Page 1

HAO LI

ARCHITECTURAL PORTFOLIO MS.Advanced Architectural Design / Columbia University M.Architecture / Northeastern University


CONTACT Email: hl2851@columbia.edu Tel: 917-318-0237


PROFESSIONAL WORK Neiman Marcus Hudson Yards Flagship Aventura Hotel - Universal Orlando Resort Park Avenue Plaza - Phase Two Sag Harbor Residence Stratford Waterfront London Mecedes-Benz Cultural Center Adidas Headquarter Competition

04 08 12 16 20 28 34

ACADEMIC WORK Movable Feast Celestially Light Porous Brick

38 48 62


Neiman Marcus Hudson Yards Flagship Office: Janson Goldstein LLP Involvement: conceptual design, graphic representation, rendering, 3d modeling, detail drawings, construction documentation, retail fixture design and drawings Janson Goldstein is designing the highly anticipated new 200,000-square-foot Neiman Marcus flagship at Hudson Yards. This will be Neiman Marcus’ first location in New York City and the company’s second largest store, after its Northpark flagship in Dallas, TX. Janson Goldstein is working with Neiman Marcus to create a bold and vibrant retail, fashion, and cultural landmark, unique to the store’s location in New York’s Hudson Yards. Planned opening is 2019.

4


5


Similar Project: Holt Renfrew, Vancou ver, Canada

6


Similar Project: Holt Renfrew Square One

7


Aventura Hotel – Uni versal Orlando Resor t Office: Janson Goldstein LLP Involvement: conceptual design, graphic representation, rendering, 3d modeling Janson Goldstein is designing all interior and exterior guest spaces for this new 600-room resort hotel within the Universal Studios Florida theme park, including the lobby, guest rooms, a rooftop bar, and multiple dining and lounge venues. Completion scheduled for summer 2018.

8


9


10


11


Park Avenue Plaza - Phase Two Office: Janson Goldstein LLP Involvement: conceptual design, graphic representation This redesign of a prominent Midtown Manhattan office tower’s 28,000-square-foot public atrium and lobby lets the building live up to the architectural pedigree of its neighborhood, which includes such modernist icons as the Seagram Building. The new scheme centers on a dramatic glass colonnade composed of eight sculptural, roundedged piers, each 30 feet high, three feet wide and six inches thick. This colonnade pulls the public in, making a path through the space, providing places to gather and offering rhythm and order. The columns also encourage spontaneity and a variety of interactions, with movable seating and a free-flowing plan allowing for multiple uses. Art, sculpture, music, digital media and a central water feature create diverse experiences, while a continuous green wall and bamboo planters suggest an urban Eden.

12


13


14


15


Sag Harbor Residence Office: Janson Goldstein LLP Involvement: 3d modeling, photorealistic rendering This 3,000 sf private residence sits just outside of the village of Sag Harbor, NY. The house is situated on the highest point of the property to take advantage of the water views. It is comprised of three volumes, the Great Room, featuring kitchen, dining, and living areas, the Master Suite, and the Guest Wing. A lap pool and an adjacent courtyard provide space for outdoor entertaining.

16


17


18


19


Stratf ord Waterfront London Office: Buro Ole Scheeren Involvement: entire project process, physical model, concept diagrams, large sectiion, drawings, model photography Stratford Waterfront is the primary gateway site to the Queen Elizabeth Olympic Park. The development platform should become a high density “metropolitan” quarter able to support a broad mix of uses including cultural attractions. This will clearly set it apart and The International Quarter (TIQ). The project comprises the extension of the Victoria and Albert Museum, a black box theatre (Sadler’s Wells), the School of Fashion and Communication of the University of Arts London (UAL) and 80 000 m2 of housing.

20


21 Large Section Graphic Team: Jef f Cheng, Hao Li, Kai Wong, Tom Benson


loop module

22


CULTURAL PLATEAU

12

2014.03.26

|

Büro Ole Scheeren

Revisioning Stratford Waterfront

cultural plateau

23


stage tower

24


circulation

25


ELEVATION FROM SOUTH PARK

VERTICAL CROSS-OVER SPACE

25

2014.03.26

26

|

Revisioning Stratford Waterfront

Büro Ole Scheeren Büro Ole Scheeren


27


Mecedes-Benz Cultural Center Competition Office: Buro Ole Scheeren Involvement: study models, drawings for presentation boards, diagrams, model photography The design is conceptually based on the geometry derived from the actual ‘form’ of driving. The language of the car racetrack, with its sequence of straights and curves, translates the experience of the building into a dynamic form and sculptural external shape. The Exhibition/ Museum spaces are arranged as a spiraling exhibition sequence that is legible from the outside as a solid volume. The Introverted museum is lifted above an open transparent base, which activates the ground and extends the realm of the city. The interlocking massing gives both a ceremonial grandness to the floating museum volume and an inviting openness to the transparent base. The building itself reaches into the public landscape and both become an extension of each other, creating a dynamic entity of symbiotic space and presence.

28


29


groundfloor public plaza

30


37

37

F1

F1

F2

F2

F3

F3

F4

F4

F5

F5

F6

F6

38

UCLAN | BURO OLE UCLAN SCHEEREN | BURO OLE | FOSTER SCHEEREN & PARTNERS | FOSTER & PARTNERS

38

spiraling exhibition plans

31


interior view of the lobby

32


36

35

Nurbergring, Germany

Shanghai, China

Interlogas, Brazil

Silverstone, England

UCLAN | BURO OLE SCHEEREN | FOSTER & PARTNERS

vor tex

33


Adidas Headquar ter Competition Office: Buro Ole Scheeren Involvement: large section, diagrams Large Section Graphic Team: Jeff Cheng, Hao Li, Kai Wong, Tom Benson

34


35


36


physical model of the entrance

physical model

37


38


MOVABLE FE AST

BARCELONA’S AGONISTIC DIONYSIANS Critic: Cristina Goberna Team: Hao Li, Georgios Louras, Laura Peterson, Ricardo León As citizens under constant pressure from the Barcelona’s post-crisis tactic of anti-party municipal legisltion, we are not supporters of passive conformism to governmental legislation. Instead we engage in an adversarial struggle with our opponents. Where the legislation seeks to limit our ability to enjoy the partying that constitutes the life blood of our collective identity, we find opportunities in the structure and language of the law.

39


40


IMPROMPTU PARTY MANUAL 01/10 /CLOTHING HANGING PARTY

LAWS TO SUBVERT: LAUNDRY LEGISLATION • It is forbidden to have clothes hanging on the walls directly facing the street

LIGHTING LEGISLATION Lighting fixtures, signs and neon signs can not under any circumstances: • Produce glare, fatigue or visual discomfort. • Detract from the decorum and aesthetics of the place where you want to place them. figure 1. par t y pops preperation figure 2 . par t y space construction

41


42


43


TRANSPORTATION AS PARTY /HALF-PIPE DUMPSTER PARTY /EXTREME ACCESSBILITY LEGISLATION /DOUBLE INTENTIONS TRASH CAN /STREET TRICYCLE /DJ BALOON /PISS PARTY WALL

44


/WIFI LANERN FOR CAR SHARING /SILENT DISCO PARTY /INFLATABLE SMOKEROOM /GOOD VIBRATIONS COLLECTIVE RUG THERAPY /NET RECUPERATION

45


collages of proposed street scenes

46


47


CELESTIALLY LIGHT Critic: Steven Holl, Dimitra Tsachreli Team: Hao Li, Tina Liu Project is awarded the Lucille Smyser Lowenfish Memorial Prize and is featured in GSAPP’s annual publication “Abstract”. Sound and silence conceive music, as light and shadow form space. Sound ascends into silence, and silence lingers sound, resonating each note into harmony. Light descends into shadow, and shadow reveals edge, defining space. The transition between sound and silence in music creates sonic movement, as the body movement through space establishes circulation.

48


49


50


Two languages, conical column and triangular planes, were abstracted from Le Corbusier’s Heidi Weber Pavilion and Toyo Ito’s Sendai Mediatheque. The triangular planes become walls, ceilings, and floors, while holding or slicing the glowing light emanated from conical columns. The limited use of these t wo languages created an open and dynamic space that creates a flowing circulation with mysterious visual experience. 51


52


53


Music Analysis Toru Takemitsu composed Rain Tree Sketch II using the “mode of limited transposition” in memor y of Oli ver Messiaen. By limiting the number of transposition, the music illustrated a celestiall y light atmosphere, just like the stor y of “An Ingenious Rain Tree”.

54


basement floor plan

east-west section

55


Music and Movement Sound and Silence in Music = Light and Shadow in Space = Movement and Pause in Circulation Sound and silence concei ve music, as light and shadow f orm space.

56


ground floor plan

nor th-south section

57


groundfloor view of the reflecting pool

58


basement view of the auditorium and reflecting pool

groundfloor view of the outdoor stage

59


60


61


62


POROUS BRICK Critic: David Stern The project preserves existing concrete structure and adds an additional masonry structure. A sequence of circulation is designed to integrate the two buildings and different spaces within. A series of staircases, ramps, and courtyards are used to encourage conversation and communication, fostering an open and friendly environment for students and employees. 63


64


URESTRUCTURE TYPE: TRUCTURE TYPE: STRUCTURE STRUCTURE TYPE:TYPE: TYPE:

65

k Wall + Brick Veneer, Hallow core Concrete Floor Plank, Masonry PierPlank, and Beam MU Block Wall +Block Brick+Wall Veneer, Hallow core Concrete Floor Plank, Masonry Pier and Beam CMU CMU Block +Wall Brick +Veneer, Brick Veneer, Hallow Hallow core Concrete core Concrete Floor Floor Plank, Masonry Masonry PierBeam and Pier Beam and Beam CMU Block Wall Brick Veneer, Hallow core Concrete Floor Plank, Masonry Pier and

GREEN LI, CHRISTINE HAO LI, CHRISTINE HAO LI, GREEN CHRISTINE GREEN HAO LI, GREEN CHRISTINE GREEN

sign Process: ototype Design Process: Prototype Prototype Design Design Process: Prototype Design Process:Process:

structural protot ype iteration


view of the connecting ramps

view of the classroom corridors

66


a series of stairs and ramps connect all spaces and create a continuous circulation throughout the building.

67


the porous brick pattern is par t of an operable window system that allows air ventilation and shading.

68


sectional model showing structure and interior view of the porous brick system

exterior view of the brick facade

69


In summer, inner glass can be lif ted f or air ventilation. In winter, the space bet ween t wo layers of glass absorbs heat , that is then carried by pipes throughout the interior space.

70


double-glazed cur tain wall system

71


72

Hao's Portfolio  
Hao's Portfolio  
Advertisement