Infobulletin 3 (2019)

Page 1

Infobulletin Nummer 3 - 2019

HuurdersBelangenVereniging Groot Hoensbroek


Even voorstellen: Ruud van den Heuvel In deze rubriek stellen we iedere keer een medewerker van Woonpunt voor die specifiek actief is voor de huurders in Hoensbroek. Dit keer is het de beurt aan Ruud van den Heuvel, Manager Klant & Leefbaarheid. Ruud is een bezig baasje, ook privé. Hij is getrouwd en trotse vader van vier kinderen. In zijn vrije tijd doet hij graag leuke dingen met zijn gezin. Daarnaast vindt hij ook nog tijd om hard te lopen en om vrijwilligerswerk te doen. Zo zit hij in de organisatie van de jeugdwielerronde van Reuver en was tot voor kort rekenmaatje bij Humanitas.

Foto: Philip Driessen

Het verschil maken voor huurders Na zijn opleiding op de Middelbare Hotelschool, ging Ruud als kok aan de slag in de horeca: “Ik heb een eigen zaak gehad en ook weer verkocht. Daarna ben ik compleet iets anders gaan doen. Nadat ik een commerciële functie had vervuld bij Carglass en Office Depot, kwam ik bij een woningcorporatie in Venlo terecht. Aanvankelijk hield ik me daar bezig met het kwaliteitslabel KWH, later groeide ik door naar Manager Wonen. De afgelopen vijftien jaar heb korte en langdurige projecten gedaan bij zo’n twintig corporaties. Het leuke aan werken bij een woningcorporatie is dat je het verschil kunt maken voor huurders. Veel mensen zijn nu eenmaal niet in de gelegenheid om keuzes te maken als het gaat om wonen. Ik vind het een uitdaging om te bekijken hoe we iemand het beste kunnen helpen.”

2


Even voorstellen: Ruud van den Heuvel (vervolg) Leefbaarheid staat voorop Huurders zo goed mogelijk helpen, vormt een steeds grotere uitdaging, weet Ruud. “Niet in de laatste plaats, omdat we steeds meer mensen in een woning moeten plaatsen met een stevige rugzak”, legt hij uit. “Voor ons staat de leefbaarheid in straten en complexen voorop. Daarom plaatsen we geen psychiatrische patiënten meer in flatgebouwen of straten die al leefbaarheidsproblemen hebben. Dat betekent dat we dus ook woningen in duurdere straten ter beschikking moeten stellen aan deze doelgroep. Wat ook helpt is vaker gebruik maken van tijdelijke contracten: de huurder kan de woning dan verdienen door zich volgens afspraak te laten behandelen en geen overlast te veroorzaken.” Duidelijk aanspreekpunt in de wijk Als Manager wil Ruud de afdeling Klant & Leefbaarheid zo inrichten dat de medewerkers van Woonpunt dichter bij huurders komen te staan. “De afstand tussen Woonpunt en huurders, huurdersbelangenverenigingen en andere partners zoals gemeenten en zorgpartijen is in de loop der jaren groter geworden. Met als gevolg dat het voor huurders vaak niet duidelijk was waar ze met hun vragen terecht konden. Dat werkt zo niet. Daarom werken we aan de verbetering van de samenwerking met onze partners. En we zorgen ervoor dat huurders straks één duidelijk aanspreekpunt krijgen als het gaat om de leefbaarheid in hun wijk.” “Niet tevreden? Laat het ons weten!” Luisteren naar huurders is een van Ruud’s stokpaardjes. Juist als mensen niet tevreden zijn over onze dienstverlening. Ruud: “Dat willen we heel graag weten. Want we kunnen leren van de dingen die niet goed zijn gegaan. Alleen dan kunnen we huurders nog beter helpen.”

3


Aan de slag in Hoensbroek

Woonpunt is op diverse plaatsen aan de slag in Hoensbroek. Hoe staat het met de verschillende projecten? Sloop en nieuwbouw Slakhorst Samen met Woonpunt denkt de klankbordgroep na over de herontwikkeling van Slakhorst. Daarin zitten huurders, omwonenden, vertegenwoordigers van buurtstichting BROICH en HBV Groot Hoensbroek. Ze denken mee over zaken als het groen in de wijk, de inrichting van de openbare ruimte, het parkeren, de voor- en achtertuinen, de beeldbepalende elementen en de nieuwbouwwoningen. De laatste bijeenkomst ging over het straatbeeld en de omgeving. Het architectenbureau gaat aan de slag met het ontwerp hiervoor. Ze presenteren hun voorstellen tijdens de volgende bijeenkomst. Het aantal huurders dat ervoor gekozen heeft om niet terug te keren in de Slakhorst is groter dan gedacht. Daarom is het niet gelukt om tijdelijke huurders in de lege woningen te plaatsen. Woonpunt moet eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente voordat de woningen tijdelijk verhuurd kunnen worden. Renovatie Mariarade De gezinswoningen in de oude mijnkolonie Mariarade staan op de planning voor renovatie. Die vindt in 2021 plaats. De plannen worden straks samen met bewoners uitgewerkt en besproken.

4


Aan de slag in Hoensbroek (vervolg)

Nieuwbouw Aldenhofpark In het Aldenhofpark gaat Woonpunt 24 appartementen bouwen, geschikt voor senioren. Bewoners uit Slakhorst die moeten verhuizen, krijgen voorrang. De oplevering wordt verwacht in 2020. Aan het einde van dit jaar komt er meer inzicht in de plannen. Groot onderhoud Pannenberg Hier gaat Woonpunt 42 appartementen energiezuiniger maken, van label D/E naar A. Ook krijgt het gebouw een make-over. Een huurdersgroep denkt mee over de plannen en heeft wensen ingediend. Inmiddels is het project aanbesteed. Dat bleek zo duur uit te vallen, dat de plannen deels aangepast moeten worden. De bijgestelde plannen worden dan weer besproken met bewoners. De werkzaamheden starten eind 2019 of begin 2020. Groot onderhoud Marktstraat Woonpunt bereidt het groot onderhoud aan de Marktstraat voor. Een huurdersgroep denkt mee over de plannen. Ze hebben een enquĂŞte uitgezet onder bewoners om te achterhalen wat iedereen belangrijk vindt. Daar zijn enkele aandachtspunten uitgekomen, die worden meegenomen in de voorbereiding. Ook zijn bewoners het eens met de wens van Woonpunt om de woningen energiezuiniger te maken en toegankelijker voor senioren. De werkzaamheden starten naar verwachting na de bouwvakantie van 2020. Als alles goed gaat, worden de woningen dan eind 2021 opgeleverd.

5


Nieuwsbrief Pannenberg

Woonpunt wil de buitenkant van de woningen aan de Pannenberg van een duurzamer karakter voorzien. Inmiddels heeft er een gesprek plaats gevonden met de bewoners, HuurdersBelangenVereninging Groot Hoensbroek en Woonpunt. Aandachtspunten Hier zijn de volgende aandachtspunten naar voren gekomen. Kozijnen: Het gehele pand wordt voorzien van kunststof kozijnen. De bewoners vragen om een draaikantelraam. Dat wordt gerealiseerd, maar helaas is een schuifpui tussen woonkamer en balkon te kostbaar en technisch te ingrijpend. Wel wordt er rekening gehouden met de draairichting van de deur. Inbraakpreventie: De huidige bergingsdeuren en ramen worden aangepast met het nieuwste inbraakwerend hang- en sluitwerk. Ook is er een kiepraam boven het platte dak van de entree meegenomen in de planning. De bewoners dienen dan zelf voor te zorgen dat dit raam niet open blijft staan. Balkons: De balkons op de begane vloer kunnen van een opstapdrempel worden voorzien, maar op de etage niet. Sommige bewoners vragen vanwege lekkages nieuwe tegels voor de balkons. Of op z’n minst dat dit schoongemaakt kan worden. Isolatiemaatregelen: De bewoners ervaren veel tocht. Om dit te voorkomen, zullen er kunststof kozijnen worden geplaatst en komt er dakisolatie voor het nieuwe dak. Het binnenklimaat wordt geregeld met een CO2 aangestuurde ventilatie. Hal: De kwaliteit van het schoonmaken is besproken met het schoonmaakbedrijf en zal worden aangepakt. Bewoners vinden een extra trapleuning aan de muurkant wenselijk, en verzoeken Woonpunt om de kleuren neutraal te houden. 6


Nieuwsbrief Pannenberg (vervolg)

Uitstraling complex: De bewoners geven aan op welke specifieke punten de uitstraling kan verbeteren. Kleurgebruik, tuinaanplanting, tuinafscheiding, zeecontainer met cv-ketel en groenstrook aanpakken. Keuken, badkamer en toilet: Woonpunt heeft dit verzoek om het vernieuwen meegenomen in de voorbereiding. Dit geldt natuurlijk niet voor adressen waar dit al vernieuwd is. Algemene zaken: Bij het overleg zijn enkele vragen en opmerkingen geplaatst die in het kort hierop neerkomen: - Zonnepanelen, wordt onderzocht. - Berekening huur, zal niet boven de huurtoeslaggrens komen. - Videofoon plaatsen, zal wel in de huurverhoging berekend worden. Hoe nu verder? De plannen zijn uitgewerkt en besproken met zeven bewoners die een werkgroep vormen. Hieruit kwam naar voren dat de plannen deels moeten worden aangepast. Zodra dit verzorgd is, zal er weer een terugkoppeling plaatsvinden met de bewoners. De start van de werkzaamheden zal eind 2019 of begin 2020 plaatsvinden en wij houden u uiteraard op de hoogte. Contactpersonen Woonpunt (088-0506070)

Pieter Diederen

7

Gemma Gerrits


Nieuwsbrief Marktstraat

Met betrekking tot de voorbereidingen van de renovatie van deze woningen is een overleg geweest met een groep huurders. Deze huurdersgroep heeft een enquĂŞte gehouden onder de bewoners. De resultaten hiervan kunnen als volgt worden samengevat.

Uitslag enquĂŞte huurders Kozijnen: vervangen in kunststof. Veiligheid verhogen: door middel van camera, videofoon, hekwerk parkeerplaats en hang- en sluitwerk deuren. Verbeteringen van de woningen voor ouderen: opstap woning, elektrische deuren en geen gladde tegels. Balkons: mooiere afscheidingen, transparant en/of gesloten. Ander kleurgebruik: betere verf en goed toepassen op muren en vloeren. Deuren: vernieuwen in kunststof. Ramen: goed te openen en de vensterbanken vervangen.

8


Nieuwsbrief Marktstraat (vervolg)

Al deze wensen sluiten naadloos aan op de plannen van Woonpunt om deze woningen energiezuiniger te maken. Ook zal het complex na renovatie een stuk toegankelijker zijn voor senioren. De wensen worden meegenomen in de voorbereiding van de renovatie. Huurverhoging duurzaamheidsmaatregelen Woonpunt zal zich houden aan de huurverhoging zoals afgesproken in het sociaal huurakkoord. Woning energielabel D: verhoging circa € 22,Woning energielabel E of F: verhoging circa € 24,Videofoon: verhoging € 3,De maandlasten blijven waarschijnlijk gelijk, want de energierekening zal lager uitvallen i.v.m. het energiezuiniger maken van de woningen. Als u recht heeft op huurtoeslag dan kost het u waarschijnlijk niets extra. Planning en vervolgstappen Zoals de plannen er nu voor staan, start de renovatie na de bouwvakantie 2020 en worden de woningen eind 2021 opgeleverd. In oktober 2019 vindt er weer een overleg met betrekking tot de werkzaamheden plaats. Contactpersonen Woonpunt (088-0506070)

Gemma Gerrits Coördinator wijkenaanpak & participatie

9

Jimmy Loontjens Projectleider bouw


Spreekuur Woonpunt in Heerlen

Woonpunt werkt sinds juli 2018 centraal vanuit hun kantoor aan de Leidenlaan 18-20 in Maastricht. Huurders die Woonpunt nodig hebben, kunnen dat doen via telefoon, website, e-mail of door de wijkbeheerders en -opzichters in de wijk aan te spreken. Als een persoonlijk gesprek nodig is, dan komen ze graag bij u thuis langs. Sinds september 2018 houdt Woonpunt wekelijks op woensdag een spreekuur van 15.00 tot 16.00 uur in het kantoor van Huurdersvereniging Coriovallum (Plataanplein 26 in Heerlen). Idee van huurders(belangen)verenigingen Toch vonden de huurders(belangen)verenigingen in Heerlen en Hoensbroek dat er iets extra’s gedaan moest worden. Bijvoorbeeld voor oudere huurders of woningzoekenden die graag persoonlijk een medewerker van Woonpunt spreken, liefst in de buurt. Vandaar dat de besturen van de verenigingen voorstelden wekelijks een spreekuur te organiseren in het kantoor van Huurdersvereniging Coriovallum aan het Plataanplein 26 in Heerlen. Ook huurders uit Hoensbroek kunnen hier, zonder afspraak, wekelijks terecht. Spreekuur Woonpunt Woensdag van 15.00 tot 16.00 uur Plataanplein 26, 6413 PR Heerlen

10


Kort nieuws

Servicepunt van de gemeente in Hoensbroek In de Koffiepot in Hoensbroek zit tegenwoordig een servicepunt van de gemeente Heerlen. Tijdens het wekelijkse spreekuur van Stand-By op maandagochtend van 9.00 tot 12.00 uur is dan een medewerker van burgerzaken aanwezig. Deze kan allerlei vragen beantwoorden over bijvoorbeeld WMO-aanvragen of invalidenparkeerkaarten. Er worden geen documenten uitgereikt. Spreekuur Servicepunt gemeente Heerlen in ‘De Koffiepot’ Maandag van 09.00 – 12.00 uur Kasteel Hoensbroeklaan 190, 6433 AJ Hoensbroek Mededelingen van het bestuur van de HBV Groot Hoensbroek - U ontvangt bij dit infobulletin een omslagkalender, pepermunt en een pen. - Wilt u een verhuizing a.u.b. bij ons melden in veband met een correcte ledenadministratie en de bezorging van het Infobulletin? - Ook kunnen wij, bij mensen die niet naar ons kantoor kunnen komen, de contributie ophalen, of wij kunnen u helpen met bijvoorbeeld afhandeling van een klacht. - Wij kunnen u ook helpen bij het inschrijven voor Thuis in Limburg. - Helaas hebben wij geen lijst ontvangen van mensen waar in het verleden de contributie is opgehaald, dus u zal dit opnieuw aan ons moeten doorgeven. - Er komen bij ons berichten binnen dat nieuwe huurders meegedeeld wordt om geen lid van onze HuurdersBelangenVereniging te worden. Verder horen wij geruchten dat huurders niet op het spreekuur durven te komen. Wij weten niet of deze berichten juist zijn, maar vinden dit heel erg. Uiteraard kunt u ons ook telefonisch benaderen door te bellen naar 06-15434119. - Graag willen wij nieuws en/of mededelingen uit uw wijk plaatsen in het Infobulletin. Heeft u tips of interessante informatie? Geef dit dan door via bestuur@hbvgroothoensbroek.nl.

11


Colofon en overige informatie

Dit Infobulletin, met een oplage van 1000 stuks, is een uitgave van: HuurdersBelangenVereniging Groot Hoensbroek Marktstraat 145 6431 LN, Hoensbroek 045-5227671 of 06-15434119 bestuur@hbvgroothoensbroek.nl NL10INGB0009068564

hbvgroothoensbroek.nl facebook.com/hbvgh twitter.com/hbvgh linkd.in/hbvgh

Openingstijden kantoor (spreekuur) Donderdag: 10.00 – 12.00 uur Daarnaast is het mogelijk om op afspraak langs te komen voor een gesprek. Maak een afspraak door te bellen of een e-mail te sturen (zie hierboven). Adreswijziging Is uw adres gewijzigd? Geef dat dan zo snel mogelijk door aan ons, want vanwege privacyredenen krijgen wij deze gegevens niet van Woonpunt. Indien wij niet het juiste adres hebben, kunnen wij helaas geen Infobulletin bij u bezorgen. Samenstelling bestuur Voorzitter: Dhr. Sjaak Mestrom Secretaris: Mevr. Annelies Vossen Penningmeester: Dhr. Jeu van der Lingen Bestuurslid: Dhr. Harry Kessen Webmaster / Hoofdredacteur Infobulletin: Dhr. Bjorn Teeuwen Redacteur Infobulletin: Dhr. Peter Vossen Fotografie Infobulletin: Dhr. Paul Welters

Sjaak

Annelies Jeu

Harry

12

Bjorn

Peter

Paul