Page 1

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Sisällysluettelo Kaupunginjohtajan tervehdys ........................................................................................... 3 Yhdistysohjelma Harjavaltaan .......................................................................................... 4 Kiikarissa Mari Lönnberg .................................................................................................. 5 Harjavallan kaupungin Perhepäivä 25.11.2017 ................................................................. 6 Vinnaren perinteiset joulumyyjäiset ................................................................................. 8 Harjavallan Yrittäjien joulunavaus..................................................................................... 8 Lahjoita joulumieltä ikäihmisille ....................................................................................... 8 Sataedun Hyvän mielen joulutempaus ............................................................................. 9 Kynttiläuinti sekä Liikunta– ja uimahallin poikkeavat aukioloajat ...................................... 9 Kirjaston sulkuaika sekä muut poikkeukset aukioloajoissa ............................................. 10 Kirjaston kesäkisojen tulokset ........................................................................................ 11 Harjavallan tapahtumakalenteri ..................................................................................... 12 Emil Cedercreutzin museon talvikaudessa kolme näyttelyä ............................................ 14 Kansalaisopistosta Sataopisto ......................................................................................... 18 Harjavallan Perhepysäkki................................................................................................ 18 Toimintakeskuksen avajaistunnelmaa 25.10.2017 .......................................................... 19 Two Spaniards in Harjavalta / Kaksi espanjalaista Harjavallassa...................................... 20 Harjavallassa on tilaa asua ja yrittää ............................................................................... 22 Suomi100-viihdekonsertti 5.12.2017 .............................................................................. 23

Toimituskunta: Satu Soppela-Hyle Vesa Hakala Johanna Laine Kaarina Lallukka Sanna-Mari Mattila Merja Mäntylä Katri Naski Satu Tenhonen Pertti Karjalainen Etukannen kuva: Pasi Annala (https://pasiannala.kuvat.fi) Takakannen kuva: Satu Tenhonen

2

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Kaupunginjohtajan tervehdys Tämän lehden ilmestyessä olen ollut harjavaltalaisena lähes viisi kuukautta. Kiireen vilkkaa muutin heinäkuun alussa Valtoihin, jotta saan rauhassa nauttia kesähelteistä täällä etelässä. Loskaisena lokakuuna pohdin, kenelle saa valittaa, minne voi lähettää oikaisuvaatimuksen? Kyllä ei palanut nahka. Ja ei ole parkkiintunut nahka myöskään Harjavallan kyläpäällikön tehtävässä. Päivät kuluvat kuten kotimaisessa mustavalkoelokuvassa, jossa seinäkalenterin päivämäärää osoittavat laput tipahtelevat kuten syksyiset lehdet koivuista. Viikot ja kuukaudetkin vierivät. Olen saanut kohdata satoja uusia ihmisiä erilaisissa yhteyksissä sekä täällä kotikaupungissa että laajemmin Satakunnassa. Jokainen näistä kohtaamisista on ollut miellyttävä, ja satakuntalaisista muka puhutaan vaikeasti lähestyttävinä ja hitaasti syttyvinä. Ei pidä paikkaansa! Valitettavasti jokainen kohtaaminen ei kuitenkaan ole ollut mieliinpainuva. Nimet ja kasvot vilahtelevat, eikä muistikapasiteetti riitä kaikkeen. Olenkin pyytänyt ihmisiä jättämään seuraavassa tapaamisessa muistijäljen, pysäyttämään ja kertomaan kuulumisia. Ilokseni tällaisiakin kohtaamisia on jo lukuisia. Parkkiintumiseen ei ole ollut mitään syytä. ”Vahva ja rohkea Harjavalta” on vielä hyväksymättömän kaupunkistrategian slogan. Se antaa meille kaikille luvan olla vahva ja rohkea. Rohkeus kokeilla uusia toimintatapoja vailla pelkoa epäonnistumisesta. Rohkeus nähdä monenlaisuus mahdollisuutena. Se on myös kannustus ryhtyä toimiin, jotta väkiluku saadaan kasvuun ja sitä kautta elinvoimaa kotikaupunkiimme. Myönteisellä asenteella ja vastuullisella suhtautumisella omaan rooliimme kaupungin asukkaana tai täällä työskentelevänä saamme aikaan hyviä asioita. Kaupungin imago syntyy markkinoinnin ja julkisuuden ohella myös siitä puheesta, jolla kotikaupunkiamme kuvailemme. Aika moni teistä onkin todennut kohdatessamme, että ”Harjavalta on paljon mainettaan parempi paikka”. Muokataan siis maineesta mainio! Hämärän hyssyssä syttyvät kausivalot runsastuvat kohta jouluvaloiksi. Vuoden pimein aika on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan elämässä tärkeitä asioita. Hiljentyä meille tärkeiden ihmisten kanssa joulun perinteisiin tai riemuita railakkaasti pimeyden ja koleuden vastapainoksi. Kukin tavallaan. Suomi 100 -juhlavuoden päättyessä kiitän kaupungin henkilökuntaa, päättäjiä, kaupungin asukkaita ja kaikkia sidosryhmiä siitä työstä, jolla olette kehittäneet kotikaupunkiamme. Toivotan kaikille hyvää joulun aikaa, onnea ja menestystä uudelle vuodelle 2018!

Hannu Kuusela kaupunginjohtaja

3

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Yhdistysohjelma Harjavaltaan Syksyn aikana on Harjavaltaan alettu valmistella yhdistysohjelmaa. Ohjelman on tarkoitus nivoutua yhteen nyt tekeillä olevien strategisten ohjelmien kanssa. Yhdistysohjelma on työkalu, jonka tarkoituksena on tarkastella yhdistyskentän nykytilaa ja toimintatapoja. Toisaalta ohjelman tarkoituksena on myös määritellä yhteisesti asetetut tavoitteet ja toimenpiteet julkisen sektorin sekä kolmannen sektorin yhteistyön kehittämiselle. Tärkeänä tavoitteena on lisätä kaupungin viihtyisyyttä vireän yhdistystoiminnan avulla. Yhdistyksillä vaikuttamisen paikka

Ohjelman sisältöä määrittää pitkälti yhdistyksiltä saatu tieto ja palaute. Marraskuun ajan yhdistykset voivat vastata auki olevaan yhdistyskyselyyn, joka löytyy mm. kaupungin kotisivuilta sekä SataKylät ry:n kotisivuilta. Myös paperista kyselylomaketta on saatavilla kirjastolta ja kaupungintalolta. Myöhemmässä vaiheessa pidetään ohjelman tiimoilta myös yhdistysiltoja, joiden yhteydessä tulevaa ohjelmaa ja sen toimenpiteitä yhteisesti muotoillaan. Vain osallistumalla voi vaikuttaa ja paras ohjelma saadaan aikaiseksi, kun mahdollisimman moni tuo esille oman yhdistyksensä mielipiteen. Some apuna keskusteluissa Joskus elämä on niin kiireistä, ettei kaikkiin mahdollisiin tapahtumiin ja kokouksiin ehdi. Osallistua voi kiireistäkin huolimatta sekä täyttämällä yhdistyskyselyn että kommentoimalla ohjelmaa suljetussa Facebook – ryhmässä. Ryhmän nimi on Harjavallan yhdistysfoorumi ja se löytyy hakutoimintoa käyttämällä. Valmista keväällä Yhdistysohjelmaa tullaan työstämään loppuvuodesta ja alkuvuodesta 2018 yhteistyössä SataKylien Omalta kylältä -hankkeen, Harjavallan kaupungin, Harjavallan seurakunnan ja harjavaltalaisten yhdistysten kesken. Ohjelman on tarkoitus olla valmis loppukeväällä. Yhdistysohjelmaa valmistelee SataKylien kyläasiamies Hanna Ruohola. Hänellä on tuoretta kokemusta kunnallisen yhdistysohjelman valmistelusta, sillä Huittisten yhdistysohjelma on valmistunut keväällä ja hyväksytty kaupunginhallituksessa elokuussa. “Yhdistysohjelma on osoittautunut hyväksi tavaksi sopia kaupungin ja yhdistysten välisistä asioista. Huittisissa jo valmisteluprosessin aikana tehtiin useita pieniä parannuksia sekä kaupungin että yhdistysten toimintatapoihin. Uskon vakaasti että ohjelmasta on apua myös Harjavallan kaupungille ja yhdistyksille”, toteaa Ruohola. Mikäli jokin asia jäi mietityttämään, voi asiasta olla yhteydessä Hanna Ruoholaan, hanna.ruohola@satakylat.fi tai 044 357 6181.

4

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Kiikarissa Mari Lönnberg 1. Kuka olet ja missä yksikössä työskentelet? Olen Mari Lönnberg ja aloitin vastaavana työpajaohjaajana Vinnaressa 1.9.2017. Vastuualueenani on työllisyyden hoidon monipuoliset tehtävät sekä palveluesimiehenä toimiminen.

2. Millainen on tyypillinen työpäiväsi? Tyypillinen työpäiväni on tähän asti ollut sellainen, että olen kovasti suunnitellut päivän tehtävät ja sitten käytännössä uusia ja yllättäviä asioita on tullut eteen, joita olen sitten lähtenyt selvittelemään. Mutta tyypillisesti päiväni kuluvat liian nopeasti ja sisältävät hyvin monipuolisia töitä.

3. Ketä kuuluu perheeseesi, mitä harrastat? Asun kahden lapsen, kahden kissan ja yhden koiran taloudessa. Käyn kaksi kertaa viikossa kuntosalilla ja kerran uimahallilla. Toimin vapaa-ajalla myös kehitysvammatyössä, olen esimerkiksi soveltuvan futiksen joukkueenjohtaja.

4. Mistä unelmoit? Unelmoin ihan tavallisista asioista, kuten siitä, että pysyisin terveenä, samoin perheeni ja läheiseni sekä siitä, että minulla olisi enemmän aikaa harrastaa myös uusia asioita vanhojen lisäksi.

5. Missä asut ja mistä päin olet kotoisin? Asun Eurassa, josta olen myös kotoisin.

6. Miten olet päätynyt Harjavaltaan töihin? Olin töissä Laitilassa ja Raumalla ja ajattelin, että olisi mukava keskittyä yhteen työhön. Bonuksena työpaikka on vielä aikaisempaa lähempänä kotia. Minua kiinnostaa työllisyyden hoidon asiat ja tällä saralla koen, että minulla on paljon annettavaa kuin myös paljon opittavaa.

5

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


6

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


7

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Vinnaren perinteiset joulumyyjäiset to 30.11.2017 klo 14–17 Annalankatu 8

Yrittäjien joulunavaus pe 1.12.2017 klo 15–18 Liikekeskuksen aukiolla Joulupukki vierailee Jouluvalot syttyvät

8

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


9

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Kirjaston sulkuaika ja muut poikkeukset aukioloajoissa Sulkuaika 9.12.–18.12.2017 

Harjavallan kirjasto on kokonaan suljettuna 9.–18.12.2017 Satakirjastojen kirjastojärjestelmän vaihdon vuoksi. Lainaus, palautus ja tiedonhaku ovat tällöin poissa käytöstä kaikissa Satakirjastoissa eli Satakunnan yleisissä kirjastoissa.

Verkkokirjasto on kokonaan poissa käytöstä 9.12.–1.1.2018.

Verkkokirjaston ”omien hyllyjen” sisältö katoaa vaihdon yhteydessä. Hyllyt on mahdollista lähettää omaan sähköpostiin tai tulostaa viimeistään 8.12.2017.

E-kirjoja ja e-äänikirjoja voi koko järjestelmänvaihdon ajan käyttää normaalisti.

Sulkuajalle osuvat eräpäivät siirretään automaattisesti 2.1.2018 asti, uusi siis lainasi ennen sulkuaikaa. Sulkuajalta ei kerry myöhästymismaksuja.

Normaaleihin aukioloihin ja palveluihin palataan tiistaina 19.12.2017.

Pahoittelemme asiakkaille aiheutuvaa haittaa.

Joulun ja uudenvuoden poikkeukselliset aukioloajat 

Ma 25.12. kirjasto on suljettu

Ti 26.12. kirjasto on suljettu

Ke 27.12. – la 30.12. kirjasto on avoinna normaalisti

Ma 1.1.2018 kirjasto on suljettu

Ti 2.1. – to 4.1. kirjasto on avoinna normaalisti

Pe 5.1.2018 kirjasto on avoinna klo 10–15

La 6.1.2018 kirjasto on suljettu

10

Kirjaston normaalit aukioloajat Ma – to klo 11–19 Pe klo 10–17 La klo 10–14 Aattoina klo 10–15 Lehtilukusali avataan klo 10 Harjavallan kirjasto Myllykatu 1, 29200 Harjavalta 040 432 5338 harjavallan.kirjasto@harjavalta.fi

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Kirjaston kesäkisojen tulokset Lukutoukka 2017 Lukutoukka –kesäkisa oli tarkoitettu 6 – 9-vuotaille ja siinä piti kesän aikana lukea mahdollisimman monta kirjaa. Yhteensä kisaan osallistui 10 ahkeraa lukijaa ja he lukivat kesän aikana yhteensä 275 kirjaa. Palkitut: 1.

Niklas Ketonen

73 kirjaa

2.

Vuokko Henttonen 68 kirjaa

3.

Tuua Kilkku

50 kirjaa

Lisäksi kisaan osallistuneiden kesken suoritettiin arvonta ja arpaonni suosi Vilhelmiina Elorantaa. Himolukija 2017 Himolukija –kesäkisa oli tarkoitettu 10 – 15-vuotialle ja siinä piti lukea kesän aikana mahdollisimman paljon kirjaston kirjojen sivuja. Kisaan osallistui yhteensä 7 lukijaa ja he lukivat kesän aikana yhteensä 43 573 sivua. Tällä kertaa kilpailussa palkittiin neljä eniten lukenutta. Palkitut: 1.

Anni Ketonen

11 299 sivua

2.

Milka Kilkku

7224 sivua

3.

Kerttu Henttonen

6463 sivua

4.

Iivari Eloranta

6310 sivua

11

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Harjavallan tapahtumakalenteri To 23.11. klo 10–12 Kymppiluokan luento seurakuntatalolla. Inkerin kirkko, vainoa ja vapautta; puhujana piispa Aarre Kuukauppi. Kahvit lähetyksen hyväksi klo 9.30 alkaen. La 25.11. klo 10–14 Perhepäivä liikunta- ja uimahallilla. –Suomi100– Su 26.11. klo 14 Luento ”Maukkaita asetelmia ja uutuudenviehätystä” Emil Cedercreutzin museossa. Asetelmamaalauksista yleisölle luennoi taidehistorioitsija, FT Minna Tuominen. Luento järjestetään yhteistyössä Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistyksen kanssa. Vapaa pääsy. Ke 29.11. klo 18 Iltakirkkona Lasse Heikkilän säveltämä Suomalainen messu, pappina Jani Laaksonen, musiikkiryhmä kanttori Leena Kiven johdolla. To 30.11. klo 14–17 Vinnaren perinteiset joulumyyjäiset, Annalankatu 8. To 30.11. klo 17.30–19 Sukkapiiri kirjastossa. To 30.11. klo 18.30 Juhlavuoden isänmaallinen konsertti kirkossa. Porin Mies-Laulu, johtajanaan Guido Ausmaa – sekä Harjavallan Työväen Mieskuoro sekä Satakunnan Osuuskauppa järjestävät isänmaallisen kirkkokonsertin Harjavallan kirkossa. Vapaa pääsy. Pe 1.12. klo 15–18 Harjavallan Yrittäjien joulunavaus, Liikekeskuksen aukio. Su 3.12. klo 10 Ensimmäisen adventin perhemessu kirkossa ja puurojuhla seurakuntatalolla Ti 5.12. klo 12–15 Itsenäisyyspäivän Etkot kirjastossa –Suomi100– Ti 5.12. klo 19 Suomi100-viihdekonsertti Liikunta- ja uimahallilla; Sami Hintsanen & Popkorn. Liput 5 €, ennakkomyynti kirjastosta ja liikunta- ja uimahallilta. Kahviliput 4 €, myös ennakkoon. Konsertissa kuullaan suomalaisen popin ja iskelmän hittejä eri vuosikymmeniltä. –Suomi100– Ke 6.12. klo 10 Viikkomessu kirkossa, klo 11.15 Kunnianosoitus ja seppeleenlasku sankarihaudalla, klo 11.45 Juhlaruokailu Keskustan koulun ruokasalissa, klo 12.30 Itsenäisyyspäivän juhla Harjavalta-salissa. –Suomi100– To 7.12. klo 10–12 Kymppiluokan luento seurakuntatalolla. Näyttelijä Kari Hakala puhuu aiheesta ”100-vuotias Suomi runoissa”. Kahvit lähetyksen hyväksi klo 9.30 alkaen. Kevään kymppiluokat seuraavina torstaiaamuina klo 10: 18.1., 15.2., 15.3. ja 12.4. Pe 8.12. klo 19 Suomi 100 vuotta sävelin -konsertti kirkossa. Konsertissa esiintyvät Suomi100-puhallinorkesteri johtajanaan Sandy Ahjo ja Suomi100-juhlakuoro johtajanaan Elisa Junttila. Ohjelma 10 € ovelta. Konsertin tuotto ohjataan laulu- ja puhallinmusiikkiharrastuksen tukemiseen. –Suomi100– Ma 11.12. klo 18 Hiirijärven kynttiläkirkko, Mari ja Olli Marttilan pihalla osoitteessa Huhdankulmantie 7. Mukana Hiirijärven Martat ja Kyläyhdistys, sekä kappalainen Jani Laaksonen ja kanttori Leena Kivi. Ti 12.12. klo 18 Kaupungin joulukonsertti Harjavalta-salissa. Musiikkiryhmät esiintyvät, vapaa pääsy! Ke 13.12. klo 9.30 Lukupiiri kirjastossa, käsitellään Shafferin kirjaa ”Kirjallinen piiri perunankuori-paistoksen ystäville” Su 17.12. klo 15 ja klo 18 Kauneimmat joululaulut kirkossa.

12

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Ti 19.12. klo 18 Joulukonsertti kirkossa. Esiintyjinä: Emilia Koskinen, Eeva-Maija Talasma ja Mirka Vähtäri Kokemäeltä. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €. To 21.12. klo 18 Kauneimmat Joululaulut Hiittenharjun kesäteatterilla. Järjestelyistä vastaa Harjavallan seurakunta ja Harjavallan Latu ja Polku. Pe 22.12. klo 18 Taas kaikki kauniit muistot -joulukonsertti kirkossa. Esiintyjinä SibeliusAkatemian opiskelijat Pasi Nieminen ja Kristian Saarinen. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €. Ke 10.1.2018 klo 9.30 Lukupiiri kirjastossa. Lukupiiriä vetää kirjastonhoitaja Helena Viljanen. Muut kevään lukupiirit ovat 14.2., 14.3., 11.4. ja 16.5. Luettavia kirjoja voi tiedustella kirjastosta. To 25.1.2018 klo 18–19.30 Kulttuuritorstai-luento ”Evakkoja ja tehdasväkeä – Harjavallan karjalaiset” Emil Cedercreutzin museossa. Aiheesta yleisölle luennoi Harjavallan Karjalaseura ry:n puheenjohtaja Yrjö Kaasalainen. Vapaa pääsy. To 22.2.2018 klo 18–19.30 Kulttuuritorstai-luento ”Harjavallan Soittokunta ry 95 vuotta” Emil Cedercreutzin museossa. 95 vuotta täyttävän Harjavallan soittokunnan historiasta yleisölle kertovat soittokuntaan kymmeniä vuosia kuuluneet Tapio Routimo ja Mauri Nordberg. Vapaa pääsy. Ma 5.3.2018 klo 19 Suuri valelääkärikirja (live!) -teatteriesitys – Teatteri Eurooppa Neljä esiintyy Harjavalta-salissa. Lippujen ennakkomyynti tulossa alkuvuodesta kirjastoon. Liput 20/18 €. To 8.3.2018 klo 18–19.30 Kulttuuritorstai-luento ”PLAN-kummin kertomuksia” Emil Cedercreutzin museossa. Aiheesta yleisölle luennoi opinto-ohjaaja emerita Annikki Ruohomäki. Vapaa pääsy. La 14.4.2018 klo 13 Tango d’amore –musikaali Porin Promenadisalissa. Liput 40/37/31 €, sis. matkan osuuden. Ilmoittautuminen musikaalimatkalle on ajalla 1.–23.2.2018, puh. 044 432 5338.

Tapahtumia järjestävät Harjavallan kaupunki, Harjavallan seurakunta, Huittisten seudun kansalaisopisto ja muut toimijat.

13

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Emil Cedercreutzin museon talvikaudessa kolme näyttelyä Emil Cedercreutzin museon talvikausi 2017-2018 tuo museokävijöiden nähtäville kolme vaihtuvaa näyttelyä. Esillä ovat autotaidemaalari Simo Riikosen, kuvataiteilija Tello Anttilan ja runoilija Heli Laaksosen näyttelyt, jotka ovat avoinna yleisölle ajalla 24.10.2017–25.2.2018 museon Satakunta-, Ilmari- ja Herman-saleissa.

Design Simo Riikonen – Autotaidemaalarin uran viisi vuosikymmentä 24.10.2017 museon Satakunta-salissa yleisölle avautui autotaidemaalari Simo Riikosen elämäntyötä esittelevä näyttely. Emil Cedercreutzin museo juhlistaa näyttelyllä ruiskutaidemaalauksen uranuurtajan ainutlaatuista työtä tuomalla yleisön nähtäville laajan ja monipuolisen kokonaisuuden taidetta ja valokuvia Riikosen uran eri ajoilta. Kuvataiteilija, ruiskutaidemaalari Simo Riikonen (s. 1949) on tullut pitkällä urallaan kotimaassa ja ulkomailla tunnetuksi kynäruiskutekniikalla tehdyistä koristeellisista autotaidemaalauksistaan. Riikonen aloitti autojen maalaamisen jo 1960-luvulla ollessaan alle 20-vuotias ja on jatkanut työtään viime vuosiin saakka. Autotaidemaalarin viisikymmentä vuotta kestäneeseen uraan mahtuu yli tuhat erilaista ajoneuvoihin tehtyä erikoismaalausta, yli tuhat muotokuvaa henkilöistä, noin 1300 maalauksia ja taiteilijaa koskevaa lehtiartikkelia suomalaisissa ja ulkomaalaisissa lehdissä sekä lukuisa määrä voitettuja palkintoja kotimaassa ja ulkomailla. Nyt avautuneen näyttelyn keskiön muodostavat Simo Riikosen maalaamat ajoneuvot sekä muotokuvat henkilöistä. Taiteilijan laajaa ajoneuvojen erikoismaalaus- ja kuvitustuotantoa esitellään runsaan valokuvamateriaalin kautta, joka tuo esille maalausten parhaimmistoa. Riikonen on tehnyt urallaan maalauksia kaikenlaisiin ajoneuvoihin aina rekka-autoista ja linja-autoista henkilöautoihin, moottoripyöriin ja lentokoneisiin saakka. Automaalausten aiheissa esiintyvät monet suurelle yleisölle tunnetut asiat: elokuvien, sarjakuvien ja musiikkimaailman tähdet, todelliset ja fiktiiviset hahmot sekä populaarikulttuurin aiheet ja ilmiöt eri ajoilta.

14

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Toinen puoli näyttelystä tuo nähtäville vähemmän tunnetun osan Simo Riikosen elämäntyötä, jotka ovat muotokuvamaalaukset yksityisistä ja julkisuuden henkilöistä. Näyttelyssä esillä on yli kolmekymmentä muotokuvaa, joista suurimman osan Emil Cedercreutzin museo on lainannut näyttelyyn yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Muotokuvissa esillä olevat julkisuuden henkilöt ovat pääasiassa musiikki-, elokuva- ja autourheilumaailman tähtiä eri vuosikymmeniltä. Yksityishenkilöiden muotokuvissa mukana on myös yhteiskuvia aviopareista. Omana osionaan näyttelyssä esillä on pieni kokonaisuus muotokuvia lemmikeistä. Edellä mainittujen kokonaisuuksien lisäksi näyttely sisältää myös monipuolisen, vuosikymmenittäin etenevän esittelyn taiteilijan vaiheikkaasta ja värikkäästä urasta. Lisäksi näyttelyyn on rakennettu taiteilijan verstas, jossa museovieraat pääsevät tutustumaan ruiskumaalauksen työvaiheisiin Riikosen käyttämien alkuperäisten työvälineiden kautta.

Tello Anttila – Juhlavuoden kunniaksi Museon Ilmari-salissa yleisölle avoinna oleva näyttely Tello Anttila – Juhlavuoden kunniaksi tuo yleisön nähtäville kuvataiteilija Tello Anttilan Juhlavuoden kunniaksi -teosten sarjan sekä sarjaan liittyviä materiaaleja. Näyttely on osa virallista Suomi100-ohjelmaa. Näyttelyn on koonnut Tello Anttilan puoliso Esa Anttila. Kuvataiteilija Tello Anttilan (1942–2011) ura Suomessa alkoi vuonna 1977, jolloin Anttilan töitä hyväksyttiin runsaan neljän vuoden Yhdysvalloissa olon ja taideopintojen jälkeen Etelä-Suomen aluenäyttelyyn Helsingin Taidehalliin. Anttilan ensimmäinen oma kotimaan taidenäyttely pidettiin Helsingissä Hagelstamin galleriassa saman vuoden 1977 joulukuussa. Satakuntalaislähtöinen kuvataiteilija maalasi tuolloin näyttelyyn teoksen, jonka hän nimesi Juhlavuoden kunniaksi. Tulevan sarjan aloittanut teos oli maalattu sinä vuonna 60 vuotta täyttävän itsenäisen Suomen kunniaksi. Siitä lähtien Tello Anttila maalasi aina kymmenen vuoden välein, osin viidenkin, uuden Juhlavuoden kunniaksi -teoksen, viimeisen vuonna 2007. Vuonna 1977 taiteilija lausui itse teoksensa saatesanoina: ”Juhlavuoden kunniaksi edustaa perinteistä klassista tapaa tallentaa olemassa olevan ajan ja paikan henki tuleville sukupolville taiteilijan henkilökohtaisen näkemyksen valossa.” Talvikaudella 2017-2018 Emil Cedercreutzin museolla on kunnia esitellä yleisölle näyttely, joka on rakennettu Juhlavuoden kunniaksi -teoksista ja niihin liittyvistä materiaaleista. Mukana näyttelyssä on myös muita, samaa aihetta käsitteleviä mutta sarjaan kuulumattomia yksittäisiä teoksia. Näyttely on kokonaisuutena 30 vuotta kattava katsaus Tello Anttilan uraan ja taiteeseen. Esillä näyttelyssä on 34 teosta, joiden aihepiirit kumpuavat muun muassa taiteilijalle tärkeistä ruokakulttuurin teemoista. Näyttelyn keskiössä Juhlavuoden kunniaksi -sarjan lisäksi on myös neljäntoista teoksen Amaryllispuutarha. (Jatkuu seuraavalla aukeamalla) Tello Anttila: Juhlavuoden kunniaksi, 1977

15

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Rakas, kutsusin meil 100 viarast – Heli Laaksosen maalauksia puulle ja parkkikiekolle Museon Herman-salissa yleisölle avoinna on runoilija Heli Laaksosen näyttely Rakas, kutsusin meil 100 viarast – Heli Laaksosen maalauksia puulle ja parkkikiekolle. Emil Cedercreutzin museo on kutsunut Heli Laaksosen kokoamaan museoon näyttelyn, joka tuo yleisön nähtäville monipuolisen kokonaisuuden hänen öljyväri- ja akryylimaalauksiaan viime vuosien ajalta. Nyt avautunut kokonaisuus on Laaksosen ensimmäinen taidenäyttely. Runoilija Heli Laaksonen (s. 1972) on tullut tunnetuksi Lounais-Suomen murteilla kirjoitetusta runoudestaan ja muusta kirjallisesta tuotannostaan. Sanataiteilijan runot ovat löytäneet tiensä lukijoiden sydämiin. Laaksonen tutustui murteiden käyttöön runoudessa 1990-luvulla osana suomen ja viron kielen opintojaan. Hänen ensimmäinen runoteoksensa Pulu uis ilmestyi vuonna 2000. Kirjallista uraa ovat värittäneet myös runokiertueet ja Yle TV1:ssä nähty keskusteluohjelma Helil kyläs. Laaksonen on kirjoittanut kauno- ja tietokirjoja, aikuisille ja lapsille. Joissakin teoksissa on Laaksosen omaa vinjettikuvitusta, ja Elina Wallinin porinmurteiseen Tapleti arvotus -lastenkirjaan hän on tehnyt nelivärikuvituksen. Runoudesta tunnetuksi tulleelle taiteilijalle myös maalaaminen on aina ollut lähellä sydäntä. Laaksosen käsissä maalaukset syntyvät erilaisin tavoin ja erilaisille pohjille – vaikkapa puulle, parkkikiekoille, linnunpönttöihin, vanhoihin oviin, käytettyjen puulaatikoiden rakenteisiin ja tulipalossa tuhoutuneen rakennuksen mustuneisiin ikkunapuihin ja ovenkarmeihin. Näyttelyn teoksista suurin osa on valmistunut tänä vuonna ja ne on maalattu varta vasten tähän näyttelyyn. Kieli-ihmisenä Laaksoselle teosten nimet ovat erityisen tärkeä osa niiden tulkintaa. Teoksen ja nimen välinen keskustelu saa myös katsojan pohtimaan ja löytämään asioiden uusia puolia. Näyttelyssä tavataan mm. teokset Rakas, mää kutsusin meil 100 viarast!, Vegaani onkii ja Saak tulla, vaikkei kutsuttu?. Laaksonen kertoo teostensa synnystä seuraavasti: "Teokset syntyivät kuin omia aikojaan, alitajunnasta. Maalasin puulle, kuuntelin, mitä sen syyt neuvoivat. Keksin töille nimiä tutkailemalla hahmojen keskinäisiä välienselvittelyjä. ”Ja leppäkerttu valhetteli suut, silmät täytte” sanoivat yhdenkin teoksen hahmot. Mitä tapahtuu tarinassa maalauksen ulkopuolella – se on katsojan oman mielikuvituksen varassa. Uutismaalaukset tarttuvat tiukasti aikaan, niissä ”90 % puolukkasadosta jää metsiin (puhumattaka kävyist!)” ja ”Robin lähtee keikkatauolle”. Sanamaijana, lauseiden kanssa työskentelevänä keksin joskus kielen kautta idun maalaukselle. Kalalokin näköistä ”Palalokkia” oli hauska toteuttaa, ”Yhteislaulujoutsen”teokseen sain hoilaavat linnut – ja lisäksi sen yhden jurottajan, joka ei suostu laulamaan.” Emil Cedercreutzin museon talvinäyttelyt ovat avoinna 24.10.2017 – 25.2.2018. Tervetuloa! Teksti: Satu Tenhonen

Heli Laaksonen: Saak tulla, vaikkei kutsuttu?

16

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Yksityiskohta Heli Laaksosen teoksesta Muuttoliike. Kuva: Miikka Lappalainen

EMIL CEDERCREUTZIN MUSEO Museo perustuu kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin (1879–1949) elämäntyöhön. Perusnäyttelyt: Taiteilijakoti Harjula Maahengen temppeli Työn jälkeen –veistosnäyttely Emil Cedercreutzin siluettitaidetta ja taidekokoelma Veistospuisto Vaihtuvat näyttelyt talvikaudella 2017–2018: Design Simo Riikonen – Autotaidemaalarin uran viisi vuosikymmentä, 24.10.2017 – 25.2.2018, Satakunta-sali Tello Anttila – Juhlavuoden kunniaksi, 24.10.2017 – 25.2.2018, Ilmari-sali Rakas, kutsusin meil 100 viarast – Heli Laaksosen maalauksia puulle ja parkkikiekolle, 24.10.2017 – 28.2.2018, Herman-sali

17

Yhteystiedot: Museotie 1, 29200 Harjavalta p. 044 432 5345 Cedercreutzin.museo@harjavalta.fi www.harjavalta.fi/museo Facebook: Emil Cedercreutzin museo Twitter: @ECMuseo

Aukioloajat: Talvikausi 1.9. – 31.5: ti, ke, su 12.00 – 16.00 to 12.00 – 18.00 ma, pe, la suljettu Kesäkausi 1.6. – 31.8. ti – pe, su 11.00 – 18.00 la 11.00 – 16.00 ma suljettu

Poikkeukset aukioloajoissa: www.harjavalta.fi/museo

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Kansalaisopistosta Sataopisto Satakuntaan syntyy uusi alueellinen kansalaisopisto vuoden alussa, kun Euran kansalaisopisto yhdistyy Huittisten seudun kansalaisopistoon. Isäntäkuntana toimii edelleen Huittinen. Sopimuskuntia ovat aiemmin olleet Punkalaidun ja Harjavalta. Uuden opiston nimi on Sataopisto ja rehtoriksi on valittu harjavaltalainen Virpi Havia. Musiikinopettajana ja kuoronjohtajanakin tunnettu Virpi Havia on toiminut Huittisten seudun kansalaisopiston va. rehtorina Hannele Paatero jäätyä eläkkeelle vuoden 2015 lopussa. Kansalaisopiston toiminta jatkuu alueen eri paikkakunnilla totuttuun tapaan. Joulukuun 14. päivä jaetaan kotitalouksiin Sataopiston kevätohjelma, mistä löytyvät kaikki keväällä alkavat uudet kurssit. Kurssit löytyvät jo aikaisemmin opiston kotisivuilta. Ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa 13.12. klo 9.00. Jo syksyllä käynnistyneet kurssit jatkuvat ohjelman mukaisesti, niitä ei painetussa kevätohjelmassa ole. Mikäli syksyllä alkaneilla koko vuoden kestävillä kursseilla on vielä tilaa, voit tulla kurssille myös keväällä. Tällöin maksat puolet kurssimaksusta. Uusia kursseja keväällä Harjavallassa ovat mm. Helppoa kirjansidontaa, Hopealusikasta koruksi, Keppihevos-kurssi, Vauvojen värikylpy (4-24 kk) ja Matkailuitalia. Myös kulttuuritorstain ilmaisluennot jatkuvat Cedercreutzin museolla. Ensimmäinen niistä on to 25.1. ja otsikkona on Evakkoja ja tehdasväkeä – Harjavallan karjalaiset.

18

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Toimintakeskuksen avajaistunnelmaa 25.10.2017 Remontoidun nuoristotilan avajaiset järjestettiin keskiviikkona 25.10.2017. Paikalle saapui kutsuvieraina muun muassa kaupunginjohtaja sekä kaupunginhallituksen jäseniä sekä sivistystoimenjohtaja ja sivistyslautakunnan jäseniä. Lisäksi paikalla oli nuorisopuolen työntekijöitä sekä helluntaiseurakunnan nuorisotyön edustajia. Vapaa-aikasihteeri Vesa Hakala avasi tilaisuuden puheellaan, jonka jälkeen vuorossa oli nuorisovaltuuston edustajan sihteeri Elli Virtasen puheenvuoro. Kaupunginjohtaja Hannu Kuusela muisti toimintakeskusta avajaislahjalla, joka tullaan taatusti kiinnittämään nuokkarin seinälle.

Sen jälkeen siirryttiin kahvin ja kakun ääreen ja sitten lähdettiin kierrokselle uusiin tiloihin. Kerhohuoneessa esitettiin kansainvälisyyskerhon tekemiä digitarinoita. Nuorisotilassa oli esillä nuorten ryhmän tekemiä maalauksia. Me nuorisovaltuustolaiset taltioimme avajaiset tällä tekstillä ja kuvilla. Lopuksi ote nuorisovaltuuston puheesta: ”Haluamme kiittää siitä, että olemme saaneet mahdollisuuden olla mukana uudistettujen nuorisotilojen suunnittelussa. Olemme tyytyväisiä lopputulokseen. On mukavaa, että meillä nuorilla on oma paikka, jossa voimme viettää aikaamme.” Teksti: Elli Virtanen ja Samu Taipalmaa, nuorisovaltuuston jäsenet

19

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Two Spaniards in Harjavalta We are Antonio and Bea, we are doing European Voluntary Service in Finland Harjavalta; it is a program that offers an opportunity to European young people between 18-30 years old to live in a different country all in Europe while working as a volunteer in an organisation dedicated to different areas of work. It has been a really good experience for us to learn new things about different cultures and doing important work. So we encourage young people to use this opportunity and live the experience. In our case, our project is focused in youth work, so we are working at Nuokkari, youth center of Harjavalta, and in the Vinnare unemployment center. Our main task is to be as helpful as we can with our supervisors and co-workers, so we take part in all activities that they are involved in. In the youth center we are part of the leaders, so we spend time with the youngsters in their free time playing and speaking with them, but especially try to get to know each other. In Vinnare we are working hand to hand with the outreach youth worker, so we participate in a group of youngsters’ meeting which is made to strengthen youth people's life skills and social empowerment. Also we did different workshops like painting and reparing furniture, and we have a sport day with the youngsters in the sport hall. Furthermore, during the summer we were participating in different camps with kids and youngsters in Koivuranta and Tuulikari, and in the Seitseminen Natural Park near Tampere, where we were working in a camp jointly with the youth workers of Kokemäki.

We also prepare activities for the Kv-Kerho, internationality club for youngsters that takes place every mondays in the library or in the youth center. The main goal of this club is to give the youngsters the opportunity to have their first contact with foreigners but it is also a chance for cultural exchange which is one of the most important goals of EVS. As voluntary workers, we are willing to help in everything that is needed and we are open to do anything that our supervisors, Merja Mäntylä and Kirsi Mäkinen, ask. They have been very kind and careful with us since the first day. Our experience here has been very enriching personally and professionally. The first step was to get to know Finnish culture and how life is in a small town like Harjavalta. Our lives before coming here were very different, it’s been a huge change for us starting from the weather, people or food. One of the big challenges here has been to work with youngsters and kids because none of us have been working with young people before. But after 9 months here people are used to us and we notice the evolution of their relationship with us. The process has been slow but worthwhile and real, because human relationship are built with the time so that means that our job here has been rewarded.

20

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Kaksi espanjalaista Harjavallassa (Suomennos edelliseltä sivulta, käännös Kirsi Mäkinen) Olemme Antonio ja Bea, Suomessa Harjavallassa tekemässä vapaaehtoistyötä EVS-ohjelman kautta. Tämä EVS-ohjelma tarjoaa 18-30 -vuotiaille nuorille mahdollisuuden liikkua Euroopan maissa tehden vapaaehtoistyötä erilaisissa organisaatioissa ja toimialoilla. Tämä kokemus on ollut meille erittäin hyvä ja olemme oppineet uutta erilaisista kulttuureista ja tehneet tärkeää työtä. Joten rohkaisemme nuoria käyttämään tämän mahdollisuuden ja kokemaan elämyksiä. Me olemme työskennelleet Harjavallassa nuorisotyössä; nuokkarilla, Vinnaren työpajalla lähinnä nuorten aikuisten kanssa. Perustyö on sisältänyt nuorten auttamista ja nuorten kanssa työskentelyä ohjaajien rinnalla ja heidän apunaan. Olemme tehneet monenlaisia tehtäviä nuorisotyössä, ja nuokkarilla olemme olleet ohjaamassa nuoria, pelanneet ja jutelleet heidän kanssaan sekä tutustuneet heihin. Vinnaressa olemme työskennelleet etsivän nuorisotyöntekijän kanssa yhdessä nuorten ryhmässä, jossa vahvistetaan nuorten elämäntaitoja ja sosiaalista vahvistamista. Työpajalla olemme maalanneet ja korjanneet huonekaluja nuorten apuna ja ottaneet osaa liikunnalliseen toimintaan. Kesällä olimme lasten ja nuorten kesäleireillä Koivurannassa, Tuulikarissa ja Seitsemisen kansallispuistossa, jossa oli yhteistyössä myös Kokemäen nuorisotyö. Kansainvälisyyskerhomme nuorille on ollut kirjastolla joka maanantai ja joskus olemme olleet myös nuokkarilla. Tavoitteena on ollut antaa nuorille mahdollisuus olla tekemisissä ulkomaalaisen ihmisen kanssa ja tehdä kulttuurivaihtoa ja muita kulttuureja tutuksi, mikä on yksi tärkeimmistä tavoitteista EVS-vapaaehtoistyössä. Vapaaehtoistyön mukaisesti olemme olleet halukkaita auttamaan kaikessa, missä on tarvetta ollut ja olemme avoimesti suhtautuneet kaikkeen, mitä on eteen tullut. Ohjaajamme Merja Mäntylä ja Kirsi Mäkinen ovat olleet erittäin auttavaisia ensimmäisestä päivästä lähtien. Kokemuksemme on ollut ammatillisesti ja persoonallisesti erittäin rikastuttava. Ensimmäinen askel oli tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja elämään pienessä Harjavallan kaupungissa. Elämämme kotona on hyvin erilaista ja onkin ollut suuri muutos asua täällä alkaen erilaisesta säästä, kulttuurista ja ruoasta. Iso haaste oli työskennellä lasten ja nuorten kanssa, joka oli meille aivan uutta. Mutta 9 kuukauden jälkeen paikalliset ihmiset ovat tottuneet meihin hyvin ja uskaltavat olla meidän kanssa yhteydessä. Tutustuminen on ollut hidas prosessi mutta sen arvoinen. Ihmissuhteet rakennetaan ajan kanssa, joten työmme on ollut palkitsevaa.

21

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


22

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


23

Kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017


Harjavallan kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017  
Harjavallan kaupungin tiedotuslehti / talvi 2017  
Advertisement