Page 1

Nummer 5 - 2014

Hela denna tidning är en annons från Harrys Restauranger i Linköping

TM

Vi på Harrys, Riva, BK och Sliver önskar Er alla en underbar sommar! Vi ses på våra sköna uteserveringar!

Fotograf Patrik Ekenblom

Cissi HARRYS MUSIKQUIZ LAGTÄVLING I MUSIKKUNSKAP

Onsdagar 19.00

ONSDAGAR 19.00

håller ställningarna på Riva

Max 4 deltagare / lag. Anmälan på plats. Gratis att deltaga - du kan bara vinna! Boka bord på 013-13 33 90 och ät något till Musikquizen. VÄLKOMNA!


2

Detta är en annonsbilaga från Harrys Linköping

Ledare

Sommar, sol och nya koncept Äntligen är nog ordet som bäst sammanfattar det som hänt sedan sist. Äntligen har sommaren kommit på allvar och äntligen har Harrys nya koncept haft premiär. Och båda är riktiga höjdare vill jag lova. På uteserveringarna är det full fart, och för att ni ska kunna ta tillvara på soltiden bättre tänker vi öppna redan klockan 15.00 på soliga dagar. Dessutom serverar vi hela vår meny även på uteserveringen så ni behöver inte oroa er för att missa någon favorit för att ni sätter er ute.

Sedan har som sagt Harrys nya koncept haft premiär. Det kommer verkligen att passa toppen här i Linköping. Vi var några förväntansfulla som åkte ner till Göteborg för att få allt presenterat för oss, och vi blev verkligen inte besvikna. Ni har ju redan sett de nya kläderna som vi arbetar i och under hösten siktar vi på att börja ombyggnationerna. Det kommer att bli fräschare och modernare, men också back to basics.

Vi ska lyfta fram vår egen historia och Harry Nilssons lanthandel som en gång inspirerade till starten av Harrys Restauranger. Det kommer att bli en helomvändning, men jag lovar att ni fortfarande kommer att känna den där speciella Harryskänslan här. Dessutom har kocken Johan Åkerberg, som hjälper restauranger att ta fram nya matkoncept, hjälpt oss med den nya menyn. Vi kommer att laga vår mat på 100 procent svenska råvaror och det jag har fått smaka är riktigt gott. Den femte juni var det invigning av det nya konceptet på Harrys i Göteborg och första helgen var helt fantastiskt. Både besökare och bloggare har gett oss fina recensioner så det ska verkligen bli jättekul att börja förvandla oss här i höst.

Något annat som gått helt fantastiskt är Manges Dag. Den fjärde juni gick den av stapeln och i år satte vi rekord. 500 000 kronor samlades in till Barncancerfonden och 200 000 kronor till Ronald McDonalds hus. Det är verkligen något att vara nöjd med. Dessutom hade vi tur med vädret. Och förhoppningsvis får vi fortsätta att ha tur med vädret resten av sommaren. Även om vi så klart finns där för er i ur och skur så är det ju skönt att få njuta av solen. Så ses vi igen i augusti, glada, utvilade och laddade för Linköpings Stadsfest! Trevlig sommar!

Magnus Nystrand Magnus Nystrand [magnus.nystrand@harrys.se] VD Harrys Linköping

Fotograf Patrik Ekenblom

Senaste informationen och vimmelbilder hittar ni på våra Facebooksidor

Harryskompaniet i Linköping AB

Bordsbokning på 013-13 33 90

Ågatan 43 582 22 Linköping

eller via våra hemsidor:

barochkok.se harrys.se/linkoping riva.se


Detta är en annonsbilaga från Harrys Linköping

3 Vimmelfoto av Ida Gyulai och Christoffer Lundholm

Efter en ”världsomfattande” turné i restaurangvärlden är Micke tillbaks där han ska vara - i baren på Riva! Vi önskar honom varmt välkommen tillbaka.

Fotograf Patrik Ekenblom

EFTERLYSNING!

Vi byter ut alla våra VIP-kort under hösten.

Fotograf Patrik Ekenblom

Dom som mejlar in sitt kortnummer, namn, mobilnr och ev. ny adress kommer få nya kort med bl.a. vår nya logotype. Dom som inte skickar in sina uppgifter kommer ej att få nya kort samt att vi ser det som att dessa kort ej är aktiva och kommer därför stänga av dem. Så sprid gärna till dina vänner som du vet har VIP-kort som gäller på Harrys i Linköping.

Mejla era uppgifter till: vipkort@harrysmedia.se Vi hör av oss via sms eller mejl när nya kort finns att hämta ut. Mvh / Harrys Linköping


4

Detta är en annonsbilaga från Harrys Linköping

PUNKKILLEN SOM BLEV HOUSE-DJ Till vardags är han nöjesansvarig på Sliver i Jönköping och en gång i månaden får Jonas Larsson dansgolvet att gunga även på Sliver i Linköping. DJ:andet har varit en del av hans liv sedan han upptäckte house-musiken vid 18 års ålder. Men ska han lyssna på något på fritiden väljer han troligen att slå på P3 Dokumentär. Musiken har alltid varit en del av hans liv och redan på lågstadiets discon tyckte Jonas Larsson att det verkade häftigt att vara DJ. Dock ägnades större delen av tonåren åt punk och hardcore, så det dröjde ända till 18-årsåldern innan han klev in i DJ-båset. – Jag har alltid älskat musik. Tracks på P3 var jag nästan besatt av. Jag spelade i band, arrangerade konserter och jobbade med fanzine, berättar Jonas. Så köpte jag en skiva med housemusik och upptäckte att det är ju grym musik.

När han väl fastnat för housemusik var steget att börja DJ:a inte långt. Från början handlade det mest om några spelningar då och då runtom i Östergötland och när flyttlasset gick till London fick hobbyn ta en paus.

Satsningen

I London finns dock en utbredd DJ- och housekultur så inspiration hade Jonas gott om. Efter fem år kände han att det var dags att göra ett försök att leva på sitt intresse. – Jag ville satsa på DJ:andet och flyttade tillbaka hem till Sverige, säger Jonas. När jag hade spelat en del på Sliver i Jönköping och fick frågan om jag ville hjälpa dem att ta fram ett house-koncept som de kunde köra en gång i månaden. Sedan har det rullat på.

Idag är Jonas nöjesansvarig på Sliver i Jönköping. Han har hand om bokningar av alla artister och DJ:s och sköter marknadsföringen runt eventen. Dessutom spelar han naturligtvis själv. En gång i månaden dyker han också upp på Sliver i Linköping. – Jag spelade på Sliver i Linköping första gången sent 2012. Det blev fler och fler spelningar och nu spelar jag där en gång i månaden, berättar Jonas. Det fungerar riktigt bra. Man känner sig uppskattad där, både av dem som jobbar och besökarna. Stämningen är bra och dansgolvet brukar vara fullt hela kvällen. Det är extremt roligt att spela när det är så.

Jonas Vogel

Dessutom gör Jonas en hel del egen musik, men då, precis som när han är DJ, under namnet Jonas Vogel. – Min gammelfarfar hette Vogel i efternamn och när jag var tolv år ville mina föräldrar att hela familjen skulle byta namn till Vogel, minns Jonas. Då vägrade jag, men för några år sedan när jag började göra egen musik och behövde ett artistnamn, så var Jonas Vogel ett självklart val.

Tillsammans med Filip Jenven har han gjort låten Gypsy Drop som bland annat hittas på Absolute Dance och nyligen släppte han en remix av Ace Wilders Busy Doin’ Nothing. Men även om Jonas är en musikälskare av rang lyssnar han gärna på annat när han väl är ledig. – Visst lyssnar jag på musik, dels för att hitta nytt att spela på dansgolven och dels för att få inspiration till mitt eget skapande. Men när jag är ledig, i bilen på väg till en spelning eller så, då blir det nog hellre P3 Dokumentär. Då är det skönt att få koppla bort och lyssna på något annat, avslutar Jonas.


5

Detta är en annonsbilaga från Harrys Linköping

En kväll full av smakupplevelser

När sommarsolen gassar vill vi helst inte tänka oss mer avancerad dryck än ett glas rosé eller kanske en öl vid grillen. Men medan vi njuter av det har Peter Lannesand, Linda Ahnström och David Erlingborn redan siktet inställt på en septemberkväll som kommer att vara fylld av smakupplevelser. Den 10 september är det premiär för ett nytt koncept på BK, Peter och hans vänner. Det är Peter Lannesand från Cavarosa som tillsammans med Linda Ahnström och David Erlingborn på BK som kommer att bjuda på en middag fylld av smakupplevelser. – Idén kommer från Harrys på Öland. Där har min kompis Ola Håkansson tillsammans med Karoline Odenfors och Anette Rosvall kört Ola och hans vänner, berättar Peter. Jag pratade med Magnus och Niklas på Harrys om det och vi bestämde oss för att göra en lokal variant.

Under kvällen kommer fem till sju rätter att serveras ihop med passande dryck. Dessutom kommer Peter, Linda och David att presentera det som äts och dricks, från ax till limpa. – Vi vill berätta vad det är man äter och dricker, varifrån det kommer, hur det har tillverkats och varför vi har valt att kombinera på det här sättet, säger Peter. Det kommer garanterat att bli en häftig upplevelse för smaklökarna.

Så lokalt det går Tanken är att Peter och hans vänner ska hållas en gång i kvartalet och temat för kvällarna kommer att variera. Först ut är sjö och hav. Vad som bjuds senare under året har inte bestämts, men teman som Ryssland och vegetariskt är några förslag. – Vi har inte spikat något än, det får komma senare. Men vi har bestämt att vi ska försöka använda lokala råvaror så långt det går, säger Peter. Det kan vara fisk från trakten eller öl från något lokalt bryggeri. Förhoppningsvis kan jag själv få fiska några kräftor eller så till den första kvällen. Dessutom är tanken att vi ska vara i köket under dagen så för att se till att dryck och mat passar ihop så som vi tänkt oss. 40 personer kommer det att dukas för, så passa på att boka om du vill knipa en plats. Inbjudningarna börjar dyka upp och Peter lovar att det blir en rolig och familjär kväll med gott om möjligheter att stilla såväl hunger som nyfikenhet.


6

Detta är en annonsbilaga från Harrys Linköping

Fotograf Patrik Ekenblom

Cecilia håller


7

Detta är en annonsbilaga från Harrys Linköping

ställningarna på Riva När det var dags att välja till gymnasiet föll Cecilia Fröjds val på Samhällsvetenskapliga programmet. Men ganska snart stod det klart att det inte var något som passade henne. Istället sökte hon sig till Hotell- och restaurangprogrammet och sedan dess har hon trivts i restaurangbranschen. Idag är Cecilia Fröjd ansvarig på Riva. Det ligger alltså på hennes ansvar att se till att allt flyter på och att såväl personal som gäster trivs. Hit kom hon i november 2012 då hon och dåvarande pojkvännen flyttade hem igen efter fyra år i Oslo. – Jag började som servitris, men ganska snart så var det en tjej som skulle sluta. Då fick jag frågan om jag ville ta över jobbet som ansvarig, berättar Cecilia. Jag hade en liknande tjänst i Oslo innan så det var inga problem att få mer ansvar. Sedan är alla så duktiga här så det är inte så svårt. Vi är ett bra team.

Många av dem som jobbar på Riva tillbringar också gärna fritiden ihop. Att äta middag ihop en kväll är inget ovanligt. – För mig är det viktigt att man kan ha roligt på jobbet. Att vi är kompisar gör det lättare att jobba. Vi umgås gärna privat också, säger Cecilia. Oftast blir det på kvällen hemma hos någon. Jobbar man onsdag till lördag så blir det inte så ofta av att man går ut när man är ledig.

Ingen samhällsvetare

Cecilia fick upp ögonen för restaurangbranschen under gymnasiet. Hennes första val var dock Samhällsvetenskapliga programmet, men det tog inte lång tid innan hon insåg att det inte var något för henne. – Redan första året kände jag att det inte var så kul och bestämde mig för att söka något annat. Jag gick ut ettan men sedan bytte jag till Hotell- och restaurangprogrammet istället. Jag hade kunnat få hoppa på tvåan direkt, men valde att börja om från början. Sommaren efter ettan jobbade jag på en restaurang på Öland och sedan var jag fast, ler hon. Det är en speciell livsstil och man måste vara beredd på att jobba hårt. Det kan vara slitsamt, men det är kul. Ingen dag är lik någon annan och man får träffa nya människor hela tiden. Cecilia är uppvuxen i Linköping, men längtan efter att se sig om har funnits där länge. Sommarjobbade gjorde hon på Öland och efter studenten styrde hon kosan mot Korsika. Dessutom har hon hunnit jobba i Paris. – I Paris var jag när jag var 16 år. Då jobbade jag som hjälpreda på Toni and Guy, en frisersalong. På Korsika däremot jobbade jag inom restaurang, berättar Cecilia. Sedan flyttade vi till Oslo och bodde där i fyra år. Jag har nog alltid tyckt om lite förnyelse.

Tillbaka till Linköping Men när det var dags för dottern att komma till världen bestämde sig Cecilia och dåvarande pojkvännen för att vända tillbaka till Linköping. Såväl svensk skola som närheten till familjen lockade. – Jag jobbade inom restaurangbranschen och som den ser ut i Oslo går det inte riktigt ihop med att ha barn. Ingen av oss hade familj där som kunde stötta heller, berättar Cecilia. Sedan vill man gärna ha familjen nära ändå. Och vi ville gärna att hon skulle få gå i svensk skola också.

Det var också då som Cecilia började jobba på Riva. Genom dotterns kusins pappa fick hon reda på att det saknades folk och sedan i november 2012 är hon alltså åter i Linköping. Och inom restaurangbranschen i Sverige är det lite lättare att jobba om man har barn. – Visst är det en hel del pusslande. Jag jobbar onsdag till lördag och då är min dotter hos sin pappa, sedan har jag henne de dagar då jag är ledig, säger Cecilia. Det är skönt att det går att lösa.

När Cecilia sedan är ledig ägnar hon sin tid åt att vara med sin dotter. Det blir allt från promenader med hunden till besök på Leos lekland. – Vi leker, ute och inne. Försöker hitta på saker helt enkelt, säger Cecilia. Jag har två veckor semester i sommar. En med henne och en själv. Fast jag har inget planerat. Bara vara med henne, och kanske hinna bada lite. Det skulle vara kul att resa också, men det får vänta. Än är hon lite för liten. Men om några år så.


8

Detta är en annonsbilaga från Harrys Linköping

Nytt namn gjorde Pasta Rossini populär

Har du ätit Rivas pastarätt Mumsmums? På den frågan svarar de flesta nej. Kallar man istället rätten för Rossini är det desto fler som har smakat. Rätten har funnits på menyn sedan Riva öppnade, men det var först när den fick namnet Pasta Rossini som den blev en favorit hos gästerna. Strax innan öppnandet av Riva sökte Magnus Nystrand efter inspiration på andra italienska krogar. På Martini vid Norrmalmstorg i Stockholm stötte han på en tryffelpasta med oxfilé och parmesanost som fick en plats på Rivas meny. Sedan dess har den hängt med och genom åren har Pasta Rossini hunnit bli en favorit hos många. – Jonas Erikson som är kock på Riva hjälte till att ta fram vår version. Nu ligger receptet väl inlåst i ett kassaskåp, skrattar Magnus. Nej då, receptet finns i köket. Så hemligt är det inte.

Fotograf Patrik Ekenblom

Men från början såg det inte alls ut som att pastarätten skulle bli någon långkörare på Riva. Den gick först under namnet Mumsmums och beställningarna var få. – Den sålde inte alls bra. Så döpte vi om den till Pasta Rossini och sedan dess har den varit en succé, berättar Magnus. Rätten är densamma, men presentationen är viktig när det kommer till vår bransch. Det ska verka aptitligt på alla sätt och Mumsmums var tydligen inte det bästa namnet. Rossini däremot låter mer italienskt. Även om pastarätten levde lite farligt i början lovar Magnus att platsen på Rivas meny numera är säkrad. – Den kan vi inte ta bort, nu är den alldeles för populär, menar han. Det är bara den och Pizza Americana som har varit med ända från början. Och de blir kvar i många år till.

Vimmelfoto av Ida Gyulai och Christoffer Lundholm


9

Detta är en annonsbilaga från Harrys Linköping

Vitlöksbröd ................................... 59:-

Med tzatziki.

Bruschetta ........................................ 72:-

Med buffelmozzarella, olivolja och parmaskinka.

Ramslökssoppa ................................ 92:-

Med kräftstjärtar och färskost.

Charktallrik ....................................109:-

3 olika charkuterier samt marinerade grönsaker.

Bakade i vår vedeldade pizzaugn.

Pizzorna finns även för avhämtning (109:-)

Americana ...................................... 134:-

Tomat, mozzarella, oxfilé, fläskfilé, bacon, kantareller och vitlök.

Chevré ............................................. 134:-

Tomat, mozzarella, chevré, honung och ruccola.

Genovese ......................................... 134:-

Tomat, mozzarella, parmaskinka, soltorkade tomater, ruccola och parmesan.

Gorgonzola ......................................134:-

Oxfilé ............................................... 259:-

Tomat, mozzarella, färska päron, gorgonzola, valnötter och honung.

Ångad torskrygg ............................ 219:-

Tomat, mozzarella, oxfilé, bacon, kantareller, mycket vitlök och kryddig korv.

Krämig fiskgryta ...........................198:-

Tomat, mozzarella, marinerade räkor, färska champinjoner och camembert.

Hjortracks ...................................... 229:-

Tomat, mozzarella, bresaola, friterad kapris, olivolja, parmesan och ruccola.

Rödvinsbrässerad oxkind ........... 209:-

Tomat, mozzarella, kräftstjärtar, dill och västerbottenost.

Med rostade rotfrukter, färsk sparris och pepparsås.

Med sparris, vårlök, kulpotatis samt laxrom och äppelcidersås.

Med rotfrukter och örter som serveras med lax, räkor samt sidfläsk.

Med confiterad kulpotatis, bakade tomater samt hasselnötter och rödvinssås. Med potatispuré, smörstekta bönor samt rödvinssås.

Tagliatelle ....................................... 189:-

Med räkor och kräftstjärtar, serveras med vitvinsås, soltorkade tomater och örter.

Pasta Rossini .................................. 192:-

Sedaninipasta och oxfilé serveras i gräddig cognac- och tryffelsås med spenat och lagrad parmesan.

Ingvars ............................................ 134:Camembert ..................................... 134:Bresaola .......................................... 134:Västkust .......................................... 134:-

Rivas tryffel ..................................... 49:-

Husets hemgjorda tryffel smaksatt efter kökets inspiration och tycke. Fråga er servitör om kvällens smak.

Passionsfruktspaj ........................... 79:-

Serveras med utvalda färska frukter och bär.

Chokladglass .................................... 79:-

Med hembakad brownie och körsbär.

Caesarsallad ................................ 172:-

Romansallad som slungas i klassisk caesardressing och serveras med kyckling och bacon. Toppas med parmesan och krutonger.

Caesar Maritima ......................... 179:-

Som ovan men här byter vi ut kyckling och bacon mot kräftstjärtar och handskalade räkor.

Mascarpone ................................... 75:-

Smaksatt med lime, varvas med jordgubbar och mynta.

Barnen har en egen meny. Smaklig Måltid!

RIVA LINKÖPING Bordsbokning 013-13 33 90 eller via www.riva.se


10

Detta är en annonsbilaga från Harrys Linköping

Fotograf Patrik Ekenblom

De trivs på BK Living Room och Riva

Efter en fulltecknad dag kan det vara skönt att slå sig ner och låta någon annan stå för matlagningen. Det tycker i alla falla Mia Ekstrand-Johansson och hennes man Tommy Johansson. För dem betyder det oftast en middag på BK. Och eftersom många av parets vänner också bor i närheten får de ofta trevligt sällskap. Under sommaren tillbringar Mia EkstrandJohansson och Tommy Johansson mycket av tiden i sitt fritidshus i skärgården. Att röra på sig, paddla eller umgås med barnbarnen står högt upp på listan över intressen, tillsammans med god mat och vin. De senare är också en av anledningarna till att de gärna tittar in på BK eller Riva under de delar av året som de bor i stan. – Jag gillar konceptet med flera olika ställen i ett, det finns något för alla åldrar. För vår del har det mest varit BK som lockade, och ibland blir det Riva också. Vi har gått dit i många år nu, säger Mia. Det är inte så pretentiöst där. Maten är god och miljön trevlig. Dessutom är vi medlemmar i Cavarosa och vi vet att deras viner finns där med.

Gott vin i gott sällskap Både Mia och Tommy har ofta fulltecknade dagar och ibland är det skönt att runda av dagen med en middag på en restaurang. Allt som oftast faller då valet på BK, och eftersom paret har många vänner som också bor centralt är det inte svårt att få sällskap. – Under sommaren är vi i skärgården, så då blir det inte så ofta. Men höst och vår händer det väl någon gång i månaden att vi äter ute. Då är det så skönt med BK eller Riva. Det ligger på gångavstånd så vi kan båda ta ett glas vin till maten, säger Mia. Dessutom har vi många vänner i stan som lätt kommer ifrån och kan följa med. Så det blir alltid trevligt.

Just den här kvällen föll valet på Riva och sällskapet bestod av Anders och Lotta Ekdahl som även de gärna besöker Riva och BK. Anders är dessutom en av grundarna till Cavarosa, så vinintresset har de fyra gemensamt.

Bra meny

Men det är inte bara närheten som lockar Mia och Tommy till restaurangerna. Förutom att de trivs där vet de också att det som kommer in på tallrikarna kommer att vara gott. – De har verkligen lyckats med sin meny.

Mia Ekstrand-Johansson trivs på BK och Riva. Mias val från menyn denna kväll:

Förrätt - Ramslökssoppa, med kräftstjärtar och färskost. Varmrätt - Ångad torskrygg, med sparris, vårlök, kulpotatis samt laxrom och äppelcidersås.

Dessert - Passionsfruktpaj som serveras med utvalda färska frukter och bär.

Både kött och fisk är bra där. Sedan är det enkelt. Ibland kan man sitta på en restaurang och det är bara för mycket på menyn. Så är det inte där. De har ett lagom urval och det som finns på menyn är gott. Vi har aldrig gått därifrån missnöjda, menar Mia. Dessutom är personalen jätteduktiga, trevliga och naturliga. Servicen är fantastisk.

Nu stundar sommaren och härliga dagar i skärgården. Men det är ingen tvekan om att Mia, Tommy och deras vänner kommer att hitta tillbaka till BK Living Room även i höst.

Vimmelfoto av Ida Gyulai och Christoffer Lundholm


11

Detta är en annonsbilaga från Harrys Linköping

MANGES DAG -En härlig dag för en god sak 4 juni gick Manges dag av stapeln på Vesterby Golf. Och det blev sannerligen en rekordtrevlig dag för både deltagare och arrangörer. Med åren har Manges dag blivit en återkommande favorit för många. Både för den roliga golftävlingen och möjligheten att samla in pengar till ett bra ändamål.

Foto: CaBa Media

Under lördag den 4 juni deltog 175 golfare i den årliga duellen på Vesterby Golf och 100 företag var representerade på olika sätt. – Folk började dyka upp vid nio, tio tiden på förmiddagen för att checka in, och sedan var det full fart, berättar Magnus Johansson. Det blev än väldigt bra dag och jag är jättenöjd med utfallet.

Under kvällen hölls också en middag på Frimurarehotellet i Linköping. Där samlades 270 personer för att njuta av maten och delta i auktionen. – Vi auktionerade ut saker som skänkts av personer och företag. Det var allt mellan himmel och jord, säger Magnus. I slutänden hade vi samlat in omkring 500.000 kronor till Barndiabetesfonden och ungefär 200.000 kronor till Ronald McDonalds Hus. Det är mer än dubbelt så mycket som tidigare år, så vi är väldigt nöjda.

Foto: CaBa Media

Foto: RMH Foto: CaBa Media

HARRYS BEHÖVER ETT LAG TILL ÅRETS

DRAKBÅTSRACE LÖRDAG 23 AUGUSTI KLOCKAN 10.00-18.00 | STÅNGÅN, LINKÖPING

VI BEHÖVER 12 RODDARE + EN TRUMSLAGARE SOM REPRESENTERAR HARRYS I ÅRETS RACE! KÄNNER DU DIG I TOPPTRIM (OCH ÄR SIMKUNNIG) SÅ ANMÄL DITT INTRESSE IDAG!

SKICKA IN DIN ANMÄLAN TILL: NIKLAS.LILLMAN@HARRYS.SE


Händer på Harrys #5 2014  

En tidning om Harrys Linköping

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you