Page 1

Greenkeeperen No. 1 // 2018

g r e e n k e e p e r e n

RING OG HØR NÆRMERE

BioGolf® Fortify – en gødning i særklasse

DANMARK

ER DRIVVÅDT

DET ER IKKE APRILSNAR:

Salg og rådgivning

LÜBKER GOLF GENÅBNER

Botaniske Analysgruppen AB har nu dokumenteret effekten Botaniske Analysgruppen AB har i efteråret gennemført et forsøg med BioGolf ® Fortify på Bolnæs Golfklub, hvor resultatet meget tydeligt viser, at gødningen styrker planterne så meget, at de kan modstå og/eller afværge angreb fra sneskimmel (Microdochium nivale). Nye Danske erfaringer fra Frederikshavns Golfklub demonstrerer med al ønskelig tydelighed at BioGolf ® Fortify kan stoppe og holde græsserne fri for sneskimmel.

BioGolf ® Fortify

René Aagaard Andersen Key Account Manager Mobil: +45 40 37 90 86 E-mail: ra@bionutria.dk

JOEN ANDERSEN PETERSEN

• Styrker græsserne • Giver sunde, stærke og livskraftige planter • Giver en flot og attraktiv grøn farve Og naturligvis indeholder gødningen kulhydrater som giver jordens mikroorganismer et værdifuldt energitilskud. Samme positive effekt, samt meget mere får du også med BioGolf® Star Classic, den øvrige BioGolf® Star serie samt BioGolf® Vinter.

Kvalitet koster ikke - det betaler sig!

www.bionutria.dk

1 2018

Læs mere om vore effektive produkter på bionutria.dk eller kontakt vort dygtige team for rådgivning og bestilling.

Ole Fynsk Account Manager Mobil: +45 28 80 90 87 E-mail: of@bionutria.dk

EN ERFAREN GREENKEEPERELEV MED STORE DRØMME FØLG OS PÅ FACEBOOK - DANISHGREENKEEPERSASSOCIATION


Lindholm

Maskiner a s

Intelligent rørbrudssikring

Mark hurt edets igste

Undgå bekymringer om vandspild og følgeskader i forbindelse med rørbrud på din golfbane De fleste pumpestationer stopper ved trykfald eller trykstigning - men ved en rørsprængning virker det kun, hvis sprængningen sker tæt på pumpestationen.

Vælg den rigtige Verti-drain® Model til din opgaVe og jordtype

Agrometers intelligente rørbrudssikring virker uanset hvor på golfbanen der måtte opstå et rørbrud – fordi den reagerer på vandforbruget! Mange golfbaner bruger pumperne til at vaske maskiner med, derfor indstilles en max tilladt vandmængde inden rørbrudssikringen aktiveres. Rørbrudssikringen fra Agrometer slukker for pumperne, hvis pumpestationen leverer mere end den angivne vandmængde, uden at styringen er aktiv. Monteres på rørføringen til jeres pumpestation og tilsluttes styrekablet til vandingsanlægget. Mulighed for SMS-besked hvis rørbrudssikringen aktiveres. (Ekstraudstyr)

Priser fra kr. 18.500,- eksl. moms og montage Forprogrammeret flowmåler DN65 med magnetventil

From this

To this

Sparse grass

Thriving grass

Poor rooting

Minimal thatch

Excess thatch

Deep rooting

Compacted soil Impervious pan Compacted subsoil

.dk

Kontakt Mads Brodersen • +45 7672 1328 • mpb@agrometer.dk

Cracked pan Opens up subsoil

lindholmmaskiner.dk | info@lindholmmaskiner.dk | T: +45 7244 1112


KVALITET OG KVANTITET MØDES Hvorfor gå på kompromis med din bane? Den helt nye 9009A kombinerer en samlet klippebredde på 2,74 m med den suveræne klippekvalitet, du forventer af John Deere. Med dybt hvælvet skjold og græsspredning med meget høj kapacitet, får du kvalitet og kvantitet til at gå hånd i hånd. Trusted by the best courses on earth.

3390

NOTHING RUNS LIKE A DEERE

3390_DKTU_9009A_Jan2018_178x266.indd 1

24/01/2018 09.46


Indhold

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

6 14 40 // FAGLIGT

18

42

// ØVRIGE

10 Robotter til græspleje

6 Euforisk chef for to fusionsbaner

18 Fokus på dollar spot

14 En erfaren greenkeeperelev med store drømme

28 Græsfrø til greens

25 Serviceaftale 36 Vind et fire ugers praktikophold på St. Andrews Old Course, Skotland

// TEMA

40 Lübker Golf genåbner

26 Vand på fairways

48 Stafetten

30 Undgå overfladeafstrømning 42 Danmark er drivvådt

// PRESSE 22 Lindholm bliver i familien 58 Ny adm. direktør til Svenningsens Maskinforretning A/S

Forsidefoto: Joen Andersen Petersen på den berømte Swilcan bro på Old Course, St. Andrews.

4

Greenkeeperen nr. 1 - 2018


LEDER

Sidder lunt inden døre og kigger sulten og længselsfuldt ud af vinduet, efter det vi alle længes efter… Nemlig foråret. De sidste par måneder, som jo har været vintermåneder, har været relativt milde efter årstiden. Erantis og vintergæk er for længst gået i blomst, masser af fuglekvidder alt sammen for at sige, at foråret er på vej. For at vi ikke skal glemme, hvad vinteren er for en tingest, har vejrguderne i form af et nyt ”vejrfænomen” sendt en del af den sibiriske vinterkulde ned over os, så dem af os der allerede havde fundet de korte bukser frem, måtte hurtigt tilbage bagerst i skuffen for at finde de lange uldne og iføre os dem. Vejret kan vi jo ikke gøre noget ved, men det er altid et godt samtaleemne og fylder meget i hverdagen hos os, her tænker jeg selvfølgelig på os greenkeepere, som hver dag må kæmpe med vejrguderne, for at få netop deres golfbane til at fremstå veltrimmet og helt i top.

KOLOFON

Et af de allerstørste problemer i 2017, var regnen som allerede startede først på sommeren og forsatte hen over efteråret og året ud. Året 2017 kom ind på top 10 over de mest nedbørsrige år siden 1874. En liste der i øvrigt domineres af at der efter 1990 og frem til i dag, har indtaget 7 ud af 10 pladser. Er det et menneskeskabt vejrfænomen?

REDAKTION/INFO-UDVALG

I den sidste halvdel af året regnede det i gennemsnit 5 dage om ugen. Det regnede i mere end 210 dage i 2017 mod normalt 120 dage om året. Det, der gav os de store problemer, var den næsten konstante regn, hvor vandet fra den sidste regn ofte ikke nåede at forsvinde helt, inden den næste regnbyge ramte os. En vandmættet rodzone, er ikke et godt udgangspunkt for en plantevækst, uanset om det er på en mark, have eller golfbane. Det sker når først alle hulrummene, i vækstlagene er fyldt op, det vi i daglig tale kalder grundvandsspejlet. Når den efterfølgende regn, ikke kan sive ned i jorden eller løbe ud til vandløb eller lignende, vil der helt naturligt opstå mange ”småsøer” rundt på golfbanen. Og mange fairway og megen semirough kommer til at fremstå ”ånære” arealer.

TRYK

no. 1 // 32. årgang

REDAKTØR Karsten Bjergø Frederikshaldparken 41 8300 Odder

Karsten Bjergø Karin Normann Vibeke Jensen Asbjørn Nyholt

Stibo Graphic Saturnvej 65 8700 Horsens Telefon 8733 6699 www.scanprint.dk

LAYOUT Harboe Grafisk N. P. Danmarksvej 19 8732 Hovedgård Telefon 8651 0410 www.harboegrafisk.dk

Hvad gør vi så lille du? Det har bestemt ikke været nemt at være baneejer eller for den sags skyld greenkeeper i 2017. Efter en rundspørge hos mange af jer med de store problemer var der stor enighed om, at noget af det første der skulle gøres var at spule og rengøre eksisterende dræn og brønde, således at de var i stand til at transportere store mængder regnvand ud til vandløbene. For det andet at få langt nye dræn i det omfang der kan findes økonomi til det. Og netop økonomien vægter meget og her nævner flere beløb helt op til 500.000 kr. For det tredje kunne vi jo starte med at bede vejrguderne om at arte sig til gavn for vore golfbaner dvs. tørvejr, solskin, gode nattemperaturer, god græsvækst og en ekstra god fordampning på overfladen. Og hvorfor skriver jeg det som I alle jo ved? - fordi jeg ved, at det kommer til at fylde rigtigt meget for os alle. Men jeg ved også at rundt på de danske golfbaner sidder de dygtige ansvarlige greenkeepere. De har for længst taget arbejdstøjet på og klar til at vise baneejerne hvad danske greenkeepere kan.

ANNONCESALG

Vi her på redaktionen ønsker jer alle en god sæson.

Foreningsblad for Danish Greenkeepers Association

Med venlig hilsen Karsten Bjergø

DGA’s sekretariat Vibeke Jensen Telefon 7566 2800

DEADLINE nr. 2, 2018 den 30. maj

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

5


// ØVRIGE

Euforisk chef for to fusionsbaner Chefgreenkeeperen for den nye Ikast Tullamore Golf Club er storbegejstret for tekstilmagnaten Jens Poulsens overtagelse

AF JENS CHRISTENSEN

D

er findes formentlig ikke mange danske chefgreenkeepere, der i øjeblikket har det lige så godt som Claus Studsgaard Nielsen i den nydannede Ikast Tullamore Golf Club - en sammensmeltning af »storebroderen« Ikast Golf Klub og »lillebroderen« Tullamore Golf Club pr. 1. januar 2018.

Thygesen - to dage før denne døde af kræft. Jens Poulsen havde selv spillet i Tullamore Golf Club, siden den blev åbnet for offentligheden i 2002. I 14 år havde den været en privat bane for ægteparret Karin og Eskild Thygesen, deres familie, venner og Thygesen Textile Groups forretningsforbindelser.

Claus Studsgaard Nielsen euforiske tilstand skyldes, at Ikasts førende tekstilmagnat gennem snart mange år, Jens Poulsen, ved årsskiftet som privatperson købte den økonomisk skrantende Ikast Golf Klub, som havde en gæld på ca. 14 millioner kroner.

Armene i vejret

Jens Poulsen ejede i forvejen Tullamore Golf Club i Ikastforstaden Tulstrup, hvor han selv bor. Han købte Tullamorebanen med den tilhørende firlængede gård Broholmgaard i september 2014 af sin gode ven, tekstilfabrikanten Eskild

Den hyggelige 9 hullers-bane i Tullamore kaldes efter fusionen med Ikast Golf Klub for Parkbanen.

6

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Jens Poulsen, som også selv spiller i Ikast Golf Klub, er indehaver af DK Company, som i dag hører til blandt Europas største producenter af mode- og livsstilstøj tll både kvinder, mænd og børn. Hele 17 forskellige brands producerer DK

// fortsættes side 8 //


Solum er medlem af DGA VIP Erhvervsklub

TER TIL GO LF UK B OD

SE MERE PÅ

ER AN

TOP PR

Solum er Danmarks største leverandør af kompost, vækstmedier og græsplejeprodukter. Vi leverer mere end 200.000 tons vækstmedier om året og vores vækstmedier til golf er produceret efter USGA-standard.

SOLUMGRAES.DK

★★★★

E

MM

IF

OR

DO

FR

Topniveau kræver en god bund UK

RU

D T O G VÆ K S T

SY

G

Vi er specialister i græs og er landsdækkende leverandør af vækstmedier, topdres, sand og maskinydelser til golfbaner. Vi producerer højkvalitetsprodukter som f.eks. TeestedMix, GreenMix, BoldMix, D-GroMix, Topdres kvartssand og bunkersand. Produkterne er kontrollerede og dokumenteret fri for urenheder, ukrudt og vækstsygdomme og vækstprodukterne er med høj mikrobiel aktivitet.

Se mere på solumgraes.dk eller kontakt Claus Svenstrup Nielsen på tel. 21 61 30 45 eller email: csn@solum.dk


// ØVRIGE

Efter sammenlægningen med Tullamore Golf Club kaldes 18 hullers-banen i Ikast for Skovbanen.

han kunne låne noget arbejdstøj af mig, så vi sammen kunne gennemgå banen og finde ud af, hvad der skulle ske af forbedringer. Det var ikke så lidt, han allerede havde tænkt på, så i løbet af i år sker der mange tiltag, som vil føre til en bedre bane. Vi skal således bygge tre nye huller, tre nye greens, fem nye fairways, otte nye teesteder og en ny driving range, ligesom hulforløbet skal ænJeg har haft armene dres, så der fra klubhuset ikke bliver i vejret af jubel, siden mere end 100 meter til hverken 1. tee, 10. tee eller driving rangen. Jens Poulsen overtog

Company: Blend, Blendshe, BON’A PARTE, b.young, Casual Friday, Creme, Culture, Denim Hunter, Dranella, Educe, fransa, Gestuz, ICHI, Inwear, Kaffe, Karen by Simonsen og Matinique. 2200 mennesker beskæftiger DK Company, heraf 900 i Danmark.

- Jeg har haft armene i vejret af jubel, siden Jens Poulsen overtog Ikast Golf Klub, lyder det fra en storbegejstret Claus Studsgaard Nielsen. 48-årige Jens Poulsen har nemlig som nybagt dobbelt golfbaneejer afsløret Ikast Golf Klub. lige så store visioner, som har deDet er nyt for Claus Studsgaard Nielmonstreret som ejer af DK Company sen, at han ikke mere skal spekulere Claus Studsgaard Nielsen siden 2001. - Med sådan en visionær i billige løsninger i sin arbejdsmæssige chef føler jeg det nærmest som om, hverdag, for det har han stort set altid at jeg kan gå på vandet, fortsætter Claus måttet gøre gennem sine snart 10 år som Studsgaard Nielsen, som ved årsskiftet selv chefgreenkeeper i Ikast Golf Klub. Hans samblev greenkeeperchef for to golfbaner - 27 huller i lede 2018-banebudget for de fusionsklubber lyder Ikast Golf Klub og 9 huller i Tullamore Golf Club. på 4,5 millioner, og det er faktisk ikke meget til 36 huller, der skal passes af ni mand.

Mange forbedringer

- Dagen efter, at Jens Poulsen havde købt Ikast Golf Klub, kom han kørende ud til mig i sin Maserati og spurgte, om

8

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

- Men den budgetramme kan jeg kun overholde, fordi vi der både på Ikast- og Tullamore-banen eksisterer en lang


Chefgreenkeeperen i Ikast Tullamore Golf Club, Claus Studsgaard Nielsen (til venstre) har smilet, siden Jens Poulsen overtog Ikast Golf Club.

Tekstilmagnaten Jens Poulsen poster millioner af kroner i at forbedre både Ikast- og Tullamore-banen.

tradition for, at pensionerede medlemmer frivilligt går til hånde. Det sker i hold, der skiftevis og med faste intervaller tager sig af de samme opgaver. Sammenholdet medlemmerne imellem har altid været stort i begge klubber, hvor kendte og velbjærgede pensionerede erhvervsfolk ikke føler sig for fine til at trække i arbejdstøj. Her i Ikast har vi faktisk en 9 hullers pay & play-bane, der med undtagelse af greenklipningen udelukkende passes af frivillige.

Længere Tullamore Foreløbig fortsætter både Ikast-banen og Tullamore-banen med hver sin fulde maskinpark, men så snart leasing-aftalerne udløber for de tungeste og dyreste specialmaskiner, der kun bruges nogle få gange om året, er det meningen, at man kun skal lease én hver af slagsen, og at disse så skal fragtes frem og tilbage mellem banerne på en trailer. Derfor er både Claus Studsgaard Nielsen og den daglige greenkeeperleder i Tullamore, Søren Nielsen, begyndt at tage trailerkørekort. Samme Søren Nielsen har haft travlt med at gennemføre ændringer og forbedringer på Tullamore-banen, siden den blev overtaget af Jens Poulsen. Ekstra jord er tilkøbt for dels at eliminere det gamle, trafikmæssige knudepunkt ved hullerne 7 og 8 og for dels at bygge nye, længere og bredere længere huller. Tidligere havde banen mange smalle huller med masser af out of bunds-pæle. Desuden er driving rangen forlænget, og sammenlagt betyder udvidelserne, at

Tullamore-banen i dag har »fuld længde« - mens den tidligere blev betragtet som lille, kort bane. Dermed har Jens Poulsen højnet standarden betydeligt i Tullamore, og det samme er han altså gået i gang med i Ikast. Skønsmæssigt beløber hans engagement i de to nu sammenlagte klubber sig til et sted mellem 30 og 40 milloner kroner - ikke underligt, at der er begge steder hersker eufori - en stærk følelse af velvære, lykke og opstemthed. //

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

9


// FAGLIGT

Robotter til græspleje – gode råd til golfklubberne baseret på på praksis En ny netværksgruppe så dagens lys den 13. februar 2018, hvor DGU havde inviteret til netværksmøde om emnet robotter- og robotteknologi til græspleje på golfbaner. Mødet blev afholdt på Lyngbygård Golfklub. Fremover vil DGU indkalde til 2 årlige møder (forår og efterår), hvor golfklubber med robotter på deres baner kan deltage. Det næste møde er således allerede i kalenderen og afholdes i Grenaa Golfklub. Denne artikel er i virkeligheden et lille opsamlingsnotat, som har til formål at klargøre, hvilke spørgsmål en golfklub skal stille sig, hvis de går med overvejelser om at få robotter til at passe dele af golfbanen.

D

er findes i dag flere muligheder for at få robotter til at pleje store græsarealer som eksempelvis golfbaner. Der findes flere producenter med forskellige typer af robot-modeller, og de første praktiske erfaringer er ved at blive gjort.

Hvordan er klippekvaliteten? De foreløbige erfaringer er ret entydige. Robotterne giver en rigtig fin klippekvalitet og klipper meget præcist og ensartet. Den store præcision kan dog i nogle tilfælde betyde et større slid på bestemte områder, så klippemønstrene skal varieres.

De praktiske erfaringer:

Præcision og klippekvalitet er generelt høj hos robotterne. Vær opmærksom på slidområder.

Dansk Golf Union har i dag kendskab til 9 golfklubber, som har robotter til at passe dele af deres bane. Det drejer sig om følgende golfklubber:

10

Golfklub

Anvendelsesområde Producent

Randers Golfklub

Fairway

Precision Makers

Volstrup Golfklub

Fairway

Precision Makers

Lyngbygaard Golf

Fairway

Precision Makers

Benniksgaard, Golfklub

Fairway

AutoTurf

Passebækgaard Golfklub

Fairway

AutoTurf

Værløse Golfklub

Driving range

Belrobotics

Søllerød Golfklub

Driving range

Belrobotics

Ørnehøj Golfklub,

Driving range

Belrobotics

Grenaa Golfklub

Dele af semirough

Husquana

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Foto: By Kati Finell/www.shutterstock.com

AF TORBEN KASTRUP, BANECHEF, DANSK GOLF UNION


Hvad skal tjekkes inden robotten starter? Sensorerne på robotterne er af stor betydning for klippekvaliteten, og det kan være nødvendigt at eksempelvis tjekke sin fairway for glemte golfjern eller sprinklerhoveder, som sensorerne ikke nødvendigvis registrerer. Hvis man kører med robotter, der anvender kanttråd, skal man være opmærksom på at eksempelvis prikning potentielt kan skade trådene.

følgende. Parametre som fairwaybunkers, søer og større områder med træer kan have stor betydning. Da flere af systemerne køre på GPS-signaler, kan der eksempelvis være udfordringer, hvis der er tætte trækroner. Ligeledes kan kuperede områder og høj rough have betydning for, hvordan robotterne registrerer med deres sensorer.

Se godt på jeres banedesign og få robotten ud at køre i praksis i en prøveperiode på netop jeres bane.

Fjern mindre genstande som robotten ikke kan ”se” og hver opmærksom på plejetiltag, der kan skade kanttråd.

Hvad kræves der af banedesignet? Da producenterne og systemerne er forskellige, er det vanskeligt at sige noget generelt, men de praktiske erfaringer viser, at designet af golfbanen har en meget stor betydning for, hvor effektivt robotterne kan klippe, og om der kan være områder, man skal ud og klippe manuelt efter-

Hvor lang er indkøringsperioden? Erfaringerne viser, at der vil være en indkøringsperiode inden at det hele fungerer som planlagt. Det vil givet kræve en individuel tilpasning, der godt kan tage mindst en må-

// fortsættes side 12 //

Nyhed! Outcross 9060 To do more with less

- Fleksibel traktor - 4 wd - 4 hjulsstyring - Græsvenlig dækmontering - Intuitiv betjening - Fleksible anvendelsesmuligheder Kontakt salgschef Lars Rævsager for mere information på tlf.: +45 4016 9200 / lars.raevsager@reesinkturfcare.dk

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

11


// FAGLIGT

neds tid. I starten kan man godt forvente en række stop, der vil kræve tilsyn og genstarter. Det er vigtigt at have denne parameter med i sin kapacitets beregning.

Det er vigtigt at informere spillerne om, at man har robotter kørende på golfbanen, da det ellers kan føre til undren og mange spørgsmål fra golfspillerne.

Husk at der vil være en indkøringsperiode.

Producenterne har forskellige tolkninger af om hvorvidt deres produkter må køre med eller uden opsyn. Det er vigtigt som klub at få afklaret dette med producenten og få det på skrift.

Hvad med forsikringer? Det er vigtigt, at være opmærksom på golfklubbens forsikringer, når man lader robotter klare en del af arbejdet. Maskiner over 25 hk er ikke dækket af idrættens ansvarsforsikring (altså skader på 3. mands ting), men evt. skader på ansatte og frivillige vil stadig være dækket af arbejdsskadeforsikringen. I praksis betyder dette, at golfklubben bør tegne en selvstændig forsikring på robotklipperen.

Tag fat i golfklubbens forsikringsselskab inden man går i gang.

Hvor må de køre? En robot må ikke krydse offentlige veje, parkeringspladser mm. autonomt. Det er derfor en vigtig parameter at få set på sin golfbanes design og på hvilke områder, der er relevante, at få en robot til at klippe. Desuden er det vigtigt at få set på logistikken i forhold til robottens transportveje, så det fungerer i praksis.

12

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Få en skriftlig afklaring fra producenten omkring hvor og hvordan robotterne må bevæge sig.

Hvor stor er kapaciteten? Robotterne kører ikke så hurtigt som en greenkeeper, hvor især vendingerne tager lang tid. Til gengæld kan de køre jævnt i længere tid og potentielt på alle tider af døgnet. Når man snakker om kapacitet og mulige ressourcebesparelser så er de praktiske erfaringer stadig meget sparsomme, og er selvsagt meget afhængige af den enkelte type robot, der anvendes. I indkøringsfasen kan der være mange stop og tilretninger, hvilket også har betydning for, hvor meget arbejdstid der evt. kan frigives.


Viden om plæner og vækst henvender sig først og fremmest til dig, der arbejder professionelt med plænegræs og har behov for uvildig rådgivning.

Der savnes en mere systematisk opsamling på dette område og det kunne være interessant at igangsætte et forsøg, der kan kvantificere ressourcediskussion i praksis.

Tag kontakt til en af de klubber, der har afprøvet robotterne og hør om deres erfaringer i praksis. Ovenstående råd er blevet til på baggrund af de første drøftelser med klubberne. I takt med at tiden går og udviklingen fortsætter, vil der helt sikkert komme ny viden, der vil udfordre de nuværende råd og nye vil komme til. Der er fart på den teknologiske udvikling og om 10 år vil nærværende artikel sikkert være sjov historisk læsning. //

Asbjørn Nyholt Hortonom Gl. Nyborgvej 61 DK-5772 Kværndrup Tlf. +45 6227 2292 Mobil +45 4020 9613 asbjoern@nyholt.dk www.nyholt.dk

Ring gerne - så ser vi, hvor vi kan samarbejde

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

13


// ØVRIGE

En erfaren

greenkeeperelev

med store drømme

Fire gode uger på St Andrews Links er fløjet afsted, og sidste års vinder af Toro Student of the Year, Joen Andersen Petersen, Hjortespring Golf Klub, er hjemme i Danmark igen. Joen rejste afsted mod Skotland og St. Andrews med store forventninger i bagagen. ”The Home of Golf” er ubetinget det mest berømte golfanlæg i verden og dermed også på rigtig mange greenkeeperes liste over steder, der skal besøges og opleves. For Joen var det da også en drøm, der nu skulle realiseres gennem de fire ugers praktikophold i St. Andrews.

AF METTE BERTHELSEN NIELSEN

D

en 24. august 2017 var det en glad Joen Andersen Petersen, der modtog æresprisen Toro Student of the Year i Himmerland. Dette betød nemlig, at han, udover at vinde æren og titlen, også var den heldige vinder af et fire ugers praktikophold på unikke St. Andrews Links, hvor han skulle være en del af St. Andrews Links’ greenkeeperteam. En drøm for enhver greenkeeper skulle realiseres under opholdet, som for sjette år i træk blev sponseret af Reesink Turfcare DK.

Spændende start

Den første uge af opholdet skulle kræfterne bruges på Old Course. Det var en præstationskrævende, men spændende uge under Alfred Dunhill Links Championship på Old Course. ”Det var vildt fedt under først uge! Vi var presset på tid, man skulle nå noget, og vi vidste, at der ikke var plads til fejl, så adrenalinen var helt oppe og køre hele ugen” fortæller Joen begejstret. ”Vi mødte ind om morgenen, hvor jeg som udgangspunkt klippede fairways og ellers hjalp resten af teamet med andre små opgaver rundt Eventyret starter omkring på anlægget. Vi havde pause Fredag d. 27. september startede Vi skulle først på omkring middagstid, og så mødte vi eventyret for Joen. Med på rejsen var arbejde mandag, så vi ind igen omkring kl.17, hvor vi igen også Andri Gunnarsson, The Scandihavde egentlig hele den første var ude og vedligeholde baner til navian. Andri skulle sammen med næste dags spil. Sådan så hver dag Joen være en del af greenkeeperweekend fri til at snuse lidt i ugen mere eller mindre ud” beretteamet under Dunhill Links Chamrundt, lære hinanden pionship, der blev spillet under den ter Joen, og fortæller, at hans store at kende og falde første af de fire ugers ophold. Efter erfaring hjemmefra Danmark hurtigt ordentlig til. ankomsten til St. Andrews blev de to medvirkede, at han fik lov til at udføre danskere indkvarteret i Holiday Park. ”Efmange af opgaverne på egen hånd. Ikke nok med at arbejdet var spændende i den ter vi var blevet indlogeret, blev vi vist rundt første uge, nåede Joen også at komme helt tæt nede på Old Course” fortæller Joen, der ikke på store danske Europa Tour stjerner. ”Mens jeg arkunne skjule glæden og begejstringen ved endelig at se og opleve verdens mest berømte golfbane. ”Vi skulle først på arbejde mandag, så vi havde egentlig hele den første weekend fri til at snuse lidt rundt, lære hinanden at kende // fortsættes side 16 // og falde ordentlig til”. 14

Greenkeeperen nr. 1 - 2018


Thorbjørn Olesen (til venstre) Joen Andersen Petersen (midten) og Thomas Bjørn (til højre) på Green 18 på Old Course under Alfred Dunhill Links turneringen.

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

15


Joen Andersen Petersen i gang med opbygningen af en bunker.

bejdede på Old Course, så jeg både Thorbjørn Olesen og Thomas Bjørn, som i mine øjne er to af de store danske golfstjerner. Jeg fik hilst på begge og fik også lov at blive fotograferet sammen med dem på Green 18 på Old Course, hvilket var helt perfekt!” Fortæller Joen og fortsætter: ”Derudover fulgte jeg en af dagene verdensstjernen Rory Mcllroy fra Irland og så hans imponerende golfspil”. Dagen efter turneringen blev afviklet havde greenkeeperne mulighed for selv at prøve kræfter af med golfspil på turneringens finalebane, Old Course.

Naturligt at arbejde på banerne Efter første uges arbejde omkring Dunhill turneringen blev Joen sat mere ind i, hvordan en normal arbejdsdag på St. Andrews Links foregår. ”Der var ikke som sådan en fast ugeplan. Vi mødte ind om morgenen kl. 07.00 nede i maskinhallen, hvor chefgreenkeeperen kom og hængte en seddel op, hvor der stod hvem, der skulle lave hvad den dag” beretter Joen og fortæller at anden uges arbejde fortsatte på Old Course for hans vedkommende, hvor han blev sat til at vedligeholde og bygge bunkers. ”Generelt var det helt naturligt for mig at arbejde derovre, da jeg kom med god erfaring hjemmefra, og fordi jeg mere eller mindre allerede havde viden om betjeningen af alle maskinerne. Selvfølgelig er der en helt anden historie omkring banerne derovre, så det var bestemt en oplevelse at være en del af greenkeeperteamet på St. Andrews” fortæller Joen og fortsætter: ”Selvfølgelig kan man altid lære mere og blive bedre! Noget jeg ikke havde prøvet før var at arbejde med

16

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

revettebunkers på den måde, som de gør derovre. Det fik jeg lov til at arbejde med i tredje uge, hvor jeg både var på New Course og Jubilee Course. Det var vildt spændende, og det var faktisk noget, jeg havde håbet på at opleve i løbet af mit ophold”. Joens fjerde uge gik med at arbejde på Castle Course, hvor han klippede teesteder og greens og var med til at sætte greens op til spil. ”Der skete lidt mere i min sidste uge, der var lidt flere forskellige opgaver. Til gengæld var Castle Course også meget tilsvarende Hjortespring, da begge er bygget op på gammel landbrugsjord. Jeg kunne altså bedre genkende de forskellige udfordringer, jorden giver i forbindelse med arbejdet her på Castle Course” fortæller Joen. I løbet af Joens ophold nåede han også at spille på alle de syv baner under St. Andrews Links Trust, hvor han spillede tre af banerne lige op til han skulle arbejde med den pågældende bane. ”For det første var det sjovt og spændende at opleve banerne som spiller. For det andet gav det mig rigtig meget indsigt i den pågældende bane i forhold til senere at skulle løse mine arbejdsopgaver. Jeg lærte hulforløbet og banerne godt at kende, og jeg fik dannet mig et indtryk af banerne, inden jeg skulle arbejde der, det var fedt” fortæller Joen.

Ikke kun hårdt arbejde Udover de mange spændende arbejdsopgaver Joen havde med greenkeeperteamet, bød opholdet altså også på andre interessante og lærerige oplevelser. Under Dunhill turneringen havde Joen arrangeret et liveinterview med Via-


Jeg fik øjnene op

sat Golf, hvor han gik rundt og fulgte råd er, at de bare skal satse hele bufor, hvor dygtig de danske nogle af de danske spillere og fortikken. Hvis det er det, de vil, så er greenkeepere er til at talte om sit ophold. Foruden at møde det muligt!” vedligeholde nogle baner, nogle af sine helt store forbilleder der reelt er rigtig vanskelige inden for golfspillet, havde Joen også En mand med store drømme at arbejde med! set frem til at møde en helt særlig Efter de fire ugers praktikophold person, Gordon Moir. (Red: Director of vendte Joen hjem med ny viden og Greenkeeping, St. Andrews Links Trust). en kæmpe oplevelse i bagagen, som bestemt har sparket endnu mere gnist i ”Jeg havde læst og hørt rigtig meget om hans store drømme. ”Der kan ske mange ting Gordon. Han har arbejdet i faget i mange år, så han har sindssygt meget erfaring” fortæller Joen inden for dette fag, men min største drøm er helt sikkert, at nogen en dag kontakter mig, og spørger om jeg og fortsætter: ”Jeg glædede mig rigtig meget til at møde vil være chefgreenkeeper i deres klub, selvfølgelig fordi ham i egen person. Han er et godt bekendtskab, da han har de synes, jeg egner mig til det!” Fortæller en drømmende foden inde mange steder”. Mødet med Gordon var ikke nogen skuffelse og bestod både af restaurantbesøg og gode Joen og fortsætter: ”Man skal ikke lade sig begrænse i snakke over en enkelt øl på en lille hyggelig pub. ”En af de denne branche, har jeg fundet ud af”. Joen er stadig i Hjorsidste aftener af opholdet tog jeg selv kontakt til Gordon tespring Golfklub og er meget glad for sin arbejdsplads, og for at høre, om han ville spise aftensmad med William og selvom drømmene for fremtiden er store, er der specielt jeg, så vi kunne sige ordentligt farvel og tak for opholdet” én drøm inden for nærmeste fremtid: ”Min kortsigtet drøm er at rive en herre fed karakter til svendeprøven til somfortæller Joen. mer! Det er lidt usikkert, hvornår det bliver, men jeg skal gerne være færdig omkring midt juli 2018” fortæller Joen Opholdet har en ende og slutter: ”En kæmpe tak til Reesink Turfcare DK og Toro Joen havde forinden opholdet fundet meget støtte og råd i Student of The Year komiteen for at give mig denne unikke sin kontakt- og klasselærer Torben Rønnebæk fra Vilvorde mulighed. Også en stor tak til Tonny Jensen, ChefgreenGreenkeeperskole og valgte ikke at modtage tips og råd fra andre før rejsen. ”Jeg havde besluttet at oplevelsen keeper i Hjortespring Golfklub, og resten af golfklubben for at have troen på mig og give mig muligheden for at udskulle være min egen. Tingene skulle komme som det kom, og jeg valgte derfor bevidst ikke at tage kontakt til vikle mig som greenkeeper”. // tidligere vindere af Toro Student of the Year, der har været på opholdet. Jeg ville ikke have for mange forventninger Joen Andersen Petersen på den berømte på forhånd, i frygt for, at de måske ikke ville blive indfriet. Swilcan bro på Old Course, St. Andrews. Jeg ser opholdet som en individuel oplevelse,” fortæller Joen og fortsætter: ”Men jeg vil selvfølgelig med glæde gerne dele mine erfaringer, tips og råd med kommende Toro Student of The Year vindere, hvis de skulle ønske det. Jeg synes dog at folk skal huske på, at det er deres egen oplevelse, og få det ud af det de kan”. Joen, der kom med god viden hjemmefra, fik et helt nyt perspektiv på dansk greenkeeping: ”Jeg fik øjnene op for, hvor dygtig de danske greenkeepere er til at vedligeholde nogle baner, der reelt er rigtig vanskelige at arbejde med! I Danmark har vi langt færre ansatte på banerne, og jordforholdene er utrolig dårlige i forhold til, hvad jeg oplevede i St. Andrews. Mange har en idé om, at en greenkeeper bare klipper græs, men kun 40% foregår over græsniveau, mens hovedparten foregår i vækstlaget under spilleoverfladen, her er forholdene svære at arbejde med. Så jeg har helt sikkert fået langt mere respekt for danske greenkeepere”. Joen kan ikke skjule sin glæde ved opholdet i Skotland og fortæller: ”Der er ingen tvivl om, at dette ophold har åbnet nogle døre for mig, og det er den absolut vildeste oplevelse i min karriere. Jeg vil helt klart opfordre andre at kæmpe for at vinde Toro Student of the Year prisen og derved opholdet og oplevelsen på St. Andrews. Mit bedste

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

17


// FAGLIGT

Hvad er det næste skridt? Fokus på dollar spot Igennem de senere år har vi skabt mere fokus på svampesygdommen dollar spot bl.a. med midler fra STERF. I Danmark har vi p.t. ingen godkendte svampemidler til brug mod svampen og hvis vi havde, er vi bundet af lovgivning om implementering af IPM principperne, hvor vi skal gøre brug af alle andre strategier, før vi anvender kemi. Hvordan kan vi håndtere de krav, når svampen angriber græsset og håbløsheden trænger sig på? Måske skal vi gå ad flere veje for at nå i mål. Hvilke skridt har vi allerede taget?

AF KARIN NORMANN, NYHOLT APS, TATSIANA ESPEVIG, NIBIO, NORGE, NICK BOSHOLT, ROSKILDE GOLFKLUB, SØREN AARE, JIMMY CHRISTENSEN, HELSINGØR GOLFKLUB, STEFAN NILSSON, VALLDA GK, ANDERS OLOFSSON, KÄVLINGE GK OG MARINA USOLTSEVA, BOTANISKA ANALYSGRUPPEN, SVERIGE.

D

et første skridt blev taget i 2014, hvor STERF, som en del af et større projekt, gav midler til indsamling af svampeprøver i Sverige, Norge og Danmark. Her fik vi identificeret svampen på flere danske, svenske og nogle få norske baner. Kend din fjende Helt nye undersøgelser i laboratoriet hos NIBIO i Norge fra efteråret 2017 viser, at 10 svampeprøver (isolater) af dollar spot fra forskellige lande (1 fra Danmark, 1 fra Norge, 3 fra Sverige, 4 fra USA og 2 fra England), som var med i testen, voksede bedst ved 24° C, som ren kultur i petriskåle (2 af isolaterne fra USA voksede lige så godt ved 16° C). Tidligere havde den svenske studerende Anita Ejderdun arbejdet med to svampeprøver (isolater) fra Danmark. Her så hun på temperaturens indflydelse (6°C, 15°C og 24°C) på svampens evne til at angribe græs i smitteforsøg. Det ene isolat var generelt mest aggressiv ved 15° C. Det andet isolat var ikke så tydelig i sit temperaturoptimum, men kunne angribe græs ved alle 3 temperaturer. At svampen kunne angribe græs ved 15 og 24° C var ikke så overraskende. Derimod var det meget overraskende og svært at fordøje, at svampen var aktiv og kunne angribe græs ved 6° C!

18

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Ejderduns resultater er dog i fin tråd med det, vi ser ude på banerne. I Danmark har vi set angreb i perioden maj til oktober. At svampen kan vokse og angribe græs helt ned til 6°C forklarer, hvorfor en eftersåning i sårene kan være vanskelig at få i gang før langt hen i oktober måned. Svampen er så tilpas aktiv, at de nye fremspirede græsplanter inficeres af svampen og ikke får mulighed for at etablere sig. I de første år, hvor vi var opmærksomme på angreb af dollar spot i Danmark, var det på greens og forgreens, at vi så pletter. I 2017 så vi angreb på alle banens arealer også fairway. Det vil sige, at svampen nu er på alle klippehøjder og stressniveauer. Disse iagttagelser bekræfter os i, at der skal ”råbes vagt i gevær”. Det er bydende nødvendigt, at vi får set på, med hvilke midler vi kan holde svampen stangen.

Letvægtsrulning Med midler fra STERF tog vi det næste skridt i 2017, hvor der på Danske og Svenske baner blev lavet forsøg med letvægtsrulning. De foreløbige resultater viser, at regelmæssig rulning igennem vækstsæsonen har en hæmmende effekt på dollar spot. Resultaterne fra Sverige var meget


I 2017 så vi angreb af dollar spot på alle klippehøjder og stressniveauer i Danmark. Fra venstre ses greenkeeper Nick Bosholt, Roskilde GK, Jimmy Christensen og Søren Aare, Helsingør GK.

stærke. Her var den gennemsnitlige reduktion af dollar spot for august-september 61 % ved 2 rulninger om ugen og 95 % ved 4 rulninger på en ren rødsvingel green (i kontrollen var der 79 infektioner/m2). I Danmark så vi en reduktion i mængden af sygdom på 37 % ved 2 rulninger og 54 % ved 4 rulninger i gennemsnit for månederne september og oktober (i ubehandlet kontrol var 19 % af græsset angrebet). Forsøget blev lavet på en green med rødsvingel, alm. hvene og enårigt rapgræs. Disse resultater peger på, at letvægtsrulning med stor fordel bør indgå i et IPM program for at holde dollar spot stangen.

Nyt fokus? I 2017 så vi dollar spot på alle klippehøjder i Danmark. Forgreens var ofte det areal, som var hårdest ramt. Er plejen af forgreen faldet ned mellem to stole: mellem green og fairway? Måske er det tid til at flytte fokus over på plejen af forgreens, hvis du har fode på plejen af greens? Skal forgreens også rulles?

Kvælstofniveau Effekten af kvælstofmængder på dollar spot blev testet på en dansk, en svensk og en norsk bane i 2017. På den norske bane, kom der ikke angreb af dollar spot i 2017. På den danske og svenske bane fik vi ikke nogen statistisk sikker reduktion i dollar spot angreb med en 20 % forøgelse af kvælstofniveauet i juli-august 2017. Forsøget gentages i sommeren 2018.

Græs med modstandskraft I 2018 og 2019 vil en række af de mest solgte græsarter og sorter i Skandinavien blive testet for, om de indeholder modstandskraft (resistens) overfor dollar spot. Forsøgene vil foregå i laboratoriet hos NIBIO i Norge. Det er første

// fortsættes side 20 //

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

19


// FAGLIGT

Har du fokus på forgreens? I 2017 så vi dollar spot på alle klippehøjder i Danmark, men flere steder var forgreens hårdest angrebet. Skal du prioritere at rulle forgreens? Har du styr på gødningsniveauet? Skal forgreens have mere fokus i 2018?

gang, at der laves resistensscreening i plænegræs overfor skandinaviske svampeprøver af dollar spot. Det er vigtig viden at have. Vi tror, at brugen af resistente arter og sorter vil være en af de strategier, vi bevidst skal bruge i fremtiden, som en del af et IPM program.

Afprøvning af svampemidler Også DGU tager nu et vigtig skridt. Ifølge banechef Torben Kastrup, DGU, planlægger DGU at afprøve udvalgte svampemidler i feltforsøg. Torben Kastrup fortæller: ”Det er ikke nogen nem sag, da vi jo har den udfordring i Danmark, at vi har et loft over, hvor meget pesticid vi må bruge. Vi kan derfor potentielt godt finde frem til et lovende produkt, men at vores lofter gør det umuligt at få lov at bruge det. Det vil dog være en problemstilling, som vi vil tage op, hvis det bliver aktuelt. I første omgang skal vi have en fornemmelse af, om vi overhovedet har nogle produkter, som er effektive i praksis”.

Hvad kan du gøre? Del din viden med andre. Gør du dig nogle gode erfaringer

20

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

med at holde svampen stangen, så del dem med andre. Jo flere erfaringer vi kan samle sammen og dele med hinanden, jo hurtigere vil vi blive bedre til at håndtere sygdommen. Har du en letvægtsrulle, så prioriter at få den brugt. Hvis ressourcerne er knappe, så udvælg måske et mindre antal greens og få rutinemæssig rulning indarbejdet i den daglige praksis. Det kan være en udfordring, når der er travlt. Men kan du vise resultater, er det lettere at prioritere og vælge anden pleje fra på baggrund af et kvalificeret stykke arbejde. Måske kunne det også bane vejen for tildeling af flere ressourcer? Eller måske skal du starte et helt andet sted? Kan greens ikke bære rulning, fordi de er for våde på grund af for meget filt? Skal du have understøttet et tørrere vækstlag, inden du kan rulle? Du har mulighed for at angribe problemet fra flere vinkler. Det vigtige her er, at du vælger et fokus. Hvad er dit næste skridt? //


Baroness – knivskarp japansk kvalitet Lindholm

Maskiner a s

Leasing-eksempel fairwayklipper: kr. 3.990,- ekskl. moms pr. måned Fås også med serviceaftale, ring og hør om mulighederne

3 års faBriksgaranti

lindholmmaskiner.dk | info@lindholmmaskiner.dk | T: +45 7244 1112


// PRESSE

Bliver i familien Tætte relationer betyder meget i Lindholm Maskiner a/s. Den familieejede virksomhed fra Vissenbjerg har leveret til den grønne sektor siden 2008, og her har man tænkt sig at blive. Det nære forhold til greenkeepere og groundsmen er efterhånden en del af virksomhedens DNA.

B

rødrene Lindholm har nu gennem 10 år leveret specialmaskiner og traktorer til golfbaner og sportsanlæg over hele Europa. Men maskiner sælger ikke sig selv, uanset hvor meget kvalitet, de indeholder. - Maskinerne sælger, fordi kunderne ved, hvad vi står for. Det handler om tillid og gode relationer, siger Lasse Lindholm, der sammen med sin bror Per grundlagde virksomheden i 2008. De nære relationer går igen i Lindholm Maskiner, der beskæftiger fem personer på “hovedkvarteret” på Vestfyn. Udover Lasse, der er uddannet landmand, og Per, der oprindeligt er bankuddannet, sidder Lasses kone Jane såmænd og styrer kontoret. Firmaet har desuden ansat to mekanikeruddannede medarbejdere på lager og værksted,

22

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

ligesom der er tilknyttet fire medarbejdere på virksomhedens eksterne serviceværksted i Nordsjælland. I resten af landet samarbejdes der med lokale serviceværksteder, således at alle kunder i Danmark fra Skagen til Bornholm kan serviceres.

Gang i eksporten Lasse Lindholm havde siden 1995 arbejdet i Prodana, og via jobbet med græsfrø fik han stor berøring med både golfbaner og kommuner. Og det var den erfaring, brødrene byggede videre på, da de indledte et samarbejde med det hollandske firma REDEXIM og startede Lindholm Maskiner i 2008 Støt og roligt sikrede brødrene sig flere forhandlerrettigheder i Danmark og i Europa, og i dag sidder Lindholm Maskiner eksklusivt på kvalitetsprodukter fra REDEXIM, TRILO, ProGressive, Shibaura, GreenTek og BARONESS.


ste tidspunkt at åbne en forretning på. Men ikke for Per og Lasse Lindholm, som brugte fleksibiliteten i det nystartede firma til at styre uden om krisen. - I oktober 2008 gik det faktisk stadigvæk forholdsvis godt, men da vi nåede frem til 1. februar 2009, var det som om nogen slukkede lyset over golf-Danmark. Fordelen for os var, at vi hurtigt lærte at spænde livremmen ind. Hvis man sidder med 100 medarbejdere, er det svært at geare virksomheden til en foranderlig verden, men som lille virksomhed var vi manøvredygtige, fordi vi hurtigt kunne omstille os til den situation, der kom. Vi kunne ikke ændre markedet, og derfor måtte vi indrette os efter det marked, der var. Og det lykkedes os at holde skindet på næsen og få et godt afsæt, siger Lasse Lindholm. De første tre år af Lindholm Maskiners levetid kunne man således præsentere sorte tal på bundlinjen - og siden har der været overskud hvert år. En af årsagerne til de sunde regnskaber skal ifølge Lasse Lindholm findes i virksomhedens kerneværdier. Det handler om den grønne sektor, og der skal meget til, før der lukkes andre ind. - Vi er primært på golfmarkedet og det kommunale sportsmarked. Det er her, vi har vores styrke, og vi fokuserer meget på at holde fast i det, vi er gode til, siger Lasse Lindholm. Derfor siger brødrene også ofte nej tak, når leverandører fra andre brancher henvender sig. - Vi er stærke på golf og fodbold, og alle vores produkter er målrettet det segment. Vi får jævnligt tilbud fra andre leverandører og producenter, som siger, at deres produkt lige ville være noget for os, men vi er ekstremt kritiske og siger hellere nej en gang for meget end en gang for lidt. Vi bliver ved vores læst og videreudvikler i det marked, vi føler, vi er gode til, understreger han. Cirka 95 procent af det Lindholm Maskiner sælger i dag, kommer direkte fra fabrikkerne i England, USA, Canada, Holland og Tyskland. Og stort set alt, hvad Lindholm Maskiner leverer i Danmark, kommer direkte fra adressen i Vissenbjerg, mens det for resten af Europa leveres via forhandlere i de respektive lande. Og der bliver mere og mere fokus på udlandet.

Står på mål for produkterne

- Både salget i Danmark og eksporten stiger, men vi oplever meget vækst på eksportsiden, fortæller Lasse Lindholm om udviklingen i firmaet, der altså nu har været på markedet i 10 år.

- Det personlige islæt er utrolig vigtigt, og kendskabet til den enkelte greenkeeper og driftschefen i den enkelte kommune betyder meget. Produkterne skal selvfølgelig være i orden, men rigtig meget af det, vi sælger, bliver solgt

Relationerne i branchen betyder meget for Lindholm Maskiner, og brødrene er i daglig kontakt med danske greenkeepere og groundsmen og har igennem årene etableret et solidt netværk. Samtidig deltager de i alle de sociale og professionelle arrangementer og udstillinger, som de overhovedet kan komme til.

Uden om krisen At grundlægge en virksomhed i 2008, hvor finanskrisen lurede lige om hjørnet, kan lyde som noget nær det vær-

// fortsættes side 24 //

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

23


// PRESSE på tillid. Der er ikke nogen produkter, som i dag sælger sig selv. De sælger, fordi kunderne kender os og ved, hvad vi står for. Og så skal vi til alle tider være i stand til give en fair behandling og levere en god service. Folk skal kende os og vide, hvad vi står for - og at vi står på mål for de produkter, som vi leverer. Vi vil ikke sælge noget, som vi ikke kunne se os selv købe, understreger Lasse Lindholm. - Kunsten er også at sige nej. Vi vil i et eller omfang også gerne have medindflydelse på, hvad kunden køber, i stedet for ukritisk at plukke ting ned fra hylderne. Vi vil gerne vide, hvad kunden skal bruge produktet til, og om vi eventuelt har et andet produkt, som kan løse opgaven bedre. Så vil vi meget gerne tage en snak om det, så vi kan kigge kunden i øjnene og sige, at de har fået det produkt, som de får mest glæde af.

Japansk kvalitet Seneste skud på stammen i produktlinjen hos Lindholm Maskiner er det japanske mærke BARONESS, som primært henvender sig til golfbranchen. Siden starten af 2016 har Lindholm Maskiner siddet eksklusivt på import af de japanske maskiner til det danske marked. Og den beslutning har brødrene fra Vissenbjerg ikke fortrudt. - Vi er kommet godt fra start. Maskinerne leverer - for at blive i jargonen - et knivskarpt resultat. Vi har nogle meget fine referencer, og det spreder sig som ringe i vandet. BARONESS fokuserer meget på kvalitet og stabilitet, akkurat som man kender det fra de japanske bilproducenter.

De sætter en stor ære i at producere tingene selv, og alt bliver kvalitetstjekket ned til mindste møtrik, siger Lasse Lindholm - Udfordringen for os, er at vi kommer med et japansk produkt, hvor alle andre produkter er amerikanske - på godt og ondt. Japanerne har en anden måde at bygge maskiner på og andre fokusområder, end amerikanerne har. Det er en smagssag, men faktum er, at de leverer nogle kvalitetsmæssigt meget stærke produkter, som samtidig er enkle og billige i service og vedligeholdelse, siger Lasse Lindholm, som også fremhæver, at de japanske maskiner er produceret til det våde og fugtige japanske klima, der minder meget om forholdene på de danske golfbaner. Det japansk producerede klippegrej, der til det europæiske marked håndteres af BARONESS’ datterselskab i England, spiller samtidig fint op til den filosofi, der ligger bag alle produkterne hos Lindholm Maskiner. - Vi mener, at de leverandører, vi har i dag, matcher det behov, som kunderne efterspørger. Vi bliver ikke tændte af store flotte maskiner, der er fyldt med elektronik, som har svært ved at klare det hårde danske klima og er vanskelige at reparere på klubbens eget værksted. Vi ser mere på funktionaliteten, hvad maskinen kan levere, og det resultat, der kommer ud af det, siger Lasse Lindholm. Læs mere om Lindholm Maskiner A/S på www.lindholmmaskiner.dk

En pErfEkt kombination

af styrke og effektivitet.

Nu er de kommet, de Nye G885 oG G85B GolfspriNklere

Den ultimative kombination af styrke og ydelse.

G885 og G85B har det kraftigste drejningsmoment af alle golfsprinklere på markedet. Det patenterede gear er så stærkt, at det forcerer alle forhindringer. Allerede når man har sprinkleren i hænderne og drejer på pop-up-tårnet, oplever man sprinklerens overlegne styrke og holdbarhed. Der er et stort udvalg af dyser, også bagdyse. Med Total Top Service har du i G885 tilmed adgang til magnetventil, spole og dekoder direkte fra toppen uden opgravning. G885 og G85B Golfsprinklere

www.danregn.dk - tlf. 56 72 52 00 - danregn@danregn.dk www.danregn.dk - tlf. 56 72 52 00 - danregn@danregn.dk

24

Greenkeeperen nr. 1 - 2018


Serviceaftale! Opnå et økonomisk overblik og sikkerhed

Vinterperioden er historisk set tiden, hvor de enkelte klubber gør regnskabet op og ser på, hvordan året er gået. Året 2017 har budt på mange udfordringer, som har bidraget negativt til klubbernes formåen. Samtidigt er maskinparkernes gennemsnitsalder efterhånden faretruende høje med stigende vedligeholdsomkostninger til følge. Gode råd er dyre, og der kan være mange bud på løsninger, men fælles for alle klubber er, at der ledes efter at kunne opnå et økonomisk overblik over maskinparken, således store uforudsete omkostninger undgås.

Kontinuerlig vedligeholdelse er altafgørende Det er alt andet lige billigere at vedligeholde frem for at reparere. Vedligeholdelse skal foretages løbende og består af daglig eftersyn og smørring. Eftersynet skal sikre, at der ikke er defekte lejrer eller slidte bøsninger, som userviceret ville kunne forårsage både endnu dyrere nedbrud, følgeskader samt forringet maskinfunktion – og i sidste ende, forringet værdi og forkortet livetid. ”I takt med klubbernes løbende besparelser ser vi oftere og oftere nedbrud på maskiner, som nemt kunne undgås” – udtaler Lars Rævsager – og fortsætter ”vi vil meget gerne hjælpe med at servicere kundernes maskiner”. I Danmark har Reesink Turfcare DK A/S historisk set mest fokuseret på salg af nye maskiner og naturligvis den service, der hænger sammen med garantiperioden. ”Tiden er inde til at sadle om og ændre fokus lidt” udtaler eftermarkedschef Thomas Nielsen og fortsæt-

ter: ”vi har markedets absolutte dygtigste teknikere, som alle kunder burde få glæde af – vi skal blot finde ud af hvordan dette gøres”.

Serviceaftaler Ideen om at tilbyde serviceaftaler er ikke noget banebrydende nyt. Konceptet har været kendt i mange år, men har ikke været udbredt i golfbranchen. ”Vi ønsker at kunne tilbyde kunderne et værktøj, som både skaber overblik og sikkerhed” udtaler Thomas Nielsen – og fortsætter ”et godt samarbejde er altafgørende for os, så selve aftalen kan skræddersyes efter den enkelte kundes ønsker” Ved at anvende en serviceaftale sikres det, at alle maskinerne er serviceret og gennemgået, således at risikoen for nedbrud og uforudsete reparationsomkostninger minimeres – og sikrer at maksimal maskinfunktion, herunder klipperesultat, og maskinværdi bibeholdes.

Mulighed for finansiering af serviceaftale En serviceaftale er naturligvis ikke gratis, men prisen herpå skal sammenlignes med klubbens totale serviceomkostninger. Det betyder, at det både er reservedele, hjælpemidler og arbejdsløn. Hertil skal naturligvis lægges en udefinerbar størrelse nemlig reduceret nedbrudstid. Selve omkostningen på en serviceaftale varierer en del fra maskintype til maskintype og naturligvis fra behov til behov, men ens for alle modeller er, at serviceaftalen kan finansieres sammen med maskinen. //

Foto: By MrSegui/www.shutterstock.com

Tid til refleksion

Nr. 4 - 2017 Greenkeeperen

25


// TEMA

Vand på fairways God dræning kræver mere end nedgravede rør For meget vand på fairways eller smattede fairways var hovedårsagen til, at 21 greenkeepere valgte at bruge tre kursusdage i januar på Sandmoseskolen. Her var dræning på programmet. Alle stod med de samme problemer: Dræn var ikke lagt dybt nok, dræn var ikke vedligeholdt og placeringen var ikke kortlagt. Alle havde stor fokus på de rørlagte dræn, men kun få var opmærksomme på, at øge jordens porøsitet for at sikre, at tyngdekraften kan ’trække’ vandet ned til drænene. I denne artikel vil jeg fortælle om de fire vigtigste principper for dræning af fairways: 1) afstrømning på overfladen 2) afløb fra overfladen 3) rørdræn og 4) betydningen af jordens struktur og tekstur.

AF ASBJØRN NYHOLT, NYHOLT APS

D

u kender det fra vinduet. Det begynder at regne. Dråben bliver hængende på glasset. Det vil sige, at den kraft som vandet binder sig ind til ruden med, er stærkere end tyngdekraftens træk i dråben. Det regner mere og dråben bliver større og pludselig begynder dråben at glide ned ad ruden. Man kan sige, at nu vejer dråben så meget, at tyndekræftens træk i dråben er stærkere end vandets bindingen ind til ruden. Dråben glider ned. Du skulle have denne lille historie med for at kunne fornemme, hvor stærk vand binder sig til overflader. Forestil dig så hvordan det er nede i jorden, hvor der er overflader til alle sider. Des mere vand der er (øget drændybde) og des mere porøs jorden er, jo lettere er det for tyngdekraften at trække vandet ned – ned mod drænet!

Afstrømning på overfladen I selve regnhændelsen løber vandet på overfladen. Der skal ikke meget hældning til før et lavere liggende område, skal tage imod store vandmængder fra omgivelserne. Mange fairways har et langt fald ned mod green. På denne måde bliver den sidste del af fairway og forgreen ekstra våde og det endda i et område med ekstra færdsel. De fleste lavtliggende områder er ikke ekstra våde, fordi de ligger lavt, men fordi området skal tage i-mod naboarealernes vand. Du skal derfor have vandet væk, inden det får lov til at løbe så langt.

Afløb fra overfladen Ret dig op og se ud over banen. Hvor løbet regnvandet hen? Gør vandet ’skade’ der, hvor det løber hen? Hvis den lange hældende strækning er over 50-70 meter, vil der typisk op-

Fordampning

Spilleflade Infiltration

Vækstlag Råjord Filtergrus

Grundvand

26

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Figur 1: Figuren viser en principskitse over vands bevægelse på en fairway. Vandet løber på overfladen i selve regnhændelsen. Rørdrænet nede i ca. 80 cm dybde har primært til formål at holde grundvandet nede, men kan også tage noget overfladevand, hvis du fylder drænkassen op med filtergrus. Tyngdekraften kan aldrig hive alt vandet ud af jorden. Den sidste optørring af spillefladen skal se ved fordampning. Figur: Asbjørn Nyholt.


Figur 2: Sandfangsbrønde skal helst føres op til overfladen, så de er lette at tilse i vintermånederne. Løber vandet som forventeligt? Måske er sandfanget i bunden af brønden fyldt op med bundfaldet silt og finsand, så fraløbet er blokeret. Det er en stor fordel at bruge lette dæksler, som er nemme at løfte. Dæksler kan fås med kunstgræs, hvis de skal kamufleres. Foto: Asbjørn Nyholt.

Figur 3: Hvor hurtigt vand kan lade sig infiltrere ned gennem vækstlaget og hvor meget vand, der fortsat vil være bundet i vækstlaget afhænger af, hvor tæt jorden er lejret. Vandet kommer ofte aldrig ned til drænene. På billede har grenkeeperen topdresset fairways konsekvent over en årrække. På denne måde har han opbygget en gradueret sandtop ovenpå den ellers lerholdige fairway. Foto: Asbjørn Nyholt.

samles så meget vand ved foden, at det kræver et tiltag. Måske vil det være let at lave sidefald på en del af strækningen, eller man kan grave et blødt tværgående trug, så vandet kan blive ledt ud til siden. Er drænkassen over røret fyldt op med filtergrus, vil en del af overfladevandet blive opfanget af drænkassen. Se figur 1. Er problemet meget lokalt, kan overfladevand ledes til en rist.

kittet af mindre jordpartikler) er brudt ned til enkeltkornstruktur. Tryk fra klippere og spillere komprimerer yderligere de øverste 7-10 cm af vækstlaget. Mange vækstlag på lerjord kan være lejret så tæt, at vandet slet ikke kan infiltrere ned gennem laget. I en moderat komprimeret lermuld vil vandet binde sig så hårdt i toppen af vækstlaget, at det markant går ud over spillekvaliteten.

Rørdræn

Dybdeløsning af vækstlaget afhjælper mange vandproblemer uden at lægge drænrør. Her er det dog altafgørende at jorden er bekvem tør – til den tørre side, nær du vertidræner med lidt bræk ca. 8 grader. Hvis ikke jorden er tør nok, opnår du ikke den ønskede krakelerende effekt. Du ælter blot jorden tættere sammen. Vertidræning i for våd jord (fra november til april) gør mere skade end gavn. //

For at opnå en tilstrækkelig tør overflade, skal rørdræn lægges ned i 70-90 cm dybde. Drænrør skal primært sikre, at grundvandet ikke stiger højere i den våde sæson end til et niveau svarende til drændybden, den helt klassiske dræning. For at øge muligheden for, at også overfladevand når ned til drænet, fylder man drænkassen op med filtergrus (0-4 mm) til underkant af vækstlaget. Når drænrøret graves ned lidt på sned af overfladens fald, vil det vand som løber på overfladen, blive fanget af drænkassen. Tilslæmning af drænrør kan stort set undgås, når du pakker røret med filtergrus. Vandet der strømmer til taber fart, når det når gruset og de fine partikler kommer ikke frem til drænrøret. Kommer der alligevel lidt silt og finsand med ind i røret, vil faldet på røret (3-5 ‰) sikre en vandstrøm, der fører partiklerne med frem til nærmeste sandfangsbrønd. Her mister vandet igen fart og finsandet vil falde til bunds i brønden. Sandfangsbrønde skal derfor tilses og renses årligt eller hver andet år.

Tekstur og struktur Jeg indledte artiklen med at fortælle om, hvordan vand binder sig til overflader og at denne kraft er stærk. De fleste vækstlag har lidt skade i anlægsfasen. Mulden er blevet komprimeret. De naturlige aggregater (knolde sammen-

MERE VIDEN OM DRÆNING • Video med Agnar Kvalbein, NGF http://www.sterf.org/sv • Temaartikler i Greenkeeperen 2012 Hvorfor dræner vi? Pakningsmaterialer Et livs erfaring med dræning Planlægning af dræning Dræning og lovgivning https://www.danskgolfunion.dk/artikel • Grønt Miljø 7, 2010 Drænet skal ligge dybt for at dræne nok http://www.grontmiljo.dk/ • Dansk Markdræningsguide, Seges • Dansk Standard DS 436

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

27


Foto: By Dean Clarke/www.shutterstock.com

Græsfrø til greens Hvad skal du efterså med i år? I skrivende stund raser vinteren. Efter et vådt efterår og en lun vinter vil græsset stå svækket, nu hvor vinteren falder sent. Når du nu læser artiklen, vil du allerede kende omfanget af skader forvoldt af barfrost eller snedække på jeres greens. Eftersåning kan derfor komme på tale hen i april, når jordtemperaturen er kommet op. I denne artikel har jeg listet græsfrøblandinger fra de fire leverandører af græsfrø til det danske golfmarked.

AF ASBJØRN NYHOLT, NYHOLT APS

V

iden skal bruges. Det gælder også viden om de forskellige græssorters egenskaber. Jeg vil derfor i denne artikel slå et lag for at du bruger resultaterne fra de uvildige afprøvninger af græssorter, når du skal vælge græsfrø.

Scangreen Den sydlige zone i Scangreen (www.scanturf.org) er tilpasset vores klimaforhold og er derfor at anbefale. Afprøvningen medfinansieres af STERF. Udover klimaet er det gode ved denne afprøvning, at der ikke sprøjtes. Du kan derfor finde oplysninger om graden af resistens overfor forskel-

lige svampesygdomme. Det gælder for Rosa sneskimme, hvor der skelnes mellem angreb som sommeren og om vinteren samt for Rød tråd. I skemaet på næste side har jeg skrevet SG (Scangreen) efter sortens navn, hvis den er testet her i Skandinavien. Som du kan se, er snart alle de solgte sorter testet på Scangreen. Det var de ikke for 10 år siden. Samarbejdet i STERF har skabt udvikling og tilgængelig viden. Husk nu at bruge den.

STRI I Storbritannien har de en lang tradition for at testet græssorter. I gennem mange år har STRI-listen, som vi kalder den, været den mest bruget kilde til viden om sorterne. Du kender måske det lille grønne hæfte Turfgrass Seeds 2018 fra STRI, UK som udkommer hver vinter. Man tager det med hjem fra udstillingen i Harrogate eller leverandørerne deler det ud. Den væsentligste forskel på de to sortsafprøvninger er, at klimaet ved Leeds er mildere end hos os og at forsøgsparcellerne sprøjtes i tråd med engelsk tradition. Så her kan du ikke hente nogen information om sortens modstandskraft overfor Rosa sneskimmel.

Frøleverandører I dag har vi fire leverandører af græsfrø til det danske marked. De to store er DLF (tidligere Prodana Seeds) og SeFigur 1: Viden skal bruges. Sortsafprøvning giver uvildig viden om de enkelte græssorters egenskaber. Informationerne fra vores egen afprøvning Scangreen, finder du på www.scanturf. org. På billedet ses en parcel, hvor der som noget nyt testes en blanding af rødsvingel og krybende hvene i Landvik, Norge. Foto: Asbjørn Nyholt.

28

Greenkeeperen nr. 1 - 2018


menco A/S. De har begge store forædlingshuse bag sig, DLF med egen dansk baseret forædling og Semeco med det hollandske Barenbrug bag sig. Det er to firmaer, der med betydelige salgsorganisationer og bredt produktsortiment kæmper om at være markedsleder.

tyske forædlingsfirma Deutsche Saatveredelung AG bag sig. Deres sortiment af græsfrø til golfbaner og den øvrige grønne Danmark er lagt ud på hjemmesiden med Ole Sams Falkenberg som kontaktperson.

ProGræs med Niels-Peter Jensen læner sig op ad sortimentet fra det svenske SW Horto. Det giver adgang til mange også nye sorter og blandinger med svensk sammensætning. DSV (tidligere Hunsballe Frø) har det store

Her finder du sammensætning af årets frøblandinger sammen med en mærkning, der fortæller hvordan de enkelte sorter ligger placeret på henholdsvis den engelske (UK) og den skandinaviske (SG) liste. //

Græsfrøblandinger til greens 2018

DSV

DLF

ProGræs

Semenco

www.dsv-froe.dk Alle oplysninger om blandinger ligger tilgængelige.

www.dlf.dk Alle oplysninger om blandinger ligger tilgængelige.

www.pro-graes.dk med oplysning om soter på: www.swhorto.dk

www.linds.dk Hvilke sorter der indgår i blandinger, ligger ikke tilgængeligt.

Blandinger med 100 % rødsvingel Rødsvingel -Turf 25 % Finesto S (Frl) SG**, UK 25 % Mirador (Frl) SG, UK 25 % Dorianna (Frc) UK 25 % EuroCrown (Frc) UK

Masterline Rødsvingel

Eagle

Bar Rescue

5 % Valetta (Frc) SG** 10 % Nikky S (Frc) SG, UK* 5 % Caldris S (Frc) SG**, 20 % Humboldt (Frc) SG, UK* 30 % Nigella(Frl) SG, UK* 30 % Cezanne (Frl) SG**, UK**

20 % Cezanne (Frl) SG**, UK** 20 % Amarone (Frl) 10 % Wagner 1 (Frc) SG, UK 20 % Nikky (Frc) SG, UK* 30 % Greensleeves (Frc) SG, UK*

20 % Barcrown Z (Frl) SG, UK** 20 % Barpearl Z (Frl) UK* 30 % Barlinius (Frc) SG**, UK** 30 % Musica Z (Frc) SG*, UK*

Masterline Green

Park Smaragd

Bar Superb

5 % Valetta (Frc) SG** 10 % Nikky S(Frc) SG, UK* 5 % Caldris S (Frc) SG**, 20 % Humboldt (Frc) SG, UK* 20 % Nigella (Frl) SG, UK* 25 % Cezanne (Frl) SG**, UK** 5 % Arrowtown (Ac) UK** 5 % Greenspeed (Ac) SG**, UK 5 % Manor (Ac) UK**

25 % Cezanne (Frl) SG**, UK** 30 % Nikky (Frc) SG, UK* 40 % Greensleeves (Frc) SG, UK* 5 % Manor (Ac) UK**

15 % Baroyal (Frl) SG 15 % Barpearl Z (Frl) UK* 30 % Barlinius (Frc) SG**, UK** 20 % Musica Z (Frc) SG*, UK* 10 % Barking (Ac) SG, UK* 10 % Heriot (Ac) UK*

Blanding med rødsvingel og alm. hvene Green -Turf 25 % Finesto S (Frl) SG**, UK 20 % Mirador (Frl) SG, UK 20 % Dorianna (Frc) UK 20 % EuroCrown(Frc) UK 15 % AberRoyal (Ac) SG**, UK

Blanding med Krybende hvene 100 % ikke blandet 007 DSB (As) SG**, UK** MacKenzie (As) SG*, UK*

Masterline Krybhvene 30 % Independence (As) SG** 40 % Cobra Nova S (As) SG*, UK** 30 % Declaration (As) SG**

100 % ikke blandet 007 DSB (As) SG**, UK** Luminary (As) SG** Declaration (As) SG** Cobra Nova (As) SG* Pencross (As) SG

Bar Triobent 40 % Ignite (As) SG**, UK* 30% Tigershark (As) SG* 30% Teeone (T1) (As) SG

100 % ikke blandet Foto: By Oleksandr Lytvynenko/www.shutterstock.com

Penn A4 (As) SG Crystal Blue Links(As) SG* Pure Distinction (As) SG** Declaration (As) SG**

Græsarter: Frc: Rødsvingel uden udløbere, Frl: Rødsvingel med korte udløbere, Ac: Almindelig hvene, AS: Krybende hvene. Sortsafprøvninger: (Scangreen, sydligzone Skandinavien) SG**: Top tre, SG*: Øverste tredjedel, SG: Ringeste to tredjedele. (Turfgrass Seeds fra STRI, UK) UK**: Top tre, UK*: Øverste tredjedel, UK: Ringeste to tredjedele. Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

29


// TEMA

Klar besked fra nyt forskingsprojekt

Undgå overfladeafstrømning efter sprøjtning med planteværnsmidler! Ifølge retningslinjerne for Integreret Planteproduktion (IPM) skal kemiske planteværnsmidler kun bruges når andre, først og fremmest forebyggende, tiltag ikke giver tilstrækkelig bekæmpelse af den aktuelle skadevolder. På golfbaner er forbruget af planteværnsmidler pr arealenhed betydelig lavere end ved dyrking af korn, kartofler, grøntsager og bær, men i efteråret sprøjter mange greenkeepere med svampemidler for at forebygge sneskimmel på greens. Foreløbige resultater fra projektet ‘Reduceret risiko for overfladeafstrømning og udvaskning af kemiske svampemidler fra golfgreens’ (2016-2018) viser, at sprøjtning medfører lille miljøbelastning, når greens har en god infiltrationskapacitet så overfladeafstrømning undgås. På arealer med komprimeret jord og ved store nedbørsintensiteter, samt ved gentagne perioder med frost og tø gennem vinteren, kan der derimod opstå høje koncentrationer af planteværnsmidler i vand, som løber af fra overfladen. Det er derfor vigtigt at sørge for en god infiltration og overholde etikettens krav om afstand til vandløb ved brug af planteværnsmidler.

AF TRYGVE S. AAMLID, MARIT ALMVIK, MARIANNE STENRØD, BERT SANDELL OG TROND PETTERSEN, NIBIO OG OVERSAT TIL DANSK AF KARIN NORMANN, NYHOLT APS

Billede 1. Lysimetrene (1 m x 2 m) til opsamling af drænsvand fra sandbaserede greens.

30

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Billede 2. Opsamling af overfladevand.


Billede 3. Fra etablering af forsøget i maj 2016. På halvdelen af parcellerne blev der udlagt rullegræs for at simulere ældre græs med mere filt. Resterne af parcellerne blev sået direkte, og her kan vi se, at vækstjorden med kompost havde en mørkere farve end vækstjorden med tørv. Overfladen på samtlige parceller havde en hældning på 5% for at kunne opsamle overfladeafstrømmet vand.

Projektet er finansieret af Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation (STERF), som er de nordiske golfforbunds fælles forskningsfond, og af det Norske Landbruksdirektorat gennem ‘Handlingsplan for bæredygtig brug af planteværnsmidler’. Forsøgsarbejdet udføres hos NIBIO Landvik ved Grimstad, mens koncentrationen af planteværnsmidler i vandprøver analyseres ved NIBIO Bioteknologi og Plantehelse i Ås. NIBIO Landvik har længe haft et lysimeteranlæg til måling af udvaskning af planteværnsmidler og næringsstoffer i drænvand (billede 1) og i efteråret 2015 blev dette anlæg udbygget til også at kunne opsamle overfladevand (billede 2). Det betyder bl.a., at alle parceller blev anlagt med 5% fald mod syd, hvilket anses for det maksimale fald på golfgreens (i praksis anlægges golfgreens sjældent med mere end 2 % fald, men større fald kan forekomme i andre typer af grønne anlæg). Vækstjorden var sandbaseret, men før det blev lagt i lysimeteranlægget blev sandet blandet enten med tørv eller have/ park-kompost (billede 3). Baggrunden for at bruge to typer af organisk materiale var, at tørv hidtil har været det mest almindelige at tilsætte til vækstjord på golfgreens, men at det er ønskeligt at bruge mere miljøvenlige og tørvfrie vækstmedier. Græsset blev etableret ved såning af en græsfrøblanding af kryphvene sorter eller ved udlægning af to år gammelt rullegræs med samme græssorter i maj 2016. I forsøget blev der brugt rullegræs for at se, hvordan filt i gamle græsplæner (billede 4) påvirker udvaskning og overfladeafstrømning af planteværnsmidler.

// fortsættes side 32 //

Forhandler produkter til professionel græspleje Græsfrø til: • Golf og sportsanlæg. • Kommuner og gartnere.

Gødningsløsninger, fast og flydende til: • Greens og teesteder. • Fairways og boldbaner.

Maskiner til Græspleje. Bla: • Værtikalskærer og såmaskiner fra Rotadairon. • Frontmonteret zeroturn klipper.

True Surface Brush ProGræs Hastrupvej 10 B 4621 Gadstrup Salgskontor tlf. + 45 16 19 00 66 Niels-Peter Jensen tlf. +45 24 27 17 87 E-mail; post@pro-graes.dk www.pro-graes.dk

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

31


// TEMA

Billede 4. Profiler af toplaget på parceller etablereet ved direkte såning (t.v.) og ved udlægning af rullegræs (t.h.). Filtlaget på parceller med rullegræs var 25 mm tykt.

Billede 5. Sprøjtning med Medallion på samtlige parceller i november.

I forsøget blev der brugt to sprøjtemidler, nemlig Delaro SC 325, som indeholder aktivstofferne protiokonazol og trifloksystrobin, og Medallion TL som indeholder fludioxonil (bruges i praksis som kontaktmiddel kort tid før sneen kommer, og som er det samme aktivstof, der er i Switch, som må bruges i Danmark). Begge midler er i Norge godkendt til sprøjning mod overvintringssvampe på græsarealer. I efteråret 2016 blev der sprøjtet med Delaro og Medallion henholdsvis den 25. oktober og 15. november (billede 5). Prøver af drænvand og overfladevand blev udtaget regelmæssigt frem til 20. marts 2017. Drænrørerne lå 40 cm under jordoverfladen og samlede vand op, som sivede ned igennem vækstlaget. De kemiske analyser af vandprøverne omfattede både aktivstoffer og deres vigtigste nedbrydningsprodukter. Nedbrydningsprodukterne er specielt vigtige efter sprøjtning med Delaro, da både protiokonazol og trifloksystrobin normalt har en halveringstid på blot 1-3 dage efter sprøjning i marken.

Foreløbige resultater fra det første forsøgsår 2016-17

Infiltration og overfladeafstrømning Den totale nedbør på Landvik fra første sprøjtning den 25.oktober 2016 til de sidste vandprøver blev taget den 20. mars 2017 var 601 mm. Af denne nedbør blev 91 % genfundet som drænvand og kun 3% som overfladeafstrømning. Græstæppet havde med andre ord meget god infiltrationskapacitet og overfladeafstrømning blev hovedsagelig registreret i perioder, hvor jorden var helt eller delvis fros32

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

sen. Undtagelsen var perioden 5-15.november, hvor der på trods af frostfrie forhold i jorden alligevel var en vis overfladeafstrømning. Den 5.november blev der sat ny døgnrekord for Landvik med 147 mm nedbør, delvis som regn og delvis som snø. Hvad der skete med de sidste 6 % af nedbøren mellem 25.oktober og 20.marts (totalt 36 mm) har vi ingen viden om, men størstedelen af vandet forsvandt sandsynligvis som fordamping fra bladene i milde perioder sent om efteråret og igennem vinteren. Fordelt på tre perioder var der ialt 30 dage med snedække denne vinter.

Fund af aktivstoffer og nedbrydningsprodukter Tabellerne 1 og 2 viser den maksimale koncentration af aktivstoffer og deres nedbrydningsprodukter, som blev påvist i drænvand og overfladevand sammenlignet med de norske Miljøfarligheds-grænser (MF), som er udarbejdet gennem ‘Jord- og vandovervågning i landbruget’ (JOVA). MF-grænserne er beregnet i samarbejde med EU’s vanddirektiv og angiver den højeste koncentration, som anses for acceptabel, hvis vandlevende organismer ikke skal beskadiges. Ved sprøjtning med protiokonazol er det værd at bemærke, at nedbrydningsproduktet ‘destio’ er giftigere end det oprindelige aktivstof. Nedbrydningsproduktene af trifloksystrobin og fludioxonil er derimod mindre giftige end de oprindelige aktivstoffer. // fortsættes side 34 //


The Iconic Collection Kun det bedste til dit græs

B

Seaweed Juice For Turf

BIo o

oT

g

NT

PLA

R TuRF

R

andre eje gtig pl y d e r æ il b ukter t d o r ir ways! p a l F a i g c e o sp es ens, Te af Gre

Fo

RE

NATuRAL BuILD

Biostimulant Natural Root Builder

N

Documented Independent Research

ER

E S SE N

o IL

•T

+ 94

JuICE

PENDE

gRoW

TH

Mu STI LA

DE

NT

AWEED SE

NT

AL PL A TI

RESEARCH

g u L AT o

Plant Growth Regulator

n! en ve l i t 88 Ring 0 64

30 8 eder: Jens P 26 78 0 55 3 : n a J 72 22 40 17 : e n r 67 Bja 9 74 40 5 : n e t Cars

www.emarker.dk

TourTurf® er et registreret varemærke tilhørende E. Marker A/S.

AgEM

EN

T

AN

R

RITI

oN

D

*

uT

MINIMuM Minimum Pesticide Management

Essential Plant Oil Technology

RAIN

RAIN

* * *

uMENTE oC

T

Y

g

B

PE S TI CI

D

INP u T

LOW Input Nutrition

HNoLog

EN-u

N

Y

NS

N

o

N

F

LEAF

g

uCTIo

RE

Green-Up

N

Y

PE C

ED

80%

USE Spring/Autumn

EC

Spil sammen med miljøet

DEW *

80%DEW Reduction

LoW

TuMN

S THE u

P

UV Absorber

Au

ST

SoRB

ER

1

Extreme DEW Dispersal

RI N g

uSE

IN

IN

Natural Green Colour

AB

SP

SPERS

AL

T I N TE ES

Best in test in the US

*

TR E ME

M

LouR

uV

ZERO Water Repellency

DI

DENIN

Winter Hardening

Balanced Nutrition

DEW

Rainfast within 4 Hours

NTER

DE

gREEN

Save 30%Water

ELLE

NC

AR

*

TuRAL NA

W AT E R

RITIo

EX

ZERo EP

uT

WI

IN

WAT E R

N

4

I

HouRS

Rainfast within 30 Minutes

R

ETTIN

100% Complete Rewetting

Co

S AV E

R

R

EW

u L AT I o

4 Formulations

30%

ANCE

ST W

* * *

100%

4

RM

Surface Penetration

PLET

E

oM

T R AT I

AL

FA

NuTES

H

Penetration Max Effect

NE

* * *

* Fo

FECT

PE

EF

Leaf Max Uptake

D

R FA C E

N

MAX

Su

Fertilizer Max Effect

30

MI

TA K E

I

TH

T R AT Io

NE

Leaf Uptake After 1 Minute

ICIE

uP

NC

ST W

IN

Leaf Penetrate Technology

FF

MAX

FA

TH

ER

MIN TE u

LEAF

TILIZ

MAX E

1

ER

ER

TAKE A FT

LPT

uP


Foto: By Tim UR/www.shutterstock.com

// TEMA

Handelspreparat / sprøjtedag

Aktivstof

Delaro SC 325,

Protio-konazol

25.okt

Trifloksy-strobin

Medallion TL, 15.nov

Genfundet aktivstof eller metabolit

MF-grænse

Maksimal værdi påvist

Prøve-dato

Vækstmedie med højeste koncentration

µg/L

Fludi-oksonil

Protiokonazol

0.74

0.009

5 Nov.

Kompost

Metabolit: Destio

0.030

0.020

27 Oct.

Kompost

Trifloksystrobin

0.10

0.004

27 Oct.

Kompost

Metabolit Trifloksystrobin-syre

64

15

15 Nov.

Kompost

Fludioxinil

0.5

0.016

5 Nov.

Kompost

Metabolit CGA 192155

100

5.2

28 Dec.

Tørv

Tabel 1. Maksimal koncentration af svampemidler i drænvand i perioden 25.okt 2016 – 30.marts 2017 sammenlignet med de norske Miljøfarlighedsgrænser (MF-grænser).

Handelspreparat / sprøjtedag

Aktivstof

Delaro SC 325,

Protiokonazol

25.okt

Trifloksy-strobin

Medallion TL, 15.nov

Genfundet aktivstof eller metabolit

MF-grænse

Maksimal værdi påvist

Prøve-dato

Etableringsmetode med højeste koncentration

µg/L

Fludioksonil

Protiokonazol

0.74

0.0008

20. marts

Rullegræs

Metabolit: Destio

0.03

2.9

15. nov

Såning

Trifloxystrobin

0.10

3.9

15. nov

Rullegræs

Metabolit Trifloksystrobin–syre

64

13

28. dec.

Rullegræs

Fludioxinil

0.5

5.0

7. dec.

Rullegræs

Metabolit CGA 192155

100

10.3

28. Dec.

Rullegræs

Tabel 2. Maksimal koncentration af svampemidler i overfladeafstrømmet vand i perioden 25.okt 2016 – 30.marts 2017 sammenlignet med de norske Miljøfarlighedsgrænser (MF-grænser).

Tabel 1 viser, at de maksimale målte koncentrationer i drænvand var langt under MF-grænserne for samtlige aktivstoffer og nedbrydningsprodukter. Dette understøttes af tidligere studier i lysimeteranlægget på Landvik (Aamlid 2014) og viser, at sprøjtning med svampemidler i græsdække medfører en lille miljørisiko såfremt vækstjorden indeholder minimum 1 % organisk materiale, og at nedbøren trækker ned i jorden og ikke render af på overfladen. At koncentrationerne i drænvandet generelt var noget større fra greens med kompost end fra greens med tørv i vækstmediet kan delvis skyldes at glødetabet i de to vækstmedier var henholdsvis 1.0 og 1.2 %. Hertil kommer, at der for nogle svampemidler er påvist en stærkere binding til organisk materiale ved lav end ved høj pH. I dette forsøg var pH i greens med iblanding af tørv og kompost i vækstjorden henholdsvis 5.5 og 6.5. I vand, som løb af fra overfladen, var koncentrationen af

34

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

svampemidlerne trifloksystrobin og fludioxonil, samt metabolitten protiokonazol-destio, højere end de respektive MF-grænseværdier (tabel 2). Både efter sprøjtning med Delaro og Medallion blev de højeste koncentrationer påvist i forbindelse med kraftige nedbørs-episoder 2-4 uger efter sprøjtning. Til trods for at der ikke var sikre forskelle i mængden af overfladevand var koncentrationen større i vand fra ‘ældre greens’ etableret med rullegræs end fra ‘yngre greens’ etableret ved såning.

Konsekvenser for plejen af grønne anlæg Resultatene er foreløbige og forsøget bliver nu gentaget i sæson 2017-18. Resultaterne fra første forsøgsår er dog så tydelige, at der er grund til at opfordre alle, som bruger planteværnsmidler til at gøre, hvad de kan for at undgå overfladeafstrømning til dræn eller vandløb efter sprøjtning. På golfbaner og andre grønne anlæg betyder dette, at man skal holde jordens infiltrationskapacitet ved lige ved regelmæssig lufting og topdresning.


Foto: By Ollyy/www.shutterstock.com

Vores kompetencer - din styrke

• Græsfrø • Gødning • Plejeprodukter Din konsulent: Per Knudsen – mobil: 4011 9505 www.dlf.dk – tryk på “plænegræs/gødning”

Efter forskrifter om planteværnsmidler er der i Norge et generelt krav om, at planteværnsmidler ikke må anvendes nærmere end 3 m fra åbent vand. Dette krav er ret liberalt, og mange planteværnsmidler har strængere krav på etiketten. Etiketten for Delaro siger for eksempel, at præparatet ikke må anvendes nærmere åbent vand end 10 m. En af grundene til at vi i dette forsøg påviste så store koncentrationer i overfladevandet var sandsynligvis, at der ikke var nogen bufferzone mellem greens og opsamlingsrenderne. Dette er et detalje, som er vigtig at tage med ved fortolkning af resultaterne.

Følg os på facebook og bliv opdateret på professionel pleje af golfbaner. Søg efter: DLF plænegræs

Vejen til en grøn fremtid www.rts.dk

I JOVA-programmet (www.nibio.no/jova) overvåges planteværnsmidler i vandløb i udvalgte nedbørområder med intensiv jordbrugsproduktion. I sådanne områder gøres der generelt fund af både ukrudts- og svampemidler i vandløb igennem hele sprøjtesæsonen og der er påvist 15 forskellige planteværnsmidler i én og samme vandprøve i sprøjtesæsonen. I gennemsnit gøres der fund over MF-værdien i 20 % af de analyserede prøver (Bechmann et al. 2017). //

En grøn frEmtid... GREEN, Teested, bunker, driving

range, forgreen, FAIRWAY, pot bunker, rough...

Bliv grEEnkEEpEr hos os

Litteratur Aamlid, T.S. 2014. Fungicide leaching from golf greens – a synopsis of Scandinavian studies. STERF Popular Scientific Articles, December 2014. www. sterf.org, Bechmann, M., Stenrød, M., Greipsland, I., Hauken, M., Deelstra, J., Eggestad, H.O., Tveiti, G. 2017. Erosjon og tap av næringsstoffer og plantevernmidler fra jordbruksdominerte nedbørfelt. Sammendragsrapport fra Program for jord og vannovervåking i landbruket (JOVA) for 1992—2016. NIBIO Rapport Vol. 3 Nr. 71.

EllEr uddan dig til mEllEmlEdEr Læs mere om vores uddannelser og AMU-kurser på www.rts.dk eller scan koden. Roskilde Tekniske Skole Vilvorde Køgevej 131 4000 Roskilde 46 300 400

Danmarks største jordbrugsskole med masser af arbejdsmarkeds- og erhvervsuddannelser inden for alle grønne fag.

Roskilde Tekniske Skole

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

35


// ØVRIGE

Vind et fire ugers praktikophold på unikke St. Andrews Old Course, Skotland, der vil styrke dine kompetencer og fremme din karriere som greenkeeper Er du greenkeeper under uddannelse eller har du netop færdiggjort din uddannelse i år 2017? Så har du nu chancen for at styrke dine kompetencer, få en oplevelse for livet og tilføje et enestående punkt til dit CV. Dyst mod de bedste greenkeeperelever i Danmark om at blive Toro Student Of the Year 2018 og accelerér din karriere. AF PER BANG, FREELANCEJOURNALIST FOR MASKINER UNDER BROEN

M

ed titlen som Toro Student Of the Year følger et fire ugers sponsoreret praktikophold ved unikke St. Andrews Links Trust i Skotland. Praktikopholdet er sponsoreret af Reesink Turfcare DK A/S, dansk enedistributør af Toro-maskiner til professionel græspleje, der efter seks succesrige år med Toro Student Of the Year-programmet har besluttet at gentage succesen i år 2018. I år 2012 løb Finn Nielsen med titlen, herefter Mikael Henriksen i år 2013, Gediminas Rudokas i år 2014, Jesper Bentsen i år 2015, Jarl Jørgensen i år 2016 og senest løb Joen Petersen med titlen i år 2017. Dette betød, at Joen kunne se frem til et prestigefyldt praktikophold på St. Andrews Links, Skotland, i efteråret år 2017.

En oplevelse for livet I over 25 år har de i Storbritannien kørt ”Toro Student Of the Year”-programmet, og med de sidste seks års succes i Danmark fortsættes samarbejdet, hvor de danske grønne fagskoler, Vilvorde og Sandmosen, sammen med Danish Greenkeepers Association (DGA) tilbyder denne unikke mulighed med finansiel støtte fra Reesink Turfcare DK. For en ambitiøs greenkeeperelev er det en oplagt mulighed at deltage i konkurrencen, hvad enten det er under eller umiddelbart efter afsluttet skoleuddannelse fra Vilvorde eller Sandmosen. Vinderen tilbydes et fire ugers praktikophold på det verdenskendte skotske golfanlæg, der er helt uden sammenligning og giver en oplevelse for livet, en masse erfaring, et større netværk og meget mere. ”DGA er glade og stolte over, at vi endnu en gang, i sam36

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

arbejde med Reesink Turfcare DK, har muligheden for at være med til at sende en greenkeeperelev på et fire ugers praktikophold på ”The Home Of Golf”, St. Andrew Golf Links. - Det er virkelig en ”Once in a lifetime”-oplevelse, som enhver, der har muligheden, bør gribe. Fire uger, hvor du vil indgå i et team af passionerede medarbejdere, opleve den britiske tilgang til greenkeeping, deltage i forberedelserne til – og under – Dunhill Links Championship, hvor finalerunden, traditionen tro, spilles på ”The Old Course”. Samt en masse socialisering og opbygning af netværk, som kan være altafgørende for din professionelle fremtid. - Ikke mindst vil du kunne udbygge dit CV med ”Toro Student Of the Year”, som beviseligt er med til at åbne døre for dig i fremtiden” udtaler formand for DGA, Jesper Kristensen, chefgreenkeeper i Værløse Golfklub og fortsætter: ”DGA sidder i dommerkomiteen, som bedømmer ansøgninger, sammen med en repræsentant fra GAF, en Chefgreenkeeper og en repræsentant fra DGU. Dommerkomiteen er uvildig og vil vælge den kandidat, som fremstår stærkest, ikke kun fagligt, men også mest ambitiøs og som komiteen finder, vil være en værdig repræsentant for danske greenkeepere.”

Den absolut vildeste oplevelse i min karriere ”Da jeg ankom til St. Andrews, blev jeg efter indkvarteringen vist rundt nede på Old Course. Det var helt surreali-


stisk endelig at være der og opleve verdens mest berømte golfbane med sine egne øjne. Første uge var jeg med til at klargøre banerne under Alfred Dunhill Links Championship på Old Course. Det var en vildt fed uge og en meget spændende og lærerig oplevelse. - Det var fire rigtig gode uger, hvor jeg har fået et helt nyt perspektiv på dansk greenkeeping. Jeg vil helt klart opfordre andre til at kæmpe for at vinde Toro Student Of the Year prisen og derved opholdet og oplevelsen på St. Andrews. Mit bedste råd er, at de bare skal satse hele butikken. Hvis det er det, de vil, så er det muligt! - Der er ingen tvivl om, at dette ophold har åbnet nogle døre for mig, og det er den absolut vildeste oplevelse i min karriere. Jeg har helt sikkert fået en hel masse med fra opholdet, især langt mere respekt for danske greenkeepere. En kæmpe tak til Reesink Turfcare DK og Toro Student Of the Year komiteen for at give mig denne unikke mulighed. Også en stor tak til St. Andrews og Gordon Moir for en uforglemmelig oplevelse!” Beretter Joen Andersen Petersen, Toro Student Of the Year 2017. Du kan læse mere om Joens oplevelser med opholdet på St. Andrews på Reesink Turfcare DKs hjemmeside, www. reesinkturfcare.dk.

Til glæde for alle ”Vores danske Toro Student Of the Year program har i de forgangne seks år både udviklet de heldige prismodtageres professionelle netværk og understøttet deres personlige stræben efter at løfte karrieren til nye højder. Begge elementer var fra start defineret som en del af formålet med prisen, og flere prismodtagere har efterfølgende bevist, at de er gjort af et stof, der også kan åbne døren til en chefstilling.” Udtaler Carsten Brandt, administrerende direktør for Reesink Turfcare DK, og fortsætter: ”Netværk er etableret, venskaber er opstået og flere tidligere Toro Student Of the Year prismodtagere har ”igenigen” lagt vejen forbi St. Andrews, enten på en ferie eller i forbindelse med et job som frivillig greenkeeper til en af de større turneringer. Det er min opfattelse, at greenkeepere i Danmark er meget dygtigere, end de selv tror, og klare meldinger fra bl.a. Gordon Moir viser netop, at danske greenkeepere både har de faglige redskaber og de personlige egenskaber i orden hjemmefra. - Vi tager nu hul på det syvende år med Toro Student Of the Year, og jeg glæder mig over, at samarbejdet med

// fortsættes side 38 //

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

37


// ØVRIGE

DGA, Vilvorde, Sandmosen, dommerkomiteen og St. Andrews består og er en positiv oplevelse for alle de involverede – jeg kan ikke ønske mig mere, men vil blot tilføje en opfordring til at alle, der opfylder nomineringskriterierne, sender en ansøgning ind i år.”

Hædersprisen

Nomineringskriterier For at komme i betragtning til den ærefulde pris ”Toro Student Of the Year 2018” skal du være greenkeeperelev på overbygningen af greenkeeperuddannelsen ved enten Vilvorde eller Sandmosen med svendeprøve i enten år 2018, 2019 eller 2020 eller greenkeeper, der afsluttede uddannelsen det foregående år.

Toro-stipendiet består af et fire ugers praktikophold og arbejde på St. Andrews Links i Skotland. Her vil vinderen indgå i den daglige drift sammen med det resterende greenkeeperteam, og han/hun vil ydermere opnå uvurderlig viden og erfaring i drift samt pleje på verdens mest anerkendte golfanlæg, hvilket Gordon Moir, der er Director of Greenkeeping på St. Andrews Links, beretter om:

Det vil sige, at du som minimum skal have gennemført uddannelsen på assistentniveau i kalenderåret 2017. Du kan enten indstilles til prisen af dit uddannelsessted, af din arbejdsplads/arbejdsgiver eller du kan indstille dig selv. Er du den heldige vinder, skal din arbejdsgiver kunne give dig fri og evt. løn i perioden for opholdet. TSOY kompenserer ikke lønudgifter m.v. under opholdet.

“St. Andrews Links have thoroughly enjoyed working with Reesink Turfcare DK these past six years. Recently we've been fortunate to get the student over in time to help at the Alfred Dunhill Links Championship where they have assisted in preparing the course for a European Tour event while gaining some knowledge of what is required in staging such a tournament.

Kandidater til prisen vil blive vurderet ud fra deres individuelle evner og faglige kompetencer, forståelse for jobrollen, personlige udvikling samt bevidsthed om industrien – og ikke deres jobtitel. Dommerkomiteen vil tilstræbe, at alle kandidater har lige chance for succes. Du skal være ansat og bosiddende i Danmark og helst have gode engelskkundskaber.

- The students who have come to St. Andrews have been a pleasure to work with and we have followed their careers with interest afterwards through social media. All of them have made friends for life with some of the St. Andrews staff and many of them have returned to visit in subsequent years.

En dommerkomite vil forestå tildelingen af prisen ”Toro Student Of the Year 2018”. Denne komite vil bestå af fire personer, herunder en repræsentant fra DGA, en repræsentant fra Dansk Golf Union, en chefgreenkeeper og en golfmanager. Ud fra alle nomineringer, der opfylder kriterierne, vil dommerkomiteen udvælge i alt fem kandidater til at indgå i et finalefelt. Alle fem kandidater inviteres til en finale, der finder sted d. 30. august 2018 ved Europa Tour turneringen ”Made in Denmark” i Silkeborg Golf Klub, hvor vinderen findes ved en individuel interviewrunde af finalisterne.

- We always try and provide them with a variety of experiences when they are here by having them spend time on each of our courses and visiting others in the area. - This is an arrangement which works both ways as their enthusiasm and thirst for knowledge can have a positive effect on the St. Andrews staff.” Alle omkostninger forbundet med Toro-stipendiet afholdes af sponsoren Reesink Turfcare DK. Din løn afholdes dog af din arbejdsgiver i perioden for opholdet. Til alle finalister gives der et års gratis medlemskab af DGA med virkning fra udløbsdatoen af det eksisterende medlemskab.

Sådan deltager du Du kan hente et nomineringsskema på www.reesinkturfcare.dk/toro-tsoy/, hos skolerne Vilvorde og Sandmosen eller ved DGA – kun disse skemaer er gyldige. Deadline for deltagelse i konkurrencen er d. 5. maj 2018. Det udfyldte nomineringsskema skal sendes til: Danish Greenkeepers Association, DGA – Kirkedalsvej 6, 8732 Hovedgård. Att.: Vibeke Jensen. Nomineringsskemaet kan også scannes ind og sendes på e-mail til dgf@greenkeeper.dk. //

38

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Foto: By amenic181/www.shutterstock.com

Hvordan vælges du?

Vinderen af finalen vil blive udnævnt ”Toro Student Of the Year 2018”. Det er en internationalt anerkendt titel, der udover hæderen og diplomet medfører Toro-stipendiet som belønning.


 


// ØVRIGE

Det er IKKE aprilsnar:

Lübker Golf genåbner Som ét af Danmarks bedste golfanlæg er Lübker Golf Resort klar til at tage imod både tidligere og nye medlemmer fra den 1. april

AF JENS CHRISTENSEN

D

er er godt nyt til medlemmerne af den konkursramte Lübker Golf Club og stedets mange greenfeegæster, der ikke behøver at frygte for mulighederne for at spille golf i 2018 på ét af Danmarks absolut bedste golfanlæg. Da Lübker Golf Club i januar måtte indgive konkursbegæring, betød det en midlertidig lukning af golfanlægget, mens resten af resortet med wellness, fitness og restaurant derimod kunne fortsætte driften uafhængigt af golfklubben. Men nu gør Lübker Golf Resort klar til at tage imod både tidligere og nye medlemmer og greenfeespillere, når golfsæsonen indledes omkring den 1. april. Og det er ikke aprilsnar.

2018 bliver et mellemår Det er resortejer Carl Aage Nielsen, der har besluttet at genåbne golfanlægget for spil - foreløbig i hele 2018-sæsonen. Det vil ske i privatregi af Lübker Golf Resort, der er parat til at udstede DGU-medlemskort til medlemmerne af den tidligere golfklub.

Beslutningen er truffet, efter at medlemmerne af alle tre grundejerforeninger i resortet har vedtaget en sammenlægning af foreningerne. Dette var en forudsætning for, at resortet i samarbejde med en intern nedsat arbejdsgruppe blandt grundejerne kan arbejde videre på færdiggørelse af en ny frivillig resortaftale, som skal sikre en videreudvikling af resortet. - Målet på længere sigt er at arbejde for en ny foreningsdrevet golfklub på stedet, men 2018 bliver et mellemår, hvor det er resortet, der driver golfanlægget med assistance fra en styregruppe bestående af medlemmer fra den tidligere golfklub inclusive formanden Thomas Kylling og Morten Thuen fra proshoppen, siger Carl Aage Nielsen, der appellerer til opbakning fra klubbens medlemmer.

Samme kvalitetsniveau - En succesrig drift af golfanlægget i 2018 forudsætter opbakning fra såvel tidligere medlemmer af golfklubben som

Lübker-banens 27 huller blev i åbningsåret - 2008 kåret som verdens bedste nyanlagte golfbane udenfor USA.

40

Greenkeeperen nr. 1 - 2018


Der er grund til at hejse flagene igen i Lübker Golf Resort, fordi den truende lukning af golfanlægget er afværget.

hus- og grundejere i resortet. De skal blot gentegne deres medlemsskab i den private klub på de samme økonomiske betingelser som hidtil, og så skal vi have igangsat arbejdet med dels at rekruttere nye medlemmer, dels at skaffe sponsorer og arrangementer, så det er muligt at sikre økonomien og opretholde det høje kvalitetsniveau, som både medlemmerne og greengæsterne har været forvænte med, forklarer Carl Aage Nielsen, der fortsætter: - Fra resortets side glæder vi os først og fremmest over, at vi nu har mulighed for at komme videre. Vi vil derfor fokusere vores kræfter på at skabe et rigtigt aktivt og økonomisk bæredygtigt resort - i samarbejde med den store majoritet af positive og konstruktive hus- og grundejere.

Konkusbegæring Det så ellers sort ud for resortets golffremtid, da Lübker Golf Resort den 30.december 2017 modtog meddelelse fra bestyrelsen i Lübker Golf Club om, at klubben havde effektueret afskedigelse af alle klubbens medarbejdere, lukket baneanlægget for spil og indgivet konkursbegæring til Skifteretten i Randers. Klubben havde lejet anlægget med driftsbygninger, maskinpark og klublokaler, som således blev tilbageleveret. Golfklubben traf beslutningen i konsekvens af en afstemning i én af resortets tre grundejerforeninger den 29. december. Gennem årene havde golfklubben haft meget store udfordringer med at opnå det fornødne indtægtsgrundlag til at kunne drive golfanlægget rentabelt. Det var især medlemsopbakningen, særligt fra resortets grund- og husejere, der havde havde været den største udfordring.

Til august er i 10 år siden, at den berømte golfbanearkitekt Robert Trent Jones Jr. skabte 27 huller i Lübker Golf Resort.

Ekstra millionstøtte Der var ellers fra resortets side gennem en længere årrække arbejdet hårdt for at finde frem til en ny resortstruktur, som dels kunne styrke indtægtsgrundlaget for golfklubben tilstrækkeligt og dels skabe det fundament, som en væsentlig udbygning af resortet med nye boligenheder, faciliteter og aktiviteter ville kræve. I løbet af denne proces ydede Carl Aage Nielsen på forskellig vis golfklubben ekstra årlig millionstøtte på både indtægts- og udgiftssiden. Udover at beholde betydelige vedtægter, som ellers skulle have ligget i resortets selskaber, har golfklubben alene betalt en meget besked leje for golfanlægget. På trods heraf kunne golfklubben ikke vedligeholde bygninger, anlæg og maskiner i fornødent omgang, og samtidig oparbejdede den en betydelig milliongæld til resortet. Heldigvis kunne resortets grund- og husejere, efter en stribe af ekstraordinære generalforsamlinger, blive enige om en sammenlægning af de tre grundejerforeninger med dertil tilpassede indtægter, og dermed blev banet vej for for genåbningen af golfanlægget. Det betyder, at chefgreenkeeper Spencer Lloyd-Pye og hans medarbejdere kan kan begynde at forberede golfbanen til den nye sæson, så snart frosten går af jorden. // Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

41


Danmark er drivvådt Sådan skrev DMI den 3. januar 2018. Ifølge DMI blev efteråret det mest regnfulde i 33 år. I 2017 fik 80 kommuner mere end deres forventede års-nedbør, mens kun 18 fik mindre. Den samlede nedbør på landsplan endte på 849 mm, og det gør 2017 til det 10. vådeste år DMI har registreret, siden 1874. Hvad tænker greenkeeperne her i kølvandet på år 2017?

AF KARIN NORMANN, NYHOLT, APS

Kristian Nielsen, Hvalpsund Golfklub Havde I problemer med vand i 2017? Vi har Ikke haft de store problemer. Banen ligger på sandjord og greens er opbygget efter USGA principperne. Greens er drænet til faskiner, men ellers har vi kun 3 dræn på hele banen. I 2017 har banen været dejlig grøn og vi har kun brugt den halve mængde gødning. Så jeg har jo egentlig gået og hygget mig lidt. Jeg ved godt, at andre har været hårdt ramt. Vi har dog et par skovhuller med skygge, hvor overfladen er lidt klistret og så har vi nogle pytter på fairways. Modsat er vores bane meget udsat i de tørre somre. Hvis vi er rigtig uheldige, bliver den helt brændt af og gul. Hvad vil I gøre for at afhjælpe situationen? På skovhullerne, hvor vi har fedtede overflader, vil vi lave en hurtig prikning, dresse og efterså, så regner jeg med, at vi får bragt greens videre herfra. På fairway vil vi prikke ned til 8 cm dybde for at få en mere tør overflade. Samtidig får vi også jævnet fairways, da de er lidt ujævne, da vi altid kører i samme retning med fairwayklipperen. De steder, hvor vi har haft pytter, vil vi prøve at gå ned til 70 cm dybde med trykluft, for at se om vi kan få en god effekt af det. Det har jeg ikke prøvet før, så det bliver spændende at se, hvad det kan give.

42

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Får det konsekvenser for åbning 2018? Lige nu står græsset og piver. Det mangler gødning, men jeg tror, det kommer sig hurtigt. Ellers kan jeg ikke se, at det får de store konsekvenser for åbning 2018 her hos os.

Mads Høgh, Juelsminde Golfklub Havde I problemer med vand i 2017? Ja, vi har haft store udfordringer med vand. Vi lukkede banen fra september af og vi har ikke spillet på den siden. Vi har stort set haft vand alle steder på banen, med undtagelse af greens, som er opbygget efter USGA principperne. Vores bane ligger på en klump af blåler, det er bl.a. det, der giver os de store udfordringer. I 2016 var bag 9 helt tør sidst i september. I 2017 var banen helt uspillelig. Hvad gjorde I for at afhjælpe situationen? Allerede før sommerferien kunne vi se, at det ville gå galt. Så vi begyndte at grave kanaler i roughen på bag 9. Banen er ikke drænet. De dræn, der ligger, er gamle lerdræn helt

// fortsættes side 44 //

Foto: By Michele Paccione/www.shutterstock.com

// TEMA


Specialisten på græs- og kunstgræspleje

Super 500/600

VERTIKALSKÆRER, OPSAMLER & SLAGLEKLIPPER

Flere modeller Ring nu for demo

på 32 50 29

02

TERRA CLEAN TERRA RAKE TERRA BRUSH TERRA SPIKE DYBDELUFTER MEGA TWISTER LØVBLÆSER

Kører bl.a. på Brøndby Stadion

Terra Float

1.6m Overfladelufter. Især velegnet til stadions, idrætsanlæg eller golfbaner, hvor der ønskes en hurtig overfladeluftning. Kan monteres “spiker” eller såkasse.

For mere info og demo kontakt: Salgschef DK Boye Thomsen Jylland og Fyn tlf.: 40 30 12 12 bth@svenningsens.com

Salgskonsulent Jacob Aakjær Sjælland og Bornholm tlf.: 23 25 02 02 jaa@svenningsens.com

Terra Spike XD8

Dybdelufter 27,5 cm. Markedets hurtigste dybdelufter op til 7900m2/t v. 13cm hulafstand. Dybde + vinkel stilles uden brug af værktøj.

Traktorer Græsklippere Gravemaskiner Læssemaskiner Fejemaskiner Saltspredere El-biler

Maskiner til den professionelle bruger Kastrup Tlf.: 32 50 29 02

Skanderborg Tlf.: 86 52 42 11


// TEMA

tilbage fra tiden, hvor jorden var landbrugsjord. Vi prøvede også at være på forkant med situationen ved at spule og rense en del af de gamle lerdræn.

Får det konsekvenser for åbning 2018? Helt klart. Efter planen skal vi åbne sidst i marts. Lige nu kan jeg dog ikke se, hvordan vi kan det. Jorden er helt flydende. Jeg satte en elektronisk vandmåler op første november og fra november til februar har vi fået 300 mm nedbør. Det er meget. På fairway har vi ikke klippet græs siden september, så vi har i dag 15 cm græs. I øjeblikket ser det ud til at blive en langsom start vi får i 2018. Hvilke overvejelser gør I jer nu? Får nogle år tilbage begyndte vi at topdresse fairway med sand. Så længe vi har økonomi til det, vil vi fortsætte med det. Det er dog et langsigtet projekt, før vi ser resultater af arbejdet. Der ud over skal vi også have drænet særlige områder.

44

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Henning Christiansen, Nordborg Golfklub Havde I problemer med vand i 2017? Masser, masser, vi har møj at snakke om vi to, svarer Henning, på klingende sønderjysk, da jeg ringer til ham. Så jeg ringer tilbage kl. 11.45, som vi aftaler.

Sparet på dræn Og Henning fortæller: Nordborg Golfbane ligger på fed muld/lerjord på spidsen af Als, i det Sønderjyske. Vi havde store problemer med vand sidste år, særligt på fairways. Det er dog ikke kun nedbørsmængderne alene, som er årsagen til problemerne her hos os. Banen er 25 år gammel. Da den blev anlagt, blev der ikke sparet på greens og tees. Derimod blev der sparet på drænsystemet, hvor spule- og sandfangsbrønde blev sparet væk. Alt vand fra greens og bunkers ledes til faskiner. Så alt det sand, som er skyllet ned igennem overfladerne de sidste 25 år sidder nu og tilstopper dræn og faskiner.


Store pytter med vand samlede sig flere steder på 10. fairway på Nordborg Golfbane i 2017. Foto Henning Christiansen.

I 2017 lukkede vi hul 10-18 den 1. oktober. Hul 1-9 har vi haft i spil ”on and off” alt afhængig af, hvor meget det har regnet. Vi har måttet lave interimistiske løsninger for at holde spil på banen. På 3. hul har vi lavet et midlertidigt teested til højre for det egentlige teested, så vi kan tvinge spillet uden om et vådt område. I efteråret vertidrænede vi 2. fairway i 25 cm dybde, dog uden det store resultat. Det var simpelthen for vådt. Banen har været helt lukket i januar måned.

”Projekt 25” Problemerne med vand har nu affødt et storstilet projekt på banen. Henning fortæller: Banen ligger på kommunal jord, som klubben lejer. Sidste år lavede vi en ny 25-årig lejeaftale med kommunen. Hvis vi skal fremtidssikre banen i de næste 25 år og mere til, er vi nødt til at handle på den aktuelle situation. Så derfor har vi sat et helt nyt projekt i gang, hvor drænsystemet fornyes. Vi kalder det ”Projekt 25” efter den nye lejeaftale.

Lige nu er vi i projektfasen, hvor vi efterhånden har fået defineret problemstillingerne og fået planlagt, hvad vi skal gøre og hvordan banen skal se ud i fremtiden. Vi har brugt luftfotos til at definere de bløde områder, hvor der typisk står vand, hvor vi synker igennem og laver spor. Det arbejde har vi givet videre til dræningsekspert Vagn Dissing, som nu har kortlagt hele banen og fundet frem til, at vi skal have lagt ca. 11 km nye dræn. I ”Projekt 25” vil vi også nedlægge ca. 25 bunkers, da vi har alt for mange, som ikke er særligt plejevenlige. Nu bliver de lavet således, at de bliver mere flade i bunden, så vi skal bruge mindre tid på at lægge sand på plads efter regnvejr. Det er et kæmpe arbejde vi er gået i gang med, men vi er en lille klub, som ikke kan tillade os at holde lukket, hvis

// fortsættes side 46 //

Interesseret i at gå en runde med vores leasing-specialist?

Ring til Jan Hartvig Petersen og aftal, hvornår han skal møde dig på fairwayen. Jan er vores leasingspecialist med kendskab til golf-branchen. Du får mulighed for at høre hans bud på, hvorfor det er en god idé at lease dine maskiner til vedligeholdelse af golfanlægget. Jan har allerede leaset udstyr til en hel del golfklubber over hele landet. Jan kan også fortælle dig om den særlige momsproblematik og muligheden for moms-fradrag på maskiner – hvis I er en klub i foreningsregi – og om de forskellige driftsmæssige betragtninger for maskinanskaffelse og leasingfinansiering.

Jan Hartvig Petersen Finansieringskonsulent Direkte: +45 63 61 20 42 Mobil: +45 23 21 35 61 jan.hartvig@leasingfyn.dk

Kontakt Jan på telefon 23 21 35 61.

Leasing Fyn Bank A/S · Bondovej 1 · 5250 Odense SV · Tlf. 62 61 20 20 · leasingfyn@leasingfyn.dk · www.leasingfyn.dk

144232 LEF Annonce Greenkeeper_Jan_Hartvig_178x131mm.indd 1

01/03/2018 15.43

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

45


// TEMA

vi skal bevare vores medlemstal, så derfor er vi nødt til at handle på situationen”, slutter Henning.

Jesper Rej, Midtsjællands Golfklub Havde I problemer med vand i 2017? Ja, det havde vi. Vi skulle passe på, hvor vi kørte på banen. Særligt omkring søerne havde vi følsomme områder. Vi har dog formået at klippe hele sæsonen. 18-hulsbanen har kun været lukket ved frost og sne og vi har spillet til ordinære greens og vinter tee. 6-huls banen har været åbent for spil hele tiden. Hvad gjorde I får at afhjælpe situationen? Vi har en blanding af gamle push up og opbyggede greens, men alle greens har været i spil. Der har naturligvis været nogle, der har været mere fugtige end normalt. Her har vi skullet vælge hulplacering med omhu på den høje del af greenen. Vi har også være ude og pumpe vand væk fra bunkers, når de var helt fyldt med vand. På fairway har vi haft nogle områder, hvor vi har måttet køre udenom. Vi ligger på lerjord, men tilsyneladende har det kunnet dræne i et stort omfang, da jeg synes, vi har fået meget mere nedbør end vi normalt gør. De områder, hvor der har stået vand, har vi forsøgt at vertidræne. Det har også hjulpet. Jeg kørte med en lille let traktor med god dækmontering. Jeg skulle dog være meget opmærksom på maskinen og jeg var også nødt til at løfte vertidrænmaskinen nogle gange for at få trykket over på traktoren, så maskinen ikke skubbede græsset og jorden med foran rullen.

Får det konsekvenser for åbning 2018? Nej, ikke umiddelbart. Det er en fordel, at vi nu har fået frost, som vil være med til at tørre arealerne ud.

Jan Nørregaard, Værebro Golfklub Havde I problemer med vand i 2017? Vi havde udfordringer med, at Værebro Å gik over sine bredder. Og så havde vi bunkers, hvor sandet blev vasket ned og der stod også lidt vand på fairways. I 2017 fik vi 1025 mm 46

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

vand. Vi har dog holdt den gående og haft banen åben hele tiden. Sidst i september blev vi nødt til at lukke 9 huller ud af vores 27 huller i ca. 2 uger.

Hvad gjorde I for at afhjælpe situationen? Vi fik installeret pumper på et par biler, så vi kunne kørt ud og pumpe vandet væk til søer og drænbrønde. Så ringede vi til kommunen og huskede dem på, at det er vigtigt at få Værebro Å renset op. Hvis åen ikke er renset op, kan vi mærke det i vores dræn, som løber ud i åben, så vil de ikke rigtig trække.


På et tidspunkt i efteråret var jorden ved at smatte sammen. Her vertidrænede vi alle områder og det hjælp. I tid og penge løber vores ekstraudgifter i forbindelse med vand2017 op i 150.000 kr.

Bunker med skyllerender efter et af de mange skybrud i 2017. Foto Jan Nørregaard.

Får det konsekvenser for åbning 2018? Vi har et par områder, hvor vi skal ud og efterså, men ellers åbner vi med det samme. Frosten er guld værd for os lige nu. Så vil vi gerne lave et par forbedringer i nærheden af Værebro Å, som vi skal i dialog med kommunen om. //

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

47


Foto: By Nicholas Piccillo/www.shutterstock.com

// ØVRIGE

Stafetten I denne artikelserie vil Greenkeeperen i 2018 tage på rundtur blandt de danske greenkeepere. Vi tager en snak om deres liv, hobby eller hvad der ligger dem på sinde, hvorefter den enkelte greenkeeper sender stafetten videre til en kollega efter eget valg.

Læsehest, sportsnørd - og god med en rive Chefgreenkeeper Per Rasmussen er efterhånden en institution i Smørum Golfklub. Selv om han ikke går så meget op i den slags, kan han i år fejre 25 års jubilæum i den store klub på den københavnske vestegn. Vi tog en snak med Per om livet som greenkeeper - og om at være fan af engelsk fodbold og Manchester United.

S

om ung eventyrlysten knøs rejste Per Rasmussen jorden rundt med rygsæk. Når han løb tør for penge, vendte han hjem til Hillerød for at finde et arbejde med det formål at tjene penge nok til at rejse afsted igen. Omkring 1990 var der lavvande i pengekassen, og da han kom hjem fra en sine rejser blev han opmærksom på, at den lokale golfklub søgte sæsonarbejdere. - Jeg syntes arbejdet var sjovt og spændende at gå til, og da jeg gik ledig en vinter, tog jeg nogle gartnerkurser og kom tilbage til golfklubben året efter. På det tidspunkt havde Per Rasmussen mødt en pige. De blev kærester og flyttede sammen. - Så blev livet pludselig lidt mere alvorligt, og jeg begyndte så småt at tænke på, hvad jeg skulle lave, når jeg blev stor.

Så i 1992 søgte jeg en fast stilling som assistent i Fredensborg, som skulle til at åbne, fortæller Per Rasmussen. Han fik stillingen og var i Fredensborg et år. Men så kom Per på et kursus, hvor en af foredragsholderne sagde, at man skulle tænke stort. - Så det gjorde jeg. På det samme kursus kom det mig nemlig for øre, at man var i gang med at bygge en ny golfbane i Smørum, så jeg søgte stillingen som chef - og fik jobbet. Per Rasmussen startede i sommeren 1993, bare tre uger før dele af banen skulle åbne. - Det så forfærdeligt ud, og banen var slet ikke klar. Men med hårdt arbejde fik vi det til at ligne en golfbane. Og resten er historie, som han siger.

Masser af efteruddannelse Per Rasmussen har været i Smørum lige siden, men havde det været i dag, er han overbevist om, at han aldrig ville være kommet i betragtning til jobbet. - Jeg var meget grøn og fik formentlig stillingen, fordi jeg ikke havde de store krav til aflønning. Og så i øvrigt udviste en god portion gå-på-mod, energi og drive ved jobsamtalen. Det ville gudskelov ikke kunne lade sig gøre i dag, hvor de unge mennesker er klædt på med uddannelse og karrierefremmende joberfaring. Jeg havde ingen formel uddannelse inden for greenkeeping, men kom dog med en matematisk-biologisk studentereksamen, så jeg havde en vis forståelse for biologi, da jeg kom herud, husker han.

Konen forfalder til at kigge mod himlen i Snowdonia.

48

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Siden har Per Rasmussen suget til sig af viden og efteruddannelse, og sammen med sin erfa-gruppe har han nu


nd og et tilbagevenWalesiske Snowdonia er fascinere e i Storbritannien. retur vand dende højland for familiens

gennem 20 år rejst til England og deltaget i konferencer og seminarer med jævne mellemrum. - Vi har haft mange længere ture til England, hvor vi i syv dage i træk ikke har snakket om andet end græs og græspleje. Og sammenholdt med efteruddannelse og den entusiasme, man kan oparbejde i selskab med ligesindede, har det klædt mig godt på, siger Per Rasmussen, der også nævner den tidligere dansk-baserede engelske greenkeeper Chris Haspell som en væsentlig faktor for at åbne gruppens øjne for nye muligheder og metoder.

Skulderklap og urokser Alternative plejemetoder har altid været en del af Per Rasmussens greenkeeper-DNA, og en af de metoder kan i dag ses på banen i Smørum, hvor man både har får og urokser gående rundt - til gavn for banen og til glæde for medlemmerne. Plejemetoderne har af flere omgange indbragt skulderklap til Per Rasmussen og hans stab. Først fra R&A, som roste Smørums tilgang til baneplejen og sidste år modtog Smørum Golfklub så Natur- og Miljøprisen for at udvikle naturen omkring klubbens i alt 51 golfhuller. - At få sådan en pris gør noget ved selvtilliden og ikke mindst for den vægt man taler med over for bestyrelsen. Mit job handler om at præstere bedst mulig kvalitet på spillearealerne indenfor en økonomisk ramme og en forholdsvis lille stab, og det passer godt med den vej, vi har fulgt. Og så prøver vi at skabe noget natur i randområderne af golfbanen. Fårene har vi haft i 20 år, og senere kom de store dyr

Fra de unge dage med rygsæk. Den unge mand på mi højre side er vores n gode kollega Jan Ebdrup fra Hede land Golfklub. -

til. Det giver oplevelser til vores medlemmer og er med til at skabe så varieret natur som muligt. Og den linje har vi fulgt i mange år, siger han.

Fodbold og bøger Per Rasmussen taler gerne om faget og sit job, og han formår ganske snedigt at dreje de fleste spørgsmål om sin person over på greenkeeper-gerningen. Og når han fortæller, at han i sin sparsomme fritid gerne læser bøger, kommer det heller ikke som en overraskelse, at der også ligger faglitteratur på sengebordet. - Jeg læser en del faglitteratur, men der er også plads til skønlitteratur. Med favoritter som Johannes V. Jensen og Vilhelm Moberg er jeg dog altid 50-100 år bagefter, så jeg er aldrig helt up to date, hvad det angår.

// fortsættes side 50 //

FAKTA: Navn:

Per Rasmussen.

Titel:

Chefgreenkeeper i Smørum Golfklub.

Alder:

54 år.

Karriere: 1990 og 1991: Hillerød GK (sæsonarbejder), 1992: Fredensborg GK (assistent), 1993-2018: Smørum GK (chefgreenkeeper). Hobbies: Bøger og sport - især engelsk fodbold og Manchester United.

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

49


Foto: By Branko Jovanovic/www.shutterstock.com

Efter 25 år i branchen er Per Rasmussen ligesom så mange andre også blevet smittet af golfspillet. Han spiller selv, men går ikke og drømmer om at smutte op på 1. tee, når han er på arbejde. Også her har den faglige stolthed vundet kampen. - Jeg spiller lidt, men jeg har taget det standpunkt, at jeg vinder mere i forhold til min arbejdsgiver, hvis jeg fokuserer på jobbet. Når jeg er på arbejde, er jeg 100 procent på arbejde og lukker ned for alt andet fra morgen til aften. Samtidig har jeg haft små børn i lange perioder af mit arbejdsliv, og det vil jeg ikke ofre for at komme ud og spille golf. Men måske kommer jeg en dag til at spille lidt mere, siger han.

Golfbane eller natur. Begge dele.

De røde djævle To af Per Rasmussens tre børn har fritidsjobs som sommermedhjælpere i Smørum Golfklub, men interessen for greenkeeping er ikke det eneste, der er gået i arv fra farmand. Også den store passion for sport og i særdeleshed engelsk fodbold deles af børnene. I centrum for den interesse er en flok “røde djævle”, der render rundt på engelske fodboldstadions. - Jeg er vokset op som sportsnørd og har holdt med Manchester United siden 70’erne. Når vi er taget på ferie, har vi Når arbejdet på golfbanen er dejli

gst.

altid kigget meget mod nord og vest, så vi er velbevandrede i Storbritannien - bogstavelig talt. Og hvert år tager vi en tur til Old Trafford for at se en hjemmekamp, ofte i forbindelse med vandreture i Peak District eller walisiske Snowdonia, fortæller han. Og således kan Per Rasmussen opsummere sine styrker i én sætning: strende mælkebøtter inde og Forskellen på mængden af blom bidrager til mindre frøspredne uden for folden ses tydeligt. Dyre ning på golfbanen.

50

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

- Jeg plejer at sige, at jeg rigtig god med en rive og stærk i engelsk fodbold fra 70’erne og 80’erne - med speciale i Manchester United. //


- Det har altid undret mig, hvorfor der ikke er flere kvindelige greenkeepere. Så jeg vil gerne sende stafetten til Sophie Colding fra Silkeborg Ry Golfklub. Hun har været i branchen i mange år, og jeg synes det kunne være spændende at høre, hvordan det er at være kvinde i denne branche.

Foto: By Nicholas Piccillo/www.shutterstock.com

Hvem skal have stafetten?

Kamp på Old Trafford er altid ensbetydende med en større udskrivning for de seneste kamptrøjer.

Greenkeeper Få din nye elev i ny mesterlære!

art på Old Trafford. Altid i god tid før kampst

Så bliver din elevs grundforløb erstattet med praksis – det vil sige, at eleven starter sin uddannelse med praktisk oplæren på jeres golfbane og kommer derfor hurtigere ud at arbejde for jer!

Hør mere om mulighederne Kontakt Annie Sønderby på tlf. 2120 7196 eller via e-mail: ansb@amunordjylland.dk

Smørum Golfklub i en nøddeska l. Dyr, golfspillere og det arbejdende folk.

Sandmoseskolen Sandmosevej 486 l 9460 Brovst l Tlf. 9633 2626 www.amunordjylland.dk

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

51


FIRMAGUIDE 2018 DA N I S H G R E E N K E E P E R S A S S O C I AT I O N DA N I S H G R E E N K E E P E R S A S S O C I AT I O N

Firmalogo

Firma

Kontaktperson Produkt

Agrometer a/s Fælledvej 10 7200 Grindsted Tlf. 76721300 Fax 76721398 www.agrometer.dk agrometer@agrometer.dk

Salg & projektering: Mads P. Brodersen Mobil 2917 7633 mpb@agrometer.dk

BioNutria Danmark ApS Europavej 6 8990 Fårup Tlf. 8645 2888 Fax 8628 2814 e-mail: bio@bionutria.dk www.bionutria.dk

René Aagaard Andersen Key Account Manager, Mobil: +45 4037 9086 E-mail: ra@bionutria.dk

CMATE ApS www.cmate.eu Birkemosevej 77 • 6000 Kolding Tlf. 2185 5660 • info@cmate.eu Kontakt: Jørgen Vestergaard

Service, reservedele: Lars F. Dahlmann Mobil 4029 0888 lfd@agrometer.dk

Hos Agrometer finder du alle komponenter til dit vandingsanlæg fra bl.a. Rain Bird, Toro, Hunter og Perrot.

Nyetablering, renovering og daglig service, vedligehold og reservedele til alle typer vandingsanlæg på golfbaner, tennisbaner, ridehaller, idrætspladser m.v.

Producerer og forhandler: Flydende biologiske gødninger opbygget på basis af firmaets egne patentanmeldte biologiske aktivatorer.

BioNutria Danmark sikrer i samarbejde med de danske greenkeepere en sund, økonomisk og miljørigtig pleje af golf baner.

• Mobil Sprøjtesyn. • Sprøjter og Sprøjteudstyr. • Kawasaki Mule UTV og ATV. • Valpadana og Landini kompakttraktorer. • Marolin Arm Klippere. • Salg og udlejning af Træflytter.

Dansand A/S Lervejdal 8b, Addit 8740 Brædstrup Tlf. 8682 5811 Fax 8680 1472

Poul K. Beck Ivan Mortensen e-mail: im@dansand.dk www. dansand.dk

DELTA OIL – SYD Østvej 5, Esbønderup 3230 Græsted steger@deltaoil.dk www.deltaoil.dk

Johannes Steger Østvej 5, Esbønderup DK-3230 Græsted www.deltaoil.dk E-mail: steger@deltaoil.dk

Formål

Vi kommer til dig og udfører det lovpligtige sprøjtesyn. Salg af sprøjter og udstyr tilpasset forholdene på Golf baner. Kvalitetsarbejdsbiler fra Kawasaki. Efterløbne klippere, samt armKontakt: Jørgen Vestergaard klippere med fuld probational joystik.

Topdressing, vækstlag, bunkersand, ovntørret sand, filtersand, sandblæsningssand, faldsand m.m.

Vi leverer følgende produkter: • DELTA OIL-SYD Super-X • Fuchs • Petro-Canada • Prolong – USA (her har vi DELTA OILs moder)

Vi har smøremidler, der kan klare de hårde og våde vilkår, som greenkeeperens maskiner arbejder under.

• TOTAL – Danmark

52

Solum Roskilde A/S Vadsby Stræde 6 2640 Hedehusene Tlf. 4399 5020 Fax 4399 5231 www.solum.com

Knud Hvid Petersen Mobil: 2161 3040 khp@solum.dk Claus Svenstrup Nielsen, salgskonsulent, csn@solum.dk Jylland/Fyn/Sjælland, mobil 2161 3045

Topdressprodukter, vækstlag, bunkersand m.v. GreenMix, BoldMix, FairwayMix bl.a.

Vertikalskæring og verti-drain. Topdressing, eftersåning m. m. med specialmaskiner.

Dansk Overfladebehandling I/S Rugårdsvej 206 5464 Brenderup Tlf. 6444 2533 Fax 6444 2507

Charlotte Nyeng Tlf. 2168 1835 E-mail: cn@dob.dk www.dob.dk

Vi udfører belægninger på STIER, PLADSER, KØREVEJE OG P-AREALER. Kan anvendes på underlag som stabilt grus, asfalt og lign.Belægningen har mange fordele, så som:

• Vedligeholdelsesfri

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Ingen støvgener /-afledende • Fås i naturafstemte farver • Konkurrencedygtig i pris • Kvalitet til tiden •

• Vandtæt


DA N I S H G R E E N K E E P E R S A S S O C I AT I O N DA N I S H G R E E N K E E P E R S A S S O C I AT I O N

Firmalogo

Firma

Kontaktperson Produkt

Formål

FSH machines aps Klokkestøbervej 31 8800Viborg Tlf: 8725 0015 Email: info@fshmachines.com www.fshmachines.com

Finn Hansen Tlf: 8725 0015 Email: info@fshmachines.com

eCutter – det elektriske hulbor, O-System – verdens absolut bedste flagstangssystem, Easy Bunker – elektrisk kantskærer, samt en masse andre smarte løsninger

Vi udvikler, producerer og forhandler et bredt udvalg af produkter til golf baner i hele verden. Alle vore produkter udvælges nøje med fokus på anvendelighed, kvalitet og pris.

Golf baneProdukter ApS Svendestykket 10 3230 Græsted Tlf. 4920 0699

Patrick Garnild pg@golf baneprodukter.dk

Vi kan levere alt udstyr til din golf bane. Autoriseret StandardGolf partner og egen produktion af både standard produkter og individuelle løsninger. Vi har eget skilteværksted og trykkeri. Vi er lagerførende af egne produkter og har direkte adgang til StandardGolfs europæiske lager. Det giver dig garanti for det største sortiment, markedets bedste priser og hurtig levering.

Vi vil være din foretrukne leverandør af alt udstyr til golf baner: Fordi vi kan give dig de bedste priser, service i verdensklasse og markedets hurtigste levering. Hos os får du samtidig den mest professionelle rådgivning og mulighed for udvikling af individuelle løsninger i top kvalitet for dig, dine baner og din klub.

www.golfname.com

Morten From-Nielsen Mobil: 2213 0891 e-mail: morten@golfbaneprodukter.dk

DSV Frø Danmark A/S Energivej 3 7500 Holstebro Tlf. 9742 0533 www.dsv-froe.dk

Ole Sams Falkenberg Produktmanager turf ole.sams.falkenberg@dsv-froe.dk

Blandinger og enkeltsorter med stærke golf-egenskaber: • f.eks krybhvene 007DSB og MacKenzie. • Stærke specialblandinger til Tee, Fairway, Green og Rough.

• Plænegræsfrø – til alle formål • Vi tager plænegræsset seriøst! • Forskning, forædling og markedsføring af plænegræsser – også til golfmarkedet. • Altid kvalitetssorter specielt udvalgte til formålet.

E. Marker A/S

Carsten Marker

TourTurf – afspændingsmidler, gødning, biostimulanser, jern og mikronæring

At tilbyde miljøvenlige gødnings- og plejekoncepter til græs på greens, tees og fairways så golfbanerne kan undgå kemikalier, kunstgødning og pesticider. En biologisk løsning fra os giver golfbanen 100 % problemfrie greens hele året. Med dokumentation for effekt og virkning. Produkterne tilpasses i plejeplanen til bane, græstype og analyser.

Padborgvej 3 6330 Padborg Tlf. 7467 0808 Fax 7467 0890 www.emarker.dk

carsten@emarker.dk · Mobil: 40 59 74 67 Administration og Salg

Bjarne Palsov bjarne@emarker.dk · Mobil: 40 17 72 22 Salgschef Danmark

Jan Kjær Rasmussen jan@emarker.dk · Mobil: 30 55 26 78 Salgskonsulent · Sjælland / Skåne

HumberPalmers – prisbilligt gødningskoncept til fairways og stadions Osmo – organiske og biologiske gødningsprodukter Hunsballe Frø – frø af højeste kvalitet

Jens Peder Lilholt jp@emarker.dk · Mobil: 30 80 64 88 Salgskonsulent · Danmark

Reesink Turfcare DK A/S Lunden 10, Aasum 5320 Agedrup Tlf. 6610 9200 Fax 6610 9255 www.reesinkturfcare.dk info@reesinkturfcare.dk

Kontor: 6610 9200 info@reesinkturfcare.dk Salgschef: Lars Rævsager 4016 9200 lars.raevsager@reesinkturfcare.dk Direktion: Carsten Brandt 4016 7374 carsten.brandt@reesinkturfcare.dk

Toro importør, leverandør af maskiner til alt indenfor plænepleje, jordbearbejdning og vandingssyste­mer til landets mest krævende golf ­baner, sportspladser, parker og private haver, samt øvrige grønne områder. Der er tanke bag vore produkter.

Vi tilbyder maskinløsninger, der lever op til de stadigt stigende krav. Produktudvikling på højeste niveau sikrer maskiner i særklasse, både når det gælder kvalitet, sikkerhed og komfort.

Svenningsens Turf Care Tømmerupvej 13-15 2770 Kastrup Tlf. 3250 2902 Fax 3246 5460

Boye R. Thomsen Salgschef, Golf Mobil 4030 1212 bth@svenningsens.com

Cylinder- Rotor & Slagleklippere.

Jacob AAkjær Salgskonsulent Sjælland og Bornholm Mobil 2325 0202 jaa@svenningsens.com

Vogne & Transport, Golfvogne, Eftersåningsmaskiner, Traktorer – Redskaber, Flishuggere, Saltspredere.

Svenningsens produktprogram omfatter i dag nogle af de største og mest attraktive mærker inden for maskiner og udstyr til pleje og vedligeholdelse af græs- og vejområder.

Jyllands afd.: Danmarksvej 32 H 8660 Skanderborg Tlf. 86 52 42 11 Fax 86 52 55 60

X3Mgolf Telefon: 7020 2207 Mobil: 2886 2727 info@x3mgolf.dk www.x3mgolf.dk

Fejemaskiner, Topdresser, Prikluftere.

Kvalitet til golfanlæg X3Mgolf er total leverandør til golfbaner. Vi har fokus på samarbejdet med vores kunder, baneudstyr, boldautomater, bagskabe, måtter, bagmærker og meget mere. Vores sortiment er komplet, servicen i top og vi holder hvad vi lover.

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

53


e r h v e rv s k lu b 2017/2018

VIP

Solum Roskilde A/S

BioNutria Danmark

E. Marker A/S

DLF Seeds & Science

Svenska John Deere AB

Pro GrĂŚs

Dansand A/S

medlemmer

Reesink Turfcare DK A/S

Svenningsens A/S

Lindholm Maskiner A/S

medlemmer

54

Semler Agro A/S

Havdrup Maskinforretning

Capillary Concrete AB

SM Entreprenørfirma A/S

Helms TMT Centret A/S

Rainbird Sverige AB

GolfbaneProdukter A/S

Hauna Golf

FSH Machines

Linds A/S

X3Mgolf

Agrometer

Greenkeeperen nr. 1 - 2018


s g a l s op

fødselsdage

tavlen

Christian Lind Rasmussen, Simons Golf 30 år den 25. marts 2018

Gert Hansen, Henne Golf 60 år den 21. maj 2018

Jesper Jacobsen, Falster Golf 50 år den 3. april 2018

Kasper Ingstrup Kallesøe, Lyngbygaard Golf 30 år den 18. juni 2018

Niels Kristian Rasmussen, Dragør Golf 60 år den 5. april 2018

Lad ikke golfen sejle Topdressing er en tillidssag. Hvis man ikke anvender det rigtige sand, risikerer man vandlidende greens. Dansand Topdressing: – har gode kapillære egenskaber – udtørrer overfladen – forbedrer iltniveau i greens

Kontakt Ivan Mortensen på tlf. 40 56 58 22 Dansand A/S Tlf. +45 86 82 58 11

Lervejdal 8B, Addit DK-8740 Brædstrup

GR

EENLIN

E

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

55


Bestyrelsesmedlemmer: Nicholas Juul Andersen Dragør Golfklub Mobil: 2068 4242 E-mail: cgk@dragor-golf.dk Ansvarsområder: Uddannelse på Vilvorde, regioner i Øst

Næstformand: René Juel Andersen Himmelbjerg Golf Club Mobil: 4230 1667 E-mail: reneandersen1@ hotmail.com Ansvarsområder: Uddannelse på Sandmosen, administrator facebook, regioner i Vest, DGA Masters Jylland og Fyn

Jørgen Mirdahl Pedersen Mølleåens Golfklub Mobil: 3042 8636 E-mail: mirdahl.j@gmail.com Ansvarsområder: Regioner i Øst, DGA Masters Øst

Kasserer: Per Sørensen Sydsjællands Golfklub Mobil: 5124 0771 E-mail: greenkeeper@ssgm.dk Ansvarsområder: DGU repræsentantskabsmøde, DGA Masters Øst, DM for greenkeepere, Sterf, DGA Erhvervsklub Redaktør: Karsten Bjergø Odder Golfklub Ansvarlig for: Greenkeeperen, bladudvalget og DGA Demo sammen med "Maskiner under Broen" Henvendelse via Sekretariatet

Henning Hans Nissen Skanderborg Golfklub Mobil: 2234 9940 E-mail: henninghansnissen@live.dk Ansvarsområder:Administrator på hjemmesiden, regioner i Vest, DGA Masters Jylland og Fyn Henrik Hvilshøj Lindberg Give Golfklub Mobil: 2264 5799 E-mail: hvilshoejlindberg@ gmail.com Ansvarsområder: Uddannelsesudvalgsformand, uddannelse på Sandmosen Bestyrelsessuppleant: Joseph Peter Stachowiak Dragør Golfklub Mobil: 6065 1792 E-mail: joestachowiak@icloud.com

Sekretariat Danish Greenkeepers Association Vibeke Jensen Kirkedalsvej 6, 8732 Hovedgård Telefon: 7566 2800 E-mail: dgf@greenkeeper.dk www.greenkeeper.dk Kontortid Mandag-torsdag: 8.00-16.00 Fredag: 8.00-12.00 DGA’s advokat: Morten Ligaard Mobil: 3234 0180 E-mail: mli@oadv.dk

DGU Konsulenter: Banekonsulent: Thomas Hoffmann Jepsen Mobil: 5116 2695 E-mail: thj@dgu.org

REGIONSLEDERE

BESTYRELSESINFO

Bestyrelsen i DGA: Formand: Jesper Kristensen Værløse Golfklub Mobil: 2898 7640 E-mail: greenkeeper@vaerloese-golfklub.dk Ansvarsområder: DGU, DGA-ugen, Miljøstyrelsen, Miljøprisen og TSOY

Jylland Nord PT. ingen Jylland Syd Aleksander Caspersen Aabenraa Golfklub Mobil: 2049 8850 E-mail: keeper@aabenraagolf.dk Jylland Øst Rene Juel Andersen Himmelbjerg Golfklub Tlf.: 4230 1667 reneandersen1@hotmail.com Jylland Vest Henrik Lau Herning Golfklub Tlf.: 2146 7308 greenkeeper@herninggolfklub.dk Fyn Stefan Andersen Vestfyns Golf Klub Mobil: 2342 3849 E-mail: sa@vestfynsgolfklub.dk København/Nordsjælland Nicholas Juul Andersen Dragør Golfklub Mobil: 2068 4242 E-mail: cgk@dragor-golf.dk Lolland/Falster/Møn Jesper Jacobsen Falster Golfklub Mobil: 2859 9613 E-mail: jesper.stubben@gmail.com Sjælland Midt/Syd Per Sørensen Sydsjællands Golfklub Mobil: 5124 0771 E-mail: greenkeeper@ssgm.dk

Banekonsulent: Allan Brandt Petersen Mobil: 4040 9103 Direkte nr. DGU: 4326 2695 E-mail: abp@dgu.org Banechef: Torben Kastrup Petersen Mobil: 4040 9102 Direkte nr. DGU: 4326 2709 E-mail: tkp@dgu.org

Alle henvendelser omkring markvandringer m.v. skal rettes direkte til regionslederen.

56

Greenkeeperen nr. 1 - 2018


Ansvarlige for regionerne

Rene Juel Andersen, JYLLAND

Stefan Andersen FYN

Jørgen Mirdahl Pedersen SJÆLLAND + ØERNE

Nicholas Juul Andersen SJÆLLAND + ØERNE

Nr. 1 - 2018 Greenkeeperen

57


// PRESSE

Ny adm. direktør til Svenningsens Maskinforretning A/S

Nellemann gruppen har ansat Kristian Refnov som ny administrerende direktør for Svenningsens Maskinforretning A/S Udnævnelsen af ny administrerende direktør for Svenningsens Maskinforretning kommer i kølvandet på Nellemann koncernens køb af aktiemajoriteten tilbage i juni måned sidste år. Siden den velrenommerede maskinforretning kom på Nellemann-hænder, har den nyligt udnævnte koncernchef; Mogens Lyngsø fungeret som administrerende direktør i virksomheden. ”Vi har søgt en direktør, der både kan gøre Svenningsens Maskinforretnings A/S til en rentabel forretning igen, og samtidig har evnerne og erfaringen til at få forretningens agenturer, herunder specielt Kubota traktorer, til at vokse på det skandinaviske marked. Kristian har en stor kommerciel forståelse og samtidig god erfaring med, hvad det vil sige at repræsentere store globale maskinbrands. Så jeg er helt sikker på, at vi i Kristian har fundet den helt rette adm. direktør”, udtaler Mogens lyngsø. Kristian Refnov er 40 år og kommer fra en stilling som direktør for Case IH med ansvaret for de nordiske såvel som de baltiske lande. Kristian har stor erfaring inden for salg af landsbrugsmaskiner, og de seneste syv år med det nordiske marked som hjemmebane. Samtidig har han god erfaring med vej & park sektoren fra sin tid som produktchef for høst, vej, park & golf maskiner hos John Deere, mens Nellemann gruppen var importør af John Deere i Danmark (Nellemann var importør af John Deere maskiner i Danmark fra 1978 til 2012). 58

Greenkeeperen nr. 1 - 2018

Svenningsens Maskinforretning A/S er skandinavisk importør af traktorer, græsklippere og RTV køretøjer fra japanske Kubota Corp., centerstyrede redskabsbærer fra tyske Max Holder GmbH, samt fjernstyrede skråningsklippere fra tjekkiske Spider. Svenningsens er tillige en af Danmarks største leverandører af maskiner til vej og park sektoren, entreprenører og golfbaner med import af mærker som amerikanske Bobcat og Textron samt tyske Schmidt og Nido. Svenningsens har hovedafdeling i Kastrup, en afdeling i Skanderborg, et svensk import selskab i Skänninge og et norsk import selskab i Oslo. Virksomheden beskæftiger i alt 115 medarbejdere og dækker hele Skandinavien via ca. 50 forhandlere. Nellemann Gruppen, beskæftiger ca. 350 medarbejdere indenfor bilimport, bilsalg og billeasing samt import og salg af maskiner til vej-, park- og landsbrugsbranchen på det skandinaviske marked. Koncernen har en årlig omsætning på godt 2 mia. danske kroner. For yderligere information – kontakt venligst: Mogens Lyngsø, CEO Nellemann Holding AS Mail: mly@nellemann.dk Tlf.: +45 2125 7688


Lindholm

Maskiner a s

Intelligent rørbrudssikring

Mark hurt edets igste

Undgå bekymringer om vandspild og følgeskader i forbindelse med rørbrud på din golfbane De fleste pumpestationer stopper ved trykfald eller trykstigning - men ved en rørsprængning virker det kun, hvis sprængningen sker tæt på pumpestationen.

Vælg den rigtige Verti-drain® Model til din opgaVe og jordtype

Agrometers intelligente rørbrudssikring virker uanset hvor på golfbanen der måtte opstå et rørbrud – fordi den reagerer på vandforbruget! Mange golfbaner bruger pumperne til at vaske maskiner med, derfor indstilles en max tilladt vandmængde inden rørbrudssikringen aktiveres. Rørbrudssikringen fra Agrometer slukker for pumperne, hvis pumpestationen leverer mere end den angivne vandmængde, uden at styringen er aktiv. Monteres på rørføringen til jeres pumpestation og tilsluttes styrekablet til vandingsanlægget. Mulighed for SMS-besked hvis rørbrudssikringen aktiveres. (Ekstraudstyr)

Priser fra kr. 18.500,- eksl. moms og montage Forprogrammeret flowmåler DN65 med magnetventil

From this

To this

Sparse grass

Thriving grass

Poor rooting

Minimal thatch

Excess thatch

Deep rooting

Compacted soil Impervious pan Compacted subsoil

.dk

Kontakt Mads Brodersen • +45 7672 1328 • mpb@agrometer.dk

Cracked pan Opens up subsoil

lindholmmaskiner.dk | info@lindholmmaskiner.dk | T: +45 7244 1112


Greenkeeperen No. 1 // 2018

g r e e n k e e p e r e n

RING OG HØR NÆRMERE

BioGolf® Fortify – en gødning i særklasse

DANMARK

ER DRIVVÅDT

DET ER IKKE APRILSNAR:

Salg og rådgivning

LÜBKER GOLF GENÅBNER

Botaniske Analysgruppen AB har nu dokumenteret effekten Botaniske Analysgruppen AB har i efteråret gennemført et forsøg med BioGolf ® Fortify på Bolnæs Golfklub, hvor resultatet meget tydeligt viser, at gødningen styrker planterne så meget, at de kan modstå og/eller afværge angreb fra sneskimmel (Microdochium nivale). Nye Danske erfaringer fra Frederikshavns Golfklub demonstrerer med al ønskelig tydelighed at BioGolf ® Fortify kan stoppe og holde græsserne fri for sneskimmel.

BioGolf ® Fortify

René Aagaard Andersen Key Account Manager Mobil: +45 40 37 90 86 E-mail: ra@bionutria.dk

JOEN ANDERSEN PETERSEN

• Styrker græsserne • Giver sunde, stærke og livskraftige planter • Giver en flot og attraktiv grøn farve Og naturligvis indeholder gødningen kulhydrater som giver jordens mikroorganismer et værdifuldt energitilskud. Samme positive effekt, samt meget mere får du også med BioGolf® Star Classic, den øvrige BioGolf® Star serie samt BioGolf® Vinter.

Kvalitet koster ikke - det betaler sig!

www.bionutria.dk

1 2018

Læs mere om vore effektive produkter på bionutria.dk eller kontakt vort dygtige team for rådgivning og bestilling.

Ole Fynsk Account Manager Mobil: +45 28 80 90 87 E-mail: of@bionutria.dk

EN ERFAREN GREENKEEPERELEV MED STORE DRØMME FØLG OS PÅ FACEBOOK - DANISHGREENKEEPERSASSOCIATION

Greenkeeperen nr1 2018  
Greenkeeperen nr1 2018  
Advertisement