Page 1

Τεύχος 2ο

Απρίλιος 2012

Εφημερίδα των τμημάτων Β’1 & Β’2 του 100ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Τί γιορτάζουμε το Πάσχα;

Η Ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας Τί γίνεται κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας όταν πάμε στην εκκλησία;

Ήθη και έθιμα για το Πάσχα

ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ…

Πώς γιορτάζεται το Πάσχα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας;

Ζωγραφική: Χρωματίστε τις εικόνες.

σας. Οι μαθητές κάνουν σχέδια για τις διακοπές του Πάσχα

1

Ανέκδοτα: Γελάστε με την καρδιά

Σπαζοκεφαλιές: Πόσο έξυπνοι είστε;


Περιεχόμενα ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ; ............................................................................................................................... 3 ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ...................................................................................................................................... 3 Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ................................................................................................................................... 3 Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ .................................................................................................................................... 3 Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ .................................................................................................................................. 4 Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ .............................................................................................................................. 4 Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ .............................................................................................................................. 4 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ........................................................................................................ 5 ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ........................................................................................................................... 5 ΉΞΕΡΕΣ ΌΤΙ… .................................................................................................................................................. 6 ΗΘΗ ΚΑΙ ΈΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ........................................................................................................................... 7 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ .......................................................................................................................... 10 ΑΝΕΚΔΟΤΑ ....................................................................................................................................................... 12 ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ-ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ........................................................................................................................... 13 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ...................................................................................................................................................... 14 ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ................................................................................................................................... 17 ∞

ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ ........................................................................................................................................ 17

ΒΑΛΕ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ: ......................................................................... 17

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ........................................................................................................................................ 19

ΛΥΣΕΙΣ .............................................................................................................................................................. 20

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β’ ΤΑΞΗΣ

ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΧΑΡΙΣΤΟΣ

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ www.google.com www.prasinipriza.com www.asxetos.gr www.e-selides.gr www.anekdota.gr

2


ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ;

Ο

Χριστός ήρθε στη Γη με σκοπό να μας γλυτώσει από τις αμαρτίες μας. Για γίνει αυτό έπρεπε να σταυρωθεί, να πεθάνει και να αναστηθεί. Με την Ανάσταση του Χριστού περάσαμε σε μια νέα εποχή, την εποχή του λόγου του Κυρίου μας, στην εποχή της συγχώρεσης των αμαρτιών μας. Αυτό το πέρασμα γιορτάζουμε με το Πάσχα. Άλλωστε στα εβραϊκά η λέξη Πάσχα σημαίνει πέρασμα.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ Ο

Χριστός ήθελε να πάει στα Ιεροσόλυμα να γιορτάσει το Πάσχα. Πήγε πάνω σ’ ένα γαϊδουράκι ενώ ο κόσμος, που τον αγαπούσε πολύ, είχε βγει στους δρόμους κρατώντας κλαδιά από φοίνικες και έψαλλε χαρούμενος: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» δηλ. «Ας είναι ευλογημένος Αυτός που έρχεται» Ο λαός υποδέχεται το Χριστό γιατί τον έχει στείλει ο θεός να βασιλεύσει με την αγάπη του στις καρδιές των ανθρώπων.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Μεγάλη Εβδομάδα λέγεται η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων και φτάνει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Λέγεται Μεγάλη γιατί αυτή την εβδομάδα τιμούμε τα Πάθη του Χριστού. Ο Χριστός θα περάσει από φρικτά βασανιστήρια, δοκιμασίες και εξευτελισμούς που θα τελειώσουν με τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του.

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ Ο Χριστός και οι Μαθητές του τρώνε για τελευταία φορά μαζί. Ο Χριστός αφού έπλυνε τα πόδια των μαθητών του για να τους δείξει ότι ο ένας πρέπει να βοηθάει τον άλλο με αγάπη, τους λεει: Απόψε, κάποιος θα με προδώσει.

3


Ποιος θα σε προδώσει, Κύριε; τον ρωτούν όλοι ξαφνιασμένοι.

Και έτσι ο Χριστός καταδικάστηκε σε σταυρικό θάνατο.

Αυτός που θα του δώσω το ψωμί βουτηγμένο στο κρασί, είπε ο Χριστός και το έδωσε στον Ιούδα.

Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ο Ιούδας έφυγε αμίλητος. Είχε ήδη πουλήσει το Δάσκαλό του για τριάκοντα αργύρια.

Οι στρατιώτες μαστίγωσαν τον Ιησού, του φόρεσαν ένα στεφάνι από αγκάθια, του φόρτωσαν ένα βαρύ ξύλινο Σταυρό και ξεκίνησαν για το Γολγοθά.

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Εκεί τον σταύρωσαν ανάμεσα σε δύο ληστές. Ο Χριστός ζήτησε νερό και του έδωσαν ξύδι. Κάποιος στρατιώτης τον τρύπησε με τη λόγχη του. Πριν ξεψυχήσει ο Χριστός, είπε «Τετέλεσται » δηλ. όλα τελείωσαν. Τότε έγινε τρομερός σεισμός και πυκνό σκοτάδι σκέπασε τη γη. Όλοι τρόμαξαν και πολλοί πίστεψαν πως πραγματικά ήταν Αυτός ο Υιός του Θεού.

Την ώρα που ο Χριστός προσευχόταν στον κήπο της Γεσθημανής μπήκαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες και τον συνέλαβαν. Τους οδήγησε εκεί ο Ιούδας, που όταν είδε τον Κύριο, τον φίλησε. Οι στρατιώτες που κρατούσαν τον Ιησού τον περιγελούσαν, τον χτυπούσαν, τον έφτυναν και τον έσυραν τελικά στο δικαστήριο. Εκεί τον ανέκρινε ο Άννας, στη συνέχεια ο Καϊάφας και στο τέλος ο Πιλάτος. Όλοι τον βρήκαν αθώο.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Μετά τη -Σταύρωση, ο Πιλάτος έδωσε την άδεια για να θάψουν τον νεκρό Χριστό. Στρατιώτες φρουρούσαν τον τάφο για να κλέψουν το σώμα οι μαθητές του.

Ο Πιλάτος ρώτησε τότε το λαό:

Την Τρίτη μέρα, τρεις γενναίες μαθήτριες του Χριστού, οι Μυροφόρες ξεκίνησαν για να αλείψουν το σώμα του Χριστού με άρωμα. Εκεί βρήκαν έναν Άγγελο που τους είπε:

- Να ελευθερώσω το Χριστό ή το Βαρραβά, το χειρότερο ληστή; - Το Βαρραβά, απάντησε ο λαός.

Μη φοβάστε. Ο Χριστός δεν είναι εδώ. Αναστήθηκε! Πηγαίνετε να το πείτε στους μαθητές του.

- Και τι να τον κάνω το Χριστό; ρώτησε πάλι ο Πιλάτος. - «Σταύρωσον, σταύρωσον Αυτόν» απάντησε ο λαός.

Οι Μυροφόρες έφυγαν χαρούμενες γιατί ο Χριστός είχε νικήσει το θάνατο και είχε βγει αληθινός σε ό,τι είχε πει.

4


Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ό

πρωινές ώρες της Κυριακής

λοι μας πάμε στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα –ίσως όχι κάθε μέρα, πάντως αρκετές φορές- όμως, τι λένε τα λόγια που ψέλνουν οι ιερείς κι οι ψάλτες; Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας με τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ : Η ανάσταση του Χριστού. Το απόγευμα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσαςκαι τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ : Είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ : Θυμόμαστε τον Πάγκαλο Ιωσήφ.

Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν Άγιον, Κύριον, Ιησούντον μόνον αναμάρτητον.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ : Θυμόμαστε την παραβολή των 10 Παρθένων, ακούμε το τροπάριο της Κασσιανής μοναχής.

Τον Σταυρόν Σου, Χριστέ, προσκυνήσωμενκαι την Αγίαν Σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ : Η αμαρτωλή γυναίκα αλείφει τα πόδια του Χριστού με μύρο. Γίνεται και η ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου.

Συ γαρ ει ο Θεός ημών, εκτός Σου άλλον ουκ οίδαμεν, το όνομά σου ονομάζομεν.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ : Ο ιερός Νιπτήρας, ο Μυστικός Δείπνος, η προδοσία του Ιούδα. Διαβάζουμε τα 12 Ευαγγέλια ( Ακολουθία των Παθών ).

Δεύτε, πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεντην του Χριστού Αγίαν Ανάστασιν. Ιδού γαρ ήλθεν δια του Σταυρούχαρά εν όλω τω κόσμω.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : Τα Άγια Πάθη (βασανισμός, καταδίκη και Σταύρωση του Χριστού)

Δια παντός ευλογούντες τον Κύριον, υμνούμεν την Ανάστασιν Αυτού.

Παρακολουθούμε την ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου.

Σταυρόν γαρ υπομείνας δι' ημάς, θανάτω, θάνατον ώλεσεν.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ : Ο ενταφιασμός του Κυρίου.

Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου, καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και το μέγα έλεος.

Το πρωί γίνεται η πρώτη ανάσταση. Το βράδυ πηγαίνουμε στην ακολουθία της Ανάστασης, που διαρκεί μέχρι τις πρώτες

5


ΉΞΕΡΕΣ ΌΤΙ… Την Κυριακή των Βαΐων, οι εκκλησίες μοιράζουν στους πιστούς κλαδιά δάφνης, τα βάγια. Η γιορτή αυτή θυμίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Τη Μεγάλη Πέμπτη θα διαβαστούν το βράδυ στην Εκκλησία, τα 12 Ευαγγέλια που εξιστορούν τα Πάθη του Χριστού. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο θα βγει ο Σταυρός (αναπαράσταση της Σταύρωσης). Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί θα γίνει η Αποκαθήλωση. Δηλαδή το σώμα του Χριστού θα κατέβει από το Σταυρό για να γίνει η ταφή του. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ θα βγει έξω ο Επιτάφιος. Τότε ψάλλονται και τα εγκώμια (αναπαράσταση της Ταφής).

6


ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Επιταφίου οι ελεύθερες και ύστερα οι παντρεμένες. Από κάτω περνούσαν όλοι από μία φορά, ενώ πίστευαν πως, αν τα ζωηρά παιδιά περάσουν τρεις φορές, θα γίνουν φρόνιμα... Τρεις φορές έπρεπε να περάσουν και οι άρρωστοι για ν' αναρρώσουν. Τα λουλούδια που παίρνουν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνται ευλογημένα και τοποθετούνται στο εικονοστάσι του σπιτιού. Παλιότερα, οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς, ενώ ορισμένοι τα χρησιμοποιούσαν και σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Στην περιφορά του Επιταφίου προπορεύεται η μπάντα ή η χορωδία και παίζει πένθιμα εμβατήρια, ακολουθούν οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι μυροφόρες, τα εξαπτέρυγα, πρόσκοποι και οι πιστοί που ψέλνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας. Σε όλη τη διαδρομή οι πιστοί ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, κρατώντας αναμμένα κεριά.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ε ένα κόκκινο πανί, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού, απλωμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο, ξεκινούν στην επαρχία τη Μεγάλη Πέμπτη οι προετοιμασίες για τη βραδιά της Ανάστασης, ενώ την ίδια ημέρα οι νοικοκυρές σε όλη τη χώρα βάφουν τα κόκκινα αυγά. Τη Μεγάλη Πέμπτη ζυμώνονται και τα τσουρέκια. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι. Τη Μεγάλη Πέμπτη στην εκκλησία ψέλνεται η μακρά ακολουθία των Παθών με τα 12 Ευαγγέλια και αναπαριστάνεται ξανά η Σταύρωση. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον Επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια, έτσι ώστε το πρωί της επόμενης μέρας να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση.

Μ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ακόμη και σήμερα σε κάποια χωριά οι κάτοικοι δεν στρώνουν καν τραπέζι τη Μεγάλη Παρασκευή. Δεν τρώνε γλυκά για την αγάπη του Χριστού, που τον πότισαν ξύδι. Ταχινόσουπα, μαρούλι ή φακές με ξύδι είναι τα συνήθη φαγητά. Κανείς δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του σφυρί ή βελόνι, γιατί θεωρείται μεγάλη αμαρτία. Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και η περιφορά του Επιταφίου, ο στολισμός και η περιφορά του οποίου είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής. Χαρακτηριστικό των παλαιότερων ετών ήταν η ευγενής άμιλλα ανάμεσα στις ενορίες για τον ομορφότερα στολισμένο Επιτάφιο. Πρώτα πήγαιναν τα λουλούδια για το στολισμό του

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Το Μεγάλο Σάββατο οι πιστοί προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ιερέας φωνάζει το «Χριστός Ανέστη!». Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο Φως, με κορυφαία στιγμή την πρόσκληση του ιερέα «Δεύτε λάβετε Φως». Το Φως αυτό οι πιστοί το μεταφέρουν στα σπίτια τους. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα θεωρούνταν καλοτυχία να μη σβήσει η λαμπάδα με το Άγιο Φως μέχρι να φτάσουν οι πιστοί στο σπίτι. Μπαίνοντας «σταυρώνουν» πρώτα το ανώφλι της εξώπορτας, ενώ παλαιότερα ανανέωναν και το φως του καντηλιού και μάλιστα προσπαθούσαν να το

7


Ακόμη και σήμερα σε πολλές λαμπριάτικο γλέντι συνεχίζεται.

κρατήσουν αναμμένο όσο περισσότερες μέρες μπορούσαν χωρίς να σβήσει.

περιοχές

το

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΘΙΜΑ Το Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες, σε μνήμη του Λάζαρου, ζυμώνουν για τα παιδιά ειδικά κουλουράκια, στα οποία δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως παριστάνεται στις εικόνες ο Λάζαρος. Λέγονται και αυτά Λάζαροι και τα παιδιά τους αποδίδουν εξαιρετικές ιδιότητες. Τα παιδιά συγκροτούν ομάδες, επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού ή της πόλης και τραγουδούν ειδικά τραγούδια, τα λεγόμενα λαζαρικά. Συνήθως κρατούν στα χέρια εικονική παράσταση του Λαζάρου και λέγονται και αυτά Λάζαροι. Στην Κύπρο συναντάμε ζωντανή αναπαράσταση του θανάτου και της ανάστασης του Λαζάρου η οποία αποτελεί την αρχαιότερη μορφή του εθίμου ενώ στην βόρεια ήπειρο τα παιδιά ντύνονται παράδοξα και απειλούν με την άγρια εμφάνισή τους για να διώξουν κάποιο κακό πνεύμα. Μετά το τραγούδι ο κάθε νοικοκύρης τα φιλεύει.

Στο Καστελλόριζο ο χορός των κοριτσιών που στήνεται στον αυλόγυρο του Μητροπολιτικού ναού το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, είναι από τα γραφικότερα λαμπριάτικα έθιμα. Για τις περιορισμένες κοπέλες του νησιού είναι ένα από τα κυριότερα γεγονότα της ζωής τους. Είναι η μόνη περίπτωση να δουν και να τις δουν τα παλικάρια του νησιού Στην Κορώνη, τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, τα παιδιά, κρατώντας ένα σταυρό στο χέρι, γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα πάθη του Χριστού. Τα φιλεύουν με κουλούρια, κόκκινα αυγά ή λεφτά. Στο Καστανόφυτο Καστοριάς, τα παιδιά του χωριού, παίρνουν από την εκκλησία το χελιδόνι, (ξύλινο ομοίωμα περιστεριού) το κρατούν με ένα ξύλο ψηλά, το στολίζουν με λουλούδια και το περιφέρουν στα σπίτια. Κατά την περιφορά μαζεύουν δώρα και αυγά κόκκινα Στην Πάρο, τα κεριά του Επιταφίου, τα φυλούν και όταν έχει φουρτούνα, βρέχει ή αστράφτει, τα ανάβουν να περάσει η κακοκαιρία. Ακόμα, στο εικονοστάσι, τοποθετείται και κλαδί ελιάς, που παραμένει εκεί ως αγιώτικο . Στη Σπάρτη, όταν γυρίσουν τον Επιτάφιο, τον ξεστολίζει ο καντηλανάφτης, ο οποίος παίρνει τα

Μπορεί σήμερα να γυρνάνε όλοι στις δουλειές τους την Τρίτη του Πάσχα, αλλά κάποτε το γλέντι επεκτεινόταν σ’ όλη την υπόλοιπη εβδομάδα ως την Κυριακή του Θωμά και ονομάζονταν διακαινήσιμος ή ασπροβδομάδα. Η αργία του Πάσχα ήταν η πιο μεγάλη και όλη η Διακαινήσιμος θεωρούνταν μια Κυριακή. Στην παλαιά Αθήνα, κάθε νοικοκύρης μετά την Λαμπρή δεν έμπαινε για μια εβδομάδα στο κτήμα του.

8


του Εσταυρωμένου ανάμεσα σε άνθη, αναμμένα κεριά και θυμιάματα. Δίπλα τοποθετούν ένα πιάτο με χλόη φακής, ή κριθαριού, την οποία έχουν φυτέψει για αυτό το σκοπό, κάποια ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας ένα από τα έθιμα που ξεχωρίζει είναι με τα αυτοσχέδια μικρά αερόστατα, που φέγγουν στον ουρανό της Αρκαδίας και εξαφανίζονται. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

κεριά και τα φυλάει. Την άλλη μέρα, τα βάζει ο παπάς σε ένα δίσκο με τα σταυρολούλουδα και τα μοιράζει στις γυναίκες. Τα λουλούδια αυτά, οι γυναίκες τα κρατούν ως φυλαχτό και όταν αρρωστήσει ένα παιδάκι βάζουν στα κάρβουνα λίγο νερό και μερικά σταυρολούλουδα και το λιβανίζουν. Στις Σέρρες ξεχωριστή σημασία έχει και η συνήθεια των γυναικών, να τοποθετούν στη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, πάνω σε τραπέζι μπροστά από το κατώφλι της Εξώπορτας, την εικόνα

ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑ : Συμβολίζουν με το κόκκινο χρώμα τους το αίμα του Χριστού ΑΡΝΙ : Συμβολίζει τους πιστούς από την παραβολή του Χριστού με τον βοσκό Ο ΣΤΑΥΡΟΣ: Συμβολίζει το Σταυρό πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός Η ΛΑΜΠΑΔΑ:Συμβολίζει το φως που έφερε ο Χριστός νικώντας το θάνατο και κατ’ επέκταση το σκοτάδι με την Ανάστασή του ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ: Με το θόρυβο και το φως που κάνουν λέγεται ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα.

9


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ Φέτος το Πάσχα θα πάω στην Πάρο. Θα στολίσω τον Επιτάφιο την Μ. Παρασκευή, θα πάω με την λαμπάδα μου στην εκκλησία το Μ. Σάββατο και την Κυριακή θα σουβλίσουμε το αρνί.

Θα ήθελα να πάω στην Κρήτη για να παίξω με την κούνια που μου έφτιαξε ο παππούς και την ημέρα της Λαμπρής να πάμε στο κτήμα της θείας μου για να σουβλίσουμε.

Δημήτρης

Κατερίνα

Το Πάσχα θα ήθελα να πάω στο χωριό μου μέχρι την Ανάσταση, μετά να γυρίσω σπίτι και να παίζω PSP με τον αδερφό μου

Με την οικογένειά μου δεν έχουμε σκεφτεί τι θα κάνουμε το Πάσχα. Θα ήθελα όμως, να το περάσουμε παρέα με τον ξάδερφό μου στο εξοχικό μας. Στελίνα

Παναγιώτης

Το Πάσχα θα ήθελα να πάω στη Συρία για να δω τον παππού μου και την γιαγιά μου, να παίξουμε και να μου διαβάζουν παραμύθια. Σάρα Κ.

Φέτος το Πάσχα θα πάμε με την οικογένειά μου στο χωριό του παππού και της γιαγιάς. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα γιορτάσουμε το Πάσχα στο χωριό, γιατί περνάμε πάντα πολύ ωραία. Επαμεινώνδας

Κάθε χρόνο περιμένω με ανυπομονησία το Πάσχα γιατί το Μ. Σάββατο θα πάρω το Άγιο Φώς με τη λαμπάδα που θα μου φέρει ο νονός και την Κυριακή ο παππούς θα ψήσει το αρνί.

Περιμένω με πολύ αγωνία να έρθει το Πάσχα γιατί θα βάψουμε αυγά, το Μ. Σάββατο θα πάρουμε τις λαμπάδες και θα πάμε στη ρώσικη εκκλησία και την Κυριακή εμείς τα παιδιά θα παίζουμε, ενώ οι μεγάλοι θα ψήνουν αρνί.

Θα περάσω το Πάσχα παίζοντας και ζωγραφίζοντας. Θα επισκεφτώ και τον φίλο μου τον Ξάβιερ

Λουκάς

Γκαμπριέλα

Μπάρτεκ

Το Πάσχα είναι ξεχωριστή γιορτή για μένα γιατί έχω και την ονομαστική μου εορτή. Αυτό το Πάσχα θα το περάσουμε στο χωριό του μπαμπά. Θα πάμε εκκλησία, θα βάψουμε αυγά και θα ψήσουμε αρνί. Αναστασία

Εγώ με τους γονείς μου δεν έχουμε αποφασίσει που θα πάμε το Πάσχα. Θα ήθελα όμως να πάμε στο Κιάτο και να παίζω με τα ξαδέρφια μου , να κάνω ποδήλατο, να παίζω κομπιούτερ και επιτραπέζια. Ελένη

10

Θα ήθελα να περάσω αυτό το Πάσχα παίζοντας με την αδερφή μου και πηγαίνοντας στον ξάδερφό μου για να παίξουμε πλεϊστέισιον. Κριστιάνα


Μαζί με τους γονείς μου θα πάμε στο χωριό της γιαγιάς μου της Βούλας. Θα περάσουμε φοβερά.

Αυτό το Πάσχα θα ήθελα να πάω με την οικογένειά μου στο χωριό της γιαγιάς.

Θα ήθελα να περάσω το Πάσχα στης θείας μου και στης γιαγιάς μου

Βίκυ

Στέλιος

Στέφανος

Το Πάσχα θα πάω στο χωριό μου . Θα παίζω με το σκυλάκι μου και θα σουβλίσουμε αρνί. Θα επιστρέψω όμως αμέσως σπίτι μου για να φροντίσω και τον παπαγάλο μου. Μαξίμ

Αυτό το Πάσχα θα φτιάξουμε κουλουράκια και θα βάψουμε αυγά με τη μαμά μου. Θα χαρώ πολύ όταν ο νονός μου, μού φέρει τη λαμπάδα.

Το Πάσχα είναι η αγαπημένη γιορτή γιατί δεν έχουμε σχολείο, συναντάω τους συγγενείς στη εκκλησία, ανάβω τη λαμπάδα μου και μ’ αρέσει να βλέπω τα πυροτεχνήματα. Νίκος

Αυτό το Πάσχα θα ήθελα να φτιάχνω τυρί με τη γιαγιά μου, να ταΐζουμε τις κότες και να παίζω με το σκυλάκι μου. Καρολίνα

Το Πάσχα που έρχεται θα φροντίσω να ξεκουραστώ από το διάβασμα, θα πηγαίνω βόλτες και θα ήθελα να πάω στη θεία μου στη Σύρο. Νεφέλη – Παναγιώτα

Αυτό το Πάσχα θα πάω για λίγο καιρό στην Αλβανία κα θα επιστέψω Αθήνα. Θα σουβλίσουμε και θα κάνω πολλές επισκέψεις στη θεία μου. Μελίνα

Μάριος Γκ.

Το Πάσχα αυτό θα το περάσω παίζοντας. Θα πάμε εκκλησία και την Κυριακή του Πάσχα θα σουβλίσουμε το αρνί.

Το Πάσχα θα το περάσω στην Αθήνα με πολύ παιχνίδι και ποδήλατο. Μάριος Α.

Αλέξανδρος

11

Φέτος το Πάσχα θα το περάσω στην Αθήνα. Θα στολίσω τη λαμπάδα μου και θα περάσω τις διακοπές μου παίζοντας και κάνοντας ποδήλατο Σάρα Σ.


ΑΝΕΚΔΟΤΑ Η μικρή δεν τα πάει καλά με την αριθμητική και η μάνα της αναλαμβάνει να τη βοηθήσει: - "Ας πούμε ότι είσαι μανάβισσα κι εγώ πελάτισσα. Αγοράζω ένα κιλό πατάτες που κάνουν 70 λεπτά κι ένα κιλό ντομάτες που κάνουν 2 € το κιλό. Πόσα πρέπει να σου δώσω;". Κι η μικρή σαστισμένη , επειδή δεν ήξερε την λύση, απαντά: - "Δεν πειράζει, με πληρώνετε αύριο...".

Ο μικρός Νικόλας προσεύχεται. - Θεέ μου κάνε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πρωτεύουσα της Ελλάδας! - "Γιατί χρυσό μου;", ρωτά η μαμά του. - Γιατί έτσι έγραψα στο διαγώνισμα της Γεωγραφίας!

- Εσύ Τοτό κάνεις την προσευχή σου πριν το φαγητό; - όχι, δεν υπάρχει λόγος. Η μαμά μου είναι πολύ καλή μαγείρισσα!

12

H Αριθμητική

H πρωτεύουσα της Ελλάδας

Μεταξύ συμμαθητών...


ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ-ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ Ο διάσημος μάγος Ζουάν ανακοίνωσε πως θα κατάφερνε να περπατήσει πάνω σε μια λίμνη χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα απολύτως βοήθημα. Όντως τα κατάφερε. Μπορείτε να σκεφτείτε πώς ;

Τι είναι μαύρο πριν το χρησιμοποιήσουμε, γίνεται κόκκινο όταν το χρησιμοποιούμε και γκρίζο όταν τελειώσουμε μαζί του ?

Λύση: ονυοβράκ οΤ

Λύση: ηνέμωγαπ ιανίε ηνμίλ Η

Τρεις φίλοι ψαρεύουν σε μια βάρκα όταν ένα μεγάλο κύμα αναποδογυρίζει την βάρκα. Και οι τρεις φίλοι πέφτουν στο νερό. Οι δύο έβρεξαν και τα μαλλιά τους, όχι όμως και ο τρίτος… πως συνέβη αυτό ?

Στις όχθες ενός ποταμού κάθονται δυο κροκόδειλοι και λιάζονται στον ήλιο. Ένας μικρός και ένας μεγάλος. Ο μικρός είναι γιος του μεγάλου. Ο μεγάλος δεν είναι πατέρας του μικρού. Τι είναι? Λύση: αρετήμ Η

Λύση : ςόλφαρακ νατή ςοτίρτ Ο

Τι είναι αυτό που έχει πόδια και πλάτη και δεν έχει κεφάλι;

Όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια , αυτά όμως κάνουν σε όλα τα δάχτυλα ανεξαιρέτως. Τι είναι;

Λύση: αλκέρακ Η

Λύση: ανυορίποριαχαμ αΤ

Ποια πηγαίνει στο γιατρό όταν είναι πολύ καλά στην υγεία της ;

Ούτε το σπέρνουμε , ούτε το φυτεύουμε , όλοι όμως το τρώμε , αλλά ποτέ του σκέτο. Τι είναι;

Λύση: ιτάλα οΤ

Λύση: αμόκοσον Η

13


ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

14


15


16


ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ∞ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ

Έχω κρύψει λέξεις σε ένα κρυπτόλεξο. Θα με βοηθήσεις να τις βρω; ΠΑΣΧΑ, ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΧΡΙΣΤΟΣ, ΑΝΕΣΤΗ, ΑΓΙΟ, ΦΩΣ, ΕΘΙΜΑ, ΛΑΜΠΑΔΑ

∞ ΒΑΛΕ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ:

17


Οριζόντια:

Κάθετα:

4 Το ξαναζωντάνεμα του Ιησού... 1 Η θανάτωση του Ιησού έγινε με αυτόν τον τρόπο... 6 Πρόδωσε τον Χριστό... 2 Ήταν 12 και ακολουθούσαν τον Ιησού... 7 Σε λίγο καιρό θα το γιορτάσουμε,,, 3 Ο Υιός του Θεού... 5 Με αυτό ανάβουμε τις λαμπάδες μας (χωρίς κενό) 8 Το σουβλίζουμε ανήμερα του Πάσχα 9 Τα τσουγκρίζουμε το Πάσχα

18


∞ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ Μπορείς να βοηθήσεις το λαγουδάκι να φτάσει στα αυγά; Χάραξε το σωστό δρόμο μέσα από τον λαβύρινθο:

19


ΛΥΣΕΙΣ

Σταυρόλεξο

Κρυπτόλεξο

Λαβύρινθος

20

Echo b class 2  

efimerida tis b taksis tou 100ou dimotikou sxoleiou athinon

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you