__MAIN_TEXT__

Page 1

Nederlandse Bachvereniging seizoen 2020-2021


inhoud

04

Interview Shunske Sato en Willemijn Mooij

08 10 12 14 16 18

Bachs brouwerij Requiem Weihnachts-Oratorium Bach als basis Matthäus-Passion Bach Vivaldi

20 22 23 24 26 27 28 29 30

Overige concerten Series Kaartverkoop en service Over ons All of Bach Educatie en talent Steun ons Organisatie en colofon Concertagenda

03


interview

door Merlijn Kerkhof beeld Melle MeivogEL

interview

Ze zijn net bijgekomen van de jetlag als Shunske Sato en Willemijn Mooij bij elkaar komen in het kantoor van de Nederlanse Bachvereniging. We zitten hier aan de Utrechtse Plompetorengracht om het nieuwe seizoen door te spreken, maar eerst moet de Japanse tournee worden verwerkt.

eindeloos applaus “Het liefst zou ik meteen teruggaan”, zegt Mooij, sinds 2018 algemeen directeur van de Nederlandse Bachvereniging, het jaar waarin ook Sato als artistiek leider begon. “We waren er acht jaar niet geweest. Eigenlijk moesten we opnieuw beginnen. Toch zaten de zalen vol. Het publiek was enorm receptief, het applaus duurde steeds eindeloos.” Richting Sato: “En jij bent een ster daar!” Sato (geboren in Tokio, opgegroeid in de VS): “Sinds mijn vijftiende ga ik ieder jaar twee tot vier keer naar Japan om er concerten te geven. Maar het is bijzonder om er nu voor het eerst met mijn eigen ensemble te zijn.” Mooij: “Wat me opviel in de reacties, was dat onze manier van musiceren als humaan werd omschreven. Die respectvolle interactie tussen onze musici wordt heel erg gewaardeerd. Het was leuk om eens langer met de groep op te trekken, niet alleen in de haast tussen de repetities en concerten door. We hebben ook gewoon in de karaokebar gezeten.”

“TRADITIE EN VERNIEUWING GAAN BIJ ONS HAND IN HAND”

04

Wat staat er voor moois op de planning in seizoen 2020-2021? Artistiek leider Shunske Sato en algemeen directeur Willemijn Mooij nemen het programma door.

een brede blik

De respectvolle interactie tussen onze musici wordt heel erg gewaardeerd

In 2021 bestaat de Nederlandse Bachvereniging 100 jaar. Aan Mooij en Sato de eer het instituut de tweede eeuw in te loodsen. Het is hun taak, zegt Mooij, om “met een brede blik naar de Bachvereniging te kijken”. “Van kunstinstellingen wordt steeds meer verwacht dat ze nadenken over hun houding ten opzichte van de maatschappij. We kunnen niet enkel nog vanuit repertoire en musicologische vondsten programma’s samenstellen. Daar denken we dus veel over na. Een speerpunt is dat wij onze kennis doorgeven. Dat doen we bijvoorbeeld met ons talentontwikkelingsprogramma voor jonge musici. En we vinden allebei dat we op meer plekken moeten komen. Digitaal doen we dat al heel goed. We bieden sinds ruim een jaar onze opnames voor All of Bach ook op YouTube aan. We hebben sindsdien meer dan 13 miljoen views en ruim 100 duizend abonnees. Het land waar we het meest bekeken worden, is de VS, daarna komt Japan. Wat ik heel mooi vind, is dat de meeste kijkers in de leeftijdscategorie 25 tot 35 zitten. Door YouTube hebben we meer interactie met ons publiek, dat is heel waardevol voor ons.” Sato: “Kijkers vragen met wat voor strijkstok en op welke toonhoogte we spelen.” Mooij: “En af en toe meldt zich een grote donateur, dat vinden we natuurlijk geweldig.” Maar waarom zaten we hier ook alweer? O ja: seizoen 2020-2021. Het programma. Mooij: “Ik kijk erg uit naar ‘Bachs brouwerij’, een vrolijke seizoensopener, waarin we de wereldlijke kant van Bach aan bod laten komen.”

05


interview

Het hoort bij ons om altijd iets bijzonders te doen met de Matthäus

Sato: “We hebben regisseur Thomas Höft uitgenodigd om het programma ‘Bachs brouwerij’ te ensceneren. Daarvoor hebben we ons laten inspireren door Bachs familiebijeenkomsten. Dan kwamen alle Bachs bij elkaar, werd er eerst een koraal gezongen, maar als het later werd, kwamen er ook vunzige liedjes voorbij. De Bachs waren ook mensen.”

meer dan alleen Bach

Mooij: “Er komt zoveel moois! We laten bijvoorbeeld horen hoe Bachs invloed doorklinkt in Mozart. En dan nog krijg ik weleens een verbaasde blik: o, doen jullie meer dan de Matthäus dan?” Sato: “Of: doen jullie meer dan alleen Bach?” Mooij: “Ja dus. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het wonderlijke verhaal van de prins, de priester en de protestant, ofwel ‘Bach Vivaldi’!” Sato: “Niet iedereen weet dat er een sterke connectie is tussen Bach en Vivaldi. Nog minder mensen weten dat prins Johann Ernst van Saxen-Weimar een belangrijke liaison was tussen hen. Nóg minder bekend is dat Johann Ernst over een groot compositietalent beschikte. Hoe dat verhaal precies in elkaar zit, laten we horen in een programma waarin alles uiteindelijk samenkomt in de prachtige cantate Ich hatte viel Bekümmernis. Dit werk nemen we - dankzij enkele donateurs - ook op voor All of Bach.”

ontdekkingstocht

06

Ook Festival Oude Muziek in Utrecht kan weer op een bezoek van de Bachvereniging rekenen. Sato: “Daar doen we Alexander’s Feast van Händel, maar in een kleine bezetting waarin we de theaterkennis

over barokke gestiek en acteren zullen verwerken. Dat gaat over hoe je je handen beweegt, over gezichtsuitdrukkingen, over hoe je een rol beleeft. Dat is allemaal van invloed op hoe het klinkt, voor ons een interessante ontdekkingstocht.” ‘Hits’ komen ook aan bod, maar worden wel van een interessante context voorzien. Mozarts Requiem wordt gekoppeld aan dat van Michael Haydn – interessant, want Mozart liet zich voor zijn eigen requiem juist inspireren door dat van de ‘broer van’. En over geliefde stukken gesproken: natuurlijk zijn daar de ankerpunten in ieder seizoen van de Bachvereniging – een kerstprogramma en, uiteraard, de Matthäus-Passion.

traditie en vernieuwing

Het Weihnachts-Oratorium speelt de Bachvereniging niet jaarlijks. Deze keer wordt het geleid door Sato zelf. Vier van de zes kerstcantates zullen klinken en tussendoor horen we, om de oren op te frissen, stukken van Dietrich Buxtehude en Gottfried Heinrich Stölzel. De Matthäus wordt geleid door een coryfee: René Jacobs. Mooij: “Maar we moeten het eerst nog even hebben over een ander passieproject. We hebben nu een overeenkomst met de ZaterdagMatinee in Het Concertgebouw Amsterdam. Ieder jaar brengen wij daar een minder bekende passie uit de barok ten gehore. In 2021 is dat de Brockes-Passion van Reinhard Keiser.” Sato: “Die werd in Bachs tijd veel vaker gespeeld, maar hoor je nu zelden. De Matthäus wordt ook heel bijzonder. We spelen de vroegste versie. Een paar aria’s zijn net anders, zo is Komm süsses Kreuz met theorbe, niet met gamba. In de latere versies zijn er twee continuo-groepen, nu is er maar een.” Mooij: “En het slotkoor van deel één, O Mensch, ontbreekt. Dat zullen sommige mensen wel missen, denk ik. Maar het hoort echt bij ons om altijd iets bijzonders te doen met de Matthäus. Traditie en vernieuwing gaan bij ons hand in hand.”

seizoen


Bachs brouwerij Een vrolijk programma met regie VIOOL EN LEIDING

Shunske Sato

REGIE EN SPEL

Thomas Höft

SOLISTEN

AMSTERDAM

zondag 4 oktober Muziekgebouw aan ´t IJ

NAARDEN

donderdag 8 oktober Grote Kerk

MIDDELBURG vrijdag 9 oktober Oostkerk

UTRECHT

zaterdag 10 oktober TivoliVredenburg (opname All of Bach)

DEN HAAG

08

zondag 11 oktober Nieuwe Kerk

Geen familie zo klinkend als de Bachs: naast Johann Sebastian kennen we nog zo’n vijftig muzikanten en componisten met zijn achternaam. En je moest ze eens horen feesten! Als belangrijkste kerkmusicus van Leipzig had Bach natuurlijk een uiterst serieuze baan, maar zijn functie, zijn portretten, de vaak knorrige correspondentie en zelfs de overgeleverde composities vertellen maar een stukje van het verhaal. Dit semiscenische concert in regie van Thomas Höft toont een andere kant van een muzikaal genie, omringd door zijn feestende familieleden en andere fuifnummers uit zijn tijd. Want wie ook maar een instrument kon vasthouden, grote Bach of klein, liet van zich horen. Feesten begonnen steevast met een koraal, om snel over te gaan op wat er écht toe doet in het leven: bier, wijn, de liefde of zelfs een dode kanarie. In dit vrolijke programma gaan we van de orgelbank naar de barkruk!

Griet De Geyter, sopraan Yosemeh Adjei, alt Eric Stokloßa en Julian Habermann, tenor Dominik Wörner, bas

programma

Johann Sebastian Bach Quodlibet, BWV 524 Vioolsonate in G groot, BWV 1021 Johann Nicolaus Bach Der Jenaische Wein- und Bierrufer Georg Philipp Telemann delen uit Trauer-Musik eines kunsterfahrenen Kanarienvogels, TWV 20:37 Liederen uit Musikalische Rüstkammer – een bundel met populaire aria’s uit de Leipziger Opera van onder meer Telemann, Keiser en Hammerschmidt.

Van de orgelbank naar de barkruk


Requiem

Een indrukwekkende muur van geluid

M. Haydn & W.A. Mozart MAASTRICHT

zondag 1 november Theater aan het Vrijthof

NAARDEN

dinsdag 3 november Grote Kerk

UTRECHT

woensdag 4 november TivoliVredenburg Dit concert is met regie, als onderdeel van een reeks geënsceneerde concerten in TivoliVredenburg.

ALKMAAR

donderdag 5 november Grote Kerk

TILBURG

zaterdag 7 november Theaters Tilburg

AMSTERDAM

zondag 8 november Muziekgebouw aan ´t IJ

ANTWERPEN

10

dinsdag 10 november Koningin Elisabethzaal

De vrienden Wolfgang Amadeus Mozart en Michael Haydn schreven allebei een majestueuze dodenmis. De twee werken blijken bijna net zo nauw verwant als hun componisten. Zoveel mythes als er kleven aan Mozarts Requiem, zo obscuur blijft de Missa pro defuncto Archiepiscopo Sigismondo van Michael Haydn, jongere broer van Joseph. En dat terwijl de briljante Amadeus zoveel van dat werk had opgepikt toen hij – wellicht zelfs in het orkest! – aanwezig was bij de herdenkingsdienst in 1771 waar het requiem werd gespeeld. Haydns mis doet je huiveren door een prachtig gebruik van klankkleur, zoals de indrukwekkende muur van geluid in de stukken met vier trompetten. Twintig jaar later maakte Mozart in zijn eigen Requiem opvallend vaak soortgelijke keuzes als Haydn. Twee kinderen van hun tijd, of had Mozart een ijzersterk geheugen voor drama van de allerhoogste plank? Volop voer voor muziekdetectives dus in dit roerende programma onder leiding van barokheld Nicholas McGegan.

dirigent

Nicholas McGegan

SOLISTEN

Hana Blažiková, sopraan Franziska Gottwald, alt Joshua Ellicott, tenor Matthew Brook, bas

programma

Michael Haydn Requiem ‘Missa pro defuncto Archiepiscopo Sigismondo’ Wolfgang Amadeus Mozart Requiem, KV 626 (Levin-versie)


WeihnachtsOratorium Utrecht

donderdag 10 december TivoliVredenburg (Pieces of Tomorrow)

Utrecht

vrijdag 11 december TivoliVredenburg

Rotterdam

zondag 13 december De Doelen

Naarden

vrijdag 18 december Grote Kerk

Amsterdam

zaterdag 19 december Muziekgebouw aan ´t IJ

Haarlem

zondag 20 december Philharmonie

Kerkrade

maandag 21 december Parkstad Limburg Theaters

Eindhoven

dinsdag 22 december Muziekgebouw

Tilburg

woensdag 23 december Theaters Tilburg

12

Cantate 1, 2 en 3 worden (op een aparte datum) opgenomen voor All of Bach.

Koninklijke muziek wordt de feestelijke soundtrack bij Kerstmis. Beleef Shunske Sato’s debuut als leider in een van de grote Bachwerken. Met juichende engelen, opgewonden herders en een ferme scheut moederlijke liefde voegde Bach zich in de kersttraditie om Jezus’ komst op aarde muzikaal te ensceneren. Elke cantate op zijn eigen dag, op een drafje tussen Thomas- en Nikolaïkerk voor de ochtenddienst en ’s middags een reprise tijdens de vespers. Voor de muziek kon Bach succesnummers lenen uit eigen werk, zoals een ode aan koningin Maria Josepha, keurvorstin van Saksen. De drie eerste cantates verklanken de verlossende geboorte en de verkondiging aan de herders, gevolgd door het verhaal van Herodes die de drie Wijzen met een list op pad stuurt. Rond Bachs feestelijke noten klinken twee minder gehoorde parels: Dietrich Buxtehudes tedere koraalmotet In dulci jubilo en het eerste deel van een weelderige cantate van Gottfried Heinrich Stölzel.

VIOOL EN LEIDING

Shunske Sato

SOLISTEN

Viola Blache, sopraan Ulrike Malotta, alt Daniel Johannsen, tenor Matthias Helm, bas

programma

Johann Sebastian Bach Weihnachts-Oratorium, BWV 248 (cantate 1, 2, 3 en 6) Gottfried Heinrich Stölzel Ach daß die Hülfe aus Zion über Israel käme Dietrich Buxtehude In dulci jubilo, BuxWV 52

Koninklijke muziek als feestelijke soundtrack


Bach als basis Mozart, Haydn & Bach

Een symfonische reünie van vier componisten

Shunske Sato duikt met het orkest van de Bachvereniging in de ongelooflijke diversiteit van de ‘klassieke’ symfonie, net voor deze bij Beethoven volwassen werd.

Utrecht

donderdag 4 februari TivoliVredenburg

Naarden

vrijdag 5 februari Grote Kerk

Amsterdam

14

zondag 7 februari Muziekgebouw aan ´t IJ

Wolfgang Amadeus Mozart studeerde – weliswaar slechts in geest – contrapunt bij de allerbeste: Johann Sebastian Bach. Hij ontdekte Bachs Wohltemperirte Clavier tijdens de zondagse salons van baron van Swieten en bewerkte delen voor strijkkwartet. Zijn andere grote leermeester was gelukkig springlevend en werd zelfs een goede vriend: Joseph Haydn, een pionier van de moderne symfonie. Vanhal begon zijn symfonische oeuvre nog op en top barok om gaandeweg de Sturm und Drang te omarmen. Ook Dittersdorf wist op zijn manier de moeilijk voorspelbare smaak van het veeleisende Weense publiek op de voet te volgen. De vier heren zouden trouwens ooit nog een strijkkwartet hebben gevormd, met Haydn en Dittersdorf op viool, Mozart op altviool en Vanhal op cello. Zet je schrap voor hun symfonische reunion tour!

VIOOL EN LEIDING

Shunske Sato

programma

Johann Baptist Vanhal Symfonie in d klein Wolfgang Amadeus Mozart/ Johann Sebastian Bach Fuga in d klein, KV 405/4 Joseph Haydn Symfonie in D groot, ‘Le Matin’ Karl Ditters von Dittersdorf ‘Menuetto’ uit kwartet in Es groot Wolfgang Amadeus Mozart Veertigste symfonie in g klein, KV 550


MatthäusPassion Groningen

zaterdag 20 maart Oosterpoort

Tilburg

dinsdag 23 maart Theaters Tilburg

Utrecht

woensdag 24 maart TivoliVredenburg

Eindhoven

donderdag 25 maart Muziekgebouw

Aardenburg zaterdag 27 maart St. Baafskerk

Alkmaar

dinsdag 30 maart Grote Kerk

Naarden

16

28 en 31 maart, 1, 2 en 3 april Grote Kerk Lamentaties 2 en 3 april Naarden, Grote Kerk

Een onsterfelijk meesterwerk valt niet zomaar uit de lucht, zelfs de MatthäusPassion niet. René Jacobs neemt u mee in een prille versie. De Nederlandse Bachvereniging keert dit seizoen terug naar de bron van de MatthäusPassion. De ‘Frühfassung’ is het vroegste muzikale spoor van Bachs grootste werk. Wie de latere partituur uit 1736 in haar hart heeft gesloten – wie niet? – zal in deze versie uit 1729 worden verrast door andere stemmen in sommige aria’s, een koraal meer of minder en nu en dan onverwachte kleuren in het orkest. Doorgewinterde luisteraars zullen bovendien ontdekken hoe Bach in deze vroege versie nog sleutelt aan de dubbelkorigheid die de ‘definitieve’ Matthäus tot zo’n monument maakt. Zeker is dat opera­­dirigent René Jacobs zijn dramatische instinct volledig zal uitleven op de geniale dialogen, de imposante koren en de overrompelende mix van stijlen die Bach elk tot in de puntjes beheerste.

dirigent

René Jacobs

SOLISTEN

Daniel Johannsen, evangelist Robin Johannsen, sopraan Olivia Vermeulen, alt Thomas Walker, tenor Johannes Kammler, bas (Jezus) Arttu Kataja, bas Kampen Boys Choir

programma

Johann Sebastian Bach Matthäus-Passion, BWV 244b (Frühfassung)

Het vroegste muzikale spoor van de Matthäus


Bach Het verhaal over een prins, een priester en een protestant

Vivaldi

Kampen

zaterdag 10 april Bovenkerk

Wenen

maandag 12 april Konzerthaus

Weimar

vrijdag 16 april Stadtkirche St. Peter & Paul

Alkmaar

zondag 18 april Grote Kerk

Naarden

dinsdag 20 april Grote Kerk

Amsterdam

woensdag 21 april Muziekgebouw aan ’t IJ

Utrecht

donderdag 22 april TivoliVredenburg (opname All of Bach)

GRONINGEN

18

vrijdag 23 april SPOT/De Oosterpoort

Een Amsterdamse Vivaldi-editie zou de muziekgeschiedenis markeren. Bach ontdekte het Italiaanse concert en was meteen verkocht. Vijftien jaar jong was Johann Ernst, hertogszoon van Saksen-Weimar, en al rechtenstudent in Nederland. Als muziekliefhebber – en verdienstelijk componist – kon hij er zijn hart ophalen. Zo plukte hij Vivaldi’s gloednieuwe opus 3 L’estro armonico vers van de drukpers, om terug in Thüringen voor een ware sensatie te zorgen. Omvergeblazen door de virtuoze concerten van ‘de rode priester’ verloor Bach, die de partituur van Johann Ernst kreeg, geen tijd: hij móest zelf met het revolutionaire genre aan de slag. Toen de jonge vorst kort na thuiskomst fataal ziek werd, verwerkte Bach in zijn cantate Ich hatte viel Bekümmernis een stukje thema uit Vivaldi’s concerto grosso in d klein, een verwijzing die de aankomende hertog zeker meteen herkend zou hebben. Een paar jaar later verschenen Johann Ernsts eigen vioolconcerten in Vivaldi-stijl.

VIOOL EN LEIDING

Shunske Sato

SOLISTEN

Stefanie True, sopraan Ulrike Malotta, alt Guy Cutting, tenor Felix Schwandtke, bas

programma

Johann Sebastian Bach Ach Herr, mich armen Sünder, BWV 135 Ich hatte viel Bekümmernis, BWV 21 Antonio Vivaldi ‘Allegro’ uit Concerto grosso in d klein, RV 565, ‘l’ Estro Armonico’ Aria ‘Piango, gemo, sospiro e peno’, RV 675 Johann Ernst von Sachsen Weimar Concert in D groot

Omver­geblazen door virtuoze concerten van Vivaldi


overige projecten

onze overige projecten JUNI 2020

Bachfest Leipzig Dit jaar geeft ons ensemble een concert tijdens hét Bachfestival van Europa: Bachfest Leipzig. Op zaterdag 20 juni 2020 voeren we een cantateprogramma uit in de Nicolaïkerk, de kerk waar Johann Sebastian Bach jarenlang zijn eigen muziek uitvoerde. Ditzelfde programma voeren we ook uit op 19 juni tijdens Musikfest Stuttgart en op 18 juni om 20.15 uur in de Grote Kerk in Naarden, waarna het wordt opgenomen voor All of Bach met steun van stichting MWH4Impact. Kaarten voor 18 juni: bachvereniging.nl/cantates-leipzig.

AUGUSTUS 2020

Monteverdi: L’incoronazione di Poppea Na het succes van de opera Dangerous liaisons in 2019 komt er in de zomer van 2020 een vervolg op onze samenwerking met OPERA2DAY: een locatievoorstelling op een bijzondere locatie in Den Haag. Ditmaal voeren we Claudio Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea uit onder leiding van Hernán Schvartzman. De regie is in handen van Serge van Veggel; Shunske Sato is concertmeester. De voorstellingen vinden

Festival Oude Muziek: Händel en historical acting In 2020 staat het Festival Oude Muziek in het teken van retorica. Shunske Sato ontwikkelde samen met Jed Wentz, artistiek adviseur van het festival, een bijzondere productie rond Händels Alexander’s Feast. Hierin wordt deels gezongen en deels gedeclameerd, en natuurlijk prachtig gemusiceerd onder leiding van Shunske Sato. Het concert vindt plaats op zaterdag 5 september, kaarten via oudemuziek.nl.

Vriendenconcert

Vaak leiden de droevigste gevoelens tot de mooiste muziek. Zeker in barok Duitsland, waar iedereen, musici inbegrepen, de verschrikkingen van de Dertigjarige Oorlog nog maar net te boven was. Terwijl de dood zijn schaduw naliet, bloeide het besef dat er op dit lastige aardse leven een betere toekomst volgt in de hemel. Voor het vriendenconcert met een rijk vocaal programma ging de Belgische koormagiër Bart Van Reyn graven in het Altbachisches Archiv, waarin stamvader Ambrosius en later Johann Sebastian Bach de grootste muzikale schatten uit hun stamboom hadden verzameld. Bachs voorgangers in Leipzig, Schein en Kuhnau, zijn ook vertegenwoordigd, naast Buxtehude en zelfs Caldara, wiens indrukwekkende Magnificat Bach ooit in de Thomaskerk uitvoerde.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop

Ons jaarlijkse vriendenconcert, speciaal voor Vrienden van de Nederlandse Bachvereniging, is dit jaar op zaterdag 26 september in de Grote Kerk in Naarden. U kunt hier (gratis of voor een vriendenprijs – afhankelijk van uw vriendschapsniveau) genieten van dit rijke programma door het vocaal ensemble van de Bachvereniging onder leiding van Bart Van Reyn.

(vanaf voorjaar 2020) op opera2day.nl.

Geen Vriend? Ga naar bachvereniging.nl/vrienden

plaats van 11 t/m 28 augustus.

20

SEPTEMBER 2020

en meld u aan. De kaartverkoop voor dit concert gaat van start op 15 juni.

NOVEMBER 2020 Bachvereniging x Lucie Horsch Venetië, Napels & Rome

Italië? Tot 1861 was dat een collectief van steden en staatjes, elk apetrots op hun eigen kunstenaars. Met Lucie Horsch bezoeken we drie barokke hotspots. Macht, geld en kunst: de drie ingrediënten voor succes op het politieke toneel. De concurrentie tussen de Italiaanse staten was moordend, dus pakte elk uit met een eigen stijl, identiteit en musici. Lucie Horsch tekent samen met de Bachvereniging voor hoogstandjes uit drie totaal verschillende biotopen: Rome, Venetië en Napels. De pauselijke stad hield nog vast aan Palestrina’s renaissanceglorie en keek met een scheef, half toegeknepen oog naar het lyrische vertier dat in Venetië en Napels zoveel volk op de been bracht. In het noorden draaide alles om opera: hoe barokker hoe beter. En muziekhoofdstad Napels bleek een broedplaats voor talent, dat eerst Italië en daarna de rest van Europa overspoelde. Bekende namen naast ontdekkingen, alle genres door elkaar: dit wordt een feest van virtuositeit! Concerten van 26 t/m 28 november 2020 en op 20 en 21 februari 2021.

MAART 2021

NTR ZaterdagMatinee Er zijn zo veel meer passies dan Bachs Matthäus-Passion. Wij breken graag een lans voor alternatieve passiemuziek. Samen met de NTR ZaterdagMatinee begint de Bachvereniging daarom een jaarlijkse traditie waarin we andere passies centraal stellen. Dit seizoen is de beurt aan de BrockesPassion van Reinhard Keiser, een passie die in zijn tijd zeer populair was. Keiser gebruikte hiervoor het libretto van dichter Barthold

Heinrich Brockes (1680-1747), die in zijn tijd veel succes behaalde met zijn poëtische bewerking van het lijdensverhaal van Jezus. Maar liefst vier belangrijke Hamburgse componisten (Keiser, Handel, Telemann en Mattheson) hebben deze tekst getoonzet. Keisers Brockes-Passion voeren we uit tijdens de NTR ZaterdagMatinee van 13 maart 2021. Kaarten via concertgebouw.nl.

APRIL 2021

Lamentaties De Nederlandse Bachvereniging kent een jarenlange traditie van Lamentatieconcerten: een intiem concert op de vroege ochtend van Goede Vrijdag en Stille Zaterdag, voorafgaand aan de MatthäusPassion. Alt Michaela Riener diepte voor de editie van 2021 prachtige zes-stemmige lamentaties van de Vlaamse Carolus Luython op uit archieven in Praag. Kaarten via bachvereniging.nl.

Vriendenrepetities seizoen 20/21 Als Vriend van de Nederlandse Bachvereniging kunt u gratis een openbare repetitie meemaken! Tijdens de vriendenrepetitie krijgt u een uniek kijkje achter de schermen van ons ensemble. In seizoen 2020-2021 zijn er vrienden­ repetities bij de projecten ’Requiem’, ‘Weihnachts-Oratorium’ en ‘Bach Vivaldi’. U kunt uw (gratis) kaarten vanaf 15 juni via bachvereniging.nl bestellen.

21


series

kaartverkoop en service

Bestel een serie en mis niets! Om onze bezoekers meer comfort, ruimte en veiligheid te bieden is de indeling van rijen in enkele vakken in de Grote Kerk in Naarden gewijzigd. Zo is er meer beenruimte gerealiseerd. Door deze wijziging zijn we genoodzaakt om de kaartprijzen voor de MatthaüsPassion met een klein bedrag te verhogen. De goedkoopste kaarten zijn nog steeds € 15.

Voor onze trouwe concertbezoekers hebben we series samengesteld in Naarden, Utrecht en Amsterdam. Met een serie bezoekt u meer concerten, bent u verzekerd van goede plaatsen en ontvangt u korting. Voor zowel Naarden, Utrecht als Amsterdam bieden we een vaste serie van vijf concerten aan. Daarnaast kunt u de Matthäus-Passion als extra concert toevoegen aan uw serie. Aan de series Naarden en Amsterdam kunt u ook nog de Lamentaties als extra concert toevoegen. Wanneer u op onze website uw serie bestelt kiest u voor elk concert in uw serie zelf uw plaatsen. Op alle door u gekozen plaatsen krijgt u 12% korting. Bent u Vriend van de Bachvereniging? Dan krijgt u nog 5% extra korting. In onderstaande tabel ziet u ter voorbeeld wat een serie Naarden u kost wanneer u voor alle concerten in uw serie plaatsen op dezelfde rang kiest. Op onze website vindt u ook de prijzen voor de series Utrecht en Amsterdam, en de serieprijzen van Naarden, Amsterdam en Utrecht inclusief Matthaus-Passion.

Prijs

Serieprijs

Vriendenprijs

Vriendenvoordeel

rang 1 goud

€ 211,00

€ 185,68

€ 175,13

€ 35,87

RANG 1

€ 181,00

€ 159,28

€ 150,23

€ 30,77

RANG 2

€ 157,00

€ 138,16

€ 130,31

€ 26,69

De serieverkoop voor seizoen 2020-2021 start op woensdag 25 maart 2020 om 10.00 uur via bachvereniging.nl/series. Vrienden van de Nederlandse Bachvereniging krijgen voorrang en kunnen reeds bestellen vanaf woensdag 11 maart 2020 om 10.00 uur.

SERIE

naarden Grote Kerk

Bachs brouwerij 8 oktober 2020 Requiem 3 november 2020 Weihnachts-Oratorium 18 december 2020 Bach als basis 5 februari 2021 Bach Vivaldi 20 april 2021

optioneel

22

Matthäus-Passion Naarden 28 of 31 maart, 1 of 3 april 2021 Lamentaties Naarden 3 april 2021

SERIE

SERIE

TivoliVredenburg

Muziekgebouw aan ’t IJ

UTRECHT

Bachs brouwerij 10 oktober 2020 Requiem 4 november 2020 Weihnachts-Oratorium 11 december 2020 Bach als basis 4 februari 2021 Bach Vivaldi 22 april 2021

optioneel

Matthäus-Passion Utrecht 24 maart 2021

AMSTERDAM

Bachs brouwerij 4 oktober 2020 Requiem 8 november 2020 Weihnachts-Oratorium 19 december 2020 Bach als basis 7 februari 2021 Bach Vivaldi 21 april 2021

optioneel

Matthäus-Passion Naarden 28 of 31 maart, 1 of 3 april 2021 Lamentaties Naarden 3 april 2021

Let op: het is niet mogelijk om de Matthäus-Passion op 2 april 2021 (Goede Vrijdag) toe te voegen aan de series Naarden en Amsterdam.

Wanneer kan ik bestellen? SERIES

LOSSE KAARTEN

Vriendenvoorrang 11 maart 2020, 10.00 uur

Vriendenvoorrang 11 mei 2020, 10.00 uur

Start verkoop 25 maart 2020, 10.00 uur

Start verkoop 25 mei 2020, 10.00 uur

Jongerenkorting

Jongeren tot 30 jaar betalen slechts € 15 per kaart voor onze concerten in Naarden (m.u.v. de Matthäus-Passion). In het besteltraject kunt u bij het selecteren van uw plaatsen aangeven of het een normale plaats of een plaats voor jongeren betreft. Bij de kaartcontrole vragen wij om een legitimatiebewijs.

Uw concertbezoek Serieverkoop

De serieverkoop voor seizoen 20202021 start op 25 maart 2020 om 10.00 uur. Vrienden van de Nederlandse Bachvereniging krijgen voorrang en kunnen reeds bestellen vanaf 11 maart 2020 om 10.00 uur: • U bestelt uw serie via bachvereniging.nl/series; • U logt in met uw e-mailadres en wachtwoord (Nieuwe klant? Maak eerst een account aan.); • U kiest per concert in uw serie uw stoelen; • U rekent af via iDeal of creditcard; • U ontvangt direct een ontvangstbevestiging via e-mail; • Uw kaarten worden per post verzonden.

Losse kaarten

De losse kaartverkoop start voor onze concerten in Naarden (waaronder de Matthäus-Passion op Goede Vrijdag) op 25 mei 2020 om 10.00 uur via bachvereniging.nl/concerten. Vrienden krijgen voorrang en kunnen bestellen vanaf 11 mei 2020 om 10.00 uur. Voor onze overige concerten loopt de kaartverkoop via een concertzaal; in dat geval wordt u doorgestuurd naar de website van de betreffende concertzaal, waar u uw tickets kunt aanschaffen (mits bij de zaal de verkoop reeds is gestart).

Bij elk concert ontvangt u een gratis programmaboekje (m.u.v. de MatthäusPassion). Voor alle concerten zijn rolstoelplaatsen beschikbaar. Vanwege de beperkte beschikbaarheid is reserveren verplicht. Neem hiervoor telefonisch contact op met onze afdeling Communicatie & kaartverkoop.

Matthäus-Passion in Naarden

De Grote Kerk in Naarden biedt plaats aan veel bezoekers. Vanwege de indeling van de kerk is er echter maar een beperkt aantal stoelen beschikbaar dat uitstekend zicht biedt op het podium. Deze stoelen vormen de eerste rang goud en zijn erg gewild. Daarom zijn deze stoelen duurder dan de overige stoelen in de kerk. De overige stoelen zijn, afhankelijk van het zicht op het podium en de kwaliteit van het geluid, verdeeld over rang 1 tot en met rang 5. De goedkoopste stoelen kosten slechts € 15. Zo is onze Matthäustraditie voor iedereen toegankelijk.

Heeft u andere vragen?

Kijk voor meer informatie op bachvereniging.nl/info-vragen of neem contact op met onze afdeling Communicatie & kaartverkoop. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.30 tot 12.30 uur via telefoonnummer 030 - 251 3413 of per mail via info@bachvereniging.nl.

23


over ons

Nederlandse Bachvereniging

TIJD VOOR BACH

Opgericht in 1921 om Bachs Matthäus-Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden, is de Nederlandse Bachvereniging in de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een toonaangevend vocaal-instrumentaal ensemble van (inter)nationale betekenis. Wij zijn spelers en (door)gevers van het werk van Bach en zijn tijd- en geestgenoten. Onze musici spelen op authentieke instrumenten en worden gedreven door nieuwsgierigheid en speelplezier.

24

Sinds haar oprichting werd de Nederlandse Bachvereniging achtereenvolgens geleid door Johan Schoonderbeek, Evert Cornelis, Anthon van der Horst, Charles de Wolff en Jos van Veldhoven. In 2018 werd violist Shunske Sato benoemd tot artistiek leider. Het gedachtengoed van nieuwe generaties leidt steeds tot veranderende visies. Zo ontdekken we telkens opnieuw diepe lagen en verrassende schakeringen in Bachs fantastische muziek, terwijl we oog houden voor de omgeving en omstandigheden waarin zijn muziek is ontstaan.

Alles van Bach voor iedereen: dat is onze missie. Jaarlijks verzorgen wij ruim zestig concerten in binnen- en buitenland. Daarnaast kan iedere muziekliefhebber (gratis) genieten van alle werken die we opnemen voor All of Bach. Om de traditie levend te houden zijn wij altijd op zoek naar interessante samenwerkingspartners en betrekken wij de nieuwe generaties bij ons werk. Via het Young Bach Fellowship leiden we de musici van de toekomst op, we coachen amateurs in de regio Utrecht en via ons educatieprogramma brengen wij middelbare scholieren in aanraking met de fascinerende wereld achter de noten van Bach. Het is ontzagwekkend hoe Bach door al die tijdperken heen zo relevant is gebleven. We kunnen altijd bij hem terecht voor inspiratie, ontroering, troost en bezinning. Bachs muziek is voor alle generaties een constante factor in een hectische wereld. Zo was, is en blijft er tijd voor Bach.

viool Shunske Sato Sayuri Yamagata Anneke van Haaften Pieter Affourtit Annelies van der Vegt altviool Staas Swierstra cello Lucia Swarts contrabas Robert Franenberg viola da gamba Mieneke van der Velden fagot Benny Aghassi traverso Marten Root Doretthe Janssens hoorn Gijs Laceulle theorbe Fred Jacobs Mike Fentross trompet Robert Vanryne Mark Geelen klavecimbel, orgel Siebe Henstra orgel Leo van Doeselaar sopraan Lauren Armishaw Hilde Van Ruymbeke Marta Paklar alt Bernadett Nagy Michaela Riener Sofia Gvirts tenor João Moreira Immo Schröder Adriaan De Koster bas Matthew Baker Donald Bentvelsen Pierre-Guy Le Gall White Young Bach Fellows Amelia Berridge, sopraan Oscar Verhaar, alt Jasper Dijkstra, tenor Jonathon Adams, bas Takuto Takagishi, viool Manja Kruidhof, viool Alaia Ferran, altviool Carlos Leal Cardin, cello Jussif Barakat, contrabas Katharina Humpel, hobo David Westcombe, traverso Masako Awaji, klavecimbel

25


all of bach

What a time to be alive. Flip on the computer, and enjoy one of the greatest performances of the greatest masses ever written. Anytime you want! Wonderful rendition, thank you, from Los Angeles!

ALL OF BACH

Rod Salvador over BWV 232, de ‘Hohe Messe’

Op All of Bach kunnen muziekliefhebbers genieten van de veelzijdigheid van het werk van Bach, van grootse concertregistraties tot intieme huisconcerten. De video’s bieden meer dan een concertbeleving: als kijker zit je het ensemble dicht op de huid. De opnames worden op passende en verrassende locaties gemaakt. Informatieve teksten, wetenswaardigheden en interviews met de uitvoerenden bieden daarnaast een schat aan achtergrondinformatie. Onze musici vertellen over hun persoonlijke band met de muziek of laten zien hoe hun instrumenten worden gemaakt. We blijven dicht bij Bach, maar plaatsen zijn muziek in onze tijd.

Altijd en overal tijd voor Bach!

26

De Nederlandse Bachvereniging wil Bachs muziek toegankelijk maken voor iedereen. Die missie kreeg in 2014 een nieuw impuls met All of Bach: alle werken van Johann Sebastian Bach die we uitvoeren, nemen we op in beeld en geluid en maken we via bachvereniging.nl en youtube.com/ bach gratis toegankelijk voor een miljoenenpubliek over de hele wereld. Zo kan iedereen - met de mooiste opnames in de hoogste kwaliteit - genieten van de muziek van Bach.

Schweigt stille, plaudert nicht ‘Kaffekantate’, BWV 211 in Radio Kootwijk

Sinds de start van dit unieke project hebben we ruim driehonderd werken van Johann Sebastian Bach uitgevoerd en op bijzondere wijze in beeld en geluid vastgelegd. Daar zitten onvergetelijke hoogtepunten bij, zoals de Matthäus-Passion in de Grote Kerk van Naarden, de Zes cellosuites op typisch Amsterdamse locaties als Theater Carré en het Rijksmuseum en de ‘Kaffeekantate’ in Radio Kootwijk. Jong talent krijgt ook een podium op All of Bach. In 2019 organiseerden we, in samenwerking met het Nederlands Vioolconcours en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, een talentontwikkelingsproject rondom de Vioolsonates en -partita’s van Bach. Shunske Sato coachte zeven violisten in de leeftijd van 13 tot 18 jaar, en elk van hen nam uiteindelijk een deel uit een sonate of partita op voor All of Bach.

Van links naar rechts: Lauren Armishaw, Shunske Sato, Bernadett Nagy, Anneke van Haaften, Immo Schröder, Staas Swierstra en Donald Bentvelsen tijdens ‘Allerzielen’ in de Grote Kerk, Naarden.

I could just jump out of my skin, such a radiant joy is emerging… And a deep thankfulness for those lucky (and talented) few youngsters who will get the Royal Treatment by the great Baroque master! What a beautiful way of assuring future master violin players. Kiki Vol-au-Vent over BWV 1001-1006, de vioolsonates en -partita’s

Opname bijwonen? Ook in seizoen 2020-2021 staan er weer opnames van prachtige werken uit het oeuvre van Bach op het programma. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over opnames en mogelijkheden om hierbij aanwezig te zijn.

Steun All of Bach

We blijven ons inzetten om alle werken van Bach op te nemen. Daar kunnen we uw hulp goed bij gebruiken. Wilt u een bijdrage leveren om het project All of Bach te kunnen voortzetten? Kijk op bachvereniging.nl/steun-allofbach voor meer informatie.

27


educatie en talent

steun ons

LAAT U INSPIREREN

Educatie De afgelopen vijftien jaar trok de Bachvereniging jaarlijks honderden leerlingen uit het voortgezet onderwijs met het educatieproject ‘Oog in oog met de Matthäus-Passion’. Vanaf 2020 wordt er een nieuw educatieproject aangeboden, waarbij leerlingen op een praktische manier samen met musici aan de slag gaan met onderwerpen als componeren en improviseren in de barok. Op onze website vindt u meer informatie.

Talentontwikkeling

28

Graag laten we jonge musici kennismaken met de oude muziek. Zo speelden in 2016 acht jonge pianotalenten Bachs 15 Inventies voor All of Bach en organiseerden we in 2019 een project voor de (barok)violisten van de toekomst, die (na masterclasses van Shunske Sato) elk een eigen deel uit Bachs vioolwerken en -sonates opnamen. Deze opnames zijn tevens gepubliceerd op All of Bach.

Steun de Nederlandse Bachvereniging

Young Bach Fellowship Het Young Bach Fellowship (YBF) is het jong talentprogramma van de Nederlandse Bachvereniging. Met het YBF bieden we een podium aan jonge musici die zich verder willen ontwikkelen in de barokmuziek en begeleiden we hen bij het ondernemerschap dat het vak van musicus vandaag de dag vraagt. De ‘fellows’ worden intensief begeleid door de orkestleden en zangers van de Bachvereniging. Daarnaast worden zij door medewerkers van de staf van de Bachvereniging gecoacht op het gebied van marketing, communicatie en zakelijke professionaliteit. Het fellowship is een broedplaats waar jong talent de ruimte krijgt te experimenteren, zich te ontwikkelen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.

Coaching amateurmusici Bijdragen aan de ontwikkeling van de authentieke uitvoeringspraktijk van oude muziek is één van onze speerpunten. Dat doen we ook binnen de amateurmuziekwereld. Zo coacht en steunt de Nederlandse Bachvereniging het jonge oudemuziekgezelschap Collegium Musicum Traiectum. Door kennisoverdracht aan amateurs hopen we een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de oude muziekpraktijk. Zo houdt de Bachvereniging de verbinding met amateurmusici in stand en werken we gezamenlijk aan het levend houden van oude muziek.

Onze Vrienden, donateurs en sponsors bevestigen met hun warme betrokkenheid dat er breed draagvlak is voor onze muziek, onze initiatieven en onze idealen. Met uw steun draagt u bij aan het behoud en de verspreiding van Bachs erfgoed en investeert u in een prachtig ensemble met een toekomst vol inspiratie en ontroering.

Vriend Vrienden krijgen in ruil voor hun steun voorrang op het bestellen van kaarten en ontvangen exclusieve aanbiedingen. Er zijn drie vriendschapsniveaus: Andante (€ 35 per kalenderjaar), Allegro (€ 60) en Presto (€ 90). Als Vriend mag u met voorrang series, losse kaarten en - afhankelijk van uw vriendschapsniveau - twee, vier of zes kaarten voor de Matthäus-Passion in de Grote Kerk in Naarden bestellen. Daarnaast ontvangt u ons vriendenmagazine, krijgt u korting op series en wordt u uitgenodigd voor het vriendenconcert en de vriendenrepetities.

Patroon Als Patroon van het Bachfonds kunt u met voorrang zes kaarten voor de MatthäusPassion in Naarden bestellen, inclusief twee genodigdenkaarten. U krijgt bovendien bijzondere activiteiten aangeboden, waaronder internationale muziekreizen en backstagebijeenkomsten bij onze concerten. Uw schenking (€ 1.000 of meer per jaar) kan worden vastgelegd in een meerjarige schenkingsovereenkomst waarmee u profiteert van belastingvoordeel. De Bachvereniging informeert u hier graag over.

Sponsoren Zakelijk relatiemanagement tegen de achtergrond van iconisch cultureel erfgoed: bij de Bachvereniging bestaat deze ideale combinatie. Bij een sponsorbedrag van € 7.500 per kalenderjaar ontvangt u een uitnodiging voor twee personen voor de MatthäusPassion op Goede Vrijdag in Naarden met netwerklunch op het stadhuis en krijgt uw bedrijf twintig vrijkaarten per concertseizoen. Graag kijken we naar een partnership op maat, dat aansluit bij uw wensen.

Jos van Veldhoven Fonds voor jong talent Met dit fonds geven we jonge musici die zich verder willen ontwikkelen in de barokmuziek een podium en begeleiden we hen bij het ondernemerschap dat het vak van musicus vandaag de dag vraagt. Zo investeren we in de toekomst van zowel de musicus als het hele muzikale landschap. Als u talentontwikkeling een warm hart toedraagt en u bent van plan om vaker een gift te doen, dan kunt u dit (vanaf € 100 per jaar) vastleggen in een schenkingsovereenkomst met een looptijd van ten minste vijf jaar. U kunt ook eenmalig een bedrag schenken via onze website (www. bachvereniging.nl/jos-van-veldhovenfonds) of op NL36RABO0168517507 t.n.v. Nederlandse Bachvereniging o.v.v. JvV Fonds.

Nalaten Als u besluit een deel van uw vermogen aan de Nederlandse Bachvereniging na te laten, helpt u mee aan de tijdloze en grenzeloze verspreiding van Bachs muziek. Of het nu een (klein) percentage is, of een volledige erfenis: elk legaat is meer dan welkom en betekent veel voor ons ensemble. We gaan graag met u in gesprek en zorgen dat u bij leven kunt genieten van uw nalatenschap.

Meer informatie?

Kijk op bachvereniging.nl/steun-ons of neem contact op met Liza Westendorp (hoofd development) via development@ bachvereniging.nl of 06 2208 1608.

29


organisatie en colofon

Colofon tekst Albert Edelman Eva Terpstra samenstelling en eindredactie Eva Terpstra ontwerp Studio Pot & van der Velden fotografie All of Bach, Simon van Boxtel, Milagro Elstak, Melle Meivogel, Hans van der Woerd Nederlandse Bachvereniging Postbus 295, 3500 AG Utrecht 030 25 13 413 info@bachvereniging.nl bachvereniging.nl youtube.com/bach

Staf algemeen directeur Willemijn Mooij artistiek leider Shunske Sato

30

directie-assistent Sara Pleyte artistiek medewerker Marloes Biermans marketing, communicatie & verkoop Annelie Bulsing, hoofd Stefan Ebels David de Jong Sarah-Lotte Rietdijk Eva Terpstra educatie David de Jong productie Imke Deters Marco Meijdam Hilde van Ruymbeke, Young Bach Fellowship Jessie Verbrugh, All of Bach development Liza Westendorp, hoofd financiën Chris van de Ven, hoofd Tonny de Waaij, boekhouding bibliotheek Jan Hemmer kantoor-assistent Jan Pieter Lanooy

Raad van Toezicht Ab van der Touw, voorzitter Hanne Buis Pim Mol Fatiha Rkhaoui Margot Scheltema Marco de Souza Bestuur Stichting Vrienden Maartje van Weegen, voorzitter Jacqueline van Zwol, penningmeester Bonne Datema, secretaris Bestuur Stichting Ondersteuning Dorine Burmanje, voorzitter Pieter Jongstra, penningmeester Philip Scheltens, secretaris Tjark de Lange Anita Nijboer

Subsidiënten, fondsen en sponsoren Partner Deloitte Subsidiënten en fondsen Fonds Podiumkunsten Gemeente Utrecht Gemeente Gooise Meren Gemeente Maastricht Stichting Eleven Floawers Foundation

Sponsoren (dd. februari 2020) Achmea Holding Aegon nv Koninklijke Ahrend Amerborgh Bomhof Holding B.V. Royal Boskalis Westminster N.V. DSM nv DümmenOrange EY EValuation Capital Management B.V. Koninklijke FrieslandCampina Havenbedrijf Rotterdam nv INCISION, Sharing Surgical Skills ING het Kadaster Stichting Kampen Cultuur Kapp Nederland KLM KPMG McKinsey & Company Nederlandse Spoorwegen nv Nederlandse Vereniging van Banken Koninklijke NEN NN Group N.V. Philips Nederland bv PwC QHH bv Rabobank Nederland Simac Techniek N.V. TBI Holdings TenneT Holding bv The Learning Network Unilever VvAA Wealth Managment Partners NV All of Bach wordt mede mogelijk gemaakt door: Amerborgh Gieskes-Strijbis Fonds MWH4impact Prins Bernhard Cultuurfonds Rabobank Nederland Recruit Global Staffing B.V. Stichting AMMODO Stichting Dioraphte VSBfonds Kijk voor de actuele stand van zaken op bachvereniging.nl/steun-ons

Wilt u ons ook steunen?

Neem contact op met Liza Westendorp development@bachvereniging.nl of kijk op bachvereniging.nl/steun-ons Deze brochure is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Eventuele (niet-benaderde) rechthebbenden van beeldmateriaal wordt verzocht contact op te nemen met de afdeling Marketing, communicatie & verkoop van de Nederlandse Bachvereniging. Deze brochure is CO2– neutraal vervaardigd en gedrukt op FSC-papier.

Think. Create. Do. Theory is only good in theory. In the real world, action counts. Action backed by business acumen and knowledge. To help plot the way forward, get in touch. Deloitte.com/makeyourimpact


concertagenda

Weihnachts-Oratorium (vervolg)

Cantates voor Bachfest Leipzig

prijs (losse kaarten)

Naarden

donderdag 18 juni 2020 - 20.15 uur

Grote Kerk

€ 30 tot € 41

Stuttgart

vrijdag 19 juni 2020 - 12.30 uur

Stiftskirche

vanaf € 16

Leipzig

zaterdag 20 juni 2020 - 20.00 uur

Nicolaïkirche

vanaf € 21

11 t/m 28 augustus 2019 - informatie en kaartverkoop (vanaf voorjaar 2020) via opera2day.nl.

5 september 2019 - 17.00 uur

TivoliVredenburg

€ n.t.b.

VRIENDENCONCERT

Naarden

zaterdag 26 september 2020 - 20.15 uur

Eindhoven Tilburg

Philharmonie

vanaf € 39

maandag 21 december 2020 - 20.00 uur

Parkstad Limburg Theaters

vanaf € 25

dinsdag 22 december 2020 - 20.15 uur

Muziekgebouw

vanaf € 26

woensdag 23 december 2020 - 20.30 uur

Theaters Tilburg

vanaf € 38

vanaf € 29

Bach als basis - Mozart, Haydn & Bach

FESTIVAL OUDE MUZIEK: aLEXANDER’S FEAST UTRECHT

Kerkrade

zondag 20 december 2020 - 14.30 uur

Monteverdi: L’incoronazione di Poppea DEN HAAG

Haarlem

prijs (losse kaarten)

Utrecht

donderdag 4 februari 2021 - 20.00 uur

TivoliVredenburg

Naarden

vrijdag 5 februari 2021 - 20.15 uur

Naarden

Amsterdam

zondag 7 februari 2021 - 20.15 uur

Muziekgebouw aan ´t IJ

€ 20

BACHS BROUWERIJ

€ 40

NTR ZATERDAGMATINEE: KEISERS BROCKES-PASSION

Amsterdam Grote Kerk

€ 28 tot € 39

zaterdag 13 maart 2021 - 14.15 uur

Concertgebouw

€ n.t.b.

Matthäus-Passion

Groningen

zaterdag 20 maart 2021 - 19:00 uur

SPOT/Oosterpoort

Tilburg

dinsdag 23 maart 2021 - 19:30 uur

Theaters Tilburg

vanaf € 50

Utrecht

woensdag 24 maart 2021 - 19:00 uur

TivoliVredenburg

vanaf € 36

Eindhoven

donderdag 25 maart 2021 - 19:00 uur

Muziekgebouw

vanaf € 32

vanaf € 46,50

Amsterdam

zondag 4 oktober 2020 - 15.00 uur

Muziekgebouw aan ´t IJ

Naarden

donderdag 8 oktober 2020 - 20.15 uur

Grote Kerk

Middelburg

vrijdag 9 oktober 2020 - 20.00 uur

Oostkerk

Utrecht

zaterdag 10 oktober 2020 - 20.00 uur

TivoliVredenburg

vanaf € 29

Aardenburg

zaterdag 27 maart 2021 - 14.00 uur

St. Baafskerk

Den Haag

zondag 11 oktober 2020 - 15.30 uur

Nieuwe Kerk

vanaf € 29

Naarden

zondag 28 maart 2021 - 14.30 uur

Grote Kerk

van € 15 tot € 116

Alkmaar

dinsdag 30 maart 2021 - 19.00 uur

Grote Kerk

vanaf € 34

Naarden

woensdag 31 maart 2021 - 19.00 uur

Grote Kerk

van € 15 tot € 99

vanaf € 35

Naarden

donderdag 1 april 2021 - 19.00 uur

Grote Kerk

van € 15 tot € 116  

van € 30 tot € 41

Naarden

vrijdag 2 april 2021 - 11.30 uur

Grote Kerk

van € 21 tot € 132

vanaf € 30

Naarden

zaterdag 3 april 2021 - 11:30 uur

Grote Kerk

van € 15 tot € 116  

€ 40 van € 30 tot € 41 vanaf € 27,50

Requiem - M. Haydn & W.A. Mozart MAASTRICHT

zondag 1 november 2020 - 15.30 uur

Theater aan het Vrijthof

Naarden

dinsdag 3 november 2020 - 20.15 uur

Grote Kerk

Utrecht

woensdag 4 november 2020 - 20.15 uur

TivoliVredenburg

Alkmaar

donderdag 5 november 2020 - 20.15 uur

Grote Kerk

vanaf € 28,50

Tilburg

zaterdag 7 november 2020 - 20.30 uur

Theaters Tilburg

vanaf € 29,50

Amsterdam

zondag 8 november 2020 - 15.00 uur

Muziekgebouw aan ´t IJ

Antwerpen

dinsdag 10 november 2020 - 20.00 uur

Koningin Elisabethzaal

NAARDEN

vrijdag 2 april 2021 - 09.15 uur

Grote Kerk

vanaf € 20

€ n.t.b.

Naarden

zaterdag 3 april 2021 - 09.15 uur

Grote Kerk

vanaf € 20

vanaf € 31,50

Bach

Kampen

donderdag 26 november 2020 - 20.15 uur

Broederkerk

vanaf € 26,50

Rhenen

zaterdag 28 november 2020 - 20.15 uur

Cunerakerk

vanaf € 28

Haarlem

zondag 21 februari 2021 - 14.30 uur

Philharmonie

€ n.t.b.

Weihnachts-Oratorium

Utrecht

Rotterdam

Naarden

Amsterdam

LAMENTATIES

€ 40

Bachvereniging x Lucie Horsch

Utrecht

vanaf € 47,50

Vivaldi

Kampen

zaterdag 10 april 2021 - 20.15 uur

Bovenkerk

Wenen

maandag 12 april 2021 - 19.30 uur

Konzerthaus

€ n.t.b.

Weimar

vrijdag 16 april 2021 - aanvang n.t.b.

Stadtkirche St. Peter & Paul

€ n.t.b.

Alkmaar

zondag 18 april 2021 - 16.00 uur

Grote Kerk

vanaf € 25

Naarden

dinsdag 20 april 2021 - 20.15 uur

Grote Kerk

van € 30 tot € 41

donderdag 10 december 2020 - 21.00 uur

TivoliVredenburg Pieces of Tomorrow € 17,50

Amsterdam

woensdag 21 april 2021 - 20.15 uur

Muziekgebouw aan ‘t IJ

vrijdag 11 december 2020 - 20.15 uur

TivoliVredenburg

Utrecht

donderdag 22 april 2021 - 20.15 uur

TivoliVredenburg

zondag 13 december 2020 - 20.15 uur

De Doelen

GRONINGEN

vrijdag 23 april 2021 - 20.15 uur

SPOT/De Oosterpoort

vrijdag 18 december 2020 - 20.15 uur

Grote Kerk

zaterdag 19 december 2020 - 20.15 uur

Muziekgebouw aan ´t IJ

vanaf € 30,50 vanaf € 31 € 39 tot € 49  € 44 

€ 40 vanaf € 29 € n.t.b.

De losse kaartverkoop voor onze concerten in Naarden gaat via bachvereniging.nl/concerten. Voor de overige concerten wordt u via onze website doorgelinkt naar de website van de betreffende concertzaal, waar u uw tickets kunt aanschaffen (mits bij de zaal de verkoop reeds is gestart). In de loop van het seizoen kunnen er concerten bij komen. Kijk op bachvereniging.nl voor ons meest actuele concertaanbod. Deze concerten worden opgenomen voor allofbach.com.


Tijd voor Bach

In deze brochure vindt u onze concerten voor seizoen 2020-2021. Uw serie of losse concert­kaarten kunt u bestellen via onze website. Deze brochure is niet volledig: in de loop van het seizoen kunnen er concerten bij komen. Die vindt u, naast verdere informatie, foto’s en video’s op bachvereniging.nl.

Profile for The Netherlands Bach Society

Seizoensbrochure 2020-2021  

Seizoensbrochure 2020-2021  

Profile for hans_bach
Advertisement