__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

20 19 Nederlandse Bachvereniging jaarverslag 2019


02

inhoud

03

Voorwoord

04

2019 in cijfers

07

Projecten

22

All of Bach

24

Talentontwikkeling en Young Bach Fellowship

25

Educatie en coaching

26

Vrienden, Patronen en donateurs

28

Over de Nederlandse Bachvereniging

30

Met dank aan Colofon

31


voorwoord

‘I feel these people are so talented and educated in their art, they make Bach so accessible to the world.’ Deze woorden, van een fan bij een van onze YouTube-video’s, zijn voor ons het grootst denkbare compliment. Met hart en ziel zetten wij ons ervoor in om de wereld rond Bach voor iedereen toegankelijk te maken.

We kijken met trots en plezier terug op het afgelopen jaar

Een andere fan schreef dat All of Bach op YouTube het enige kanaal is dat het verdient de hele wereld als abonnee te hebben. Zover is het nog niet, maar onze wereld wordt intussen wel steeds groter. Via All of Bach bereiken we mensen op alle continenten, maar ook live treden we steeds vaker in het buitenland op. Eind april speelden we voor een uitverkocht Konzerthaus in Wenen; in het vroege najaar vlogen we voor een tournee naar Japan. De concerten in Shunske Sato’s geboorteland waren een bijzondere belevenis. Het publiek luisterde zeer aandachtig en applaudisseerde geestdriftig. Recensies uitten lof voor onze communicatieve manier van musiceren en Shunske ontving naar aanleiding van onze tournee een prestigieuze Japanse prijs. Ook binnen Nederland verbreden we voortdurend onze blik. Met de wervelende voorstelling ‘Dangerous Liaisons’ geproduceerd in samenwerking met OPERA2DAY - leerde het publiek de Bachvereniging op een nieuwe manier kennen. Een feest van kleur en klank, waarin onze musici alle ruimte kregen om hun veelzijdigheid te laten horen. In dit jaarverslag kijken we terug op alle programma’s die het jaar 2019 zo onvergetelijk hebben gemaakt. Ook buiten het podium zaten we niet stil. We integreerden het materiaal van allofbach.com in onze eigen vernieuwde website; het bereik van All of Bach op Youtube nam spectaculair toe. Ons educatiepakket werd vernieuwd, zodat het beter aansluit bij de belevingswereld van leerlingen in het voortgezet onderwijs. We verwelkomden twaalf nieuwe ‘Young Bach Fellows’: net afgestudeerde, talentvolle musici die twee jaar kennis en vooral ervaring bij ons opdoen. Talentontwikkeling kreeg bovendien een extra dimensie door een uitgebreid project rond de barokviool voor jonge vioolleerlingen. Daarnaast zijn onze musici gestart met het coachen van het Utrechtse amateurensemble Collegium Musicum Traiectum. Dit alles is mede mogelijk gemaakt door de dierbare ondersteuning die wij ontvangen van onze trouwe Vrienden, Patronen, donateurs, sponsors, fondsen en subsidiënten. Wij kijken met trots en plezier terug op het afgelopen jaar en zetten met onverminderd enthousiasme koers naar de toekomst! Willemijn Mooij Directeur-bestuurder

03


04

cijfers

2019 IN CIJFERS FINANCIĂ‹LE ONDERSTEUNING UIT PUBLIEKE MIDDELEN

Het Fonds Podiumkunsten ondersteunt de ambities en activiteiten van de Nederlandse Bachvereniging in de periode 2017-2020 met een meerjarige activiteitensubsidie. Bovendien stelde het Fonds Podiumkunsten in 2019 wederom extra middelen beschikbaar ter verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor musici. Ook de Gemeentes Utrecht en Maastricht onderstrepen hun waardering voor onze concerten in hun regio met financiĂŤle bijdragen en betrokkenheid.

PRIVATE FONDSEN EN PROJECTSPONSORS

In 2019 ontving de Nederlandse Bachvereniging verschillende bijdragen voor buitengewone projecten. All of Bach wordt bijvoorbeeld ruimhartig gesteund met een meerjarige toezegging vanuit Amerborgh. Enkele private fondsen maakten een aantal specifieke opnames mogelijk en Stichting Dioraphte ondersteunde talentontwikkeling binnen de Nederlandse Bachvereniging door een bijdrage aan het Young Bach Fellowship.

PARTICULIERE GIFTEN EN DONATIES

Steeds vaker ontvangt de Bachvereniging lijfrenteschenkingen of losse giften van particulieren uit binnen- en buitenland. Een deel van deze donaties heeft een specifieke bestemming zoals All of Bach, educatie of talentontwikkeling. Donaties voor talentontwikkeling worden toegevoegd aan het daartoe opgerichte Jos van Veldhoven Fonds.

95 14 Concerten

Overige activiteiten

62.970 Bezoekers concerten

23, % 5

Subsidies uit publieke middelen

76, % 5

Eigen inkomsten

3.095 95 Vrienden

Donateurs en Patronen


cijfers

INKOMSTEN NEDERLANDSE BACHVERENIGING

overige inkomsten (Vrienden, donateurs, Patronen, sponsors) 33,4%

Eigen inkomsten 76,5%

STICHTING ONDERSTEUNING

De Stichting Ondersteuning van de Nederlandse Bachvereniging is het eigen vermogensfonds van de Bachvereniging. Het vermogen is opgebouwd uit sponsorbijdragen en beleggingen. In 2019 wist de Bachvereniging zich gesteund door vijfendertig bedrijfsdonateurs. Uit haar jaarlijkse sponsorinkomsten doet de Stichting Ondersteuning structureel een donatie aan de exploitatie van de Bachvereniging. Daarnaast droeg Stichting Ondersteuning in 2019 financieel bij aan All of Bach én aan de integratie van All of Bach in de nieuwe website. Tevens investeerde de stichting in de internationale en artistieke ambities van de Bachvereniging. In 2019 heeft Harry Hendriks afscheid genomen als voorzitter van Stichting Ondersteuning. Voor zijn jarenlange nauwe betrokkenheid bij de Bachvereniging zijn we hem veel dank verschuldigd. Dorine Burmanje is benoemd als nieuwe voorzitter van de Stichting.

PARTNER DELOITTE

Sinds 2017 heeft de Nederlandse Bachvereniging een hoog gewaardeerd partnerschap met Deloitte. Het jaarlijkse besloten Deloitte Kerstconcert in Naarden, het feestelijke hoogtepunt van de samenwerking, wordt ook door wederzijdse relaties steeds met enthousiasme ontvangen.

Subsidies 23,5%

publieksinkomsten 43,1%

Wij koesteren de plezierige, duurzame samenwerking met Deloitte.

VRIENDEN

In 2019 telde de Bachvereniging 3.095 Vrienden, een buitengewoon betrokken en trouwe groep Bachliefhebbers. Met de inkomsten uit de Vriendendonaties werd voor € 205.000 bijgedragen aan de activiteiten van de Bachvereniging. Wij zijn onze Vrienden daarvoor veel dank verschuldigd. Pol Schevernels is in april afgetreden als bestuurslid van de Vriendenstichting. We danken hem voor zijn inzet. In oktober heeft Siebe Henstra afscheid genomen als lid van het Vriendenbestuur. We danken hem voor zijn bestuursinzet naast zijn betrokkenheid als musicus bij de Bachvereniging.

DONATEURS EN PATRONEN

In 2019 namen de particuliere bijdragen aan de Bachvereniging gestaag toe. Behalve de Vrienden, kent de Bachvereniging het Bachfonds, dat is opgebouwd uit periodieke schenkingen van € 100 of meer per jaar (donateurs) en € 1.000 of meer per jaar (Patronen). Het Jos van Veldhoven Fonds, dat in 2018 van start ging met een bedrag van € 35.000, was in 2019 het geefdoel van onze eindejaarscampagne. Tot onze vreugde is dit fonds voor talentontwikkeling daardoor aangevuld met ruim € 13.000.

05


06


projecten 2019


08

Dangerous Liaisons OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging presenteerden begin 2019 een spiksplinternieuwe barokopera, met muziek van Antonio Vivaldi. In deze voorstelling kwamen Vivaldi’s meest opwindende aria’s samen op een nieuw libretto, gebaseerd op de briefroman Les liaisons dangereuses van Pierre Choderlos de Laclos. De felle emoties kregen een weerklank in Vivaldi’s vocale en instrumentale vuurwerk, uitgevoerd door een sprankelende internationale cast en de topmusici van de Bachvereniging. Met nieuw gecomponeerde recitatieven en tussenspelen van de Italiaanse componist Vanni Moretto werd het werk tot een eenheid gesmeed: een Vivaldi voor deze tijd.


09

muzikale leiding Hernán Schvartzman regie Serge van Veggel cast Candida Guida en Sophia Patsi, Marquise de Merteuil Yosemeh Adjei, Vicomte de Valmont  Barbara Kozelj en Ingeborg Bröcheler, Présidente de Tourvel  Maayan Licht, Chevalier Danceny  Stefanie True en Emma Fekete, Cécile de Volanges Instrumentalisten van de Nederlandse Bachvereniging concerten 26 concerten van zondag 15 januari tot en met zaterdag 16 maart in Schiedam, Den Haag, Amersfoort, Arnhem, Utrecht, Tilburg, Enschede, Amstelveen, Deventer, Gouda, Alkmaar, Den Bosch, Kerkrade, Nijmegen, Dordrecht, Leuven (BE), Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Eindhoven. recensies ‘In energie, elasticiteit en scherp schakelen toont de Bachvereniging zich een flexibel topensemble.’ NRC Handelsblad, Mischa Spel, 18 januari 2019

‘Voor de instrumentale begeleiding heeft Opera2Day het orkest van de Nederlandse Bachvereniging geëngageerd, waarmee de vivaldiaanse aspecten in hun volle gloed naar voren komen, inclusief mandolines en chalumeaus. De oudemuziekspecialisten blijken zich goed thuis te voelen op de glijdende schaal die onder leiding van Hérnan Schvartzman van barok naar Hitchcock voert.’ de Volkskrant, Frits van der Waa, 21 januari 2019

‘De Nederlandse Bachvereniging begeleidt voorbeeldig - mooi strak met hier en daar een kleine uitbundigheid. Vijfsterrenmateriaal.’ Telegraaf, Bertjan ter Braak, 22 januari 2019

Podium Witteman Op 3 februari 2019 brachten ons ensemble en mezzo-sopraan Barbara Kozelj de aria ‘Sposa son disprezzata’ ten gehore in de uitzending van Podium Witteman.


10

Bach, Schütz & Mendelssohn: motetten en passiemuziek Eind februari voerden we een geheel vocaal programma uit onder leiding van de vermaarde tenor Christoph Prégardien, die niet alleen het ensemble leidde maar ook meezong. Op het programma stonden onder andere het motet Jesu, meine Freude van Bach, de indringende Johannes-Passion van Heinrich Schütz en expressieve koorwerken van Felix Mendelssohn.

dirigent Christoph Prégardien uitvoerenden zangers van de Nederlandse Bachvereniging concerten Zes concerten van zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart in Naarden, Utrecht, Eindhoven, Amsterdam, Alkmaar en Den Haag. recensie ‘Het koor stond de hele avond op scherp en sloeg zich manhaftig door de grote hoeveelheid noten heen. Heerlijk als een akkoord loepzuiver staat, als medeklinkers spatgelijk worden uitgesproken, als een cruciaal moment door precies de goede dynamiek even wordt uitgelicht.’ Eindhovens Dagblad, Marjolijn Sengers, 27 februari 2019


11


12

MatthäusPassion Onze passie-uitvoeringen van 2019 werden gedirigeerd door Philippe Herreweghe, een echte Bachman die in 1991 voor het eerst een Matthäus-Passion leidde bij de Bachvereniging. Herreweghe laat Bachs muziek graag voor zichzelf spreken; zijn uitvoeringen getuigen van een intens en fijnzinnig inlevingsvermogen. Eén van de Matthäus-concerten vond (net als in 2017) plaats binnen de concertreeks Pieces of Tomorrow van TivoliVredenburg.

dirigent Philippe Herreweghe solisten Jakob Pilgram, evangelist Hana Blažíková, sopraan Alex Potter, alt Valerio Contaldo, Julian Habermann, Daniel Johannsen en Martin Platz, tenor Kresimir Strazanac en Thomas Stimmel, bas & Christus Grace Davidson, sopraan David Erler, alt Benedict Hymas, tenor Wolf Matthias Friedrich, bas Kampen Boys Choir concerten Veertien concerten van donderdag 4 april tot en met zaterdag 20 april in Schoten(BE), Groningen, Eindhoven, Tilburg, Utrecht, Rotterdam, Breda, Aardenburg, Amsterdam en Naarden.


13

recensies ‘Het slotkoor klonk milder, mooier en bezielder dan we in jaren hebben gehoord.’ Dagblad van het Noorden, Paul Herruer, 8 april 2019

‘De koralen waren stuk voor stuk een feest van soepel genomen fermates en een heldere tekstdeclamatie. Speciale troef bleek de Engelse countertenor Alex Potter die onder meer een subliem gezongen Erbarme dich afleverde, met daarin een mooi elastisch gefraseerde vioolsolo door Shunske Sato.’ NRC Handelsblad, Joep Christenhusz, 12 april 2019

‘De opstelling van de solisten in de twee koren was een vondst. Deze uitvoering is er een met een gouden randje.’ BN De Stem, Jeanette Vergouwen, 15 april 2019

Lamentaties Onze jaarlijkse Lamentatie-concerten, voorafgaand aan de MatthäusPassion op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag, vormen een dierbare traditie. Voor de uitvoeringen van 2019 stelde alt Alex Potter een programma samen uit lamentaties van Zelenka en passiemuziek uit Florilegium Portense en het Neu Leipziger Gesangbuch. De werken werden op 19 en 20 april uitgevoerd door zangers van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Alex Potter.


14

Bachs mooiste orkestwerken Café Zimmermann Voor het laatste reguliere project van seizoen 2018-2019 stelde Shunske Sato zich voor hoe het eraan toeging in het Leipziger koffiehuis waar Bach naar hartenlust de nieuwste muziek programmeerde. Aan bod kwamen onder meer Händel met de cantate Armida Abbandonata en delen van Telemanns Zesde kwartet in e klein. Van Johann Sebastian Bach stond onder meer de‘koffiecantate’ op het programma, in een enscenering van regisseur Marc Pantus. viool en leiding Shunske Sato regie Marc Pantus solisten Lucie Chartin, sopraan Jan-Willem Schaafsma, tenor Mattijs van de Woerd, bas concerten Zes concerten van zondag 12 tot en met zondag 19 mei in Amsterdam, Naarden, Utrecht, Arnhem, Maastricht en Den Haag. De werken van Bach werden apart opgenomen in Radio Kootwijk op donderdag 16 mei (zie ook pagina 22-23), met dank aan Stichting Eleven Floawers Foundation. recensie ‘Een kolfje naar de hand van de twee zangers en ook Chartin toonde zich een ware comédienne.’ NRC Handelsblad, Joost Galema, 14 mei 2019

Op dinsdag 30 april reisde ons ensemble af naar Oostenrijk voor een concert met Bachs mooiste orkestwerken in het Weense Konzerthaus. Als opmaat voor dit concert voerden we dezelfde werken op maandag 29 april uit in de Broederkerk in Kampen. Shunske Sato combineerde in het programma orkestwerken van Johann Sebastian Bach (onder meer het Vioolconcert in E groot, het Dubbelconcert voor viool en hobo en het Vijfde ‘Brandenburgs’ concert) met muziek van Pisendel en Buffardin. viool en leiding Shunske Sato solisten Diego Ares, klavecimbel Emma Black, hobo concerten Maandag 29 april en dinsdag 30 april in de Broederkerk in Kampen en Konzerthaus Wenen. recensie ‘De musiceervreugde kenmerkte niet alleen dit stuk, maar was het visitekaartje van het gehele concert: Bach op zijn mooist!’ Weekblad De Brug, Fred Sollie, 1 mei 2019

Paleis het Loo In 2019 gaven we twee concerten in de prachtige barokke tuinen van Paleis het Loo. Op zondag 28 juli zongen Hilde Van Ruymbeke, Gemma Jansen, João Moreira en Donald Bentvelsen een vocaal programma. Op zondag 25 augustus speelden Lucia Swarts en James Munro twee concerten voor de bezoekers van de paleistuinen.


15

Beginnings

Shunske Sato over ‘Beginnings’:

‘Het is altijd een boeiend en uniek moment een ‘nieuw oud’ stuk te ontdekken: je krijgt de eenmalige kans om er met frisse ogen naar te kijken, met een aanpak die vrij van een uitvoeringstraditie is. Ik vind het ook heerlijk om na te denken welke stukken bij elkaar passen; ik zie het als mijn taak om voortdurend met ideeën te komen.’

Voor het eerste project van seizoen 2019-2020 dook onze artistiek leider in de bronnen die Bach hebben gevormd: Bachs muziekverzameling, van zijn kindertijd bij broer Johann Christoph tot zijn Leipziger thuis in de Thomasschule. Tijdens ‘Beginnings’ hoorden we niet alleen Bachs inspiratiebronnen, maar ook enkele van zijn eigen vroege cantates die van 1714 of zelfs eerder dateren. viool en leiding Shunske Sato solisten Griet De Geyter, sopraan Bernadett Nagy, alt Guy Cutting, tenor Drew Santini, bas concerten Vier concerten van donderdag 19 september tot en met zondag 22 september in Utrecht, Naarden, Maassluis en Amsterdam. Het concert op 21 september in Maassluis werd opgenomen voor All of Bach. recensie ‘Het eerste programma van de nieuwe artistiek leider klonk fraai en vol.’ De Volkskrant, Frits van der Waa, 24 september 2019


16

Japan In het najaar van 2019 ging de Nederlandse Bachvereniging op tournee in Japan! Van 28 september tot en met 6 oktober gaven we zeven concerten in vijf steden in het land. Voorafgaand aan de tournee verzorgde ons ensemble een verrassingsconcert voor de bezoekers van de KLM Crown Lounge op Schiphol; ons cadeau aan de KLM, een sponsor van de Bachvereniging, vanwege het honderdjarig bestaan van de KLM op 7 oktober. Na een prachtige week sloten we de tournee in stijl af met ‘Air’ uit Bachs Orkestsuite in D groot op 10 kilometer hoogte, oftewel: ín het vliegtuig. Voor deze tournee ontving Shunske Sato de ‘Mainichi Arts Award’ (categorie muziek). Deze Japanse prijs erkent de bijzondere bijdragen aan de beeldende kunst, literatuur, theater, muziek en film.

Fluitist Marten Root over het concert in Kyoto op 28 september:

‘Het concert vandaag was voor een méér dan wakker en hongerig publiek, iets wat je direct voelt wanneer je het podium opgaat. De uitnodigende blik van het publiek, de concentratie bij elk van hen in een uitverkochte zaal en de absolute stilte(!) maakten het tot een bijzonder concert. Wel moeten we nog wennen aan het vele keren terugkeren op het podium voor applaus en de twee toegiften, maar dat went denk ik snel!’


17

viool en leiding Shunske Sato solist Diego Ares concerten Zeven concerten van zaterdag 28 september tot en met zondag 6 oktober in Kyoto, Tokyo, Yokohama, Saitama en Hiroshima.

‘Die gedurfde versieringen, wat een verfijnde kwaliteit.’ Yomiuri Shinbun, Funaki Atsuya (concert: Hamarikyu Asahi Hall, 30 september 2019)

recensies ‘Sato legt de nadruk op teamwork. In elk stuk stond een andere solist in de spotlights, en terwijl zo eenieder zijn of haar karakter kon laten zien, had Sato de touwtjes stevig in handen. Het onderlinge vertrouwen was af te lezen uit de muziek.’

‘Ook de eerste orkestsuite was subliem. Tijdens het middendeel van de bourrée glimlachten de strijkers over het klavecimbel naar de houtblazers, die met hun hele lichaam op gingen in de muziek. Na de houtblazers was het hoofdthema weer aan de strijkers, die met vastberadenheid het stokje overnamen en een levendig spel ten gehore brachten.’ Asahi Shinbun,

Nikkei Shinbun, Etō Mitsunori

Shiraishi Miyuki (concert:

(concert: Hamarikyu Asahi

Kanagawa Prefectural Music

Hall, 30 september 2019)

Hall, 29 september 2019)


18

Allerzielen In 2019 startten we met een jaarlijkse traditie: een programma rond Allerzielen. Dit najaar leidde Alex Potter ons ensemble in een troostrijk programma over sterven en herdenken. In de concerten werkten we via muziek van Jacob Gallus en Johann Rosenmüller toe naar Bachs prachtige cantate Komm, du süße Todesstunde, BWV 161.

Concertbezoekers over ‘Allerzielen’: ‘De uitvoering gisteren in Naarden was adembenemend. Zowel in muzikaal opzicht als qua gevoelswaarde. Het applaus na afloop was veelzeggend. Wat een goede keuze van werken en programmering. Wat een gave en ontroerende uitvoering!’ ‘De uitvoering door de Bachvereniging met de drie solisten heeft me diep geraakt. Wat een schitterend programma, met werken van onder meer Johann Rosenmüller (eerste keer dat ik zijn Dies Irae hoorde) en Bach BWV 161. En subliem, met grote passie uitgevoerd. Dit bericht is om de

alt en leiding Alex Potter solisten Dorothee Mields, sopraan Thomas Hobbs, tenor Stephan MacLeod, bas concerten Vijf concerten van woensdag 30 oktober tot en met zondag 3 november in Amsterdam. Naarden, Maastricht, Utrecht en Den Haag.

Bachvereniging en solisten zeer hartelijk te bedanken voor die onvergetelijke middag.’ ‘Zelden hebben wij zoiets moois gehoord en hebben wij zo genoten van een concert als afgelopen zondag. Het was subliem!’ ‘Having relatively recently discovered the Netherlands Bach Society, we made our first visit to Naarden last night. The concert in general exceeded our wildest dreams and your performance of BWV 161 had us in tears although it was the first time we have heard it. Thank you for a most memorable evening. Being so impressed with the Society we immediately booked to come back to hear the St. Matthew Passion next April.’


19

Alex Potter over ‘Allerzielen’:

‘Geboorte, leven en dood vormen de rode draad die de mensheid verbindt. Al eeuwen vat men deze thema’s in muziek. De werken in dit programma zijn vandaag de dag, ondanks hun historie, nog steeds meeslepend, ontroerend en relevant.’


20 Concertbezoeker over het vriendenconcert:

‘Wat een uitvoering! De avond zat naar mijn idee echt perfect in elkaar, met interviews om nieuwe dingen te leren over de instrumenten. De kleine setting was super intiem en daardoor speciaal. De interpretatie van Shunske Sato was misschien wel het meest verrassend. Verder een lust voor het oog en oor om te zien hoe de musici zo op elkaar ingespeeld zijn, alsof ze even één persoon vormen samen.’

Bach: beroemde concerten en sinfonia’s

viool en leiding Shunske Sato solist Emma Black, hobo concerten Vijf concerten van zondag 24 november tot en met vrijdag 6 december in Haarlem, Eindhoven, Amsterdam en Leiden. Het concert op 6 december in Leiden werd opgenomen voor All of Bach.

Hobo en viool in de spotlight: in het najaar speelden we een programma rond Bachs concerten voor klavier, die eigenlijk bewerkingen zijn van concerten voor andere instrumenten. Het origineel ging verloren; we hebben alleen nog de bewerking. Gelukkig kun je zo’n verloren gegaan origineel ook weer terughalen. In dit programma brachten we het resultaat van dit soort puzzelwerk ten gehore. Naast de reguliere concerten werd het programma twee keer uitgevoerd als vriendenconcert op zaterdag 30 november in de Waalse Kerk in Amsterdam. Het vriendenconcert is exclusief toegankelijk voor Vrienden van de Bachvereniging. Op pagina 26 leest u meer over onze vriendenactiviteiten in 2019.


21

Andrew Parrott over ‘Mariavespers’:

‘De Vespers vind ik de absolute top van Monteverdi’s kunnen. Hij wilde echt pronken en laten zien wat hij kon: tweestemmig schrijven, in de oude stijl of bloemrijke solostijl, mét instrumenten en zonder.’

Mariavespers We sloten 2019 feestelijk af met Monteverdi’s Mariavespers. In december bracht de Nederlandse Bachvereniging dit verbluffende werk van Claudio Monteverdi elf keer ten gehore. Specialist Andrew Parrott liet zijn licht schijnen over de kleurrijke mix van oude, meerstemmige kerkmuziek.

dirigent Andrew Parrott solisten Griet De Geyter, sopraan Isabel Schicketanz, sopraan Victoria Cassano, sopraan Rodrigo del Pozo, tenor Kevin Skelton, tenor Zachary Wilder, tenor João Moreira, tenor Victor Torres, bariton Joep van Geffen, bas Joel Frederiksen, bas

concerten Twaalf concerten van dinsdag 10 tot en met maandag 23 december in Rotterdam, Naarden, Utrecht, Alkmaar, Amsterdam, Maastricht, Kampen, Arnhem, Eindhoven, Haarlem en Tilburg. Het concert op 13 december (AvroTros Vrijdagconcert) in Utrecht werd live uitgezonden op NPO Radio 4. Concertbezoeker over ‘Mariavespers’: ‘Vanmiddag in het Muziekgebouw aan het IJ: wat een geweldige middag! Het was in één woord MAGISCH!’ recensies ‘Het klankresultaat krijgt vanzelf een milde toets mee, de Bachvereniging eigen, en die zorgt voor een basale rust in het geheel. Rust, reinheid, regelmaat; klinkt niet spannend, maar juist bij Monteverdi levert dat ruimte voor een optimale beleving van de gewijde stemming.’ Trouw, 13 december 2019, Frederike Berntsen

‘Hoeveel lof kun je iets of iemand toezingen? De Nederlandse Bachvereniging maakte duidelijk dat een mens zichzelf daarin kan overstijgen. En muziek van deze schoonheid maakt meestal ook het beste in musici wakker, met als resultaat een uitvoering van de Vespers die zijn weerga niet kent.’ Eindhovens Dagblad, 23 december 2019, Marjolijn Sengers


22

ALL OF BACH Op 22 september 2019 is All of Bach ondergebracht in de website van de Bachvereniging. De oude website was na ruim vijf jaar aan vernieuwing toe en om te benadrukken dat All of Bach een belangrijk project is van de Bachvereniging is het geïntegreerd in één website (bachvereniging.nl).

Het YouTube-kanaal van All of Bach heeft een spectaculaire groei doorgemaakt. De video van de Tweede cellosuite, gespeeld door Steuart Pincombe, is de eerste video die de grens van een miljoen views heeft gepasseerd. Bovendien heeft het kanaal er in een jaar tijd ruim 65 duizend abonnees bijgekregen en werden de video’s op het kanaal in totaal ruim tien miljoen keer bekeken.

Ook maakten we nieuwe opnames op bijzondere locaties. Zo vond in Radio Kootwijk onder andere een geënsceneerde uitvoering van Bachs ‘Kaffeekantate’ plaats en nam Shunske Sato de complete set van Vioolsonates en -partita’s op in de Lichtfabriek, een oude elektriciteitscentrale in Haarlem. Deze bijzondere locatie inspireerde de regisseur om licht een prominente rol te geven in de opnames. Het Amsterdamse Huis Bartolotti was weer decor voor twee klavecimbelopnames en in Uithuizen maakten we een aantal orgelopnames op het prachtige Schnitgerorgel van de Jacobikerk met organisten Reitze Smits en Peter Kofler.

Fans over All of Bach:

‘I’m so grateful to the Netherlands Bach Society, because you bring beauty and peace to our lives. You really make this world better!’ ‘Thank you for sharing these recordings with the public. I think Bach would approve, and be delighted to hear the dedicated perfection every artist brings to these recordings.’ ‘Herzlichen Glückwunsch! Sie machen einen großartigen Job!’ ‘This is absolutely brilliant and a perfect cap for my crazy work week. The Netherlands Bach Society is probably the best thing I have discovered on the internet. Many thanks!’


23

ALL OF BACH IN 2019

226.808 Bezoekers All of Bach

10.429.362 Views op YouTube

1.468.194 Kijkduur (minuten) op YouTube

87.592 Abonnees YouTube

34

BWV-nummers opgenomen Top 5 meest bekeken video’s:

1. Cellosuite nr.2 2. Goldbergvariaties 3. Cellosuite nr.5 4. Cantate Wachet auf, ruft uns die Stimme 5. Johannes-Passion

DE VOLGENDE WERKEN WERDEN IN 2019 OPGENOMEN VOOR ALL OF BACH: Ensemblewerken: O.l.v. Christoph Prégardien: motet Jesu, meine Freude (BWV 227); motet Lobet, den Herrn (BWV 230); koraal Ich bin ja, Herr, in deiner Macht (BWV 345); koraal Jesu, der du meine Seele (BWV 354); koraal Jesu, meine Freude (BWV 358); koraal O Traurigkeit, o Herzeleid (BWV 404). O.l.v. Shunske Sato: cantate Amore traditore (BWV 203); cantate Schweigt stille, plaudert nicht ‘Kaffee Kantate’ (BWV 211); Vioolconcert in a klein (BWV 1041); cantate Gleichwie der Regen und Schnee vom Himmel fällt (BWV 18); cantate Nach dir, Herr, verlanget mich (BWV 150); cantate Mein Gott, wie lang, ach lange (BWV 155); Sinfonia uit cantate Ich hatte viel Bekümmernis (BWV 21); Vioolconcert in d klein (BWV 1052R); Hoboconcert in F groot (BWV 1053R); Concert in c klein voor hobo en viool (BWV 1060R). Solowerken klavecimbel: Door Christine Schornsheim: Toccata in c klein (BWV 911); Concert in F groot, ‘Italiaans concert’ (BWV 971). Door Aline Zylberajch: ‘Engelse’ suite in A groot (BWV 806); Fuga in a klein (BWV 947). Solowerken orgel: Door Reitze Smits: Sonate in G groot (BWV 530); Pastorella in F groot (BWV 590); Meine Seele erhebt den Herren (BWV 648); Von Gott will ich nicht lassen (BWV 658); Komm, Gott, Schöpfer, Heiliger Geist (BWV 667). Door Peter Kofler: Concert in C groot (BWV 594); Ach bleib’ bei uns, Herr Jesu Christ (BWV 649); Nun danket alle Gott (BWV 657).

Solowerken viool: Door Shunske Sato: Vioolsonate in g klein (BWV 1001); Vioolpartita in b klein (BWV 1002); Vioolsonate in a klein (BWV 1003); Vioolpartita in d klein (BWV 1004); Vioolsonate in C groot (BWV 1005); Vioolpartita in E groot (BWV 1006). Door Iris Kengen: Fuga uit Vioolsonate in g klein (BWV 1001/2). Door Sedna Heitzman: Allemande uit Vioolpartita in b klein (BWV 1002/1). Door Dominique Seelen: Allegro uit Vioolsonate in a klein (BWV 1003/4). Door Zohra Jongerius: Allemande uit Vioolpartita in d klein (BWV 1004/1). Door Dario Hulsing: Giga uit Vioolpartita in d klein (BWV 1004/4). Door Yente Lottman: Largo uit Vioolsonate in C groot (BWV 1005/3). Door Luna van Leeuwen: Loure uit Vioolpartita in E groot (BWV 1006/2). 23


24

TALENT­ONT ­WIKKELING EN YOUNG BACH FELLOWSHIP YOUNG BACH FELLOWSHIP

TALENTONTWIKKELING

Graag laten we jonge musici kennismaken met de oude muziek. Daarom organiseerden we in 2019, in samenwerking met het Nederlands Vioolconcours en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, een project voor de (barok) violisten van de toekomst. Zeven Nederlandse talenten van dertien tot achttien jaar volgden in de zomer twee masterclasses van Shunske Sato rond Bachs werk voor viool solo. Vervolgens namen ze elk een eigen deel op uit Bachs vioolpartita’s en -sonates. Deze opnames zijn tevens gepubliceerd op All of Bach.

Het Young Bach Fellowship (YBF) is het jong-talentprogramma van de Nederlandse Bachvereniging. Met het YBF bieden we een podium aan jonge musici die zich verder willen ontwikkelen in de barokmuziek en begeleiden we hen bij het ondernemerschap dat het vak van musicus vandaag de dag vraagt. De ‘fellows’ worden intensief begeleid door de orkestleden en zangers van de Bachvereniging. Daarnaast worden zij door medewerkers van de staf van de Bachvereniging gecoacht op het gebied van marketing, communicatie en zakelijke professionaliteit. Het fellowship is een broedplaats waar jong talent de ruimte krijgt om te experimenteren, zich te ontwikkelen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Bekijk een video over het Young Bach Fellowship op youtube.com/bach!


25

EDUCATIE EN COACHING EDUCATIE

De afgelopen vijftien jaar trok de Bachvereniging jaarlijks honderden leerlingen uit het voortgezet onderwijs met het educatieproject ‘Oog in oog met de Matthäus-Passion’. In 2019 maakten 246 middelbare schoolleerlingen uit Bilthoven, Amersfoort, Utrecht, Bussum, Tilburg, Almere, Terneuzen en Lisse kennis met onze musici en de muziek van Bach. Vanaf 2020 bieden we het nieuwe educatieproject Baroque@School aan, waarbij leerlingen in de bovenbouw van de havo en het vwo op een praktische manier samen met musici aan de slag gaan met onderwerpen als componeren en improviseren in de barok. Op onze website vindt u meer informatie.

Fluitist Fellow Manja Kruidhof-Okkerse (viool) over het YBF:

‘Barokmuziek is voor mij als een tweede taal. En hoe kun je beter een taal leren dan door deze te spreken met andere mensen? Als Young Bach Fellow kan ik samenspelen met de mensen naar wie ik opkijk. Ik mocht in 2019 al meespelen tijdens de Matthäus-tournee, waarin mijn beide docenten de vioolsolo’s speelden. Hoe zij elke avond opnieuw iets bijzonders wisten neer te zetten vond ik geweldig.’

COACHING AMATEURMUSICI

Bijdragen aan de ontwikkeling van de authentieke uitvoeringspraktijk van oude muziek is één van onze speerpunten. Dat doen we ook binnen de amateurmuziekwereld. Zo coacht de Nederlandse Bachvereniging het vocaal-instrumentaal ensemble Collegium Musicum Traiectum (CMT), dat Paulien Kostense samen met Gilles Michels en Michiel Meijer leidt. De zangers en instrumentalisten van CMT die zich vaak na het verlaten van studentenmuziekgezelschappen willen blijven ontwikkelen, kregen in 2019 in dit kader al begeleiding van onder anderen Shunske Sato (viool), Benny Aghassi (fagot) en Maggie Urquhart (contrabas). Bekijk onze video over de masterclass voor CMT nu op youtube.com/bach!


26

VRIENDEN, PATRONEN EN DONATEURS Onze Vrienden, Patronen en donateurs zorgen er met hun financiële steun voor dat we Bachs muziek levend kunnen houden en dat de Bachvereniging zich blijvend kan ontwikkelen met de blik op de toekomst, zodat we ook jongere generaties weten te inspireren en ontroeren.

VRIENDEN

In 2019 telde de Bachvereniging 3.095 Vrienden, een buitengewoon betrokken en trouwe groep Bachliefhebbers. De vier Vriendenrepetities in 2019 werden goed bezocht. Het aanbod was gevarieerd en door de repetities op verschillende momenten in de week te organiseren, boden we onze Vrienden de mogelijkheid ten minste één keer aanwezig te zijn bij een repetitie. • vrijdag 22 februari bij ‘Bach, Schütz & Mendelssohn’ (Lutherse Kerk, Utrecht) • zondag 12 mei bij ‘Café Zimmerman’ (Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum) • woensdag 18 september bij ‘Beginnings’ (Lutherse Kerk, Utrecht) • zondag 8 december bij ‘Mariavespers’ (Akoesticum, Ede) Het jaarlijkse Vriendenconcert, tweemaal uitgevoerd op 30 november in de Waalse Kerk, werd enthousiast ontvangen. ‘De energie en het speelplezier spatten ervan af!’, aldus een Vriend na afloop. Het instrumentale programma werd verrijkt met korte interviews met de solisten door Vriendenvoorzitter Maartje van Weegen.

Begin 2019 is een grootschalig publieksonderzoek uitgevoerd. Maar liefst 1.538 Vrienden hebben de vragenlijst ingevuld en gaven daarmee inzicht in hun (veelal positieve) denkbeeld over de Bachvereniging en hun vriendschap. Het onderzoek geeft ons handvatten om ons beleid nog beter op de behoeften van onze Vrienden af te stemmen.

Vriend in reactie op het publieksonderzoek:

‘In deze roerige tijden in het muzikale landschap vind ik het erg mooi om te zien hoe de Bachvereniging zich op hoog muzikaal niveau vasthoudt aan waar het voor staat en daarnaast ook jong talent steunt, coacht en mee laat spelen in producties.’


27

PATRONEN EN DONATEURS

De Bachvereniging kent naast de Vrienden ook het Bachfonds, dat is opgebouwd uit periodieke schenkingen van € 100 of meer per jaar (donateurs) en € 1.000 of meer per jaar (Patronen). Op 29 april reisden twaalf Patronen van het Bachfonds mee met ons ensemble naar Wenen. Zij woonden in het Konzerthaus een concert van de Bachvereniging bij. In 2019 kreeg de Bachvereniging van verschillende (buitenlandse) All of Bachfans het verzoek om een opname te mogen adopteren. Wij hebben daar met veel plezier de mogelijkheden voor in kaart gebracht en sindsdien melden zich steeds vaker geïnteresseerden. In 2020 worden de eerste geadopteerde BWV-nummers opgenomen voor All of Bach. Lucie Gieles over haar steun aan het Jos van Veldhoven Fonds:

‘Muziek is zo belangrijk! Daarom draag ik graag een steentje bij aan jonge, talentvolle musici die hun hart verpand hebben aan de oude muziek.’

Om een jongere generatie schenkers aan de Bachvereniging te verbinden is in 2018 netwerkclub Johann in het leven geroepen. In 2019 vonden voor dit gezelschap twee activiteiten plaats: rond de opera ‘Dangerous Liaisons’ in Utrecht en bij het programma ‘Café Zimmermann’ in Naarden. Over exacte vorm en inhoud van Johann wordt nog nagedacht.


28

over de nederlandse bachvereniging

NEDERLANDSE BACHVERENIGING TIJD VOOR BACH Opgericht in 1921 om Bachs MatthäusPassion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden, is de Nederlandse Bachvereniging in de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een toonaangevend vocaal-instrumentaal ensemble van (inter)nationale betekenis. Wij zijn spelers, zangers en (door)gevers van het werk van Bach en zijn tijd- en geestgenoten. Onze musici spelen op authentieke instrumenten en worden gedreven door nieuwsgierigheid en speelplezier.

Sinds haar oprichting werd de Nederlandse Bachvereniging achtereenvolgens geleid door Johan Schoonderbeek, Evert Cornelis, Anthon van der Horst, Charles de Wolff en Jos van Veldhoven. In 2018 werd violist Shunske Sato benoemd tot artistiek leider. Het gedachtengoed van nieuwe generaties leidt steeds tot veranderende visies. Zo ontdekken we telkens opnieuw diepe lagen en verrassende schakeringen in Bachs fantastische muziek, terwijl we oog houden voor de omgeving en omstandigheden waarin zijn muziek is ontstaan. Alles van Bach voor iedereen: dat is onze missie. Jaarlijks verzorgen wij ruim zestig concerten in binnen- en buitenland. Daarnaast kan iedere muziekliefhebber (gratis) genieten van alle werken die we opnemen voor All of Bach. Om de traditie


29

levend te houden zijn wij altijd op zoek naar interessante samen­ werkingspartners en betrekken we de nieuwe generaties bij ons werk. Met het Young Bach Fellowship leiden we de musici van de toekomst op, we coachen amateurs in de regio Utrecht en door ons educatieprogramma brengen wij middelbare scholieren in aanraking met de fascinerende wereld achter de muziek van Bach. Het is ontzagwekkend hoe Bach door al die tijdperken heen zo relevant is gebleven. We kunnen altijd bij hem terecht voor inspiratie, ontroering, troost en bezinning. Bachs muziek is voor alle generaties een constante factor in een hectische wereld. Zo was, is en blijft er tijd voor Bach.

ALL OF BACH ALTIJD EN OVERAL TIJD VOOR BACH De Nederlandse Bachvereniging wil Bachs muziek toegankelijk maken voor iedereen: alle werken van Johann Sebastian Bach die we uitvoeren, nemen we op in beeld en geluid en maken we via bachvereniging.nl en youtube.com/bach gratis toegankelijk voor een miljoenenpubliek over de hele wereld. Zo kan iedereen - met de mooiste opnames in de hoogste kwaliteit - genieten van de muziek van Bach. Bekijk alle weken op onze website of abonneer u op ons YouTube-kanaal youtube.com/bach, dan ontvangt u bij iedere nieuwe release een e-mail.

viool Shunske Sato Sayuri Yamagata Anneke van Haaften Pieter Affourtit Annelies van der Vegt altviool Staas Swierstra cello Lucia Swarts contrabas Robert Franenberg viola da gamba Mieneke van der Velden fagot Benny Aghassi traverso Marten Root Doretthe Janssens hoorn Gijs Laceulle theorbe Fred Jacobs Mike Fentross trompet Robert Vanryne Mark Geelen klavecimbel, orgel Siebe Henstra orgel Leo van Doeselaar sopraan Lauren Armishaw Hilde Van Ruymbeke Marta Paklar alt Bernadett Nagy Michaela Riener Sofia Gvirts tenor João Moreira Immo Schröder Adriaan De Koster bas Matthew Baker Donald Bentvelsen Pierre-Guy Le Gall White Young Bach Fellows Amelia Berridge, sopraan Oscar Verhaar, alt Jasper Dijkstra, tenor Jonathon Adams, bas Takuto Takagishi, viool Manja Kruidhof, viool Alaia Ferran, altviool Carlos Leal Cardin, cello Jussif Barakat, contrabas Katharina Humpel, hobo David Westcombe, traverso Masako Awaji, klavecimbel


30

met dank aan

WIJ DANKEN ONZE SUBSIDIËNTEN, SPONSORS EN PARTICULIERE SCHENKERS VAN HARTE VOOR HUN STEUN IN 2019.

Particuliere schenkers J.M. van Alphen-Jager; Hankie Bruinsma Verbrugh; W.W. Deelman; C. Maas; Remmelt Veenstra.

Algemeen Partner Deloitte Subsidiënten en fondsen Fonds Podiumkunsten Gemeente Utrecht Gemeente Maastricht Gemeente Gooise Meren Stichting Eleven Floawers Foundation Stichting Kampen Cultuur

Kijk voor de actuele stand van zaken op bachvereniging.nl/steun-ons

Wilt u ons ook steunen of meer informatie over alle mogelijkheden? Neem dan contact op met Liza Westendorp via development@bachvereniging.nl of kijk op bachvereniging.nl/steun-ons

Sponsors Achmea Holding Aegon nv Koninklijke Ahrend Royal Boskalis Westminster N.V. Brunel International DSM nv DSW Zorgverzekeraar DümmenOrange EY EValuation Capital Management B.V. Koninklijke FrieslandCampina Havenbedrijf Rotterdam nv INCISION, Sharing Surgical Skills ING het Kadaster Kapp Nederland KLM KPMG McKinsey & Company Nederlandse Spoorwegen nv Nederlandse Vereniging van Banken Koninklijke NEN NN Group N.V. Philips Nederland bv PwC Rabobank Nederland Simac Techniek N.V. TBI Holdings TenneT Holding bv The Learning Network Unilever VvAA Wealth Management Partners NV

Gertjan van der Baan; A.A. (Nollie) van Berge; C.J. Beuving; Aart van Bochove; Lex Bouter en Mayke Arts; H.T.E.M. Brenninkmeijer-Tilmann; F.S.E. Cremers; L.N. Degle; Marc Dijkstra; Ad en Liesbeth Dijkstra-Beaumont; Willemijn en Paul Franken; H. van Gessel; L.C.M. Gieles; Geeske en Simon de Graaf; Carolijn Ploem & Rutger Groot; J.W. Gunning; drs Harry J.G. Hendriks; Frank en Sietske Hofstra; Jan Kalff; H.A. Lie; O. Lopes Cardozo; Marian van der Meer; Hanneke en Michiel Meurs; M. Minegishi; Piet en Connie Moerland; Pim W. Mol; Jan F.A. Mooren; Anita Nijboer; jhr. mr. Paul van Nispen tot Sevenaer; de heer en mevrouw A. van Oord; Frans Oort; W.F. ridder van Rappard; Philip en Marjan Scheltens; M.F. Scholten; Liesbeth & Frank Schreve-Brinkman; Lisette Schuitemaker; Anneke en Kees Storm; Robert Swaak; Joyce Sylvester; M.J. van Til en C. de Raayvan Til; Julia Veldkamp; E.A.J. Verschuurvan der Voort; Odilia Weber-Swarte. En vijftien schenkers die anoniem wensen te blijven.

All of Bach 2019 Partner Amerborgh Subsidiënten en fondsen Prins Bernhard Cultuurfonds Stichting Elise Mathilde Fonds Stichting Eleven Floawers Foundation En vele particuliere schenkers.

Educatie en talent 2019 Subsidiënten en fondsen Stichting Dioraphte Jos van Veldhoven Fonds Particuliere schenkers Ad en Liesbeth Dijkstra-Beaumont L.C.M. Gieles Het Witte Donderdag Gezelschap


organisatie en colofon

Staf directeur-bestuurder Willemijn Mooij artistiek leider Shunske Sato directie-assistent Sara Pleyte artistiek medewerker Marloes Biermans marketing, communicatie & verkoop Annelie Bulsing, hoofd Stefan Ebels David de Jong Sarah-Lotte Rietdijk Eva Terpstra educatie David de Jong productie Chris van de Ven, hoofd Imke Deters Marco Meijdam Hilde van Ruymbeke, YBF Jessie Verbrugh, All of Bach development Liza Westendorp, hoofd financiĂŤn Chris van de Ven, hoofd Tonny de Waaij, boekhouding bibliotheek Jan Hemmer kantoor-assistent Jan Pieter Lanooy Raad van Toezicht Ab van der Touw, voorzitter Hanne Buis Pim Mol Fatiha Rkhaoui Margot Scheltema Marco de Souza Bestuur Stichting Vrienden Maartje van Weegen, voorzitter Jacqueline van Zwol, penningmeester Bonne Datema, secretaris Bestuur Stichting Ondersteuning Dorine Burmanje, voorzitter Pieter Jongstra, penningmeester Philip Scheltens, secretaris Tjark de Lange Anita Nijboer

Colofon samenstelling en eindredactie Eva Terpstra ontwerp Studio Pot & van der Velden fotografie Katsunori Abe, Marco Borggreve, Simon van Boxtel, Milagro Elstak, Juri Hiensch, Ton Kastermans fotografie, Anna van Kooij, Melle Meivogel, Herre Vermeer, Hans van der Woerd, Xammes fotografie drukwerk Opmeer B.V. Nederlandse Bachvereniging Postbus 295, 3500 AG Utrecht 030 25 13 413 info@bachvereniging.nl bachvereniging.nl youtube.com/bach

Dit jaarverslag is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Eventuele (niet-benaderde) rechthebbenden van beeldmateriaal wordt verzocht contact op te nemen met de afdeling Marketing, communicatie & verkoop van de Nederlandse Bachvereniging. DIT JAARVERSLAG IS CO2– NEUTRAAL VERVAARDIGD EN GEDRUKT OP FSC-PAPIER.

31


Tijd voor Bach

www.bachvereniging.nl

Profile for The Netherlands Bach Society

Jaarverslag 2019  

Jaarverslag 2019  

Profile for hans_bach
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded