Page 1

Helsingin Nuorkauppakamarin j채sen- ja sidosryhm채lehti 1/2012

THE LAND

OF HOPE AND GLORY

yritt채j채 MUISTA VEROILMOITUKSET

UUDET PALSTAT ALOITTAVAT

Helsinki


Hyvää alkanutta tiedotusvuotta!

Tässä lehdessä

Näin vuoden ensimmäisessä lehdessä lienee hieman kliseistä

4 ajankohtaista kertoa, kuinka edessä on uusien, mielenkiintoisten haasteiden täyttämä vuosi mutta kun nyt ihan oikeasti on niin. Kamaris5 opi uutta/UUSIA TUULIA KOULUTUSURALLA samme alkoi strategiatyö viime vuonna ja yhdeksi keskeiseksi kriteeriksi tulevaisuutemme kannalta on nostettu viestinnän on6 maailmalle/MADE IN FOR TAIWAN nistuminen. 7 EEZY TARJOAA TUNTUMAA YRITTÄJYYTEEN Käsissäsi onkin nyt uudistettu StadiON. En missään nimessä että tämä on ”se viimeinen, täydellinen versio” vaan pi8 töissä/YRITTÄJÄ, MUISTA OSAKEYHTIÖN VEROTUS väitä, kemminkin olemme nyt aloittaneet matkan johonkin uuteen. StadiON on toki edelleen teidän jäsenten lehti mutta jatkossa 9 LAND OF HOPE & GLORY pyrimme palvelemaan myös ulkoisia sidosryhmiämme StadiO12 BACK TO THE 60’s Nin kautta. Sekä myöskin tuottamaan teille jäsenilstölle relevanttia asiatietoa. KIITÄ, KEHU, 13 puheenjohtajalta KRITISOI, KOMMENTOI Niinpä tässä uudistushengen nimessä olemme 14 vapaalla & kuka vastaa? toimituskunnan kanssa kehittäneet lehteen uuAnna palautetta uudistuneesta sia palstoja. Palstoilla pyrimme myös entistä 16 TAPAHTUMAKALENTERI StadiONista, ideoi juttuja, lähetä paremmin saamaan jäsenistömme osaamista kuvia.

Kaikkien palautetta 30.3. mennessä lähettäneiden kesken arvotaan ajatuksia herättelevä yllätys!

ja mielipiteitä esille - haastankin teistä jokaisen miettimään, millaista osaamista te voisitte jakaa kamarikollegoillenne kuten Pia Haimi sivulla 8.

Ja jos et vielä ole ehtinyt niin suosittelen vierailemaan Helsingin Uutisten kumppanisivullamme. Myös tuo sivusto ottaa mielellään vastaan jci-toimintaan linkittyviä juttuja. Etenkin teistä senaattoreista olisi mukava kuulla nyt kun on Senaatin juhlakokouskin tulossa Helsinkiiin.

Viestit osoitteeseen lio@jcihelsinki.fi

StadiON on Helsingin Nuorkauppakamari ry:n jäsen- ja sidosryhmälehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehti jaetaan kaikille Helsingin Nuorkauppakamarin jäsenille sekä sidosryhmille. PÄÄTOIMITTAJA

Hanna Pasanen Tiedottaja 2012 lio@jcihelsinki.fi

TOIMITUSKUNTA

Taija Myllylä, Piret Alver, Lauri Tolvas, Tiina Laurila, Marica Thorén, Pia Haimi, Hanna Varjus.

SARJAKUVA

Mirjami Wilke

Kansikuva: Lauri Tolvas/Heidi Kunnari - Espoon aluekokouksen promqueen


ajankohtaista Helsinki

1

Johanna Niemistö, (puheenjohtaja 2011) Tuottava Idea –projektipäällikkö alueella A 2012: Kansallisessa Tuottava Idea –projektissa (kilpailuaika 1.4.-31.5.) haetaan enintään kolme vuotta vanhaa ideaa, joka on menestynyt ja tuottavassa käytössä. Projektin kautta saa kiinnostavia yrityskontakteja tai huomiota vähän tunnetulle yritykselle tai sen tuotteelle. Omakohtaisesti odotan projektipäällikkyydeltäni, että tutustun Tuottava Idea –projektiin entistä paremmin, opin tuntemaan alueen kamarien projektitoimintaa ja saan kartutettua tietämystäni eri alan yrityksistä.

2

Puhekilpailussa kisattiin tänä vuonna teemalla ”Vastuullinen johtaminen Kreikassa”, kisan voittaja Leea Tiusanen summasi tilanteen tuomariston vakuuttaneella lauseella ”If there were nothing wrong, there would be nothing right. Onneksi meillä siis on Kreikka!”

3

Uusi vuosi - uusi logo. Jos ihmettelit kannessa ollutta logoa niin ei, kyseessä ei ole taittajan virhe. Suomen Nuorkauppakamarit on päättänyt seurata kansainvälistä ohjeistusta ja jatkossa kaikki kamarit Suomessa käyttävät JCI + paikkakunta muotoista logoa.

4

Mirjami Wilke, (puheenjohtaja 2010) A alueen projektipäällikkö Vuoden Nuoret Menestyjät: VNM-projektin DL on jo ohitse tältä vuodelta, mutta suosittelen jokaista osallistumaan tähän kansalliseen kärkiprojektiin ensi vuonna. Nostetaan yhdessä esiin oman alansa nuoria menestyjiä ja innostutaan lahjakkuudesta! Projektiin kannattaa tutustua sen omilla internetsivuilla: www.nuoretmenestyjat.fi

5

Kamarimme sai vuosikokouksessa kolme uutta jäsentä kun Lauri Tolvas, Hanna Varjus ja Leea Tiusanen valittiin jäseniksi. Porin Nuorkauppakamarista jäseneksi siiryi Eerik Heijari.

6

Älä jätä väliin tilaisuutta olla mukana tekemässä vuoden ainutlaatuisinta tapahtumaa eli Suomen senaatin 50 -vuotta juhlakokousta 17.–19.8.2012! Osallistumalla pääset osalliseksi tätä historiallista tapahtumaa ja suuren juhlan henkeä, sekä tietysti ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua senaattoreihin ympäri Suomen. Kokouksen aikana on tarjolla monenlaista tehtävää autonkuljettajista päivystäjiin kokouksen rekisteröintipisteellä. Varaa viikonloppu tai osa siitä kalenteristasi, ja ole osallisena tapahtumassa josta puhutaan pitkään!

7

Oletko jo tutustunut SNKK:n uuteen blogiyhteisöön Vastuunjauhantaan? Vastuunjauhanta tarkastelee vierailevien kirjoittajien kautta yhteiskuntavastuuta yrityksissä ja yhteisöissä. Lue lisää: www.vastuunjauhantaa.fi

8

Olen Kristiina Mendes (puheenjohtaja 2008), vuoden 2012 aluesihteeri (RS) A-alueellamme. Vuosi on alkanut kiireisesti, ja niin näen sen jatkuvankin ☺ On hienoa olla mukana kehittämässä aluetoimintaa ja seurata näköalapaikalta mitä alueiden kamareissa tapahtuu! Uskon, että tästä tulee taas yksi hyvä JCIoppimisvuosi!


opi uutta Tekstit: Taija Myllylä Kuvat: www.jci.fi

Yhtenä tämän vuoden koulutuksen tavoitteista on tukea kamarikoulutusuransa alkuvaiheessa olevia Trainerin tittelin omaavia, tai sitä havittelevia HNKK:laisia. Tavoitteen toteuttamiseksi olemme lanseeranneet uuden toiminnon, Local Chapter Trainer’s Club:n (LCTC). Ilmiötä voi kutsua myös nimellä Trainer’s Club tai koulutusrinki.

LTCT:n tavoite on: • Antaa jokaiselle JCI Trainer-koulutuksen käyneelle tasapuolinen mahdollisuus järjestää koulutuksia kamarissa • Luoda mahdollisuuksia saavuttaa omat koulutustavoitteet • Tarjota vertaistukea ja sparrausta kehittymiseen kouluttajana • Jakaa kokemuksia - niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin - ja oppia niistä yhdessä • Pitää kamarin hallitus tietoisena kouluttajien olemassaolosta ja tarpeista • Lisätä jäsenistön tietoisuutta JCI kouluttajakoulusta • Antaa tukea myös muiden kamareiden kouluttajakoulutus – uralla oleville, avaamalla myös heille mahdollisuuksia järjestää koulutuksia kamarissa LCTC tapaa kuukausittain järjestettävässä tilaisuudessa, jossa kouluttajakoulussa mukana olevalla on mahdollisuus pitää oma koulutus ja saada siitä palautetta muilta ja näin saada edelleen tukea huippuluokan kouluttajaksi kehittymisessä. LCTC voi järjestää myös ulkopuolisen kouluttajan koulutustilaisuuksia aiheista, joiden koetaan tukevan kaikkien kouluttajakoulutuksessa mukana olevien kehittymistä kouluttajana. JCI kouluttajakoulutuksessa pidemmälle edennyt jäsen tai senaattori pyydetään vuosittain LCTC sparraajaksi ja jakamaan omia kokemuksiaan kouluttajana.

Jos olet kiinnostunut kouluttamaan tai tukemaan koulutusharjoittelua osallistumalla Seuraavat tapahtumiin, lähetä sähkouluttajakoulutukset köpostia osoitteeseen 24.3. Presenter*, Raahe ind@jcihelsinki.fi ja 24.3. Presenter*, Turku kysy lisää. seuraava Trainer ei tiedossa

Viralliset JCI-kouluKatso muut koulutukset nettitukset sivuiltamme www.jcihelsinki.fi Kiinnostaako sinua koulutus, mutta et koe olevasi * ilm. www.jci.cc hyvä siinä? JCI:ssa voit harjoitella taitoja, jotka voit sitten viedä myös työpaikalle. Kuka tahansa voi pitää koulutuksia Nuorkauppakamarissa, mutta jos haluat kehittää itseäsi tai päästä pitämään virallisia JCI-koulutuksia, sinun täytyy edetä tiettyä polkua pitkin. JCI Presenter -koulutus antaa hieman esimakua siitä mitä kaikkea kouluttamiseen liittyy. Presenter-koulutus on yhden päivän mittainen koulutus, jossa pääpaino on esiintymisessä. Koulutuksessa opitaan mitä täytyy ottaa huomioon lavalla seisoessaan. Oletko ajatellut, että ehkä viestisi jää joskus vastaanottamatta, koska kuulijaa häiritsee se, että puhuessasi asettelet toistuvasti silmälasejasi tai keinut kannoillasi? JCI Trainer -koulutuksen suorittaminen on seuraava askel JCI-kouluttajan uralla. Koulutus kestää kaksi päivää ja siinä mennään jo syvemmälle kouluttamisen saloihin. Koulutuksessa tulet huomaamaan muun muassa sen, että itselläsi on tietty tapa tarkastella maailmaa, mutta vierustoverisi saattaa katsella sitä ihan toisella tavalla. Koulutuksissa on yleensä tavoitteena saada kaikki osallistujat oppimaan samat asiat, joten onnistuakseen viestin perille saattaminen vaatii erilaisia taktiikoita. 25 h omatoimista harjoittelua on vuorossa ennen seuraavalle tasolle pääsyä. Kouluttamisen myötä varmuutesi ja taitosi kasvavat. Tämä on kuitenkin vaihe, johon monella koulutusura lopahtaa. Ethän sinä kuulu heihin? Juuri tätä vaihetta varten kehitimme LTCT:n, joka auttaa sinua löytämään koulutusmahdollisuuksia. Voit tarjoutua pitämään valmiiksi suunniteltuja koulutuksia, tai keksimään omia. LTCT:ssä voit harjoitella turvallisesti ennen oman koulutuksesi lanseeraamista.

5


maailmalle Tekstit: Piret Alver, Lauri Tolvas Kuvat: Tiina Laurilan albumista

NKK-toiminnan kansainväliset mahdollisuudet (osa 1/2)

Matkaprojekti Made in for Taiwan

Nähdä maailmaa, tutustua uusiin ihmisiin, oppia uusia kieliä ja kulttuureja – tavoitteita on monenlaisia, mutta nuorkauppakamariaktiivien piirissä monilla tuntuu olevan kiinnostusta kansainvälistymiseen. KV-toimintaa voi lähestyä monilla eri tavoilla; toisille kansainvälistyminen on “pakko” muuttuvien työmaailman vaatimusten edessä, toisille se puolestaan tuo kaivattua tuulahdusta kaukaisemmista kulttuureista ja ihmisten monimuotoisuudesta arjen harmauden keskelle. Nuorkauppakamari tarjoaa jokaiselle jotain. Jos elämäntilanne ei mahdollista juuri tällä hetkellä reissaamista, niin omaan kamaritoimintaan voi tuoda kansainvälistä kulmaa lähtemättä Helsingistä juuri Espoota kauemmas. Helsingin kamarilla on melko aktiiviset suhteet kahteen twinning-kamariimme Tukholmaan ja Tallinnaan. Twinning-kamarit lähettävät aika-ajoin vierailijoita tapahtumiimme ja tutustumaan toimintaamme yleisellä tasolla. Pääsääntöisesti kamarilaiset myös muista maista ovat melko rentoa porukkaa ja yhteistä juteltavaa löytyy helposti. Muita kotikansainvälistymiskeinoja ovat esimerkiksi hieman formaalimmat tapahtumat, kuten vierailut suurlähetystöihin, osallistuminen Helsingin Kauppakamarin järjestämiin “maainfotilaisuuksiin”, ja tutustuminen vaikkapa JCI Cosmopoliksen toimintaan. Toiseksi helpoin tapa tutustua kansainvälisiin JC-toimijoihin on lähteä Team Finlandian mukana, tai vaikka ihan yksinkin, Eurooppa- tai Maailmankokoukseen. Nämä molemmat ovat valtavia tapahtumakokonaisuuksia, joiden ohjelmaan kuuluu niin koulutuksia, yritysvierailuja, iltajuhlia, puhe- ja väittelykilpailuja, kuin rentoa hengailuakin. Osallistujia on tapahtumasta riippuen aina useisiin tuhansiin asti. Mikäli oma yritys tai työnantaja käy ulkomaankauppaa, niin nämä ovat erinomaisia tilaisuuksia rakentaa jalansijaa kohdemarkkinoille. Kokouksissa tutustuu ihmisiin, jotka tuntevat aina jonkun, joka osaa auttaa omassa maassaan eteenpäin. Bonuksena päälle näissä tapahtumissa on aivan huikea fiilis. Kannattaa käydä katsomassa Wille Markkasen tekemä fiilistelyvideo Espoon Aluekokouksen tradeshowssa, niin pääsee tunnelmaan mukaan! Jutun seuraavassa osassa käsitellään tarkemmin vielä jäljelle jääneet Nuorkauppakamarin tarjoamat kansainväliset mahdollisuudet: kansainvälinen kouluttajapolku, johtajapolku sekä nuorkauppakamarin erityistehtävät. KV-toiminta on kamaritoiminnan suola. Pakko se on kai uskoa. Nähdään Braunschweigissa ja Taipeissa!

Tämän vuoden INT lohkon vastaavana minulla on ilo nähdä koejäsenten palava into itse käytännössä meidän uudessa projektissa. Olemme tavanneet kaksi kertaa projektin puitteissa ja ideointi on nopeasti muuttunut itse tekemisesti. Olen mielettömän ylpeä siitä miten innostuneita uudet tekijät ovat! Tämä hanke tarjoaa yhteistyökumppaneille loistavan mahdollisuuden päästä laajentamaan omia markkinoitaan globaalisti – Nuorkauppakamarilaiset kun ovat maailmanlaajuisesti aktiivisia trendsettereitä ja Taipein maailmankokous on hyvä paikka saada yhdellä kertaa levitettyä ilosanomaa ympäri maailman. Olemme myös päättäneet, että yhteistyökuviot tullaan sopimaan kaikkien yhteistyökumppaneiden kanssa tapauskohtaisesti, jotta voidaan taata paras mahdollinen hyötysuhde kaikille osapuolille. Projektin tavoite on mahdollistaa Helsingin nuorkauppakamarin jäsenten osallistuminen kokoukseen sekä lisätä jäsenten tietoisuutta Taiwanista ja erityisesti liiketoiminnan näkökulmasta.

Lisätietoja esimerkiksi: INT Piret, www.jci.cc

6

Piret Alver, INT 2012

EC Braunschweig 2012 “Enjoy...every first second” – Taas on tullut aika lähteä kokemaan maailmaa uusin silmin. Nuorkauppakamarin Eurooppakokous järjestetään 13-17.6. Saksan Braunschweigissa. Lähde mukaan kokemaan Bratwurstin, hapankaalin ja oluen luvattu maa, sekä kartuttamaan verkostoa Euroopanreissujen majoitus- ja ohjelmatarpeita tyydyttämään. Mukana menossa myös Team Finlandia sekä Nuorkauppakamarin kansainvälisissä tehtävissä toimivat suomalaiset. Luvassa huippuohjelmaa, koulutuksia, saksalaista täsmällisyyttä, sekä messevää meininkiä. Minä ainakin lähden – lähtekää muutkin!


Eezy tarjoaa tuntumaa yrittäjyyteen Teksti: Marica Thorén Kuva: www.eezy.fi

Eezyn palvelukonseptissa yritystoimintaan pääsee käsiksi ottamatta riskejä, jotka perinteisesti yritystoimintaan ja sen aloittamiseen liittyvät. Eezyn avulla säilytetään palkansaajan työttömyysturva ja ulkoistetaan vastuu paperitöiden byrokratiasta.

Vuonna 2008 perustettu Eezy mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan helpottamalla ja vähentämällä yrittäjyyteen liittyviä riskejä. Eezyn pavelut saattavat olla järkevä vaihtoehto aloittelevalle yrittäjälle päästä testaamaan omaa liikeideaansa ennen oman yrityksen rekisteröintiä. Kyseessä on osuuskuntamuotoon perustettu palveluiden tarjoaja, johon ei kuitenkaan liitytä jäseneksi: näin ollen osuuskuntiin yleensä kuuluvaa kokoustamista ja päätöksentekoon osallistumista ei tarvita. Eezyn asiakkaana toimitaan ulkoisesti yrittäjänä, mutta ollaan työntekijänä kirjoilla Eezyllä. Käytännössä omaa osaamistaan muiden käyttöön tarjoava yksityishenkilö laskuttaa palveluitaan kolmannen osapuolen kautta. Jokainen Eezyn asiakas siis hankkii itse omat toimeksiantonsa, hankkii työhön tarvitsemansa välineet ja suorittaa työn itse. Myös työstä maksettava korvaus määritetään itsenäisesti. Laskutus työstä, kulujen käsittely ja yrittäjän palkanmaksu hoidetaan Eezyn kautta. Osuuskunta lähettää laskun sovitusti yrittäjän asiakkaalle tämän Eezylle ilmoittamien tietojen mukaan. Kotisivuillaan Eezy.fi kuvaa toimintaansa: ”Toimeksiantajasi maksettua laskun, laskemme ja maksamme palkkasi viimeistään seuraavana arkipäivänä. Tämän jälkeen korvaamme työstäsi mahdollisesti aiheutuneet kulut, vähennämme lakisääteiset palkan sivukulut sekä verokorttisi mukaisen veron. Loppu on sinulle tulevaa ansiota, josta sinun ei tarvitse tehdä erikseen ilmoituksia mihinkään.” Laskutukseen perustuen Eezy ottaa itselleen palvelupalkkion, 9% laskutetusta arvonlisäverottomasta hinnasta, ja maksaa loput asiakkaittesi maksamista laskuista sinulle palkkana. Töidesi ajan olet käytännössä määräaikaisessa työsuhteessa Eezyyn ja näin ollen sinulla on mahdollisuus saada työttömyyskorvausta töiden välisiltä ajoilta. ”Palvelu sopii erityisesti lyhytaikaisia työprojekteja varten, jolloin se yritys, jolle projekti tehdään, ei halua joutua työnantajan asemaan. Varsinainen työnantaja siis välttää lakisääteiset työnantajan velvollisuudet ja jättää ne Eezyn hoidettavaksi.” kerrotaan osuuskunnan kotivuilla. Eezyn palveluista maksetaan niiden käytön mukaan, kiinteitä

kuluja tai aloitusmaksuja ei ole. Näin ollen palvelu sopii myös satunnaisia töitä omiin nimiinsä tekevälle. Tehdystä työstä yrittäjä joutuu myös Eezyn kautta toimiessaan tilittämään arvonlisäverot vaikka toimintasi ei alv-velvollista olisikaan. Näin ollen palvelun käyttö ei kannata, jos vuodessa laskutuksesi jäisi alle 8500 euron. Eezyn toiminta ei sovellu verkkokaupan ylläpitoon, muuhun vähittäis- ja tukkumyynnin harjoittamiseen tai suuria investointeja vaativiin toimiin sillä Eezyn kautta toimiessa yli 1 000 euron verovähennyksiä ei voida tehdä. Lisätietoja www.eezy.fi

Esimerkkilaskelma tilanteesta, jossa Eezyn asiakkaana toimiva yrittäjä laskuttaa työstään 1 000 € Eezyn kautta.

7


TÖISSÄ-palstalla vierailevat HNKK:n jäsenet. Mistä sinun ammattiosaamisestasi olisi hyötyä meille muillekin?

Yrittäjä, muista osakeyhtiön veroilmoitus! Veroilmoitus – mikä se on, kenties jotakin kulmikasta tai pyöreää? Ei suinkaan, vaan verotoimistoon toimitettava paperinen tai sähköinen lomake, jossa ilmoitetaan verotettavat tulot, verotettavasta tulosta vähennyskelpoiset menot sekä muut verotukseen vaikuttavat tiedot. Kevään tullen ovat veroilmoitusasiat monella yrittäjällä ajankohtaisia. Osakeyhtiömuotoisen yhteisön on annettava veroilmoitus neljän kuukauden kuluessa yhtiön tilikauden päättymiskuukauden jälkeen. Suurimmalla osalla osakeyhtiöistä tilikaudeksi on valittu kalenterivuosi. Tämän johdosta useimmilla viimeisin tilikausi on päättynyt 31.12. ja vuotta 2011 koskeva veroilmoitus on annettava viimeistään 30.4.2012. Liikkeenja ammatinharjoittajan sekä avoimen ja kommandiittiyhtiön veroilmoitusten jättöajat määräytyvät eri tavoin kuin osakeyhtiöillä, eikä näiden yritysmuotojen veroilmoitusasioita käsitellä tässä kirjoituksessa. Osa yrittäjistä laatii veroilmoituksen itse, osa ulkoistaa veroilmoituksen täyttämisen esimerkiksi kirjanpitotoimiston hoidettavaksi. Vaikka veroilmoituksen laatiminen tapahtuisi kirjanpitotoimistossa, yrittäjän tehtäväksi jää laaditun veroilmoituksen tarkistaminen. Yrittäjän ei koskaan tulisi allekirjoittaa veroilmoitusta perehtymättä siihen kunnolla. Hyvin usein näkee puutteellisesti tai suorastaan

8

väärin täytettyjä veroilmoituksia. Virheelliset lomakemerkinnät voivat johtaa verotettavan tulon väärään määräytymiseen ja ylimääräiseen verojen maksuun. Pahimmillaan verotoimisto voi määrätä väärin täytetyn veroilmoituksen perusteella jopa veronkorotuksen. Veroilmoitusta laadittaessa ja tarkistaessa on ensimmäiseksi hyvä käydä läpi tarvittavat lomakkeet ja muut tiedot. Osakeyhtiömuotoisen yhteisön tulee täyttää ainakin veroilmoituslomakkeet 6B (varsinainen veroilmoituslomake) ja 62 (erittely poistoista) sekä antaa lomakkeiden mukana yhtiön tilinpäätöstä koskevat tiedot. Lisäksi tilanteen mukaan saatetaan tarvita muita lomakkeita, esimerkkeinä mainittakoon lomake 63 (paperisten tilinpäätöstietojen mukana annettava tunnistelomake), 8A (luettelo yhteisön omistamista arvopapereista) tai 72 (tiedot osakkaista, jos osakkaita on enemmän kuin neljä). Kun kaikki tarvittavat lomakkeet ovat käsillä, ne tulisi käydä läpi kohta kohdalta. Kaikkein selkein ja helpoin tapa on tarkistaa jokainen sarake samassa järjestyksessä kuin ne on käyty läpi yhteisön veroilmoituksen täyttöoppaassa (löytyy kätevästi sähköisessä muodossa osoitteesta www.vero.fi -> Yritys- ja yhteisöasiakkaat -> Osakeyhtiö ja osuuskunta -> Veroilmoituksen antaminen -> 6B Elinkeinotoiminnan veroilmoitus – yhteisö 3052).

Kun veroilmoituksen oikeellisuus on varmistettu, on yleensä samalla tehty verolaskelma menneen verovuoden verotettavan tulon määrästä. Tällöin yrittäjän on hyvä tarkistaa, vastaavatko verovuodelta maksetut ennakkoverot lopullista veron määrää. Mikäli vuoden 2011 osalta on maksettu vähemmän ennakkoveroja kuin maksuunpantavaa veroa lopulta muodostuu, voi yrittäjä maksaa ennakon täydennysmaksua veroilmoituksen viimeiseen jättöpäivään saakka. Veroja on toki mahdollista maksaa myöhemminkin, mutta veroilmoituksen viimeisen jättöpäivän jälkeen maksettavalle verolle joutuu maksamaan yhteisökorkoa. Kun veroilmoitus on valmis, se jätetään verotoimiston tarkastettavaksi. Tilikautensa 31.12.2011 päättäneiden yhtiöiden verotus päättyy 31.10.2012. Syksyn kuluessa pitäisi postissa saapua verolippu, josta ilmenee yhtiötä koskeva verotuspäätös. Verotuspäätöksen tarkistettuaan yrittäjä voikin vetää hetkeksi henkeä parin kuukauden ajan ja keskittyä tilinpäätökseen liittyviin kiemuroihin – kunnes vuotuinen veroilmoitusprosessi alkaa taas alusta. Teksti: Pia Haimi Kirjoittaja on äitiyslomaileva verojuristi, joka on työskennellyt useita vuosia osakeyhtiöiden verotukseen liittyvien kysymysten parissa sekä verohallinnon virkamiestehtävissä että yksityisellä sektorilla verokonsulttina. Tällä hetkellä kirjoittajan tärkein tehtävä on pienen verojuristin kanssa leikkiminen. Töihin hän palaa syksyllä 2012.


Teksti. Hanna Varjus Kuvat: Lauri Tolvas, Hanna Varjus

9


KAMARIAMME PUHEKILPAILUSSA EDUSTANUT LEEA TIUSANEN (kuva oik) HURMASI YLEISÖNSÄ SIINÄ MISSÄ YHDYSVALTAIN SUURLÄHETTILÄS BRUCE ORECK (kuva ylh.), LEEALLA AIHEENAAN ”JOKAISEN SIHTEERIN TAKANA ON JOHTAJA.”.

Ensikertalaisena aluekokouksessa Sain kunnian osallistua kolmipäiväisen JCI-jäsenyyteni ensimmäiseen aluekokoukseen ja jakaa ajatuksiani siitä myös Stadionin lukijoille. Espoon Korpilammelle oli viikonlopuksi kerääntynyt noin 180 muutakin JCI:läistä sekä tietysti odotetut puhujat: Marimekon myyntijohtaja Päivi Lonka, sekä USA:n suurlähettiläs Bruce Oreck. Bruce avasikin aamun heti sillä vakuuttavuudella, että vaikkei kokouspäivästä ollut vielä selkeää käsitystä, tajusi jo tuossa vaiheessa mukaan lähtemisen olleen vallan mainio päätös. Ilman JCI:tä ei ainakaan kovin usein tule mahdollisuuksia keskustella tämän tason puhujien kanssa. Päivi jaksoi vastata kysymyksiin Marimekon strategiasta pitkälti yli sovitun ajan ja

10

Bruce puhui mieleenpainuvasti muun muassa siitä, kuinka yksikään elämässä menestynyt ei ole lannistunut epäonnistumisista tai pelännyt yrittämistä. Olikin hienoa nähdä kun moni kamarilainen testasi rohkeasti taitojaan myös puhekilpailussa. Kilpailussa oli useampia osallistujia, joilla sana oli hallussa ja parhaimmillaan kolmen minuutin puhe muistuttikin lavalla lyhyttä stand up -showta. Mainittakoot toki että aiheella, ”Jokaisen sihteerin takana on johtaja”, oli oma osuutensa huumorin kukkimiseen. Kokoustajilla oli päivän aikana mahdollisuus myös osallistua erilaisiin workshoppeihin ja kehittää osaamistaan esimerkiksi Nokian tilaustoimitusketjupelin tai työhyvinvointikysymyksien parissa. Ohjelmavalinnoista riippumatta, aikaa jäi hyvin myös eri

kaupungeista saapuneiden kamarikollegoiden kanssa verkostoitumiseen ja varsinkin loppuillan tyylikäs iltajuhla tarjosi tähän loistavat puitteet. Mielestäni kokouksen paras anti olikin juuri uusiin kamarilaisiin tutustuminen. Vain äärettömän hyviä tyyppejä näyttää valikoituneen mukaan JCI-toimintaan ja kokouksiin on helppo lähteä yksinkin mukaan. Ei siis voi muuta kuin suositella kaikille osallistumista tuleviin kokouksiin! Itselle tämä kerta ei ainakaan jäänyt viimeiseksi.

Keväisin terveisin, Uusi jäsen Hanna Varjus


ILTAJUHLASSA KAMARIAMME EDUSTIVAT: Neville Mendes, Kristiina Mendes, Hanna Varjus, Tiina Laurila, Rasmus Nybergh, Mika Westerback, Leea Tiusanen, Heidi Kunnari, Lauri Tolvas, Jari M채enanttila ja Risto Nupponen.

11


Arvoisa kamarilainen, vajaan puolen vuoden päästä meillä on ilo ja kunnia vastaanottaa kokoukseemme suuri määrä senaattoreita sekä Suomesta että ulkomailta. Kokousjärjestelyt ovat täydessä vauhdissa ja tätäkin artikkelia kirjoittaessani meillä on tälle illalle sovittu työryhmämme tapaaminen Hotelli Marinassa, joka on samalla kokoushotellimme. Miksi me järjestämme kokouksen? Tähän on helppo vastata; Suomen Senaatti on perustettu 50 vuotta sitten ja myös Helsingin aktiiviset senaattorit ovat silloin olleet mukana järjestelyissä. Perinteenä on myöskin se että hallitseva Senaatin puheenjohtaja tuo kokouksen kotipitäjäänsä ja koska Suomen Senaatin puheenjohtaja 2012 on meidän oma Tero J Kauppisemme kokous luonnollisesti järjestetään Helsingissä. Ketä odotamme tulevaksi? Kokousvieraita on näillä näkymin vähintään 250 henkeä, mutta uskomme vakaasti että tuo lukema ylittyy reilusti. Oman säväyksensä luo ulkomaalaisten senaattorien mukaantulo sillä kokous on herättänyt runsaasti mielenkiintoa eurooppalaisissa senaattoreissa. Mitä ohjelmaa on tiedossa? Kokouksemme alkaa perinteisellä Home Hospitality illallisella, jossa paikalliset isännät kutsuvat vierailevia senaattoreita luoksensa illalliselle. Lauantaina huippukoulutukset kiinnostavat varmasti, kun Lenita Airisto ja Tero Kauppinen luennoivat aamupäivällä. Iltapäivällä useat kiinnostavat tapahtumat vievät vieraat mennessään; Raitiovaunuajelua, pokeriturnaus, Kuivasaaren tykistöaseman esittely, Sjärfbeck näyttely Ateneumissa jne. Lauantain iltajuhla kruunaa päivän ja kun vielä myöhäisillan pianobaari on auki niille jotka eivät lähde Tuhkimon kanssa samaan aikaan nukkumaan ovat kaikki varmasti tyytyväisiä. Sunnuntain virallisen kokouksen myötä uskon että olemme näyttäneet osaamisemme kokousjärjestäjinä. Tarvitsemmeko apuja? Kyllä tarvitsemme, senaattorit tekevät nyt pääosan työstä , mutta Helsingin JC:den apua tarvitaan. Hallitus on hyvin perillä kokousjärjestelyiden etenemisestä ja tulee auttamaan parhaansa mukaan lisäavun koordinoimisessa. Lähde mukaan kokouksen järjestelyihin kun pyydetään, tarjolla on hienoja kokemuksia ja uusia verkottumismahdollisuuksia! Parhain terveisin

Mika Westerback #68191 Kokouspäällikkö Senaatti 50 vuotta

mika.westerback@ark-westerback.com, GSM 0505695909

12


puheenjohtajalta Tätä kirjoittaessa presidentinvaalit ovat juuri päättyneet ja toinen vaikuttamisen mahdollisuus kolkuttaa jo ovelle, kun lokakuussa äänestämme keitä haluamme ajamaan asioita kunnissa. Näin kuntauudistuksen alla tulossa on varmasti mielenkiintoista keskustelua.

olen erittäin ylpeä kamariimme juuri perustetusta Trainers’ Clubista

Mielenkiintoista keskustelua käytiin myös puheenjohtajakokouksessa 20.1. Forssassa, kun pohdimme millainen yhteiskuntaan vaikuttaja nuorkauppakamari on. Me olemme poliittisesti sitoutumaton järjestö, ja Suomen Nuorkauppakamarit ry kuvaa meidän vaikutuskanavan olevan ensisijaisesti johtajuuden kehittäminen. Samaan lopputulokseen pääsimme myös Forssassa, olemme yhteiskuntaan vaikuttajia ensisijaisesti jäsenistömme kautta. Kun vaikutamme yhteiskuntaan jäsenistön kautta, on oleellista että nuorkauppakamari tarjoaa toimintaa joka antaa konkreettisia mahdollisuuksia kehittyä. Tähän toiminnan sisältöön tullaan jatkossa varmasti panostamaan enemmissä määrin Suomen Nuorkauppakamarit ry:n uuden ja myös meidän oman kamarin strategian myötä. Positiivista on ne rohkeat askeleet tehdä isojakin muutoksia kehittäessä toimintaa enemmän jäsenistöä palvelevaksi. Puheenjohtajana ja JCI Trainerina olen erittäin ylpeä kamariimme juuri perustetusta Trainers’ Clubista. Trainers’ Clubin tavoite on antaa jokaiselle JCI kouluttaja uralla etenemään haluavalle kamarimme jäsenelle mahdollisuus saavuttaa omat tavoitteet, saada tukea kouluttajana kehittymisessä, sparrata toisiamme ja jakaa niin onnistumisia ja epäonnen hetkiä oppien niistä yhdessä, antaa tasapuolinen mahdollisuus kaikille kouluttaa sekä pitää kamarin hallitus tietoisena kouluttajien olemassa olosta ja tarpeista. JCI kouluttaja ura alkaa esiintymistaidon peruskoulutuksella JCI Presenter ja jatkuu siitä kahden päivän intensiivikoulutuksella JCI Trainer, jonka jälkeen alkaa käytännön harjoittelu eli koulutuksien pitäminen. Kun kouluttaja tunteja on takana +25 h, voi hakea CLT (Certified Local Trainer) arvoa. Jos kärjistää virallisesti JCI kouluttaja uralla olevan he jotka ovat saavuttaneet vähintään tämän CLT arvon, on Suomessa JCI kouluttajia ainoastaan 17. Hämmentävän pieni määrä. Uskon vahvasti että Trainers’ Club on kamarillemme väline antaa jäsenille konkreettinen tuki edetä JCI kouluttaja uralla ylittämällä niitä haasteita, joita tulee eteen niin henkilökohtaisen kehittymisen näkökulmasta kuin yleisesti koulutusten valmistelusta markkinointiin ja mahdollisuuksiin pitää niitä. Näin toteutamme samalla toimintamme tarkoitusta, antaa jäsenille kehittymismahdollisuuksia niin itse kouluttajille kuin muille jäsenille tarjoamalla entistä monipuolisempia ja laadukkaita koulutuksia. On aihetta miettiä olisiko samanlaiselle tuelle ja sparraukselle tarve myös johtajana kehittymisenä. Projektipäällikkyydet ja virat kamarin hallituksessa sekä eteneminen sieltä edelleen alue- ja kansalliselle tasolle on sitä käytännön johtajuuden oppimista. Näiden parin puheenjohtajakuukauden aikana olen itse kuitenkin kaivannut käytännön tekemisen rinnalle myös kirjaoppeja joita voisin tämän puheenjohtajavuoden aikana sisäistää ja muuttaa omassa toiminnassa. Ehkä tämä on se asia jonka tiimoilta kamarimme innokas toimijajoukko pistää seuraavaksi tuulemaan!

-Tiina-

13


vapaalla

1 2

Älä anna muiden häiritä – korville Monsterin kuulokkeet pinkkinä tai sinisenä, 200 e. Ja silmien suojaksi vaikka Specsaveriltä yksinoikeudella Tigerin, Sandin ja Niken aurinkolasit – oman mielesi mukaan kustomoituina. Hinnat alk. 112 e. www.specsavers.fi, 010 218 4380.

3

Mormor ’in ihanat ilman keinotekoisia väri- ja lisäaineita valmistettavat cupcaket sopivat kaikkiin kevään tilaisuuksiin, www.mormor.fi

4

Kruunaa gaalatyyli kevään raikkailla väreillä. Iberon korut ja hiuskoristeet alk. 5,90 e. www.ibero.fi, 09 5601 0550

5

Kesäaika alkaa 25.3. Kaiva siis shortsit kaapista! DrDenimin shortsit eri väreissä 40 e. Tiedustelut Level 7 Oy 09 389 1626.

6

Kaulaan DrDenimin unisex rusetti 15 e. Tiedustelut Level 7 Oy 09 389 1626.

14


LAURI TOLVAS jäsen Lauri, miksi StadiON tarvitsee Kuka vastaa -palstan? Kuka vastaa -palstalla käsitellään HNKK:n tulevia tapahtumia, yleistä toimintaa, sekä Jaycee-elämää yleensä – yksittäisen tekijän näkökulmasta. Näin saadaan esiin tuore näkökulma päivänpolttaviin asioihin ja mieltä painaviin kysymyksiin.

Kuka vastaa seuraavaksi, ja mihin? Mika Westerback, Kokouspäällikkö, Senaattori. Mikä on hienointa JCI Senate in Finland ry:n 50-vuotisjuhlakokouksen järjestelyissä?

KUKA VASTAA -palstalla yksi jäsen pääsee aina vuorollaan vastaamaan yhteen kysymykseen ja saa vuorostaan esittää haluamansa kysymyksen jollekin toiselle jäsenelle.

15


PÄIVÄ

KLO

TAPAHTUMA

JCI Presenter Johtajuustaidot 2/4: Itsetuntemus JCI Presenter Perheyritysten sukupolvenvaihdos seminaari 18 Strategia-akvaario 16.30 Taittamisen ABC-koulutus Start-koulutus & Keilakallio JCI Presenter 10.00–11.30 Erikoisvierailu, lisätiedot vain HNKK:n jäsenille!

LISÄTIEDOT

la to pe ma ke pe pe la ti

10.3. 15.3. 16.3. 19.3. 21.3. 23.3. 23.3. 24.3. 27.3.

su ke pe pe–su su

1.4. 4.4. 18 20.4. 20.–22.4. 28.4.

Petankkiturnaus Tuottava idea hakuaika alkaa Hallituksen kokous 04/2012 Vuoden Nuori Maaseutuyrittäjä hakuaika alkaa Kansallinen vuosikokous ”Energiaa!” HNKK:n hakuaika Strategia!-koulutukseen päättyy

dp@jcihelsinki.fi www.tuottavaidea.fi pres@jcihelsinki.fi www.nuorimaaseutuyrittaja.fi http://medianyt.fi/snrkK pres@jcihelsinki.fi

ke ke pe–su pe–su ti

2.5. 18 16.5. 18.–20.5. 25.–27.5. 29.5.

Hallituksen kokous 05/2012 Alue A:n kesäkauden avajaisristeily Strategia!-koulutus PRES-Akatemia Rat Race Tallinn

pres@jcihelsinki.fi Espoon nkk www.kainuuopettaa.fi Kaarinan nkk

to

30.5.

Virailu eduskuntaan, isäntänä Lasse Männistö

hanna.e.pasanen@gmail.com events@jcihelsinki.fi

ke 6.6. 18 ke–su 13.–17.6. la 30.6.

Hallituksen kokous 06/2012 JCI European Conference, Braunschweig, Saksa Hallituksen kokous 07/2012 & kesäakatemia, Vierumäki

pres@jcihelsinki.fi http://www.jci-ec2012.eu pres@jcihelsinki.fi

ke–su 4.–8.7.

Leirien leiri

Raaseporin nkk

Sommar Academy Hallituksen kokous 08/2012 Dragonmelonta

Maaarienhaminan nkk pres@jcihelsinki.fi www.dragonliitto.com,

Senaatti 50-v juhlakokous Rapujuhlat, Suomenlinna

www.senaatti50.fi, dp@jcihelsinki.fi Helsinki-Itäväylän nkk

Hallituksen kokous 09/2012 Vuoden Nuori Johtaja hakuaika alkaa Grilliristeily Alue A vaalikokous ”Kindergarten”

pres@jcihelsinki.fi www.nuoretmenestyjat.fi fest@jcihelsinki.fi www.a-aluevaalikokous.fi, Aurajoen nkk

ke 3.10. 18 vko 41 pe–su 12.–14.10.

Vuoden Poliisi 2012 julkistamistilaisuus Hallituksen kokous 10/2012 HNKK ry:n vaalikokous Kansallinen vaalikokous ”Tuumasta toimeen”

secy@jcihelsinki.fi pres@jcihelsinki.fi pres@jcihelsinki.fi www.tuumastatoimeen.com, Tammerkosken nkk

ke pe–su su–pe pe–su

Hallituksen kokous 11/2012 Hallitusakatemia JCI World Congress, Taipei, Taiwan Johtajuusakatemia

pres@jcihelsinki.fi

18

ke 8.8. 18 ke–pe 15.–17.8. lio@jcihelsinki.fi pe–su 17.–19.8. pe 24.8. ke ke la–su pe-–su

5.9. 18 5.9. 15.–16.9. 28.–30.9.

7.11. 18 9.–11.11. 18.–23.11. 30.11.–2.12.

ke 5.12. 18 ti 11.12. pe–la 14.–15.12.

Hallituksen kokous 12/2012 & hallituskauden päättäjäiset Kansainvälinen nuorkauppakamaripäivä Pitkä Lounas

Kouvolan nkk, www.jci.cc Keskuspuiston nkk Vaasan nkk, www.jci.cc events@jcihelsinki.fi dp@jcihelsinki.fi events@jcihelsinki.fi Helsinki-Itäväylän nkk Raahen nkk, www.jci.cc secy@jcihelsinki.fi

http://jciwc2012taipei.org Porin nkk pres@jcihelsinki.fi

Helsingin Nuorkauppakamarin oma tapahtuma Alueen/kansallinen tapahtuma Kansainvälinen tapahtuma Yhteistyökumppaneiden tarjoamat tapahtumat Tarkasta myös perheja avec-tapahtuman mahdollisuus kunkin tilaisuuden yhteydessä!

STADION 1/2012  
STADION 1/2012  

Helsingin nuorkauppakamarin jäsenlehti

Advertisement