Page 1

WZN

HET CLUBBLAD VAN SPORTCLUB EEFDE

<NAAM>

| SEPTEMBER 2015| SEIZOEN 2015-2016 | |<straat> <nummer>|<Postcode>|<plaats>

<wnr>


BOVAG AUTOMOBIELBEDRIJF

GEBR. KLUMPER AUTO’S BV INKOOP - VERKOOP - APK - ONDERHOUD Tel. (0575) 51 11 03 Kapperallee 87 Eefde Kijk op onze website voor het actuele aanbod:

WWW.KLUMPERAUTOS.NL

SC RO

SG

ER

LD

HI

LIEBRAND

EP BV

SCHILDERWERKEN

Tel. (0575) 540 147

www.rsschildersgroep.nl


VAN DE VOORZITTER

, n e t o n e g b u l C Beste COLOFON Dit is het officiële clublad van Sportclub Eefde. Deze gids is gratis voor elk lid van Sportclub Eefde.

REDACTIE

Hans Drent Tim Kamphorst Ton Reylink Ton Scholten

ADVIES EN PRINT MailStreet Deventer www.mailstreet.nl

ADRES

Sportcomplex ‘De Wolzak’ Meijerinkstraat 5 7211 AC Eefde 0575-516108

OFFICIELE WEBSITE www.sp-eefde.nl

TWITTER

@SP_Eefde

FACEBOOK

www.facebook.com/ sportclubeefde

Voor u ligt de presentatiegids van het seizoen 2015/2016. In deze gids kunt u onder andere kijken welke teams komend jaar in actie gaan komen namens Eefde. Ook dit jaar zal er een presentatiegids bij ieder lid op de deurmat verschijnen. De terugblik aan het einde van dit seizoen zal ook in een papieren versie bij u thuis worden bezorgd. De overige uitgaves zullen net als voorheen digitaal te bewonderen zijn op de site van sportclub Eefde: www.sp-eefde.nl. U kunt zich via de website aanmelden voor het Wolzaknieuws, dan wordt u per e-mail op de hoogte gebracht als er een nieuwe uitgave verschijnt. Voorts liggen er in de kantine een aantal papieren exemplaren die u rustig kunt inzien. Ik wens u veel lees en kijkplezier! Terugblik Het nieuwe seizoen begon helaas met verdrietig nieuws. Jopie van der Tol en Bert Hekkelman zijn overleden. Beiden hebben veel voor onze club en de leden betekend. Door velen van ons is op passende wijze afscheid van hen genomen. 2014-2015 was het eerste seizoen waarin wij plezier hadden van alle inspanningen van de afgelopen jaren om de “drie K’s” mogelijk te maken. Van de kantine en het kunstgrasveld hebben wij natuurlijk al langer plezier maar nu beschikken wij ook eindelijk over fantastische kleedkamers en douches; wat zijn we daar trots op! Ook veel bezoekers maken ons complimenten over de voorzieningen en onze gezellige kantine. Als u wel eens bij uitwedstrijden bent kunt u zelf ook beamen dat het geen vanzelfsprekendheid is dat het allemaal zo goed voor elkaar is. Alle vrijwilligers die hieraan hebben bijgedragen kunnen we niet genoeg bedanken. Het afgelopen seizoen van het 1e elftal eindigde na een goed begin teleurstellend. Er werd helaas geen nacompetitie gespeeld: uithuilen en opnieuw beginnen. Met een selectie bestaande uit een mix van jonge en wat oudere spelers hoop ik dat ons eerste

elftal het komende jaar mee kan doen in de strijd om de prijzen. Afgelopen seizoen hebben zeven cursisten ook de opleiding scheidsrechter veldvoetbal, ook wel bekend als de ‘BOS’, afgerond. Hiermee we gelukkig het scheidsrechterscorps weer wat kunnen versterken. Dat neemt niet weg dat we voor met name de juniorenteams en senioren nog wel een aantal scheidsrechters kunnen gebruiken. Vooruitblik Op 3 oktober zullen wij de kleedkamers officieel openen en in gebruik nemen. Er is een speciaal programma waarover u kunt lezen op de website. Onze oudspeler en nu Go Ahead Eagles talent Orhan Dzepar zal de opening verrichten. Op 12 oktober is de Algemene Ledenvergadering, aanvang 20.00 uur. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. De agenda vindt u op de website. In oktober start er weer een cursus pupillenscheidsrechter voor junioren. Hopelijk zijn we dan na de herfstvakantie weer wat pupillenscheidsrechters rijker. U zult ze gauw terugzien bij de E- en Fwedstrijden. Moedigt u ze vooral aan en toon begrip als de beslissingen in het begin misschien wat anders uitpakken dan u zou denken of wensen. Voor ons als bestuur staat de komende periode de vierde K bovenaan de agenda: de kwaliteit en het plezier van het voetbal van jong tot oud. Uiteindelijk is het daar natuurlijk allemaal om te doen. Namens het bestuur wens ik alle leden, spelers, ouders en vrijwilligers een goed en mooi voetbalseizoen toe met ook veel leuke evenementen én natuurlijk ook nog wel een of meer ritten op de platte wagen!

Met vriendelijke groet, Marc Majoor


Sinds 1890

Kamphuis Jutlandsestraat 1, Zutphen t 0575 512927 I kamphuisschilders.nl

sinds 1900

Weevers

zutphen.nl

glas Jutlandsestraat 1, Zutphen t 0575 517665 I weeverszutphen.nl


BERICHTEN BESTUUR

In Memoriam Maandagmorgen 31 augustus 2015 is ten gevolge van een noodlottig verkeersongeval ons lid Bert Hekkelman, voor velen bekend als Tweety, overleden. In de eerste plaats verliezen familie en naasten, maar ook Sportclub Eefde daarmee een bijzonder sociaal en betrokken mens. Bert werd op 1 juni 1977 lid van Sportclub Eefde en is dat tot zijn dood gebleven. Bert is jarenlang (rond de eeuwwisseling) grensrechter/leider van ons vlaggenschip geweest. Ook heeft hij de website van Sportclub Eefde opgezet en jarenlang onderhouden. En wie herinnert zich niet de wekelijkse nieuwsbrieven. Daarbij floot

Bert regelmatig zijn wedstrijden. Bert was een voetballiefhebber in hart en nieren. Jarenlang zeer actief als supporter en vrijwilliger van Ajax en later een actief supporter van de Graafschap. Bert speelde bij Sportclub Eefde in diverse elftallen en nam op de sixdays vaak deel met een team. Zaterdag 29 augustus bezocht Bert nog het bekerduel tussen Sportclub Eefde en AZC. Helaas is hij niet meer in ons midden. Zaterdag 5 september hebben wij op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Bert. Namens Sportclub Eefde wensen wij familie, collegaâ&#x20AC;&#x2122;s en de vele vrienden veel sterkte bij dit verlies. Bert is 49 jaar geworden, wij zullen hem missen. Bestuur Spc Eefde.

Zondag 16 augustus 2015 overleed Jopie van der Tol op 74-jarige leeftijd. In de eerste plaats verliezen familie en naasten, maar ook Sportclub Eefde daarmee een bijzonder en markant mens. Jopie werd op 1 februari 1958 lid van Sportclub Eefde en is dat tot zijn dood gebleven. Hij heeft, met een korte onderbreking wegens uitzending naar IndiĂŤ, tot 1975 in de selectie gespeeld. Hij was actief tot 2008. In 2008 werd Jopie nog gehuldigd vanwege zijn 50 jarige actieve spelersloopbaan, een unieke gebeurtenis. Verder kon er altijd een beroep op Jopie worden gedaan. Of het nu ging om schilderwerk of het lassen van de aluminium doeltjes, op Jopie kon je altijd rekenen. Ook maakte Jopie jarenlang deel uit van de onderhoudsploeg van de velden en de laatste jaren was hij clubscheidsrechter. Het reisje naar Buscak kon hij niet meemaken vanwege een virus, hetgeen

voor hem als medeorganisator een grote teleurstelling was. Ook was Jopie van de pakkende uitspraken aan de kant van het veld. Uitspraken als: knie schuiven door de lucht en hij kan nog geen deuk in een pakje boter trappen zullen velen bij blijven. Helaas heeft hij door zijn ziekte niet langer van het leven, zijn kinderen en kleinkinderen, mogen genieten en hebben wij afscheid genomen van een echte clubman. Jopie is 74 jaar geworden, wij zullen hem missen. Bestuur Spc Eefde.


PUPILLEN-COÖRDINATOR JOHN KOSTER

In het WZN staan we vaak stil bij de vrijwilligers die samen onze sportclub een helpende hand bieden. Deze mensen zijn onmisbaar voor de vereniging en daarom drinken wij graag een bakje koffie of een biertje met hen om ze beter te leren kennen. Wie zijn ze en wat doen ze bij de vereniging? Vandaag de beurt aan de 48 jarige John Koster. Voor de pupillen van Eefde een bekend gezicht, maar de meeste senioren zullen bij het horen van de naam John Koster nog niet direct weten over wie het gaat. John geeft zelf ook gelijk toe: “Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij de senioren nog weinig mensen ken”. Tijd om eens uit te zoeken wie John Koster is en wat hij bij sportclub Eefde doet.


INTERVIEW JOHN KOSTER

Voetbalcarrière in Zeist Ooit was John een begenadigd voetballer bij toenmalig 1e / 2e klasser Jonathan in Zeist. Als aanvallend ingestelde linksback bestreek hij de linkerflank in het 1e en later ook in het 2e elftal van Jonathan. “In die tijd was voetbal misschien wel het belangrijkste wat er was. Ik heb echt fantastische dingen meegemaakt waaronder een kampioenschap, spelen in het Zeister elftal en natuurlijk mooie wedstijden tegen o.a. Spakenburg”. In deze tijd reisde John op en neer tussen Tilburg en Zeist. In Tilburg studeerde hij aan de HTS en daar trainde hij op dinsdag bij een plaatselijke vereniging om op donderdag snel richting Zeist te reizen waar hij meetrainde met de selectie en zaterdag zijn wedstrijden speelde. Dit tafereel bleef zich herhalen tot zijn 27e, tijdens dit jaar scheurde John zijn kruisbanden aan beide knieën. Uiteindelijk zorgde deze blessures voor een vroeg einde van zijn voetbalcarrière. Na korte periode leider te zijn geweest besloot John om het voor gezien te houden. “Als je jarenlang speler bent geweest dan voelt het toch anders om leider te zijn, je hoort er op een andere manier bij en dat beviel mij toch minder”. Van de stad naar het dorp Niet lang daarna verhuist John samen met zijn vrouw Agnes naar Eefde. De Eefdese Agnes de Lange heeft hij leren kennen in Tilburg. Een hele omschakeling als je bent gewend om in Zeist en Tilburg te wonen. Maar het bevalt John goed. Volgens John is het belangrijk om actief mee te doen in het dorpsleven. “Wil je binding krijgen met het dorp dan moet je daar ook je best voor doen. Ik ben lid van een schietvereniging en daarnaast ben ik jarenlang voorzitter van de buurtvereniging geweest. Sinds mijn twee zoontjes, Tomas en Siem, op voetbal zitten ben ik actief bij de voetbalvereniging. John is dus een drukbezette man. Zoals gezegd heeft hij samen met zijn vrouw twee kinderen van tien en acht jaar oud. Naast zijn vaderschap is John mede-eigenaar van bouwbedrijf Averesch uit Rijssen. Zo’n tien jaar geleden heeft hij dit bedrijf samen met twee anderen opgezet, inmiddels is het bedrijf succesvol gegroeid en is John actief met grote bouwprojecten door het gehele land. “Het is niet zo dat ik druk bezig ben met mijn handen, ik heb een kantoorfunctie bij ons bouwbedrijf. Ik richt me op de acquisitie (nieuwe klanten binnenhalen) en maak daarnaast de

offertes. Ik bereken hoeveel alles gaat kosten voor de klant”. Coördinator van de jongste jeugd Na het werk vaak snel door naar het voetbalveld om de F1 te trainen, te overleggen of andere randzaken te regelen voor de jongste jeugd van Eefde. John is actief als coördinator van de kabouters, F-jeugd en de E-jeugd en daarnaast leider van de F1. “Maar ik krijg hulpvan vele pupillentrainers, leiders en ouders, een hele fijne groep”.. Aldus een tevreden John. Het leider zijn bevalt hem goed, ondanks zijn eigen voetbalcarrière en de nodige knowhow ziet hij voor zichzelf een meer organiserende taak weggelegd en hoeft hij niet perse op het veld te staan. Deze organiserende taak pakt hij dan ook met verve op. Als lid van het jeugdbestuur zorgt John in overleg met de trainers voor het samenstellen van de jeugdteams. In de maanden april, mei en juni is hij druk met plaatsen van de ‘poppetjes’. Daarnaast organiseert John het welbekende Winterteen zaalvoetbaltoernooi en het EF-jeugdkamp. Deze evenementen worden altijd prachtig gevonden door de jeugd, maar zonder vrijwilligers is het onmogelijk om ze te organiseren. Sportieve uitdagingen Zitten er wel genoeg uren in een dag voor John? Twee kinderen opvoeden, een succesvol bouwbedrijf runnen, actief bij de voetbal. “Dat lijkt inderdaad erg veel”, lacht John. “En dan vergeet je nog mijn hobby’s! Ik ben sportief en mag dan ook graag actief bezig zijn. Vanwege mijn slechte knieën kan ik helaas niet meer voetballen, maar ik mis het nauwelijks. Ik volg het nog wel hoor, kijk graag naar voetbal (samen met het gezin naar Feyenoord) en andere sporten waaronder wielrennen en schaatsen”. John is een fanatiek fietser en heeft zelfs de bekende Marmotte gefietst in Frankrijk. Deze Marmotte is circa 160 kilometer en bestaat uit een aantal flinke bergen waaronder de bekende Alp D’huez. In de bloedhitte van 40 graden heeft John deze route gefietst, maar niet alleen in de warmte kan John presteren. Hij heeft namelijk in de vrieskou de Weissensee

geschaatst, dit is de alternatieve Elfstedentocht. Kortom John houdt wel van een uitdaging. Ambitie bij Sportclub Eefde Toch valt het allemaal goed te combineren volgens John. “Het is misschien wel veel, maar ik word bij de voetbal goed geholpen door alle vrijwilligers om me heen, je doet het tenslotte samen”. John is vol lof over het verenigingsleven bij Sportclub Eefde. “Het is mooi om te zien hoe veel mensen hun steentje bijdragen bij deze club”. Maar er kunnen altijd dingen beter. John wil aan het einde van het gesprek dan ook graag nog iets kwijt. “Mijn ambitie is echt om het 1e nog meer te laten leven bij de jongste jeugd, ik zou het gat graag wat kleiner willen maken tussen de senioren en die kleintjes”, aldus een ambitieuze John. “Pupil van de week is een leuk initiatief maar er is meer nodig om de jeugd te enthousiasmeren en binding te laten krijgen met het 1e team. Hoe dit precies in te vullen blijft een lastige vraag, maar ik hoop dat we het gat wat kleiner kunnen maken in de nabije toekomst. Misschien kunnen er af en toe een aantal jongens een soort ‘clinic’ geven”. John spreekt deze ambitie uit, maar wil het liefst open laten hoe het ingevuld moet worden. Het lijkt erop dat er iemand nodig is bij Eefde die een sturende en coördinerende rol op zich neemt betreft de jeugd. John knikt instemmend en voegt daar aan toe: “Dat zou wel heel mooi zijn”.


INTERVIEW ILONKA NIJLAND

W

oensdagavond 27 augustus had de redactie een interview met de nieuwe trainster van ons damesteam voor het komende seizoen 2015/2016. Een ambitieuze, gedreven dame, die weet waar ze over praat. En dat zullen de dames weten ook! Stel je even voor. Ilonka Nijland. 47 jaar woonachtig in Vierakker. Hoe kom je bij Eefde terecht? Ik was trainster bij de FC Zutphen. En daar ontmoette ik Wendy en Ton tijdens een KNVB bijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst werd er veel over voetbal gesproken en wat de mogelijkheden zijn om met elkaar in de regio het dames en meiden voetbal goed te organiseren en te verbeteren. Daar zag ik wel een samenwerking in. Ton benaderde mij daarna of ik ook iets voor Eefde kon betekenen omdat ze geen trainer voor de dames hadden. Ik ben niet gebonden aan een club of heb er belangen. Ik vind dat je juist in een regio met zoveel mogelijk clubs moet samenwerken en met elkaar moet proberen om zorg te dragen voor een voetbalklimaat waar zowel de meiden die alleen voor het plezier spelen als de meiden die een zo hoog mogelijk prestatie willen leveren, Dit kun je bereiken door niet elkaar in de wielen te rijden maar juist door samen te werken. Wat de één heeft heeft de ander niet. Door het samenwerken kun

“DOOR ZWARE BLESSURES HEB IK BESLOTEN OM UEFA A, B EN C TE HALEN” je dus veel meer bereiken. Er moet geen afgunst zijn maar bereidwilligheid. Daarbij is het toch echt anders om jongens, meiden, dames of heren te trainen of te begeleiden. Heb je zelf gevoetbald, waar en hoelang? Ik ben op mijn 6e begonnen met voetballen. Destijds was dat voor de meiden nog samen met de jongens. Vanaf mijn 13e dat kon toen nog, ben ik redelijk snel gebracht in de senioren en heb daar lang gespeeld op het hoogste niveau in Nederland. Zowel landelijk als europees met mijn toenmalige club UD. Geweldig om met dames te spelen die allemaal tot het uiterste willen gaan. Veel trainen en alles stond in het teken van de wedstrijden. Dus niet stappen maar fit zijn voor de wedstrijden. Welke trainersopleiding heb je gedaan? Ik ben door een zeer zware blessure 2x kort achter elkaar mijn trainingspapieren gaan halen. De 1 2 en 3 in voetbal land, ook wel bekend als Uefa A, B en C. Heb je al eerder getraind en waar? Ik heb meerdere elftallen en leeftijden getraind. Zowel jongens A1 als meisjes en dames. Ben 25 jaar geleden begonnen bij Dos 19 om meiden en damesvoetbal op te

zetten wat een hele onderneming was. maar erg leuk om te zien dat het resultaat had . Gelijk een kampioenschap halen met 16 jarigen is natuurlijk prachtig. Door verhuizen ivm werk moest ik hier noodgedwongen me stoppen. Door werk ben ik er een tijd tussen uit gegaan omdat onregelmatig werken en coachen en trainen lastig is. Na twee jaar in het buitenland te hebben gewerkt en ik in Stockholm tijdens mijn werk bij een professionele dames voetbalclub kwam en daar dames tegen kwam waar ik nog tegen had gespeeld en daar nu de organisatie en trainingen regelden begon het weer te kriebelen. En dus drie jaar geleden weer begonnen. Heb je nog ambities? Trainen op een hoger niveau of een herenselectie? Mijn ambitie is om de huidige dames van Eefde naar een hoger plan te tillen. Zowel tactisch als technisch. En wat er in de toekomst in zit weet ik niet. Ik zie altijd wel wat er op mijn pad komt. Ik ben gek op het spelletje voetbal en wil altijd het beste uit een speelster of speler halen. Zolang we met elkaar met plezier werken kijk ik niet verder. Eerst Eefde en dan zien we wel verder. En daar is nog genoeg te doen en het 1e jaar ben je meestal aan het bouwen als trainer daarna zie je dat resultaten borging vinden. Spc Eefde heeft een samenwerking met de AZC dames, hoe kijk je hier tegenaan? Ik vind de samenwerking met AZC een geweldig initiatief waarbij we nu aan het begin staan. Ik denk dat als je in goede samenwerking met elkaar er een gedegen beleidsplan onder legt er nog veel meer mogelijk is. Als je dit namelijk goed oppakt zal dit aanspreken en zullen er meerdere dames en meiden willen voetballen bij ons. En met ons bedoel ik dus de combi. Bij grote clubs zie dat visie en planmatig werken nog wel eens ontbreken. Daar liggen voor Eefde en AZC mogelijkheden. Krachten bundelen want het meisjes en damesvoetbal heeft toekomst.


INTERVIEW VIERDE ELFTAL

NIEUWE DAMESTRAINSTER ILONKA NIJLAND Zie je nog een samenwerking met de overige trainers van spc Eefde tav bijvoorbeeld jeugdplan of activiteiten om meer dames bij Eefde aan het voetballen te krijgen? Ik zie zeker mogelijkheden. Die zijn er namelijk altijd en als je elkaar kunt helpen moet je dat zeker doen. Je hebt als leider of trainer toch ook een voortrekkers rol om plannen etc uit te dragen en anderen te motiveren.

begonnen. Wat jammer is dat er eigenlijk nooit met een volledige selectie kan worden getraind door school en werk. Wel zijn de meiden gemotiveerd om te trainen. In de korte tijd dat ik er ben heb ik gezien dat er nog veel verbeteren kan op zowel technisch als tactisch vlak. Verschillende spelsystemen etc. Maar de dames willen en de sfeer is goed dus we willen er met elkaar een mooi seizoen van maken. Waarbij ik

â&#x20AC;&#x153;DE SAMENWERKING MET DE DAMES VAN AZC, VIND IK EEN GEWELDIG INITIATIEFâ&#x20AC;? Een dames/meiden toernooi organiseren met AZC trekt meiden aan. Ook van andere verenigingen. En wanneer je naar buiten uitstraalt dat je een goede samenwerking hebt en de meiden en dames met elkaar leuk voetballen en plezier hebben is er veel mogelijk. Wat verwacht je van spc Eefde en van je team? Met mijn team zijn de eerste trainingen

hoop dat we gezien de krapte er nog wat speelsters bij krijgen. Ik verwacht in ieder geval inzet al het andere kun je leren of verbeteren. Inzet heb je niets voor nodig. Dus we gaan er met elkaar gewoon voor. Wat is je eerste indruk van accommodatie/ facaliteiten? Mijn eerste indruk is goed. Sportcomplex en de velden liggen er mooi bij. Kunstgrasveld is ook een pre. De

kleedkamers zijn er netjes uit. Wat ik nog mis zijn een aantal trainingsmaterialen die ik niet in het ballenhok ben tegen gekomen. Zoals lage horden, ladders etc. kan zijn dat die elders liggen maar dat is mij nog onduidelijk aangezien de meeste trainers die wel gebruiken voor keeperstraining en veld en conditietraining. En van spc Eefde en het team? Eefde is een leuke vereniging waarbij iedereen iedereen kent volgens mij. Mensen leggen makkelijk contact en dat ligt mij wel. Er is een leuke sfeer. Het zelfde geldt voor het team. Ze moeten wennen aan de trainingen maar je wordt gelijk in de groep opgenomen. Ik heb begrepen dat de trainingen toch wat pittiger zijn dan eerder. Maar iedereen vindt zijn draai. En met een open communicatie is dat alleen maar goed. De leeftijden zijn heel verschillend maar dat maakt het ook boeiend. De jongste van de groep is onze keepster Ilse met 14 jaar., ze is een groot talen. Maar ik het idee dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. De groepsapp is wat dat betreft ook een leuke vinding. Wil je nog iets kwijt? Ik wens iedereen een heel sportief seizoen bij Eefde met leuke resultaten. En ik hoop dat ik de mensen binnen de club snel leer kennen.


TUINTECHNIEK EEFDE ONTWERP, AANLEG EN ONDERHOUD VAN TUINEN EN GROENVOORZIENINGEN

De inspiratiebron voor tuinbezitters!

■ Tuinadvies ■ Tuinontwerp ■ Tuinaanleg ■ Tuinrenovatie ■ Tuinonderhoud Tuintechniek Eefde Scheggertdijk 4 7218 NA Almen Telefoon: 0575 - 432321 E-mail: info@tuintechniekeefde.nl Website: www.tuintechniekeefde.nl

Da’s heel lang. En over ons mooie

Ja, bij Grolsch zijn we dol op verandering, maar niet als het over ons bier gaat. Daarom hebben we het brouwproces nauwgezet vastgelegd in

dat u de middag vrijhoudt en dat iemand de

een recept. En dat recept ligt in een kluis. En

hond even uitlaat. Wist u bijvoorbeeld dat we

die kluis… dat vertellen we niet.

Grolsch nog vrijwel net zo brouwen als vier

Tot zover de theorie, nu de

eeuwen geleden? Met water uit onze eigen

praktijk. Daarvoor zitten we bij Grolsch

bronnen. Natuurlijk maken we inmiddels iets meer Grolsch dan toen we net

Maandag t/m donderdag 8-20 uur Vrijdag 8-21 uur Zaterdag 8-20 uur Zondag 12-18 uur Schurinklaan 16 Eefde

Grolsch en met name de smaak valt dan

aan een van onze brouwmeesters. Wel zorgen

Openingstijden Coop Versluis

Versluis

over dit verhaal hebben we 400 jaar gedaan

ook heel wat te vertellen. Vraag dat maar

openingstijden & coop

iedere morgen al vroeg aan het bier. Tenminste onze proevers. Zij zijn als

begonnen. Dus de handpomp hebben

geen ander in staat om een Grolsch

we helaas moeten vervangen door

slapend met de ogen dicht te

een iets geavanceerder exemplaar.

herkennen, lauw, warm of koud en

Maar verder is er weinig veranderd.

als het moet tussen duizend andere

Behalve met ons eigen water

bieren. Zo doen we dat bij Grolsch

brouwen we ook met ons eigen gist,

al 400 jaar en dat blijven we de

en volgens onze eigen specifieke

komende 400 jaar lekker zo doen.

brouwwijze. En het zijn juist die dingen

Dat klinkt natuurlijk

die zorgen voor de kenmerkende

allemaal heel mooi. Maar wat

smaak: “fris en toch zo bijzonder”.

betekent dat voor u? Eigenlijk maar

De smaak die het “Grolsche” bier vanaf

één ding. Dat u straks een Grolsch

1615 tot ver buiten Groenlo (helemaal

open plopt en denkt: het klinkt niet

tot in Boekelo) zo geliefd maakte.

alleen lekkerder, het is het ook.

coop.nl


OVERZICHT SELECTIESPELERS

OVERZICHT SELECTIE SEIZOEN 2015-2016

O

ok in het seizoen beschikt Sportclub Eefde weer over twee selectieelftallen. Samen één selectie. Het eerste elftal komt uit in de standaard 4e klasse E en het tweede elftal in reserve 3e klasse B. Hieronder de twintig spelers waar hoofdtrainer Herman van Zeijts dit seizoen het meeste gebruik van zal gaan maken. De presentatiekleding wordt ook dit jaar weer gesponsord door Rijschool ten Pas.

HERMAN VAN ZEIJTS

DIRK VOLKERS

EDWARD GROTEN

HOOFDTRAINER

LEIDER EERSTE ELFTAL

KEEPERSTRAINER

BART SCHOLTEN 06-06-1985 KEEPER

NATHAN ENDEVELD 17-04-1994 KEEPER

PEPIJN STRONKS 02-04-1997 VERDEDIGER

JEROEN PELSKAMP 15-03-1987 VERDEDIGER

SJOERD JANSEN 12-08-1988 VERDEDIGER

TOM VAN ZEIJTS 04-07-1980 VERDEDIGER

JURGEN PETERS 22-08-1986 VERDEDIGER

STEFAN BROUWER 29-06-1984 VERDEDIGER

TIM VAN DER SPEK 25-03-1996 MIDDENVELDER

TON REIJLINK 31-07-1988 MIDDENVELDER

DENNIS NIJVELD 31-03-1992 MIDDENVELDER

SJORS SCHOLTEN 04-11-1991 MIDDENVELDER

NIELS VAN DER SPEK 26-05-1992 AANVALLER

JOERI VAN DER HEIDE 15-10-1991 AANVALLER

FRANK PASMAN 04-02-1991 AANVALLER

WOUTER AVERDIJK 25-04-1987 AANVALLER

JORN BRAAKHEKKE 07-01-1997 AANVALLER

WARDO NENGERMAN 25-04-1980 AANVALLER

TERRY STOK 17-01-1991 AANVALLER

TIM ALFERINK 30-09-1995 VERDEDIGER


Bovenste rij v.l.n.r.: Edward Groten (keeperstrainer), Nathan Endeveld, Pepijn Stronks, Jeroen Pelskamp, Hans Drent, Quiryn Thiemann, Michael Lok en Jorn Braakhekke. Middelste rij v.l.n.r: Dirk Volkers (Leider 1e), Gerrit Helmsing (Trainer 2e), Bart Scholten, Wouter Averdijk, Jurgen Peters, Robin Stijker, Remco Beltman, Niels van der Spek, Tim van der Spek, Sjoerd Jansen, Jolanda Beekman (Verzorgster) en Herman van Zeijts (Hoofdtrainer). Onderste rij v.l.n.r.: Dennis Nijveld, Joeri van der Heide, Stefan Brouwer, Sjors Scholten, Ton Reylink, Rik Hartelman, Matthijs Verbei, Frank Pasman, Mathijs Kamphorst en Thomas van der Poll

SPORTCLUB EEFDE SELECTIE 2015-2016


TEAMFOTO’S 3e, 4e, Dames, A1

3e LEIDERS Thomas Jansen Jan Willem Makkink KLASSE 5e

4e LEIDER Gerard Rood KLASSE 6e

DAMES TRAINER Ilonka Nijland KLASSE 4e

A1 TRAINER

Gerrit Helmsing/Herman van Zeijts

LEIDER Fred Beltman KLASSE 3e


TEAMFOTO’S B1, C1, D1

B1 TRAINERS Erik Remmelink Pepijn Stronks LEIDER Gert-Jan Wijgman KLASSE 3e

C1 TRAINERS Jasper Achtereekte Demi Zaaijer LEIDER We zijn opzoek! KLASSE 4e

D1 TRAINERS/LEIDERS Tristan Rood Henk-Mathijm Smeerdijk Kevin Hammers KLASSE 2e


ONS ASSORTIMENT BESLAAT O.A.: Buitendeuren: Binnendeuren: Eigen merk Skantrea Austria Bruynzeel Garagedeuren Multiplex-deuren Trappen Hefschuifpuien Kozijnen

Uw Suzuki-dealer in de omgeving Zutphen

Standaard bij een nieuwe Suzuki: • 3 jaar of maximaal 100.000 km fabrieksgarantie

Sinds 1988 zijn wij aangesteld als de officiële Suzukidealer voor de regio Zutphen. Een merk dat ons op het lijf is geschreven. Want, naar welke Suzuki uw voorkeur ook uitgaat, u bent altijd verzekerd van veel en vooral voordelig autoplezier. Ook op het gebied van onderhoud gaat deze regel op vanwege onze speciaal opgeleide monteurs die snel en vakkundig werken. Naast Suzuki hebben wij ons gespecialiseerd in campers en auto’s met 4x4 aandrijving. Tevens zijn wij een officiële Vakgarage®. Kom eens langs voor een kennismaking, wij staan voor u klaar.

Auto Service Eefde

• 12 jaar carrosseriegarantie (Jimny 6 jaar garantie)

• Gratis vervangend vervoer tijdens garantiewerkzaamheden

• Levenslange Suzuki Mobiliteit Service (vraag naar de voorwaarden)

• Vaste, lage onderhoudskosten met ons Voordelig Onderhouds Systeem (VOS)

• Suzuki Direct Service, kleine reparaties

zonder afspraak en klaar terwijl u wacht

• Gratis haal- en brengservice bij onderhoud en reparaties

• Aircoservice

Zutphenseweg 73, 7211 EB Eefde, Tel. (0575) 540 317 info@autoserviceeefde.nl, www.autoserviceeefde.nl

Lange Hofstraat 27(kelder) 7201HT Zutphen Mob. 06-411 22 654 www.pascaledrent.nl info@pascaledrent.nl


TEAMFOTO’S D2, D3, E1

D2 TRAINERS/LEIDERS Tim Schmohl Boyd Beltman KLASSE 4e

D3 TRAINER Bert-Jan Gerritsen LEIDER Ronny Jacobs KLASSE 4e

E1 TRAINERS/LEIDERS Gerard Schonewille Bas Scholten KLASSE 2e


TEAMFOTO’S E2, E3, E4

E2 TRAINER Gerben de Lange LEIDER Ton Leerkes KLASSE 3e

E3 TRAINER Tom de Boer LEIDER Yvonne Wenzkovski KLASSE 5e

E4 TRAINERS Bob Spiegelenberg LEIDER Pim Mogezomp KLASSE 5e


TEAMFOTO’S F1, F2, F3

F1 TRAINERS/LEIDERS John Koster Joost Swennenhuis KLASSE 3e

F2 TRAINERS/LEIDERS Frits Wolters KLASSE 5e

F3 TRAINERS/LEIDERS Mark Dashorst Erik Leisink KLASSE 5e


INTERVIEW EDWARD GROTEN

W

at doet een keeperstrainer precies? Misschien is de keeperstrainer wel de meest onderbelichte trainer van Nederland. Iedereen kent de trainer van Ajax, Feyenoord en PSV, maar weten wij ook wie de keeperstrainers zijn van deze clubs? Juist Carlo L’Ami, Patrick Lodewijks en Ruud Hesp. In Eefde willen we hier graag mee breken vandaar dat we Edward Groten een paar vragen willen stellen over keeperstrainer zijn. Ook willen we natuurlijk graag iets meer van hem persoonlijk weten.

Hoe ben je bij Eefde gekomen? Ik heb een tijd in Epse gewoond en ben zodoende met Sportclub Eefde in contact gekomen. Toen ik in Eefde ben komen wonen wilde ik bij Sportclub Eefde gaan voetballen. Al snel werd ik gevraagd om keeperstrainer te worden bij de selectie en de oudste jeugd. Dit heb ik uiteindelijk opgepakt en doe dit met veel plezier. Wat heb je gedaan voordat je bij SP Eefde kwam voetballen? Ik heb jarenlang bij Helios gekeept. Meestal speelde ik in het tweede, maar ook dat was al een leuk niveau om te keepen. Tussen die jaren door heb ik ook nog een jaar in het eerste elftal gekeept. Ook heb ik nog twee seizoenen bij VV de Gazelle gekeept. Tussendoor ben ik

een tijdje gestopt met keepen, omdat we toen druk waren met ons gezin. Uiteindelijk heb ik het bij SP Eefde dus weer opgepikt. Dit was in 2010. Wat houd het in om keeperstrainer te zijn? Je verzorgt in eerste instantie de trainingen voor keepers. Bij SP Eefde doen we dat met de selectiekeepers om dinsdag voordat de ‘gewone’ training begint. Op donderdag train ik dan nog de keepers van A-selectie van Eefde. Het is prettig om met kleine groepjes te werken zodat je heel gericht kan trainen. Waar kun je als keeperstrainer allemaal op trainen? Dat is heel verschillend. Bij Eefde hebben we voor ons niveau twee hele

goede keepers. Dat houdt in dat je ze het keepen niet meer hoeft te leren. Je traint dus voornamelijk om details. Ik ga ze niet meer leren hoe ze een bal moeten vangen, of hoe ze naar een hoek moeten duiken. Wat bij een keeper heel belangrijk is, is de coaching. Door wedstrijdsituaties na te bootsen op trainen probeer ik de coaching te verbeteren bij de keepers. Vorig jaar heeft Nathan naar een aantal jaar het keepen weer opgepakt. Ben je daar dan extra druk mee? Nee, niet extra druk. Wel train je dan iets anders. Maar het enige wat ik kan doen is ze handvatten aanbieden om het keepen makkelijker te maken. Uiteindelijk is het dan wel heel leuk dat hij snel de stap zet als volwaardige selectiekeeper. Wat hierbij wel essentieel is, is dat keepers veel vertrouwen nodig hebben. Als een spits de hele wedstrijd geen bal raakt, maar bij 0-0 scoort is hij de held. Een keeper kan de wedstrijd van zijn leven keepen maar in de laatste minuut kan er een onhoudbare bal ingaan. Dan word er toch vaak naar de keeper gekeken. Bepaal jij wie er keept bij de senioren? Dit gaat altijd in overleg met Herman (hoofdtrainer), maar hier is natuurlijk wel veel overleg over. Ik let daarbij altijd op een paar belangrijke punten. Een keeper moet altijd rust in de goal uitstralen, hij moet het vertrouwen van zijn medespelers hebben en zelfvertrouwen hebben. De trainingen geven uiteindelijk de doorslag, maar tijdens de wedstrijd kijk je natuurlijk wel wat er goed en fout gaat. Pakken ze hetgeen op getraind is snel op? Als je bijvoorbeeld getraind hebt op coaching


INTERVIEW EDWARD GROTEN

EDWARD GROTEN KEEPERSTRAINER SELECTIE is het leuk om te zien hoe zoiets opgepakt word. Wat is je rol tijdens wedstrijden? In principe ben ik lid van de technische

en wedstrijden. Laatst kreeg ik op een doordeweekse avond een appje van Bart Scholten (keeper eerste team), hij had een oefening gevonden op internet en vroeg of deze oefening iets was voor de

â&#x20AC;&#x153;EEN KEEPER MOET ALTIJD RUST UIT STRALEN EN HET VERTROUWEN KRIJGEN EN HEBBENâ&#x20AC;? staf van de eerste selectie. Ik probeer Dirk (leider) en Herman (trainer) te helpen waar ik kan. Maar als de wedstrijd eenmaal begonnen is let je toch vooral op de keepers. Hoe coachen ze, stralen ze vertrouwen uit. Zo weet je ook wat je de week erop weer kan trainen. Overigens bepaal ik dit niet alleen. De keepers moeten bij mij zelf ook met dingen komen. Ze hoeven niet de hele week met keepen bezig zijn, maar het houdt niet op bij de trainingen

volgende training. Als zoiets gebeurd weet ik dus dat hij ermee bezig is. Dit laat zien dat ze bewust bezig zijn met het keepen en hetgeen wij op trainen. Wat is er waar van het feit dat keepers altijd eigenzinnig zijn? Alles! Je kunt technisch de beste keeper van de wereld zijn, maar als het in je hoofd niet goed zit breek je nooit door. Je moet naast dat balletje tegenhouden ook over een olifantenhuid beschikken.

Elke fout die je maakt wordt afgestraft en krijg je te horen. Wat dat betreft vind ik het vreemd dat Bart al 10 jaar in de selectie keept, maar nog altijd bezig is om het publiek te overtuigen van zijn kwaliteiten. Zoiets is bij een speler natuurlijk veel makkelijker. Zijn keepers bij SP Eefde keeper, omdat ze niet konden voetballen vroeger? Dat was vroeger natuurlijk altijd wel zo. Maar net zoals de tijd veranderd voor spelers is dat ook zo voor keepers. Tegenwoordig moet je ook kunnen opbouwen. Natuurlijk gaat het in eerste instantie om het balletje tegen te houden, maar de keeper wordt vaak betrokken in de opbouw en met zijn uittrappen kan hij belangrijk zijn. Bart heeft bijvoorbeeld een fantastische trap. Wel is het zo dat ze keeper zijn omdat ze daar beter in zijn dan voetballen. Tegen Nathan is vorig jaar gezegd dat hij als keeper meer kans maakt in de selectie te spelen dan als veldspeler. Als je dan ziet dat hij nu een waardige vervanger van Bart is in de goal, blijkt het achteraf een hele goede beslissing!


Meer winnen dan de wedstrijd

met steun van de Rabobank.

Rabobank steunt Sportclub Eefde Sport verbindt en inspireert. Daarom steunen we niet alleen sporten en sporters op het allerhoogste niveau, maar juist ook de amateurs en talenten in de regio. Want door samen te gaan voor de sport, win je meer dan alleen de wedstrijd.

www.rabobank.nl/graafschap-noord Samen sterker. Dat is het idee van coรถperatief bankieren.


SELECTIESPELER VERANTWOORDELIJK VOOR DE CENTEN!

J

eroen Pelskamp is voor velen binnen de vereniging een bekend gezicht. Niet zozeer om zijn vrijwilligerswerk (wat hij wel doet), maar meer omdat het al jarenlang een bekend gezicht is bij het eerste elftal van onze club. Vooral bij cornerballen wordt ‘Pello’ door de supporters verzocht om mee naar voren te gaan vanwege zijn kopkracht en timing. Sindskort is hij niet alleen verantwoordelijk voor de dreiging bij dode spelmomenten, maar is nu ook de penningmeester van onze vereniging. Een zware taak, dus hoog tijd om te horen hoe hem dat bevalt! Wanneer ben je begonnen bij SP Eefde? Poeh, precies weet ik dat niet meer. Het moet iets later geweest zijn dan de F-jes. Ik ben begonnen met tennis en daarna heb ik het nog even gecombineerd om te voetballen en te tennissen. Op een gegeven moment vielen de trainingen op dezelfde dag waardoor ik moest kiezen. Ik heb toen voor voetbal gekozen omdat ik een echte teamsporter ben. ‘ Sinds wanneer speel je in de selectie? Dat moet ongeveer 12 jaar zijn. Ik ben vanuit de B gelijk door gegaan naar de selectie omdat wij op dat moment geen A-selectie hadden. Ons team werd toen voor het grootste gedeelte onderverdeeld in de selectie. Heb je eerder vrijwilligerswerk gedaan voor de vereniging? Ja ik probeer eigenlijk altijd betrokken te blijven bij de vereniging. Ik ben bijvoorbeeld trainer geweest in de jeugd en heb vorig jaar de kascontrole uitgevoerd. Hoe ben je dan in de rol van penningmeester gerold? Doordat ik vorig jaar de kascontrole had gedaan denk ik. Toen bleek dat ik ook een financiële achtergrond hebben ze gevraagd of mij dat leuk leek. Ik stond daar op zich wel positief tegenover

en zo zijn we verder gaan kijken. Uiteindelijk ben ik begin dit jaar begonnen. Het moet alleen nog wel beëdigd worden in de aankomende algemene ledenvergadering. Wat houd het penningmeesterschap precies is? Dat is behoorlijk veel. Je bent in principe verantwoordelijk voor alle financiële transacties binnen de vereniging. Dat kan echt van alles zijn. Zo kun je denken aan de contributie die elk jaar geïnd moet worden of bijvoorbeeld de sponsoring in de gaten houden. Ook de inkomsten en uitgaven van de kantine valt onder mijn beheer. Dat klinkt als een hoop werk! Hoe lang ben je hier per week mee bezig? Dat is heel verschillend. In het begin ben je heel druk om de contributie te innen. Net zoals aan het eind van het seizoen. Daar tussendoor is het heel verschillend. Maar gemiddeld is het wel een uur of 4 per week. Doe je dit dan helemaal alleen? Of krijg je nog hulp? Bij de contributie krijg je wel hulp. Omdat de secretaris verantwoordelijk is voor de ledenadministratie heb je daar allebei mee van doen. Ik draag dan wel de eindverantwoording voor het innen van de gelden. Daarnaast heb je natuurlijk ook gewoon een functie in het bestuur, dus daar heb je verantwoording naartoe. Maar ook heb je vergaderingen over vrijwel alles wat er binnen het bestuur gebeurt. Wat voor achtergrond heb je om deze rol te vervullen? Ik heb een financiële achtergrond. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd en daarna verschillende functies gehad binnen de financiële wereld. Ik heb voor een accountancybedrijf gewerkt en ben sinds een tijdje het bedrijfsleven ingegaan om de financiën voor een bedrijf te regelen.

Wat is je belangrijkste drijfveer om dit te doen? De allerbelangrijkste rede is om betrokken te blijven bij de vereniging. Ik hoop dat op deze manier te doen. Ook denk ik dat ik door mijn roots op deze manier wel waardevol kan zijn voor de vereniging. Daarnaast was het bestuur zoals die nu is ook een van de redenen. Je moet toch goed met elkaar kunnen opschieten en het moet klikken van twee kanten. Daarnaast had ik altijd al wel interesse in het kantinebeleid, omdat ik altijd hoorde dat altijd alles kan en mag hier. Door deze functie heb ik daar natuurlijk veel mee te maken. En wat toch ook mee speelt is dat een bestuursfunctie goed op je CV staat. Je weet natuurlijk nooit waar het straks goed voor kan zijn.

SAMENWERKING DAMES SPORTCLUB EEFDE en VV AZC

E

en oplettend lezer van de programma’s op onze site zal hebben geconstateerd dat er bij de vermelding van ons damesteam de naam Eefde/AZC Da 1 staat. Wat betekend dat nu? De Sportclub Eefde- en AZC dames zijn voor dit seizoen een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. In het kort komt het hier op neer: als

Sportclub Eefde zaterdags speelsters te kort heeft dan kunnen er speelsters van AZC voor aanvulling zorgen. Komen de dames van AZC zondags speelsters te kort, kan er een beroep op de Eefde speelsters gedaan worden.

speelsters mee.

Dit alles is in een overeenkomst met de KNVB overeengekomen. Verder wordt en dit seizoen bij elkaar in de keuken gekeken. Af en toe gezamenlijk trainen en kijken/overleggen hoe er meer dames leden kunnen worden geworven.

Bestuur spc Eefde

Natuurlijk is het mooi als je elkaar zo weinig mogelijk nodig hebt, maar dit geeft ook wel een goed gevoel dat er zaterdags/zondags nooit met te weinig speelsters op stap gegaan hoeft te worden. Zondag 30 augustus hebben de meeste dames nader met elkaar kennis gemaakt op een informele bijeenkomst op de Wolzak na een wedstrijd van AZC/spc Eefde Da 1. Hierin deden 3 Sportclub Eefde

We gaan ervan uit dat het een succesvolle samenwerking zal worden. We wensen de dames in ieder geval veel succes toe.


MailStreet maakt uw data persoonlijk! Er waren nog nooit zoveel mogelijkheden om uw doelgroepen te benaderen als nu. Tegelijkertijd is échte interactie een stuk ingewikkelder geworden. Want; wanneer en hoe zet u welke kanalen in? Wij zorgen ervoor dat u optimaal rendement uit uw klantrelaties haalt. Of het nu gaat om direct marketing, onderzoeken of financiële communicatie. Alles draait tenslotte om efficiënt en effectief contact. Soms kan dat via één kanaal. Een andere keer is juist een combinatie van kanalen nodig voor een zo hoog mogelijke respons. Wij noemen dat ‘de slimste weg naar uw klant’. Wij zijn nieuwsgierig naar uw business. Mogen wij ook u ondersteunen met onze slimme document- en direct-marketingoplossingen? Neem vrijblijvend contact op met MailStreet.

MailStreet wenst Sportclub Eefde een sportief seizoen!

MAAKT UW DATA PERSOONLIJK

Lübeckstraat 7 - 7418 EK Deventer - Nederland T. 088 - 67 67 777 - info@mailstreet.nl - www.mailstreet.nl

WZN September 2015  

Het officiële clubblad van Sportclub Eefde