3 minute read

MOD

MOD                          betyder mor och dotter

Text: Hashtag Borås Foto: MOD

Gudrun Eriksson och Kajsa Blom, mor och dotter, driver MOD designstudio på Tullen i Borås. I lokalerna designar och tillverkar de kläder för sitt eget märke MOD samt driver sin butik MOD Designstudio. - Naturmaterial ligger oss varmt om hjärtat och merino ull är det material vi arbetar mest med, berättar Kajsa.

Av mjuk merinoull tillverkas tröjor, byxor och accessoarer. Tyget stickas i Sverige och valkas sedan. Tillskärning och sömnad sker i den egna ateljén i Borås. Valkningsprocessen förstärker ullens goda egenskaper. Plaggen blir varma och står emot vind, väta och smuts bättre. De blir mjuka och elastiska men ändå formfasta. Av spillmaterial från produktionen har de tagit fram vantar och tåvärmare som bland annat cyklister gillar.

- All tillverkning sker i vår egen ateljé på Fjällgatan i Borås. Där har vi även en butiksdel med försäljning av såväl det egna, som inköpta varumärken, t.ex. Bitte Kai Rand, Olars Ulla och Soaked In Luxury, berättar Gudrun. - Vi älskar enkla, stilrena plagg i sköna material. Hållbarhet är något vi prioriterar både när det gäller design och kvalitet. Plaggen ska kunna användas länge och passa i många olika sammanhang. Vi vill inte ge någon en speciell stil utan var och en kan skapa sin egen med våra plagg, säger Kajsa.

Vilken bakgrund har ni? -Jag har en bakgrund som inredningsarkitekt, var egen företagare på 90-talet men det fanns dåligt med inredningsuppdrag just då. Kajsa hade gått en beklädnadsteknisk utbildning, arbetat som sömmerska några år och precis startat en egen syateljé. Då föddes idén om ett samarbete. Att det blev kläder är inget jag ångrar, detta är hur kul som helst.

Vad är roligast med ert arbete? -Att få en idé och sedan lyckas med mönsterkonstruktion och sömnad är en härlig känsla, för det är ofta en lång process. Det är alltid roligt när man ser en kund prova kläder och de passar perfekt och när vi hittar rätt plagg till rätt person.

Vem står för vad? - Vi gör det mesta tillsammans, men Kajsa sköter bokföringen, säger Gudrun - Vi ritar och klipper plaggen tillsamman men givetvis har vi lite olika projekt på gång, men det slutar ofta med att vi ger varandra input så det blir ett samarbete då med, berättar Kajsa.

Hur är det att arbeta tillsammans mor och dotter? - Vi har detta som ett gemensamt intresse, vi arbetar tillsammans, vi är kollegor, mor och dotter är vi mer på fritiden. En fördel med vår relation är att vi kan vara brutalt ärliga och det kan vara befriande i många situationer, säger Kajsa.

Vilka är de största trenderna i vår/sommar? - Neonfärger och pasteller, inte så mycket ”bråkiga” mönster som förra året. Mycket volym över både axlar och armar. En hel del 70 taltsmode ser vi, men mixat med andra plagg, berättar de båda.

”Hållbarhet är något vi prioriterar både när det gäller design och kvalitet”

Har ni gjort något plagg ni är extra stolta över? - Polotröjan med en rejäl skorstenskrage som vi fortfarande gör har varit en favorit bland kunderna. Den finns kvar i våra kollektioner men vi har gjort den i fler längder och färger, säger Gudrun - Vi har även en swagger som är mycket populär, säger Kajsa och pekar på en rock som är lite smalare upptill. - En ytterkjol som man lätt kan dra över sina kläder som värmer och dessutom är snygg som blivit mycket uppskattad av bland annat ishockeymammor som inte gillar att så och frysa i hallarna.