Page 1

HAVEMAGASINET

HAVE F LKET ALHAMBRA

mere end sider med FANTASTISKE

JARDIN DE ORQUIDEAS TANTE GRØNS HAVE EAST LAMBROOK PALEY PARK + MANGE FLERE

200

TE MA

HAVER &

PARKER

INSPIRERENDE

HAVEFOLKET JUNI 2014

HAVER


TE MA

HAVEFOLKETJUNI 2014


&

INSPIRERENDE HAVER

PARKER

Velkommen indenfor i haverejsernes verden. Vi sætter i dette magasin alt andet til side, og bruger hver en side på at tage dig med ud i verdens mange inspirerende haver. Vi har fundet haver i flere dele af verden – fra Danmark til Spanien - fra USA til Afrika. Nogle af haverne er velkendte for mange havefolk, da de er helt særlige, og nøje studeres af mange tusinde mennesker hvert evig eneste år. Andre haver er mindre kendte, men er alligevel så inspirerende, at vi gerne vil vise dig dem. At rejse handler for mange om at komme væk hjemmefra, holde fri, tænke på andet end arbejde og hverdagens problemer og sikkert også for at opleve. Vi her i redaktionen har svært ved at tage på ferie uden at kombinere det med besøg i områdets haver – og ja, rejser udelukkende med havebesøg som formål er også på tapetet. At rejse for at studere haver er en helt særlig oplevelse. Rejs med mennesker, der er lige så passioneret som dig selv, og du vil opleve en stor glæde ved at komme ud og mærke haveglæden sammen med ligesindede. Det er en fantastisk oplevelse! Man kan vælge at booke en færdigrejse hos et af de mange rejsebureauer, hvor alle haver, overnatninger m.v. allerede er planlagt, eller man kan vælge selv at finde frem til de haver, man gerne vil besøge. Så skal man i gang med at booke hotel eller fx Bed & Breakfast, tanke bilen op eller bestille en flybillet. Når først man kommer i gang, er det meget lettere end man tror. Og rejseoplevelsen er det hele værd. Når man nu er bidt af en havepassion, hvorfor så ikke opleve nogle af verdens mest fantastiske haver. Og indrøm endelig overfor dig selv, hvad det er, du rigtig gerne vil se. Elsker du cottagehaver, skal du ikke tage ud og besøge landskabelige parker du skal se cottagehaver! Søg præcis det du brænder for, og vælg så måske også et par enkelte haver ud, der udfordrer dine interesser. Det kunne jo være, at netop tidens prærieinspirerede haver, eller en lille stedsegrøn byhave, er lige dig. Du har bare ikke fundet ud af det endnu. Vi giver dig her i magasinet mulighed for at opleve en del forskellige haver, men også en mulighed for at mærke efter, om du har lyst til at komme ud i verden (eller bare rundt i Danmark) og se mere. Og så håber vi, at du gør det! Måske bare starter med at finde en enkelt besøgshave tæt på, hvor du i år skal holde sommerferie. Der er store oplevelser i vente derude! Og masser af inspiration at tage med sig hjem. Rigtig god fornøjelse! Redaktionen HAVEFOLKET SIDE 3


HAVEFOLKET

D I T HAVEMAGASIN

d

JUNI 2014

INSPIRERENDE

HAVER anmark

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVEN I HUNE

INDHOLD

Ægteparret Claus Bonderup og nu afdøde Anne Justs unikke have i den vindblæste og rå nordjyllandske natur ved Hune nær Vesterhavet.

SIDE 10

ELLIPSEHAVERNE

Ellipsehaverne, som det smukke haveanlæg i Hyllested er døbt, er skabt af havearkitekt Kjeld Slot, der i mange år har haft en forkærlighed for ellipsen.

SIDE 20

CLAUS DALBYS HAVE

En helt unik dansk perle placeret i østjyske Risskov med bøgeskov i baghaven. Se haven på en varm junidag, hvor skyerne farer over himlen med skiftende sol og regnvejr til følge.

SIDE 30

TANTE GRØNS HAVE

På en lille ø i Limfjorden ligger den skønneste have. Frodigheden og blomsterrigdommen er overvældende, og ad snørklede stier opleves en drømmeverden af blomster.

SIDE 40

BIRGIT HELBOS HAVE

Helbos have er måske mest kendt for køkkenhaven, som Birgit har beskrevet i sin nyeste havebog, men resten af haven er bestemt også et besøg værd.

60

SIDE 50

MINDEPARKEN

Tag med i staudehaven, som er en del af Mindeparken, der med sine 15 hektar ligger smukt på en skrånende grund med udsigt over Aarhusbugten og med Marselisborg Slot som nabo.

SIDE 60

HAVESELSKABETS HAVE

Haveselskabets Have, der ligger på Frederiksberg i København, strækker sig over et areal på imponerende 14.000 m2 og rummer en lang række af tematisk opdelte haverum.

SIDE 70

70

SIDE 5


HAVEFOLKET

D I T HAVEMAGASIN

e

JUNI 2014

INSPIRERENDE

HAVER uropa

HAVEFOLKET JUNI 2014


KRAPPERUP SLOT

INDHOLD

På Sveriges vestkyst ligger Krapperup Slot med et tilhørende smukt parkanlæg.

SIDE 82

CERNEY HOUSE GARDENS

Glem tid og sted og tag med på opdagelse i en have i engelske Cotswold med en uprætentiøs charme.

SIDE 92

EAST LAMBROOK

Haven ved East Lambrook i charmerende Somerset er skabt af den kendte haveskribent Margery Fish.

SIDE 102

HIDCOTE MANOR GARDEN

Lawrence Johnston har skabt et mesterværk af en have, som kan gæstes i engelske Hidcote Bartrim.

SIDE 112

VILLA GAMBERAIA

Højt beliggende med udsigt ud over Firenze finder vi Villa Gamberaia med en storslået renæssancehave.

SIDE 122

VILLA DI CASTELLO

I udkanten af italienske Firenze ligger den verdensberømte renæssancehave Villa di Castello.

SIDE 132

112

JARDIN DE ORQUIDEAS

I Puerto de la Cruz ligger Jardin de Orquideas, der med sine 230 år, er Tenerifes ældst bevarede have.

SIDE 142

JARDIN LA OROTAVA

På linje med engelske Kew Gardens anses La Orotava som én af Europas vigtigste botaniske haver.

SIDE 152

ALHAMBRA

På UNESCOs verdensarvsliste for Spanien står Alhambra øverst - Spaniens største turistattraktion.

SIDE 162

102

SIDE 7


HAVEFOLKET

usa HAVEFOLKET JUNI 2014

D I T HAVEMAGASIN

&

JUNI 2014

INSPIRERENDE

HAVER afrika


INDHOLD

MOMA

”The Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden” er en oase midt i storbyen og en del af det verdenskendte museum MoMA i New York City.

SIDE 174

THE HIGHLINE

Hævet over gaderne på Manhattans vestside står jernbanespor, der godt 30 år efter sidste tog forlod skinnerne, nu har fået selskab af en 1,6 km lang urban have.

SIDE 184

PALEY PARK

Klemt inde mellem 3 høje husmure i Midtown Manhattan ligger en ganske lille lommepark tegnet af landskabsarkitekterne Zion & Breen og indviet i 60’ernes USA.

SIDE 194

MAURITIUS

Sidste stop i inspirerende haver gør vi på øen Mauritius, der ligger midt i det Indiske Ocean med Madagaskar som nærmeste nabo.

SIDE 200

174

194

200

SIDE 9


HAVEN I HUNE HAVEN I HUNE HAVEN I HUNE Vil du omgives af frydefuld nydelse og pirrende nysgerrighed, så er der en helt speciel have, du skal besøge, hvis din haverejse er indenfor landets grænser. TEKST: MARIANNE SELVIG OLSEN FOTO: KARINA EMILIE REVSBÆK LAUESEN

Haven er ”verdensberømt” i Danmark, men flere og flere af verdens haveelskere kender godt til ægteparret Claus Bonderup og nu afdøde Anne Justs have i den vindblæste og rå nordjyllandske natur nær Vesterhavet. De har skabt en have uden sammenligning med nogen anden have i Danmark - ja, i det hele taget. Her vil du opleve at få alle sanser pirret. Du vil opleve, hvordan unikt design og finurlig billed- og keramikkunst går op i en højere enhed, alt sammen forenet i kærligheden til det levende i haven. Der er aldrig noget, der er helt som det plejer at være i haven, selvom man har besøgt den for år tilbage og selvfølgelig vil kunne genkende både nord- og sydhaven, Eriks have, drivtårnet og alle kaskaderne af frodige blomster mod de stramme hække og de viltre buskadser. Haven bliver konstant fornyet og vitaliseret. Ikke sjældent er der koncerter i havens atelier, og det er en helt særegen nydelse at gå på haveoplevelse til lydene af Grieg eller Carl Nielsen. Haven byder på et utal af spændende vækster og inviterer dig fra haverum til haverum fuld af magi og med skjulte siddepladser. Her er mulighed for at tilbringe mange timer på konstant opdagelse. Hvis man finder nogle af de mange små udsigtspunkter, der findes i haven, er det muligt at føle, at man bliver ”helt væk”, også selvom der er mange besøgende. Siddepladserne giver også et fint og mangeartet vue over de forskellige haverum. Haven byder på arkitektur i verdensklasse - ja, selv andehuset er tegnet af professor og arkitekt Claus Bonderup, og Anne Justs glade og poetiske keramik- og billedkunst er repræsenteret mange steder, både under tag og i haven. Der er også en hyggelig café, hvor der kan købes kaffe og te samt kringle lavet efter en opskrift af Anne Just.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

GIV DIG TID At besøge haven er en oplevelse for livstid. Den udvikler sig hele tiden og alligevel kan man genfinde det, man elsker mest ved den. Den gule have, Eriks have, alleerne, hulerne eller fx de forskellige plateauer, hvor man kan sætte sig. Giv dig rigtig god tid, når du besøger haven. Hvor du end vender dig rundt er der detaljer, der fortæller hvert sit eventyr. Mange ting virker tilfældigt, men giver du dig tid, og går med skærpet opmærksomhed, vil du både se og ”høre” dem. SIDE 11


BLOMSTERRIGDOM Der er kælet for alle detaljer. Både dem, som øjet ser i et samlet harmonisk hele, og så dem, der skal give øjet ro. Som fx en samling af krukker, der står med græsser midt i al blomsterrigdommen. Det er igen kontrasterne, der skaber den store oplevelse - og på den måde går kontrast og harmoni op i en højere enhed. Samlingen af sjældne blomster, planter med bladformer, hvis riller matcher stakittet eller går igen i en pottes mønster - det hele spiller sammen og understøtter hinanden. HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

SIDE 13


KLASSISKE ELEMENTER OG DÆMONI Haven rummer både det himmelske og det dæmoniske, og der er mange, mange af disse små finurligheder at betragte. Samtidig er der anvendt mange ”klassiske” elementer og indretninger. Her er det både ”point de vue” og porten, der markerer overgangen fra det ene rum til det andet. Dem er der i øvrigt rigtigt mange af - både porte og rum.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVERREPORTAGE I DANMARK

ANDEHUSET Andehuset bad Anne Just, Claus Bonderup om at lave allerede inden de blev gift. Det skulle gå ordentligt til mente hun, og derfor måtte der jo en arkitekt til. Efter alle kunstens regler blev huset tegnet og skabt, men Anne glemte at fortælle, at hun forestillede sig at store kluntede moskusænder skulle bo der, og ikke de små vildænder, så det er for det meste ubeboet. Alligevel er det nærmest kendetegnende for haven. SIDE 15


EN HELT UNIK HAVE Den muromkransede have bugner af smukke og sunde grøntsage, så langt øjet rækker. Alle stier er velholdte og buksbomhækkene er klippet efter alle kunstens regler. Ukrudt er bortluget og skiltene står fint ved alle rækker og fortæller om bedenes indhold. Som supplement finder man drivepotter i terracotta, lækre zinkskilte med sirlig skråskrift, og smukke,

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

ATELIERET Atelieret er fuld af kuriositeter og en skønsom blanding af effekter, lige fra en lang række af Anne Justs billeder og keramikværker til en buste af H.W. Bissen, der blev brugt til sørgefesten på Kunstakademiet efter hans død. Alt sammen fra parrets private samling. LUKSUSHYTTEN Der er flere huse i haven. Ét af dem, Anne Justs tidligere værksted og atelier, som ses her til venstre, er omdannet til gæstehus. SIDE 17


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK AT LADE SIG RIVE MED At blå er en farve, der er yndet i haven, er ikke mærkeligt. Anne Just var netop opslugt af den farve, og den går også igen i alskens former og nuancer. En kaskade, som et vandfald, der - afhængigt af hvilken side, man ser det fra - får forskelligt udtryk og alligevel virker ens. Det vil du opdage, hvis du ser indgående på denne artikels indledende foto og så dette.

Haven: Haven i Hune Adresse: Postbakken 4, 9492 Hune Ejerforhold: Fondsejet Site: www.annejust.dk Fotos: 2012/2013

SIDE 19


ELLIPSEHAVERNE ELLIPSEHAVERNE ELLIPSEHAVERNE Ellipsehaverne, som det smukke haveanlæg i Hyllested er døbt, er tegnet af havearkitekt Kjeld Slot. Kjeld Slot er uddannet keramiker, og har siden sin tid ved drejebænken haft et særligt øje til ellipsen. Samme form ses i havens design, hvor den geometriske figur spores i det lange hækforløb af bøg, såvel som i de mere detaljerede scenerier. TEKST: KARINA EMILIE REVSBÆK LAUESEN FOTO: LONE BIEHL & KARINA EMILIE REVSBÆK LAUESEN

Den smukke gårdsplads, som er noget af det første man møder, består blandt andet af et forløb af lindetræer, der flugter symmetrisk langs hovedhusets vægge. Fra gårdspladsen mellem to af boligens huse ledes du gennem en gang belagt med tegl. Den lige linie fra gangarealet løber videre ned mod havens ende. Kavalergangen, som forløbet kaldes, består af vægge af bøg, der er brudt op af åbninger ind til havens mange rum. Alle havens rum byder på hvert deres tema og funktion. Af de mere nyttige hører krydderurtehaven og køkkenhaven, hvor de tematisk blandt andet tæller ”det gyldne snit”, ”det sorte hul” og ”måneskinshaven”. Størst af alle rum er græs- og staudehaven, der starter efter det store, runde vandspejl, som er placeret tæt ved huset. Bedene ligger parallelt for hinanden og er adskilt af en bugtende sti, der snævrer ind, jo nærmere man kommer markerne for enden af haven. Beplantningen er her valgt ud fra vinterlige egenskaber, hvor en stor del består af prydgræs, som i øvrigt er havearkitektens meget kendetegnende signatur. Udover de mange græsser, stauder og hække, er træerne også indarbejdet som karaktergivende elementer. I haverummet inden staudehaven står tyrkisk hassel i snorlige rækker, og i æblelunden står krogede og ædle træer bevaret. De er med til at holde liv i landbohavens sjæl og ånd. Det første spadestik til Ellipsehaverne tog familien Slot i 2005, og tre år efter var den for første gang åben for publikum. Grundet travlhed på tegnestuen holder familien lukket for besøg i 2014. Hvis du ønsker yderligere informationer herom, opfordres du til at holde øje med havens hjemmeside eller blog.

HAVEFOLKETJUNI 2014


HAVER I DANMARK

SIDE 21


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

SPEJLBASSINET Det runde bassin i plænen låner en lille bid af himlen, lige som det fanger silhuetterne fra de omkringstående træer. Effekten fra bassinet er stor og det samme fra de sortmalede og ikoniske Adirondack-stole, hvorfra udsigten i øvrigt er formidabel. SIDE 23


HAVENS VÆGGE Havens vægge består primært af bøg og, i det store staudebed, elliptiske trommer af liguster. I parterrebedet vest for beboelsen er det lave buksbomhække, der anvendes, og igen med ellipsen som forbillede. De lave hække er her stramt klippet og skaber kontrast til den vilde beplantning imellem og omkring.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK URTEHAVEN I urtehaven er ellipseformen skabt i form af malurthække, som skærer hinanden i en vinkelret linje. Den smukke stenkumme, som ses på billedet her, står centralt i rummet og udgør, sammen med de lave hække og 4 kugleformede buksbom, rummets grundlæggende arkitektur.

SIDE 25


DET GYLDNE SNIT Mange vil kende det gyldne snit fra kunstens verden, og hvad dette rum har sit navn fra. Beplantningen består primært af vækster i den gule palet, blandt andet guldregn, som pryder haven i den tidlige sommer. I match med nuancerne i dette haveafsnit, indgår et par gule metalstole. Som en kontrastfuld dimension blødes stolenes industrielle kølighed op af det omkringvoksende og vilde.

HAVEFOLKET JUNI 2014


TÆMMET VILDSKAB I det hele taget arbejdes der meget med kontraster i denne have. Det utæmmede og rebelske mod det styrede og kultiverede. For foden af de stramme elementer slænger væksterne sig både blide og viltre. De maskuline linjer ledsages af afslappet romantik, og måske er det én af grundene til, at haven appellerer til så mange, som den gør.

HAVERREPORTAGE I DANMARK

SIDE 27


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

Haven: Ellipsehaverne Adresse: Kjeld Slot, Hyllested Bygade 23, 8400 Ebeltoft Ejerforhold: Privat have Site: www.kjeldslot.dk Fotos: 2012

SIDE 29


CLAUS DALBYS HAVE CLAUS DALBY S HAVE CLAUS DALBYS HAVE En af Danmarks ukronede havedronninger, Anne Just, er desværre ikke længere iblandt os. Men på en måde er hun så alligevel, takket være den smukke have i Hune, som vi også skildrer her i magasinet. Men det er blandt andet også Anne, vi kan takke for, at det danske havefolk har en ny og meget givende inspirator. En person, der tilmed har energi udover det sædvanlige, og som er yderst gavmild med at dele ud af sin store haveviden. Havemanden, vi tænker på, er selvfølgelig Claus Dalby. TEKST & FOTO: LONE BIEHL

Mon ikke du allerede ved, at det er gennem sit gode venskab med Anne, at Claus har fået det med havepassionen så langt ind under huden, at man skulle tro, han aldrig havde haft det anderledes. Denne artikel skal dog ikke være en historiefortælling om Claus Dalbys liv, men blot give jer mulighed for at komme med på besøg i Claus’ imponerende have i Risskov - set gennem HAVEFOLKETs linse. Vi har besøgt haven midt i juni, på en dag hvor skyerne fór over himlen med skiftende sol og regnvejr til følge. På trods af at Claus denne dag - som altid - havde frygteligt travlt med ét eller andet (sikkert et bogprojekt), så var han gæstfri og tog sig god tid til en hyggelig havevandring mellem bygerne, og mon ikke havesnakken gik lystigt? Jo, det gjorde den bestemt. Haven i Risskov stod denne junidag utrolig frisk grøn og indbydende, og selvom krukkerne ifølge Claus slet ikke var tilplantede og på plads endnu, så var haven et overflødighedshorn af velkomponerede haverum og flere steder med de smukkeste grøftekantslignende bede, som vi så udmærket ved kræver grundig planlægning, hyppig vedligeholdelse og en særlig kunstnerisk åre at mestre. At bevæge sig rundt i en have som denne og nyde hver en kvadratmeter er en helt unik oplevelse på dansk grund. Da Claus er en utrolig travl mand, åbner han kun ind imellem haven for besøgende og trækker derfor lod mellem de mange interesserede. Læs mere herom på hans hjemmeside, clausdalby.dk.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

ROSENBUER Claus Dalby har hentet inspiration fra Stone House Garden i Cotswold til rosenbuerne over denne passage i haven. Løsningen er forfinet og målene ændret en anelse, så de passer perfekt til præcis denne placering i haven. Buerne indrammer kigget til og fra arbejdsværelset, og man kan let forestille sig, hvor smukt et kig det må være i rosernes blomstringstid - sikke et syn! SIDE 31


GENNEMTÆNKTE ARRANGEMENTER Alle der følger Claus Dalby via bloggen på clausdalby.dk, vil vide, at han er en mester i iscenesættelse. Dette view er ingen undtagelse. Bemærk for eksempel, hvordan den smukke lyse almuegrønne går igen i flere dele af arrangementet. Alt er arrangeret med akkuratesse og reflekteres smukt i spejlbassinet. HAVEFOLKETJUNI 2014


HAVER I DANMARK

SIDE 33


INSPIRERET AF GRØFTEKANTEN Allerede i denne første af sommerens måneder er der grøftekantsstemning over rigtigt mange af havens bede. Det er en eftertragtet evne at kunne kontrollere og dog lade være vildt. Her i haven lykkes det med bravour, og det giver for mange en stor inspiration til at adoptere trenden. SOLUR Havens ”Sunken Garden” er et af de nyere elementer. Her ser man over hele højsæsonen imponerende krukkeopstillinger, der dette år rummer et hav af grønt, gråt og hvidt. Springvand er en helt naturlig del af flere haverum og skaber små øjeblikke med ophold til lyden af rislende vand.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

MODIGE FARVEVALG Krukkesammensætningerne ved havens nyeste væksthus viser havemandens mod, når det handler om farver. Her er det lilla og gul/lime, der kombineres. Kontrastfarverne spiller frækt op og udfordrer diskret gæsten til også at turde gå nye veje i farvevalg. En af grundene til at det lykkes så godt her i haven, er at hvert haverum har sin egen farveholdning - og så er det 100% gennemført. Denne have er intet kompromis. SIDE 35


Mange steder er de kultiverede planter brugt på en sådan måde, at bedene får et grøftekantsagtigt skær. Her flere eksempler i de rosa og purpur nuancer. HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

TONE-I-TONE De fleste rum i Claus Dalbys have er komponeret med planter, der farvemæssigt er afstemt tone-i-tone. Ligeledes de smukke opstillinger ved indkørslen, der på besøgstidspunktet er præget af de lyserøde og purpur nuancer. Opstillingen fører smukt videre til det brusende hav af prydløg, som vi beundrer under gåturen op gennem alléen på vej mod Risskovvillaen.

FANTASTISKE BEDE At man kan skabe fantastiske bede med let opnåelige planter, der også stortrives i de fleste danske haver, er denne have et levende bevis på. Fx er en stor klynge af pileurt med til at skabe en fantastisk effekt i kanten af staudebedene i den nedre del af haven. Lige til at gøre efter. Og sådan er der rigtig mange plantevalg og -kombinationer, der giver inspiration til at gøre det efter i egen have.

SIDE 37


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK Den så kendte opstilling med diverse planter til display - en salut til forbipasserende og gæster der kører til og fra villaen her i Risskov. Opstillingen kan uden tvivl glæde enhver havesjæl.

Haven: Claus Dalbys Have Adresse: Østre Skovvej, Risskov Ejerforhold: Privat have Site: www.clausdalby.dk Fotos: 2013 SIDE 39


TANTE GRØNS HAVE TANTE GRØN S HAVE TANTE GRØNS HAVE På en lille ø i Limfjorden ligger den skønneste have. Frodigheden og blomsterrigdommen er overvældende, og ad snørklede stier oplever du en drømmeverden af blomster. TEKST: LENE MØNTEGAARD & MARIANNE SELVIG OLSEN FOTO: LONE BIEHL

Vi er på Mors i Tante Grøns have. Tante Grøn hedder også Jytte Aggerholm Justesen, og sammen med sin mand John, kaldet Syrenprinsen, har hun skabt et paradis på jord. Hus og have blev erhvervet i år 2000, og siden da har de begge knoklet for at omdanne Jyttes mange drømme til virkelighed - og hvilken virkelighed. Ja, det er nærmest en uvirkelighed, der møder én. Haven er på ca. 1.500 m2, og siden er bakken kommet til. Grunden er meget kuperet, og det er med til at give haven dets særpræg med de mange niveauer, og de små trapper af sten og træ. Overalt er der snørklede stier, tableauer og - ikke mindst - blomster. Stauder i alverdens farver og former kæmper om pladsen med sommerblomster – ligeledes i alle farver, og da Jytte elsker at lave buketter og små opstillinger overalt i haven, på borde, bænke og stole, skal der være nok at tage af – og det er der. Her er pergola, vandfontæne, en dejlig allé af seljerøn og en skøn syrenhave, som er Johns domæne - heraf navnet Syrenprinsen. Her er brændestabler, stativer, store krukker, opsatser, lamper og stemningsfulde hegn. Her er også rosenbuer og lysthus, og ikke mindst er der et stort dueslag med hvide duer. På bakken er der plantet mange forskellige frugttræer, og de klippede græsstier skaber en fortættet stemning af grøftekant. Det er her på bakken, at bl.a. lupiner og digitalis i store mængder hersker. Sidste skud på stammen er et smukt orangeri, som har stået højt på ønskelisten i mange år, og der er plads til både mennesker, dyr og planter. Tante Grøns have er en skøn cottagehave med mange små haverum og nye oplevelser om hvert hjørne, og man kan få mange timer til at gå i dette blomstrende univers.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

SIDE 41


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

KULTUR & NATUR Haven består af både kultur og natur, og det væver sig på smukkeste vis ind i hinanden. Her er vi for foden af ”bakken”, som er et kuperet område med snoede græsstier mellem alle de forskellige vækster. ”Selvsåere” som lupin, akeleje og digitalis blander sig med engblomme, smørblomst, vild gulerod og andre vilde arter, og får modspil af nogle af de mange tusinde løg, som Tante Grøn har lagt. På toppen af bakken er der en bænk, hvorfra man har en vidunderlig udsigt ud over de tilstødende marker. Et sted, hvor der er ”højt til loftet”. SIDE 43


Der er virkelig mange opstillinger og små ”fortællinger” rundt om i haven. Hvad valmuerne hvisker til de tunge patinerede brændestykker i de rustne vinballoner, forbliver en hemmelighed, trods skvalderkålen er kendt for at have lange ører (og rødder). HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

Tante Grøn er betaget af alle farver, men blå ligger nær hendes hjerte. I den blå afdeling, som både rummer syrener, der leger hen over kastanjehegnene og mange, mange andre stauder i matchende nuancer, er der også meget ”rust”. Det virker nærmest naturligt, og sammen med de mange brændestabler danner det rammer og elementer af fasthed i al frodigheden.

SIDE 45


Kastanjehegnene ser man mange steder på den store grund, og der må være gået rigtigt mange 10-meters ruller til. Allerede efter et år ser de naturlige ud og danner gode afgrænsninger, som gør det ekstra oplevelsesrigt at besøge haven.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

SIDE 47


At der er meget liv i brændestablerne er med til at gøre haven så levende. Her vokser også klatrehortensia, som med årene dækker dem på den mest eventyragtige måde. Og mon ikke både pindsvin og andre ”hjælpere” i haven har taget et hotelophold i bunken?

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

Haven: Tante Grøns Have Adresse: Jytte og John Justesen, Stensagervej 9, Flade, 7900 Nykøbing Mors Ejerforhold: Privat have Site: www.tantegrønshave.dk Fotos: 2013 SIDE 49


BIRGIT HELBOS HAVE BIRGIT HELBO S HAVE BIRGIT HELBOS HAVE Birgit Helbos have er nok mest kendt for sin køkkenhave, da hun har skrevet en bog om emnet. Men resten af haven er helt bestemt også værd at besøge.

TEKST: LENE MØNTEGAARD & MARIANNE SELVIG OLSEN FOTO: LENE MØNTEGAARD

Ved ankomsten får man udleveret en plan over haven, og Birgit anbefaler at starte rundturen med yderkanten af haven, langs åen, op i kanten af skoven, og derefter hen foran huset til indgangen igen. Næste tur skal være i inderhaven, og til sidst i køkkenhaven. Haven er på knap 4.000 m2, og er inddelt i forskellige rum: Frugtlund, køkkenhave, to blomsterhaver, skyggehave, ”skoven” samt flere grønne ”pauser”, med bænke, man kan slå sig ned på. Langs med åen er der en fantastisk stemning med vild vegetation, en skøn udsigt over de åbne marker og klukkende lyde fra vandet. Omkring de forskellige haverum er der meget høje, klippede bøgehække, hvilket giver en helt fantastisk fortættet stemning. Bøgehækkene blev i sin tid plantet for at sikre læ til planterne, da huset og haven ligger ud til åbne marker. På grund af højden er der derfor også - i nogle dele af haven - en dejlig svalende skygge på en varm sommerdag. I kanten af skoven er der en grøn frodighed med en skøn slyngrose som blikfang. I den indre have er der dejlige staudebede omkranset af helt almindelige grå fliser. Fliserne danner en rolig ramme, og i et af haverummene er det de hvide, gule og grønne farver der dominerer. I et andet haverum har Birgit Helbo et meget stemningsfyldt drivhus i direkte forbindelse med sit arbejdsrum. Rionettet på væggen giver en skøn indramning til de ting, der hænger på væggen, samtidig med at det giver en god støtte til slyngplanterne. Det sidste haverum er køkkenhaven. Der er indgang til denne potagér gennem en portal med en låge i bøgehækken. Der er én magen til i den anden side, ud mod åen. Så kan hun være helt sikker på, at der ikke kommer ubudne gæster og spiser afgrøderne. Køkkenhaven er opdelt i mindre bede med kanter af træ, og der er mange forskellige former firkanter, trekanter osv., så der dannes et smukt ”mønster”. I køkkenhaven er der - foruden de smalle gange af flis - 2 brede hovedstier belagt med grå fliser. Det gør det nemmere at færdes med trillebør og haveredskaber. I et hjørne står der på skrå et skønt drivhus, som både bruges til dyrkning og afslapning. Den lille butik i haven lokker også, og der er skønne krukker, postkort, bøger, papirvarer og andre gode ting at vælge imellem.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

SIDE 51


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

De lyse turkise obelisker i Birgits have er nærmest hendes vartegn, og de står placeret forskellige steder i køkkenhaven, hvor hun også dyrker i højden. Det er både praktisk og giver haven karakter. Køkkenhaven - eller potageren, kan vi vist godt sige - rummer en utrolig mangfoldighed af urter og grøntsager. Prydplanterne - mest de toårige - blander sig med de andre vækster i haverummet i deres egne bede, til trods for at Birgits 4000 m2 store have indeholder flere (andre) blomsterhaver. SIDE 53


Birgit har kun få skridt mellem sit arbejdsværelse og drivhus nr. to. Det fungerer mere som et opholdssted og emmer af frodighed og fred. Her må tænkes gode, grønne tanker, og dekoration og praktisk snilde går op i en højere helhed. Skulle Birgit få lyst til en gåtur, så er der i ”yderhaven” en skøn sti langs et klukkende vandløb, hvor skræpper kanter, og skyggerne danser imellem den nærliggende skovs løv.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

SIDE 55


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK Inspirationen fra de engelske haver fornægter sig ikke. Hække udgør en stor del af Birgits have. De skaber rum, de giver læ og de danner fornem og rolig baggrund for de planter, som hun dyrker. Flere af hækkene er mere end mandshøje, og derved holder hun dyr ude af haven, så hun har prydplanterne og grøntsagerne for sig selv.

SIDE 57


Også her er naturen en aktiv medspiller. Dels er der skoven og markerne med vandløb og dyreliv lige ved siden af haven, dels bliver dens materialer anvendt. Her er det igen smukke brændestabler, der skaber afskærmning, og det giver rig mulighed for insekter og andre smådyr at finde skjul. HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

Haven: Birgit Helbo Adresse: Sundsgårdsvej 14, 5772 Kværndrup Ejerforhold: Privat have Site: www.helbohaveplaner.dk Fotos: 2013

SIDE 59


MINDEPARKEN MINDEPARKEN MINDEPARKEN På jagt efter Danmarks inspirerende haver, må man bestemt ikke søge udenom offentlige parker og haverum. Vi er faldet pladask for et lille haverum i Mindeparken i Aarhus, og har skildret haven ad flere omgange på havefolket.com. Her tager vi dig med ind i haven, hvor den står i sin sensommerpragt. TEKST & FOTO: LONE BIEHL

Haven, du nu træder ind i, er en del af Mindeparken, der med sine 15 hektar ligger smukt på en skrånende grund med udsigt over Aarhusbugten og med Marselisborg Slot som nabo. Selve Rømerhaven - der blot er en del af Mindeparken - er opkaldt efter direktør og godsejer Chr. Rømer, der i 1929 gav et pengebeløb for at sikre arealets inddragelse i Mindeparken. Mindeparken er i sin helhed tegnet af Sandberg, der var stadsgartner i en lang årrække fra begyndelsen af sidste århundrede. Stadsgartneren var meget produktiv og planlagde bl.a. også byens Botaniske Have, var med til at tegne Universitetsparken i Aarhus, og har i øvrigt tegnet rigtig mange af de andre parker og anlæg i byen. Han påbegyndte anlæggelsen af Rømerhaven i 1930. En have der skulle indeholde flere elementer, som bl.a. et spejlbassin, et stenparti, en staudehave, en rosenhave, bede med sommerblomster samt rhododendronplantninger. Rømerhavens rum har undergået store forandringer gennem årtierne. I begyndelsen efter deres anlæggelse, var der fuld knald på alle rum med forskellige temahaver. Derfor lod mange borgere, især dem der byggede villaer i tiden, søndagsturen gå forbi Rømerhaven for at få inspiration. Med skiftende tider og anden økonomi, er meget af det oprindelige sidenhen fjernet, men heldigvis ikke mere end at der stadigvæk er en meget smuk have at gæste. Staudehaven, som vi ser nærmere på her, kaldes også for sansehaven. Dens nuværende beplantning er dannet for år tilbage, hvor andre partier i de øvrige rum af Rømerhaven blev ryddet på grund af besparelser, og dermed er denne have faktisk en sammenbragt have, skabt af planter fra flere øvrige dele af parken. I de senere år er forskellige af de flyttede planter blevet udskiftet, og under den nuværende ledelse af J.W.Høgstrup er der ligeledes blevet nyplantet lidt i staudebedene, da nogle partier ikke helt fungerede, men det har været begrænset. Der er som kuriositet også i haven brugt materiale, som har været til overs ved omlægning af staudeparterrerne i nabohaven, i Marselisborg Slotspark.


HAVER I DANMARK

Haven, der er et rektangel, er yderst afgrænset mod resten af Mindeparken ved en bøgehæk. Indenfor den finder man et stisystem, der opdeler arealet i mindre bede, og ligeledes giver beskueren mulighed for at gå rundt om alle bede og se på tværs fra bøgehækkens perspektiv. SIDE 61


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

SIDE 63


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

Allerede ved indgangen til haven kan det anes, at haven har fået lov til at gro ud over alle grænser. Selv de ellers så skarpt kantede bøgehække er groet ud af deres facon. Stierne lokker indenfor i vildnisset.

SIDE 65


En af havens absolutte stjerner i september er smukke, orange solbrud i flere nuancer. De ligner små dansende skørter, der flagrer over alt det grønne her i havens midte. De orange farver nærmest gløder, og i områderne, hvor denne dominerer, er det som om den ellers så kraftige gule næsten mister sin farve og blot tager rollen som statist.

HAVEFOLKETJUNI 2014


HAVER I DANMARK

SIDE 67


Ved kig over hækken på vej derfra, kan det konstateres, at solbrud og gule rølliker hilser tilbage med højder, der overstiger bøgehækkens top.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

Haven: Mindeparken Adresse: Kongevejen eller Oddervej, Aarhus Ejerforhold: Aarhus Kommune Site:www.aarhus.dk Fotos: 2013

SIDE 69


HAVESELSKABETS HAVE HAVESELSKABET HAVESELSKABETSS HAVE HAVE Det kongelige danske Haveselskab blev grundlagt i 1830 og er det næstældste i verden. Det overgås kun af The Royal Horticultural Society i England. TEKST: KARINA EMILIE REVSBÆK LAUESEN / FOTO: LONE BIEHL & KARINA EMILIE REVSBÆK LAUESEN

Haveselskabets Have, som ligger på Frederiksberg, er oprindeligt tegnet af landskabsarkitekt H.A. Flindt, men er gennem tiden blevet restaureret af tidernes kyndige havearkitekter. Anlægget strækker sig over et areal på omkring 14.000 m2, og alle haverum er opdelt tematisk. Blandt andet tæller det en japansk have, en rosenhave, en græshave og en vandhave - hver med deres smukke detaljer og materialer, som nemt kan tænkes ind i private parceller. Selvom haven altså har omkring 200 modne år på bagen, er den fortsat både vital og fyldt med inspiration, hvad enten det er til den moderne have, den romantiske eller den klassiske. Et godt eksempel er blandt andet vandhaven, der i sin tid blev tegnet af Eigil Kjær og senere moderniseret af havearkitekt Jane Schul. Derudover er der også inspiration at finde i græshaven, som blev anlagt i 2002, eller i den gamle rosenhave, som der ikke er blevet ændret meget på gennem tiden. Af ældre dato er også søen, som har været i haven i over 100 år. Selvom søen er menneskeskabt, fremstår den, selvfølgelig også grundet sin alder, fuldstændig naturlig. Både i og omkring søen er der masser af dyreaktivitet at glædes over sammen med de omsluttende gamle træer. Hvad enten det er forår, sommer, efterår eller vinter er Haveselskabets Have et besøg værd, og adgangen er ganske gratis.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

Vandhaven er et lukket rum, hvor en en smuk, gammel murstensvĂŚg, en langstrakt pergola og en galgegang rammer haven ind. Kvindefiguren som stĂĽr i midten af bassinet er skabt af kunstneren Erhard Henning, og var en del af den oprindelige vandhave, og den pryder fortsat haven i dag. SIDE 71


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

SIDE 73


De smukke galger i vandhaven står om sommeren klædt i forskellige klatrende og slyngende vækster. Inden stien knækker for enden, ses en massiv træstamme, som er med til at give haven sit robuste udtryk. HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

INSPIRATION Både i forhold til materialer og plantesammensætninger er der alle steder i haven inspiration at hente. VANDHAVEN I 2007 blev bassinet renoveret og nye granitkanter etableret. Træder man ud på den store bordursten kan man krydse vandoverfladen, hvilket giver oplevelsen en ekstra dimension.

SIDE 75


STEDSEGRØNT Er man vild med stedsegrønt og trimmede former, stiller haven også denne lyst. Særligt træder de mandshøje og klippede buksbomkugler i karakter, når de løvfældende træer og buske mister deres blade. I bogen ”Blomsterelskeren og havesagen” kan man læse meget mere om havens historie og ikke mindst om Det kongelige danske haveselskab.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

SIDE 77


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I DANMARK

Haven: Haveselskabets have Adresse: Indgang fra Pile AllĂŠ, 2000 Frederiksberg Ejerforhold: Det kongelige danske Haveselskab Site: www.kglhaveselskab.mono.net Fotos: 2012/2013 SIDE 79


Skal din annonce med i det næste e-magasin... HAVEFOLKET.com læses dagligt af flere tusinde interesserede havemennesker. Når vi udgiver vores e-magasiner, bliver de straks taget ned af den virtuelle magasinhylde af læsere i Norden, og siderne bliver omhyggeligt vendt. Magasinet er af høj kvalitet, og til stadighed er det gratis for alle læsere - og det bliver det ved med at være! Har du et godt haveprodukt eller -budskab, du gerne vil vise HAVEFOLKETs læsere? Vil du nå direkte ud til de mennesker, der kan have interesse i netop dit produkt? Så annoncér her, hvor havefolk færdes.

Kontakt os allerede i dag på info@havefolket.com og hør mere om mulighederne. HAVEFOLKET JUNI 2014


ANNONCE

HAVERUNDEN 2014

Se nogle af Danmarks smukkeste haver, når danske haveejere åbner dørene til deres egne haver i weekenden sidst i juni – den 27.-29. juni kl. 10-17. Haverunden er arrangeret af Danish Society of Open Gardens. Besøg herregårds-, præstegårds- og urtehaver efter eget valg på Sydsjælland, Møn og Lolland-Falster. Oplev guidede ture, dejlige cafeer og boder med hjemmelavede produkter. Entré til de enkelte haver (0 – 50 kr.) fremgår af Københavns Universitets hjemmeside. Her kan du også se en oversigt over guidede ture og et kort med de åbne haver: Haverunden 2014 Hvis du ”liker” Haverunden på Facebook, kan du deltage i en konkurrence om planter og gratis adgang til de åbne haver. Værdi over 1.000 kr.

SIDE SIDE 81 11


KRAPPERUP SLOT KRAPPERUP SLOT KRAPPERUP SLOT På Sveriges vestkyst, ca. 30 km nord for Helsingborg, ligger Krapperup Slot. Det blev opført i midten af 1300-tallet, og var dengang en klassisk borg med ringmur, voldgrav og et højt forsvarstårn.

TEKST: LENE MØNTEGAARD & MARIANNE SELVIG OLSEN FOTO: LENE MØNTEGAARD

Nogle af avlsbygningerne huser nu kunstgalleri og teater, og der er også et lille museum. I gårdens tidligere værksted er der café og en lille butik for de besøgende, og det er her indgangen til herlighederne er. Vi går straks ind i haven, eller det er måske bedre at kalde den for en park. Det meget iøjnefaldende slot i røde mursten ligger smukt omgivet af voldgrave og med masser af formklippede buksbom i anderledes faconer, end man normalt ser. Lige nord for slottet ligger en rosenhave, og i tilknytning hertil er der kæmpebede med rhododendron. Der er et område med lave, formklippede hække - også af buksbom. Langs voldgraven og op ad bygninger og hegn er der store, flotte staudebede. Der er navneskilte ved alle stauderne, og det er en stor fordel, hvis man forelsker sig i en skøn plante. I selve parken, hvortil der er adgang gennem en fin låge, ligger der en dejlig sø, og i bunden af parken er der en guldfiskedam med kinesiskinspirerede broer. Her er en jungleagtig atmosfære med gamle, krogede træer og små vandløb, og børn vil helt sikkert elske at løbe rundt og udforske området. Der er også masser af fugleliv. Krapperup Slot har været i mange slægters eje, og den sidste slægt var Gyllenstierne, hvor en tidlig slægtning var en fremragende botaniker og zoolog. I 1967 overlod Gustav Gyllenstierne slottet og godsets 2750 hektar til Gyllenstiernska-Krapperup stiftelsen. De syvtakkede kristtornstjerner på facaden er Gyllenstierneslægtens våbenskjold, og de blev tilføjet i begyndelsen af 1600-tallet.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 83


Hvis du vil besøge et sted, hvor roen falder på dig i det sekund, du træder ud af bilen og ind på gårdspladsen, skal du til Skåne! Slægten Gyldenstiernes storhedstid omkring det 1600. århundrede fornægter sig ikke, og hele parken, landbruget og de øvrige omgivelser emmer af fred og idyl mikset med en havestil, der virker autentisk og samtidig inspirerende. HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 85


Entreen til parken siger det hele: Her er nysseligt, her er romantisk og ordentligt på den hyggelige måde. Parken kan føres tilbage til den oprindelige, som blev anlagt i 1600-tallet, og den kan besøges året rundt uden entre. Man kan søge stilhed her afsondret fra hverdagens stress og jag. HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA Det er nogle bedårende omgivelser, parkens café ligger i. Her kan du købe kaffe og kage og lade børn og nysgerrige eventyrlystne sjæle løbe sig ture på det bløde mos og langs vandløbene i den skovhave, som parken udgøres af.

SIDE 87


Parken rummer nærmest alt det, en park kan rumme. Dels er den kuperet og ualmindelig velholdt, dels er den beplantet både med gamle, frønnede og statelige træer, store rhododendron og smukke rosenog staudebede. Der er desuden flere andedamme og fiskedamme og fuglelivet er helt overdådigt og levende.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

Gyldenstierneslægten har fået slægtens våbenskjolds vartegn indmuret. Langs den velholdte voldgrav kan man bruge lang tid på at iagttage stensætningerne, der går tilbage til det 13. århundrede. Det er en særegen oplevelse at tænke på, at adelsfruer og gårddrenge har gået og set på de samme sten i sin tid. Her vokser bl.a. buksbombuske, som er klippet i en konisk facon, man ikke ser magen til ret mange andre steder. SIDE 89


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

Haven: Krapperup Slot Adresse: Krapperups Kyrkov채g 13, 263 76 Nyhamnsl채ge Ejerforhold: Borgen og godset forvaltes af Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen Site: www.krapperup.se Fotos: 2013

SIDE 91


CERNEY HOUSE GARDENS CERNEY HOUSE GARDENS GARDENS CERNEY HOUSE Glem tid og sted - gå på opdagelse i én af de godt skjulte haver i Cotswold, Cerney House Gardens. Haven er fortryllende med en helt uprætentiøs charme. Bliv væk i haverummet og glem alt omkring dig.

TEKST & FOTO: LONE BIEHL

Haven er et væld af sanseoplevelser fra man går ind gennem porten til haven bag det typiske, engelske manor, der er smukt indrammet af en gammel viktoriansk mur med smukke smedejernslåger. Haven, der ligger her, er inddelt i veltilrettelagte, mindre haveområder på en uhøjtidelig måde, der har en helt særlig charme. I juni blomstrer roserne højt og lavt i træer, i bede og over pergolaer. Alt er ledsaget af de stemningsgivende, gamle, viktorianske bygningsværker som småhuse, mure, porte mv., og det helt uden på nogen måde at afspejle storhedsvanvid eller millioner brugt på belægninger, kunstfærdige anlæg eller kunst. Her er det bare vildt dejligt og uhøjtideligt at være på besøg for en haveelsker - det er en ægte nydehave! Her er lange passager med masser af stauder. Her er æblelunde, drivhus, køkkenhave og meget mere. Mon ikke billederne næsten taler for sig selv? Hvis man har mod på flere indtryk, er der - udover denne nære have - også et stort parkområde på stedet med adgang for gæster. I bakkerne bag den muromkransede have ses på denne besøgsdag i 2012 en flok vildsvin, der græsser. Mon ikke de er der endnu? Huset ”Cerney House” er bygget tilbage i ca. 1660, og har siden været under en del forandringer. Blandt andet har stedet været brugt som hospital under krigen. Sir Michael og Lady Angus, der overtog ejendommen i 1983 og stadigvæk ejer hele herligheden i dag, har siden overtagelsen af stedet gjort ihærdige tiltag for at bringe haven tilbage til dens oprindelige, viktorianske charme, og hvis du kigger forbi, så vil du garanteret erkende, at den muromkransede have er hele besøget værd.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

Dette syn møder os, hvor vi netop er kommet indenfor havelågen til den store, muromkransede have. Lange, lange staudebede, der ender ved en ny port, der viser en snip af et blåt lysthus. Kigget kontrollerer vores vandring og trækker os ubevidst i den retning. Og mens vi nyder alle bedene på vejen, er der en nysgerrighed efter hvad der mon venter i den anden ende - ved det blå lysthus. SIDE 93


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA OVERBLIK På vej mod det blå lysthus kigger vi tilbage og ser ud over haven. Naturlige espalierer bærer på smukke klatreroser, der lige har påbegyndt årets blomstring. Et kig gennem roserne giver syn for sagen i parterrehaven med mønstre af buksbom, der fortæller, at der er endnu mere spændende at opdage, når havevandringen fører her forbi på turen tilbage fra toppen af haven ved lysthuset.

SIDE 95


Ignam. Locriorbit. Unte incur. Manducid condam fatquonum ina nimis Ad sit, sendius culvirm actum, peretrurnum ine cus coniquam im dem notia caes! Satuide scerebus hocum habemere quo publi, situm ne tusquem egeruro Catum uteri, que consum et in vidella bulica dionsus, faciora eliure cor hum te nihi, fit erissulere, spio urenatque terorsus, P. Sericatum iam etem simuro egilius mentid morae crei te quius pulvirm illabul toruden deporeisse pra diura neque etellaridis. SANDSTENSMURE Egitus condam actus vir atus aucta det invent L. Ibus, Catus publiem mod sulinatus iam Et kig pos modbonsult indgangen til den muromkransede De historiske sandstensmure er godt popor uiussul lestum tem, conimpehave. rvidentis o pra sulis intebut ebatabutum vokset tiliam i klatreplanter, og fornemmelsen af at hores vĂŚre iingulint. en have, der, som lovet pĂĽ stedets proxima, actuam omnius ponequius, Catiam hjemmeside, er smukke Cotswolds bedst hemmeligholdte haveparadis, er intakt. At in sensult orachus; nuliam temunu intente simus, HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

ET EVENTYR I haven emmer det af en fantastisk, eventyragtig stemning, hvor man hvert sekund synes at kunne forvente en alf dukke ud fra et af havens vildnisser. De gamle mure fortæller historien om svundne tider, mens klatreroserne sender deres dufte i alle retninger. Det gamle drivhus i hvidmalet træ giver sig sagte, da vi går over dørtærsklen, og duften af god humusrig havejord, sunde tomatplanter og struttende pelargonier strømmer os i møde. En gartner kommer ind, smiler gæstfrit og hilser på. Få sekunder efter er hun væk igen med en bakke planter, der skal plantes ud i køkkenhaven.

SIDE 97


COTTAGEHAVESTIL Ingen cottage garden uden stjerneskærm, og her findes de i hobetal. Ligeledes storkenæb, naturligvis. Ikke mange stauder passer så smukt til bede med roser, og iblandet selvsåede fingerbøl hist og pist, er billedet komplet. Hvem der bare kunne stå op hver morgen til en have som denne. Tage de grønne gummistøvler på og træde ud i haveparadiset - bare for at nyde digitalis, roser og stjerneskærm blomstre om kap i bedste cottagehavestil.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

Ignam. Locriorbit. Unte incur. Manducid condam fatquonum ina nimis Ad sit, sendius culvirm actum, peretrurnum ine cus coniquam im dem notia caes! Satuide scerebus hocum habemere quo publi, situm ne tusquem egeruro Catum uteri, que consum et in vidella bulica dionsus, faciora eliure cor hum te nihi, fit erissulere, spio urenatque terorsus, P. Sericatum iam etem simuro egilius mentid morae crei te quius pulvirm illabul toruden deporeisse pra diura neque etellaridis. Egitus condam actus vir atus aucta det invent L. Ibus, Catus publiem mod sulinatus iam popor pos bonsult uiussul lestum tem, conimpe rvidentis o pra sulis intebut ebatabutum proxima, iam actuam omnius ponequius, Catiam hores ingulint. At in sensult orachus; nuliam temunu intente simus, SIDE 99


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA GEOMETRISK HELLE Midt i den fortryllende have kommer vi på turen pludselig til dette geometriske haverum udelukkende dannet af græs, buksbomformationer og med frugttræer som overstandere. En rolig og fredfyldt oase midt i vildnisset. Stemningen er fortættet, og de visnende brune blade i græsset fortæller om træernes udfordringer som skærende kontrast til de friskgrønne buksbom. Her er ingen bænk eller stole at gøre ophold ved. Havevandringen fortsætter videre ud i haven.

Haven: Cerney House Gardens Adresse: North Cerney, Cirencester GL7 7BX, England Ejerforhold: Privat have Site: www.cerneygardens.com Fotos: 2012

SIDE 101


EAST LAMBROOK MANOR GARDENS EAST LAMBROOK GARDENS EAST LAMBROOK MANOR MANOR GARDENS Haven ved East Lambrook Manor i charmerende Somerset er skabt af den kendte haveskribent Margery Fish. Her har hun, sammen med sin mand Walter, skabt en plantesamlerhave og har samtidig pustet nyt liv i en havestil, der står mange engelske havemennesker nær.

TEKST & FOTO: LONE BIEHL

Margery Fish (1892-1969) og hendes mand Walter påbegyndte arbejdet med haven for godt 75 år siden, hvor det i starten var Walter, der havde haven som domæne. Han fokuserede på havens elementer som græs, hække og træer, og det var først efter hans død i 1949, at Margery overtog styringen i haven og tilføjede de elementer, der gør, at haven i dag fortsat opsøges af mange havegæster og betragtes som en af hjørnestenene i den engelske cottagehavetradition. I haven er det nu netop planterne, der - i ægte cottagehavestil - er det egentlige formål. I haven ved East Lambrook Manor vokser alle planter side om side i sand forening og det uden bar jord imellem. Planterne er placeret efter deres foretrukne jordbundsforhold, fugtighed og sol/skygge, og der er nøje taget hensyn til naboerne, så planterne kan leve i forening. Snoede stier fører gæsten gennem haven, og på vejen kan man henover året nyde mange af de planter, der kendetegner cottagestilen: Vintergækker, primula og aurikler, stokroser, stjerneskærm, floks, dahlia og fingerbøl mv. I træerne vokser kaprifolie, og store dele af bebyggelsen i gule sandsten er ligeledes flankeret af planter på vej mod himlen. Dette er en have uden lange kig og symmetrisk placerede hække eller repetition i trægrupper. Her er havedyrkningen en kærlighed til planternes forskellighed, samspil og charme i alle facetter. Margery foretrak pastelfarverne, og det er da også dem, der dominerer i store del af haven i dag. Margery Fish opformerede et stort udvalg af sine foretrukne planter og solgte heraf samtidig med, at hun indgående beskrev planterne og dyrkningen heraf i de havebøger, hun har lagt navn til. Den dag i dag finder du stadigvæk et velassorteret plantesalg i haven, og der er rigtig mange spændende planter at vælge mellem.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 103


INDENFOR PORTEN Dette er synet vi mødes af, straks vi er inde på grunden. De gamle bygninger danner en vinkel, der smukt leder besøgende mod åbningen lige fremme. Her ligger stedets lille café og billetsalg. Herfra går turen videre ud i haven til venstre for bygningen, eller man kan gå direkte igennem og komme ud til nutidens version af Margery Fish’s ”Nursery”. HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 105


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

FISH’S NURSERY Planteskolen byder på et utal af planter til cottagehaven. Blot udvalget af geranium er værd at studere nærmere. Og for at blive klogere på planterne i selve haven, er det et godt fif at studere udvalget på plantebordene for at få navnene med sig i hukommelsen - eller kameraet. De fleste af havens planter findes her, og selvom vi ikke kan fylde bagagerummet, så kan der jo noteres til senere brug.

SIDE 107


COTTAGEHAVE Man er ikke i tvivl om, at dette er en ægte cottagehave. Og Margerys rygte som mester i at blande alverdens stauder - gamle kendinge med nyere sorter - fornægter sig ikke. Har man sat næsen op efter gennemtænkt og strømlinet havearkitektur, så bliver man skuffet, for dette er i sagens natur en rigtig plantesamlerhave, hvor planterne er i højsædet frem for havekunst og arkitektur. Og det er derfor også planterne, der skal nydes og undersøges, kigges nærmere på. Her kan man studere cottagehavens planter og lære sig kombinationer for at blive vis på den charmerende havestil.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 109


ET SIDSTE BLIK På vej ud af haven kan man over højre skulder kaste et blik på havens store, veltrimmede græsplæne. Trænger fødderne eller øjnene til et hvil, kan man sætte sig i skyggen under den store blodbøg.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER II EUROPA EUROPA HAVER

Haven: East Lambrook Manor Gardens Adresse: East Lambrook, South Petherton, Somerset TA13 5HH, UK Ejerforhold: Privat have Site: www.eastlambrook.co.uk Fotos: 2013

SIDE 111


HIDCOTE MANOR GARDEN HIDCOTE GARDEN HIDCOTE MANOR MANOR GARDEN Hidcote Manor Garden ligger i det nordlige Cotswold i England. Ejendommen blev i 1907 overtaget af 35-årige Lawrence Johnston (1871-1958) på vegne af hans mor, Gertrude Winthrop (1845-1926). I begyndelsen havde Johnston ikke megen medbestemmelse, når det gjaldt haven, men efter moderen flyttede tilbage til Frankrig for at leve her indtil sin død i 1926, overtog han med sin passion og kreativitet det fulde ansvar, og siden skabte han dette mesterværk af en have, som du endnu den dag i dag kan gæste i Hidcote Bartrim. TEKST & FOTO: LONE BIEHL

Johnston valgte skridt for skridt at inddele haven i en lang række haverum, hver med deres tema. Alle rummene har sin egen specielle atmosfære og karakter - fra formelle eller stemningsmættede haverum til landskabelige rum i de fjerneste dele af haven. Tilgangen var et kig via husets vinduer og derfra forestille sig de rum, belægninger, træer, buske mv. der skulle til for at forme de rum, som Lawrence ønskede sig. Han tegnede efter sigende aldrig en haveplan, men arbejdede sig på denne måde videre ud i havens fjernere områder - ved at forestille sig det ønskede resultat og mærke ønskerne op på stedet. Mange af rummene på Hidcote opleves som cottagehaver. Haver, hvor planterne blandes ind imellem hinanden i indbyrdes harmoni for at skabe både følelse af overflod og alligevel en vis form for logisk orden. Planterne er i haverummene ofte i særlige farvetemaer - som fx i den røde have,”the red border”, Mrs. Winthrops have med gult og blåt, og den hvide have. Andre haver er domineret af særlige planter, som fx den alpine terrasse, fuchsiahaven og valmuehaven. Og igen er andre domineret af geometrier, som ”The Pillar Garden” med høje søjler af taks, ”The long Walk”, der er en lang smal plæne, der fører fra markerne helt ind til de centrale haverum, og ikke mindst fx ”The Bathing Pool Garden”, der rummer et stort, cirkulært bassin tæt omsluttet af en stramt klippet takshæk. Johnston var plantesamler og rejste som gæst ved planteekspeditioner med rundt i verden og fandt sjældne planter, idet han kun samlede de bedste af de planter, han mødte på sin vej. Også af denne grund har flere planter i dag navn efter ham eller Hidcote - som fx en klatrerose, fuchsia, verbena eller den kendte Lavandula angustifolia ’Hidcote Blue’. Er man på haverejse i England, må man ikke undgå at lægge turen forbi Hidcote Manor Gardens. Når man besøger haven, erfarer man hurtigt, at det ikke er uden grund, at dette er en af de mest indflydelsesrige haver i England. For foden af bakken fra Hidcote Manor Gardens finder man haven ved Kiftsgate Court, der bestemt også er en halv dag værd at gæste, så tag endelig dem begge med i planlægningen for en fantastisk havedag i smukke Cotswold. Pssst... der er også en hyggelig havebutik. HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

NÆRING TIL HAVEDRØMME Den franskfødte amerikaner Johnston Lawrence har skabt én af det 20. århundredes smukkeste sammensætning af haverum. En have, der bør opleves mindst én gang i et inkarneret havemenneskes liv! Haven sætter ganske enkelt uslettelige spor i en havesjæl og giver næring til alverdens havedrømme.

SIDE 113


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA EN HAVE TIL ÉN MAND For den indadvendte Johnston var haven det altoverskyggende projekt i det meste af hans voksenliv. Han var ikke til store selskaber og mængder af visitter, og brugte efter sigende ikke så stor en del af sit liv på skabelsen af en have for at kunne vise den frem og have masser af mennesker her. Dette er en have skabt til en enkelt mand.

SIDE 115


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

MANGE VIRKEMIDLER Virkemidlerne i denne have er så omfattende, at man ikke opfatter dem alle ved første besøg. Haven kan opleves igen og igen, og hver gang får man noget nyt med herfra. Oplev de lange sigtelinjer fra havens kerne mod landskabet i periferien, farvemættet træværk lokker beskueren i den ønskede retning, intense haverum med dyrkning af udvalgte plantefamilier, skulpturelle ”topiaries” og meget meget mere. Haven er desuden kendt for sin leg med mix af planter i de tætklippede hække: Fx mix af taks og buksbom.

SIDE 117


HAVERUM Når man vandrer gennem haven, går man reelt fra haverum til haverum. I hvert evigt eneste rum møder man en ny scene, et nyt tema, nye funktioner og nye følelser dukker op. Oplev den gule og blå have som en hilsen til moderen, det taksomkransede rum med svømmebassinet, fuchsiahaven eller ”The Marple Garden”. Den gamle ceder, der ses fra en stor del af haven, kan ses som pejlemærke fra flere af haverummene.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

GENOPFØRT Det store drivhus i haven er genopført efter de gamle optegnelser fra Johnstons tid. Drivhuset husede i sin tid en stor del af de tropiske planter, som Johnston tog med hjem fra planteekspeditioner i fjerne egne af verden. Andre fik til huse ved hans villa i Frankrig. Ved at gennemgå gamle fotos fra drivhuset har man fundet frem til nogle af de planter, der var i det tropiske hus dengang, og har installeret dem i drivhuset påny. SIDE 119


EN OASE Ingen topiaries, ingen flokke af stauder eller strømlinede belægninger. Her hvisker krogede frugttræer i sommervarmen, og engen viser vej ved en simpel klippet sti, der bugter sig gennem hele herligheden. I sensommeren høstes græsset i hele engen og får lov at starte på ny, men her i juni vokser de vilde blomster smukt gennem det lange græs og skaber en idyllisk græseng, som er det smukkeste uprætentiøse gulv til en frugtlund.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER II EUROPA EUROPA HAVER

Haven: Hidcote Manor Garden Adresse: Hidcote Bartrim, near Chipping Campden, Gloucestershire, GL55 6LR Ejerforhold: National Trust Site: www.nationaltrust.org.uk Fotos: 2013

SIDE 121


VILLA GAMBERAIA VILLA GAMBERAIA VILLA GAMBERAIA Ad smalle veje kommer vi frem til Villa Gamberaia i Settignano, der ligger højt oppe med den skønneste udsigt ud over Firenze. TEKST: LENE MØNTEGAARD & MARIANNE SELVIG OLSEN FOTO: LENE MØNTEGAARD

Byggeriet af Villa Gamberaia blev påbegyndt i 1610 af den toscanske adelsmand Zanobi Lapi, og blev fuldført i ca. 1630. Hus og have har været ejet af mange gennem tiden - ja, selv en rumænsk prinsesse og en amerikanskfødt baronesse har boet der, og alle har sat deres præg på Villa Gamberaia. Det er nu ejet af Luigi Zalum og hans sønner, der har fortsat arbejdet med at restaurere både hus og have. Villa Gamberaia er usædvanlig ved at have en dobbeltakse af vandbassiner. På den ene side af haven lukker en kæmpestor, bølget hæk af cypresser af for indsyn, men når man træder ind i haven gennem åbningen i den over 7 meter høje hæk, kan man forholdsvis nemt overskue det meste af parterrehaven. Med ryggen mod huset ser vi ned mod en stor, buet cypreshæk, hvor der er klippede portaler. I rundingen er der et stort bassin, som er omkranset af en hel labyrint af buksbomhække. Ved rækværket bagerst er der endnu en skøn udsigt over Firenze. Bassinerne ligger mellem de lave buksbomhække, og der er små springvand langs kanterne. De formklippede cypresser står som dejlige grønne blikfang mellem hækkene. Det er her mellem bassinerne og hækkene, at man finder de fleste blomstrende indslag. Blomstringen er dog lidt sparsom, da vi besøgte Villa Gamberaia i september måned. Udover buksbom og cypresser er der en masse citrustræer i Villa Gamberaia: Fx er der foran villaen en række citrontræer i store potter, og længere oppe i haven er der næsten en hel park af citrustræer. De står foran orangeriet, hvor de sarte vækster opbevares om vinteren. Nede i parterrehaven står citrustræerne i smukke potter midt i buksbomhækkene. Bag den høje mur gemmer der sig en skovhave, hvorfra der er adgang til det haverum, hvor orangeriet ligger, og her er der bl.a. en lang række gamle mistbænke. De gamle mistbænke er et smukt og stemningsfuldt indslag. Mellem muren og selve huset er der en lang smal græsplæne, der for mange år siden har været brugt som bowlingbane, og herfra kan man gå videre til en grotte, hvor Kong Neptun residerer. Grotten ligger med ryggen op mod skoven. Dette sceneri danner en stor kontrast til den øvrige have, som ikke er så forfærdelig stor, sammenlignet med andre haver, men den er meget velkomponeret, og bestemt et besøg værd. Det er i øvrigt muligt at bo i Villa Gamberaia og i 3 huse i haven, bl.a. i en lejlighed, der ligger i samme bygning som orangeriet.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 123


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 125


Haven er inddelt med et utal af hække, der alle er klippet i et sindrigt mønster, der både i dele og i helhed udgør forskellige figurer. Indenfor disse hække vokser så små ”haver” med forskellige beplantninger, men de går igen de fleste steder og på den måde skabes en visuelt rolig oplevelse. Fordelt omkring i haven er der firkantede bassiner, hvorfra en blid lyd af vand fra springvand med spinkle stråler lyder. Det bløde og blide får en ekstra dimension, når det dels omgives af den enorme takshæk, dels af det tørre landskab udenfor haven.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

I opsatserne vokser petuniaer og der er stadig blomstrende roser i flere af bedene, til trods for den sene årstid og det tørre klima. Både de nyklippede hække og de smukke blomster vidner om, at ejerne går op i at holde og vedligeholde haven til glæde for turister, lejere og andre besøgende. SIDE 127


I haven er der et stort grotteanlæg, hvori der også er vækster og som sådan opleves helt specielt. Her vokser bl.a. roser, som trives ovenud op ad de varme mure, og ellers er der fontæner, udhulninger, trapper og siddepladser alle vegne. Det er en helt speciel form for ”sunken garden”, der kan opleves her. Og kigger man op, ser man skulpturer, der sikkert har udgjort det for ”modeller” for dem, vi kan dekorere vores haver med i dag.

HAVEFOLKET JUNI 2014


Der vokser citrontræer i vidunderlige terracottakrukker. De bæres tidligt om foråret alle ud af orangeriet, der på italiensk naturligvis hedder et limonaia, fordi de netop opbevarer citroner. Selve rummet derinde er så smukt, at det er en oplevelse at være i det, skønt der hverken er møbler eller planter. Det giver en helt zenagtig fornemmelse, når man kigger op.

HAVER I EUROPA

SIDE 129


Man kan jo bo i Villa Gamberaia og nyde haven på alle tidspunkter af døgnet. Det, der er smukt om dagen, forstærkes kraftigt både tidlig morgen og sen aften. Der er konstant nye detaljer at opleve, og det er en have og park, der bestemt er værd at besøge.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

Haven: Villa Gamberaia Adresse: Via del Rossellino, 72 50135 Settignano, Firenze Ejerforhold: Privat have Site: www.villagamberaia.com Fotos: 2013

SIDE 131


VILLA DI CASTELLO VILLA DI CASTELLO VILLA DI CASTELLO I Italien, i udkanten af Firenze, ligger Villa di Castello. Den blev anlagt af Cosimo I de ”Medici”, storhertug af ​​Toscana (15191574). Haven, der var fyldt med springvand, statuer og en grotte, blev berømt i hele Europa. Villaen husede også nogle af de store kunstskatte i Firenze, bl.a. Sandro Botticellis renæssancemesterværker ”Venus’ fødsel” og ”Primavera”.

TTEKST: LENE MØNTEGAARD & MARIANNE SELVIG OLSEN FOTO: LENE MØNTEGAARD

Haven havde en meget stor indflydelse på udformningen af ​​den italienske renæssancehave - og senere den franske havestil. Haven ved Villa di Castello er i de senere år blevet restaureret af landskabsarkitekten Giorgio Galletti, og der har været gang i et stort detektivarbejde for at genskabe blomstringen, som den var for 500 år siden. Den store have består af 16 ”rum” omkring en kæmpe fontæne, der forestiller Hercules og Antaeus. De 16 rum er hver især dannet af mange, stramme, symmetriske former. Haveplanen er baseret på harmoni og orden - de principper, som Cosimo havde planlagt at regere Firenze efter. Selvom haven som sagt er meget symmetrisk opbygget, virker den på ingen måde ”stram” og kedelig. Uanset hvor man kigger hen, er der noget smukt at kigge på. De mange citrustræer i de store krukker i de 16 haverum, er placeret efter et system, som på fransk hedder ”quinconce”. På dansk betyder det forskudte rækker, og det bevirker, at uanset i hvilken retning du kigger, står potterne i lige rækker. Ved rækværket modsat indgangen har man det fulde overblik over hele haven med dens mange stier og små rum omkranset af buksbom. I de små rum vokser der forskellige, skønne blomster, krydderurter og buske. I haven er der en imponerende mængde krukker – i alt 540. I så stor en have lyder det måske ikke af mange, men langt de fleste krukker er meget store, så de syner virkelig af noget i landskabet. Der er gratis adgang, men da vi besøgte haven en dejlig septemberdag, var der kun få besøgende og god plads til at nyde stedet.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

En have med hække i tern og en hulens masse potter ikke ret langt fra en lufthavn - sku’ det nu være noget særligt? Ja! Med stort og i høj grad! Samtlige 540 enorme terracottakrukker er stillet op i et geometrisk mønster, der hjælper øjet til at falde til ro og sjælen til at hvile. Uanset hvor man drejer sig hen, vil krukkerne opleves som om de står på række. Og den slags gentagelser giver en helt unik oplevelse. Lidt ligesom en række vejrtrækninger af de helt dybe. SIDE 133


Villa di Castello er de klassiske renæssancehavers store fader; storhertugen Cosimo I de Medici, og dette er hans første have. Haven demonstrerer ro, orden, symmetri og balance. Alt sammen som et symbolsk, men også meget virkeligt og reelt udtryk for hans herskeform, som var yderst tiltrængt i det 15. århundrede, hvor han selv kom til magten i distriktet efter århundreders terror og hærgen. Det umiddelbare udtryk virker grønt, grønt, grønt, men der vokser utroligt mange planter i hele haven.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 135


Det er den blide og rolige farveskala der er anvendt, og det har været et kæmpe detektivarbejde at finde frem til de blomstrende planter, der voksede i haven i dens storhedstid; blyrod, nerie, rose, perovskia, rosmarin, jasmin foruden de mange citrontræer. Nu er de alle genindført i haven, og citronerne er skabt af stiklinger, der alle kan tilbageføres til havens første citrontræer. HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

De lange stenmure giver både læ og rumfornemmelse, og samtidig afgiver de varme døgnet rundt, hvilket de fleste Middelhavsvækster nyder rigtigt godt af. En plante som blyrod med den sarte himmelblå nuance kan fx sagtens holdes på vores breddegrader, men skal behandles ligesom de øvrige Middelhavsvækster.

SIDE 137


De mest bedårende drivhuse er placeret op ad en varm stenmur, og de bruges til at fremme vækster til at fylde havens mange bede med. Der er hele tiden udvikling i haven, og der er utallige detaljer at opdage, selvom man besøger den flere gange. Der er gratis adgang. Flere har ”klaget ”over, at der er meget ringe skiltning dertil, men de lokale ved, hvor haven ligger og er behjælpelige.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 139


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER II EUROPA EUROPA HAVER

Haven: Villa di Castello Adresse: Via di Castello 47, 50141 Firenze Ejerforhold: Den italienske stat Site: www.uffizi.firenze.it Fotos: 2013

SIDE 141


JARDIN DE ORQUIDEAS JARDIN DE ORQUIDEAS JARDIN DE ORQUIDEAS Midt i Puerto de la Cruz på Tenerife ligger Jardin de Orquideas. Med sine 230 år er haven Tenerifes ældst bevarede, og den er gennem tiden gæstet af en række historiske profiler. Først og fremmest er det en orkidéhave, og samlingen består af ikke mindre end 350 forskellige arter. Derudover rummer haven også en række planter - både hjemmehørende og subtropiske - som er mindst lige så imponerende. TEKST & FOTO: KARINA EMILIE REVSBÆK LAUESEN

Jardin de Orquideas blev grundlagt i 1774 af den engelske købmand Mr. Archibald Little. Derfor kendes orkidéhaven også under navnet Sitio Litre, Little’s have. Sidenhen blev Sitio Litre opkøbt af Mr. Charles Smith, hvis familie fortsatte efter den engelske opskrift i deres godt 140 års ejerskab. I haven findes en række huse, som alle er skabt ud fra lokale byggeskikke. Det ældste hus blev bygget i 1730 og blev brugt som kloster indtil den engelske købmand overtog grunden. Haven omkring det gamle klosterhus blev anlagt i engelsk stil, og selve huset blev omdannet til et refugium for særligt inviterede gæster. På listen over havens kendte gæster er blandt andet den botaniske malerinde Marianne North og William Wilde, faderen til den berømte forfatter Oscar Wilde. På listen finder vi også den engelske krimiforfatter Agatha Christie og Sir Richard Burton, som nok er mest kendt for sine oversættelser af The Kamasutra, The Perfume Garden og 1001 Nats Eventyr. Efter familien Litre overtog forretningsmanden John Lucas stedet, og det var ham, der besluttede at åbne haven for offentligheden, og derfor kan vi nu også opleve denne vision af en have. Den åbnede i 1996. Den lille have huser i øvrigt en lille udendørs café, hvor man kan få slukket tørsten og også en lille butik, hvor man kan købe frø, planter, postkort, bøger og alverdens memorabilia.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 143


I 1927 besøgte ogsü krimiforfatteren Agatha Christie haven. Det menes at det var i orkidehaven hun blev inspireret til at skrive novellen The Mysterious Mr. Quinn.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 145


Centralt i haven stĂĽr en cirkulĂŚr pergola med et vandbassin i midten. De gamle klatreplanters kraftige stammer vidner om havens alder.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

ORKIDEERNE Havens store samling af orkideer er et kapitel for sig selv. De 350 forskellige arter er både at finde i udstillingshuset, men også i fri dressur omkring i haven. STRELITZIA REGINAE En særlig kendt plante på Tenerife er den karakteristiske paradisfugl, Strelitzia reginae, som findes i forskellige farver. I Jardin de Orquideas er den også repræsenteret, her er det den orange udgave I ser.

SIDE 147


Det gamle drageblodstræ, som I ser her, menes at være et af de ældste eksemplarer i verden. Når man ser på træet forstår man måske nok hvorfor det har fået navnet Dracaena drago, for den ligner i sandhed en drage. Når harpiksen kommer i kontakt med luften bliver det blodrødt, og derfor kalder man det også for drageblod. Samme ”drageblod”, bliver for øvrigt brugt til at rødfarve det træ, man blandt andet bruger til Stradivarius violiner.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

Ud over drageblodstræet står der mange steder i haven mindst ligeså skulpturelle træer. De knudrede grene som ses her er med til at give haven sit dramatiske og eksotiske karaktertræk. I baggrunden lyser den smukke Bougainville op med med sine papirsfine blomster og skønne intense farve. Ligesom paradisfuglen, er Bougainville også en plante der er særligt kendetegnende for de Caribiske øer. SIDE 149


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER II EUROPA EUROPA HAVER

Haven: Jardin de Orquideas. Adresse: Camino Sitio Litre, 38400 Puerto de la Cruz, Santa Cruz de Tenerife Ejerforhold: John Lucas Site: www.jardindeorquideas.com Fotos: 2012

SIDE 151


JARDIN LA OROTAVA JARDIN LA OROTAVA JARDIN LA OROTAVA Jardín de Aclimatación de la Orotava, eller blot La Orotava, ligger i byen Puerto De La Cruz på Tenerife. La Orotava blev skabt med en anordning fra Kong Carlos III i 1788, da han ønskede at bringe eksotiske planter fra Syd- og Mellemamerika til sit palads i Madrid.

TEKST & FOTO: KARINA EMILIE REVSBÆK LAUESEN

For at finde et sted, hvor planterne kunne akklimatiseres, syntes Tenerife, som er en del af de subtropiske kanariske øer, som det ideelle valg. Kun et halvt år efter at Carlos III fik lagt fundamentet til havens placering dør han, og han efterlader projektet til sin efterfølger, Carlos IV. Forsøget på at viderebringe de subtropiske planter til Madrid gik ikke efter hensigten, da der er stor forskel på klimaet på Tenerife og den Iberiske halvø. Den videre udvikling af La Orotava gik i gang i 1790 med arkitekt Diego Nicholas Eduardo i spidsen. Haven blev tegnet ud fra geometriske figurer, og to år efter blev de første kimplanter i det nye anlæg sat i jorden. La Orotava har været afhængig af forskellige instanser indtil 1983, hvor ansvaret for haven blev overdraget til den kanariske ø’s regionale regering, herunder Center for forsknings- og agroteknik ved Ministeriet for Landbrug og Fødevarer. På linje med Kew Gardens i London, anses La Orotava som værende én af Europas vigtigste botaniske haver. Den store samling har særlig vægt på tropiske og subtropiske planter. Om man er botanisk interesseret eller ej, er haven et besøg værd, alene på grund af anlægget, som skiller sig ud fra mange andre botaniske haver med sine geometriske figurer og arkitektoniske linjer.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 153


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA Den rektangulære have er anlagt med to brede stiforløb, som krydser hinanden i den centrale del af haven. Fra de brede stier er de smalle stier forbundet. Haven har i alt 10 cirkulære punkter, hvoraf tre bryder den centrale sti i midten. Første cirkulære punkt er lige her, efter havens hovedindgang.

SIDE 155


Ud over at være fyldt med fantastiske vækster, har haven også sin egen genbank, som er specielt dedikeret til de Kanariske øers flora. FIGUS MACROPHYLLA En af havens store attraktioner er derudover også det store eksemplar af planten Ficus macrophylla. Planten stammer oprindeligt fra Australien, hvor den også kendes under navnet Moreton Bay Fig.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA Det er ikke helt til at tro det, men ficus macrophylla lever sine første år som en epifyt. Når frøet lander på et træ, udvikler det sig, og ganske langsomt sender det sine lange rødder mod jorden, hvor det finder fæste. Fra jorden sendes rødderne tilbage mod udgangspunktet, og sådan bliver det ved indtil der er så mange, at værtstræet dør. De lange rødder, som med tiden også vokser sig tykkere, betyder at ficus macrophylla - som her - ender med at stå som et selvstændigt træ.

SIDE 157


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA BANANER Bananplanter ses både i haven her, og på selve øen især. I sin tid eksporterede Tenerife hovedsageligt tomater, men med tiden døde forretningen, da man kunne få billigere tomater fra Afrika. De gamle væksthuse, som førhen blev brugt til tomater, dækker kæmpemæssige arealer på øen. Væksthusene står der endnu, men i stedet bruges de til bananproduktion, da det bedre kan svare sig.

SIDE 159


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER HAVER II EUROPA EUROPA

Haven: Jard铆n de Aclimataci贸n de la Orotava Adresse: Calle Retama, 2, 38400 Puerto de la Cruz, Santa Cruz de Tenerife Ejerforhold: Den regionale regering Site: www.icia.es Fotos: 2009

SIDE 161


ALHAMBRA ALHAMBRA ALHAMBRA På UNESCOs verdensarvsliste for Spanien står Alhambra øverst. Det er Spaniens største turistattraktion, og det kan absolut anbefales at besøge Alhambra, hvis du alligevel er i Sydspanien på ferie. TEKST: LENE MØNTEGAARD & MARIANNE SELVIG OLSEN FOTO: LENE MØNTEGAARD

Alhambra blev bygget af maurerne fra 900-tallet og frem, og under Nasrid-dynastiet (1232-1492) opførtes de mange paladser, der har gjort Alhambra verdensberømt. På en høj i nærheden af Alhambra ligger Generalife. Navnet kommer af arabisk - jannat al-arif ”(byg)mesterens have”. Der er et lille slot, men det er de smukke haveanlæg, der gør størst indtryk. Haverne er bygget i terrasser, og murene, der er bygget af brændte teglsten og natursten fra de nærliggende Sierra Nevadabjerge, danner en smuk ramme. Her er bl.a. citrus- og oliventræer, og selv om der ofte er mange turister, hviler der en egen ro over stedet. Kanalerne danner vandingssystemer, og det rindende vand opsamles i bassinerne. I et af haverummene, Acequiagården, danner kanalerne et kors og deler rummet i fire dele. I midten er der et bassin, og der er fontæner der sprøjter fra hver sin side af den lange kanal. Fra kanalerne er der et vandingssystem, der overrisler en række bede og trapper. Der er mure på hver side, og i hver ende ligger der pavillonagtige bygninger. Der er kanaler, fontæner og springvand overalt, og også nedsænkede bassiner – et element som man også støder på i mange af de berømte engelske haver. I et af Alhambras mange gårdrum står en smuk fontæne. Rundt om er der bede, som er omkranset af lave, klippede buksbom. Denne have er baseret på en islamisk grundform. Vesten blev på et tidligt tidspunkt stærkt inspireret af den islamiske have, og denne slår tydeligt igennem i den europæiske havekunst. Alhambra er netop ét af de mest berømte eksempler på denne sammenhæng. Hver dag lukkes der 6.000 besøgende ind i Alhambra, og da der er mange der går forgæves, er det en rigtig god idé at bestille billet på forhånd.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

SIDE 163


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER IEUROPA De lange buegange er en kærkommen skyggefuld opholdsplads. Herfra kan man sidde og nyde citrontræerne og de grønne buksbomhække, der er plantet, så de udgør et sindrigt mønster. Det grundlæggende grønne mod den tørre, gule sandsten giver en ro for øjet, og med lyden af det rislende vand fra de mange bassiner og kanaler med fontæner i - også under buegangene - er det helt paradisisk. Ovenover skygger de mægtige cypresser, hvis stammer peger den direkte vej til himlen.

SIDE 165


Slottet er, set langt fra, stramt i sin arkitektur, men tæt på ses udskæringer med arabiske inskriptioner med motiver med blade og grene. Der er 124 marmorsøjler her i Løvegården, og mange fontæner findes under buegangene. At forestille sig, hvilken kæmpe indsats disse udsmykninger har været at lave, og hvor mange mandetimer, der må være gået med det, kan gøre én helt svimmel. HAVEFOLKET JUNI 2014


Der er flere gårdanlæg, som alle betragtes som haver. Her øverst ses Acequiagården, der er den frodigste og er bevokset både i grundplanet omkring det lange bassin og op ad murene. Myrtegården er mere enkelt udsmykket, og begge dele giver en fornemmelse af, hvordan verden er ens og alligevel så forskellig.

HAVER I EUROPA

Der er en formidabel udsigt, både over det omkringliggende landskab og Granada, samt over ruinerne af den oprindelige fæstning, Alcazaba, med Sierra Nevada i baggrunden.

SIDE 167


Vand har altid haft en symbolsk betydning, og det at rense sjælen, et tilbagevendende menneskeligt behov. Disse bassiner er en arkitektonisk grundform - og forudsætning - for en levende have. De kan dateres tilbage til mange århundreder før Kristi fødsel og udgjorde vandingssystemer i ørkenen i de arabiske lande. Sidenhen er de blevet ”adopteret” i haver verden over pga. deres enkelhed og skønhed. Selve vandingsfunktionen er gået tabt de fleste steder, men rent visuelt giver det en ro og spejler himmelrummet over os.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

Man finder også en vidunderlig og frodig rosenhave og mange damme med karper i Alhambra. Og det er muligt at gå op på nogle af murene og betragte anlæggene ovenfra, hvilket giver en helt overdådig oplevelse. Her står man så, omgivet af skov med udsigt til både byanlægget og haverne dybt dernede, det tørre landskab i horisonten, og ænser næsten ikke den menneskemængde, der besøger stedet.

SIDE 169


Det er en god idé at sætte rigelig tid af til et besøg i Alhambra. Alene haveanlæggene kan godt tage det meste af en dag, hvis man har haveinteresse. Fyrsteboligerne er omgivet af badeanlæg, moskeer og andre overdådigt udsmykkede bygninger, og det hele bærer på sådan en detaljerigdom, at det næsten ikke er til at fatte.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I EUROPA

Haven: Generalife/Alhambra Adresse: Calle Real de la Alhambra, s/n, 18009 Granada, Spanien Ejerforhold: Den spanske stat Site: www.alhambra-patronato.es Fotos: 2006

SIDE 171


HAVEFOLKETS

KUNDEKLUB Vi samler på gode havevenner! Havevenner, der elsker haver lige så meget, som vi selv gør. Vi har ingen krav til, hvad du ved, eller hvor du bor, eller hvad du kan. Det er ikke det, det handler om her. Det handler bare om ren og skær lyst og nysgerrighed, gå-på-mod og passion. For her er der plads til alle, blot du deler vores interesse for alt det grønne! TILMELD DIG HER HAVEFOLKET JUNI 2014


ANNONCE

Skån ryg og knæ med OneLeg Gør arbejdet i gulv- og jordhøjde til en behagelig og afslappende fornøjelse. På den unikke buede fod, kan du vippe og rotere om dig selv. OneLeg følger dine bevægelser. k

rtræ eove Sæd ne o i silik

, 9 1 1

Skamme l Standard

319,-

OneLeg er en hjælp til: • havearbejde • vaske fælge på bilen • tænde op i brændeovnen • vaske de lave skabe • plukke bær • på legepladsen, stranden, til koncerter, til Sct. Hans bål, osv. • ekstra siddeplads på altanen eller i kolonihavehuset g

n sikri Skrid ne o i silik

69,-

id Brug alt g in r ik s skrid s på r ø d n inde te ller sar glatte e . g underla

Se video

www.oneleg.dk SIDE 173


MOMA SCULPTURE GARDEN MOMA SCULPTURE GARDEN GARDEN MOMA SCULPTURE The Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden i NYC har været igennem flere forandringer over årene, men fremstår i dag som en meget inspirerende skulpturhave og blot et af flere interessante voluminøse rum i det verdenskendte museum MoMA. TEKST & FOTO: LONE BIEHL

Første udgave af uderummet ved New Yorks ”Museum of Modern Art” blev tegnet over natten af arkitekt John McAndrew, blot få uger før åbningen af museet i 1939. Haven blev tegnet som en skulpturhave, der var omkranset af træhegn og dækket af småsten. I dag - mere end 70 år og flere omlægninger senere - finder man i hjertet af MoMA denne højst moderne have, der nu - som dengang - danner scene for et udvalg af museets mange skulpturer. Den nuværende have er tegnet i 1953 af Philip Johnson og dedikeret til én af grundlæggerne af museet, Abby Aldrich Rockefeller. Hendes byhus stod oprindeligt på netop museets adresse, 11 West 53rd Street, NYC. I 1984 blev haven reduceret i størrelse, da museet på det tidspunkt blev udvidet, men i 2004 blev haven genskabt, da museet blev ombygget under rådgivning af arkitekt Yoshio Taniguchi. Arkitekten sikrede ved rekonstruktionen igen en sammenhæng mellem ude og inde, og haven fungerer nu som den oprindeligt var tænkt - som et centralt rum i museet. Belægningerne består af gråt marmor og er udformet, så det primære skulpturområde ligger nogle trin lavere end den, udenfor museet, beliggende vej - hvorved rumoplevelsen forstærkes. Haven er internt inddelt i fire mindre rum af reflekterende bassiner. De stærke linjer, der optegnes af kontraster mellem mørke bassiner og den lyse marmorbelægning, gør, at haven den dag i dag stadigvæk fremstår som et meget moderne haverum. De forholdsvis simple plantevalg, som birk og bøg, sikrer til stadighed at fokus er på havens skulpturer fremfor beplantningerne og er netop et bevidst valg i hele designet. Haven, der ofte - og ikke uden grund - omtales som et af de smukkeste steder i New York, er med sine inspirerende og stilsikre linjer helt bestemt et besøg værd, når du gæster metropolen NYC.

HAVEFOLKETJUNI 2014


HAVER I USA EN OASE Fra museets rum under bygningens tag - flere etager oppe - er der et storslået kig over haverummet, der ligger beskyttet mellem New Yorks høje bygninger på alle fire sider. Her ligger den stilrene have som et åndehul midt i den pulserende by.

SIDE 175


VERDEN STÅR STILLE Stående midt i haverummet denne meget varme julidag, er det svært at forstå, at New Yorks gule taxier, og travle mennesker i øvrigt, stormer forbi udenfor i lynende fart, og at fortovene myldrer af mennesker, der er optaget af at komme fra A til B. Herinde er tiden gået i stå. Folk har slået sig ned i en stol, på et trappetrin eller ved en kølig mur og nyder stilheden, kun afbrudt af sagte brusen fra de små springvand, der skaber krusninger i stramt skårede bassiner. Træerne tilbyder en smule beskyttelse mod verden ovenfra, som de hænger med deres dovne, grønne blade og blot flimrer lidt af den smule vind, der dog rører sig. Verden står næsten stille.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I USA

SIDE 177


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I USA

ENKELT OG STILRENT Elementerne i skulpturhaven er få, men meget velvalgte. Høje, overhængende træer, imponerende belægningsflader af marmor og store skarptskårede bassiner med mørke spejlflader, der brydes af springvand. De fleste besøgende kigger stille rundt og nyder sceneriet, enkelte er faldet i staver eller helt i søvn. Fra et hjørne kigger museets kunstværker med.

SIDE 179


BERTOIA Stolene af Harry Bertoia er nærmest blevet en del af havens grundstruktur. De står på lange rækker og byder på hvile til museets besøgende. Hist og her er en stol trukket ud og vidner om et menneske, der har været forbi. Har haft en pause her og følt behov for at bryde ud af rækken, være sig selv. Har fået pusten og er gået videre uden at udviske sit spor efter sig. En stol, der ikke længere er del af formationen.

HAVEFOLKETJUNI 2014


HAVER I USA

SIDE 181


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I USA

Haven: The Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden Adresse: 11 W 53rd St, New York, NY 10019, USA Ejerforhold: Museumshave v. MoMA Site: www.moma.org Fotos: 2013

SIDE 183


THE HIGHLINE THE HIGHLINE THE HIGHLINE Vi er i New York. Hævet over jorden på Manhattans vestside står vi på et nedlagt jernbanespor, som indtil slutningen af 80’erne blev brugt til at transportere kød og mejeriprodukter. I dag godt 30 år efter, lige her på det gamle spor, har planter, mennesker og dyr indtaget den 1,6 km lange strækning. TEKST & FOTO: KARINA EMILIE REVSBÆK LAUESEN

The Highline er designet af de New Yorkbaserede tegnestuer; Field Operation samt Diller, Scofidio & Renfro, og beplantningen er designet af den hollandske landskabsarkitekt, Piet Oudolf. Parken ejes af byen New York, og bag projektet står først og fremmest gruppen Friends Of The Highline, stiftet af Joshua David og Robert Hammond. Fra de sene 90’ere, i en tid hvor sporet ellers var nedrivningstruet, har Friends of the Highline i ledtog med forskellige aktører, kæmpet for at bevare sporene og gøre parkprojektet til en realitet. Efter mange kampe løb The Highlines venner af med sejren og kunne, sammen med byens borgere, glæde sig over åbningen, som fandt sted den 9. juni 2009.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I USA

Flere steder i haven står der bænke og liggestole til afslapning og hygge. Bænken, som ses her, er designet så man fornemmer, at den bryder op fra belægningen. Bænken er lavet af beton og i hårdttræet Ipé, som er hjemmehørende i de sydamerikanske skove. SIDE 185


Beplantningen i haven består af hjemmehørende vækster, som også voksede på sporet inden anlæggelsen gik i gang. De fleste steder på sporet kræver tørketålende planter, mens der også er et par områder, hvor de mere vandkrævende holder til. Under planlægningen af sektionen ”The Bog”, opdagede man fx, at sporene havde op til flere ”våde lommer”, hvor fugtelskende planter voksede vildt, og derfor var det også det naturlige valg at plante derefter. HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I USA

SIDE 187


HAVEFOLKET JUNI 2014


DEATH AVENUE Mellem 16. og 20. gade ligger ”Death Avenue”, hvor du blandt andet finder amfiscenen med udsigt ned til de travle veje. Death Avenue er opkaldt efter området, hvis uhyggeligt klingende navn er opstået i folkemunde. Årsagen til navnet skal findes helt tilbage til, da industrien havde sin storhed, og hvor farlige - og uforsvarlige maskinerier - tog menneskeliv.

HAVER I USA

SIDE 189


PARKENS TRÆER Ingen park uden træer og selvIngen park uden træer, og selvfølgelig er et flot udvalg af disse også repræsenteret på The Highline. Skyrækker, hjortetaktræer, grå birk, bredbladet magnolia. Disse er blot nogle af de mange træer, der er at finde.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I USA

Overgangen fra den mere hårde belægning til den bløde, i form af træ, gør at tempoet igen sænkes. Vi står på én af havens mange smukke opholdspladser med svalende skygge og de halvt svævende bænke, som vi har set flere steder.

SIDE 191


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I USA

Haven: The Highline Adresse: Parken strĂŚkker sig fra Gansevoort Street i The Meatpacking District til 34. gade pĂĽ Manhattans vestside mellem 10.-11. Avenue Ejerforhold: The City of New York Site: www.thehighline.org Fotos: 2013

SIDE 193


PALEY PARK PALEY PARK PALEY PARK Klemt inde mellem 3 høje husmure i Midtown Manhattan, ligger en ganske lille park, Paley Park. Den lille lommehave er tegnet af landskabsarkitekterne Zion & Breen, og den blev indviet i 1967. Haven er ikke mere end 390 m2, og måske er det lige netop derfor, man føler en ganske særlig ro. TEKST & FOTO: KARINA EMILIE REVSBÆK LAUESEN

Parken består af tre vægge samt en åbning mod gaden. På bagvæggen bruser et 6 meter højt vandfald og overdøver byens buldrende larm, og på sidevæggene er der plantet efeu. Derudover består beplantningen ikke af meget andet end en gruppe tretorn, Gleditsia ’Sunburst’, hvis kroner danner tag over rummet med en let og luftig bladmosaik. Samme træer er i øvrigt også flot repræsenteret på gaderne udenfor. Beplantningen i kummerne skiftes med jævne mellemrum, og da vi besøgte haven var det Helichrysum, som fik lov til at lyse op. De fine, hvidlakerede metalstole er næsten en installation for sig. Ligesom plantekummerne står de placeret tilfældigt og skaber en dejlig uorden i den formstærke have. Her er tale om få virkemidler, men ikke desto mindre er de overbevisende. Mindst lige så overbevisende er belysningen ved vandfaldet. Den får nærmest muren til at funkle som de fineste krystaller.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I USA

SIDE 195


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I USA Det smukke lydtapet som overdøver gadernes dundren, giver plads til en stille og fordybende stund. Sceneriet er ukompliceret, og inden vi fortsætter ud i den vibrerende by, føles det nærmest som om, vi er blevet fyldt op med fornyet energi.

SIDE 197


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I USA

Haven: Paley Park Adresse: 3 East 53rd Street, Midtown Manhattan, New York Ejerforhold: William S. Paley Foundation Site: www.pps.org Fotos: 2013

SIDE 199


JARDIN DE PAMPLEMOUSSES JARDIN DE PAMPLEMOUSSES JARDIN DE PAMPLEMOUSSES Sidste stop på vores lange haverejse gør vi på øen Mauritius, der ligger midt i det Indiske Ocean med Madagaskar som nærmeste nabo. TEKST & FOTO: KARINA EMILIE REVSBÆK LAUESEN

Vi besøger Sir Seewoosagur Ramgoolam Botaniske have, som er lokaliseret i Pamplemousses, nær hovedstaden Port Louis. Haven er en populær turistattraktion og er særligt kendt for sit rektangulære bassin, som huser kæmpemæssige åkander. Ud over åkanderne er haven fyldt med fantastiske og aparte vækster, og er derfor også et yndet besøgsmål for botanikere verden over. Blandt de i alt 650 forskellige sorter tæller 85 variationer af palmetræer, som er hjemmehørende i Centralamerika, Asien og Afrika. Fra at hedde Pamplemousses Botanical Garden tog haven i 1988 officielt navneforandring. Haven blev opkaldt efter øens højtelskede premiereminister Sir Seewoosagur Ramgoolam, som blandt andet står bag øens uafhængighed, som fandt sted i 1968. Haven er i alt på 39 hektar og blev tegnet af Pierre Poivre i 1770. Den startede oprindelig som en privat have under den daværende franske guvernør, men er sidenhen blevet øens nationale botaniske have. Gæster du haven kan du selvfølgelig gå på opdagelse på egen hånd, lige som du for et symbolsk beløb kan få en rundvisning af guiderne, der står til rådighed ved havens indgang.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I AFRIKA

SIDE 201


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I AFRIKA

Haven består både af meget åbne landskaber, men også af små pletter med træer og elementer, som skaber en fin fornemmelse for rum. Broen her er med til at understrege overgangen fra det store græsareal til det mere intime rum med den åbne løvhytte. SIDE 203


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I AFRIKA

PLANTER OG DYR Den store samling af palmer og sjældne vækster har tiltrukket planteinteresserede i menneskealdre. Ud over den imponerende plantesamling, kan man i haven også møde en flok venlige hjorte og et lille hold havskildpadder, som især er til glæde for det yngre publikum.

SIDE 205


ÅKANDEDAMMEN Nok lige så populær som havens palmesamling, er den rektangulære åkandedam. De cirkelformede åkander, som ligger i et polkaplettet tæppe hen over vandspejlet, er noget af et syn, og størrelsen på planterne er mindst lige så spektakulær - bladene måler over 1 meter i diameter.

HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I ARFIKA

SIDE 207


HAVEFOLKET JUNI 2014


HAVER I AFRIKA

Haven: Sir Seewoosagur Ramgoolam Botaniske have Adresse: Pamplemousses, Port Louis, Mauritius Ejerforhold: Ejet af staten Site: www.tourism-mauritius.mu Fotos: 2010

SIDE 209


LÆS MERE I HAVEFOLKETs blogmagasin på havefolket.com finder du mange flere reportager fra inspirerende haver fra hele verden. Vi viser blandt andet haver fra USA, Canada, England, Frankrig, Holland, Tyskland, Italien og Danmark, og der kommer hele tiden flere til. Herunder finder du et lille udvalg af de mange artikler, der ligger i blogmagasinet. Du kan finde endnu flere ved at klikke ind på havefolket.com, scrolle ned i bunden til stikordsregisteret og klikke på ordet ”havereportage”. Du kan også læse med på blogmagasinet i juni måned, for der stiller vi nemlig skarpt på endnu flere inspirerende haver. SØLLESTED PRÆSTEGÅRD Tag med på besøg hos Lise og Steffen i Søllested Præstegård og følg med ud i den kæmpestore have. Det er måske lidt af en tilsnigelse at kalde haven i Søllested Præstegård for en have, for den er med sine lidt over 6.000 m2 nærmest en park. Solen skinner fra en skyfri himmel den søndag formiddag i starten af juli, da vi besøger præstegården.

HEIDES PLANTESKOLE Tæt på Limfjorden, beliggende i Thisted på bakken med udsigt til Mors, finder man en fantastisk planteskole. Planteskolen lyder navnet ”Heides Planteskole” efter ejerne, og dette er ikke et sted, man besøger på kort tid. Her kan man forsvinde i timevis!

VAGNS SENSOMMERHAVE I SKOVLY Vagn er egentlig dyrlæge, men blev allergisk over for dyr. I sin fritid var han havemenneske, og allerede for 30 år siden begyndte han at anlægge haven. Han såede sine egne træer; lind, ahorn, birk, gran - ja, der var nærmest ikke det han ikke såede. Så gik han i gang med at formere sine egne rhododendron og azalea og så selvfølgelig stauderne. Det kunne man jo lige så godt, nu man var i gang. BOTANISK HAVE I LUND Botanisk Have i Lund hører til Lunds Universitet og blev anlagt i midten af 1700-tallet. Der er 7.000 plantearter fra hele verden, og planterne skulle bl.a. bruges til undervisning i medicin. Der er væksthuse med ni forskellige klimazoner med i alt 2.000 plantearter. Der er stenparti med ca. 1.000 arter fra forskellige bjergområder i verden. HAVEFOLKET JUNI 2014


OM MAGASINET

ILE MAURICE OG ELEMENTERNE Midt i det Indiske Ocean, og med Madagaskar som nærmeste nabo, ligger den lille østat Mauritius. Med en kyststrækning på blot 160 km, er den lille ø ikke meget større end en tredjedel af Fyn. Mauritius er et sandt bountyland, som byder på både bjerge og vulkaner, der dog ikke har været aktive i godt 10.000 år.

KÆMPERNE VED SUDELEY CASTLE The Queens Garden må betragtes som hjørnestenen i haven ved Sudeley Castle. Smukke kæmper af taks i flere farver, der er plantet på stedet for netop 150 år siden, giver associationer til et skakspil, hvor den ene store taks efter den anden står klar som brikker langs havens rand. De står mægtigt placeret på volden mod landskabet og vidner om en storhedstid, der igen er bragt til live. DEN HVIDE HAVE VED SISSINGHURST CASTLE Hvis du gæster Sissinghurst i slutningen af august måned, er det dette syn, der møder dig straks du kommer ind i den hvide have. Runde hortensia ’Annabelle’ i fin forening med hvide ærenspris og brudeslør. Det er et vidunderligt drømmesyn! Men det er dog ikke planterne, der her ved de første skridt i denne berømte hvide have, skal have den primære interesse. HAVERUM I TINTINHULL GARDEN Phyllis Reiss (1886-1961) købte stedet her i 1931 og flyttede ind sammen med sin mand i 1933. Som tidligere nabo til Hidcote Manor var hun stærkt inspireret af denne have, og hendes ypperste fokus var haverummene og deres rumlige virkninger. Hun brugte planterne med et skarpt øje for de grafiske evner som vægt, højde og tæthed og søgte en balance mellem disse og haverummene.

I REDAKTIONEN Karina Revsbæk Lauesen Lene Møntegaard Lone Biehl Marianne Selvig Olsen KUNDESERVICE & ANNONCESALG info@havefolket.com

ART DIRECTOR Karina Revsbæk Lauesen LAYOUT Lone Biehl Karina Revsbæk Lauesen KORREKTUR Lene Møntegaard SIDE 211


FØLG OS www.havefolket.com Følg os hver dag på blogmagasinet og få din daglige dosis havestof helt gratis. facebook Hold dig opdateret via facebook, hvor alle haveartiklerne postes dagligt.

pinterest De lækreste af vores billeder er samlet på Pinterest. Klik på linket og lad dig inspirere.

HAVEFOLKET NR 2 2014  

Havefolket June 2014 // Danish Garden Magazine // Gardening Inspiring gardens, gardens all over the world

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you