkolde luft med det høje fugtindhold. Lyden af en varm Harley-Davidson med Full Throttle på en kølig forårsdag er vildt vanedannende, og nydelsen af motorcykel og længslens blikke fra medtrafikanterne er ventetiden værd. Ekvipagen har aldrig set bedre ud og sjældent lydt mere rå, som et vedvarende brøl fra en bjørn, der står op efter vinterhi. På de 3 adresser med Harley-Davidson forhandlere i Danmark var lyden ekstatisk, stemningen venskabelig og fremmødet af venner nærmerede sig en ny rekord. Sæsonstart 2015 blev igen til den store festdag.

m a j 2015 H-D Jour nal en

13


SÆSONG Å BN I N 20 1 5 Å r h us Tekst: Bestyrelsen Distrikt Midt

S

olen stod højt fra morgenen af på denne skønne lørdag, og da vi kom til klubben i Hårup var den første H-D allerede mødt op. Det var bare med at få startet kaffebrygningen, da det trods alt var april-køligt. Der mødte efterhånden en 6-7 stykker op, som ville dele den dejlige morgenstund med ligesindede. Klokken 09 var det tid til at vende H-D’erne mod Aarhus, og Kaj Skouborg var lokket til at køre Road Captain, som så mange gange før. Turen gik ad den gamle hovedvej mod Låsby og videre på Silkeborg motorvejen derfra. I fin og fornem samling nåede vi frem til Caps på Grenåvej, og da klokken kun var kvart i 10, måtte vi ind af lågen. Vi var ikke de eneste, der havde brugt denne skønne morgen til at køre til Caps, der var allerede en lille flok på pladsen. Distriktets fine nye øl- og indgangsvogn var på plads, og Stig Østergård var klar til at sælge af de gyldne dråber. Der kom motorcykler og folk i en lind strøm hele formiddagen, og der var cykler over alt på pladsen. Folk fik sig en fin kop kaffe samt et rundstykke, og derefter kom der gang i pladsen. De fine nyere cykler blev beundret, og de gamle nydt og respekteret, en skøn miks af ny og gammel var parkeret rundt på pladsen i fin forenelighed med de mange flotte nye H-D motorcykler i Caps’ demoafdeling. Hurtigt var der en lang kø til prøvekørslerne. Folk sad ret op og ned og lidt beklemte ved udkørslerne, men når de kom tilbage på pladsen, var smilet på prøvekørerne så brede, at man måtte flytte på afspærringen for at de kunne komme ind igen. Klokken 13.00 var det som traditionen foreskriver ved at være tid til afgang mod klubhuset i Hårup igen. Vi lavede en samling af flokken på den nærliggende OK-tank, da der ikke var plads ved Caps til fælles afgang. Da alle 17 H-D’er var samlet, førte Kaj Skouborg os igen ud på tur, der gik mod motorvejen via Viborgvej/Sabro afkørslen, herfra via Langelinje mod Sor-

14

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

”Foråret er den herlige tid, hvor vi alle iler ud i det fri for endelig at kunne indånde en frisk benzindunst”

De morgenfriske kunne få gratis rundstykker med pålæg og varm kaffe. Med det flotte fremmøde blev køen hurtig meget lang til morgenmaden.


VOXPOP

Jakob Hansen er fra Hornslet på Djursland og er her fotograferet i Aarhus på sin årgan g 1952 Panhead, næsten original og forbedret endnu me re her henover vinteren . Jakob har ejet denne flotte motorcyk el i næsten 10 år og er endnu ikke me dlem af H-DCDK…!? – Tidligere sloges Jak ob med gamle englændere.

VOXPOP

3873 kører på en Brian Gliese nr. al 1986 – til maj sk fra y Bo Softail Fat or hv , wa za rs Wa ham til den bl.a. bringe ørere i d andre Harley-k han slår følge me re til kø at n ne pla fter er et par dag. Dere se. æn gr ke til den ukrains Kraków og evt. i løbet af e rg No r tu en på Brian håber også sommeren.

ring og til Voel/Resenbro. Derfra tilbage til Hårup af de små kommuneveje. Da vi var vel fremme ved Distrikt Midts klubhus, var det tid til vores standerhejsning og med et par små ord og håb for en god sæson 2015 fra formanden gik fanen til tops. Derefter var det blevet tid til vores speedometeraflæsning for de, der ønskede at deltage i dysten om mest 2015-asfalt under dæk. Derefter var grillen fundet frem, Helle og Ulla havde lavet kartoffelsalat, og klubben var vært ved en øl/vand samt lidt godt til maven. Der blev hygget og snakket ved bordene, nogle ude i solen og andre inde under halvtaget, hvor grillen også arbejdede med at holde os varme. Hen på eftermiddagen brød de sidste op og kørte hjem. En stor tak til dem der hjalp til, både ved Caps og i klubhuset.

”Forår er, når du har lyst til at fløjte selv med dine sko fuld af snesjap” m a j 2015 H-D Jour nal en

15


S Æ SO N Å BN I NG 20 1 5 S JÆ L L A N D VOXPOP

C

Tekst og foto: Erla Sævarsdóttir

APS København åbnede dørene for motorcykel-entusiaster lørdag den 11. april. Vejret var fantastisk, og gaden var allerede fyldt med parkerede motorcykler inden butikken åbnede klokken 10. Pølsevognen var på sin plads, der var gratis drikkevarer og super rockmusik, og så kan man ikke bede om mere. Prøvekørsel af de nye modeller er altid populært, og personalet havde travlt med de mange kunder i og omkring forretningen. Det var virkelig sjovt at se så mange Harley-Davidson kørere samlet på et sted for nogle få timer, hilse på hinanden og nyde samværet og de mange flotte motorcykler.

Terese Tarp nr. 9824 kører på en Sporster Custom 88 3 årgang 2004. Terese har kørt Harle y siden 2006. De sidste 2 år er det do g ikke blevet til så mange ture pga. fam ilieforøgelse. Terese fortæller: ”Årets første tur på ryggen af min Harley udløser et langt forårsbrøl og et smil fra den ene side til den anden. Solen skinner og jeg føler mig møg heldig - alt er godt. En sidevogn til Luca, min datter, ha vde heller ikke været af vejen, hun vil meget gerne med men må ind til videre nøjes med pasning fra bedstefor ældre.”

16

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


Hos alle tre forhandlere var der igen tale om noget der lignede ny besøgsrekord. Stemningen var en forårsfest værdig, og personalet så ud til at have forrygende travlt. Kasseapparaterne klingede lystig hele dagen.

VOXPOP

Henriette Askholm Jørgensen er i gang med hendes 4 sæson og kører på en Super Low 2012 . Hun har kørt 2193 8 kilometer på samm e kværn og skal i år til Super Rally i England og en tur til Harzen. Henriette deltage ivrigt i lok al arrangementer i No rd og alle de træf i DK, som hun kan komm e af sted med at pa sse ind i sin kalender.

Der blev på alle tre adresser landet over spillet Rock’n Roll fra opstillede blokvogne i det gode forårsvejr, og en mindre musikfestivalstemningen bredte sig. Det er en fed tradition, der her opbygges af landets Harley-Davidson forhandlere.

”Der var så meget forår i luften, at det kunne få en biskop til at bide en serveringsdame i øret” ”Forår er en øvelse i udødelighed” Henry David Thoreau (amerikansk forfatter, 1817-62)”

m a j 2015 H-D Jour nal en

17


SÆSONG Å BN I N 20 1 5 m bornhol

VOXPOP

Tekst og foto: Marianne Rønn Dam

29

fremmødte Harley´er kører mod nord på Bornholm. Turen blev lidt længere end først planlagt, nu da vejret var så godt. Vi kørte igennem Almindingen, Østerlars, Gudhjem og op langs kysten til Allinge. I Allinge bestilt vi kaffe og den obligatoriske lagkage. I år skulle vi forny os lidt og prøve noget andet end det gamle posthus, så kaffen blev indtaget hos Høiers IsCafé, hvor vi satte os til et veldækket kaffebord.

“Se mine venner, foråret er kommet! Jorden har med glæde taget imod solens omfavnelser,

og vi vil snart se resultatet af deres kærlighed” Sitting Bull (leder af Sioux-folket, ca. 1831-90)

Der er ingen H-D forhandler på solskinsøen Bornholm, men derfor kan man jo godt mødes og hygge igennem i øens Harley-miljø. Sæsonstart 2015 blev også til en festdag på Bornholm.

18

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

Johnny Holm nr. 1098 8 har været medlem siden 2009 , hvor han startede ud på en Sporster fra 2006. Her i 2015 ha r han så investeret i en Fat Boy på en ste l 1990 og en motor 199 7. Johnny håber 2015 vil byde på mange go de køreoplevelser.


Det vigtigste på dagen er for mange mødet med alle de andre venner og Harley-elskere. Til forhandlernes åbenhus-arrangementer snakkes der på tværs af forening, klub og tilhørsforhold. Mødet handler om at nyde den fælles passion for HarleyDavidson – og måske for at gøre dagens rigtig gode handel.

Ved bordene blev der nydt rundstykker, senere godter fra grillen, og mange fik da også lige en enkelt fadøl eller to i det flotte solskinsvejr.

”Når man sidder stille og laver ingenting, kommer foråret, og græsset vokser af sig selv” Zen-buddhistisk ordsprog

S Æ SO N Å BN I NG 20 1 5 SY D

S

Tekst og foto: H.C. Besendahl

olen skinnede fra en skyfri himmel denne lørdag formiddag, så der var ingen undskyldning for at hænge hjemme i casa’en, det var bare at få H-D ud og vinden i ansigtet, og insekter ind i mellem tænderne. Der var rigtig mange, der benyttede sig af det gode vejr og fandt til Custom Cycles sæsonstart. Der var folk fra næsten hele landet, og jeg hørte i forbifarten, at der skulle være et par stykker, der var kommet helt fra Hjørring. De første tyvstartede allerede klokken 09, så rundstykkerne slap desværre op allerede klokken 10.30, og gæsterne blev ved at komme hele dagen. Jeg ved ikke, hvor mange der har været, men jeg synes aldrig at have set så mange motorcykler i og omkring forretningen i Rødding før. Der var sågar parkeret motorcykler inde i nogle af naboernes indkørsler. Køen til de kendte ringridderpølser ville heller ingen ende tage, lige som der også var rigeligt at se til i selve butikken og ved demokørslerne, så det må siges at have været en god dag for Jens og Max med hjælpere, og ikke mindst for alle gæsterne, der også blev underholdt med solid rock, leveret af gutterne fra The Dirt Session.

m a j 2015 H-D Jour nal en

19


[ Full Tour Thailand 2015 ] BURMA

Tre år i træk har redaktøren været på motorcykeleventyr hos Mr. Carlo i The Wild East, Thailand. Landet hvor bikerkulturen er helt original, og hvor den lige så klart er stærkt inspireret af de gamle, skandinaviske bikertraditioner. I år blev rejsen fortaget sammen med klubbens webmaster og det hele blev næsten til The Full Tour Thailand

tekst og foto: Torp

V

i forlader Burapa Bikemeet i Pattaya og kører østover til Surin ved grænsen til Cambodia, derefter op igennem østlandet og det store landbrugsområde, også kaldet Thailands risskål. Vi lander i storbyen Nong Khai på grænsen til Laos og fortsætter vestover på smukke veje der ligger på selve bredden af mekongfloden, videre op til tempelbyen Chang Mai, hvor vi på 240 kilometer bliver udfordret af

20

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

1.864 uendeligt smukke bjergsving, i det som thaibikerne kalder The Mae Hong Loop. På grænsen til Burma bumler vi tusind kilometer direkte sydover på dustroad, og endelig via highway tilbage til vores udgangspunkt på paradisøen Koh Phangan nede i Thailandsbugten. Vores Thailand Run 2015 på godt 5.000 kilometer går igennem fladt terræn med rismarker og sukkerrør, bløde bakkede landskaber med øde tropejungle, og over den

ene dramatiske bjergkam efter det andet, forbi utallige templer og ensomt beliggende landsbyer. Vi møder originale thaibikere, bønder, munke, flygtninge fra Myanmar og naturfolk. Tropesolen brænder nådeløst igennem, og vejene er indimellem udfordrende, støvet hænger i ganen, og øjnene trættes af en ren uendelighed af grønne nuancer – The Full Thai Tour 2015 brænder sig varmt ind i krop og sjæl.


Mai hong son

Laos chiang mai

nong khai

mae sot

tak

THAILAND

Surin

Ratchaburi

bangkok

CAMBODIA Pattaya hua hin

Don Sak

m a j 2015 H-D Jour nal en

21


[ Full Tour Thailand 2015 ]

FoThrai-btikheres inKPeinacge an! d Love 1%

Når man som Farang (thaiudtryk for en ”hvid, og relativ velhavende fremmed”) kommer rundt i den etablerede bikerkultur i Thailand, virker det som om at antallet af det, vi normalt kalder Outlaw bikere, er langt mere omfattende end herhjemme i Europa. Mange af de store, thailandske klubbers rygmærker bæres af farang-bikere, men thai-bikerne synes også at have et ønske om at ligne de ”gamle” klubber med deres markante Colors, og det understøttes af, at Onepercent mærket nærmest anvendes af alle. I første omgang virker det noget grænseoverskridende, men efter nærmere indsigt afdramatiseres det helt. I Thailand ser man på ingen måde verden

med de samme øjne, som vi gør i den vestlige kultur, herude har de deres helt egen tolkning og tilgang. Det er som med det berygtede svastikakors (hagekorset), der her i Thailand ikke er et symbol på en vanvittig politisk ideologi, men derimod et anerkendt religiøst symbol for solen og årstidernes skiften, der bliver anvendt overalt som piktogram for hellige steder. I Thailand er Oneprocent mærket nærmere et neutralt symbol for den frihed, bikeren søger i Big-Bike bevægelsen, og Big-bikerne er på ingen måde i opposition til det etablerede Thailandske samfund, tværtimod. Big-bikere i Thailand, og dermed også alle de, der bærer det

i Europa meget kontroversielle Onepercenter mærke, har en fin og veletableret forbindelse til både politi, militær og især til landets kongemagt. Landets største og den helt afgørende bikerorganisation hedder SMCA (Siam Mo-

„I Thailand er langt de fleste 1% Big-bikere på ingen måde i opposition til det etablerede samfund, tværtimod!“

22

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


Oppe fra scenen afholdes en lang og traditionsrig hyldesttale til konge og fædreland. Alle deltager uden undtagelse. Også enhver farang med almindelig fornuft. Brødrene fra Asian Nomad MC rejser sig og tænder et lys i respekt og bøn for den kære thai-konge, der menes at ligge syg i kongepaladset i Hua-Hin.

Reza Burapa er thai-bikerkendis og her læser af det danske klubblad H-D Journalen. Reza er berømt for sine ekstreme off-roadture, og på hans facebookprofil kan du følge ham udføre de vanvittige Hill Climbs i den nordthailandske bjergjungle. Reza Burapa kører og lever for de lette off-grid motorcykler, der anvendes i de områder, hvor der kun lever naturfolk, og hvor ingen turister og almindelige mennesker normalt kommer. På Facebook kan man søge venskab med Reza og få de mest ekstreme opdateringer fra det vilde bikerliv i Thailand og Laos. Billedgalleriet er nærmest uvirkeligt.

torcycle Association) og har over 1/4 million medlemmer. Her lægger man meget stor vægt på respekten for den thailandske kongefamilie, man hylder i den grad den thailandske konge. Til et bikemeet i Thailand kan der være tusindvis af deltagere, og under de fra scenen lange, lange forløb med den traditionsrige hylester til konge og til fædrelandet Thailand deltager alle uden undtagelse, også enhver farang med almindelig fornuft. Der fortælles om en farang-biker, der efter en noget armeret aften på et værtshus i Chang Mai, anvendte en tusch på gaden og i kådhed tegnede et overskæg på en plakat med kongens portræt. Reaktionen var direkte og uden forhandling hos politiet, og han blev efterfølgende idømt 15 års direkte fængsel for at udvise den kære thai-konge foragt – at den sølle mand så blev løsladt på kongens benådning efter 28 måneder i et usselt og overfyldt fængsel, det viser jo bare thai-kongens storhed. Det omtalte One-percent forhold

bliver også afspejlet af det vedholdende rygte, at politiofficer for storbyen Hua-Hin skulle være klubpræsident for det lokale Bandidos Chapter. I thai-sammenhæng er det ikke vildt underligt, men i Danmark ville det nok give nogle overskrifter i formiddagsbladene. Forskellen er, at der i realiteten ikke eksisterer nogen konflikt imellem de ”gamle” one-percent klubber og staten Thailand. Alle ved, at en konflikt omkring de gældende thai-regler kun vil have en meget effektiv taber, og det er farang-bikeren. Det ved de såkaldte rockere, der kommer fra Europa, og hvis de ikke ved det, så lærer de det lynhurtigt. I Thailand kan man acceptere meget, hvis der bliver betalt ordentlig for det, men der er over det hele to helt absolutte grundregler: thaierne kører først, og dernæst ”lov følge eller land fly”, medmindre du høfligt betaler det, du bliver bedt om. Ganske simpelt og helt uden fortolkningsmuligheder.

Det thailandske biker-ikon, Præsident Jumeen fra Burapa Mc, er her fotograferet til et SMCA (Siam Motorcycle Association) arrangement, hvor bikere mødes for at hylde Thailands konge. De andre personer i gule t-shirts udgør ledende medlemmer fra motorcykelklubber indenfor militær og politi. Overfor ses et billede af Præsident Pee Bang for END-HEROES Mc Thailand, som deltager ved et farang-bikerparty i Phuket. Pee Bang leder den væsentligste klub i det sydlige Thailand. De to herrer, Jumeen og Bang, er tætte venner og ikke så nemme at komme uden om i det thailandske Big-bikermiljø.

m a j 2015 H-D Jour nal en

23


[ Full Tour Thailand 2015 ]

d o l f g n o k e M l i t l å k Fra riss

Det frugtbare lavland Landbrugsland og Mekongflod Søndag formiddag er vi noget trætte efter et par hektiske dage på årets Burapa bikeweek (Se artikel i HD-Journalen 02/15), men først på eftermiddagen rykker vi alligevel ud af Pattayas bymidte sammen med en større gruppe fra Asian Nomad Mc, der skal ned til Khao Lak i Sydthailand for at besøge et af deres Chapters. For klubbens webmaster, HD-Journalens redaktør og Mr. Carlo er kursen sat til den helt store mc-rejse, Thailand rundt, så vi fortsætter direkte øst imod Cambodia og følger landegrænsen til byen Surin, hvor vi ankommer til vores hotel sent søndag aften. Planen er på anden dagen at nå de 800 kilometer op til Nong Khai, og vi har bestilt frokost undervejs hos en dansk H-D kammerat, Jesper Madsen, der i Thailand bor midt i det store, grønne landbrugsområde. Ruten går igennem det, der kaldes risskålen i Thailand. Terrænet er fladt som en pandekage, og der er kun nogle få spadestik ned til grundvandet. Den våde jord er derfor optimal til dyrkning af ris og masser af andre tropiske landbrugsvarer. Mekongfloden udspringer fra Tibets bjerge over 4.000 kilometer borte og har en uvurderlig betydning for landbruget i lande som Burma, Laos, Thailand, Cambodia og Vietnam. Hele dagen cruiser vi på landeveje i det flade landbrugsterræn, hvor trafikken mestendels består af overlastede lastbiler med nyhøstede sukkerrør. Vi når Jesper Madsen først på eftermiddagen, hvor vi indtager et kort, men dejligt, traditionelt landbomåltid, da vi har aftalt at nå byen Nong Khai inden aften. Jesper følger med på hans kværn og ved 18-tiden fører han os ind i Nong Khai. Vi indtager en øl for at dæmpe landbrugsstøvets indvirkning på svælget og nyder den fantastiske udsigt fra havnefronten over til dagens sidste lys i Laos. Et lynbesøg hos den lokale Lobos-Mc klub når vi lige inden aftensmaden, derefter en godnatøl og så den tiltrængte nattesøvn. Næste morgen er vi igen tidligt oppe. Dagens program er at komme så langt op mod Chaing Mai som muligt og med et mindre sving sydover med en forventet overnatning i Phurua Nationalpark. Vi tumler lidt med at finde landevejen, der skal føre os langs Mekongfloden, men da det lykkedes, starter en fantastisk motorcykelrejse, hvor vi kører næsten 500 km på en mindre vej nærmest anlagt på selve flodbredden. Vi har Laos på den anden side af floden og passerer efter en tid hovedstaden Vientianes skyline. På vores side af Mekong er det klart thai-countryside, som må være et klondike for smuglere og diverse grænseoverløbere. Flodvejen bliver mere og mere kupperet i løbet af dagen og kommer efterhånden til at ligne terrænnet i Harzen. Vi holder frokost i en bambushytte direkte på floden, hvor prisen for fire gode måltider og rigeligt af den måske lidt for gode, iskolde øl ikke nåede op på 100 kroner. Nationalparken Phurua rammes ved solnedgang og i silende troperegn. Drivvåde finder vi langt om længe et måltid og en seng. Nationalparken er et populært feriemål for rige folk i Bangkok, hvilket i en thailandsk sammenhæng betyder helt vilde overnatningspriser. Efter tre forsøg finder vi et okay hotel til 150 pr. person. Næste dag er alt tørt igen. Vi tager afsked med Jesper, der må hjem til sin kone og deres nyfødte baby. Vi andre frie mænd forsætter i morgenkulde mod eventyret i nord til Thailands næststørste by, tempelbyen Chang Mai.

24

H-D Jou rnal en m a j 2 0 15

Over 10.000 kilometer tæt sammen på kryds og tværs gennem Thailand udbygger et solidt venskab.


Vi kører i det mest fantastiske motorcykellandskab. Vejene er rimelige, og der er praktisk talt ikke 50 meter, hvor det går ligeud. Hvis man forestiller sig Alperne, men med tropejungle, asiatiske dufte og det varmeste sommervejr, så er det ikke helt galt. Nede omkring Pattaya og Bangkok er trafikken direkte livsfarlig. På vej herop er trafikken måske tynd, men køretøjerne skræmmende. Det er tydeligt, at nogle af de tunge landbrugslastbiler i ”risskålen” føres af folk uden den store køreundervisning, med mindre man da kan få kørekort som ca. 12-årig i Thailand. Derudover er køretøjerne så mangelfuldt vedligeholdt og ovelæsset af sukkerrør, at tanker om f.eks. bremseafstand giver kuldegysninger, trods varmen. Men nu er vi fri af alle de tanker, og nydelsen af øjeblikket på motorcyklen er reetableret. Den ubegribelige smukke natur, duftene og den venlige lokalbefolkning får en til at glemme alle de tidligere bekymringer.

Det er smukt i Sydthailand med de hvide sandstrande, men i Nordthailand er det smukkere. Vi er på vej ind i den gyldne trekant. Området mellem Kina, Burma, Laos og Thailand der er kendt for opiumproduktion. I Thailand og Vietnam er dyrkningen stort set indstillet, mens den fortsat opretholdes i ukendt omfang i specielt Burma og i mere begrænset omfang i Laos. Specielt den thailandske del af området er populært blandt thaiturister, der nyder muligheden for at sejle på Mekongfloden og aflægge kortvarige besøg hos deres kære naboer i Laos.

I første omgang tænkte jeg et højt, let læs, når jeg så disse lastbiler, men så samlede jeg et tabt sukkerrør op på vejen og konstaterede, at vægten er ca, lig med en sukkerroe. Det du ser her på vejen er dermed et højt og meget, meget tungt læs.

Madsen i midten er en kammerat fra Østjylland. Vi besøgte ham i kærestens hjem i Nordøstthailand. Jesper er nygift og nybagt far. Den lille ny familie bor nu i Aarhus. m a j 2015 H-D Jour nal en

25


[ Full Tour Thailand 2015 ]

„Den gyldne trekant handler om opiumsdyrkning i grænselandet mellem Burma, Laos, Kina og Thailand“

T1.86h4esvinAsg ogialangn Loop t mere til i en ubegribelig smuk natur The Loop

Da mørket så småt er indtruffet, kører vi ind i storbyen Chang Mai og fortsætter ind til den gamle bydel, hvor vi finder et billigt hotel. Vi tager en hviledag i den charmerende kulturby. Redaktøren har en nærstående deadline på H-D Journalen, og hotellets gode internetforbindelse er velkommen. Næste dag fortsætter motorcykeleventyret. Det tager os lidt tid at komme nordud af byens morgentrafik, men endelig når vi frem til den anbefalede landevej nr. 1095, der går nordpå imod Mae Hong. Det er en legendarisk motorcykelrute og omtales nærmest som et livsmål for inkarnerede motorcyklister i denne del af Asien. Det svarer vel til legendariske motorcykelmål som Nordkap eller Gibraltar i Europa. De næste 250 kilometer kører vi igennem præcis

26

H-D Jou rnal en m a j 2 0 15

1.864 bjergsving. Halvvejs er jeg lidt for frisk og knalder i et skarpt højresving min Fatboy ned i et hul i den sølle asfalt. Der går et slag op igennem motorcyklen, og min fodbremse er væk. Det forøger spændingen dramatisk i det bjergrige terræn. Resten af formiddagen må jeg køre med motorbremsen og mit håndbrems på forhjulet. Efter næsten fire timers koncentreret bjergkørsel, når vi op til Mai Hong og på et kommunekontor, får vi et certifikat på, at vi nu har kørt den berømte Mae Hong Loop. Vi får også den flinke unge kontordame til at tage et gruppefoto op af kontorets facade, der er overklistret med mærkater fra hundredvis af motorcykelklubber. Vi klister naturligvis lige selv et par mærker på, fixer lidt elektrikerbånd og gaffatape omkring min fodbremse, drikker en

omgang koldt vand og hopper på cyklerne igen. Vi er meget langt hjemmefra og vil gerne bruge dagen på at køre sydover. Vi fortsætter i præcis samme type bjergterræn, men nu sydvest på Road 108 helt op ad Burmagrænsen, hvor vejbelægningen er blevet markant ringere grænsende til en dust road. Sent på eftermiddagen når vi den lille by Mae Sot og leder længe efter overnatning. Vi har sikkert kørt over 4.000 bjergsving igennem dagen og ikke kørt ligeud mere end 25 meter af gangen. Det er derfor tre trætte, men lykkelige bikere, der finder ned i dynerne. Næste dag over morgenkaffen fortæller hotelejeren nogle legendariske anekdoter om områdets natur og dets kvalitet for bikere. Vi forstår, at hovedsæson for oplevelserne er i november-december, hvor bjergene blomstrer smukkest. Da vi viser ham den planlagte rute ned ad vej 108 og derefter videre af vej 105, der fører til Burmas grænse, er responsen; ”måske er det muligt, men det er et meget vanskeligt og øde terræn med mange jordveje”. Vi vælger alligevel at holde planen og kører nu helt derud, hvor selv toldere og militær sjældent gider at anstrenge sig for at komme.


Politi Jeg har nu kørt godt 10.000 kilometer på motorcykel i Thailand, og vi har passeret et utal af trafik og militærkontroller. Jeg har endnu ikke haft min fod på asfalt i den forbindelse. Trods lange køer tøffer vi altid stille og roligt frem, når vi møder kontrollen er der øjenkontakt, og så triller vi ellers langsomt igennem - typisk med en thumbs up som hilsen fra de unge soldater. Billedet er en situation fra en rasteplads i år. En minibus med det sorte sikkerhedspoliti kører ind og kontakter os. Det viser sig at være en politichef og hans folk. Vi får fælles formiddagskaffe og under samtalen spørger chefen, hvor hurtigt vi kører på vores H-D. Carlo svarer forsigtig, at det vel er omkring de 110 (Det er 20 mere end det er tilladt). Jo, siger politimesteren, ”men hvad kan I køre på disse Big Bikes?” Carlo mener så, at det nok må være lige under 200, men tilføjer straks, at det jo ikke er tilladt, hvorpå den gode mand svarer: ”I må køre lige så stærkt, som I har lyst til her i Thailand!”

Certifikatet Her er de tre eventyrer fotograferet udenfor kommunekontoret i Mae Hong efter modtagelse af vores diplom. På billedet ovenover gør vi en rygepause ved en burmesisk flygtningelejr direkte i grænselandet. Generelt ser thailændere ikke så velvilligt på nabofolket fra Burma. Mange thai opfatter burmeserne næsten på samme måde, som mange danskere ser romaerne: negativt. Etnisk uro presser mange burmesere over på thai-siden. Denne flygtningeby rummer mindst 100.000 indbyggere og er opført af de flygtende burmesere selv. Byen er hermetisk lukket bag pigtråd med thaivagter for ca. hver 50 meter. Øverst til højre ses to glade bikere fotograferet på en mirakuløst stump af god ny asfalt ude i det thailandske no where. m a j 2015 H-D Jour nal en

27


[ Full Tour Thailand 2015 ]

Biker in Children Charity Hjertemøde på rette sted Ægte medmenneskelighed

Charles Wij er Biker med stort B – og han har foræret Lucifer-chopperen til Carlo kvit og frit. Carlo får dog først biken, når Charles har betalt for en klargøring i Carlos værksted. Den voldsomt tunge Yamaha Chopper har stået stille alt for længe hos Charles, og derfor blev den sat op på en pickup truck og sejlet over til The Handelbar hos Mr. Carlo. Chopperen er et glimrende eksempel på den vilde thaikultur. Til den store bagrulle er fælgen håndsvejset - alt er håndlavet. Biken er tungt som et ondt år og har en akselafstand på noget over to meter. Lucife r er og bliver et motherfucking beautiful bikemonster.

28

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

Den 26. december 2004 udløste et undersøisk jordskælv en tsunami i det Indiske Ocean. Tsunamien dræbte mere end en kvart million mennesker i 11 lande og oversvømmede kystområder med bølger op til 30 meters højde. Ødelæggelserne i Thailand var især store i feriebyen Khao Lak, nord for Phuket, hvor tusindvis af turister og lokale døde, og hvor store feriesteder blev reduceret til murbrokker. Et af disse Resorts var ejet af Charles Wij. Han overlevede selv mirakuløst og næsten uskadt i første omgang. I dagene efter naturkatastrofen gennemlevede det hjertevarme menneske det værste mareridt i hans liv. Næsten alle gæster, personale og tætte venner var forsvundet. De næste mange uger arbejdede Charles utrættelig døgnet rundt med at grave opløste lig ud af ruinerne og hjælpe sine traumatiske medborgere. Regningen kom efter en måned. Charles blev indlagt på et sindssygehospital i Thailand og opholdt sig der i et halvt år. Han kom ud på den anden side, men vil aldrig glemme oplevelserne i de thailandske institutioner. I dag har Charles et lille Resort på østkysten ikke langt fra færgen til Koh Phangan, havet herover er mere venlig.

Han er initiativmand og koordinator for en storstilet hjælpeorganisation, han kalder Charlies Childrens Charities. (CCC) Formålet er at hjælpe forældreløse børn og mentalt syge på institutionerne i Thailand. De forhold thaistaten kan byde samfundets svageste er ubeskrivelige. De har absolut ingenting udover måske en madras og det tøj, de går og står i. Thailands nederste samfundslag lever langt under fattigdomsgrænsen, og holdningen til de mentalt handicappede og forældreløse er, at de naturligvis ikke kan få mere end de fattigste, hvilket vil sige nærmest ingenting. Charles har set det alt sammen indefra og måtte gøre et eller andet. I dag er Charleys hjælpeorganisation anerkendt af den royale familie i Thailand, og han stiller et og helt ultimativt krav: hver eneste bath, hvert eneste bidrag der modtages og hver arbejdsindsats der gives, må gå direkte til de nødlidende. Organisationen har derfor ikke ansatte overhovedet, men kun 100% frivillige, og ingen bliver betalt nogle ydelser overhovedet. I stedet hjælper CCC med at organisere direkte hjælp hånd til hånd og afholder gratis ”ferieoplevelser” for forældreløse og mentalt handicappede. Charles er nu desværre selv fysisk syg med flere alvorlige hjerteoperationer bag sig, men det tales der ikke om. Han fortsætter ufortrødent den uegennyttige livsopgave – at hjælpe de børn, der ellers er uden håb i Thailand.


Charlies Childrens Charities Charles Wij har opbygget en hjælpeorganisation i Sydthailand, der er tæt tilknyttet den lokale bikerkultur. Charlies Childrens Charities (CCC) indsamler tøj, sandaler, legetøj, penge - alt hvad et meget fattig barn kan bruge. De indsamlede genstande bliver sorteret og bragt videre ud til forældreløse børn på usle institutioner, og her gør de stor gavn. Disse børn er ellers uden håb og lever i en helt hjerteløs verden uden medmenneskelig kærlighed. Når Charles beskriver det direkte møde med børnene, og den taknemlighed de udviser, løber alles øjne i vand. De her børn er helt op til 12-14 år gamle, typisk med et handicap, de har fået på grund af den håbløse opvækst, og de har aldrig ejet en bamse, en dukke eller en legetøjsbil. Mange af dem har aldrig fået en kram eller oplevet nogen medmenneskelighed. Institutionsbørn i Thailand er typisk forældreløse fra den dybeste fattigdom. De er måske lagt ud i naturen som helt spæde, fordi deres fattige familier ingen mulighed har for at tage sig af dem. Nogle bliver fundet og bragt til en nærliggende politistation, hvorefter de placeres på en børneinstitution, hvor man egentlig helst ser dem forgå. Disse børn er efterladt uden værdig fremtid. Når de møder CCC, ændrer det måske håbløsheden. Et kys her kan ændre en helt verden. Læs mere på Facebook under Charlies Childrens Charities

Der er lang vej til trafiksikkerhed i Thailand Dårligt vedligeholdte veje og hensynsløs kørsel er som bekendt en dårlig cocktail. Det har man specielt erfaret i Thailand, der i et forskningsprojekt i 2014 blev listet som det næstfarligste land at være trafikant i. Og det er selvom at dødsfald, personskader og generelle uheld på vejene i Thailand i løbet af det sidste årti er faldet med en tredjedel.

Af Thea Torp

Et forskningsprojekt udgivet i 2014 af University of Michigan Transportation Research Institute (UMTRI) har undersøgt og sammenlignet dødsfald på vejene i hele verden. I Thailand, som figurerede som nr. 2 på listen, var der 44 dødsfald pr 100.000 indbyggere. Det blev kun overgået af Namibia i Afrika, der med 45 trafikdødsfald pr 100.000 indbyggere årligt kan bryste sig af at have verdens mest dødbringende trafiksystem. Hvis man udregner procentdelen af dødsfald af det samlede antal uheld, var Thailands over dobbelt så højt som verdensgennemsnittet på 18%. Her har de europæiske lande ifølge rapporten derimod et gennemsnit på ca. 1%. Så man skal tænke sig om en ekstra gang, hvis ferien skal gå til det solskinsrige land. Specielt hvis man har planer om at køre landet tyndt på en Harley-Davidson motorcykel. En meget stor del af ofrene for den thailandske trafik er nemlig motorcyklister, anslår Thailands viceindenrigsminister Silapachai Jarukasemratana. Helt op imod 70-80% af de trafikkanter, der må betale den højeste pris på de thailandske veje, er bikere og/eller deres passagerer. Ofte skyldes det manglende hjelme, hastighedsoverskridelser og spirituskørsel. I 2013 var det kun 43% af thaimotorcyklisterne, der påførte sig hjelm, inden de startede knallerten. En endnu mere chokerende statistik viser, at helt ned til 7% af børnene fik en hjelm på, når de kørte med som passager.

Andre forhold herhjemme

Den danske trafiksikkerhed bliver derimod bedre og bedre. Rekorden for dræbte i trafikken er fra år 1971 med ca. 1200 dødsfald. Siden har restriktioner som fx fartbegrænsninger på vejene i 1974, den lovpligtige sikkerhedssele i 1976 og de lovpligtige styrthjelme været med til at få statistikken til at gå den rigtige vej. År 2012 blev et mere positivt rekordår med kun 167 dræbte i trafikken, 15 af dem var motorcyklister, hvilket er det laveste siden 1930erne, da man begyndte at lave statistik over trafikuheld. I år 2014 døde 170 i trafikken herhjemme. Placerer man Danmark på UMTRI’s liste, er der i Danmark ca. 6 dødsfald pr 100.000 borgere. Vi er dermed placeret som nr. 173 ud af alle 194 lande.

Rest of the world

Thailand

Go

Go

Go safe

Go fast

Stop

Check if no police then go

m a j 2015 H-D Jour nal en

29


[ Full Tour Thailand 2015 ]

se i arad P n i Biker

Workshop and handlebar Et varmt værksted

Fra The Loop i Mae Song har vi cirka 1.600 kilometer hjem til Don Sak, hvor vi kan sejle til paradisøen. Vi deler vores hjemtur nedover med en overnatning i Tak og derefter et i Hua Hin med et aftensmøde med vennerne fra Asian Nomad Mc, der er på hjemtur fra et besøg hos deres Chapter i Khao Lak. I Hua-Hin møder vi Steen Høgh fra Aarhus, der også lever på en H-D motorcykel i Thailand, og vi spiser vores morgenmad hos Kurt Andersen, der kører Honda-knallert og hader alt der har med ordentlige motorcykler at gøre. Bikermiljøet i Thailand er stort, mangfoldig og især hjertelig. Hjemme på paradisøen går dagene nu i ren afslapning og hygge. Bikerbaren på Koh Phangan glider tilbage til hverdagen med morgenhygge i kaffebaren. Hos Carlo og Nid er der et komplet feriemiljø for en Old School biker. Om morgenen vågner vi op til gourmetmorgenmad i The Blue Top kaffebar. I løbet af dagen hygges der i et velorganiseret motorcykelværksted, og hen under aften starter stedets restaurant og tilbereder typisk traditionel dansk mad. Hele dagen og især efter aftensmaden chiller vi i The Handle-Bikerbar med kølige fadbamser og diverse shit. Et sandt bikerliv i et afslappende loop. Når jeg får lyst, hopper jeg på min lille lejeknallert og udforsker de smukke betonveje på den skønneste paradisø Koh Phangan, der ligger cirka én times sejlads nord for Koh Samui og er roligere og mere uberørt end noget anden sted jeg kender i Thailand. Byen Haad Rin på øens sydspids er kendt for sine Full Moon Parties, hvor omkring 20.000 unge backpackere kommer fra nær og fjern for hver måned at holde en vild teknofest på stranden, til solen står op. Men det er kun én gang om måneden, at folkelivet er så livligt. Øens bjergrige indre er dækket af øde jungler, og de fantastiske tropestrand ligger i små bugter omgivet af klipper eller mangroveskov. Strandene indbyder til at dase og slikke sol, men du kan også iføre dig snorkel og svømmefødder og svømme ud for at nyde korallernes farvepragt.

Miljørapport Er en tur til Thailand miljømæssig i orden? Der er cirka 30 mio. flyafgange på kloden hvert år, og hvert sekund hænger 500.000 af vores medmennesker i luften, hvilket bemærkelsesværdigt nok kun medfører omkring 500 dødsfald årligt. Men den voksende flytrafik har en dyster bagside: drivhusgasserne. At udskifte en glødepære (40W) med en LED-pære (8W) sparer i gennemsnit atmosfæren for ti kilo CO2 om året, hvilket stort set svarer til det, en flyrejsende udleder på 30 sekunder. For at ’tilbagebetale’ en returrejse til Bangkok på 17.000 km, hvor der udledes omtrent 6 ton CO2 per passager, skal man altså blot udskifte 600 elpærer om året. Hvis man synes, det lyder besværligt, så kan man også lade sit køleskabet forblive slukket i 60 år efter rejsen, for 30

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

et køleskab udleder i gennemsnit 100 kilogram CO2 om året. Der er også gode muligheder i at droppe kødet på middagsbordet. En britisk rapport fra 2013 viste, at en gennemsnitsborger kan spare hele 1,7 kilo CO2 om dagen, hvis vedkommende går fra at spise ca. 100 gram kød gennemsnitlig per dag til at blive vegetar. En tur/retur til Thailand kræver dermed kun omkring syv års kødfrihed. Du kan også gå mere fysisk til værks og plante nogle løvtræer, der jo optager de mindre heldige sideeffekter af rejselysten. Effekten afhænger af træsort, hvor træet plantes, hvor gammelt det er, og hvor længe det bliver stående, men gennemsnitligt kan et løvtræ ophobe 40 kilo CO2 per år. Du skal dermed plante og passe godt 150 træer hver gang turen går til Thailand.


„Brobyggeren Mr. Carlo er tydeligt elsket og respekteret i store dele af det Thailandske bikermiljø“

the handle bar Carlo og hans mekaniker Gavin Evans arbejder med alle typer motorcykler og kan praktisk talt løse alle problemer én sådan må have. Stedet holder de fleste Big Bikere på Koh Phangan kørende, og de forandrer samtidig gamle vrag til de smukkeste café-racere.

Underberg kan af mærkelige grunde ikke fremskaffes i Thailand og er derfor en meget smertefuld mangelvare i The Handel Bar på Koh Phangan. En enkelt Underberg bragt fra Danmark er derfor en skattet værtsgave.

m a j 2015 H-D Jour nal en

31


Referat af hovedgeneralforsamling Afholdt i Distrikt 1, Sjælland Distrikt Sjælland afholdt hovedgeneralforsamling Søndag den 26. april 2015 kl. 13. i Ringsted Kongrescenter. Deltagere: 110 medlemmer. Referent: HB-Sekretær Jørgen Jørgensen

Der var fremmødt 110 medlemmer. Distrikt 1, 45 medlemmer. Distrikt 2, 30 medlemmer. Distrikt 3, 4 medlemmer. Distrikt 4, 16 medlemmer. Distrikt 5, 10 medlemmer. Distrikt 6, 5 medlemmer. Formand for distrikt 1, Peter Rytter bød forsamlingen velkommen. Herefter var der en præsentationsrunde af hovedbestyrelsens medlemmer.

Pkt. A. Valg af dirigent med videre.

Hovedbestyrelsens Beretning 2014

Dirigent: Bill Honoré, hjælper Carsten Christensen. Stemmetællere: Gitte ”fra Fyn” samt Bill Bartels. Bill konstaterede at årets hovedgeneralforsamling var rettidig indkaldt.

Velkommen til alle fremmødte til HarleyDavidso Club of Denmarks hovedgeneralforsamling i 2015. Vi er i dag en klub med ca. 6.500 medlemmer, og der er 107 stemmeberettigede mødt frem i dag. Det er lykkes at få vores H-DCDK logo registreret som varemærke, dog uden teksten, og det er jo et gammelt H-DCDKs logo, så det er vi noget stolte af. Det blev også besluttet sidste år på Hovedgeneralforsamlingen, at der ikke må ændres på det logo fremover.

Pkt. B. Bestyrelsens beretning. Formand Anders Hansen startede med, at der blev holdt et minuts stilhed til ære for de medlemmer som var bortgået gennem det forgangne år. Herefter fremlagde han bestyrelsens beretning,

Hovedbestyrelsen i 2015. Stående fra venstre er det klubpræsident for H-DCDK Anders Hansen, Claus B. Andersen, Jens Jensen, Dirch Villadsen, Kristian Michaelsen, Søren Andresen, Jonas Hjort, Peter Rytter og Torben ”Jato” Nielsen. Siddende fra vestre Klaus Jensen, Niller Fjerbæk, Michael Sørensen, Vicepræsident Jan ”Smed” Jensen og Steen Larsen. Hovedkasserer Ib Stejlborg og HB sekretær Jørgen Jørgensen var desværre optaget i skudøjeblikket.

32

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


Fremmødet til hovedgeneralforsamlingen var ikke i imponerende antal i år, og det er sikkert fordi, det både var vådt og koldt, ikke ligefrem motorcykelvejr.

Distrikt Nord var arrangør af Forårstræffet i 2014, de havde allieret sig med Vendelboerne Mc, som lagde lokaler til arrangementet. Det var rimmeligt besøgt, og vejret var med os med sol og rimelige varmegrader indtil mørket fald på. Der har også i det forgangne år været et utal af arrangementer ude i distrikterne, det være sig køreture, emne-aftner, fester, distriktstræf, tøsetræf og ikke mindst klubaftner i distriktsklubhusene. Distriktstræffene var med deltagerantal mellem ca. 90 og op til 1.000 mennesker, så der var stort udsving. Bornholm har fået et nyt klubhus ved havnen i Rønne, og de har brugt rigtig mange timer på at få det, som de ønsker det. Mange af H-DCDKs medlemmer deltog også i Super Rally i Tallinn. Det er der heldigvis en god tradition for, og en pæn del af klubbens medlemmer deltager hvert år i dette store arrangement. Nordic Run: H-DCDK deltog også i det store fælles nordiske arrangement som startede i Nordfinland, gik over Norge, Danmark og sluttede i Sverige. Turen nåede at besøge 4 internationale træf, et i hvert land. Alle der deltog i turen syntes, det var helt fantastisk. Distrikterne i Danmark gjorde et kæmpe arbejde for at deltagerne skulle få et så godt et billede af, hvad H-DCDK kunne formå, og der var også kun rosende ord fra de andre landes deltagere. Hovedbestyrelsen havde valgt at sende vores redaktør Chresten med på hele turen for at vores medlemmer kunne følge med i, hvad deltagerne oplevede, og der blev lagt billeder og tekst ind på hjemmesiden hver dag. Efterfølgende blev der også lavet en artikel i H-D Journalen. Chresten har også været rundt til distriktsaftner og fortalt om Nordic Run 2014. Der er blevet indkøbt mere reklame og infomateriale om H-DCDK til alle distrikter. Det er meningen, at det kan bruges sammen med de pavilloner, vi tidlige har indkøbt til at tage med til udstillinger, åbent hus ved forhandlerne eller større træf, som ikke kun er for HarleyDavidson. Vi håber derved, at det kan få andre motorcykelkørere til at se lyset og skifte til en Harley og melde sig ind i vores klub, når de ser, hvor meget vi har at byde på. Det er stadig Skrannie, der laver og udsender

varer fra vores klubshop, og det skal hun gerne blive ved med. En ting, der kunne øge salget i H-DCDKs klubshop, ville være, hvis alle distrikterne havde en distriktsklubshop. Det ville give mulighed for endnu flere nye produkter i H-DCDKs klubshop. Der er desværre stadig er et par distrikter som ikke har en klubshopsælger, det er ærgerligt, da det er jo en service til vores medlemmer, så I kan som medlemmer være med til at præge jeres distrikt til at yde denne service for medlemmerne, så lad os håbe, de sidste distrikter får en sælger igen. Alle distrikter har jo klubhus, så det må være muligt at bruge lidt ressourcer på at opbevare tingene, så de ikke bliver ødelagt af fugt og røg. Jesper Nymann er stadig webmaster og bestyrer af vores hjemmeside. Vi fik ny udbyder af selve serverløsningen sidste efterår, og det ser ud til, at det køre rigtig fint. Hjemmesiden har rigtig mange besøgende. Vores køb-og-salgside bliver nu også brugt af forhandlerne, så en af visionerne om at H-DCDK bliver den hjemmeside, hvor folk går ind på for at finde en brugt Harley-Davidson er ved at tage form. Speedy har efter mange år valgt at stoppe som annoncesælger, og opgaven udføres pt. af Jesper Nymann. Der skal lyde en stor tak til Speedy for alle de år, han har varetaget opgaven. Vores medlemsservice har kørt rigtig fint det sidste år. Det er stadig Chresten, som laver vores blad, H-D Journalen. Vi synes i hovedbestyrelsen, at det er et oplysende og godt blad, som vores medlemmer modtager 6 gange om året. H-DCDK har stadig vores historie liggende oppe hos Robin i form af museum, og interesserede kan fortsat komme og besøge det ved at henvende sig til Robin og aftale tid. Museet ligger ved Støvring syd for Ålborg. Peter Hemmingsen har igen sidste år arbejdet på at tilpasse vores forsikringsordning til vores alles bedste. Jan og jeg deltog i præsidentmødet i Warszawa. Her havde en tyrkisk klub søgt om at blive medlem. Det var kun lykkedes dem at finde en supportklub, og da der står i federationens regler, at der skal være mindst 2 supportklubber for at kunne blive optaget, så stemte Danmark og flere andre klubber

imod, for vi skal overholde de regler, der er. Nordisk møde blev sidste år afholdt i Stokholm, og det bliver brugt til at samkøre fællesholdninger til bl.a. den europæiske federationen og beslutninger omkring Nordic Run. Efter en idé fra Fyn har alle vores distriktsbestyrelser været samlet til visionsweekend i Fredericia for at styrke samarbejdet på tværs af distrikterne. Det ser ud til at være en rigtig god ide, der bliver rundet mange forskellige emner, som bestyrelserne går og tumler med i distrikterne. Og så lidt om vores planer for 2015. Hovedkasser Ib vil også afholde Kassererens dag for alle distrikternes kasserer i 2015, så de alle er så godt rustet som muligt til at varetage opgaven, og samtidig får et kursus i brugen af SummaSummarum, som er det regnskabssystem, vi bruger. Der vil blive lavet opdatering af medlemsdatabasen. Vi vil prøve at samkøre flere arrangementer på tværs af distrikterne. Det Nordiske samarbejde skal styrkes, b.la. omkring Nordic Run i 2016 og ved at finde en fælles kandidat til posten som sekretær i Federationen. Der vil også fortsat være samarbejde med de danske forhandlere af Harley-Davidson. Og så vil jeg sig,e at hvis I ikke fik kørt så meget motorcykel sidste år, så var det i alt fald ikke på grund af vejret, som viste sig fra den rigtig flotte og tørre side. Hermed slutter bestyrelsens beretning. Spørgsmål fra salen: Knut Langmack gav lidt historie vedr. klubben logo, da det nu er blevet varemærkebeskyttet. Ellers ingen spørgsmål. HGF tilsluttede sig herefter Hovedbestyrelsens beretningen.

Pkt. C. Klubregnskab. Hovedkassereren præsenterede og gennemgik regnskabet for 2014. Spørgsmål fra salen: 1. Vedr. konto ”gebyr Teller”, hvad gør beløbet så stort? Ib Stejlborg: Teller er en samlet konto for de gebyrer, som klubben løbende betaler, f.eks. når udenlandske medlemmer betaler, kontingent indbetaling o.l. Regnskab godkendt af HGF.

m a j 2015 H-D Jour nal en

33


H-DCDK– Medlems fordeling 2014 M K Ialt 0/Ukendt 27 9 36 1-25 år 28 1 29 26-30 år 110 10 120 31-40 år 763 63 826 41-50 år 1795 228 2023 51-60 år 2171 242 2413 61+ år 747 37 784 Total 5641 590 6231 Pkt. D. Udvalgsberetninger. HD-Journalen, Chresten K. Torp. Godt år for HD-Journalen, mange gode indlæg fra journalister, medlemmer og bestyrelsesmedlemmerne. Der kommer meget materiale. Chresten fremviste en planche for kommunikationsformen, som klubben har sendt ud til dens medlemmer, så som hjemmeside, Facebook, SMS kæde og HD-Journalen. Oversigten viste, hvordan vi kommer ud til folket og på hvordan vi bruger de forskellige kommunikationsformer. Arkiv/museet, Jan, på vegne af Robin. Der sker ikke det stort, der kommer løbende småting ind til udstillingen. Ligger stadigvæk samme sted. Forsikring, Peter Hemmingsen. Pt. ca. 9.000 Harley’er indregistreret i Danmark, H-D ligger som nr. 5 af de mest solgte, håber på at vi kan runde 4.000 policer inden udgangen af 2015. Der er kommet nye alarmer, som kan ses på vores hjemmesiden. OBS på at Bakkens åbning er blevet misbrugt til anden kørsel med den konsekvens, at ordningen kan blive lukket, alternativet vil være at tilkøbe en ekstra måneds kørsel. Mange har også kørt udenfor forsikringsperioden, og dermed risikeres det, at man derved bliver smidt ud af ordningen. OBS på at man selv er ansvarlig for at sine forsikringsforhold er ”up to date”. Spørgsmål fra salen. 1. Vinteropmagasinering andet sted end normal parkering? Peter: Det er ok, men det skal oplyses til forsikringen, og både QBE og klubben skal godkende vinterstedet. 2. Et medlem savnede et ”medlemskort”, hvorpå der stod, at man havde betalt for autohjælp samt et telefonnr., hvor man kunne ringe efter hjælp. Peter Hemmingsen udtræder af forsikringsudvalget pr. 30. april 2015, hvorefter den regnskabsmæssige del overgår til hovedkassereren. Næstformanden Jan ”Smed” takkede Peter for arbejdet med etablering af den ny forsikringsordning, jobbet som webmaster, USA-tur 2003 som også har været en del af Peters arbejde for klubben. Medlemsservice, Helena Karlslund. Klubben er pr. 31. december 2014 repræsenteret med følgende antal medlemmer i distrikterne:

34

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

Peter Hemmingsen fra forsikringsudvalget holder her den sidste beretning. Peter fratræde efter næsten 20 års arbejde i kulisserne i H-DCDK. Han blev betænkt med en meget stor tak og en mindeplade.

Dist.1, 2.441 medlemmer. Dist.2, 666 medlemmer. Dist.3, 880 medlemmer. Dist.4, 894 medlemmer. Dist.5, 1.159 medlemmer. Dist.6, 167 medlemmer. Udland, 24 medl. Totalt: 6.231 aktive medlemmer på landsbasis. Helena roste, at medlemmerne nu er begyndt at bruge medlemsdatabasen bl.a. til adresseændringer mv. Klubshoppen, ”Skrannie”. Hun oplyste, at der vil komme mange nye varenumre til i år, bl.a. vil en str. 6XL kunne erhverves. Hun opfordrede igen til, at man købte de varer, som findes i webshoppen eller hos klubshopsælgerne og også støttede op omkring klubben den vej rundt. Marketing, Jesper Nymann. Jesper har overtaget efter Rene ”Speedy” Sabro, annoncedelen omhandler materiale til bladet samt hjemmesiden. Vedr. HD-Journalen, så arbejdes der ”i grupper” med annoncer for at få dem lagt ind i bladet, når den enkelte annonce er relevant for årstiden. Når det gælder hjemmesiden, drejer det sig om bannerannoncering samt køb & salg. Næstformanden Jan ”Smed” takkede Speedy for sit arbejde med annoncesalget gennem årene. Webmaster, Jesper Nymann. Samarbejdet mellem webmasterne kører rigtig godt, årligt webmastermøde afholdes, sørger for at de relevante informationer bliver ”highlightet” når de er gældende såsom træf og lignende. Ligeledes bliver der linket til distrikternes hjemmeside. Der samarbejdes også med H-D Journalen f.eks. overskydende billedmateriale fra turbeskrivelser i H-D Journalen vil blive lagt i et billedgalleri. Der er konstant stigning i trafikken på hjemmesiden - her trækker køb & salg det meste, specielt nu, hvor klubben har sat sit mål for at være det sted, hvor man søger efter en mc. Forhandlerne kan også sende deres cykler ind på siden, disse vil dog altid ligge bagerst i ”køen”. Forsikrings delen af hjemmesiden er ligeledes velbesøgt. Statistikken bliver brugt til at målrette hjemmesiderne.

Pkt. E. Indkomne forslag. Ændringsforslag til Love & Regler:Der skal ved vedtagelse af et ændringsforslag til klubbens Love & Regler være 2/3 af de frem-

mødte stemmeberettige, der skal stemme for en ændring. Forslag nr. 1: Nuværende tekst: § 2, stk.1. H-DCDK kan optage alle, der er fyldt 18 år og er ejer af en Harley-Davidson motorcykel med V-motor eller H-D bygget før 1955. Der fremsendes stel- og motornummer ved indmeldelsen. Denne dokumentation kan være kopi af registreringsattest, slutseddel, forsikringsbegæring, eller lign. Ændres til: § 2, stk.1. H-DCDK kan optage alle, der er fyldt 18 år og er ejer eller bruger af en Harley-Davidson motorcykel med V-motor eller en H-D bygget før 1955. Der fremsendes stel- og motornummer ved indmeldelsen. Denne dokumentation kan være kopi af registreringsattest, slutseddel, forsikringsbegæring, eller lign. Der kan maksimalt optages 2 medlemmer pr. Harley-Davidson Motorcykel. Forslagsstiller redegjorde for sit forslag. Der var debat for og imod, da det var den grundlæggende § fra klubben begyndelse. Forslaget blev nedstemt med 38 imod forslaget, 63 for, og 7 blanke, 1 ugyldig. Forslag nr. 2: Forslagsstiller trækker forslaget. Peter Rytter redegjorde for sin tilbagetrækning. Forslag nr. 3: Forslagsstiller trækker forslaget. Peter Rytter redegjorde for sin tilbagetrækning.


Rene Speedy Sabro har været klubbens annoncesælger i 12 år og har også været aktiv i Distrikt Syds bestyrelse. Vicepræsident takkede Speedy varmt for en fremragende arbejdsindsats for H-DCDK.

Forslag nr. 4: Ny § 3. stk.7. Såfremt Hovedbestyrelsen finder det nødvendigt at tage et medlems personsag op til diskussion, skal medlemmet, om hvis person det drejer sig om og evt. andre involverede, omgående have besked. Medlemmet skal omgående have lov til at give sin forklaring og derefter, hvis HB stadig mener, de har en sag mod medlemmet, skal medlemmet tilbydes at give sin forklaring på først kommende HB møde. Der skal på dette HB møde skrives fyldestgørende referat. Den del af referatet, der omhandler medlemmets forklaring, skal godkendes af medlemmet. Der er ikke nogen personsag at skrive om internt i HB før ovenstående er overholdt. Hovedbestyrelsen må aldrig uden beviser skrive ukontrolleret, usandt og udokumenteret sladder om medlemmer og sende det rundt internt til hinanden i HB, til Distriktsbestyrelser eller for den sags skyld til andre. Forslagsstiller redegjorde for sit forslag. Ib Stejlborg og Jan Smed fra hovedbestyrelsen - redergjorde for HB syn på den sag der har fremkaldt ovennævnte, da det blev efterspurgt fra salen. Forslaget blev forkastet med 18 for resten imod. Forslag nr. 5: (Skal kun forstilles såfremt forslag 4 vedtages) Nuværende tekst: § 3. Udmeldelse, slettelse og eksklusion.

Ændres til: § 3. Udmeldelse, slettelse, eksklusion og tvister om/med medlemmer. Forslaget faldet grundet forkastelse af forslag 4. Forslag nr. 6: Nuværende tekst: §18. stk.2. Ved stemmelighed i Hovedbestyrelsen er Formandens stemme afgørende.

Ændres til: § 13, stk.10. Der kan ikke brevstemmes eller stemmes med fuldmagt til distriktsgeneralforsamlingerne

Ændres til: Hvert Distrikt har altid mindst 2 stemmer i Hovedbestyrelsen, 1 stemme til hver af Distriktsrepræsentanterne. Når medlemstallet er over 200 medlemmer pr. Distrikt, har Distriktet 1 stemme for hver 100 gyldige medlemmer, stemmerne fordeles ligeligt mellem de to Distriktsrepræsentanter. Medlemsopgørelse/optælling på stemmedagen. De medlemsvalgte Bestyrelsesmedlemmer er repræsenteret af det Distrikt, de er tilknyttet. Formanden har ved stemmelighed 1 stemme. Forslagsstiller redegjorde for sit forslag. Forslaget blev forkastet med 2 for resten imod.

Ændres til: § 19, stk. 8. Der kan ikke brevstemmes eller stemmes med fuldmagt til Hovedgeneralforsamlingen Forslagsstiller redergjorde for sit forslag.

Forslag nr. 7: Nuværende tekst: § 6. Passive medlemmer. stk.1. Man forbliver medlem af H-DCDK året ud, når man sælger sin H-D. Se: § 2 stk. 5. Stk.2. I særlige tilfælde kan et medlem overgå til livsvarigt medlemskab efter aftale mellem Medlemsservice og distriktet. Der betales stadig medlemsgebyr fastsat af Hovedbestyrelsen. Ændres til: § 6. Passive medlemmer. stk.1. Man forbliver medlem af H-DCDK året ud, når man sælger sin HD. Se: § 2 stk. 5. Stk.2. I særlige tilfælde kan et medlem overgå til livsvarigt medlemskab efter aftale mellem distriktet og Hovedbestyrelsen. Der betales stadig medlemsgebyr fastsat af Hovedbestyrelsen. Hovedbestyrelsen informerer medlemsservice om medlemmets status. Forslagsstiller redegjorde for sit forslag. - Forslaget vedtaget. Forslag nr. 8: Nuværende tekst: § 13, stk.10. Der kan ikke stemmes med fuldmagt ved valg til distriktsbestyrelsen eller ændringsforslag til Hovedgeneralforsamlingen.

Nuværende tekst: § 19, stk. 8. Der kan ikke stemmes med fuldmagt ved valg til bestyrelsen eller lovændringer.

- Forslaget vedtaget.

Pkt. F. Valg til hovedbestyrelsen. 1. Formanden: Anders Hansen, - genvalgt. 2. Sekretær: Jørgen Jørgensen, - genvalgt.

Pkt. G. Valg af revisorer. Hans Chr. Larsen & Janne Gøtje genopstiller, - genvalgt.

Pkt. H. Eventuelt. 1.Spørgsmål til Tøsetræf. Forklaring fra salen omkring hvordan ”træffet” er skruet sammen, nogle mente, at det ikke var H-DCDK, der stod for træffet, andre mente, det skulle ind under klubben. Grunden til det ikke var under H-DCDK var, at H-DCDK ikke ville ”lægge” ryg til et træf, hvor kun en enkelt persongruppe kunne komme ind. 2.Rene. Spørgsmål til Hovedbestyrelsen fremlagde en ”sag” omkring logoet på dist.1. træf t-shirt. Henrik fra distrikt 1 præciserede, hvorledes den økonomiske del var. Da distriktet ikke måtte bruge de nævnte t-shirts, blev det aftalt, at hovedklubben skulle dække udgiften. Ib Stejlborg har ikke modtaget nogen regning fra distriktet. 3.Hvornår bliver de ”uoriginale” logo mv. fjernet fra div. hjemmesider. Vedrørende vingerne er det et gamle ”levn” fra tidernes morgen i klubben. 4.Jan Jensen, næstformand i hovedbestyrelsen oplyste, at han ikke stiller op til posten ved Hovedgeneralforsamlingen i 2016. 5.Et medlem ville gerne have gratis kaffe til næste HGF. HB tager til efterretning. Formanden takkede for godt fremmøde og en god debat samt ønskede deltagerne en god tur hjem.

m a j 2015 H-D Jour nal en

35


er i aMeriKansK KelMærK livss orCy t til o M e H-DCDK MeDleMMer Mulig

H-DCDK D1 D6

D2

Facebook

Facebook begivenhed D3

sMs

D5

Web

D4

H-D Journalen

Redaktionsmøde i H-D Journalen 2015 En grafisk fremstilling af klubbens mange kommunikationsveje.

af: torp

D

enne planche skal læses ved, at man ser den aktive landeforening Harley-Davidson Club of Denmark inde i den store orange centerring. I det helt lyse er alt vores aktive kommunikation i klubben, også den der konkret sker her imellem dig og mig. De 6 distrikter har hver deres SMS-platforme, hvor du kan tilmelde dig et selvstændig opreklameringsværktøj, der anvendes når der skal arrangeres køreture og andre distriktsaktiviteter. Vores landsforening (hele H-DCDK) og distriktsbestyrelserne deler udvalgt information med de i vores

omverden, der søger information ind i klubben via hjemmesiden (web), og vi opreklamer bredt vores profil via klubbens fælles Facebook side, der fungerer som en flygtig og udadvendt “branding”. Facebook kan eventuelt også anvendes med lukkede emne eller begivenhedsgrupper, det sidste er en god platforme til klub og foreningsarrangementer og så videre. Udbredelsen af klubbens medlemblad H-D Journalen er identisk med foreningens medlemskreds og det enkelte medlem, passiv eller aktiv, får helt konkret et payback på indbetalt kontingent, sammen med en

masse H-DCDK aktivitetstilbud. Mindst 7 gange årligt manifesterer HarleyDavidson Club of Denmark hele vores fællesskab ved en eksklusiv og direkte kontakt, vi alle modtager og kan læse i (årets brev med medlemskort + 6 klubblade). Det er medlemskommunikation på meget fornemt niveau. De yderste ringe er først den kreds af Harley ejere der endnu ikke er medlem af vores klub, men en del af klubbens formål, og den lyse grå ring, der omkranser det hele, er den primære indgang vi som klub har til hele vores omverden.

Klubbens distriktsjournalister var samlet til det årlige redaktionsmøde lørdag den 18. april i Aarhus. På mødet lægges linjen for det næste års klubblad og samarbejdsmetoderne optimeres omkring H-D Journalen. Fra venstre er det klubbens redaktør Chresten K. Torp, Distriktsjournalist for Sjælland Erla Sævarsdóttir, for Fyn Berit ”lillemis” Wilhelmsen, for Bornholm Jonas Hjort som stedfortræder for Marianne Dam, for Midt Stig Østergaard og endelig for Syd H.C. Besendahl. Anja Markussen, der er distriktsjournalist i Nord var desværre fraværende. Smeden tog billedet.

36

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


Grapbtevisaring

vintero mod serviceaftale

• Bremser • Brugte stumper • Drivline-kobling • El dele • Lygter/Pærer

• Mc trailer • Motor, gearkasse • Olie/filter. væsker • Pakninger • Skærme/tanke

• Styr/håndtag • Sæder, saddeltasker • Tilbehør • Udstødning • Værktøj

Aros Speedshop

www.arosspeedshop.dk

Aros speedshop / RudolfgåRdsvej 9 / 8260 viby j / Tlf: 2094 3648 / v/Tomas andeRsen nexø

20 % på alt i butikken Besøg os i butikken og få 20 % rabat på alle varer - du skal blot vise dit medlemskort fra H-DCDK Amager Sanitetsservice • Præstefælledvej 43-45, 2770 Kastrup • Tlf: 32 50 56 00 • www.amagervvs.dk

TJEK VORES TURE PÅ MOTORCYKEL OG I BIL ✪  ✪  ✪  ✪  ✪  ✪  www.joyrides.no +47 97 08 7000 info@joyrides.no www.facebook.com/joyrides.no

Route 66 & Chicago Blues Festival Wild West “Drømmerejsen” Buffalo Bill Mountain Tour Kyst til kyst & BiketoberFest Daytona Bikeweek & Florida Keys Sturgis Rally og US Best Backroads

GUIDED TOURS SELF DRIVE TOURS RENTALS

m a j 2015 H-D Jour nal en

37


formanden af Anders Hansen

Maj 2015

J

eg håber, I alle lige som jeg har været ude at nyde foråret og de første kilometer på Harleyen. Der er et par store udfordringer for Hovedbestyrelsen med at få det hele til at forløbe smertefrit og så ubemærket som muligt for vores medlemmer. Helena har valgt at stoppe i Medlemsservice til årsskiftet, så der skal findes en løsning på, hvordan den skal køres videre. Der arbejdes på at modernisere databasen, men det er et rigtig stort og langvarigt arbejde. Peter Hemmingsen holder som formand for forsikringsudvalget her 1. maj, så hans opgaver er delt ud på flere personer - der er styr på den del. Der skal lyde en stor tak til Peter for det store arbejde, han har gjort for, at vi alle har mulighed for at have en forsikring i H-DCDK. Jeg ved, han har lagt rigtig mange timer i det hver eneste uge. Så stort tak til Peter. Jan og Ib har været til Nordisk møde på Island i marts, hvor de bl.a. besluttede, at Nordic Run bliver afviklet igen i 2016. Der bliver start i Norge i juni, og det er planen, at startstedet bliver et

38

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

internationalt træf, og at turen slutter i Finland ca. 14 dage senere og også med et Internationalt træf. Hvad der kommer til at ligge derimellem, står endnu i det uvisse. De talte også om at lave en tur til Island i 2018 med 2 dage på Færøerne på vej derop og en dag på vej hjem. Så det bliver ca. en uge på Island. I Hovedbestyrelsen har vi talt om at lave en tur Danmark rundt på H-D næste år, men da der bliver lavet Nordic Run, bliver det nok udsat til 2017. Det, jeg har forestillet mig med turen, er, at vi bruger distrikternes klubhuse til overnatning, og at det er de lokale medlemmer som viser rundt i deres distrikt, og at afslutningen bliver på et af distriktstræffene. Det lykkedes heldigvis at få Distrikts Sjællands regnskab godkendt lige inden tidsfristen på 4 uger inden Hovedgeneralforsamlingen. Der skulle 3 forsøg til, så 3. gang var lykkens gang. Det står der nok meget mere om på Peter Rytters side. Alle Distriktsbestyrelserne, Jan, Ib og jeg var på Visionsweekend i Fredericia sidst i marts. Det er anden gang, at sådan et arrangement bliver afviklet.

Jeg tror, det har stor værdi for vores klub, at alle dem som er med til at tage beslutningerne på alle andres vegne, også kender hinanden og har talt sammen om de forskellige løsningsmodeller, der er på opgaverne. Mange af de ting, der bliver afviklet i Distrikterne, er jo de samme. Jeg synes, der blev vendt mange spændende ting på mødet, hvor alle blev delt ind i 6 grupper på tværs af tilhørsforhold. En af de ting, der skulle diskuteres, var: hvad er Visionen med H-DCDK? Og det sjove er, at det faktisk endte ud i det, der også står i vores formålsparagraf. Der står: ”Foreningen Harley-Davidson Club of Denmark (H-DCDK) er stiftet den 23-9-1976 med det formål at samles i fællesskab om Harley-Davidson, både nationalt og internationalt. Endvidere er formålet at skabe interesse omkring Harley-Davidson hos andre HarleyDavidson kørere og andre mennesker, samt at varetage medlemmers interesse som trafikanter og forbrugere.” Det, vi kom frem til på dagen, var: ­H-DCDK skal være det naturlige omdrejningspunkt for hele Harley-kulturen i Danmark gennem udvikling, samarbejde, oplysning og synlighed. Det synes jeg ligner vores formålsparagraf til forveksling, så det er da klart fremsynethed for dem, som skrev formålet for snart 40 år siden. Der blev også talt om samarbejde omkring leje af telt og udstyr til vores træf, det kan jo være, at der er penge at spare, hvis vi alle bruge samme firma og forhandler som én klub. En anden ting, der blev talt om, var, om det var en idé at dele distrikternes arrangementer ud i de andre distrikter igennem formændene, som så kunne sende oplysningerne videre gennem SMS til medlemmerne. Det kom dog ikke helt på plads, men jeg tror dog nogle af distrikterne ville gøre brug af det. Der blev også talt om at tilbyde vores klubhuse som overnat-


ningsmulighed, til når der var nogle, som var på gennemrejse, det være sig vores egne medlemmer, men også udenlandske gæster. Det lød til, at nogle af distrikterne allerede havde ordningen. Der blev selvfølgelig vendt mange andre tanker og ideer, så jeg synes, vi havde en udbytterig weekend, der var med til at styrke klubben og give os i toppen ideer til, hvad vi kan gøre for at styrke vores klub. Det er snart Super Rally tid, og jeg vil ønske jer, der skal derover, en rigtig god tur, det er nok en rigtig god ide

været i UK et par gange på Harley og syntes ikke, det er det store problem at køre i den anden side af vejen, dog er rundkørsler og tilkørsler vanskelige, fordi trafikken kommer ind fra den modsat side, end vi er vant til, så der skal der passes på. Det er vist, hvad der er at fortælle for denne gang. Hovedgeneralforsamlingen kan være lidt svær at spå om her i skrivende stund den 1. April. Jeg vil ønsker Jer alle en rigtig god Harley-sæson.

at følge med på vores hjemmeside, omkring hvad I skal være forberedt på derovre, bl.a. omkring betaling og hvor I kan få kontanter, indgangen er noget dyrere, end det plejer at være, og morgenmad er ikke med i indgangen. Det sidste, jeg har læst, er, at der kan betales med kort i indgangen, men jeg tror, det er en god idé at have kontanter med, og det er kun engelske pund, der kan bruges. Det ser ud til, at politiet vil være på pladsen, og det vil ikke blive tolereret at køre på Harley med sprit i blodet eller kørsel uden hjelm. Jeg har

s ’ P A C

Anders

HA R

E L A IN G I R O K E A Å D P N R O E S S I D PR -DAVI Y E L HA R CAP’S ÅRHUS A/S

CAP’S COPENHAGEN A/S

CAP’S ONLINE SHOP

LYSTRUPVEJ 1E, 8240 RISSKOV TLF. 8741 5555, WWW.CAPS-MC.DK

GL. KØGE LANDEVEJ 84, 2500 VALBY TLF. 3645 0345, WWW.CAPS-MC.DK

WWW.CAPSSHOP.DK

m a j 2015 H-D Jour nal en

39


nyheder

kort nyt nyheder • information • gode tips

„lets go kill some bugs“ The Old Biker

af torp

Læger uden hjelme Harley-Davidson Club Fyn er blevet opfordret til at støtte op om et projekt vedrørende indsamling af brugte styrthjelme. Hjelmene går til udstationerede danske læger på en forskningsstation i Guinea Bissau. Lægerne benytter mest motorcykler som transportmiddel, men har svært ved at opdrive styrthjelme lokalt. Mærsk stiller en container til rådighed for fragt af medicin, udstyr og indsamlede styrthjelme. Skulle du have en gammel hjelm liggende, så er det muligt at donere den til det gode formål. Aflevere den i baren i klubhuset i Marslev, allersenest til en klubaften torsdag den 28. Maj. ”Hvad er lægen uden sit gode hoved”?

VOXP OP

40

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

e Konfirmandind Naja L. Kjer er den fotograferet på april her . 19 g, da e or st ev døbt i år. Da Naja bl den si år ge an m r fo rleyHa et n havde hu syet på go lo n so vid Da og hvad sin dåbskjole, rlig end tu na e er m så er er til ks bu ub et par kl kjolen. ns io at irm nf ko


Battle of the Kings Harley-Davidson-forhandlere over hele Europa konkurrerer lige nu om at blive den, der bygger den bedste custom bike baseret på ombygning af den nyeste Urban Harley model; Street TM 750. I Norden er der to forhandlere, der har kvalificeret sig til den nordiske Custom King konkurrence, og det er nu en kamp mellem Harley-Davidson Oslo og Harley-Davidson Østfold. Begge forhandlere har lagt store mæng-

der tid, energi og hjerteblod i deres smukke og iøjnefaldende udgaver af Custom Harley-Davidson Street 750. Første etape af konkurrencen løber med en online afstemning på Battle of the Kings websitet customkings.harley-davidson.com. Her afgøres det, hvem der skal være Nordens repræsentant i den europæiske konkurrence og kæmpe mod nationale mestre fra andre

europæiske lande. Top 5 i den europæiske konkurrence går herefter videre til det helt store Custom show ved “Wheels & Waves” festivalen, der finder sted i Biarritz i Frankrig fra den 11. til 14. Juni 2015. Her vil en 5-mands jury afgøre, hvem der har bygget den bedste og flotteste H-D Custom Street 750, og vinderen får det prestigefyldte “Custom King” trofæ ved en sejrsceremoni.

Street 750 er den seneste motorcykel i HarleyDavidson’s Dark Custom serie. Baseret på en ny vandkølet V-Twin motor på 750 kubik er det en meget rap og let kørt HarleyDavidson motorcykel med et overkommeligt prisniveau, skabt for at tiltrække nye unge kørere til Harley brandet.

m a j 2015 H-D Jour nal en

41


nyheder

Pass me the salt

Indian blacks out the Chief Store amerikanske touringcykler, der bliver ombygget til rå choppers, er en populær stilart, som H-D kalder Dark Custom. Den stil giver Polaris nu et bud på med den nye model Indian Dark Horse. Grundcyklen er en Chief Classic udstyret med den meget roste Thunder Stroke 111 luft og oliekølet 49 graders V-twin med 6 trins gearkasse. Det nye ved

denne Indian model er, at den er strippet helt ned til det nødvendige og ellers malet matsort hele vejen igennem - og det er ikke en dårlig idé. Der følger fra Indian en tilbehørsliste med 40 matsorte bolt ondele, som der kan vælges imellem. Man kan derfor skabe en næsten unik version af den sorte indianer. Den sorte Chief er 26 pund lettere

Klippet fra lokalavisen.dk

Synet af 10 MC’ere i Frederikssund midt i april betød, at Nordsjællands Politi fik en anmeldelse om rockere i byen. Det var i hvert fald, hvad anmelderen troede. De 10 MC’ere havde parkeret deres motorcykler ved gågaden, og politiet tog derhen for at se nærmere på situationen. Det viste sig at være 10 medlemmer af Harley-Davidson Club Copenhagen, der var taget på tur til Frederikssund. De ville til byen for at spise flødeboller og drikke kaffe, oplyser Nordsjællands Politi.

42

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

end grundmodellen Indian Chief Classic. Prisen i Danmark for en sort indianerhest vil blive på cirka samme niveau som en H-D Ultra Classic. Her er den nye model præsenteret med en abehanger, støbte hjul og matsorte potter. Det er da ikke så ringe et resultat af en fuld-fed amerikansk indianer at være.


ÅBENT H U S I HDC-SHOPPEN

TORSDAG DEN 14. MAJ KL. 13-1 7 (KR. HIMMELFARTSDAG) HOS SKRANNIES SKILTE & REKLAME TIGERVEJ 9, 7700 THISTED KOM OG PRØV ALLE NYHEDERN E

NU OP TIL 6XL

LæKKert tøj Og tiLbeHør tiL HenDe Og HAM

HDC-SHOP.DK m a j 2015 H-D Jour nal en

43


nyheder

Du inviteres nu til at skærpe udviklingen af den elektriske Harley-Davidson motorcykel De europæiske motorcykelkørere får nu også chancen for at påvirke udviklingen af Project LiveWire, Harley-Davidson’s første elektriske motorcykel.

Presse: Oxford, 13. april 2015

Som en del af Harley-Davidson’s kundeorienterede produktudvikling vil kørere i Europa nu få mulighed for at testkøre den nye elektriske motorcykel og give feedback på deres køreoplevelse. Motorcyklen er ikke til salg endnu, og Project LiveWire gennemføres for at Harley kan blive klogere på kørernes forventninger til en elektrisk motorcykel. Der skal findes 1.000 kørere til Project LiveWire Experience Tour. De heldige findes gennem en konkurrence,

44

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

hvor du skal besvare følgende spørgsmål: ”Hvordan vil du med tre ord og maks. 50 karakterer beskrive Project LiveWire?” Project LiveWire Europa Tour starter i England på Millbrook Venues d. 16-17. maj. Herefter går turen videre til Frankrig (27-28. juni), Italien (11.-12. juli), Tyskland (18.-19. juli) og sluttelig til Holland (8.-9. august). Der er flere Project LiveWire motorcykler med på turen, og der vil blive indsamlet feedback efter testkørslerne.

Motorcykelkørere kan tilmelde sig konkurrencen ved at besvare Projekt LiveWire spørgsmålet på projectlivewire. harley-davidson.com/da_DK. Sidste frist er fire uger før hvert af de fem arrangementer, og tilmelding til konkurrencen foregår inde under de enkelte arrangementer. Deltagerne skal være fyldt 18 år og have stort motorcykelkørekort. De heldige vindere får direkte besked på e-mail omtrent 3 uger før arrangementet.


En vandrehistorie Rygterne om Harley-Davidson Nova V4 motorprojekt kan dateres helt tilbage til 1970erne, da AMF ejede Harley-Davidson, og firmaet besluttede efter nogen tid, at en V4 motor ikke var profitabel, og derfor lukkede det hemmelige projektet. I 2009 begyndte så nye rygter om et H-D V4-projekt at spredes ud blandt motorjournalister. Denne gang ville vidunderet formodentlig være på 1600cc i en 72 graders vandkølet VRod motortype og med mindst 170 hestekræfter. Amerikanske Cycle World skrev i 2009 en kort artikel om rygterne, men ellers stoppede historien hurtig, da der var alt for få detaljer at skrive om. Derefter kom de hårde år for Harley-Davidson og for alle andre. Verdensøkonomien faldt sammen, og V4 spøgelset syntes at forsvinde sammen med stumperne fra 00ernes drømmesamfund. Project Overlord På en australsk hjemmeside ved navn Netrider var der så fornylig pludselig omtalt et Harley-Davidson Project Overlord, og det er herfra disse ”nye” fotos bragt her i artiklen kommer. Den

gamle V4 historie vil altså ikke dø, og denne gang kommer der også billeder af noget, der ligner et 3D-print af en mulig motorcykelmodel drevet af den ”kendte” V4 motorprojekt. Det ser bestemt ud som noget, der er udenfor det sædvanlige Harley-Davidson design, og det kan jo også være en masse andre motorcykelbrands, der står bag, men rygterne siger altså, at det er en ny Harley-Davidson type. Og hvorfor ikke en V4 Billedet af den 3D printede plastikmodel gør det klart, at det er muligt at putte den legendariske H-D V4 ind i en nøgen motorcykel og undgå den overgjorte styling som på en Vmax. Man lader jo bare motoren være synlig og lyd og ydeevne tale for sig selv, som det naturligvis må være på en HarleyDavidson V4 Overlord. Modellen vil da helt sikkert være et frisk pust af nyafbrændt H-D gummirøg til racermarkedet. Vi tror nu det hele igen forsvinder i den almindelige pressetåge.

m a j 2015 H-D Jour nal en

45


nyheder

Flere og flere,

k r a m n a D i å s og

Motorcykelklubben Hells Angels har chapters i 27 europæiske lande og er fortsat Europas største såkaldte rockerklub. Men i dag må englene dele territoriet med flere grupper end tidligere. Bandidos og Outlaws har begge afdelinger i 12 europæiske lande, mens de i dansk sammenhæng nye klubber Satudarah og Gremium har åbnet chapters i henholdsvis otte og ni lande. Nu er endnu et nyt ”rocker” klubnavn i dansk sammenhæng ved at etablere sig i Sønderjylland. Ifølge ekstrabladet.dk

De, der i normaltale nu kaldes rockergrupper i offentligheden, skyder i disse år frem på tværs af Europa i et tempo, som Europol – det europæiske politisamarbejde – beskriver som ’bekymrende’. Ifølge Europols tal er antallet af europæiske såkaldte rockerchapters alene i Hells Angels, Bandidos og Outlaws steget fra 299 til 561 de seneste ni år. Hells Angels MC Hells Angels er med 230 chapters fortsat den største af klubberne i Europa. Klubben blev stiftet i Californien i 1948 og kom til Danmark i 1980 - som det blot femte europæiske land. Mange af klubbens medlemmer er dømt i stort set alle typer af alvorlig kriminalitet. Bandidos MC Bandidos er den næststørste rockerklub i Europa. Bandidos havde sit udspring i USA - nærmere bestemt Texas i 1966. Gruppens motto er ’We are the people our parents warned us about’, hvilket mange af klubbens medlemmer ifølge Europol lever op til med tung og

46

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

organiseret kriminalitet. I Danmark blev Bandidos for alvor kendt, da de stødte sammen med Hells Angel i ’Den store nordiske rockerkrig’, der kostede adskillige liv. Outlaws MC Under navnet American Outlaws Association blev gruppen dannet tilbage i 1935 i Illinois og er dermed den ældste 1% klub. Hells Angels er ærkefjenden, hvilket understreges af det populære Outlawsudtryk ADIOS (Angels Die in Outlaw States, red.). Med 133 chapters i Europa er klubben blandt de største. Klubben er stadigvæk ikke til stede her i Danmark, men siges at være det i Sverige. Gremium MC Den tyske klub har netop etableret sig i Danmark og har ifølge Europol meget høj kriminel aktivitet blandt medlemmerne. Klubben har 111 chapters og er stiftet i byen Mannheim tilbage i 1972. Det er i hjemlandet Tyskland, at gruppen er størst repræsenteret med halvdelen af klubbens Chapters. På

det seneste har Gremium MC også etableret sig i Haslev på Sydsjælland. Satudarah Maluku MC Den hollandske rockerklub har 60 chapters i Europa - heraf ligger 34 i moderlandet. Gruppen er til stede i Danmark med to chapters - Satudarah MC Northside i Bagsværd og Satudarah MC i Glostrup. Gruppen blev dannet i Moordrecht i 1990 - primært af indvandrere eller deres efterkommere fra den tidligere hollandske besiddelse Molukkerne, et område der nu hører under Indonesien. United Tribuns Forever Som den nyeste klub i Danmark har den tyske rockergruppe United Tribuns Forever her i januar åbnet en mindre afdeling i Aabenraa i Sønderjylland. United Tribuns Forever har flere afdelinger i Tyskland, hvor klubben bl.a. har været i direkte konflikt med Hells Angels.


- the WIld east coWgIrls on harleYs the ranch ”jarlsgård” Baunevej 11, 3720 aakIrkeBY

træffet åBner fredag

7. aug 2015 kl. 14.00 -

350,00 kr.

I år er temaet

”the WIld West” så det er kun fantasIen der sætter grænser! Bornholmertøserne

pr person, all InclusIve

(sengeplads, forplejnIng & underholdnIng)

-

Info på faceBook gruppe: harleY davIdson tøsetræf 2015

tIlmeldIng Til Tina på mobil: 40158903 eller mail: tina@hansen.yt Indbetaling kto: 0650-8478889438 Hurtigst muligt, men dog senest 27. Juli 2015


Freedom to Ride Made possible by QBE. Du kan nyde turen endnu mere, når du ved, at din Harley er forsikret hos QBE; ét af verdens ledende forsikringsselskaber i samarbejde med Lloyd's 1886. På kontoret i København har vi sammensat et professionelt team af erfarne medarbejdere og med det eksklusive samarbejde med Harley-Davidson Club of Denmark, er vi klædt på til at tilbyde dig den forsikring, du har brug for. Kontakt os for at høre mere. Tlf.: 33 45 03 00 - Email: motor@dk.qbe.com - Web: www.QBE.DK QBE Insurance - Vester Farimagsgade 7 - 1606 København V QBE har tilbudt forsikring i mere end 125 år. Vi har kontorer i over 40 lande og en financiel styrke, du kan stole på.

HARLEY-DAVIDSON SPECIALE · WWW.BIG-BIKE.DK SERVICE OG REPARATION AF ALLE HARLEY-DAVIDSON MODELLER

WEBSHOP

Se vores store udvalg af reservedele, aftermarket parts og tilbehør på: www.big-bike.dk - mere end 65.000 varenumre

• Vi har det nyeste og nødvendige specialværktøj • Skader repareres / udbedres hurtigt. Også forsikringsskader. • Alt i reservedele & udstyr. BROKBJERGVEJ 4 · 8600 SILKEBORG · TLF.: 87 100 300

BIGBIKE_annonce_Februar2015.indd 1

11/02/15 12.14


MCUSA.DK

ER DU KLAR TIL NYE EVENTYR

Drømmerejser i

USA a Florid CDK D H Med at Rab

**********************************************************************************************************************************************************************************************************

**********************************************************************************************************************************************************************************************************

KYST TIL KYST DEN ULTIMATIVE TUR

HIGHWAY 1 CALIFORNIA

ROUTE 66 ARIZONA

STURGIS RIDE OUT

FLORIDA RUNDT

Heritage Softail

Street Glide

Electra Glide

Road King

Altid nyeste HD-modeller, sjoveste ture og bedste pris...

www.mcusa.dk m a j 2015 H-D Jour nal en

49


Motorcykelfarmer

på Island

Dagrún Jonsdóttir kalder sig selv motorcykelfarmer, en ret cool titel og ved et nærmere eftersyn dækkende. Da Dagrún var bare 13 år, så hun en artikel i et magasin med billeder af motorcykler og deres ejere. Hun besluttede sig lige på stedet for at få en motorcykel og blive medlem af en motorcykelklub. Syv år senere mødtes hun med nogle af Sniglarne, tog sit kørekort og har været ustoppelig lige siden. Foto: Spessi & Torp Tekst: Torp frit efter Halla

D

agrún blev en del af de sociale aktiviteter i Sniglarne. Hun har også været aktiv i de fleste Tekst & foto: Anja Markussen komiteer på Island for bl.a. mc-rejser, fest og forsikringsproblematikker – og derudover siddet i den islandske stats trafikkontrolkomite. Èn af hendes opgaver har været den fælles nationale Rally på Island, hvor hun var med til at skabe den løsning, der passede den gennemsnitlige biker på øen. Det er fortsat det største event, de hårdføre bikere på Island kører til. Dagrún begyndte på en Suzuki Savage 650, og på vej tilbage fra hendes 3. store, islandske Rally fik hun det styrt, som de fleste motorcykelister frygter; på en fjordpassage på Island kan der flere steder være ensporede forløb med træbroer, og de er vildt glatte i regnvejr. Den nat regnede det. Motorcyklen mistede sit vejgreb, styrtede – og hun med. Dagrún landede hårdt i kampsten og granitral, hvilket resulterede i en rygskade, der har plaget hende lige siden. Men det stoppede hende ikke. Hun brugte sine forsikringspenge på en Harley-Davidson Shovelhead 1200 ’74 Police Spe-

50

H-D Jou rnal en m a j 2 0 15

cial. Det var i 1995, og cyklen havde ikke været rørt ved i årevis, men Dagrún forelskede sig i den, og så køretøjet som en velkommen opgave. En ven ved navn Marlboro Man blev hyret til at hjælpe med jobbet, og sammen fixede de den. Hun fandt ud af, at hun var i sit es med restaurationer og købte snart en anden Harley-Davidson Shovelhead 1200 ’80. Hendes samarbejde med Marlboro Man resulterede i en vild romance og talrige gode motorcykler, som de ejede eller solgte videre. Deres romance er nu historie, men resultatet er bl.a. en Motorcycle Farm omkring Dagrúns hjem. Diktatoren

Dagrún kører med de knæmærker i læderbukserne, der slides efter mange timer på hårdt asfalt, hvor hun har knælet for at fixe noget på biken. Det var en dream come true for hende, da hun lejede en garage sammen med én af grundlæggerne af GAMLINGI (antik motorcykelklub på Island). Hun havde fundet en Harley-Davidson Flathead 45 Dl 750 cc model 1931, ejet af et af de

andre klubmedlemmer. Marlboro Man hjalp hende og fandt nogle af de manglende dele til biken. I dag er der kun to dele på den gamle cykel, som ikke er originale. Med gamle cykler i garagen blev hun nemt optaget i GAMLINGI klubben, hvor hun kort tid efter overtog ledelsen og nu længe har regeret over de godt 30 ærværdige medlemmer på Island i ren enevælde. Dagrún har besluttet, at der kun skal svares kontingent i klubben svarende til de portoudgifter, der er til medlemspost. Medlemmerne får breve og skal ellers komme, når der bliver kaldt, det skal klubben naturligvis kunne dække omkostningen til, men der skal ikke forbruges penge på bestyrelsesaktivitet. Rækken af nære

Dagrún har haft et nært forhold til følgende motorcykler: Knucklehead/Softail 1000´36-98, 2 x H-D Sportster 1200 Roadster, H-D Sportster 1200´99 og en Trident. Flatheaden og Knucklehead/ Softail modellerne er begge genbygget/ costumized. Værkstedet er derudover fyldt op med 25-30 ældre motorcykler


ykler i værkstedet Antallet af motorc itisk punkt. er ved at nå et kr

Dagrún er en festlig dame. Til den islandske Harley-klubs 10 års jubilæum i marts tilberedte hun en festmiddag med den mest velsmagende lammesteg, og hun holdt efterfølgende dansegulvet fuldt besat hele aftenen.

af forskellige mærker, og der udøves både kreativitet med svejseudstyr og tekniske færdigheder på drejebænken. Gudrúns værksted kan dække det, der er nødvendig for at bygge en motorcykel op helt fra bunden. Vietnam Veterans

For tyve år siden tog hun på sin første tur til USA for at besøge en ven. Det skulle blive den første ud af mange rejser til Mulighedernes Land. Da hun landede, var hendes første mission at finde en Harley-Davidson forhandler, hvor hun straks for vild i tid og rum; hun var i Himlen; uendelige mængder af uundværlige reservedele, motorcykler og andre bikere, som hun kunne snakke ligesindet med. Der mødte hun de to veteraner fra Vietnamkrigen, som skulle blive nogle af hendes tætteste venner. De inviterede hende til hangout i deres miljø. Da hun fortalte, at hun havde taget bussen til H-D-fabrikken i York PA, blev de forurettet, da de gerne havde kørt hende, hvis blot hun havde nævnt det. Seks måneder efter kom hun på genbesøg hos de nye venner. Dagrún skulle til Sturgis, og veteranerne spurgte hende, hvordan hun skulle komme derover. ”Jeg tomler, hvis der ikke er andet, der falder mig ind,” var hendes svar. De to kammerater anså, at løsningen på deres bekymringer var at tage med hende, da de jo helst ikke så hende rejse alene. Ud af det kom en eventyrlige mc-rejse, der varede i tolv dage; de første tre på at finde til Sturgis, hvorefter vennerne chillede og kørte ture i området. Turen tilbage var laid back, de besøgte andre veteranklubber og H-D-fabrikken i Milwaukee.

Siden har Dagrún været på tur til en lang række Rallyer i USA. Gerne med sidevognskørsel, der er en af de meget store blandt hendes uendelig mange udlevede passioner. Hun syntes, det er så sjovt, at hun har foretaget en rejse på en motorcykel, der blev ført af en forkrøblet fyr i en kørestol fra sidevognen.

Bygningerne, der rummer motorcykelfar men i Oddspartur i Þykkvabæ, er til stadighe d under udbygning og forbedring.

Motorcykelfarmen

Drømmen om egen motorcykelfarm er i dag blevet virkelighed. Hun har omkring på farmen både mc-museum, mødested, etableret lejrareal med bålplads, udebar, restaurant og masser af motorcykel tracks (lokalområdet er blevet et kendt enduro sportsterræn). Hele herligheden ligger i Oddspartur i Þykkvabæ på Island. Dagrún, Marlboro Man og hendes bror, Níels, købte farmen sammen, og lod motorcyklerne invadere Þykkvabæ. I en mindre landsby, der ellers var bedst kendt for dens kartofler, er der i dag et godt mc-værksted, gode bikercampingfaciliteter og et sted at holde en stor fest. Dagrún har ikke tænkt sig at stoppe med at udleve drømme, i Oddspartur arbejdes der med gamle cykler og der restaureres, men Dagrún er også at finde på en af sine bikes, når noget spændende i verden trækker. Man ved aldrig, måske vil hun en dag se Panhead Bill som en rollemodel og blive skilt, hamre døren i til hjemmet og rejse til Harleyens hjemland for at leve det frie bikerliv. Hun må hun dog først lige blive gift med en, og det er stadig ikke noget, Dagrún på nogle måder har planer om.

Dagrún er en gør-det-selv kvinde på alle områder.

m a j 2015 H-D Jour nal en

51


Spring Race 2015 Fear the Deere! Når gearingen og traktorfører Emmer er sæsontrimmet, så bliver det her altså rigtig farlig.

MOSTEN

1200 besøgende til åbent hus og Spring Race d. 18. april hos Mosten MC på Djursland.

22ND ANNUAL

Tekst og foto: Hans Jørgen Hitz

I dagens anledning havde Mosten MC inviteret kørerne til at komme, teste og tune deres køretøjer, så de kunne være veltrimmet til sæson 2015 på de internationale baner i Europa. Herved kunne gæsterne til åbent hus få sig en forsmag på, hvad der kan vente dem til Mosten Race Day d. 2730. august, hvor der for alvor vil blive givet gas på markvejen ude i Bodeenge. Hastighedsrekorden på markvejen blev for to år siden sat af danske Stig Neergaard med 409 km/t efter 201 meter (1/8 mile). Stig var også ude og teste sit materiel i forårstræningen i år, dog ikke helt med samme fart.

20

RACEDAY 2015

MØD OP TIL ENDNU EN FED WEEKEND MED MASSER AF DRAGRACING, FED MUSIK, KOLDE ØLLER OG FLINKE OG RARE MENNESKER. DRAGRACING PÅ DANMARKS ENESTE PRÆPAREREDE BANE. EN BANE I EUROPA KLASSE, HVOR STORE DELE AF EUROPAELITEN DELTAGER.

Raceday-annonce_233x297.indd

27-28-29-30 AUGUST LIVE ON STAGE: BACK IN BLACK · RIO GRANDE KEINSTEIN · POWERMODE

15

LIVE ON TRACK:

TOP FUEL DRAGSTER/FUNNY CAR PRO MOD/TOP DOORSLAMMERS LIVE IN HALL OF ROCK SUPER TWIN TOP FUEL BIKES · TOP MOSTEN RACEDAY MUSIC AWARD FUEL BIKES · TOP GAS – SUPER GAS OG MANGE FLERE KLASSER. DEAD FLOWERS · REFUEL · BLÆNDVÆ RK · REBELS

WITHOUT A CAUSE · NICE TRY · EMBRYO BEGGARS BLUE · CHAINFIST · STATEMENT RAILROAD · MAKVAERK · MAGIC BUS · BRUUNS BLUES BAND

WWW.MOSTENRACEDAY.DK MOSTEN RACE WAY, BODEENGVEJ 15, 8950 ØRSTED, DENMARK

WWW.MICHAELDOMINO.DK

M

osten MC inviterede også i år til åbent hus med Dragracing i baghaven. Gæsterne kunne her besigtige klubfaciliteterne, værkstedet og de omkringliggende arealer, som bl.a. rummer Danmarks mest anerkendte og veltrimmede dragracing strækning, for såvel de firehjulede som de tohjulede køretøjer. Strækningen, som egentlig kun er en asfalteret markvej med lidt sikkerhedsforanstaltninger, er kåret blandt kørerne til top 3 blandt Europas bedste strækninger til Sprintløb; Dragracing hvor der køres en ad gangen.

1

24/04/15 13.0

52

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


Hastighedsrekorden på markvejen i Bodeenge blev sat for to år siden af denne Stig Neergaards dragster med 409 km/t efter 201 meter (1/8 mile). Stig var også ude og teste sit materiel i forårstræningen i år.

Spring Race i Mosten er en velkommen testmulighed for de mange raceteam.

„Springrace i Mosten Mc giver garanti for afbrændt gummi, dramatik og en tung lugt af nitroglycerin“

01

m a j 2015 H-D Jour nalen

53


Chris Anker-Petersen er død, Af: Torp

N

atten til søndag den 19. april 2015 døde stifteren af landets væsentligste Harley-Davidson dealership. Christopher Neil Anker-Petersen døde efter nogen tids sygdom. Den betydning, Chris Anker har haft for Harley-miljøet og omfanget af Harley-Davidson motorcykler i Danmark, er svær at underdrive. Alene det faktum at cirka halvdelen af de H-D motorcykler, der i dag kører på de danske landeveje er fra Caps dealership, understreger hans indflydelse. Chris Anker-Petersen blev 59 år gammel. En sand kæmpe i det danske Harley-miljø er død. Æret være hans minde. I de næste linjer lader vi den pressesky Chris Anker-Petersen i egen fortælling udrede sit forhold til Harley-Davidson og opbygningen af Caps dealership i Danmark.

”En ny Harley-Davidson er ikke kun en transportmiddel. Med anskaffelsen åbner der sig en helt ny verden, for en H-D er ikke blot en motorcykel, man har også købt sig en livsstil”

Chris & Caps

Jeg stiftede bekendtskab med Harley-Davidson første gang i 1994. Jeg kendte naturligvis mærket, men aldrig været i nærheden af en Harley. I 1994 så jeg en Harley-Davidson Fat-Boy, der var annonceret til salg, motorcyklen havde ikke været indregistreret i Danmark, hvilket jeg ikke så som et større problem. Det var lige indtil, jeg

Familieformue Christopher Neil Anker-Petersen blev født i Sussex, England, af danske forældre. Her var faderen med til at grundlægge den internationale virksomhed Rentokil, der fortsat arbejder med bekæmpelse af alle former for skadedyr over hele verden. Familien flyttede senere til Vedbæk på Sjælland, hvor Chris Anker-Petersen voksede op. Hvor meget Rentokilformuen reelt omfatter, er ikke nemt at opgøre, men det er en meget stor sum.

Karl Anker-Petersen var medstifter af Rentokil. >

54

H-D Jou rnal en m a j 2 0 15

søgte om at få nummerplader på køretøjet. Det gik op for mig, at det var dyrt her i landet, og det ville jeg gerne gøre noget ved. Caps dealership

Sammen med daværende venner søgte vi om tilladelse til at åbne et dealership i Århus hos Harley-Davidson GMBH Deutschlands kontor, som lå i Mörhfelden, en lille forstad til Frankfurt. Første gang vi ansøgte, fik vi blankt afslag. Vi havde ingen location, ingen business-plan, kun optimisme og gåpåmod. Og så ville de beskytte deres dealership i København. Vi lå for tæt på, og det ville medføre unfair konkurrence. Anden gang vi søgte, havde vi fået styr både location og business-plan. Desuden havde vi et Danmarkskort med, og fik vist hvor lang tid det ville tage at komme fra f.eks. Ålborg til København, hvis man skulle have lavet service på sin motorcykel; seks timer hver vej, plus 2-4


æret være hans minde… timer til service, altså to døgn i alt. Det var før Storebæltsbroen blev bygget. Åbningen i 97

5. April 1997 åbnede Caps Aarhus A/S med en storstilet Grand Opening med deltagelse af hen ved 6000 gæster og Harley-entusiaster. Hvordan det lod sig gøre, ved jeg ikke helt, for fire dage før vi åbnede, havde vi stort set intet på hylderne i butikken. De eneste motorcykler vi havde, var nogle brugte cykler, som vi havde fået hjem fra USA. Det lykkedes at åbne til tiden, da tre containere med tøj og diverse

landede på matriklen 2 døgn før åbningen. Der blev travlt, og vi åbnede med et brag på en forårsdag, hvor det sneede. I løbet af de første år købte vi også Dorrit Hansens dealership i København, flyttede butikken derover til Gl. Køge Landevej 78 i Valby. I Nørre Sundby gik vi i en halvpart med Ib Mikkelsen, som havde en Harley-Davidson butik der. Caps var også i en årrække importør for Estland, Litauen og Færøerne, og vi er det stadig for Færøerne.

Chris har solg t cirka halvdelen af alle H-D’er i Danmark

v etableret, lev der I tiåret op til Caps ble avidson motorcykler solgt 100 nye Harley-D nyetablering solgte i Danmark. Et år efter årtusindskiftet har en Caps 109 cykler. Sid r 150 årligt. Nogle år var salget totalt ligget ove r, e over de 300 enhede antallet et godt stykk r Nå r. ede enh 157 gt og sidste år blev der sol om et par år kan forretningskæden Caps har butikkerne så , um ilæ jub fejre 20 års t en spritny Harleygennemsnitligt levere asfalt nærsagt hver Davidson på den danske bliver til cirka 4.000 eneste åbningsdag – det enheder.

Rocken tilbage til Aarhus Chris etablerede under mottoet “Rocken tilbage til Aarhus” værtshuset Tra in, der blev et markant spilles ted i Aarhus med fokus på kvalitet, service og med en lan g række af større nation ale og internationale artiste r på programmet. Hvad der startede som et privat initiativ til den lokale musiksce ne, har sidenhen vokset sig til et af de mest profilerede spilles teder i Danmark. ”Det blev så en lidt større Harley-bar, end jeg havde regnet med” sag de Chris

”Uden massiv økonomisk satsning er det nok tvivlsomt, om Harley-Davidson i Danmark var nået til det nuværende niveau” m a j 2015 H-D Jour nalen

55


næstformanden af jan „smed“

Hej

I

marts havde H-DCDK sin anden ”visionsweekend”, hvor alle bestyrelsesmedlemmer på tværs af distrikterne igen var samlet. Denne gang havde alle indsendt emner de ønskede debatteret. De punkter, der blev brugt meget tid på, var:

2. Hvad er vores mål, og hvad skal vi med klubben? Der kom der mange ting frem, som der skal arbejdes videre med bl.a. samarbejde med andre foreninger, H-DCDK skal være mere synlig, flere medlemstilbud/ fordele, flere medlemskampagner.

1. H vad er visionen for H-DCDK? 2. Hvad er vores mål, og hvad skal vi med klubben? 3. H vordan engagerer man bestyrelsesmedlemmer? 4. Arbejde på tværs af distrikterne.

De 2 første punkter fyldte rigtig meget, og der var en meget god debat, og tiden løber stærkt, når der er en god og konstruktiv debat, derfor blev der ikke så meget tid til at gå i dybden med punkt 3 og 4, men vi fik sat nogle ord på, som vi kan arbejde videre med også næste gang.

Vi blev delt op i 6 grupper, som alle skulle komme med input til de forskellige punkter, disse input ville vi prøve at koge sammen til nogle ord og sætninger. Under alle punkterne kom der mange input, og da alle efter middag var samlet igen, ville vi prøve at samle alle disse input. Det endte op med: 1. H vad er visionen for HDCDK? H-DCDK skal være det naturlige omdrejningspunkt for hele Harley-kulturen i Danmark gennem udvikling, samarbejde, oplysning og synlighed. Hvis man ser på denne sætning, ligner den meget det, der står i vores Love og Regler §1 stk. 1 - blot med en lidt anden ordlyd. Men hvordan skal vi så nå vores mål og vision?

3. Hvordan engagerer man bestyrelsesmedlemmer? - Rekrutterer nye bestyrelsesmedlemmer, ros/tilkendegivelse, engagere sine medlemmer/give dem ansvar -Ris og ros -Sætter sig ind i love og regler, funktionsbeskrivelser af bestyrelsesposter. 4. Arbejde på tværs af distrikterne: - Endnu større fællesskab Arrangementskoordinatorer på tværs af distrikter - Træf/Udvalg/Fælles udstyr - Spørgeskemaer - Kommunikation/Information/SMS - Indkøb/aftaler Et sådan weekendmøde er helt sikkert noget, der er til fordel for klubben og især er med til at udvikle H-DCDK, således at vi kan forsætte med at være den store forening, som vi er. I marts deltog kasserer Ib og jeg i nordisk møde mellem Sverige, Norge, Finland og Island.

56

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

Det blev afholdt på Island denne gang. På disse møder udveksler vi erfaringer og ideer om, hvordan vi gør i de forskellige lande, der er ingen tvivl om, at de andre lande er imponerede over det aktivitetsniveau der er i H-DCDK, og de ser meget på, hvordan distrikterne her i Danmark er dem, som står for alle aktiviteterne. De andre nordiske lande driver ikke deres forening på samme måde som H-DCDK. De har ikke distriktsbestyrelser som H-DCDK har, men i stedet en kontaktperson i deres distrikter. Vil disse distriktspersoner så lave et arrangement i deres distrikt, så spørger de om lov og midler i landsbestyrelsen. Det er en del anderledes end her i H-DCDK. Der blev aftalt at lave et Nordic Run igen i 2016 startende i Norge den 27/6 2016 og slutter i Finland den 13/7 2016. Der er oprettet en hjemmeside, hvor al info om Nordic Run vil blive lagt op. Det er på www. nordicrun.dk. Det vil blive en fælles nordisk hjemmeside, hvor alle henter deres info fra, således at alle lande får den samme information. Der vil i 2016 være én hoved Roadcaptain for hele turen. Det havde vi det første år, og det virkede rigtig godt, og det var et af kritikpunkterne omkring 2014 turen, at denne funktion manglede, men I kan læse mere på det på omtalte hjemmeside. Lige en side bemærkning til dette års nordisk møde. Mens vi var på Island, oplevede de den værste storm, de havde haft i 20 år, og om natten fløj taget af det hotel, vi boede på. Da jeg gik ned for at se, hvad der skete, så jeg en bil komme trillende rundt på taget hen ad vejen. For 5 år siden, da jeg sidst deltog i nordisk møde på Island, blev vores hjemrejse forsinket af det store vulkanudbrud, der stoppede alt lufttrafik i Europa. Så det er vist godt nok, at det var sidste gang, jeg skal deltage i et nordisk møde på Island. I forsikringsudvalget har vi det sidste årstid forberedt, at Peter Hemmingsen afslutter som udvalgsformand. Mange af Peters administrative opgaver er i løbet af det sidste år blevet omlagt til andre funktioner fordelt imellem forsikringsrådgiverene, næstformand, kasseren og medlemsservice. Det er der ingen, der har mærket noget til, så nu er tiden kommet til, at Peter trækker sig helt som formand for udvalget fra 1. maj. Peter forsætter som vurderingsmand på Sjælland, og H-DCDK vil også fremover kunne


rådføre sig med ham angående vores forsikringsordning, når dette måtte være nødvendigt. Spørgsmål ang. forsikring er uændret enten på forsikring@hdc.dk eller på telefon 70 27 03 04 - Peter startede allerede i 1996 som vurderingsmand i den daværende ordning. Han overtog forsikringsudvalget, da vi havde mistet vores Codanordning, og i 15 år har Peter været formand for forsikringsudvalget. Det var Peter, der fik den ordning i stand, som vi i H-DCDK har nu, efter at vi mistede vores Codanordning i slutningen af 1999. Peter har oparbejdet et hold af dygtige vurderingsfolk, som kører rundt til medlemmerne for at vurdere og tage billeder, når nogen skal

have en forsikring. Udover funktionen som formand for forsikringsudvalget har Peter lavet rigtig meget andet i H-DCDK. Han var med til at arrangere 2003-turen til USA for H-DCDK, han var Webmaster i en del år, og han var en stor hjælp, da en ny medlemsdatabase skulle beskrives og opbygges. På H-DCDKs vegne vil jeg gerne sige Peter rigtig mange tak for alle de timer, du har brugt på H-DCDK. Som jeg nævnte på HGF i 2014, da jeg stillede op til et genvalg for 2 år som næstformand, ville det være min sidste periode som bestyrelsesmedlem i H-DCDK. Det vil sige, at I nu skal til at overveje, hvem der kunne have lyst til at stille op som næstfor-

mand til vores HGF i 2016. Jeg kan kun sige, at det er en utrolig interessant funktion at være næstformand i H-DCDK. Som næstformand har du ansvar for de forskellige udvalg, der er i H-DCDK, det giver selvfølgelig lidt arbejde, men det er også meget interessant. Har du lyst til at stille op som næstformand og gerne vil høre mere om, hvad opgaven går ud på, så er du meget velkommen til at kontakte mig, så kan jeg fortælle dig noget mere om opgaverne. Hilsen Næstformand Jan Smed

KEEP YOUR BIKE WELL MAINTAINED HARLEY BOOTS AIN’T MADE FOR WALKING KOM FORBI ELLER RING OG FÅ ET GODT TILBUD •Konkurrencedygtige priser på dæk •Alt i reparation og renovering •Rullefeltsjustering •Salg af udstyr og reservedele •Serviceeftersyn •Skade opgørelse og reparation. v/ Johnny Jeppesen

MEDLEM AF

SKAD WWW.SKAD.DK

Sagavej 6•9260 Gistrup•Tlf.: 98 19 35 35•hd@port6.dk•www.port6.dk

m a j 2015 H-D Jour nal en

57


distrikt 1 sjælland af Peter Rytter

Kalenderen

Hej Sjælland

S

å fik vi endelig styr på vores regnskab, og efter godkendelsen af regnskabet på den 2. ekstraordinære generalforsamling kan bestyrelsen og især Joan, vores kasserer, sove roligt om natten igen. Der skal her fra formanden lyde en stor tak til Joan. Jeg er rigtig glad for, at du blev ved med at kæmpe og ikke kastede håndklædet i ringen. Jeg tror, alle i bestyrelsen er blevet meget klogere på regnskab, og vi har da også indset, at vi ikke bestrider de kompetencer, der skal til for at finde fejl i et regnskab, eller blot kontrollere om alt er, som det skal være. Bestyrelsen har besluttet fremover at få bogført og lavet regnskab “ude i byen”, så vi kan koncentrere os om arrangementer og ture i stedet for at skulle bryde vores hoveder med talgåder. Dagen før den ekstraordinære generalforsamling havde vi en skøn bustur til Tyskland. Vi besøgte Harley-Davidson Hamburg Nord og Louis-butikkerne. Det var vist først i Fleggård, at dankortene for alvor begyndte at gløde, da vi stoppede ind dér på vejen hjem for at handle lidt fornødenheder. Tak til alle 36 deltagere for en rigtig god tur, jeg kan godt love, at vi gentager succesen til næste år.

det sker i 2015

Det har været et hårdt arbejde at få hjælpere til vores Midsommertræf. Årets træf har hårdt brug for, at folk kommer og hjælper. På et tidspunkt var vi tæt på at aflyse træffet pga. manglende hjælpere, men det ser heldigvis mere lyst ud på nuværende tidspunkt. Vi mangler dog stadig hjælpere til et par enkelte barvagter, pladsindretning og til at hjælpe vores madudvalg. Sidder du derude og har lyst til at give en hånd med til Midsommertræffet, så kontakt endelig en fra bestyrelsen eller skriv dig på de ophængte sedler i klubhuset. Et arrangement af denne type kan kun løftes, hvis vi gør det i flok! Til sæsonstarten d. 5 april var vi velsignet med et fantastik vejr, og vi var hele 32 cykler på fællestur. Da vi kom tilbage til klubben efter turen, var der dukket endnu flere medlemmer og motorcykler op, og vi havde en rigtig hyggelig eftermiddag, der afsluttede med infomøde for nye medlemmer. Vi fejrede sæsonstarten ved at prøve at afholde et fredagsbarhæng, og det var med stor succes. Vi var ca. 36 til spisning, og menuen stod på Great Omaha Ribeyes med Pommes Frittes og Sauce Bearnaise. Desserten lød på ferskner i mathildecreme. Efter maden hoppede undertegnede bag baren og prøvede efter bedste evne at lave cocktails til de tørstige gæster. Det var en tilfreds formand, der lukkede klubhuset af kl. 24, og det er med garanti ikke sidste gang, vi afholder fredags barhæng. Sæsonen er nu endelig i gang, og jeg glæder mig til alle vores arrangementer og ture. Harley hilsen Peter Rytter

ToyRun

09.05.2015 Svenskerne kommer. Fællestur med H-DCS Distrikt B

10.05.2015 Midsommertræf

19-21.06.2015 Old Time Run

05.07.2015 H-D dagen

09.08.2015 Poker Run

30.08.2015 Sæsonafslutning og Kilometeraflæsning

27.09.2015 Swapmeet

25.10.2015

GENEREL INFORMATION Distriktsmøde Afholdes den første tirsdag i måneden kl. 19.30. Klubaften Hver tirsdag fra kl 19.-21.00. Søndagstur hver uge med opstart fra klubhuset. Maj, juni, juli og august: kl. 10.00 April og september: kl. 11.00 Læs mere på hdcsj.dk

58

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


Distrikt 1 – Sjælland inviterer til

ub Cl

Har le

Davidson y

Distrikt Sjællands klubhus Truelstrupvejen 4 Viby Sjælland

Hunde er ikke tilladt på træfpladsen

Den ark m

19. – 21. Juni 2015


27. årlige

Harley-Davidson Club of Denmark Distrikt Sjælland

2015 9. maj I år besøger vi aflastningshjemmet Huset i Tveje Merløse Se mere om hjemmet på concura.dk. Adresse : Tveje Merløse 10, 4300 Holbæk GPS: 55°41'36.3"N 11°41'48.1"E

Har le

ub Cl

Vi mødes kl. 10.00 hos MC Parts i Søborg til indskrivning Der vil være kaffe og sodavand Kl. 11.00 afgang fa Søborg Kl. 11.45 - 12.30 pause i Frederikssund Davidson Kl. 13.15 ankomst til Huset i Tveje Merløse yKaffe og Kage samt køreture med børnene 15.00 Vi siger farvel og tak Den ark m Pris : 100,- pr.person kontant/Dankort


Svenskerne Kommer Søndag den 10. maj

Fællestur med vores venner fra H-DCS Distrikt B

Vi mødes i klubhuset og kører kl. 10.30 til: Havnehytten Café & Bistro Kastrup Digevej 1 2770 Kastrup Kort opsamling på motorvejstanken i Karlslunde kl. 11.00 Svenskerne ankommer ca. kl. 11.45 Herefter en fællestur med svenskerne Vi afslutter i klubhuset, hvor der vil blive tændt op i grillen.

m a j 2015 H-D Jour nal en

61


distrikt 1 sjælland

Sæsonstart på Sjælland Tekst og foto: Erla Sævarsdóttir

D

enne gang var det påskedag. Dagen startede med fællestur, da 30 motorcykler trillede ud på de sjællandske landeveje med Michael Lund som Roadcaptain. Alle var enige om, at turen var smuk, og da vejret var godt, kan vi fristes til at sige, at nu er stien lagt, der bliver mange gode turer til sommer, og vi satser på at få godt vejr. Tilbage i klubhuset var flere medlemmer mødt op til kilometeraflæsning. Klokken 13 var der intro-møde for nye medlemmer, og deltagelsen var tilfredsstillende. Alt i alt en god start på køreåret.

Et møde og en samtale om de mange muligheder og ønsker der er til sæson 2015

62

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

Smukke bikertøser i forårssol, hvad mere kan man ønske sig?


Ronny Skau samme n med hunden Snoopy. Ronny har for nyligt købt en VLD fra 1930. Motor cyklen er med flotte finesser i træ , og med ­Snoopy ­i saddeltasken vække r han opsigt, hvor end han komme r. Ronny vil vise den gamle, flotte bike frem så tit som muligt, så mo n ikke vi finder ham på Roskilde ha vn til sommer.

Dorthe Nymann kører en Sportster 883, årg. 2008. Dorthe har kørt Harley i 2 år, og til somm er er planen at køre til så mange træf som mulig t, så Dorthe krydser fingre for en tør sommer.

„Nu er stien lagt, og der bliver mange gode turer til sommer. Vi satser på at få det gode vejr er med os“

Danni Pedersen er 27 år, han har været medlem af klubben i 2 år, men det var første gang, han var med til et arrangement. Danni kører en Softail Night Train årg. 2000. Den er ombygget af Xtreme machines i Glostrup med flotte detaljer.

Jesper Landin købte sin første Harley i januar, Dyna Street Bob årg. 2010. Jesper glæder sig til at køre med sine venner til Harzen i Tyskland til sommer. I Harzen er det meningen at køre nogle smukke bjergruter med gode sving.

Den smukke og solrige forårsdag inviterede til at smide det varme overtøj.

m a j 2015 H-D Jour nal en

63


distrikt 2 fyn af Niller, ny formand for Distrikt Fyn

Sæsonen er skudt i gang på Fyn

Kalenderen

et har været nogle hektiske måneder for den nye bestyrelse siden vores generalforsamling i februar måned. Vi er meget tilfredse med den nye bestyrelse, og måden vi arbejder sammen på, og det er mit indtryk, at flere medlemmer har det på samme måde. Der er blevet lavet en del i klubben de sidste par måneder, nogle vil måske mene, at der er blevet lavet for meget, for udover de faste oprydningsdage i de mørke måneder har vi renoveret hele vores køkken. Det samme gjorde sig gældende for det lille kontor, hvor taget havde været utæt gennem længere tid, så det var rådnet væk og gjort skade på en væg. Vi har derfor valgt at lave det om til en lille bar ud i buehallen, en løsning som vi bliver glade for, når vi holder fester og lignende. Bestyrelsen vil takke alle, som har givet en hånd med på projektet. Vi fik afholdt vores første møde omkring træfudvalgene, og ikke mindre end 50 medlemmer mødte op på en søndag, og jeg er vildt imponeret over den måde, som der blev arbejdet på i de forskellige grupper. Vores Springparty, som vi afholdte sidst i marts, må siges at være en succes. Over 100 medlemmer kiggede forbi i løbet af aftenen, og de sidste gik da også først hjem tidligt om morgenen. Vores musikudvalg havde skaffet noget fedt musik leveret af Hill Billy Bones. Det, at medlemmerne støtter op omkring sådanne tiltag, gør, at vi i bestyrelsen får lyst til at gøre det igen, faktisk er lysten så stor, at vi allerede gør det igen i starten af juni måned. Vi har et medlem som fanger krebsedyr, og han har tilbudt at levere nogle krebs til en meget fornuftig pris, samtidig har et andet medlem tilbudt at levere nogle laks, igen til en meget fornuftig pris.

det sker i 2015

D

Musikudvalget finder måske et live band og så er bunden lagt for et krebse- og fiskegilde, som vi måske starter om eftermiddagen med noget sjov og ballade og ellers fester hele natten igennem. Vi kan jo sove i telte på det tidspunkt, så hold øje med hjemmesiden hdcf.dk for mere information. Men husk tilmelding, vi har ingen mulighed for at planlægge, hvis I ikke melder til i god tid. Medlemmer fra andre distrikter er selvfølgelig også velkomne til at deltage. Kilometeraflæsning blev denne gang afholdt skærtorsdag, så vi startede allerede kl. 16, og omkring 20 medlemmer mødte op på deres Harleyer, og en del andre kom forbi i bil, men det var en hyggelig dag for alle, og man kan stadig nå at være med. I resten af aprilmåned skriver vi speedometertal af på klubaftner. Bare spørg i baren. Vores hjemmeside vil fremover blive opdateret minimum en gang om ugen, og her vil du aktuelt kunne læse om, hvad der rør sig i din distriktsklub. Mange tror, at alt information kommer ud på sms-ordningen, men det er begrænset, hvor meget man kan skrive i en tekstbesked, derfor vil I nogle gange få en sms, hvor vi opfordre til at kigge ind på hjemmesiden. Det er mit indtryk, at vi ser flere nye ansigter i klubben, og hvis du er én af dem som er medlem af H-DCDK, men sjældent eller stort set aldrig kommer i klubhuset på Fyn, så prøv at give det en chance en torsdag, hvor vi holder klubaften. Snak med den som passer baren, så sørger vi for en rundvisning. Husk på at Harleyklubben er meget mere end seks årlige blade og en billig forsikring. Vi er også i gang med at få samlet nogle fællesture, så hvis du har en idé til en køretur, så tøv ikke med at kontakte én fra bestyrelsen. Det er mit håb, at vi får lavet fællesture til samtlige distriktstræf i år, og at Fyns medlemmer også støtter op om dem, det er ikke sikkert, man har mulighed for at deltage en hel weekend, men så nøjes med én overnatning, eller gør som jeg selv tit har gjort; bliv i nogle timer og kør så hjem igen. Køreturen er jo stadig den samme fede oplevelse, og plus at man har støttet distriktet med et træfarmbånd og mødt nogle gode mennesker.

Åbning Egeskov Slot 25.04.2015 Forårstræf H-DCDK Midt 02.05.2015 Åbent hus Biker to Biker 09.05.2015 Rainbow Rally, Syd 15-16.05.2015 Super Rally 21-25.05.2015 Fest i klubben 06.06.2015 Danish Bike Meet/Dist.5 Midt 12-14.06.2015 Midsommertræf / Dist 1 Sjælland 19-21.06.2015 Hamborg Harley Days 26.06.2015 Lundeborg havne fest 04.07.2015 Dist 6 Bornholm 10-12.07.2015

GENEREL INFORMATION Leje af klubhus for distriktets medlemmer: Kontakt Formand Niels Fjerbæk formand@hdcf.dk Klubaften Torsdag klokken 19:00. sms-info Få info om hvad der sker i klubben. Send en sms med fuld navn og medlemsnummer til tlf. 40 56 28 75. Læs mere på www.hdcf.dk

Kør forsigtigt derude.

64

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


m a j 2015 H-D Jour nal en

65


distrikt 2 fyn

Fastelavn er mit navn… tekst & foto Lillemis

H

vad gør man ikke for både de store og de små, når der skal holdes fastelavnsfest. Tønderne til de voksne var pyntet med damer og bikes, og til de små var der kommet masser af farvede fjer og katte i papskabeloner på - og selvfølgelig var indholdet af tønderne masser af slik og mandariner. Vi havde fået pyntet lidt op med serpentiner, lavet noget frisk kaffe, sat varme på lokalerne og ikke mindst fået købt lækre fastelavnskager. Der var masser af slagkraft i de små i de flotte kostumer, ja endda de store var klædt ud i deres bedste Harleytøj, så der var godt gang i den. Vi havde nogle hyggelige eftermiddagstimer i klubhuset, hvor cirka 30 mennesker var mødt op, og også i år fandt vi selvfølgelig både en kattedronning og en kattekonge.

Håndelag og evne for ætning. køllehåndtering er en foruds

66

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


b o B d n a m e g Byg tekst & foto Lillemis

D

er bliver boret og skruet, brækket ned og bygget op i denne forårstid hos os her på Fynsland. Den 28. februar og igen den 8. marts gik vi for alvor til makronerne med udvidelse af den store bar, således at man fremover nu også kan blive betjent inde fra buehallen – simpelthen en dobbeltbar. Vores gamle kontor inde i mellemgangen er blevet lavet om til bag-bar, så alle de gæster, der kommer til Fyns Harley Meeting, ikke skal stå oveni hinanden, når der skal købes forfriskninger. Køkkenet er ligeledes ved at blive renoveret, så der er skam gang i fukssvansen hele vejen rundt. En hejse/sænke garderobestang blev også lavet i samme forbindelse, og den kommer til stor glæde, når vi har klubaftener og arrangementer. Nu er der så mulighed for at få hængt de tunge jakker på bøjle. Og når gaderoben ikke bliver brugt, så hejser vi den da bare op under loftet igen. Vi her på Fyn glæder os rigtig meget til at vise alle fra det ganske land, hvad det er vi har gået og lavet her i løbet af foråret, og det hele skulle efter planen være klar til træffet i juli, og også træfforberedelserne går rigtig godt. Fynsland er i fuld kontrol!

Garderober kræver megen mandkraft og snortræk.

Udvidelse af klubbens bar bliver en gave til Fynstræffet.

m a j 2015 H-D Jour nalen

67


distrikt 2 fyn

VOXP OP

Fællestur

til Custom Cycle Tekst og foto: Berit ”Lillemis” Wilhelmsen

L

ørdag den 11. april, da fællesturen gik til åbent hus hos Costum Cycle i Rødding, havde vi, der var morgenfriske, kulden som frontkøler i ansigtet, men med solen i sidespejlene, som samtidig varmede en lille smule. Der var stor tilslutning allerede ude fra klubben af, hvor vi mødtes kl. 8.30 for at køre videre til næste stop ved Kildebjerg-tanken for at samle de næste op. Vi havde en tilslutning fra morgenstunden på 20 maskiner. Et kort ophold med en kop kaffe blev det til og videre gik det ad motorvejen for derefter at dreje af ved Kolding Syd og køre det sidste stykke med landevejen. Da vi ankom til Rødding, var der allerede godt besøgt hos Jens og Max, og stemningen var i top. Vi nåede lige at få de sidste rundstykker, som stod til rådighed, men når man kommer til Costum Cycle, så kører man ikke sulten hjem, for der var senere pølser på grillen samt øl og vand

68

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

til fri afbenyttelse. Som timerne gik, kom der flere og flere bikere, vi prøvede at få tal på, hvor mange vi var kommet fra det fynske, og det løb op på et sted mellem 55-60. Efter et par dejlige timer i Rødding satte nogle af os kursen mod Gråsten, hvor vi igen blev hygget om med mad og drikke på et lille torv, som HD Syd havde arrangeret. Derefter kørte vi ud for at se Syds klubhus i Tinglev, men

„Hos Jens og Max i Rødding var stemningen i top, og vi nåede lige at få de sidste rundstykker med“

Steen Søderg reen har nr. 11620 og har været m edlem af HDCDK siden 2007. Hans 2001 Dyna FX D blev erhver i 2002, og de vet t er siden ungdom den første motorcykel mens toptun ed Steen kører små 5000 km e Kreidler. om året til tr og andre ar æf rangemente r rundt omkr Det er snart ing. slut med pa ssager, da kæresten M aike går og venter på si Sportster. Om n egen der bliver en tur til SR i år ikke afgjort , er endnu.

kunne desværre ikke komme ind, da ham med nøglen ikke var til at få fat på. Så fik vi igen en lille forfriskning og kørte videre mod Åbenrå med Sus i front. Vi tog hele turen hjem til Fyn ad landevejen, en skøn tur og med et kort ophold ved Caroline-cafeteriet for at få en is. Det blev dog til en meget kort pause, da det trak op til blæsevejr og regn, så vi kørte hurtigt af sted igen. Vi nåede alle lige hjem i vores indkørsler kl. 18, og så kom regnen. Men en super hyggelig dag blev det til og mødet med en masse dejlige bikere fra nær og fjern.


Spring Party tekst & foto Lillemis

S

å fik vi her på Fyn varmet dansegulvet op med et Spring Party til den kommende sæson. Lørdag den 28. marts, samme nat som urene skulle stilles frem til sommertiden, fik vi stablet et godt arrangement på benene. Med ca. 80 tilmeldte til spisning, som vores sædvanlige kok Thomas igen stod for forberedelsen af, og han havde denne gang lavet en rigtig lækker gryderet med ris og flutes, og kæresten havde lavet den mest lækre broccolisalat til, så der var smil på alles læber. Forberedelserne rundt i klubhuset havde stået på hele formiddagen med borddækning, oprydning og rengøring, så vi kunne tage imod alle medlemmerne fra klokken 17.30. Efter maden gik det forrygende band Hill Billy Bones med forsangeren Henrik Johannessen i front på scenen

og gav den fuld gas med Country musik, det var super godt, og vi fik danset godt igennem. Vi kunne sagtens havde nydt lyden af bandet i endnu flere timer. Der kom flere deltagere fra kl. 21 – det var de, som ikke havde deltaget under spisningen, og de kom netop for at høre bandet og være med i en fed musikfest. Forsanger Henrik Johannessen er kendt som medlem af bandet ”Den Danske Mafia”. Med det imponerende guitarspil, fine sangstemme og optimale samspil med de øvrige bandmedlemmer gav bandet den max gas, og vi er sikre på, at se dem på musikscenen i Marslev igen. En god fest slutter jo først sent ud på nattetimerne og især vores to friske barpiger, der sørgede for, at vi holdt væskebalancen vedlige, var en god støtte for alle dem, der var som klistret fast til baren.

Hill Billy Bones på Scenen. Forsanger Henrik Johannessen er også kendt som medlem af bandet ”Den Danske Mafia”.

m a j 2015 H-D Jour nal en

69


distrikt 3 syd Af Kristian Michaelsen

Hej Syd

Kalenderen det sker i 2015

W

hat About er aflyst, men vi laver et lignende arrangement, og det bliver i samarbejde med Harley-Davidson Club Kolding og afholdes tirsdag den 30. juni. H.C. havde arrangeret bustur til Hamburg den 21. februar. Det blev et fint arrangement med glade bikere og som vanlig rigtig god stemning. Tak til H.C., men også en tak til deltagerne. Poul Erik ”Polle” stod for vores forårsfest i spejderhytten den 14.-15. marts. I år kom der kun én motorcykel, men sikke én! Ja, jeg fristes til at kalde den for et Højben. Men bestiges, det skulle den – så det blev den! På motorcyklen gik det ud over stok og sten. Efter turen havde ”Polle” og jeg - med hjælp fra nogle kvinder - dækket meget fint op i forårets farver. Jens Tryk havde stået for mad, og det blev Schnitzel mit Gemüse, og der var rigeligt af den! Vores egen ”Speedy” havde igen stået for musikken; det vil sige, at han havde arrangeret sig med Banditterne, og der skal lyde en stor ros til det band. Arrangementet blev holdt i et forholdsvis lille lokale, men med tilpas høj musik, så man havde stadig mulighed for at snakke sammen nede ved bordene - og det blev der. Blandt andet sprang bomben til forårsfesten! Vi har nemlig lejet et distriktsklubhus her fra den første april med henblik på et senere ønske om at købe stedet. Vi skal blot have et ja fra Harley-Davidson Club of Denmarks hovedbe-

styrelse, samt naturligvis et ja fra Jer medlemmer i Syd ved en ekstraordinær generalforsamling. Der indkaldes på modsatte side! Det gamle klubhus i Gesten fortsætter ellers uforandret med tirsdag/fredag, hvorimod det nye klubhus’ åbningstider vil komme ud på sms-tjenesten samt på klubbens hjemmeside. Vi var fem bestyrelsesmedlemmer fra syd, der drog på visionsweekend den 21.-22. marts. Det var første gang, jeg selv var med, men selv med mere end 17 års erfaring i Harley-Davidson Klubben og mange år i en anden motorcykelklub, var der mange spændende nye ideer. Det var efter min mening et meget vellykket arrangement med samarbejde på tværs at klubbens distrikter holdt i fokus. Jo, det var rigtigt godt. Igen kan jeg kun opfordre til at følge med på distriktets hjemmeside, og overveje om I skal tilmelde Jer på vores sms-tjenester. Du kan være med både her i Syd, men også i de andre distrikter. Med ønske om en rigtig god sæson 2015 til alle. PS. Tillykke Lars med ”Grisen”.

Træf Rainbow Rally samt Mini Sturgis

29.-31.05.2015 Late Skt. Hans

27.-28.06.2015 What About

05.07.2015 Sæsonafslutning

27.09.2015 Træfmedhjælperfest

07.11.2015 Julehygge

06.12.2015

OBS: Hold øje med vores hjemmeside, da der er events, hvor datoerne ikke er fastlagt.

GENEREL INFORMATION Klubaften Anden tirsdag og sidste fredag hver måned. H-D-museeum Ring til Robin Harbo på tlf. 20 31 17 90 for aftale. sms-service Skriv fornavn efterfulgt af HD til tlf. 30 55 91 19.

70

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


29.maj - 31.maj 2015

EskĂŚr 21, Felsted, 6200 Aabenraa


v/ Johnny Jeppesen Sagavej 6•9260 Gistrup•Tlf.: 98 19 35 35•hd@port6.dk•www.port6.dk

distrikt 3 syd

Side n 1994

:::6.$''.

Business-hours in summer: (1. May – 30. Sept.):

Saturday Monday Tuesday-Friday

CLOSED 15.00-19.00 12.00-18.30

Business-hours in winter: (1. Oct. – 30. April): Olgasvej 4 · 7100 Vejle, Denmark Tlf. 0045 75 72 43 80 · Fax 0045 75 72 80 26 E-mail: mail@inside-vejle.dk · Website: www.Inside-Vejle.dk

Monday Tuesday-Friday Saturday

CLOSED 12.00-18.30 12.00-16.00

Alt i reservedele til klassiske Harley’er og INDIAN Motor- og gearkasserenovering med garanti !

Førstehjælp for motorcyklister

Diverse nysynede og INSIDE-servicerede Harley’er, sælges også: 1976 Liberty Edition (200 year USA) modeller læs mere om Bi-centennial years på www.inside-vejle.dk Tekst og foto: H.C. Besendahl

M

alle distrikter i H-DCDK, hvor de vil an skal have et godkendt førOBS.:Hold hjemmeside pga. aktuelle info’er! kommevores ud i distrikterne og afholde stehjælpskursus, når manøje med kurser. Tilbuddet er sendt videre til tager kørekort, men der har Vi ønsker alle vores kunder, sammenarbejdspartner og leverandører distriktsformændene. Kurset omhidtil ikke været et kursus D J de Utypiske L ogskader G OforD T NYTÅR motormålrettet til motorcyklister og de G Ohandler cyklister, herunder skånsom aftaudfordringer, de kan stå overfor mht. gelse af hjelm, hvis det er påkrævet, tilOld f.eks. atschool skulle tageonly! en hjelm af See you! sikring af skadested med små midler en forulykket. Det har firmaet Redog livreddende førstehjælp, så man dernes.dk nu rådet bod på med et 6 kan hjælpe andre mc’ister, hvis uheltimers førstehjælpskursus målrettet det skulle være ude. motorcyklister. Instruktørerne er Læs mere om kurset på reddernes. professionelle reddere og sygeplejerdk/produkt/6-timers-motercykelsker. Kurserne afholdes i København, foerstehjaelp-aabent eller www. de første tre planlagte kurser er afreddernes.dk – Åbne kurser – Alminholdt, når dette blad udkommer, men delig & Færdsel – Motorcykel Førstejeg har fået et tilbud gennem en behjælpskursus. kendt ved Redderne.dk, som gælder

Late Skt. Hans 27. juni L Tekst og foto: H.C. Besendahl

ate Skt. Hans foregår i år d. 27. juni ved det lejede klubhus, Håndværkersvinget 3, 6330 Tinglev. Vi mødes kl. 13.00 ved

72

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

klubhuset, hvor der er mulighed for at se på huset, sparke lidt dæk og evt. rejse kludevillaen på plænen. Kl. 14.00 er der afgang på fællestur i omegnen, inden vi vender tilbage til kaffe og ka-

ge, aftensmad og hygge om bålet, da der selvfølgelig er fint vejr, som det plejer. Søndag er der morgenmad, inden vi rydder op i fællesskab og søger de hjemlige gemakker.


Det overvejes at bruge en del af distriktets formue på køb af et nyt klubhus. Inden der tages endelig stilling til sagen, ønsker bestyrelsen at høre medlemmernes mening, så derfor indkaldes hermed til

Ekstraordinær generalforsamling Distrikt 3 Syd på klubhusets adresse: Håndværkersvinget 3, 6330 Tinglev Søndag den 17. maj 2015, kl. 14.00

Dagsorden: A.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Valg af ordstyrer B. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Valg af stemmetællere C.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Præsentation af køb af klubhus D.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Afstemning om køb af klubhus E.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Afslutning Kun medlemmer, der har betalt kontingent for 2015, kan deltage generalforsamlingen. Medbring gyldigt medlemskort eller gyldig indbetaling for 2015.

Har le

ub Cl

Med venlig hilsen Bestyrelsen

Davidson y-

Den ark m

m a j 2015 H-D Jour nal en

73


distrikt 3 syd

Rainbow Rally og Mini Sturgis

D

Tekst og foto: H.C. Besendahl

en sidste weekend i maj, hvor vi afholder Rainbow Rally, er der også Mini Sturgis på torvet i Gråsten, ligesom det årlige Oldtimerløb på dyrskuepladsen har 25 års jubilæum samme dag, hvilket der gøres lidt ekstra ud af. Mini Sturgis, der er arrangeret af Handelsstandsforeningen og Lions Klub Broager-Gråsten med H-DC Distrikt Syd som hjælpere, begynder kl. 09.00 med morgenmad i teltet på torvet,

74

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

sponsoreret af byens Handelsstandsforening. Den traditionelle gratis Tshirt gives desværre ikke mere pga. manglende sponsorer. Kl. 12.00 er der afgang på fællestur med pit stop og en forfriskning undervejs inden turen ender på dyrskuepladsen hos Oldtimerløbet ca. kl. 14, hvor pokalerne for Best Custom, Best Rear End, Best Paint og Best Old School/Classic uddeles kort efter ankomst. Vurderingen af cyklerne foretages af et par motorcykelkørere fra Lions Klubben på torvet inden fæl-

lesturen. Lions Klub sponsorerer pokalerne. Efter er vi tilbage på træfpladsen i Tråsbøl og der vil være mulighed for at deltage i nogle games, hvor vinderne selvfølgelig præmieres på forskellig vis. Distriktet har købt en Alco-sensor, så det nu for en flad 20’er er muligt at få testet, om der er blod nok i spritten, inden der køres hjemover. Ps. Det er ikke tilladt at have hund med på træfpladsen til Rainbow Rally.


Bustur til Hamburger Motorrad Tage (HMT) Tekst og foto: H.C. Besendahl

L

ørdag d. 21. februar boardede 43 forventningsfulde ”syder” en bus for at køre til MC-messe i Congress Center Hamburg, mens de indtog de medbragte rundstykker, skyllet ned med rigelig kaffe, som senere blev erstattet af en enkelt humledrik eller to, sådan for hyggens skyld. Vel ankommet til Hamborg og med bussen parkeret gik vi de få hundrede meter til udstillingshallerne, som bredte sig over 5 haller, nogle af dem i to etager på ca. 45.000m2, ifølge messens pressemeddelelse. Det skulle være Nordtysklands største MC messe. Folk var hurtigt gennem billetkøen og derefter spredt for alle vinde, det lykkedes dog at rende på et par stykker i løbet af dagen i mylderet af besøgende, inden turen igen gik hjemad. Messen, der åbnede fredag

kl. 13.00 og sluttede søndag kl. 18.00, omhandlede stort set alt, hvad der findes af motorcykelmærker på det tyske marked sammen med alskens udstyr i form af hjelme, beklædning, oppakningsgrej og meget andet uundværligt for en biker. Desværre manglede det sædvanlige stumpemarked og de mange Oldtimer-cykler, jeg har set de tidligere år, men så var der til gengæld et væld af rejseudbydere og stande for forskellige MC venlige hoteller i Tyskland og Østrig. Én af de store haller var reserveret til nok så interessante action shows i løbet af dagen, det mest spektakulære i år var freestyle cross i 11 meters højde, ligesom der var forskellig underholdning i form af musik, modeshows og bodypaint i de øvrige haller. Actionprogrammet blev gentaget 3-4 gange hen over dagen, så

det skulle være muligt for alle at se de forskellige shows, som tiltrak mange tilskuere. Ud over alt dette var der også et Custom Show af varierende størrelse fra år til år med præmier i forskellige kategorier, der er altid interessante kreationer at kigge på. Efter at have set sig mætte og med trætte ben fandt folk igen bussen kl. 16 næsten præcist, hvorefter kursen blev sat nordpå igen, med noget mere ro end på vejen ned, indtil der ikke var mere humledrik. Det hjalp dog, da vi lånte lidt af chaufførens reserve. Så var der kun indkøb og aftensmad ved grænsen tilbage, inden vi var i DK igen, og folk blev sat af, hvor de var samlet op. Stor tak til deltagerne for opbakning til arrangementet og de positive tilbagemeldinger efter turen. Jeg skal nok sørge for mere pålæg til morgenmaden en anden gang.

m a j 2015 H-D Jour nal en

75


distrikt 3 syd

Sæsonstart i distrukt Syd

”Efter at have besøgt Custom Cycle satte mange af Syds medlemmer kursen mod Gråsten, hvor distriktets sæsonstart foregik ved Ulsnæs Centeret” 76

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


D

Tekst og foto: H.C. Besendahl

a 3 følgesvende M/K og jeg ankom til Gråsten, var der allerede kommet mange, og det blev ved at vælte ind med Harley’er. Afgangen på fællesturen trak lidt ud, fordi Roadcaptain John Hansen nærmest løb rundt på murene for også at dele billetter ud til drikkelse og pølse til de ankommende. Lige da vi skulle af sted på fællestur, ankom en flok syder sammen med 12-15 gæster fra Fyn, de røg på pølserne med det samme, så de kom ikke med på fællesturen, hvor ca. halvdelen af de 85 fremmødte deltog. Turen gik ad småveje til det for nyligt lejede klubhus i Tinglev. Desværre var noget gået galt, så der var ikke låst op i huset, og ingen havde en nøgle. Heldigvis var vejret godt, så kaffe og anden væskeforsyning, som vores næstformand Klaus havde organiseret, kunne nydes på terrassen eller ude i solen. Turen tilbage gik bl.a. ad den af mange kendte rute langs med Flensborg Fjord til Ulsnæs Centeret, hvor de, der endnu ikke havde indløst deres pølse/drikkelse billetter, fik det gjort i en fart. Til slut skal nævnes, at pølserne er sponsoreret og grillet af Morten fra Center Pubben, mens drikkevarerne er sponsoreret af Morten og distriktet i fællesskab. Derudover havde Morten engageret en dygtig Bluesmusiker til at underholde bikerne og andre gæster. Så nu må sæsonen siges at være startet op ordentlig.

VOXPO P

m af været medle nr. 8696 og H-D, ed te m rs hl fø da n Jette Besen hun købte si or hv 6, 12 0 r te 00 n 20 Den Sports klubben side r fra 1993. ge onden, ug H sb r hu te en Sports tog hun fra ykel. Begge rer nu, over ec kø rr n he hu ny om Cust n til en samt ede Huggere nd og Polen, efter de bytt l SR i Tyskla ti gen t in re er væ iv bl da har Østrig. Der og Sportstere nd la sk eture i Ty er til det. på flere feri rie ikke rækk n tildelte fe de da , år i SR m a j 2015 H-D Jour nal en

77


distrikt 3 syd

Forårs fest i Syd

nerschnitzel så il, dernæst wie Først rejecockta enen med hele svineriet og til rk store som talle ed frugter og jordbærsovs. m sidst fløderand

Tekst og foto: H.C. Besendahl

34

personer havde valgt at sætte hinanden stævne til forårsfest i spejderhytten i Hjartbro Skov ved Bevtoft i Sønderjylland. Sådan en fest plejer at have et tema, og hvad var mere naturligt end Skovtrold. To par havde valgt at iføre sig en form for passende udklædning til temaet, til morskab for mange flere. En del mødte ind til kaffe kl. 16, resten kom

78

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

dryssende inden kl. 18, hvor der var annonceret spisning. Robert og hans hjælper fra Skrydstrup Forsamlingsgaard kom med maden, som hurtigt blev sat på bordet, så de slunkne maver kunne fyldes. Først rejecocktail, dernæst wienerschnitzel så store som tallerkenen med hele svineriet og til sidst fløderand med frugter og jordbærsovs, så vi var alle mætte, inden musikken stillede op til dåd. Den blev leveret af

Banditterne, som vi før har haft, og de gjorde det igen godt, der var gang i danseskoene, lige til de sluttede ved éttiden efter et par ekstranumre. Herefter sneg nogle sig i sovehylstrene i sovesalene, mens andre ryddede op og hyggede en times tid endnu. Næste morgen var det bare med at få morgenmad, inden den stod på rengøring og hjemtur til divaneseren.


Køretur med polske feriebørn Tekst og foto: H.C. Besendahl

F

erielejren What About for udsatte børn, hvor distriktets medlemmer tidligere har kørt tur med børnene, er desværre druknet i besparelser og omstruktureringer og derfor nedlagt. Vi har i stedet for fået mulighed for at tilslutte os et arrangement, hvor Harley-Davidson Club Kolding besøger og kører en tur med polske feriebørn. Modsat børnene på What About ved de ikke, at vi kommer. Det foregår tirsdag d. 30. juni. Vi mødes kl. 17.00 ved HDC Kolding’s klubhus på Esbjergvej 128, Harte, 6000 Kolding, hvor distriktet sponsorerer grillpølse og lidt at skylle efter med. Kl. 18.00 kører vi i samlet flok til Bramdrupdam, hvor ca. 30 børn i alderen 8+ venter på en lille køretur på motorcykel. Bagefter er Beredskabsstyrelsen vært ved kaffe og kage. Har du sidevogn, må den meget gerne være monteret, hvis der skulle være børn under lovlig dansk bagsædestørrelse, så de også kan få en tur. Har du en ekstra hjelm i børnestørrelse, må den meget gerne medbringes.

Du er meget velkommen til at deltage, selv om du ikke har bagsæde, det er mængden af motorcykler, vi imponerer børnene med, og der er noget at kigge på. Mød op på Esbjergvej 128, Harte, 6000 Kolding, d. 30. juni kl. 17 (eller inden kl. 18), og vær med til at give børnene en oplevelse. .

m a j 2015 H-D Jour nal en

79


distrikt 4 nord af jens Jensen

Hej med jer

Kalenderen det sker i 2015

S

å er det blevet tid til, at der igen kommer en lille bemærkning fra mig, nu hvor sæsonen er gået i gang, og vi er gået de lyse tider i møde. Min sæson startede den 1. april med den længe ventede køretur på nakken af Harley’en. Selv om det blæste en vældig vind den dag ude fra vest, var det en fornøjelse at komme ud at køre igen efter 6 måneder i vinterhi - nu må vi bare håbe på, at der bliver godt kørevejr hele sæsonen. Den første officielle køretur i H-DCN var den 6. april, hvor vi havde sæsonstart, og der var vi rigtig heldige med vejret. Solen skinnede fra en skyfri himmel, så mere kunne man jo ikke ønske sig. Vi var ca. 75 cykler, der kørte med på fællesturen, som gik til CUI Riders i Farsø, hvor der var smørrebrød til alle. Med sådan en start på sæsonen kan det ikke andet end at blive godt. Tolne træffet er helt på plads, der er bestilt musik, øl og mad. Det eneste vi mangler er lidt flere hjælpere, så vil du/I gi’ en hånd med i baren eller indgangen, så send mig en mail eller gi’ et kald på 40 87 33 10 – listen med vagterne kommer også til at ligge på hjemmesiden. Kalenderen er rimelig fyldt op her de først par måneder af køresæsonen, og der kommer sikkert også flere turer og arrangementer hen ad vejen, så hold jer opdateret på hemmesiden

eller på SMS. Er du ikke tilmeldt SMS og ønsker dette, er det ganske nemt at gøre. Send en SMS til 20 13 55 05 med (tilmeld + medlemsnr. og navn) så er du tilmeldt SMS-listen. Husk at vi har TOY RUN d. 9. maj som igen i år går til Børnecenter Himmerland. Jeg håber på, at der kommer rigtige mange, så vi sammen kan give børnene en rigtig god dag. Lige lidt info til jer der kører til Super Rally i England, der har været lagt ud på federationens hjemmeside, at der ikke var muligt at betale med kort i indgang og på resten af pladsen. Det skulle heller ikke være muligt at hæve penge på pladsen. Så hvis ikke de får det lavet om, vil jeg opfordre jer til at hæve penge på vej derover, der skal nok blive pres på de automater, der er i byen. Hvis ikke de får lavet om på det, synes jeg da, det er lidt af en skandale. Jeg har da efterhånden været til flere Super Rallyer rundt i Europa, og der har da aldrig været problemer med at bruge sine betalingskort. Jeg håber, der er fundet en løsning, inden turen går til England. Husk at tjekke deres hjemmeside inden I kører. Lige en sidste ting – husk at køre i den rigtige side af vejen derovre. Det var alt for denne gang, nu må vi bare ud og køre på vores Harley’er og nyde det gode vejr. Vi ses.

Toy-run 09.05.2015 Åbent hus i Klubshoppen 14.05.2015 Western-dag 24.05.2015 Køretur fra Støvring 01.06.2015 Køretur fra Frederikshavn 06.07.2015 Køretur 03.08.2015 Tolne Træf 21-23.08.2015 Køretur 07.09.2015 Køretur - Sæsonafslutning 27.09.2015 Mandagsmøde 05.10.2015 Mandagsmøde 02.11.2015 Julefrokost 28.11.2015 Mandagsmøde. Juleafslutning 14.12.2015

GENEREL INFORMATION mandagsture Se aktivitetskalender på hjemmesiden. kilometerdysten Se mere på hjemmesiden. SMS-info Få info om, hvad der sker i klubben. Send „Tilmeld + medlemsnummer + navn“ til tlf. 20 13 55 05. Læs mere på www.hdcn.dk

80

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


H D C D K D I S T R I K T N O R D P R E S E N T S T H E 2 2 ND

21.-23. august

tolne skovpavillon, bakkevej 5, tolne, 9870 sindal

c i s u m ve

li

g:

lØrda

g: freda

ard v d e n ja orkan ckband ro blues

fÆllestur cocktails & dreams kolde Øl 15,0,4l entrÉ 150,incl. morgen morgenmad org nmad

?? jesper xe u l e d k

MAD

kan købes fra kl. 12 fredag

Kun 1 km til nærmeste hotel

tolne gjÆstgivergaard Tlf: 40 47 53 20

yderligere info Kontakt formanden for

MOLBO.net

y l n o s n a i d n i harleys and : formand@hdcn.dk

VI HAR DANMARKS BEDSTE TISSEKONER !!! m a j 2015 H-D Jour nal en

81


distrikt 4 nord

Fællestur Kr. Himmelfartsdag

VO XP OP

Torsdag den 14. maj Til åbent hus i klubshoppen hos Skrannie Skilte & ­Reklame. Turen starter to steder; i Aabybro på P-pladsen ved tv Nord kl. 12.00 og i Aalborg på Q8 ved møllen kl. 11.30. Vi mødes i Fjerritslev 12.30 og kører i samlet flok op til Skrannie.

Lørdag d. Denne ga

Kl. 10.00 Hver del

Vi ses

Mandagstur den 01. juni Vi kører fra Shell Støvring kl. 19:00 og en tur rundt i Himmerland. Turen slutter ved Støvring MC, som vil være vært til en ostemad med mere. Turguide: Jan lange Poulsen & Ernst Outzen

Mandagstur den 6. juli Turen starter ved Knivholt i Frederikshavn kl. 19.00. Henrik fra Tversted har lavet en fin tur rundt i den nordligste del af distriktet. Turen ender ved Hirtshals fyr, hvor der vil være en forfriskning.

fra 1973, kører en FLH r nr. 2277 og ha dtil hi en ns og te te John Chris er hans førs e i 1993. Det re, da John bt væ kø n at d ha ve m so k bliver på hvad den no km om året eneste H-D, omkring 2000 r f. re æ tr kø e n lt ku og til enke og hans kone nderjylland, Sø i rt æ im pr småture

Western Dag

Søndag den 24. maj er der fællestur til Western-dag på Myrhøj Camping, som gerne ville have, at vi kommer og viser vores amerikanske motorcykler frem. Der kommer også en amerikanerbilklub. Turen starter ved Shell i Haverslev ved (E45) kl. 12.00. Turguide er Poul Grynderup (Diesel).

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

Kl 15.00 forhåbe

Mød op klubben

M.v.h. Bestyrelsen

82

Kl. 12.00 Her vil v kaffe og Vi vil ov oplevels

Glæder

TomCr


distrikt 4 nord

Toy-Run 2015

Børnecenter Himmerland

årlige Toy-Run arrangement. n voresBørnecenter Himmerland ørping. . 10 maj 2014 afholder vi ige d Rebild Skovhusvej 2 i Sk an erl mm Hi ter cen rne Bø til ang køre vi Lørdag d. 9 maj 2015 afholder vi vores årlige Toy-Run rker dæ og spa hygger arrangement i Nord. i år kører vik.til Børnecenter , hvor viIgen up str Gi i 6 rt Po / ret ku b-s klu 0 mødes vi ved Himmerland, Rebild Skovhusvej 2 i Skørping. re med. ltager betaler 100 kr. for at væ 13 ved Børnecentret. kl.Port i Skørpingved r de en om ...s Kl. 10.00 mødes vi ved klubskuret 6i Kl. 14.30 arrangementet slut, og vi kan køre tur en let d sam 0 køre vi værte omerme vil behjemad le som na rso pe og dre æl Gistrup, hvor vi hygger og sparker lidt dæk. Hver efter en god dag, hvor vi har givet børnene for , ne rne bø t af vi blive modtagedeltager betaler 100 kr. for at være med. en stor oplevelse, som de helt sikkert vil huske i re g kage i hyggeligt samvær. sto ns ge da ne lang tid. rne bø e giv r og bagefte beløb ledekører sam verrække det indKl. 12.00 vi samlet en fællestur, lm til dem. hjeender SK ...ekstrasom HU ... kl. rley !!! Såca. Habørnecentret 13. Mød op og støt dette vigtige arrangement, som er se....en tur på enved Her vil vi blive modtaget af de glade børn og med ortilviat vise, hvad Harley klubben også står for: god dag, hv er en eft m hje re kø n personalet som igen i år, traditionen tro, vil Socialt engagement og mangfoldighed. ka vi og t slu t 0 er arrangemente i lang tid. ske hu vil de som beværte os med dejlig kaffe og kage i hyggeligt e els lev op r børnene en sto entligt, har givetsamvær. Vi vil overrække det indsamlede beløb, og Jeg glæder mig til at se rigtigt mange til denne tur. ad Harley bagefter give børnene dagens store oplevelse: en hv e vis at til er med som ! !!! nt me ge an arr e tig vig Tom Cruiser p og støt dette tur på en Harley-Davidsonog mangfoldighed. nt me ge ga en lt cia So : for r stå n også Så... HUSK ...ekstra hjelm til dem.

r mig til at se rigtigt mange til

denne tur.

ruiser

HUSK ÅBENT HUS I HDC-SHOPPEN TORSDAG DEN 14. MAJ KL. 13-17 (KR. HIMMELFARTSDAG) HOS SKRANNIES SKILTE & REKLAME, TIGERVEJ 9, 7700 THISTED

MANGE FLOTTE RESTVARER Lækkert tøj og tiLbehør tiL hende og hAM

hdC-ShoP.dk


distrikt 4 nord

Nye skud på stammen Af Anja Markussen

S

om noget nyt var der arrangeret en aften kun for nye medlemmer. En mulighed for at komme og hilse på flere af bestyrelsen samt at høre om, hvad det er, vi går og laver i klubregi. Næstformanden Klaus Skytten fortalte om fællesture, træf og meget andet. Der blev en præsentationsrunde, hvor de nye medlemmer fortalte lidt om sig selv og deres valg af

Harley. Flere har kørt MC i flere år, inden deres valg blev en HarleyDavidson. Så blev der serveret sandwich og drikkevarer og hyggeligt samvær. De fleste blev skrevet op ved Webmaster for at komme på SMS-listen, så man er orienteret om køreture og andet, der kan være interessant i Nord. Klubshoppen var også åben, så der var mulighed for at ekvipere sig til sæsonen.

”De fleste blev skrevet op ved Lykkegaard for at komme med på distriktets SMS-liste, så man er orienteret om køreture og andet”

Over 25 års erfaring med reparation, service, renovering, restaurering, elanlæg m.m. Vi reparerer også Jern Sportster

Telefon: 22 31 60 82 Hotelvej 4, DK 8660 Skanderborg bikeworkx@45dk.dk

www.bikeworkx.dk

84

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


Endelig blev det dagen Tekst og foto: Anja Markussen

J

ge alt det løse egentlig ikke ta res en tur. Man behøver jo gang der skal kø er hv n, ge ra ga med fra

„Sidste års resultat viste, at Mutte godt kan “overhales” i denne fight“

ubii! Endelig blev det dagen, hvor sæsonstart anno 2015 skulle være i Nord. I år var det dog lidt vemodigt, da den nye maskine først skulle afhentes ugen efter i København. Men det gav dog anledning til en tur for 8 til Åben Hus ved Caps den 11. april - og dermed også en hyggelig weekend i godt selskab. Vejret viste sig fra sin bedste side og var super for de 101 maskiner med kørere som dukkede op denne formiddag ved Klubhuset i Nord. Formanden cirkulerede rundt blandt de fremmødte for at notere årets deltagere til km-konkurrencen, og det kan vel være, at flere har fået blod på tanden og ønsker at deltage efter sidste års resultat viste, at Mutte kan godt “overhales” i denne fight. Port 6 havde endnu engang præsteret flot bagværk og kaffe til alle og gode råd samt handel ved Johnny. Og Lone var klar med tøjsalg fra skurvognen, og det er altid godt at se, at mange støtter vores klub ved at handle “lokalt”. Efter et par timer med gensyn, sparken dæk og handel gik turen ud i det forårsfriske Nordjylland. Diesel fra CUI-Riders førte kortegen på cirka 80 cykler ad veje, som mange ikke vidste eksisterede, og efter forlydende var det en meget smuk tur. Koldt og klart vejr med høj solskin, super køredag. Vi stødte til gruppen i Farsø ved CUI-Riders klubhus, vi var jo på 4 hjul, hvor værten serverede smørrebrød og øl/vand. For dem, som følte kulden hårdt, var det rigtig godt med en kop varm kaffe. CUI-Riders i Farsø har i år 10 års jubilæum, som fejres på behørig vis i maj. Alt i alt en rigtig god dag, selvom journalisten var på 4 hjul. Vi ses derude.

m a j 2015 H-D Jour nal en

85


distrikt 4 nord

V

Tekst og foto: Anja Markussen

i var en lille sluttet trop på 28, der var på rundvisning på Aalborg Politigård i marts måned. Politiassistent Ken Glinvad startede ud med at vise det udstyr, alle betjente bærer rundt på. Der var pistol, radio, knebel og peberspray, sidst nævnte er politibetjentene blevet godt tilfredse med, da det med små midler pacificerer selv de værste slags haner. Ken fortalte om sit eget liv startende som ordensbetjent til nu at være færdsels-

86

H-D Jou rnal en m a j 2 0 15

betjent - og selvfølgelig på 2 hjul. Så gik turen rundt på gården. Ned til forhørslokaler og derefter op til kommandocentralen hvor 4 mand var i gang med aftenens arbejde og overvågning af de vagthavende patruljevogne. Ned til detentionen og sidst men ikke mindst i garagen. I dag kører politiet på Yamaha FJR 1300, og inden endt uddannelse er de på et køreteknisk anlæg med egen maskine for at øve færdigheder og manøvrer. De er på kursus med jævne mellemrum for at vedligeholde deres

evner på 2 hjul. De skal jo kunne reagere i forskellige situationer i trafikken, ikke blot jagte fartsyndere. I garagen var der også et par civilbiler, som har de kræfter under fronthjelmen, som vi andre kan drømme om. Til afslutning blev der serveret kaffe/brød, øl eller vand i kantinen sponsoreret af klubben, men jeg må sige, at det er sgu første gang, jeg har fået serveret øl af en panser. Joken blev da også, at det var fordi, de havde arrangeret en spritrazzia nedenfor i gården.


Politiassistent Ken Glinvad holdt et glimrende indlæg med fremvisning af politiets udstyr.

Der serveres øl og smørebrød af politiet.

Forsamlingen fra distrikt nord nede i politigaragen.

m a j 2015 H-D Jour nalen

87


distrikt 5 midt af Dirch Villadsen

Hej alle

Kalenderen det sker i 2015

S

å er der en helt ny sæson forude. Vi har i H-DC Midt haft vores motorlærerarrangement en aften ved Inside i Vejle, hvor vi var 30-35 stykker i deres verden et par timer eller tre. Der var dejlige Harleyer af den ældre slags. Vi har haft en aften ved Iversens cylinderservice i Horsens, hvor vi var en 20-25 stykker og havde en god og hyggelig stund i selskab med ejer og ansatte. Vores sidste fællesspisning i klubben er også afviklet i bedste H-DC Midt stil. Bestyrelsen har derudover også været samlet med de øvrige bestyrelser fra de andre distrikter, hvor der blev drøftet flere ting i forhold til at få et mere aktivt klubliv med og af medlemmer. Vi diskuterede, hvad vi kan gøre anderledes og bedre. Mange havde ideer og ting, som skal prøves af. Vi har i bestyrelsen haft lidt opstartsvanskeligheder med at finde et fælles fodslag. Vores sekretær har valgt at stoppe, og bestyrelsen har måtte konstituere sig selv indtil næste distriktsgeneralforsamling. Og vi må nu se fremad, da vi har mange opgaver foran os. Vi har også haft vores første fællestur søndag den 5. april, hvor vi startede fra klubben kl. 10. Turen gik via dejlig snoede lande-

veje fra klubben til Juelsminde havn. I alt 8 Harley’er var mødt op, selv om kulden stadig hang i luften, den 9. kom til i Juelsminde. En helt ny af slagsen, og velkommen til hende. Den 11. april havde vi vores standerhejsning og vores tur til Caps Århus. Det er fast tradition, vi har i aftalt med Caps, at vores indgangs/ølvogn står på pladsen hos dem, som vi i samarbejde med HOG’s Chapter One bemander. HDC Midt og HOG deler så indtægten fra ølsalget. Da vejrguderne havde skænket os noget af det fineste vejr, var der en del, der valgte at køre med klubben til standerhejsning samt kilometeraflæsning. Da vi havde fået vores fine flag til tops, blev speedometrene aflæst på de Harleyer, som ville deltage i kilometerdysten i 2015. Derefter var der en lille én til tørsten samt noget til maven. Vi håber på et godt fremmøde til HGF den 26. april, samt at I støtter op om H-DCDK forårstræffet, som i år afholdes i H-DC Midt. Vi mangler stadig folk til at hjælpe til ved træffet, både nu og til Danish Bikemeet. Husk nu også alle de andre træf, der er i H-DCDK i løbet af forår og sommer samt Super Rally i Linconshire. Støt op om de ting, der laves i Jeres klub, for der bruges mange timer og dage på at tilrettelægge det hele, og så er glæden størst, hvis man også selv er med. Lad os få en fantastisk sæson 2015.

Klubaften og Klubaftencruise

15.05.2015 Super Rally 21-25 maj i Lincolnshire, England

21.05.2015 Fællestur

07.06.2015 Danish bikemeet 12-14 juni 2015

12-14.06.2015 Klubaften/Be.møde og Klub­ aftencruise + Midsommerfest

26.06.2015 Fællestur

05.07.2015 Klubaften og Klubaftencruise

10.07.2015 Klubaften /bestyrelsesmøde + Cruise

24.07.2015 Fællestur

02.08.2015 HUSK AT TJEKKE HJEMMESIDEN. HVOR GÅR TUREN HEN INDEN DU KØRER.

GENEREL INFORMATION fællestur Første søndag i måneden med opstart klokken 13:00 fra klubhuset. klubaften Fredag i lige uger fra klokken 19:00 – 21:00. sms-service Få info om, hvad der sker i klubben. Send navn, medlemsnummer og telefonnummer til tlf. 51 19 77 43. Læs mere på www.hdcm.dk

88

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


12-14 JUNI 2015 Fredag

Lørdag

Søndag

KL. 12.00 Træfpladsen og baren åbner

KL. 07.00-10.00 Morgenmad

KL. 07.00-10.00 Morgenmad

KL. 11.00 Fællestur

KL.12.00 Træfpladsen lukker

KL. 18.30 Aftensmad KL.22.00-01.00 Westlandblusband Strip i pausen

KL.18.30 Aftensmad KL.22.00 Westlandblusband

På gensyn i 2016 !

Entrè 150 kr. Øl 10 kr

m a j 2015 H-D Jour nal en

89


distrikt 5 midt

Nødråb Af Stig Østergaard

D

ette er et råb om hjælp fra journalist ­H-DCM Distrikt 5 til alle medlemmer i Midt. Vi vil jo alle gerne have et godt blad med historier fra alle distrikterne. Jeg bliver desværre inaktiv i 3-4 måneder på grund af en ankeloperation. Så hvis vi skal have noget på de sider, der er afsat til os i H-D-Journalen, så må vi alle prøve at hjælpe lidt til. Har du/I en god historie fra en tur i ind- eller udland, så fat pennen, skriv et par ord eller en lille turberetning - og send gerne et par billeder med. Så

AMMC MotorCyCle Webshop ejes af Anne Mette der er gift med Ove ”BØF” Jensen. Bøffen er formand for Indian Klub Danmark, og han har været formand for Mosten Mc gennem mange år. Bøffen er fast speaker til Mosten Race-Day.

å BØ p K

90

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

kigger vi på, om det bare skal lige i bladet eller redigeres lidt. Har I nogle fede billeder fra en hyggestund i gode venners lag med Harleyen som samlingspunkt, eller er der et projekt I kunne tænke jer at dele med andre, så skriv et par ord, send et par billeder. Så kigger vi på det, og sætter det måske i bladet, eller også bruger vi det på vores egen hjemmeside. Husk billederne skal være af høj opløsning. I kan sende billeder og tekst til journalist@hdcm.dk Husk max 5 billeder af gangen.

.C dk

M

M .A W WW

GAtor skIN

Lettere end papir - 3 gange varmere end uld og vandafvisende. Gator Skins vil holde dig varm i kold vejr, og tør i vådt vejr. Det er mere åndbar end noget andet vandtæt materiale, du har prøvet. Ultramicro fibre bevarer den nødvendige varme på kroppen i et åndbar materiale.

ANtIGrAvIty bAtterIes

Vi sælger amerikanske Lithium-Ion batterier til alle motorcykeltyper. Fra samme leverandør kan du købe MICRO-START, der er et jump-start udstyr i lommeformat, der også kan oplade din bærebare computer og sikre dig campinglys, uanset hvor du befinder dig. Udstyret er i lommeformat og vejer næsten intet.


„Flot vejr og solen skinnede fra en skyfri himmel, vi nåede de 20 grader“

Sæsonstart 2015 H-DCM Tekst og Foto: Stig Østergaard

S

olen stod højt på himlen, og der var lovet ca. 20 grader. Formanden og Ulla havde været ude og lave kaffen klar. Lidt i 9 brummede de første Harley’er op til klubhuset. Der blev hurtig sagt godmorgen og lavet tid til en lille kop kaffe, inden turen gik til Caps i Aarhus, der holdt deres sæsonåbning. Kaj Skovborg var Road Captain. Jeg var kørt ud til Caps, da H-DCM havde en vogn til ølsalg på pladsen. Da kolonnen fra H-DCM ankom, var der allerede fyldt godt op på pladsen foran Caps. Der blev serveret morgenmad og kaffe, og der var tid til lidt historier, snakke og hygge i nogle timer, inden turen atter gik tilbage til klubhuset i Hårup, hvor der var officiel åbning, standerhejsning og kilometeraflæsning. Derefter var der lidt godt til ganen og mere hygge. Det var en rigtig god start på sæsonen. Flot vejr, solen skinnede, og vi nåede de 20 grader. Vi ses derude. Kør nu forsigtig.

m a j 2015 H-D Jour nal en

91


distrikt 5 midt

Første fællestur i H-DC Midt

Tekst og Foto: bestyrelsen i Distrikt Midt

S

å kom foråret endelig. Solen stod højt over H-DC Midts klubhus, men desværre så højt, at varmen ikke var trængt helt igennem endnu. Og klokken var også kun lige halv ti, da de første Harley’er trillede ind ved klubhuset. Kaffen var brygget og stod klar. Den sprøde rumlen af H-D’ere blev ved at lyde i

92

H-D Jou rnal en m a j 2 0 15

det fjerne. Klokken 10 var der mødt 8 motorcykler og 11 personer op. En god lille flok af nye og gamle kendinge. Det blev drøftet, hvor turen skulle gå hen, og valget faldt på en tur af de små landeveje over Laven og Ry-Gammel mod Horsens og så videre mod Juelsminde Havn. Vores Road Captain Steen Larsen førte flokken frem i sikker stil. På

havnen kunne der nydes både vådt og tørt. Her stødte endnu en Harley til. En helt ny af slagsen, én af 10% medlemmerne. Velkommen til hende. Efter en dejlig pause i godt selskab gik turen stille og roligt hjemover, hvor folk faldt fra, efter hånden som kortegen kom forbi hjembyerne for de deltagende. En stor tak til alle der deltog.


„En tur af de små landeveje over Laven og Gammel Ry mod Horsens og så videre mod Juelsminde Havn“

VO XP OP

Søren Mun k har kørt Harley sid 2007, og e en r i dag på på en Rock 2008 som er C fra har kørt C a. kilomete skal til Su r. Søren per Rally i England o ellers i div g deltager erse inden la nds træf o arrangem g enter i Dis trikt Nord .

m a j 2015 H-D Jour nal en

93


distrikt 6 bornholm af Jonas Hjorth

Formandens beretning Kalenderen det sker i 2015 april-maj

I

dag, mens jeg sidder og skriver denne beretning, er det den 9. april, og det er dermed præcis 75 år siden, at tyskerne besatte Danmark og Norge. Efter tysk præcision og grundighed indledte værnemagten et koordineret angreb under kodenavnet Operation Weserübung. I Sønderjylland blev grænsen overrumplet, i København skete landgangen på langelinje, og mange andre angreb fandt sted fra krigsskibe og Luftwaffe fra det sydligste Jylland til det nordligste Norge, præcis klokken 05.15 tysk sommertid, Ordnung Muss Sein! Som de fleste nok ved, var besættelsen på Bornholm på flere områder anderledes end i resten af Danmark, men som i resten af landet opførte tyskerne barakker, bunkere og bygninger mange steder. I sommeren 1942 opførte de en torpedohal på skansevej 1 i Rønne, bygget tæt op ad skrænten mod Galløkken, for at beskytte sig mod de engelske bombemaskiner og samtidig være tæt på havnen og dermed krydserskibene og ubådene, som skulle sikre herredømmet i Østersøen. Da krigen sluttede i 1945, og russerne et år efter også havde fattet, at krigen var slut, og bornholmerne ikke havde lyst til, at deres ø skulle være en sovjetisk provins, overgik den gamle torpedohal til Rønne havn og blev brugt af havnens arbejdere helt frem til 2013, hvor distrikt 6 invaderede lokalerne. Efter snart et par år med knokkel og renovering er vi nu kommet så langt, at vi er klar til housewarming fredag d. 22 maj kl. 14. Jeg glæder mig til at se

alle sponsorerne, der har hjulpet os med materialer og rabatter, de andre MC og amerikanerbil klubber og selvfølgelig også Jer medlemmer. Vi har i bestyrelsen allerede gang i mange projekter, selvfølgelig er det altoverskyggende de næste tre måneders træfplanlægning, men vi har også forårsrengøring, Kristi himmelfartsdag, housewarming, swapmeat hos Gibson og diverse fællesture. Jeg ved også, at Lars Due er i fuld gang med at planlægge en fællestur til Sydsverige med overnatning, som efter planen kommer til at foregå i august. Desuden har Marianne og jeg været på fundraisingkursus, hvor vi forhåbentlig er blevet rigtig dygtige til at formulere og målrette ansøgninger, så vi måske kan få noget nyt udstyr til garagen i form af værktøjsskab og lift. Jeg glæder mig også til at se, hvad vi finder ud af med Bikers Against Child Abuse (BACA), foredrag, fællesspisninger eller filmaftner til vinter osv. Det, jeg er rigtig glad for på nuværende tidspunkt, er, at der har været god opbakning til fredagshotdogs, og det generelt lader til, at folk hygger sig i klubben og spreder god stemning. Vi har også været en del i medierne, i Tidende med billeder fra overrækning af gavekortet fra Tuborgfonden og en artikel om den nye formand. Jeg er desuden blevet kontaktet af en journalist fra TV2 Bornholm, som havde læst denne artikel, og inviteret mig til at deltage i talkshowet “mellem os”, hvor jeg vil gøre mit bedste for at “skabe interesse for Harley-Davidson motorcykler”, som der står i klubbens formålsparagraf! Her til sidst håber jeg, at vi får et tørt og solrigt forår, og vi ses en masse ude på landevejene. Jeg har i skrivende stund allerede været ude på 5-6 småture, godt nok mest for at køre testture, en ældre Shovelhead kan godt blive lidt kontrær, når man skifter kæde og tandhjul på den helt uden at spørge om lov, men det lader heldigvis til at de nye stumper endelig er faldet i hak. Med ønsket om et godt Harleyforår

94

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

Tirsdagsmøde med fællestur

12.05.2015 Forårsrengøring (Kristi Himmelfart)

14.05.2015 Housewarming

22.05.2015 Fællestur

30.05.2015 Fredagshotdog

05.06.2015 Tirsdagsmøde med fællestur

09.06.2015 Fællestur

20.06.2015 Fredagshotdog

03.07.2015 Fællestur (Træfturen)

04.07.2015 Bornholmertræffet 2015

10-12.07.2015 Fællestur

25.07.2015 Fredagshotdog

07.08.2015 Tøsetræf

07–09.08.2015

GENEREL INFORMATION Akutkassen Har du brug for akutkassen, så ring til Sjat på tlf. 56 95 75 26. klubaften Hver fredag aften. Læs mere på www.hdcb.dk


vids

Harr llee

ub CCllub

-DDaavidsoonn yy-

DDen arkk enm mar

m a j 2015 H-D Jour nal en

95


distrikt 6 bornholm

Årets

Første tur Tekst og foto: Marianne Dam

F

ANTASTISK, det kunne ikke være bedre. Første fællestur blev kørt på årets hidtil varmeste dag med hele 18 grader. Det var bare så fedt igen at komme ud på to hjul og blive blæst igennem - wauu en dejlig fornemmelse. Vi mødtes ved springvandet på St. Torv, hvor næstformanden klarede km-aflæsningen. Her havde medlemmerne en halv time til at få snakket og fremvist deres ­Harley’er. Derefter kørte vi 29 fremmødte Harley’er mod nord. Turen blev

96

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

lidt længere end først planlagt, nu da vejret var så godt. Vi kørte igennem Almindingen, Østerlars, Gudhjem og op langs kysten til Allinge. I Allinge havde vi bestilt kaffe og den obligatoriske lagkage. I år skulle vi forny os lidt og prøve noget andet end det gamle posthus, så kaffen blev indtaget hos Høiers IsCafé, hvor vi satte os til et veldækket kaffebord. Efter fællesturen var der som altid spisning i klubben. I år stod menuen på gullasch, kartoffelmos og is. 31 personer deltog i festligheden.

„Det var bare så fedt igen at komme ud på to hjul og blive blæst igennem – wauu
en dejlig fornemmelse“


club n o s d i Dav Harley Denmark of nholm r o B ikt 6 ønne r , distr B 1 evej Skans lder den ho 2015 j a m . 22 8 kl.14-1 ing warm house emmer, edl for m erede s s e r e r int nsore o p s t sam

lidt til ĂĽ p r Vi byde g maven o ganen

m a j 2015 H-D Jour nal en

97


1969 Camaro Pro Tour.

1959 Impala Sport.

Corvette C5 Targa med kompressor.

1970 GTO.

98

H-D Jou rnal rnalen en m a j 2 0 15


Mit første år som Harley-kører Det er november 2013, det er koldt, og jeg går lige og pudser lidt på 69’er Camaro’en på værkstedet. Det er ikke så sjovt mere, som det var for 5 år siden. Jeg har efterhånden fået lavet en god samling af biler, men gnisten til at køre i dem er der ikke så meget mere.

J

Af Kenneth Overvad

eg tager en rask beslutning og begynder at tage billeder af mine amerikanerbiler, for nu skal de sælges, de står jo bare og samler støv. Jeg får sat bilerne til salg på Smallblock, i den blå avis m.m. og begynder så at skrive med alle mulige, der vil give noget gammel ”lort” i bytte. ”Pyhh” tænker jeg, da det går op for mig, hvor svært det er at sælge noget midt under finanskrisen. Men prisen er fast, den bliver ikke sat ned. Efter ca. 1 måned. ringer der en gut fra Sjælland, som vil give en motorcykel i bytte. ”Hmmm” tænker jeg, jeg har aldrig været til motorcykel og bikere, det er jo nogle underlige gutter. Dagen kommer, hvor gutten fra Sjælland kører forbi for at se Camaroen, og han er bare solgt, den må han bare eje, så forhandlingerne starter. Han tilbyder en Yamaha R1 SP årgang 2007 med 185HK, det er jo for vildt, men vi bliver enige, og weekenden efter bliver der handlet. Han kommer med motorcyklen på en trailer og tager min Camaro med hjem. Jeg tænker for mig selv, at - for fanden mand - jeg jo ikke har noget motorcykel­kørekort. Så jeg må ind på nettet og få mig meldt til næste nye hold. Så er vi i gang! Men fuck, teorien er svær, det er jo 30 år siden, jeg tog mit kørekort til bil. Der er ikke andet at gøre

end at hænge i. Ugerne går, og det trækker lidt i mig for at komme ud og køre på min Yamaha, så en dag i februar, hvor solen skinner, tager jeg mod til mig. Jeg tager styrhjelmen og en varm jakke på og kører så derud af - og hold nu kæft mand, det er jo en sindssyg oplevelse, Yamahaen kører som en vanvittig. Eller er det mig, der ikke fatter, hvor gashåndtaget skal stå? Efter en halv time er det hjem igen og ind i varmen. Der spørger konen mig, hvad er der galt med mig. Jeg ser undrende på hende: ”Hvad mener du skat?” ”Ja, du er jo helt hvid i hovedet, hvad har du lavet?” spørger hun. ”Nå for pokker, jeg tog lige en tur på den der Yamaha, der står i værkstedet, og det var sku tæt på at gå galt, den kører som en sindssyg,” svarer jeg. Det er så sidste tur på den motorcykel, jeg tør simpelthen ikke køre mere på den, men hvad så? Nu havde jeg jo ligesom fået taget et motorcykelkørekort, og så skulle det jo også bruges. Efter noget tid går jeg ind på nettet for at tjekke alle de forskellige motorcykler ud, og hold nu kæft mand, alle de modeller, farver, forskellige stile m.m. Det bliver ikke nemt at vælge. Så kommer jeg i tanke om en gammel kollega, der kørte på Harley, og det giver

m a j 2015 H-D Jour nalen nal en

99


Min første Harley-Davidson Night Rod, som jeg kun beholdte i få måneder.

mig inspiration til min videre søgning. Så jeg går tilbage til pc’en og begynde at tjekke Harley’er ud, og hold nu op mand, der er jo vildt mange forskellige modeller, så det var svært for mig at navigere i. Men Night Rod’en synes jeg ser sej ud, og jeg tænker, at det måske skal være den model. Mandag kører jeg til Glostrup på Sjælland, hvor en gut har en fed butik og et godt rygte, hvad angår Harley-Davidson motorcykler. Han har ikke mindre end 2 stående, begge model 2008, den ene med Abs, og den var fed, det var den model, jeg skulle have. Hjemme igen begyndte jeg at kikke på nettet, for den rigtigt Night Rod måtte jo være derude, den med ombygningerne på, så den ikke står som standard og lidt kedelig. Halløjsa, tænker jeg, mens jeg sidder dér foran skærmen, der er den jo, annoncen er lige oprettet på DBA 5 minutter tidligere, og den står i Kolding. Jeg ringer til gutten og aftaler, at jeg kommer med det samme, og så går turen ellers til Kolding, fuld af forventninger til at se den fede Night Rod. Da jeg ser den, tænker jeg: ”Hold nu kæft mand, den er jo bare for fed, den Night Rod, den må jeg have.” Vi bliver enig om en pris, og weekenden efter bliver den hentet hjem. Her måtte jeg have fat i en kammerat, for jeg har jo ikke fået kørekortet endnu, men det viser sig, at Claus Brandt er frisk og

Jeg står længe i værkstedet og kikker på denne Yamaha. 100

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

kører den hjem for mig. Pavestolt går jeg nu rundt og pusser på den stakkels Harley, den havde aldrig været så ren før, der er ikke en finger at sætte nogle steder. Nu skal kørekortet bare hjem og foråret i hus, og så skal jeg ud og køre. Den 8. april 2014 kommer kørekortet i hus, alt er klar til den første tur, og hold nu kæft mand, det kører jo bare lækkert, fed lyd, god komfort - det er bare sagen. Efter den første uge på landevejen kommer jeg i tanke om den gamle kammerat, der havde en Harley, så jeg kontakter ham for at vide mere om Harley-Davidson klubben på Fyn. Arnt, som min ven hedder, fortæller om klubben, og alle de år han har været medlem, så jeg bliver lidt varm på tanken om at skulle med over og se klubhuset i Marslev. Tænk engang, jeg har boet 46 år i Langeskov, og jeg aldrig før været i nærheden af det klubhus, som kun ligger 5 km. fra hvor jeg bor.

Men det kikser lidt med at lave en aftale med Arnt om at følges over i klubben, men en dag, da jeg er ude og køre med min fætter, stopper han bilen og siger hej til en gut, der hedder Per. ”Per hvem?” spørger jeg min fætter, der svarer: ”Per Skytthe” og fortsætter: ”det er ham, der er formand for Harley-Davidson klubben i Marslev.” Ham får jeg en snak med og aftaler, at jeg kommer forbi klubben førstkommende torsdag. Den næste torsdag er lang, helt vild lang, men langt om længe bliver kl. 18.30, så jeg kan så småt trille af sted. Per står i baren, da jeg ankommer, og han er flink til at tage imod mig og vise mig rundt, og langsomt som aftenen går, kommer der flere og flere ansigter, som jeg tidligere havde set i bybilledet, også nogle fra de helt unge dage. Pavestolt kørte jeg hjem kl. 22.00, det have været en fantastisk aften med de der bikere. Jeg kørte på min Night Rod i ca. 4


Kjeld fra Herning ved cyklerne.

mdr. og det gik fint, og jeg lærte så småt at køre på 2 hjul, i klubben var de begyndt at sige, at der kommer Kenneth på Pocketbiken, da jeg jo er 190cm høj, og en Night Rod jo ikke er den helt store maskine - rent fysisk. Jeg begyndte at kikke efter noget andet, men hvad skulle det være? Flere havde det, de kaldte en pølsevogn, den var stor og bred, og jeg tænkte, at det måske var den model, jeg skulle have. Custom Cycle i Røddinge havde en model 2014 stående i sort, og den blev jeg forelsket i, så da klubben i Marslev havde træf (Fyns Harley Meeting), fik jeg en god snak med Jens, og efter 14 dages forhandling var købet i hus. Det skal her lige nævnes, at Fyns Harley Meeting var en helt fantastisk fest, jeg blev både fuld, skæv og lærte at ryge. Der gik kun en måned efter, jeg fik den nye cykel til der var træf i Faaker See, så jeg skulle hurtigt have kørt de 1.600 kilometer for at få det første service, inden turen gik til Østrig. Det tog kun godt én uge, og så skulle jeg ellers igang med planlægning til turen, min første lange tur på 2 hjul. Der var flere fra klubben og Eagles, der skulle derned, men jeg var ikke helt tryg ved at skulle køre i kortege med så mange cykler, så da Peter Jensen i Fåborg sagde, at han gerne ville med, og at han og jeg kunne følges, var det en god plan. Vi blev enige om at køre om fredagen,

ugen før træffet startede i Faaker See og som aftalt, så gjort. Min cykel havde stået pakket i garagen hele natten, og ca. 2 timer før vi skulle køre, kom der et frygtelig regnvejr, “øv øv,” tænkte jeg, ”skal vi køre i regn lige fra starten af?” Det var ikke rart. Klokken nærmede sig 13.00, hvor jeg skulle afsted til Fåborg, så jeg måtte ud i regnen og derudaf. Peter stod og ventede på mig ved færgen, og det var i sidste minut, jeg kom med. Jeg tog alt det våde tøj af, og føj for en omgang, turen tegnede lige fra starten ikke særlig godt, men med ét stoppede regnen, og da vi kørte fra færgen på Als, stod solen på en skyfri himmel. Turen ned gennem Tyskland var helt fantastisk, vi kørte pænt 110 km/t ganske stille og roligt. For ca. hver 250-300 km holdt vi et stop for at tanke og tage en kop kaffe m.v., og så af sted igen. Solen bagte dejligt varmt, så det var en sand fornøjelse. Ved et af vores stop talte vi om, hvor vi skulle overnatte, eller om vi måske bare skulle køre turen i et stræk. Vi valgte det sidste og tro mig, når jeg siger, at de sidste 350 km, der havde jeg godt nok ondt i røven. Vi ankom lørdag kl. 10.30 og stadig i det flotteste solskinsvejr, og vi fik hurtig sat vores telte op. De første 2 dage i Am Faaker See var der stadig super godt vejr, så vi fik set Harley Village og alle boder, og vi fik handlet en del af de mange lækre H-D varer, som var over alt. På 3. dagen begyndte det at regne, og da vi havde gået i 2 dage med regn morgen, middag, aften og nat, Harley-Davidson FLHTCU Electra Glide, det var en størrelse, der passede til blev Peter og jeg enige om at mig, og igen var jeg pavestolt. køre hjem. Teltet blev pakket

Peter Fåborg på campingpladen. vådt ned, der var ikke andet at gøre. Vi fik sagt farvel til vennerne og til dem fra Eagles, som lå sammen med os på campingpladsen, og så satte vi os op på vores 2 hjul igen og kørte derud af. Det regnede stadig gennem Østrig - og ja min røv var sku stadig øm, meget øm. Turen ud af Østrig gik fint, vi kørte stille og roligt, og det regnede lystigt. Da vi nåede til den tyske grænse, åbnede himlen sig, og solen kom frem, så vi kørte også turen hjem i ét stræk i det bedste vejr. Jeg må sige, at Faaker See var min ilddåb som Harley-Davidson-motorcykelkører. Jeg tror, jeg sov i 2 dage, efter vi var landet i Danmark igen. Det går også meget bedre med “mølleren,” men den var øm i én måned efter den tur. Jeg har siden været med til flere træf ude i det ganske land, samt fællesture med dem fra klubben, og det er altid hyggeligt. I skrivende stund den 12. april 2015 har jeg kun misset to klubaftener i H-DCF, siden jeg blev meldt ind i denne fede forening, og jeg må sige, jeg er rigtig glad for at være blevet en del af Harley-Davidson Club of Denmark, og alle dem, jeg møder, er bare vidunderlige mennesker. Jeg ser frem til rigtig mange år i klubben og som Harley-Davidson-kører.

m a j 2015 H-D Jour nal en

101


Tema: The Big Twin fight

N O S D I V A D Y E L . R S V E L HA C Y C R O T O M N A I D N I t T e ks

é: og id

To r

p

I det sidste nummer skrev H-D Journalen Temaserie the big twin om kampen mellem fight Harley-Davidson og Indian Motorcycle, fra h-d vs. indian nō.2 de første motoriserede cykler i begyndelsen af 1900-tallet til 1. Verdenskrigs afslutning, da Harley-Davidson overhalede Indian som den førende motorcykelproducent på kloden. Rivaliseringen mellem de to motorcykelmastodonter fortsatte i 1920erne, hvor selve motorcykelindustrien gik ind i en overlevelseskamp pga. automobilens ankomst og senere den store økonomiske depression. Her følger den anden del af fortællingen om, hvordan HarleyDavidson i mellemkrigstiden konsoliderede sin dominerende placering som hovedproducent af tunge, amerikanske motorcykler.

102

H-D Jou rnal rnalen en m a j 2 0 15


I

kølvandet på de allieredes sejr over tyskerne under 1. Verdenskrig gik et gråhvidt fotografi, verden rundt. Fotografiet viser den amerikanske korporal Roy Holz på en Harley-Davidson motorcykel, der med sidevogn kom kørende i modsatte retning af en hestetrukken tysk militærkonvoj på tilbagetog. Lige under fotografiet står der med håndskrift: ”Den første Yank og Harley-Davidson kører ind i Tyskland” og herunder datoen: ”11. November 1918” - dagen for den endelige våbentilstand mellem de krigsførende lande. Hvorfor det blev en Harley og ikke en Indian, der kom til at stå som symbolet på den første motoriserede amerikanske soldats indtog i fjendeland, er måske en tilfældighed. Det var som nævnt i den sidste udgave af HD-Journalen Indian Motorcycle og ikke HarleyDavidson, der modtog de største ordrer fra det amerikanske militær på det tidspunkt, hvor USA gik ind i 1. Verdenskrig. På den anden side var Harley-Davidson stille og roligt kommet fra baghjul, og var faktisk i slutningen af 1918 en hjullængde eller to foran Indian i kampen om at være verdens førende motorcykelproducent. Og da det som bekendt er sejrsherren, der dikterer historien, er der nok alligevel en naturlig årsag til, hvorfor det blev en Harley og ikke en Indian, der i efterkrigstiden kom til at stå som motorcyklen, der fragtede den første amerikanske soldat ind i det besejrede Tyskland.

m a j 2015 H-D Jour nalen nal en

103


Tema: The Big Twin fight

Temaserie

the big twin

fight

h-d vs. indian nō.2

Krig, fred og store udfordringer Harley-Davidson tager føringen.

H

arley-Davidsons troskab overfor de civile leverandører under 1. Verdenskrig gav virksomheden et forspring til Indian. Dette forspring blev øget i den efterfølgende fredstid, hvor både HarleyDavidson og Indian igen skulle bygge motorcykler til det private marked. Eftersom de civile motorcykler næsten var identiske med de militære, tog Harley-Davidsons omsætning næsten ingen skade, selvom militærets overskudslager blev sendt ud til offentligheden til udsalgspriser. Man kunne desværre ikke sige det samme om Indian, der havde omstillet størstedelen af deres produktion for at

104

H-D Jou rnal rnalen en m a j 2 0 15

leve op til militærets særlige krav. Det gik udover produktionen til det civile amerikanske hjemmemarked, hvorfor mange Indian-forhandlere blev truet på deres levebrød, hvilket gjorde Indian Motorcycle sårbare, da den normalt så forsigtige, men fremsynede salgsmanager Arthur Davidson gennemførte et opsigtsvækkende kup. Harley-Davidson knyttede Indianforhandlere til deres stald ved at tilbyde dem eksklusive aftaler, som gav en økonomisk indsprøjtning med det eneste krav, at forhandlerne brød deres bånd med Indian og udelukkende solgte Harley-Davidsons motorcykler til deres kunder. Efterfølgende blev

Harley-Davidsons nye forhandlernetværk holdt i stramme tøjler, da de etårige kontrakter kun blev fornyet, hvis den enkelte forhandler kunne dokumentere loyalitet og salgssucces i den årlige slagsrapport til HarleyDavidsons lokale distriktsledelser. Harley-Davidsons forretning blev på denne måde udvidet betragteligt, samtidig med at man udhulede forretningen hos den største konkurrent, Indian Motorcycle. Arthur Davidsons markedsstrategi havde slået to fluer ned med et smæk.


de forste moderne motorcyckler Indian holder andenpladsen.

S

elvom Indian Motorcycle led et afgørende nederlag på det civile motorcykelmarked under krigen, var virksomheden i årene efter stadig en afgørende faktor i videreudviklingen af den moderne motorcykel. De oprindelige grundlæggere af Indian, Oscar Hedstrøm og George Hendee, havde forladt Indian i henholdsvis 1913 og 1916, og en gruppe af pengestærke investorer stod nu i spidsen for virksomheden. Indian havde derfor stadig de økonomiske muskler til at hyre de dygtigste konstruktører på markedet. Heriblandt var den irske ingeniør Charles B. Franklin, der som både Hedstrøm og Hendee havde slået sit navn fast inden for racersporten, hvor han før verdenskrigen opnåede flere top-ti placeringer i det berømte Isle of Man Tourist Trophy. I 1912 var Franklin den første, der kørte 300 miles på 300 minutter (ca. 482 km på 5 timer, red.) på en otteventils Indian - en motorcykel han i øvrigt selv havde tunet. Fra Dublin havde Franklin desuden papirer på at være certificeret

maskiningeniør i modsætning til lærermesteren, den tidligere chefingeniør Hedstrøm, der fulgte devisen ”learning by doing”. Franklins CV kunne altså både vise benzin i blodet fra racerbanerne og papirer på den teoretiske viden fra skolebænken, hvilket var højt anset i 1920ernes motorcykelmiljø. Indians ejere blev overbevist om, at det netop var denne mand, som skulle videreføre arven fra Oscar Hedstrøm, og bortvaske den skamfulde plet fra The Hendee Special i 1913 og den næsten ligeså store fiasko med Model 0 i 1916. Det sidste var en Indian letvægtermotorcykel der af onde tunger hurtig fik tilnavnet Model Nothing. Indian Scout

Charles B. Franklin overbevidste derimod prompte med lanceringen af den legendariske Indian Scout, som bragede ind på motorcykelmarkedet i 1919. Den nye motorcykel havde en V-Twin motor med transmissionen boltret direkte fast til motorkassen. Desuden var Indians Scout forholdsvis let med en 37 cubic-inch flathead motor og

Indians Model 0 Indians Model 0 blev af mange kaldt Model Nothing, især fordi ingen kunder købte den. Årsagen til Indians fiasko med Models 0 skal ikke nødvendigvis begrundes i tekniske fejl i konstruktionen, som det var tilfældet med Hendee Special. Det skyldtes nærmere det faktum, at Indian Model 0 blev lanceret i 1916 midt under 1. Verdenskrig, hvor der var tæt på ingen efterspørgsel efter nye modeller på det civile motorcykelmarked i USA.

derfor det perfekte køreredskab til de populære hill-climps-løb, hvor en gruppe fartglade mænd konkurrerede om at komme først over stejle bakker med kæder sat omkring bagdækket. The Scout viste så eksplosive salgstal, at Indian fabrikkerne havde svært ved at følge med efterspørgslen, og Indian Motorcycle fik med den nye model held med at lokke flere af de attraktive forhandlere tilbage i stalden. Franklin videreudviklede på Indian Scout frem til 1928, hvor den blev omdøbt til Indian 101 Scout. Denne motorcykelmodel står her i 2015 som én af de mest banebrydende motorcykler i hele det 20. århundrede. Med ansættelsen af Charles B. Franklin viste Indian Motorcycle således, at de fortsat var i stand til at bygge kvalitetsmotorcykler, der kunne konkurrere fuldt ud med Harley-Davidsons bedste modeller på markedet.

Motorcyklerne hylles Da de overlevende soldater vendte hjem som helte fra slagmarken, blev de amerikanske motorcyklers overlegenhed betragtet som en afgørende årsag til de allieredes sejr over de tyske stålhjelme. De amerikanske motorcykelproducenters bidrag til militæret adskilte sig i princippet ikke særlig meget fra hinanden. Både Harley-Davidson, Indian Motorcykle samt Excelsiors bidrag til krigen var kendetegnet ved den kraftige og pålidelige motor, en tretrins gearkasse, kædetræk, solid forgaffel, gashåndtag, der styrede tænding, og selvfølgelig den magelige, brede samt godt affjedrede saddel bygget perfekt til de opgaver, som amerikanske soldater blev mødt med på det europæiske kontinent.

m a j 2015 H-D Jour nal en

105


Tema: The Big Twin fight Temaserie

the big twin

fight

h-d vs. indian nō.2

motorcyklen og truslen fra automobilen Harley-Davidson sejrer på racerbanerne.

H

arley-Davidsons kom ikke med et umiddelbart modsvar til the Indian Scout, selvom virksomheden var i førersædet, når det kom til forhandlernetværk, salgstal og en mere effektiv produktion i form af den i dag legendariske seksetagers fabrikskompleks på Juneau Avenue, Milwaukee. Verdens suverænt største motorcykelfabrik, der stod færdig i 1914, dækkede et areal på 66.000 m2, producerede op til 35.000 motorcykler årligt og som i dag – godt hundrede år efter – stadig udgør virksomhedens amerikanske hovedsæde. Det tætteste Harley-

Davidson kom en direkte konkurrent var måske allroundmotorcyklen Sport Twin, der blev lanceret under stor mediebevågenhed i 1919, men aldrig blev den store succes hos den forventede målgruppe af unge sportsglade bikere. Faktisk blev Sport Twin lidt af en fiasko, da dens avantgardiske stil heller ikke appellerede til den store gruppe af trofaste Harley-folk, som (selvfølgelig) foretrak den større og langt mere machoagtige V-Twin. HarleyDavidsons position som USA’s førende motorcykelproducent blev i stedet konsolideret på racerbanerne, der trak stor opmærksomhed fra den amerikanske presse og dermed gav dyrebar reklame. Efter at have ligget stille i

krigen blev det legendariske HarleyDavidson ”Wrecking Race Team” genetableret med et budget på en kvart million dollars. Teamet satte 23 rekorder ved åbningen af motorløbssæsonen i 1920. Under ledelse af William Harleys assistent, Bill Ottoway, lykkedes det bl.a. Harley-Davidsons team at slå tophastighedsrekorden for en serieproduceret motorcykel med en fart på 165,7 km/h. Harley-Davidson trak sejrene hjem på racerbanerne, men det var alligevel ikke fryd og gammen på kontorgangene i Milwaukee, hvor Harley-Davidsons grundlæggere var nogle af de første til at skimte de konkurstruende økonomiske udfordringer, der lå forude.

Henry Fords firhjulede automobil var mere bekvem end den tohjulede motorcykel, hvilket betød at de almindelige, amerikanske familier vendte det tohjulede køretøj ryggen.

106

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15


fa k ta :

klassiske

M C modeller

1911 flying merkel model v

1927 ace four

Motorcykelindustriens krise

I årene efter 1. Verdenskrig lovpriste den amerikanske presse den banebrydende motorcykel-industri, som havde haft så stor en andel af sejren over tyskerne på det europæiske kontinent. Aviserne flød over med historier og positiv omtale af produktet og håbefulde, men forvirrede beretninger om diverse nye salgsrekorder. I Milwaukee havde Harley-Davidson dog nok at gøre med at finde modsvar på de økonomiske problemer, der var opstået pga. Henry Fords firehjulede Model T, der truede hele markedet for motorcykler. Automobilen blev produceret billigere og billigere, og var for familien mere praktisk og bekvem end de tohjulede køretøjer. Forbrugerne begyndte at vende motorcykelproducenterne ryggen, og Harley-Davidson fik problemer med at betale det store lån, virksomheden optog i forbindelse med konstruktionen af den ­moderne motorcykel­fabrik ved Juneau Avenue. Grundlæggerne tog konsekvensen i 1921, lukkede nærmest fabrikken ned i en måned og skar 15 procent af deres egne direktørlønninger. Dels for at spare penge, dels for at vise sympati med deres ansatte, der naturligvis også led kraftig under de faldende salgstal. I 1922 kostede en motorcykel imellem 330 dollars og 400 dollars. De dyreste motorcykler kostede præcis det samme som en spritny Ford T. Resultatet kunne ses på Harley-Davidsons faldende salgstal, der fortsatte frem til 1925, hvor salget kom ned på 15.731 solgte enheder i forhold til det hidtidige højdepunkt på 27.000 solgte enheder i 1920.

Bill Ottoway William Ottoway blev født i Canada i 1877 og læste til maskiningeniør, før han emigrerede til USA. I 1913 ansatte William Harley ham som sin assistent, og Ottoway skabte sig et ry som en uovertruffen motortuner. Derudover blev han også anerkendt for sine strategiske racingevner i rollen som manager for HarleyDavidsons racerteam the Wrecking Crew.

1927 henderson four

1930 indian four

Harley-Davidson og Indian samarbejder

For at sikre overlevelse strammede Harley-Davidson på ny garnet om forhandlernetværket i USA. Denne gang i en tæt alliance med Indian Motorcycle, der delte interessen for at samtlige autoriserede forhandlere i USA blot skulle forhandle ét brand. Under et topmøde i New York indgik Walter Davidson en aftale med Indians administrerende direktør, Frank Weschler, om at de skulle dele forhandlerne imellem sig. Dermed ville mindre motorcykelfabrikanter miste muligheden for at sælge deres produkt, eftersom de hverken havde økonomisk råstyrke eller teknologisk knowhow til at konkurrere med Indian Motorcycle eller Harley-Davidson. De to største fisk på motorcykelmarkedet forsøgte dermed at konsolidere deres salg, og så måtte samfundet leve med af flere af de mindre motorcykelfabrikanter gik bankerot, fordi der ikke var forhandlere, der havde interesse i at prioritere de mindre leverandører frem for de store.

„Datidens amerikanske motorcykler kostede præcis det samme som en spritny Fort T“

1930 indian scout 101

1932 model r

1930 Excelsior Super 750cc V-twin

m a j 2015 H-D Jour nalen nal en

107


Tema: The Big Twin fight

Temaserie

the big twin

fight

h-d vs. indian nō.2

Det visionære og ambitiOse i et mode med pengemagt Indian ekspanderer.

I

ndian Motorcycle blev som Harley-Davidson betydelig svækket af automobilens store indhug i motorcykelindustrien. Men i stedet for at spænde livremmen ind som hos Harley-Davidson, fortsatte Indian ufortrødent med Charles B. Franklin ved tegnebrættet at spytte den ene imponerende motorcykelmodel ud på det svingende motormarked efter den anden. I 1922 lancerede virksomheden Indian Chief. Høvdingen, der vel er det mest prestigefulde navn til en Indian. The Chief var som the Scout bygget med en sideventilet v-twin motor. Dog var Indian Chief både større og mere

108

H-D Jou rnal rnalen en m a j 2 0 15

kraftfuld, produceret med et lavere sæde og et større fokus på den formfulde ramme med de fine tank- og skærmdetaljer. Dette var en direkte indikation af, hvordan motorcyklen flyttede stil fra at være et praktisk transportmiddel til i større grad at være et nicheprodukt, der henvendte sig til adrenalinafhængige drengerøve med hang til den kraftige, driftsikre og behagelige

køreoplevelse. Indian fortsatte den ekspanderende markedsstrategi; i 1927 opkøbte Indian motorcykelfabrikken Ace, og efter ganske få ændringer i modeldesignet, nærmest kun i lakeringen, omdøbtes den oprindelige blå firecylinders Ace til den røde Indian Four. Indian Motorcycle havde endnu engang skabt adgang til en kæmpe modelsucces på verdensmarkedet.

„I dag regner mange fortsat Model VL for en af de smukkeste Harley-Davidson modeller, der nogensinde er konstrueret“


Motorcyklernes overlegenhed Fra 1. Verdenskrig begyndte i 1914 til de sidste kugler affyredes i 1918 var det uden tvivl den amerikanske motorcykelindustri, der tilbød de mest pålidelige og komfortable motorcykler. De amerikanske motorcykler kørte flere kilometer, krydsede et vanskeligere terræn og var klart bedre rustet til de ekstreme vejrforhold sammenlignet med samtlige af datidens europæiske motorcykler.

Indian spekulerer

På racerbanerne havde Indian Motorcycle i slutningen af 1920erne genvundet deres position som den mest vindende motorcykelfabrikant i USA, fordi Indians sideventilerede motorer var mere robuste end Harley-Davidsons OHV-maskiner. I 1928 og 1929 vandt Indian Motorcycle de fleste nationale mesterskaber, og på markedet havde Indian som beskrevet haft betydelig succes med Indian Scout og

Både amatører og professionelle havde også i årene efter 1. Verdenskrig stor fornøjelse af de såkaldte Hill-Climbrace, hvor det handlede om at komme først over stejle støvede bakker.

Indian Chief. På overfladen så det således ud til, at Indian var ved at overhale Harley-Davidson indenom som USAs førende motorcykelproducent. Uheldigvis for Indian stemte succesen på racerbanerne og hos forhandlerne ikke overens med de fatale beslutninger, der blev truffet på direktørgangen i hovedkvarteret i Springfield, Massachusetts. Den administrerende direktør, Frank Weschler, havde forgæves forsøgt at overtale selskabets bestyrelse

til kun at investere i motorcykelproduktion og sætte de tjente penge i banken til økonomiske nedgangstider. Weschler blev dog afvist af bestyrelsen, og selskabet spekulerede i stedet store kapitalsummer i bilbranchen, i storindustrien og sågar i køleskabe - alt sammen med Indians attraktive motorcykelproduktion sat ind som garanti.

The Indian 101 Scout The Indian Scout bliver af motorcykeleksperter beskrevet som en af de allervigtigste og mest afgørende motorcykelmodeller i det forrige århundrede. Produktionen af Indian Scout er nu genoptaget af Polaris Industries i en sen 2014-model. Den oprindelige Indian Scout blev bygget i det kvarte århundred fra 1920 til 1949. Opgraderingen af The 101 Indian Scout fra 1928 til 1931 er af mange betragtet som den bedste Indian motorcykel nogensinde. 101 Scout var til rådighed med både 45 cubic-inch og 37 cubic-inch motor, selvom sidstnævnte sjældent blev annonceret. Modellen var særlig populær for dens styringsevne og var en hyppig anvendt racermotorcykel til hillclimpers og boardtrackryttere. Den økonomiske depression i 1930erne tvang Indian til at afbryde produktionen af the Indian 101 Scout – Det skriver vi mere om i næste artikel.

m a j 2015 H-D Jour nalen nal en

109


Tema: The Big Twin fight

Temaserie

the big twin

fight

h-d vs. indian nō.2

Verdensokonomiens

kollaps Harley-Davidson svarer igen. I Milwaukee havde Harley-Davidson fra midten af 1920érne genvundet den økonomiske selvtillid og fokuserede nu på at bygge konkurrencedygtige modeller, der kunne tage kampen op med datidens luksuriøse Indian motorcykler. Man hyrede Aces tidligere tekniske direktør, Everett DeLong, som i al hemmelighed fik til opgave at bygge prototyper, der skulle konkurrere med den nye Indian Four. DeLong arbejdede hårdt med en Harley-Davidson firecylindret rækkemotor, men direktør William Davidson mente, at Delongs an-

strengelser kostede alt for mange penge at realisere, og det betød at alle tegninger, dokumenter og prøvemodeller blev skrottet. I stedet fokuserede man på alternativer til Indians mellemvægtsmotorcykler, der med den opgraderede Indian 101 Scout i spidsen blev ved med at fremvise overvældende salgstal. Udviklingsafdelingen hos Harley-Davidson blev for alvor sat i sving, og i 1929 kunne Milwaukee-virksomheden præsentere tidens måske mest succesrige motorcykler: Harley-Davidson D Forty-Five, som

„Den store depression betød, at HarleyDavidsons produktion faldt fra cirka 21.000 enheder i 1929 til kun 3.703 enheder i 1933 og alligevel stod H-D samme år for over 60 procent af det samlede antal solgte motorcykler i USA“

110

H-D Jou rnal rnalen en m a j 2 0 15

kunne fås i tre modelversioner; den stærke og pålidelige Model D, Model DS der med den kortere transmission egnede sig til sidevognsløsninger, de såkaldte Sidecars, og endelig model DL, der med sit kompressionsforhold på 5:1 (senere 6:1) var den racerprægede model. De tre modeller var alle udstyret med en V-Twin sideventilet flathead motor på 746,63 kubik. Teknologisk set var de nye motorcykler kraftigere end konkurrenten Indian 101 Scout, og for fartdjævlene var det jo netop kræfterne, der talte. Samme år tegnede William Harley og Bill Ottoway den første Big Twin motorcykel med 1200 cm3 sideventilet motorkonstruktion. Den nye Model VL kunne med sine imponerende 26 til 28 hk og en vægt på 250 kg give Indians Chief stærk modstand. Med the flathead V-Twins fødsel var en ny motorcykelæra sat i gang, og Harley-Davidson havde for alvor vist drengerøvsmuskler på det stadigt mere pressede motorcykelmarked.


Den sorte torsdag

Da den amerikanske forbundsbank på Sorte Torsdag den 24. oktober 1929 kom med en erklæring, der sendte verdensøkonomien ud i den værste krise nogensinde, accelererede HarleyDavidson endnu engang fra Indian Motorcycle. Indian Motorcycle stod i en oversatset situation, hvorimod HarleyDavidson både havde mere styr på økonomien og mere rygvind på markedet på grund af lanceringen af de nye Forty-Five modeller og den senere model VL, der straks overgik Indians tungeste motorcykelmodeller i ydelse og motorkraft. Indian Motorcycle var muligvis førende på innovation og havde udviklet motorcykelikonerne Indian Scout i 1919, the Chief i 1922 og sidst Indian Four med overtagelsen af ­firmaet Ace i 1927. Men virksomhedens bagmænd havde brugt den økonomiske salgssucces fra motorcykelproduktionen til industrielle investeringseventyr i

utallige og mindre stabile forretningsområder, hvilket for alvor pressede Indian økonomisk, da verdensøkonomien kollapsede i 1929. I Milwaukee havde familierne bag Harley-Davidson, måske på grund af lærerstregen fra overinvesteringen i fabrikskomplekset ved Juneau Avenue efter 1914, udvist rettidigt omhu i de brølende ’20ere. HarleyDavidsons ejere holdte fokus på deres kerneforretning – produktionen af motorcykler, hvilket betød at de i slutningen af 1929 kunne gøre, som de havde gjort i 1920: Smøre ærmerne op og forberede sig på det hårde arbejde, der skulle til for at føre dem ud af krisen, der kom. På samme tid på direktørgangen i Springfield løb ledelsen hos Indian Motorcycle muligvis forvirret rundt imellem hinanden. I hvert fald havde de mange flere ildebrande at slukke på grund af de eksterne investeringer, der var foretaget af virksomheden op igennem 1920erne.

Udvikling i lavkonjuktur giver styrke Trods Flathead motorens klart forbedrede kvalitet, følte Harley-Davidson alligevel stadigvæk, at der var behov for en mere avanceret motortype, så arbejdet med en ny overliggende V-twin fortsatte efter 1931. Det tog godt fem år i udviklingsafdelingen inden det kom til at bære frugt. Resultatet var den legendariske Knucklehead motor, moderen til alle efterfølgende H-D Big Twins. Fladhead løsningen fortsatte, selvom den nye Knucklehead OHV Big Twin motor blev indført som standard på alle gadecykler fra midten af 1936 i både 74- og 80 cubic-inch udgaver, så forblev den stabile flathead i produktion. 80 inch udgaven blev dog droppet i 1942 og 74 inch fulgte trop i 1948, men Harley-Davidson fortsatte med at tilbyde den mindre flathead V-twin indtil midten af 1950’erne på civil cykler, og motortypen fortsatte på Harley-Davidson Servi-Car modeller helt frem til 1973.

Et teknologisk tigerspring Harley-Davidsons første sideventilede flathead V-twin blev sendt på markedet i august 1929. Den var med en 45-cubic-inch motor i en helt ny motorcykelopbygning, som selskabet kaldte Model D. Modeltypen var skabt med det ene formål at tage konkurrencen op med den meget populære Indian Scout. De første måneders produktion måtte dog tilbagekaldes, fordi stellet, svinghjul, krumtaphus, ventiler, fjedre og kickstartmekanismen skulle udskiftes. Ændringerne blev naturligvis udført uden omkostninger for ejerne, men det kostede på Harley-Davidsons omdømme. D-modellen skulle dog vise sig at være en alsidig og sejlivet motortype, som fik et strålende comeback og forblev i produktion indtil 1973. Undervejs har motoren pligtskyldigt tjent gademotorcykler, tre-hjulede servicars, der blev leveret bl.a til politiet, og de meget berømte og talrige VLA modeller til militæranvendelse under 2. Verdenskrig. Motortypen udvikles senere også i en 74 og 80 cubicinch udgave, men ingen overgik den oprindelige pålidelige og sejlivede 45 flathead. Selvom flathead motorene (også kendt som sideventilet) var teoretisk mindre effektive end en motor med overliggendeventiler, så var flatheads dengang langt nemmere at servicere og mere konkurrencedygtig på racerbanerne, som det var bevist af Indian 101 Scout. Nok har en Flathead motor selvsagt ikke helt samme accelerationsstyrke, men ved høje omdrejninger viste den i 1920erne bedste stabilitet og derfor bedste racetider.

I den næste og sidste artikel i denne serie beskriver vi både 30ernes depression, der bliver begyndelsen på enden for Indian Motocycle og kampen mellem de amerikanske Big Twin giganter op til og under 2. Verdenskrig, hvor den endelige vinder i sidste århundredes kamp findes. En ny dyst ser i disse år ud til at tage en begyndelse.

m a j 2015 H-D Jour nalen nal en

111


forsikring

H-DCDK’s forsikringsordning Til gamle, som nye, medlemmer På www.hdc.dk er det muligt at udregne en forventet forsikringspræmie, læse mere om sikringskravene, udfylde den elektroniske forsikringsbegæring, der sendes direkte til Medlemsservice, hvilket gør ekspeditionen hurtigere. Det er også muligt, at downloade en forsikringsbegæring til printeren.

Elektronisk forsikringsbegæring For at fremme ekspeditionen på vurdering af de motorcykler der skal forsikres igennem H-DCDK’s forsikringsordning, er der nu mulighed for at sende elektroniske forsikringsbegæringer. På http://medlem.hdc.dk – H-DCDK’s Medlemssystem – kan der sendes en næsten udfyldt forsikringsbegæring til den emailadresse, man har oplyst i Medlemsoplysninger, når de relevante oplysninger er blevet indtastet. På www.hdc.dk under menuen ”Forsikring” er der også mulighed for at udfylde en elektronisk forsikringsbegæring.

Ansvars- og kaskoforsikring Der har været en del spørgsmål om, hvornår der er fuld ansvars- og kaskodækning. Det er der fra første dag, hvis der indsendes en forsikringsbegæring inden for en rimelig periode (ca. 3 uger), eller hvis der anvendes et forsikringsbevis fra Lloyd’s v/QBE Danmark A/S. Dog skal reglerne for parkeringsforholdet og tyverialarm på motorcyklen stadig være opfyldt.

Parkeringsforholdet Hvis du og/eller din Harley-Davidson flytter adresse – f.eks. ny parkeringsadresse, vinteropbevaring eller til service mv. udenfor kørselsperioden (læs: vinter) – så skal dit nye parkeringsforhold godkendes af HDCDK’s Forsikringsudvalg for at opretholde din kaskoforsikringsdækning. Hvis dette er tilfældet, sender du en e-mail til forsikring@hdc.dk vedrørende din ny adresse på parkeringsforholdene. E-mailen skal indeholde oplysninger om det nye sted som følger: • Medlemsnr. i e-mailens emnefelt • Den nye adresse • 3-4 stk. digitale billeder af stedet • Samt en lille beskrivelse af stedet

112

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

Så vil Peter Hemmingsen vurdere om stedet kan godkendes via e-mail og videresende sin godkendelse til Lloyd’s v/QBE Danmark A/S

Ved omvurdering (op) af motorcykelen Skal værdien sættes op ved en omvurdering, er det samme procedure som ved nytegning af HD-forsikring. Dvs. at der skal sendes en udfyldt og underskrevet forsikringsbegæring til HDCDK’s Medlemsservice. For at gøre det nemmere for dig at tegne motorcykelforsikring eller få en omvurdering, kan det varmt anbefales at du læser ”Procedure ved tegning af HD forsikring gennem HDCDK” på www.hdc.dk under menuen ”Forsikring”.

Nedsættelse pr. mail Der har været en hel del henvendelser vedrørende revurderinger af Harley-Davidsoner på grund af de faldende priser på brugtmarkedet. Det kan betyde, at man betaler for en overdækning, som man ikke får noget ud af, da forsikringen dækker den kontante købspris på en tilsvarende motorcykel. Det klares ved, at der sendes en mail til forsikring@hdc.dk. Dog skal det fremgå hvem man er, et medlemsnummer og stelnummer, samt et beløb på den nye vurdering.

Ved en skadesituation Når der anmeldes en skade til Lloyd’s v/QBE Danmark A/S kan de bede om dokumentation på, at der er betalt kontingent til H-DCDK (Jf. forsikringsbetingelserne, hvori der står, at der skal være tegnet medlemskab af H-DCDK og kontingent er betalt). Hvis medlemskabet af H-DCDK er ophørt, vil kaskoforsikringen ligeledes blive betragtet som ophørt, hvorfor kaskoskader vil blive afvist.

Godkendte monterede tyverialarmer Godkendte tyverialarmer med startspærre: • Eagle MC Alarm (Falck) • Original Harley-Davidson tyverialarm med startspærre • Scorpio SR-i300, SR-i500, SR-i600 og SR-i900 • Selca MT-8 Spyball 6829


Godkendte skivebremselåse:

Dansk Autohjælp

• ABUS Granit Detecto X-Plus 8077 (skivebremselås) • ABUS Granit Detecto X-plus 8000 (skivebremselås) • ABUS Detecto 7000 RS1 (skivebremselås) • Oxford OF3 (skivebremselås) • Artago 32 S, sensor alarm (skivebremselås)

H-DCDK har fået en rimelig prissætning fra Dansk Autohjælp på vejhjælp til motorcykel i Danmark. Prisen vil kun være mulig at modtage i forbindelse med forsikringstegningen. Det vil sige, at præmien for vejhjælpsdele følger den valgte kørselsperiode på forsikringen.

NB: Skivebremselås kan kun anvendes på en Harley-Davidson med skivebremse.

Dækningen i forhold til valg af kørselsperiode (pris i 2015): 6 måneder 415,- DKK 7 måneder 450,- DKK 8 måneder 487,- DKK 9 måneder 523,- DKK 10 måneder 564,- DKK 11 måneder 600,- DKK 12 måneder 637,- DKK

Forsikringsspørgsmål Har du forsikringsspørgsmål til HDCDK’s Forsikringsordning, kan du ringe til ForsikringsRådgiverne på tlf. 70 27 03 04 fra mandag til fredag mellem 09:00 og 15:00.

Hvis der skal tilknyttes Dansk Autohjælp på en bestående forsikring, skal man kontakte ForsikringsRådgiverne (telefon 70 27 03 04). Læs mere på www.hdc.dk for at se betingelserne.

HUSK ÅBENT HUS I HDC-SHOPPEN TORSDAG DEN 14. MAJ KL. 13-17 (KR. HIMMELFARTSDAG) HOS SKRANNIES SKILTE & REKLAME, TIGERVEJ 9, 7700 THISTED

MANGE FLOTTE RESTVARER Lækkert tøj og tiLbehør tiL hende og hAM

hdC-ShoP.dk

m a j 2015 H-D Jour nal en

113


diverse udvalg

Annoncering

IT udvalg: Webmaster: webmaster@hdc.dk

H-D Journalen udbydes ikke i løssalg. Alt annoncemateriale skal derfor være relateret til H-DCDK’s formål. Klubbens formål kan kort beskrives som omhandlende alt der er relateret til et liv som motorcyklist på en HarleyDavidson motorcykel. Beslægtede aktiviteter og motorcykelmærker i gennemført amerikansk livsstil kan også omtales.

H-DC Arkiv: Robin Harbo: arkiv@hdc.dk Forsikring: forsikring@hdc.dk tlf.: 7027 0304 Ønsker du at blive omfattet af H-DCDK’s Falckordning, så se nærmere på www.hdc.dk (medlemstilbud)

Send dine læserbreve, tekniske fiduser, rejseberetninger, ris og ros, køb og salg af H-D etc. til redaktionen; editor@hdc.dk (Adresser se s. 3)

Det er ikke muligt at bestille særplacering af annoncer. Indstik af f.eks brochurer er muligt efter nærmere aftale med redaktøren. Ring og forhør nærmere.

Hvis du medsender materiale du gerne vil have retur, så vedlæg en frankeret svarkuvert med dit navn og adresse.

Annoncematerialet skal sendes direkte til redaktøren Øvrig annonce info: Kontakt os og få tilsendt H-D Journalens Mediainformation.

Bestilling af annoncer Kontakt: H-DCDK Marketing v/ Jesper Nymann Ny-Munkegade 94, 2 th, 8000 Aarhus C Telefon: 20 28 92 22 Mail: annonce@hdc.dk

medlemsforhold Hvis bladet eller medlemskortet udebliver og for generelle spørgsmål til H-DCDK. Så mail til medlemsservice på: medlemsservice@hdc.dk

Udgivelser og deadlines 2014 H-D Journalen udkommer 6. gange årligt. Faste annoncepriser enkelt indrykning 1/4 side . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 1.460,1/2 side . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 2.380,1/1 side . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 3.960,-

Køb og salg af Harley-Davidson + tilbehørsannoncer er gratis for medlemmer. Husk at opgive medlemsnummer.

Alle priser er ekskl. moms.

En annonce i H-D journalen bringer dig ud til stærke kernekunder. Bladet udkommer 6 gange om året i ca. 6.500 eksemplarer, men læses af langt flere.

klubshoppen v/ Skrannie’s Skilte & Reklame Tigervej 9, 7700 Thisted tlf.: 9791 1440 klubshoppen@hdc.dk www.hdc-shop.dk

Udgivelsesplan 2015 25/11-14

Nr. 2. 2015

mar – apr

06/02-15

02/02-15

Nr. 3. 2015

maj – jun

01/04-15

27/03-15

Nr. 4. 2015

jul – aug

05/06-15

01/06-15

Nr. 5. 2015

sep – okt

07/08-15

03/08-15

nov – dec

09/10-15

05/10-15

blad for

Club of

denM ark

MedleMsb

WWW.CAPSSHOP.D K

lse indkalde GF. s til distrikt

Kr. 649,-

IC B

2

AR

nr. 5 septe

0 1 4

TT U

i inspiration til kluBliVet ude i de 6 distrikter

a

SPORTY KASKET MED TERNET STOF

VW

Kr. 299,-

0 1 4

T

Skandinavisk motorVi bringer cykelsæson sto er TIC B sommeren rt billedec rep ortage afslu fra ttet Skandinav s fantastiske H-D rundtur i ien

kale nder stof

VM

HERRER

Varenr. 97629-15

2

sc

Kr. 899,y På Fatbo igennem e den gyldn trekant

DAMER

TRENDY STRIKKET HUE, SORT, MED NITTER

n

d i n av

Varenr. 97631-15

Kr. 399,-

VM

KOM OG SE DE NYE 2015 DEMOKØ RSEL · PØL MO referat SER FRA fra DELLER KOLDE HERRER

VARM FLEECE VEST, CASUAL, SORT Varenr. 96756-15

ey Harl P.DK

WWW.CAPSSHO

6740 · 0814

b

H-D Jou rnalen m a j 2 0 15

A/S

84, 2500 VALBY LANDEVEJ APS-MC.DK GL. KØGE 0345, WWW.C TLF. 3645

arrangeme nt: FinD vinteren reportag e: s Fugtig klubaktivi rejseb tet rac herret eskrivelse: e Day 2014 ur til 2015 Mo sup Deller er avid ey-d rally nyh son 201 Club 4 s of euroeDe r fra : h-D og pe inDian MeM ber

Clu

114

CAP’S COPE

n

V 1E, 8240 RISSKO .DK LYSTRUPVEJ WWW.CAPS-MC 5555, TLF. 8741

Denmark

rejsebeskriv else: en våD Feri Faaker see etur til

GL. KØGE LANDEVE J 84, 2500 VALBY TLF. 3645 0345, WWW.CAPS-MC.D WWW.CAPSSHOP.D ope K eur K bs of LYSTRUPVEJ Clu 1E, 8240 ids on TLF. 8741 -Davidso 5555, WWW.CRISSKOV ley-dav ey har GL. KØGE APS-Mof n C.DK LANDEVEJ atio TLF. 3645 84, 2500 CAP’S ONLIN MeMber 0345, WWW.C VALBY feder of the APS-MC.DK of the WWW.CAPSSH E SHOP fede ber r atio OP.DK MeM PS-MC.DK

b

NHAGEN

S A/S

CAP’S ÅRHU

E SHOP CAP’S ONLIN

SCREW IT, LET’S RIDE. temaaRtikel avid so y-D historien omefigh FoRomtale CAP’S COPEN t iin HAGEN A/S om the Big twin CAP’S ONLINE sidste nyt RepoRtage art y 2015 SHOP ÅRHUS A/S super rall Varm sæsonstCAP’S erne CAP’S COPE andl De NHAGEN hos forh n ma r k A/S

Clu

RIDE.

on

ub Cl

SCREW IT, LET’S

v

VM

Ha rl

IDWORKS.DK

a -D

Kr. 749,-

ØL OG VAN GRIårets LLEN hoVe d gf. MUS · LIVE D UD · FES • 20 T OG HYG · SJOV FOR IK 15 UNG ERN • E GE · KAF FEi dette OGnR.RUN DSTYKK ER

GODE TILB

idworks ·

EjErEr af Caps, aarhusianErEn

også købes

læs også

Har l

mindeord *Varerne kan

sEn EtEr LEY PAKKE. KKEi.Aarhus og Valby. Velkomisi ank butikk er STORE HAR SELV DIN UDSTYRSPA Chr menvoreshosEr-p CAP’s. E MED DEN OPLEV MER DU SAMMENSÆTTER TIV FINANSIERING. Er ikkE mErE ELLER. ATTRAK T NYE MOD DU KAN FÅ DET ER HEL E ER SKARPE – OG E MÆRKER I BYTTE! CAP’S ÅRHUS A/S ALL LYSTRUPVEJ PRISERN ER 1E, TAG VI TLF. 8741 5555, 8240 RISSKOV WWW.CA ids

n of harl

De n mar k

of denM

ark

IC B

A R

VW

n Club

TT

VARM OG CASUAL BOMULDSSKJORT E, SORT

Varenr. 96764-15

Varenr. 96275-15

T

n o r di c run 2014

kVinden der elskes af alle i og omkring h-d miljøet på island

MUSKLERfind LAEKRE FORMOG ER? HERRER

DAMER COOL SWEATSH IRT MED HÆTTE, SORT, METALLIC LOOK OG GRAFIK

davidso

U

VM

TT

Vikingtøs

Varenr. 96750-15

Kr. 749,-

Har ley-

nr. 6 noveMb er 2014 www.HdC.dk

i dett e nr.

HERRER

COOL SWEATSH IRT MED HÆTTE, SMART GRAFIK, SORT

ark

sbla d for

U

VW

Kr. 949,-

læs også

Club of denM

MedleM

ber 2014

KL. 10-16

Varenr. 96285-15

y-dav idson

r 5 – septem

LØRDAG 27. SEP.

DAMER

LÆKKER SWEATER MED METALLIC LOOK

2014

3 – ma j 2015

2014 THANIG LOOP O MAE H ER DU TIL STORE ÅBENT HUS

lad for Harle

alen numme

2015 nr. 3. MajdC.dk www.H

H-D Journ

en nummer 6 – novembe r

r alen numme

Distrikt 6 Bornholm: Sælger søges klubshop@hdcb.dk

H-D Journ

Distrikt 5 Midt: klubshop@hdcm.dk www.hdc-shop.dk

DISCOVERY EN ER IKKE KUANL TV KAN

avidson

Harley-d

FEDE JULEGAVE IDÉER HOS CAP’ KØB DEM* I VOR S ES ONLINE SHOP: MedleMs

Distrikt 4 Nord: Lone klubshop@hdcn.dk

Bestilling

Nr. 6. 2015

H-D Journal

Distrikt 3 Syd: klubshop@hdcs.dk www.hdc-shop.dk

01/12-14

AR

Distrikt 2 Fyn: klubshop@hdcf.dk www.hdc-shop.dk

Deadline

jan – feb

ia

Distriktssælgerne: Distrikt 1 Sjælland: Pia klubshop@hdcsj.dk

Periode Nr. 1. 2015

of the

fed

er ati

on of har

ley

-david

son

report De siDsteage: træ f i 201 h-D 4 Clu

bs of eur

ope

Mber 2014 www.HdC.d k


Hovedbestyrelse – plus formænd og næstformænd for hver af de seks distrikter. Formand:

Næstformand:

Klubkasserer:

Sekretær

Anders Hansen tlf.: 2521 4545 president@hdc.dk

Jan ”Smed” Jensen tlf.: 4076 2841 vicepresident@hdc.dk

Ib Stejlborg Postboks 84 7000 Fredericia kasserer@hdc.dk

Jørgen Jørgensen tlf.: 2020 5220 secretary@hdc.dk

Medlemsservice: Harley-Davidson Club of Denmark • Postboks 84 • 7000 Fredericia • e-mail: medlemsservice@hdc.dk

Distrikt sjælland 1 Formand Peter Rytter tlf.: 6054 8665 (ingen SMS) formand@hdcsj.dk

Næstformand: Sekretær: Kasserer: Bestyrelsen: Suppleanter: Revisor: Klubshop: SMSservice: Klubhus:

Torben Nielsen, tlf.: 20844137, naestformand@hdcsj.dk Pia Ellebirke, tlf.: 26354607 sekretaer@hdcsj.dk Joan Larsen, tlf.: 40506280, kasserer@hdcsj.dk Anne Mette Larsen, tlf: 21253299, bm1@hdcsj.dk Henrik Egeriis, tlf.: 22929765, bm3@hdcsj.dk, Brian: bm2@hdcsj.dk Jesper Schwartz Plander, tlf: 41194548, sup2@hdcsj.dk, Karsten Sonne Niels, tlf: 29848958, sup1@hdcsj.dk Flemming Haug, Janne Gøtje Pia Ellebirke, tlf : 26354607, klubshop@hdcsj.dk Bettina Brodka, tlf.: 40542325, sms@hdcsj.dk Truelstrupvejen 4, 4130 Viby Sjælland

Distrikt fyn 2 Formand Niller Fjerbæk tlf.: 2074 1271 formand@hdcf.dk

Næstformand: Kasserer: Sekretær: Bestyrelsen: Suppleanter: Revisor: Webmaster: SMSservice: Klubhus:

Søren Andresen: tlf.: 25607606, naestformand@hdcf.dk Anders Korsgaard: tlf.: 23378019, kasserer@hdcf.dk Sanne Stengaard: tlf.: 25607606, sekretaer@hdcf.dk Michael Rasmussen: tlf.: 22182662, bm1hdcf.dk, Thomas Thomsen: tlf.: 24670655, bm2@hdcf.dk, Jan Schoubo: tlf.: 60113879, bm3@hdcf.dk Kenneth Overvad: tlf.: 27632780, sup1@hdcf.dk Gerhard Trolleborg: tlf.: 61993056, sup2@hdcf.dk Karsten Jelstrøm: Søren Andresen Berit (Lillemis), tlf. 24672570 Kertemindevej 38, 5198 Marslev, tlf.: 6595 2590

Distrikt jylland syd 3 Formand: Kristian Michaelsen formand@hdcs.dk

Næstformand: Klaus Jensen: tlf.: 7466 9299, tlf.: 2390 4523, naestformand@hdcs.dk Sekretær: Niels Wollesen Knudsen: sekretaer@hdcs.dk Kasserer: Knud Schlünssen Bestyrelsen: Poul Erik Mathiesen, Jens Tryk, bm3@hdcs.dk, John Hansen, bm1@hdcs.dk Bo M. Nielsen, bm4@hdcs.dk, Hans Chr. Besendahl: tlf.: 6169 5293, journalist@hdcs.dk Suppleanter: Allan Vikjær: sup1@hdcs.dk, Anker Thøisen: tlf.: 2682 6721, supp2@hdcs.dk Webmaster: Søren Andresen, tlf. 25607606, webmaster@hdcf.dk Revisorer Karsten Jelstrøm og Steen 47 Klubhus: Drostrupvej 15, 6621 Gesten

Distrikt jylland nord 4 Formand: Jens Jensen tlf.: 4087 3310 formand@hdcn.dk

Næstformand: Claus B. Andersen: tlf.: 2710 5701, naestformand@hdcn.dk Sekretær: Rikke Madsen: tlf.: 9848 0051, 2381 6481, sekretaer@hdcn.dk Kasserer: Carsten Rasmussen: kasserer@hdcn.dk Bestyrelsen: Jon Balle: bm1@hdcn.dk, Carsten Christensen: bm3@hdcn.dk, Flemming Nørgaard: bm4@hdcn.dk, Tom Lauritzen: bm5@hdcn.dk, Ernst Outzen: bm2@hdcn.dk Suppleanter: Jørgen Von der Maase: sup1@hdcn.dk, Henrik Nielsen: sup2@hdcn.dk Revisorer: Hans Christian ”Mutte” Larsen, Bendy Dunker Klubshop: klubshop@hdcn.dk

Distrikt jylland midt 5 Formand: Dirch Villadsen tlf.: 4250 0710 formand@hdcm.dk

Næstformand: Sekretær: Kasserer: Bestyrelsen: Suppleanter: Webmaster: Revisor: Klubhus:

Steen Larsen, tlf.: 61697829, naestformand@hdcm.dk Jørgen Skouborg, tlf.: 30692322 secretary@hdcm.dk Stig Østergaard, tlf.: 24610046, kasserer@hdcm.dk Dan Nilsson, bm1@hdcm.dk, Benny Simonsen, bm2@hdcm.dk, Henrik Olesen, bm3@hdcm.dk, Jørgen Lysholm, bm4@hdcm.dk, Peter Nielsen, tlf.: 22837755, bm5@hdcm.dk Hans Haaning, sup1@hdcm.dk, Mette Garly, sup2@hdcm.dk, Søren Petersen, sup3@hdcm.dk Steen Larsen, webmaster@hdcm.dk Poul Erik Sejersen, Niels Skovhede Linåvej 9c, Hårup, 8600 Silkeborg

Distrikt bornholm 6 Formand: Jonas Hjort tlf.: 2829 1828 formand@hdcb.dk

Næstformand: Michael Sørensen: tlf.: 4021 0196, naestformand@hdcb.dk Sekretær: Marianne Dam, tlf. 29917 079, sekretaer@hdcb.dk Kasserer: Finn Sonne Hansen: tlf.: 5697 2595 / 4012 3587, kasserer@hdcb.dk Bestyrelsen: Thomas Skov Hansen, tlf. 21735015, bm1@hdcb.dk, Morten Svendsen: tlf.: 2940 9479, best2@hdcb.dk, Jesper Mogensen: best3hdcb@.dk Suppleanter Ole Hjorth, tlf. 29926467, sup1@hdcb.dk, Tina Delgren, tlf. 22250334, sup2@hdcb.dk Revisorer: Simon Dam, Johnny Holm


DISCOVERY ER IKKE KUN EN TV KANAL

OPLEV MERE MED DEN STORE HARLEY PAKKE. DET ER HELT NYE MODELLER. DU SAMMENSÆTTER SELV DIN UDSTYRSPAKKE. PRISERNE ER SKARPE – OG DU KAN FÅ ATTRAKTIV FINANSIERING. VI TAGER ALLE MÆRKER I BYTTE!

SCREW IT, LET’S RIDE. CAP’S ÅRHUS A/S

CAP’S COPENHAGEN A/S

CAP’S ONLINE SHOP

LYSTRUPVEJ 1E, 8240 RISSKOV TLF. 8741 5555, WWW.CAPS-MC.DK

GL. KØGE LANDEVEJ 84, 2500 VALBY TLF. 3645 0345, WWW.CAPS-MC.DK

WWW.CAPSSHOP.DK

H-D Journalen 03 2015  
Advertisement