Page 1

NIEUWSBRIEF

6

Nummer 06 - uitgave januari 2012

Beste (ex) Hausdörfer cursisten, Een tijdje geleden liep ik met een aantal collega’s het vaste rondje tussen de middag. Tijdens het gesprek kreeg ik een blokkade zoals ik die in tijden niet had gehad. Twee van mijn collega’s (jonge honden) konden daar de humor wel van inzien. Dit soort blokkades heb ik nog zelden en deze kon ik op het moment niet sturen.

De gedachte tijdens de blokkade was meer in de trant “wat overkomt me nu?” Meestal is het zo dat je achteraf beter weet wat je had moeten doen, nu ook. Ik hield er dan ook geen negatieve gedachte aan over kon er met een open blik naar kijken en kon het gesprek normaal voortzetten.

Dit is de gedachte die ik jullie wil meegeven: met een open blik en een positief gevoel weer een nieuw jaar tegemoet gaan. Laat het jaar goed beginnen met alle goede voornemens en wie weet ontmoeten we elkaar eind januari op het zelftherapieweekend in Beugen.

INHOUDSOPGAVE •

Van de voorzitter

Bestuurszaken

Verslag ZT-weekend

Interview Truus

Reacties

Interview Inge

Stotterbeurs

3e Hausdörfer-dag

Agenda - blz 7

Colofon

Reactie op de Hausdörfer-dag

Toch moet ik ook weer even naar vorig jaar. Toen schreef ik het volgende: “Wie had gedacht dat ik spreken voor een groep leuk zou vinden en dit ook vaker zou doen, had ik enkele jaren geleden voor gek verklaard. Maar het geeft een ontzettend fijn en zeker gevoel dat jij de controle hebt en geen marionet bent van allerlei angsten in je hoofd en van de vele invloeden van buitenaf”! Ik vind dit, voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld, nog steeds zo’n geschenk dat ik middels de Hausdörfer-methode heb kunnen bereiken.

Bestuurszaken Erik Hartemink

WEBVERSIE - UITGAVE STICHTING NATUURLIJK SPREKEN HAUSDÖRFER

1


Babynieuws Op 27 oktober zijn Bernadet en Koen de trotse ouders geworden van een zoon: James Noud Frans.

Bestuurszaken 2012 staat voor de deur. In deze nieuwsbrief blikken we nog even terug op de 2e helft van 2011. Er waren nogal wat HD-momenten de afgelopen maanden, zoals een zelftherapieweekend, de stotterbeurs en niet te vergeten de HD-dag. Om met dit laatste te beginnen; het was voor het 3e achtereenvolgende jaar weer een succes. Bart heeft er een prachtig artikel over geschreven en er zijn veel foto’s gemaakt,

o.a. van onze special guest: Erik Hulzebosch. De ontmoetingen op deze dag hebben ook geleid tot bijzondere interviews met 2 vrouwen, die vertellen hoe zij omgaan met HausdĂśrfer, wat het met ze heeft gedaan en hoe het nu met ze gaat. Lezen dus! In januari zal het zelftherapieweekend worden georganiseerd in Beugen. Hoe het zt-weekend in augustus is geweest, is te lezen in het verslag van Marcel. Veel plezier met deze nieuwsbrief. Mocht

Bestuurszaken Dora

2

je zelf een verhaal willen vertellen over je ervaringen, schrijf dan een mailtje naar de redactie. Dora Krabman secretaris@hausdorfer.eu


Zelftherapieweekend Verslag Hausdörfer Zelftherapieweekend: 19 t/m 21 augustus 2011 Op vrijdagmiddag 19 augustus kwamen de eerste van de 18 deelnemers van het zelftherapieweekend aan in het natuurlijke Bornerbroek vlakbij Almelo. We verbleven in een prachtig gelegen groepsaccommodatie van het Nivon. Om 19.00 uur was iedereen aanwezig en begonnen we met de opening. Na een aantal korte oefeningen in het klankmaken en klanksturen volgde er een uitgebreide voorstelronde. De deelnemers, jong en oud en afkomstig uit het gehele land, moesten onder meer iets vertellen over hun ervaringen met Hausdörfer. Sommigen hadden recent de basiscursus gevolgd, voor anderen was dat al weer meer dan tien jaar terug. Na deze kennismaking was het al aardig laat geworden, maar bleven nog een aantal deelnemers lang napraten onder het genot van een drankje.

De volgende ochtend was het ontbijt al om 8.00 uur. Na het ontbijt en het gezamenlijke opruimen en afwassen werden er gedurende de dag drie keer twee workshops gegeven. De workshops behandelden onderwerpen als: hoe om te gaan met situaties die als moeilijk worden ervaren, spreken in het openbaar, telefoonoefeningen, visualiseringsoefeningen om spreekspanning te verminderen en een bespreking van de Hausdörfer-theorie aan de hand van de metafoor van een fietswiel. Ook was er de mogelijkheid om naar Almelo te gaan om mensen op straat aan te spreken. Om 16.00 uur waren de workshops afgelopen en was er tijd voor ontspanning. Na het diner zou er eigenlijk een informatieavond worden gegeven maar door gebrek aan deelnemers werd er inderhaast door de organisatoren een ‘talentenshow’ georganiseerd. Iedere deelnemer moest aan de hand van een opdracht een voordracht houden.

Op basis van de lengte van het applaus en het oordeel van een ‘deskundige’ jury over onder meer de mate van spreekrust van iedere deelnemer, bleven een aantal deelnemers over die op basis van nieuwe opdrachten nieuwe voordrachten hielden. Op het eind werden drie winnaars aangewezen. Na de talentenshow was er tijd voor een drankje en een hapje. De volgende ochtend gingen enkele vroege vogels een ochtendwandeling maken. Na het ontbijt gaf oud-cursist Michel van den Burg een workshop over Zijnsoriëntatie. Aan de hand van een aantal leuke oefeningen werd een ieder zich bewust van zijn lichaam in relatie tot de omgeving. Hierna gaf Jan Heuvel een korte opfriscursus en behandelde hij nieuwe inzichten in de Hausdörfer-theorie. Na een korte evaluatie werd er afscheid genomen en keerde ieder vol van zijn eigen klanken, weer naar huis. Marcel

Hausdörfer ZT - Weekend Marcel

3


Interview met Truus

Hoe ben je in aanraking gekomen met HD?

Wie ben je, wat doe je?

Ik kwam een jaar geleden in aanraking met Hausdörfer via internet. Ik was het stotteren helemaal zat en dacht: “Nu moet ik er iets aan gaan doen!” De methode sprak me meteen erg aan en een maand later zat ik op de basiscursus. Het was voor mij dus een openbaring toen ik het boek en de reader van Hausdörfer las. Eindelijk herkenning van mijn probleem.

Ik ben Truus en 53 jaar. Ik ben getrouwd, 3 kinderen en werk 16 uur per week bij de gemeente Sint Anthonis. Mijn werk bestaat veel uit het werken met een geautomatiseerd postsysteem en informatie verschaffen aan collega’s. Heb je veel last gehad van het stotteren? Ik stotter sinds mijn 6e jaar. Toen ik elf jaar was heb ik ongeveer een jaar logopedie gehad. Praten op tikjes. Ja, dat kon ik wel nadat ik de logopedist beter leerde kennen en me dus niet meer zo druk maakte. Thuis en op school was er natuurlijk niets veranderd . Heb je therapieën gevolgd? Na de logopedie heb ik de Doetinchemse methode en de Del Ferro methode gevolgd. Ja, ik wilde heel erg graag van het stotteren af, daarom bleef ik extra lang bij Len Del Ferro. En dan die flankademhalingsoefeningen. Nou ben ik erachter dat er niets mis is met mijn ademhaling, maar dat de verkeerde ademhaling een symptoom is en niet de oorzaak.

Ik vond het bijzonder toen mij duidelijk werd dat ik woorden zie tijdens het praten en dat niet-stotteraars dat niet hebben. De theorie van Hausdörfer is erg duidelijk. Het was al een hele opluchting toen ik er met anderen over ging praten. Door de circumambulerende cirkel heb ik veel meer inzicht gekregen in hoe mijn stotteren ontstaat en wat ik aan mijn onzekerheid kan doen. Het is veel meer voor mij dan alleen maar lange klanken maken. Echt lange klanken maken vind ik wel lastig om te doen, dus ik probeer het meer door bewust langzamer te praten en naar mijn stem te luisteren Dit geeft dan veel spreekrust en dus goede ervaringen om op terug te kijken.

Heeft het je studiekeuze en werk bepaald?

Uit: “Ervaringen met HD”

Ik vond het altijd heel erg dat ik stotterde en kon er niet met anderen over praten. Het heeft mijn studiekeuze wel bepaald of eigenlijk niet. Na de HAVO ben ik gelijk gaan werken op een gemeentehuis terwijl ik liever wel had willen doorstuderen. Dit leek mij toch wel eng en koos daarom deze weg.

De eerste dag na de basiscursus: “Toen ik gisteren thuiskwam was ik erg vermoeid. Het eten was klaar dus ik kon zo aanschuiven. Heerlijk! Tijdens het eten heb ik verteld wat we allemaal gedaan en meegemaakt hebben. ook heb ik verteld dat ik van nu af aan ga klanksturen. “Dus wen er maar vast aan”. Eerst waren

Interview Truus Dora

4

de kinderen een beetje lacherig maar ze hoorden meteen dat het werkte. Dus verdere uitleg overbodig. Ik merk dat ik erg veel over praat dus er erg vol van zit. De kinderen vinden het na een tijdje wel genoeg, al snappen ze wel dat ik er vol van ben.” “Ik heb 2 keer bezoek gehad dus veel gepraat. Ook nog een aantal telefoontjes gehad. Ik merk dat als ik de spreekrust heb in het begin van het gesprek dat het ook veel gemakkelijker is om deze langer bij me te houden. Na een tijdje kom ik nog wel eens weer op het verkeerde spoor en probeer dan gauw weer bij te sturen. Dat lukt af en toe. Dus wat leer ik hieruit: eerder beginnen met lange klanken te maken. Ach, het is eigenlijk zo simpel. Ik probeer aardiger te zijn tegen mezelf dus ik vind dat ik het best wel goed bezig ben.” “Vanmiddag naar mijn werk geweest en verteld over Hausdörfer. Het klanksturen ging ook best goed, al praatte ik ook vaak goed maar te snel, zonder aan het klanksturen te denken. De inhoud werd weer belangrijker. Ik merk dat ik dat toch wel moeilijk vind om dat niet te doen. Het was fijn om al die positieve reacties te krijgen. Het “Ja, ik kan” gevoel stijgt met de dag.”


Vervolg Doe je nog aan HD in de vorm van zelftherapie? Ik ben bij een zelftherapiegroep gegaan. Hier haal ik telkens weer veel positieve energie uit en je blijft actief met Hausdörfer bezig. Ook het laatste zelftherapieweekend en de Hausdörfer-dag vond ik erg zinvol. Bij deze bijeenkomsten wordt

je uitgedaagd spreeksituaties aan te gaan die je anders niet zo gemakkelijk opzoekt. Deze contacten zijn voor mij belangrijk om niet zo gauw in het oude spoor terug te vallen. Ook ben ik me in de RET-methode en NLP aan het verdiepen. Dit helpt mij om positiever en rationeler te denken.

Hoe gaat het nu? Ik zit beter in mijn vel en het praten gaat steeds handiger. Ik weet wel dat ik nog een tijd bewust met Hausdörfer bezig zal zijn voor ik echt vrij ben. De overtuiging dat ik het kan is goed geaard en nu zoveel mogelijk “niet te veel denken, maar doen!

Reacties op de Hausdörfer-dag Ik heb een zekere weestand en angst om in te openbaar te spreken voor een groep (en ik stotter niet eens)…

Ik heb net als vorig jaar weer genoten van de Hausdörfer-dag! Wat een bevlogen workshops waardoor je echt weer aan het denken wordt gezet. Super... Ik pluk er nu al weer de vruchten van. We mogen er allemaal zijn en mogen ook trots op ons zelf zijn. De lezing van Erik Hulzebosch was erg herkenbaar voor mij. Wat heeft stotteren toch veel te maken met angst, het geloven in jezelf, onverstoorbaarheid en gewoon doen wat je wilt doen! Laat het stotteren je niet tegen houden!

Toen zag ik jullie allen stuk voor stuk praten onder elkaar, met mij en zelfs voor de groep en dat gaf me toch wel stof tot nadenken. Hoe kon ik bang zijn terwijl ik gewoon kan praten…Dus een woord dat ik eventueel (voor mijn idee) fout zou kunnen zeggen zou ik zo weer aan kunnen vullen… Dus lieve mensen ik ben niet meer bang.En weet ook al lijkt het zo dat jullie alleen angst voelen om te praten, de ‘gewone’ prater heeft dat dus ook (alleen zonder reden)

De Open-Mic was ook weer opzienbarend. Waar vorig jaar met moeite de eerste mensen voor de groep gingen staan, leek iedereen wel te willen! Het geloof in jezelf straalde van iedereen af! Het was goed om er weer te zijn! Ook de nieuwe contacten met ‘lotgenoten’ zijn altijd fijn! Op de terugweg in de auto heb ik constant met een smile op mijn gezicht gezeten. Dat kan niet anders dan een goed teken zijn!

Wat een inzichten hebben jullie mij allemaal gebracht. Echt wauw. Dank jullie wel dat ik deze dag heb mogen meemaken en zoveel leuke mensen heb mogen spreken… Dank voor jullie wijze les voor mij!!!

BART over de Hausdörfer-dag

Op naar volgend jaar Ik hoop in 2012 een start te kunnen maken met een nieuw project: “Verstoppertje spelen of stotteren”. Graag betrek ik jullie daarbij. Dus jullie horen nog van me. Ojah: de reader van de Hausdörfer-therapie die ik na afloop ontving was na twee dagen uitgelezen. En ik ben zelfs al weer een stuk wijzer. Hieruit blijkt maar weer dat Hausdörfer je elke dag nog nieuwe inzichten kan geven en handvatten aan kan reiken. Dus uitgeleerd zijn we nooit. Voor het nieuwe jaar wens ik iedereen een jaar waarin alle angsten worden overwonnen, je jezelf kan en mag zijn en zoals Erik Hulzebosch zei: ‘heb schijt aan wat anderen van je vinden en doe je ding!”. Ik hoop jullie volgend jaar allemaal weer te zien en laten we er met z’n allen voor zorgen dat er nog meer mensen komen dan dit jaar. Dus laten we 2012 Hausdörfer nog meer promoten! Bart

Interview Truus Dora

5


Interview met Inge Wie ben je en wat doe je? Hallo, mijn naam is Inge en ik ben 40 jaar. Ik woon samen met Jaap en heb 2 kinderen: Jens; hij is 10 jaar en Meis; zij is 4 jaar. We wonen in Veldhoven. Sinds 1998 ben ik zelfstandig ondernemer. Ik heb een secretariaatskantoor en werk bij diverse relaties op kantoor. Overal waar ik kom is het hectisch, anders word ik niet ingehuurd. Inmiddels heb ik een netwerk met freelancers opgebouwd, waarmee ik prettig samenwerk. Heb je veel last gehad van het stotteren? Ik stotter al zolang ik me kan herinneren. Ik heb er erg veel last van gehad. Niet dat andere mensen het hoorden. Maar ik deed er ook alles aan om het te vermijden. Andere woorden, woorden in zinnen omdraaien. Denken in letters (want voorlezen kon ik wel) enz. Dit werkte maar

tijdelijk. Ik stond er iedere dag mee op en ging er weer mee naar bed. Het kostte veel energie, om niet te laten horen dat ik stotterde. En als ik dan een keer een hoorbare stotter had, dan werd erom gelachen. Daar kon ik dan dagen boos en verdrietig over zijn. Omdat ik er nooit met iemand over gesproken had (zelfs niet met mijn familie of beste vriendinnen), stond ik hier helemaal alleen in en droeg ik een groot “geheim” met me mee. Ik was helemaal geobsedeerd. Als ik iemand hoorde praten en deze persoon zei een woord bijvoorbeeld 3 keer, dan was ik de stotters/ haperingen aan het tellen. Ik was niet bezig met de boodschap, maar met de manier van spreken. Heb je therapieën gevolgd? Op de lagere school heb ik wel logopedie gehad, maar ik wist toen zelf niet waar het

Interview Inge Dora

6

voor was. Dit is mij nooit duidelijk verteld. En ik heb tijdens de start van mijn bedrijf logopedie gevolgd. Dit was erg verhelderend. Heeft het je studiekeuze of werk bepaald. Het stotteren heeft een groot deel van mijn leven bepaald. Als ik bijvoorbeeld in de klas een antwoord wist en ik dacht dat het niet vloeiend zou lukken, zei ik gewoon dat ik het antwoord niet wist. Vroeger wilde ik lerares worden. Maar daar mijn spraakbeperking, ben ik na de Havo de Schoeversopleiding Directiesecretaresse en ESA (Europees Secretaresse) gaan doen. Ik dacht toen: “Laat mij maar lekker ergens achter in een kantoor typen, dan hoef ik niet te praten.” Het werk in de praktijk pakt echter anders uit. Veel telefoon, gesprekken met klanten, collega’s, leveranciers noem maar op. Ik kan nu wel snel typen ;-).


vervolg interview Hoe ben je in aanraking gekomen met HD. Doordat ik al jarenlang last had van mijn stotters, ben ik gaan zoeken op internet naar een cursus. In eerste instantie kwam ik uit bij Del Ferro. Maar die cursus duurt vrij lang. Door wat ‘muisklikken’ kwam ik uiteindelijk terecht bij Hausdörfer. Deze wijze sprak mij direct aan, want als ik alleen ben spreek ik vloeiend zo ook tegen een baby of een huisdier.

Uit “Ervaringen met HD”. De dagen na de basiscursus “Vanochtend fris en fruitig uit bed gestapt. Ik was bekaf van de 2-daagse training. Vol enthousiasme m’n vinger in mijn oor gedaan en gaan klanken. Geweldig!!!.... Tot het moment dat ik mijn kinderen op ging halen. Wat val ik toch snel terug in mijn oude ritme. Was weer bezig te denken in woorden. Heb wel meteen de draad weer opgepakt door te luisteren naar mijn klanken. Bij de bestelling van een kkkroket baalde ik maar kort! Ik heb toch besteld wat mijn zoontje wilde (dus er geen frikadel van gemaakt)!! Verder heb ik de rest van de dag eigenlijk geen spreekspanning gehad.” “Weer een mijlpaal bereikt. Ik heb m’n vriendin verteld over de therapie. Haar eerste reactie was dat zij mij nooit hoort stotteren. Ook heeft zij nooit iets gemerkt van de spreekspanning. Na mijn uitleg was ze heel begripvol en gaf zelfs aan dat ze mijn spraak rustiger vond. Alleen maar complimenten dus.”

“Mijn vriend heb ik nu ook verteld hoe ik me voorheen altijd voel(de) en de impact van het weekend (dat ik niet bestelde in een restaurant wat ik eigenlijk wilde en de invloed van het stotteren op mijn schoolkeuze). Achteraf wel een opluchting dat ik hier niet meer alleen in sta. Zijn reactie was wel dat hij dit nooit aan mij heeft gemerkt. Hij vindt mij altijd een kwebbel. Hij probeert nu ook mee te klanken. Het grappige is dat mijn vriend moeite heeft met klanken. Ik denk dat ik hem de volgende keer maar meeneem ;-). Mijn dochtertje verlengt nu net zoals ik en moet daar erg om lachen.” “Van Jan nog de tip gekregen mezelf op te nemen en terug te luisteren. Dat ga ik zeker doen.” “Ik heb een vergadering gehad en ik merk dat ik in een groep toch onzekerder ben. Ondanks dat ik probeerde naar mijn klanken te luisteren, ging niet alles soepel. Wel heb ik geen woorden vermeden. En heb zelfs een stotter laten komen, waarvoor ik me minder schaamde dan voorheen. Ik heb alles gemeld in de vergadering wat ik wilde.” Doe je nog aan HD in de vorm van zelftherapie? Ik heb het afgelopen jaar nog zelftherapie gevolgd, maar omdat het niet meer zo speelt in mijn dagelijks leven, heb ik dit losgelaten. Wel ga ik 1x per jaar naar de HD-dag. Ik zit er nu over te denken om een NLP-training te volgen. Lijkt mij ook wel interessant.

Interview Inge Dora

7

Hoe gaat het nu met je? Op dit moment gaat het erg goed. Natuurlijk heb ik ook nog wel eens een terugkeer. Het heeft bij mij ook te maken met mijn emoties en hoe ik in m’n vel zit. Ik heb namelijk een traag werkende schildklier. Als deze niet goed staat ingesteld met medicatie, ben ik meer moe en lusteloos. Dat merk ik direct aan mijn spraak. Voorheen zat ik dan in zak en as en nu denk ik: “Dat komt wel weer goed, morgen weer een dag.” Volgens Jan ben ik vrij. Grappig dat hij mij dat moest vertellen. Ik denk dat ik zeker op de goede weg ben. Voorheen was ik iedere minuut met mijn spraak bezig en nu zijn er echt weken dat ik er niet aan denk. Geweldig dus! Ik praat er ook veel meer over als het op mijn pad komt. Ook dit interview is weer een stap. Voor de HD keek ik vooral naar wat niet goed ging (en strafte ik mezelf) en na de HD kijk ik naar wat er WEL allemaal goed gaat. Ik heb een fijn gezin, veel lieve vrienden een goedlopend bedrijfje. Maar boven alles: “ik zit lekker in mijn vel, mede dankzij HD!!” Weg neerwaartse spiraal, IK KAN, yes!!!!

AGENDA: ZT weekend: 27 t/m 29 januari te Beugen Workshop Zijnsoriëntatie/Hausdörfer: 18 februari Workshop Luisteren en Spreken vanuit je Hart: 15 maart


Stotterbeurs Op de nationale Wereldstotterdag, 22 oktober, werd de 3-jaarlijkse stotterbeurs gehouden, deze keer in Apeldoorn. Het was voor mij de eerste keer dat ik erbij was. Er waren meer dan 20 kraampjes; bij deze kraampjes kon men informatie inwinnen over de diverse stottertherapieën, voorlichting over stotteren (NFS) en opleidingen. De kraampjes waren voorzien van posters, vlaggen en natuurlijk veel foldermateriaal. Zo ook de Hausdörfer-kraam waar ik samen met Jan en Koen de hele dag informatie heb gegeven aan belangstellenden. Er

kwamen veel mensen voor de eerste keer, maar ook “oude” bekenden: ex-cursisten die een kijkje kwamen nemen. We hadden een gunstige plek; bij binnenkomst kon je de blauw-witte HD-kraam niet missen. De belangstelling was dan ook vrij groot; dit was ook het geval bij de presentatie ‘s middags die door Jan werd gegeven in een zaal van het complex. Er moesten zelfs stoelen bij worden geschoven. Naast presentaties en workshops van de diverse therapieën waren er lezingen over wetenschappelijke onderzoeken en waren er films om te bekijken. Wereldstotterdag was de mediawereld ook

Stotterbeurs Dora

8

niet ontgaan; het kwam in het nieuws, o.a. bij Powned, Omroep Max en TV Gelderland en er werden dan ook veel interviews gegeven. Mooi om te zien dat alle geïnterviewde (ex-)stotteraars gewoon hun zegje deden, vaak met veel humor. Het maakt het onderwerp ‘stotteren’ minder beladen en juist deze vrijheid en openheid kan mensen over de streep trekken om een therapie te gaan volgen. Het maakt de keuze voor een therapie misschien wat makkelijker op een stotterbeurs. Je krijgt veel informatie en kan direct vragen stellen aan therapeuten en ervaringsdeskundigen. Al met al een mooie ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft met stotteren.


3e Nationale Hausdörfer-dag 19 november 2011 stond de 3e Nationale Hausdörfer-dag op het programma. Wederom vond deze mooie dag plaats in het centraal gelegen Doorn. Ook dit jaar mocht ik weer dagvoorzitter zijn. Dit was weer een spannende, leerzame en vooral leuke ervaring! Van vorig jaar kon ik mij nog herinneren dat ik ontzettend zenuwachtig was: ik kende de locatie niet, had niet echt een idee van de deelnemers en de sfeer en last but not least: spreken voor een groep brengt natuurlijk een dosis gezonde spanning mee. Dit jaar was er wederom een mooi programma, naar mijn mening zelfs mooier dan vorig jaar, een enthousiast Hausdörfer-team en een gastspreker, Erik Hulzebosch, die we vorig jaar niet wisten te strikken.

Aandachtspunten voor 2012 Een paar kleine tegenvallers waren er dit jaar naar mijn mening ook. Het deelnemersaantal was redelijk maar kan beter. Hoe geweldig zou het zijn als we volgend jaar meer mensen warm kunnen maken voor de 4de Nationale Hausdörfer-dag. En dan ook meer mensen die nog met Hausdörfer in aanraking moeten komen. Ook het aantal kinderen met ouders kan volgend jaar misschien hoger. De workshop die Jan Heuvel en Koen Clevis hadden willen geven, ging door te weinig animo niet door. Erg jammer want in een vroeg stadium kan er veel schade worden voorkomen. Hiermee wil ik zeggen dat de kinderen niet van logopedist naar stottertherapeut worden gesleept waardoor het beginnend stotteren zich kan ontwikkelen tot chronisch stotteren. En dit willen we voorkomen.

Hausdörfer-dag Bart

9

De gastsprekers en Workshops Tijdens de Hausdörfer-dag waren er zowel workshops als een inspirerend levensverhaal van Erik Hulzebosch. Waar er vorig jaar twee bevlogen personen geheel belangeloos workshops gaven aan de deelnemers waren dat er dit jaar drie. Naast Marjon Landheer (Luisterend Spreken, Spreken Vanuit Je Hart), Noud Raaijmakers (NLP) werd er een derde workshop gegeven door Michel van den Burg (Zijnsoriëntatie). De circumambulerende werking die in de Hausdörfer-therapie is verwerkt, is in deze trainingen terug te vinden. Een geweldige aanvulling op de Hausdörfer-methode.


Michel van den Burg De Workshop van Michel van den Burg was fijn om mee te maken. Met de ogen gesloten, helemaal weer even tot rust komen en ervaren waarom je er mag zijn. En ook wat het gevoel is van het toelaten van angsten, spannende situaties en ‘vijanden’ werd ervaren. Dit wel direct gevolgd met het ervaren van een veilige omgeving, vriendschap en dergelijke. Het was fijn om te merken wat dit met mijzelf deed. Het einde van de workshop bestond ook uit een les die ik mee naar huis neem. Een oefening waarbij negatieve gevoelens ook echt zwaarder zijn om te ‘dragen’.

Marjon Landheer Wat heb ik ook genoten van Marjon. Een persoon die echt spreekt vanuit het hart

en mij ook raakte met haar persoonlijkheid en bevlogenheid. Omdat ik vorig jaar al de boeiende workshop had gevolgd en de belangstelling overweldigend was, heb ik even meegekeken en genoten van hoe de groep op haar reageerde. Wat ik ook mooi vond was dat Marjon zei dat de mensen die ze hier ontmoet zo ontzettend open, sociaal en gevoelig zijn. Mooie eigenschappen. Ik herken dit in ieder geval in mezelf en ook in de vele deelnemers van de dag. Niks geen stoere praat, geen poespas maar gewoon jezelf zijn.

Noud Raaijmakers Noud Raaijmakers raakte veel mensen tijdens het begin van de workshop door een verhaal over zijn zoon. Ik voelde een kleine gelijkenis. Zelf speel ik ook in een band en bij het zingen en gitaarspelen zat

Hausdörfer-dag Bart

10

ik mijn comfortzone. Heerlijk. Maar bij een interview was ik als de dood dat mij wat werd gevraagd. De vraag: wat is je favoriete band mocht mij echt nooit gesteld worden. Want de M van Metallica kon ik niet uitspreken toen ik 12 was. Door middel van enkele oefeningen liet Noud ons zien hoe makkelijk we voor de gek zijn te houden. Is datgeen wat we waarnemen er ook wel? Laten we ons niet teveel beïnvloeden door anderen? Wij raken door een kleine reactie van een ander of door een interne twijfel bij een stotter uit balans. De kans om in een negatieve spiraal te komen is dan groot. Met behulp van het sterken van de ik-kan gedachte, door onder andere positief te denken, en constant blijven doorleren (circumambulerend) kunnen we het een heel eind schoppen.


Erik Hulzebosch Erik Hulzebosch kwam aan het eind van de dag zijn levensverhaal vertellen. Een verhaal waar de meesten van ons zich in herkenden. Er was veel respect voor Erik vanuit de zaal. Maar ook andersom. Hij is één van de voorbeelden voor velen van ons. Van verlegen jongetje dat situaties uit de weg ging, “liever 4de en geen medaille dan op het podium met risico op een interview”, om maar niet te hoeven spreken naar een spreker die ruim 200 boekingen per jaar heeft. De situaties die hij vertelde kwamen velen bekend voor. “jezelf dommer voor doen dan je bent”, “praten met een onbekende erbij was een ramp”, “waarom kon ik wel zingen maar geen zinnig woord uitspreken” en zo kunnen we nog wel even door gaan. Onbewust sprak Erik over het proces naar vrij worden waarbij veel aspecten uit de Hausdörfer-therapie eigenlijk een rol speelden. Zo gaf hij aan dat angst een grote rol speelde, flegma van groot belang is voor het vrijwordingsproces, acceptatie belangrijk is en “gewoon doen en schijt

hebben aan anderen”. Ik denk dat als hij de reader van de therapie leest, begrijpt dat zijn verhaal voor ons zo ontzettend leuk was. En hij sprak bijna een uur! Geweldig! Wat een ervaring Het mooiste moment voor mij was het uitwisselen van ervaringen. Geweldig om te zien en te horen dat er mensen naar voren kwamen en de uitdaging aangingen om hun klanken te maken. Ik dacht toen ook terug aan de tijd, nog maar kort geleden, dat het angstzweet en de ‘hartkloppingen’ bij mijzelf aan de orde van de dag waren. Echt geweldig om te zien! Voor velen en voor mij geldt in ieder geval één ding: het is een proces. De therapie is geen wondermiddel. Maar je neemt een grote rugzak met bruikbare bagage mee waar je echt heel veel mee kan. Voor mijzelf is stotteren een proces geweest van accepteren, angsten overwinnen, ongevoelig worden voor stotteren en reacties van anderen en heel vaak op m’n bek gaan maar altijd sterker opstaan. Binnenkort ga ik een conflicttraining volgen en mag ik weer voor de zoveel-

Hausdörfer-dag Bart

11

ste keer een workshop geven voor mijn werk. Iets dat ik jaren geleden nooit dacht te kunnen en durven doen. Maar spannend is het nog steeds. Maar leuk ook en dat was het vroeger zeker niet. Veel indrukken, veel energie Net als vorig jaar was het een dag om niet snel te vergeten. En ik moet zeggen dat ik vol nieuwe ideeën en vol positieve energie in de dichte mist naar huis reed! Energie kreeg ik van de deelnemers die met lef en flegma tijdens de Open-Mic ‘gewoon’ voor de groep hun verhaal deden. Energie kreeg ik van de workshops van Marjon, Noud en Michel. Is dat wat zij doen ook iets voor mij? Mensen proberen te inspireren en met nieuwe inzichten en handvatten ‘naar huis sturen’? Misschien wel. Ik denk dat ik voor mijzelf dit jaar weer op ontdekkingsreis ga. Waar krijg ik energie van: mensen helpen en hen zien genieten van het leven. Voor mij was het een dag om niet snel te vergeten.


Colofon

De Nieuwsbrief verschijnt in juni en december. De Nieuwsbrief wordt per mail verzonden aan alle donateurs en belangstellenden en kan worden gedownload van www.hausdorfer.eu

Contactpersonen Zelftherapiegroepen

Bestuur van de Stichting Natuurlijk Spreken Voorzitter: Erik Hartemink Tel.: 06 4213 0645 voorzitter@hausdorfer.eu Secretaris: Dora Krabman secretaris@hausdorfer.eu Tel.: 06 3080 1386 Penningmeester: Björn Wedding Tel.: 06 4036 9407 penningmeester@hausdorfer.eu Bestuurslid zelftherapie Björn Wedding Tel.: 06 4036 9407 ztw@hausdorfer.eu Bestuurslid voorlichting: Martijn Sandee Tel.: 023 534 0447 voorlichting@hausdorfer.eu Redactie: Dora Krabman redactie@hausdorfer.eu Lay-out: Ton Krabman Website http//www.hausdorfer.eu Girorekening 7706022 t.n.v. Stichting Natuurlijk Spreken Winterswijk Bij betalingen vanuit het buitenland heeft u de volgende gegevens nodig: IBAN: NL 36 INGB 0007 7060 22 BIC: INGBNC 2A Vaak zijn er geen of weinig kosten aan verbonden. Informeer hiervoor bij uw bank.

Amsterdam Maarten Jurrjens Tel.: 0251 671 490 amsterdam@hausdorfer.eu Assen Wim Ratering Tel.: 06 3010 7525 assen@hausdorfer.eu Breda Paul van Dijk Tel.: 0162 671 021 breda@hausdorfer.eu Eindhoven Bob Jakobs, Tel.: 06 2316 9128 eindhoven@hausdorfer.eu Ermelo Dora Krabman Tel.: 06 3080 1386 ermelo@hausdorfer.eu Leiden Paul Blijboom Tel.: 020 664 0870 leiden@hausdorfer.eu Nijmegen Daniël Derksen Tel.: 06 5233 1557 daan_derksen@hotmail.com nijmegen@hausdorfer.eu Westerhaar Maarten Maneschijn Tel.: 06 2316 9128 almelo@hausdorfer.eu Winterswijk Björn Wedding Tel.: 06 4036 9407 winterswijk@hausdorfer.eu WEBVERSIE - UITGAVE STICHTING NATUURLIJK SPREKEN HAUSDÖRFER

6

12

Nieuwsbrief 2, 2011  

Hausdorfer-nieuwsbrief

Nieuwsbrief 2, 2011  

Hausdorfer-nieuwsbrief

Advertisement