Page 1

Nieuwsbrief SKHN nr 4 mei 2006

Page 1 of 2

Nieuwsbrief nr 4 mei 2005 Beste mensen, het bezoek van de Hudson Valley Vernacular Architecture Foundation aan de SKHN is voorbij. Het was onstuimig. Zowel voor de SKHN betrokkenen als voor de twee representatives. Peter Sinclair en Bob Hedges. (beide midden op de foto, Peter links. Heel links Jan van Maarkels Landschap, en heel rechts, Diederik, idem)

In de berg aan de Luttikeveldweg

De deelnemers Aan het programma werkten mee Bea en Arjin Vette over bouw en restauratie van grote Betuwse dubbele berg) en showen bergwinde, Jan ten Tije (voorzitter van de Markelose Vereniging voor behoud en restauratie Markeloos landschap (Het Maarkels Landschap) over de oorspronkelijke bouw in Zuid Twente, na voorbereiding samen met Jan Jongbloed van Monumentenwacht, Diederik Roeterdink, ( o.a.Monumentenraad), Peter Storimans (bouwt nu net in Holten en heeft een gemeentelijke bouwstop door niet aanvragen vergunning, Ab Goutbeek (Twents hooibergkenner, auteur), Willem Ruhof (Twents hooibergbouwer), Hr. En Mw. Bruins, eigenaren landgoed Stekkenkamp met hooibergen in Zeesse, Marten Jansen (voorzitter SKHN en eigenaar hooiberg), Suzan Jurgens, (historisch geograaf, wetenschappelijk adviseur en bestuurslid SKHN), D.Groot Tjooitink , rietdekkersbedrijf Hissink Baak , en ondergetekende (hooibergoloog). Een bezoek aan de SHBO bleek niet meer haalbaar door tijdgebrek. Programma Het programma hield in een kennismaking met bouwen en restaureren, streekeigen bouwen, dakbedekken, hout bewerken en hooibergen realiseren. Zoals de bezoekers zeiden bij de na evaluatie: “ We are flabbergasted. We want to go home to build now. Now we know how to build a berg and a winde. Our ideas were wrong. Now not any more. Thank you, thank you!” (en dus vragen wij ons bij de SKHN af waarom ze de zaken die ze nu leerden niet eerder hebben geleerd) Uitwisseling We zijn uitgenodigd voor 2007 om in het 400 jaar Hudson herdenking naar New Jersey te komen. Dat zat er in. En daar komen we op terug. Sparen kan alvast via het gironummer hiernaast. Daar staat de score op 300 euro. We gaan na de volgende Nieuwsbrief alleen nog mailen naar de Vrienden. Wordt dus vriend…..

Maar eerst: de fietstocht in Markelo op 20 Mei Jan ten Tije en ondergetekende hebben bijgaande tocht uitgezet. We

file://D:\HOOIBERG\SKHN\SKHN website\templates\nieuws0406.html

18-3-2007


Nieuwsbrief SKHN nr 4 mei 2006

Page 2 of 2

gaan de verschillende culturen die elkaar in Markelo ontmoeten vanuit Twente, Salland en Graafschap bekijken. Met de diverse soorten bosschages, gronden, boerderijen en kookhuisjes, met invloeden van de landgoederen, en een twintigtal boerderijen met hooibergen. Commentaar wordt geleverd door lokale deskundigen en lokale Markelaars, met als hoofdgast een van de schrijvers van het Boek Hooibergen in Oost Nederland, en door velen betiteld als begenadigd verteller: Ab Goutbeek. Het beloofd een ongekend mooie middag te worden. Reden om te vragen of er deelnemers zijn die er een film van kunnen maken. Hier volgt de definitieve planning: Verzamelen tussen 12.00 en 12.30 uur op Camping de Keite , Oude Rijssenseweg 19 in Markelo. U wordt bij de ingang opgevangen. Lukt het niet: bel 06 531245735. Na kennismaking gaan we fietsen. De tocht is rond de 20 kilometer. Maar de toelichtingen duren ook 20 kilometer. Daarom zijn we rond 4 uur terug. We stoppen op minimaal 1 plek voor een verfrissing. Maar we gaan door bos en hei. Dus neem naast uw lunch (op de camping te consumeren) voldoende vocht en voer mee om self supporting te zijn. Met de auto kan ook! De tocht is wel heel bijzonder, we gaan door een natuurterrein met oud hoogveen (de Borkeld), dan door wat gehuchten met oude boerderijen in diverse stijlen, door oud Markelo, en benaderen via een berg opnieuw Markelo. Vergeet je camera niet!!!!!! Want het uitzicht is o.a daar adembenemend en kleurvol Via oude essen zien we Noord Markelo met oa strovlechten. En dan tussendoor de stops voor wat fris en een toelichting van de kenners. De route; In de bijlage tref je een route aan op kaart. Technische gebreken aan know how leiden er toe dat je bij uitprinten een route aantreft die meer weg heeft van alpine skiĂŤn dan fietsen. Vertrouw er dan op dat het wel gaat meevallen. Deelnemers We hebben gekapt met inschrijving bij 20 deelnemers. Misschien leuk te weten dat we meer dan 50 inschrijvers hadden! In de 2e bijlage staan de deelnemers vernoemd.

file://D:\HOOIBERG\SKHN\SKHN website\templates\nieuws0406.html

18-3-2007

SKHN, preservation of the old haystack  

The Foundation for the preservation of the old haystack, has newsletters , a biking tour through the most beautifull haystack country in Hol...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you