Page 1


SISÄLLYSLUETTELO Ajankohtaista taloudesta Kunnia– ja ansiomerkkien jakaminen 10.3. Kiikarissa Sonja Paavola Ikäihmisten palvelut Harjavallan perhepysäkki Harjavallan vapaa-aikatoimen leirit Lasten uimakoulut Harjavallan tapahtumakalenteri Harjavallan vappujuhla Emil Cedercreutzin museossa taidetta ja luontokuvia Japanilaishenkinen Katsuro-näytelmä Seinämaalauksia kirjastossa Kesäteatterimatka Ypäjän musiikkiteatteriin: Seitsemän veljestä Harjavallan kirjaston kesäkisat Tavoitteena 100 suomalaista kirjaa Kirjaston poistomyyntitapahtuma Kansalaisopiston loppukevään kursseja Harjavallan akvarellikesä 2017

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 14 15 15 16 17 17 18 19

Toimituskunta: Satu Soppela-Hyle Riikka Kuusiniemi Johanna Laine Kaarina Lallukka Merja Mäntylä Katri Naski Satu Tenhonen Pertti Karjalainen 2


AJANKOHTAISTA TALOUDESTA Vuoden 2016 tilinpäätös käsiteltiin kaupunginhallituksessa 27.3. Tilikauden tulos on yli kolme miljoonaa miinuksella, joten suuriin hurraa-huutoihin ei ole aihetta, vaikka talousarvion ennustetusta alijäämästä jäätiinkin noin miljoona euroa. Kuitenkin vain sosiaalityön tulosalue ei onnistunut pysymään talousarviossaan. Huolta sosiaalityön puolella aiheuttavat etenkin lastensuojelun yhä kasvavat menot. Kaupungilla on kuitenkin vielä 6,7 miljoonaa euroa kertynyttä ylijäämää, mutta montaa vuoden 2016 kaltaista vuotta kaupungin talous ei enää kestä. On pyrittävä tekemään kestäviä ratkaisuja, jotka vaikuttaisivat positiivisesti tulokseen. Tähän tarvitaan koko henkilöstön tukea ja ideoita. Vuonna 2009 kaupunki maksoi pois kaikki pitkäaikaiset velkansa. Vuonna 2013 investoinneista johtuen jouduttiin ottamaan jälleen pitkäaikaista velkaa. Tällä hetkellä kaupungilla on velkaa 15,7 miljoonaa euroa, joka on 2 171 euroa/asukas. Luku on vielä Kuntaliiton laskeman valtakunnallisen keskiarvon 2 930 euroa/asukas alapuolella. Velkaa on perusteltua ottaa investointeihin, mutta käyttötalouteen otettu velka ei tuota mitään ja sitä pitäisi pystyä välttämään. Investointeja tehtiin vuonna 2016 yhteensä 2,3 miljoonalla eurolla. Suurimpia yksittäisiä hankkeita viime vuonna oli uusi Torttilan varikko, joka valmistuu nyt vuonna 2017. Sen kokonaiskustannusarvio on noin 600 000 euroa. Kaupunki jatkoi kunnallistekniikan saneerausta sekä päällystysteiden ja katuvalojen uusimista. On tärkeää pitää infrastruktuuri kunnossa. Tämän vuoksi saneerausta ja uusimista löytyy investointisuunnitelmasta vuosittain. Vuodelle 2017 on varattu investointisuunnitelmaan myös varoja Keskustan alakoulun peruskorjaukseen. Vuosi 2017 on lähtenyt käyntiin ja suunta näyttää ainakin kolmen ensimmäisen kuukauden osalta olevan positiivisempi kuin viime vuosi. Etenkin yhteisöverotuottoja on kertynyt alkuvuodesta huomattavan hyvin. On kuitenkin muistettava, että yhteisöverot kertyvät hyvin epäsäännöllisesti, eikä muutaman kuukauden perusteella voi vetää vielä koko vuotta koskevia johtopäätöksiä. Kikysopimuksen vaikutukset, positiivisesti sekä negatiivisesti talouteen vaikuttavat, näkyvät jo talouden tuloksessa osittain. Sote- ja maakuntauudistus tulee toteutuessaan muuttamaan jokaisen kunnan taloudellista rakennetta huomattavasti. Yli puolet Harjavallan toimintakatteesta muodostuu perusturvapalveluista. Siitä, miten talous tulee muuttumaan, ei vielä ole lopullisia päätöksiä eikä laskelmia saatavilla. Uudistuksen etenemistä seuraan kuitenkin mielenkiinnolla. Kaupunki on monessa mielessä uuden edessä nyt ja tulevaisuudessa. Päätökset asioista tulee tehdä harkiten ja pitkäjänteisesti. Itse olen optimistinen tulevaisuuden suhteen. Toivon, että taloudesta voidaan päättää yhteistyössä ja innovatiivisesti ajatellen. Uusia ajatuksia ei tule karttaa, vaan luoda avoin ilmapiiri.

Anu Ikonen-Kullberg talousjohtaja

3


KUNNIA– JA ANSIOMERKKIEN JAKAMINEN 10.3.

Harjavallassa jaettiin 10.3.2017 kunnia– ja ansiomerkkejä. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on kaupungin esityksestä 6.12.2016 myöntänyt seuraavat kunniamerkit: Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein: Leila Saarela, vanhustyön johtaja Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali: Teuvo Luotola, yrittäjä; Mikko Vuohijoki, teknikko Suomen Valkoisen Ruusun mitali: Juha Siirto, kartoittaja; Jarmo Kuoppala, erikoisammattimies Suomen Kuntaliiton hallitus on kaupungin hakemuksesta myöntänyt Kuntaliiton kultaisen ansiomerkin seuraaville kaupungin viranhaltijoille ja työntekijöille: Yli 40 vuoden kunnallisesta palveluksesta: Kari Nieminen, perusopetuksen rehtori Yli 30 vuoden kunnallisesta palveluksesta: Sirkku Heikkilä, perhepäivähoitaja; Ritva Lankolainen, laitoshuoltaja; Tarja Kivi, lähihoitaja; Reijo Mäkilä, erikoisammattimies; Irmeli Poikonen, lastenhoitaja Kuvassa vasemmalta Ritva Lankolainen, Sirkku Heikkilä, Kari Nieminen, Jarmo Kuoppala, Juha Siirto, Mikko Vuohijoki, Teuvo Luotola ja Leila Saarela. Tarja Kivi, Reijo Mäkilä ja Irmeli Poikonen olivat estyneitä saapumasta merkkienjakotilaisuuteen.

4


KIIKARISSA SONJA PAAVOLA 1. Kuka olet ja missä yksikössä työskentelet? Olen Sonja Paavola, 32-vuotias perheenäiti Harjavallasta. Työskentelen Koti- ja hoitopalveluissa avopalveluohjaajana. 2. Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työni on melko hektistä ja päivien kulku vaihtelee kovasti. Työhöni kuuluu kotihoidon lähiesimiestyöt sekä yhteistyötä asiakkaiden, omaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa, jolloin päiväni täyttyvät pitkälti erilaisista neuvotteluista, puheluista, päätöksistä sekä suunnittelusta. 3. Ketä kuuluu perheeseesi, mitä harrastat?

Perheeseeni kuulu aviomies Jarno sekä lapset Jyri ja Aada. Tällä hetkellä voi sanoa että lasten harrastukset ovat äidinkin harrastuksia ja aika kuluu jäähalleilla, kun poika pelaa jääkiekkoa Harjavallan Kuparikiekossa ja tytär vastaavasti Panelian Raikkaassa. 4. Mistä unelmoit? Tällä hetkellä unelmoin aurinkoisista keväthangista Lapissa. Tänä talvena jäi Lapinreissu toteuttamatta ja se vähän harmittaa. Mutta ensi vuonna sitten taas. 5. Missä asut ja mistäpäin olet kotoisin? Asun Räikänmäessä Harjavallassa ja olen kotoisin Säkylästä. 6. Miten olet päätynyt Harjavaltaan töihin? Olen 2000-luvun alussa tullut vain ”ohikulkumatkalle” Harjavaltaan opiskelemaan lähihoitajaksi, mutta tänne sitten lopulta jäinkin pysyvästi asumaan. Olen aiemmin työskennellyt yksityisellä sektorilla hoitajana toisella paikkakunnalla, mutta kouluttauduin sittemmin lisää ja valmistuin v.2014 geronomiksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta. 2015 sain uutta ammattiani vastaavaa työtä täältä Harjavallasta ja olen kovasti tykännyt täällä olla.

5


IKÄIHMISTEN PALVELUT Ikäihmisten palvelut on keskitetty vanhainkoti Hopearantaan. Hopearannassa järjestetään kuntouttavaa päivätoimintaa arkipäivisin. Toiminta on niin sosiaalista kuin fyysistä kuntouttavaa toimintaa, jolla pyritään tukemaan ikäihmisen kotona selviytymistä. Päivätoiminnassa toimitaan aamu- ja iltapäiväryhmissä. Päivätoimintaan sisältyy lounas ja tukipalveluna järjestetään tarvittaessa myös pesuapua. Päivätoimintaan järjestetään edestakainen kuljetus. Päivätoimintaan hakeudutaan hakemuksella. Kotipalvelu on palvelua joka auttaa silloin, kun turvallinen kotona asuminen edellyttää sosiaali- ja/tai terveydenhuollon ammattilaisten apua. Kotihoito tukee asiakasta niissä päivittäisissä toiminnoissa, joista asiakas ei itse suoriudu sairauden, vamman tai alentuneen toimintakyvyn vuoksi. Kotihoito on mm. asiakkaan puhtaudesta ja pukeutumisesta huolehtimista, terveydentilan seurantaa, haavanhoitoa, sekä ruokailusta ja lääkityksestä huolehtimista. Kotihoidossa toteutetaan toimintakykyä ylläpitävää työotetta, joka pyrkii edistämään, tukemaan ja ylläpitämään asiakkaan toimintakykyä ja voimavaroja. Ikäihmisten kohtaamispaikka kokoontuu joka toinen maanantai palvelukeskus Hopeakeitaalla. Kohtaamispaikassa ei ole ohjattua toimintaa, vaan tarkoituksena on tarjota ikäihmisille yhteinen ”olohuone”, jossa voi seurustella, viettää aika ja kahvitella yhdessä toisten kanssa. Kohtaamispaikassa vierailee myös asiantuntijoita. Yhteystiedot: vanhustyönjohtaja Leila Saarela, puh. 044 432 5277 omaishoidontuki, palvelusetelituottajat osastonhoitaja Kaisa Viitanen, puh. 044 432 5278 laitosasuminen, tehostettu palveluasuminen avopalveluohjaaja Sonja Paavola, puh. 044 432 5255 kotihoito, rintamaveteraanien avopalvelut vs. palveluohjaaja Kirsi Leppänen, puh. 044 432 5269 palveluohjaus, kartoituskotikäynnit, palveluseteli

Ikäihmisten kohtaamispaikan loppukevään ohjelma 8.5. Fysioterapeutti Mari Mäkelä 22.5. Kevätjuhlat, grillataan makkaraa ja lauletaan yhteislauluja (Ilmoittautuminen etukäteen, lisää tietoa lähempänä)

Päivittäisissä kotihoidon asioissa voi soittaa numeroon 044 4325 416 soittoaikana arkisin klo 7.00-8.00 sekä 11.30 -12.30 ja viikonloppuna klo 7.00-7.30 sekä 15.3016.00. Puhelimeen vastaa kotihoidon työntekijä. Tarvittaessa numeroon voi laittaa myös tekstiviestin.

6


7


8


Harjavallan liikunta– ja uimahalli Yhdyskatu 2 29200 HARJAVALTA

Vapaa-aikasihteeri: 044 432 5353 www.harjavalta.fi/palvelut/vapaa-ajanpalvelut/liikunta-ja-uimahalli/

Kahvila/lipunmyynti: 044 432 5443

Facebook: Harjavallan liikunta– ja uimahalli

9


HARJAVALLAN TAPAHTUMAKALENTERI To 20.4. klo 10–12 Kymppiluokan luento seurakuntatalolla. Professori, ylilääkäri (TYKS) Heikki Minn; Syöpä ja syövän hoito tänään. Dosentti, osaston ylilääkäri (TYKS) Marko Seppänen; Syövän diagnoosi ja paranemisen toteaminen kuvantamisella. Pe 21. – la 22.4. Satakunnan Historiallisen Seuran seminaari Emil Cedercreutzin museossa. Ma 1.5. klo 12 Harjavallan Vappujuhla Emil Cedercreutzin museon sisäpihalla (sateen sattuessa museon sisätiloissa). Tervetulomusiikkia ja myyntiä jo klo 11.30 alkaen. Vapaa pääsy. To 4.5. klo 10–12 Kymppiluokan luento seurakuntatalolla. Katolisen kirkon Suomen piispa, Teemu Sippo; Katolinen kirkko ja reformoidut kirkot – mistä tullaan, minne mennään. Ke 10.5. klo 9.30 Lukupiiri kirjastossa. Käsiteltävänä kirjana Strandelin Keskilännen keittiöt. Ke 10.5. klo 18 Kaikki laulaa –virsilaulutilaisuus kirkossa. Lauletaan yhdessä virsikirjan kansantoisintovirsiä. Pääpaino laulettavissa virsissä on paikallisuus. To 11.5. klo 19 Raija Vuonokarin runokirjan ”Ilo läikkyi laineissakin” julkaiseminen kirjastossa. Kahvitarjoilu. La 20.5. klo 10–15 Ilmailutapahtuma ”Siiville 2017” Piikajärven lentokentällä, Kokemäellä. Ohjelmassa mm. yleisölennätyksiä ja purjelento- sekä moottorisimulaattorit, taitolentäjä Raimo Nikkanen, lapsille lennokkien tekoa ja leikkimielinen kisa. Ruokailumahdollisuus. Nonstop-bussikuljetus Harjavallan srk-talolta lentokeskukselle ja takaisin alkaen klo 9.30. Partio (Harjavallan Pirkat) järjestää samaan aikaan puuhaa koko perheelle sekä letunpaistoa ja –myyntiä lähistöllä sijaitsevalla Palojärven laavulla Suomi100 –juhlavuoden luontoteemalla. La 20.5. klo 18–21 Museoiden yö Emil Cedercreutzin museossa. Luvassa mielenkiintoista ohjelmaa, muun muassa yleisöopastuksia näyttelyihin, askartelua lapsille ja musiikkia. Siluettitaiteilija Sirkka Lekman leikkaa muotokuvia museokävijöistä, siluettikuvan hinta 10 €/kpl. –Suomi 100– 7.6. – 2.8. kesäkeskiviikkoisin klo 18 Musiikkia ja Sanaa Harjavallan vanhassa kirkossa. Su 11.6. klo 16 Flamencokitaristi Toni Jokiniityn soolokonsertti Emil Cedercreutzin museossa. Lippu 10 €. To 15.6. klo 9–15 Poistomyynti kirjaston etupihalla, sadepäivänä kirjaston sisätiloissa. Su 18.6. klo 16 Teatterimatka Ypäjän Musiikkiteatterin Seitsemän veljestä –esitykseen. Lippu + matka + kahvilippu 33 € (ilman kahvilippua 28 €). Sitovat ilmoittautumiset Harjavallan kirjastoon 27.4. mennessä, puh. 044 432 5338. –Suomi 100– To 6.7. klo 18 Runoja suvi-illassa Emil Cedercreutzin museossa. Museon perinteisessä suviruno-illassa esiintyvät paikalliset runontaitajat. Pääsymaksu 3 €, sis. ohjelman sekä mehu- ja piparitarjoilun. La 29.7. KarmaRock26-festivaali Harjavallan Koulukeskuksen rannassa Pe 25.8. – su 3.9. Satasoitto-festivaali Harjavallassa ja Kokemäellä. La 26. – su 27.8. XXXVIII Harjavallan markkinat Huovintorin ja siihen liittyvän Pirkankadun alueella

La 26.8. 100 päivää 100 vuoteen –liikuntatapahtuma; Harjavallan liikuntakeskuksen alueen liikuntapaikat. Liikuntatapahtumassa ovat mukana Harjavallan kaupunki ja useat eri seurat.

Tapahtumia järjestävät Harjavallan kaupunki, Harjavallan seurakunta, Huittisten seudun kansalaisopisto sekä muut toimijat 10


11


EMIL CEDERCREUTZIN MUSEOSSA TAIDETTA JA LUONTOKUVIA

Kevätkaudella 2017 Emil Cedercreutzin museossa esillä on ollut kaksi taidenäyttelyä, Rauman Taidegraafikoiden näyttely Suomi 100 Taidegrafiikkaa sekä Airi Kurosen näyttely Hyvyys ja pahuus. Kevätnäyttelyt ovat avoinna yleisölle vielä sunnuntaihin 23.4.2017 saakka. Sunnuntaina 14.5.2017 museossa yleisölle avautuu Suomen Luonnonvalokuvaajien 40vuotisjuhlanäyttely Kaunis kotimaani. Kesänäyttely tuo yleisön nähtäville laajan kattauksen suomalaisia luontokuvia. Kevätkaudella taidegrafiikkaa ja piirroksia Rauman Taidegraafikoiden näyttely Suomi 100 Taidegrafiikkaa on juhlistanut teemallaan satavuotiasta Suomea ja on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Näyttelyn teosten aiheista ja sisällöistä on heijastunut Suomen itsenäisyyden koko aika: teoksissa on käsitelty Suomen menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaisuutta nykytaiteilijoiden kuvaamana ja vapaasti tulkitsemana. Taiteilijat ovat katsoneet suomalaisuutta omista erilaisista näkökulmistaan. Esiin ovat nousseet niin kotimaisemat, nykyhetken kuvaus kuin erilaiset tulevaisuuden toiveetkin. Näyttely on pyrkinyt paitsi kuvaamaan suomalaisuutta, myös herättämään katsojalleen ajatuksia menneen ja tulevan suhteesta. Airi Kurosen näyttely on tuonut yleisön nähtäville laajan ja monipuolisen kokonaisuuden harjavaltalaisen kuvataiteilijan piirroksia pääasiassa viimeisen viiden vuoden ajalta. Piirroksissaan Kuronen on pyrkinyt tarkastelemaan, kuinka meissä kaikissa elävät mytologiset tasot ovat vuorovaikutuksessa arkisen maailmamme kanssa. Hän on nostanut kuviinsa mielikuvituksellisia hahmoja ja pieniä taianomaisia hetken fragmentteja, jotka nousevat suurempien kokonaisuuksien symboleiksi. 12


Museon kesässä suomalaisia luontokuvia Emil Cedercreutzin museo juhlistaa 100 -vuotiasta Suomea järjestämällä kesäkaudella 2017 Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n kanssa yhdistyksen 40vuotisjuhlanäyttelyn Kaunis kotimaani. Kesäkauden näyttely esittelee yleisölle kattavan kokonaisuuden suomalaisia luontokuvia eri ajoilta: esille tulee muun muassa Vuoden Luontokuva kilpailussa palkitut kuvat vuosilta 2014 ja 2015 sekä Vuoden Luontokuvat sarjojen kaikkien aikojen voittajakuvat vuodesta 1980 vuoteen 2016 saakka. Museon Satakunta- ja Ilmari-saleihin avautuva kokonaisuus on avoinna yleisölle ajalla 14.5.–17.9.2017.

Mari Aspola: Laituri (serigrafiakollaasi, 2014) Teksti: Satu Tenhonen

Tervetuloa Emil Cedercreutzin museoon! EMIL CEDERCREUTZIN MUSEO

Yhteystiedot:

Museo perustuu kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin (1879–1949) elämäntyöhön.

Museotie 1 29200 Harjavalta p. 044 432 5345 Cedercreutzin.museo@harjavalta.fi www.harjavalta.fi/museo Facebook: Emil Cedercreutzin museo Twitter: @ECMuseo

Perusnäyttelyt: Taiteilijakoti Harjula Maahengen temppeli Työn jälkeen –veistosnäyttely Emil Cedercreutzin siluettitaidetta ja taidekokoelma Veistospuisto Vaihtuvat näyttelyt keväällä ja kesällä 2017: 21.2. – 23.4.2017 Suomi 100 Taidegrafiikkaa Rauman Taidegraafikot ry 21.2. – 23.4.2017 Airi Kuronen – Hyvyys ja pahuus

Aukioloajat: Talvikausi 1.9. – 31.5: ti, ke, su to ma, pe, la

12.00 – 16.00 12.00 – 18.00 suljettu

Kesäkausi 1.6. – 31.8. ti – pe, su la ma

11.00 – 18.00 11.00 – 16.00 suljettu

Poikkeukset aukioloajoissa: www.harjavalta.fi/museo

14.5. – 17.9.2017 Kaunis kotimaani Suomen Luonnonvalokuvaajat 40vuotisjuhlanäyttely 13


JAPANILAISHENKINEN KATSURO-NÄYTELMÄ

Ystävänpäivänä Harjavallan yläkoululaiset ja lukiolaiset kävivät katsomassa Harjavaltasalissa Ahaa Teatterin upean näytelmän Katsuron. Harjavaltalaiset nuoret saivatkin nähdä varsin tuoreen esityksen, sillä Katsuroa oli aikaisemmin esitetty ainoastaan muutaman kerran. Katsuro-esitys pohjautuu Aleksis Kiven Kullervon myyttiseen tarinaan, joka on siirretty samurai-Japaniin. Näytelmä tapahtuu kauan sitten mereen uponneella pienellä Japanin saarella. Kun seppä Iwaon vaimo laittaa kiven nuoren Katsuron riisikulhoon, seuraa siitä pysäyttämätön tapahtumien vyöry, jonka vuoksi Katsuro tarttuu miekkaan välittämättä tekojensa seurauksista. Näytelmän on ohjannut Ville Kurki, joka on myös sovittanut näytelmän japanilaishenkiseksi.

Esitys oli visuaalisesti erittäin upea. Lavastus ja puvustus olivat saaneet vaikutteita animepiirretyistä ja videopeleistä ja katsojille välittyi hyvin näytelmän japanilainen henki. Näytelmässä käytettiin myös japanilaisia itsepuolustus- ja taistelutaitoja useissa kohtauksissa, jotka oli rakennettu tarkasti ilman, että näyttelijät vahingoittivat toisiaan. Ja vaikka näytelmässä vilisi useita henkilöhahmoja, oli näyttelijöitä produktiossa mukana kuitenkin vain neljä: Seppo Paajanen, Jenni Helenius, Linda Hämäläinen ja Pyry Smolander. Ahaa Teatteri esittää Katsuro-näytelmää eri puolella Suomea ja mukana olevat teatterilaiset kertoivat olevansa keikkojen vuoksi toisinaan koko viikon yhteen kyytiin matkan päällä. Vaikka suurin osa esityksistä nähdäänkin kiertueella, esitetään Katsuroa myös muutaman kerran Tampereella sijaitsevassa varsinaisessa Ahaa Teatterissa. Teksti ja kuva: Saila Kurri 14


Seinämaalauksia kirjastossa Kirjaston uusin, avaruusaiheinen seinämaalaus löytyy lasten- ja nuorten tietokirjahyllyjen luota. Seinämaalauksen suunnittelun ja toteutuksen ovat tehneet Harjavallan lukion ja yläkoulun kuvataiteen ryhmät opettaja Katriina Tuomiston johdolla.

Aiemmin kuvataiteen ryhmät ovat tehneet seinämaalauksen kirjaston lastenosaston satunurkkaukseen ja nuorten sarjakuvanurkkaukseen.

15


16


17


KANSALAISOPISTON LOPPUKEVÄÄN KURSSEJA Ilmoittautuminen ja lisätietoja: Huittisten seudun kansalaisopisto puh. 044 560 4581 www.huittinen.fi/kansalaisopisto LAVIS Keskustan alakoulun liikuntasali ti 18.00–19.00, 11.4.–30.5.2017, 11 oppituntia Jaana Pelkonen, kurssimaksu 23,00 € LAVIS-lavatanssijumppa on uusi hauska, helppo ja hikinen liikuntamuoto, jossa tanssitaan ilman paria tuttuja lavatanssilajeja kuten humppa, valssi, foxi, salsa, jenkka, rock/jive, cha cha ja samba. Opit lavatanssiaskeleiden perusteita, etkä edes huomaa kuntoilevasi. Ei ennakkoilmoittautumista.

LAVATANSSIKURSSI Keskustan alakoulun liikuntasali, pe 18.00–20.15, 5.5.–19.5.2017, 9 oppituntia Jaana Heino, kurssimaksu 30,00 € Ilmoittaudu 27.4.2017 mennessä 5.5. foksi/fusku, 12.5. hidas valssi, 19.5 bugg. Mennään ryhmän tason mukaan, vaikka ihan alkeista. PILATES ALKEET Keskustan alakoulun liikuntasali, ma-ke 5.6.-21.6. klo 16.15-17.30 Niina Kastari, kurssimaksu 30 €, Ilmoittaudu 29.5.2017 mennessä Ensikosketus pilates-maailmaan. Liikkeet tehdään rauhallisesti ja opettaja selittää ne huolellisesti. Sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille liikkujille, joilla ei ole pilates-menetelmästä aiempaa kokemusta tai jotka haluavat kerrata lajin alkeita. Harjoituksia varioidaan osallistujien tarpeiden mukaan. Ota mukaan sopivat vaatteet, pieni pyyhe, juomapullo ja jumppamatto. PILATES PERUSTASO Keskustan alakoulun liikuntasali. ma-ke 5.6.-21.6. klo 17.30-18.15 Niina Kastari, kurssimaksu 30 € Ilmoittaudu 29.5.2017 mennessä Sopii pilates-menetelmää jonkin verran tunteville liikkujille ikään katsomatta. Etenemme helpommista liikkeistä kohti haastavampia klassisen repertuaarin liikkeitä. Harjoituksia varioidaan osallistujien tarpeiden mukaan. Tavoitteena on, että hengitys ja keskittyminen yhdistyvät hallittuun ja virtaavaan liikkeeseen. AURINKOTAIDE 1 (7–9-v.) Vinnarin vanha koulu, lk 13 , ma-to 9.30–12.30 5.6.2017–8.6.2017, 16 oppituntia Outileena Uotila, kurssimaksu 27,00 € Ilmoittaudu 29.5.2017 mennessä Iloista yhdessä tekemistä, piirustusta ja maalausta, askartelua ja rakentelua, tuunausta ja muovailua. Materiaalimaksu 13 € kerätään kurssin alussa. Eväät mukaan. AURINKOTAIDE 2 (10–12-v.) Vinnarin vanha koulu, lk 13 , ma-to 13.30–16.30 5.6.2017–8.6.2017, 16 oppituntia Outileena Uotila, kurssimaksu 27,00 € Ilmoittaudu 29.5.2017 mennessä Sisältö sama kuin edellä.

HUITTISTEN SEUDUN KANSALAISOPISTO

TOIMISTO Kuninkaisten koulutus– ja kulttuurikeskus Risto Rytin katu 70 B 32700 HUITTINEN p. 044 560 4581

kansalaisopisto@huittinen.fi www.huittinen.fi/kansalaisopisto www.facebook.com/kansalaisopisto.huittinen Toimisto avoinna ma-to klo 9-15 ja pe 9-13

18


HARJAVALLAN AKVARELLIKESÄ 2017 Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen kurssit 24.7. – 30.7.2017 Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen, Emil Cedercreutzin museon, Huittisten seudun kansalaisopiston ja Harjavallan Seudun Taideseura Ry:n yhteisprojektina käynnistyvät valtakunnalliset akvarellikurssit viidennentoista kerran Harjavallassa (Myllykatu 10). Kesän 2017 ja biennaalin 2018 teema: VÄRIEN MATKASSA Sivellin 1. ”Aperitivo” 24.–26.7.2017. Kurssimaksu 160€. Sukellus akvarelliin rohkeasti ja uteliaasti. Teoriaa ja luovuutta luentoina ja käytännön työskentelyssä opettajan ohjauksessa. Akvarellia kullekin soveltuvalla maalaustekniikalla, uutta etsien. Akvarellin ilmaisukeinoja, kuten värien läpikuultavuus, tavoitellaan yhdessä sovittavin teemoin. Maalauksia tarkastellaan yhteisissä kritiikkituokioissa joissa kerrataan myös väriteoriaa ja sommittelusääntöjä. Kurssi sopii kaikille oman tekniikan ja ilmaisun tavoittelijoille ja virittää valmiuksia jatkokursseille. Akvarellimaalausta kunkin lähtökohdat ja tavoitteet huomioiden. Vaikka tarttuisit siveltimeen ensi kertaa, olet tervetullut! Opettaja: Elina Tammiranta-Summa Sivellin 2. ”Andante” 24.7.–30.7.2017. Kurssimaksu 290€. Viikon mittaisella kurssilla työskennellään kiireettömästi opettajien ohjauksessa. Tutkitaan akvarelli-ilmaisun runsaita mahdollisuuksia, mm. hehkuvia värejä, kuullotusta, märkää märälle ja kuvasommittelua. Havaintojen kohteena ovat luonto ja asetelmat. Kurssi sopii sekä pitkään että jonkin verran maalanneille taitonsa täydentäjille. Tuloksia tarkastellaan kannustavissa palavereissa. Opettajat: Alina Sinivaara (24.-25.7. ma-ti), Marja Mali (26.-28.7. ke-pe), Krista Kortelainen (29.-30.7. la-su) Sivellin 3. ”Expressio” 27.7.–30.7.2017. Kurssimaksu 200€. Kurssi sopii pitkään harrastaneille, omatoimisille maalareille ja edellyttää usean vuoden maalauskokemusta. Kurssilla tuetaan persoonallisia tulkintoja esittävästä tyylistä abstraktiin. Inspiraation lähteinä ja havaintojen kohteina ovat fantasia-, luonto-, maisema- ja esineaiheet. Tutkitaan sommittelun dramatiikkaa, haasteena on mm. kompositio ja fokusointi. Kurssin jokaisella jaksolla on teemaan erikoistunut opettaja. Mielenkiintoiset kritiikkihetket täydentävät kurssin antia. Su aamupäivällä on uutuutena teosten analysointi, johon kurssilaiset saavat itse valita haluamansa työt, joista keskustellaan. Opettajat: Krista Kortelainen (27.-28.7. to-pe), Paavo Paunu (29.-30.7. la-su) Ilmoittautuminen: Pirkko Peltola, puh. 044-4325345 (museon keskus) tai 044 432 5346 Sähköposti: pirkko.peltola@harjavalta.fi, cedercreutzin.museo@harjavalta.fi Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 12.6.2017. Tarvittavat tiedot: nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite. Kurssimaksu laskutetaan jälkikäteen, ei käteismaksumahdollisuutta. SAy jäsenet saavat n. 10%:n alennuksen kurssimaksuista. 2 Biennaalinäyttely VÄRIEN MATKASSA Emil Cedercreutzin museossa 2018. Näyttelyyn valitaan teoksia vuosien 2017 ja 2018 kurssien osanottajien töistä. SAy perii näyttelyyn osallistuvilta 35 €:n jurytysmaksun. Iltaohjelmaa järjestetään kiinnostuksen mukaan ja sitä koordinoi Kristiina Siirto -Honkanen, puh. 040 5007294, kristiina.siirto-honkanen@hotmail.com. Suunnitteilla: piknikkejä puutarhassa/museon veistospuistossa, iltamaalausta opistolla/Karimaan puutarhassa Kokemäellä, Harjavallan luontopolku ”Paratiisi”, taideluento aiheena Beda Stjiernschantz (Tuula Palmunen-Saari), oppilaiden vapaavalintaisten teosten analyysiä (Paavo Paunu), yhteistä illanviettoa ym. Opettajan vetämistä tapahtumista peritään pieni osallistumismaksu. MAJOITUS Kurssilaiset järjestävät itse majoituksensa ja ruokailunsa. TAIDETARVIKEMYYNTI Taidetarvikkeita on mahdollisuus ostaa (käteisellä) maanantai- ja torstai-iltapäivinä klo 13 opiston pihalle tulevasta autosta (http://www.taidetarvikkeet.org/). YHTEISTYÖSSÄ Huittisten seudun kansalaisopisto (Virpi Havia, va. rehtori, virpi.havia@huittinen.fi), Emil Cedercreutzin museo/Harjavallan kaupunki, Henry Flinkman, museonjohtaja Henry.Flinkman@harjavalta.fi ), Harjavallan Seudun Taideseura Ry (juha.siirto@harjavalta.fi, kristiina.siirto-honkanen@hotmail.com), Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry. (Anja Oasmaa, koulutustoimikunta pj, Anja.oasmaa@vtt.fi)

19


Harjavalta tiedottaa, kevät 2017  
Harjavalta tiedottaa, kevät 2017  
Advertisement