Page 1

Danmarks billigste golfgødning

+45 2880 9087

Keeperen

No. 2 // 2016

DEMO Udstill

ing

w w w. g r e e n k e e p e r. d k

g r e e n k e e p e r e n

RING OG HØR NÆRMERE

green

Uanset om du skal købe gødning til green, tee eller fairway, så køb næste sæsons gødning hos BioNutria. Vi har markedets stærkeste og bredeste produktprogram af effektive makro- og mikronæringsstoffer – oven i købet til markedets skarpeste pris. BioGolf serien er sammensat af flydende gødninger, som er produceret af de absolut bedste og reneste råvarer. Det sikrer den mest effektive optagelse i planterne, og dermed de bedste muligheder, for at styre både væksten og farven på græsserne. Råvarerne samt de unikke gødningskombinationer – tilsat de mest effektive Adjuvants, giver planter en helt enestående sundhed. Se blot på BioVinter forsøgene!

Køb direkte ved producenten – der er mange penge at spare!

Sælg golfgødning til jeres medlemmer og tjen samtidigt penge til golfklubben Vi tilbyder samtlige golfklubber, at de kan købe vore plænepakker til engros pris og videresælge dem til klubbens medlemmer til normal udsalgspris. Derved tjener I penge til jeres golfklub. Vejledende udsalgspris for plænepakken er 379,- kr. og for plæne-væksthuspakken 459,- kr. Indtjeningen bliver lige under 100 kr. pr. plænepakke og lige under 120 kr. pr. plæne-væksthuspakke.

Læs mere om vore produkter på bionutria.dk – eller kontakt os for yderligere oplysninger. Vi er klar ved telefonen.

Erfa-gruppe Limfjorden

Salg og rådgivning Katja Lamborg Salgs- og produktkonsulent Mobil: +45 2880 9087 E-mail: kl@bionutria.dk

Læs side 22

Det vil sige, at ved et salg på 500 pakker, tjener klubben 50.000 kr.! PLÆNEPAKKEN

PLÆNE-/ VÆKSTHUS PAKKEN

Viborg Golfklub Vinder DGU’s miljøpris 2015 2

www.bionutria.dk

2016

Kvalitet koster ikke - det betaler sig!

Læs side 26


Vandingsanlæg Vi besøger ca. 135 baner årligt og holder vandingsanlægget i orden. Vi er også klar til at hjælpe jer med

• Etablering • Service • Reservedele


TAG KONTROL Vores TechControl giver dig mulighed for på forhånd at fastsætte din maskines klippe-, vende- og transporthastighed. Det sikrer et konstant højt præstationsniveau. Du kan oven i købet også håndtere diagnosesystemer og vedligeholdelsesplaner. Trusted by the best courses on earth.

OFFICIAL GOLF COURSE EQUIPMENT SUPPLIER

Like os på

og følg os på

Øst for Storebælt A/S Havdrup Maskinforretning Salbjergvej 4, 4622 Havdrup Tlf.: 46 18 55 44, Fax: 46 18 50 43 hm@havdrup-maskinforretning.dk www.havdrup-maskinforretning.dk

JohnDeere.dk

2488

Salg og Service: Vest for Storebælt Ole Mathiesen MaskinCenter A/S Ravnhøjvej 1, 8543 Hornslet Tlf.: 86 99 55 41, Fax: 86 99 55 47 osm@ommc.dk www.ommc.dk


Indhold Greenkeeperen nr. 2

8

2016

// TEMA At vælge sin vej.......................................... 10 Erfaringer med opstilling af krav og efterfølgende rekruttering af ny Chefgreenkeeper....................................... 14 Min drivkraft er at bryde mønstre og skabe nyt.................................................... 30

// FAGLIGT

22

Obligatorisk rengøring af sko og udstyr... 6 Hygiejniske foranstaltninger på golfbanen 16 Hvordan skal rødsvingel plejes? .............. 24 Viborg Golfklub vinder DGU's miljøpris 2015............................................ 26 Enårig rapgræs klarer sig bedst om foråret.................................................. 36 Børstning giver bedre boldrul................... 42

26

// PRESSE

40 48 4

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

32

Hedvandsrenser til ukrudtsbekæmpelse. 20 Zeo Green - zeolit...................................... 34 Leasing som en del af klubbens finansielle plan.......................................... 46 Dansk græs klar til fodbold i Frankrig..... 50 SM Entreprenørfirma A/S i Roslev håber på våde golfspillere......................... 52 Ny mulighed for køb af planteværnsmidler.............................................. 62 Chefgreenkeeper, fyld værktøjskassen op 12 Erfa-gruppe Limfjorden............................ 22 Demo Udstilling......................................... 32 DM for greenkeeper.................................. 40 Foredrag med og om "Rigtige mænd"...... 44 Toro Student of the Year finalister dyster sammen med Europa Tour'en....... 48 Toro har endnu engang førertrøjen.......... 54

FORSIDE: Demo Udstillingen 2014


LEDER

AF KARSTEN BJERGØ

DEMO-udstilling 30.-31- august 2016

KOLOFON

no. 2 // 30. årgang

REDAKTØR Interessen for DEMO-udstillingen er utrolig positiv og overvældende fra vore sponsorer og leverandører til branchen. Vi ser frem til et par rigtige gode dage på Odense Eventyr Golfcenter’s driving-range. Sidst var vejret med os, stille, lunt og rart, et ekstra plus selvfølgelig for både udstillere og besøgende. Lad os håbe, at dette også bliver tilfældet i år. I det hele taget har vi meget at glædes over i vores lille forening. Nyt samarbejde med Groundsman-foreningen, GAD, omkring demo-udstillingen, et samarbejde vi har store forventninger til, hvad vi også har til vores nye ”Lederuddannelse for Greenkeepers”, som er udviklet i samarbejde med Cphbusiness, Copenhagen Business Academy. Foreløbig er der udI det hele taget har vi sendt brochure til alle chefgreenkeepere, og i løbet af kort tid vil Lederuddannelsen meget at glædes over i selvfølgelig også blive lagt på www.greenvores lille forening keeper.dk, så I alle har mulighed for at tilmelde jer. Læs også om vores andet kursus i dette nummer ”Chefgreenkeeper fyld værktøjskassen op”. Dette kursus er lavet i samarbejde men Roskilde Tekniske Skole, Sandmosen og underviser Benny Würtz. Vi ses den 30.-31. august 2016 i OEGC til DEMO-udstilling.

Karsten Bjergø Frederikshaldparken 41 8300 Odder

REDAKTION/INFO-UDVALG Karsten Bjergø Karin Normann Vibeke Jensen Asbjørn Nyholt

TRYK Scanprint A/S Saturnvej 65 8700 Horsens Telefon 8733 6699 www.scanprint.dk

LAYOUT Harboe Grafisk N. P. Danmarksvej 19 8732 Hovedgård Telefon 8651 0410 www.harboegrafisk.dk

Fortsat god sommer ANNONCESALG DGA’s sekretariat Vibeke Jensen Telefon 7566 2800

DEADLINE nr. 3, 2016 29. august 2016

Rettelse til Greenkeeperen nr. 1 - 2016 I Greenkeeperen nr. 1 - 2016 skrev vi, at artiklen Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten var skrevet af Carsten Luxhøj-Pedersen. Dette er ikke tilfældet. Vi beklager fejlen.

Foreningsblad for Danish Greenkeepers Association

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

5


FAGLIGT

Obligatorisk

rengøring af

sko og udstyr Mange golfspillere har gode rutiner og blæser sko og trolley rene før de forlader banen. Formålet er, at undgå snavs i bilen. Desværre er der også en anden god grund: Nogle golfspillere er nemlig smittebærere. Det handler ikke om en almindelig forkølelse, hepatitis eller AIDS, men om græssygdomme, der truer spillekvaliteten på golfbanerne. 

AF AGNAR KVALBEIN, FORSKER / KONSULENT NIBIO TURFGRASS RESEARCH GROUP. OVERSAT TIL DANSK AF TORBEN KASTRUP PETERSEN, BANECHEF I DANSK GOLF UNION.

S

kjult mellem de bløde spikes på skoene, i rillerne på wedgen, eller på et beskidt håndklæde, kan der være mikroskopiske æg af nematoder, levende svampe og hundredvis af ukrudtsfrø. Disse venter på at ende i et miljø, hvor de kan leve videre. Golfbanerne er et paradis, ikke kun for os, men også for mange skadelige organismer.

Forhindre spredning af sygdomme og ukrudt Der er flere grunde til at nævne det nu. Nye regler kræver, at alle professionelle brugere af pesticider undersøger alternative metoder inden der eventuelt foretages en sprøjtning. At forhindre spredning af sygdomme og ukrudt er et meget smart og rimeligt tiltag at forlange. Formålet med de nye regler, der gælder i hele Europa er, at reducere brugen af ​​pesticider, fordi vi ved, at disse skader miljøet og kan forårsage sundhedsmæssige skader. De, der tror, at ​​ kemikalier kan hjælpe os ud af problemerne i fremtiden har ikke tendensen med dem. Nye pesticider er få, og golfmarkedet i Skandinavien er oftest for lille til at producenterne kan få betalt omkostningerne ved nye godkendelser. Der har været en intensiv forskning i biologiske præparater i mange år, men desværre har ingen af produkterne til golfgræs vist sig tilstrækkeligt effektive endnu.

”Better safe than sorry” Vi fortsætter med at opdage nye trusler mod golfgræsset. For to år siden blev der påvist to forskellige varianter af dollar spot (Sclerotinia homoeocarpa) i Skandinavien. Syg// fortsættes side 8 //

Dansk green med stort angreb af dollarspot (Sclerotinia homoeocarpa). Det er ikke sjovt at putte her! Foto: Karin Normann

6

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


Solum er Danmarks største leverandør af kompost, vækstmedier og græsplejeprodukter. Vi leverer mere end 200.000 tons vækstmedier om året og vores vækstmedier til golf er produceret efter USGA-standard.

Solum er medlem af DGA VIP Erhvervsklub

Topniveau kræver en god bund Solum er specialist og landsdækkende

Få mere information på solum.dk eller

leverandør af vækstmedier, topdres, sand

kontakt Claus Svenstrup Nielsen på

og maskinydelser til golfbaner.

csn@solum.dk eller telefon 2161 3045

Vi har mange års erfaring med service af golfbaner og vores produktion af vækstmedier og reparationsmaterialer er bæredygtige og af højeste kvalitet.


FAGLIGT

Dette er ikke vinterskader, men er forårsaget af nematoden Anguina pacificae overført fra Californien til Irland med en maskine, der blev brugt på en reparations green. Derfra blev den spredt ud over banen. Nematoder akkumuleres på det laveste punkt på greenen fordi de følger overfladevandet. Derfor er angrebet størst i lavningerne. Foto: Colin Fleming, AFBI Belfast, UK.

med køkkenrullen, bør også håndklædet erstattes med endommen har fået det norske navn ”Myntflekk”  da de døde gangsklude. pletter i græsset ofte er små og runde. I USA bruges der meHovedprincippet er, at eventuel infektion skal efterlades hvor get kemisk fungicid til at bekæmpe denne sygdom.  I Norge den kommer fra. Det er selvfølgelig også smart at rense udhar vi ingen adgang til effektive midler. Derfor er det vigtigt at styr og sko på vej ind på golfbanen, hvis udstyret er snavforhindre, at dollar spot kommer ind i vores planter. Da smitte set.  Greenkeeperen skal sikre, at snavs og vaskevand ikke kun spredes med inficeret græs, er god hygiejne er en vigtig spredes, men vil blive håndteret på en ordentlig måde. forebyggende foranstaltning.  Vi må indrømme, at vi ikke har Desuden skal greenkeepere, og andet banepersonel, være gode videnskabelige beviser for effekten af effektiv rengøring, opmærksomme på nye og ukendte symptomer, så relevante men vi har et gammelt ordsprog, der siger: " Better safe than foranstaltninger kan iværksættes, sorry".   I Norge har vi også før problemet spreder sig. I Dangode erfaringer med, at det Vi har ikke gode videnskabelige mark er dollarspot blevet et stort er muligt at holde sygdomme ude.  Vi har eksempelvis beviser for effekten af effektiv rengøring, problem på nogle baner.  Dollarspot er ikke kun farligt for græsendnu ikke hundegalskab, og men vi har et gammelt ordsprog, der set, det ødelægger også putteSalmonella i æg gør ikke vosiger: "Better safe than sorry".   kvaliteten, fordi pletterne bliver res dagligdags usikker. til huller i græsset, der skaber en Golfspillere rejser og spilmasse bump og hop.  Denne sygdom er mest aktiv, når det ler over hele verden. Der er beviser for, at andre farlige mikroer varmt, og ødelægger derfor mest i højsæsonen. Hvis sygorganismer og nematoder, kan sprede sig fra USA til Europa dommen registreres tidligt kan inficeret græs fjernes fysisk og med brugte maskiner. Det er meget sandsynligt, at dette også spredningen kan stoppes. Hvis først sygdommen er over hele kan ske med golfsko, der er dårligt rengjort. Mod farlige nebanen, er der meget lidt at gøre uden effektive kemikalier. matoder har vi ingen kemikalier, og fuld renovering og udDette er således en stærk opfordring til alle golfklubber om skiftning af vækstmassen kan være nødvendig. at sørge for gode rammer til rengøring, og til alle golfspillere om at tage infektion alvorligt.  Gode rutiner vil snart blive en Nye rutiner for rengøring af sko og udstyr vane, hvis betingelserne er gode. Pointen er, at spredningen af ​​plantesygdomme er en alvorFakta om dollarspot kan findes på hjemmesiden for STERF lig trussel mod de norske golfklubber. Derfor bør alle spillere under IPM - Sygdomme // indføre rutiner for rengøring af sko og udstyr, inden de forlader banen.  På samme måde, som vi har erstattet tørklædet 8

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


Lindholm

Maskiner a s

d

Nyhe

d

Nyhe

Større - StÌrkere - hurtigere

lindholmmaskiner.dk | info@lindholmmaskiner.dk | T: +45 7244 1112


TEMA

At vælge sin vej Susanne Olsen og Heidi Jensen arbejdede i mange år på fabrik. Der kom et tidspunkt, hvor de begge måtte søge nye veje, men hvilken vej skulle de gå? Hvilken vej gik de? Hvad lykkedes for dem og hvad har det givet dem?

En dag kom Alice til et sted, hvor vejen delte sig, og hun så en kat oppe i et træ. ”Hvilken vej skal jeg gå”? Spurte hun katten. Dens svar var et spørgsmål: ”Hvor skal du hen”? ”Det ved jeg ikke”, svarede Alice Katten svarede ”Så er det lige meget” Lewis Caroll, Alice i Eventyrland AF KARIN NORMANN PETERSEN, HORTONOM ASBJØRN NYHOLT APS

S

usanne Olsen arbejdede i mange år på slagteriet Danish Crown i Hjørring. I 1996 tog hun orlov for at prøve kræfter med greenkeeperfaget. Og Susanne kom aldrig tilbage til slagteriet. På Vennebjerg Golf kunne hun kombinere arbejde med et udendørs liv, som hun savnede.

Dine værdier styrer dine valg Susanne havde tidligere arbejdet i landbruget og arbejdet

udendørs trak stadig i hende. Hun fandt ud af, at arbejdet på golfbanen passe hende rigtig godt. Og da hun fik muligheden for at komme på skole og tage greenkeeperuddannelsen slog hun til. Senere tog Susanne også lederuddannelsen. På et tidspunkt skulle hun vinterfyres, men det ville hun ikke, fordi hun ikke ville gå ledig. På samme tidspunkt søgte de en ny chefgreenkeeper på Sindal Golf Klub, den søgte hun og fik. De havde ikke haft en chef i et halvt år, så der var mange ting, der skulle følges op på og ryddes op i. ”Var det ikke skræmmende sådan at skulle være chefgreenkeeper”, spørger jeg? ”Nej, det var ikke det, jeg tænkte på, det var den faglige udfordring, der trak og der var heldigvis to ansatte, som kendte banen, som kunne hjælpe”, fortæller Susanne.

I bevægelse

På Sindal Golf Klub gør de meget for at klippe banen i mønstre, så den præsenterer sig flot. Sidste år blev banen kåret til ”Danmarks bedste golfbane” af det svenske blad Golfhæftet. Vinderen er fundet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, som Golfhæftets brugere bliver bedt om at udfylde efter hver spillet runde. I 2015 kom der 90 000 svar ind

10

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

For Susanne handler det om at være i bevægelse. Der må ikke være stagnation. Med en god portion lederskab, praktisk tæft og hårdt arbejde er Susanne og hendes ansatte ved at forvandle golfbanen. ”Hvad er dine ambitioner for banen? ”Den skal se flot ud”, siger Susanne. ”Vi gør meget for at klippe banen i mønstre. Samtidig er vi i gang med at rydde op. Banen er meget kuperet og mange hegn har gemt banen væk. Jeg vil gerne have at spilleren kan se forløbet af banen. Vi har derfor fældet en del hegn og er i gang med at udtynde andre områder”, fortæller Susanne. Det giver lys og luft til greens, som kvitterer for arbejdet med en sundere græsvækst. Samtidig klæder det den kupperede bane utroligt godt, at der bliver åbnet op, så spilleren kan se banens forløbet og banens særegenskaber kommer frem i lyset. Også andre har set, hvad Susanne og hendes ansatte


går og laver på Sindal Golf. ”Sidste år blev banen kåret som ”Danmarks bedste Golfbane” i det svenske blad Golfhæftet”, fortæller Susanne med stolthed i stemmen. Vinderen er fundet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, som brugerne af Golfhæftet bliver bedt om at udfylde efter hver spillet runde. I 2015 kom der 90.000 svar ind.

Jeg vil bruge mig selv Susanne kan lide at arbejde og tage fat. ”Jeg vil være med til at lave tingene selv. Jeg holder meget af at være ude på banen og være en del af naturen. Min strategi er, at vi renoverer et område ad gangen, når der er midler og jeg kan frigøre mandskab til det og så kommer vi stille og roligt banen rundt”, fortæller Susanne. Foruden Susanne er der to medarbejdere. ”Samtidig lægger jeg meget vægt på det sociale. Vi skal have det godt sammen”. Susanne er opmærksom på, at et råddent æble let smitter de andre æbler i kurven og det ender med, at alle bliver sure og tvære og mister arbejdsglæden. Det duer ikke. ”Jeg sætter pris på et godt makkerskab og der skal være arbejdsglæde”, siger Susanne.

Ad hjertes vej På Brønderslev Golfklub arbejder Heidi Jensen på 7. år. Før hun startede i golfklubben havde hun samlet termoruder på en fabrik, men efter endt barsel, skulle hun finde andet arbejde, da det i mellemtiden var blevet krisetider for byggebranchen. Heidi havde altid holdt af at arbejde med planter i haven og tænkte, at hun ville søge arbejde som anlægsgartner. En dag, hvor hun var ude for at søge arbejde, kørte hun tilfældigt forbi vejen ned til golfklubben. Jeg spørger, om de ikke kan bruge mig, tænkte hun og kørte spontant derned. På gårdspladsen mødte hun Henrik Jensen, som er chefgreenkeeper og de kunne begge to mærke, at her var god kemi, så Heidi blev ansat, uden den fjerneste erfaring med golfbrancen. ”Jeg kunne køre maskiner, fordi min mand og jeg havde haft landbrug. Samtidig tror jeg også, at Henrik var bevidst om at få en kvinde ind i gruppen”, siger Heidi. Tør du? Heidi er nu uddannet greenkeeper. ”Hvad synes du er sjovt at lave”, spørger jeg? ”Åh, der er ikke en færdig recept på, hvad en god dag er”, siger Heidi. ”Jeg kan godt lide at arbejdet er varierende. Jeg kan godt lide at lægge om, at være med helt fra start og at bruge den viden jeg har fået under min uddannelse. Jeg kan godt lide at være på skole. At komme hjem og bruge, hvad jeg lærer, er spændende”, fortæller Heidi. Og Heidi har en opfordring til alle, der tøver med at tage på skole og blive uddannet: ”SE AT KOMME AFSTED, du skal ikke være bange for det boglige, alle bliver hjulpet igennem. Det giver selvtillid at gøre det”, siger Heidi. Tør du? Heidi og Susanne gjorde. Det handler blot om at turde, om at være i bevægelse og vælge sin vej. //

For chefgreenkeeper Susanne Olsen, Sindal Golf Klub, handler livet om at være i bevægelse. Susanne arbejdede i mange år på slagteri, men udendørslivet trak i hende og hun skiftede branche og uddannede sig til greenkeeper. Med en god portion lederskab, praktisk tæft og hårdt arbejde er Susanne og hendes medarbejdere ved at forvandle den trærige bane til en mere åben bane, hvor banens forløb og særegenskaber træder tydeligt frem.

På Brønderslev Golfklub er greenkeeper Heidi Jensen ansvarlig for det nye vandingsanlæg, som banen for nylig har installeret efter et lynnedslag ødelagde det gamle anlæg. ”Jeg kan godt lide, at arbejdet som greenkeeper er varierende. Jeg kan lide at lægge om, at være med helt fra start og at bruge den viden jeg har fået under min uddannelse”, fortæller Heidi. Og hun har en opfordring til alle, der tøver med at tage på skole og blive uddannet: SE AT KOMME AFSTED det giver selvtillid at gøre det.

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

11


Chefgreenkeeper, fyld værktøjskassen op! Hvornår har du sidst fyldt din lederkasse op med værktøj? Tag på efteruddannelse i efteråret, og bliv bedre til at lede dine medarbejdere - og til at navigere i en verden med masser af interessenter og mulige konflikter.

AF HENRIK SØE

T

il efteråret afholder DGA i samarbejde med Roskilde Tekniske Skole, Sandmosen og Benny Würtz fra Würtz Extemp et 3-dages lederkursus, hvor greenkeepere kan få fyldt den ledelsesmæssige værktøjskasse op. Kurset henvender sig til chefgreenkeepere og den nærmeste hjælper/højre hånd, og målet med efteruddannelsen er at klæde deltagerne på, så de kan blive bedre ledere og samtidig udvikle evnerne til at agere på en arbejdsplads, hvor så mange forskellige mennesker har en mening om tingenes tilstand. - Som greenkeeper befinder man sig i et meget interessant krydsfelt mellem den frivillige verden og en professionel drevet virksomhed. Der er masser af interessenter i og omkring en golfklub med både professionelle ansatte, frivillige i bestyrelse og udvalg, medlemmer og greenfeespillere, som hver især har deres mening om, hvordan tingene skal fungere og udvikle sig. Som chefgreenkeeper skal du også samtidig være en god leder for dine medarbejdere, så på kurset vil vi derfor præsentere en lang række ledelsesværktøjer, som skal hjælpe greenkeeperne i hverdagen, siger Benny Würtz, der gennem mange år har beskæftiget sig med ledelsesudvikling i vidt forskellige brancher og derfor også har et solidt indblik i, hvilke udfordringer og problemer, man møder i et job som ledende greenkeeper.

Lær dig selv at kende Et af værktøjerne på efteruddannelsen har til formål at gøre deltagerne i stand til at lære sig selv bedre at kende. - Uanset hvilken branche du er i, så starter god ledelse hos en selv, og vi vil derfor gennemgå adfærdsprofiler, så deltagerne både lærer sine egne styrker og svagheder at kende og samtidig gøre dem i stand til at forstå andres adfærd - eksempelvis i en konfliktsituation, siger Benny Würtz. For når man som greenkeeper er omringet af så mange interessenter i det daglige arbejde, danner det selvklart basis for konflikter, og derfor er konflikthåndtering og kommunikation også en del af programmet på kurset. - Vi lærer, hvordan man taler en konflikt ned i stedet for at tale den op, og vi kigger også på, hvordan man kan bruge adfærdsprofilerne til at forstå, hvorfor andre mennesker reagerer som de gør, og hvordan man imødekommer dem på bedst mulige måde, siger Benny Würtz.

Levende undervisning Skulle der være greenkeepere, som er bange for at falde i søvn ved udsigten til nogle dage på skolebænken, kan Benny Würtz berolige dem. - Deltagerne kommer ikke til at sidde og lytte. De bliver inddraget i undervisningen og skal fortælle om deres

O m B e n n y Wü r t z Med en baggrund som major i det danske forsvar, direktør i Solrød Kommune, kommunaldirektør i Birkerød Kommune og fem år på posten som administrerende direktør i DSB S-tog har Benny Würtz siden 2008 drevet selvstændig konsulentvirksomhed med fokus på strategiprocesser, beskæftigelsesprojekter, lederudvikling og outplacement. Han er er aktiv i det danske foreningsliv og har bl.a. lavet TV om unge ledere inden for fodboldverdenen, skrevet bøger om ledelse og sidder med i flere bestyrelser. Første skridt på vejen til succes og god ledelse starter med det personlige lederskab. Med sine mange års erfaring inden for netop ledelse tager Benny Würtz udgangspunkt i individet eller organisationen og guider dem igennem processen, så de bliver bevidst kompetente.

12

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


egne oplevelser og dele erfaringerne med hinanden. Jeg lægger meget vægt på, at undervisningen skal være levende, siger Benny Würtz, som også bifalder, hvis man kommer to fra samme klub, så man på den måde får fælles mulighed for at arbejde videre med værktøjerne, når man er tilbage på arbejdspladsen. //

På kurset får du kendskab til disse emner: • Hvad er en adfærds-profil • Interessentanalyse • Det personlige lederskab • 7 gode vaner • Konflikthåndtering • Motivation • Situationsbestemt ledelse • Kommunikation

Kurset arrangeres i fællesskab imellem Roskilde Tekniske Skole, Sandmosen, Würtz Extemp og DGA med sidstnævnte som hovedarrangør. Kurset er tilskudsberettiget og derved kan udgiften for den enkelte klub holdes lav. Der afholdes i år to kurser, begge i 4. kvartal. Lillebælt Golf Klub og Furesø Golf Klub lægger lokaler til så transporttiden kan minimeres.

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

13


TEMA

Erfaringer med opstilling af krav til og efterfølgende rekruttering af

ny Chefgreenkeeper Hvilke præcise krav og forventninger en golfklub stiller til Chefgreenkeeperen

afhænger selvfølgelig af den enkelte klub. Hvor stort og plejekrævende er golfanlægget. Hvor mange medarbejdere har klubben. Skal der gennemføres projekter som er anderledes mht. teknik, varighed og økonomi. Hvorledes er ledelsesansvaret fordelt mellem Chefgreenkeeper, manager og bestyrelse osv.

AF STIG BROGÅRD ANDERSEN, FORMAND VEJLE GOLF CLUB

I

Vejle Golf Club (VGC) var vi igennem disse overvejelser i løbet af 2015, da vi gennemførte en rekrutteringsproces ved ansættelse af klubbens nye Chefgreenkeeper. For at sikre, at vi både fik opstillet og prioriteret krav og forventninger og efterfølgende skabte kontakt til de rette kandidater, anvendte vi en rekrutteringsvirksomhed til at stå for annoncering og screening. Klubbens ansættelsesudvalg blev således kun præsenteret for 4 kandidater ud af et ansøgerfelt på over 40 hvoraf 35 var eller havde været Chefgreenkeepere i Danmark og udland. Forud for screeningsprocessen havde vi sammen med rekrutteringsvirksomheden gennemgået status for greenkeeping i VGC sammenholdt med de ressourcer klubben råder over. For os var det overvejende krav, at vores nye chefgreenkeeper skulle have en række planlægnings- og ledelsesmæssige kompetencer, der sætter ham i stand til: • At overskue hvilke opgaver der skal løses på både kort og lang sigt. • At sammenholde dette med rådige ressourcer – herunder mandetimer, maskiner og økonomi. • At opstille en plan for hvorledes opgaverne prioriteres og løses – en synlig plan der kan kommunikeres til medar-

14

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

bejdere og golfspillere, og som der kan afviges fra når vejret driller uden at vi mister fokus. • At lede en medarbejderstab, så det sikres, at arbejdet udføres tilfredsstillende for både klub og medarbejdere og det sikres, at medarbejderne samlet besidder de rette kompetencer, for at løse opgaverne. Og så skulle han selvfølgelig have et tilfredsstillende fagligt niveau og erfaring med greenkeeping fra relevante baner. Disse vil formentlig være kompetencer, som en chefgreenkeeper med fordel kan have uanset hvilken klub han skal virke i. Der er forskel på hvilke ressourcer, der er til rådighed i klubberne og hvilke opgaver han selv skal varetage, men uanset hvor vi er, er det formentligt indiskutabelt at chefgreenkeeperen disponerer over en meget betydelig del af klubbens samlede økonomi. Jeg tror, at alle klubber vil kunne drage fordel af, at chefgreenkeepere og ledende greenkeepere har en opdateret uddannelse, som giver dem viden om hvilke planlægnings- og ledelsesmæssige værktøjer der kan anvendes i golfklubber – og er trænet i at anvende dem – ikke kun fordi vi får bedre baner, men også fordi det skaber en bedre udnyttelse af klubbernes ressourcer. n


Eclipse 322 Lithium

"Suveræn klippekvalitet, så du kan høre fuglene synge" Den eneste greensklipper på markedet, helt UDEN hydraulikolie!

Der anvendes el til alle funktioner på maskinen, som produceres med en 48 Volt 200 ah Lithiumpakke. Maskinens computer giver mulighed for at styre alle funktioner til mindste detalje, så markedets bedste klipning opnås. I modsætning til hydraulik har el næsten ingen transmissionstab og kræver derfor meget lidt energi til at drive maskinen.

ECLIPSE 322 Lithium fås med alle traditionelle klippeled og vertikalskæreled, samt mulighed for 3WD.

• Store økonomiske og miljømæssig fordele • Lithium med ekstremt lave driftsomkostninger • Årligt strømforbrug på ca. kr. 2.500 • Ingen filter- og olieskift • Intet oliespild Kontakt os for mere information og demo Salgschef Boye Thomsen tlf.: 40 30 12 12 bth@svenningsens.com

Salgskonsulent Jacob Arnkvist tlf.: 23 25 02 02 jak@svenningsens.com

!

o NU m e d l i t s Be

Traktorer Græsklippere Gravemaskiner Læssemaskiner Fejemaskiner Saltspredere El-biler

Maskiner til den professionelle bruger Kastrup Tlf.: 32 50 29 02

Skanderborg Tlf.: 86 52 42 11


FAGLIGT

Hygiejniske foranstaltninger på golfbanen Jeg har i en tidligere artikel anmodet golfspillerne om at rense deres sko, vogne og golfudstyr, når de forlader golfbanen. Årsagen er, at dette kan forhindre eller forsinke spredningen af nye græssygdomme. Formålet med denne tekst er at give greenkeeperne baggrundsoplysninger, så de kan foretage de nødvendige tiltag på deres bane.

AF AGNAR KVALBEIN, FORSKER / KONSULENT NIBIO TURFGRASS RESEARCH GROUP. OVERSAT TIL DANSK AF TORBEN KASTRUP PETERSEN, BANECHEF I DANSK GOLF UNION.

N

ormalt er vi mest bekymrede for, at Poa annua spredes fra fairways ind på greens. Det er nemmere og billigere at forhindre spredning af plantesygdomme end at bekæmpe dem bagefter. Det er et af principperne i integreret plantebeskyttelse. 

Hvor stor er truslen? Golfspillere rejser meget rundt i hele verden og kan tage meget alvorlige skadedyr med til landet. Da Oslo Golf Club skulle renovere sin bane fik vi i Bioforsk stillet green 18 til rådighed for at lave eksperimenter med Poa Annua. Denne green var imidlertid så alvorligt inficeret med en skadelig nematode, at græsset ikke kunne anvendes i forsøgene. Væksten var ikke normal.

For nogle år siden opdagede en greenkeeper nogle pletter i fairway og han havde en formodning om, at det kunne være dollarspot (Sclerotinia homoeocarpa). Han afleverede prøver til diagnosticering og fik bekræftet, at dette var en ny sygdom, der var meget lig dollarspot. Da det var første gang, at sygdommen blev opdaget i Norge, blev der i den fælles nordiske forskningsfond STERF finansieret et lille projekt for at undersøge forekomsten. Greenkeepere i hele Skandinavien blev bedt om at indsende mistænkelige svampeangreb til identifikation. Der kom prøver med dollarspot fra

// fortsættes side 18 //

Dollarspot på forgreen. Svampeangreb ses ofte først i fairway eller forgreen. De er gule eller lysebrune og afgrænsede. Sådanne pletter bør fjernes før svampen spreder sig yderligere.  Foto: Agnar Kvalbein

16

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


Interesseret i at gå en runde med vores leasing-specialist?

Ring til Jan Hartvig Petersen og aftal, hvornår han skal møde dig på fairwayen. Jan er vores leasingspecialist med kendskab til golf-branchen. Du får mulighed for at høre hans bud på, hvorfor det er en god idé at lease dine maskiner til vedligeholdelse af golfanlægget. Jan har allerede leaset udstyr til en hel del golfklubber over hele landet. Jan kan også fortælle dig om den særlige momsproblematik og muligheden for moms-fradrag på maskiner – hvis I er en klub i foreningsregi – og om de forskellige driftsmæssige betragtninger for maskinanskaffelse og leasingfinansiering.

Jan Hartvig Petersen Finansieringskonsulent Direkte: +45 63 61 20 42 Mobil: +45 23 21 35 61 jan.hartvig@leasingfyn.dk

Kontakt Jan på telefon 23 21 35 61.

Leasing Fyn Bank A/S · Postboks 169 · Havnegade 19 B · 5600 Faaborg · Tlf. 62 61 20 20 · leasingfyn@leasingfyn.dk · www.leasingfyn.dk

Ukrudts-, svampeog insektmidler

Mikronæringsstoffer og sneglekorn Bestil alt, hvad du skal bruge på www.haugekorn.dk Levering inden for to dage direkte fra engroslager Bliv oprettet som kunde, og få rabat fratrukket, når du logger ind.

www.haugekorn.dk Bukshavevej 8 · 6100 Haderslev · Tlf. 52242501 · jf@haugekorn.dk

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

17


FAGLIGT Sverige og Danmark, men ikke flere fra Norge. De svampeprøver, der kom, blev genetisk testet, og det fremgik, at de fundne svampe tilhører to forskellige typer.  De er ikke helt identiske med den amerikanske dollarspot, og det er muligt, at vi har at gøre med en ny art. Anyway, der er grund til at tro, at denne svamp trives ved lidt lavere temperaturer end i USA.  Måske er den også mindre aggressiv.  Sygdommen er blevet rapporteret som en ny sygdom i Skandinavien, og har fået det norske navn myntflekk. Vi ved, at dollarspot kun spredes med inficeret plantemateriale.  Derfor er hygiejne en god foranstaltning for at forhindre at nye områder bliver inficeret. Det giver også mulighed for at kunne fjerne svampepletter og dermed forhindre, at sygdommen spredes inde på banen. Det er almindeligt at finde angreb i fairways først, og at svampene herefter bliver trukket ind på greens.  På greens er der mere intensiv pleje med prikning og vertikalskæring, og dermed kan svampen brede sig hurtigt også mellem greens. På greens giver svampen små gule, indsunkne områder, der påvirker spillekvaliteten meget. Det er ikke nogle kemiske stoffer til rådighed i Skandinavien.  I USA er de fleste af svampesprøjtningerne begrundet med dollarspot, så selv i lande, hvor der kan anvendes fungicid, er sygdommen en stor økonomisk udfordring.

Hvad skal golfspillere gøre? Golfspillere bør få den vane, at de blæser sko og vogne, før de går på golfbanen. Dette er den vigtigste foranstaltning.  Det er omkring piggene på skoene og på trolley hjulene, at det meste græs, støv og ukrudtsfrø sidder. Golfudstyr bør holdes rent og vaskes i rindende vand inden det anvendes på golfbanen. Jeg anbefaler, at håndklædet erstattes med engangsservietter eller at golfspillere er opmærksomme på at anvende et rent håndklæde, når de går fra den ene bane til den anden. 

Hvad skal greenkeeperen gøre? Banen må designes, så det er let at få rene sko og vogne  på vej ud.  En rengøringsplads til trolleys med en rende til opsamling af snavs, vil være en god ide.  Trykluft til rensning af sko er effektivt.  Området skal være brolagt og med en indramning, som gør det muligt at indsamle og fjerne støv, og der bør være en procedure for dette arbejde. Støv fra golfspillere, der kommer ud fra golfbanen, er ikke mere smitsomt end græs og afklip på golfbanen. Men det er sandsynligt, at nogle golfspillere også vil rengøre deres udstyr på vej ind på golfbanen. Derfor må støvet anses for smittefarligt materiale.  Det sikreste er derfor at indsamle støvet i poser og håndtere det som affald, så det vil gå til forbrænding eller deponering. Skiltning bør informere golfspillere om, hvilke procedurer de skal følge.

Vask af jern og køller sker ofte i en stålvask, hvor børster er til rådighed. De vil normalt være fri for jord og græs, og der er ingen grund til at skabe omfattende foranstaltninger med desinfektion af disse. Golfspillere vil sætte pris på en dispenser med køkkenrulle.  Overvej information af typen:  God hygiejne forebygger sygdom og reducerer sprøjtebehov på golfbaner. Eller: Husk at rense trolley, sko og udstyr inden de forlader banen. Eller:! Spillet i udlandet? Sørg for at skoene er rene! En anden kilde til infektion, der er lige så vigtig som golfspillere, er  lån eller leasing af maskiner og udstyr. Vi mener, at greenkeeperne allerede har gode rutiner i at vaske egne maskiner, men det er vigtigt, at dette også omfatter lejet materiel. Her gælder også reglen: Vask før du bruger maskinen ude på golfbanen. Det er vigtigt, at nye sygdomme opdages tidligt og bekæmpes så hurtigt som muligt.  Så længe at pletterne af dolllarspot er få, kan de mindre græsområder skæres væk eller fjernes med et hulbor. Dette vil være en effektiv måde at forhindre spredning internt på banen. Kig efter skarpt afgrænset gule eller brune pletter i græsset.  Alle græsser kan angribes.  Om morgenen kan det udvikle tætte, hvide mycelier af pletter (som i  Microdocium  men dette kommer ofte ved lavere temperaturer end dollarspot).Hvis du kigger i et forstør-

Dollarspot detalje. I overgangen mellem det friske og syge græs ses det, hvordan svampen angriber bladet således, at den ydre del af bladet visner og dør. Foto: Karin Normann

18

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


Dollar spot i rødsvingel. Alle græsser kan angribes. Her er rødsvingel angrebet, således at bladet "klippes af".

relsesglas på græsstrået i overgangen mellem raske og syge planter, kan du se, at den ydre del af bladet visner og dør på de blade, der er angrebet af svampen. Få at kunne få en pålidelig identifikation af ukendte pletter eller misvækst skal der sendes en prøve til et laboratorium. Se firmavejledning.  For mere information om dollarspot, identifikation og foranstaltninger på  www. sterf.org    - IPM faktablad - svampesygdom - dollarspot. Spørgsmål fra golfspillere og foreslåede svar

Er der meget dollarspot i Norden? I Norge er sygdommen kun blevet påvist på en enkelt bane, men det er sandsynligt, at infektionen eksisterer på flere baner uden at være blevet identificeret. I Sverige er der flere baner med dokumenteret dollarspot og i Danmark har de længe talt om, at de har denne sygdom. På nogle golfbaner har sygdommen spredt sig over hele greens og derefter er angrebet kommet så langt, at det er vanskeligt at bekæmpe sygdommen.  Vi er primært bange for smitte fra udlandet. Er der andre sygdomme, der kan spredes med sko og golfudstyr? Mange sygdomme kan spredes med jord og inficeret plantemateriale.  Nu har vi fokuseret på dollar spot, fordi sygdommen for nylig er opdaget i Skandinavien og fordi vi kan forhindre spredning med relativt enkle midler. Hvad vi ellers er bekymrede for er patogene nematoder. Det er mikroskopiske rundorme, der findes i mange varianter.  Nogle kan overleve længe i et tørt miljø og kan spredes fra et kontinent til et andet med golfsko.  Der er ingen kemikalier eller andre foranstaltninger, der kan anvendes, hvis farlige nematoder virkelig spreder sig.  God hygiejne vil også reducere spredningen af ​​ukrudtsfrø.

Er vi sikre på, at disse foranstaltninger fungerer? Der har ikke været lignende foranstaltninger på golfbaner i andre lande, og vi må indrømme, at vi ikke har undersøgelser, der viser, at det virker. Men foranstaltningerne er relativt billige, og konsekvenserne af de angribende svampesygdomme kan blive betragtelige. Vi har mange gode eksempler fra norsk landbrug, hvor vi har formået at holde farlige sygdomme ude af gårde og husdyr ved at begrænse spredning af smitte. Det nære forhold mellem forskning og golfbaner gør det naturligt, at Norge er førende på dette område. Nye regler for anvendelsen af ​​ pesticider er fælles i hele EU, og vi forventer, at initiativer som dette vil blive almindeligt i andre lande. Nye regler kræver at vi forebygger sygdomme, og ikke kun bekæmper angreb.  Hygiejne er et af flere forebyggende foranstaltninger. Hvad med dem, der kommer ind i golfbanen fra udlandet eller andre golfbaner med mudrede sko? Det er ønskeligt, at rengøringen foregår på vej ud af golfbanerne.  Hvis

golfspillere alene vasker deres udstyr på vej ind på golfbanen, vil dette være et sted, som mange vil søge og området kan være et opsamlingssted for infektion. Vi opfordrer derfor ikke golfspillere til at rengøre udstyr på vej ind på golfbanen.  Hvis de vil rengøre deres sko, så bør jord og støv ledes direkte i papirkurven i stedet for at blæses rundt med trykluft. Vi må ikke overdrive. Risikoen for at få farlige infektioner på golfbanen er ikke større end, at det kan accepteres.  Formålet er primært at skabe gode vaner – som i løbet af et par år skaber en god holdning til hygiejne (som at børste tænder morgen og aften).

Skal vi bruge desinfektionsmidler? Det er betydeligt mere kompliceret at anvende kemikalier. Det kan have negative konsekvenser for miljøet, og det kan give en falsk følelse af tryghed.  Det vigtige er rengøring, så udstyret er fri for synligt plantemateriale og jordklumper. //

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

19


PRESSE

Hedvandsrenseren som ukrudtsbekæmper med en dyse med en arbejdsbredde på 500 mm.

Hedvandsrenser til ukrudtsbekæmpelse Kärchers hedvandsrensere kan nu anvendes til effektiv kemikaliefri ukrudtsbekæmpelse. Kärcher har udviklet dyser, så hedvandsrenserne leverer den rigtige mængde varmt vand til at uskadeliggøre ukrudt

D

er var først og fremmest tænkt på rengøring, da Kärchers hedvandsrensere blev udviklet, men med brugen af forskellige former for termisk ukrudtsbekæmpelse har hedvandsrenserne fået et helt nyt anvendelsesområde. Varmt vand har i tyske undersøgelser vist sig som det mest effektive middel mod ukrudt. Sammenlignende undersøgelser viser, at energiforbruget er relativt lavt og effekten høj ved brug af varmt vand i forhold til de an20

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

dre metoder med damp, gasbrænding, skum osv. - Varmt vand har effekt på ukrudtet allerede ved relativt lave temperaturer, men Kärchers hedvandsrensere arbejder til ukrudtsbekæmpelse med temperaturer omkring 98 grader for at opnå en effektiv bekæmpelse. Det kræver en lille ændring på hedvandsrenserens termostat at opnå disse temperaturer siger produktchef Klaus Algaard, Kärcher A/S. - Blandt fordelene ved det varme

vand er, at det ikke alene rammer væksten over jorden, men også i et vist omfang trænger ned til rødderne og svækker eller ødelægger dem. Dermed bliver effekten øget i forhold til andre termiske bekæmpelsesmetoder. Ukrudtet skal typisk behandles tre-fire gange årligt. - Brugen af hedvandsrensere til ukrudtsbekæmpelse giver ingen brandfare, og der anvendes alene rent vand. Baggrunden for den høje effekt af varmtvandsbehandling er vands


Før og efter en behandling med varmt vand op til 98 grader. Kärcher har flere størrelser hedvandsrensere, som er effektive og fleksible til ukrudtsbekæmpelse.

høje varmeledningsevne, og derfor er effekten også bedst om eftermiddagen, hvor planterne er mest vandfyldte og dermed påvirkes mest af behandlingen, siger Klaus Algaard. Kärchers hedvandsrensere har en gennemprøvet teknologi, og de fremstilles i stort antal, så driftssikkerheden er høj, og skulle der ske funktionsfejl, så er der et veludbygget servicenet og let adgang til reservedele. De nye typer dyser til ukrudtsbekæmpelse er lette at montere på et øjeblik. Der er en model med 200 mm bredde som er rent håndholdt med en kapacitet på 150-200 kvadratmeter pr. time og en model på 500 mm med hjul og en kapacitet på 200-300 kvadratmeter pr. time.

Det er altså enkelt at skifte mellem at bruge hedvandsrenseren til sit oprindelig formål som højtryksrenser med varmt vand og så det nye formål som ukrudtsbekæmper. Dermed kan der opnås en væsentlig højere udnyttelse af maskinen hos den enkelte kunde. Kärcher leverer et stort modelprogram af hedvandsrensere. De mindste HDS-C modeller og de større HDS-S modeller er mobile maskiner til eltilslutning. HDS DE/BE er stationære modeller med egen motor, så de er velegnede til at montere på en lastbil eller en trailer. Dermed kan de tilkobles ekstra vandbeholdere, som kan forlænge driftstiden. Kärcher HDS DE TR1 er en trailermodel, som giver den optimale fleksibilitet ved ukrudtsbekæmpelse i større omfang. Den kan med sin indbyggede vandtank arbejde i op til en time, og med yderligere vandtilgang kan driftstiden øges. Alle versionerne kan leveres i modeller så de kan bygges på lastbiler eller større ladbiler. Der er desuden mulighed for at re-

ducere motorens hastighed, så den er mere økonomisk og miljøvenlig, fordi der anvendes mindre vandmængder og lavere tryk til ukrudtsbekæmpelse i forhold til rensningsopgaver. Kärcher er verdens førende leverandør af rengøringsteknologi. I 2015 nåede den familieejede virksomhed sin højeste omsætning nogensinde på 2,22 milliarder euro og 13 millioner solgte maskiner - det højeste i sin historie. Med højtryk og ultra højtryksrensere, støvsugere og damprensere, feje/sugemaskiner, tæpperensere, bilvask, rengøringsmidler, iceblastere, vandrensningssystemer, vand dispenser, fleet management system og meget mere tilbyder Kärcher en bred vifte af innovative løsninger. Hele Kärchers udvalg omfatter perfekt matchede produkter og tilbehør samt rådgivning og service. //

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

21


Erfa-gruppe Limfjorden En ny erfa-gruppe har set dagens lys. Erfa-gruppe Limfjorden hedder den og består indtil videre af 9 golfklubber i det nord- og vestjyske.

En ny erfa-gruppe har set dagens lys. Erfa-gruppe Limfjorden hedder den. Ved gruppens første møde på Sydthy Golfklub deltog 22 greenkeepere fra 6 golfklubber.

22

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


Emnet for erfa-mødet var ”Afbrænding af rough og el maskiner”. Mødet blev afholdt på Sydthy Golfklub, som havde lavet forsøg med afbrænding af roughen.

AF KLAUS KAPPEL, CHEFGREENKEEPER NORDVESTJYSK GOLFKLUB

e 9 golfklubber som indtil videre er med i gruppen er: Øland, Harevig, Hvalpsund, Morsø, Løgstør, Sebberkloster, Års, Sydthy og Nordvestjysk Golfklub

D

Herefter sendte vi invitationer ud på mail og SMS til alle greenkeeperne i de 9 klubber og bad dem melde til eller fra. Alle inviterede meldte tilbage. På dagen var vi 22 greenkeepere fra 6 ud af de 9 klubber.

Sådan gjorde vi

Hurtigst på aftrækkeren

Det hele startede ved et regionsmøde på Sandmosen, hvor de fremmødte greenkeeperne snakkede om, at erfagrupperne var ved at dø ud og at vi måtte gøre noget for at holde liv i dem. På mødet delte vi klubberne op i områder og vi aftalte, at Jens Nielsen chefgreenkeeper fra Sydthy Golfklub og jeg skulle prøve at samle nogen klubber i vores områder. Jens og jeg delte klubberne imellem os og vi ringede til chefgreenkeeperne i klubberne. Der lød et ja tak fra dem alle. I samme samtale fik vi greenkeeperne til at opdatere deres oplysninger i DGA’s nye database, så vi kunne bruge det nye sms- og mailsystem. Da vi havde alle greenkeeperne og deres oplysninger på plads bestemte vi en dato og et tema for det første møde. Temaet blev: Roughafbrænding og el maskiner. Sydthy Golfklub var vært for mødet.

Vi sendte også invitationer ud til alle leverandører igennem DGA’s nys database. De første 3 der meldte tilbage fik 10 minutter til at fremlægge, hvad de havde på hjerte. De hurtigste var Lely Turfcare, DLF og Golfbane produkter. For det betalte de den øl eller vand og en sandwich, vi fik at spise. Mødet varede 3 timer med start kl. kl 12.00 og afslutning kl. ca. 15.00. Det første erfa møde blev en god dag, hvor vi syntes, vi havde noget nyt med hjem i rygsækken. I 2016 vil vi forsøge at lave en markvandring mere i efteråret, hvor vi finder et tema at gå ud fra. Vi forventer også, at der er et par leverandør, der vil kikke forbi og gøre os lidt klogere på det nye, der rør sig. //

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

23


FAGLIGT

Hvordan skal rødsvingel plejes? STERF har udgivet en ny håndbog ”Red Fescue Management”, hvor du kan finde svar på, hvordan du plejer rødsvingel. Retningslinjerne er baseret på de nyeste forskningsresultater og erfaringer fra greenkeepere.

AF KARIN NORMANN PETERSEN, HORTONOM ASBJØRN NYHOLT, APS

R

esultaterne i håndbogen er baseret på forskningsprojektet ”FESCUE-GREEN”, som har haft til formål at finde frem til den bedst mulige pleje af rødsvingelgreens. Centrale spørgsmål i projektet har været gødning, vanding, klippehøjde og erstatning af klipning med rulning. Du kan hente rapporten og læse meget mere selv på www.sterf.org. Her skal blot trækkes et par pointer frem fra håndbogen

Klippehøjde De fleste greenkeepere, som har rødsvingel klipper i 5 mm som standard klippehøjde, men nogle sænker højden ned til 4,5 mm om sommeren og endda helt ned til 4,0 mm ved tuneringer. Forskningen har bekræftet at konkurrencen fra den enårige rapgræs på rødsvingelgreens er større, når der klippes i 4,0 end ved 5,5 mm.

Rulning Rulning kan erstatte klipning uden at gå på kompromis med hastigheden på greens, når væksten er begrænset af temperatur eller tørke eller kontrolleret med et lavt kvælstofniveau. Rullefrekvensen skal tilpasses klippefrekvensen og græssets vækst. I RESCUE GREEN projektet så de på Smørum Golfcenter, at klippehøjden kunne hæves fra 5 til 6 mm uden at gå på kompromis med hastigheden, hvis greens blev rullet 4 gange om ugen. I nogle tilfælde kunne klippefrekvensen sænkes og de kunne opnå den samme hastighed ved at rulle greens i stedet for. Det betød dog, at der skulle bruges flere mandetimer på plejen.

24 24

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

Vanding At holde fugtigheden i vækstlaget mellem 8 og 12 % vand (målt med 20 cm lange spyd på en USGA green) er en effektiv måde til at spare vand på uden at gå på kompromis med græskvaliteten. Denne strategi kaldes underskudsvanding og anbefales til rødsvingel så vel som krybende hvene. Forskningen viste, at kvaliteten af rødsvingelgreens blev uacceptabel, hvis vandindholdet kom under 8 % i en lang periode. Risikoen for at udvikle tørkepletter


var dog mindre i rødsvingel end i tidligere forsøg med kryi juli og august måned skal tildelingen reduceres. Undgå overgødskning med kvælstof da det vil reducere mykorrhiza bende hvene. på græssets rødder. I praksis kan denne viden bruges til at regulere rødsvingEnårig rapgræs har en særlig evne til at spire og gro ved lens konkurrencekraft over for andre planter. Mange greenlave temperaturer om foråret og den stopper ikke med at gro keepere vander med minimale mængder vand og tillader at om efteråret. Høje gødningsniveauer tidligt forår og efterår deres rødsvingelgreens bliver meget tørre om sommeren, vil derfor fremme den enårige hvor den enårige rapgræs er rapgræs. stresset af varmen. Forskningen viste, at det er en god Rulning kan erstatte klipning strategi at have, men den viste Topdressing uden at gå på kompromis med også, at konkurrencen fra enDet anbefales, at rødsvingelårig rapgræs (i modsætning til greens topdresses med den hastigheden på greens". mos) var den samme uanset samme mængde sand som om den lille vandmængde blev hurtigere voksende græsarter. delt mellem tre små vandinger per uge eller vandet blev giDet kan virke besynderligt, men kan forklares ved, at der er et højere indhold af lignin (træstof) i filten af rødsvingel, som vet en gang per uge. er sværere at nedbryde for mikroorganismerne. MikroorgaGødning nismerne, som bruger kvælstof til nedbrydningen af filten, vil også være hæmmet af, at der i en rødsvingelgreen vil Efter etablering kan rødsvingelgreens gives en årlig kvælvære et lavt kævlstofniveau. Nogle greenkeepere har god stofmængde mellem 0,4 til 1,0 kg/100 m2. Lav tildeling vil erfaring med at tilsætte lidt kompost til topdressingen. Restimulere rodvækst og producere ligninrige, stærke puttingoverflader. Under gode vækstbetingelser bør den ugentlige sultater fra FESCUE GREEN projektet viser, at tilsætning af tildeling på veletablerede greens være ca. 0,04 kg N per 100 en lille mængde veldefineret kompost i topdressingen giver m2. Det vil begrænse væksten af enårig rapgræs. Når temet forbedret helhedsindtryk. // peraturen er lav og når høje temperaturer er forventelige

Lad ikke golfen sejle Topdressing er en tillidssag. Hvis man ikke anvender det rigtige sand, risikerer man vandlidende greens. Dansand Topdressing: – har gode kapillære egenskaber – udtørrer overfladen – forbedrer iltniveau i greens

Kontakt Ivan Mortensen på tlf. 40 56 58 22 Dansand A/S Tlf. +45 86 82 58 11

Lervejdal 8B, Addit DK-8740 Brædstrup

GR

EENLIN

E

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

25


FAGLIGT

Viborg Golfklub vinder DGU’s miljøpris 2015 Et mangeårigt fokus på at reducere miljøbelastningen fra driften af Viborg Golfklub har bidraget til, at miljø i dag er en del af Viborg Golfklubs dna.

AF OLE RIGER-KUSK

I

1997 kom Viborg Golfklub i modvind i forbindelse med valgkampen. En politiker stillede spørgsmålstegn ved klubbens måde at forvalte miljøet på.

Hvordan startede miljøarbejdet? På det tidspunkt havde vi overhovedet ingen registrerin-

ger af forbruget, så vi havde ingen mulighed for at modgå beskyldningerne, som efter vores mening var usande. Det var så ubehagelig en situation, at bestyrelsen besluttede at foretage registreringer, og at offentliggøre disse i et grønt regnskab. Det første grønne regnskab blev derfor udarbejdet i 1997 med data fra 1996 som udgangspunkt.

Greenkeeperne havde god grund til at være stolte ved en succesfuld gennemført GEO-certificering. Fra venstre ses: Knud Erik Knudsen, Lars Kvieholm, Benjamin Warren (GEO), Jytte Hummelgaard, Niels Christian Christensen, Per Knudsen og Jens Peter Aarestrup.

26

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


Klubben har siden da årligt udarbejdet et offentligt tilgængeligt grønt regnskab, som i dag ligger på klubbens hjemmeside. Et vigtigt element i regnskaberne har været dels en miljøpolitik dels miljømål for de væsentligste miljøpåvirkninger. Miljømålene er blevet strammet i takt med, at det har vist sig, at vi er blevet bedre og bedre til at se og udnytte mulighederne. Som et eksempel kan man se i figur 1, hvordan forbruget af pesticider i form af aktivt stof over årene har udviklet sig. Som det fremgår, har det været muligt at reducere forbruget voldsomt især, når man tager i betragtning, at vi har 27 push up-greens, der er op til 40 år gamle. De seneste år har reduktionen dog Viborg Golfklub vinder DGU’s miljøpris 2015 været initieret af pesticidaftalen. Det, at vi havde arbejdet med at reducere forbruget af pesticider inden pesticidEt mangeårigt fokus på at reducere miljøbelastningen fra driften af Viborg Golfklub har aftalen blev indgået, gjorde det let at tilpasse os de nye bidraget til, at miljø i dag er en del af Viborg Golfklubs dna. betingelser. DenRiger-Kusk lange dataserie illustrerer tydeligt, at vejr og anAf Ole lægsarbejder på banen (vi fik 9 nye huller i sommeren I 2004) 1997 har komvæsentlig Viborg Golfklub i modvind i forbindelse indflydelse på forbruget. Der ermed til- valgkampen. En politiker stillede spørgsmålstegn ved klubbens at for forvalte miljøet på. svarende målmåde og data forbruget af gødning og vand. Hvordan startede miljøarbejdet?

Forsøg i Viborg Golfklub.

Viborg Golfklub iværksatte i 2015 et forsøg med overvågning af

For hele tiden at have fingeren på pulsen, har vi deltaget gåsebillen og sjatvanding af greens for at forhindre æglægning På det tidspunkt havde vi overhovedet ingen registreringer af forbruget, så vi havde ingen mulighed for i alle forsøg, vi har kunnet se relevansen af. I flæng kan af billen. På billedet ses en fælde til gåsebillen. at modgå beskyldningerne, som efter vores mening var usande. Det var så ubehagelig en situation, at nævnes forsøg med: bestyrelsen besluttede at foretage registreringer, og at offentliggøre disse i et grønt regnskab. Det første • Klimastation greens for udarbejdet optimering af vanding grønne regnskabpåblev derfor i 1997 med data fra 1996 som udgangspunkt. Klubben har siden • Mekanisk ukrudtbekæmpelse på fairways da årligt udarbejdet et offentligt tilgængeligt grønt regnskab,Miljøcertificering som i dag ligger på klubbens hjemmeside. • Alternativ bekæmpelse af sneskimmel Vi arbejdede stille og roligt videre med at reducere milAnvendelse af småbladet kløver har på fairways jøbelastningen frafor banen, men det var lige som om der Et• vigtigt element i regnskaberne været dels en miljøpolitik dels miljømål de væsentligste miljøpåvirkninger. Miljømålene er blevet strammet i takt med, at det har manglede vist sig, atnoget vi er blevet bedreprocessen. og • Biologisk bekæmpelse af stankelben efterhånden for at drive Da bedre til at se og af udnytte mulighederne. Som et eksempel kan man se i figur 1, hvordan forbruget • Undersøgelse effektivitet af sprinklere på greens Golf Environment Organisation udvikledeafet rigtigt fint sypesticider i former affaldet aktivtlige stofheldigt over årene hardeudviklet sig. Som detsåfremgår, har det været muligt Ikke alle forsøg ud, men fleste har stem vi mulighederne, og vi var medatfra begyndelsen. reducere voldsomt især, når som manvitager i betragtning, at hurtigt vi har 27 push up-greens, er op til tilstand” alle givetforbruget os værdifulde informationer, kan bruge i Vi fik udarbejdet rapporterder over ”rigets 40 årdaglige gamle. drift. De seneste år har reduktionen dog været initieret pesticidaftalen. Det, at vi havde den og af gennemført medarbejdermøder. Disse to aktiviteter arbejdet med at reducere forbruget af pesticider inden pesticidaftalen blev gjorde det let at over 40 projekresulterede i enindgået, miljøhandlingsplan med tilpasse os de nye betingelser. Vores chefgreenkeeper Per Knudsen blev meget velter primært fremsat af medarbejderne, og vi har siden da gennemført 3-4 projekter om året fra handlingsplanen, fortjent udnævnt til årets greenkeeper i 2009. Som det Den lange dataserie illustrerer tydeligt, at vejr og anlægsarbejder på banen (vi fik 9 nye huller i fremgår af billede2 var en del af grunden til udnævnelsommeren 2004) har væsentlig indflydelse på forbruget. Der er tilsvarende mål og data for forbruget af sen hans arbejde med miljøforholdene på banen gennem gødning og vand. mange år. // fortsættes side 28 //

Forbrug af pesticider 120

Indeks

100 80

Miljømål

60

Aktuelt forbrug

40 20 0

År Figur 1. Forbrug af pesticider i form af mængden af aktivt stof i Viborg Golfklub.

Figur 1. Forbrug af pesticider i form af mængden af aktivt stof i Viborg Golfklub.

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

27


FAGLIGT

som er opdateret løbende. Vi blev GEO-certificeret i 2009 som den første klub i Danmark og den 3. i verden, og er síden blevet recertificeret 2 gange.

Miljøprisen 2015 Den direkte årsag til, at Viborg Golfklub vandt prisen i 2015 var nogle store miljøprojekter i form af: • Et solcelleanlæg på greenkeepergården • Et pillefyr til opvarmning af klubhuset • Forsøg med sjatvanding af greens for at forhindre æglægning af gåsebiller på greens samt indfangning af sværmende gåsebiller • Meget aktiv deltagelse i udvikling af Naturpark Viborg, hvor golfklubben kommer til at ligge i centrum og får en central rolle. Deltagelse i etablering af Viborg Naturpark lægger vi specielt meget vægt på, fordi vi dermed integrerer golfbanen yderligere i det omkringliggende område og udviklingen af dette.

Erfaringerne fra forløbet

Chefgreenkeeper Per Knudsen blev udnævnt til årets greenkeeper i 2009.

Solcelleanlægget på greenkeepergården i Viborg Golfklub i februar 2016. Anlægget er på 37,5 kW og vi forventer, at det kan dække omkring 1/3-del af vores elforbrug på årsbasis.

28

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

Der var selvfølgelig en vis skepsis i forbindelse med de første tiltag på miljøområdet bl.a. fordi ikke mange klubber arbejdede med miljøforhold på det tidspunkt. Der har dog aldrig været nogen vaklen i den til enhver tid siddende bestyrelse over, at det var den vej, man ville. Arbejdet med miljøforhold er derfor nu almindeligt accepteret blandt medlemmerne. Arbejdet har ud over en væsentlig reduktion i miljøbelastningen, uden at det er gået ud over kvaliteten af banen, endvidere resulteret i betydelige besparelser på driftsbudgettet, hvilket jo er meget kærkomment i en tid, hvor der er pres på økonomien. Modtagelse af miljøprisen vil selvfølgelig opmuntre os i forhold til et forsat og forstærket fokus på bæredygtig drift af banen, så det sidste ord er bestemt ikke sagt i den forbindelse. //




 

Biologiske løsninger:

Spil sammen med miljøet – sund fornuft, idag og for fremtiden!

E. Marker er specialist i biologiske løsninger til pleje af golfbaner, fodboldbaner, parkanlæg og lign. Kontakt os – og hør mere om helt naturlige og bæredygtige produkter.

• Græspleje • Organiske- og specialgødninger • Mykorrhiza • Vandpleje • Opstregning af boldbaner • Analyser og sygdomstests

Budersand Golfklub, Sild Tyskland

E. Marker A/S Tlf.: +45 74 67 08 08 info@emarker.dk

www.emarker.dk

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

29


TEMA

Maria Strandberg med hunden Freja, som er en vigtig del af hendes “work-life”balance”.

“Min drivkraft er at bryde mønstre og skabe nyt” Svenske Maria Strandberg er direktør i STERF, den fællesnordiske forskningsfond, som arbejder på en lang række projekter i golfbanernes univers. Her fortæller hun om succes’er og nedture - om hvordan hun tackler jobbet og får arbejdslivet til at hænge sammen med fritiden.

AF HENRIK SØE

Hvordan er du havnet, hvor du er i dag? Jeg er uddannet agronom fra Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala og har desuden en læreruddannelse ved siden af. Gennem min forskning og undervisning afholdt jeg et kursus for greenkeepere, og det var min vej ind i det svenske golfforbund, hvor jeg arbejdede som forskningschef. Se-

30

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

nere har det ført til direktørstillingen i STERF, som jeg var med til stifte i 2000 og som blev en nordisk stiftelse i 2006.

Hvad er det, der driver dig? 3,5 milliarder af jordens befolkning bor i urbane områder, der svarer til to procents af klodens areal. Derfor er de grønne byområder - inklusive golfba-

ner - enormt vigtige, hvis vi skal skabe velfungerende byer og grobund for helse og livskvalitet. Det driver mig at være med til at skabe bæredygtige og miljøvenlige anlæg, så vi på den måde kan få det optimale potentiale ud af naturen. På det mere personlige plan er min drivkraft at bryde mønstre og skabe nyt. Jeg har som sådan aldrig haft en karriereplan, men jeg oplever


det nok nærmere sådan, at når man hele tiden prøver at se mulighederne og udfordringerne, så skaber karrieren sig selv.

Om Maria Strandberg Maria Strandberg har mere end 15 års erfaring i arbejdet med golf og miljø, og er som direktør for STERF aktivt involveret i de videnskabelige udfordringer og problemer i alle aspekter omkring kvalitet og bæredygtighed på golfbaner. Udover sin direktørpost i STERF er Maria Strandberg også tilknyttet GEO (Golf Enviromental Organisation) som rådgiver, ligesom hun sidder i bestyrelsen for The International Turfgrass Society, hvor hun i 2017 bliver præsident.

Har du haft succeser, som du kan bruge i dit arbejdsliv i dag? Først og fremmest grundlæggelsen af STERF og hele det nordiske samarbejde. Vi havde aldrig hver for sig i de nordiske lande kunnet opnå de ting, vi har opnået i STERF. I dag nyder vores filosofi om, hvordan golfbaner skal drives og udnyttes, stor respekt i de politiske landskaber i både de nordiske lande og på internationalt plan, hvor jeg også sidder med i en række bestyrelser. Og så er jeg overbevist om, at vi i arbejdet med multifunktionellle golfbaner har ramt helt rigtigt med en strategi, som øger sammenhængskraften i golfsporten. I 2008 fik jeg også en hæderspris af den svenske konge for mit nationale og internationale arbejde med integrationen af golf og miljø, og det er klart, at sådan et skulderklap betyder noget. Både personligt men også i forhold til at vores arbejde i STERF også bliver synliggjort uden for golfbranchen.

Hvordan leverer du viden og inspiration videre til de mennesker, der arbejder i golfklubberne? Når jeg taler i forsamlinger eller på seminarer, går jeg altid efter at levere en præsentation med brug af illustrationer og ord, som er enkle og klare i deres budskab. Under forberedelsen stiller jeg mig selv fem spørgsmål, har vist sig at være en stor hjælp for mig til at nå de mål, jeg sætter mig:

1 2 3 4

Hvad er det, jeg gerne vil opnå? Hvad er mit hovedbudskab? Hvem er det, jeg skal møde? Hvilken stemning ønsker jeg at skabe? 5 Hvem vil jeg gerne selv være i denne sammenhæng?

Har der været bump på vejen? I 2008 blev jeg ramt af et arbejdspres, som betød, at jeg måtte sygemeldte mig med stress. Da jeg kom på højkant igen, begyndte jeg at gå til astanga yoga, og det har gjort mig meget stærkere mentalt og fysisk. Jeg bruger i dag 5-7 timer om ugen på yoga, og det er blevet en meget vigtig del af mit liv i forhold til at finde både energi og den rette balance mellem job og fritid.

I din branche er der flere mænd end kvinder. Har du oplevet at skulle tackle det på en bestemt måde som leder? Når jeg sidder i et møde eller er til en workshop, er jeg som oftest den eneste kvinde i selskabet. Som udgangspunkt går jeg ud fra, at folk møder mig på baggrund af den ekspertise og den faglighed, jeg kommer med som person. Det er ikke noget, jeg skænker de store tanker i hverdagen, men når jeg skal drøfte rollen som kvindelig leder, har jeg haft størst glæde af at gøre det med andre kvinder. Som f.eks. da jeg deltog i lederkurset ”Women in leadership” med 13 andre kvindelige seniorledere i England, hvor vi åbent og konstruktivt reflekterede over vores roller. //

Maria Strandbergs fem gode råd til et bedre arbejdsliv. 1 Vær ikke bange for at bede om hjælp. Det betyder blot, at du er generøs, fordi du dermed anerkender den anden persons evner og kompetencer. 2 Husk på, at dine krav til dig selv ofte er højere end de krav, andre stiller til dig. 3 Vælg at arbejde med andre, som får dig til at vokse. 4 Husk at de små skridt har stor betydning for fremgangen i det store perspektiv. 5 I golfbranchen tager ting ofte lang tid, så hav tålmodighed. Masser af tålmodighed.

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

31


GOLF - PARK - SPORT

G N I L L I T S D U O DEM 2016 Den 30. - 31. august

Årets DEMO udstilling afholdes tirsdag, onsdag d. 30.-31. august på Odense Eventyr Golf Drivingrange. Demo udstillingen er i år - som noget nyt - i godt samarbejde mellem DGA & GAD.

GRATIS ENTRÉ for medlemmer og publikum; tirsdag kl. 10 -18 og onsdag kl. 10 -14. GRATIS Rundstykke og kaffe til de morgenfriske ( så længe lager haves ). Derefter kan man stille sulten fra pølsevognen eller i restauranten.

Lidt mere i år... Lindy fra “Rigtige Mænd” optræder tirsdag kl. 14.30 på scenen foran Fællesteltet. “Power Events” Du kan tilmelde dig, og deltage gratis i udstillernes mini-seminarer, som også foregår i Fællesteltet på pladsen. Praktisk: Kontakt et par kollegaer på vejen og del kørselsomkostningerne.

ra Lindy f nd” e mæ “Rigtig tirsdag er optræd

32 32

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


< Parkering (200 m)

Indgang

Toilet, Klubhus & Restaurant (100m) >

A3

DGA · GAD

A2

Dansand

De Praktiske Konsulenter

A4

A6

Reserveret

Fællestelt scene

BioNutria

E1

Golbaneprodukter

B1 Linds

C1 D1 C2 ProGræs

Semenco

Capillary Concrete AB

Danregn

B2 E.Marker

UNO

C3 C5 C4 C6 SOLUM

B3 LEDIG B4 LEDIG Havdrup Maskiner PN Maskiner

Agrometer

Lely / Toro

X1 Reserveret DLF

Teoranta

C Mate

C7 C8 C9

D4 D5 D6 LEDIG

E2 10

D3 D3b Oilean Glas LEDIG

LEDIG

Svenningsens

D2

GML Sport AB

LEDIG

B5

A5

Pølsevogn

A1 A-Sport

X3Mgolf

LEDIG

E3

E4

Lindholm Maskiner John Deere

B6

Vi tager forbehold for de viste placeringer, da DEMO-pladsen opsættes optimalt, alt efter tilmeldinger.

[ Demo område ]

Hovedsponsor:

Hovedsponsor:

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

33


PRESSE

Nyt Erhvervsklubmedlem

Zeo Green - zeolit

Administrerende direktør på golfbanen… et lidt mere sjældent syn dog efter at han startede hos EcoConcept Earth

Eco Concept Earth (ECE) er et svensk aktieselskab, som blev etableret i 2009. Firmaet er Sveriges største importør af zeolit, aktiveret clinoptilolit, et lermineral bestående af alkali-aluminiumsilikater med porøs struktur, fra en af Europas reneste miner.

E

CE arbejder konstant på at finde nye brugsområder af zeolitten og kan gennem sin brede vifte tilbyde en meget ren zeolit til lave priser og høj kvalitet. Virksomheden er beliggende i Katrineholm vest for Stockholm, sådan at transporten med zeolit kan foregå så grønt som muligt med jernbanen hele vejen fra Sydeuropa til lageret. Oscar Lyttbacka har været administrerende direktør siden 2014. I april 2016 startede Irina Sandberg i Danmark for at kunne introducere produktet på det danske marked og til at starte med bliver det Zeo Green som er målrettet grønområder og alle chefgreenkeepere i golfklubberne. Fra maj måned 2016 er vi blevet medlemmer af DGA.

Baggrundsinfo I forbindelse med jordens udvikling, har naturen efterladt os en dyrebar

gave - Zeolit. Det er et naturligt mineral med usædvanlige fysiske egenskaber som følge af dens specielle krystalstruktur. Zeolittens alle brugsområder er stadig ikke opdagede, men hos ECE arbejder vi dagligt for at teste og komme op med nye ideer. For at forstå og være i stand til at finde flere brugsområder for zeolitten, så skal man forstå, hvorfor den er så unik. Da jeg startede som administrerende direktør, rejste jeg over til minen for at se og lære så meget som muligt og se, hvad vi kunne gøre ud over afisning, som var vores hovedområde indtil jeg startede. Zeolit har en høj adsorptionskapacitet af både væske og gasser, og kan bære op til 50% procent ud af deres egen kropsvægt med fremmedlegemer. Det har en unik evne til at neutralisere og "ændre" dårlige stoffer mod naturlige og rensede stof-

fer. Derfor har zeolitten længe været anvendt til f.eks. industrielle formål og til rensning og filtrering af affald og forurening. En af de mest oplagte eksempel er ulykken i Tjernobyl, som anvendte Zeolit til dekontaminering og for at indkapsle farligt og radioaktivt affald, siger Oscar. Zeolitten er OMRI registreret til økologisk landbrug i hele EU og ECE er medlem af den internationale Natural Zeolit Association (Inza).

Vi garanterer bedre golfbaner ... Bekæmper tørre pletter, sneskimmel, heksering, forfrysninger og andre almindelige problemer. ZeoGreen giver kontinuerlig ernæringsmæssig balance, som sikrer, at de grønne og andre områder trives under golf sæsonen. ZeoGreens egenskaber betyder mere konsekvent pleje i løbet af sæsonen. En høj CEC-værdi som kontinuerligt renser, genopretter og forbedrer jordens struktur, dvs., giver en mere jævn strøm af næringstilskud og vand. En mere stresstolerant, mere holdbar, mere stabil og fastere green betyder mere klippevenlige greens og mere spilletid på banen. Og lige så vigtigt - ZeoGreen giver også bedre boldrul.

ZeoGreens egenskaber:

Oscar Lyttbacka (CEO) på besøg i Slovakiet, hvor en af de reneste miner af zeolit findes i Europa

34

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

De velkendte hekseringe kan bl.a. bekæmpes med zeolit på en meget naturlig måde

Et rensningsanlæg. Et 100% naturligt produkt med høj CEC. Letter transport af gasser ind i og ud af anlægget sengen og stråtag. Et venlig lille rensningsanlæg som genopretter, forbed-


Jernbanen går lige fra minen hele vejen til Katrineholm uden for Stockholm hvorfor hovedkontoret i Sverige blev placeret i den ellers lille by.

Her bliver zeolitten granuleret til mindre granulat i Slovakiet

Zeolitten kan købes i bulk i hele paller eller i poser med 25 kg.

På laboratoriet bliver zeolitten testet for sin renhed

rer og vedligeholder jordens naturlige struktur af vækstlaget. Et reservoir af vand og næringsstoffer. Når vanding og nedbør ZeoGreen absorberer vand. Efter mætning, det overskydende vand drænet. I tørre perioder, frigives løbende og efter behov, vand og kosttilskud til rodsystemet. Jævnere vedligeholdelse. Øger nitrogen og oxygenindhold af jorden. Giver kontinuerlig næringsstofbalance. ZeoGreen give stress tolerante greens og sundere og dybere rodsystem. Aktiverer glattere håndtering under golf sæsonen. Lav bløde greens fast og lige så vigtigt - det giver bedre bolden op ...

Et af naturens højeste CEC-værdier

Instruktioner og størrelse på zeolitten

CEC (kationkapaciteten) giver en indikation om hvor stort et potentiale den pågældende jord har til at fastholde plantenæringsstoffer imod udvaskning, samtidigt med at disse er umiddelbart tilgængelige for optagelse i planterne. Zeolitten har en høj absorptionskapacitet CEC-værdi (1,2-1,5 mol/kg). Zeolitten er konstrueret med mikroskopiske huller og er en negativt ladet mineral, der tiltrækker og indkapsler væske og gas i et stort omfang. Den kan bære op til 50% af sin vægt af vand og forurenende stoffer. Kort sagt: - indkapsle og neutralisere fjendtlige stoffer og frigive kontrolleret ud det gode.

1. Topdresse/hulproppe eksisterende green med ca. 1-2 kg/m² to gr. per år. 2. Ny greens/områder: 50-60 kg/m³ (ca. 10%) som blandes i vækstlaget. 3. Næringsfattige og tørre greens eller for våde: 4 kg/m² hulproppes og børstes ned 4. Vælg mellem størrelse på granulat fra 0,2 – 2,5 mm For yderligere information eller ønske om personligt besøg kontakt venligst Irina Sandberg på irina@ecoconceptearth.com eller på mobil 26291043. // NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

35


FAGLIGT

Survival of the fittest:

Enårig rapgræs klarer sig bedst om foråret Nye forsøg viser, at temperaturen har en afgørende betydning for, hvor hurtigt de forskellige græsarter spirer. Ved lave temperaturer er den enårige rapgræs vinderen.

AF AF WENDY WAALEN OG AGNAR KVALBEIN, NIBIO TURFGRASS RESEARCH GROUP. OVERSAT TIL DANSK AF ASBJØRN NYHOLT

D

esværre er vinterskader meget almindelige i Norge. Spørgeundersøgelsen, som vi lavede sidste år viser, at sådanne skader forekommer mindst hvert femte år på 65 % af golfbanerne. Den mest almindelige årsag til vinterskader er isdække. Mangel på ilt og ophobning af kuldioxid og skadelige luftarter under isen er livsfarligt for græsset, hvis isdækket er langvarigt. Efter vinterskader skal greens og andre græsplæner eftersås og dette arbejde er både vanskeligt, tidskrævende og dyrt. Tid er virkelig penge, når det gælder forårsstart. Golfspillerne er utålmodige efter at komme ud på banen efter en lang vinter og baneejerne gør alt, hvad de kan, for at kunderne skal blive fornøjede. Greenkeeperen må på en eller anden måde få banen spilleklar så hurtigt som muligt. Men hvordan? Det tager tid før jordvarmen stiger i et fugtigt land med kolde maj-nætter og vandingsanlægget er sjældent oppe at køre så tidligt. Det giver store udfordringer til dem, som skal have græsfrøet til at spire og gro.

vi komme tilbage til i en anden sammenhæng. Til trods for udfordringer med vandingsanlægget og filt er det som oftest muligt for greenkeeperen at have kontrol med fugtigheden. Temperaturen derimod er overladt til højere magter. Vi ved nu, hvor vigtig denne faktor er for, hvor hurtigt de forskellige græsarter spirer. Sidste år lavede vi en række spireforsøg. Her kommer nogle af de resultater vi så.

Er det altid klogt at så tidligt? Mange greenkeepere har oplevet, at de må være tålmodige før de ser de længe ventede spirer. Nogle gange venter de også forgæves. Der er to centrale faktorer for frøspiring: Passende fugtighed og god temperatur. Hertil nævnes ofte ilttilførslen og fravær af spirehæmmende forbindelser, men det kan 36

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

På billedet ses hvordan græsfrøet spirede i en petriskål på et fugtig filterpapir.

Figur 1 viser spireforløbet af alm. hvene´Jorvik´, hundehvene ´Villa´, krybende hvene ´Independence´, rødsvin-


100 90 80

% spirede frø

70 60 50 40

varmt,30mens den enårige rapgræs er vinderen ved lavere temperaturer. Røds ved lav20temperatur. Læg mærke til at kun 2 % af frøene spirede efter 7 dage. 10 0

100 90

3

5

7

10

12

14

17

19

21

25

31

dage

80

% spirtede frø

70Alm.hvene

Hundehvene

Kryb.hvene

Rødsvingel

Poa

60

Figur 1. Procent spiring ved 25/15 °C (dag/nat temperatur) for fem græsarter som 50 bruges på greens.

40

Figur 1. Procent spiring ved 25/15 °C (dag/nat temperatur) for fem græsarter som bruges 30

% spirtede frø

varmt, mens den enårige rapgræs er vinderen ved lavere temperaturer. Rødsvingel hæm 20forsøget Vi gentog ved en lavere temperatur (15/5 °C dag/nat temperatur) og resultatet ved lav temperatur. mærke til at kun 2 % af frøene spirede efter 7 dage. 10 er mereLæg 2. Selv dette end det du kan forvente på en dag med højt vejr om foråret. Ved 1 den alm. 0hvene og hundehvenen forholdsvis hurtigt med henholdsvis 51 og 68 % spiring 100 3 5 derimod 7 virkelig 10 hæmmet 12 14af den17lave temperatur 19 21 og 25 31 Den krybende hvene var nåede kun 90 dage efter 7 80 dage. Den enårige rapgræs var også hæmmet af den lavere temperatur, men ikke måde som 70 den krybende hvene. Efter 7 dage havde 37 % af frøene af den enårige rapgræ Alm.hvene Hundehvene Kryb.hvene Rødsvingel Poanå kan altså at den krybende hvene spirer hurtigere end den enårige rapgræs, 60 konkluere, 50 40

Figur 2. Procent spiring ved 15/5°C (dag/nat temperatur) for fem græsarter s 30 20 10 0

17

19

21

25

31

dage

Hvor hurtigt frøets rødder vokser er vigtigt for, hvordan græsarterne konkurr Alm.hvene Hundehvene Kryb.hvene Poa startfasen. Dem som kommer først frem til vand ogRødsvingel næring vil have store ford lavede forsøg medved rodvækst ved 15temperatur) °C om natten oggræsarter 25 °C omsom dagen. Figu Figur 2. et Procent spiring 15/5°C (dag/nat for fem Figur 2. på Procent spiring ved 15/5°C (dag/nat temperatur) for fem græsarter som bruges bruges greens. rapgræs have flere rødder efter fire dage ved 25/15°C sammenlignet med alm og krybende hvene. Derimod kunne mængden af frørødder på rødsvingelen s enårige rapgræs. Det betyder, at så snart rødsvingelen har spiret, så har den Frøets rødder vokser ikke lige hurtigt konkurrencekraft, hvis den enårige rapgræs ikke har fået et for langt forsprin

Hvor hurtigt frøets rødder vokser er vigtigt for, hvordan græsarterne konkurrerer med h 18 Dem som kommer først frem til vand og næring vil have store fordele fremad startfasen. lavede et 16forsøg med rodvækst ved 15 °C om natten og 25 °C om dagen. Figur 3 viser, at rapgræs14have flere rødder efter fire dage ved 25/15°C sammenlignet med alm. hvene, h og krybende 12 hvene. Derimod kunne mængden af frørødder på rødsvingelen sammenlign enårige10 rapgræs. Det betyder, at så snart rødsvingelen har spiret, så har den en god konkurrencekraft, hvis den enårige rapgræs ikke har fået et for langt forspring. 8 Rodlængde/frøplante Rodlængde/frøplante (mm) (mm)

gel ´Musica´og enårig rapgræs (uspecificeret) ved 25/15°C (dag/nat temperatur). Ved denne høje temperatur spirede 60-80 % af den alm. hvene, hundehvenen og den krydende hvene allerede efter 5 dage. Den enårige rapgræs var lidt bag efter, men efter 7 dage havde den 80 % spiring. Rødsvingel derimod spirede meget langsommere end de andre og nåede ikke 80 % før efter 19 dage. At hundehvene og rødsvingel ikke nåede en højere spireprocent end ca. 80 i dette forsøg kan skyldes, at der blev brugt forskellige frøpartier med forskellige egenskaber, f.eks. uensartet alder. Rødsvingelfrø holder sig normalt dårligere på lager end hvenefrø. Vores pointe er, at vise spirehastigheden hos forskellige græsarter og her får rødsvingel som oftest et dårligere resultat end hvene og enårig rapgræs. Vi gentog forsøget ved en lavere temperatur (15/5 °C dag/nat temperatur) og resultatet ser du i figur 2. Selv dette er mere end det du kan forvente på en dag med højt vejr om for-

Frøets rødder ikke lige 3 vokser 5 7 10 hurtigt 12 14

18 16 14

6 4 2

12 0 10

Alm.hvene Hundehvene Kryb.hvene

Rødsvingel

Poa

8

Figur 3. Rodlængde per frøplante (mm) efter 4 dage ved 25/15°C (dag/nat).

// fortsættes side 38 //

6 Rodlængde per frøplante (mm) efter 4 dage ved 25/15°C (dag/nat). Figur 3. 4 2 0 Alm.hvene Hundehvene Kryb.hvene NR. Rødsvingel Poa 2 - 2016 GREENKEEPEREN

37


FAGLIGT

Rodlængden pr. frø blev målt under et steriomikroskop. Det er fint arbejde og kræver hjælp fra en pincet.

året. Ved 15 °C spirede den alm. hvene og hundehvenen forholdsvis hurtigt med henholdsvis 51 og 68 % spiring efter 7 dage. Den krybende hvene var derimod virkelig hæmmet af den lave temperatur og nåede kun 28 % spiring efter 7 dage. Den enårige rapgræs var også hæmmet af den lavere temperatur, men ikke på samme måde som den krybende hvene. Efter 7 dage havde 37 % af frøene af den enårige rapgræs spiret. Vi kan altså konkluere, at den krybende hvene spirer hurtigere end den enårige rapgræs, når det er varmt, mens den enårige rapgræs er vinderen ved lavere temperaturer. Rødsvingel hæmmes drastisk ved lav temperatur. Læg mærke til at kun 2 % af frøene spirede efter 7 dage.

Frøets rødder vokser ikke lige hurtigt Hvor hurtigt frøets rødder vokser er vigtigt for, hvordan græsarterne konkurrerer med hinanden i startfasen. Dem som kommer først frem til vand og næring vil have store fordele fremadrettet. Vi lavede et forsøg med rod-

vækst ved 15 °C om natten og 25 °C om dagen. Figur 3 viser, at den enårige rapgræs have flere rødder efter fire dage ved 25/15°C sammenlignet med alm. hvene, hundehvene og krybende hvene. Derimod kunne mængden af frørødder på rødsvingelen sammenlignes med den enårige rapgræs. Det betyder, at så snart rødsvingelen har spiret, så har den en god konkurrencekraft, hvis den enårige rapgræs ikke har fået et for langt forspring.

Konklusion Spirehastighed og vækst af frøets rødder er vigtige konkurrencefaktorer, når forskellige græsarter skal etablere sig på greens efter en vinterskade. Enårig rapgræs vil ofte få et forspring i denne konkurrende, fordi den spirer hurtigere end krybende hvene og rødsvingel, når temperaturen er forholdsvis lav og fordi frøets rødder vokser hurtigere end hos hvenerne. Små hvenespirer, som får kunkurrence af enårig rapgræs, vil ofte blive udkonkurreret. //

Nyttig viden fra vores forsøg

• Hvis vi har mange frø af enårig rapgræs i vinterskadede greens, så vil den enårige rapgræs komme hurtigt tilbage og det vil være vanskeligt for det såede frø at konkurrere med den enårige rapgræs.

• Hvis vi sår ved en højere jordtemperatur (venter lidt) er der en større chance for, at kulturgræsset klarer sig i konkurrencen med enårig rapgræs.

• Brug gerne en vækstdug om foråret for at hæve jordtemperaturen. Det er særligt vigtigt, hvis du vil have rødsvingel og krybende hvene til at lykkes.

• Du bør ikke så rødsvingel, når det er koldt. Det kan simpelhen være spild af penge. Vent til jorden er varm.

• Skal du have nye arter eller sorter ind i en etableret græstæppe, så er sommeren det bedste tidspunkt at gøre det på af hensyn til konkurrencen fra de frø af enårig rapgræs, der ligger i jorden.

38

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


En pErfEkt kombination

af styrke og effektivitet.

Nu er de kommet, de Nye G885 oG G85B GolfspriNklere

Den ultimative kombination af styrke og ydelse.

G885 og G85B har det kraftigste drejningsmoment af alle golfsprinklere på markedet. Det patenterede gear er så stærkt, at det forcerer alle forhindringer. Allerede når man har sprinkleren i hænderne og drejer på pop-up-tårnet, oplever man sprinklerens overlegne styrke og holdbarhed. Der er et stort udvalg af dyser, også bagdyse. Med Total Top Service har du i G885 tilmed adgang til magnetventil, spole og dekoder direkte fra toppen uden opgravning. G885 og G85B Golfsprinklere

www.danregn.dk - tlf. 56 72 52 00 - danregn@danregn.dk www.danregn.dk - tlf. 56 72 52 00 - danregn@danregn.dk

Baroness - Ditt självklara val av klippare Perfekt klippning tillsammans med högeffektiv användning blir en oslagbar kombination. Baroness utmärker sig genom sin användarvänlighet och extrema kvalitét på cylindrar, knivar och understål. Skärpan håller 2-3 gånger längre än konkurrenterna. Vi kallar det kostnadseffektivitet när den är som bäst.

● Extremt hög klippkvalitét ● suverän användarvänlighet ● Marknadens bästa cylindrar och understål ● Kostnadseffektiv ● oslagbar stålkvalitét

G Ml sp o rt Garvaren, SE-341 60 Ljungby, Sverige Sales: Anders Nilsson, +46 (0)70-636 99 20 | Office: +46 (0)372-88500 info@gmlsport.se | www.gmlsport.se

DGA-annons-201602-178x131-klar.indd 1

2016-02-25 10:27:37

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

39


DM

for greenkeeper Den 26. maj blev der afholdt DM for greenkeeper på Midtsjællands Golfklub. Der deltog i alt 44 spillere som havde kvalificeret sig via DGA masters, som blev afholdt sidste efterår, rundt omkring i landet.

M

idtsjællands Golfklub stod utroligt flot og veltrimmet, stor ros til Hans og Jesper og deres medarbejder for en kæmpe indsats og for at gøre dagen og spillet til en god oplevelse. Oplevelsen blev ikke mindre af at der blev serveret helstegt pattegris og lækre grillpølser bagefter. De 3 vindere i A-B-C rækken 2016 har kvalificeret sig til Nordisk mesterskaber som i år afholdes i Finland. De skal sammen med de 3 som kvalificerede sig i 2015. Stort tillykke til dem. Vinder af de 3 rækker er:

2015

2016

A-rækken

Rasmus Brock - Mølleåen

Michael Jepsen – Kolding

B-rækken

Jannick Friis – Odder

Jacob Aakjær – Hørsholm

C-rækken

Anders Madsen – Ørnehøj

Allan Mandrup – Ørnehøj

De ønskes alle 6 en god tur til Finland hvor de skal forsvare pokalen som Danmark vandt i 2014.

40

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


Resultater fra DM greenkeeper 2016 Midtsjælland A-rækken

Klub

Point

Kolding Juelsminde Hobro

40 36 34

1. 2. 3.

Michael Jepsen Mads Høgh Kristensen Jan Lange

B-rækken

Klub

Point

Hørsholm Midtsjælland Kolding

36 34 33

1. 2. 3.

Jacob Aakjær Jesper Rej Jesper Enggaard

C-rækken

Klub

Point

Ørnehøj Gudme Korsør

42 37 35

1. 2. 3.

Allan Mandrup Sebastian Vedel Mads Madsen

Tourneringssponsor

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

41


FAGLIGT

Børstning

giver bedre boldrul Børstning af greens har været brugt i lang tid. Målet har ofte været at børste topdressing ned, fjerne dug, fyrrenåle og andet affald. Igennem de senere år er greenkeepere rundt om i verden også begyndt at bruge børster som et alternativ til vertikalskæring for at udtynde græsbestanden på en blidere måde.

AF KIM SINTORN, BANEKONSULENT, SGF OVERSAT TIL DANSK AF KARIN NORMANN PETERSEN, ASBJØRN NYHOLT APS.

K

an man ikke bruge børsterne til mere end dette? Igennem de senere år er forskellige typer af børster kommet frem, som påstås at give et bedre boldrul. Dem som oplevede professor Frank Rossi under hans turné i Sverige i 2014 hørte om en type børster, som snarere kæmmede mere end børstede græsset. Det fungerer lidt ligesom, når frisøren klipper hår, først rejser man græsset op og herefter klippes det af.

Bløde børster Ifølge Frank Rossi har problemet været at finde den rigtige børste, som kan bruges ofte uden at skade græsset ved behandlingen. Han talte varmt for et specielt fabrikat ved navn Buchko Brushes som kan monteres på et valgfrit klippeled til en greensklipper og som drives af en selvstændig elmotor med forholdsvis lav omdrejningshastighed (200rpm). Børsterne er også bløde, hvilket giver en meget skånsom bearbejdning af greenoverfladen. Fordelene ved at anvende denne type af børster påstås at være følgende: • Samme boldrul ved højere klippehøjde • Et mere jævnt og ærligt boldrul, da græsset bliver mere opretvoksende • Renere og mere velplejede greens: færre blomster af enårig rapgræs, fyrrenåle, blade mm. • Tydeligere mønsterdannelse på greens • Gode til at børste topdressing ned med Ved greenkeepermessen i San Antonio mødte jeg ophavs-

42

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

manden til disse børster, Jeff Buchko, og jeg blev selv imponeret. Mr. Buchko har tidligere været ansat hos Jacobsens og har været med til udvikle mange af de nye teknikker, som er kommet frem de sidste 15 år.

Afprøvning på Falkenbergs Golfklub Med støtte fra KSAB i Västerås fik vi et sæt af børster hjem for at teste dem under svenske forhold. Jeg viste Patrik Togelid, chefgreenkeeper på Falkenbergs Golfklub, børsterne og han blev straks begejstret for ideen. Patrik og hans medarbejdere viste meget stor interesse for projektet og brugte en masse ekstra timer for at gøre projektet muligt. En stor tak til dem. Børsterne blev monteret på en Toro trippelklipper uden nogle større problemer og vi kom efterhånden i gang med vores forsøg. Forsøgene blev lavet som et demonstrationsforsøg på Falkenbergs ´s 9-huls bane, hvor vi inddelte en green i to dele. På den ene halvdel brugte vi børsterne efter hver klipning og på den andel halvdel blev der overhovedet ikke børstet. Ellers var plejen den samme for begge halvdele af greenen. Samtidig brugte vi også børsterne på 18. huls banen efter hver klipning for at forstærke og bekræfte resultaterne. Desværre blev forsøgsperioden kun 6 uger lang, da resultaterne skulle præsenteres på messen ”Elmia Park og Golf” i september 2015. Det må pointeres, at et demonstrationsforsøg af denne slags aldrig giver noget statistisk sikkert resultat, men forsøget kan kun vise tendenser. Det betyder dog ikke at resultaterne er uden værdi.


Her ses børsterne tydeligere. Den sorte bløde børste er til enårig rapgræs. Den mere stive hvide børste vil vi teste i 2016.

Buchko Brushes monteret på et led til greensklipperen. Til venstre ses elmotoren. Børsterne kan fås til de mest almindelige greensklippere..

Resultater Er der overensstemmelse mellem vores iagttagelser og ovennævnte fordele ved brug af børsterne? Nedenfor er en gennemgang punkt for punkt med vores resultater og kommentarer.

• Renere og mere velplejede greens

• Samme boldrul ved højere klippehøjde

• Tydeligere mønsterdannelse på greens

Ifølge forsøg af professor Rossi på Cornel Universitet kunne de hæve klippehøjden fra 3,3 til 3,8 mm og bibeholde det samme boldrul. Dette kunne vi ikke gøre. Ved at hæve klippehøjden på lignende vis, blev greens betydeligt langsommere og vi blev tvunget til at sænke klippehøjden igen, da der skulle være klubmesterskaber.

Det stemte godt overens med vores resultater. Børstning gav et pænt og velholdt udseende.

Her så vi den største effekt af børstningen. Der var færre blomsterstande af enårig rapgræs og børsterne fjernede fyrrenåle, blade og lignende utroligt godt.

• Gode til at børste topdressing ned med

• Et mere jævnt og ærligt boldrul

Dette fik vi ikke svar på, da der ikke blev topdresset under forsøget. Børsterne kan køre i begge rotationsretninger. Normalt kører børsterne i modsat retning af klippecylinderen, men ved topdressing vender man formodentlig rotationsretningen.

Vi målte jævnheden med et såkaldt Parrymeter, et instrument, som simulerer en bolds bevægelser lodret og vandret hen over greens. Hopper eller flyder bolden frem? Målingerne viste, at de lodrette bevægelser blev minimeret med 9 % og de vandrette bevægelser blev minimeret med 5% fra start til slut af forsøget. Det skal nævnes, at den ubørstede kontrol blev mere ujævn i den samme periode. Her kunne vi faktisk konstatere en forbedret jævnhed, hvilket også gjorde sig gældende på 18. huls banen. Forskellene er dog ikke særligt store, så en gennemsnitsspiller vil nok ikke kunne mærke forbedringen.

Samlet set er vi indtil videre meget tilfredse med børsterne. Vi kunne heller ikke se nogen skader på greensoverfladerne, da vi fortsatte med at anvende børsterne efter hver klipning selv til sæsonens afslutning. En anden fordel ved børsterne er, at de ligger tæt til frontrullen og hele tiden holder denne ren. Forsøget løber hele sæsonen ud og vi vil også teste en mere stiv børste. Vi lover at vende tilbage med mere fuldstændige resultater efter sæsonen 2016. Her til slut en tak til KSAB, som gjorde det muligt at afprøve børsterne. Interesserede kan også bestille børsterne hos dem. //

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

43


GOLF - PARK - SPORT

G N I L L I T S D U O M E D 30. - 31. august 2016 Den

Foredrag med og om

”Rigtige Mænd” Lindy fra Rigtige Mænd, tog med et slag Danskernes hjerter, da DR-TV med kæmpe succes præsenterede programmet ”Rigtige Mænd”.

L

indy er den altid grinende og smilende charmetrold, som altid har en kvik og anderledes bemærkning, der ofte går rent ind. Nu kan du også få ”Rigtige mænd – Lindy” live:

Lindy stiller op til foredrag Og andet forefaldende arbejde, som han selv udtrykker det. I Lindys foredrag fortæller han spændende og medlevende, om pludselig at blive landskendt ved en tilfældighed, bare fordi man er, som man nu engang er. Hvorledes det er at blive en vigtigt del af en seersucces og især hvad der sker bag kameraet – alt det som publikum normalt ikke ser. Lindy har ikke ændret sin personlighed pga. alt det virak og interesse, der pludselig opstod omkring ham. Til gengæld har den konditionsfattige, rygende og pokerspillende spasmager, ændret sin levevis ganske betragteligt. Smøgerne, sofaen og den fede sovs er fortid for Lindy og han dyrker mere motion end blot at lukke øjne og mund op og ned. Resultatet er også til at mærke for ham. Derfor fortæller Lindy også en del om sundhed. Hvordan han lever i dag, og hvad det har betydet for ham. Lindy fra Rigtige Mænd fanger sit publikum, straks han gør sin entré.

mød Kom og Demo Lindy på å gen og f n i l l i t s d U odt og dig et g in sundt gr

44

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


9. juni 2016

Forhandler produkter til professionel græspleje

Tak for i år På Sandmoseskolen har vi netop for 11. år i træk afholdt Grøn fagmesse. Tak til gæster og udstillere, der alle bidrog til en spændende og udbytterig dag!

På gensyn!

Græsfrø til: • Golf og sportsanlæg. • Kommuner og gartnere.

Gødningsløsninger, fast og flydende til: Sandmoseskolen l Sandmosevej 486 l 9460 Brovst Tlf. 9633 2626 l www.groenfagmesse.dk

• Greens og teesteder. • Fairways og boldbaner.

Maskiner til Græspleje. Bla: • Værtikalskærer og såmaskiner fra Rotadairon. • Frontmonteret zeroturn klipper. Viden om plæner og vækst henvender sig først og fremmest til dig, der arbejder professionelt med plænegræs og har behov for uvildig rådgivning.

Asbjørn Nyholt Hortonom Gl. Nyborgvej 61 DK-5772 Kværndrup Tlf. +45 6227 2292 Mobil +45 4020 9613 asbjoern@nyholt.dk www.nyholt.dk

Ring gerne - så ser vi, hvor vi kan samarbejde

True Surface Brush ProGræs Hastrupvej 10 B 4621 Gadstrup Salgskontor tlf. + 45 16 19 00 66 Niels-Peter Jensen tlf. +45 24 27 17 87 E-mail; post@pro-graes.dk www.pro-graes.dk

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

45


PRESSE

Leasing som en del af klubbens finansielle plan AF JAN HARTVIG PETERSEN, FINANSIERINGSKONSULENT - LEASING FYN

N

år golfbanen skal fremstå optimalt og indbydende for medlemmer og greenfee-gæster, så er det noget, der kræver daglig løbende pleje og vedligeholdelse. I den forbindelse kommer man ikke udenom vigtigheden af at have de rigtige maskiner tilpasset den enkelte bane og dens udformning. Maskinerne er en absolut nødvendighed, men de er også samtidig en stor økonomisk udfordring. Når man ser på den samlede drift af en golfbane, så udgør løn og maskiner samlet set nok den største omkostning.

Styring af omkostninger til maskiner Hvordan styrer man så denne omkostning? Tidligere var der mange klubber/driftsselskaber, som købte nye 46

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

maskiner, når økonomien tillod det. Der manglede en egentlig finansiel

strategi omkring investeringerne. Dette betød så, at udskiftninger ikke

Leasingydelsen

Leasingydelse Indtægt

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Almindelig leasing: Lige store betalinger over året

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec


altid var klart planlagte, men mere styret af de økonomiske muligheder. Fordelen ved at lægge en langsigtet strategi for sine maskiner og deres udskiftninger er, at man på den måde kan optimere både driften, servicen og vedligeholdelsen af maskinerne og den bagvedliggende driftsøkonomi. Det er i forbindelse med netop at have en udskiftningsplan, at det bliver relevant også at få den finansielle plan skruet sammen. I denne forbindelse er det væsentligt, at vi som finansiel samarbejdspartner indgår i en tæt dialog med greenkeepere, evt. baneudvalg og bestyrelsen omkring finansieringen.

Muligheder

Leasingydelse Indtægt

Jan.

Febr.

Marts

Apr.

Maj

Juni

Juli

Aug.

Sept.

Okt.

Nov.

4

5

6

7

Dec.

Sæsonleasing: Forskellige betalinger over året

Fordelene ved leasing At vælge en leasingmodel til finansiering af sine maskinkøb giver nogle meget klare fordele: • I stedet for at belaste den normale likviditet, så opnår man en løbende udgift over driften. • I stedet for at have store forskelle i maskinkøb fra det ene år til det andet, så udlignes disse forskelle med en løbende jævn driftsomkostning. • De fleste baner har ikke fuldt momsfradrag, hvorved en leasingmodel er med til at fordele momsudgiften over hele driftsperioden. • Den årlige driftsomkostning bliver tilpasset de enkelte maskiners faktiske driftsmæssige løbetid. • Traditionelt betaler mange med almindelige månedlige ydelser, men netop på golfbaner er der store udsving i likviditeten over året. Derfor kan en sæsontilpasset betaling være en særdeles oplagt idé.

Rammeleasing

Kr. (mio.) 3

2

Maskiner 3-årig løbetid

1

Maskiner 5-årig løbetid Maskiner 7-årig løbetid

0 1

2

3

År

Know-how og tætte relationer Vi har i Leasing Fyn gennem de sidste ca. 15 år specialiseret os i finansiering til de danske golfbaner. Seneste medlemstal fra Dansk Golfunion viser, at der er ca. 190 baner. Af disse baner bruger 69 i dag Leasing Fyn som samarbejdspartner. Vores styrke ligger i vores know-how og de tætte relationer, vi har til såvel kunderne som de leverandører, der leverer maskiner til golfbranchen. Vi tilbyder i hver enkelt kundesituation, en individuel tilpasset finansiel løsning. Der kan laves flere enkelte leasingaftaler med forskellige løbetider tilpasset maskinernes forskellige driftsmæssige løbetider, eller en samlet aftale på alle maskiner, hvor der så løbende udskiftes maskiner, når behovet opstår. Hvis du er interesseret i at høre mere om mulighederne for din klub, når det gælder leasing, så kan du møde mig på udstillingen på Odense Eventyr Golf den 30.-31. august 2016 på standen hos Toro/Lely-Turfcare. Og så er du selvfølgelig også velkommen til at kontakte mig på telefon 23 21 35 61 eller mail jan.hartvig@leasingfyn.dk. //

Momsproblematik

Køb

Leasing Kr. (1.000)

Moms

3 mio. kr. maskiner

20

10

0 1

2

3

Leasingydelse (60 stk.)

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

47


Toro Student of the Year finalister dyster sammen med Europa Tour’en I slutningen af august dyster de fem Toro Student of the Year 2016-finalister ved Made in Denmark – European Tour på Himmerland Golf & Spa Resort om den eftertragtede titel samt et fire ugers sponsoreret praktikophold på St. Andrews Links, Skotland.

D

e faglige kompetencer sættes på prøve, når fem af Danmarks bedste greenkeeperelever dyster til finalen i Toro Student of the Year 2016, der afvikles i forbindelse med Made in Denmark – European Tour på Himmerland Golf & Spa Resort. De fem finalister vil til finalen blive vurderet på deres faglige niveau, ambitioner indenfor branchen, potentialet som greenkeeper samt andre kriterier, når de står overfor dommerkomiteen. For femte år i træk vil vinderen af Toro Student of the Year blive belønnet med et fire ugers praktikophold på selveste ”The Home of Golf”, der sponsoreres af Lely Turfcare DK A/S. Den heldige vinder af den eftertragtede titel sendes i oktober til St. Andrews Links, hvor greenkeepereleven bliver en del af greenkeeperteamet og den daglige drift på The Old Course. Her er der rig mulighed for at opnå uvurderlig viden og erfaring i drift samt pleje af den mest kendte golfbane i verden – viden og erfaring, som kan accelerere den danske greenkeeperelevs karriere. De fem danske greenkeeperelever er af Toro Student of the Year-komiteen blevet udpeget til at deltage i finalen, hvor vinderen findes ved en individuel interviewrunde.

48 48

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

Dommerkomiteen er sammensat af formanden for Danish Greenkeepers Association, Martin Nilsson, to faglærere fra de grønne skoler Vilvorde og Sandmosen samt Dansk Golf Unions direktør, Morten Backhausen. Vinderen af Toro Student of the Year 2016 vil blive offentliggjort straks efter interviewrunden, der finder sted torsdag den 25. august samtidig med, at første runde ved Made in Denmark-turneringen spilles. Alle er velkomne til prisoverrækkelsen i DGUs telt. I 2015 var det Jesper Bentsen, ansat hos Skovbo Golfklub, der vandt Toro Student of the Year. Dette var Jespers tredje forsøg på at vinde prisen, hvilket både bevidner om et højt fagligt niveau blandt finalisterne, men ligeledes at det kræver mod og vilje at forsøge igen, såfremt man ikke løber med prisen ved første forsøg. Til årets kommende greenkeeperelev garanterer Jesper, at vinderen kan se frem til en unik og faglig oplevelse: ”Du får en oplevelse, som du aldrig glemmer. Opholdet er lærerigt, du får et godt netværk og du kommer til at arbejde sammen med et super greenkeeperteam, der består af greenkeepere, der har været på St. Andrews lige fra 4 år til 33 år. Mit ophold var virkelig en stor oplevelse! Det at få lov til at prøve


DE

5 FINALISTER Jacob Mogensen Hedensted Golfklub

Jess Bille en masse ting – lige fra at håndrive bunkers og flytte huller til at klippe fairways på selveste Old Course – er noget helt specielt.” Vinderen vil på opholdet ved St. Andrews Links møde Gordon Moir, Director of Greenkeeping ved St. Andrews Links Trust og øverst ansvarlig for banedriften på de syv baner, der drives af Trust’en. Gordon Moir byder Toro Student of the Year-vinderen velkommen og sikrer, at opholdet bliver en faglig og personlig oplevelse samt udfordring. Gordon Moir udtaler i den forbindelse, hvad den heldige vinder kan se frem til: ”Although the winner is arriving after the main golfing season is finished I hope the student has the opportunity to learn and understand how a golf course is prepared and presented to stage large events and to satisfy the many people who visit and play here, for some it is a once in a lifetime game or visit so their expectations are high as they have seen the Old Course on television so often. They will also have the chance to understand what the best maintenance practices are to maintain a Links course where the dominant grass is fine fescue and brown top bent and that the fertilizer program does not have to be high input.”

Royal Golf Club

Jarl Jørgensen, Herning Golf Klub

David Thomsen Fredensborg Golf Club

Joen Petersen Hjortespring Golfklub

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

49 49


PRESSE

Dansk græs klar til fodbold i Frankrig Når den næste Europamester i fodbold skal findes ved sommerens store slutrunde i Frankrig, vil et helt kontinents tilskueres håb og drømme afhænge af spillernes evner på græsset. Uanset hvem der taber eller vinder, vil DLF’s topsorter af græs ikke skuffe fodboldfansene.

D

en 10. juni vil Europas øjne være rettet mod Stade de France, når Frankrig og Rumænien spiller åbningskampen i årets mest prestigefyldte fodboldturnering. For rullende kameraer vil fodboldfans opmuntre spillerne på banen. Der vil blive scoret flotte mål, og en vigtig aktør vil være umulig at overse: Nemlig det frisk-grønne mesterskabsgræs. En europæisk slutrunde i fodbold kræver adskillige hektar med slidstærkt græs. De 51 kampe vil blive spillet på 10 stadioner fordelt i 10 franske byer. Hertil kommer træningsbaner og reservebaner til de 24 landshold i turneringen. Og når mestrene til slut kan løfte trofæet efter finalen på Stade de France i Paris, skal græsset stadigvæk være perfekt. -Vi er rigtig glade og stolte over, at plænegræs fra DLF har kvalificeret sig til hovedparten af de franske stadioner, og vi er sikre på, at det danske græs vil holde helt frem til finalen, siger Søren Halbye, der er salgs- og marketingdirektør i DLF koncernen.

50

og af groundsmen på de enkelte stadioner. Men heldigvis er det ikke særligt svært at finde frem til de bedste sportsgræsser i Frankrig. Den franske plænegræs sortsliste er en rangliste over alle anbefalede sorter, og den rangerer hver sort efter de egenskaber, som efterspørges. Sortslisten beregner også et indeks for hver plænegræssort til brug for sport. Og listens absolutte topsorter er alle resultater af DLF’s forskning og planteforædling. Det er baggrunden for, at groundsmen fra hovedparten af de 10 stadioner har valgt rajgræssorter fra DLF til at klargøre deres baner til sommerens store fodbold-event. For at få det bedste og flotteste underlag, er banerne eftersået med specielle græsblandinger. Blandingerne er sammensat af de meget populære diploide rajgræssorter, der kombinerer fine blade og stor skudtæthed med stor slidstyrke, samt det specielle 4turf® rajgræs, der har sin særlige styrke i kraft af stor hårdførhed, sygdoms- og stresstolerance.

DLF plænegræs valgt på de fleste franske stadioner

Plænegræs forbedret med 4turf®-teknologi

En international fodboldturnering kræver meget af græsset

DLF’s globale planteforædlings-netværk er lokomotivet

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


bag de fremskridt, der i de seneste år er sket inden for plænegræs. Og 4turf® -teknologien har rykket plænegræssets præstationsevne til et nyt niveau. 4turf® har det dobbelte antal kromosomer i forhold til normalt plænegræs. Det er karakteriseret ved en høj stress-tolerance og et dybere rodsystem samt mere mørkegrønne blade. 4turf® indgår i adskillige Ma-

sterline-blandinger og har netop de egenskaber, der efterlyses til sportsplæner i verdensklasse. Masterline er tilgængelig for de danske groundsmen, greenkeepere og anlægsgartnere gennem DLF’s salgskontor i Odense. De to 4turf® sorter fra DLF, FABIAN og den helt nye sort, TETRASTAR, er anbefalet på den franske sortsliste,

Danmarks Nye MaskinMesse

E

NtR FRI E

t på n bille broen.dk i d t n r He runde skine a m . ww

w

og førstnævnte indgår i plæneblandingerne til de franske stadioner. DLF er global markedsleder inden for græsfrøindustrien med 800 medarbejdere i 13 lande. Koncernen har et globalt forædlingsnetværk samt produktion og salg af kløver- og græsfrø til mere end 80 lande. DLF er ejet af 3.500 danske landmænd og omsætter for 3,4 mia. kr. //

B MASKINER UNDER R 24.-25. August 2016 O Strandvejen - Middelfart E Åbningstider 9.00 - 17.00 N

Arrangør: Maskinleverandørerne Park, Vej & Anlæg

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

51


PRESSE

Nyt Erhvervsklubmedlem

SM Entreprenørfirma A/S i Roslev håber på våde golfspillere Når det regner på golfspillere smiler indehaver af SM Entreprenørfirma, Bugge Ericsson. Han ved nemlig at regn giver arbejde til firmaets 4 forskellige drænmaskiner. Bugge Ericsson er 3. generations indehaver af SM Entreprenørfirma A/S. Med mere end 40 års erfaring er virksomheden specialist i alle slags drænopgaver, som udføres lokalt og i resten af landet sideløbende med øvrige mere traditionelle entreprenøropgaver.

En ikke drænet bane til venstre og en veldrænet bane til højre.

Vi råder over specialiserede maskiner og udstyr, der kan udføre alle slags drænopgaver. Dette er drænopgaver i den tunge ende, med maskiner på op til 35 tons, og i den lette ende, med maskiner på under et tons. Vi udfører først og fremmest drænprojekter lokalt, men vi har også projekter i resten af landet, og derfor har vi nok at se til. Netop vores indgå52

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

ende kendskab til og erfaring med alle typer drænopgaver gør, at vi kan beskæftige omkring 20 mand året rundt. Men selvfølgelig vil en våd sommer betyde lidt flere akutte projekter. Privat vil jeg da gerne ønske lidt solskin og varme i løbet af sommeren også”, fortæller indehaver og kloakmester Bugge Ericsson med et smil. Netop de særlige typer af maskiner og

udstyr er specifikt velegnede til besværlige jordtyper eller på grønne arealer, hvor man ønsker at behandle græsarealet yderst skånsomt. Det gælder f.eks. fodboldbaner, golfbaner, parker, m.m. ”Når vi kommer ud til f.eks. en golfbane, der døjer med vand på banen, er der ofte behov for en hurtig løsning, der ikke ødelægger banen. Derfor kan vi tilbyde at udføre dræn med vores maskiner, der har de her særlige, brede dæk, som kun giver et marktryk på 0,6 kg/ cm2. De efterlader minimalt spor og er meget skånsomme overfor underlaget og græsset. Desuden fræser maskinen en rende på kun 12 cm i bredden. Denne rende fyldes med drængrus og vækstlag med en specialbygget vogn, således græsdækket hurtigt gror til igen. Det betyder, at banen kan tages i brug igen med det samme. Det kalder vi ’Dræn i dag – spil i morgen’.” Her er det firmaets ”senior” Bo Ericsson som styrer slagets gang. Han kastede sig for få år siden over golfspillet og fandt heri stor interesse, men ærgrede sig dog over de mange våde baner, som han jo samtidig så muligheder i. ”Det er jo en sand fornøjelse at man på sine gamle dage kan kombinere fritidsinteresser og arbejde på samme tid” siger Bo Ericsson. Bugge Ericsson forklarer videre, at


Drænrenden inden ifyldning af grus og vækstlag.

virksomhedens samlede ekspertise desuden også skyldes nogle veluddannede og kompetente medarbejdere. ”Mange har været ansat i virksomheden i mange år. Hos andre entreprenørfirmaer er det et velkendt arbejdsvilkår, at medarbejderne er hjemsendt i vinterperioden. Men hos SM Entreprenørfirma A/S forsøger vi at holde folkene i gang året rundt, da vi har nogle af de bedste og helst vil holde på dem”, afslutter Bugge Ericsson. //

Drænrende umiddelbart efter udført arbejde.

NYHED! Den helt nye Workman GTX

MERE KRAFT MERE KOMFORT MERE KONTROL MERE ALSIDIG

Toro har lyttet til markedet og designet et arbejdskøretøj baseret på input fra tusindvis af branchefolk: Kraftigere motorer, tandstangsstyring, McPherson affjedring og eksklusivt bremsesystem. Fås i både benzin- og elversion. For meget mere information om den helt nye Workman GTX og dens +300 konfigurationer: www.toro.com/gtx/ eller kontakt salgschef Lars Rævsager på tlf. 4016 9200 / lr@lelyturfcare.dk!

+300 konfigurationer

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

53


Toro har endnu engang førertrøjen - Også, når det gælder førerløse klippere! Udviklingen tager fart

54

GPS styringssystemer er ingen verdensnyhed. Erhverv som landbruget har anvendt forskellige systemer de sidste mange år. I takt med tiden er systemerne blevet mere og mere præcise og det er efterhånden kun fantasien, der sætter begrænsningerne. Den førerløse teknologi er relativt ny og det er især frugtavlere, der på nuværende tidspunkt ser en mulighed i teknologien, men der hersker vist ingen tvivl om, at udviklingen tager fart netop nu.

rundt på Hollandske golfbaner. Maskinerne er hovedsagligt Toro Reelmaster fairwayklippere, men der er også monteret styringssystemer på enkelte Greensmaster 3250’ere. Samarbejdet har stået på de seneste 5 – 6 år og sikrer derved, at Toro er i absolut front i forhold til produktkendskab og brugererfaringer. ”Hvis de danske kunder ønsker den førerløse teknologi, så er alle mulighederne der.”, udtaler Lars Rævsager og tilføjer: ”Styresystemet er ikke udelukkende til fabriksnye maskiner. Det kan også eftermonteres.”

GPS er ingen nyhed hos Toro

Toro Reelmaster 5010H er den ideelle maskine!

Toro’s distributør i Holland, Jean Heybroek, har i et tæt samarbejde med Hollandske Precision Makers testet og udviklet det førerløse GPS system. Dette betyder, at der i skrivende stund kører næsten 30 førerløse Toro-klippere

Markedets første og eneste rigtige hybrid fairwayklipper, som ankom til det danske marked i sensommeren 2015, egner sig ekstremt godt til det førerløse system. Dette skyldes hovedsagligt, at maskinen fra Toro’s side af allerede er

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


meget elektrisk styret, hvorfor montering af GPS systemet stort set ikke kræver nogle ekstraordinære modifikationer på maskinen. Der har dog i en længere periode ligeledes kørt hydrauliske modeller som Reelmaster 5510 og Reelmaster 5610.

Kundebesøg ”På nuværende tidspunkt er der ingen førerløse Toro-

hvad der blev set og oplevet. ”Jeg ser store muligheder med systemet. Desuden håber og tror jeg, at vi bliver de første ejere af førerløse Toro-maskiner i Danmark.”, udtaler Bendy Sørensen. ”Der har selvfølgelig været opstartsproblemer undervejs, men i forhold til systemets kunnen er det vist billigt sluppet… ”, slutter Lars Rævsager. //

maskiner i Danmark. Dette skyldes primært, at der indtil nu ikke har været den store efterspørgsel efter produktet.”, forklarer Lars Rævsager, salgschef for Lely Turfcare DK, og fortsætter: ”Det lader dog til at være det rette tidspunkt, hvorfor vi netop har været i Holland for med egne øjne at se og høre brugernes erfaringer.” Med på turen var Bendy Sørensen og Daniel Aarøe fra Odense Eventyr Golf, som begge er yderst begejstret for,

Vejen til en grøn fremtid www.rts.dk

En grøn frEmtid... GREEN, Teested, bunker, driving

range, forgreen, FAIRWAY, pot bunker, rough...

Bliv grEEnkEEpEr hos os EllEr uddan dig til mEllEmlEdEr Læs mere om vores uddannelser og AMU-kurser på www.rts.dk eller scan koden. Roskilde Tekniske Skole Vilvorde Køgevej 131 4000 Roskilde 46 300 400

Danmarks største jordbrugsskole med masser af arbejdsmarkeds- og erhvervsuddannelser inden for alle grønne fag.

Roskilde Tekniske Skole

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

55


FIRMAGUIDE 2016 DA N I S H G R E E N K E E P E R S A S S O C I AT I O N DA N I S H G R E E N K E E P E R S A S S O C I AT I O N

Firmalogo

Firma

Kontaktperson Produkt

Agrometer a/s Fælledvej 10 7200 Grindsted Tlf. 76721300 Fax 76721398 www.agrometer.dk agrometer@agrometer.dk

Salg & projektering: Mads P. Brodersen Mobil 2917 7633 mpb@agrometer.dk

BioNutria Danmark ApS Europavej 6 8990 Fårup Tlf. 8645 2888 Fax 8628 2814 e-mail: bio@bionutria.dk www.bionutria.dk

Katja Lamborg Salgskonsulent Mobil: 2880 9087 kl@bionutria.dk

CMATE ApS www.cmate.eu Birkemosevej 77 • 6000 Kolding Tlf. 2185 5660 • info@cmate.eu Kontakt: Jørgen Vestergaard

56

Service, reservedele: Lars F. Dahlmann Mobil 4029 0888 lfd@agrometer.dk

Ove Andersen Mobil: 2043 9087 bio@bionutria.dk

Formål

Hos Agrometer finder du alle komponenter til dit vandingsanlæg fra bl.a. Rain Bird, Toro, Hunter og Perrot.

Nyetablering, renovering og daglig service, vedligehold og reservedele til alle typer vandingsanlæg på golfbaner, tennisbaner, ridehaller, idrætspladser m.v.

Producerer og forhandler: Flydende biologiske gødninger opbygget på basis af firmaets egne patentanmeldte biologiske aktivatorer.

Bionutria Danmark ApS henviser til nærmeste forhandler.

• Mobil Sprøjtesyn. • Sprøjter og Sprøjteudstyr. • Kawasaki Mule UTV og ATV. • Valpadana og Landini kompakttraktorer. • Marolin Arm Klippere. • Salg og udlejning af Træflytter.

Vi kommer til dig og udfører det lovpligtige sprøjtesyn. Salg af sprøjter og udstyr tilpasset forholdene på Golf baner. Kvalitetsarbejdsbiler fra Kawasaki. Efterløbne klippere, samt armKontakt: Jørgen Vestergaard klippere med fuld probational joystik.

Dansand A/S Lervejdal 8b, Addit 8740 Brædstrup Tlf. 8682 5811 Fax 8680 1472

Poul K. Beck Ivan Mortensen e-mail: im@dansand.dk www. dansand.dk

Topdressing, vækstlag, bunkersand, ovntørret sand, filtersand, sandblæsningssand, faldsand m.m.

Solum Roskilde A/S Vadsby Stræde 6 2640 Hedehusene Tlf. 4399 5020 Fax 4399 5231 www.solum.com

Knud Hvid Petersen Mobil: 2161 3040 khp@solum.dk Claus Svenstrup Nielsen, salgskonsulent, csn@solum.dk Jylland/Fyn/Sjælland, mobil 2161 3045

Topdressprodukter, vækstlag, bunkersand m.v. GreenMix, BoldMix, FairwayMix bl.a.

Vertikalskæring og verti-drain. Topdressing, eftersåning m. m. med specialmaskiner.

Dansk Overfladebehandling I/S Rugårdsvej 206 5464 Brenderup Tlf. 6444 2533 Fax 6444 2507

Charlotte Nyeng Tlf. 2168 1835 E-mail: cn@dob.dk www.dob.dk

Vi udfører belægninger på STIER, PLADSER, KØREVEJE OG P-AREALER. Kan anvendes på underlag som stabilt grus, asfalt og lign.Belægningen har mange fordele, så som:

• Vedligeholdelsesfri

Floratine Scandinavia AB c/o Floratine Norge A/S Gullfunnet 50 N-1570 Dilling Tlf. +46 120 103 12 www.floratine.se

Jørgen Rømer Sales Manager jorgen@floratine.se Mobil 51 34 10 25

• Floratine • Andersons • Gro Power • Plant Marvel • JRM Pipes – underknive

Att erbjuda gödning, jordprover och rådgivning till golfbanor och fotbollsplaner. För att uppnå miljövänlig skötsel och starkt gräs.

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016

Ingen støvgener /-afledende • Fås i naturafstemte farver • Konkurrencedygtig i pris • Kvalitet til tiden •

• Vandtæt


DA N I S H G R E E N K E E P E R S A S S O C I AT I O N DA N I S H G R E E N K E E P E R S A S S O C I AT I O N

Firmalogo

Firma

Kontaktperson Produkt

Formål

FSH machines aps Klokkestøbervej 31 Tlf: 8725 0015 Email: info@fshmachines.com www.fshmachines.com

Finn Hansen Tlf: 8725 0015 Email: info@fshmachines.com

eCutter – det elektriske hulbor, O-System – verdens absolut bedste flagstangssystem, Easy Bunker – elektrisk kantskærer, samt en masse andre smarte løsninger

Vi udvikler, producerer og forhandler et bredt udvalg af produkter til golf baner i hele verden. Alle vore produkter udvælges nøje med fokus på anvendelighed, kvalitet og pris.

Golf baneProdukter ApS Svendestykket 10 3230 Græsted Tlf. 4920 0699

Patrick Garnild pg@golf baneprodukter.dk

Vi kan levere alt udstyr til din golf bane. Autoriseret StandardGolf partner og egen produktion af både standard produkter og individuelle løsninger. Vi har eget skilteværksted og trykkeri. Vi er lagerførende af egne produkter og har direkte adgang til StandardGolfs europæiske lager. Det giver dig garanti for det største sortiment, markedets bedste priser og hurtig levering.

Vi vil være din foretrukne leverandør af alt udstyr til golf baner: Fordi vi kan give dig de bedste priser, service i verdensklasse og markedets hurtigste levering. Hos os får du samtidig den mest professionelle rådgivning og mulighed for udvikling af individuelle løsninger i top kvalitet for dig, dine baner og din klub.

www.golfname.com

Morten From-Nielsen Mobil: 2213 0891 e-mail: morten@golfbaneprodukter.dk

DSV Frø Danmark A/S Energivej 3 7500 Holstebro Tlf. 9742 0533 www.dsv-froe.dk

Ole Sams Falkenberg Produktmanager turf ole.sams.falkenberg@dsv-froe.dk

Blandinger og enkeltsorter med stærke golf-egenskaber: • f.eks krybhvene 007DSB og MacKenzie. • Stærke specialblandinger til Tee, Fairway, Green og Rough.

• Plænegræsfrø – til alle formål • Vi tager plænegræsset seriøst! • Forskning, forædling og markedsføring af plænegræsser – også til golfmarkedet. • Altid kvalitetssorter specielt udvalgte til formålet.

E. Marker A/S

Carsten Marker

TourTurf – afspændingsmidler, gødning, biostimulanser, jern og mikronæring

At tilbyde miljøvenlige gødnings- og plejekoncepter til græs på greens, tees og fairways så golfbanerne kan undgå kemikalier, kunstgødning og pesticider. En biologisk løsning fra os giver golfbanen 100 % problemfrie greens hele året. Med dokumentation for effekt og virkning. Produkterne tilpasses i plejeplanen til bane, græstype og analyser.

Padborgvej 3 6330 Padborg Tlf. 7467 0808 Fax 7467 0890 www.emarker.dk

carsten@emarker.dk · Mobil: 40 59 74 67 Administration og Salg

Bjarne Palsov bjarne@emarker.dk · Mobil: 40 17 72 22 Salgschef Danmark

Jan Kjær Rasmussen jan@emarker.dk · Mobil: 30 55 26 78 Salgskonsulent · Sjælland / Skåne

HumberPalmers – prisbilligt gødningskoncept til fairways og stadions Osmo – organiske og biologiske gødningsprodukter Hunsballe Frø – frø af højeste kvalitet

Jens Peder Lilholt jp@emarker.dk · Mobil: 30 80 64 88 Salgskonsulent · Danmark

Lely Turfcare DK A/S Lunden 10, Aasum 5320 Agedrup Tlf. 6610 9200 Fax 6610 9255 www.lelyturfcare.dk info@lelyturfcare.dk

Kontor: 6610 9200 info@lelyturfcare.dk Salgschef: Lars Rævsager 4016 9200 lr@lelyturfcare.dk Direktion: Carsten Brandt 4016 7374 cb@lelyturfcare.dk

Toro importør, leverandør af maskiner til alt indenfor plænepleje, jordbearbejdning og vandingssyste­mer til landets mest krævende golf ­baner, sportspladser, parker og private haver, samt øvrige grønne områder. Der er tanke bag vore produkter.

Vi tilbyder maskinløsninger, der lever op til de stadigt stigende krav. Produktudvikling på højeste niveau sikrer maskiner i særklasse, både når det gælder kvalitet, sikkerhed og komfort.

Svenningsens Turf Care Tømmerupvej 13-15 2770 Kastrup Tlf. 3250 2902 Fax 3246 5460

Boye R. Thomsen Salgschef, Golf Mobil 4030 1212 bth@svenningsens.com

Cylinder- Rotor & Slagleklippere.

Jacob Arnkvist Salgskonsulent, Golf Mobil 2325 0202 jak@svenningsens.com

Vogne & Transport, Golfvogne, Eftersåningsmaskiner, Traktorer – Redskaber, Flishuggere, Saltspredere.

Svenningsens produktprogram omfatter i dag nogle af de største og mest attraktive mærker inden for maskiner og udstyr til pleje og vedligeholdelse af græs- og vejområder.

Jyllands afd.: Danmarksvej 32 H 8660 Skanderborg Tlf. 86 52 42 11 Fax 86 52 55 60

X3Mgolf Telefon: 7020 2207 Mobil: 2886 2727 info@x3mgolf.dk www.x3mgolf.dk

Fejemaskiner, Topdresser, Prikluftere.

Kvalitet til golfanlæg X3Mgolf er total leverandør til golfbaner. Vi har fokus på samarbejdet med vores kunder, baneudstyr, boldautomater, bagskabe, måtter, bagmærker og meget mere. Vores sortiment er komplet, servicen i top og vi holder hvad vi lover.

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

57


e r h v e rv s k lu b 2015/16

VIP

medlemmer

Svenningsens A/S Solum Roskilde A/S

Lely Turfcare DK A/S

BioNutria Danmark

E. Marker A/S

Svenska John Deere AB

DLF Seeds & Science

medlemmer

58

Dansand A/S

Havdrup Maskinforretning

ProGræs ApS

Capillary Concrete AB

Indigrow AB

Lindholm Maskiner A/S

GML AB

Helms TMT Centret A/S

FSH Machines

Semenco A/S

X3Mgolf

Hauna Golf

GolfbaneProdukter A/S

Ole Mathiesen Maskincenter

SM Entreprenørfirma A/S

EcoConcept Earth AB

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


s g a l s op tavlen

Peter Wilkes, Trelleborg Golfklub, 50 år den 6. juli

Lars Overgaard Lybek, Hedeland Golfklub, 30 år den 12. september

Odd Foght, Esbjerg Golfklub, 50 år den 28. august

Klaus Krogh, Odense Eventyr Golfcenter, 50 år den 12. september

fødselsdage

Jesper Lund, Mollerup Golfklub, 40 år den 24. september

Sekretariatet er

ferielukket

Vores kompetencer - din styrke

i hele juli måned Rigtig god sommer til alle

De bedste hilsner Vibeke

• Græsfrø • Gødning • Plejeprodukter Din konsulent: Per Knudsen – mobil: 4011 9505 www.dlf.dk – tryk på “professionel plæne”

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

59


Kasserer: Per Sørensen Sydsjællands Golfklub Ansvarlig for: STERF, DGA Masters, DGA Erhvervsklub, Regioner/mark­ vandringer samt Økonomi Mobil: 5124 0771 E-mail: greenkeeper@ssgm.dk Redaktør: Karsten Bjergø Odder Golfklub Ansvarlig for: Greenkeeperen og DGA Demodage Henvendelse via Sekretariatet

Bestyrelsesmedlemmer: Næstformand: Niels Kvist Sørensen Randers Golf Klub Ansvarlig for: FEGGA og Uddannelse Mobil: 5360 2452 E-mail: nk@randersgolf.dk

René Juel Andersen Himmelbjerg Golf Club Ansvarlig for: Uddannelse Mobil: 4230 1667 E-mail: reneandersen1@ hotmail.com Jesper Kristensen Værløse Golfklub Ansvarlig for: DGA-ugen Mobil: 2898 7640 E-mail: greenkeeper@vaerloese-golfklub.dk Dennis Willadsen Stensballegård Golfklub Mobil: 2387 1429 E-mail: denniswilladsen@gmail.com Henrik Hvilshøj Lindberg Faaborg Golfklub Mobil: 2264 5799 E-mail: hvilshoejlindberg@ gmail.com

REGIONSLEDERE

BESTYRELSESINFO

Bestyrelsen i DGA: Formand: Martin Nilsson Københavns Golfklub Ansvarlig for: DGU, GAF, PGA, DGA-ugen, TSOY samt Miljøprisen Mobil: 4128 4905 E-mail: greenkeeper@kgkgolf.dk

Jylland Nord Jan Lange Hobro Golfklub Tlf.: 5137 0073 langekeeper@os.dk

Susanne Olsen Sindal Golfklub Tlf.: 5237 4110 dyksus@gmail.com Jens Mølgaard Aabybro Golfklub Tlf.: 2522 8254 greenkeeper@aabybrogolf.dk Jylland Syd Jacob Thy Clausen Sønderjyllands Golfklub Mobil: 5164 4895 E-mail: jacob@sdjgolf.dk

Jørgen Slothuus Aabenraa Golfklub Mobil: 2426 4044 E-mail: keeper@aabenraagolf.dk Jylland Øst Rene Juel Andersen Himmelbjerg Golfklub Tlf.: 4230 1667 reneandersen1@hotmail.com Jylland Vest Claus Studsgaard Nielsen Ikast Golfklub Tlf.: 4075 6266 clausstudsgaardnielsen@gmail.com

Sekretariat Danish Greenkeepers Association Vibeke Jensen Kirkedalsvej 6, 8732 Hovedgård Telefon: 7566 2800 E-mail: dgf@greenkeeper.dk www.greenkeeper.dk Kontortid Mandag-torsdag: 8.00-16.00 Fredag: 8.00-12.00 DGA’s advokat: Morten Ligaard Mobil: 4031 0189 E-mail: mli@ds-norden.com

DGU Konsulenter: Banekonsulent: Thomas Hoffmann Jepsen Mobil: 5116 2695 E-mail: thj@dgu.org Banekonsulent: Allan Brandt Petersen Mobil: 4040 9103 Direkte nr. DGU: 4326 2695 E-mail: abp@dgu.org Banechef: Torben Kastrup Petersen Mobil: 4040 9102 Direkte nr. DGU: 4326 2709 E-mail: tkp@dgu.org

Fyn Poul Boller Blommenslyst Golf Klub Mobil: 6012 6203 E-mail: poulboller@live.dk København/Nordsjælland Nicholas Juul Andersen Brøndby Golfklub Mobil: 2068 4242 E-mail: nicholas@brondbygolf.dk Lolland/Falster/Møn Jesper Jacobsen Falster Golfklub Mobil: 2859 9613 E-mail: jesper.stubben@gmail.com Sjælland Midt/Syd Per Sørensen Sydsjællands Golfklub Mobil: 5124 0771 E-mail: greenkeeper@ssgm.dk

Alle henvendelser omkring markvandringer m.v. skal rettes direkte til regionslederen.

60

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


Ansvarlige for regionerne

Rene Juel Andersen, JYLLAND

Poul Boller FYN

Per Sørensen, SJÆLLAND + ØERNE

NR. 2 - 2016 GREENKEEPEREN

61


PRESSE

Ny mulighed for køb af

planteværnsmidler En ny webshop som er udviklet til at opfylde de mindre landbrugs behov, kan også anvendes af greenkeepere med sprøjtebevis.

H

auge Korn A/S er etableret i 2013, og det primære forretningsområde har fra starten været handel med kvalitets foderkorn direkte mellem landmænd. Et højt serviceniveau og meget lave omkostninger har medført, at det blevet en stor succes. I år er der åbnet en webshop for salg af planteværnsmidler mm. Formålet er at tilbyde mindre landbrug en nem og enkel mulighed for at købe planteværnsmidler til attraktive priser. Efter at shop´en er åbnet, har det vist sig, at mange andre end landmænd kan se fordelene i at handle på den måde. På www.haugekorn.dk er det muligt, at finde de pesticider som er godkendt af Miljøstyrelsen til brug på golfbaner. Det er dog et krav for at købe midler til professionelt brug, at man som køber har sprøjtebevis eller –certifikat. Når du handler, skal der ikke betales direkte på hjemmesiden. Der bliver sendt en faktura på e-mail. Herefter bliver varerne leveret direkte fra lageret. Der vil som regel blive leveret inden for to arbejdsdage, og den samlede fragtpris er så lav, at det ikke kan betale sig at købe hjem til lager. Du starter med at oprette dig som kunde, og kan herefter begynde at handle. Eller send e-mail med kontaktoplysninger til jf@haugekorn.dk. Så vil du blive oprettet som kunde. //

62

GREENKEEPEREN NR. 2 - 2016


Vandingsanlæg Vi besøger ca. 135 baner årligt og holder vandingsanlægget i orden. Vi er også klar til at hjælpe jer med

• Etablering • Service • Reservedele


Danmarks billigste golfgødning

+45 2880 9087

Keeperen

No. 2 // 2016

DEMO Udstill

ing

w w w. g r e e n k e e p e r. d k

g r e e n k e e p e r e n

RING OG HØR NÆRMERE

green

Uanset om du skal købe gødning til green, tee eller fairway, så køb næste sæsons gødning hos BioNutria. Vi har markedets stærkeste og bredeste produktprogram af effektive makro- og mikronæringsstoffer – oven i købet til markedets skarpeste pris. BioGolf serien er sammensat af flydende gødninger, som er produceret af de absolut bedste og reneste råvarer. Det sikrer den mest effektive optagelse i planterne, og dermed de bedste muligheder, for at styre både væksten og farven på græsserne. Råvarerne samt de unikke gødningskombinationer – tilsat de mest effektive Adjuvants, giver planter en helt enestående sundhed. Se blot på BioVinter forsøgene!

Køb direkte ved producenten – der er mange penge at spare!

Sælg golfgødning til jeres medlemmer og tjen samtidigt penge til golfklubben Vi tilbyder samtlige golfklubber, at de kan købe vore plænepakker til engros pris og videresælge dem til klubbens medlemmer til normal udsalgspris. Derved tjener I penge til jeres golfklub. Vejledende udsalgspris for plænepakken er 379,- kr. og for plæne-væksthuspakken 459,- kr. Indtjeningen bliver lige under 100 kr. pr. plænepakke og lige under 120 kr. pr. plæne-væksthuspakke.

Læs mere om vore produkter på bionutria.dk – eller kontakt os for yderligere oplysninger. Vi er klar ved telefonen.

Erfa-gruppe Limfjorden

Salg og rådgivning Katja Lamborg Salgs- og produktkonsulent Mobil: +45 2880 9087 E-mail: kl@bionutria.dk

Læs side 22

Det vil sige, at ved et salg på 500 pakker, tjener klubben 50.000 kr.! PLÆNEPAKKEN

PLÆNE-/ VÆKSTHUS PAKKEN

Viborg Golfklub Vinder DGU’s miljøpris 2015 2

www.bionutria.dk

2016

Kvalitet koster ikke - det betaler sig!

Læs side 26

Greenkeeperen nr2 2016  
Greenkeeperen nr2 2016  
Advertisement