Page 1

blekinge 2 0 1 6

Se dig omkring bland 800 öar Marinmuseum – Årets museum Ett grinande monster Boosta din upptäckarGlöd Det lilla fröet blev stor vingård Navet för möten

Boka din upplevelse nu!

1


är vår

Litenheten

storhet älkommen till Blekinge, där du bland annat får uppleva en skärgård utan dess like. Längs en 80 mil lång skärgårdssträcka har du 800 öar att upptäcka. Du kan kliva i land nästan var du vill och välja ensamhet och fågelsång, eller att tillsammans med andra fundera över om det verkligen var en drake som flög in i bergväggen på Hanö.

V

Till ytan är Blekinge Sveriges näst minsta landskap och kanske är det just småskaligheten som gör Blekinge så pittoreskt och spännande. Att vara liten har sin charm, det upptäcker du när du läser det här magasinet. Små mikrobryggerier och vingårdar, små gårdsbutiker, småskaligt konsthantverk, småföretag som arbetar med upplevelser och mycket annan ”småttighet” sätter sin speciella särprägel på vårt vackra landskap. Som gäst i Blekinge behöver du aldrig vara sysslolös, såvida du inte själv väljer att bara ta det lugnt och njuta av den vackra naturen, antingen i skärgården eller någonstans uppe i de vilda skogarna i Olofström. Du kan testa ett av världens bästa gäddfisken i Karlskrona skärgård, du kan se en ubåt inifrån på Marinmuseum eller se den skräckinjagande galjonsfiguren Gribshunden på Blekinge Museum, uppleva exotiska djur och annat kul i Karlshamn, se visenter på storslagna Eriksberg, njuta av vackra jazztoner i Hällevik eller vara en del av folkfesten på Sweden Rock Festival. Eller varför inte boka in dig på klassiska Ronneby Brunn där du får både upplevelser och njutningar komfort­abelt serverade. Bara för att nämna något av allt som finns att göra där du befinner dig just nu. Ja, som du ser kära gäst så är Blekinge den del av Sverige där möjligheterna är näst intill obegränsade. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna. Välkommen!

2


blekinge i n n e h å l l 2 0 1 6

04 Notiser 06 Skärgård 10 Fiske 12 Det vilda Olofström 14 Vingården Stora Boråkra 16 Ronneby Brunn 18 Marinmuseum 20 Barn 22 Konst 24 hantverk 26 Aktiviteter 28 Eriksberg Vilt & Natur 30 Gribshunden 32 Hanö 33 Boktips 34 Sweden Rock Festival 35 Festivaler och marknader 43 Boende – bokningsbara paket 44 Camping 46 Smakupplevelser – öl 48 Smakupplevelser – Mat 50 Blekinge Convention Center 52 Instagram-tävling

Blekingemagasinet 2016 publiceras av Visit Blekinge och produceras av Happiend Reklambyrå. ANSVARIG UTGIVARE Visit Blekinge PRODUKTION Happiend Reklambyrå TRYCKERI Printfabriken 2016 Fotografer Joakim K E Johansson, Ben G.T. Nyberg, Andreas Blomlöf & David Blomé, Digitalfilm, Visit Karlskrona, Niklas Kämpargård, Anneli Karlsson, Annica Lagergren, Ingemar Lundgren, Joakim Lenell, Affärsverken, Robert Ekholm, Björn Dahlgren, Jeanette Rosander, Caluva Foto, Thron Ullberg, Erling Klintefors, Statens maritima museer, Lars Nyman m fl.

Karlshamns Turistbyrå Pirgatan 2 374 81 Karlshamn +46 (0)454 812 03 www.visitkarlshamn.se

Karlskrona Turistbyrå Stortorget 2 371 34 Karlskrona +46 (0)455 30 34 90 www.visitkarlskrona.se

Olofströms Turistbyrå Östra Storgatan 24 293 34 Olofström +46 (0)454 931 00 www.visitolofstrom.se

Ronneby Turistbyrå Kungsgatan 35 373 37 Ronneby +46 (0)457 61 75 70 www.visitronneby.se

Sölvesborgs Turistbyrå Stadshuset 294 80 Sölvesborg + 46 (0)456 100 88 www.visitsolvesborg.se

3


Smakfullt om Blekinge

Nyheter

”En resa till mer än sill och kroppkakor – Blekinge” är en reseskildring och receptbok om blekingsk mat med mat­ journalisten Andreas Ivarsson som författare. Andreas har sina rötter i Karlskrona och har ägnat mycket tid åt att resa runt i Blekinge och utforska den lokala maten. Han har bland annat gjort besök hos lokalproducen­ ter och aktörer som jobbar med typiska blekingska smaker. Med närheten till kust och hav förknippas Blekingsk mat ofta med fiskrätter. Författarens resor i Blekinge gav dock besked om att blekingsk mat är så mycket mer – och riktigt smakfull är den också.

Bagarens bästa bak Nina Johansson i Mörrum har gjort sig känd som skicklig bagare och konditor genom Ninas konditori. Hon har vunnit ett flertal prestigefyllda priser för sina läckra bakverk. Hon har också gett ut en receptbok som heter ”Små hemligheter – Stora Bakverk” tillsammans med kände Mörrums­ fotografen Bengt Nyberg. Nina driver konditori i Mörrum och Ronneby, och där kan man också köpa hennes receptbok.

Appar som snappar historien

Hi-Story förmedlar levande berättelser som du kan lyssna på när du är ute och reser eller är turist i dina egna hemtrakter. För att ta del av berättelserna behöver du en smart telefon och en av Hi-Storys appar. I Världsarvsappen har Karlskrona kommun lyft fram speciella byggnader och fantastiska historier. Du kommer att förstå grundaren Karl XI:s vision med staden och naturligtvis också möta människor som varit verksamma och bott här igenom historien. Med Affärsverkens app kan du till ex­ empel få reda på vad det är du ser när du

4

reser med Skärgårdstrafiken i Karlskrona skärgård. Marinmuseum erbjuder spännande smartguider där besökarna får chansen att upptäcka flera hundra års marinhistoria. I samband med Karlshamns 350-års­ firande 2014 lanserades appen ”Karlshamn 350 år – Historiejakten”. Sölvesborgs kommun har skapat appen ”Sölvesborgs guidade turer” där besökarna bjuds in till en 5,5 kilometer lång rundtur genom staden och dess historia. Läs mer på hi-story.se

Rätt skärgårdsrätt i hyresrätt Karlskronahem har tillsammans med tio hyresgäster och lika många av Karlskronas populäraste krögare tagit fram kokboken ”Skärgårdsrätter på vårt vis”. I boken bjuder de medverkande både på sina personliga favoriträtter och på sin egen historia. Recepten på rätterna är anpassade för att ta en halvtimme att laga, vilket är den tid som enligt Karlskronahem en hyresgäst har extra i fritid per dag, jämfört med en villa­ägare. Åter­ försäljare är Akademibokhandeln i Karlskrona, Blekinge Museum, Karlskrona Turistbyrå, Orranäs Gårdsmejeri och Smedjegatan Två.


Mycket mässande i Olofström Är du en samlare och som gärna vill träffa andra samlare för att kanske göra affärer eller få det du samlat på värderat? Då kan det vara idé att besöka någon av de samlarmässor som årligen hålls i Olofströms Folkets hus. Skivmässan för samlare av gamla hederliga vinylskivor lockade senast runt 700 besökare. Myntmässan är en annan mässa med ett flertal utställare som har gamla mynt i sin ägo. En tredje mässa är vykorts­ mässan för samlare av gamla vykort. Läs mer på fholofstrom.se

Sveriges soligaste stad Karlskrona är den stad i Sverige där solen skiner mest. Enligt den mätning som SVT gör av de sju veckorna efter midsommar hade Karlskrona 475 soltimmar under 2015 och på det toppade man solligan i Sverige. Ändå var förra sommaren solfattig i Blekinge. Tvåa i ligan kom Ölands norra udde på 463 timmar och trea blev Visby med 445 soltimmar.

Trafik i Blekinge skärgård Vill du se mer av Blekinges skärgård och kanske besöka någon av de många öarna? Det finns bra båtförbindelser över hela Blekinge, bland annat genom Blekingetrafiken och Affärsverken. Gå in på blekingetrafiken.se eller affarsverken.se för mer information.

Twisted Sister är tillbaka När 80-talsrockarna Twisted Sister gör sin avskedsturné 2016 gästar de Sweden Rock Festival. Bandet har spelat där en gång tidigare, 2003, när de återförenades för att spela på just Sweden Rock. Andra band som kommer är exempelvis Hellacopters som återförenas i sin originaluppsättning. Även King Diamond och Satyricon återfinns bland artisterna som kommer till Norje i juni.

5


Blekinges skärgård är en vacker arkipelag med cirka 800 öar och ett 80-tal naturoch gästhamnsalternativ. Allt från de små pittoreska fiskehamnarna till de som ligger mitt inne i den pulserande stadskärnan.

Skärgård >>

Se dig omkring bland 800 öar

Thomas Karlssons fem pärlor i den blekingska skärgården H örvik Här får man en

Östra Bokö Ett litet

fin promenad genom fiske­­ läget ut till fyren Listers Huvud. Pepparroten frodas i strandkanten. Måsarna skriker vid kåsarna och solen glittrar ut över havet. Bra cykel­ möjligheter och barnvänlig strand. Hit kommer man även landvägen.

obebott naturparadis enlig min mening. Mycket bär och en härlig utsikt från toppen av ön. WC och dusch tillhör bekväm­ ligheterna, trots att ön är obebodd. Förbindelse via Blekingetrafiken.

6

Dragsö utanför E riksberg Spännande

naturupplevelser i vacker miljö. Otroligt härlig utsikt när man via vandrings­ leder kommer upp till toppen av ön och kan se Tärnö, Hanö och hela Listerlandet. Möjligtvis kan du också få se hjortar och skrämma upp några vildsvin. Egen båt krävs för att ta sig hit.

Arpö För den som

U ngskär Ett av de få

älskar fauna och flora finns här sysselsättning i flera dagar. Härliga promenader för de äldre ger aptit till kvällens grill­ party vid Mjölkbryggan. Egen båt krävs för att ta sig hit.

ursprungliga fiskelägena som finns kvar. Kalas för ögat med många strandängar och nötdjur som betar längs vattnet. Förbindelse via Blekinge­ trafiken.


rån Sissebäck i väst till Brömsebäck i nordost sträcker sig Blekinges kustlinje. En sträcka på cirka 80 sjömil. – I Blekinges skärgård kan du hitta din egen lilla vik, säger Thomas Karlsson som har seglat i den blekingska skärgården i mer än 50 år. Under den tiden har han gjort strandhugg på ett hundratal av öarna och naturligtvis har han hittat sina egna små pärlor, naturintresserad som han är. Thomas är också författare till skriften ”Natur- och gästhamnar i Blekinge skärgård” som finns att köpa i bland annat flera av gästhamnarna och i bokhandeln.

F

Vad är det som gör Blekinges skärgård så speciell? – Du behöver inte trängas så mycket som du får göra på väst- och ostkusten. Här kan du hitta en trevlig naturhamn och ha den helt för dig själv. Blekinge erbjuder ännu ett båtliv där trängsel är ovanligt. Om den förekommer, är den självvald. Dessutom är det korta avstånd i Blekinge skärgård. Det är exempelvis bara 15 sjömil mellan såväl Karlshamn–Ronneby som Ronneby–Karlskrona. I Blekinge kan man njuta av Listerlandets små fina fiskelägen, havssegla till det säregna och välbesökta Hanö eller till Utklippan. Mellan Sölvesborg och Kristianopel finns ett antal välutrustade gästhamnar som erbjuder den service som dagens moderna båtliv kräver. Finns det någon plats i skärgården som kan vara extra intressant att besöka? – Om du är intresserad av militär historia, är Torum­ skär i östra skärgården ett givet mål. Det var där U137 gick på grund. Och så förtjänar självklart Kungsholmen, med sitt fort, ett besök!

Aspö

Läs mer på blekingeskargard.com

Den gamle och havet Sterner Nilsson är född på Hallö i Karlshamns skärgård för mer än 80 år sedan. Att överge havet är otänkbart för en gammal sjöbuse. an blickar ut över vattnet från sin vackra röda stuga, som gått i arv sedan den byggdes på 1700-talet. Sterner berättar att i början av samma århundrade härjade pesten på ön och så gott som alla Hallöbor strök med. Enda överlevande var en änka och hennes dotter. Samtidigt flydde två män från Åhus i båt undan krigstjänstgöring. De satte kurs österut genom Hanöbukten. En av männen steg i land på Hallö och blev förälskad i änkans dotter. De gifte sig och skaffade barn, som i sin tur gifte sig och bosatte sig på ön med sina familjer. – På så sätt befolkades ön åter och fram tills slutet av 1940-talet var det många bofasta på ön som försörjde sig på fisket. Vi hade sjuårig folkskola på ön som jag gick i. För oss grabbar var havet och fisket en självklar­ het. När fisket blev sämre valde

H

så gott som alla sälja sina hus och flytta till fastlandet. Men det här huset kommer att fortsätt gå i arv, säger Sterner. Några fastboende finns inte kvar på ön. De 22 hushållen är alla sommarboenden. Blodigt mord I början av 1900-talet kom en kringresande skärslipare till ön en lördag för att hjälp Hallöborna med slipning av knivar och andra skärverktyg. På kvällen blev det fest och spriten flödade. Skärsliparen kom i bråk med en boende på ön, drog sin kniv och skar antagonisten så illa att denne förblödde. Med hjälp av en kvinna roddes skärsliparen över till fastlandet och flydde till Born­ holm. Men hemlängtan blev för stark och efter sex år återvände han till Karlshamnstrakten. Där greps han av polis och dömdes till fängelse.

7


Skärgård >>

Gästhamnar i blekinge Väggahamnen, Karlshamn

Välj Blå Flagg om du vill ha det bekvämt Det finns många ställen att lägga till med båten i Blekinge skärgård. För dig som söker bekvämlighet rekommenderas gästhamnar med ”Blå flagg”. n del föredrar avskildheten och tystnaden före bekvämligheter. Men om du vill ha vatten, dusch, wc, servering, butik, Wi-Fi, båttvätt med mera finns ett flertal välskötta och trevliga gästhamnar, både längs kustlinjen och ute på öarna. Många av dessa har ”Blå flagg”, vilket innebär att de är välskötta, miljömedvetna, har en hög servicenivå, samt att de är informativa och har hög säkerhet.

E

Läs mer på visitblekinge.se 8

Dragsö Utkik Karlskrona Ekenabben Sturkö Karlskrona Ekenäs Ronneby Garpahamnen Hasslö Karlskrona Gunnön Karlshamn Hallahamnen Hasslö Karlskrona Hanö Sölvesborg Hermans Heja Sölvesborg Hällevik Sölvesborg Karlshamn Karlshamn Karlskrona stadsmarina Karlskrona Karön Ronneby Kristianopel Karlskrona Lökanabben Aspö Karlskrona Matvik Karlshamn Saltö Fiskhamn Karlskrona Sanda Sturkö Karlskrona Sandhamn Karlskrona Stenshamn Karlskrona

Sternö Karlshamn Svanevik Karlshamn Säljö Udde Karlskrona Sölvesborgs innerhamn Sölvesborg Torhamn Karlskrona Torsö Sölvesborg Tärnö Karlshamn Ungskär Karlskrona Utklippan Karlskrona Vägga Karlshamn


Upptäck Karlskrona skärgård du också Välkommen att uppleva skärgården med oss året runt. Karlskrona skärgård är unik och det finns alltid fler öar att upptäcka. Med våra båtar tar du dig enkelt ut och gör nya strandhugg! Turlistor och priser hittar du på www.affarsverken.se. vi har tUrer för alla smaKer Välj mellan en spännande rundtur i Världsarvet, bland krutmagasin och befästningar, eller en lugn tur längs idylliska Nättrabyån. Eller varför inte hänga med oss Trossö runt eller till Östra skärgården för en härlig dag!

räKfrossa eller glasspaUs? Vi har enklare förtäring och glass ombord på de flesta av våra båtar. Sommartid lastar vi M/F Gåsefjärden full med räkor till vår populära räkfrossa. Biljetter förbokas hos Skärgårdstrafiken på telefon 0455-783 30.

Vi ses på havet i sommar!

Bröllop? 50-årsfest? Du vet väl att du kan hyra en skärgårdsbåt när det vankas fest. Ring 0455-783 30 så berättar vi mer!

Box 530, 371 23 Karlskrona. Tel 0455-783 00. www.affarsverken.se 9


>> Den lurar i vassen och är mytomspunnen. Vips så hugger den och kampen börjar. Sportfiske efter gädda är fascinerande. <<

Välkommen till gäddans rike Karlskrona skärgård är populationen av små gäddyngel riklig och dessa växer till rejäla bjässar. Den som någon gång fått en gädda på sådär 10–15 kilo på kroken, glömmer sällan upp­ levelsen! Under sen vår, sommar och tidig höst finner du gäddan i mellan- och ytterskärgården, runt friliggande grund, öar och

I

10

längs större öars djupkanter. Bra beten är jiggar, skeddrag, gäddspinnare, sjunkande jerkbaits och vobblers. När det är riktigt ljust och varmt kan det vara svårt att få gäddan att hugga under dagen. Då kan du testa sena kvällar eller tidigt på morgonen. Använd alltid tafs när du fiskar gädda. De vassa tänderna biter annars lätt av linan.


Karlskrona Fishing hjälper dig

Är du sugen på att testa fiske­ lyckan i Karlskrona skärgård? I så fall kan du ta kontakt med Karlskrona Fishing, en organisa­ tion som samlat Karlskronas ledande sportfiskeaktörer på ett ställe. Tillsammans erbjuder de all sorts fiske för alla sorters fiskare. De erbjuder även boende, båt och utrustning för ett lyckat fiskeäventyr i Karlskronas fantas­ tiska skärgård. De aktörer som ingår i Karlskrona Fishing är Pikestrike Sweden, Sandhamn Marine, Dragsö sportfishing, Karlskrona Båt&Fiske. Läs mer på karlskronafishing.se

Fler fiskeeldoradon i Blekinge Mörrumsån Är ett av Sveriges mest anrika laxfiskevatten. Mörrumsån är känt bland sportfiskare i hela Europa då det vilda beståndet av havsöring och lax är unikt. Läs mer på morrum.com

Andra fiskar som nappar

Torskfiske I dag används mestadels havs­ fiskespö utrustade med 200–250 grams pilkar, samt tunna men otroligt starka flätlinor, för torsk­ fiske. Det går även att använda sin vanliga gäddfiskeutrusning till­ sammans med lättare pilkar och gummibeten. Torsken är ganska lättfångad, men samtidigt en riktig fajter. Man kan även fiska torsk med ett vanligt bottenmete och mask eller fiskbitar som bete.

Sva lemåla Fiske erbjuder bland annat bra

gäddfiske i Järnaviksfjärden och i vattnen kring öarna Bjärnö, Tjärö och lite längre ut mot Tärnö. Fiske även i Bräkneån och Vierydsån. Svalemåla stugby säljer fiskekort och har båtar för uthyrning. Läs mer på svalemala.se

Abborrfiske Abborren finns ofta där vi människor befinner oss under sommaren, exempelvis intill bryggor, öars stenhällar, pirar och hamnar där löjor och andra småfiskar samlas i stora stim. Att meta abborre vid dessa platser är därför givande. Stor­ abborren tar gärna en löja som du har tacklat på en trekrok. Det går även att fiska abborre med lätt spinnutrustning och tunn lina. Små spinnare i koppar,

guld och mässing brukar fungera bra. Små jiggar är ofta också mycket effektivt. Trollingfiske efter lax Trolling betyder att man efter båt trollar (släpar) lätta trollingskedar från ett eller flera spön, dels vid sidan av båten, dels under båten. Även trolling efter fiskekajaker har testats med framgång vilket ger ett nytt och fräscht inslag i bilden över sätt att fiska från båt efter lax.

11


Det vilda Olofström känns dramatisk med sluttande branter ned mot ån. Men solen som strilar ned genom de höga trädkronorna och flicksländorna som dansar vid ån gör att upplevelsen både blir trolsk och fantasieggande. Leden avrundas med ännu ett minne från bygdens rika industrihistoria när du når benstampen i Angölsmåla.

Spegelblanka sjöar, trolska skogar fulla av svamp och bär. Det totala lugnet och tystnaden mitt i Sveriges sydligaste vildmark. Välkommen till Olofström. är finns möjligheten att rofyllt svepa genom spegelblanka vattnen, vara i fred på sin egen fiskebrygga, delta i en spännande jakt eller uppleva vacker natur på bilfria cykel – och vandringsleder. Eller varför inte paddla på någon av kanotlederna? Olofström har mycket för alla som älskar det fria och vilda. Det kan till exempel vara en tre kilometer lång vandring på den del av Laxaleden som går från Ebbamåla Bruk ner till Benstampen vid Angölsmåla.

H

Mörrumsån som navelsträng Låt fantasin ta dig hundra år tillbaka i tiden vid Hovmansbygds

Läs mer på visitolofstrom.se stationsområde. En tid då järn­vägen, bruket, mejeriet och en massa annat fyllde den nu avsomnade orten med liv. En tid då ån var navelsträngen som gav energi och näring. Det kan också vara värt att stanna till vid Ebbamåla Bruk, ett av vårt lands bäst bevarade industriminnen.

Flicksländor Längs vandringsleden syns också resterna av Hovmansbygds nedre fiske. Där kan man se rester av de gamla stenkaren som stått och förfallit sedan fisket lades ned, efter att kraftverket i Hemsjö byggdes 1907. Vackrast under vandringen är Käringahejans naturreservat, som

>> upplevelsen blir både trolsk och fantasi­ eggande. << 12

Köp multifiskekort Olofström med alla dess sjöar och vattendrag är rikt på fisk som gädda, gös, abborre, braxen, öring med mera. För att underlätta för alla fiskeentusiaster har tre fiskevårdsområdesföre­ ningar i samarbete med Harasjömåla Fiskecamp tagit fram ett multifiskekort. Köper du detta fiskekort kan du prova fiskelyckan i flera olika sjösystem.


>> Vackrast under vandringen 채r K채ringahejans naturreservat, som k채nns dramatisk med sluttande branter ned mot 책n. <<

13


vingården Stora boråkra

Det lilla fröet blev stor vingård Ett litet frö såddes när Staffan Ottosson läste att det varma klimatet i södra Europa inte längre var optimalt för vinodling. Det fröet har nu blivit en av Sveriges större vingårdar med runt 3 000 vinstockar, vingårdsvisning, vinprovning och restaurang. är Staffan och hustrun Lil tog över Stora Boråkra herrgård strax utanför Karlskrona för 20 år sedan hade han inte en tanke på att själv bedriva något jordbruk. Han var civilingenjör och hade annat jobb. Men så var det den där artikeln för åtta år sedan som fastnade i hans huvud. Det varma klimatet i södra Europa gjorde att vindruvan tappade sin syra. Vingårdarna hade börjat köpa druvor från södra England. Samma artikel beskrev att södra Sverige var idealiskt för vindruvsodling. Staffan fick en snilleblixt och beställde 300 vinstockar från Tyskland som han planterade. – Gården hade ett bra söderläge och Karlskrona har mest sol i Sverige, en perfekt kombination. Första skörden var mest för att se om stock­ arna trivdes hos oss, och om vi trivdes med dem, säger han.

N

Byggde vineri Stockarna trivdes. Och Staffan trivdes så bra med stockarna att han beställde ytterligare 500. Men nu kunde han inte göra vinet hemma i köket längre. Han fick EU-medel som bidrog till att han kunde inves­

14

tera i ett eget vineri och snart hade gården 3 000 vinstockar! 2014 kunde han sälja sitt vitvin, Solaris, till Systembolaget. – Jag döpte vinet efter druvan. Det mottogs väl och sålde slut, berättar han. Succén fortsatte 2015. Vingårdsvisning Samtidigt växte också intresset från allmänheten för att besöka vingården och få inblick i hur vin blir till. Ett nytt koncept föddes. Vingårdsvisning, vin­ provning och middag, eftersom han även inrett en restaurang på gården för slutna sällskap. Ryktet spred sig. – Nu har vi stora busslaster som kommer hit på sommaren och två dagar i veckan håller vi en allmän visning under några timmar, berättar Staffan som nu blivit vinodlare på heltid. Produktsortimentet har också utökats med Boråkra Exelent, en Brandyliknande produkt som destilleras fram från vinet. Ett mousserande vin ligger också i pipeline. – Det skulle egentligen släppts till nyår 2015, men jag gjorde misstaget att trycka ned champagnekorken för långt ner i några av flaskorna. Jag ville inte vara med om att de som

Läs mer på storaborakra.se

ska skåla in tolvslaget står med en flaska där de inte får av korken. Men vinet är bra och jag kommer att erbjuda det på mina vinprovningar, säger Staffan.


>> Något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av honungsmelon, päron, örter, persika och citrus. Serveras vid 8–10°C till rätter av fisk eller skaldjur, eller som aperitif. << Systembolagets beskrivning av Solaris.

Så blir vitvin till i fem steg: 1 Vinstockens välmående sätter sin prägel på druvan den levererar. Det gäller att vårda den väl och ta ut lagom med druvor. 2 Druvorna plockas och går in i vineriet, där de pressas skonsamt och blir till en vätska som påminner om must. 3 I en tank tillsätts jäst till musten. 4 Vätskan ska jäsa i 15 graders värme under fyra veckor. Då har vinet fått sin alkoholstyrka. skillnaden mellan att göra vitt vin och rött vin? När man gör vitt vin pressar man saften ur druvorna och kastar sedan bort skalen. Vid tillverkning av rödvin krossar man druvorna och låter skal och druvjuice jäsa tillsammans. Från skalen kommer då både färg och strävhet.

5 För att vinet ska bli drickbart krävs en mog­ nadsjäsning i ungefär sex månader. Sedan är det klart att hällas upp på flaska och levereras.

>> bara 10 minuter från karlskrona << 15


>> Hälsovattnet var förstås det som lockade. Men livet på hotellet handlade lika mycket om att äta gott, roa sig och diskutera affärer på verandan <<

Ronneby Brunn – något för alla och utrymme för många

16


går det bra att spela tennis på någon av Brunnsparkens sex banor. Eller varför inte utmana familj eller vänner i minigolf?

År 1705 kom de första människorna till Ronneby Brunn för att koppla av, umgås och förbättra hälsan. Så är det fortfarande, drygt 300 år senare.

Bilutställningar Den vackra Brunnsparken har också blivit populär för utställ­ ningar, inte minst av bilälskare. Nostalgia Festival är en årligt återkommande utställning för veteranfordon. Även Porsche-­ klubben, Morgan-klubben och Corvette-klubben har haft sina utställningar i Brunnsparken. Varje år arrangeras där också en stor hundutställning med många raser. Evenemang och sportevent avlöser varandra.

H

älsovattnet var förstås det som lockade. Men livet på hotellet hand­ lade lika mycket om att äta gott, roa sig och diskutera affärer på verandan – där det fortfarande görs upp affärer. Hotellet och Brunnsparken har något för alla och dessutom utrymme för många – exempelvis har hotellet en matsal med plats för 850 gäster och olika nöjes­ evenemang året runt. Den prisbelönta och inspi­re­ rande Brunnsparken och dess omgivningar är som en hälsokur i sig själv. Här finns Trollsjön, de charmiga gamla villorna längs med ån och den mysiga stads­kärnan. För att inte tala om Japanska trädgården, Rosträd­ gården och Doftträdgården.

Brunnsbadet Blötdjuren får sitt lystmäte på Brunnsbadet. Detta oavsett om man bara vill motionssimma i den 25 meter långa bassängen, testa vattenmassage eller glida runt i runt i strömkanalen. Eller varför inte åka en tur i någon av de båda vattenrutschkanorna, den

längsta är 93 meter. För de allra minsta finns naturligtvis också bassänger med ”lagom” djup. Vill du hellre ta det lugnt och koppla av, kan du göra det i den japanska SPA-trädgården och få olika behandlingar på spa som ger ny energi till en trött kropp. För den som vill röra på sig

Söndagsloppis Det kan löna sig att besöka Brunnshallarna om söndags­ förmiddagarna april-oktober. Loppisen som arrangeras där har blivit mäkta populär och många som städat sina utrymmen passar på att sälja det som inte behövs längre. Här finns chans att fynda!

>> Den längsta vattenrutschkanan är 93 meter << 17


Marinmuseum på Stumholmen är ett av Karlskronas största och mest attraktiva besöksmål. Förra året invigdes en ny ubåtshall och som grädde på moset utsågs Marinmuseum till ”Årets Museum 2015” av Riksförbundet Sveriges Museer.

ÅRETS MUSEUM 2015

18

Marinmuseum – Årets museum


Gratis

upp till 19 Alla barn upp till 19 år har fri entré till Marinmuseum i Karlskrona. Men det allra bästa – här finns hur mycket spännande som helst att se och göra. Häng med!

arinmuseum sträcker sig vackert ut i vattnet, ungefär som en pir. Museet har anor från 1752 då modellkammaren i Karlskrona grundades. Där testades olika modeller till skeppskonstruktio­ ner. Dessa detaljrika modeller utgör i dag muséets grund tillsammans med de stora galjonsfigurerna i den unika Galjonshallen.

M

rkar du ro en kanon­ slup? Vad är det för något undrar du säkert. Jo, det var ett litet krigsskepp som besättningen rodde för att komma nära kusten. Testa, den finns i utställningen Herravälde. Är du pricksäker? Klarar du att sänka ett skepp med två kanonskott? Testa, kanonen finns också i utställningen Herravälde. Du kan också kika in i den spännande montern för att se vad som hände med skadade besättningsmän och vilken vård de fick. Hur en ångmaskin fungerar får du reda på genom att trycka på en knapp.

O

Gå på djupet I muséets ubåtshall kan du vara med om något som bara ett fåtal fått göra, se HMS Neptun från insidan. Du får uppleva de trånga utrymmena och känna hur pulsen ökar när ubåten ska slå till mot fienden! Fartygssimulator När du tar dig uppåt igen kan du passa på att testa en riktig fartygssimulator och känna hur det är att köra olika slags fartyg i både lätta och svåra situationer.

Läs mer på marinmuseum.se

>> Se HMS NEPTUN från insidan <<

Klättra i riggen Dunders däck är Marinmuseums aktivitetsdäck. Där kan du klä ut dig till sjöman, klättar i riggen, testa om du har balans när det gungar på sjön, styra en motor­ båt, prata i komradio eller ut­ mana familjen på knopövningar. Intill Dunders däck ligger Marinmuseums omtyckta Sjö­ mansverkstad där barn i vuxnas sällskap kan ägna sig åt marint knep och knåp. Risk för sjösjuka För de lite äldre barnen finns Sveriges första publika fartygs­ simulator. Där kan du testa hur det känns att köra olika slags far­ tyg i en mängd olika situationer, det känns som på riktigt. Risk för sjösjuka finns!

19


>> Tips: Köp en kombibiljett till både Kreativum och Blekinge Exotiska värld som ligger intill. Då har du garanterat upplevelser hela dagen – till ett bra pris. <<

Boosta din upptäckarGlöd Är du nyfiken på hur saker och ting fungerar? Vill du upptäcka genom att själv prova på? Då ska du definitivt göra ett besök på Kreativum Science Center i Karlshamn. är lockas upptäckargläd­ jen fram automatiskt och alla aha-upplevel­ serna får du på köpet! Här finns till exempel fem olika upptäckartorg med lika många teman och 170 stationer. I stationerna finns inbyggt lärande. Där kan du till exempel upptäcka skogen, vad människan utvecklat, stjärnor och planeter, samt utforska och testa den egna reaktionsförmågan. Du kan också utmana pappa i Mindball – en tävling i att slappna av. MegaDomebiografen Kreanova – en av tre i Sverige – bjuder in

H

till en filmupplevelse utöver det vanliga. Kreapark – en riktig oas Nu har Kreativum även en utepark som är öppen hela året, Kreapark. Det är en är en oas fördelat på en ö och en halvö i Mieån som strömmar på Krea­ tivums baksida. På ön hittar du flera stationer. Du finner busiga fontäner med strålande vatten liksom en flotte där du med hjälp av ett rep drar dig fram genom vattnet. Det finns också en tunnel där du kan krypa över till ön.

Läs mer på kreativum.se 20


Fler tips för barnfamiljer

Turridning För de som gillar hästar finns olika former av tur­ ridning. Läs mer under ”turridning i natur” på visitblekinge.se

Möt Timon – på riktigt Vill du se Timon i verkligheten? Du hittar honom i Blekinge Exotiska Värld intill Kreativum i Karlshamn. Han delar boning med ytterligare ett 70-tal exotiska djurarter från hela världen. imon gav sin art ett ansikte som Pumbaas glade vapendragare i filmen ”Lejonkungen”. Nu är surikaterna långt ifrån de enda djuren i Manfred Dorn­ häusers skapelse som invigdes för snart fyra år sedan. Där finns

T

till exempel världens minsta apa, dvärgsilkesapan. Naturligtvis finns där också flera andra trevliga apor att titta på. Blekinge Exotiska Värld har också ett tropikarie där man kan få komma riktigt nära en fyra meter lång tigerpytonorm! Föredrar man hellre lite mindre ormar finns där Hornviperan som bara mäter 40 centimeter i sin fulla längd. Lite längre bort finns en hel avdelning med djur som har sex till åtta ben. Vilka? Spindlarna såklart. De har fått en egen utställning. Läs mer på exotiskvarld.se

Häng med på spindeljakt! aturum i Ronneby Brunnspark är till för hela familjen. Speciellt uppskattad bland de yngre är ”Spindeljakten”, den gamla Blekingeekan där du får kliva ombord, ”sinneslådorna” där du får lukta känna och gissa, samt akvarierna med levande fiskar och olika smådjur. Naturum

N

har också ett ”labb” där du kan undersöka levande fiskar och småkryp. Här finns också bio med filmvisning för hela familjen. I området finns den 1,5 kilometer långa ”Naturstigen” och den självguidande stigen ”Parkens träd och buskar”.

Barnens Gård Vad sägs om kasta prick i dasshål, åka hölass och köra elbil själv om du är över 90 centimeter. Läs mer på barnensgard.se

Barnens Lekland i Karlskrona På en 2 500 kvm yta finns så gott som allt man tänka sig för att leka, busa och ha kul. Läs mer på barnenslekland.se

Kanotcentralen i Olofström Paddla kanot är ett ut­ märkt sätt att upptäcka naturen, och att göra det i sjösystemet som binder ihop fyra sjöar utanför Olofström är ett riktigt äventyr för hela familjen. Läs mer på halenkanot.com

Boda Borg i Karlskrona Söker du roliga och spännande utmaningar att övervinna tillsam­ mans i ett lag om tre till fem per­ soner? Läs mer på bodaborg.se

Björketorps Gård i Johan­ nishus Här finns glasskiosk med egentillverkad glass, gjord på gårdens mjölk, grannens ägg och med honung som slungats från egna bikupor. Läs mer på bjorketorpsgard.se

Läs mer på naturumblekinge.se

21


Läs mer på karinmeijer.se

Karin Meijer

arbetar tunt men stabilt Keramikern Karin Meijer har en idé när hon börjar sitt skapande. Under processen föds nya idéer och slutresultatet blir ofta något annat än det hon började med. arin Meijer fastnade tidigt för konsthantverk och keramik som uttrycks­form. I de framtida yrkes­ planerna fanns också att bli psy­ kolog, men hon valde konsten. I den gamla skolan i Ramdala har hon nu både verkstad, utställ­ ning och försäljning.

K

Rytmen viktig – Jag arbetar tunt, tycker om den högbrända, täta leran, det sköra men ändå stabila uttrycket. I den genombrutna keramiken är rytmen viktig, flytet i spritsandet, nerven som uppstår i kombina­

22

tionen av det kontrollerade och det som materialet styr. Jag använder gärna dekorer och många färger, berättar hon.


Fler konstnärer och konst­hant­ verkare att besöka i Blekinge

Magnus J ö nsson Sedan en tid tillbaka är knivsmide i meteoritjärn en av hans specialiteter. Smedjan, som ligger i Pukavik mellan Karls­ hamn och Sölvesborg, är öppen för visning, smideskurser och försälj­ ning efter överenskommelse. Läs mer på visitblekinge.se

Ma l in Mena I sin egen studio­ glashytta och butik förvandlar Malin Mena den heta glasmassan, blåser, formar och graverar sitt glas. Läs mer på malinmena.se

Läs mer på demone.se

Susanne Demåne känner att vägen aldrig tar slut

S anne D ah l str ö m Arbetar

i keramik. På hennes hyllor står vardagliga föremål som muggar, tallrikar, krukor och skålar målade med mönster eller fiffiga filurer som får dig att le. Läs mer på sannedahlstrom.se

Konsthantverk Lind q vist

Arbetar i trä. Bodil och Christer Lindqvists verksamhet finns i Norje och butiken är öppen när de arbe­ tar i verkstad och ateljé, eller enligt överenskommelse per telefon. Läs mer på visitblekinge.se

Inredningen i den gamla skolan i Edestad visar upp Susanne Demånes mång­facetterade konstnärskap. on började fylla den med liv och sin konst när hon flyttade dit för 18 år sedan. Därefter skapade hon ett eget konstverk av trädgården och den förfallna skolgården.

H

Vildvuxet och tuktat Trädgården är en oas och väl­ besökt skulpturpark. – Jag har utvecklat trädgården i min egen takt, lite i sänder. Resultatet har blivit en kontrast mellan det vildvuxna och det tuktade. Där har jag skapat olika rum för mina skulpturer.

Café Senaste projektet är ett café som är inrett med gamla möbler, allt är återvunna saker. Caféet är öppet flera dagar i veckan under sommaren och flera söndagar under hösten, ända fram till jul.

23


>> Tillverkningen sker med samma maskiner som användes när det en gång startade. <<

Läs mer på lampfabriken.com

På Karlskrona Lampfabrik har tiden stått stilla i drygt 130 år. Tillverkningen sker vid samma maskiner som man hade i slutet av 1800-talet. Lamporna håller samma tidsenliga stil och ägarfamiljen är densamma som när bolaget startade. Ibland är förändringar inte nödvändigt.

24

Flitens lampa lyser även om tiden stått stilla arlskrona Lampfabrik har varit i familjen Skantzes ägo ända sedan starten 1884. Valdemar Skantze och hustrun Katarina är femte generationen. Tillverkning­ en sker med samma maskiner som användes när det en gång startade. Karlskrona Lampfabrik är som ett industrimuseum, med den skillnaden att produktionen fortfarande går på högvarv. – Vi var Sveriges första tillverk­ are av belysning i industriell skala och vi var först med att tillverka fotogenlampor i Sverige. Redan 1902 tillverkade vi de första elarmaturerna, berättar Katarina Skantze som är marknadschef.

K

Bara klassiska former Tillverkningsmetoden harmonie­ rar också stilen. Alla lampor ser ut som de gjorde under åren runt sekelskiftet. – Modern design får andra syssla med. Vi har alltid tillverkat samma typ av lampor och efter­ som de säljer bra finns ingen anledning att tänka annorlunda. Självklart tar vi fram lite nya mo­ deller och gör små förändringar, men det sker med varsam hand, berättar Katarina Skantze vidare. De säljer lampor för bland annat tak, väggar, golv, bord, badrum och offentliga miljöer. En rolig nyhet är att Karlskrona Lampfabrik planerar att öppna upp fabriken och visa den för allmänheten. Troligtvis kommer man då också att ha fabriksför­ säljning av sina produkter.


>> all efter­ bearbetning, montering och förpackning sker här i Kallinge. <<

Fler industri­ museer att besöka i Blekinge

Stekpannan som återuppstod Det har gjutits stekpannor sedan slutet av 1800-talet i Kallinge. Nu gjuts det inget mer, men Ronneby Bruk tillverkar fortfarande de gedigna köksredskapen och har även fabriksförsäljning. rans Henrik Kockum köpte 1846 Örmo bruk i Småland och flyttade gjuteri och verkstad till Kallinge 1888. Fram till början av 1970talet gjöts det stekpannor och grytor som bara den i Kockums gjuteri. Men sedan tyckte före­ taget det var olönsamt och sats­ ade i stället på annan produktion. Men marknadschefen på Kockums, Uno Berg, hittade ett gjuteri i England som klarade av

F

den avancerade gjutningsproces­ sen av stekpannor. Han startade nytt bolag och tillverkningen återuppstod 1972. Tolv år senare blev Scandia Present ägare. Där passade det heller inte in med tiden och 1996 lades tillverkningen ned. För att åter­ uppstå året efter som Ronneby Bruk med Martin Johannesson som en av delägarna. – I dag gjuter vi godset i Frankrike och Kina, men all efterbearbetning, montering och förpackning sker här i Kallinge, berättar han. Dessutom har Ronneby Bruk egen fabriksförsäljning som blivit mäkta populär bland anhängare av företagets produkter. Inte nog med att priserna är lägre, sorti­ mentet är också betydligt större än det man hittar ute i butikerna.

Läs mer på ronnebybruk.nu

Ebbamåla Bruk

Du får guidning genom den industriella revolutionen och får ta del av vårt tekniska kulturarv. Bruket var verksamt från 1886 till 1967 och är förmodligen den bäst bevarade verkstadsindustrin i Europa. Läs mer på ebbamalabruk.se

Abu-museet i Svängsta

Vid besök på ABU-museet möter du ett levande museum, med fungerande maskiner från urtillverk­ ningen under Haldatiden som började redan 1887 och som senare blev ledande inom tillverkning av sportfiskeutrustning. Läs mer på abugarcia.se

25


Upplev Blekinge på två hjul Ställ bilen. Ta cykeln genom Blekinge. Du kommer närmare natur­­ en, känner dofterna, hör fåglarna och upplever vårt vackra landskap på ett helt nytt sätt. Vill du ha hjälp på traven finns det färdiga cykel­ leder att följa. Blekinge bjuds många vackra cykelvägar. Här nedan presenteras några av de cykelleder som finns:

I

C ykel l ed Lister l andet

En första del i att göra cykelled på Listerlandet utanför Sölves­ borg har påbörjats. Till leden, som är 45 km lång, har ett kartmaterial tagits fram. Längs med leden beskrivs den kultur, historia, natur och en del av de sevärdheter man passerar. Läs mer på solvesborg.se Cykelspåret – Sverigeleden

I Blekinge kommer leden in vid Brömsebro och följer kusten väs­ terut till Valje vid Skånegränsen, en sträcka på 160 km. Du kan starta var som helst längs leden. Skyltarna är mörkblå med vit text och ofta försedda med en extra pil, som visar färdriktningen. Läs mer på visitblekinge.se Norra cyke l l ä nken ”Norra

cykellänken” bildar tillsammans med ”Cykelspåret” en runda som man kan starta på i någon ort i norra, östra eller västra Blekinge, eller från någon av städerna utmed kusten. ”Cykelspåret” är markerat med blå skyltar och finns beskrivet i Cykelfrämjandets broschyr ”Cykelspåret längs kusten”. Läs mer på visitblekinge.se

26

Tips: Kolla även in nya sydostleden.se


Bräknetrampen är Cykelfestivalen för alla Bräknetrampen är Blekinges egen cykelfestival som i år arrangeras för åttonde gången, närmare bestämt den 14 maj. Du kan välja mellan fem olika sträckor, från 10 till 120 km. Bräknetrampen vänder sig till alla som älskar att cykla; elitcyklister, barn, funktions­ hindrade, ja helt enkelt alla som kan och vill. Läs mer på braknetrampen.se, där du också kan anmäla dig.

Sveriges Golfkust är en guldgruva för golfare Alla golfälskare som kommer till Blekinge kan skatta sig lyckliga. Här finns åtta fantastisk banor med skiftande karaktär att spela på. Det är bara att slå ut … Blekinge kallas som bekant ”Sveriges trädgård” och det avspeglar sig också på golfbanorna som ligger i ett grönskande landskap som även har stora ekskogar och glittrande skärgård. Här är naturen som gjord för golfspel. Dessutom är klimatet så gynnsamt att det går att spela på flera banor året runt. De åtta golfklubbarna samarbetar genom ett projekt som heter Sveriges Golfkust och som ägs av Blekinge

Golfförbund. Eftersom de åtta ban­ orna har olika karaktär blir det både omväxling och utmaning. Banorna som ingår i Sveriges Golfkust är: Sölves­ borgs GK, Karlshamns GK, Ronneby GK, Leråkra GK, Carlskrona GK, Nicklastorp GK, Boa Olofström GK och Trummenäs GK. Läs mer på sverigesgolfkust.se Boka resa, boende och greenfee på visitblekinge.se

Klipp­ klättring – en riktig utmaning Är du trött på det bekväma livet och vill ha något riktigt utmanande? Då kan klippklättring hos Ursulas Äventyr vara någonting. garen Emese Orsolya Bálint är uppvuxen i ett av Europas mest klippoch grottrika områden. Hon har klättrat sedan hon var 14 år och senaste året har hon bestigit flera höga toppar i Himalaya. Ursulas äventyr håller kurser i klippklättring och arrangerar också guidade turer där man själv väljer svårighetsgrad på sin klättring. Vill du i stället söka dig ner i underjorden så arrangerar hon också grottforskning, grottklätt­ ring och grottkrypning. Unika upplevelser som sätter både kraft och mod på prov.

Ä

Läs mer på ursulasaventyr.se

27


FAKTA OM ERIKSBERGS SAFARIPARK Ca 400 kronvilt Ca 700–800 dovvilt Ca 300 vildsvin Ca 200 mufflonfår Drygt 50 visenter

En safari du inte glömmer Vill du se kronvilt, dovvilt, vildsvin, visenter och mufflonfår vandra fritt omkring? Då är ett besök i Eriksbergs safaripark oslagbart.

28


>> vi är med och räddar ett djur som funnits frilevande och förhoppningsvis är på väg att bli det igen. <<

Läs mer på eriksberg.nu riksberg utanför Karlshamn är ett stort naturreservat i Blekinge skärgård, där den inhägnade delen på drygt 900 hektar är ett av norra Europas största vilthägn och samtidigt Nordens största safaripark. Safarituren är en upplevelse som dröjer sig kvar. Du får se djuren strosa omkring i ett unikt kustlandskap med lummiga ädel­ lövskogar och ett fascinerande klipplandskap. Framförallt vid skymningstid finns goda chanser att se parkens högvilt och deras avkommor. – Visenterna är väldigt upp­ skattade bland våra besökare. Vi har världens största besättning, drygt 50 stycken, i så kallad semi free ranging, det vill säga de lever så nära naturliga förhållanden som det bara är möjligt inom hägn, säger Eriksbergs informa­ tionsansvarige, Åsa Olsson. Safarituren, som är cirka tio kilometer, kan göras med egen bil och då får du också möjlighet att låna en guide-cd. Vill du hellre ha en kunnig guide med dig, går det att förboka.

E

Men Eriksberg är inte bara de vilda djuren i safariparken. Här finns också ett rikt fågelliv och har du riktig tur får du se en livs levande havsörn segla över vatt­ net vid Utsikten eller Färksjön! Den som är intresserad av växter kan njuta av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen som finns i Färsk­ sjön. I den inhägnade delen av Östersjön, Mahraviken, finns ett av världens bästa gäddfisken och i sjöarna på området finns det gott om karp och kräfta. Ny attraktion – davidshjortar Nitton sällsynta davidshjortar anlände till Eriksberg Vilt & Natur i september 2014. Nu har de fått kalvar och Eriksberg har den största populationen av arten i hela Skandinavien. De kinesiskättade hjortarna, som är utrotade i vilt tillstånd, köptes från ett reservat i Sussex. De har gått i ett karantänshägn under ett och halvt års tid. – Under 2016 släpps de in i det stora vilthägnet och går tillsammans med de andra vilda

djuren. De blir därmed en ny attraktion för våra besökare till safariparken. Davidshjorten är en viktig del i Eriksbergs bevarelse­ uppdrag, vi är med och räddar ett djur som funnits frilevande och förhoppningsvis är på väg att bli det igen, säger Åsa Olsson. Ät från naturens skafferi Eriksberg använder sig av naturens eget skafferi i sitt kök och mer närproducerat kan det inte bli. Här finns restaurang Visenten som är Blekinges bästa restaurang enligt White Guide

2015. I Säteriet med sin klassiskt sobra elegans finner du restau­ rang Havsörnen där kökschefen erbjuder femrätters menyer med säsongens bästa råvaror som utgångspunkt. Från restaurang Havsörnen har du en fantastisk utsikt över Remmarna/Savannen där de vilda djuren brukar gå och beta. En njutning för alla sinnen! Det går även att avnjuta måltider efter beställning på Eriksbergs restaurangbåt Sea Eagle eller i upplevelse­villan just vid den Blekingska arkipelagen, i den inhägnade havsviken.

29


>> Huvudet visade sig dessutom vara otroligt väl bevarat, faktiskt det enda av sitt slag i världen. <<

Ett grinande monster! Året var 1495 och danske kungen Hans var på väg till Kalmar. Men utanför Ronneby förliste huvudskeppet Gribshunden. Förra sommaren upptäckte dykare plötsligt ett grinande monster i dyn – skeppets galjonsfigur. id Stora Ekön i Ronne­by skärgård vilar resterna av det mer än 500 år gamla skeppet som ligger ned­ sjunket i dyn på nio meters djup. Vraket har varit känt sedan 1970-talet, men det var först 2013 som det kunde fastställas att skeppet verkligen var Gribs­ hunden. Skeppets galjonsfigur kunde bärgas i augusti 2015. Huvudet visade sig dessutom vara otroligt väl bevarat, faktiskt det enda av sitt slag i världen. Figurhuvudet var egentligen en del av båtens konstruktion. En balk i mitten stöttade det tre­ kantiga förkastellet. Längst fram i fören syntes det utstickande huvudet.

V

Brand Enligt Sturekrönikan skulle danske kungen Hans år 1495 segla till Kalmar för att åter få in Sverige

30

i Kalmarunionen och därmed bli kung i hela Norden. Kungens huvudskepp var Gribshunden och ombord fanns uppemot 150 besättningsmedlemmar och soldater. Utanför Ronneby utbröt en brand ombord som man inte lyckades bemästra. Många dog och värdefull utrustning följde med skeppet till botten. Johan Rönnby är professor på Södertörns högskola och han var

dykledare när galjonsfiguren med det elaka varggrinet hittades. Enligt Rönnby kan vraket vara världens bäst bevarade 1400-talsskeppp.

Upptäckarresor Gribshunden är sannolikt kon­struerat i Flandern eller Neder­länderna i en tid av stora upptäckarresor och kan ge ledtrådar om hur skepp som

MER OM GRIBSHUNDEN Skeppet är cirka 35 meter långt och tolv meter brett. Ett antal föremål från vraket är bärgade och konserverade, exempelvis kanonlavetter, ankarspel, delar av ringbrynja, armborst­pilar med mera. Det är det äldsta bestyckade örlogsskeppet i Norden. Figurhuvuden och galjonsfigurer var i äldre tider en framträdande del av fartygets identitet. Fartyg fick ofta djur- och fågelnamn eller bibliska och mytologiska namn som skrevs i bestämd form. Fartyget blev därmed nästan som ett levande väsen, exempelvis Gribshunden.

seglades av Christofer Columbus och Vasco da Gama var konstru­ erade. Jon Adams, professor i marinarkeo­logi vid University of Southampton, menar att Gribshunden är ett av de viktiga­ ste vraken i världen! Det är också en viktig pusselbit i förståelsen av de nordiska flottornas tidiga utveckling och utbyggnad. Utställning Galjonsfiguren ska skickas till konservering som tar flera år. Men på Blekinge museum visas till sommaren en utställning om Gribshunden. Där kan man se föremål som bärgats från skep­ pet, bland annat kanonlavetter samt fullskalerekonstruktion av en kanon. Här kommer också att finnas filmer från bärgningen, en 3D-modell av huvudet, foton och annan information om skeppet och tiden när det förliste.


>> Skeppets galjonsfigur kunde b채rgas i augusti 2015. <<

L채s mer p책 blekingemuseum.se

31


>> drakamärket uppstod när Hanös eldsprutande drake kraschlandade i klippan ... <<

Läs mer på solvesborg.se

Hanö – skrönornas ö Som i en saga växer Hanö upp ur havet utanför Sölvesborg. Inte så konstigt att ön är full av skrock och skrönor med drakar och jättar som huvud­ ingredienser.

man också stöta på några av de inhemska dovhjortarna som inplanterades på 1950-talet. Hanö är också milsvid utsikt och härliga bad. Beskrivningen av ön präglas numer av förälskelse i stället för skräck, vilket de 40 000 besökare som årligen kommer hit har konstaterat för länge sedan.

Engelska kyrkogården

en skrönorna tillhör gamla tider. I dag prisas Hanö för sin fridfulla harmoni och sin skönhet, inte minst tack vare den storslagna och säregna naturen. Södra delen av ön består till exempel av trolsk avenbokskog. Här kan

SEVÄRDHETER PÅ HANÖ

Bönsäcken En strandsporre med miljontal vattenslipade stenar som sträcker sig ut i havet. Den ändrar form och utseende efter havets stormar och vindrikt­ ning. Bönsäcken är förknippade med många skrönor kring hur den har uppstått.

M

32

Drakamärket Är ett gåtfullt

vågformat märke i klippväggen nedanför fyren. Enligt en av flera sägner uppstod märket när Hanös eldsprutande drake kraschlandade i klippan när fyren tändes första gången.

Hanö var engelsk flottbas under Napoleonkrigen och här begrav­ des de 15 britter som miste livet på ön. Hanö Fyr En av de ljusstark­

aste fyrarna i Östersjön med en lysvidd på cirka 40 kilometer.

Gamla och N ya Kar Två stora nedsänkningar i marken som enligt sägnen var fotavtryck från jättar. Åbedagubben Enligt sägnen skulle det ha legat en underjord­ isk skattkammare där fyren står i dag. Den kallades Åbedahallen och bevakades av Åbedagubben. Det var en liten tomtelik man som skyddade skatten med alla medel, och kunde förvandla sig till eldsprutande drake om så krävdes.


Boktips >>

Mazettis vikingaroman -skön avkoppling i hängmattan hade på vikingatiden, en tid som mest förknippas med hårda män som bär hjälmar med horn. Här finns också mustiga personskildringar av trollkunniga kvinnor och trotsiga trälar som för läsaren tillbaka till en av de mest mytomspunna perioderna i svensk historia. Katarina Mazetti har även skrivit en novellsamling om Karlskrona på femtiotalet som heter ”Krigshjältar och konduktörer”.

Författarinnan Katarina Mazetti sommarbor på Tjurkö och när hon 2008 kom ut med vikingatids­ romanen ”Blandat blod” valde hon att förlägga handlingen till Blekingetrakten. atarina Mazetti, som är uppvuxen i Karlskrona, slog igenom som för­ fattare med relationsromanen ”Grabben i graven bredvid” som även blev film. 2008 gav hon ut romanen ”Blandat blod” som gör sitt avstamp i Blekinges kustland, där författaren känner sig hemtam. Handlingen är förlagd till 900-talet och handlar om två bröder som växer upp med sin far efter att

K

Johanna Limme och Martin Palmqvist är ett författarpar som skrivit både nutidsdeckare och historiska deckare som utspelar sig i Karlshamn, mycket beroende på att Martin är född där. Det har blivit tre historiska romaner (Bölje­ lek, Strömkarlen och Körkarlen) med kyrkoherde Simon Edfeldt som deckarhjälte. Romanerna utspelar sig strax innan sekelskiftet i Karlshamn. Böljelek har även blivit översatt till tyska. En fjärde roman i serien heter Amerikakyssen och kommer hösten 2016. Nutidsro­ manerna heter ”Männen en trappa upp” och ”Tandläkarnas afton”.

deras mor försvunnit på ett mystiskt sätt. Bröderna lockas av plundringståg och handelsfärder över haven. ”Blandat blod” är en fartfylld och dramatisk historia på temat

>> Fler roman­ författare som skriver om Blekinge <<

kärlek, hat och svartsjuka när en enkel båtbyggarsläkt från Blekinge möter en mer civiliserad siden­ handlarfamilj från Kiev-riket. För­ fattaren vill med boken också lyfta fram den starka ställning kvinnorna

Harry Martinson föddes i Jäms­ högs socken i nordvästra hörnet av Blekinge 1904 och var den för­ ste proletärförfattaren som valdes in i Svenska Akademien 1949. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1974. I den självbiografiska roma­ nen ”Nässlorna blomma” från 1935 beskriver han sin hårda uppväxt som föräldralöst fosterhemsbarn. Han slussas mellan olika gårdar där han tvingas arbeta hårt och får stryk som belöning. Boken kom som nyutgåva hösten 2015.

Sven-Edvin Salje föddes även han i Jämshögs socken, året var 1914. Salje blev känd för sin skildring av livet på landsbygden, där bondsonen Kjell Loväng var huvudkaraktären i en romansvit, som också blev film. En del av Saljes romaner utspelar sig även i det blekingska kustbandet. Den sista boken i Loväng-sviten, ”Hem till havet”, har exempelvis handlingen förlagd till Listerlandet.

33


Det Lilla samhället Norje utanför Sölvesborg invaderas under några dagar i juni av rockälskare i alla åldrar från hela världen som kommer för att lyssna till de bästa banden och umgås.

et är festivalen där välpolerade direktörer hänger kostymen och portföljen åt sidan under några dagar för att i stället klä sig i slitna jeans, t-shirt och nitförsedda västar. Det är Sweden Rock, det är fest, det är glädje och det är gemenskap för 33 000 människor som älskar klassisk rock, hård­ rock, metal och blues. På de fem scenerna bjuds det på ett 90-tal konserter under fyra dagar. Förra året besöktes

D

festivalen av artister som Def Leppard, Judas Priest, Slash, Mötley Crüe och Toto. Skandinaviens största Miljön med det havsnära läget och de mysiga grässluttningarna skapar en gemytlig stämning. Gränser suddas ut mellan besök­ arna från ett 50-tal länder som kommit till Skandinaviens största hårdrocksfestival. Ungdom eller pensionär, alla trivs och har kul. Sweden Rock är kända för att hålla en hög nivå på service, och den vänskapliga atmosfären har blivit ett av festivalens främsta signum. För 2016 är det 8–11 juni som gäller för Sweden Rock Festival.

Folkfest när 33 000 rockar! Läs mer på swedenrock.com 34


>> Exempel på andra Festivaler och marknader <<

RONNEBY

150-årig tradition Tosia Bonnadan har funnits i cirka 150 år och är en av Sveriges största och mest kända marknader. Andra helgen i juli varje år fylls gator och torg i Ronneby centrum av marknadsbesökare. Det är knallar, nöjesfält och allt annat som hör en riktig marknad till. Tosian Bonnadan lockar årligen runt 100 000 besökare. Läs mer på ronneby.se

KARLSHAMN

SÖLVESBORG

Karneval à la Rio firar 50

Kokande jazzkittel

Under några sagolika sommar­ dagar i juli visar Karlshamn all sin charm och bjuder på folkfest i kolossalformat – Karlshamn Baltic Festival, Östersjöfestivalen. I år firar dessutom landets troligen största stadsfestival 50 år och då blir det extra festligt. De senaste åren har närmare en kvarts miljon besökare inva­derat Karlshamns gator och torg under festivaldag­ arna i vecka 29. Serverings­ tälten är ett uppskattat

En gång per sommar förvand­ las det pittoreska fiskeläget Hällevik på Listerlandet i Blekinge till en kokande kittel av glad jazzmusik och glada människor. Hällevik Tradjazzfestival har utvecklats till en återkommande folkfest. Här är det lätt att inte bara njuta av sköna toner, den fantastiska miljön och goda stämningen skapar en oslag­ bar inramning. Därför är det inte konstigt att publik från hela Europa söker sig hit.

inslag i festivalbilden, liksom trubadurer, jazzband och samba­orkestrar. För att inte tala om karnevalståget! Ett Rio à la Karlshamn. I Baltic Song Contest, Östersjöns egen melodi­festival, möts artister från våra grannländer i ädel sång- och musikkamp. Läs mer på ostersjofestivalen.se

OLOFSTRÖM

KARLSKRONA

Marknad med artistelit

Historia möter stadens puls

I Olofström finns en gammal marknadstradition som sträcker sig så långt tillbaka som till slutet av 1700-talet. Under många år låd dock marknadstraditionen i träda innan den väckte till liv igen genom Lions försorg, som 1965 tog initiativet till Holje Marknad. Sedan dess arran­ geras denna marknad varje år i maj. Utöver marknadsknallar och karuseller lockar mark­ naden med artistuppträden av hög klass. Sven-Ingvars,

Karlskrona Skärgårdsfest är en fest där världsarvets unika historia möter den moderna stadens puls och folkliv. Levande parker och torg bjuder på musik och fest, men där finns också still­ samma smultronställen och intressant historia som ger besökaren oförglömliga minnen. Skärgårdsfesten siktar på att bli Östersjöns stoltaste fest i en modern förpackning, med respekt för både örlogshistoria, världsarv

Hep Stars, Bosse Parnevik, Sanna Nielsen och många fler ur artisteliten kan bocka av Holje Marknad som ett av de ställen där de uppträtt. Läs mer på holjemarknad.com

Den 6–9 augusti 2016 är det dags igen. Läs mer på helleviktradjazzfestival.se

och miljö. Den 2–7 augusti äger festen rum. Läs mer på karlskronaskargardsfest.se

35


foto Blekinge museum/Jonas Eckerbom

Historiska Susanne Demåne upplevelser

Konst Trädgård Cafe Upplevelser www.demone.se

utställningar på olika teman

lekplats

i skärgårdens tecken

aktiviteter

Mi t t i Ble k inge

för hela familjen

Allt i en fantastisk miljö vid Grevagården i Karlskrona! blekingemuseum.se

Besök Blekinges vackra skärgård Vi erbjuder flera olika typer av boende, konferensmöjligheter, naturnära aktiviteter som t ex fiske, kajakpaddling, turridning, båtturer, cykel- och vandringsleder och fågelskådning. Garnanäs Sportfiskecamp

Fiske, båtar, stugor, jakt, lägenheter, konferens www.fishingcamp.se

Järnaviks Camping

Campingplats, stugor, restaurang, affär, minigolf, direktbokning www.jarnavikscamping.se

Järnaviks Vandrarhem STF

Boende, konferens, cyklar, paket, kurser www.gula-huset.com

Paddelkompaniet

Kajaker, kanoter, kurser, paket www.paddelkompaniet.se

Svalemåla Stugor

Stugor, fiske, båtar, cyklar, konferens, event www.svalemala.se

Väbylunds Islandshästar Turridning, ridskola, ridläger www.vabylund.se

www.jarnavik.se 36


! n n a v Vi

ÅRETS MUSEUM 2015 – På land, på vatten, på riktigt!

www.marinmuseum.se

37


VÄLBEFINNANDE PÅ RONNEBY BRUNN! KONFERENS - SPA - RESORT

Välkommen!

www.ronnebybrunn.se • info@ronnebybrunn.se Tel: 0457-75 000 • Följ oss på Facebook

Vi har 50 avgångar till Stockholm varje vecka. Som tur är har vi lika många tillbaka.

ronnebyairport.se

38

Nytta & nöje sedan 1705!


Campa i Blekinge U n i k a U p p l e v e l s e r i n o r r a e U r o pa s n ä r m a s t e s k ä r g å r d – å r e t r U n t

Campa i Blekinge är en sammanslutning av Blekinges främsta campingplatser. Söker du ett trevligt boende på din semester med husvagn, husbil, tält, stuga eller rum, så hittar du det hos oss. Tillsammans vill vi att du som campinggäst ska finna den bästa semestern här hos oss i ”Blekinge – underbara vatten”.

Foto: Visitkarlskrona/digitalFilm

BLEKINGE UnderBara VaTTen

H i T Ta d i n B ä S Ta S e m e S T e r p å

w w w . b l e k i nge c a m p i ng.c om 39


På djurens villkor! Välkommen att besöka Nordens största safaripark. Inom området finns även hotell med utsikt över Savannen, restauranger, gårdsbutik/kafé och naturlekplats. Söndagsbrunch och grillkvällar under sommaren. E22 exit 54 Åryd eriksberg.nu

GOTOBLEKINGE SOUTHERN SWEDEN

Hallabro Kyrkhult

Eringsboda

Holmsjö

Backaryd

OLOFSTRÖM

Kristianopel

Svängsta Jämshög

Bräkne Hoby Åryd

Mörrum

Nättraby

Jämjö

RONNEBY KARLSHAMN

KARLSKRONA

Hanö

SÖLVESBORG Hällevik

www.brokamala.se

www.jamshogsgastgiveri.se

Hos oss på Brokamåla Gård kan ni njuta av tystnaden, ett exklusivt fiske, konferens i en härlig miljö. Aktiviteter som lerduveskytte, eller kulinariska upplevelser.

I västra Blekinge ligger Jämshögs Gästgiveri, ett anrikt gästgiveri som grundades redan 1888. Gästgiveriet erbjuder modern komfort i gammaldags miljö.

www.liljenborg.se Villa Liljenborg är ett charmigt och personligt Bed & Breakfast i Jämshög, Olofströms kommun. Här bor du i en trivsam och lugn miljö mitt i naturen med vackra Holjeån och lövskogen intill men ändå centralt med närhet till restauranger och butiker för shopping.

www.allaround.se Jakt och fiske och golf kombinerat med konferens/utbildning. Allaround Tours erbjuder skräddarsydda resor till Blekinge och resten av världen...

40

I Blekinge skapar vi utrymme för nya intryck och möjligheter till gemenskap, aktivitet, nyfikenhet och upptäckarglädje. Här finns fina möjlighet till att spela golf, vandra, fiska, jaga, rida, paddla kanot/kajak, outdoor cooking eller kanske bara njuta av tystnaden i Blekinges fantastiska natur. Välkommen till vår värld

info@gotoblekinge.se


Ett Science Center som väcker upptäckarglädje Lek och utforska över 170 spännande upptäckarstationer. Besök vår utomhusoas Kreapark, perfekt för en picknick. MegaDomebiografen Kreanova erbjuder filmupplevelser utöver det vanliga. Ta en fika i vårt café Kreaficum eller hitta kluriga saker i Kreaffären. Välkommen till Kreativum – upptäckter för hela familjen!

Kombinera mera! Passa på att besöka Blekinge Exotiska Värld som ligger precis intill. Kombinationsbiljett köper du på Kreativum.

Strömmavägen 28, Karlshamn www.kreativum.se • Tel. 0454 303360

Ett av Blekinges smultronställen!

Säg Mörrums Kronolaxfiske och sportfiskare världen över tänker på storvuxen lax och havsöring. Inte konstigt, eftersom man dragit upp bjässar här sedan 1231. Fiske pågår mars till september. Numera erbjuds också kurser, guidning i fiske, kastteknik och flug-bindning samt förmånliga erbjudanden för hela familjen under sommarmånaderna. Utställning om laxens och havsöringens liv samt sportfiskets historia. Stort akvarium med många av åns fiskarter. Shop och lunchrestaurang. Öppet: 1/3 – 30/9 Månd–lörd 9–17 Sönd. 10–15 Bokning och mer info: www.morrum.com

Mörrums Kronolaxfiske

eller 0454-501 23

Great fishing stories since 1231 41


bokningsbara paket för boende och upplevelser Vilket boende passar bäst? Lyxigt hotell, bed & breakfast eller campingstuga? Oavsett hur du vill bo finns det många prisvärda boenden när du besöker Blekinge. Du hittar ett flertal prisvärda och bokningsbara paket på visitblekinge.se irst Hotel i Olofström erbjuder till exempel tre olika paket. Ett paket riktar sig till golfare där bland annat fri greenfee ingår. För familjer har de ett paket kopplat till Olofströms äventyrsbad där man bor två vuxna och två barn i familjerum, badbiljett ingår i erbjudandet. Ett tredje paketer­ bjudande är fiske i Harasjömåla, där fiskekort ingår. Hälleviks camping har också ett fiskepaket för de som vill prova fiskelyckan i vattnen runt Listerlandet. De erbjuder också ett boendepaket i samband med den årliga jazzfestivalen i Hällevik. Ronneby Brunn har höst­ lovsmys som paketerbjudande

F

42

och ett annat paket riktar sig till dem som vill få spa-behandling och bara koppla av. De som vill besöka Boda Borg i Karlskrona gör klokt i att utnyttja

något av paketen som First Hotel Statt och Hotel JA erbjuder. Vill man ha romantik, lugn och ro eller njuta av god mat finns det också paket. Weekend

i Karlshamn innebär två nätters övernattning på First Hotel Carlshamn. Den romantiske bokar paketet ”Kärlek på Statt i Karlskrona” och den som gärna vill äta gott bokar gourmetpaketet som Hotel JA i Karlskrona erbjuder. Där ingår en trerättersmiddag på prisbelönta restaurangen 2 rum & kök. Är du naturintresserad kan ett besök på Gö naturreservat rekommenderas. Du bor på Göholm B&B och i paketet ingår bland annat välkomstfika, två övernattningar och del i dubbelrum, inklusive sänglinnen och städning, två frukostar, en trerätters middag och en timmes guidning.


L채s mer p책 visitblekinge.se

43


Läs mer på blekingecamping.com

Camping och bad nära hav och skog Vill du campa nära havet, vid en sjö eller precis intill den perfekta badplatsen? I Blekinge finns något för alla campingsmaker. amping i Blekinge är härliga havsstränder med mjuk sand under fötterna. Men det kan också vara camping vid en mysig insjö med närhet till både bad och förtrol­ lande skog. Här finns lite av varje. Dragsö Camping & Stugby är till exempel en fyrstjärnig modern campingplats på en egen ö i kär­ nan av Blekinges skärgård som du når via broförbindelse, endast tre kilometer ifrån Karlskronas centrum. Här finns platser för

C

44

både campingfordon och tält, samt stugor att hyra. Dessutom ett brett utbud av aktiviteter. Fritt fiske Vill du ha nära till mycket kan Kollevik som ligger endast tre kilometer från Karlshamns cen­ trum vara något. Här finns både camping och stugby. Fritt fiske från klipporna i havet eller öring­ fiske i Lindeborgssjön som ligger tio minuters promenad bort. Vill du inte chansa på lyckat fiske

finns Vägga Rökeri inom gång­ avstånd. Dessutom massvis med motionsaktiviteter i närheten. Sola med tofsvipor Är bad prioritet nummer ett har Hälleviks camping tre badplatser inom synhåll. Du kan välja Hälleviks egen långgrunda sandstrand med brygga. Tycker du havsvattnet är för kallt, finns Hälleviksbadet, ett poolområde med tempererad saltvattenbassäng, plaskbassäng, barnbassäng, vattenrutschkana med mera. Vill du istället ha en naturstrand finns en sådan på Kråkenabben. Där solar du med strandskator, tofsvipor och som­ marbetande djur som grannar …

Hyr en kanot Föredrar du hellre att dra dig inåt landet och campa vid en insjö så kan du åka mot Olofström och Blekinges största insjö, Halen, som ligger vid Olofströms natur­ reservat. Halens camping är en naturskön camping och utöver ett dopp vid badplatsen kan du hyra cykel, båt eller varför inte en kanot? Här finns också en rik kulturbygd att besöka. Vill du veta mer om Blekinges campingar kan du gå in på blekingecamping.com


Campingar i Blekinge Bokningsbara online Halens camping, Tredenborgs camping, Ronneby havscamping, Kolleviks camping, Dragsö camping & Stugby, Kristianopel resort, Hälleviks camping, Alholmens bad & camping, Trummenäs camping, Långasjönäs camping. Fler campingalternativ Norje Boke camping, Järnaviks camping, Skönstaviks camping, Blomstergårdens camping, Sturkö camping, Kronofiske Harasjömåla, Stenbäckagårdens camping, Björkenäs camping, Valjevikens camping, Gissleviks camping.

45


>> Ölet flödar i Blekinge. Men det är inget skumt med det. Här finns gamla bryggar­ traditioner. Tre mikrobryggerier har fört dessa vidare. <<

Dan-Magnus Svensson om namnet Brygghus 19: Första gången vi bryggde tillsammans var hos Magnus Karlsson på Dalamadvägen 19 i Nättraby. Magnus hembryggeri, Brygghus 19, skalade vi så att säga upp när vi sedan startade vårt företag.

Snilleblixt blev Brygghus 19 Två vänner bryggde öl hemma i köket och en öldomare råkade få provsmaka. Två år senare var Brygghus 19 Karlshamns eget ölbryggeri. an-Magnus Svensson och Magnus Karlsson, ägare till Brygghus 19, experimenterar ständigt för att hitta nya smaker. – I höstas köpte vi 300 kilo hallon från en odlare i närheten. Resultatet blev 4 500 flaskor hallonöl. Den passade perfekt som fördrink i ett champagne­ glas. Öl kan drickas till mycket och i många olika sammanhang, säger Dan-Magnus Svensson.

D

Han och kollegan Magnus Karls­ son har varit ölfantaster länge och bryggt sitt eget öl hemma i köket. När en vän som var öldomare sa att det de bryggt skulle kunna gå att sälja tittade de på varandra: Vi startar ett eget bryggeri! Men innan de kunde brygga fick de bygga. Det tog två år innan Brygghus 19 invigdes i februari 2013. Ölbryggning är ett gediget hantverk där känslan för hur man använder och mixar råvarorna ihop med själva bryggeriproces­ sen sätter sin prägel på smaken. Intresset har varit stort för Brygghus 19 och i mån av tid för­ söker de båda entreprenörerna hålla i bryggerivisningar, prata om öl och ha provsmakning.

Läs mer på brygghus19.se

Rätt öl till rätt tillfälle

Dan-Magnus Svenssons tips på vilka öltyper som passar till olika sammanhang:

Nä r du st å r vid gril -

När du äter en gril-

När du äter sill och

N är du äter

N är du äter jul bord ,

l en p å so m m aren Då

lad chilig laserad

dricker snaps vid

choklad­dessert Då

gu laschsoppa e ller

passar det perfekt med American Pale Ale som med sin friska humleton är lagom stark när värmen slår på. Från Brygghus 19: Respons.

fläskfilé Då rekom­

midsommar Då tycker

gåsmiddag Absolut en

menderar jag en India Pale Ale eftersom chili och humle är två smaker som förstärker smaken av varandra. Från Brygghus 19: Passion.

jag det passar utmärkt med en tjeckisk pilsner som har en angenäm bäs­ ka och rena smaker. Från Brygghus 19: Smugglarhamnens Pilsner.

är det Russina Imperial Stout som passar bäst med sina komplexa smaker från olika mörka maltsorter. Från Brygghus 19: Balalaika.

46

mörk tysk lager på runt sju procents alkoholhalt som har tydlig maltig smak och aromatisk humlekaraktär. Från Brygghus 19: Festbock.


Pilsnern återuppstod efter 40 år Carlskrona Pilsnern och Jarramasölen var historiska ölsorter som gått i graven. Nu har Göran Jephson gett nytt liv till dem. arlskrona Bryggeri har anor från 1693 när tyske bryggaren Philip Hinric Kraan lade grunden till det som blev Tyska Bryggare­ gården. Carl Herman Jephson gjorde Carlskrona Pilsnern till en storsäljare på 1930-talet och sonen Jeppe gjorde detsamma med Jarramasölen på 1960-talet,

C

innan siste ägaren, Pripps, lade ned bryggeriet 1973. Men exakt 40 år senare åter­ uppstod Carlskrona Bryggeri och det var åter en Jephson som låg bakom, Göran Jephson. – Vi hade sparat ett antal origi­ nalrecept, originaletiketter och andra handlingar från 1800-talets mitt, säger Göran Jephson, tredje generationen bryggare. Den 2 maj 2013 bryggdes åter den gamla Carlskrona Pilsnern och har nu fått sällskap av den Mörka Lagern och Jarramasölen. Maltkornet odlas på Trantorps Gård utanför Karlskrona som ägs av Göran Jephson.

Läs mer på carlskronabryggeri.se

Humle från en ubåt illemasare kallade man förr en varvsarbetare i Karlskrona som i sken av att vara på väg till en arbetsuppgift bar omkring på en bräda större delen av arbetsdagen. Och Klaura är motsvarig­ heten till göteborgarnas Ada. Numera är det också två ölsorter, framtagna av Bryggeri Skeppsgossen i Karlskrona. Bryggeriets ägare ville nämligen ha en stark lokal prägel på sina ölsorter. – Vårt öl bryggs för övrigt på Karlskronas eget vatten, säger Joakim Bengtsson som äger bryggeriet tillsammans med Camilla Rosengren. Ibland krävs det också lite uppfinningsrikedom för att få det riktigt lokalt, exempelvis när han tog fram Neptun som han kallar Ubåts Pale Ale. En UPA i stället för en IPA (India Pale Ale) med andra ord. – Vi har gått med humlet genom ubåten Neptun på Marinmuseum, ler han.

P

Läs mer på blekingegourmet.se 47


Boel och Lars Dahlberg lämnade ett tryggt liv norr om Stockholm och blev prisade producenter av getost i Blekinge.

Prisade för sin getost

rranäs Gårdsmejeri ligger vackert, ett sten­ kast från det blekingska kustbandet. Det var här Boel och Lars Dahlberg slog ned sina bopålar 2009, utan att riktigt veta vad de skulle göra. – Jag jobbade tidigare som verksamhetschef inom äldre­ omsorgen och Lars var ingenjör inom värmeteknik. När barnen var utflugna ville vi bryta upp och bosätta oss någonstans på kuststräckan mellan Karlskrona och Kalmar. Just då blev den här vackra gården till salu, säger Boel. Några erfarenheter av lant­ bruk hade de inte och vad de skulle livnära sig på visste de

O

heller inte. Bitarna föll på plats när de kom i kontakt med ett mejeri på Justerö i Stockholms skärgård som tillverkade getost. På gården föder de upp getterna, tar hand om mjölken och förvandlar den till olika sorters ostar, totalt ett femtontal sorter i utbudet. Där ingår även en del sorter som är produce­ rade på komjölk från ekologisk gård i närheten, samt salami gjord på getkött. Parets ostar har vunnit ett flertal prestigefyllda priser genom åren. De medverkade också i tvprogrammet ”Sveriges skönaste gårdar” 2013.

Läs mer på orranasgardsmejeri.se

ett utdrag från Karlskronahems kokbok ”Skärgårdsrätter på vårt vis”.

48


Fler gårdar i Blekinge som jobbar med när­ producerat Askunga Dovvilt Säljer dovhjortkött från egenupp­ födning, samt älg, vildsvin och fasan. Även annat säljer även saft, sylt, honung, choklad, ägg, kryddor, te med mera.

Skapade något alldeles ”äggstra” De började sälja ägg i en lekstuga. Nu är Äggaboden en full­ skalig gårdsbutik med smaker från Blekinges hav, jord och skog. et var 2003 som Anna-Lena och Peter Fransson köpte den idylliska gården utanför Ronneby med anor från 1700-talet. – Ganska snart började vi in­ reda en gårdsbutik i ladugården och stallet, berättar Anna-Lena Fransson. Nu är Äggaboden en fullskalig gårdsbutik som utöver ägg från egna hönseriet även säljer grönsaker, viltkött, storkyckling, mjöl och mycket annat, med den gemsamma nämnare att allt är närodlat. Hela ladugårdslängan har förvandlats till gårdsbutik och restaurang där man serverar närproducerat och på den gamla gödselplattan byggde man för några år sedan ett orangeri. Den gamla lekstugan, som var den första Äggaboden, är numera bostad åt minigrisen Tove. Anna-Lena och Peter utsågs 2014 till Blekinges mest företag­ samma personer.

Bustorps Gård Är en eko­ logisk och krav-certifierad gård i kanten av Brunnsskogen i Ronneby. Gården producerar och säljer ekologiska produk­ ter, både egenproducerade och inköpta. Spjutsbygds Gårdsbutik

Här hittar du ölkorv, lammkött, fårskinn, prisbelönt Ale och mycket annat. Gården fokuse­ rar på lamm och det som hör där till. Blekinge Hjort På gården

föder man upp dovhjortar i hägn. Djuren lever på samma sätt som sina vilda artfränder. Bond-Gården Gårdsbutik

med försäljning av egna och andra odlares produkter från närområdet (mest ekologiskt eller obesprutat).

D

Bottnansmåla Gård

Läs mer på aggaboden.se

Uppfödning av dovhjortar och med en gårdshandel i direkt anslutning till hägnet. Där säljs också annat vilt. Djuren styckas på ett litet familjeslakteri. Mustkungen Gör läcker must av äpplen, päron, vin­­d­ ruvor och andra frukter. Hälleviks laxrökeri

Ett modernt laxrökeri med gamla anor i det vackra fiskeläget Hällevik. Alspån används vid rökningen för att få fram den finstämda smaken i produkt­erna. Mer om samtliga gårdar och gårdsbutiker hittar du på gardsnara.se

49


Mötesmetropolen Blekinge >>

Navet för möten Ronneby Brunns storsatsning Blekinge Convention Center ska inspirera till spännande möten mellan människor och bli navet för konferenser i Blekinge.

50


>> Kongresshallen kan ta emot upp till 1 000 besökare och flera parallella arrangemang kan vara i gång samtidigt. <<

Allt inom gångavstånd Med unika miljöer och allt inom gångavstånd har Karlskrona de bästa förutsättningarna för kreativa möten och konferenser. Utveckling i Karlskrona AB och Entré Karlskrona har gjort en gemensam satsning i Karlskrona Convention Bureau för att utveckla Karlskronas konferens­ industri med kongresser, kon­ ferenser, möten, utbildningar och kick-offs. Tillsammans med stadens hotell ska örlogsstaden säljas som mötesplats och med en koordinerande part ska det vara enkelt för beställaren att planera aktiviteterna. – De flesta av stadens mötes­lokaler, hotell och restauranger ligger inom gångavstånd från varandra i centrum. Härifrån tar man sig enkelt ut i vår vackra skärgård, för teambuildings-aktiviteter eller spännande utflykter med skärgårdsbåt i världs­ arvsstaden, säger Johanna Hellström, hotelldirektör på Clarion Collection Carlskrona. Karlskrona Convention Bureau hjälper till med: • Preliminärbokning av mötes­ anläggningar och boende.

är det vackra brunns­ hotellet stod färdigt 1897 var Ronneby Brunn Sveriges ledande kurort och en plats för möten. Nu, näs­ tan 120 år senare, tar Ronneby Brunn ett nytt grepp. Men det är fortfarande möten mellan människor som står i centrum Investeringar och renoveringar av kongresshall och restaurang har gjorts för mångmiljonbelopp. Syftet är att skapa den moderna brunnsmiljön och bli Sydsveriges mest välbesökta resort, med bland annat en matsal för 850 gäster!

N

1 000 besökare Kongresshallen på Ronneby Brunn kan efter ombyggnad ta emot upp till 1 000 besökare och flera parallella arrangemang kan vara i gång samtidigt; konferens, gala, mässa och prisutdelning. Målet är att göra Blekinge i all­ mänhet och Ronneby i synnerhet till en attraktiv och spännande plats för möten. Av den anled­ ningen har man också inlett ett samarbete med mötespartnern Svenska möten. I konceptet ingår också möjlig­ het att ordna större kulturarran­ gemang.

Historiska värden Mycket tanke och omsorg har lagts på att göra konferensrummen så flexibla som möjligt. Men Ronneby Brunn har också varit noga med att ta tillvara de värden som finns i dess historiska och fina omgivning med bland annat den intilliggande Brunnsparken. Därför har man valt att sätta in fönster från golv till tak så att gästerna kan njuta av den vackra omgivningen även när de är inomhus. Blekinge Convention Center kommer också att verka för att bli länsidrottshotell med tydligt fokus på idrott och hälsa.

• Sammanställer mötesansökan och tillhörande offert. • Studiebesök och visnings­ resor för mötesplaneraren. • Tar fram idéer för kringarran­ gemang i Karlskrona med sociala och turistiska inslag. • Tar fram presentations- och marknadsföringsmaterial om Karlskrona. • Bidrar med kontakter inom kommun, landsting, näringsliv och högskola.

51


fototävling!

#blekingeunderbaravatten Vinnare 2015

priser!

na nsson en unik nn Lotta Joha rd! Förra året va vackra skärgå s ge in ek Bl i upplevelse

Tävla om fi

Så här tävlar du: Ta en bild och ladda upp den på Instagram. Skriv en kommentar om var i Blekinge bilden är tagen och tagga den med @visitblekinge och #blekingeunderbaravatten. Klart! Nu är du med och tävlar. Tävlingen varar t o m 31/8 2016, vinnaren presenteras på Instagram.

Nyhetsbrev Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till det senaste! Du gör det enklast längst ner på visitblekinge.se

52

Var sociala med oss

KONTAKTA OSS Visit Blekinge Kungsbron 5 371 31 Karlskrona info@visitblekinge.se visitblekinge.se

Profile for Go Happi

Visit Blekinge magasin 2016, sv  

Välkommen till Blekinge, där du bland annat får uppleva en skärgård utan dess like.

Visit Blekinge magasin 2016, sv  

Välkommen till Blekinge, där du bland annat får uppleva en skärgård utan dess like.

Profile for happiend
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded