2 minute read

Vintips

Drömmen om Toscana

Chianti är området som ligger mellan Florens och Siena och i Chianti framställs enbart Chianti Classico-viner. Vinerna som heter Chianti produceras i områden utanför det klassiska Chianti. Det som särskiljer Chianti-viner från viner från Chianti Classico är bland annat en lång historia som innefattar regler kring kvalitetsproduktion samt en svart tupp, Gallo Nero som numera är symbol för området. Vinet i Chianti Classico, som tillverkas av druvsorten Sangiovese och är typisk för området, hyllas av experter från hela världen för sin friska syra, sin kraftfulla struktur och fantastiska matvänlighet.

I slutet av februari hade jag förmånen att delta i en masterclass i ämnet Chianti Classico. Provningen hölls på The Winery Hotel i Solna av vinskribenten Åsa Johansson och Sofia Ruhne, vinmakare på Terreno. Provningens syfte var att belysa det förändringsfokus som nu sker i Chianti Classico.

Vindistriktet har en historia av kontinuerlig strävan mot ökad kvalitet och nu tas det stora kliv framåt, med siktet inställt på nyansering. En av de stora frågorna är huruvida det ska bli tillåtet att skriva ut områdets olika kommuner på etiketterna eller inte. En del producenter tycker att Chianti Classicos nio kommuner har så pass olika förutsättningar att vinerna därför också får tydliga skillnader i smak och doft.

Chianti Classico har idag några utav vinvärldens högsta kvalitetskrav på att göra vin. Under provningen berättar Sofia att alla årgångar och vintyper provsmakas av en jury som avgör om vinerna håller tillräckligt hög nivå. Det leder till bland annat ökad precision i alla moment – från fält till flaska! Så hur stora skillnader var det egentligen mellan vinerna från de olika byarna? Är vinerna från Barberino val d’Elsa annorlunda mot vinerna från Greve? Dessa frågor fick jag tydliga svar på under provningen och jag har nu ett helt nytt utgångsläge nästa gång jag åker väg 222 genom Chianti. Skillnaderna måste dock upplevas så jag har valt ut fyra olika viner från Systembolaget för er att själva jämföra. In vino veritas!

Fonterutoli 2015 (nr 32229) Quercia al Poggio 2016 (nr 2376) Terreno Chianti Classico 2015 (nr 2373) La Casa di Bricciano (nr 74238)

Drömmer du om - eller har du ett besök i Toscana att se fram emot? Läs mer här: chianticlassico.com terreno.se thewineryhotel.se

Text: Sabina Eriksson, sommelier Foto: Ellinor Hall och sommelierbild Anna Sigge

This story is from: