Page 1

Dec. 2009

Friluftsholdet på Susåen

Nummer 2

Bladene falder vinteren kalder. Der er koldt derude jeg er rød på min snude. Der er ild i pejsen jeg fodrer mejsen. Nu sover jeg sødt under min varme dyne.

1


Vores teaterprojekt blev igen i år en stor succes, og mange tilskuere har været generøse med roser. Det er dejligt når publikum ”ser” det arbejde eleverne har lagt for dagen, for at få samarbejdet til at fungere og stable sådan en stor forestilling på benene. Derudover har 10.-klasserne været i brobygning til ungdomsuddannelserne. Nogle elever har været begejstrede herfor, mens andre har været mere forbeholdne. Ind i mellem alt dette er der jo en masse hverdage, med skolegang og andre pligter som fx køkkentjans, rengøring og stilletid. Også disse dage er det af afgørende betydning, at man er aktiv og yder en indsats, hvis man vil have det bedste ud af sit efterskoleophold. Det er heldigvis gældende for langt størsteparten af eleverne, at ovenstående bliver husket, men der er også enkelte elever, der fx ikke kommer op om morgenen, ikke laver lektier, er uoplagte i timerne eller går i rygeskuret uden at have forældrenes forhåndsgodkendelse. Vi gør, hvad vi kan for at holde hjemmene orienterede herom, men prøver dog først og fremmest at klare problemerne hos os. Nu kan vi snart holde en velfortjent juleferie, hvor batterierne vil blive ladet op til næste halvdel af efterskoleopholdet. Mange elever indser i juleferien, at tiden går hurtigt, så de kommer tilbage i det nye år med rigtig gode intentioner for resten af vinteren og foråret, og har lyst til at få det allerbedste ud af opholdet. Enkelte elever har i løbet af efteråret valgt at stoppe på skolen. Modsat har Tess og hendes forældre valgt at starte hos os, og herfra skal lyde et stort velkommen til dig og din familie. Vi på skolen glæder os til at være sammen med eleverne også i næste halvår, og vi glæder os til sammen med eleverne og sammen med de voksne, der er omkring dem, at løse de opgaver, begivenheder og udfordringer, som vi vil møde i det næste halve år.

Udgives af: Hårslev Efterskole Hårslevvej 33 4262 Sandved 5545 6266 Redaktion: Kristine Biorn, Mogens Sibast , Rune Halskov www.hårslevefterskole.dk email: skolebladet@hårslevefterskole.dk

Så gik der tid med det - vi fik noget at bruge tiden til… Kristine Biorn

Endnu en dag er ved at være forbi, endnu en måned er ved at være ovre, og endnu et år er ved at rinde ud. Som Tøsedrengene synger det ”fik vi noget at bruge tiden til”. Og heldigvis for det. Snart er vi ved at have nået første halvdel af elevernes skoleår, og vi kan se tilbage på mange gode oplevelser sammen. Men hvad var det så vi fik tiden brugt til?

Allerførst var der jo introuge med mange forskellige aktiviteter for eleverne dels i k.grupper dels i blandede grupper. Vi har været på en tur til Silverlake i Sverige, hvor mange prøvede kræfter med sport, de ikke til daglig beskæftiger sig med. Der har været friluftsture og fodboldturneringer, og vi har været værter for et årligt tilbagevendende triatlonstævne, hvor alle løftede deres ansvarsområde til topkarakter.

På gensyn i år 2010

2


elever, folk fra omegnen og fra andre skoler for at overvære, hvad vi har at vise dem, gør kun arbejdet mere interessant og spændende. Det er her, vi får ”betalingen” for vores arbejde, nemlig en dejlig opbakning og tilkendegivelse af, at man har syntes om det, vi har lavet. Tak til alle jer, der kom og så vores forestillinger!

Hamlet kom til Hårslev Mogens Sibast

I 14 dage i begyndelsen af november stod skolen på den anden ende. Årets store teaterforestilling var den begivenhed, som mange havde set hen til. Lærerne kunne tænke: ”Kan vi sammen gøre det igen?” Eleverne kunne gå med mange forskellige forestillinger om, hvad det var for noget, de skulle til at beskæfte sig med i så lang tid. En teaterforestilling, som den vi nu i mange år har opført her på skolen, kræver at alle bruger deres resourcer og talenter på forskellige områder. Nogen skal stå på scenen, andre lave lyset, musikken, dansen, akrobatikken og stunten, kostumerne, scenen og rekvisitter. På forhånd er det nogenlunde lagt fast, hvad de enkelte arbejdsområder skal lave, men i hver enkelt gruppe er der alligevel lagt op til, at nye ideer vil blive hørt og afprøvet, således at enhver kan komme til at føle et ejerskab til forestillingen.

Udlænding på efterskole Wala Lafta Maki

Jeg har nu været på Hårslev efterskole i 5 måneder. Det er en tid, der er gået meget hurtigt og det var uventet. Det jeg forventede var, at jeg måske vil have det lidt svært, for jeg er ældre end de andre og er udlænding, men det modsatte skete og de tog imod mig med åbne arme og omvendt. Det er meget dejligt, at en 18-årig kan være 16 år igen og være lige så useriøs som nogle af de andre. Det der bekymrede mig mest, det var om eleverne kunne forstå, hvad jeg sagde, nu når jeg har været i Danmark i fire år. Heldigvis var der ikke nogen problemer, og mange var overraskede over, at jeg kun har været her i fire år og kunne snakke så godt dansk. Det gode ved at gå på efterskole er, at jeg lærer en masse om de danske traditioner, for eksempel den danske befolknings sammenhold, deres væremåde og deres mad. Her på skolen får vi den typiske, traditionelle danske mad: f. eks. kartofler, sild og det, der mest kendetegner det danske køkken : ”RUGBRØD”. Og derfor synes jeg, at det er dejligt at gå på efterskole, for på en måde er det hele nyt for mig. Maden smager godt men trættende i længden.

Set fra en lærersynspunkt er det utrolig interessant hvert år at opleve, hvordan nogle hidtil annonyme elever pludselig blomstrer og viser helt nye sider af sig selv, og det er ikke kun blandt skuespillern, at man ser det, men lige så ofte i mange af de andre arbejdsgrupper. Nogle blomstrer, andre lever op til forventningerne og enkelte viser, at arbejdet med en sådan forestilling ikke er noget for dem. Men fælles for os alle er, at vi efter de 14 dage er blevet en gruppe, som har noget, vi i fælleskab har skabt og kan være glade for. Det kan vi bygge videre på resten af skoleåret. At forældrene kommer sammen med gamle

Et godt fællesskabet skal man altid bruge på en efterskole og det synes jeg at det halter lidt med, for der er nogle, der stjæler og bagtaler og derfor skal folk låse og passe på sine ting, og det er ikke så fedt for mig, da jeg ikke vil låse mit skab hele tiden og holde øje

3


med mine ting, og jeg håber, at dem, der stjæler, bliver opdaget og smidt ud, så vi kan gå på skolen med et smil om munden, men indtil videre har jeg det godt her på skolen og har nogle venner, jeg kan stole på. Jeg er rigtig glad for de venner, jeg har nu, og det er på grund af dem, jeg er her. For jeg tænker på, hvis jeg var uvenner med dem, jeg holder af her på skolen, ville det nok ikke være lige så sjovt at gå her. Jeg er også glad for at have en dejlig kæreste at holde om og snakke med, hvis jeg har det lidt dårligt.

dekorationer og julelys, og det bliver uden tvivl vanskeligt at kåre årets bedst pyntede værelser. Det er en sjov årligt tilbagevendende julespøg, som eleverne har gået højt op i, og som giver anledning til megen glæde og mange smil på læberne. Ikke nok med det, så er nisserne på spil og laver mange juledrillerier eleverne imellem, hvilket også spreder glæde og varme. Ved næsten hvert værelse hænger en julesok, som igen i år bliver husket af skolens eget nissekorps. Tro det eller ej, men så godt som hver morgen er der en lille julegodte at finde i sokken. Juletiden er da magisk…” Torsdag, før eleverne tager hjem på juleferie, har vi julefest på skolen, med julemad, mandelgaver, juletræ pyntet med lys, kugler, hjerter og flag, og vi krydser fingre for, at julemanden igen i år finder vej til vores skole.

En lille julehilsen. Kære elever, forældre, skolebestyrelse, skolekreds og alle andre læsere af dette skoleblad. ”Nu har vi altså jul igen, der la´r sig ikke skjule og vi er vældig med på den, vi snakker kun om jule om julesne og julegran og julelys og gaver og julefest og julemad og julestads vi laver…”

”Ja, hvor man end sig vender hen, så er det jul og jul igen og jul og jul og jul og jul og jul igen.”

Sådan lyder sangen over det ganske land, og sådan synger vi også på Hårslev Efterskole. Denne julesangs tre vers er et udmærket billede på, stemningen på Hårslev Efterskole i december måned. Måneden blev indledt med juleweekend, hvor eleverne i fællesskab lavede skolens juledekorationer og adventskrans. Endvidere blev der klippet adskilligt julepynt, som nu pynter op på skolen i en ellers lidt mørk og til tider grå måned. Elevernes værelser har i større eller mindre grad gennemgået en forvandling, så de næsten alle er pyntet til bristepunktet med julepynt, jule-

Glædelig jul og godt nytår ønsker vi jer alle

Kærlig hilsen Hårslev Efterskole

4


lov at lave, hvad vi ville. I samling blev der først vist MGP-Nordic 2009, og bagefter havde Jannie taget en rigtig julekomedie med ”Fars fede juleferie”. Under filmen blev der også lavet varm kakao og der blev stillet kage frem. Nogle sov igen i samling mens andre sov ude på værelserne. Søndag, første søndag i advent startede julehyggen for alvor. Vi mødtes alle til mokost klokken 9:30 hvor vi fik nogle områder som vi skulle rengøre inden 11:30. Et par stykker havde også taget deres adventsgaver med op i spisesalen som de åbnede.

Juleweekend på Hårslev Louise Täch

Weekenden d. 27-29/11 kom julehumøret helt i top. Fredag eftermiddag da alle, som ikke ville være på efterskolen, var taget hjem, mødtes vi 15, som skulle blive til te i spisesalen, hvor der blev uddelegeret opgaver til weekenden. Efter teen kunne man lave, hvad man havde lyst til. De fleste sad nede i kreativ, hvor der virkelig blev hygget med julemusik og andet godt. Der blev lavet en hel masse forskellige ting, der blev f.eks. malet på kopper, lavet plancher, og der blev da også lavet en smule julepynt. Om aftenen, så vi 2 rigtig sjove film efter manges mening, nemlig Ace Ventura 1&2 Der blev grinet godt og grundigt igennem, og der var en rigtig god stemning. Et par stykker sad stadig nede i kreativ og hyggede med at få lavet nogle julegaver færdige. Da filmene var slut, var klokken 24:00. og det var derfor sengetid, 8-10 stykker sov i samling, mens de sidste sov på deres eget værelse eller sammen med nogle andre på et andet værelse. Om lørdagen var der arrangeret fælleslege. Vi mødtes alle sammen i hallen kl. 13, hvor vi startede med 3 omgange høvdingebold, og der blev virkelig gået til den. Efter høvdingebold stod den på stikbold, hvor næsten alle deltog og havde det sjovt. Der blev også spillet en masse julemusik, og der blev da også sunget med på de fleste sange. Senere om eftermiddagen var der igen åbent i kreativ, hvor de fleste kom ned og hyggede med julemusik. Der blev lavet julegaver, malet osv. Og alle var i rigtig godt humør. Det var rigtig hyggeligt.

Ved middagstid skulle vi alle sammen mødes i kreativ hvor der skulle laves julepynt for alle pengene. Jannie havde taget en masse ting med som vi skulle lave. Der blev lavet julehjerter, kalenderlys, adventskrans, kræmmerhuse, guirlander, julestjerner mm. Lidt senere på dagen blev der hentet pebernødder, klementiner og varm kakao med flødeskum. Der blev skruet helt op for julemusikken og sunget med på de kendte julesange. Der var også et par stykker som blev sat i gang med at folde julesanghæfter, som Søren Slejborg havde tegnet en flot forside til. Til aftensmad havde køkkenet sørget for noget rigtig dejlig julemad til os, andebryst med rødkål, sovs og kartofler, og et par stykket havde dækket et rigtig flot julebord med gran og lys. Til maden blev der sagt tak for en rigtig hyggelig weekend. Det var så enden på en rigtig julehygge weekend.

Brobygning uge 5 Mogens Sibast

Som det måske vil være bekendt, så skal 10. klasserne i brobygning i 2 uger i løbet af et skoleår. Og brobygningen er en forudsætning for, at man har gennemført en 10.-klasse. I uge 47 var de afsted i den første brobyg-

Da Jannie så byttede med Rikke kl. 19:30 mødtes vi lige alle sammen til en kort orienteringen i samling om, hvad der skulle ske resten af aftenen, hvorefter vi igen fik

5


ningsperiode. Her havde mange en god oplevelse af en uddannelse, som blev præsenteret for dem på en god måde, mens nogle kom tilbage med en fornemmelse af, at det havde været spild af tid.

onsskole, og hvor man kan uddanne sig som blandt andet kok, tjener, konditor og ernæringsassistent. Vi var syv med fra Hårslev Efterskole og udover os var der en dreng fra Lindholm Efterskole og to andre piger fra en anden sjællandsk efterskole. Fra Hårslev var vi Anna Sofia, Malene, Nadia, Søren B., Tess, Mona og mig, Ina. Vi havde sammen en rigtig hyggelig uge, hvor vi lavede mad størstedelen af tiden i de fem dage vi tilbragte på skolen. Udover at lave forskellige hovedretter lavede vi nogle forskellige desserter og kager, og en af dagene var vi også i konditoriet, hvor der ellers var fuld gang i julekonfekten, og formede lyserøde marcipangrise. Torsdag formiddag var det eneste tidspunkt vi ikke tilbragte i køkkenet, for her var vi i kælderen og måle fedtprocenten på nogle digestive kiks, og derudover lave vores egen tandpasta sammen to og to. Som afslutning på det hele fik vi fredag eftermiddag en hurtig gennemgang af de forskellige uddannelser man kan tage på skolen, hvad de forskellige muligheder er, og hvad der kræves af én undervejs. Generelt var det rigtig hyggeligt og sjovt, til trods for at vi hver morgen skulle spise morgenmad kl. 6.15 for at nå vores bus, hvilket ikke var lige sjovt hver dag, men hvor meget vi lærte under opholdet kan nok diskuteres. Selvfølgelig fik man lige nogle tips med på vejen, men det meste vidste de fleste af os i forvejen og undervisning som sådan var jo ikke en del af skemaet, hvilket vi dog værdsatte rigtig meget. ”Mad til mennesker” kan sagtens anbefales til kommende elever, der skal en uge på brobygning; det er hyggeligt og sjovt og man får masser af kage – også med hjem!

I uge 5 skal de så afsted igen. De skal på besøg på en ungdomsuddannelse, som de ikke var på sidst. Forhåbentlig vil de fleste af dem komme hjem med gode og positive oplevelser og måske også med en større bevidsthed om, at de nu kan vælge den kommende ungdomsuddannelse efter deres efterskoleophold med større overbevisning om, at de har valt rigtig.

Brobygning ”Mad til mennesker” Ina Viktoria Mousten

I uge 47, efter to ugers teaterprojekt, var vi – alle 10. klasserne – i brobygning på forskellige ungdomsuddannelser. Her kunne man komme ud på fx STX, HTX og HHX, men også de tekniske uddannelser som fx ”Natur, dyr og planter” og vores såkaldte ”Mad til mennesker”. ”Mad til mennesker” blev afholdt på Selandia i Slagelse, der er en hotel- og restaurati-

Skolevejledning Mogens Sibast

Alle skolens elever vil på et tidspunkt inden 15. marts have været til en eller flere samtaler med mig om fremtidigt valg af ungdomsuddannelse og måske også om fremtidigt job. Datoen 15. marts er meget vigtig, da det er

6


datoen for, hvornår ansøgninger om ungdomsuddannelse skal være her på skolen.

og e-mail. Jeg står også for uddannelsen af alle vores nye medarbejdere.

Hvordan proceduren i forbindelse med ansøgningerne er, vil jeg vende tilbage til efter jul. Her skal blot understreges, at ansøgningerne skal gå igennem Hårslev Efterskole, da vi skal påføre ansøgningerne karakterer m.m. Mange uddannelsesinstitutioner, som tilbyder ungdomsuddannelser, har i januar og februar ”Åbent Hus”, hvor man kan komme og få et indtryk af atmosfæren på stedet og få en snak med både elever og lærere. Selvom vores elever ikke er derhjemme i den periode, så er de velkomne til at tage hjem på besøg på de skoler og uddannelser, som måtte være relevante for dem.

Arbejdet på efterskolen er meget anderledes og spændende. Det giver mig et stort og godt indblik i de unges liv, og får mig til at se livet fra flere sider. Selv om det ikke er så mange vagter, jeg har på skolen, er det altid rart at komme på arbejde der, og hyggeligt at være sammen med både eleverne og det øvrige personale. _____________________

Er I friske på at høre om mig? Charlotte Damholt

Jeg er 35 år, min familie består af min mand Lars og vores to børn Anna 6 år og Nille 4 år. Jeg selv tog 9.-10. Klasse på Glamsbjerg fri –og efterskole på Fyn. Det var to meget lærerige år, hvor man lærte at vise respekt for hinanden samt at indordne sig efter andre og blev mere selvstændig. Opholdet gjorde også, at jeg fik mange nye, gode og sjove oplevelser. På efterskolen var vi med i køkkenet. Det var der, jeg fandt ud af, at jeg ville have en uddannelse inden for dette område. Jeg tog uddannelsen som ernæringsassistent og arbejdede i 10 år inden for ældrebespisningen. Derefter søgte jeg nye udfordringer og kom til Gerlev Idrætshøjskole, hvor jeg arbejdede med de unge elever – det var spændende og sjovt. Jeg lærte, hvordan man kan inspirere de unge til at spise og lave sund mad, da det er lige så vigtigt som at lære andre faglige ting for at få et godt liv. Da jeg selv var meget glad for mit efterskoleophold, syntes jeg at det kunne være spændende at arbejde på en efterskole, så jeg blev glad, da jeg læste at Hårslev Efterskole søgte en ernæringsassistent. Jeg nyder at have en travl hverdag med eleverne og personalet. Jeg vil slutte med at ønske alle en god jul og et godt nytår.

Hvis man ellers som forældre er i tvivl om noget i forbindelse med ovennævnte, så er man velkommen til at skrive til mig på skolevejleder@haarslevefterskole.dk, så skal jeg svare så godt jeg kan.

Nye ansigter på skolen Ved begyndelsen af dette skoleår fik vi flere nye ansigter på skolen ud over eleverne. Her præsenterer de 2 sidste sig. Jeg hedder Mette og har mit første år på Hårslev efterskole. Jeg hjælper til om aftenen og i weekenderne med vagter. Jeg er 33 år og har 3 børn. Som hovederhverv arbejder jeg i en supportafdeling for digital signatur. Hvor vi yder support til alle brugere i Danmark via telefon

7


småvåde, så vi var alle glade, da vi lige så stille og roligt roede ind i Næstved.

Kanotur på Susåen Christoffer Sutton og Mikkel Dyrkov

Der var en hel del delte meninger om hvordan det ville være på denne vinterkano tur, rigtig mange positive, men også en del der mente, det ville blive det mest grænseoverskridende, de nogensinde ville opleve. Det hele startede et par uger før, hvor vi begyndte at sy handsker, som skulle holde vores hænder nogenlunde tørre, og det brugte vi rigtig rigtig rigtig meget tid på.

Skriveforløb i 10. klasse I ugerne op til teaterprojektet var 10. klasserne beskæftigede med et skriveforløb, som i sidste ende skulle gøre dem i bedre stand til at arbejde billedligt i deres skriftlige arbejder. Dette forløb resulterede dels i en stribe små digte dels i en række historier. I det følgende er bragt et udpluk af 10.C’s turbo-digt -skrivning. Eleverne fik fem minutter til at løse en opgave og overskriften for digtene var fælles og lød ”Efterskoleliv” Her er nogle eksempler på deres arbejde: Et efterskoleliv er sagen En oplevelse du får på bagen Sammenhold og højt humør

Så kom dagen jo, hvor vi skulle give os i kast med naturen, og det startede med at regne, og det var jo virkelig fedt. Vi ankom mandag morgen, ved Vrangstrup kanoplads, men vi kom af sted og den første dag var virkelig god. Vejret var godt og vi kom frem til lejren lige da solen var ved at gå ned. Vi skulle sove i store tipitelte og det var rigtig hyggelig, men der var en ting, flere af os havde frygtet og det var, at Mogens snorker en lille smule, men vi var alle trætte, så det betød ikke så meget. Den næste dag gik meget stille og roligt den første halvdel af turen. Vejret var godt og alt gik som smurt, indtil Kasper og Martin valgte at kæntre midt ude på en sø. Der var heldigvis en kano ved siden af, så de endte med at sidde 5 i en kano, og så kom der 2 andre kanoer lige efter, som trak dem i land. Det var virkelig fedt at se at hele holdet kunne arbejde sammen når det virkelig galt, og det kunne man godt mærke resten af turen. Den sidste nat blev det minus 5 grader og det var helt stjerneklart og en stor fuldmåne, og Christoffer valgte at sove udenfor. Den sidste dag var rigtig flot, men vi var alle trætte og

Varm kakao dagen lang Og måske en fællessang Hygge på værelset med musik Ja det gir dynamik Alle negative tanker var hurtigt glemt De blev alle til positive vendt Vi kan godt lide musik og sang Og det sker oftest på Walas gang Vi starter alene vi starter på ny Nogle er ude andre er sky Vi møder hinanden på kryds og på tværs Nyt liv, nyt hjem – helt nye vers Øjne der mødes, øjne der ser Venner forøges bli’r fler og fler Så når livet går vid’re –dage bli’r givet Husker du altid på efterskolelivet

8


Sexualisterne Maria Bernicow

Jeg var på vej til HE Og solen den skinner Jeg har en flot skjorte Og et ur der blænder Er det sådan, man undgår uønsket graviditet?

Jeg hoppede ud af bilen Mens jeg åbnede døren Og der så jeg En hel masse børn

Mandag d. 7. december havde vi besøg af 5 unge fra Næstved. De var mellem 18-20 år, og havde meget erfaring med sex, forhold, og kærlighed. De startede med at præsentere sig, og så gik det løs. De spurgte også om en masse ting, og forklarede hvorfor man er jaloux, og hvordan forelskelse føles. De snakkede også en del om hvordan prævention skulle benyttes og hvilke fordele og ulemper de forskellige ting havde. Det var ret sjovt at høre dem fortælle.

Det er fordi jeg er Lidt ældre end de andre Det er jo på grund af At jeg er en 18-årig indvandrer Jeg sagde jeg hedder Wala Og jeg er fra KBH De sagde: sig dit rigtige navn Det tror vi sgu ikk’ på Der er ingen der har troet mig Det var en skandale Og det blev jeg træt af Så jeg holdt en tale

Trafikinformatør Christian Veilis

Og derefter var jeg parat til at se min værelseskammerat jeg havde glædet mig så meget så jeg skyndte mig indenfor

Mandag d. 7. december fik vi besøg af Jeanine, som fortalte om sig selv efter at hun havde været ude for en trafikulykke og nu sidder i kørestol.

Jeg gik ind på gangen Så på dem og sagde hej Og så kiggede jeg på drengen og tænkte åh nej

Jeanine kom og fortalte os om hendes trafikuheld og hvad hun har lavet inden hun kom til skade. Hun fortalte om sit job, hendes liv og venner. Det var meget spændende at høre. Ikke bare fordi det handlede om en trafikulykke, men mere fordi det handlede om hendes liv og hvad hun kunne lide at lave i fritiden før og efter. Hun havde købt en meget fed motorcykel og skulle ud og køre på den. Hun havde fået et tip om et job og skulle ud at besøge stedet. Hun nåede bare aldrig frem, for imod kom en mandlig bilist, der ikke havde vurderet vejens forløb rigtigt. Han kørte lige lugt ind

han var lille han var mærkelig og han havde rødt hår jeg tænkte oh shit ham skal jeg bo med et helt år Tiden gik Og dagene går Men Magnus er den bedste kammerat Man overhovedet får Han er stadig mærklig for Han kan li’ rugbrød og salat Men han er stadig Den bedste roommat’

9


foran hende, og hun kørte noget med 80 km/t ind i bilen. Hun havde brækket ryggen og flere dele af hendes krop var alvorligt medtagne, men alligevel overlevede hun. I 2 uger svævede hun imellem liv og død.

10.klasserne og Projektopgaven for 9.klasserne. Begge forløb har opstart onsdag d.13. og torsdag d.14.januar, mens selve opgaven udarbejdes i uge 4. Det er efter forlænget weekend, så ugen starter først mandag eftermiddag. Der arbejdes så intenst hele ugen, og fredag slår vi så døren op for en messe. Her er pårørende meget velkomne til at komme og overvære præsentationer og fremlæggelser. Med alt det arbejde der bliver lagt i disse projekter, forventer vi en spændende og oplysende eftermiddag.

Da hun vågnede af komaen var hun virkelig ved at gå i panik, fordi hun intet kunne huske og hun så, at der var en ting sat fast til hendes håndled. Hun kunne heller ikke bevæge benene. Uanset hvordan hun prøvede, skete der intet. Der var også en eller anden computer der bippede og hun blev irriteret over den. Den bippede virkelig hurtigt, indtil der kom en sygeplejerske ind. Hun beroligede hende så godt hun kunne og fortalte så, hvad der var sket. Alene det at genfortælle det for os, fik hende igen til at græde, for det var virkelig hårdt at sige for hende. Hele hendes liv var for altid ændret. Noget tid efter at hun var vågnet, kom de første besøg og efterhånden kom alle dem hun kendte. Da hun varkommet sig over det første store chok, startede en lang hård tid med genoptræning. Tilvænningen til at skulle være rullestolsbruger, og det at kunne bevæge sig på den bedst mulige måde, var yderst krævende. Da hun var klar, kom hun hjem og nu er hun, som hun er i dag – og vi har så fået lidt at tænke over. Hvor heldige vi er at være fuldt mobile og at det så hurtigt kan ændres. Det må vi virkelig sætte pris på.

9.klasserne skal arbejde ud fra et fælles overordnet problemfelt, mens at OSO’en skal tage sit udgangspunkt i den enkeltes valg af videre uddannelse. Hvis ønsket f.eks. er at blive sygeplejerske, kunne opgaven handle om det psykiske arbejdsmiljø på en skadestue, mens en tømrerinteresseret måske kunne vurdere værktøj og lave praktiske eksempler på tømrerarbejde. Mulighederne er virkelig mangeartede. 9.klasserne arbejder som udgangspunkt i grupper. 10.klasserne kan kun arbejde i grupper, hvis de har samme uddannelsesretning. Eleverne er tilknyttet et par lærere, der er deres primære vejledere. Der lægges stor vægt på det selvstændige arbejde; men vejledningen er med til at sikre at de enkelte projekter/opgaver ikke løber af sporet. Det er de pågældende lærere, der efterfølgende vurderer den samlede præstation.

Obligatorisk Selvvalgt Opgave (OSO) og Projektopgave Rune Halskov

Da der i disse uger vil være brug for flere computere end skolen råder over, er det tilladt at have egen computer med efter nytår.

2010 byder på mange nye udfordringer for vore elever. En af de første er OSO for

10


Computerne skal så med hjem efter fremlæggelserne i uge 4. Det er en god idé at tjekke forsikringspolicerne, inden I tager jeres computere med på efterskolen, da de ikke er omfattede af skolens forsikringer.

En julehistorie Lille Fritz og besøget i kirken Lille Fritz går nogle dage før juleaften ind i kirken og hen til julekrybben. Præsten holder ubemærket øje med ham, men siger ingenting. Efter at Fritz er gået igen, kigger præsten på krybben og kan se, at Fritz har taget figuren af Josef med. Hamletminder

Dødsfald

Næste dag kommer Fritz igen ind i kirken, går hen til julekrybben og tager noget med. Præsten holder øje med ham, men siger igen ikke noget. Efter at Fritz atter er gået, går præsten igen hen til krybben og kan se, at Fritz har taget Jomfru Maria-figuren med sig. Nu bliver det for meget for præsten, som beslutter, at han næste dag vil gribe Fritz på fersk gerning.

Magda Dalgaard er død 81 år gammel. Magda var en af Hårslev Efterskoles trofaste støtter helt fra sin ungdom af. Hun var datter af skolens første forstander. Senere virkede hun selv som underviser på både efterskoler og andre undervisningsinstitutioner. Efter at hun blev gift med Hans Kristian Dalgaard blev hun landmandskone og boede på en af nabogårdene til skolen lige til sin død. Hendes mand, Hans Kristian, var i mange år skolens formand, og både mens han var formand og efter, var Magda stærkt optaget af efterskolens ve og vel og hun mødte altid op, når skolen indbød til arrangementer. Som den naturligste ting foregik receptionen efter hendes begravelse på efterskolen.

Den næste dag kommer Fritz igen, går hen til krybben, men tager imidlertid ikke noget med, tværtimod lægger han et brev ned i krybben. Det ser præsten, men venter til Fritz er gået, hvorefter han går hen til krybben, tager brevet og åbner det. Der står: ”Kære Jesusbarn! Hvis jeg igen i år ikke får en mountainbike i julegave, så ser du aldrig dine forældre mere!”

Æret være Magdas minde

11


Skolekredsen på Hårslev Efterskole En forudsætning for at drive efterskole er, at der med tilknytning til skolen eksisterer en skolekreds, som står bag skolens oprettelse og virksomhed. Det er blandt skolekredsens medlemmer, at der vælges medlemmer til bestyrelsen, som er skolens øverste ledelse. I det daglige arbejde betyder det meget for skolens medarbejdere at have vished om, at der er mennesker, som interesserer sig for, hvad der sker på skolen, og som bakker op omkring hele skolens virke. Hvis du synes, Hårslev Efterskole er et godt tilbud til unge mennesker, og hvis du har lyst til at videregive livsværdier, fællesskaber, oplevelser og kundskaber for unge mennesker, er det muligt at blive en del af denne skolekreds og dermed også få mulighed for at øve indflydelse på, hvordan skolen skal være i fremtiden. For at blive taget i betragtning som medlem, skal du rette henvendelse til skolens kontor telefon 55 45 62 66, sende en mail til: www.haarslevefterskole.dk eller indsende nedenstående til skolen, så vil anmodningen om indmeldelse blive bragt videre til bestyrelsen. Det eneste skolen skal vide er dit navn og din adresse. Det koster 40 kr. årligt pr. person

Hårslev Efterskoles skolekreds Medlemmer af skolekredsen:

- får tilbud om at komme til arrangementer på skolen - får tilsendt skoleblad - får stemmeret til generalforsamlingen - kan stemmes ind i skolens bestyrelse Undertegnede ønsker medlemskab af Hårslev Efterskoles skolekreds Navn: Adresse:

Denne ”slip” afleveres på skolens kontor eller sendes til Hårslev Efterskole, Hårslevvej 33, 4262 Sandved Med venlig hilsen Hårslev Efterskole

Alle ønskes en glædelig jul og godt nytår Fra os på Hårslev Efterskole

12

Skolebladet  

Hårslev Efterskoles Skoleblad

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you