Page 1

Buurtblad voor Wyck Céramique Maartenspoort

• • • • •

64

HERINRICHTING STATIONSOMGEVING GESTART OPEN JOODSE HUIZEN BUURTNETWERK US MAARTENSPOORT ZONNEBLOEMAUTO TE HUUR MAASTRICHT BEKENT KLEUR

15e JAARGANG • ZOMER 2018


Puur verwennen

bij Van Wijck voor jou

mooie plannen maken smullen van een high-tea samen lachen stilstaan & genieten mooie momenten vieren bijkomen van het shoppen het weekend inluiden lekker onderuithangen de dag doornemen

WEET WAAR JE LEKKER EET Wycker Brugstraat 28 - Maastricht - open 8-18 uur


Welkom in Groet Wiek Swapfiets Maastricht

Residence Wyck

Spoorweglaan 18 www.swapfiets.nl

Heugemerweg 4 www.residence-wyck.com Alex, eat, drink, sleep

XO Pintxo-bar Maastricht

Cörversplein 10 www.xo-Maastricht.business.site

Stationsstraat 17a www.sir-alex.nl

Schoonheidssalon The Luxury Floor

Brow Queen Rechtstraat 21 a www.theluxuryfloor.nl

Kinderkleding Delsa Donna

Rechtstraat 31 www.delsadonna.com

Buurtblad Groet Wiek is af te halen bij: ING Servicepunt/Postkantoor Wyck l Tapperij de Poshoorn, Stationsstraat 47 l Centre Céramique, Plein 1992 l Souvenierkiosk, Servaasbrug l

Ontvangt u het buurtblad liever per post op uw adres? Voor €10 sturen wij u 4 nummers per post op uw adres in Nederland. Maak €10 aan ons over o.v.v. uw naam en adres.

Colofon Groet Wiek is een uitgave van Stichting Buurtblad Groet Wiek en wordt vier keer per jaar (maart, juni, september en december) in een oplage van 4.500 exemplaren huis aan huis verspreid in de wijken Wyck, Céramique en Sint Maartenspoort. Redactie & Uitgever: Kitty Willems en Harold Habets

Drukwerk: Pietermans Drukkerij (www.drukkerijpietermans.be) Bezorging: Jean Willems Contactgegevens: www.groetwiek.nl E-mail: info@groetwiek.nl Facebook.com/groetwiek Telefoon: 06-12 41 57 65 Bank NL80 ABNA 0450 7585 08

De uitgever is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Evenmin is zij verantwoordelijk voor handelingen van derden die mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave of het bezoeken van de website en de social media kanalen. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden materiaal, zonder kennisgeving vooraf, niet of in gewijzigde vorm te publiceren.

3

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


Handverzorging Pedicure Schoonheidsbehandelingen Waxen Wenkbrauwen Behandeling voor de man Kunstnagels Gellak

Hoogbrugstraat 76 6221 CS Maastricht Tel. 06 - 50 50 50 09 info@bellemani-maastricht.nl www.bellemani-maastricht.nl

Belle Mani

Beautysalon & Nagelstudio

marketing • reclame websites • drukwerk

Fort

ezza

ex btw

marketing

La

website €495

La Fortezza Marketing Clermontlunet 14b • 6221 JN Maastricht info@lafortezza.nl • T: 06 - 46 204 904 www.lafortezza.nl

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

4


Buurtplatform Céramique Excursie naar de wijk COINTE in Luik op 24 maart 2018 Op zaterdag 24 maart 2018 heeft Jean Willems een excursie georganiseerd naar de wijk COINTE in Luik. Enkele markante punten hiervan waren de Basilique en het monument Mémorial Interallié, eencadeau van de geallieerden aan Luik voor hun inspanningen tijdens La Grande Guerre in 1927.

Architectonische en historische wandeling Céramique 17 april 2018 Raymond Leclercq, Jean Willems en Huub Ebus verzorgden op dinsdag 17 april 2018 een architectonische en historische wandeling door de wijk Céramique, met een korte historie van de keramische industrie en architectonische aandacht voor de Toren van Siza en de Wiebengahal.

Buurtlunch op 20 april 2018 Op 20 april 2018 werd voor 1e keer een Buurtlunch georganiseerd door het Buurtplatform Céramique. Dit omdat uit de enquête onder de buurtbewoners was gebleken dat er behoefte bestaat aan meer sociale activiteiten/contacten in de buurt. De goedbezochte lunch (ruim 50 personen) werd gehouden in Residence Sonneville en verzorgd door Bitsenbites. Hans Reuser, de voorzitter van Buurtplatform Céramique, heette iedereen van harte welkom, waarna er in een gezellige en geanimeerde sfeer gegeten werd.

Prijsuitreiking fotowedstrijd Céramique Van 1 februari tot en met 30 mei 2018 is de miniexpositie “Reflecties: Céramique door het oog van de camera van haar bewoners” te zien geweest in de binnen-vitrine van Centre Céramique. Op zondag 29 april 2018 heeft Etienne van Sloun aan de hand van zijn eigen werk en de foto’s van de deelnemers een lezing gegeven over het thema reflecties. Tevens heeft toen de feestelijke prijsuitreiking plaatsgevonden in Centre Céramique. Bij de jurybeoordeling was de uitslag: 1. Cees Straus 2. Jeanne Feijts 3. Gabrielle Dolders

5

Bij de publieksjury was de uitslag: 1. Jeanne Feijts 2. Niek van Hasselt 3. Giel Moers Zie voor meer informatie onze website www.bpfceramique.nl.

Excursie Huis van de Europese geschiedenis in Brussel op 2 mei 2018 Op woensdag 2 mei 2018 hebben Ger Essers en Jean Willems een excursie georganiseerd naar het Huis van de Europese geschiedenis in Brussel. De excursie bestond uit een inleiding door onze buurtgenote drs. Elke Pluijmen, gevolgd door een rondleiding in het museum.

Zomerborrel op 1 juli 2018 Het buurtplatform organiseert op zondagmiddag 1 juli 2018 een borrel voor de buurtbewoners. Zie voor nadere informatie onze website of Facebookpagina.

Architectonische en historische wandeling Céramique op 24 juli 2018 Raymond Leclercq, Jean Willems en Huub Ebus verzorgen op dinsdag 24 juli 2018 tussen 19.30 uur en 21.30 uur weer een architectonische en historische wandeling door de wijk Céramique. Nadere informatie staat een aantal weken vóór de genoemde datum op onze website www.bpfceramique.nl.

Wandelingen

Jean Willems organiseert regelmatig wandelingen in de Euregio. Vervoer gebeurt door middel van carpoolen. Wilt u een keer meegaan? Neem dan contact op met Jean Willems: tel. 0031625014267, of via WhatsApp of sms.

Informatie over onze activiteiten Het buurtplatform organiseert geregeld verschillende activiteiten. Informatie hierover wordt tijdig gepubliceerd op onze website www.bpfceramique. nl, op onze Facebookpagina en via e-mail. Wilt u nieuwsberichten persoonlijk ontvangen meld u dan aan via algemeen@bpfceramique.nl.

ê

CéramIque Buurtplatform

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


Rondom hypotheken is veel veranderd. Met De Hypotheker zie je Rondom hypotheken niets over het hoofd! is veel veranderd. Met De Hypotheker zieenje Is uw huis veilig? Heeft u een koolmonoxiderookmelder? Wij verkopen CO melders die zijn goedgekeurd door de NVWA. niets over het hoofd! Rondom hypotheken is veel veranderd. Met De Hypotheker zie je niets over het hoofd!

Rondom hypotheken is veel veranderd. Met De Hypotheker zie je niets over het hoofd!

Kijk ophypotheker.nl/groterwonencheck hypotheker.nl/groterwonencheck Kijk op Kijk ophypotheker.nl/groterwonencheck hypotheker.nl/groterwonencheck Kijk op Kijk ophypotheker.nl/groterwonencheck hypotheker.nl/groterwonencheck Kijk op

We vergelijken alle banken en vinden voor jou de beste deal.

We vergelijken alle banken en vinden voor jou de beste deal. Maastricht Avenue Ceramique 12 (043) 356 10 61 Evelyne, Berry, Annita, Miranda of Rick maakt graag tijd voor je. Kijk ophypotheker.nl/groterwonencheck hypotheker.nl/groterwonencheck Kijk op

We vergelijken alle banken en vinden voor jou de beste deal.

Maastricht Avenue Ceramique 12 (043) 356 10 61 Evelyne, Berry, Annita, Miranda of Rick maakt graag tijd voor je.

Maastricht Avenue Ceramique 12 (043) 356 10 61 Evelyne, Berry, Annita, Miranda of Rick maakt graag tijd voor je. We vergelijken alle banken en vinden voor jou de beste deal.

GMaastricht r o e t WAvenue i e k ,Ceramique b u u r t12b (043) l a d 356 v o10o r61W y c k | C ĂŠ r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t Evelyne, Berry, Annita, Miranda of Rick maakt graag tijd voor je.

6


Bonnefantenmuseum Unleashed: Een experimentele samenwerking tussen Hans Lemmen en Roger Ballen in het Bonnefantenmuseum Voor de tentoonstelling Unleashed stapten de Nederlander Hans Lemmen en de in Zuid-Afrika wonende Amerikaan Roger Ballen uit hun comfortzone en gingen een experimentele samenwerking aan om nieuw werk te creëren. In de tentoonstelling, die is samengesteld door de Duitse gastcurator Jan-Philipp Fruehsorge, wordt de bezoeker meegenomen in het gedurfde creatieve werkproces en de gedeelde fascinatie van beide kunstenaars voor de rauwe en wilde krachten die mens en dier leiden. Er wordt zowel gezamenlijk werk als individueel werk van Lemmen en Ballen getoond. De publieksopening van deze tentoonstelling vond plaats op donderdag 31 mei om 18.00 uur.

Unleashed

Ondanks de fysieke afstand tussen beide kunstenaars hebben Hans Lemmen en Roger Ballen in de loop der jaren een vriendschap met elkaar opgebouwd. Met veel interesse volgen zij elkaars werk. Vanuit deze interesse hebben zij besloten om nieuw terrein te gaan verkennen, buiten de gebaande paden te stappen, en een nieuw gezamenlijk project te starten: Unleashed. Dit levert een versmelting op van fotografie en tekenkunst, waarbij technische grenzen lijken te vervagen en de werken zich ontwikkelen in een dialoog waarbij de kunstenaars experimenteren met nieuwe technieken, texturen en manieren om materialen te vormen en te schikken. Er wordt een geheel nieuw oeuvre gepresenteerd van twee kunstenaars die elkaars kunst als basismateriaal gebruiken. Voor deze tentoonstelling werkt het Bonnefantenmuseum samen met Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs, waar de tentoonstelling te zien was van 7 maart t/m 4 juni 2017. Samen hebben zij een tweetalige publicatie Unleashed uitgebracht, gepubliceerd door Kerber, met teksten van Stijn Huijts, artistiek directeur Bonnefantenmuseum, Claude d’Anthenaise, directeur van Musée de la Chasse et de la Nature en gastcurator JanPhilipp Fruehsorge. Saskia Vredeveld maakte een begeleidende video onder de gelijknamige titel.

7

© Hans Lemmen / Rendez-vous (2016) / 45 x 45 cm

Over de kunstenaars

Hans Lemmen (1959, Venlo) en Roger Ballen (1950, New York) creëren beide op hun eigen manier machtige mythologische schepsels en diverse symbolische en niet-symbolische dieren, die een afspiegeling vormen van onze breekbare beschaving. Het werk van Lemmen bestaat uit intense figuratieve beelden in de vorm van tekeningen en sculpturen. Hij vindt zijn motieven in het domein van de natuurlijke historie, archeologie en paleontologie, maar ook in de diepe, verborgen delen van de mens die nog verkeren in een mythologisch oerstadium van de beschaving, waar instinct, humor en het groteske de elementen zijn die ons bestaan vormgeven. Roger Ballen is beroemd om zijn zwart-witfoto’s van het duistere theater van het onderbewuste en absurde. Zijn oeuvre heeft zich langzamerhand ontwikkeld van een vorm van geënsceneerde documentaire fotografie, van mensen aan de rand van de samenleving, naar een nieuwe vorm van beeldproductie. Ballen is absoluut radicaal en vrij van zelfopgelegde beperkingen en openbaar fatsoen. Hij maakt werken die de toeschouwers hard raken omdat hij ze ongemakkelijke en irriterende scènes voorschotelt waarin abstracte elementen, zoals lijnen en tekens, worden gecombineerd met de lichamelijkheid van zijn hoofdpersonen. Ballens werkwijze fotografisch noemen, zou slechts de halve waarheid zijn, omdat hij de grenzen van het medium tot uiterste oprekt.

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


Het adres voor kleurige mode!

Wij leveren o.a. MAC, ENOLA, BLAEST, Anna Montana, HOFIUS, LANA, KOOI-Knitwear. Tot Wyck!

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

8


Herinrichting stationsomgeving 22 mei gestart In opdracht van de gemeente Maastricht is de firma Rasenberg Infra op 22 mei gestart met de werkzaamheden voor de herinrichting van de stationsomgeving. De werkzaamheden bestaan uit onder andere het inrichten van de Stationsstraat (tussen stationsgebouw en Wilhelminasingel), het aanpassen van het busstation aan de Parallelweg, met een gedeelte van het Stationsplein en de Spoorweglaan.

Bereikbaarheid tijdens werkzaamheden

Kwaliteitsimpuls

Door de nieuwe ondergrondse fietsenstalling in de Stationsstraat, is meer ruimte ontstaan bovengronds. Die ruimte wordt nu aangepast om van de Stationsstraat een aantrekkelijke omgeving te maken om te verblijven. Trottoirs worden verbreed zodat er plek is voor gevelterrassen en het parkeren wordt opgeheven. Het herinrichten van het gebied zorgt voor een flinke kwaliteitsimpuls van het stationsgebied.

Planning

gasleidingen. Rasenberg Infra is op 22 mei gestart met de werkzaamheden in het stationsgebied. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot eind oktober. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd en de eerste fase start aan de zuidkant van de Stationsstraat en de noordkant van het busstation aan de Parallelweg. De eerste fase duurt tot en met medio juni.

Sinds februari dit jaar zijn er voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd zoals het vervangen van

Tijdens de werkzaamheden kan verkeer door de Stationsstraat blijven rijden. Het verkeer wordt per fase over een ander deel van de straat geleid. Ook voetgangers en fietsers kunnen gewoon gebruik blijven maken van de Stationsstraat. De bouw wordt gefaseerd uitgevoerd om bereikbaarheid te garanderen en de overlast zoveel mogelijk te beperken. Omliggende panden, busperron, stationsgebouw en fietsenstalling blijven bereikbaar tijdens de werkzaamheden. Kijk op de website van gemeente Maastricht voor meer informatie: www.gemeentemaastricht.nl/stationsomgeving

Š Fred Berghmans | Photography

9

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C ĂŠ r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


LYONNETSTRAAT 8 6221 AP MAASTRICHT 043-3219055 WWW.SCHILDERSBEDRIJFSMEETS.NL

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

Voorheen:

10


BUURTNETWERK “US MAARTENSPOORT” Buurtnetwerk “Us Maartenspoort” is sinds enige maanden actief in de wijk Sint Maartenspoort. Een aantal enthousiaste buurtbewoners wil, met ondersteuning van Trajekt, een Buurtplatform voor de wijk Sint Maartenspoort opzetten om zo een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de wijk en het versterken van onderling sociale contacten. Dit willen wij doen door diverse activiteiten te organiseren en onderwerpen op te pakken die in de wijk spelen. Er is inmiddels door een groep mensen al hard gewerkt. In samenwerking met Mondriaan Martinushuis is reeds een mooie buurttuin opgezet. Met Sinterklaas was er voor de kinderen een gratis Sinterklaasfilm in Euroscoop en deze maand werd er een gezellige rommelmarkt georganiseerd in de buurttuin.

Er is een goede samenwerking met Studentenvereniging KOKO, de Stichting KCEM en het project Te Gekke Buren van Mondriaan. Elke laatste donderdag van de maand om 19.30 uur komt buurtnetwerk “Us Maartenspoort” samen in het lokaal van de KBO, Gebroeders Hermansstraat 2. Er worden regelmatig thema’s besproken zoals veiligheid, drugsoverlast en buurtpreventie. Hierover zijn o.a. gesprekken gevoerd met de wijkagent en het Meldpunt Drugsoverlast. Wij zijn nog op zoek naar een buurtbewoner die de taak van secretaris of secretaresse op zich wil nemen. Wilt u meepraten over al deze onderwerpen en u ook inzetten voor de wijk, dan bent u van harte uitgenodigd voor de maandelijkse bijeenkomsten. Contact: buurtnetwerk.usmaartenspoort@gmail.com

DE MAASKRING Een vriendenkring die geregeld samenkomt en activiteiten organiseert! We zitten warempel niet wekelijks in een kring, zoals de titel en logo zou doen vermoeden. Welnee, ons wekelijks samen-zijn gebeurt aan langgerekte bruine tafels in de oergezellige huiskamer van het Townhouse - hotel in de St. Maartenslaan in Wyck. Zelfbediening voor koffie en thee, hoe aardig is dat. Alles staat uitnodigend klaar op mooi gedekte tafels. Keus genoeg. En is er iemand jarig dan verzorgt Het Townhouse op verzoek de plateau's met Limburgse vlaaien. Wij, Maaskringers, waarderen enorm de gastvrijheid van deze unieke locatie om elke maandagmiddag van 14.00 u. tot 16.00 u. hier samen te komen. De gemiddelde leeftijd laat zich wel raden : wie heeft er alle tijd om op een doordeweekse dag een hele middag in goed gezelschap te ontspannen? Dat zijn natuurlijk vooral de niet-meer-werkenden onder ons; laten we zeggen: de 60+ man/vrouw. Geen verplichtingen elders en blij er even uit te zijn, toch? Wat het laatste betreft wordt er door de Maaskringleden voor elk wat wils georganiseerd. Een kleine greep v.w.b. groepsactiviteiten: - Rondleiding Wyck - Afrika museum Nijmegen

11

- Fietstocht Eben-ezer - theaterbeleving Hasselt “Gluren” van Hoge Fronten - Lieke Benders - gevelstenenwandeling in Wyck - Toon Hermansexpo Sittard - High tea townhouse - museum La Boverie in Luik - rondleiding Jezuïtengrot - fietstocht Houthem-St.Gerlach - Oud Rekem ontdekken aan het water - kunstdagen bezoek aan kasteeel Rijckholt - museum Ludwigforum in Aken - Muas walking Alexander Battalaan - “snert”wandeling restaurant Bergrust - treinreis musea Rotterdam - Ook gaan we 1x per maand gezellig eten bij Vorkje Prikken - 1 x per maand gezellig borrelen in het Pruuske in Wyck - 1 x per maand naar de 60+ film in de Euroscoop Zo te lezen: genoeg te doen en te beleven met “De Maaskring” deelnemers uit Wyck, Céramique en Maartenspoort en uit andere wijken in ons mooie “Mestreech”.

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


EAT DRINK SLEEP

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

DEEL DE HELE DAG DE LEKKERSTE GERECHTEN MET JE FIJNSTE GEZELSCHAP

‘N BIJZONDER BIERTJE, FEESTELIJKE BUBBELS EN WIJNEN OM TE ZOENEN

BEDDEN WAAR JE NOOIT MEER UIT KOMT

12


VAN BRUGGEN ADVIESGROEP

ADVERTORIAL

“Natuurlijk is het gunstig om nu een huis te kopen, maar tegelijkertijd moet je je goed realiseren dat het een hele stap is waarbij allerlei zaken goed afgewogen moet worden. Ik vind het belangrijk mensen een transparant en verantwoord voorstel te bieden waarmee ze vol vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen”, zegt Danielle Stroom, financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep Maastricht.

De Nationale Hypotheekbond concludeert n.a.v. haar onderzoek dat op een gemiddelde hypotheek via een onafhankelijk adviseur alleen al de eerste 10 jaar € 7200 valt te besparen. Uit het onderzoek blijkt dat huizenkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten vaak juist meer hypotheekrente betalen bij de bank t.o.v. de scherpste aanbieding in de markt. Gemiddeld betaalt men 0,67% meer hypotheekrente bij de bank.

TV Makelaar

Ondanks dat het tarief van een onafhankelijke adviseur iets hoger is, loopt de mogelijke besparing behoorlijk op. Bij een renteperiode van 30 jaar kan dit oplopen tot €15.000.

Landelijk is Van Bruggen (VBA) vooral bekend van het RTL4-programma ‘TV Makelaar: Mission (Im-)possible’, VBA geeft al ruim 10 jaar financieel advies aan de kandidaten. Elke aflevering staat een team deskundigen, waaronder een financieel expert van VBA klaar om het huis én de situatie van de kandidaten die draai te geven waardoor de verkoopkansen toenemen.

Roulette met je hypotheek

Als het om financieel advies gaat gaan mensen vaak eerst naar de eigen bank. In feite is dat roulette spelen met je hypotheek. Met ongeveer 30 geldverstrekkers op de hypotheekmarkt is de kans klein dat dié bank net op dat moment voor jou de scherpste rente en de best bij jou passende voorwaarden heeft. Ja, zelfs wanneer jij een aantrekkelijke rentekorting aangeboden krijgt door jouw bank. Onze systemen checken 24/7 de actuele hypotheekrentes.

Onderzoek Hypotheekbond

Dat er veel te besparen valt, blijkt uit een vergelijking tussen de 20 jaar vaste hypotheekrente met NHG bij de grootste Nederlandse banken. Op de peildatum was ING de goedkoopste met 2,29% rente, SNS 2,5%, ABN Amro 2,59% en Rabobank 2,65%. De kans is dus 75% dat jij niet bij de goedkoopste bank en zelfs >95% dat je niet bij de goedkoopste hypotheekverstrekker aanklopt.

Maatwerk

Danielle is onafhankelijk adviseur: “Wij doen zaken met meer dan 40 banken en financiële instellingen en weten dus wat te koop is. Er is ruime keuze tussen financieringsproducten, het is dus zaak om zo nauw mogelijk aan te sluiten bij jouw persoonlijke situatie.

Alles onder één dak

Naast de financiële expertise vind je bij VBA ook aankoop- en verkoopmakelaars. Om het pakket compleet te maken kun je bij Van Bruggen ook terecht voor jouw verzekeringen. Danielle Stroom nodigt je van harte uit op de koffie om eens van gedachten te wisselen over bovenstaande zaken. Het 1e gesprek is vrijblijvend en kosteloos!

Tel . 06 - 12 66 57 62 maastricht@vanbruggen.nl Facebook: vba.maastricht

13

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


BAGEL & JUICE BAR ONTBIJT & LUNCH STATIONSSTRAAT 8, 6221 BP MAASTRICHT, WWW.SAP-BAR.NL

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

14


Buurtplatform Wyck STATIONSOMGEVING Het project Fietsenstalling/Stationsstraat/Bushalte vordert gestaag. De overlast voor bewoners, ondernemers en vooral ook bezoekers heeft de ergste vorm gehad, zo hopen we. Geleidelijk aan begint de Stationsstraat weer mooi te worden. Maar bestrijding van fout gestalde fietsen blijft een politiek aandachtspunt! PARKEERREGIME Het nieuwe parkeerregime in Wyck zou per 1 mei ingegaan zijn, maar dat werd een halve maand uitgesteld. Als u dit leest hebben we er al even ervaring mee. Graag horen we van u hoe wat uw positieve en negatieve ervaringen ermee zijn. Ook de effecten van de invoering van venstertijden (beperkte laaden lostijden) in de winkelstraten en de aangrenzende straten willen we graag volgen! Steeds vaker horen wij opmerkingen over een toegenomen overlast van (laagvliegende) vliegtuigen. Het probleem van de met name de vliegtuigen die gaan landen bij Beek is ook in Meerssen overduidelijk aanwezig en heeft de aandacht. HORECASTRAATPROFIEL De bewoners en horecaondernemers van de Koestraat en omgeving hebben na een lange periode van overleg uiteindelijk elkaar gevonden in een “horecastraatprofiel”, waarbij zaken als openingstijden, de grootte en de tijden van terrassen een heikel punt waren. Het uiteindelijke plan is voor de gemeente het uitgangspunt voor het verstrekken van horecavergunningen en terrasvergunningen, en is ook een uitgangspunt voor handhaving. Doel is uiteindelijk om ook voor de bewoners een leefbare woonomgeving te houden, terwijl ook zaken als veiligheid (bv bereikbaarheid hulpdiensten) goed verwerkt moeten zijn. De gemeente was al twee jaar geleden van plan om dergelijke horecastraatprofielen op te stellen voor het Cörversplein en de voor Rechtstraat-Zuid. Inmiddels heeft de gemeente aangegeven op korte termijn dergelijke plannen te willen opstellen voor het Cörversplein, voor de Rechtstraat, voor de Wycker Brugstraat, en

15

voor de Stationsstraat. De precieze afbakening van ieder van deze gebieden is nog in overleg. Bewoners die mee willen praten over deze horecastraatprofielen worden verzocht zich bij ons te melden. Twee berichten zijn de afgelopen maand in de krant opgevallen: enerzijds een opsomming van nieuwe hotelplannen in Maastricht, en dan vooral in Wyck. En vrijwel tegelijkertijd: een bericht dat de hotelbezetting in Maastricht op een laag (te laag) niveau zit. Waar in andere gemeenten veel aandacht is voor negatieve effecten van een toename van verblijftoeristen op de leefbaarheid van de stad, lijkt hier in Maastricht vooral aandacht voor hoteluitbreidingen van het Kaboom-hotel, een hotel in het station, een hotel bij Maartenslaan-Battalaan, een hotel in de muziekschool en het al oudere Palace-project Bourgognestraat / Lage Barakken. Met name het afgelopen jaar is er een veelheid van horeca bijgekomen in Wyck, vooral daghoreca. Op vele van deze plaatsen hangen nu briefjes dat personeel gezocht wordt. Dat nu blijkt een probleem te zijn en een steeds groter probleem te worden. OPENBARE VERGADERINGEN In het verleden hielden wij eenmaal per jaar een “open avond” waarbij alle bewoners van Wyck werden uitgenodigd om een aantal Wyckse zaken met ons te bespreken, aan de hand van een agenda. Dit jaar hebben wij die avond niet georganiseerd, maar in plaats daarvan hebben wij onze maandelijkse bestuursvergaderingen opengesteld voor de bewoners. Iedere vergadering zijn er meerdere bewoners aanwezig, als toehoorder, maar vaak ook om aandacht te vragen voor speciale punten. Wij zullen ons de komende tijd beraden of we op deze wijze zullen doorgaan. Voor alle vragen en opmerkingen kunt u altijd terecht bij info@bpf-wyck.nl Wij wensen een fraaie en prettige zomer. Ed Beuker Voorzitter BPF-Wyck

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet Door Stefan Vrancken (vrancken@live.nl) Op vrijdagmiddag 4 mei vond voor de eerste keer in Maastricht ‘Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet’ plaats, een project van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. De organisatie in Maastricht lag in handen van Christianne Schreuder. Eén van de ‘Open Joodse Huizen’ was de locatie Rechtstraat 47A in Wyck, waar tegenwoordig Caravela Delicatessen is gevestigd. Dankzij Christianne Schreuder had ik de eer om ook een bijdrage te leveren aan deze zeer bijzondere middag, en wel in genoemde locatie aan de Rechtstraat. De toespraak die ik heb gehouden volgt integraal hieronder: Volgend jaar, op 14 september 2019, zal het 75 jaar geleden zijn dat de stad Maastricht bevrijd werd van het juk van de nazi bezetting. De herinnering aan het dieptepunt van de menselijke beschaving, de onwerkelijke en ondenkbare vernietiging van de Europese joden, maar ook andere bevolkingsgroepen, lijkt steeds meer te vervagen. Dat mag en kan niet gebeuren. Voor mij is het nog steeds een stuk ‘tastbare’ geschiedenis. Mijn eigen vader, Ludy Vrancken, werd op 9 juni 1942 geboren in de statige Alexander Battalaan in Wyck. Hij werd niet geboren in een joodse familie. Mijn familie is ‘Arisch’,

zoals de nazi’s mijn familie zouden rangschikken in hun dwangmatige drang tot ordening. De dag voordat mijn vader werd geboren werd op het Vrijthof een zogenaamde Kreistag van de NSDAP gehouden: een bijeenkomst waaraan onder meer deelnamen partijfunctionarissen van de NSDAP, de Bund Deutscher Mädel, de Hitlerjugend, de Nationale Jeugdstorm alsmede diverse afdelingen van de NSB. Een bewijs dat ook in Maastricht en Limburg helaas veel mensen warm liepen voor de idealen van het nazisme. Nog geen vijf maanden voor de geboorte van mijn vader, 20 januari 1942, werd im Haus am Wannsee bij Berlijn een conferentie gehouden: de beruchte Wannsee-conferentie. Tijdens deze conferentie werd de logistiek geregeld omtrent de totale vernietiging van het Joodse volk, waartoe Hitler in de loop van het jaar 1941 had besloten. Bevoegdheden van verschillende instanties werden afgebakend en er werd een schatting gemaakt van de omvang van het ‘karwei’: elf miljoen Joden moesten op termijn worden gedood. Mijn grootouders, René Vrancken en Hélène Cremers, stonden in augustus 1941 voor het altaar van de Sint Martinuskerk in Wyck. Zij waren toen reeds geruime tijd verloofd. Drie maanden eerder, in

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

16


mei 1941, maakte een ander verliefd koppel een verloving bekend: de 31-jarige textielhandelaar Isaak Glattstein, die in dit pand woonde, en de 22-jarige Sulamith Lasdun uit Rotterdam. Isaak werd geboren in 1910 in Perekinsko, destijds een dorp in het koninkrijk Galicië en Lodomerië, een kroonland binnen de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie, en tegenwoordig gelegen in Oekraïne. Sulamith zag het levenslicht in het Duitse Hamburg in 1918, zeven dagen nadat het verslagen Duitsland de wapenstilstand tekende.

mannen die door de nazi’s geschikt werden geacht voor arbeid in de omliggende kampen. Zij die hier niet uit de trein werden gehaald werden doorgestuurd naar Auschwitz. Uiteindelijk kwam Isaak op 20 maart 1945 in het kamp Buchenwald om het leven. Zijn Sulamith heeft hij nooit meer teruggezien. Zij werd op 6 november 1942 met haar ouders en twee zussen vanuit Westerbork op transport gezet naar het oosten: drie dagen later waren zij alle vijf dood, vermoord in de gaskamers van de doodsfabriek Auschwitz.

De verloving van Isaak en Sulamith zou nooit resulteren in een huwelijk. De nazi’s hadden besloten dat het verloofde koppel vermoord moest worden.

Graag sluit ik af met een citaat uit een boek over de Tweede Wereldoorlog dat mij enorm heeft aangegrepen toen ik het las:

Ruim twee maanden nadat mijn oma het leven schonk aan mijn vader, we zitten inmiddels op 17 augustus 1942, ontving de NSB burgemeester Peeters van Maastricht een brief van de Joodse Raad van Amsterdam, waarin de aanstaande verhuizing (een eufemisme voor deportatie) van Joodse Maastrichtenaren werd aangekondigd: zij zouden naar werkkampen in het oosten worden verplaatst. De Joodse Raad verzocht hierbij om de school aan de Prof. Pieter Willemsstraat ter beschikking te stellen om deze inwoners tijdelijk op te vangen. De school beschikte over voldoende accomodaties en lag op loopafstand van het station.

“Hitler had voor zijn publiek kunnen opscheppen dat nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid zo weinigen erin geslaagd waren om zo velen te vermoorden. Door een mengeling van directe misleiding en verwarring, gevolgd door onuitsprekelijke wreedheid, was het een nietige groep vervolgers gelukt om miljoenen slachtoffers compleet te desoriënteren, mensen die niet konden geloven dat er in Europa, de zogenaamde wieg van de beschaving, vernietigingskampen konden bestaan”.

Het verzoek werd ingewilligd. Op de avond van 22 augustus kreeg de commissaris van politie in Maastricht de opdracht om aan 159 Joodse Maastrichtenaren een oproep te overhandigen om zich op 25 augustus te melden in de school aan de Professor Pieter Willemsstraat. Slechts 95 zouden zich ‘vrijwillig’ melden. Ook Joden uit de rest van Limburg werd verzocht naar Maastricht te komen. In de namiddag van 25 augustus verzamelden zich honderden mensen in de school. Midden in de nacht (zodat omwonenden er weinig van mee zouden krijgen) ging de hele stoet op weg naar het station in Wyck. In totaal had de politie van Maastricht opdracht om 580 personen uit Maastricht en de rest van Limburg over te dragen. Van deze groep werden uiteindelijk 290 personen in Maastricht op de trein gezet richting Westerbork. Een van deze personen was Isaak Glattstein. Westerbork was een doorgangskamp en het voorportaal van de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Weinigen zullen geweten hebben wat hen te wachten stond toen ze die nacht op de trein stapten. Op het station van Cosel, een Poolse stad die 80 kilometer ten westen van Auschwitz ligt, werd Isaak Glattstein uit de trein geladen, samen met andere

17

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


• Gerechtsdeurwaarders • Incasso’s • Juridisch advies • Bewindvoering Avenue Céramique 140 • 6221 KV • Maastricht • T 043 207 06 10 • www.battacs.nl

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

18


ZONNEBLOEMAUTO TE HUUR BIJ ENVIDA LOCATIE KOEPELHOF Eropuit gaan is ontzettend belangrijk. Dit is voor mensen met een lichamelijke beperking echter niet vanzelfsprekend. Vaak zijn ze afhankelijk van instanties en andere mensen. De Zonnebloem bedacht een oplossing: de Zonnebloemauto. Dit is een aangepaste rolstoelauto die nu ook in Maastricht bij Envida locatie Koepelhof te huur is. In de Zonnebloemauto is plaats voor een scootmobiel of een persoon in een rolstoel. Daarnaast is er, afhankelijk van de grootte van de rolstoel of scootmobiel, nog plaats voor vijf andere personen. De auto wordt altijd voor een hele dag verhuurd. Zo heeft de huurder alle tijd om te gaan en staan waar hij wil. Hij heeft zelf weer even de regie in eigen handen.

19

Wat kost het? Daghuur bedraagt 40,100 km vrij, elke extra km kost 0,20 Brandstof kosten exclusief Zonnebloemautopas eenmalig 10,Ongevalleninzittendeverzekering inbegrepen (eigen risico à € 350,-) of af te kopen à € 6,per dag.

Meer weten? Neem een kijkje op www.zonnebloem.nl/ zonnebloemauto. Wilt u reserveren? Dat kan telefonisch via Welzorg 088-0016717. Het afhaaladres van de Zonnebloemauto is bij Koepelhof, Koepelstraat 84.

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


Tel: 043 351 0501

Manuele Therapie Sportfysiotherapie Echogra�ie Fysio�itness Revalidatie Medical Taping Concept

Duitsepoort 11

6221 VA Maastricht

www.fysiotherapieceramique.nl

CAFÉ ‘T PRUUSKE

in ‘t aajt Boschcour 35 6221 JR Maastricht

vaan Wieck

óók voor feestjes, koffietafels, workshops en vergaderingen. Hoogbrugstraat 9, Maastricht-Wijck T: 0643 137 066 | E: inf o@utpruuske.nl website: www.utpruuske.nl

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

20


HOUSINGXL VERHUUR en VASTGOEDBEHEER

ADVERTORIAL

'IK KAN HET ZELF’ Veel huiseigenaren denken dat het verhuren van hun huis een fluitje van een cent is. “Veel is natuurlijk te vinden op internet, maar verhuur is een vak''. De regelgeving voor het verhuren van woningen is de laatste jaren enorm aangescherpt; de spelregels veranderen voortdurend, de ene keer vanuit Den Haag en de andere keer vanuit lokale wetgeving van gemeenten. HousingXL is altijd op de hoogte van de laatste wet -en regelgeving en zorgt voor een snelle en veilige verhuur. Door zelf te verhuren kan het zijn dat uw huurinkomsten niet langer in box 3 vallen, maar in de hogere tarieven van box 1. Alleen al daarom kan het noodzakelijk zijn om een verhuurmakelaar in te schakelen.

HousingXL heeft een landelijk netwerk van ruim twintig vestigingen in heel Nederland. In Maastricht werkt HousingXL met een team van 4 verhuurspecialisten fulltime aan huur, verhuur & beheer van onroerend goed. Door de jarenlange ervaring in het verhuren van kamers, appartementen en woonhuizen voor zowel de korte als lange termijn, kunt u dienstverlening van het hoogste niveau verwachten.

Tevens kunnen woningzoekenden ook altijd bij ons terecht. "We brengen de hele gewenste woonsituatie in kaart; wat is bijvoorbeeld de gezinssamenstelling? Wat zijn hun woonwensen? Vervolgens gaan we direct aan de slag om een passende woning te zoeken. Wij gaan mee met alle bezichtigingen. We hechten veel waarde aan de juiste klik. Onze huurderscreening is optimaal. Zo begeleiden we het gehele verhuur proces echt van A tot Z.' 'Niet alleen zodra de huurder de woning in gebruik neemt, ook als hij de woning na afloop van het huurcontract weer verlaat.'' Kijk gerust eens op onze website: www.housingxl.nl of neem contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak: 043-7600067 / maastricht@housingxl.nl. Uiteraard is het mogelijk een bezoek aan ons kantoor te brengen. De koffie staat altijd voor u klaar op de Hoogbrugstraat 22.

HousingXL richt zich in toenemende mate op de zakelijke markt. Er wordt in de woningbehoefte voorzien, variërend van de net beginnende young professional tot de managing director. Tevens zijn vastgoedbeleggers een enorme groeimarkt voor HousingXL. Deze beleggers assisteren we met het vinden van een gepaste vastgoed belegging. Mede omdat we voor een substantieel deel opereren voor het bedrijfsleven, hebben we goede kwaliteit van huurders. We zijn voor deze huurders altijd op zoek naar nieuwe huurwoningen in alle prijsklassen.

21

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


Wij maken Ăşw evenement tot een feest! Uw adres voor: - verkoop / verhuur van professioneel geluids- en lichtapparatuur - disco drive-inn show: licht, geluid en een professionele DJ - organisatie van uw artiesten line-up, wij werken samen met alle bekende artiesten uit de Euregio

Henk Van den Hof telefoon: 043-3260365 Avenue Ceramique144 E gsm: 06-53310363 6221 KV Maastricht www.softensound.nl info@softensound.nl

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C ĂŠ r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

22


PIETER SMEETS SCHILDERWERKEN Al 4 generaties een begrip in en om Maastricht Pieter Smeets schilderwerken is een écht familiebedrijf: dat zie en voel je in alles. Met een persoonlijke aanpak, weten de vakkundige schilders hoe zij het beste resultaat kunnen bereiken voor hun klanten. Dit dankzij jarenlange ervaring en kennis die generatie op generatie doorgegeven werd. Het schildersbedrijf wordt inmiddels gerund door de derde en vierde generatie. Zoon Pieter Smeets en zijn vrouw Marie-Louise staan aan het hoofd van het bedrijf, ondersteund door vader Rob en moeder Mariet.

Voor buiten- én binnenwerk

Schildersbedrijf Smeets is absoluut een vertrouwde naam in Wyck. Met name bij buitenschilderwerk prijkt de naam geregeld op de Maastrichtse gevel. Toch gaan de diensten van Pieter Smeets Schilderwerken veel verder dan buitenwerk alleen. “Wanneer de gevel, poort of schutting een vakkundige lik verf nodig heeft, denk je ongetwijfeld aan het inschakelen van een schildersbedrijf. Maar bij het schilderen van de binnenmuren of deuren, gaat men vaak zelf aan de slag, met alle frustratie van dien. Bij een klus die op het eerste oog simpel lijkt, komt namelijk best wat kijken. Zo kan een verkeerde materiaalkeuze heel verkeerd uitpakken. Het uitbesteden van het schilderen van binnenmuren, plafonds, kozijnen en trappen scheelt niet alleen heel wat tijd en frustratie, maar levert ook een langdurig, kwalitatief beter resultaat op. Wij weten immers precies welke materialen en toepassingen we nodig hebben voor een jarenlang uitstekend resultaat, zonder dekkingsverschil of verkleuring. Onze schilders hebben oog voor detail en zorgen ervoor dat het schilderwerk bij oplevering tot in de puntjes verzorgd is.”

2 3

ADVERTORIAL

Smeets in een nieuwe schildersjas

Eerder dit jaar werd het vertrouwde schildersbedrijf officieel overgedragen aan Pieter. “Mijn vader heeft gezorgd voor een perfecte basis, waar ik nu op voort mag bouwen. Dat is een hele eer en een uitdaging die ik maar al te graag op mij neem. Ook in Wyck heeft mijn vader de afgelopen jaren een trouwe klantenkring opgebouwd, die hij via deze weg van harte wil bedanken. Ikzelf kijk ernaar uit om zijn service voort te zetten. Klanten kunnen onverminderd rekenen op het vakwerk dat ze van ons gewend zijn.” De overdracht van het bedrijf ging gepaard met een naamswijziging en een frisse nieuwe huisstijl. “Pieter Smeets Schilderwerken heeft een flinke lik verf gekregen en is klaar voor de toekomst. Op onze website kunnen klanten terecht voor meer informatie over onze diensten en werkwijze. Ook kunnen ze gemakkelijk een offerte aanvragen.” www.pietersmeets.nl T: 043 - 321 90 55 E: info@pietersmeets.nl

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


wij_doen_recht

BOUMANS & PARTNERS ADVOCATEN bij de mijnen_welterlaan 42_6411 eb heerlen_t 045-5714576 _of bij de maas_stationsplein 8p_6221 bt maastricht_t 043-7115000_ digitaal_info@boumans-adv.nl_www.boumans-adv.nl_

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

24


Zonnebloem afdeling Maastricht aan het Spoor Een vreemde naam voor een Zonnebloemafdeling. Toch niet zo’n vreemde naam als u weet waar deze naam voor staat: de wijken Heugemerveld, rond de Koepel en Wyck/Maartenspoort liggen alle drie aan het spoor. In deze tijd, waarin het moeilijk is om voor iedere wijk een compleet bestuur te vormen, zijn de drie afdelingen gefuseerd en vallen onder een bestuur.

Ons wordt wel eens de vraag gesteld: hoe kan ik lid worden van de Zonnebloem? Iedereen kan gratis lid worden van de Zonnebloem. Weet u een gast, meldt deze dan aan bij de Zonnebloem. U mag ook zelf contact opnemen. Dit is slechts een beknopte weergave van wat de Zonnebloem doet in alle Maastrichtse afdelingen.

Wyck is één van deze afdelingen, ook wel genoemd sub afdeling met zijn eigen vrijwilligers. Hoe werkt de afdeling: Vanuit het landelijk hoofdkantoor in Breda worden de plaatselijke afdelingen ondersteund en worden richtlijnen gegeven voor het uitoefenen van de taken op de terreinen van bezoeken vakantiewerk en groep gerichte activiteiten. Alle afdelingen in Maastricht geven steun aan mensen met een handicap, fysieke beperkingen, maar ook aan mensen die eenzaam zijn of dreigen te vereenzamen. Dit zijn de kerntaken. Vrijwilligers verzorgen in overleg met de gasten de huisbezoeken. De frequentie wordt door de vrijwilliger in overleg met de gast bepaald. Jaarlijks worden door de afdeling(en) verschillende activiteiten gepland voor de gasten. Dit kunnen zijn een bus- of boottocht, muziekmiddag, paas- en kerstmiddagen en toneel- of theatervoorstellingen en nog meer.

Mocht u meer willen weten over de Zonnebloem of wilt u vrijwilliger worden, neem dan contact op met Pierre Keulen, voorzitter van de Zonnebloemafdeling Maastricht aan het Spoor, tel 043 3619429 Bestuur en vrijwilligers Zonnebloem sub afdeling Wyck

Het is al mogelijk om te adverteren vanaf € 25,

25

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


“De Compleminte!” Gelegen in de Rechtstraat van het gezellige Wyck. Lunchen, borrelen, dineren, kortom ouderwets genieten. De Compleminte! Mirjam & Chantal

eten@decompleminte.nl

Administrateurs & Belastingadviseurs �e �artner v��r a� �w �s�a�e en administratieve werkzaamheden

Minderbroedersberg 5 | 6211 LK Maastricht www.brothersconsultants.nl | 043 302 02 05 G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

26


Kindcentrum Samen Wyck Bij zorg wordt vaak gedacht aan medische zorg. Binnen ons kindcentrum spreken we ook van zorg. Hoewel we tegenwoordig liever spreken van ontwikkelbehoefte of onderwijsbehoefte. Vanaf het moment dat de kinderen starten op ons kindcentrum, willen we de ontwikkeling volgen. Bij elke leeftijdscategorie gebeurt dat natuurlijk op een eigen wijze. Wat echter voor elke leeftijd geldt, is dat ouders een belangrijke rol in deze ontwikkeling van hun kind hebben. Binnen het kinderdagverblijf zal de geboden zorg voornamelijk bestaan uit het ontwikkelen van gedrag en vaardigheden die passen bij de leeftijd. Vaak gaan dingen “vanzelf ”, maar soms hebben kinderen extra hulp nodig. Onze medewerkers zijn erin gespecialiseerd om tijdig te kunnen signaleren en met ouders bespreken of er iets extra’s nodig is. Als kinderen 4 jaar worden, gaan ze naar de basisschool. Binnen ons kindcentrum is het zo geregeld dat alle kinderen warm worden overgedragen. Dat wil zeggen dat aan het einde van de peuterperiode een gesprek plaatsvindt tussen ouders, het kinderdagverblijf en school. Zo kan de ontwikkeling geruisloos verder lopen. Kinderen ontwikkelen zich niet allemaal hetzelfde. Op deze manier kunnen kinderen hun eigen ontwikkelingen dan ook doormaken. Onze programma’s zijn dan ook op elkaar afgestemd. Vanaf het moment dat de kinderen 2 zijn wordt er gewerkt met speelplezier. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het erom dat kinderen zich spelenderwijs ontwikkelen. Deze lijn wordt doorgetrokken tot en met groep 2.

27

In groep 3 komen kinderen terecht in clusters. Drie verschillende jaargroepen vormen samen een cluster, waarbij 2 of 3 leerkrachten verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de leerling. Vanaf groep 3 staat het leren lezen en rekenen centraal. Er wordt dan heel specifiek gekeken wat elk kind nodig heeft om de volgende stap in zijn/haar ontwikkeling nodig heeft. Het is dan ook mogelijk om binnen clusters en soms zelfs clusteroverstijgend aan de slag te gaan met de vaardigheden die passen bij de leerling. Tijdens de loopbaan in ons kindcentrum krijgen de leerlingen gericht aangeboden wat er nodig is, soms in kleine groepjes met leerlingen uit andere klassen en soms juist met z’n allen. Om de leerkrachten hierbij te ondersteunen, is er in elk cluster een onderwijsassistente aanwezig. Wanneer de leerkrachten instructies op maat geven, kan de onderwijsassistent de leerlingen begeleiden die zelfstandig aan het werk zijn of soms ook groepjes begeleiden die met specifieke taken bezig zijn.

Binnen ons kindcentrum hebben alle medewerkers eigen specialismes en mogelijkheden om kinderen te ondersteunen. Onze kindgerichte aanpak draagt bij aan een optimale van kinderen. Samen met ouders willen we voldoen aan de onderwijsbehoeften van elk kind en daarmee de best passende educatie bieden in ons kindcentrum.

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


Peuteropvang Spet en Spat Klein en Fijn

· In het Jekerkwartier · Met een sterke pedagogische visie Reggio Emilia, uitgaande Een verslaving maakt meer kapot dan je l Of het nu gaat om alcohol, drugs, porno, relaties van wat het kind al kan (100talen(ten) Tijd voor professionele hulp? Discreet en zonder w · Geen peutertoets www.counsellingbijverslaving.nl · Flexibel en incidenteel te boeken 043-2043015 Een verslaving maakt meer kapot dan je lief is! · U betaalt alleen de uren die u afneemt Een verslaving maakt meer kapot dan je lief is! Of het nu gaat om alcohol, drugs, porno, relaties of eten. · Iedere dag een vaste pedagogisch medewerkster Of het nu gaat omDiscreet alcohol, en drugs, porno, relaties of eten. Tijd voor professionele hulp? zonder wachtlijst. Tijd voor professionele hulp? Discreet en zonder wachtlijst. www.counsellingbijverslaving.nl www.counsellingbijverslaving.nl 043-2043015 043-2043015

www.spetenspat.nl Contact en informatie: info@spetenspat.nl 0683272702

r: e d n i m e : r R Reminde etermkkeraij Pniestermans i Dru spraak! P j i r e k k f a ! r k o o Dru a v a r n p e l s el af b r o o v n e l l 0 be

Eén kop koffie kan u 30 jaar voordeel opleveren. Bel mij voor een kosteloos en vrijblijvend hypotheekgesprek.

Daniëlle Stroom

35 4 1 7 0 9 5 8 3 0) 4 ( 1 2 7 3 9 + 8 +32(0) :

Financieel adviseur

06 12 66 57 62

maastricht@vanbruggen.nl

vba.maastricht

r Reminde etermans i j Pi r e k k u r D raak! p s f a r o o v bellen

3 50

9 71 4 32(0)8

+

r: Reminde termans ie P derru: kkerijs k! Remin D iellteenrmvaoonr afspraa P ij r e e b k k u r D afspraak!89 71 43 50 bellen voor (0) +3243 50 71 9 8 ) 0 ( +32

Wolfstraat 1, B-3620 Lanaken B-3620 Lanaken Postbus 2715, 6201 JA Maastricht , 6201 JA Maastricht T +32 89 71 43 50 Wolfstraat 1, B-3620 Lanaken Wolfstraat 1, B-3620 Lanaken 3 50 info@drukkerijpietermans.be www.drukkerijpietermans.be Postbus 2715, 6201 JA Maastricht Postbus 2715, 6201 JA Maastricht Wolfstraat 1, B-3620 Lanaken T +32 89 71 43 50 ijpietermans.be www.drukkerijpietermans.be Postbus 2715, 6201info@drukkerijpietermans.be JA Maastricht www.drukkerijpietermans.be T +32 89 71 43 50 T +32 89 71 43 50

info@drukkerijpietermans.be www.drukkerijpietermans.be info@drukkerijpietermans.be www.drukkerijpietermans.be

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

28


Maastricht bekent KLEUR KLEUR is het eerste gezamenlijke project van Centre Céramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Van 2 juni tot en met 18 november wordt Maastricht en haar omgeving ingekleurd met diverse exposities en activiteiten. Zaterdag 2 juni wordt vanaf 12.00 dit unieke project geopend door wethouder van cultuur Bert Jongen in Theater aan het Vrijthof.

Primeur

“Kleur is een ontzettend veelzijdig begrip. En welk onderwerp is er nou mooier om te gebruiken als thema voor een expositie?” stelt Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Het is voor het eerst dat de drie culturele instellingen de handen in elkaar slaan voor een tentoonstelling. “Achter de schermen werken we natuurlijk al geruime tijd samen. Met KLEUR laten we de bezoekers nog beter en meer kennis maken met wat we in huis hebben. Elke organisatie vanuit zijn eigen kwaliteiten en inhoud. Wetenschap en biologie vanuit het Natuurhistorisch Museum, emotie in de kunsten van Kumulus en de verborgen schatten van ons cultureel erfgoed bij Centre Céramique.”

Gratis naar KLEUR

Bij het Natuurhistorisch Museum kunnen bezoekers op zaterdag 2 juni vanaf 14.30 gratis de tentoonstelling KLEUR bezoeken. Bij Centre Céramique zijn er op die dag twee tentoonstellingen ‘Bij de Romeinen, Merovingers, Regout en meer…’ en ‘Van schets naar KLEUR’ te zien. Ook deze zijn gratis toegankelijk. De expositie ‘Mooi verpakt, liefdevol bewaard’ van Stichting Schatkamer St. Servaas, waarin kleur in religie centraal staat, is gedurende de Heiligdomsvaart gratis te bezichtigen.

29

Uitdagend

Heeft kleur emotie? Hadden de grotschilderingen vroeger kleur? En welke rol speelt kleur in de cultuur van Maastricht? KLEUR stelt de bezoeker vragen én geeft antwoorden. “We dagen de mensen uit. Zodat ze zich laten meeslepen, verleiden en onderdompelen in KLEUR. Zo organiseren we bijvoorbeeld workshops waarbij deelnemers zelf verf leren maken of kleurrijke nummers van Broadway zingen.” KLEUR is niet alleen binnen de muren van de drie culturele instellingen te vinden. In de Helpoort is vanaf 6 juli ‘Frappant ten strijde!’ te zien. Een expositie over de functie van kleur bij legeruniformen. En de tentoonstelling ‘Mooi verpakt, liefdevol bewaard’ in de St. Servaas biedt nu al een voorproefje met bijzondere relikwieën en assemblages van de Maastrichtse kunstenaar Hans van der Weijden.”

Een kleurrijk publiek

Bijna een half jaar lang zullen Maastricht en haar omgeving als een palet dienen voor KLEUR. “Het mooie is dat KLEUR voor iedereen is, van jong tot oud. Het programma is heel divers en wordt gedurende de looptijd steeds aangevuld met nieuwe activiteiten. Want kleur kennen we allemaal. Het is licht, een gedachte, symboliek, emotie, geur, smaak. Kortom: ons leven is kleur. En KLEUR moet je beleven. Met al je zintuigen.”

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t


Maastricht bekent KLEUR Samenwerking

In KLEUR wordt samengewerkt met een aantal partners. In Erfgoed Beweegt zijn het Regionaal Historisch Centrum Limburg, Stichting Schatkamer Sint Servaasbasiliek, Stichting Maastricht Vestingstad, Meet Maastricht en Stichting Science and Industry vertegenwoordigd. Zij leveren een bijdrage met kennisoverdracht, bruikleenstukken uit de eigen collecties en tentoonstellingen. Stadsbeiaardier Frank Steijns zal gedurende de looptijd van KLEUR het publiek geregeld trakteren op carillonmuziek waarin kleur de hoofdrol speelt. Het Theater aan het Vrijthof is zaterdag 2 juni de gastlocatie. Hier vindt de officiële aftrap van KLEUR plaats.

KLEURwandeling

Voor KLEUR is ook een speciale KLEURwandeling samengesteld. Deze voert langs de KLEUR expo’s maar ook langs allerlei bijzondere plekken in de stad. Zoals onder andere bij de Helpoort waarin rood een hoofdrol speelt of de bonte plaquette die aan de gevel hangt bij Achter het Vleeshuis. Zomaar wat onvermoede plekken waarin je kleur tegenkomt met een betekenis. De wandeling is te koop bij de klantenservice van Centre Céramique. Alle activiteiten van KLEUR zijn te vinden op de website www.centreceramique.nl/kleur of worden gepost via instagram #kleurmaastricht. nl en facebook.com/kleurmaastricht

KLEUR tentoonstellingen 8 mei – 2 september ‘Mooi verpakt, liefdevol bewaard’ – St. Servaasbasiliek 2 juni – 19 november ‘KLEUR’ – Natuurhistorisch Museum Maastricht 2 juni – 19 november ‘Bij de Romeinen, Merovingers, Regout en meer…’ – Centre Céramique 2 juni - 2 september ‘Van schets naar KLEUR’ – Centre Céramique 6 juli – 21 oktober

‘Frappant ten strijde!’ - Helpoort

WWW.CENTRECERAMIQUE.NL/KLEUR

G r o e t W i e k , b u u r t b l a d v o o r W y c k | C é r a m i q u e | M a a r t e n s p o o r t

30


Ruijters vastgoed totaalontzorging en een optimaal rendement www.ruijters.nl

Ruijters vastgoedmanagers neemt u alle zorgen rond uw onroerend goed uit handen en biedt u tegelijkertijd de zekerheid van een optimaal rendement. Wij adviseren u bij het bepalen van uw vastgoedstrategie, verzorgen het dagelijks beheer van uw portefeuille en komen met out of the box oplossingen bij leegstand. } } } }

dagelijks beheer project management strategisch advies vve management

vastgoedmanagers@ruijters.nl | 043 329 29 70 | www.ruijters.nl


Groet Wiek 64  
Groet Wiek 64  
Advertisement