Issuu on Google+

Karlskrona GRUPPRESEMÅL

Världspremiär 2014 Marinmuseums Ubåtshall

Unika besöksmål. Mitt i skärgården Upplev Kalla kriget, Matresan och Världsarvsturen


Nästa stopp Polen Kombinera Karlskrona med spännande upplevelser i Trestadsområdet, på andra sidan Östersjön.

Gamla örlogsvarvet

Hjärtat i världsarvsstaden, med Repslagarbanan, Wasaskjul och Polhemsdockan.

Ytläge

världs Marinmuseum är vårt största besöksmål. I juni 2014 öppnar den världsunika Ubåtshallen.

Karlskrona är en researrangörs dröm och erbjuder fantastiska upplevelser i unika miljöer. I en atmosfär


1 650 öar, kobbar och skär utgör Karlskrona skärgård.

Nyfiken?

Häng med på en flygtur!

God mat

Maten är central för en lyckad resa. Får vi föreslå räkfrossa på en av våra skärgårdsbåtar? Eller kanske en Blekingebuffé med lokala specialiteter?

Utvilad

sklass Inget gör er så utvilad som sjöluften. Alla våra 9 centrumhotell ligger mindre än 5 minuter från bryggkanten.

av tjärdoft och vågbrus, finns en mångfald av möjligheter för små och stora grupper – oavsett intresse.


Kasta ankar i Karlskrona, staden som grundades 1680, då Karl XI beslöt sig för att anlägga landets nya marinbas här. Marinbasen ligger fortfarande i Karlskrona och ni kan därför ta del av mer än 300 år av militärhistoria. Flotta kyrkor, pampiga torg, paradgator och försvarsverk lockar besökare från hela världen! 1998 blev Karlskrona utnämnt till världsarv av UNESCO.

Utdrag från UNESCOs motivering :

”Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en planerad europeisk örlogsstad, … och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar.” Världsarvskommittén, december 1998

Klassiska och populära turer

Kungsholms Fort med båt

Kungsholms Fort har vaktat inloppet till Karlskrona i mer än 300 år och är fortfarande en viktig del av Sveriges marinbas. Upplev den unika rundhamnen och den exotiska trädgården! Båtresan till och från visar Karlskrona från sin rätta sida – sjösidan. 4,5 timmar.

Världsarvstur med repslageri

Följ med till det Gamla Örlogsvarvet, där ni innanför murarna på Sveriges marinbas får se världsarvsobjekt som Wasaskjul och Polhemsdockan. I besöket ingår en unik visning av Repslagarbanan från 1692 med äkta repslagare i aktion! Skärgårdsbåt, 2,5 timmar eller buss, 2 timmar.

Eriksberg Vilt & Natur

Eriksberg är den största safariparken i Norden. Gör en busstur i ett vackert, historiskt och unikt naturområde i Blekinge skärgård. Safari­ turen är cirka 10 kilometer lång och bjuder på fina möjligheter att se de vilda djuren, bl a kron- och dovvilt, visenter, vildsvin och mufflonfår. Möjlighet för lunch/middag. 2 timmar.

Kustvägen med Kristianopel

Möjligheterna är många längs den charmiga Kustvägen; Torhamns Udde med fågelskådning, hällristningar vid Horsahallen, gårdsbutiker, lokal konst & hantverk. Framme i Kristianopel kan ni njuta av historia från Dansktidens 1600-tal bakom de massiva försvarsmurarna. Avsluta gärna med lunch på en av ortens charmiga restauranger. 4–5 timmar.

Karlskrona för nybörjare

En övergripande rundtur i världs­ arvsstaden. Njut av Stortorget med kyrkorna, pittoreska Björkholmen och Brändaholm, en snabbvisit in på Gamla Varvet och utsikten från stadens högsta punkt Bryggare­ berget. Turen avslutas med visning på Marinmuseum. Möjlighet för lunch på muséet. 3,5 timmar.


Åk skärgårdsbåt

Karlskrona ska upplevas från sjösidan och vi lovar er en skön upplevelse oavsett vilken tur ni väljer! Korta turer, långa turer, med guide eller utan, vita eller gula båtar…vår vackra skärgård har alla möjligeter.

Vanartigt kvinnfolk

– Socialbrutalism från 1780-talet

Följ med författaren Michael Helgesson på denna spännande stadsvandring till 1780-talets Karlskrona. Detta är historien beskriven ur ett rännstens­ perspektiv där drinkare, tiggarungar, pigor och krogflickor har huvudrollerna. 2,5 timmar.

Matresa

För den matintresserade besökaren kan Karlskrona erbjuda ett stort utbud av fantastiska små gårdsbu­tiker och smakupplevelser. Besök Blomlöfs Rökeri eller Sturkö Rökeri, Orranäs Gårdsmejeri (känd från ”Sveriges skönaste gårdar”), Bredaviks Örtagård, Sturkö, Blek­inge Gourmet eller Björketorps Gård, som har ekologisk glass­tillverkning. Hör av er så sätter vi samman ett trevligt paket!

Karlskrona-kombination

En dag på museet

Stadsvandring i Kristianopel

På Blekinge Museum finns utställningar om länets historia, Blekinges kustkultur, Blekingska rötter och 1700-talets Blekinge.

Vi kan varmt rekommendera att kombi­ nera några av Karlskronas många tur­ förslag med det bästa från Blekinge. Gör en utflykt till fantastiska Eriksberg Vilt & Natur, Ronneby Brunnspark eller varför inte åka med Stena Line och uppleva spännande Polen på väg till eller från Karlskrona?

Dramatiserad stadsvandring och tidsresa där ni träffar människor ur stadens befolkning. Gå i historiens spår och lyssna till berättelsen om 1600-talsstaden som en gång var den danska kungens stolthet och värn mot Sverige. 2 timmar.

Karlskrona erbjuder ett flertal museer för alla smaker och intressen. Vi rekommenderar Albinsson & Sjöbergs Bil & Porslinsmuseum, en riktig nostalgitripp – två trevliga museer under ett tak. Kolla även Kulenovic Collection, som visar upp en unik konst­samling, som samlats av en och samma familj under 500 år.

Museet för Rörligt Kustartilleri ligger på Aspö, och visar upp pjäser, robotar, fordon, luftvärn, eldlednings- och sambandsutrustning och uniformer – alltihop i en härlig miljö.

Örlogsvarvet

Unik guidad tur, som tar er med till Örlogsvarvets västra sida. Besök världsarvsobjekt som t ex Femfinger-dockan och Gamla Mastkranen. Under turen ingår ett besök i Mastkranen, 200 trappsteg upp till 6:e våningen. Förundras av utsikten över skärgården och den fantastiska konstruktionen. En upplevelse utöver den vanliga! 2 timmar.

Carlskrona-öl

Kombinera en provsmakning av den populära Carlskrona pilsnern med en god middag på gården. Trantorp har en ekologisk profil och närproducerat med vilt står på menyn. Göran Jephson, barnbarn till Carl Herman Jephson som 1927 började brygga öl på Tyska Brygg­ aregården i Karlskrona, har väckt liv i den gamla bryggartraditionen som hans farfar startade.

Drottningskärs Kastell

Med gratis vägfärja tar ni er ut till ön Aspö. Besök det häftiga, välbevarade kastellet, som byggdes för att försvara inloppet till örlogshamnen Karlskrona. Fästningen domineras av den mäktiga donjonen. Upplev den fina utställningen och njut av utsikten från kanondäck. Restaurang finns. Guidad visning kan beställas.

Whiskey on the rocks

Torumskär ligger i Gåsefjärden mellan Sturkö och Östra Hästholmen. Den 27 oktober 1981 gick den sovjetiska ubåten U 137, av whiskey-klass, på grund här och hela världens blickar vändes mot Karlskrona skärgård. Återupplev händelsen med vår guide! Båt, 4 timmar.

Samtliga turer förbokas hos Karlskrona Turistbyrå (se baksidan). På turerna till Kungsholms Fort och Gamla Varvet måste alla över 18 år ta med giltig legitimation eftersom guidning sker på militärt område. Dessa turer är säsongsberoende.


Kalla krigets Karlskrona

Illustrationer: Statens Maritima Museer

Den 6 juni 2014 öppnar Marinmuseums nya attraktion med ubåten ”HMS Neptun” i centrum. Sedan ubåtarna gjorde entré har de varit omgärdade av mystik. Som härskare i havens djup har dessa hemliga vapen agerat i det dolda för att kunna slå till mot fienden. I den unika ubåtsutställningen kan ni nu uppleva vad bara ett fåtal människor har varit med om genom historien – insidan av en riktig ubåt! Här möter ni personliga berättelser, händelser och spännande fenomen från ubåtsvapnets 110-åriga historia, och kan känna, lukta och lyssna i en miljö som tidigare varit stängd och förbjuden. Med dramatiserade visningar förklaras livet ombord från vardagens rutiner till skarpt läge. Tillsammans med en helt nyproducerad familjeinriktad utställning utmanas våra föreställningar om ubåtar och livet ombord. I utställningen kan både barn och vuxna testa sig fram i prova-på-stationer eller lära sig mer om ubåtarnas fascinerande historia.

Under Kalla kriget utvecklades ett totalförsvars­­­kon­cept, med syfte att förbereda sig för en fruktad invasion från Sovjetunionen – bara 35 km bort, på andra sidan Östersjön. Detta får du uppleva på nära håll genom att välja till en av de nedanstående turerna i kombination med Marinmuseum.

OM RYSSEN KOM Guidningen börjar med en vandring genom det som en gång var försvarets järnvägstunnel under staden och fortsätter ner i en berganläggning, som fungerade som skyddsrum från 1950-talet. Här fanns plats för 6 000 personer – direkt under stadens centrum!

OM RYSSEN VERKLIGEN KOM Denna guidade turen ligger en kort bussresa från cen­trum. Vi upplever en ledningscentral från 1964 där all interiör och utrustning fortfarande är intakt. Anläggningen som är på 800 kvm ligger 150 meter in det svenska urberget. Härifrån skulle 125 personer leda civilförsvaret av Östra Blekinge.


Utsikt. Mitt i skärgården

Restauranger som passar för grupper

• Utkiken • Sjörök • Skeppsgossen • Nivå • Castello • Scandic Restaurang • Kastellet (Aspö) • Café Sött & Salt (Kristianopel) • Trantorp (max. 30 personer)

HOTELL

Bussparkeringar (utmärkta på sid 2–3) • Östra Hamngatan, alla dagar kl 9–18, max 4 timmar • Södra Kungsgatan (vid Stortorget), max 8 timmar

Offentliga toaletter

• Södra Kungsgatan (vid Stortorget) • Wachtmeister Galleria, Borgmästaregatan • Affärshuset Kronan, Ronnebygatan • Café Parken, Hoglands Park

Behöver ni fler än 800 hotellrum, tar vi enkelt resten av Blekinge till hjälp. Det betyder 400 rum extra inom en halvtimmes resväg.

I Karlskrona hittar ni boende i alla kategorier. Totalt kan vi erbjuda mer än 800 hotellrum där ni kan sova gott. Nio av våra elva hotell ligger i centrum, på ön Trossö, inom gångavstånd till konferensanläggningar, restauranger, shopping och sevärdheter. Söker ni något utöver det vanliga finns strandnära stugor, vandrarhem på egen ö – eller varför inte ett eget lotstorn?


E22 E6 E4

Alvesta

Växjö

Halmstad

E6

Kalmar

Hässleholm

E4

Ronneby Airport

Köpenhamn

Lund

E22

Karlskrona

Helsingborg

E22

Emmaboda

Ronneby

Kristianstad

Fär

Malmö

ja G

dyn

ia

N

E6

Ystad

Kom till oss på det sätt som passar er bäst. Från Köpenhamn: buss 2,5 timmar eller direkttåg 3,5 timmar

Från Stockholm (Bromma eller Arlanda): flyg 55 minuter (Ronneby Airport) Från Ronneby Airport: flygbuss/taxi 30 minuter

Karlskrona

Från Göteborg: buss 3,5 timmar eller tåg 4,5 timmar Från Gdynia: färja (Stena Line) 10 timmar

För offert eller bokning, kontakta Malin: Telefon 0455-30 34 91/90 malin.hagberg-andersson@karlskrona.se

Mer information och inspiration finner ni på

visitkarlskrona.se

i Karlsk ro n a A B ä r K a r ls k ro n a s u t ve c k lin g s bo la g , s o m a nsv a r a r fö r d e st i na t i o nsm a r k na d sfö r i ng g e no m v a r um ä r k e t V i si t Ka r l sk ro na .

Karlskrona Turistbyrå ǀ Telefon 0455-30 34 90 ǀ www.visitkarlskrona.se

Ansvarig utgivare: i Karlskrona AB | Foto: Visit Karlskrona, HeliAir Sweden, Digitalfilm, Joachim KE Johansson, Birger Lallo, Eriksberg, Affärsverken. | Produktion: Happiend Reklambyrå

Från Malmö: buss 2 timmar eller direkttåg 2,5 timmar


Karlskrona, gruppresemål