Page 1

HAWRAA CHARARA ARCHITECTURE PORTFOLIO 2013 - 2017 Selected Works


TABLE OF CONTENTS

01

MUSEUM OF WASTE

02

FARMERS’ MARKET

03

PERFORMANCE THEATER

04

AN ARCHITECTURAL MEDIATOR


E D U C AT I O N Texas A&M University

Aug 2013 - May 2017

College Station, Texas

Bachelors of Environmental Design Minor in Urban & Regional Planning

Study Abroad | ITALART Study Center

Spring 2016

Castiglion Fiorentino, AR, Italy

WORK EXPERIENCE Harris County Engineering Department

May 2017 - Aug 2017

Houston, Texas

Worked on 3 public works projects over the course of the summer as a part of a multidisciplinary team. Assumed a leading role in guiding a team of 4 in the design of an open air pavilion theater.

ABOUT THE DESIGNER

I N V O LV E M E N T

SKILLS

American Institute of Architecture Students

Architectural | Physical Modeling & Hand Drawing

2016 - 2018

AIAS FORUM 2017 Texas Marketing Director

2016 - 2017

AIAS FORUM 2016 Boston Volunteer

Digital Drawing | Autodesk AutoCAD, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Adobe Bridge

2016 - 2017

Secretary

Digital Modeling | Autodesk Revit, Google Sketchup,

2015 - 2016

Marketing Committee Co-Chair

2014 - 2015

Member

Rhinoceros

Rendering | Maxwell Other | Microsoft Excel, Microsoft Powerpoint, Microsoft Word, Graphic Design, Photography

Tau Sigma Delta Honor Society 2016 - Pres.

Languages | Arabic & English

Member

H O N O R S & AW A R D S

INTERESTS

May 2017

Department of Architecture Honors Graduate

Healthcare Design

Spring 2016

International Education Fee Scholarship

Sustainable Design

2015 - 2016

College of Architecture Student Scholarship

Urban & Regional Planning

2014 - 2015

Department of Architecture Scholarship

Historic Preservation & Revitalization

2013 - 2016

Top 10 Percent Scholarship

My desire to pursue architecture derives from my long time fascination with space and its ability to impact the individual on a personal level. In my designs I aim to stimulate thie relationship that lies between the occupant, the space occupied, and the surrounding environment in order to enhance the individual’s well being and overall experience within the space. Architecture allows me to draw from the strengths in my personality by combining my passion for art and design with my ability to think critically. In seeking a full-time position or internship, I hope to apply the knowledge I have acquired during my academic studies in a professional setting as I work towards achieving licensure. I believe the unique experiences and skill set that I bring to the table can help in making an impact within the profession. Contact Information E | hchar96@gmail.com P | 979.574.2053


01 MUSEUM OF WASTE Houston, Texas

ARCH 405 - Honors-Architecture Design IV Fall 2016 Professors Marcel Erminy, Shelley Holliday & Juan Carlos Baltazar

Partner | Mckenzie Watson Individual Contribution | Museum of waste definition analysis diagram, plotting nearby landfill locations, site analysis diagram, sun path diagram, parti diagrams, cross section drawing, longnitudinal section drawing, detailed sections with callouts, framing plans, Revit 3D model, helped in constructing the final physical model and documentation

Site | The site for this project is located at a corner North of Westheimer Road and East of Montrose Boulevard near the Houston Museum District. Objective | To design a museum devoted to the problem of waste in the city of Houston, Texas, in particular industrial waste-flows to raise public awareness about the amount of waste generated and its environmental impacts. Design Solution | After extensive research about waste specifically in Houston, we found that the shear number of landfills as well as their locations is the largest issue facing the area as of today. Because of this, we decided to base our design on the location of nearby landfills allowing the relationship of distance to cut and shape our design. Alongside this crucial design idea, we incorporated each programmatic space as a separate component visible from the exterior of the building. These components were able to be manipulated using rules set by our landfill locations, which ultimately erected our design while considering several

Closest Farthest

Nearby Landfill Locations

other space relationships. With gallery spaces on the second and thirdfloor, the first floor becomes available for recreation and performance outside of museum business hours. Therefore the main floor becomes the most alive and the most frequently visited. Our hope is to keep the exterior as inviting as our ground level floor through large lawns similar to the surrounding museums in the nearby museum district. We aim to create an atmosphere of constant movement and learning through all parts of our site, bringing attention to waste issues facing the community we serve.


Object

Preservation

Garbage

California St

Trash

Pollutant

Grant St

Idea

Public Junk Lincoln St

Circulation

OF

Impurity

WASTE

Montrose Blvd

MUSEUM

Experience

Space

Primary Roads

Litter Westheimer Rd

Scraps

Rubbish

Knowledge

Worthless

Westheimer Rd

Education

Secondary Roads

Parking

Bus Stops

Museum of Waste Analysis Diagram

Site Entrance

ADMINISTRATION CAFE/RESTAURANT

LOUD

SPEAKING

LOW

SILENT

DARK

DIM

LIGHT

UTILITY

PRIVATE

PUBLIC EVENT

PUBLIC

Site Analysis Diagram

3/3

CLASSROOMS EDUCATIONAL SPACE

2/3 2/3

EXHIBITION SPACE LECTURE THEATRE MECHANICAL SPACE

3/3

PARKING RECEPTION HALL

3/3

SANITARY FACILITIES UTILITIES & STORAGE VERTICAL CIRCULATION

3/3

2/3

Program Analysis

Sun Path Diagram


Site Plan

Second Floor Plan

First Floor Plan

Third Floor Plan


H A

B

C

D

E

F

G

J

H

I

K

L

M

A

1

B

C

D

E

F

J I

G

K

L

M

1

2

2

3 3

5

4 5

6 Top of Slab EL -5’ - 0”

7

4 6

Top of Slab EL 0’ - 0”

8

7

9

8

10

9

11

10 11

12 13 12

14

13 14

Foundation Slab Column Length - 10’ Unbraced Unbraced Column Length - 10’ Foundation Slab

SecondSecond Floor Slab Floor Slab Unbraced Column Length - 12’ Unbraced Column Length - 12’

H A

5

B

C

D

E

F

G

H

J I

K

L

A

M

1

1

2

2

3

3

4

5

B

C

D

E

F

G

J I

K

L

M

4

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

11

11

12

12

13

13

14

14

Third Floor Slab Third Floor Slab Unbraced Column Length - 12’ Unbraced Column Length - 12’

Roof Slab Roof Slab Length - 12’ Unbraced Column Unbraced Column Length - 12’


Detailed section through atrium

ADMINISTRATION OFFICES

Detailed section through theater, gallery & mechanical room

MECHANICAL ROOM

EDUCATIONAL SPACE

CLOSED GALLERY

LECTURE THEATER


First floor interior lobby with view of the cafe

Main entrance off Montrose Boulevard with recycled offal cladding

View of central atrium


Exposed structure of preliminary design charette model

Final Structural Model

Final Structural Model

Final Site Model

02

Preliminary design charette model created with partner Jonathan Tellez

COULTER PAVILION Farmers’ Market | Bryan, Texas

ARCH 206 - Architecture Design II Spring 2015 Professor Ahmed Ali

Group Members | Rebeca Diaz, Stephanie Matteson, Catalina Morales, Maura Perez, Jack Searcy, Jonathan Tellez Individual Contribution | Detailing site plan drawing, site analysis drawing, 3D modeling structural foundation (piers) for pavilion, exploded axonometric, editing some sections and elevations taken from 3D model, contributed significantly to the construction of the final physical models and documentation

Site | The proposed location for this project is a historic site at East 26th Street in Bryan, TX. Located previously on the site was the Coulter House, built in 1903 and was moved off the property in the 1970’s.

Objective | Design a structure to hold the weekly farmers’ market for the Bryan/College Station community giving thought to the role this structure will play in the community when there is no farmers’ market. Design Solution | The design of the project was intended to pay tribute to the prior house by developing a venue with a conscious awareness of the historic existing buildings on site, and allowing the existing trees to shape a fresh environment for events such as a farmers’ market, weddings, birthday parties, live entertainment, and community gatherings. The pavilion consists of a raised platform with adjacent ramps for handicap accessibility, a central courtyard space, and three covered pavilion spaces with overhanging roofs to provide covered spaces to shade visitors from the Texas heat. The existing paths on site have become overgrown and unstable over the years, and will be recycled to procure new sidewalks for the new community development. The orientation of the structure has been devised to align with certain axes: one aligning with the existing servant’s quarters, and another with the church across N Preston Ave.


Metal AP Panels

Glulam Beam

Truss Column Wooden Deck Piers

Pavilion Floor Plan

Site Analysis

The structure is based upon a custom multi-member truss developed from a half scissor truss. Composed entirely of 2� x 6� wood members, the diagonal truss members have alternating spaces in between them. When the trusses meet the columns, the connection simulates that of a finger joint. Tension cables are placed at the corners of each column to reduce the shear forces and stabilize the structure. Metal bracing is used when the end of a member meets the side of a new member, except when members alternate spacing-this is where bolts are used. The liberation of the roof from the structure allows sunlight to shine through the three separate structures, mimicking the spacing throughout the custom truss. The roofing material consists of metal AP Panels.

Preliminary sketches of various configurations for pavilion layout


North Elevation

South Elevation

East Elevation

South Elevation


TEATRO GARIBALDI

Performance Theater | Castiglion Fiorentino, Italy

CARC 301 - Field Study Design Innovation: Italy Spring 2016 Professors Elton Abbott & Paolo Bulletti

Group Members | Kyle Berger & Luis Rios Individual Contribution | 3D model of supporting buildings (muse-

the once vacant lot, concerts and performances are not held on a daily basis, which is why attention was given to the surrounding landscaping and the consideration of other programming outside of theater operating hours. Additional space is available for use as art instruction classrooms for the general public. Instead of demolishing the two existing buildings on site, we chose to revitalize them for use as a supporting museum with a gift shop and to provide access to the theater from the parking garage below. With the theater having a more modern style, in order to respect and compliment the surrounding historic buildings, we chose to use reactive copper panels on the exterior faรงade that would react to changing environment overtime.

um & parking garage), floor plans & sections of supporting buildings, photoshopping exterior elevation views of theater

Site | The site for this project is an area adjacent to Piazza Garibaldi, the main pulbic square in the town of Castiglion Fiorentino, which is currently the site of the Friday Market.

Objective | To design a new theater that incorporates a vision for transforming and revitalizing the site that is both modern and yet, respectful of the historic setting. The new theater should also be respectful of the existing activities in this prominent public environment for the community. Design Solution | The design of the theater was greatly influenced by

03

the surrounding environment, with the signature curve on the north end molded to the adjacent hillside. Although the theater gives new life to

1 - Theater 2 - Museum 3 - Parking Garage Entry 4 - Outdoor Development 5 - Truck Parking


Administration Public Area Performer’s Area Reception & Workshop

First Floor Plan

Public Area Performer’s Area Workshop

Second Floor Plan


Museum Building Section

Parking Garage Building Section

Below Ground Parking Garage Plan


Restroom

Break Room

Information/ Ticket Desk Office

Restroom

Site Level

Third Floor - Site Level

Gallery Space 4

Gallery Space 3

Gallery Space 2

Gallery Space 1

Second Floor

Ground Level

Exhibition Hall

Storage

Gift Shop

First Floor

Garage Level

Sectional Perspective


HEXAFLEX IN BLOOM

An Architectural Mediator | College Station, Texas

ARCH 406 - Architecture Design V Spring 2017 Professors Negar Kalantar & Ward Wells

Each node is contracting in & out while rotating

Group Members | Edith Gomez & Rebecca Pitman Individual Contribution | 3D model of aperture (not including frame), developing aperture cover/skin design, elevation drawings, section drawing, process of transformation diagram, helped significantly in the construction of study models, the final physical model and documentation

6 Connection Points

Site | The second floor walkway that interconnects the three buildings of the Texas A&M University College of Architecture.

3D Form Structure

Objective | To design a dynamic building skin to enclose the second floor walkway that uses minimum energy and is capable of regulating both wind and light. Design Solution | The HexaFlex in Bloom seeks to modulate both air and light by harnessing the power of heat from sunlight on the western facade of the bridge with the use of Shape Memory Alloy springs. Our design challenges the spatial conditions of a wall by choosing a three-dimensional hexagonal geometry. The intention in using this geometry was to modulate light dimensionally to produce a different quality of light, while also manipulating the form in a way which would produce cool air currents in the interior of the bridge during the heat of the day.

04

Current view of second floor walkway


1 | Wire frame structure developed after studying the geometry of the hexaflexagon paper study model

1

2 | Study model experimenting with attachment of aperture to a triangular frame using 3 shape memory alloy springs

Hexaflexagon Starting Position

Study model experimenting with a flexible, cloth aperture covering and its attachment to the wire structure developed

Hexaflexagon Semi-Open

Early paper study model experimenting with the connection of apertures at joints

Hexaflexagon Open

2

Movement we sought to achieve in our aperture


Aperture in Closed Postion

Front Elevation

Aperture in Open Position

Final Functional Physical Model


Perforrated Steel Plate Lock Nut Washer Screw

Solid Steel Plate Structural Wire Frame

Exploded Assembly


Hawraa Charara - Selected Works  

Selected works from undergraduate studies at Texas A&M University

Hawraa Charara - Selected Works  

Selected works from undergraduate studies at Texas A&M University

Advertisement