Page 1

Vallan Väylä

Harjavallan kaupungin tiedotuslehti 2/2019


Sisällysluettelo Sivistysjohtajan tervehdys .................................................................................................3 Kunnia– ja ansiomerkkien saajat .......................................................................................4 Kiikarissa Sarita Laitinen ....................................................................................................5 Harjavalta-lisä ...................................................................................................................6 Harjavallan aikuisten kulma ..............................................................................................7 Harjavallan vappujuhla......................................................................................................8 Kulttuurikävely Paratiisin luontopolulla .............................................................................9 Juuret Harjavallassa: Katri Ylander ..................................................................................10 Emil Cedercreutzin museo – matka kuvanveistäjän jalanjäljissä ......................................12 Harjavallan tapahtumakalenteri ......................................................................................14 Harjavallan Palvelus– ja Seurakoiraharrastajat ry ............................................................16 Sataopiston Aurinkotaide ................................................................................................17 Harjulan Kilta ry – kotiseututyötä suurella sydämellä ......................................................18 Avoimet ovet museoissa .................................................................................................20 Harjavallan tonttitarjontaa ..............................................................................................21 Ympäristöpäivä ...............................................................................................................21 Kirjaston automaatti ja omatoimiaika .............................................................................22 Kirjaston vuoden lainaajat...............................................................................................23 Kirjaston kesätapahtumia lapsille ja nuorille ...................................................................24 Mun Harjavalta –piirustus– ja kirjoituskilpailujen palkittavat ..........................................25 Liikunta– ja uimahallin uimakoulut .................................................................................26 Juuret Harjavallassa: Antti Virmavirta .............................................................................27

Tiedotuslehden nimikilpailun voitti Soili Välimäki. Onnittelut voittajalle! Paras nimiehdotus palkittiin 75 €:n lahjakortilla voittajan valitsemaan harjavaltalaiseen liikkeeseen.

Vallan Väylä – Harjavallan kaupungin tiedotuslehti Päätoimittaja: Satu Soppela-Hyle (satu.soppela-hyle@harjavalta.fi) Etu– ja takakannen kuva: Satu Tenhonen Seuraava numero ilmestyy 29.8.

2

Vallan Väylä


Sivistysjohtajan tervehdys Kevät on jo pitkällä. Aloitin Harjavallan kaupungin palveluksessa sivistysjohtajana vuoden alussa. Muotoillaanpa asia niin, että tylsää ei ole ollut. Tehtäviä on riittänyt, samoin pieniä ja suurempia asioita, joihin on yhdessä etsitty ratkaisuja. Palvelurakenne- ja verkkoselvitys on sanana melkoinen hirviö. Sellaista kuitenkin on yhdessä kaupungin päätöksentekoon mukaan valittujen päättäjien kanssa tehty ja käsitelty alkuvuoden aikana. Selvityksessä on keskitytty siihen, josko kaupungin toiminnasta löytyisi osa-alueita, jotka olisi mahdollista hoitaa tehokkaammin, kuin tähän asti on tehty. Samalla tuntosarvet on ollut syytä pitää tiukasti pystyssä siltä varalta, että kaupungin palvelutaso ei päätösten seurauksena kohtuuttomasti laske. Jotkin sivistystoimenkin palvelut ovat palvelurakenne- ja verkkoselvityksen kautta kriittisen tarkastelun alla ja niistä tehdään varmasti tämän vuoden aikana kaupungin ja kaupunkilaisten kannalta hyviä päätöksiä. Suunnittelutyö tietysti jatkuu osana normaalia toimintaa tästä eteenpäinkin ja palveluja pyritään järjestämään tarpeen mukaan ja parhaalla mahdollisella tavalla. Osaavien ammattilaisten joukko, jollaisen olen Harjavallassa kohdannut, on ensiarvoisen tärkeä, jotta asiat saadaan luistamaan. Kiitänkin kaikkia teitä – työkavereita, päättäjiä ja vanhoja tuttuja - jotka olette edesauttaneet paluutani Harjavaltaan ja hoidatte hommaanne antaumuksella! Teitä todella tarvitaan! Oheen haluan jättää pikku tarinan, joka antaa toivottavasti ajatuksia sekä työn, että vapaa-ajan suhteen. Moikataan, kun nähdään!

Olipa kerran sammakkopoikue, joiden piti järjestää juoksukilpailu. Päämääränä oli päästä korkean tornin huipulle. Yleisöä oli kerääntynyt seuraamaan juoksua ja kannustamaan juoksijoita. Ja niin kilpa alkoi. Kukaan katsomossa ei uskonut, että sammakonpoikaset selviytyisivät tornin huipulle. Kuultiin kommentteja: ”Äh, millaista kurnutusta! Ei ne KOSKAAN pääse huipulle.” Tai ”Ei niillä ole mitään mahdollisuuksia onnistua, torni on aivan liian korkea!” Sammakonpoikaset keskeyttivät juoksunsa, yksi toisensa jälkeen. Katsomossa jatkuivat huudot: ”Se on aivan liian vaativaa! Kukaan ei selviä tuosta tehtävästä!” Yhä useampi sammakonpoikanen väsyi ja keskeytti. Yksi vain jatkoi korkeammalle ja korkeammalle. Se ei halunnut antaa periksi. Loppujen lopuksi olivat kaikki muut keskeyttäneet kiipeämisen torniin, paitsi yksi sammakko, joka suuren ponnistelun jälkeen saavutti huipun ainoana juoksijana. Nyt halusivat muut osanottajat tietää, miten oli mahdollista suorittaa tuollainen urotyö – saavuttaa todella päämääränsä. Kävi ilmi, että voittajasammakko oli kuuro. Mitäköhän tästä tarinasta voimme oppia? Ainakin, että koskaan ei kannata kuunnella ihmisiä, joilla on taipumus negatiivisuuteen ja pessimismiin, koska he vievät parhaat unelmasi ja toiveesi, joita kannat sydämessäsi.

Tommi Aalto

Ajattele sanojen voimaa, sillä kaikki mitä kuulet ja luet vaikuttavat tekoihisi. Sen vuoksi – ole positiivinen! Ja ennen kaikkea; ole kuuro, jos joku sanoo, että sinä et voi toteuttaa unelmiasi.

sivistysjohtaja

Ajattele: Minä toteutan unelmani!

Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

3


Kunnia– ja ansiomerkkien saajat Harjavallan kaupunki on huomioinut henkilöstön pitkän palveluajan ja merkkipäivät. Erillisessä ansio– ja kunniamerkkien jakotilaisuudessa on jaettu sekä Tasavallan Presidentin myöntämä kunniamerkki sekä Suomen Kuntaliiton ansiomerkit pitkäaikaisesta kunnallisesta palveluksesta. Vuonna 2018 Suomen Valkoisen ruusun I luokan mitalin kultaristein sai kirjastonhoitaja Helena Viljanen. Suomen Kuntaliiton kultaisen ansiomerkin saivat yli 40 vuoden kunnallisesta palveluksesta kiinteistörekisterinhoitaja Anneli Heino, päiväkodin johtaja Oili Linnamäki sekä palvelusihteeri Anne Pitkäranta. Yli 30 vuoden kunnallisesta palveluksesta Suomen Kuntaliiton kultaisen ansiomerkin saivat palkkasihteeri Pirjo Laaksonen, lastenhoitaja Terhi Meriläinen, lukion lehtori Sinikka Nieminen sekä työnjohtaja Jarmo Tynjälä. Kunnia– ja ansiomerkit jaettiin Hotelli Hiittenharjussa pidetyssä jakotilaisuudessa 8.3.2019.

Vasemmalta oikealle: työnjohtaja Jarmo Tynjälä, lukion lehtori Sinikka Nieminen, kirjastonhoitaja Helena Viljanen, kiinteistörekisterinhoitaja Anneli Heino, päiväkodin johtaja Oili Linnamäki, palkkasihteeri Pirjo Laaksonen sekä edessä lastenhoitaja Terhi Meriläinen. Kuvasta puuttuu palvelusihteeri Anne Pitkäranta

4

Vallan Väylä


Kiikarissa Sarita Laitinen 1. Kuka olet ja missä yksikössä työskentelet? Olen Sarita Laitinen ja työskentelen perusturvassa ennalta ehkäisevässä perhetyössä perhetyönohjaajana. 2. Missä asut ja mistäpäin olet kotoisin? Asun Ulvilassa ja olen sieltä myös kotoisin. 3. Miten olet päätynyt Harjavaltaan töihin?

Opiskelujeni jälkeen asuin pääkaupunkiseudulla kymmenisen vuotta ja työskentelin mm. lastentarhanopettajana ja päiväkodinjohtajana. Perheen kasvettua muutimme takaisin kotiseudulle. Työskentelin iltapäivätoiminnan lähiesimiehenä. Töiden ohessa opiskelin lisää syventäviä opintoja, joita olivat mm. psykoterapeuttiset valmiudet ja Lyhytterapiainstituutin ratkaisukeskeinen valmentaja koulutus. Tavoitteenani oli päästä tekemään työtä monipuolisesti perheiden parissa. Viimeisten opintojen ollessa loppusuoralla, silmiini osui mielenkiintoinen työpaikkailmoitus ja päätin heti tarttua tilaisuuteen. Suureksi onnekseni pääsin työhaastatteluun ja minut valittiin tähän työhön Harjavaltaan. 4. Keitä kuuluu perheeseesi? Perheeseeni kuuluu aviomies ja kolme poikaa. Pojat ovat iältään 14, 11 ja 8 vuotta. 5. Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aikani vietän mahdollisimman paljon aikaa perheeni kanssa. Teemme yhdessä ihan tavallisia arkisia asioita. Tärkeintä on rento ja kiireetön tunnelma. Yritän käydä myös silloin tällöin kuntosalilla. Nyt olen viritellyt uudelleen vanhaa harrastustani salibandyä. Pelasin nuorempana kilpasarjatasolla, mutta nykyään kevyempi pelailu tuntuu paremmalta vaihtoehdolta. 6. Mistä unelmoit? Unelmoin lämpimästä auringonpaisteesta. 7. Mikä sinusta on parasta Harjavallassa? Tulin Harjavaltaan työyhteisöön, jossa minut otettiin lämpimästi vastaan. Työyhteisön tarjoama tuki, luottamus ja ilo, ovat asioita joita arvostan joka päivä. Harjavallassa on asukkaille tarjolla hienot palvelut ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Palvelut ovat keskitetysti lähellä toisiaan.

Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

5


Harjavalta-lisä Harjavallan kaupungin nuorten työpajalla pilotoidaan yritysyhteistyötä Harjavalta-lisän muodossa. Tavoitteena on saada taloudellisen tuen avulla nuorten työpajalta 5 nuorta palkkatyöhön 1-8 kuukauden ajaksi. Työpajavalmentaja on nuoren tukena tarvittaessa työsuhteen aikana. Nuorten palkkatukimahdollisuus selvitetään myös työpajan toimesta. Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota TE-toimisto voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin. Harjavalta-lisän suuruus on 200 euroa kuukaudessa 1-8 kuukauden ajan. Lisä maksetaan kokoaikatyöstä maksettujen palkkatositteiden perusteella.

6

Vallan Väylä


Harjavallan aikuisten kulma Harjavallan aikuisten kulma eli Haiku on maaliskuun alussa avattu päihteetön kohtaamispaikka 18-63vuotiaille harjavaltalaisille. Haiku sijaitsee osoitteessa Harjavallankatu 15, entisen kukkakaupan tiloissa apteekin vieressä. Avoinna olemme ma, ke ja pe klo 10– 15. Maanantaisin Haikussa järjestetään kaikille avoimia Hyvis-iltoja klo 15–18. Hyvis-illoissa on vaihtuvaa ohjelmaa eri teemoin. Haikussa voi lukea päivän lehdet, pelata pelejä, täyttää ristikkoa, katsoa televisiota tai keskustella muiden kanssa. Haikusta löytyy myös kävijöiden käyttöön tarkoitettu tietokone ja tulostin. Kahvipannu on aina kuumana ja kahvin lisäksi tarjolla usein pientä purtavaa. Haikussa on paikalla aina kaksi työntekijää. Työntekijöiltä on mahdollisuus saada neuvontaa ja ohjausta mieltä askarruttaviin asioihin. Tarvittaessa apua saa esimerkiksi etuusasioihin liittyen tai hakemusten täyttämiseen. Työntekijöistä saa myös aina juttuseuraa ja tarvittaessa vaikka pelikaverin. Maaliskuussa kävijöitä on ollut mukavasti, mutta tilaa on vielä runsaasti. Toivotammekin kaikki harjavaltalaiset työikäiset lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan Haikuun. Seuraa ilmoitteluamme Facebookissa: Haiku – Harjavallan aikuisten kulma Teksti ja kuvat: Haikun väki

Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

7


8

Vallan Väylä


Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

9


Juuret Harjavallassa: Katri Ylander Kerro itsestäsi, kuka olet? Olen Katri Ylander, 33-vuotias laulaja. Mitä teet työksesi ja mistä sinut tunnetaan? Olen viime vuosina tehnyt freelancer-muusikkona keikkoja, sekä kahvilatyötä. Tänä vuonna on suunnitteilla julkaista lisää uutta musiikkia 30.11.2018 julkaistun Sinä pärjäätsinglen jatkoksi Suomen Musiikki -levy-yhtiön kautta. Parhaiten minut ehkä muistetaan vuoden 2005 Idolskilpailusta, jossa sijoituin toiseksi ja sen jälkeen alkaneesta laulajan urasta. Mikä oli alkusysäys urallesi? Tuossa edellä vastaus jo tulikin, eli suurin ponnahduslauta oli Idols-kilpailu vuonna 2005. Toisaalta, jos miettii enemmän taaksepäin, niin mieleen palaa ensimmäinen lauluesitys yläasteella eräässä ystävänpäivätapahtumassa. Se oli sen ikäisenä ensimmäinen lauluesiintyminen yksin luokkakaverin pianosäestyksellä. Sen jälkeen sain ensimmäistä kertaa palautetta laulustani ja se sai miettimään tulevaisuutta laulajana. Mitkä ovat urasi huippuhetket ja oletko kohdannut vastoinkäymisiä matkan varrella? Artistina mieleen jääneet huippuhetket ovat olleet ajanjaksot, jolloin keikkoja oli paljon ja levyt myivät hyvin, sekä soivat tiuhaan radiossa. Silloin kaikki toimii hyvin, kun ns. "pyörä pyörii", näkyvyys ja kuuluvuus on hyvä, keikkoja riittää ja pystyy saamaan elantonsa musiikilla ja keikoista. Vastoinkäymisiä ovat tietysti olleet hiljaisemmat hetket uralla, esim. tällä hetkellä yritämme parhaamme mukaan löytää ja tehdä hyviä kappaleita esitettäväkseni ja käynnistellä mahdollisen radiosoiton kautta keikkojakin uudelleen. Tänä päivänä radiosoittoon pääsy on entistä hankalampaa ja pinnalla pysyminen haastavaa. Millainen oli nuoruutesi Harjavalta? Nuoruuteni Harjavallasta tulee tietenkin parhaiten mieleen huolettomat teinivuodet kaveriporukassa, ensiihastukset, Karma-rock, koulun rannassa vietetyt kesäillat ja rauhallinen ja turvallinen asuinympäristö. Lapsuuteni sain viettää Kokemäenjoen rannalla suuren pihan ympäröimänä, jossa kasvoi isäni puutarhurivanhempien aikanaan istuttamia puita, ruusu- ja marjapensaita. Miten Harjavalta on muuttunut vuosien varrella? Paljoa ei enää tule vietettyä aikaa Harjavallassa, sillä olen asunut vuodesta 2006 asti Helsingissä ja piipahdan vain silloin tällöin kotikunnassani lähinnä äitini luona, joten on vaikea sanoa miten Harjavalta on muuttunut. Mitä eväitä Harjavalta on antanut sinulle ja mitä se merkitsee sinulle nykyään? Luulen, että hyvä suhteeni luontoon ja ulkoilman hengittämisen ihanuuteen liittyy juuri siihen, että jo hyvin pienestä asti olin tekemisessä puiden, kasvien ja kukkien kanssa lapsuudenkodin pihalla. Nykyäänkin saan paljon enemmän esim. ulos kävelylle lähtemisestä, luonnon ja kasvien tark-

10

Vallan Väylä

kailusta, kuin TV:n tuijottelusta. Siinä mielessä olen onnellinen, että olen viettänyt lapsuuteni pienellä paikkakunnalla, enkä suurkaupungissa. Nykyään Harjavalta edustaa lähinnä muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta, koska jo vuonna 2005 muutin Huittisiin töiden perässä ja 2006 vuodesta asti olen asunut Helsingissä. Harjavaltaan on hyvä tulla rauhoittumaan suurkaupungin melun keskeltä. Mainitse jokin asia mikä muistuttaa sinua Harjavallasta. Äidin kanssa käydään juhlapyhien aikaan hautausmaalla sukulaisten haudoille viemässä kynttilöitä tai kukkia. Uudemmalta puolelta on kesäisin upea näkymä joelle ja on rauhoittavaa katsella veden rauhallista virtaamista laskevan auringon paisteessa. Vanhojen lapsuudenaikaisten valokuvien katselu tuo myös muistoja mieleen. Miten vietät vapaa-aikaasi? Vapaa-aikanani harrastan musiikkia, pidän itsestäni huolta ulkoilemalla ja yleensä jonkinmuotoista liikuntaa harrastamalla. Avomieheni kanssa laitamme usein hyvää ruokaa viikonloppuisin, jos kummallakin sattuu olemaan vapaata. Tykkään myös käydä kuuntelemassa livemusiikkia. Jos on pidempää vapaata, pyrin mahdollisuuksien mukaan päästä myös perhettäni tapaamaan. Mistä inspiroidut? Artisteista, musiikintekijöistä tai taiteilijoista, jotka ovat onnistuneet tekemään intohimostaan työnsä itselleen. Pidän erittäin paljon omaelämäkerrallisista dokumenteista, joissa esim. isot kansainväliset bändit kertovat siitä, miten pienestä kaikki lähti liikkeelle ja mitä kaikkea on tapahtunut, jotta ovat päässeet huipulle. Mikä on tärkein arvosi? Yksi tärkeimmistä ajatuksistani elämästä on kohdella muita ihmisiä, niinkuin toivoisin minua kohdeltavan. Uskon, että hyvyydellä toisia kohtaan pääsee pitkälle. Kuitenkin terveellä itsekkyydellä höystettynä, ettei tule tallotuksi. Olen joutunut opettelemaan omia rajojani ihmisenä artistiuden ja julkisuuden kautta ja myös sanomaan asioille ei, vaikka kohteliaisuudesta sanoisin kyllä. Pitää siis osata muiden ihmisten lisäksi kunnioittaa myös omaa itseään. Mitä hyvää sanoisit Harjavallasta? Hiljaisuus, peltomaisemat ja virtaava joki rauhoittavat tuntuvasti. Kun on vuosia asunut suurkaupungissa, tekee ihmeellisen hyvää tulla rauhalliseen miljööseen! Aikaisemmin Harjavallan vuorena tunnettu Hiittenharju on merkittävä kivikautinen muinaisjäännösalue, joka tunnetaan Litorinameren rantavalleista. Siellä on hauska tallustella ajatellen, miten kauan nekin muodostumat ovat siellä olleet.


Kuva: Katri Tamminen Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

11


Emil Cedercreutzin museo—matka kuvanveistäjän jalanjäljissä Harjavallassa Kokemäenjoen luonnonkauniilla rantatörmällä sijaitseva Emil Cedercreutzin museo on ainutlaatuinen yhdistelmä taidetta ja kulttuurihistoriaa. Museo perustuu vapaaherra Emil Herman Robert Cedercreutzin (1879-1949) elämäntyölle. Kuvanveistäjänä, siluettitaiteilijana, kirjailijana ja kansatieteellisen kokoelman keräilijänä tunnettu Emil Cedercreutz rakennutti vuonna 1914 taiteilijakotinsa Harjulan Harjavaltaan. Nykyään taiteilijakoti ympäristöineen, rakennuksineen ja näyttelyineen tarjoaa kävijälle monipuolisen museokokonaisuuden ja matkan kuvanveistäjän jalanjäljissä. Museo sisältää kuusi perusnäyttelyä, jotka esittelevät Emil Cedercreutzin elämäntyötä. Perusnäyttelyt ovat Taiteilijakoti Harjula, Työn jälkeen -veistosnäyttely, kansatieteellinen kokoelma Maahengen temppeli,

Sisäkuva taiteilijakoti Harjulasta

12

Vallan Väylä

Emil Cedercreutzin siluettitaiteen näyttely, taidekokoelma ja museon ympäristöön levittäytyvä veistospuisto. Yksi Cedercreutzin elämäntyön helmistä on taiteilijakoti Harjula. Kaunis ja omaperäinen koti on kokonaistaideteos, jonka Cedercreutz sisusti kotimaasta ja ulkomailta hankkimallaan esineistöllä ja taiteella, kauniilla väreillä ja erilaisilla tyyleillä. Perusnäyttelyiden lisäksi museo järjestää monipuolisia vaihtuvia näyttelyitä sekä tapahtumia. Näyttely- ja tapahtumatarjontaan pääsee tutustumaan museon verkkosivuilla www.harjavalta.fi/museo. Tervetuloa Emil Cedercreutzin museoon! Teksti: Satu Tenhonen Kuvat: Emil Cedercreutzin museo

Emil Cedercreutz polkupyöränsä kanssa


Kuva Työn jälkeen –veistosnäyttelystä

Taiteilijakoti Harjula

Maahengen temppeli

Yhteystiedot: Museotie 1, 29200 Harjavalta p. 044 432 5345 Cedercreutzin.museo@harjavalta.fi www.harjavalta.fi/museo Facebook: Emil Cedercreutzin museo Twitter: @ECMuseo Instagram: @emilcedercreutzinmuseo

Työn jälkeen –veistosnäyttely

Aukioloajat:

Emil Cedercreutzin siluettitaidetta ja taidekokoelma

Veistospuisto

Talvikausi 1.9. – 31.5: ti, ke, su 12.00 – 16.00 to 12.00 – 18.00 ma, pe, la suljettu

EMIL CEDERCREUTZIN MUSEO Museo perustuu kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin (1879–1949) elämäntyöhön. Perusnäyttelyt:

Vaihtuva näyttely kesäkaudella 2019: 

5.5.–8.9. Japonism Today

Kesäkausi 1.6. – 31.8. ti – pe, su 11.00 – 18.00 la 11.00 – 16.00 ma suljettu Poikkeukset aukioloajoissa: www.harjavalta.fi/museo

Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

13


Harjavallan tapahtumakalenteri To 25.4. klo 9.30 Mielenvirkistyskerho kirjastossa. Teema: Mitä kuljetan matkassani. Vetäjinä Marja Hannukainen ja Riina Majander. Kahvitarjoilu. Ti 30.4. klo 10 Palvelukadun Vappu mm. Meidän Olkkarissa ja Hopeanuolessa. Ke 1.5. klo 11.30 Vappujuhla Harjavalta-salissa. Ohjelma sivulla 8. Ti 7.5. klo 19 Huittisten musiikkiopiston syventävien opintojen päätöskonsertti seurakuntatalon isossa salissa – Rina Palmroth, piano. Ke 8.5. klo 9.30 Lukupiiri kirjastossa. Käsiteltävänä kirjana Honeymanin Eleanorille kuuluu ihan hyvää. Lukupiiriä vetää kirjastonhoitaja Helena Viljanen.

To 9.5. klo 9.30 Mielenvirkistyskerho kirjastossa. Teema: Kevyesti kevääseen! Vetäjinä Marja Hannukainen ja kirjaston edustaja. Kahvitarjoilu. To 9.5. klo 10 Kymppiluokka seurakuntatalolla. Osastonhoitaja ja terveyden edistämisen yhdyshenkilö Minna Multisilta alustaa aiheesta: ”Miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin? – Muuttuuko ruokavalio iän myötä?” Kahvitarjoilu lähetyksen hyväksi klo 9.30 alkaen. Ti 14.5. klo 10.30 Meidän Olkkarin puuhahetkessä kirjastotädin vetämä loru- ja leikkituokio. La 18.5. klo 10–12 Kulttuurikävely Paratiisin luontopolulla. Ohjelma sivulla 9. Ti 21.5. klo 10.30 Pop up –kirjasto Meidän Olkkarissa. Esittelyssä tunteisiin liittyviä kuvakirjoja, minkä jälkeen kirjoja voi myös lainata. Myös uusia kirjastokortteja tehdään tarvittaessa.

Ke 22.5. klo 13 Päivätanssit Meidän Olkkarissa. Tanssin tahdeista vastaa Esa Klankki. La 25.5. klo 12–14 Avoimet ovet Uotilan tilalla (Hauvolankuja 2). Vapaa pääsy. La 25.5. klo 14–17 Avoimet ovet Kiurun kotimuseoon (Hiirijärventie 255). Vapaa pääsy. La 25.5. klo 15–18 Avoimet ovet Sairaalamuseossa (Sairaalantie 14, talo nro 15). Vapaa pääsy. La 25.5. klo 18–21 Ilta museossa –tapahtuma Emil Cedercreutzin museossa. Paljon mielenkiintoista ohjelmaa, mm. työpajoja ja livemusiikkia. Vapaa pääsy. La 25.5. klo 15–18 Avoimet ovet Sairaalamuseossa. La 25.5. klo 18–21 Ilta museossa –tapahtuma Emil Cedercreutzin museossa. Paljon mielenkiintoista ohjelmaa, mm. työpajoja ja livemusiikkia. Vapaa pääsy.

Ma 3.6. klo 17 Opastettu kävelykierros keskustassa. Lähtö kaupungintalon Viuhka-aukiolta. Ke 5.6. klo 10–14 Ympäristöpäivän ohjelmaa K-Supermarket Myllyn pihamaalla. Ohjelma sivulla 21. Ke 5.6. klo 18 Musiikkia ja Sanaa vanhassa kirkossa. Kiitos soikoon; Kimpasa ja Lutusa – lauluvieraita Loimaalta. Ke 12.6. klo 18 Musiikkia ja Sanaa vanhassa kirkossa. Tule kanssani ja laula; Virpi Havia & Leena Kivi ystävineen. To 13.6. klo 9–15 Poistomyynti kirjaston piha-alueella. Sateella kirjaston sisätiloissa. To 13.6. klo 17 Opastettu pyöräilykierros Harjavallassa. Lähtö kaupungintalon viuhka-aukiolta. La 15.6. Kesäjuhla liikunta- ja uimahallilla. Klo 13–15 Sähköankeriaan lastenkonsertti, temppurata, tarjoilua ja muuta kivaa ohjelmaa lapsille. Klo 16–18 Nuorten tapahtumaa tähdittävät tubettajat Roni ja Miklu. Klo 20 Iltamat; viihteellistä ohjelmaa, tarjoilua ja illan päätteeksi Vesa Formusen orkesterin tahdittamat tanssit.

14

Vallan Väylä


Su 16.6. klo 10 Harjavalta 150 v –juhlajumalanpalvelus kirkossa. Keskustelusaarnassa kirkkoherra Tuomo Lindgren ja kaupunginjohtaja Hannu Kuusela. Juhla jatkuu seurakuntatalolla. Ohjelmassa myös hautausmaakierros Veijo Järvisen johdolla. Ke 19.6. klo 18 Musiikkia ja Sanaa vanhassa kirkossa. Taas kukkasilla kukkulat sekä juhannusjuhla; Leena & Marja ja nuoret muusikot sekä Eeva ja Jari Itävallasta. Ke 26.6. klo 18 Musiikkia ja Sanaa vanhassa kirkossa. Kaihoisia kansansävelmiä; Harjavallan Pelimannit. Ke 3.7. klo 17 Opastettu pyöräilykierros Harjavallassa. Lähtö kaupungintalon Viuhka-aukiolta.

Ke 3.7. klo 18 Musiikkia ja Sanaa vanhassa kirkossa. Kuoromusiikkia kautta aikojen; Cantica saeculorum, joht. Leelo Lipping. Pe 5. – su 7.7. Juhlasoutu. La 6.7. klo 18 Suvirunoilta Emil Cedercreutzin museossa. Esiintymässä paikalliset runontaitajat. Pääsymaksu 3 € sisältää ohjelman sekä mehu- ja piparitarjoilun. Yhteistyössä Harjulan Kilta. Ke 10.7. klo 18 Musiikkia ja Sanaa vanhassa kirkossa. Suvisäveliä; Elina Jahkola & Markku Haavisto. Ke 17.7. klo 18 Musiikkia ja Sanaa vanhassa kirkossa. Kesäillan lauluja; Leena Kivi & Anna-Mari Yrjänä sekä pianisti Jussi Rinta. Ke 24.7. klo 18 Musiikkia ja Sanaa vanhassa kirkossa. Lauluja valoksi ja voimaksi; Hanna Ekola & Virpi Salo. To 25.7. klo 18 Elin Danielsson-Gambogi, valon taituri –luento Myllykatu Kympissä, luokassa 274. Tuula Palmunen-Saari kertoo taiteilijasta, joka kuuluu Suomen taiteen kultakauden vahvoihin naistaiteilijoihin. Maksuton. La 27.7. KarmaRock28. Ti 30.7. Koivuranta-päivä. Maksuttomat kuljetukset klo 13, 15 ja 17 liikunta- ja uimahallilta. Sauna ja grilli kuumana koko päivän, ota omat makkarat mukaan. Kahvitarjoilu, leikkimielisiä kilpailuja. Ke 31.7. klo 18 Musiikkia ja Sanaa vanhassa kirkossa. Kansanlaulukirkko – kansallispukutuuletus. To 15.8. klo 18 Yhteislaulua kirjastossa Harjavallan sekakuoron kanssa. Alussa kahvitarjoilu. La 17.8. klo 10–14 Liikuntatapahtuma liikunta- uimahallilla sekä muilla liikuntapaikoilla. To 22.8. klo 15 Ilmoittautumiset Sataopiston kursseille alkavat osoitteessa https:// www.opistopalvelut.fi/huittinen/ Pe 23.8. – su 1.9. Satasoitto-festivaali. La 24.8. – su 25.8. Harjavallan markkinat. Su 25.8. klo 14 Opastettu kävelykierros keskustassa. Lähtö kaupungintalon Viuhka-aukiolta.

Tapahtumia järjestävät Harjavallan kaupunki, Harjavallan seurakunta, Sataopisto ja muut toimijat. Lämpimästi tervetuloa!

Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

15


Harjavallan Palvelus– ja Seurakoiraharrastajat ry Harjavallan Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat ry, lyhyemmin HPSH, on yhdistys, jonka tarkoituksena on koota mahdollisimman moni palvelus- ja seurakoiran omistaja aktiivisesti koiraharrastuksen piiriin ja ohjata jäseniään oikein kasvattamaan ja opettamaan koiriaan, sekä edistää koiramyönteisen ilmapiirin syntymistä toiminta-alueellaan. Koulutuskenttämme sijaitsee upeiden lenkkimaastojen ympäröimänä Harjavallan Hosiossaaressa. Jäsenistömme menestyi viime vuonna palveluskoirakokeissa aina Suomen mestaruuteen saakka sekä mm. rally-tokossa joukkuekisan Satakunnan kennelpiirin piirinmestariksi. Rally-toko on laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Seuramme jäsenistöllä on myös huikean menestyksen saavuttaneita näyttelykoiria. Menestyksekkäimmät jäsenistömme koirat palkitaan vuosittain vuosikokouksessa Vuoden Koira - kilpailussa, sekä palkitaan ahkerimmat talkoolaiset esim. lahjakortein. Vuoden 2019 myötä valittiin uusi hallitus, jolla runsain määrin uusia ideoita ja halua toimia ja toteuttaa. Tänä vuonna olemme jo järjestäneet joukkotarkastuspäivän, suunnittelemme vastaavaa tapahtumaa myös syksylle. Seura järjesti maaliskuussa myös koetoimitsijalajikurssin (PK-koetoimitsija). Seuran kotisivuja uudistetaan jatkuvasti ja sieltä löytyykin runsaasti infoa tulevista tapahtumista. Sovittuja tapahtumia on mm. Petotestit toukokuussa, kurssimuotoista junior handler-koulutusta, BH-kurssi, arkitottis/TOKO, pentukurssi sekä rally-tokoa, ryhmänäyttely FCI ryhmille 1 ja 2/10 elokuussa, match show alkukesällä, pk-kokeita, rally-tokon piirinmestaruuskisa syyskuussa, näyttelykoulutusta sekä agilitya. Suunnitteilla on yhteislenkkejä, joihin voi osallistua myös ilman koiraa. Jäseneksi liittymällä pääset mukaan seuramme toimintaan, ideoimaan uutta. Jäsenenä saat jäsenedut heti käyttöösi, esimerkiksi kurssimaksut jäsenhintaan. Seuraa informointia tapahtumista nettisivuiltamme: www.hpsh.fi. Olemme myös Facebookissa! Lämpimästi tervetuloa paikallisen koiraseuran toimintaan mukaan! Teksti ja kuvat: Terhi Tupi

16

Vallan Väylä

HPSH RY  Perustettu 1977  Jäsenmäärä 154  Pj. Terhi Tupi (puheenjohtaja@hpsh.net )  Sihteeri Riitta Laaksonen (sihteeri@hpsh.net)


Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

17


Harjulan Kilta ry—kotiseututyötä suurella sydämellä Harjulan Kilta ry on kotiseutuyhdistys, joka toimii Emil Cedercreutzin museon ystäväyhdistyksenä. Harjulan Killan toiminnan tarkoituksena on herättää mielenkiintoa ja harrastusta Harjavallan seudun historiaan ja kotiseudun kehittämiseen sekä työskennellä kotiseudun arvokkaan kansanperinteen esiintuomiseksi ja vaalimiseksi. Tarkoituksena on myös löytää, esittää ja tukea toimenpiteitä Harjavallan luonnon suojelemiseksi.

Näitä päämääriä tukeakseen Harjulan Kilta järjestää erilaisia tapahtumia sekä julkaisee muistelulehteä Harjavaltalaismuistoja vuosikymmenten varrelta. Tapahtumista vuosittaisiksi ovat vakiintuneet kesäretki, Eino Leinon päivänä järjestettävä runoilta sekä joulurunoilta joulukuussa. Emil Cedercreutzin museon museokauppa ja kahvio ovat Harjulan Killan hoidossa. Killan kesäretki on ollut suosittu, bussi on täyttynyt yleensä viimeistä paikkaa myöden. Retki on perinteisesti järjestetty heinäkuun ensimmäisenä lauantaina, ja se on suuntautunut lähikuntiin. Tämän kesän retkijärjestelyt ovat jo käynnissä, mutta kohdetta ei ole vielä paljastettu – epäilemättä bussin nokka suuntaa jälleen johonkin kotiseutuihmisiä kiinnostavaan kohteeseen! Muistelupiiri on ollut osa Killan toimintaa vuodesta 2003 lähtien. Piiri kokoontuu talvikaudella noin kerran kuukaudessa. Kokoontumisissa muistellaan vapaamuotoisesti ”vanhaa Harjavaltaa”. Muistelupiiriin voi myös tulla kuuntelemaan, kenenkään ei ole pakko omia muistojaan kertoa. Usein muistoja herätellään katselemalla kuvia, jotka on skannattu osallistujien albumeista. Huolestuttavaa kyllä, näyttää siltä, että mitä lähemmäs nykypäivää tulemme, sitä vähemmän ihmisten albumeista löytyy valokuvia arjen askareista. Monien esittämä toive toteutui tänä keväänä, kun kevät alkoi teemalla ”Mitä muistat 1960luvusta?” Muistelupiiri on vuosien mittaan kerännyt Harjulan Killalle mittavan sähköisesti tallennetun valokuvakokoelman. Näistä kuvista on tähän mennessä koottu kolme valokuvanäyttelyä Emil Cedercreutzin museol-

18

Vallan Väylä

HARJULAN KILTA RY  Perustettu 1952  Pj. Kullervo Tupi  Harjulan Kilta ry:n jäseneksi voivat liittyä kaikki

Emil Cedercreutzin museosta ja kotiseututyöstä kiinnostuneet. Jäsenmaksu on 10 € vuodessa. Lisätietoja jäsenyydestä saa Emil Cedercreutzin museolta (044 432 5345 tai cedercreutzin.museo@harjavalta.fi). le. Suomi 100 -juhlavuoteen Harjulan Kilta ry osallistui tuottamalla sähköisen valokuvanäyttelyn, joka oli esillä Harjavallan Liikekeskuksessa. Harjulan Kilta julkaisee muistelulehden lisäksi kotiseutukirjoja. Yhdistyksen alkuvuosien suuri ponnistus oli Vanhaa Harjavaltaa -kirjan toimittaminen. Vuonna 2015 ilmestyi kirja Kuvamatka menneiden vuosikymmenten Harjavaltaan, joka esitteli 1930–1950lukujen Harjavaltaa. Myös Suomi 100 -juhlavuoden näyttely Sadan vuoden kuvamatka – Harjavalta valokuvissa 1917-2017 työstettiin kirjaksi. Tällä hetkellä työryhmä koostaa Hiirijärven ja sen lähikylien historiasta kertovaa kirjaa. Harjulan Kilta on vuosien mittaan ollut mukana järjestämässä monenlaisia tapahtumia. Ensimmäiset kotiseutujuhlat järjestettiin 1950-luvulla, ja 2013 järjestettiin Killan 60-vuotisen toiminnan kunniaksi kesäjuhla Emil Cedercreutzin museolla. Vuona 2011 osallistuttiin valtakunnalliseen Jokaisen Oma Kulttuuriympäristö -kampanjaan. Harjulan Kilta, Harjavallan kulttuuritoimi ja Huittisten seudun kansalaisopisto yhdistivät voimansa ja järjestivät Kulttuurikävely Paratiisissa -tapahtuman. Monet harjavaltalaiset kulttuuripersoonat heräävät jälleen eloon tänä keväänä, kun Harjavallan juhlavuoden ohjelmassa on Kulttuurikävely Paratiisin luontopolulla. Harjulan Killan hallituksessa on kahdeksan jäsentä, joista kaksi on kaupungin edustajia. Sekä syksyllä järjestettävään vuosikokoukseen että kaikille avoimeen kevätkokoukseen kutsutaan Sydän-Satakunnassa, missä tiedotetaan myös muista tapahtumista. Tapahtumiin ovat kaikki tervetulleita – tehdään yhdessä kotiseututyötä suurella sydämellä!


Teksti: Satu Rantala Kuvat: Satu Rantala ja Henri Rantala

Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

19


La 25.5. avoimet ovet museoissa Uotilan tila (Hauvolankuja 2, 29200 Harjavalta) Avoimet ovet ja vapaa pääsy klo 12–14 Yhteyshenkilö: Simo Uotila, p. 044 074 4940

Kiurun kotimuseo (Hiirijärventie 255, 29200 Harjavalta) Avoimet ovet ja vapaa pääsy klo 14–17 Yhteyshenkilö: Seppo Kiuru, p. 0500 221 086

Sairaalamuseo (Sairaalantie 14 [talo nro 15], 29200 Harjavalta) Avoimet ovet ja vapaa pääsy klo 15–18 Yhteyshenkilö: Sinikka Nenonen, sinikka.nenonen@dnainternet.net

Emil Cedercreutzin museo (Museotie 1, 29200 Harjavalta) ”Ilta museossa” -tapahtuma, vapaa pääsy klo 18–21 Paljon mielenkiintoista ohjelmaa, mm. työpajoja ja livemusiikkia.

20

Vallan Väylä


Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

21


Kirjaston automaatti ja omatoimiaika Harjavallan kirjastossa otettiin maaliskuun alussa käyttöön lainaus– ja palautusautomaatti sekä uudet aukioloajat. Kirjaston ovet avautuvat nyt arkiaamuisin klo 9, jolloin pääsee lukemaan lehtiä sekä lainaamaan ja palauttamaan omatoimisesti automaattia käyttäen. Asiakaspalvelu alkaa samaan aikaan kuin ennenkin, eli maanantaista torstaihin klo 11 ja perjantaisin klo 10 (kesäkeskiviikkoisin myös klo 10). Omatoimiseen palauttamiseen ei tarvitse kuin palautettavat kirjat: valitse automaatin ruudulta palautus ja noudata ohjeita. Lainaamiseen tarvitsee kirjastokortin sekä PIN-koodin, jota käytetään myös verkkokirjastoon kirjautumiseen. Automaatti ei hyväksy Kela– ja ajokorttia. Jos sinulla ei ole kirjastokorttia tai PIN-koodia, saat ne henkilökunnalta asiakaspalveluaikoina henkilöllisyystodistusta vastaan. Molemmat ovat ilmaisia. Myös varaukset voi noutaa omatoimisesti niin omatoimi– kuin asiakaspalveluaikaan. Varaushylly sijaitsee nyt asiakaspalvelutiskin vasemmalla puolella ja varaukset on järjestetty niiden noutonumeron mukaan. Kun saat noutoilmoituksen varauksesta, ota sen 3–6numeroinen noutonumero talteen, nouda varaukset hyllystä ja lainaa ne automaatilla kirjastokorttia ja PIN-koodia käyttäen. Varaukset saa myös henkilökunnalta asiakaspalveluaikaan. Henkilökunta neuvoo tarvittaessa automaatin käytössä. Huomaathan, ettei neuvontaa voida taata omatoimiaikana!

22

Vallan Väylä


Kirjaston Vuoden lainaajat Kaupungin juhlavuoden Lainan päivänä 8.3. palkittiin kolme Vuoden lainaajaa, Tapio ja Terttu Aalto (vasen kuva) sekä Virva Niinivirta (oikea kuva). Kaikki kolme käyvät usein kirjastossa ja käyttävät monipuolisesti kirjaston palveluita. Virva Niinivirta innostaa myös koko perhettään lukemisen ja kirjaston maailmaan.

Poistomyyntitapahtuma To 13.6.2019 klo 9–15 Harjavallan kirjaston piha-alueella

Myynnissä kirjaston kokoelmasta poistettua aineistoa edullisin hinnoin, laidasta laitaan ja kaikenikäisille. Sateella tapahtuma järjestetään kirjaston sisätiloissa. Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

23


24

Vallan Väylä


Mun Harjavalta –piirustus– ja kirjoituskilpailujen palkittavat Piirustuskilpailujen palkittavat

HARJAVALLAN KIRJASTO

Pirkkalan koulu 1. lk.: Santeri Koskinen 2. ja 3. luokat: Joanna Lähdeviita

Myllykatu 1, 29200 Harjavalta 044 432 5338 harjavallan.kirjasto@harjavalta.fi Facebook: Harjavallan kirjasto– ja kulttuuripalvelut Instagram: @harjavallankirjasto

Keskustan alakoulu 1. lk.: Mikael Meriläinen 2. lk.: Neea Kuuskoski 3. lk.: Jonna Viitanen Yleisön suosikki: Sohvi Saarela, 3. lk

Kirjoituskilpailujen palkittavat Pirkkalan koulu 4. lk.: Niklas Ketonen 5. lk.: Riina Rapelo 6. lk.: Teresa Mäkinen

Keskustan alakoulu 4A: Petra Kiikeri 4B: Jussi Järvenpää 6B: Ronja Haanpää Keskustan yläkoulu 1. Rina Palmroth 2. Sonja Korvenperä 3. Saimi Seilo 4. Helmiina Ruusunen 5. Aleksi Virtanen

Aukioloajat (31.5. saakka): Suluissa asiakaspalveluajat, arkiaamuisin omatoimikirjasto. Ma-to Pe La Aattoina*

9–19 9–17 10–14 9–15

(11–19) (10–17) (10–14) (10–15)

Kesäaukioloajat (1.6.–31.8.): Suluissa asiakaspalveluajat, arkiaamuisin omatoimikirjasto. Ma, ti, to 9–19 (11–19) Ke, pe 9–17 (10–17) La suljettu Aattoina* 9–15 (10–15) *: yleisiä juhlapäiviä edeltävinä arkipäivinä

Oikealla Pirkkalan koulun 3. luokan oppilaan Joanna Lähdeviidan piirustus.

Voittajille on ilmoitettu ja palkitsemistilaisuus järjestetään myöhemmin keväällä.

Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

25


Hip Hei, uimakoulut tulevat jälleen! Toukokuussa seuraavina ajankohtina: 13. – 17.5. LEIKKIUIMAKOULU klo 17.00-17.45 Suositusikä alle 6-vuotiaat, alaikäraja 4-vuotta. Totutellaan veteen leikkien avulla! 13. – 17.5. ALKEISUIMAKOULU klo 18.30-19.15 Suositusikä yli 6-vuotiaille. Olet jo tottunut vedessä liikkuja ja olet innokas oppimaan uutta! 20. – 24.5. JATKOUIMAKOULU klo 18.30-19.15 Osaat uida SUJUVASTI 10 metriä ja haluat kehittyä!

Ilmoittautumiset uimahallin lipunmyyntiin puh 044-432 5443, ilmoittautumispäivä keskiviikko 8.5 klo 10 alkaen! Uimakoulujen hinta 20€ / lapsi. Uimakouluun otetaan 10 ensin ilmoittautunutta.

TULOSSA MYÖS SUORITUSUINTIRYHMÄ, LISÄÄ INFOA MYÖHEMMIN!

HARJAVALLAN LIIKUNTA– JA UIMAHALLI Yhdyskatu 2, 29200 Harjavalta Kahvila/lipunmyynti: 044 432 5443 Vapaa-aikasihteeri: 044 432 5353 www.harjavalta.fi/liikuntajauimahalli Facebook: Harjavallan liikunta– ja uimahalli Instagram: @harjavallanliikuntajauimahalli

Aukioloajat: Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai

klo klo klo klo klo klo klo

14–20 6–20 8–20 6–20 8–20 10–16 10–16

Lipunmyynti sulkeutuu tuntia ennen uimahallin sulkemista. Kahvila sulkeutuu 30 min ennen uimahallin sulkemista. (Sivistyslautakunnalle esitetään uimahallin kesätauon ajaksi 17.6.–4.8.2019 ja kuntosalin kesätauon ajaksi 17.–21.6.2019.)

26

Vallan Väylä


Juuret Harjavallassa: Antti Virmavirta Kerro itsestäsi, kuka olet? Tavallinen harjavaltalanen kohno, tosin säkyläläisen määrittelemänä. Mitä teet työksesi, mistä sinut tunnetaan? Olen freelance-näyttelijä. Mikä oli alkusysäys urallesi? Varmaan mun vanhempieni välinen yksityinen asia, että miks päättivät laittaa mut alulle, vai ajattelivatko yhtään mitä tuli tehdyks..? Mitkä ovat urasi huippuhetket ja oletko kohdannut vastoinkäymisiä matkan varrella? Teatterikouluun pääsy kolmannella, huippua ei oo vielä näkyny, polvet alkaa väsyä tässä maastossa. Millainen oli nuoruutesi Harjavalta? Täähän olisi pienen esseen paikka, joka ei tuu nyt. Reviiri taisi olla opettajataloilta Suomenkylään, Hiittenharjulle ja Rikkihappo oy:lle. Kinnusen Antsan vanhalla polkupyörällä kun ajo omin luvin Kumpuun 60-luvun lopulla kavereille, Takeman kohdalla viimeistään oli höllättävä vauhtia, rikkidioksidi oli menny kurkussa hapoksi ja oli vähän ryittävä, ettei sattuis niin saatanasti. Antsan äiti oli meillä siivoojana ja lastenvahtina. Opettajan kakarana jatkuvan tarkkailun alla oleminen muovasi mielikuvitusta ja oveluutta. Eikä suutarin lapsille kukaan kerinnyt kenkiä tekemään. Miten Harjavalta on muuttunut vuosien varrella? Välistä tuntuu niinkuin se olisi lakannut kokonaan olemasta, minkä ei tarvitse välttämättä olla joka kohdassa huono asia.

Kuva: Varpu Virmavirta

Mistä inspiroidut? Aitoudesta, ihan kaikella tavalla. Mikä on tärkein arvosi? No tua, tais tul tos erellises jo sanottuu, vai hä..? Mitä hyvää sanoisit Harjavallasta ulkopaikkakuntalaiselle? Tän pääsee mist vaa!

Mitä eväitä Harjavalta on antanut sinulle? Mä en nyt muista mitä kaikkee siinä oli, kun ne on syöty jo ajat sitten, mutta pitkälle niitten kanssa pääsi. Mitä Harjavalta merkitsee sinulle nykyään? Epäselviä mustavalkosia muistikuvia kirkonkylän eri maisemissa ja tilanteissa. Mainitse jokin asia mikä muistuttaa sinua Harjavallasta. Harjavalta muistuttaa minulle itsestään jokaikinen päivä mitä värikkäimmillä yksityiskohdilla. Miten vietät vapaa-aikaasi? Se ei toivottavasti kiinnosta ketään!

Harjavallan tiedotuslehti 2 / 2019

27


Profile for Harjavallan kaupunki

Vallan Väylä - Harjavallan kaupungin tiedotuslehti 2/2019  

Vallan Väylä - Harjavallan kaupungin tiedotuslehti 2/2019  

Advertisement