Page 31

2001 till 2013, tolv färgstarka år för Mediegymnasiet. En skola som lyfter fram personligheter, har ett kreativt sätt att lära och står ansvariga för Malmös mest ökända insparkar. Sedan 2002 har Mediegymnasiets insparkar tagit plats på Musikkullarna i Västra Hamnen, en tradition som elever valt att sätta ett högt värde på. Saman Bakhtiari var en av de första eleverna att ta studenten på Mediegymnasiet i Malmö, men strax innan detta skapade han tillsammans med åtta andra tredjeringare en tradition som kom att hålla i många år. De kallade sig själva för kommittén och deras traditionstrogna idé var att skapa en rolig och minnesvärd inspark för skolans dåvarande ettor. 50 kronor skulle det kosta att delta i insparken och pengarna gick till lekar och alkohol under kvällen. Gällande lekarna bestämdes det redan från början att dessa inte skulle vara förnedrande eller vidriga. Så istället för exempelvis klädsträcket där elever uppmanas ta av sig kläderna infördes mänskliga pyramiden och olika sorters stafetter, någonting som före detta eleven Jonas Dahlqvist åtta år senare fortfarande höll fast vid. Precis såsom Saman och hans kommitté höll Jonas tillsammans med några andra tredjeringare i Mediegymnasiets inspark 2010. Traditionerna med lekar och alkohol hade levt vidare och även detta år skulle det ställas till med en hejdundrande kväll. Förutom kvällens innehåll hade den första insparkskommittén också infört traditionen att hela kalaset skulle utspela sig på musikkullarna i Västra hamnen. Så blev det också denna kväll. Varför kommittén valde musikkullarna från allra första början är fortfarande lite oklart för Saman, men enligt Mediegymnasiets f.d elev Malte Leander hör det till att insparken skall hållas utomhus och om han själv får välja är musikkullarna den perfekta platsen. - Där finns gott om utrymme och det ligger så pass långt från centrum att man inte stör någon annan, påpekar han.  

Eftersom platsen ligger så avskilt håller både Saman och Jonas med varandra om att det då blir extra viktigt att vara vaksam och hålla koll på eleverna. De båda insparksledarna höll sig nyktra under sina kvällar och såg till att de som behövde kunde ta sig hem ordentligt. - Även om man är med och anordnar en inspark har man ändå ett sunt förnuft någonstans som säger åt en att vara så pass stadig, att man kan ta hand om andra individer om det skulle hända någonting, inflikar Jonas allvarligt. Anna Olofsson är en av de elever som aldrig gick på Mediegymnasiet, men som var med under den inspark Jonas och hans vänner anordnade. Hon håller med om att arrangörerna har ett visst ansvar för eleverna och blickar tillbaka på kvällen med glädje.

“KOMMER ATT FÖLJA MED DIG HELA LIVET” - Minnena från insparken är något som kommer att följa med dig hela livet, säger Anna och ler. Malte håller med henne och avslutar: - Helt plötsligt har man ett dussin nya vänner i sin klass och jag kommer aldrig glömma allt vi gjorde under kvällen. Sedan första insparken, står vi här idag, tio årskurser senare. Med insparken som en stark, ökänd och minnesvärd tradition. Skolan stänger ner och låter elevernas minnen från Musikkullarna föras vidare genom minnen och historier. Det råder det inga tvivel om att denna tradition för samman Mediegymnasiets ettor. Insparken tillåter den nervösa ettan att våga släppa på tyglarna, våga göra bort sig och våga att skratta åt det dagen efter.

Text & Foto: Johanna Dovander & Jenny Olsso

31

ATTITYD Jubileum  
ATTITYD Jubileum  

Mediegymnasiets sista attityd-tidning gjord av MP10TX.

Advertisement