Page 1

I-HartenLust Bloemendaal

Magazine voor bijna-brugklassers

TEST

Ben ji ja KLAAR l VOOR brugK DE LAS?

TRICKS &

T IP S

Hoe bevalt de school onze BRUGKLASSERS? Heb jij al zin in onze Dramalessen? Over school en internet: Hartenlust online maak vast kennis... Leraar & Passie

KIJK vast rond in onze

SCHOOL


Inh ud

Welkom op de 100-jarige Hartenlustmavo! Welkom aan alle leerlingen die een vmbo-tl advies hebben gekregen van hun basisschool. Op de Hartenlustmavo ben je aan het juiste adres. Want wij zijn gespecialiseerd in het lesgeven aan kinderen die een diploma vmbo-tl willen halen. Bovendien zijn we een gezellige, kleine school waar je snel iedereen kent. In dit magazine leer je al een paar leerlingen kennen die vorig jaar naar de brugklas gingen. Ze vonden het spannend om naar de Hartenlust te gaan, maar waren snel gewend. Natuurlijk stellen we je ook voor aan verschillende docenten en kun je lezen over de vakken die je krijgt, onze speciale i-uren en workshops.

Rubriek: docent & passie

neem EEN KIJKJE IN DE SCHOOL Hoe ziet de Hartenlustmavo er van binnen uit en wie kom je er tegen? Pag 7, 8 en 9

Als nieuwe leerling val je in 2014 trouwens met je neus in de jubileumboter. Want de Hartenlust bestaat in augustus 100 jaar. Dat wordt groot feest natuurlijk! Toch is de Hartenlust na een eeuw nog springlevend. Dat komt doordat de we altijd onszelf zijn gebleven en met onze tijd meegaan. De Hartenlust is dus een moderne school in een historisch gebouw. Kom snel zelf kijken en de sfeer proeven. Ik houd de deur voor je open en jij (en je ouders) zijn van harte welkom op de Hartenlustmavo! Dick Eijgenraam, directeur

Tekenen en schilderen, het belichten van popbandjes en golfen. De docenten van de Hartenlustmavo hebben zo hun eigen passies. Op pag 6, 16 en 20 lees je over de passies van Chantal Maarleveld, Robert Verlaak en Mary van Duijn.

HARTENLUST ONLINE Hoe ga je om met de digitale media en wat zie je eigenlijk op tv?

pag 22 en 23

Feest! De Hartenlust bestaat 100 jaar! Pag 11

Ben jij al KLAAR VOOR DE brugKLAS?

het is hier echt supergezellig! Lukas, Susanne en Guusje zitten in de eerste. Ze hebben geen moment spijt gehad van hun keuze voor de Hartenlustmavo. pag 4 en 5

Doe de test! Pag 10

Tips en tricks voor brugklassers, van huiswerkplanner tot W-vragen. Pag 17

Pag 14 en 15

Dit is dus Meneer Eijgenraam

i-uren en workshops LUNCHBREAK!

2

Colofon i-Hartenlust is een uitgave van de Hartenlustmavo, november 2013 • Concept, tekst en redactie: AlfabetProdukties.nl Vormgeving en productie: Fonts + Files visuele communicatie. Foto’s: JurriaanHoefsmit.nl / Heldereblik.com / Istockphoto.com / MarisaBeretta.nl / Schoolfoto.nl • Met dank aan leerlingen en medewerkers van de Hartenlustmavo. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of op enige wijze worden openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Hartenlustmavo.

De Hartenlustmavo helpt kinderen naar school in Mali.

Lekker chillen in de kantine of op het plein (en niet roken!!) Pag 18

specialiteit van de Hartenlustmavo, maar wat zijn het eigenlijk? Pag 12 en 13

DRAMATISCHE EXPRESSIE EN PRESENTEREN Leer presenteren en toneelspelen in ons professionele dramalokaal. Pag 21

3


wel

Naar de brugklas op de Hartenlustmavo

De eerste dag is best eng, maar uiteindelijk is het super leuk! échte Hartenlust bruggers!

NAAM:

Lukas Schwier LEEFTIJD: 12 jaar BASISSCHOOL:

4

Aloysiusschool AGENDA: Voetbal International KLAS: 1d

NAAM: NAAM:

Susanne Kijlstra LEEFTIJD: 13 jaar

Guusje Geers

BASISSCHOOL:

LEEFTIJD: 12 jaar

Koningin Emmaschool

BASISSCHOOL: Brederode

AGENDA: Candy 100%

Daltonschool

KLAS: 1c

AGENDA: Safari Wild KLAS: 1b

Susanne Guusje

“Ik voelde me meteen thuis op de Hartenlust. Ik ben bij twee andere scholen geweest. Het Vellesan College heeft vijf gebouwen. Ik dacht meteen: ‘dit gaat ’m niet worden voor mij.’ De Hartenlustmavo is klein, overzichtelijk en gezellig. Tijdens de Open Dag kregen we een rondleiding en ik vond de leraren aardig. Ze moeten wel een beetje humor hebben. Naar de brugklas gaan, vond ik spannend. Een nieuwe school, steeds andere docenten, andere regels en nieuwe kinderen. Ik ben naar de Hartenlust gegaan met een vriendinnetje van een andere school. Er zijn maar een paar andere kinderen van mijn basisschool naar de Hartenlust gegaan. Eerst voel je je een beetje een klein duimpje. Maar mijn vriendin en ik zagen er ook wel de lol van in. Als we aan hogere klassers vroegen waar het tekenlokaal is, stuurden ze ons de andere kant uit. Best wel grappig!

Ik ben heel sportief en hockey al zes jaar bij Haarlem. Ik zit nu in C1. We zijn best goed maar het kost veel tijd; twee keer per week trainen en zaterdag wedstrijd. Ik vind sport het leukste vak. Je doet hier dingen die ik nog nooit eerder had gedaan, zoals speerwerpen. Aardrijkskunde en geschiedenis vind ik het moeilijkst, heel anders dan op de basisschool. Voor mijn huiswerk (véél!!) ga ik elke dag naar de huiswerkklas. De overgang is best moeilijk, maar het went snel!”

Lukas

“Ik wist al dat ik naar een kleine school wilde, niet te ver van huis. Daarom ben ik ook gaan kijken op het Sterren College. Maar dat vond ik echt veel te groot. De Hartenlust is klein en gezellig. Er is maar één andere leerling van de Aloysius hier naartoe gegaan, maar ik heb al veel nieuwe vrienden. De eerste schooldag vond ik wel een beetje eng met al die grote kinderen. Ik ben ook best vaak ‘gebeukt’, dan duwen ouderejaars je tegen een tafel als je door de gang loopt. Niet leuk, maar ik laat het gewoon gaan. Eigenlijk vind ik alles wel leuk op de Hartenlust, behalve het huiswerk. Dat is veel hoor, maar ik doe het wel altijd. Nederlands vind ik het leukste vak. Het is best makkelijk en de docent is heel aardig. Toch houd ik niet echt heel erg van lezen. Meer van voetbal. Daarom heb ik een Voetbal International agenda. Ik ben voor Ajax en ik voetbal zelf bij BVC Bloemendaal. Ik ben rechtsmidden en hoewel ik dus geen spits ben, scoor ik toch soms wel eens.”

“Ik was op zoek naar een kleine school waar ze muziek, tekenen en drama geven. Dat werd dus de Hartenlust. Ik ben ook gaan kijken bij het Mendel en bij het Sterren College, maar dat zijn echt giga grote scholen. Voor de eerste schooldag was ik heel zenuwachtig. Ik vond het spannend, want ik dacht dat de hogere klassers ruw en onaardig zouden zijn. Maar eigenlijk doen ze niks en uiteindelijk is het super leuk. Ik kwam van de Koningin Emmaschool en daarvan zijn nog zes kinderen naar de Hartenlust gegaan. Drie zitten bij mij in de klas en één meisje was al een vriendin van mij. Dat was natuurlijk wel fijn, maar ik heb ook al veel nieuwe vriendinnen.

Tekenen is mijn favoriete vak, misschien omdat ik het al best goed kan. En ik leer er nu nog meer bij. Drama vind ik ook leuk omdat je zelf dingen mag bedenken. Ik speel gitaar en had gehoopt dat we hier bij muziek alle instrumenten zouden krijgen. Dat valt een beetje tegen. Gym en wiskunde zijn de vakken die ik het minst leuk vind. Ik heb bijna discalculie en dus veel moeite met sommen maken. En ik houd gewoon niet van rennen, dus dan is de Coopertest (12 minuten hardlopen) helemaal niet leuk. Maar dat heb je natuurlijk niet alleen op de Hartenlust.”

Zien hoe bekende Nederlanders de brugklas overleefden? Kijk op www.hoeoverleefikdebrugklas.nl/vips.htm 5


Mijn vak is ook mijn passie

Docent & Passie

Naam: Chantal Maarleveld Vak: Beeldende Vorming Passie: Schilderen en tekenen

Binnen kijken

bij de Hartenlustmavo Druk? Valt wel mee hoor... Onze school is niet zo groot en dus lekker overzichtelijk!

School Mijn vak heet officieel Beeldende Vorming. We tekenen en schilderen met allerlei materialen. We gaan ook wel eens naar een museum voor CKV, dat betekent Culturele Kunstzinnige Vorming. Ik ben niet streng en praat graag met de leerlingen. Vaak weten ze trouwens zelf heel goed wat wel en niet kan.

Passie Mijn vak is al lang mijn passie. Toen ik 15 was, was tekenen het enige wat ik erg leuk vond om te doen. Ik kocht kunstboeken tot bijna al mijn geld er aan op ging. Na de havo ging ik naar de kunstacademie. Dat was in de tijd van de conceptuele kunststromingen, ik was 18 en snapte daar niets van. Ik ben gestopt en op een kantoor gaan werken. 6

Dat was het ook niet helemaal. Ik wilde tekenen! Dus toen ik 24 was, ben ik toch nog de docentenopleiding gaan doen aan de Academie voor Beeldende Vorming. Daar mocht ik tekenen, schilderen en collages maken. Dat was wat ik wilde! Op de Hartenlust ben ik veel met mijn passie bezig. Toch zou ik zelf meer willen schilderen. Helaas

komt het er niet echt meer van. Ik heb het thuis heel druk met mijn twee meiden van 3 en 6. Ik schilder graag met olieverf omdat je daar mooie, diepe kleuren mee kunt maken. Maar dat kost veel tijd omdat je de verf steeds moet drogen voordat je verder kunt. Mijn vogelportretten zijn alweer uit 2011.

Een kijkje in het lerarenhuisje... Na een paar weken ken je ze al bijna allemaal!

Hartenlust Ik werk zes jaar op de Hartenlustmavo. Je kunt mij drie dagen per week vinden in lokaal 16, een gezellige plek op de zolder. Daar geef ik les aan de eerste, de tweede, de derde en de examenklas. De Hartenlust is een fijne school, waar je snel veel mensen kent.

De vogelportretten van Chantal

Onze mooie, 100-jarige Hartenlust staat in Bloemendaal, midden in het groen!

Bloemendaal

7


In de pauzes is het een gezellige drukte in de kantine. Je kunt er bovendien lekkere en gezonde dingen kopen...

Bij NASK doe je allerlei coole proefjes in ons eigen LAB.

je Op de fiets ben je er zo, of nou uit Haarlem, Santpoort, Overveen of Velserbroek komt.

Tussen de lessen is het lekker druk op de gangen. Maar als je wilt, kom je altijd op tijd bij de volgende les!

Saaie school? Dacht het niet!

De administratie zit in het ‘glazen huis!’

Op de middelbare hoef je écht niet altijd met je neus in de boeken.

Meneer Eijgenraam De Hartenlust is een school om trots op te zijn... Kom zelf maar eens kijken waarom!

Bloemendaal Bloemendaal

8

9


Ben jij al KLAAR TEST voor de BRUGKLAS?

Natuurlijk gaan we onze bi jzondere ‘verjaardag’ volgend schooljaa r vieren! Ben jij er ook bij?

1. Wat betekent MAVO? A Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs B Matig Actief Voortgezet Onderwijs C Moeilijk Altijd Vreemd Onderwijs

5. Welke vakken heb je niet in de brugklas? A F rans, Engels, Nederlands Bb iologie, wiskunde CD uits, economie

2. Wat is een docent? Ae en leraar B een bibliotheekmedewerker C een kantinebeheerder

6. Een lesrooster is? Ae en plaat die je in de oven legt B een overzicht van vakken, docenten en lestijden C een wegwijzer door de school

3. Wat doet een conciërge? Ah ij maakt de school schoon Bh ij doet de deur open Ch ij geeft straf

7. Wat is een mentor? Ae en leraar Duits B het hoofd van de eerste klas C een onderwijsbegeleider

4. Wat is de onderbouw? Ad e eerste verdieping van de school B de eerste- en tweede klassen C een verhaal over de school

8. Wat is een i-uur? Ae en lesuur met extra aandacht voor een vak Be en irritant lesuur Ce en illegaal lesuur

Bloemendaal

De Hartenlust is 1 ! Hoera! De Hartenlust is een gezellige, mooie, moderne school. Toch bestaan we al bijna 100 jaar! De school is 31 augustus 1914 feestelijk geopend. De mensen waren onder de indruk. Ze vonden het gebouw heel modern, met de ruime gangen, goed verlichte lokalen, een lerarenkamer, materiaalruimte, tekenzaal, natuur­ kundelokaal en zelfs een speciaal gymnastieklokaal. De eerste jaren zat je tien jaar op de Hartenlust. Je begon in de eerste en bleef tot de tiende klas. Als je klaar was, kreeg je je Mulo-diploma (Mulo = Meer Uitgebreid Lager Onderwijs). Alweer 45 jaar geleden,

SCORE

De juiste antwoorden: 1a, 2a, 3a, 4b, 5c, 6b, 7c, 8a • alles goed: Jij bent er klaar voor! je kunt je direct aanmelden. • 4-6 goed: Dat gaat de goede kant op. Kom naar onze open dag en je weet alles • 1-3 goed: Lees dit magazine nog maar eens goed door; er staan nog genoeg interessante dingen in die je nog niet weet. En kom ook vooral even kijken op onze open dag!

10

Een schoolklas zag er vroeger wel wat anders uit hè?

in 1968 werd de mulo de mavo. Vanaf dat moment was de Hartenlust een mavo-school en moest je eerst naar de lagere school (de basisschool). De Hartenlust heeft in die 100 jaren heel wat doorstaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de Duitse bezetter het gebouw in beslag. De school ging zelfs een keer bijna failliet. Maar gelukkig overleefde de Hartenlust alles en is het nu nog steeds een van de mooiste en gezelligste scholen van de regio. Kom je voor het eerst op de Hartenlust dan vind je het misschien wel een gek, oud gebouw. Maar het is wel een mooi gebouw, met een heel eigen karakter. De school voelt veilig en gezellig. En na een eerste blik, zie je dat er heel wat is veranderd in al die jaren. We hebben nu een gezellige kantine, een professioneel dramalokaal en stevige kluisjes. En natuurlijk zijn onze docenten en ons onderwijs ook helemaal van deze tijd. Daarom kun jij ook in 2014 ons 100-jarig bestaan meevieren. Wat we gaan doen, weten we nog niet precies, maar reken er maar op dat het groot feest wordt. Dus, hoera voor de Hartenlust!

11


I-uren en workshops Specialiteit van de Hartenlust

Wat zijn i-uren? De i in i-uren staat voor individueel. Omdat de één makkelijker leert dan de ander zijn er i-uren, individuele lesuren. In een i-uur helpt een docent je met dingen die je nog niet goed snapt. Maar ook als je meer wilt weten over iets dat niet in de les is behandeld, kun je dat vragen in het i-uur.

Waarom zijn er i-uren?

Wanneer zijn de i-uren?

Soms vind je een vak moeilijk, of begrijp je iets nog niet. Grammatica bij Nederlands, spelling bij Engels of sommen bij wiskunde of economie. Tijdens de i-uren kun je in je eigen tempo bijleren. Ook kun je de leraar om hulp vragen bij een onderdeel dat je nog niet snapt. Je mag ook aan een werkstuk werken tijdens de i-uren.

Op je lesrooster staan elke vier weken 10 i-uren. Die i-uren vallen meestal in het eerste lesuur. Je kunt zelf inschrijven op de i-uren die je wilt volgen. Die 10 i-uren moet je aanwezig zijn en zorgen dat je leraar ze aftekent.

Creatief schrijven Wil je je gedachten omzetten in een mooi gedicht of verhaal? Dan kun je deelnemen aan de workshop Creatief Schrijven. Deze is er voor alle klassen, dus ook in de brugklas kun je al meedoen.

Workshops tijdens de i-uren Als je geen extra lessen nodig hebt, kun je de i-uren ook invullen met workshops. Op www.hartenlust.nl vind je onder het kopje Vakken een uitgebreid overzicht van de workshops. Je hebt ze in alle soorten en maten. Van debatteren en samenvattingen maken tot sjaaltjes breien. Het idee is dat je in de workshops andere dingen leert dan in de gewone lessen. Van de meeste workshops krijg je een certificaat, zodat je kunt laten zien dat je ze goed hebt afgerond.

Mindmappen In de workshop Mindmappen (een Engels woord) leer je hoe je de leerstof kunt ordenen in je hoofd. Dat klinkt gek, maar het kan je heel goed helpen dingen makkelijker te onthouden.

Religie

Meer weten? Als je nog wat meer wilt weten over de workshops, kijk dan eens op onze website: hartenlustschool.nl/workshops

Wil je meer begrijpen van religies dan kun je in de brugklas naar de workshop Religie en Levensbeschouwende Visies. Je leert dan van alles over gebruiken en regels van het Jodendom, Christendom, Hindoeïsme, Boeddhisme, Humanisme en de Islam. Bovendien ga je ter afsluiting op excursie naar een synagoge, moskee en een katholieke kerk. 12

13


Dogon Dream Storm Dagen

De mensen in Dogon leven nog als eeuwen geleden, in huizen van een soort klei die zijn gebouwd tegen de Klif van Bandiagara. Dat is een giga rotswand van 150 kilometer lang en soms wel 500 meter hoog. Deze klif staat sinds 1989 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Klif van Bandiagara

In Mali staat ook een HartenlustDogon ligt school in Mali Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar op veel plaatsen in de wereld kunnen kinderen niet zo makkelijk naar school als in Nederland. In het Land van Dogon zijn bijvoorbeeld weinig scholen. Daarom helpt de Hartenlustmavo de Stichting Bloemendaal-Dogon bij het bouwen van scholen. En met succes! De eerste school opende in december 2012 haar deuren in het dorpje Nombori.

De Hartenlust in Nombori 14

De Hartenlustmavo verbond zich in 2010 voor vier jaar aan de Stichting Bloemendaal-Dogon. Het Land van Dogon is een streek in het West-Afrikaanse land Mali.

Leerlingen in de nieuwe school in Nombori

Projecten voor en door leerlingen De mensen in Dogon moeten keihard werken om te overleven. De kinderen werken mee, maar ze willen ook graag naar school. Vaak moeten ze ver lopen naar school, meer dan een uur heen en een uur terug. Voor veel kinderen is de school zelfs te ver weg. De Hartenlustmavo helpt de kinderen in het Land van Dogon door geld in te zamelen om scholen te bouwen. Dat doen we met projecten voor en door leerlingen.

Dogon Dream Storm Dagen Tijdens de Dogon Dream Storm Dagen in mei 2013 is maar liefst 6500 euro opgehaald voor de school in Nombori. Leerlingen, docenten, medewerkers en ouders deden van alles om te zorgen dat die school kan uitgroeien tot een echte Hartenlustschool.

Put, pomp en latrine Met het geld uit Nederland kunnen bijvoorbeeld huisjes voor de leraren worden gebouwd. En een stukje grond worden ontgonnen waarop ze tomaten en uien kunnen verbouwen. Net als bij ons is gezondheid en dus hygiÍne ook belangrijk op de school in Dogon. Met de bijdrage van de Hartenlust is bij de school in Nombori een put met een waterpomp aangelegd. En er zijn ook latrines, eenvoudige wc’s, vaak niet meer dan een een gat in de grond met een huisje er omheen. Maar dat is natuurlijk al veel beter dan helemaal geen wc... De Hartenlust blijft zich voorlopig inzetten voor meer goede scholen in Dogon. Dat is niet alleen belangrijk voor de kinderen daar, maar ook voor ons. Want wij leren dat je echt iets voor een ander kan doen. En, had je anders ooit iets geweten over Dogon? Nou dan!

Dogon Dream Storm Dagen


TIPS

TRICKS &

Docent & Passie

Huisw

Ik ben de man van het licht Het kluisje

Naam: Robert Verlaak Vak: Science Passie: Theaterbelichting

Als je op school komt, houd je je boeken voor de lessen tot de eerste pauze in je tas. De rest stop je in je kluisje. Dat scheelt een hoop rugpijn. Vergeet ze er niet vóór de les uit te halen.

Spiegeltje, Spiegeltje

De eerste week is heel belangrijk en dus wil je er extra goed uitzien Bedenk ’s avonds al wat je gaat aantrekken. Kijk in de spiegel, maar doe vooral kleren aan waarin je je prettig voelt.

School Dit was één van mijn eerste banen. Ik kwam uit Maastricht, heb in Oss gewerkt en kwam daarna naar Haarlem. Ik ben docent Science. Mijn leerlingen zouden mij misschien bestempelen als chaotisch, maar ach, dat hoort een beetje bij het vak. Science laat zich volgens mij het best leren in het practicum. We doen veel proefjes en als we ze niet zelf doen, kijken we filmpjes op YouTube. Daar kan je zoveel inspiratie opdoen. Dus niet zoveel theorie vertellen, maar zien en zelf doen. Ga maar uitzoeken hoe je een ei kan laten vallen zonder dat het breekt.

Passie Iedereen gaat wel eens naar het theater. Ik ben de man van het licht. 16

Daar ligt mijn passie. En die kan ik wekelijks uitleven als belichter van popbandjes in het Patronaat. Licht maakt de sfeer, bepaalt het beeld van de band. Wat je in de zaal ziet: de gekleurde lichten, soms een videobeeld achter op de wand, dat mag ik allemaal bedenken. Het leukst vind ik de hardrockbands. De favoriete kleuren voor hardrock zijn rood, wit en blauw. Als lichtman volg je de muziek. Daarvoor moet je geconcentreerd luisteren. Vóór de show weet je vaak wel waar de muzikanten staan op het podium, dus die lichten regel je van te voren al in. Maar het is de uitdaging perfect in te spelen op een overgang in de muziek: dat licht en geluid vloeiend samengaan. Ik

kan daar echt van genieten. Het mooiste is een compliment van de geluidsman!

Hartenlust Ik kan mijn passie ook uitleven op school. We hebben nu een Dramalokaal met een echte regietafel, vanwaar licht en techniek kunnen worden geregeld. En je merkt, als je met liefde voor het vak dit soort voorzieningen regelt, krijg je er ook iets voor terug. De leerlingen staan met groter plezier in dit lokaal; het voelt echt, ze voelen zich serieus genomen. Dan denk ik: wij doen dit voor jullie!

Schoolagenda’s De schoolagenda. Het belangrijkste item voor een brugklasser. De agenda is een spiegel van jouw persoontje en natuurlijk vooral bedoeld om die bergen huiswerk in op te schrijven. Ieder jaar komen er weer nieuwe bij. Dus, wordt het Angry Birds, Blond, Supertrash, O’Neill, Voetbal International, Paul Frank, Hoe Overleef Ik?, De Smurfen of Waar is Wally?

7

erkpla nner

‘Oh, da t is pas voor vo een we lgende ek late week’. r is en achter Maar a je komt e dat je je ls het d r om elf an Frans n Doe da uur ’s a og moe arom a vonds t an tim leren, b Als je v emana en je… ooraf b gemen ’t haasje edenkt je huis t ofwe . hoevee werk, w l plann l t ij e en. d e t je oo je voor an n o dig heb k hoev dere ac t voor eel tijd tiviteit je over en, zoa houdt ls spor t of mu ziek.

De W-vragen Als je geschiedenis proefwerk moet leren, kan je je zelf testen door de W-vragen te stellen: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? en tenslotte de H-vraag, Hoe? Als je daar de antwoorden op weet, ben je al een heel eind. Leertips? Kijk op www.lereniseenmakkie.nl

Zeven keer Als je een proefwerk of overhoring hebt, kan je daar het beste een paar dagen van te voren aan beginnen. Pas als je iets zeven keer hebt gelezen, kan je het ook onthouden! 17


Hoe kan ik dat Tips nou onthouden? Ezelsbruggetjes

Lunchbreak! De Hartenlustmavo wordt steeds gezonder!

Pauzes Op de Hartenlust hebben we elke dag twee pauzes. De eerste begint na het derde lesuur, om 10.25 uur. Je hebt dan twintig minuten (tot 10.45 uur) om iets te eten en te drinken, en te kletsen met je vrienden en vriendinnen (uit andere klassen). Om 12.15 uur, na het vijfde uur, begint de tweede pauze. Die duurt 25 minuten, tot 12.40 uur. De meesten eten dan een boterham of nemen iets lekkers uit de kantine. In de pauze zit je in de kantine of op het plein. Waar je ook bent... roken is overal verboden!!

18

Op de basisschool ga je in de pauze naar buiten om te spelen, of te voetballen. Is eid leerling: Verantwoordelijkh dat op de middelbare opeens allemaal voorbij? Een beetje wel, maar daar komen weer andere dingen voor in de plaats. Bijvoorbeeld de supergezellige kantine waar je lekker kunt chillen en waar je ook een lekker en gezond broodje kunt krijgen.

Ezels zijn dom, maar... ze stoten zich nooit twee keer aan dezelfde steen. Ze hebben kleinere hersens en verkorten alles wat ze moeten onthouden. Bijvoorbeeld als ze boodschappen doen. Ezels leren dan een woord uit hun hoofd. Als je ze in de winkel “Bro-Tom-Ka-Ap” hoort murmelen, weet je dat ze Brood, Tomaten, Kaas en Appels moeten halen.

Afgelopen schooljaar is de kantine van de Hartenlustmavo grondig onder handen genomen. Ouders en school vonden het tijd om gezonde waar aan te bieden tijdens de pauzes. In plaats van een automaat met snoep Nog even op een rijtje wat je en koek of de overbekende wél (do’s) en niet (don’ts) kunt school-tosti kun je nu een zelfgemaakt gezond broodje doen in de pauze: of sapje bestellen. Want PAUZE DO’S gezonde voeding smaakt L chillen met je vrienden niet alleen lekker, de voeen vriendinnen dingsstoffen in groente en L boterhammetje eten fruit, kaas of ei zorgen er L frisse neus halen ook voor dat je je de hele L nog ff snel je huiswerk afmaken dag lekker fit voelt! L boeken voor de volgende uren uit je kluisje halen De keukenbrigade stelt L leuke jongens/meiden spotten een menu samen van gezonde en natuurlijk L iets gezonds kopen in de kantine verleidelijke, drankjes, (grote pauze) of uit de automaat broodjes, wraps en snacks. PAUZE DON’TS Als je eenmaal hebt M roken geproefd dat gezond ook M van het terrein af lekker is, wil je ook buiten M zooien achter de fietsenstalling school niet anders meer! M voetballen of rennen op het plein

Bij toetsen: • Vraag vooraf om: - een vergrote tekst - extra tijd n - andere aanpassinge je extra tijd • Maak gebruik van Handtekening leerling

Als je een woordje leest, helpt het om het een paar keer te herhalen en dan op te schrijven.

Stampen

Franse woordjes domweg in je hoofd stampen heeft geen zin. Wat je vlug leert ben je ook weer vlug kwijt. Zorg dat je de tijd neemt en de woordjes vaker herhaalt!

Verbeelden

‘Au revoir!’ Dat is Frans voor ‘Tot ziens!’ Maar hoe onthoud je dat? Maak er in je hoofd een plaatje van. Bij de klanken van ‘au revoir’ kun je bijvoorbeeld denken aan ‘ooievaar’.

Levend maken

Lees je het woord ‘kettingreactie’, bedenk dan wat je al weet; bijvoorbeeld aan een kralenketting, of dominostenen die omvallen.

Rust

Goed slapen en ontspannen. Je hersenen hebben tijd en energie nodig om iets te kunnen onthouden. Er is dus niks mis mee om ook tijd te maken voor je favoriete sport of tv-programma.

Pauze

Je kan beter een paar keer kortere tijd aan een onderwerp werken dan één keer lang. Je hersens hebben tijd nodig om de informatie te verwerken.

Bloemendaal

In de les: ouding laten zien • Positieve werkh pas hebt • Zeggen dat je een nodig hebt • Zeggen wat je ..... je dat • Zeggen Bij huiswerk: altijd • Maak je huiswerk a • Maak een schem leren • Begin op tijd met in stukjes • Verdeel de stof

Opschrijven

P L U S + P A S

Handtekening ouder

Naam:

/coördinator Handtekening mentor

Handig om te weten... dat de Hartenlustmavo een speciale PLUS+PAS heeft voor kinderen die gebruik maken van speciale afspraken en hulpmiddelen. In de PLUS+PAS staan bovendien handige tips en trucs die je kunnen helpen bij het leren en het maken van over­horingen of proefwerken.

Help! Ik heb wat..

Stel, je bent dyslectisch, je hebt dyscalculie, ADD, ADHD, NLD of PDD-Nos, je bent allergisch of hebt diabetes... Hoe gaat de Hartenlustmavo daarmee om?

Om te beginnen hebben alle leerlingen een mentor (= onderwijsbegeleider). In de eerste klas is dat een klassenmentor. Vanaf de tweede kies je zelf je eigen, persoonlijke mentor. Deze volgt je tijdens het schooljaar, kijkt hoe het gaat met je cijfers en in de klas, en of je het naar je zin hebt op school. De Hartenlustmavo heeft bovendien een dyslexiecoördinator. Alle kinderen met een dyslexieverklaring krijgen de uitnodiging voor een speciale les. Daar wordt uitgelegd hoe de Hartenlustmavo hen kan helpen. Bijvoorbeeld met extra tijd voor proefwerken en so’s, en met het grote-versie-proefwerk met extra grote letters. Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken!

19


De tassen en boeken blijven op de gang, theatergordijnen gaan dicht. De lichten gaan aan….. De les Drama kan beginnen. Op de Hartenlustmavo krijgen leerlingen in de onderbouw dit vak van Karin Prudon, docent Drama en Nederlands. “Dramalessen passen bij de school”, zegt zij. “We willen behalve de intellectuele kant ook de emotionele kant ontwikkelen. In de dramalessen maken we leerlingen spelenderwijs wijzer.”

Dramalessen passen bij de Hartenlust

Naam: Mary van Duijn Vak: Engels, Teamleider Bovenbouw Passie: Golfen

Golfen; Ideaal om te ontspannen School Ik geef al dertien jaar Engels op de Hartenlust. Als je de leerlingen vraagt wat ze van mij vinden, denk ik dat ze zeggen: streng! Ik ben duidelijk in hoe ik dingen hebben wil. Maar ik gooi er wel humor in, want het moet ook gezellig zijn. Ik moet trouwens vaak erg lachen om mijn leerlingen, ze zeggen zulke grappige dingen. Sinds dit jaar ben ik ook teamleider voor de bovenbouw. Daar heb ik het heel druk mee. Ik vind het leuk, maar ik heb daardoor minder tijd voor mijn hobby: golfen.

Passie Golfen is wel mijn passie. Ik ben ongeveer negen jaar geleden begonnen. In het begin leek het me hele-

20

maal niets, maar het bleek toch erg leuk te zijn. Behalve dat het een interessant spel is, ontmoet je veel mensen en ben je lekker buiten. Ideaal om te ontspannen.

Ik speel vooral op de golfbaan in Spaarnwoude. Voordat ik daar kon beginnen, moest ik eerst mijn Golf Vaardigheids Bewijs halen. Daarvoor moet je allerlei dingen weten over de sport. Bijvoorbeeld hoe je je op de baan moet gedragen en dat je andere spelers niet in de weg mag lopen. Je moet vragen beantwoorden en oefenslagen doen om te laten zien dat je het al een beetje kan. Ik heb het examen gelukkig in één keer gehaald. Dan mag je overal spelen, ook in het buitenland. Ik heb al gegolfd

“Voor drama hebben de leerlingen het meeste zelf al in huis: fantasie, bewegingsvrijheid, waarnemingsvermogen, spreekvaardigheid…. Bij het trainen van deze vaardigheden is samenwerken met andere leerlingen erg belangrijk. Leerlingen leren vertrouwen in zichzelf, en in elkaar.

Docent & Passie op prachtige banen in Thailand, Amerika, Spanje en Portugal.

Hartenlust De Hartenlust is een fijne, kleine school. Ik werk er met veel plezier en ik ben niet de enige die golft! Mijn collega’s John de Koning (Engels) en Dick Dortmund (gym) spelen ook. We gingen vaak één keer per week samen golfen maar sinds ik teamleider ben, lukt dat niet meer. Er zijn op de Hartenlust trouwens ook leerlingen die golfen. Je zou misschien denken dat het een sport is voor oude mensen, maar dat is echt niet zo. Iedereen die houdt van buiten zijn, wandelen en een balletje slaan, vindt het leuk.

Soap In de dramalessen werken we toe naar korte presentaties en een paar keer per jaar maken we een grotere presentatie. Een mooi voorbeeld is de klasse-soap; we bedenken een verhaal, spelen de rollen en nemen alles op met de camera. Bij de muziekles maken leerlingen een passende songtekst.”

Helemaal bovenin de school hebben we een speciaal drama-lokaal...

Licht en geluid! De Hartenlustmavo is heel trots op haar nieuwe dramalokaal op de bovenste verdieping van de school. Een licht en ruim lokaal met een nieuwe licht- en geluidinstallatie. De techniek wordt door de leerlingen zelf bediend, vanachter een professionele regietafel. Een opvoering geven kan ook, want het lokaal heeft een zwarte achterwand en coulissen.

je een debat kunt aangaan. Verder kun je tijdens de i-uren de workshops Presentatie en Op weg naar Het Lagerhuis volgen. Karin Prudon: “Ik vind het belangrijk dat leerlingen zich goed kunnen presenteren en hun mening goed onder woorden kunnen brengen. We zijn dan ook heel trots op de Drama en Presentatielessen. Als je na vier jaar de school verlaat, weet je wat je waard bent.”

Presenteer jezelf Iets vertellen of spelen voor een groep mensen komt ook weer terug in de lessen Nederlands. Behalve de ‘gewone’ basisvaardigheden leer je presentatietechnieken en hoe

Een presentatie geven, valt best mee

Het Jongeren Lagerhuis Het Jongeren Lagerhuis (voorheen Op weg naar Het Lagerhuis) is de grootste scholierendebatcompetitie van Nederland. De Hartenlustmavo doet ook mee! Drie maanden lang bereiden leerlingen van de vierde klas zich voor op de voorronde van Het Jongeren Lagerhuis. Op ownhlagerhuis.nl meer over Het Jongeren Lagerhuis.

21


Hartenlust OnLine

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, een computer en soms ook nog een tablet of iPad. En bijna iedereen heeft Facebook, kijkt filmpjes op Youtube en Twittert. Ondertussen kijken we ook nog tv en o ja, moeten we ook nog huiswerk maken... Hoe combineer je al die dingen, hoe ga je er goed mee om en wat zie je eigenlijk op tv?

Heel belangrijk voor school is Magister. Dat is een elektronisch systeem waarmee de school de gegevens van alle leerlingen bijhoudt. Leerlingen, maar ook hun ouders/verzorgers en docenten kunnen via hartenlustschool.nl inloggen op Magister. Daar kunnen ze dan lesrooster, huiswerk, afwezigheid en cijfers bekijken.

ELO

meneer Pennekamp. We noemen we hem op school wel Mister Magister. Dus dan snap je wel dat hij echt alles van het systeem weet!

En verder... Natuurlijk vind je op de site ook belangrijk nieuws en verslagen, filmpjes of foto’s van leuke activiteiten. Nieuwsgierig wat voor dingen bijvoorbeeld? Kijk dan snel op hartenlustschool.nl/activiteiten

Leuke activiteiten

Mister Magister Magister is dus een heel handig systeem voor iedereen op de Hartenlustmavo. Het kan natuurlijk dat je het toch een beetje ingewikkeld vindt. Geen probleem, ga dan even langs bij docent Science

hartenlustschool.nl Natuurlijk maakt de school zelf veel gebruik van de computer en internet. Op onze website hartenlustschool.nl vind je heel veel informatie over de school. Je kunt zien welke vakken je krijgt en wie er lesgeven op school. De regels en afspraken vind je terug in de Schoolgids en ook kun je op de site vinden hoe je je voor de Hartenlust kunt aanmelden. Je kunt zelfs een digitale versie van dit magazine bekijken op de site.

22

Magister

Vaak heb je Magister ook nodig bij het maken van opdrachten en huiswerk. Dat gaat via de Elektronische LeerOmgeving (ELO), een speciaal onderdeel van Magister. Tenslotte worden ook roosterwijzigingen via Magister bekend gemaakt. Je vind ze op de website en op de monitor in de hal van de school.

Mediawijsheid Tijdens de lessen Mediawijsheid kom je meer te weten over het gebruik van computers, internet en sociale media. En we maken een filmpje zoals je die in het Journaal ziet om te leren hoe je keuzes maakt voor tv of internet.

Even je huiswerk opzoeken of je cijfers bekijken in Magister is superhandig en echt niet moeilijk.

Hertenlust? We zijn heel trots op ons mooie, 100 jaar oude gebouw. Het is een monument, maar van binnen is het helemaal van deze tijd. Kijk maar naar het computerlokaal, het atelier voor de creatieve vakken of het practicumlokaal voor natuur- en scheikunde. En wat denk je van ons nieuwe dramalokaal, waar we een professionele licht- en geluidinstallatie hebben! Over de naam van onze school heb je misschien nog niet nagedacht. Weet je dat ‘Hartenlust’ eigenlijk ‘Hertenlust’ is? Op de plaats van de school lag vroeger het landgoed ‘Hartenlust’ en op het terrein liepen herten... Nu begrijp je vast ook waarom we hertenkopjes in ons logo hebben!

Bloemendaal

Deze hertjes bedoelen we!

23


EVEN KENNISMAKEN

De mensen van de Hartenlustmavo... (hoe vind je ze?)

Kijk ook eens op onze website Bloemendaal Vijverweg 31 • 2061 GT Bloemendaal • T 023 525 17 02 • F 023 527 60 52 info@hartenlustschool.nl • www.hartenlustschool.nl

xxxLr hartenlust magazine 2013 2014 def  
Advertisement