HIL Avis nr 2-2019

Page 1

Nummer 2, 2019. 41. årgang

Nummer 2, 2015. 37. årgang

Positiv endring

9 5

Hilhuset i ny drakt 11

Brenner for å vinne Klar for Norway Cup HIL avisen er et samarbeidsprodukt:

13

Satsingen fremover

Tom tente gløden

Fantastiske Harstad Tigers

Beste Fairplay-klubb


avisen

Leder Ved å fokusere på å vinne hver enkelt kamp, er muligheten der for å oppnå en god plassering på tabellen når vi kommer frem til kl. 14:00 den 26. oktober; serien siste kamp hjemme mot Finnsnes.

A-laget har hatt en vanskelig start på sesongen. Det var først i serieomgangen 10. juni at vi klarte å klatre over nedrykksstreken. Tekst: Trygve Bornø, leder

Det er legitimt å ha opprykk sommålsetting. Dette er drivkraften i treningshverdagen. Det er også legitimt å justere målet underveis. Det dreier seg om å vinne. Hver kamp er en «cupfinale», som skal vinnes. Så får vi summere opp poengene når sesongen er over. Ser vi på utviklingen gjennom første del av serien, er tendensen at «alle slår alle» i avdelingen.

Jeg har med interesse lest betraktningene til trener Agnar Christensen, Grovfjord IL, i Harstad Tidende 14. juni d.å. Hans konklusjon er at fotballen i Hålogaland ligger langt tilbake for de beste lagene i Finnmark, Nord-Troms og Salten, og at klubbene i regionen lekker spillere til TIL, TUIL og Glimt. Dette er et faktum. Interessant er det å lese hans beskrivelse av hvorfor dette skjer; - Tilbudene i de største regionale klubbene er ikke interessant nok - Spillerne velger å dra fra regionen for å utvikle seg - Trenerne i aldersbestemte klasser er uskolerte - Tilbudet til spillere som viser ferdigheter og treningstalent må løftes betydelig Det er ikke vanskelig å være enig med Agnar i dette. Min oppfatning er at årsaken ikke utelukkende er det dårlige sportslige tilbudet.

I HIL har vi erkjent at utdannings- og jobbtilbud i Harstad spiller en vesentlig rolle, for å beholde byens ungdom og for å tiltrekke oss ungdom. HIL har tatt initiativ overfor UiT og næringslivet for å diskutere hvordan vi kan forbedre tilbudet. Det er med glede vi registrerer at fungerende ordfører og byens rådmann fokuserer på utfordringen. Prestasjonskulturen, kravene i treningshverdagen og kampgjennomføringen, har blitt til dels diffus. HIL har kontaktet Olympiatoppen (OLT) i Nord-Norge for å iverksette tiltak som kan forbedre situasjonen. Arbeidsmodellen til OLT kan bidra til å samle alle gode krefter i Harstad; politikere, næringsliv, utdanning og idrett, slik at vi sammen kan jobbe mot felles mål, som kan munne ut i identitet og bolyst. I samarbeid med OLT ønsker vi å arrangere en «Prestasjonskonferanse» i Harstad i løpet av høsten. Foran nevnte grupperinger inviteres til å delta.

- Etablere en robust organisasjon • Kvalitetsklubb • Rekruttering av tillitsvalgte - Skape en robust økonomisk plattform - A-laget beholde plassen i 3. divisjon - Etablere et «akademi» med lønnede funksjoner • Treneropplæring/-utvikling; utvikle vårt eget trenerkorps til bruk på alle nivåer, spesielt B/U • Opplegg for spillerutvikling • Gode sportslige utviklingsarenaer for trening og kamp • Opplæring/utvikling av tillitsvalgte. Grunnlag for en robust organisasjon Dette krever en langsiktig satsing i klubben! Det vil kreve en innsats fra medlemmene ut over det vi har sett så langt! Vi ønsker hverandre lykke til med høstsesongen! God sommer!

Som styre står vi overfor viktige oppgaver:

- BÆST ILAG med byens egen bank!

- Vi heier på HIL!


avisen

Morten Sørgård i Tian omkranset av takknemlige Tigers-entusiaster i Hålogalandshallen.

100.000 fra Tian til Harstad Tigers Stor glede i forkant av treningskamp i Hålogalandshallen forleden når Morten Sørgård i Tiangruppen kunne fortelle at de over en treårs-periode gir til sammen hundre tusen kroner til Harstad Tigers. Tekst og foto: Helge Eriksen

- Dette er et lag og et aktivitetstilbud vi av mange grunner ønsker å støtte, sa Sørgård. Rent praktisk dreier det seg om vel 30.000 kroner hvert år de næmeste tre år. I år skal midlene brukes til deltagelse i årets Landsturnering på Stjørdal.

- Kommer veldig godt med; sa en takknemlig Kenneth Mågø i Tigers. Han fikk med seg alle i et rungene sa,sa,sa - bra, bra, bra - Hil, Hil, Hil som en takk for gaven. Også fra klubbens ledelse ble det understreket at Tigers er en viktig del av HILmiljøet. Tiangruppen er et eiendomsselskap innen bolig, helse, omsorg og næringsbygg med base Harstad. Her eier de blant annet Statoils tidligere adm.senter i Medkila. Gruppen er også involvert i realisering av Tianhallen i samarbeid med Kilkam.

- Vi støtter HIL!


avisen

Harstad Stadion

En arena med mange muligheter Harstad stadion (bildet) er et sentralt fotballanlegg med mange muligheter. Har vært HILs hjemmebane nesten siden klubben ble stiftet (med unntak av noen få år på Blåbærhaugen.) Tekst og foto: Helge Eriksen

Stadion midt i byen brukes av mange klubber. Blant annet spiller Medkila damer sine topp-kamper her. Mye dugnadsarbeid fra HILs medlemmer har vært lagt ned her oppigjennom årene. Ikke minst da landets første kunstgress ble lagt i 1977 og da tribuneseter ble montert for noen år siden. Seaworkshallen er et “HIL-produkt.” (HIL Eiendom) Samarbeid Harstad kommune er eier av stadion og all utvikling av anlegget må skje gjennom et nært samarbeid med eier. Sistnevnte har jevnlig oppgradert anlegget med blant annet nytt gress og nå sist med flott flomlysanlegg. En helhetlig studie med økonomisk realistiske planer/finansiering er en god start til glede for alle brukere. Offentlig/privat samarbeid en mulighet. HIL ønsker uansett å være en samarbeidspartner.

Fakta Harstad Stadion ( Wikipedia ) Harstad stadion er stadionanlegg i Harstad i Troms. Fotballbanen har kunstgressdekke med undervarme, og er hjemmebane for Harstad Idrettslag (HIL). Ved siden av banen har HIL klubbhus (åpnet i 2006) og treningshall (Seaworkshallen, åpnet i 2005). Fotballbanen har bare enkle tribuner, men det planlegges å bygge bedre tribuner på anlegget. Anlegget er eid av Harstad kommune. Harstad stadion har vært hjemmebane for HIL «i alle år» (bortsett fra noen år hvor hovedkampene ble spilt på naturgress på Blåbærhaugen vest for Harstadåsen), og tilhørte også klubben en periode, før det ble gitt gratis til kommunen i 1926. Tidligere ble det også drevet skøyteløping på Harstad stadion. Høydepunktet for denne aktiviteten var at det ble ble arrangert NM der i 1962. Som første fotballbane i Norge og fjerde i Skandinavia fikk Harstad stadion kunstgress i 1977.[1] Kunstgresset ble offisielt åpnet 15. oktober 1977, med kamp mellom HIL og Skeid foran nesten 4 000 tilskuere. Kunstgresset har siden blitt skiftet ut flere ganger, senest i 2005. Med kunstgress på arenaen fra høsten 1977 ble det bestemt å flytte den lokale skøyteaktiviteten til Kanebogen stadion.

En skjermet tribune med tak vil helt klart gjøre anlegget mer publikumsvennlig og bør komme på plass så snart som mulig.

- Vi støtter HIL!


avisen

Klubbhuset i ny flott drakt Takket være en storstilt dugnadsinnsats fra rundt ti entusiaster er Hilhuset nå malt i klubbens farger. Det har blitt et flott bygg etter mange år i grått. Tilbakemeldingene har vært entydig positiv. I tillegg fiķk klubben flaggstang i gave. I toppen vaier Hil-vimpelen. Det ble jobbet både formiddag og ettermiddag noe som gjorde det mulig for flere å delta. En stor takk også til Monter Per Strand Harstad som sponset maling og utstyr. Hilhuset er et viktig samlingspunkt for store og små. Betyr mye for miljø og klubbstolthet.

(t.v.) Nestleder Helge Eriksen mener det nymalte Hilhuset har blitt et signalbygg på Harstad stadion. (t.h.) Her er det sørveggen som blir malt i gult og svart.

- Viktig for by og klubb at A-laget lykkes Det var ett av hovedbudskapene da trener Jostein Kajander orienterte på et medlemsmøte på Hilhuset tidligere denne måned. Tekst og foto: Helge Eriksen

Han mener Harstad og HIL hører hjemme på det nasjonale fotballkartet. Selv om sesong-starten har vært preget av mange skader og bruk av rekrutter, er Jostein optimist. - Vi har en motivert og treningsvillig spiller-gruppe med til sammen rundt 20 spillere fra A og B-stall. Felles for alle er at de har lyst til å spille for Harstad og HIL. - En fin mix mellom unge talenter og spillere med noe mer erfaring.

Men Jostein innrømmer at sesongstarten har vært ujevn - fra kamper på et høyt nivå med innsats og tempo til de hvor vi mistet initiativ og trøkk. - Derfor jobber vi også med det mentale. Mye ligger her, påpeker Jostein. Som trener forholder han seg til den stallen vi har, men er glad for at Oskar Alvereng er tilbake. Om det blir ytterligere forsterkninger mener han er opp til Sportslig Utvalg (SU) og styre.

- Navnet forplikter! Harstad Ketil Martinsen


avisen

Medlemsfordeler HIL Du skal framvise medlemskapsbevis og klubben sørger for at du mottar medlemsbevis.

HIL A - Kampoversikt 2019 • Medlemmer: administrasjon kr 199,- Trening per måned kr 449,-. 12 måneders bindingstid.

• Alle medlemmer i HIL får 10 % rabatt på utstyr kjøpt hos G-sport (gjelder ikke tilbudsvarer). • Du kan bidra med ekstra inntekter til klubben ved å handle her:

22. juni

20. juli

28. september

3. august

HIL LEKNES

SKJERVØY HIL

HIL LILLESTRØM

MELBO HIL

11. august

18. august

24. august

2. september

JUNKEREN HIL

HIL ULL/KISA

HIL GJELLERÅSEN BODØ GLIMT HIL

8. september

16. september

22. september

28. september

LEKNES HIL

HIL TROMSØ

HØNEFOSS HIL

HIL SKJERVØY

6. oktober

13. oktober

19. oktober

26. oktober

LILLESTRØM HIL

HIL SKJETTEN

FLØYA HIL

HIL FINNSNES

• Kjøp en av årets kopper og HIL mottar 100 kr. Du må da betale koppen med Vipps til HIL Cafe merk betaling med K kopp. Det er to størrelser på den; Premiumkoppen til kr 499,- og den vanlige til kr 299,-.

• Hvis du trenger å bytte bilrute og du gjør dette hos RIIS BILGLASS og du er medlem i HIL så vil HIL få utbetalt kr 500,-.

HIL B - Kampoversikt 2019 19. juni

24. juli

4. august

12. august

HIL MORILD

MELBO HIL

LANDSÅS HIL

SVOLVÆR HIL

17. august

25. august

31. august

9. september

BALLSTAD HIL

SOIF HIL

HIL ANDENES

HIL MEDKILA

14. september

23. september

29. september

7. oktober

LOFOTEN HIL

HIL SORTLAND

GROVFJORD HIL

HIL MELBO

12. oktober

MORILD HIL

- Harstad trenger HIL !


avisen

OVERLATER LEDELSEN: Frode Henriksen (til venstre) blir fra i sommer som gjengen på bildet i bakgrunnen – en del av historien. Bjørn Bakke overtar ledelsen i sportslig utvalg.

Sportslig skifte Skolering og utvikling av unge spiller er høyt prioritert når Bjørn Bakke nå overtar ledelsen i sportslig utvalg i HIL. Tekst og foto: Kine Sandnes

Siden årsskiftet har Frode Henriksen vært leder for klubbens sportslige utvalg, og siden 2015 har han sittet som styreleder. Han har nå takket av, og i løpet av sommeren flytter han vekk fra byen til fordel for London, hvor en jobb i Natostaben venter. Med det tar Bjørn Bakke over som leder for sportslig utvalg. - Vår viktigste jobb er å utvikle spillere. Det har det vært lenge, og det skal det fortsette å være. Sånn sett håper jeg ikke man merker at vi nå får et skifte i sportslig utvalg, sier Bakke. Fikk orden på økonomien Etter fire år i klubben har Frode vært med på en stor utvikling. Da han kom inn i styret, var det i en klubb som slet med stor gjeld. Rundt påsketider i 2016 var det så ille at klubben var kun dager fra å gå konkurs.

- Det meste blir mye enklere når man har god kontroll. Da trenger vi ikke bruke energi på for eksempel gamle kreditorer. Nå kan vi heller bruke pengene på sportslig utvikling, sier Frode. Satser på de unge Med økonomien på stell, har Bjørn handlingsrommet som trengs for å kunne lede den sportslige satsninga videre. - Vi er nå midt i planlegginga av hvordan vi skal utdanne de unge spillerne videre. Blant annet må vi få referanser, her i Nord-Norge må vi fa til Tromsø og Bodø, og kanskje etter hvert se mot utlandet. Til dette trengs det også trenere, som vi også skal satse på videre, forteller Bjørn. Han er ikke i tvil om at det ikke trenger gå lang tid før HIL kan levere landets neste proffspiller.

- 7-åringene som begynner på fotball har gjerne ett mål: Å bli proff. De fleste blir jo ikke det, men husk på at det har tidligere kommer proffspillere fra Harstad – og det vil det gjøre igjen. Viktig for byen Verken Bjørn eller Frode er opprinnelige harstadværinger. De kommer fra henholdsvis Lillehammer og Finnsnes, og er ikke i tvil om at byens idrettslag er viktige for å gjøre Harstad attraktivt. - Når nivået på toppfotball i Harstad løftes, er det med på skape interesse, engasjement og kunnskap. Slikt er med på å gjøre Harstad til en by man vil komme til og bli i, sier de. Og selv om Frode nå forlater Harstad for denne gang, blir han garantert å se både i Harstad og på Harstad stadion igjen. - Jeg kommer garantert til å planlegge en fotballtur fra England til Harstad, selv om det kanskje er vanligere at folk reiser andre veien for kamper, smiler han.

- Vi utdanner fremtidens sjåfører - både lette og tunge klasser


avisen

Alltid vanskelig å vinne borte……. Du skal ikke ha vært lenge med i et fotball-lag før du får høre hvor vanskelig det er å vinne borte. Det er litt merkelig. Banene er like, reglene de samme, motstanderne de samme og vi har samme lag som hjemme. Men alle får før eller siden erfare «sannheten» i ordene; «Det er vanskelig å vinne borte.» Borte for oss i Landsås var i en tidlig fase Harstad stadion. Med det gamle skuret der det luktet termal, Bothner-appelsiner, gammel svette og tradisjoner. Det var «skuret» der Tætt, Jarle, Trygve. Leif, Alf og alle de andre HIL-heltene hadde skiftet før oss. Og der vi ble plassert innerst i den dårligste garderoben. Vi måtte gå forbi HILgarderoben både på vegen inn og ut. Og vi hørte HIL-Stemmene gjennom døra. De hørtes gode ut. Jo, det gikk nok mot tap…. Eller når vi måtte sykle til Oldersletta for å møte Lia Brage. «Potetlaget» som vi ropte til dem når vi hadde dem på Landsåsbanen. Men nå var det over Bergsbrua, langs hele Berg og Ervika før vi svingte av og syklet inn til Oldersletta. Møkkerlukta lå over området. De guttene vi så ute på markene var storvokste – og så sterke ut. Vi virket så små på DBS-syklene våre uten gir, og med trøtte bein bar det opp de siste bakkene. Ja, selv de største av oss virket små. Og jeg var blant de minste. Og der stod de – Lia Brage-guttene. Store, sterke og så raske ut. De trivdes med møkkerlukta og hadde ikke glemt at vi kalte dem «potet-laget». De sa det ikke, men jeg skjønte det på blikkene og ordene de møtte oss med; - kor små dokker e, - dokker kommer te å tape. Jeg angra på det med «potetlaget» for de ble ikke grei eller mindre sterke av å skulle hevne de ordene vi hadde slengt etter dem på Landsåsbanen. De var i tillegg i slekt med hverandre, - omtrent alle. Sånt gir samhold. Det gikk mot tap.. Sånn var det å komme til Skånland, Kvæfjord, Kongsvik og alle andre steder. Hjemmelagene sto samla rundt klubbhuset eller skolen og så olmt på oss når vi kom. I Kongsvik hadde de i tillegg en stor schæferhund som het det samme som laget – «King». Kunne man vinne mot lag som hadde schæferhunder? Men den verste bortekampen var alltid mot Ibestad. Vi reiste med ferga tidlig på morgenen til tross for at kampen først skulle gå klokka 17. Så da bussen kom til Hamnvik og alt var stengt, ble det til at vi stod og spilte fotballtennis utenfor kafeen i timevis. Siden det var tidlig på året var det fuktig i gresset, men at det var vann og gjørme opptil knærne, visste jeg lite om. Vi stod der og trikset i finklærne slik det var vanlig praksis den gangen. Vi hadde ikke ekstra klær med. Draktene skulle vi først få i garderoben når vi skulle gjøre oss klar til kamp fem-seks timer seinere. Det var da en høy ball skulle hentes og jeg måtte rygge, - ned i grøfta. Til stor applaus og stormende latter lå jeg med gjørma langt over ørene. Da alle hadde flirt fra seg ble det foreslått å få vaska klærne i et nabohus. Det var sol og litt vind så de fleste mente de ville bli tørr til fergeturen hjem. Og sånn ble det. Og da jeg stod utenfor kafeen med innbarka Ibestad-væringer rundt av begge kjønn, fikk det opp for meg. For der i fotball-sko, tynne hvite legger, en litt for stor shorts og med singlettrøye, forstod jeg sannheten i ordene «det er vanskelig å vinne borte».

Historien er hentet fra Rolf Olsens Hefte “Spill til sirena går - og litt til”.

- Vi støtter opp om det gode utviklingsarbeidet som gjøres i HIL


avisen

Satsing fremover/grep som må tas

HIL’s vedtatte prioriteringer: 1.Markedsaktiviteter (inntekter) 1. Barn og ungdom 2. HIL A/Sport 3. Økonomi (kostnadskontroll) 4. Organisasjonsutvikling/ Kvalitetsklubb 5. Administrasjon 6. Anlegg – utvikling av Harstad Stadion

Det betyr, i forhold til sitatene foran, at styret har en «både og»holdning. Vi skal bygge klubb samtidig som vi etter beste evne legger til rette for gode sportslige resultater og utvikling.

Det er flere innganger og tanker om hva en fotballklubb er. Noen mener at en fotballklubb karakteriseres ved «støy, lidenskap, følelse av tilhørighet, stoltheten til byen din».

Markedsaktiviteter Det arbeides hardt, strukturert og med gode resultater i markedet i Harstad. Organiseringen av arbeidet er meget bra.

For styret er det tre viktige erkjennelser som teller: - Robust økonomi er en viktig forutsetning i en solid grunnmur i klubben - Menneskene er HIL’s viktigste ressurs - Gode sportslige resultater gir ekstra motivasjon og tilhørighet, det er smurningen i det «maskineriet» en klubb også kan betraktes som

HIL A/Sport For øyeblikket er det følgende som gjelder:

Organisasjonsutvikling/ Kvalitetsklubb Styret har igangsatt arbeidet med å få HIL etablert som Kvalitetsklubb i NFF’s system. Vi har allerede en god del av dokumentasjonen på plass. Strukturen er god. Utfordringen er å få tillitsvalgte/ menneskene på plass i strukturen.

Sportslig Utvalg vil utarbeide et konsept for den langsiktige utviklingen i HIL, som dekker følgende 6 steg:

Prioriterte områder og prioriteringsrekkefølge vil kontinuerlig måtte vurderes.

Barn og ungdom (B/U) Vi har etablert et «Rekrutteringsutvalg» som skal jobbe med rekruttering av tillitsvalgte til B/U. Målet er å få inn flere foreldre som kan dele på oppgavene, hvilket vil gi bedre fleksibilitet og fordeling av oppgaver enn tilfellet har vært så langt. På den måten vil vi få en sterkere organisering av driften av B/U. For lagene i B/U er det en stor utfordring å skaffe nok trenere som har en god fotballfaglig bakgrunn med formell trenerutdanning i NFF’s trenerstige. Lagene er i dag foreldre-drevet. Det er vi glade for og helt avhengig av. Vi vil derfor fokusere på bedre faglig støtte til

I tillegg har vi inngått en samarbeidsavtale med BDO som gir oss den nødvendige driftsmessige støtte og tilgang til systemer.

• Kortsiktig: Beholde plassen i 3. divisjon. Forsterke spillerstallen. Beholde plassen i 4. divisjon med rekruttlaget som en viktig utviklingsarena • Mellomlang sikt – Etablere/ forsterke prestasjonsgruppen; trenerteam, spillerstall, støtteapparat for sesongen 2020 • Langsiktig – Utvikle trenere, spillerstall og struktur rundt A-laget.

Tekst: Trygve Bornø, leder

Sir Alex Ferguson, ikke ukjent engelsk manager, sier: «You start with what you believe in. I believe in building a football club rather than building a football team».

foreldretrenerne ved at vi i første omgang etablerer en «Trenerveileder» for derfra å igangsette utdanning av trenere i NFF’s trenerstige.

1. Konseptutvikling 2. Etablering av trenerteam for 2020 3. E tablering av spillerstall for 2020 4. Tilrettelegging av «Spillerlogistikk» som omfatter utdanning og jobbmuligheter i Harstad i samarbeid med UiT, VGS og næringslivet Økonomi (kostnadskontroll) Funksjonen er godt ivaretatt i styret og ved at vi nå har en administrativ ressurs i 50% stilling.

Vi vil derfor organisere et samarbeidsprosjekt med Valgkomiteen for å effektivisere arbeidet med rekruttering av tillitsvalgte. Administrasjon Ansettelsen av Administrativ leder har vært i virksomhet i 3 måneder og fungerer meget godt. Anlegg – utvikling av Harstad Stadion I samarbeid med Harstad kommune planlegge arbeidet som må gjøres for å møte NFF’s lisenskrav. Som alle kan se; vi har mange «baller i luften», både på kort og lang sikt. Det er behov for flere som kan være med å bidra til løsninger/gjennomføring! Skal HIL utvikle seg, er det avgjørende og nødvendig!

- Vi bidrar til idretten!

- Vi støtter opp om det gode utviklingsarbeidet som gjøres i HIL


avisen

HIL B trening 27. mai, Jakob til venstre og Fredrik til høyre.

Fremtidens HIL A 5 juniorer og 2 guttespillere med debut på A-laget i år! Tekst: Dag Jøran Olsen

Disse to treningsvillige HIL B gutta fikk sin debut på A-laget mot Tromsø IL i Norsk Tipping Ligaen søndag. A-laget er plaget med mange skader og når trenerne Jostein Kajander og Thomas Bergland skulle ta ut kamproppen fredag til Tromsø ble det særdeles utfordrende.

Men samarbeidet med HIL B sjefen Steinar Westerås er veldig bra med daglig dialog, og dermed så fikk A-laget med seg Jakob Steinjord og Fredrik Gangsaas Dinesen med seg i troppen til Tromsø på kort varsel. Jakob er førsteårs junior og Fredrik er siste års guttespiller. Begge gutta tok overgang til HIL i vinter og er veldig treningsvillig og seriøse. Harstad Idrettslag gratulerer med A-lags debuten og er sikker på at vi kommer til å se mye av disse gutta i årene fremover.

Gratulerer også til disse juniorspillerne som har debutert for HIL A i Norsk Tipping Ligaen i 2019: Johannes Henriksen Emrick Hind Schjelderup (guttespiller) Micael Risbøl Messie Mpi Ngono Ihou Moo Keh Bluh Doh Moo

Det er mange lovende ungutter i HIL B gruppa og flere debuter på A-laget kan komme i 2019. Det som er helt sikkert er at det lover godt for fremtiden til Harstad Idrettslag med en så stor HIL B gruppe som vi har i dag. Og nøkkelen for disse gutta for å nå opp på høyere nivå er veldig enkel og kan oppsummeres i 3 punkt: 1 - Mye trening med kvalitet! 2 - Være dedikert med gode holdninger og med gode forberedelser! 3 - Sette seg mål og jobbe knallhardt og målrettet for å oppnå disse!

- Med hjerte i lokalsamfunnet


avisen

HIL-P

TET

TR OR ET

For Marcus Ursin Ingebrigtsen (30) holder det ikke å gjøre noe halvveis – verken på eller utenfor fotballbanen. Tekst: Kine Sandnes

- Jeg er 1000 ganger bedre i fotball enn i håndball, så da ble det til at det er dette jeg driver med, smiler Marcus Ursin Ingebrigtsen og trekker på skuldrene. Han forteller om hvordan det hele startet, hvordan det hadde seg at det var akkurat fotball som skulle prege livet hans. Marcus er nest yngst i en søskenflokk på fire, og har to storesøstre og en lillesøster. Annet hvert av barna startet med håndball, annet hvert gikk for fotball. Det ble fotball på Marcus og den eldste av søstrene. Fulgte proffdrømmen I dag er han kaptein på HILs A-lag, hvor han har spilt siden nyttår. Siden 2010 har han spilt totalt tre sesonger for HIL, én sesong for Asker og to sesonger for Medkila.

Brenner for å vinne Det lå lenge an til at profflivet han hadde startet på i Asker skulle fortsette, men Marcus kom til et punkt hvor han måtte ta et valg. - Profflivet var jo planen, og det var det som gjorde at jeg dro sørover i utgangspunktet. Men etter hvert måtte jeg ta et valg om jeg skulle satse på en arbeidskarriere utenom fotballen eller om jeg skulle bli fotballtrener. Og jeg har aldri vært en som liker å stå på sidelinja og se på at noen andre skal gjøre jobben og spille fotball. Da klør det alt for mye i beina mine, jeg måtte ha spilt selv. Dessuten – jeg hadde jo veldig lyst til å bli brannmann, forteller han. Og da ble det sånn. Marcus pakket flyttelasset og flyttet nordover og hjem til Harstad igjen. Her ventet to år

- Vi støtter HIL


avisen

alt, så av og til må fotballen vike. Sånn er det bare, forteller han. Elsker friluftslivet Til tross for to jobber og en semiproff fotballkarriere, har Marcus også tid til hobbyer.

PÅ JAKT: Marcus og assistenttrener Thomas Bergland er gode kompiser, og går gjerne på rypejakt sammen. Foto: Privat med læretid på brannstasjonen, deretter to måneders skolegang i Tjeldsund og nå har han vært ferdig utlært brannkonstabel i et par år allerede. - Om man skal satse på fotball, krever det ekstremt mye. Derfor var det egentlig ikke et vanskelig valg å legge proffkarrieren død. Jeg føler at jeg har levd drømmen uansett, for det å bli brannmann har jeg drømt om å bli så lenge jeg kan huske! Sjonglerer jobb og fotball Og kombinasjonen brannmann + semiproff fotballspiller er ikke den verste. Som brannkonstabel kreves det at en holder seg i svært god form for å kunne utføre krevende arbeidsoppgaver. Det betyr to treningsøkter om dagen når man er på vakt, i tillegg til mye trening på fritida. Dette lar seg fint kombinere med HIL-treninger og -kamper – sånn stort sett i alle fall. For det har seg jo sånn, at også døgnet til Marcus har kun de 24 tilmålte timene. - Som brannkonstabel går jeg i turnus, med jobb hver fjerde helg og 1-2 dager fri etter et helt døgn på vakt. Så er jeg budbilsjåfør innimellom der, og så er det jo fotballen da. Heldigvis har jeg veldig greie kollegaer som stiller opp og lar meg bytte vakter med dem, sånn at jeg greier å få med meg de fleste kampene og treningene. Men jobben går foran

- Jeg er veldig glad i å gå på tur, og det er på familiehytta i Kvæfjord jeg virkelig slapper av og kobler ut alt. Her er det også fint å gå på rypejakt, så jeg gleder meg til å ta fatt på det med pappa og kompiser til høsten. - Slår vinnerinstinktet inn på jakt også? - Nei, akkurat der har jeg faktisk ikke det. Kanskje er det fordi jeg kjenner mine egne begrensninger, jeg er rett og slett ikke god nok til å skyte, ler han. Tid til kompiser blir det også, og gjengen setter seg gjerne ned og har spillkvelder. Da kan det fort gå ei kule varmt. - Det er ikke bare på fotballbanen jeg vil vinne, nei, så det kan fort bli hett når vi spiller kort. Og da hjelper det jo heller ikke at de andre rundt meg sitter og fyrer oppunder når det ikke går min vei, ler Marcus.

lag, er Marcus klar over at han kan være et forbilde for unge spillere. Til de som nå går og lurer på om de skal satse på fotballen, har han ett råd: - Følg drømmen og gjør det 100%. Og ha det artig – om du ikke har det artig, bør du heller ikke satse. Jeg har kost meg med fotball og hatt det artig med det hver eneste dag helt siden jeg startet. Det tenker jeg er et viktig utgangspunkt, sier han og legger til: - Og så må man velge fokus. Jeg vil aldri råde noen til å drite i skolen, men selv var jeg helt average – og jeg tillot meg å være fornøyd med å være midt på treet. Man kan ikke være best i alt. Jeg valgte å bruke mye tid på fotballen for å bli god. Jeg vet ikke om andre forstår hvor utrolig mye tid på fredagskvelder, lørdager og søndager som må brukes, sier han. Nå har fotballferien startet, og varer frem til 10. juli. Marcus Ursin Ingebrigtsen har kontrakt med HIL ut året. - Jeg har alltid sagt at jeg tar ett år av gangen, og det akter jeg å fortsette med. Så får vi se hva som skjer videre, sier HILkapteinen.

Girer seg opp Han mener det solide vinnerinstinktet har vært med på å gjøre han til en god fotballspiller, og at de beste trenerne er de som har klart å peppe han såpass opp at han ligger like under ei grense for hva som er akseptabelt. - Mange kan nok bli sjokkert over at jeg gir så mye, men jeg har alltid sagt at jeg liker å vinne og at jeg gjør alt for seier.

Sydentur eller Norgesferie? - Norgesferie! Ingenting er så fint som å være på hytta eller på fjellet. Favorittserie? - Jeg er jo litt miljøskadet fra jobb, så det går i Chicago Fire. Hva hører du helst på? - Jeg mobbes en del for musikksmaken min, så jeg kan ikke ramse opp noen artister. Men jeg er glad i å høre podkasten «Foppall». Favorittapp? - Snapchat, det er nok den jeg bruker mest. Favorittlag? - Manchester United Morgenfugl eller natteravn? - Morgenfugl! Jeg står opp tidlig uansett om jeg har fri eller skal på jobb. Det jeg ikke får gjort før 11, det blir ikke gjort. Favoritt-treningsøvelse? - For fysikken er det hang ups. For fotballen er det fotballtennis – det har jeg alltid syntes er artig! Hva legger du på grillen i sommer? - Kjøtt! Helst marinert indrefilet, og så må jeg ha potetsalat, fløtegratinerte poteter og litt saus til.

- Har du noen gang gått over streken? - Nei, det vil jeg ikke si. De som kjenner meg, sier jeg er verdens snilleste, og det tror jeg nok stemmer. Det blir aldri brutalt eller for mye – men helt på grensa. Og det må være greit. - Må bruke mye tid på fotballen Som kaptein på byens ledende

9 kjappe

FULGTE DRØMMEN: Siden han var liten, har Marcus drømt om å bli brannmann. Foto: Privat

Hva leser du? - Det blir mest lesing når jeg er på reise, enten ferie eller på vei til kamp. Jeg hadde sansen for boka om Sir Alex Fergusson, og nå holder jeg på med «Den 12. mann».

- Sammen får vi ting til å skje i Harstad


avisen

Her er noen av HIL-juniorene på trening foran årets store begivenhet - Norway Cup.

Klar for Norway Cup! I tidsrommet 27.juli til 4. august skal HILs juniorlag delta i Norway Cup i Oslo i klasse 19. -Vi gleder oss veldig til å tilbringe ei uke med spennende fotball, sier guttene. HIL-troppen teller 20 spillere og lederne Kenneth Mågø og Ronald Wahlquist. Tekst og foto: Harald Martin Berg

De to lederne sa ja etter at det ble klart at trener Steinar Westerås ikke hadde anledning til å være med. De sa ja på kort varsel bare dager før påmeldingsfristen gikk ut. Budsjettet viste solide 120 000 kroner – noe som krevde en høy egenandel. -Vi gikk ut med en egendel på 5000 kroner, og det fantastiske var at alle spillerne hadde betalt i løpet av et par dager, sier Mågå og Wahlquist.

Noen sponsorer Og i etterkant har de sørget for flere sponsorer. -Vi får se hvor vi ender når vi etterpå skal gå gjennom regnskapet, men det ligger i kortene at spillerne får penger igjen slik at egenandelen ikke blir så høy. Hvor mye får vi se på etter hvert når vi kommer hjem, sier de lurt. Det må også nevnes at også klubben har bidratt på en positiv måte slik at det ble tur. De sponsorene som har bidratt er Sparebanken 78 grader Nord, Harstadbygg, ORIS dental, Es revisjon, byggmester Åge Eilertsen og XL-bygg Skjerran. Både sosialt og sportslig -Vi legger opp til at hele troppen skal fungere godt sosialt samtidig skal vi selvsagt gjøre så godt vi kan mot ukjente og spennende motstandere i 19-klassen. Våre motstandere blir de norske klubbene Vestli og Modum og det et lag fra Ghana. -Jeg så det afrikanske laget i fjor og de var veldig gode. Kommer de med samme

styrke denne gangen får vi kjørt oss skikkelig, sier Mågå. I HIL-troppen er det svært få om ingen, som når aldersgrensen. -Vi reiser med et ungt lag med spillere fra 14 til 18 år. På et spillermøte for noen dager siden gikk de to lederne gjennom opplegget og hva spillerne skal forholde seg til under Oslo-turen. -Vi skal kose oss i lag med gode middager og pizza-kvelder, men vi har samtidig gjort det helt klart at det 0-toleranse for alkohol. Kan bli et TV-lag HILs lag kan også bli et av de lagene som TV skal følge tett. -Vi får se om vi er så heldige. I så fall håper jeg at vi får møte Mini, og da skal jeg fortelle han at han ikke var så rask han ga inntrykk av da han spilte for Glimt. Som HIL-back møtte jeg Mini i flere kamper og jeg hadde ingen vansker med å matche farta. Jeg var raskere, sier Kenneth. Et av høydepunktene for mange

under Norway Cup blir kampen mellom Ole Gunnar Solskjers Manchester United og Kristiansund. -Vi er overhodet ikke interessert i å se dårlig fotball. Hadde det vært Liverpool hadde det vært noe helt annet, sier de innbakte Liverpool-tilhengerne med glimt i øyet…...

Kenneth Mågø (til venstre) og Ronald Wahlquist skal lede HIL-juniorene under Norway Cup.

- Vi støtter HIL


avisen

- BÆST ILAG med byens egen bank!

- Vi støtter HIL

- Vi støtter HIL

- Vi støtter opp om det gode utviklingsarbeidet som gjøres i HIL

- Vi støtter HIL


avisen

KLINIKK

NUPEN AS

- Vi støtter HIL


avisen

Tusen takk! 16. mai var ĂĽrets kamp Harstad idrettslag retter stor takk til nĂŚringslivet i Harstad som bidro til gratis inngang.

KETIL MARTINSEN

Per Strand Harstad

RSW HOLDING AS