Page 1

2012/9. INGYENES / FREE

KÜLÖNSZÁM

CÉKL’ART I-DENTITY KATALÓGUS

KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ / MÁJUS 5. 19:00

GOZSDU-UDVAR, C UDVAR (PINCE) CÉKL’ART


tartalom

i-dentity Megnyitó: Május 5. (szombat) 19:00 óra Helyszín: Gozsdu-Udvar, C udvar (pince)

2 tartalom 3 i-dentity 3 impresszum 4 cékl’art 4  haver alapítvány 5 kis róka csaba 6 antalaci 6 ábel tamás 7 ádám gabriella 7 bakonyi zsuzsa 8 bek balla mónika ˝ lilla 8 benko 9 bodor lilla 9 boross gábor yoghürt 10 brückner jános 10 csernátony lukács lászló 12 dés márton 12 éberling anikó 13 farkas kata 13 farkas réka 14 gabay gergely gg 14 geréby zsófi 15 gesztelyi nagy zsuzsa 15 hajdú anett 16 hegyháti réka 16 hollós ádám 17 horvát ákos ˝ 17 juhász gergo

Megnyitja: Sugár János Zene: Mr.Hi / Prsly (BOUNCE)

18 ká zoltán ˝ 18 kiss lászló gergo 19 kocsi olga 19 konrád áron 20 kovács olívia 20 kroó anita 22 lakatos benedek 22 langfeld márk 23 nemes lászló tibor 23 oláh orsolya 24 pap ramóna 24 romain savary 25 schmied andi 25 solt andrás 26 szabó ágnes katalin 26 szabó ottó 27 szeleczki rozi 27 szombat éva ˝ 28 szonyegi zsófia 28 tomcsányi dóri 29 tóth márton emil ˝ 29 tóth-kern eniko 30 trapp dominika 30 támogatóink

CÉKL’ART

Nyitva tartás: Hétvégén: május 6. és 12-13. / 11:00-18:00 Hétköznap: május 7-11. / 14:00-18:00. Haver foglalkozások: 2012. május 7-11. 14:00-tól, további információ: facebook.com/HaverAlapitvany facebook.com/ceklart Zsűri tagjai: Nagy Edina (műkritikus, esztéta) Rényi András (az ELTE Művészettörténeti Intézet vezetője) Fenyvesi Áron (kurátor, Trafó Galéria) Erdélyi Gábor (festő)

impresszum Fidelio különszám – Cékl’art: I-DENTITY Szervező, lebonyolító: Művészetek Új Irányai Kulturális Alapítvány – Cékl’art / www.ceklart.com Felelős szerkesztő: Szenoner Noémi, Gőbel András Grafikai munka: Gőbel András Korrektor: Surányi Anita, Gottfried Juli, Endreiné Szemők Ildikó Felelős kiadó: Fidelio Média Kft. – Márkus Gábor Szerkesztőség: 1055 Budapest, Szent István krt. 23., tel.: (1) 476-0320, fax: (1) 476-0321; e-mail: fidelio@fidelio.hu Nyomdai munkák: Avaloni Nyomdaipari Kft.; 1097 Budapest Vaskapu utca 20. tel.: (1) 4555050; ügyvezető igazgató: Anderle Lambert HU ISSN – 2062-2902 Megjelenik 2012. május 2-án 5000 példányban.

I-DENTITY/2

I-DENTITY/3


cékl’art

kis róka csaba

Idén májusban hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Cékl’art művészeti projekt. A kiállításnak az utóbbi pár évhez hasonlóan a Gozsdu udvar biztosít helyet, ez a hatalmas és egyedi tér fogadja be negyvenöt művész több mint száz kortárs képző- és iparművészeti munkáját. A Cekl’art–hagyományoknak megfelelően idén is szakmai zsűri válogatott a pályázatban kiírt I-DENTITY téma alapján beérkezett pályamunkák között: Nagy Edina (műkritikus, esztéta), Rényi András (az ELTE Művészettörténeti Intézet vezetője), Fenyvesi Áron (kurátor, Trafó Galéria), Erdélyi Gábor (festő). A Cekl’art projekt kezdeti és alapvető célja, hogy kiállítási teret, megjelenési, bemutatkozási helyet és lehetőséget biztosítson fiatal kortárs képző- és iparművészek számára, kapcsolatot teremtsen látogató, befogadó, gyűjtő, művész és galériák között. A kiállítóteret folyamatos, szakmailag elismert színvonal, és friss, mindig megújuló, merész, kortárs hangulat és ötletek jellemzik. A Cékl’art–megnyitókat felvezető izgalmas divatinstallációkon és a fiatal, bezsűrizett művészeken kívül idén egy meghívott művésszel is gazdagodik a kiállítás: Kis Róka Csaba, az acb Galéria Derkovits-díjas festőjének 2010-es, Budapesten még be nem mutatott képei is az identitás témára reflektálnak. Az identitás mint öndefiniálás, a rejtett szubjektum keresése, a tudatalatti kivetítése vonul végig az összes bemutatott munkán.

A Cékl’art projekt új kezdeményezése, hogy meghívott művészek is csatlakozzanak a kiállításhoz a pályakezdő és a már befutott alkotók közötti párbeszéd serkentésének jegyében. Ebben az évben Kis Róka Csaba 2010-es, Budapesten még be nem mutatott néhány munkáját tekintheti meg a közönség.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

haver alapítvány A „haver” szó magyarul és héberül ugyanazt jelenti. A Haver Informális Zsidó Oktatási Közhasznú Alapítvány elsődleges célja a társadalomban meglévő, a zsidósággal kapcsolatos tévhitek eloszlatása. Hiszünk abban, hogy a gondolkodó és a kulturális sokszínűségre nyitott fiatalság legyőzheti az előítéletességet. Hiszünk abban, hogy valós tanulás csak párbeszéd segítségével történhet, tapasztalás és aktív részvétel útján. Az iskolában, a tanórákon kevés idő jut a társadalmi kérdésekkel való foglalkozásra, a közösségi élmények, a közösségi tanulás megtapasztalására, így a fiatalok sokszor kívülállóként tekintenek a társadalmi problémákra. Mi változtattunk ezen! Oktatóink mindannyian önkéntesek, a megtartott iskolai órákért, konferenciákért és foglalkozásokért nem részesülnek sem költségtérítésben, sem díjazásban. Az idei kiállításhoz csatlakozik a Haver Alapítvány is, önkénteseink az identitás témájában tartanak műhelyfoglalkozásokat – moderált beszélgetéseket és interaktív foglalkozásokat minden nap 14.00-tól. Várjuk gimnáziumi osztályok jelentkezését. Jelentkezni: 06 30 2225559 vagy haver@haver.hu címen lehet. Támogass minket adód 1%-ának felajánlásával! Haver Zsidó Informális Oktatási Közhasznú Alapítvány Adószám: 18494259-1-42 haver.hu I-DENTITY/4

Az acb Galéria művésze a tőle megszokott hiperszexuális, kegyetlen, egyben ironikusan elbájoló hangulatú képeivel gazdagítja a Gozsdu-udvari kiállítóteret. Az alagsori félhomály és a projekt I-DENTITY témája kedvező kontextust kínál a befogadásra. A képek középkori bűnös hangulata, a libertinus sade-i perverzió és a kiforrott festői technika, ha lehet, még jobban érvényesül az óriási pincetérben. Az egyik legnépszerűbb budapesti szórakozónegyed kellős közepén, elrejtve, egy emelet mélységben lelhetünk rá Kis Róka Csaba kifordított valóságára. Mintha csak a Pokol egyik bugyrának titkos gyűjteményében járnánk. Csonkított kezek, lábak, vérfürdő, halálarcú huszárok, nőtestű férfiak a kellékei a megrendezett groteszk allegóriának. Horrorfrusztrációi zavarba ejtően őszintén vetítik ki a kollektív tudatalattit. A társadalmi stigmatizálás és egy politikai elnyomással uralt világ affekciói elevenednek meg vásznain és vezetnek a romlottság erőszakos tetteihez. A 2010-es liverpooli biennálén már bemutatott Nevelésre vágyás című képén az értékrendek elmosódása, jó és rossz megkülönböztethetetlenségéből adódó feszültség csak fokozódik az alakok között generált jelentős korkülönbség és a hatalom visszaélése miatt. Kis Róka Csaba szellemes iróniával fordít szembe legnagyobb gátlásainkkal, amiktől képes meg is szabadítani minket.

A nagyok is kicsin kezdték 170x200 cm olaj, vászon 2010

Nevelésre vágyás 160x130 cm olaj, vászon 2010

Surányi Anita I-DENTITY/5


antalaci Antalaci munkái varrott, pontosabban hímzett képek. Identitását egy szerepcserével vizsgálja. Ha a nő festhet, a férfi miért ne varrhatna? A probléma nem új keletű. Az a pont érdekli, amikor a nők a társadalmilag addig elfogadott helyüket megkérdőjelezték: felálltak a „szőttes” mellől és ecsetet ragadtak.

ádám gabriella Fordított helyzet nem következett be. Az alkotó meglátása szerint a maszkulin gondolkodású férfi feminin technikát alkalmazva nem a „hagyományosnak” vélt képi absztrakciót viszi végbe. Munkái központi eleme a nemi identitások képen belüli keveredése.

Személyes viszony képi megjelenítése. Tevékenységünket, viselkedésünket meghatározza, hogy mit tanulunk meg a családunkkal való együttélés során. Aztán szeretnénk önállóvá válni, önálló döntéseket hozni, és vállalni azok következményeit. Sokszor mégis úgy tűnik, a szülőtől ilyen téren való függetlenedés nem történik meg azzal, hogy különköltözünk. Bár ezt sokszor nehéz elfogadni, tanácsokért továbbra is a tapasztalt, szerető szülőhöz fordulunk.

A vágás pillanata Munkáskéz Gombolyag

Mama! Ne segíts!

25x20 cm hímzőfonal, akril, vászon 2012

50x70 cm szitanyomat 2012

ábel tamás

bakonyi zsuzsa

Manapság a gyors technikai fejlődés eredményeként számtalan módon tudnak az emberek kapcsolatot kezdeményezni, fenntartani, megszüntetni. Talán emiatt az emberek visszahúzódóvá váltak. Ma már egyre kevesebben tudnak a profiljuk árnyékából kilépni a valós életbe. A kiállított tárgyak ezt a makulátlannak tűnő, felgyorsult világot idézik meg. Ábel Tamás 2010 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üveg szakos hallgatója. Az anyagban rejlő lehetőségek, az anyagtársítás és a funkcionális tárgyak készítése érdeklik.

Bakonyi Zsuzsa, la pogacia fotográfus. Helyek, emberek, anyagok és szituációk identitása érdekli – ami csak a sajátjuk, ami csak rájuk jellemző. Ezt néhol kritikusabb, koncepcionálisabb sorozatokban kutatja, néhol játékos könnyedséggel ragadja ki a „tipikust”, néhol meg a dokumentarista eszméket követve szeretné a szépséget és a hangulatot megörökíteni. A Kortárs/Művész/Nő egy kísérlet a nőiség, a testiség,

I-DENTITY/6

CYBER CHURCH

CYBER TORNADO

4x5x5 cm ragasztott, csiszolt, polírozott üveg 2011

6x8x6 cm ragasztott, csiszolt, polírozott üveg 2011

a nőművészlét absztrakciójára. Nőnek lenni fájdalmasan szép, nehéz, és nőként egészen egyszerűen más alkotni, mint férfiként. Ezt a fotósorozatot egy „kortárs férfi” nem készíthette volna el: nem csak, hogy eszébe sem jutna, és undorodna a testi folyadékoktól, szagoktól – de egészen egyszerűen nem az övé. www.pogacia-photo.com

CYBER HIGHWAY

Kortárs/Művész/Nő (sorozat)

9x3x3 cm ragasztott, csiszolt, polírozott üveg 2011

21x28 cm glicée nyomat dibondra kasírozva 2012

I-DENTITY/7


bek balla mónika

bodor lilla

Bek Balla Mónika Budapesten él és dolgozik. Két éve foglalkozik újra aktívan fotóművészettel. Az aktuális munkák mindegyike egy igen nehéz kérdéskört próbál meg könnyedén definiálni. A játékosság álarca mögé bújva igyekszik több, határozott irányba fordítani csapongó identitását. A művésznek sok minden fontos a mai világban. A politikai szerepvállalást bár alapvetően nem tartja feladatának, ma mégis elkerülhetetlennek érzi. A „Csírázó szociabilitás“ és a „Személyes szolgálat“ című munkák, amelyek egy sorozat darabjai, a társas ösztön fontosságának szerepéről vallanak. www.bekballamonika.com

Tükrök, gömbök, üveggolyók, sőt akár az 5. dimenzió juthatnak rögtön eszünkbe Bodor Lilla képei nyomán, hisz mind a körforma és a homorú tükörként láttatott képek szokatlanságukkal rögtön e képzettársításokra csábítanak. Míg a korábbi munkáin elsősorban a homorú tükörben láttatott tereké volt a főszerep, addig a mostaniak személyessé váltak és a különféle emberi viszonyok vizsgálata került érdeklődésének előterébe. Képeinek első pillantásra legfeltűnőbb vonása, hogy a megszokott téglalap alakú vászonfelület mellett igen sok a tondó,

a kör alakú festmény. Sokszor akkor is tondószerűen komponál, amikor téglalap alakú alapon belül gondolkodik. Stílusának jellemzői a nagyralátó anyagformálás a merész színkezelés és a szuggesztív rendezőelv. Figurális jeleneteinek színterein intenzív módon használja ki a konstellációk lehetőségeit, amikor a rendezettség hemiszférikus típusát választja. A lineáris perspektívát csavarva görbe tükröt mutat a világnak, ez dekorativitásában kritikát is feltételez, olyan alkotói gyakorlatot valósít meg, mely az érzékelésre reflektál, játékot űz vele.

Újév a Nagymező utcában

Csírázó szociabilitas Személyes szolgálat 30x40 cm giclee print aluminiumra kasírozva 1/1 2012

Luca széke �48 cm olaj, vászon 2012

�35 cm olaj, vászon 2012

˝ lilla benko

boross gábor yoghürt

Egy fiktív tér létrehozása a vásznon Benkő Lillának legalább annyira könnyed folyamatnak tűnik, mint csupán magára a kitalált világra gondolni, és sodródni benne festék és ecset nélkül. A festő szakon idén diplomázó művész az évek során sajátos szimbólumrendszert alakított ki. A fiktív tereket apró életjelekkel tölti meg. Ezek a jelek sokszor állatok, egyszerű színfoltok, gömbök, vagy mesefiguraszerű, kitalált lények. Képei legfőbb célja a további asszociációk létrejötte a nézőben, illetve az, hogy a szimbolikus utalások pontosan csapódjanak le. A játékosság és a színek vibrálása együtt mutatják meg annak az álomvilágnak egy szeletét, amiből Benkő Lilla inspirációinak többségét meríti.

Boross Gábor célja mindkét művével az interaktivitás, ehhez a leghagyományosabb anyagokat; festéket és vásznat használ fel. A Rorschach néven szereplő alkotás a Watchmen című képregényklasszikus egyik főhősét, Rorschachot és a folyamatosan változó, de mindig szimmetrikus maszkját ábrázolja. Az arcrész cserélhető, félbehajtható vásznakra készült, így bárki elkészítheti rá saját rorschachját.

I-DENTITY/8

Nyom 15x15 cm olaj, vászon 2012

Alfa

20x20 cm olaj, vászon 2012

20x20 cm olaj, vászon 2012

Rorschach 50x60 cm, 20x20 akril, vászon 2012

Clockwork című munkáján a háromszög formájú képek eredeti, négyzetes elrendezésükben egy zsebóra belső szerkezetét mutatják. Az erre festett koncentrikus körök segítségével számtalan módon bontható meg a kép struktúrája. Ekkor ugyan a vásznak összessége szabálytalan geometriai formát alkot, a kör ívei mégis folyamatos hullámívként kötik össze a képet.

Clockwork 30x40 cm, egyenlő szárú háromszög Akril, vászon 2012

I-DENTITY/9


brückner jános Brückner János elsősorban az adoptációval foglalkozik. A fogyasztói társadalom bizonyos csúcsjelenségeiben lappangó rejtett tartalmakat tárja fel. Általában ös�szetett, különböző médiumokat, valamint alkotói eljárásokat vegyítő stratégiákat dolgoz ki, és ezáltal lehetővé teszi ezeknek a jelenségeknek, hogy megmutassák önmaguk ellentétét, illetve mindazt, amit a fogyasztói társadalomban betöltött szerepük miatt elrejteni igyekeznek.

3

Élvező férfi portréja 55x60 cm olaj, vászon 2012

csernátony lukács lászló Csernátony Lukács László legújabb sorozata a gyermekjátékokban rejlő debilitás lehetőségeit kutatja. A lecsorgás képi eleme olvadékonyságot, instabilitást, vagyis egy lefokozott, depresszív állapotot mutat. Az elfolyó vertikálisok hatására a figurák fordított marionettbábuként is értelmezhetők: olyan bábok, melyeket nem fentről,

hairdressers’ Night#

hanem a föld alól irányítanak. A gyermekjáték, mely az élet primer stádiumában vesz minket körül, jelen esetben az elmúlás rettegését is magában hordozza. Az identitásvesztett, deheroizált, popkulturális játékikonok egy előre vizionált evolúciós zsákutca hőseiként hálóznak minket körül. www.csernatonylukacs.blogspot.com

2012 05-11

www.fodraszatokejszakaja.hu Jön, lát, néz

„Gnn”

Network

50x100 cm tojástempera, pasztell 2012

50x100 cm tojástempera, pasztell 2012

100x70 cm tojástempera, pasztell 2012

I-DENTITY/10


dés márton

farkas kata

„Németországban készült képeim hűen tükrözik reggeli és kora délelötti élményeimet, melyek általában kalandosan és élménydúsan teltek a déli menzanyitásig elütendő néhány órácskában. Ebben a nagyjából friss, ecet- és panírszaggal gyakorta keveredő hegyi levegőben végre időm és lehetőségem nyílt megismerni a honvágy fogalmát.”

Farkas Kata 2010-ben diplomázott a Mome tervezőgrafika szakirányán. Amori című videómunkájában saját és barátai szexuális, illetve magánéletét dolgozza fel. A videóban, illetve a hozzá kapcsolódó illusztrációkon az alkotó által írt rövid történetek, valamint azok vegyes technikájú illusztrációi jelennek meg. Az identitástudat és -keresés témája, az igaz szerelem

neoromantikus metaforája helyett a tökéletes szerető meg, vagy meg nem találásának történetében artikulálódik.

Amori videó, részlet grafika 2012

A magánossághoz Wu-vágyak 30x40 cm akril 2012

35x35 cm akril 2012

éberling anikó

farkas réka Az utcán sétálva akarva-akaratlanul pusztuló épületek, rongált kőkeresztek, telefirkált falak mellett haladunk el. Életünket nem ritkán a magány, a hagyományos férfi-női szerepek hanyatlása, kapcsolataink felületessége, kiüresedése, a tisztelet hiánya jellemzik. Hova lettek a régi értékek? Miért nem tudjuk megbecsülni őket? Vajon találunk-e helyettük új értékeket? Ezek a kérdések foglalkoztatják Éberling Anikó festőművészt, ám ő az elcsépelt szavak helyett színekkel, formákkal, szimbólumokkal és a különböző festészeti technikák merész kombinálásával fejezi ki korunk lelki betegségeit, dilemmáit, szépségeit.

I-DENTITY/12

Vááááá

Szűrizmus

60x80 cm vegyes technika, fatábla 2011

ipari filc, nemez, növényi cserzésű marhabőr 2011

Farkas Réka számára a magyar férfi népviselet egyik legjelentősebb és legérdekesebb, szimbolikus ruhadarabja a szűr. Végigkísérte a férfiember életét, mindennapjait: a lánykérést, a házasulást és a temetést. Réka a cifraszűrök közül a debreceni cifraszűrt és a szűrcsatokat vette alapul kollekciójában. Tervei kiinduló eleme a szűrcsatok és a csatokon megjelenő szűrrózsák. A tervezés folyamán az imént felsorolt elemekhez fűződő jelentéstartalmat is szem előtt tartotta. A táskákon a szűr egyszerű szabásából kialakított különféle térbeli formákat variálta. Ahogy a pásztorok viseletében, a zsebek szűrujjakból alakulnák át oldalzsebekké. A kézművességet a technológiával, így a hímzést műhímzéssel, az ipari filcet natúr bőrrel és nemezzel kombinálta alkotásaiban.

I-DENTITY/13


gabay gergely gg

gesztelyi nagy zsuzsa

Identitás. Mindenkinek van, mindenkinek más. Önreflektálás, káoszelmélet, apokalipszis… Mindenkiben ott van, mindenkiben más.

Gesztelyi Nagy Zsuzsa festménye gyermekkori kertjüket ábrázolja. Egyszerre van jelen a természet minden szépsége, bősége, áldása, a nyár, a napfény áradása, egy paradicsomi közeg, miközben ott magasodik a kertfal, ami elszeparál a külvilágtól, az élettől. Ez a kettősség – mely a művész számos más képének is témájául szolgál – alapvetően meghatározta,

Fear and Loathing I–II. 51x58 cm vegyes technika vásznon 2012

meghatározza identitását, a világban való létezését. A festményhez tartozó fotó egy eredeti fénykép újraértelmezése, amelyen egy kislány az üres falat nézi. Ebbe a képbe kerül a kertes festmény, hiszen a kislány éber, koncentrált, de távolságtartó arckifejezése arra emlékezteti az alkotót, ahogy ő ezt a – belső – helyzetet szemléli.

Utazók 58x38 cm matricák bőröndön 2012

geréby zsófi Geréby Zsófia az első magyar, kimondottan női biciklis öltözékekre specializálódott márka megalapítója. Az értő felhasználó szemszögét és a rafinált szabászati megoldásokat egybesimító öltözékek a biciklit közlekedési eszközként alkalmazó nők igényeit szolgálják ki. A profi kiképzésű anyagokból lényegében sportruházati termékek készülnek, kifinomult, nőies vonalvezetésük, diszkrét részletgazdagsá-

I-DENTITY/14

Kislány képpel

Kert II.

90x90 cm olaj, vászon 2011

60x40 cm olaj, vászon 2010

hajdú anett guk azonban új kategóriát teremt – az öltözékek nagy része csak az avatott szem számára fedi fel a praktikus, közlekedésre optimalizált megoldások sokaságát. Ahogy a biciklista a forgalommal a város szerves részévé válik, az Urban Legend öltözékek úgy zárják vissza magukba a város egy-egy szeletét: az egyes ruhadarabok városi legendák QR-kóddal kiolvasható változatát rejtik.

„Integráció” – E személyes élmény tükrében készítette Hajdú Anett, dizájnerhallgató bécsi Erasmus-ösztöndíja során minikollekcióját, mellyel egy addig ismeretlen város és kultúra szövedékébe való beilleszkedés idő- és térbeli folyamatát boncolgatta. A külföldi kulturális identitás kérdésének megválaszolására a második bőrt, az öltözéket hívta segítségül. Munkáin a bécsi mindennapok legjellegzetesebb helyszínei

fedezhetők fel. Míg szabadidejét a parkhoz kapcsolja, a tanulás színterét az egyetem, az éjszakai életet pedig a Prater személyesíti meg. A kollekció az idővel is játszik: a három napszakot ábrázoló ruhadarabok a délelőttől az éjszakáig egyre meghosszabbodnak, utalva az idő múlására, és szimbolizálva azt, ahogy a designer egyre jobban beilleszkedik az őt körülvevő világba.

I-DENTITY/15


hegyháti réka Hegyháti Réka 2011 szeptemberétől a MOME-n tanul, fotográfia szakon. Munkáin keresztül azokat az érzéseit és gondolatait fejezi ki, amelyek nem mondhatók el szavakkal. Hiszi, hogy portréi legfontosabb jellemzője az őszinteség, hiszen ez kell ahhoz, hogy megtalálja a nézőhöz a legrövidebb és legtisztább utat. Ennek eléréséhez munkái hol szürreálisak, hol objektívek. Pályázati anyaga Gombos Cintiáról, „Cinthya Dictator”-ról szól. Réka nem

horvát ákos az elvakult rajongók, vagy a kamera hideg lencséin, hanem egy beavatott barát szemén keresztül láttatja az értékeket. Ezek a képek Cintia természetét és életét láttatják, smink és ékszer nélkül, saját dolgai között, egy bizalmas és intim körben, amit csak kevesen ismerhetnek. Célja emlékeztetni minket arra, hogy mindennek, ami a médiában látható, van egy másik oldala, minden nézőpont kérdése, kiváltképp, ha emberről van szó.

Horvát Ákos 25 éves, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üveg szakának hallgatója. A pályázatra benyújtott műve egy öt darabból álló betonüveg plasztikai sorozat, amely 2011-ben született. Fő törekvése az építés-bontás az üveg különböző módon való roncsolásával, annak betonnal való betöltésével való játék, és ezzel a két anyag közti szerves kapcsolat létrehozása.

Betonüveg plasztikák

Diktátor (sorozat)

8x8x23 cm üvegszobor (beton és töréssel, ragasztással, csiszolással megmunkált üveg) 2011

30x30 cm 30x40 cm fotó 2012

˝ juhász gergo

hollós ádám Hollós Ádám jelenleg szociológiai érdeklődésű narratív táblaképfestészettel foglalkozik. Sajátos technikával vegyíti a figurativitást olyan művészettörténeti hatásokkal, mint az absztrakt expresszionizmus vagy a geometrikus absztrakció. Kompozícióit a szigorúan zárt formák jellemzik, melyeket széles skálán alkalmazott festői megoldásokkal tölt ki.

Ezek egyeztetésével, az elvágólagos, merev felülethatárok alkalmazásával teremti meg a képi feszültséget. A munkáiban felmerülő problémákat, mint a társadalmi konvenciók megkérdőjelezése, az abszurditás és a sztereotip nemi szerepek kérdése, kivétel nélkül valós, megtörtént eseményeken keresztül fogalmazza meg.

Juhász Gergő az elmúlt tizenhat évben a héven ingázók számát gyarapította, csak 2010-től kezdte el krokizni az utasokat. A személytelen tömeg mindennapi közelségének elviselésére számtalan technika alakult ki. A tömeg megszokta önmagát. Csak a legérzékenyebbek veszik észre, ha megfigyelik őket. Különös, hogy milyen kevéssel milyen sokat megtudhatunk valakiről.

Michelangelo 80x120 cm akril,bükktábla 2011

East European Gender Study 80x120 cm akril,bükktábla 2011

I-DENTITY/16

A tudomány soha nem látott intenzitással veszi górcső alá az emberi kapcsolatok, a kultúra és a testiség témaköreit. Már ezeket is lehet rosszul csinálni, mindenhol számít a másik véleménye. Az identitás kérdése sem privilégium többé. Iskolák vannak, irányzatok, fejlesztések és kurzusok. Megkülönböztetünk helyes és helytelen használatot, kihasználást, túlhasználást, elhasználást és felhasználást.

Test és használat Hévezők 50x70 cm lágyalap linóleum- és fóliametszet 2012

50x70 cm ceruzarajz 2012

I-DENTITY/17


ká zoltán

kocsi olga

Krízispontok, a lét súlyának elviselése, skizo énjeink feltárása és ütközése, metafizikai bizonytalanság, mely minden ember lelkének része. Ezek vizuális verzióit, kivetüléseit láthatjuk a műveken, amiket az alkotó saját személyét a kollektivitás tükrébe olvasztva, önreflexiókként jelenít meg. Ká Zoltán gyerekkora óta fotózik. Grafikusként végzett, néhány éve a tipográfia és a mozgókép is érdekli. Felvételeit maga vágja, kísérleti filmjeinek operatőre és fénytechnikusa is.

Holy Olga holyolga.com www.nyulga.com

I-dentity videó 2012

˝ kiss lászló gergo A hagyományos technikával készült grafikák mellett vegyes, assamblage munkák létrehozásával is foglalkozik. Ezekből a kozmikus, fantasztikus közegbe ágyazott alkotásokból az abszolút végiggondoltság, a racionális rend mutatkozhat meg – lényegében maga a konstruktivizmus. A képek konstruktív, nem valós terek,

Gettó

I-DENTITY/18

42x59,4 cm linóleum nyomat 2009

nem valós térbeli konstrukciók. Rendezettségük ellenére mégis intuitív alkotások. Nincs előre megtervezettség, az alkotás maga az útkeresés, az értelem és a bensőből fakadó kreatív ösztönlény munkájának összehangolása, a külvilág absztrahálása, a döntésekben való abszolút bizonyosság lehetősége. Egyensúlyteremtés a fizikai, a szellemi és a lelki én között. A képek mondanivalója, jelentése az alkotói folyamat során érzetként, egy nem megfogalmazott információként van jelen. Emotív mondanivalók ezek, melyekből mindös�sze egy részlet, csak egy összefoglaló jelző ragadható ki, ami aztán a kép címe lesz. Az alkotások tágabb, ép ésszel felfoghatatlan valóságból kiragadott pillanatok, eseménysorozatok, melyeket az alkotó fogalmaz meg térben és időben.

konrád áron 1986-ban született Budapesten. Az Óbudai Képzőművészeti Szakiskolában tanult festészet szakon, Horváth Dániel irányításával. Négy verseskötete jelent meg rajzaival: Alkonyatkalóz, Babonáim, Annyi minden voltam én már, Mostanában. Lakner Judit: Jóvilág című mesekönyvét illusztrálta. Olajjal, akrillal, akvarellel, temperával fest vászonra és nagy kartonlapokra. Képei arról a képzelt világról tudósítanak, amelyben él.

A kezdetektől részt vesz a Cékl’art programjában és kiállításain, 2007–2008-ban a Stereo Galériában csoportos kiállításokon, illetve 2011. februárjában egyéni kiállítása volt az Epreskertben. Csakoda kiállítások: Záhony, Albertirsa, Jászladány (csakoda.hu). Stereo Galéria (Mezei Tamás) és magángyűjtők vásároltak műveiből.

Lilán, sárgán vörösen

6x3

60X22 cm kartonpapír, akril 2012

60X22 cm kartonpapír, akril 2012

I-DENTITY/19


kovács olívia A három munka régi családi képek alapján készült, kiragadott emlékképeknek tekinthető. Mennyiben befolyásolja a jelenünket családunk múltja, akár olyan embereké, akikkel sohasem találkoztunk? Mennyiben tekinthetjük örökségnek családunk emlékeit? Lehetséges-e egyáltalán lemosni magunkról azokat? Ha pedig sikerülne, mennyiben változtatna meg minket?

A kép három életkort és különböző környezeteket ábrázol. Az egyik nagyvárosi, a másik falusi, a harmadikon pedig nem is igazán érdekes a környezet, mert szinte egyetlenegy gesztus jelenik meg: két kislány egymásra nevet valahol – egymás tükörképei is lehetnének.

A legszélesebb választék a legjobb áron. Már az elso˝ palackot is kartonáron adjuk.

Mások múltja I–II. 15x20 cm olaj, vászon 2012

kroó anita Munkáiban a személyes emlékezet és az identitás kérdéseit kutatja, a jelen és a múlt kapcsolatával és jelentésköreivel foglalkozik. Festményeiben szándékosan elhagyja az emberábrázolást, helyette különböző tereken, városi helyszíneken, és személyes tárgyakon keresztül fejezi ki az emberi jelenlétet. A mindennapi élet és az őt kör-

bevevő környezet szegmensei által jeleníti meg a különböző helyszíneket, vizuális flashback jelleggel. A Pannónia utca című festménye egy lakótelepi épületet ábrázol. Az erőteljesen alulnézeti perspektívával is egyfajta kitüntetett nézőpontra, az egyéni és szubjektív látószögre reflektál.

bor -bol t .hu 20.000 Ft feletti vásárláskor ingyenes házhoz szállítás.

Pannónia utca

I-DENTITY/20

80x100 cm akril, vászon 2012

Esszencia Borszaküzlet bor-bolt.hu h-4025 debrecen, Bajcsy-Zsilinszki u. 23-25.


lakatos benedek

nemes lászló tibor

2009-ben diplomázott az ELTE művészettörténet szakán. Egyetemista évei végén kezdett komolyabban foglalkozni városfotózással elsősorban Budapesten. Egy kompakt géppel kezdte járni a város nevezetes és eldugott helyeit a nap minden szakában. Érzéseket és helyzeteket keres képei témájához és próbál elszakadni az Országház–Lánchíd–Hősök tere városfotós vonulattól, több-kevesebb sikerrel. Fotóit az absztrakt geometrikus tér jellemzi, önmagát is leginkább ebbe a térbe próbálja elhelyezni.

Mindannyian mindennapjaink termékei vagyunk. Hétköznapi történéseink hálójára rakódik személyiségünk mozaikja, mely végső soron meghatározza énképünket. Ennek a hétköznapiságnak egyik alapja az ételek elfogyasztása – az vagy, amit megeszel, és a fogyasztással kapcsolatosan termelt szemét – az vagy, amit szemetelsz. A szemét esszenciája életünknek, egyfajta megjelenésünk a társadalmi szintéren. Nélkülük létezésünk nem lehet-

séges, mégis a róluk való lemondásunk után véljük kikristályosodni valódi vagy vélt szerepeinket. A konyhai hulladékok elrendeződését olyan médium segítségével dokumentálta az alkotó, amely tömeges megjelenésével maga is elárasztja napjainkat. A mobiltelefon kameráját használta, felvállalva a technikában rejlő minden esetlegességet és hibát.

fÉNy-Kép-Tér – fÉNy-Tér-Kép

Bon appetit (sorozat)

2000x3000 pixel akril, vászon 2012

több méretben digitális print 2012

langfeld márk

oláh orsolya

langfeld márk 1987 óbudai képző festő szak

Oláh Orsolya a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakos hallgatója. Festészete erősen konceptuális. A színmezőkben való képalkotást ütközteti a figuratív festészeti tradíciókkal. Pályamunkályának címe: Honey Money Stációi. Olaj, vászon technika kiegészülve körömlakkal és Swarovski-kristályokkal. Festményeinek témája a pénz, önmagát ábrázolja az általa vélt legértékesebb anyagi javakkal. Képei erősen ironikusak. Az értékcsökkent világban a hit is elveszett. Képein a vallást is banálissá teszi. Ábrázolja a világ kifacsart vágyát a pénzre, gyémántra, aranyra, drogokra. A bulifotókra jellemző pózokba állítja be magát, utal a felesleges dolgok magunkra aggatására, a pénz imádatára és a kapzsiságra.

figurális festő. a legtöbb képe két színből áll, hogy kontrasztosabb legyen, és semmilyen részlet se szoruljon háttérbe. BPP. XVI 20x15 cm akril, vászon 2011

WLF?

I-DENTITY/22

20x15 cm akril, vászon 2012

A képek színvilága visszafogott, a babaszobák tisztaságát ütközteti a felszínes anyagi világ brutalitásával. Egy „globális identitást” fogalmaz meg, amit a pénz határoz meg.

Honey Money stációi, részlet 80×60cm olaj, vászon 2011

I-DENTITY/23


pap ramóna Elsősorban festészettel foglalkozik, de érdeklik más médiumok is. Általában a témától függ, hogy milyen anyaghoz nyúl. Érdekli a konceptuális művészet, de az úgynevezett retinális festészet is. Munkáiban általában a kettő ötvözését használja. Jelenleg különböző tematikák vizuális feldolgozásával foglalkozik. Előszeretettel használja a különböző technikákat (festés, rajzolás, makettezés, gobleinezés, de foglalkozott babakészítéssel is). A tárgykultúra szerves részét képezi hétköznapjainak és munkáinak is. Általában rugalmas, könnyen alkalmazkodó embernek tartja magát. Interaktív játék 60x90 cm olaj, vászon 2009

schmied andi 1. felírtam 40 hangulatot, ami jellemző rám 2. sorba rendeztem: legrosszabb > legjobb 3. minden hangulat kapott egy árnyalatot: fekete > fehér 4. három hétig napi 9 órában figyeltem a hangulatomat és az adott óra fordultakor feljegyeztem 5. a feljegyzett 217 hangulatváltozást sorba felfestettem egy vászonra 6. elkészítettem hozzá egy színmérőt, amivel vissza lehet követni a hangulatváltozásokat

Interaktív játék

Hong Kong portások (sorozat)

45x55 cm olaj, falap 2009

50x40 cm fotó 2012

romain savary Romain Savary aka TWONE 1982-es születésű francia grafikus művész. Granoble-ban tanult vizuális művészetet, print-, web- és videodizájnt. Először Franciaországban kezdett dolgozni mint szabadúszó művész, most Magyarországon folytatja ugyanezt a tevékenységet. A stenciltechnikával két évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni.

I-DENTITY/24

Mi definiálhatna jobban minket, mint a minket 30 éve körülvevő 5 négyzetméter? Hong Kong ipari negyedének, Wong Chuk Hangnak a gyárépületeinek nagy részét ugyanaz az ember őrzi megépülése óta, ugyanazon a széken ülve, kis személyes emléktárgyakkal körülvéve. Ezek a terek az identitás manifesztációi.

solt andrás Célja, hogy stenciltechnikával valósítson meg munkákat a megszokottól eltérő módon, szeret a színekkel játszani. Munkáiban megpróbálja kihangsúlyozni a nőkben rejlő különleges hangulatokat és energiákat. A jövőben Romain ezt a vonalat videómunkákon keresztül szeretné folytatni.

Romanette I.

Romanette II.

52x96 cm stencil, fatábla 2011

52x96 cm stencil, fatábla 2011

Solt András 2010-ben diplomázott a Képzőművészeti Egyetemen, képgrafika szakon. Jellemzően nagyobb méretű, hagyományos technikával készült grafikákat alkot. A sűrűn használt monotípia, a vegyes technikák és a kísérletezései miatt legtöbbször 1/1-es nyomatok születnek. A katalógusban szereplő munkájának egyik lényege, hogy transzparens anyagokból készült, így több nézete van; a plexi vastagsága miatt mélységet kapott, ezáltal ha mozgás közben, szemből nézzük a tárgyat, a két kép szétcsúszik, elmozdul és megváltozik a viszonyuk egymáshoz képest. Másrészt lehetőség van az átvilágítására, amely által a hátoldala felől is létrejön ugyanez a hatás, csak a pauszpapír miatt egy homályos, bizonytalan jelleget kap.

Díjak: 2012 / NKA, Képzőművészeti Kollégium, alkotói ösztöndíj 2011 / 25. Miskolci Grafikai Triennálé, Minisztériumi díj 2010 / Lossonczy Tamás-díj 2009 / Barcsay-díj 2008 / Barcsay-díj

Identity 20x40x5 cm vegyes technika 2012

I-DENTITY/25


szabó ágnes katalin

szeleczki rozi

Szabó Ágnes Katalin a Magyar Képzőművészeti Egyetem negyedéves festő szakos hallgatója. Képein személyes élményeit dolgozza fel egy letisztult figuratív képi világban, melynek gyakori szereplői különböző állatok. Fő témáját egyfajta önterápiának, játékos párbeszédnek definiálja. A pályázatra beadott munkájának címe Ollókéz, mely olaj/vászon technikával készült 50×70 cm méretben. A képen önmagát ábrázolja hajvágás közben. Ez a hétköznapi esemény ebben a kontextusban a lelki átalakulás tereként manifesztálódik, az identitás formálódásának jelképeként értelmezhető.

Jelenleg Amszterdamban él, ezért innen követi az otthoni eseményeket. A Talpra magyar egy utcai/ tengerparti performansz, mely abból áll, hogy március 15-én Rozi elszavalta a Nemzeti dalt, mindenféle közönség nélkül. Ez valójában egyszerre egy ironikus válasz az otthoni eseményekre, ugyanakkor reflexió a külföldi lét okozta elszigeteltségre.

A haj a létélmények felhalmozója, rögzítője, míg az olló elvág a múlttól, de egyben új lehetőségeket is nyújt. Szemei lehunyva, tekintetével nem nyit a néző felé, inkább befelé fordul.

Talpra magyar – március 15. Hollandiában

Ollókéz 50x70 cm olaj, vászon 2012

Talpra magyar - fotósorozat

szabó ottó

szombat éva

„– Rohan? Nincs ideje magára? Itt megteheti, itt behúzhatja a féket, Szabó Ottó »Búgató«-ja garantáltan felrázza!”

Szombat Éva jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős, fotográfia szakos hallgatója. 2009 óta az Ív & Candie fotós duó Ív nevű tagja. A táncoslábú Jolikát egy kispesti Ki mit tud? alkalmával

Szabó Ottó a talált tárgyakat és mindenféle, a társadalom (akár fizikai értelemben vett) perifériáján tengődő hulladékot hasznosít újra, épít be munkáiba, megváltoztatva azokat. Ez azonban nem egy agresszív beavatkozás, hanem új feladatok felajánlása a szemétdombon talált, nem használatos (és nemkívánatos) tárgyaknak. Ennek többek között az a célja, hogy az emberek előbb lássák meg a tárgyakban új funkciójukat, mint az eredetit: a feleslegességet, a hulladékot. Búgató

I-DENTITY/26

40x50x60 cm vegyes technika 2012

A munkának jelenleg két verziója van. Az első egy fotósorozat, amely Amszterdamban készült, a második egy videó, amely a tengerparton lett felvéve.

videó 2012

ismerte meg, aki szeretett volna képeket a családról. Húsvét volt, tradícionális ünneplőbe öltöztek, Jolika pedig, mint egy indiai hercegnő pózolt a kispesti hálószobájukban a vízesés alatt.

Jolika a vízesésnél 70x100 cm fotó 2011

I-DENTITY/27


˝ szonyegi zsófia

tóth márton emil

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti karának festett-nyomott textil szakán diplomázott 2011-ben. A textilen túl számos technikával kísérletezik. Az a mű, az identitás meghatározásának fizikai és szellemi megközelítésének együttesén alapszik. A nyelv és a beszéd mind fizikailag, mind szellemileg meghatározza az embert. Ennek a kettősségnek a megfogalmazásához alkalmazott

Tóth Márton ötödik éve a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója. Leginkább a különböző emberi tevékenységek folyamata, eredménye, okai, és az ezekhez viszonyuló társadalmi reakciók foglalkoztatják. Az említettek közül az utóbbi időben az emberek folyamatos rendszerezőkényszerükkel történő önkorlátozása vagy az abból való kitörés érdek-

egy olyan fonetikai elemzőprogramot, melynek segítségével következtetni lehet a beszélő hangjára (nő, férfi), életkorára, melyek mind fizikai valónkban határoznak meg minket. A printen látható hangszínkép és rezgéskép a saját hangján elhangzott mondat képe, melyre saját kézírásával van ráírva az elhangzott mondat: „Estére mi marad belőlem?”

li. A cél nem az ítélethozás, hanem a bemutatás egy saját nézőponton keresztül, a lehetőségekhez képest a legobjektívebb módon. Persze ez csak annyira reális, amennyire egy léggömb szét tud törni egy betonlapot. Tehát bizonyos módon lehetséges. Mindezekhez leggyakrabban már létező tárgyakat használ, alakít át, vagy fest le.

Bárki lehetsz 176x30x30 cm

A fakír Estére mi marad belőlem?

162x20x30 cm

70x100 cm print festővászonra 2012

145x53x35 cm vegyes (beton, műgyanta, vas) 2012

Légszomj

tomcsányi dóri

˝ tóth-kern eniko

Tomcsányi Dóri, a fiatal magyar tervezőgeneráció egyik legígéretesebb alkotója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem divattervező mesterszakos hallgatója. A Kepp Showroomban indult pályafutása, majd 2010-ben szólókarriert kezdett, és már több önálló projektet is bemutatott Dori Tomcsanyi márkanév alatt. 2011 őszén nyitotta meg saját showroomját, a TheGardenStudiót, amelyet Sikó Bálint

Tóth-Kern Enikő 2011-ben szerezte diplomáját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil/bőr szakán. Azóta főként cipők tervezésével foglalkozik. A kollekció koncepciójánál fontos volt számára az alkotás folyamatában rejlő önreflexió és egyfajta belső világ tárgyakba öntése. Ezzel egy drámai atmoszférát

webdesignerrel együtt alapított azzal a szándékkal, hogy legyen egy műhely, játszótér és nem utolsósorban webshop, ahol bemutatkozhat a magyar dizájn legfrissebb generációja. A Studiót Dóri eddigi pályafutása csúcsának tartja, itt megvásárolhatók ruhái, de a Studio webshopján keresztül is rendelhető minden darabja, így külföldről is egyre több megrendelést kap.

teremtve és reflektálva az őt körülvevő valóságra egy kérdésfelvetéssel, miszerint „Hol vannak a határaink?” A cipők anyagában – a koncepciót követve – megjelenik a feketére eloxált fémsarok, a latex és a finomabb csipke kontrasztja.

„Power and submission” cipőkollekció

I-DENTITY/28

I-DENTITY/29


trapp dominika MKE, VI. évfolyam, festő, Révész László László-osztály. A képpáron teátrális jelenet látható színpadra vetve. Egy férfi letérdel és virágot nyújt át áhított kedvesének; a nő duzzogva fordul el, és inkább rágyújt egy cigire.

Kösz szépen…

Trapp Dominikának szeretettel!

60x70 cm olaj, vászon 2012

50x60 cm olaj, vászon 2012

támogatóink Szervezők: Nyulasi Lili, Szenoner Noémi Művészetek Új Irányai Kulturális Alapítvány Adószám: 18030648-1-42

Fény, hang: Akku - Horgas Péter, Balogh Zsolt Külön köszönet: Balkányi Nórinak, Cernov Mirceának, Gottfried Julinak, Stern Péternek, Surányi Anitának, Gőbel Andrásnak (aki ezt is írja :) és mindenkinek, aki hozzájárult a sikerhez!

Bankszámlaszám: 11600006-00000000-39976284 www.ceklart.com

goebi

marketInvent I-DENTITY/30


CÉKL’ART I-DENTITY

WWW.CEKLART.COM FACEBOOK.COM/CEKLART

WWW.HAVER.HU FACEBOOK.COM/HAVERALAPITVANY

CÉKL’ART

Cekl'Art 2012  

Exhibition catalog

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you