Page 1

yourivflife Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη

...Γιατί η ζωή δε σταματά με έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τεύχος: 1


Μήπως η εργασία σου σαμποτάρει τις προσπάθειες σου για σύλληψη;

Σ

την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια και το ποσοστό υπογονιμότητας αγγίζει το 15­20%. Κάθε χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών θα οδηγηθεί σε μία ή περισσότερες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπαίνοντας σε άγνωστα μονοπάτια, με πολλές απορίες και ανησυχίες. Και ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι η επιτυχία μιας εξω­ σωματικής γονιμοποίησης κρίνεται μόνο από την καλή ποιότητα των ωαρίων ή του σπέρματος, θα πρέπει να λάβετε υπόψη, ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν την επίτευξη και την ομα­ λή έκβαση μίας εγκυμοσύνης, μετά από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είχατε ποτέ σκεφτεί, ότι ο εργασιακός σας χώρος, στον οποίο περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μπορεί να επηρεάσει τη βιολογία και ομοιόσταση του σώματος σας αλλά και τη ψυχοσωματική σας κατάσταση, με αρνητική επίπτωση στην προσπάθεια σας; Να λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε, ώστε η εργασία σας να συμβάλλει θετικά στην επιτυχή έκβαση ενός κύκλου εξωσωσματικής γονιμοποίησης 1 Ενημερώστε κάποιους από τους συναδέλφους σας

Είναι απόλυτα λογικό να μην νιώθετε οικειότητα με όλους τους συναδέλφους σας, ώστε να μοιραστείτε μαζί τους κάτι τόσο προσωπικό. Παρόλα αυτά έρευνες έδειξαν πως οι γυναίκες που κατάφεραν να μιλήσουν “ανοιχτά” για τις προσπάθειες τους με συναδέλφους τους, εμφάνισαν έως και έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας σε ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Παρόμοια αποτελέσματα, προέκυψαν και από έρευνες που αφορούσαν γυναίκες, οι οποίες εργάζονταν σε 2 | yourivflife magazine

-

Τεύχος 1

ιδιαίτερα επικοινωνιακά επαγ γέλματα, όπως οι πωλή­ σεις, το marketing και οι δημόσιες σχέσεις. Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015, διαπίστωσε ότι γυναίκες οι οποίες λάμβαναν λιγότερη κοινωνική υποστήριξη, είχαν μειωμένα ποσοστά επιτυ­ χίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. 2 Προσπαθήστε για ένα ευέλικτο χρονοδιάγραμμα Το να ενημερώσετε τους ανθρώπους που συνεργάζεστε για την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα μπορέσει ταυτόχρονα να σας διευκολύνει στο να επιτύχετε ένα πιο φιλικό χρονοδιάγραμμα για τη θεραπεία σας και να αποφύγετε την υπερβολική κό­ πωση και το στρες. Μη ξεχνάτε πως σε αυτή τη φάση ο οργανισμός έχει ανάγκη όλες του τις δυνάμεις. Οι γυναίκες που εργάζονται σε παραδοσιακά ανδρο­ κρατούμενα επαγγέλματα, εμφανίζουν 60% λιγότερες πιθανότητες ώστε να επιτύχουν μία εξωσωματική γο­ νιμοποίηση και αυτό είναι πιθανό να σχετίζεται με το υπερβολικά απαιτητικό πρόγραμμα, στο οποίο κα λού­ νται να ανταποκριθούν.

Κάθε ζευγάρι που έρχεται αντιμέτωπο με την υπογονιμότητα, έχει ανάγκη από μεγάλα αποθέματα υπομονής, επιμονής και & ψυχικής δύναμης. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζετε πως αν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, δεν είστε μόνοι.

3 Αποφύγετε τους ορμονικούς διαταράκτες

4 Προσπαθείστε να αποφύγετε το άγχος.

5 Νιώστε δυνατή και αποδοτική

Αν το επάγγελμα σας κατατάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά και έρχεστε σε επαφή με χημικές ουσίες ή οποιοδήποτε άλλο παράγοντα που επηρεάζει το ορμονικό σας προφίλ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι βρίσκεστε ούτως ή άλλως σε αυξημένο κίνδυνο εμφά­ νισης ορμονικών διαταραχών, οι οποίες μπορεί να επι­ δρούν αρνητικά και στη γονιμότητα σας. Στην περί­ πτωση αυτή, το πιο πιθανό είναι να πρέπει να απέχετε από την εργασία σας, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, τόσο κατά τη διάρκεια του κύκλου εξωσω­ ματικής γονιμοποίησης όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Οχι. Το άγχος δεν προκαλεί υπογονιμότητα, ούτε επη­ ρεάζει άμεσα την επιτυχία ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο λόγος που συνδέουμε το άγχος με την υπογονιμότητα είναι άλλος: Το υπερβολικό στρες τις περισσότερες φορές οδηγεί σε έναν τρόπο ζωής και σε επιλογές, που όχι μόνο δεν ενισχύουν τη φυσική κατάσταση του οργανισμού, αλλά επιφέρουν και αρνη­ τικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία και γονιμότητα. Ακόμα και αν στην πράξη φαίνεται πολύ δύσκολο να αποφύγετε το στρες, είναι απαραίτητο να κοιμάστε και να ενυδατώνεστε επαρκώς, να τρέφεστε σωστά και λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες σας.

Εάν δε συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος ανησυχίας, η ανάπαυση και η αποχή από την εργασία, δεν είναι απαραίτητη σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμο­ ποίησης. Μπορείτε δηλαδή να συνεχίσετε κανονικά τις δραστηριότητες σας, νιώθοντας ήδη δυνατή μέλλουσα μαμά και όχι ασθενής.

Μία καλή διάθεση επιδρά πάντα θετικά, για αυτό επενδύστε σε ότι σας κάνει να αισθάνεστε γε­ μάτη ενέργεια και ενισχύει τη γονιμότητα σας. •

Fertility i Institute |

3


IVF numbers 10 Η τιμή της FSH πάνω από την οποία ανησυχούμε για τη λειτουργία των ωοθηκών.

21

5.000.000 Μωρά έχουν γεννηθεί με τη βοήθεια τεχνικών υπoβοηθούμενης αναπαρα­ γωγής, από τον Ιούλιο του 1978, που γεννήθηκε το πρώτο μωρό, η Louise Brown.

0,3 Η τιμή της AMH σε ng/ml κάτω απο την οποία φαίνεται να σταματά η ωοθηκική λειτουργία.

Η ημέρα του κύκλου, που κατά κύριο λόγο πραγματοποιείται η μέτρηση της ορμόνης προγεστερόνης, σε ένα κύκλο 28 ημερών.

15.000.000 Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της WHO, είναι ο ελάχιστος αριθμός σπερματοζωαρίων, ανά ml, ώστε να θεωρηθεί ένα δείγμα σπέρματος φυσιολογικό, ως προς τον αριθμό.

To δικό σας online φαρμακείο, για μία ζωή γεμάτη υγεία και αισιοδοξία!

1.500.000

Ο αριθμός των κύκλων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, παγκοσμίως. 4 | yourivflife magazine

-

Τεύχος 1

Fertility i Institute |

5


Μπορεί ένα Application Γονιμότητας να αντικαταστήσει το θεράποντα ιατρό; Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναζητούν μία εφαρμογή η οποία θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τον κύκλο τους, να καταλάβουν την ωορρηξία τους αλλά και να καταγράψουν τη συχνότητα των επαφών τους. Στόχος τους είναι, μέσα από τις εφαρμογές αυτές, να οδηγηθούν σε μία επιτυχή σύλληψη. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που υπόσχονται ότι μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες στην προσπάθεια τους για ένα μωρό και από αυτές οι πιο δημοφιλείς είναι οι παρακάτω.

Ovia Λειτουργία: Προβλέπει την ωορρηξία βάση ορισμένων συνηθειών, όπως της διατροφής αλλά και του ύπνου. Ισχυρίζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη μέχρι και 3 φορές πιο γρήγορα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εφαρμογής (απόφοιτος του Χάρβαντ), είναι ο ίδιος που ανέπτυξε τους αλγόριθμους της εφαρμογής, με τη βοήθεια των οποίων έμεινε έγκυος η γυναίκα του.

Daysy To Daysy είναι μια “οθόνη γονιμότητας” συγχρονιζόμενη με μια εφαρμογή, η οποία μαθαίνει και παρακολουθεί τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Χρησιμοποιώντας καθημερινά τις μετρήσεις και τα δεδομένα από τη θερμοκρασία του σώματος, το daysy ισχυρίζεται ότι δείχνει αν μία γυναίκα είναι γόνιμη ή όχι με ακρίβεια 99,3 τοις εκατό.

Fertility Friend Λειτουργία: Καταγράφει όλα εκείνα τα σημάδια γονιμότητας και “προβλέπει» πότε είναι οι κατάλληλες μέρες για σύλληψη. Η βασική εφαρμογή είναι δωρεάν, όμως με συν­ δρομή υπάρχει πρόσβαση σε πίνακες μηνυμά­ των και σε προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για προτεινό­ μενη ημερομηνία συνουσίας και λεπτομερή ανάλυση των συμπτωμάτων γονιμότητας, συμ­ περι λαμβανομένων εκείνων που μπορούν να ση­ μαίνουν μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Period Tracker Λειτουργία: Υπολογίζει πότε θα έρθει η επόμενη περίοδος, τις γόνιμες μέρες αλλά και την ωορρηξία. Επίσης, μέσα από αυτή την εφαρμογή η γυναίκα μπορεί να δει πότε αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη ροή αίματος περιόδου. Αυτό που το καθιστά διαφορετικό: Μπορεί να εξάγει ημερομηνίες της περιόδου σας και να σημειώνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις επισκέψεις στο γιατρό. 6 | yourivflife magazine

-

Τεύχος 1

Natural Cycles Λειτουργία: Χρησιμοποιώντας βιο­στατιστικούς αλγορίθμους, η εφαρμογή αυτή λαμβάνοντας υπόψιν τις ενδείξεις θερμοκρασίας των γυναικών, καθορίζει πότε έχουν ωορρηξία και πότε είναι πιθανό να παράγουν ωάρια στον επόμενο κύκλο τους, εντοπίζοντας πότε μια γυναίκα μπορεί και πότε δεν μπορεί να μείνει έγκυος, με 99,9% ακρίβεια. Αυτό που το καθιστά διαφορετικό: Σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η μόνη εφαρμογή γονιμότητας στον κόσμο που χρησιμοποιεί analytics, αντί χημικών ουσιών για να να προβλεφθούν οι εγκυμοσύνες.

Η άποψη του FERTILITY MAGAZINE: Παρότι υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες εφαρμογές για τη γονιμότητα, όπως οι παραπάνω, μην ξεχνάτε ότι υπάρχον πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας, όπως π.χ. ανωμαλίες στον εμμηνορρυσιακό κύκλο, οι οποίοι δεν μπορούν να προβλεφθούν από μία εφαρμογή. Κάθε γυναίκα θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεται το γιατρό της, ο οποίος θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές αλλά και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην επίτευξη εγκυμοσύνης γρήγορα και με ασφάλεια. •

Fertility i Institute |

7


των σαλπίγγων και των ωοθηκών κατά την ωορρηξία, οι κινήσεις του εντέρου, οι κινήσεις κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα

ΕΝΔΟΜΗΤΡΊΩΣΗ Μην αφήνετε τον πόνο να βλάψει τη σχέση σας

Εκτός από τον έντονο πόνο, η ενδο­ μητρίωση είναι το συχνότερο και σημαντικότερο αίτιο υπογονιμότητας, καθώς εκτιμάται ότι το 40% των γυναι­ κών που έχουν διαγνωστεί με ενδο­ μητρίωση έχουν προβλήματα υπογονι­ μότητας, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι μία στις τρεις γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας πάσχει από ενδο­ μητρίωση. Μάλιστα, πρόκειται για μία ύπουλη αιτία υπογονιμότητας, καθώς δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο κατά ποιο τρόπο η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα. Αυτή η στενή σύνδεση ενδομητρίωσης με την υπογονιμότητα είναι το σημείο στο οποίο εστιάζεται το ενδιαφέρον των γιατρών που ανα­ ζητούν την καταλληλότερη μέθοδο βοήθειας προς τη γυναίκα και το ζευγάρι. Υπάρχουν πλέον τρόποι, συν­ τηρητικής ή και χειρουργικής αντιμετώ­ πισης, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δίνουν τη λύση και για την επίτευξη εγκυμοσύνης και για την ανα­ κούφιση του πόνου, στις γυναίκες που υποφέρουν.

Ενδομητρίωση και δυσπαρευνία

Η

ενδομητρίωση απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, κα­ θώς εμφανίζεται σε αυτή την ηλικιακή φάση. Αν και σε μερικές περιπτώσεις δε δίνει συμπτώματα, ο κύριος λόγος που απασχολεί τις γυναίκες που πάσχουν είναι οι έντονοι πόνοι και κράμπες στην κοιλιά λίγο πριν από την περίοδο και κατά τη διάρκειά της (δυσμηνόρροια), αλλά και ο έντονος πόνος κατά την επαφή (δυσπαρευνία). Η μεγαλύτερη βαρύ­ τητα δίνεται στην αντιμετώπιση της αιτίας της υπογονιμότητας αλλά του εξαιρετικά δυσβάσταχτου πόνου κατά την έμμηνο ρύση αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται ο πόνος που νιώθει η γυναίκα κατά την επαφή και συχνά επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Τι συμβαίνει στην ενδομητρίωση Κατά την ενδομητρίωση, ενδομήτριος 8 | yourivflife magazine

-

Τεύχος 1

ιστός, δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Συνήθως, προσκολλάται σε όργανα της πυελικής περιοχής, όπως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή πίσω από τη μήτρα, ενώ κάποιες φορές επεκτείνεται στο έντερο και την ουροδόχο κύστη. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί και σε μέρη του σώματος που είναι μακριά από τα γεννητικά όργανα (πνεύμονες, εγκέφαλος, ακου­ στικός πόρος, βλεννογόνο της μύτης). Στα σημεία εκτός μήτρας όπου ανα­ πτύσσεται το ενδομήτριο δημιουργού­ νται ενδομητριωσικές εστίες, που επίσης αιμορραγούν κατά την έμ­ μηνο ρύση αλλά το αίμα αυτό δεν έχει δίοδο να φύγει από το σώμα. Έτσι, προκαλούνται φλεγμονές και συμφύ­ σεις στα ζωτικά όργανα, τα οποία κολλάνε μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι φυσιολογικές κινήσεις τους να είναι επίπονες, για παράδειγμα οι κινήσεις

Μία σημαντική παράμετρος του πόνου είναι δυσπαρευνία, δηλαδή ο πόνος που νιώθει η γυναίκα κατά την επαφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ενδομήτριος ιστός έχει ανα­ πτυχθεί στην περιοχή πίσω από τον τράχηλο και στο κάτω μέρος της μή­ τρας και προκαλεί την ανάπτυξη των νευρικών απολήξεων και τον ερε­ θισμό των ιστών. Αν αυτή η περιοχή υποστεί κάποιο ερεθισμό κατά τη συνουσία, ο πόνος της ενδομητρίωσης μπορεί να γίνει βασανιστικός και να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, καθώς τα νεύρα εξακολουθούν και στέλνουν το μήνυμα στον εγκέφαλο. Η συνήθης ελαστικότητα του κόλπου, σε κατάσταση ενδομητρίωσης, χάνε­ ται λόγω της φλεγμονής και των συμφύσεων στην περιοχή που έχει αναπτυχθεί ο ενδομήτριος ιστός, πιέ­ ζονται και άλλα όργανα της πυέλου, κάτι που προκαλεί γενική και συνεχή δυσφορία στην πάσχουσα, που μπορεί να οδηγήσει στην άμεση δια­

κοπή της σεξουαλικής επαφής λόγω της έντασης του πόνου ή λόγω επα­ ναλαμβανόμενης εμφάνισης να προκαλέσει στη γυναίκα άγχος, φόβο, αρνητική σεξουαλική συμπεριφορά και αποφυγή της ερωτικής επαφής. Καλό είναι ένα τέτοιο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί αμέσως μόλις παρου­ σιαστεί. Υπάρχουν ζευγάρια που παρα­ δέχονται ότι ο σωματικός πόνος κατά την επαφή ήταν η αρχή διάλυσης της σχέσης ή του γάμου τους. Δεν υπάρχει λόγος να επιτρέψουμε στο σωματικό πόνο να λειτουργήσει τόσο καταλυτικά στη σχέση μας.

Ζητήστε την κατάλληλη ιατρική συμβουλή και βοήθεια

Ο γιατρός οφείλει, πέρα από τον πόνο και την υποψία υπογονιμότητας, να διερευνήσει ποιες άλλες επιπτώσεις μπορεί να προκαλεί στη γυναίκα η ενδομητρίωση. Να βοηθήσει την ασθενή να «ανοιχτεί» και να αντα­ ποκριθεί στις ανάγκες της γυναίκας και του ζευγαριού. Η προσέγγιση κάθε περίπτωσης είναι εξατομικευμένη και ολιστική.

Ο γιατρός μπορεί ξεκινήσει τη θερα­ πεία της ενδομητρίωσης με φάρμακα, όπως παυσίπονα ή ορμόνες, και, αν αυτό δεν αποδώσει, μπορεί να προχω­ ρήσει σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ενδομητρίου. Στις περισσότερες περι πτώσεις, αυτό ανα­ κουφίζει τη γυναίκα από τους πόνους της ενδομητρίωσης γενικότερα αλλά και τους πόνους κατά την επαφή. Επειδή η ενδομητρίωση επηρεάζει και άλλα όργανα ­ όπως το ορθό και την ουροδόχο κύστη ­ είναι καλό να εκτιμηθεί ακριβώς η διάσταση του προβλήματος πριν σχεδιαστεί η επέμβαση, στην οποία μπορεί να συνεργαστούν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

μάλιστα άμεσα και στο γιατρό και στο σύντροφό της για να μπορέσει να βρει και από τους δύο τη βοήθεια που χρειάζεται. Ο σύντροφος, όταν νιώθει ότι τον εμπιστεύεται, θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στο διάστημα μέχρι την αποκατάσταση. Η απομόνωση και η σιωπή περνούν λάθος μηνύματα στον άνδρα, που μπορεί να νιώσει ότι η γυναίκα τον θεωρεί υπεύθυνο για τον πόνο που νιώθει ή ότι τον αποστρέφεται ή ότι δε νιώθει πλέον για αυτόν την ίδια επιθυμία.

Μην αφήνετε τη σχέση σας σε αναμονή

Λειτουργείστε διαφορετικά στην επαφή

Για να φτάσετε, μέσω της πιο αποτε­ λεσματικής θεραπείας, στη μείωση του πόνου μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Η ζωή σας, όμως, με το σύντροφό σας δεν μπορεί να τεθεί σε αναμονή μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα του πόνου. Σε πολλά ζευγάρια επέρχεται ψυχική κούραση και απογοήτευση και σταματούν όχι μόνο τη σωματική επαφή αλλά και τις μικρές καθημερινές πράξης τρυ­ φερότητας και στοργής του ενός προς τον άλλο. Τα προβλήματα στη σχέση πρέπει να λύνονται από κοινού. Πρώτα από όλα, η γυναίκα δεν πρέπει να κλειστεί στον εαυτό της, να νιώσει ενοχές για το σωματικό πόνο ή να αποκλείσει το σύντροφο της από το πρόβλημά της. Η γυναίκα πρέπει να μιλήσει και

Η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με το τι προκαλεί πόνο βοηθά να αποφευχθούν παρανοήσεις και να αναζητήσει το ζευγάρι εναλλακτικές στάσεις και τρό­ πους έκφρασης της τρυφερότητας και του πάθους του, κατά την επαφή. Η συζήτηση βοηθά να γίνει κατανοητό και από τους δύο ότι κάποιες στάσεις που είναι επώδυνες τώρα, μετά τη θεραπεία δε θα εμποδίζονται πλέον από τον πόνο. Χαλαρώστε, εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλο και το σώμα σας, χωρίς να αποφεύγετε τελείως την επαφή.

βαση, υπάρχει ένα λογικό διάστημα ανάρρωσης, το οποίο μπορεί να δια­ φέρει σε κάθε περίπτωση. Ό,τι διαταράσσει την ομαλή σεξουα­ λική ζωή του ζευγαριού μπορεί να προκα λέσει βαθύτερα προβλήματα στη σχέση και τη συμβίωση, αν αφεθεί χωρίς λύση. Το ζευγάρι ­ και όχι μόνη της η γυναίκα ­ πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού για να σταματήσει η ψυχοσωματική ταλαιπωρία και το άγχος που διαταράσσει τη σχέση και να αποκατασταθεί η ομαλή ζωή των συντρόφων σε κάθε επίπεδο. Η γυναίκα δεν πρέπει να διστάσει να αναφέρει στο γιατρό ό,τι την απασχολεί και αποτελεί πρόβλημα στην υγεία και τη σχέση της. Δεν υπάρχουν θέματα­ταμπού. Υπάρχουν θέματα που, αν μείνουν άλυτα, επηρεάζουν βαθιά και καταλυτικά την υγεία ή τις σχέσεις. Ζητάμε βοήθεια από τον ειδικό για ό,τι μας απασχολεί. •

Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε Η γυναίκα δεν πρέπει να πιέζει τον εαυτό της να επανέλθει γρήγορα και άμεσα για να μην κουράσει ή απο­ γοητεύσει το σύντροφό της. Αν η λύση αναζητηθεί στη χειρουργική επέμ­

Fertility i Institute |

9


Ρεφλεξολογία & Γονιμότητα Στην ανάγκη να ζητήσει βοήθεια ένα ζευγάρι εναλλακτικών και συμπληρωματικών μεθόδων για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλη­ μα μειωμένης γονιμότητας ή υπογονιμότητας, ενδέχεται να βρεθούν σε ένα μεγάλο ερώτημα, εφόσον είναι δύσκολο να έχουν γνώση για το τι μπορούν να περιμένουν και ποιά μέθοδος ενδείκνυται στο πρόβλημα τους.

Η

μέθοδος της Ρε­ φλεξολογίας, έγινε ευρέως γνωστή σαν μια φυσική αγωγή σε προβλήματα υπογονιμό­ τητας. Οποιοδήποτε πρόβλημα και αν υπάρχει στο ζευ­ γάρι, θα πρέπει να γί­ νεται διάγνωση και καθοδήγηση από τον αρμόδιο γιατρό και εν συνεχεία να εφαρμόζε­ ται η μέθοδος, ούτως ώστε να φέρουμε το κα­ λύτερο δυνατό αποτέ­ λεσμα, γύρω από ενα τόσο ευαίσθητο θέμα. Δυο Δανοί ρεφλεξολόγοι οι Krogsgard και Frandsen, πιστεύουν ότι ενα ζευγάρι με χαμηλή γονιμότητα ή με υπογονιμότητα θα πρέπει να βλέπει το θέμα σαν ενα φίλο τους εφόσον συχνά τους παρέχεται η πληροφορία ότι το σώμα της γυναίκας ή του άντρα, δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση τόσο σωματικά όσο και νοητικά, για να προβούν σε σύλληψη και τους προσφέρεται η ευκαιρία της αλλαγής. Τον Ιούνιο του 2006 οι Kunz ανέφεραν ότι ενω με την Ρεφλεξολογία δεν μπορούν να γίνουν διαγνώσεις, παρατηρούνται κάποια σημεία στο πέλμα, τα οποία μπορούν να παραπέμπουν σε πιθανά προβλήματα στο σώμα και κυρίως στο αναπαραγωγικό σύστημα.

10 | yourivflife magazine

-

Τεύχος 1

Το βέβαιο είναι ότι στην περίπτωση που κάποιο ζευγάρι θελήσει να γο­ νιμοποιήσει και τους παρασχεθεί φαρμα­ κευτική αγωγή ο τρό­ πος που εφαρμόζεται η μέθοδος αυτή βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφο­ ρία του αίματος και εν συνεχεία και της αγωγής που τους δίνεται. Όμως το βασικότερο στοι­ χείο που παραδίδεται είναι η χαλάρωση του νευρικού συστήματος, που γνωρίζοντας ότι είναι αλληλένδετο με το ενδοκρινικό, εξισορροπεί την παραγωγή στρεσογόνων ορμονών όπως κορτιζόλη και αδρεναλίνη, καθώς βελτιώνει την αιμάτωση και θρέψη της μήτρας με απότερο σκοπό την εύστοχη εμφύτευση. Δια μέσου της Ρεφλεξολογίας και καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας για σύλληψη, μπορεί να εφαρμόσει τεχνικές δουλεύοντας τα αντίστοιχα σημεία στο πέλμα όπως υπόφυση, υποθάλαμος, θυρεοειδής, επινεφρίδια, θύμος, ωοθήκες και όρχεις, μήτρα και προστάτη αντίστοιχα, καθώς σπερματικό και σαλπιγγικό πόρο, με συνέπεια να δουλευτεί ο οργανιμός παράλληλα με την ιατρική παρακολούθηση. •

Fertility i Institute |

11


Τι είδους άσκηση επιτρέπεται στη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης; Μία από τις πιο συχνές απορίες που έχουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι αν μπορούν να ασκηθούν και τι είδους άσκηση επιτρέπεται να κάνουν.

Κ

άθε οργανισμός είναι μοναδικός, γι’ αυτό και αντιδρά διαφο­ ρετικά σε ορμονικές θεραπείες και αγωγές. Ένας κύκλος εξωσωματικής γο­ νιμοποίησης αποτελεί έναν παραπάνω λόγο για να μη στρεσάρετε και να μην πιέσετε παραπάνω το σώμα σας. Και αυτό γιατί, κατά την περί­ οδο της υποβοηθούμενης ανα­ παραγωγής, το σώμα χρειά­ ζεται όσο λιγότερο στρες και κόπωση προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα της κύησης. Ας δούμε λοιπόν τι είναι καλύτερο να κάνετε:

Ακολουθήστε μία ήπιας μορφής άσκηση Η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος και η φροντίδα του σώ­ ματός σας είναι σημαντικοί σύμμαχοι κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονι­ μοποίησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πολύ έντο­ νη σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει αρνη­ τικό αντίκτυπο στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, διότι η υπερβολική άσκηση φαίνε­ ται πως επιβαρύνει το αναπαραγωγικό σύστημα και μπορεί να αλλάξει τα φυσιολογικά δεδομένα των 12 | yourivflife magazine

-

Τεύχος 1

συμβαίνει κυρίως σε γυναίκες με διογκωμένες ωοθήκες, ως αποτέλεσμα των θεραπειών με ορμόνες που στα πλαίσια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις, πως οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ενέσεις με ορμόνες στη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δεν αισθάνονται την ανάγκη να ασκηθούν ούτως ή άλλως. Εκτός από την άσκηση, πρέπει να αποφεύγονται και τυχόν δραστηριότητες που μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας σε υπερβολικά επίπεδα,

όπως ένα πολύ ζεστό μπάνιο ή τζακούζι, θερμά λουτρά ή σάουνα. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα. Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την άσκηση κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή τις δραστηριότητες που θα πρέπει να αποφεύγετε, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει με υπευθυνότητα, ανάλογα με το προσωπικό σας ιστορικό και τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. •

ορμονών σας. Η ιδιαίτερα έντονη άσκηση που φτάνει στα όρια σωματικής κα­ ταπόνησης, φαίνεται να επηρε­ άζει την ικανότητα του εμβρύ­ ου για εμφύτευση και να αυξά­ νει τις πιθανότητες απώλειας εγκυμοσύνης. Σύμφωνα λοιπόν με τις ισχύ­ ουσες συστάσεις, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θερα­ πείες εξωσωματικής γονιμοποί­ ησης θα πρέπει να ακολουθούν μία ήπιας μορφής άσκηση. Πιο συγκεκριμένα, δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύ­ μπι, το στρέτσινγκ ή η γιόγκα φαίνεται να έχουν ευεργετικές ιδιότητες, ενώ η έντονα αερό­ βια άσκηση, η άρση βαρών, και οποιαδήποτε άσκηση υψηλής έντασης καλό είναι να απο­ φεύγονται.

Άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με την άσκηση κατά την περίοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης Ένας ακόμη λόγος που συμβουλεύουμε τις γυναίκες στην εξωσωματική γονιμοποίηση να αποφεύγουν την έντονη άσκηση, είναι ο κίνδυνος συστροφής ωοθήκης. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο που

Fertility i Institute |

13


Your IVF Life  

Επειδή στη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ζωή δε σταματάει...

Advertisement