Page 1

Sunnuntaina 5.8.2012

nro 7

1

H-A-V-U oli namu! Teksti: Sipo Herva & Katariina Leinonen Kuvat: Janne Seppänen

Tulevaisuudessa Havisee

Bändi soittaa kaikille tuttuja kappaleita, lippuja pidellään juhlavasti aukean reunoilla ja ihmiset puhelevat innostuneesti leirin päätösjuhlan alkua odotellen. Tutut Havu Airlinesin hahmot astelevat lavalle leirilaulun soidessa. Tästä alkoi leirimme yhteinen juhla, joka saattoi leiriviikkomme päätökseen. Yhteislaulu raikasi ja alaleirit huusivat keskenään kilpaa niin, ettei äänenvoimakkuusmittarin asteikkokaan riittänyt. Yhteislauluissa meitä säestivät bändin lisäksi myös nuotiokitarakurssilaiset ja ukulele-

orkesteri. Miten asia nyt on, onko mikään parempi kuin Havu-leiri? Piirin suunnistuskisoissa parhaiten sijoittuneet saivat nimensä kuuluviin Havu Airlinesilaisten suusta. Lavan luokse mitalin ja palkinnon hakemaan pääsivät niin aikuiset kuin sudenpennutkin. Kilpailuja kisattiin myös paikan päällä, kun alaleirien edustajat ottivat mittaa toisistaan kahdessa viestikilpailussa. Voiton vei ehdottomasti Käpy. Kaikkein suurimman voiton kuitenkin vei eräs lapualainen silmälasien tarpeessa oleva mies, joka kosi kihlattuaan koko leirin edessä.

Leirin päättäjäiset olivat päätös myös Havu Airlinesin arvoitukselle. Se ratkesi avaimenhaltijoiden avulla, jotka olivat leirin aikana ratkoneet päivittäisiä arvoituksia avainten saamiseksi. Avaimilla saatiin auki arkku, josta löytynyt vihje (BAJAMAJA) paljasti kadoksissa olleen lentokapteenin olinpaikan. Vähitellen kertomuksensa edetessä kapteeni paljastuikin Havu-leirin johtajaksi, Mikko ”Kape” Väisäseksi. Leirinjohtaja halusi kiitospuheessaan muistuttaa, että me kaikki yhdessä teimme Havusta Havun.

Distancia Divertido

Tarpojien Taitopäivät Tuulevat Tuulevat ovat piirin luottamushenkilöpäivät, jotka järjestetään 17.-19.8. Nivalassa. Ilmoittaudu huomiseen maanantaihin 6.8. mennessä, mikäli olet piirin luottamushenkilö tai haluaisit sellaiseksi!

Tarpojille suunnattu tapahtuma järjestetään Vaasassa 27.-28.10. Luvassa on vauhtia, uusia tuttavuuksia, mahtavaa menoa ja uusia taitoja! Tapahtumaan ilmoittautuminen päättyy 1.10.

Syyskokous Piirin sääntömääräinen syyskokous järjestetään Kokkolassa lauantaina 6.10. Kokoukseen ovat tervetulleita kaikki piirimme partiolaiset. Tapahtumassa valitaan piirillemme piirinjohtaja, piirin varajohtaja, viestintäryhmän puheenjohtaja, talousryhmän puheenjohtaja sekä projektiministeri.

Distancia Divertido on samoajille suunnattu vaellus. Tapahtuma järjestetään Peuranpolulla 28.-30.9. Vaellukselle järjestetään kuljetus julkisten liikenneyhteyksien päästä. Osallistu tai menetät vuosisadan parhaan tapahtuman!


Sunnuntaina 5.8.2012

nro 7

”Mä olin kerran närhi, kiva närhilintu hei...”

Kolme leiriä kesässä Teksti ja kuvat: Satu Salo-Jouppila

Kesällä 2012 on Suomessa ollut paljon partioleirejä. Monet piirit leireilivät, Roverway toi kansainvälisyyttä Suomeen, lippukunnat järjestivät omia leirejään ja tietysti myös Ko-Gikursseja oli.

Teksti: Sanna Nygård Kuvat: Antti Gärding

Lippukunta numero yksi tapasi toisensa lauantaina perinteisissä merkeissä. Lippukunta numero yksi koostuu partiojohtajien jatkokoulutuksen, Kolmiapila-Gilwell-kurssin käyneistä partiojohtajista. Lippukunnan lintuvartioista olivat edustettuina käki, varis, sorsa ja närhi. Olipa joukossa myös muutama palokärkivartiossa käväissyt. Tapaamisessa noudatettiin perinteistä kaavaa aina lintulaulua myöden. Lintuvartiot pääsivät myös tutustumaan leirialueeseen ja -toimintaan postilaatikkoja tai linnunpönttöjä etsien. Linnunpöntöistä haettiin koodattua viestiä, joka johdatti vartiot

Kulunut kesä on mahdollistanut pitkiä partioleiriputkia: moni saapui Havulle melkein suoraan Roverwayltä. Havulla on leireillyt eräs partiolainen, joka on tänä kesänä viettänyt 22 päivää leireillen. Raisa Lindeman Lusto-savusta, Pohjan Veikoista on osallistunut tänä kesänä Kolmiapila-Gilwellkurssille, Roverwaylle sekä Havulle. ”Heinäkuussa nukuin enemmän teltassa kuin sisällä”, nauraa oululainen Raisa. Leirikesän aloitti kaksikielinen Kolmiapila-Gilwellkurssi. Kurssilla partionjohtajat saavat lisäkoulusta. Raisan Ko-Gi 108 olikin kaksikielinen. Roverwayllä hän oli keittiöllä tekemässä ruokaa ramadania viettäneille muslimeille sekä kosherruokaa juutalaisille. Roverwayltä mieleen Raisalle jäivät hyvä tunoikean kokoontumispaikan luo nauttimaan lättykahveista. Vapaan tutustelun ja jutustelun lomassa jaettiin muutama muistaminen sekä jaettiin uusille lippukunta ykkösen jäsenille tunnukset. Tapaamisessa palvelusta, partiolaisten maailmanlaajuisesta ystävyydestä ja partioliikkeeseen sitoutumisesta muistuttavat tunnukset – punaharmaan huivin, hopeisen kolmiapilan sekä nahkaiset nappulat – saivat kantaakseen kaksi uutta jäsentä. Protokollien lisäksi piirinjohtaja Laura Ritola kertoi Pohjanmaan Partiolaisten ajankohtaisimmista kuulumisista sekä tulevan kaksivuotiskauden alustavista suunnitelmista. Laura kannusti piirin lippukuntia huolehtimaan oman toimintansa laadusta, joka auttaa

pitämään kiinni nykyään toiminnassa olevista jäsenistä sekä hankkimaan uusia. Ko-Gi-tapaaminen sujui rennoissa merkeissä niin vanhojen kuin uusienkin partioystävien tapaamisessa. Tapahtuman suurinta antia lieneekin toisten johtajien tapaaminen joskus useiden vuosienkin tauon jälkeen – tauosta huolimatta juttu jatkui siitä, mihin se edellisen kerran tavatessa oli jääty.

Tarinat nimien takana

2

SääHavainnot SU aamu

Havainnoitsijat Päätoimittaja Arttu Tanner

Teksti: Sonja Kananen

Toimitussihteeri Matias Hirvikoski

Kuvat: Samuli Honkaniemen arkisto

Samuli ”Nökö” Honkaniemi esittelee itsensä Nököksi kun tapaa uusia ihmisiä. Hänen oikea nimensä selviää uusille tuttavuuksille joskus vasta kuukausien päästä. Partionimi tarttui vahingossa: “Meidän lippukunta järjesti partiotaitojen syyskilpailut vuonna 2005 nimeltään Kivistys05. Mää olin rastimiehenä yhellä nuotiorastilla ja se ilta venyi tosi pitkälle yöhön. Mua väsytti ihan hirveesti ja oli pimeä, ku aloin nuokkumaan. Joku meidän lippukuntalainen sitten kysyi ’mitä tuo Samuli oikein nököttää?’ Se nimitys ei heti tarttunu, mutta sitä alettiin käyttää mun selän takana. Sitte myöhemmin ne kysyi, että saako sitä käyttää. Nykyään mut tuntee Nökönä kaikki muut paitsi perhe ja suku.” Partionimet kuuluvat Nökön mielestä partioon: “Parhaita on ne, jotka tulee siitä, ku on tapahtunu jotaki. Tekemällä tehdyt ei oo järkeviä, mutta jos se sopii ja on naseva nii mikäs siinä.”

nelma ja se, että myös vanhemmille ikäkausille järjestetään ohjelmaa. Myös vesiliukukumäki, kansainvälinen ilmapiiri ja hollantilaisten herkulliset vohvelit ovat niitä asioita, joista tämä kansainvälinen tapahtuma muistetaan. Raisa on ollut monessa mukana myös Havulla: hän on ollut suunnittelemassa samoaja- ja vaeltajaohjelmaa, toiminut samoaja- ja vaeltajaluotsina sekä johtaa sudenpentulaumaa. Kesän 22 leiripäivän jälkeen Raisa toteaa: ”Leirivarustus on näiden leirien aikana hioutunut erinomaiseksi. Kaikki turhat tavarat osaan nyt jättää kotiin.” Hänestä myös eri kielien puhuminen on ollut kivaa: ”Ko-Gi-kurssilla pääkieli oli ruotsi, Roverwayllä englanti ja suomi sitten täällä Havulla.” ”Se huono puoli tässä on, että töihin en ole ehtinyt”, toteaa Raisa leirikesän huonoista puolista, mutta hänen mielestään leirille lähteminen on aina huippua. ”Leirin alku on parasta”, toteaa Raisa.

14 ºC 14 ºC SU ilta

18 ºC - 27 ºC

Taittajat Pekka Kuru Tiia Tuhkasaari Matias Hirvikoski Toimittajat Satu Salo-Jouppila Sanni Junttola Sanna Nygård Katariina Leinonen Sipo Herva Sonja Kananen Valokuvaajat Janne Seppänen Antti Gärding

MA aamu

14 ºC + 38 ºC


Sunnuntaina 5.8.2012

Ens’ vuonna uudestaan! Teksti: Sanni Junttola Kuva: Janne Seppänen

Havu-piirileiri on lopuillaan ja rinkat ovat pullollaan uusia kokemuksia ja kaverisuhteita. Rankan leiriviikon jälkeen kotiinpaluu houkuttaa monia väsyneitä, mutta ei mene kauaakaan kun uudet partiokokemukset jo kutsuvat. Korvan taakse kannattaa siis laittaa seuraavana kesänä, 8.-9. kesäkuuta Vaasassa järjestettävät Myötäpäivät. Siellä juhlistetaan piirin viisivuotisjuhlia, nähdään kavereita muista lippukunnista, opitaan uusia partiotaitoja ja näytetään muille mitä partio on, sekä ennen kaikkea pidetään hauskaa! Myötäpäivien johtaja Hannu ”Hande” Luukinen Limingan Niittykärpistä lupaa kaikille uusia kokemuksia ja toivoo siis näkevänsä kaikki Myötäpäivillä. Tulethan sinäkin? - Järjestelyt ovat jo käynnissä, mutta paljon pestejä on vielä auki. Tarkemmin Myötäpäivistä kerrotaan piirin nettisivuilla ja syksyn aikana lippukuntien Myötäilloissa, Hande sanoo.

nro 7

Synttärisankareita Syntymäpäivää tänään viettävät: Leevi Toimareista, Jenny Pohjan Veikoista, Virve Vihannin Vehkoista ja Anne Oulun Valppaista Onneksi olkoon!

RuokaHavainnot SU aamupala 4-viljan puuro SU lounas italianpata SU päivällinen äitien tekemää ruokaa SU iltapala sauna

Viimeinen ilta vei samoajat Galakseihin Teksti: Arttu Tanner

Samoajien viimeinen leiri-ilta huipentui Galax-iltagaalaan. Heti iltajuhlan päätyttyä päälavan eteen ilmestyi notkuvat pitopöydät herkkuineen. Kaikille tarjoilu ei kuitenkaan ollut sama: Eniten huiviholkkeja keränneet samoajat pääsivät premium-luokkaan, kun vähemmän palvelutehtäviä tehneiden samoajien oli tyytyminen vaatimattomampaan palveluun. -Premium-luokan hampurilaiseen oli valittavissa viitisentoista eri täytevaihtoehtoa, mm. pekonia, ananasta ja tomaattia, tyylikkäästi lakerikenkiin sonnustautunut tarjoilija Lauri Keränen listaa. - Samoajat olivat onneksi helppoja asiakkaita, eikä tarjoilu tuottanut vaikeuksia. Illan pimetessä musiikin äänenvoimakkuus nousi, ja Galax siirtyi discomoodiin. Myös nestehuolto oli hoidossa: Macarena-tanssin hengästyttämät bailaajat saivat juotavaa medialähettiläiden drinkkibaarista. Mielikuvituksellisesti nimetyt juomasekoitukset vaihtelivat "äkäisestä lippukunnanjohtajasta" "lento nro. 215:n". Noin puolen yön maissa galaksit viimein sammuivat ja oli päätösillan viimeisen hitaan vuoro. Bryan Adamssin Heaven-biisin tahteihin on hyvä päättää ilta ja suunnata mietteet kohti Myötäpäiviä.

3

Löydä tavarasi! Havun leiritoimistossa on vielä laatikkokaupalla tavaraa odottamassa omistajaansa. Löytötavaralaarista löytyy mm. puukkoja, lamppuja, sekä luonnollisesti vino pino vaatteita. Löytötavarakokoelman mielenkiintoisimasta päästä ovat kuvassa näkyvä vastustamattoman söpön näköinen pehmoeläin ja sukan muotoinen rahapussi. Leirin päätyttyä osa tavaroista (esim. sukat ja alusvaatteet) heitetään pois. Loppuja tavaroita säilytetään Pohjanmaan Partiolaisten toimistolla Oulun toimipaikassa (Hallituskatu 35 A, p. 044 - 716 9309) kahden viikon ajan, jonka jälkeen ne toimitetaan Pohjois-Pohjanmaan löytötavarapalveluun (Mallastie 1, 90520 Oulu, http://www.pplp.fi/).


Sunnuntaina 5.8.2012

nro 7

Tapoja ja tarinoita Teksti: Sonja Kananen Kuvat: Antti Gärding

Yksi neljästä suuresta ohjelmalaaksosta oli Tapoja ja tarinoita- laakso, jonka teemana oli partion historia ja perinteet. Laakson portin näki jo kaukaa, sillä sen koristeiksi oli ripustettu kaikkien leirillä olevien lippukuntien huivit. Laaksossa myös kohosi moni pressukatos, jonka alla puuhailtiin erilaisten tehtävien parissa. Sudenpentuja odotti laaksossa viisi erilaista rastia, joissa muun muassa näyteltiin Pyhän Yrjön tarinaa ja harjoiteltiin sudenpentujen tervehdystä sekä partiokättelyä. Myös itse lordi Baden-Powell nähtiin kulkemassa laaksossa. Seikkailijat

harjoittelivat omilla rasteillaan lipunnostoa, testasivat tietouttaan piiristämme ja yhdistelivät vaakunoita ja paikkakuntia keskenään. Yhdellä pidemmällä rastilla seikkailijat opettelivat heraldiikan sääntöjä ja tekivät vartiolleen oman vaakunan. Tarpojat tutustuivat partion historiaan muutaman rastin avulla: tietovisa Suomen partioinnin historiasta sekä toista maailmansotaa simuloiva ramborata toivat esille historiamme tärkeimpiä käänteitä. Laaksoon oli myös pystytetty yksi puolijoukkueteltta, jonka sisälle oli järjestelty museoesineitä. Tarpojat kävivät tutustumassa teltan sisältöön ennen savuun lähtöä.

Kokkitaitureita keskellä metsää Teksti: Satu Salo-Jouppila Kuvat: Antti Gärding

Metsässä kaikki yleensä maistuu paremmalta. Havulla leiriläiset pääsivät tekemään ja maistamaan herkullisia perinneruokia. Metsän makuja -laaksoon otettiin luonnollisesti mukaan erilaisia ruuanvalmistusvälineitä: trangia kuului jokaisen ikäkauden varusteisiin, mutta ikäkaudesta riippuen mukaan täytyi ottaa lisäksi kuorimaveitsiä, raastinrautoja, vispilöitä, paistinlastoja ja kulhoja. Etukäteen luvattiin että mieleenpainuvia hetkiä on luvassa, vaikka soppakauha ei vielä olisikaan tu-

tuin työkalu: tämä varmasti piti paikkansa. Itse valmistetut ruuatkin olivat erilaisia ikäkaudesta riippuen, mutta niiden tuoksu oli joka tapauksessa herkullinen. Eräs toimittaja käveli laakson läpi lauantaina ja tuli nälkäiseksi nähdessään ryhmien mahtavia aikaansaannoksia. Kenties rieskan tekeminen, varsinkin paistaminen, oli vaikeinta, sillä käytössä ei kuitenkaan ollut huippukeittiövälineitä. Ehkä tästäkin taidosta voi olla tulevaisuudessa hyötyä, sillä koskaan ei tiedä, minne joutuu.

Havainto

Lakeuksilta vaaroille, rannikoilta aavoille, jylhät metsät, pellot, joet, oman lippukuntasi tästä näet!

4

Havahdus sunnuntaina 5.8  
Havahdus sunnuntaina 5.8  

Pohjanmaan partiolaisten piirileiri Havun virallinen leirilehti.

Advertisement