Page 1

Lauantaina 4.8.2012

nro 6

1

Vauhdin hurmaa Teksti: Jonna Härmä Kuvat: Antti Gärding

Tänään havisee

Leiri tarjoaa huikeita kokemuksia leiriläisille. Mahtavista aktiviteeteista pääsee nauttimaan myös vauhtia ja voimaa -laaksossa. Laaksossa pääset haastamaan itsesi ja ystäväsi vauhdikkaalla ramboradalla, saat kokeilla taitojasi gladiaattorina ja kiipeilyseinällä sekä opit uusia sirkustemppuja. Vesisotaa laakso tarjoaa kahta versiota, sillä vesisodassa aseena voi olla vesi-ilmapallo tai suihkepullo. Sodassa saa kastella muita, mutta pitää yrittää olla itse kastumatta. Vauhdin hurmaa pääsee kokemaan laaksoon rakennetussa vaijeriradalla. Leiriläisten suosiossa olivat erityisesti vesisodat sekä vaijerilla

laskeminen. Ramboradalla sattui ja tapahtui, mutta se ei hidastanut radalla rymyäviä leiriläisiä. Kiipeilyseinää kuvailtiin helpoksi, koska siinä ei kiivetty ylöspäin vaan sivuttain, mutta kokeiltuani sitä huomasin seinän varsin haastavaksi.Vaikeaksi osottautui nuorallakävely. Kaikista ei siis taida olla trapetsitaiteilijaksi, mutta yritystä ei kuitenkaan puuttunut. Kaikille löytyi varmasti jotain mieleistä tekemistä. Leiriläiset saivat upeita kokemuksia ja ylittivät itsensä laakson eri kohteissa. Vauhtia ja hauskoja tilanteita ei puuttunut, eikä kukaan jäänyt kylmäksi tässä laaksossa.

Päättäjäiset Lauantaina klo 19 alkaa leirin viimeinen yhteinen iltaohjelma, päättäjäiset. Lähde mukaan Havu Airlinesin matkaan kohti henkeäsalpaavia päättäjäisiä!

Samoajien päätösiltamat

Kiitosiltamat kaikille pestiläisille

Samoajille järjestetään päätösiltamat päälavalla päättäjäisten jälkeen. Luvassa on ainakin hulvattomia sekoituksia ja hyvää musiikkia!

Kaikki pestissä olleet toivotetaan sydämellisesti tervetulleiksi kiitosiltamiin, joissa halutaan kiittää kaikkia leirin mahdollistaneita. Kiitosiltamat järjestetään klo 20-24 Lataamossa.

Ko-Gi-tapaaminen Kolmiapila-Gillwell-tapaaminen järjestetään tänään klo 14.30 alkaen. Tapahtuma alkaa tapaamisella leirin lippuaukealla. KoGi-tapaamiseen ovat tervetulleita Gilwell-, Kolmiapila- tai Ko-Gi-kursseilla käyneet. Tervemenoa tapaamaan lintukansaa!


Lauantaina 4.8.2012

nro 6

Oletko cool?

Johtajisto hehkuili

Teksti: Katariina Leinonen & Sipo Herva Kuvat: Antti Gärding

Eilisaamuna kello kuusi, kun muu leiri vielä nukkui, vaeltajat olivat valmiina saunaan. Saunan ja järven lisäksi oli mahdollista kastautua teeman mukaisessa, styroksisessa avannossa. Jääkarhukerho eli vaeltajille järjestetty aamuvirkistys oli järjestettävä aikaisin, jotta osallistujat ehtisivät mukaan pesteiltään. ”Sauna oli hyvä ja virkistävä näin aamutuimaan”, tuumaa vaeltaja Mari Bakala. Jääkarhukerhon tarkoituksena oli järjestää jotain rentouttavaa ja hemmottelevaa suurimmaksi osaksi pesteissä aikaansa viettäville vaeltajille. ”Halusimme tarjota jotain erityistä, saunomismahdollisuuden ja hyvän aamiaisen ikäisessään seurassa.”, kertoo Jääkarhu-kerhoa järjestänyt Tytti Kaijanen. ”Jääkarhuteema tuntui hyvältä idealta. Kaikki lähti siitä, kun mietimme, että leirillä olisi kiva saada jäätelöä.” Jäätelö nimittäin oli osa tukevaa aamiaista, joka tarjoiltiin vaeltajille johtajakahvilassa heti saunan jälkeen. Lautaselleen saattoi kasata niin hedelmiä, lihapullia, sämpylöitä täytteineen kuin kananmunia ja lettujakin. ”Ihanaa saada

näin hyvää ruokaa, koska kuolen nälkään juuri kohta.”, iloitsee aamiaista nautiskeleva Riitu Kerola. Aamiaisen tiimoilla ohjelman osana oli toimintapisteitä, joissa vaeltajat pääsivät puuhailemaan yhdessä vartioittain. Vartioille oli tarjolla ryhmäpeli sekä jääkarhuaiheinen tietovisa. Lisäksi paikalla oli kerhon maskotti, itse Jääkarhu, jonka kanssa vaeltajilla oli mahdollisuus ottaa ryhmäkuvia. Jääkarhukerho antoi vaeltajille hieman kaivattua vapaata ja virkistystä näin leirin loppua kohden, jotta pestien kanssa jaksaisi pusertaa ahkerasti vielä nämä pari viimeistäkin päivää.

Teksti ja kuvat: Satu Salo-Jouppila

Havu-Hehku järjestettiin leirillä perjantai-iltapäivällä. Hehkut ovat piirin järjestämiä vuosittaisia tapahtumia lippukunnan johtajistolle ja niissä saa ajankohtaista tietoa lippukuntia koskevista asioista. Viitisenkymmentä ihmistä kokoontui perjantaina lounaan jälkeen pääportille odottamaan Havu-Hehkun aloitusta. Pian saapuikin tummanvihreä maastokuorma-auto, jonka kyytiin lippukuntien johtajisto nousi ja kaarsi läheisen erämökin pihaan. Ensimmäisenä johtajat kiersivät kasvupolun pienissä ryhmissä. Polun varrella ryhmät pohtivat esimerkiksi, mitä kasvu on, miten se omassa lippukunnassa voisi näkyä ja mikä merkitys kasvulla on. Kannattaa muistaa, että kasvu ei ole vain lippukuntien jäsenmäärän lisäämistä. Jäsenmäärä on helpoin mittari kasvulle, mutta partion laatua on tärkeä kehittää, jotta partio pysyisi mielekkäänä harrastuksena mahdollisimman monelle. Johtajisto pääsi myös rentoutumaan tapaamisessa. Hehkussa pääsi saunomaan ja syömään hyvin. Monet osallistujista toimivat leirillä jossain pestissä, joten Hehku oli hyvä hengähdystauko. Osa johtajistosta saapui tapahtumaan päiväseltään ja he tutustuivat samalla leiriin. Hehkun parasta antia edellisten vuosien tapaan oli kokemusten ja kuulumisten vaihto, tuvassa oli kova puheensorina ihmisten jutellessa.

2

RuokaHavainnot LA aamupala ruispuuro LA lounas gulassikeitto LA päivällinen kaalipata LA iltapala kaakao, pulla

Gallup

SääHavainnot

Mikä on turhin tavara minkä olet pakannut mukaan leirille? Teksti: Jonna Härmä & Meri Pietilä

LA aamu

Päätoimittaja Arttu Tanner Toimitussihteeri Matias Hirvikoski

Henri Korkeaniemi, 20 Ilkan Partiolaiset -Jääkarhupuku

Jaakko Korteniemi, 32 Limingan Niittykärpät -Termospullo

Sami Parkkinen, 22 Toimarit -Sukat Wilma Estola, 9 Haapajärven Eräpartio -Kynsilakan poistoaine

Havainnoitsijat

14 ºC ºC 14

Taittajat Pekka Kuru Tiia Tuhkasaari Matias Hirvikoski

18 ºC 17 ºC

Toimittajat Satu Salo-Jouppila Jonna Härmä Meri Pietilä Katariina Leinonen Sipo Herva Nea Manninen Suvi Kangaspuoskari Emmi Turpeinen Essi Mäyrä Sonja Kananen Sanni Pietilä

LA ilta

SU aamu

14 ºC 17 ºC

Valokuvaajat Janne Seppänen Antti Gärding


Lauantaina 4.8.2012

nro 6

HAVUjumis

Synttärisankareita Syntymäpäivää tänään viettävät:

Teksti: Emmi Turpeinen Kuva: Antti Gärding

Riku Vähänkyrön Eränkävijöistä, Ulpu Liungilan Eränkävijöistä, Tomi Samposista, Kaarina ja Ronja Limingan Niittykärpistä sekä Päivi Lakeuden Vartijoista

Eilen illalla koko leiri kokoontui ohjelmalavalle leirijumalanpalvelukseen. Aluksi säätila vaikutti uhkaavalta, mutta onneksi se selkeni ja muuttui aurinkoiseksi. Huivitkin pyörivät vauhdikkaasti rempseiden laulujen tahdissa. Palvelus sujui perinteisen kaavan mukaan ja heti alkusanojen jälkeen päästiin fiilistelemään Havu-leirilaulun tahdissa. Saarnan aiheena oli luomiskertomus, jota havainnollistettiin suurten lakanoiden avulla, joihin oli kuvattu luomiskertomuksen tapahtumia. Jokaiselle kertomuksen päivälle oli oma lakanansa, joka avustajien toimesta ripustettiin katsomon viereen narulle roikkumaan. Loppujumis sujui mallikkaasti ja kun turva ohjeisti ihmisiä poistumaan alaleiri kerrallaan, halusivat vielä innokkaimmat laulajat jatkaa laulamista nuotiokitarakurssilaisten säestyksellä, poistumista odotellessa.

Onneksi olkoon! Sunnuntain Havahdus HOX! HOX! HOX! Tiedoksi koko leirikansalle: Viimeinen virallinen Havun leirilehti, ainoa oikea Havahdus, ilmestyy sunnutaina poikkeuksellisesti meidän kaikkien iloksemme kuljetusta suorittaviin linja-autoihin. Havahduksen toimitus kiittää ja kuittaa!

Savun näyteikkuna

Havainto

Teksti: Sanni Pietilä Kuva: Janne Seppänen

Leiriportit kohoavat leirin edetessä yläilmoihin ja ne taitavatkin olla yksi leirin olennaisimmista osista. Leiriportti voi esimerkiksi olla tilanjakajana, jossa toisella puolella on yleinen tie ja toisella puolella savun aluetta, se myös merkiksee että tästä tullaan sisään eikä sitten siitä vierestä. Toiset lippukunnat panostavat leiriportteihin enemmän kuin toiset. Nopeimmat rakentajat saivat portit valmiiksi jo ensimmäisenä päivänä, mutta kauan harkituilla porteilla saattoi kestää kolmekin päivää. Joillain savuilla ei ollut leiriportteja ollenkaan, joka on sinänsä surullista koska ne kaunistavat leirin ilmettä. - Ai paras leiriportti? Varmaan Pohjan Veikkojen portti, toteaa Jukka-Pekka ”Jukkis” Pietilä Limingan Niittykärpistä. - Tai no jos omaa ei lasketa, hän vielä naurahtaa. Yleistä mielipidettä parhaasta portista on turha kysyä, koska kaikkien mielestä oma portti on aina paras ja näinhän on.

3

Havun virallinen nakkisuoja. Oudoimpien huhujen mukaan paikalla on nähty myös jouluvaloja.

Maanviljelyä nuotiomestarikurssilla

Ramboradan TOP 5

Tietovisan TOP 3

1. Käpyviipaleet 02:05:08

1. Susi (Vaasan Metsäveikot) Kotkaravut (Kurikan Korvenkävijät)

(Kuusamon Tunturisiskot ja

Teksti: Nea Manninen & Suvi Kangaspuoskari

Kurssi alkoi yhdeksän maissa lammen rannalla kodan läheisyydessä. Mukaan odotettiin osallistuvan kuusitoista partiolaista, mutta paikalle saapui vain kuusi leiriläistä ja kurssinjohtaja Piia Seppälä. Hieman myöhässä kurssi sai kuitenkin vielä kahden kurssilaisen vahvistuksen. Kouluttautuminen aloitettiin tutustumisleikillä nuotiopaikan ympärillä, minkä jälkeen siirryimme tuulta pakoon sisälle opiskelemaan nuotiomestarin tehtäviä. Testai-

Tavat ja tarinat -laakso

limme mm. leikkejä ja huutojen tekoa. Illan päätteeksi suunnittelimme oman iltanuotion maanviljelyteemalla. Toteutimme sen oppimiemme taitojen perusteella ja vietimme mukavan iltapäivän ulkona.

-veikot) 2. Kotkat 02:20:66 (Lakeuden Eräpartio) 3. Kumiankat 02:21:86 (Vähäkyrön Eränkävijät) 4. Susi 02:27:26 (Vaasan Metsäveikot) 5. Eppulin enkelit 02:35:26 (Jurvan Saloveikot)

7 p.

2. Lindan enkelit 2 (Jurvan Saloveikot, Himangan Nuotioveljet ja Parran Haltiat)

6 p.

3. Valkoinen tiikeri, jonka nimi on Erkki (Toimarit) Hirvet (Kurikan Korvenkävijät) Harvinaiset eläimet (Viessojat) 5 p.


Lauantaina 4.8.2012

nro 6

Leirimuistoiksi itse tehtyjä koruja Teksti: Essi Mäyrä Kuvat: Janne Seppänen

Perjantaina ohjelmalaaksot aukesivat sudenpennuille, seikkailijoille ja tarpojille. Näppärät Näpit -laaksossa tarkoitus oli tehdä annetuista materiaaleista oman valinnan mukaan esimerkiksi koru tai avaimenperä. Materiaaleiksi jaettiin jokaiselle sekä kuparinen että alumiininen ympyrä, tarpojilla palat olivat neliöitä, joita sai itse leikata. Nahasta oli leikeltäviä palasia, joita saattoi punoa tai letittää. Avaimenperärenkaita oli varattuna yksi jokaiselle. Metallinpaloihin oli mahdollista kirjoittaa haluamansa teksti meisti-

paloilla, joita naputeltiin vasaralla. Yleinen teksti oli tietenkin leirin mukaan Havu 2012. Supikoira-seikkailijajoukkue Oulunsalon Norret -lippukunnasta kertoi metallinkappaleiden ja nahan palojen työstämisen olleen ”aika helppoa”. Supikoirat olivat tehneet käsikoruja ja olipa joukossa kirjanmerkkikin. Aikaa oli käytettävissä kaksi tuntia, haastatteluhetkellä jäljellä oli vielä puoli tuntia ja Supikoirien työt olivat lähes valmiita.

4

Johtajien get away Teksti: Sonja Kananen Kuva: Janne Seppänen

Lataamo, eli johtajakahvila, sijaitsee lähellä leiritoimistoa lyhyen matkan päässä alaleireistä. ”Tää on paikka minne voi tulla rentoutumaan ja täällä pääsee lapsia hetkeksi karkuun.” kuvailee Antti Kamunen, yksi lataamon pestiläisistä. Kahvilasta löytyy riippumattoja, lehtiä joka lähtöön, lauta- ja ulkopelejä, kahvila sekä Day Spa. Jokaiselle johtajalle jaetulla Lataamolipukkeella voi lunastaa itselleen kahvin ja lätyn sekä yhden Day Spa -hoidon leirin aikana. ”Tosi mahtavaa olla hommissa täällä, ei tunnu ollenkaan töiltä. Varmasti yks parhaita jobeja mitä leiriltä löytyy, vaikka joskus vedetäänki 14 tunnin päiviä.” kertoo Kamunen.

Toimitus päätti testata Lataamon Day Spa:n päähieronnan. Noin 15 minuuttia kestävässä hieronnassa käsiteltiin yläselkä, kaula ja pää, mutta sen vaikutus tuntui jalkapohjissa asti. Ajantaju sumeni hieronnan aikana kokonaan ja vaikka teltan ulkopuolella oli menossa 90-luvun teemabileet musiikin soidessa ja ihmisten hälistessä, ei häiriötekijöitä huomioinut ollenkaan. Hieronnan jälkeen ei saa käydä saunassa, harrastaa hikiliikuntaa eikä juoda kahvia, koska sen vaikutus heikkenee, mutta vettä pitää sen jälkeen muistaa tankata. Kun kuvaajamme Janne Seppänen tuli ulos teltasta ei tunnelmaa tarvinnut kuvata kuin yhdellä sana: ”Toimii.”

Pohjanmaan Partiolaisten suunnistusmestaruuskisojen tulokset 91 osallistujaa kilpailussa, 16 osallistujaa kisan jälkeen järjestetyillä iltarasteilla Rastireitti tytöt 1.4 km 1. Ronja Yli-Härsilä Härmän Tähystäjät 16.59 2. Roosa Puurula Halkokariset 19.00 +2.01 3. Tanja Tervala Toho-Taivaltajat 19.07 +2.08 3. Jasmin Tikkala Kiimingin Virkut 19.07 +2.08 Rastireitti pojat 1.4 km 1. Eelis Haarala Limingan Niittykärpät 15.43 2. Eeli Pihlaja Halkokariset 18.04 +2.21 3. Valtteri Kuorilehto Pohjan Veikot 18.57 +3.14 Tukireitti tytöt 1.7 km 1. Jenna Viianen Laihian Eräpojat ja -tytöt 19.45 2. Sonja Vaakanainen Oulun Valppaat 24.34 +4.49 3. Senja Verronen Halkokariset 26.29 +6.44

Tukireitti pojat 1.7 km

H18 4.6 km

1. Ville Lyijynen Pohjolan Pirteät 23.30 2. Antti Lampinen Ilkan Partiolaiset 26.58 +3.28 3. Eemeli Virkkala Toho-Taivaltajat 27.24 +3.54

1. Jaakko Junttola Limingan Niittykärpät 2. Matti Valkeinen Härmän Tähystäjät 57.08 3. Esa Kuivanto Härmän Tähystäjät 58.45

1. Mikko Lähdesmäki Lakeuden Eräpartio 28.55 2. Joonas Alitalo Pohjan Veikot 1.11.21 +42.26 3. Aleksi Kallioinen Pohjan Veikot 1.12.24 +43.29 D16 3.2 km 1. Sanni Junttola Limingan Niittykärpät 58.57 2. Iita Nuutinen Sievin Samoojat 1.48.14 +49.17 H16 3.7 km

D18 4.1 km 1. Saara Sääskilahti Oulun Valppaat 2.52.17

+15.24 +17.01

D21 5.0 km

H14 3.0 km

1. Mikko Männistö Kurikan Korvenkävijät

41.44

38.29

1. Aino-Eeva Lithovius Limingan Niittykärpät 52.00 2. Laura Korppinen Tasangon Talvikit 54.01 +2.01 3. Elina Marjakangas Oulun Valppaat 1.02.26 +10.26 H21 6.0 km 1. Eetu Marjakangas Pohjan Veikot 48.32 D35 3.7 km 1. Tytti Kaijanen Oulun Valppaat

39.36

H35 5.1 km 1. Tero Hannuksela Vaasan Metsäveikot 42.37 2. Lauri Lumme Limingan Niittykärpät 43.01 +24.00 3. Jukka-Pekka Pietilä Limingan Niittykärpät 57.11 +14.34

Havahdus lauantaina 4.8  

Pohjanmaan partiolaisten piirileiri Havun virallinen leirilehti.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you