Rally Tron 2022

Page 1

NORDENS MEST SPEKTAKULÆRE RALLY! 8. OKTOBER 2022 Program side 4 Rallyvettreglene side 5 Ti fartsetapper side 6-7

Utgitt av: KNA Fjellregionen

hausbyra.no

TRONFJELL BESTIGES IGJEN

Tronfjell bestiges igjen side 3

Program Rally Tron 2022 side 4 Rallyvettreglene side 5

Ti fartsetapper med ulike utfordringer side 6-7

Anders Grøndal - Det kiler i magen enda side 8-9

Henning Isdal - Sagaen om et mektig fjell og rallybiler på vei mot himmelen side 10-11

Kongen av Tronfjell side 12-13 Rally Quiz side 14

Startliste Rally Tron 2022 side 15-16

I 2019 ble første året Rally Tron gikk av stabelen. Vi i KNA Fjellregionen vil takke alle som var med for å få til dette arrangementet. Dette gjelder funksjonærer og nøkkelpersoner. Vi takker spesielt Bjørn Gulbransen og Henning lsdal, for den støtten dem har vist oss. Takker også Nord-Østerdal Motorsport for det gode samarbeidet.

KNA Fjellregionen så sitt lys oppi fjellregionen august 2020. Vi som holder på med Rally Tron er kjempeglade for at vi klarte å stifte KNA Fjellregionen. Vil også takke KNA sentralt for all hjelp vi har fått fra dag 1. KNA Fjellregionen står som arrangør og er glad for at det spektakulære billøpet nå kommer ut for andre gang.

Rally Tron skal være i Kjell Aukrust sin ånd. Han var glad i fart og spenning, og om han hadde levd

i dag hadde han vist en stor glede over det som nå skjer på Tron, konstaterer KNA fjellregionen. Åpningen av det unike billøpet er på Huset Aukrust lørdag 8. oktober. Her vil det bli en presentasjon av alle rallysjåførene, samt at selve billøpet starter her. Første bil ut er kl. 09:00

De siste tre årene har vært avgjørende for å få realisert drømmen om Rally Tron skal eksistere videre. KNA Fjellregionen vil takke Jan Inge

2 RALLY TRON 2022
Layout:
INNHOLD

Gjermundshaug for at han alltid har vært positiv til utvikling av Tronfjell, og deriblant Rally Tron. I 2020 ble det ikke arrangert Rally Tron på grunn av koronasituasjonen som oppsto. I 2021, etter at Norge hadde åpnet opp igjen, prøvde KNA Fjellregionen på nytt. Vi måtte beklagelig avlyse, pga. for få påmeldte.

Årets utgave har fått over det dobbelte med så mange kilometer med fart i forhold til 2019-versjonen. Det vil bli hele ni fartsetapper, opp mot kun fire i 2019.

Årets utgave av Rally Tron er kandidatløp for å arrangere NM-runde i 2023. Det vil si, klarer vi å gjennomføre et løp uten store feil, da vil siste runden i NM bli kjørt på Tronfjell i 2023. Gjør vi det får vi endelig fått satt Alvdal på motorsportkartet.

I hovedgruppa som jobber med Rally Tron er det åtte ildsjeler. I tillegg har mange flere bidratt med andre oppgaver, da det kreves en stor dugnadsånd dagene før, under og etter billøpet. KNA Fjellregionen anslår at flere har brukt 50 til 80 prosent av fritiden sin på å realisere årets utgave.

Den første utgaven av Rally Tron ble en stor suksess både sportslig og for publikum. Omtalene var gode, og det virker som de aller fleste synes det var stor stas å få noe slikt opp til Fjellregionen.

KNA Fjellregionen sine tanke bak billøpet er å skape en aktivitet for alle aldre, og litt for de som føler de faller utenfor de vanlige idrettene. For oss er det viktig å skape aktivitet for folk, bygda og resten av regionen.

Det blir spennende å se responsen av årets Rally Tron. Dette blir kjempebra», avslutter KNA Fjellregionen.

Vi oppfordrer alle tilskuere å betale inngang. Det vil bli brukt Vipps som betalingsform. Billettsalget vil gå på tillitt. Dette er viktig inntekt for at Rally Tron skal bestå i årene som kommer.

Vi skal gjøre vårt beste for at dette blir en dag en ikke glemmer på lenge.

Vi ønsker alle velkommen både som utøver og publikum til Nord-Europas mest spektakulært Rally.
RALLY TRON 2022 3

PROGRAM

RALLY TRON

FREDAG 7. OKTOBER

LØRDAG 8. OKTOBER

hovedkvarter

bil ut fra serviceplass

bil ut fra Huset Aukrust

bil i mål forventes

Huset Aukrust

av resultater

BILLETTPRISER:

07:00 Rally
åpner 08:56 Første
09:00 Første
16:06 Første
ved
18:00 Offentliggjøring
18:30 Premieutdeling tidligst
07:30-09:00 Administrativ innsjekk 1 17:00-20:00 Administrativ innsjekk 2 18:30-20:30 Teknisk kontroll hos Tronsli Bil & Karosseri
Voksen kr 300,Barn mellom 8 og 16 år kr 150,2 voksne og barn i egen husstand kr 750,1 voksen og barn i egen husstand kr 450,Barn under 8 år går gratis. Vipps nr.: 709363 NB! Det vil gå funksjonerer å kontrollere betalt inngang. 4 RALLY TRON 2022
2022

RALLYVETTREGLENE

Disse rallyvettreglene er utarbeidet av Norges Bilsportforbund, og vi oppfordrer alle til å følge disse for sin egen og andres sikkerhet.

Respekter skilt og avsperringer. Områder som ikke er merket som publikumsområde må ansees som risikoområde.

Følg sikkerhetsvaktenes anvisninger. De er der for din skyld!

Ha respekt for bilenes fart og unngå å ferdes i selve rallytraseen.

Stå oppreist med god avstand til veien og følg bilene nøye. Hold sansene skjerpet til siste bil har passert.

Sitter du ned, så finn et sted ekstra langt borte fra veien.

Bruk sunn fornuft, hjelp også andre til å stå sikkert plassert.

Stå aldri etter en dump, hopp eller bakketopp.

Vær oppmerksom på at tidsintervallet mellom rallybilene varierer.

Barnevogn, akebrett, sykler og lignende er forbudt langs rallyløypa. Hunder skal alltid holdes i bånd dersom de må være med.

Alkohol og rally hører ikke sammen og husk at en god rallytilskuer forsøpler ikke naturen.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. RALLY TRON 2022 5

NI FARTSETAPPER - MED ULIKE UTFORDRINGER

En generell og felles beskrivelse av trasèen er knapt mulig, da fartsetappene har svært forskjellig karakter. Fra tekniske skogsbilveier til veldig raske partier med topphastigheter nær 200 km/t. Rally Tron inneholder også spektakulære og unike elementer som vi ikke finner maken til hverken i norsk eller europeisk rallysport. Tronfjellveien til toppen av Østerdalens signaturfjell Tron i Alvdal er Norges nest høyeste bilvei, og med utsyn til store deler av Sør-Norge. Det er denne veien, og bruken av den som fartsetappe i rally, som gjør Rally Tron til et unikt arrangement. Løypa kan være utfordrende for både sjåfør og kartleser. Alle fartsetappene foregår på grus.

SS1 – AUMÅSEN 1

Start ved Fylkesvei 2222, over Aumåsen og målgang rett før Fylkesvei 30. Mye klatring oppover første 1,5 km, smal og svingete vei. Vanskelig etappe som vil stille krav til fører og kartleser. Etappens lengde ca. 5,35 km.

SS2 OG SS6 – RIPAN

Disse to etappene går over Ripanveien. Start nede i Kjæreng og målgang ved grustaket på Auma. Dette er etapper som er veldig raske de første 5 km, men deretter mer utfordrende pga mer svinger frem mot mål. Etappens lengde ca. 6,08 km.

6 RALLY TRON 2022

SS5 – AUMÅSEN

Start ved Fylkesvei 2222, over Aumåsen og målgang rett før Fylkesvei 30. Mye klatring oppover første 1,5 km, smal og svingete vei. Noen raske partier. Vanskelig, men også en artig etappe som vil stille krav til fører og kartleser. Etappens lengde ca. 6,49 km.

SS3 OG SS7 – HAMDALEN

Starter i Sivildalen og har målgang ovenfor Steimoegga. Denne etappen har både raske og svingete partier. Lengde ca. 10,3 km.

SS4 OG 8 – ÅSVANGAN

Er rask store deler av etappen. Siste delen av etappen blir det bratt og svingete nedover til målgang i Plasslien. Lengde ca. 7,8 km.

SS9 – TRONFJELLVEIEN 1

Start på Kattmoen og målgang på toppen av Tronfjell. Her skal det klatres i underkant av 1200 høydemeter. Rask og bred vei opp til Flattron, deretter en svært krevende vei, med mange hårnålsvinger opp til toppen av fjellet. En fantastisk utfordring for utøverne! Etappens lengde ca. 13,97km.

RALLY TRON 2022 7

- DET KILER

I MAGEN ENDA!

Anders Grøndal minnes første utgaven av Rally Tron i 2019. Utsikten og

omgivelsene i Norges høyeste rally har satt sine spor, selv hos Grøndal.

En av Norges store rally-profiler, Anders Grøndal deltok på første utgaven av Rally Tron i 2019. Han er full av lovord om arrangementet. - Rally Tron var en fantastisk opplevelse! Jeg hadde selvsagt høye forventninger til Tronfjellprøven, og den innfridde og litt til, sier Grøndal.

«Fartsetappen opp til Tronfjell minner om en light-versjon av bakkeløpet Pikes Peak. Det er helt rått å kjøre opp til toppen av Tronfjell, som er Norges nest høyeste bilvei».

INGEN SPORTSARRANGEMENTER UTEN FRIVILLIGE

Med intet mindre enn 17 NM-gull, er Anders Grøndal en av Norges mest meritterte førere. Han har deltatt på utallige rallyer i inn- og utland. Han fremhever den viktige jobben de frivillige gjør for å gjøre det mulig å arrangere motorsportog andre sportsarrangementer. – Det blir sagt de samme ordene om og om igjen om hvor viktige de frivillige er. Akkurat det er det en grunn til. Egentlig er det ganske lett, uansett sport; uten de frivillige, så er det ikke noen

8 RALLY TRON 2022
ANDERS GRØNDAL.

sportsarrangementer lenger, sier Grøndal. Samtidig understreker han at man selv får mye igjen av å delta i frivillig arbeid - gjennom å skape noe man kan være stolt av, og ikke minst også få stort sosialt utbytte.

FINE PRØVER

På tidspunktet for vårt intervju med rallylegenden Grøndal, har han fremdeles ikke avgjort om han får deltatt på 2022-rallyet, men han er full av lovord om ruta. – Tronfjell hadde mange fine prøver med teknisk kjøring, noe jeg setter pris på. Jeg mener vi med mange løp i Norge sliter med for raske veier, slik at arrangørene må sette opp sjikaner, slik at vi oppfyller kravet i henhold til regelverk, forteller han.

Han sier arrangøren hadde gjort en solid jobb på forhånd, slik at arrangementet fløt utrolig bra hele dagen. – Jeg kommer aldri til å glemme utsikten da vi gikk gjennom skylaget på vei ned i 2019. Det kiler i magen enda, sier Anders.

HELT TRONTOPP: Anders

Grøndal, som har en lang rekke norgesmesterskap bak seg, vant Rally Tron sammen med kartleser Marius Fuglerud.

De var svært positive til rallyet, og beskriver det som en "fantastisk opplevelse". Foto: Lars Vingelsgård

RALLY TRON 2022 9

SAGAEN OM ET MEKTIG FJELL, OG RALLYBILER PÅ VEI MOT HIMMELEN

Øyeblikket var spesielt da første rallybil dukket opp over kanten og akselererte på vei innover sletta på Flattron. Kollega Jan Erik Thaulow og undertegnede kjente at nakkehårene reiste seg, mens vi refererte mellomtider og kommenterte kjøringen på vei mot toppen av fjellet på 1666 m.o.h. Flere hundre tilskuere hadde tatt veien opp til høyfjellsletta, og enda flere fulgte den satelittbaserte direktesendingen på nett. For undertegnede var ringen sluttet. Den mer enn 25 år gamle drømmen om et billøp til topps på det mektige fjellet i Østerdalen var blitt til virkelighet.

10 RALLY TRON 2022

AV HENNING ISDAL

Drømmen startet nemlig allerede sommeren 1992, da hele familien kjørte til topps på Tronfjell etter et besøk på Røros. Vi hadde kjøpt nystekte fiskekaker og loff fra Trygstads hjemmebakeri i Kjerkgata og hadde planer om en piknik på toppen. Der oppe blåste det imidlertid såpass friskt at vi kjørte ned i lia mot Tronsvangen, og fant en skjermet og hyggelig plass ved siden av en sildrebekk. Som mangeårig rallyutøver tenkte jeg umiddelbart at Tronfjellveien var unik. Knapt noe annet sted i Europa finner du lignende veier som går helt til toppen av mektige fjell, og det var nettop det som startet tankeprosessen.

Senere det samme året, altså høsten 1992, arrangerte den tidligere rallystjernen Erik Aaby, Rally Norge. Dette var et ambisiøst billøp med mer enn 30 mil fartsetapper, hvor mange av disse milene var på velkjente veier i fjellet. Det er ikke så ofte det kjøres rally i fjellet, men Numedalsrally stikker seg ut med sin legendariske etappe Smådøla, med den nordligste delen på snaufjellet mer enn 1000 m.o.h., og en fantastisk fartsfylt tre mil lang trasè.

Rally Norge i 1992 gikk også i Østerdalen og på fjellveier. Den første dagen kjørte vi Osdalsveien opp fra Nordre Osen til Rendalen. Etter en matpause på Tiurn Kro ved Koppang, kjørte vi to fartsetapper på Imsdalsveien og Vinjeveien over mot Gudbrandsdalen. Senere i løpet kjørte vi klassiske fjellveier som Peer Gynt-veien, Peer Gynt Setervei, Jotunheimveien og Panoramaveien i Valdres. Dette eventyret var jeg så heldig å være med på som kartleser for Roar Vannebo, i en heftig firehjulsdrevet Toyota Celica GT4. Vi endte for øvrig på en total 3. plass, og best av de norske, etter de umulige svenskene Mats Jonsson og Per Eklund, noe vi var svært fornøyd med.

Erik Aaby, som i 1975 sørget for den til da beste internasjonale prestasjonen av en norsk rallyfører da han ble nr. 5 i den britiske VM-runden RAC Rally, har en utrolig kunnskap om geografi og veier i Sør-Norge. Han visste selvsagt om at det gikk an å kjøre bil til topps på Tronfjellet. – Du skjønner det, Henning, at Tronfjellveien egner seg dårlig fordi den ikke er gjennomgående. Skal man kjøre der må man ha en lang pause på toppen før bilene kan returnere ned i dalen igjen samme vei, forklarte han meg.

Drømmen slapp imidlertid ikke taket. I 2013 tok vi kontakt med veiens eier Jan Inge Gjermundshaug. Da fikk vi anledning til å reise opp, og lage en film om Tronfjellveien som potensiell bilsportarena, der Pekka Lundefaret kjørte sin fireseters Mini Cooper Rallytaxi

opp til toppen. Pekka, den gale mannen som et par år senere satte verdensrekord med sittegressklipper på Torp Lufthavn ved Sandefjord med 215 km/t (gressklipperen hadde V8-motor på drøyt 400 hk!), var over seg av begeistring.

– Norges svar på Pikes Peak, en helt unik opplevelse, utbrøt Pekka da han sto på toppen 1666 m.o.h. I 2019 klarte John Magne Lunaas og flere andre ildsjeler i motormiljøet i Alvdal å realisere drømmen om et billøp på Tronfjellveien, som da utgjorde de to siste fartsetappene i historiens første Rally Tron. Det ble en spesiell opplevelse for alle som fikk oppleve det, i særdeleshet undertegnede som allerede i 1992 hadde begynt å sysle med tankene om et billøp på denne veien. Det ble en spesiell dag på mange måter, med strålende sol avbrutt av snøbyger og sur fjellvind. Men stemningen var utrolig god blant alle de som fulgte rallybilene opp og ned på fjellet, og ikke minst blant alle deltakerne som fikk anledning til å oppleve det.

Naturlig nok har det vært vanskelig å arrangere noe som helst de siste par årene, men nå er rallybilene tilbake på Tronfjell. Riktignok vil det ikke bli et stort telt med servering på Flattron dette året, og heller ikke nettbasert TV-sending, men årets utgave av Rally Tron er kandidatløp for å arrangere NM-runde i 2023.

RALLY TRON 2022 11
Lykke til med Norges mest unike rally!
”Knapt noe annet sted i Europa finner du lignende veier som går helt til toppen av mektige fjell...”

KONGEN AV TRONFJELL

1959 bestemte NRK seg for å bygge radio- og Til-sender på toppen av Tronfjell. Brødrene Ottar og Ingvald Gjermundshaug bygget veien, og i dag, 60 år senere, er Norges høyeste bilvei til topp fortsatt en del av familien.

Arbeidet med Tronfjellveien ble utført av brødrene Ottar og Ingvald Gjermundshaug fra Alvdal, etter Telegrafverkets oppfordring om at det måtte være ferdig i løpet av en måned.

For egen regning og risiko satte brødrene Gjermundshaug i gang arbeidet. Nå eies veien av Ottar sin sønn, Jan Inge, som var en av de første til å tenke på et rally opp Tron.

– Så tidlig som i 2011 hadde jeg møte med Norsk rallysportforbund og Pekka Lundefaret. Den gangen var vi ikke modne nok til å arrangere, og i tillegg

hadde ikke politikerne og kommunen helt forstått potensialet i Tron, forteller Jan Inge Gjermundshaug.

TOTALSKADET AV FLOM

En søndag i juli 2017 kom det på en halvtime enorme mengder med regn, hagl og snø. Grøftene var dobbelt så djupe som de egentlig skulle, og store deler av veien var ikke til å kjenne igjen. I en periode hvor turistene både regionalt, nasjonalt og internasjonalt hadde fått øynene opp for perlen Tronfjell, ble veien ødelagt.

– Det var forferdelig, konstaterer Gjermundshaug.

Men i kjent stil la ikke Jan Inge Gjermundshaug seg ned for og kvile. Han var fast bestemt på at veien, som går til 1 666 meter over havet, skulle gjenåpnes og bli en turistmagnet for hele regionen. Eller som han kaller det; et fyrtårn.

12 RALLY TRON 2022

Ottar og Ingvald Gjermundshaug på vei opp Tronfjellveien. Foto: Ola Nyeggen

– Det har vært veldig mye arbeid for å få veien bra igjen. Grunnen til at jeg har lagt ned tid og krefter i veien, er interessen rundt Tron. Alle er interessert i fjellet og alle støtter aktiviteten som skjer i og rundt Tron. Når folk setter pris på utviklingen av Tron som et regionalt fyrtårn, er det en glede å stille med god ei, forteller han.

GLAD I FART, SPENNING OG BILER

Nå er veien rustet opp og håndterer møtende trafikk, samt god plass til busstransport. Sesongstart for Tronfjellveien beror på vær og føret, og på hvilket tidspunkt det er farbart i fjellet. Veien er mer enn godt nok rustet for det unike rallyet opp Tron. Eventuelle veiskader under løpet er Gjermundshaug forberedt på.

– Etter full fart en hele dag med rallybiler opp Tron vil jeg bli

KONGEN AV TRONFJELL: Få personer har et så nært forhold til Tronfjellveien og Tron som Jan Inge Gjermundshaug. Han har mye av ærene for at dagens vei holder en høy standard. Foto: Tore Rasmussen Steien.

Jan Inge (2) på Tron en vinterdag sammen med pappa Ingvald og Else Kirsten Vårli.

overrasket om ikke veien har tatt noe skade, men eventuelle skader skal selvsagt fikses til ny turistsesong, opplyser han. Gjermundshaug har selv aldri vært stupende interessert i rally, selv om han nå uhemmet heier frem Rally Tron. Uansett synes han at rally er en av de likeste motorsportidrettene. Jeg er interessert i fart, spenning og biler, og da er rally litt artig, smiler han.

HÅPER ARRANGEMENTET

LYKKES.

Kongen av Tronfjell sparer ikke på lovordene da han beskriver potensialet til arrangementet. Gjermundshaug konstaterer at motorsporten, og ikke minst rally, er en sport som trekker store publikum både i inn- og utland. – Rally Tron kan være starten på noe stort. På sikt tror jeg billøpet kan trekke mye publikum, og det vil være gunstig for Alvdal og resten av regionen, sier han. Gjermundshaug roser stå på vilje og alt engasjementet arbeidsgruppa i Rally Tron viser. Han håper at høstens arrangement får en bra start, og både tror og håper at Rally Tron

Tronfjell ble tidlig et sted Jan Inge (2) trives.

er en begynnende suksess.

– Det er rett og slett kjempeartig om billøpet lykkes, og at rallyet kan fortsette år etter år, og stadig ta nye steg.

Han trekker frem at i mange sammenhenger, også i denne, er aktivitet og engasjement grunnlaget for suksess.

Gjermundshaug mener at den aktiviteten som er skapt i Tron de siste årene er viktig for den positive blesten Alvdals nestehøyeste fjell nå opplever.

– Jeg hadde naturligvis ikke klart dette uten det gode samarbeidet med Jarle Tronslien. Han har et umettelig engasjement, og vi utfyller hverandre godt, avslutter han.

Duoen jobber blant annet med en utsiktsplattform på toppen mot vest med informasjonstavler som forteller hva man ser i alle retninger. Plattformen skal være brukervennlig for alle.

RALLY TRON 2022 13

2019 ble Rally Tron

gang.

mange

eneste der prestasjonen vurderes av dommere?

Hvilken

Hvor mange meter over havet ligger Tronfjell?

Hvor gammel

Tronfjell er Norges

hvilken

engelske

man være

høyeste

begynne med

Hvilken vei er Norges

du kjøre en kvart engelsk mil eller

raskest mulig?

Hvem vant Rally Tron

Hva heter filmen

Hvilket

Solberg, Oliver Solberg?

14 RALLY TRON 2022 1. I
arrangert for første
Hvor
fartsetapper var det i 2019? 2.
motorsport er den
3.
4.
for å
bilcross? 5.
nest
bilvei.
høyeste? 6. I
motorsport skal
1/8
mil
7.
2019? 8.
om sønnen til Petter
9.
år ble KNA (Kongelig Norsk Automobilforbund) stiftet? 10. Hvem vant NM i Rally 2022? SVAR:1.4.2.Drifting.3.1666moh.4.14år.5.VeientilJuvasshytta6.Dragrace.7.AndersGrøndal. 8.Born2Drive.9.1907.10.FrankToreLarsen
Øvre Månavei 350, 2560 Alvdal • 940 50 730 • post@jonstadauto.no Gassen i bånn… Jonstad Auto heier på deg og Rally Tron 2022 Vi holder hjulene i gang. Vi leverer alt innen grus og pukk, når kvalitet teller.... www.slillestrom.no Vi leverer kvalitetsmasser fra Auma og Hanestad Steinbrudd. Transport av masser ordner vi, og kan levere hjemme på gårdsplasser eller ferdig lagt på veier. Masser kan også hentes direkte i våre grustak.
2560 Alvdal Mobil: 911 52 038 ARBEIDSOMRÅDE: • VA-anlegg • Masseforflytning/transport • Graving av veier/tomter • Vedlikehold av veier - hele året • Grøfting/drenering • Klipping av biovirke • Levering av grus og pukk • Tining av stikkrenner/ vannledninger MASKINPARK: GRAVEMASKINER: • 2,5 tonn, 8 tonn og 19 tonn med hydrauliske hammere LASTEBILER: • 3 stk dumperbiler med henger • 1 stk med underliggende skjær • Transporthenger • Hjullaster • Mekanisk arbeid; sveising, maskinering • Bygging av stålkonstruksjoner • Sauegrinder; solide og lokalprodusert Engstrøm Mekaniske Verksted og Ingeniørtjenester AS www.engstrommek.no post@engstrommek.no TLF: 970 34 945
Din lokale ATV/UTV forhandler! Vi ønsker alle sjåfører lykke til med årets løp! Elfengveien 2, 2500 Tynset tynset@moller.no Telefon: 24 03 51 40 Nord Østerdalsveien 5166, 2560 Alvdal 97 97 39 00 / 90 76 89 28 trafikkskolen@neslund.no Telefon: 78 89 68 38 | tynset@elon.no www.elon.no
atsport.no Telefon: 62 48 82 30 • E-post: post@noes.no www.noes.no