Issuu on Google+

Hannelore Wauters

PORTFOLIO


_Personalia

naam Hannelore Wauters geboortedatum 18 september 1989 nationaliteit Belg adres Brandstraat 3A - 2580 Putte Hageveld 20 - 1840 Londerzeel e-mail hannelore.wauters@gmail.com gsm-nummer (0032)498-66.23.05 burgerlijke staat ongehuwd

_Opleiding

2012-2013 BeÍindigen van Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Architectuur 2011-2012 K.U.L. - Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Architectuur Optie Architectuurontwerp november 2010 Athens course in verband met 'Industrial Archaeology' Technische Universität Wien 2007-2011 K.U.L - Bachelor of Science in de Ingenieurswetenschappen: Architectuur 2005-2007

Wetenschappen - Wiskunde Sint Ursula Instituut - OLV Waver

2001-2005 Latijn Sint Ursula Instituut - OLV Waver


_Ervaring

september 2012 Studentenadministratie KULeuven @ Universiteitshal Naamsestraat 22 - 3000 Leuven augustus 2012 Vakantiestage Guerilla Office Architects Atelier Cloud 9 Vital Decosterstraat 67 - 3000 Leuven 2005-2007

_Taalkennis _programma’s

Vakantiejob supermarkt 'Cash & Fresh'

Nederlands Moedertaal Engels Goede beheersing Frans Matige beheersing

goede kennis Microsoft Office: Word, Excel, PowerPoint Adobe Photoshop Google SketchUp Autodesk AutoCAD beperkte kennis CorelDRAW Autodesk Revit Architecture Graphisoft ArchiCAD EPB-software Adobe Indesign

CV


“ Toegankelijheid in het ontwerpproces Een samenwerking tussen architect en toegankelijkheidsadviseur ”

Inclusief ontwerpen komt steeds meer in de belangstelling te staan. Architecten worden meer en meer verplicht om hier op correcte wijze mee om te springen. Bij gebrek aan ervaring wordt daarom beroep gedaan op specialisten ter zake. Toegankelijkheidsbureaus bieden hulp op verschillende niveaus. Enerzijds houden ze zich bezig met het verlenen van advies, voornamelijk tijdens het ontwerpproces. Anderzijds kunnen ze ingeroepen worden bij het onderzoeken van de toegankelijkheid van een bestaand gebouw. In Vlaanderen zijn er intussen vijf bureaus die zich specialiseren op gebied van toegankelijkheid: 1) Westkans, het West-Vlaamse toegankelijkheidsbureau, 2) ATO, het Adviesbureau Toegankelijke Omgeving (Oost-Vlaanderen), 3) CTPA, het Centrum voor Toegankelijkheid Provincie Antwerpen, 4) het Toegankelijkheidsbureau (VlaamsBrabant en Limburg) en 5) Enter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid.

Over het algemeen zijn architecten zich min of meer bewust van de wetgeving met betrekking tot toegankelijkheid van een gebouw. Dit wil echter niet zeggen dat ze hun creatieve ontwerpideeën hierdoor met plezier laten beïnvloeden. In tegendeel, er rust vaak een moeilijke taak op de schouders van de toegankelijkheidsadviseur. Samen met de architect moet hij/zij immers tot een goed compromis komen dat voldoet aan de wettelijke eisen. De toegankelijkheidsadviseur moet de architect bijstaan maar moet ook tijdig ingrijpen bij problemen. Niet alleen de toegankelijkheidsadviseur, maar ook de architect zelf, speelt een belangrijke rol binnen deze samenwerking. Hoe gaat de architect om met toegankelijkheid? Welke aspecten vindt hij/zij belangrijk? Waarom wordt de stap naar een samenwerking met toegankelijkheidsbureaus gezet? Is dit een gemakkelijke stap om te zetten?


Deze thesis zoomt voornamelijk in op de relatie tussen toegankelijkheidsadviseur en architect. Het onderzoek bestaat uit het interviewen van architecten en toegankelijkheidsadviseurs, alsook uit het analyseren van documenten die tijdens het ontwerpproces gebruikt worden. Om een gevarieerd beeld te verkrijgen werd er gekozen om 7 architectenbureaus te betrekken in het onderzoek uit verschillende locaties in Vlaanderen. Bijkomend werden de drie toegankelijkheidsbureaus, die aan bod kwamen in deze interviews, gevraagd om mee te werken. Tot slot werden er nog twee adviezen bijgewoond tussen architecten en toegankelijkheidsadviseurs.

THESIS


2007-2008

Inkompaviljoen Middelheim

2008-2009

Building Arenberg Toren In Situ

2009-2010

Scheutveld

2010-2011

Crematorium Renovatie Belle-Vue

2011-2012

Popup store


INHOUD


_OPDRACHT Inkompaviljoen met informatieve functie ontwerpen voor het Middelheimpark te Antwerpen. _CONCEPT Het paviljoen is opgedeeld in drie delen. Een centrale ingang, een laag onderdeel dat gericht is op de zijde met lage vegetatie en een lang en hoog deel dat gericht is op de zijde met hoge vegetatie. Een manier om de verschillende aspecten van de site weer te geven in het gebouw.

’07-’08


INkompaviljoen


’08-’09


_OPDRACHT Nieuwe bestemming voor een bestaand gebouw. Het gebouw situeert zich in Heverlee tussen de studentenresidenties. Building Arenberg bevat een groot aantal appartementen en in de toekomst moet er ook plaats gemaakt worden voor een crèche en een bezinningsruimte. De bedoeling van deze opdracht was om de nieuwe functies te ontwerpen en een nieuwe indeling voor de appartementen te bedenken. _CONCEPT Op niveau 0 is er plaats voor fietsenstalling en bergruimte voor de bewoners van de appartementen. Vanaf niveau 0 start er een soort buitenwandeling die naar de kapel bovenaan leidt. Op het dak van de bestaande garages wordt een buitenruimte gecreëerd die in verbinding staat met de buitenwandeling. De verdieping van de crèche wordt benadrukt door deze te laten uitsteken waardoor ze ook als luifel fungeert.

Building arenberg


_OPDRACHT Focus op structuur. Maak een poot die de nodige stijfheid en sterkte heeft met houten latjes. _CONCEPT Compactheid staat centraal

’08-’09


Toren


’08-’09


_OPDRACHT Ingreep in het Kasteel Van Arenberg. > Er werd gekozen om de klok van het kasteel te laten luiden telkens wanneer er iemand door de voordeur binnen ging.

In situ


_OPDRACHT Stadsanalyse en gebouwontwerp in een stedelijke context. Masterplan opstellen voor een complex met verschillende woningtypes en een buurtsportcentrum. _CONCEPT

’09-’10


scheutveld


’09-’10


scheutveld


’10-’11


_OPDRACHT Ontwerp van een crematorium-complex met columbarium, catering, afscheidsruimte en crematieruimte. Nadruk bij deze opdracht ligt op het gevoel en de sfeer van het project. _CONCEPT Er werd getracht om de sfeer en emoties van de verschillende ruimtes te integreren in het ontwerp van het crematorium. Een houten lattenwerk toont door zijn variërende openingen welke de meer private of publieke ruimtes zijn. De crematieruimte wordt niet weggestopt maar is bewust duidelijk aanwezig op de site. Er wordt ook rekening gehouden met de mooie natuur op de site, het gebouw leunt langs één zijde tegen de dijk waar voetgangers en fietsers kunnen passeren. De bezoekers komen de natuur tegen op het binnenplein of in de zichten die gecreëerd zijn.

Crematorium


plan 0


plan +1


> Snede promenade

> Snede aula & café

’10-’11


> Snede promenade

_OPDRACHT In teamverband, 3 studenten architectuur ĂŠn 1 student bouwkundig ingenieur, werd er getracht een bestaand gebouw te herbestemmen. Het gaat hier over de oude belle-vue brouwerij gelegen te Molenbeek. Deze werd omgevormd tot ontmoetingsplek en cultureel centrum met de nodige zalen voor optredens, tentoonstellingsruimtes en dergelijke. Als belangrijke secundaire functie werd er een archiefruimte gehuisvest in dit gebouw.

belle-vue


_CONCEPT Op de site worden verschillende deelgebouwen van de originele brouwerij gegroepeerd rond een interne straat. Het volume langs de straatzijde wordt afgebroken maar door het plaatsen van een semi-transparant scherm wordt het bestaan van de interne straat op de site verzekerd. De site kan op deze manier makkelijker benaderd worden maar tegelijkertijd zorgt het scherm ervoor dat men niet gestoord wordt door de voorbijrijdende auto's. Het gebouw zelf bestaat uit 3 evenwijdige stroken. De achterste strook, die grenst aan de tuinen van de achterliggende woningen, fungeert als archiefruimte. De strook vooraan bevat alle publieke functies. Tussen deze twee stroken bevindt zich in het midden een soort promenade. Deze verwijst naar de interne straat op de site zelf en heeft dezelfde functie, namelijk het verbinden van verschillende functies. In de buitenaanleg wordt er gewerkt met drie platformen op verschillende hoogtes. Een platform om het gebouw te betreden, een lager gelegen platform om de cafetaria te betreden en tussenin een platform om groen te introduceren op de site. De cafetaria is opgebouwd uit twee delen, intern met elkaar verbonden. De 2 auditoria worden verbonden door een grote inkomhal die tevens als gemeenschappelijke foyer kan fungeren.

’10-’11

Het archief wordt benadrukt in het gebouw door deze muur uit te voeren in een materiaal dat doet denken aan 'gestapelde boeken'. Tijdens het bewandelen van de hoofdcirculatie in de promenade kan men zowel het archief als de verschillende publieke functies waarnemen.


belle-vue


’11-’12


_OPDRACHT Het ontwerpen van een popup store achter het station van Leuven. Ik heb gekozen om een popup store te ontwerpen voor de webwinkel 'Me and Maria'. Dit is een online shop waar je kleding en juwelen kan kopen met een 'vintage' kantje. _CONCEPT Er is gekozen voor een speelse vorm waarin drie ruimtes ontstaan. Een tentoonstellingsruimte, een ruimte om kleding te passen en een ruimte om gezellig iets te drinken en een boekje te lezen. Op de site is een helling aanwezig, het gebouw wordt op deze helling geplaatst. Het meubilair dat aanwezig is, zoals een kledingrek en tafeltjes, worden opgehangen aan de structuur waardoor deze verticaal blijven hangen. Voor de buitenmuren wordt er gewerkt met verschillende vormen van lattenwerk. In de lees- en praathoek worden de latten verder uit elkaar geplaatst om licht binnen te laten. In de hoek waar kleding gepast kan worden, zijn de latten dwars geplaatst zodat ze doen denken aan kleding de op rekken hangt. In de tentoonstellingsruimte vormen de latten een gesloten muur, deze wordt open geschoven wanneer de winkel open is. Wanneer de winkel gesloten is fungeert dit lattenwerk aan de buitenzijde als reclamepaneel.

Popup store


Popup store


Portfolio