Page 1

HANNAH MITCHELL PORTFOLIO


Contact

509-942-4779 hannah.j.mitchell@wsu.edu


WORKS 1. GRO 2. TIMBER PLAYGROUND 3. DOWNSIZING DADU 4. HYDROCOOL PANELS


GRO

GARDENING. RESOURCES. OPPORTUNITIES. The GRO (Gardening. Resources. Opportunities) building site is located in the Wallingford neighborhood of Seattle, Washington. To deal with the growing population within the city and increasing food demand, the design of GRO integrates an indoor hydroponic farm into a typical office building. Hydroponic farming reduces the impact of agriculture on the environment while growing food directly in the neighborhood. Since the food is grown in such close proximity, it creates a stronger connection with the community.

Collaborators: Taylor Chadwick & Sam Geibel

1


2


The GRO building integrates hydroponics into about one third of the building to provide yearly produce to the community as well as local grocery stores and restaurants. The location of the building is close to a widely used path called the BurkeGilman trail which promotes the use of environmentally friendly modes of transportation such as walking, biking, skating, etc. This is also a primary location for existing bus routes which makes this project easily accessible for all people in the Seattle area.

STORM WATER

FILTER

SINKS

GREY WATER STORAGE

STORAGE TANK

DRINKING FOUNTAINS

A main goal of the design was to look at how to integrate the hydroponic gardening into the water system of the building. It was planned to capture stormwater, recycle greywater and separate blackwater into recycled water and compost.

3

CISTERN

FILTRATION

BLACK WATER COLLECTION

HYDROPONICS

OUTDOOR PLANTS

TOILET FUSHING

FOOD

PLANT WASTE

COMPOST

COMMUNITY

FOOD

PEA PATCHES


4


The west side of the building is used for the hydroponic farm creating a visual connection to the neighborhood’s commercial district. The office and retail spaces have views of the vertical hydroponic garden. The retail spaces are located on the first floor with each space stepping up to match the slope of the site. The basement of the building will also be used for food growth, taking advantage of space that would traditionally be used as an underground parking structure. Light wells are integrated to bring more natural daylight into the office space. The existing building was converted to a grocery store.

Existing building

Hydroponic garden

Office/Retail Space

Light Wells 5


Equipment/ Water Tanks

Basement

Grocery Store/ Cafe

OFFICES

B RESEARCH CENTER

Second Floor A OFFICES

OFFICES

RESEARCH CENTER

Site Plan

Third/Fourth Floor

OFFICES

OFFICES

RESEARCH CENTER

East Elevation

Fifth Floor 6


Hydroponics is a type of farming using nutrient rich water and no soil. This type of farming can be done indoors with natural or artificial light. Control over the environment indoors allows for food to be grown year-round. One system can grow the same amount of food in ninety percent less space with seventy percent less water than traditional farming. There are three main systems that are being used within the building. The most notable system is the rotating NFT (Nutrient Film Technique) system that is featured on the southwest side of the building.

SW Hydroponic Garden

Light Well View from South Stairs 7


Section A

DRIP SYSTEM

NFT SYSTEM

AEROPONICS 8


Stormwater is stored in the basement, then utilized for sinks and drinking fountains. Grey water is directed to the basement for filtering and then reused in toilets, hydroponics and outdoor plant watering. Black water will also be directed to the basement before being separated into recyclable water, and sewage sludge. Sewage sludge will create compost that can be sold to the community or used for landscaping on site. A 16,284-sf solar roof is elevated above the building to maximize solar energy while still allowing light into the center atrium of the building. The light wells and fiftyfive-foot floor plates decrease the energy requirement for lighting the office spaces. Magenta lighting used for the hydroponics employs specific red and blue light waves that are most beneficial for growing plants. This allows for the minimum amount of energy to be used for growing.

9

1. SOLAR ENERGY 2. STORM WATER 3. GREY WATER 4. BLACK WATER


SE Street Corner

East Building Entrance

Section B 10


TIMBER PLAYGROUND This project is located in the Queens Burrough of New York City. Queens is projected to experience a 7.1% increase in school-age children from 20102040, the second highest of all 5 New York boroughs. This increase along with the given program of a preschool, wellness center and apartment building led to a design catered towards children and families. Outdoor spaces will be beneficial to children as playing outside is shown to have both a positive mental and physical impact. Timber Playground creates outdoor space for children to play while visible to parents from both the residential units and outdoor seating.

11


12


Varying roof heights of different outdoor programs creates terrace space for children to play right at their own homes. Wood platforms are used to create seating as well as steps. This seating allows parents and older children to have a place to sit together and socialize while enjoying the view of the water.

Fill base and remove corner

C co to p

SI 13


Create onnection o water and park

Increase gym height to create terraces

Add apartments at south to access roof

ITE PLAN 14


The residential program contains one-, two- and three-bedroom units as well as micro units to be used for affordable housing. All one-, two- and three-bedroom units are designed with balconies. Those balconies for two- and three-bedroom units are connected to adjacent units in order to create a place for younger children to interact with neighbor kids while parents can keep a close eye on them.

REMOVE CORNER

0’

CREATE OUTDOOR SPACE

MIRROR UNIT

JOIN TO ENCOURAGE SOCIALIZATION

15

10’

3 BED


DROOM

0’

10’

2 BEDROOM

0’

10’

1 BEDROOM

0’

10’

MICRO

16


Micro units are placed in specific locations to create double height balconies for two- and three-bedroom units. CLT is used for the structure of the apartments with specific walls of each unit lined up as structural walls.

STACKING UNITS CREATES VOIDS

0’

40’

0’

40’

0’

40’

3 BED 2 BED 1 BED MICRO

17


STRUCTURAL CLT WALLS

MICRO

FLOOR TYPE 1

1 BED

2 BED MICRO

3 BED

3 BED

FLOOR TYPE 2

FLOOR TYPE 3 18


The first floor of Timber Playground contains both the wellness center and early childhood development center. The majority of the building is designed to be CLT while the large open spaces of the pool and basketball court use glulam columns and beams for structural support.

CLT CONNECTION

GLULAM CONNECTION

A

FIRST FLOOR 19


SECTION A 20


DOWNSIZING DADU A problem contributing to the housing crisis in Seattle is the large number of empty bedrooms in homes throughout the city. Unfortunately, downsizing can be too expensive for many. This Detached Accessory Dwelling Unit creates a more affordable way for such people to downsize and free up their larger home for others. For those who are downsizing, providing a home where they can age in place is important. The DADU was designed with this in mind and contains ADA considerations and an open plan.

21


22


A wall was first created to separate the DADU lot from the main house. This was done to provide privacy. The main house form was kept small and simple to allow for the DADU resident to have outdoor space. The program was split between living spaces, bedroom and living room, and service spaces, kitchen and bathroom.

BARRIER BETWEEN H

23


HOUSES

SERVICE LIVING

HOUSE FORM

DIVIDE BETWEEN SERVICE AND LIVING

CREATE EXTERIOR SPACES

24


ADA considerations were made when designing the DADU to encourage aging in place. Along with appropriate clearances and heights, a cork floor was included in case of falls and a sliding wall between the bedroom and living room allows for more space for wheelchairs.

48 INC GRAB B

WALK I SHOWE

Entry

Bedroom 25


34 INCH GRAB BAR

36 INCH GRAB BAR

32 INCH COUNTER HEIGHT

16'-2 1/4"

CH BAR

OPEN BELOW 14'-3 1/4"

48”

48”

A 48”

6'-3 3/4"

60” 5’ - 0”

48”

5’ - 0”

60”

60”

60”

17'-7 1/2"

KITCHEN STORAGE DRAWERS

60”

48”

SLIDING WALL CREATES SPACE BY BED

NO GRADE CHANGE BETWEEN INSIDE/OUTSIDE

5’ - 0”

60”

5’ - 0” 48”

5’ - 0”

60” 48”

48”

60”

10'-10 3/4"

IN ER

COMBINED WASHER/DRYER NO STACKING

B

CORK FLOORING IN CASE OF FALLS

FLOOR PLAN 26


2"

10'-0"

12'-0"

The main roof and living wall of the home are designed to be CLT. The CLT is exposed to the interior. The service wall is stud framed to provide room for the appropriate plumbing. The living wall is deigned to include ample storage space that also frames the exposed CLT.

1'-3"

27


PARAPET

ROOF MEMBRANE

2X4 BLOCK

SHEATHING

WATER RESISTANT MEMBRANE

2” RIGID INSUATION

6 5/8” 5 PLY CLT FINISH MATERIAL 2” RIGID INSULATION FIBER CEMENT PANELS 3/8” SHEATHING RAIN SCREEN

6 1/2” INSULATION 4” 3 PLY CLT ALUMINUM FINISH 2X4 2X8 ALUMINUM SOFFIT

WINDOW HEADER DOUBLE PANE GLASS

SECTION A - Service

ROOF TO WALL CONNECTION

GLASS DOOR CORK TILES SLAB ON GRADE CONCRETE PAVERS WATER RESISTANT MEMBRANE 4” RIGID INSULATION 6” GRAVEL PERFORATED PIPE

9'-0"

SECTION B - Living

FLOOR & FOUNDATION 28


The Living Wall is important to both the DADU as well as the existing house. A blackened steel pattern window frame was developed to create an interesting feature for the occupants of both houses to look at. The cast glass windows are spaced so that a single CLT panel can fit between each. The CLT is left exposed on the interior to showcase the material. The steel pattern is also used for a screen for the exterior spaces.

WOOD SIDING BLACKENED STEEL CAST GLASS

BLACKENED STEEL 1 1/2”

BLACKENED STEEL

BLACKENED STEEL 3/4”

CAST GLASS 3/4”

BLACKENED STEEL 1 1/2”

29

BLACKENED STEEL 3/4”


EAST ELEVATION 30


HYDROCOOL PANELS Urban heat island effect (UHI) is the increased temperature inside cities due to the built environment. In Barcelona, Spain temperatures average about 2 degrees Celsius more in the city than outside. The goal of this team project was to create a facade system for the existing IAAC school that would help cool the surroundings and could in the future be adapted for use on other facades to cool the city.

Collaborators: Mira Tihova & Jennifer Li

31


TEMP: 22°C

TEMP: 20°C

TEMP: 22°C

32


A panel system was developed to utilize evaporative cooling. The system utilizes both humidity from the air and recycled greywater from the building to supply water to a paneled system on the facade. At times when humidity is not enough to provide the proper cooling, greywater will be recycled and used with the panels. When necessary, valves will be turned on by building occupants, then greywater can be sent through a UV filtering system and directed to pipes running horizontally across the facade and then into hydrogel pouches of the panels in front of these pipes. Greywater use panels only require hydrogel pouches and not mesh as humidity capture is unnecessary. The panel shape was designed to be consistent with the window shape used in the existing building. While this system was designed for IAAC, its repeated use on other buildings could create a cooling impact throughout the whole city.

IAAC IAAC

COMBATING URBAN HEAT ISLAND EXPANDING USE IAAC IAAC

The facade could be used on multiple buildinsgs where there is less greenery to help cool down the surrounding area.

Cooling Impact of Facade System Cooling Impact of Green Spaces

COOLING IMPACTS OF SYSTEM

COOLING IMPACTS OF GREENERY IAAC

33


FRAME THICKNESSES

VARRIED FOR AWARENESS

UV LIGHT FILTERS UV LIGHT FILTERS located at located at distribution pipes to filter greywater to distribution pipes to rid odor filter greywater

SEWN LYCRA SEWN LYCRA for even fordistribution even distribution and expansion of hydrogel and expansion of balls hydrogels

STAGGERED extrusionsSTAGGERED to extrusions to enhance facade visibility, light and enhanceshadow facade play visibility, light and shadow play

34


For capturing humidity, a tight mesh is used as this material works well to condense water out of the air. For storing this water, hydrogel beads contained in a Lycra pouch are used. Hydrogel expands as it absorbs water and can contain it until that water should be released back into the air for cooling. The mesh and hydrogel pouch are sandwiched within a rectangular plywood frame, creating a panel that can be duplicated across the faรงade.

PANEL CONSTRUCTION

Laser cut & spray painted frames

Sewn pouches to hold hydrogels

HUMIDITY ABSORBING PANELS

33

Layers of panels bolted together

GRAY WATER PANELS


34

Profile for Hannah Mitchell

Student Architecture Portfolio  

Student Architecture Portfolio  

Advertisement