Page 1

HANNAH BREIDENBAUGH Undergraduate Architecture Portfolio


Contact:

Hannah Breidenbaugh (717) 517-6835 hjbreidenbaugh@gmail.com


SELECTED DESIGN WORK ACSA Timber In The City + Brooklyn Firehouse Juniata River Blueprint Communities Lebanon County CTC Tiber River Museum and Water Research Center + Bellefonte Farmhouse + +

Partner or group project


EXTERIOR VIEW OF HOUSING & SHARED GARDEN

ASCA TIMBER IN THE CITY COMPETITION Spring 2016 + Location: Lower East Side (Manhattan) This design for a Market, Andy Warhol Museum, and 200,00 sq. ft. low-income housing project provides a unique living, working, and leisure experience in a dense urban area. A flexible wall system allows residents to expand or change their apartments. The typical double loaded corridor is adapted into an open atrium space with sitting areas, community kitchens, playrooms, and more.

Programs used: Rhino, Revit, 3ds Max, Illustrator, Photoshop


The Site The building’s form is based on a perimeter block typology that is modified to address the site. Areas of the perimeter block are removed to create passageways from the residential neighborhoods south of the sites, to Delancey Street and its commercial areas north of the site. This subtraction is also on a North-South axis which allows southern sun exposure to reach the interior faces of the perimeter block and airflow through the complex.


Co-op Housing The residential portion of the building is designed as a co-op housing project to promote long term stability and a strong sense of community. Communal spaces such as lounges, playrooms, and kitchen areas are provided throughout the building to encourage tenant interaction. Rather than creating hierarchy based on the value of apartment, the various apartment sizes are shuffled on each floor to provide opportunities for different tenant types to intermingle. The typical double loaded corridor is transformed into a thirteen foot wide atrium allowing light deep into the building, offering natural ventilation and providing spaces for casual interaction.

Flexible Units The relatively short spans of the timber structure at the residential scale creates a frame that allows for movable partitions and flexible use. Sliding panels in each unit can be used to adapt spaces over various scales of time TYPICAL HOUSING FLOOR PLAN


OPEN ATRIUM CORRIDOR

MOVABLE WALLS CONCEPT

APARTMENT INTERIOR

APARTMENT CONFIGURATIONS


Essex Street Market The new Essex Street Market allows for maximum flexibility within the space. A porous facade blurs the line between interior and exterior. The wooden lattice seen in both the housing and the museum are adapted at a smaller scale to act as shelfing units and counters.

Andy Warhol Museum Andy Warhol was interested in highlighting the everyday life as something beautiful. Locating the museum underground as well as directly connecting it to the subway and Low Line Park adds a gritty texture and relates it to the buried roots of Manhattan. A 4’x4’ wooden lattice fills the museum to define spaces and become a flexible surface on which to display artwork.

“Human beings are born solitary, but everywhere they are in chains-daisy chains- of social interactivity. Social actions are makeshift forms, often courageous, sometimes ridiculous, always strange. And in a way, every social action is a negotiation, a compromise between ‘his’, ‘her’ or ‘their’ wish and yours” -Andy Warhol


BROOKLYN FIREHOUSE Fall 2015 Location: Greenpoint, NYC This design for the Brooklyn Firehouse incorporates the whole site. Located on the Bushwick Inlet, the property was adapted into a waterfront park. The park, as well as public infrastructure (pavilion, museum, information center & raised walkway) bring the Greenpoint community members and the Brooklyn Fire Department together. Programs used: Rhino, VRay, Illustrator, Photoshop, SketchbookPro-digital painting


Site Location+ Photos

The Site

LOCATION IN BROOKLYN

The firehouse is located on the East River between the Greenpoint and Willliamsburg neighborhoods. Adjacent to the Bushwick inlet, flood mitigation is an important issue. A dune system is constructed to help protect the newly developed property.

Greenpoint

Manhattan East River

Williamsburg

THE DUNE SYSTEM PRIMARY DUNE (BEACH GRASSES)

BACK DUNES

PUBLIC PARK

(THIN WOODLAND)

UPPER PATH (ENHANCED VIEWS)

PUBLIC WALKWAY

Site Plan

Scale 1/32”=1-0” EAST RIVER

OVERALL SITE DESIGN

QUAY ST.

A

THE FIREHOUSE

BUSHWICK INLET

FRAN

KLIN

ST.

PREVIOUSLY PROPOSED MUSEUM

G


The Public Park and Raised Walkway

Pre

Site Location+ Photos PUBLIC SIGNS SEEN AT THE SITE

The Greenpoint community was strongly opposed to development of the site. They craved a new park or green space. In this project, the site is utilized to its full potential. The large waterfront property is used as Greenpoint Manhattan a public park with constructed wetlands, East River wildflower gardens, and open recreational spaces. The path system brings the public through the interior of the park as well Williamsburg along the waterfront on an elevated boardwalk above Greenpoint Manhattan the dunes. East River An elevated walkway along the building brings the pedestrian closer to the firehouse and provides a better view of the water. Williamsburg

Pr

Site Location+ Photos

Site Plan

Scale 1/32”=1-0”

ORIGINAL SITE SKETCH OF PARK AND WALKWAY

Site Plan

Scale 1/32”=1-0”

F

A

B

C F

H G A D

E

E

E

B

C G

H

H

G

H

D

THE ELEVATED PATH BRINGS THE PUBLIC TO VIEW THE FIREFIGHTING EQUIPMENT

E

E

E

G G H

H

G

BUSHWICK INLE G

G

G

BUSHWICK IN G


VIEW INTO THE PARK FROM FRANKLIN ST.

PUBLIC PARK VIEWED FROM THE UPPER WALKWAY


The Firehouse LEVEL 2 PLAN (FIREFIGHTER RESIDENCE)

The main apparatus bay opens to Quay St. (opposite of the park) to create easy emergency access to the street. Although the park pathway brings the public to close to the firehouse to view the fire trucks and equipment, the firefighter living and lounge space is on the upper floor to provide maximum privacy.

32

28

30

29

31

DN

(To Kitchen, Fitness, Apparatus)

DN (To Kitchen, Fitness, Apparatus)

(Open To Below)

33

LEVEL 1 PLAN (APPARATUS BAY, PPE STORAGE, LOCKERS)

QUAY ST.

12

1

2

11

10 3

13

14

15

16

17

18

UP

UP

(To kitchen/ fitness/ residential)

(To kitchen/ fitness/ residential)

4

7 5

6 9 8

UP

(To kitchen/ fitness/ residential)

UP

(To upper walkway/ outdoor BBQ area)

19 UP

(To training/crisis command)

20


VIEW OF APPARATUS BAY

FIREHOUSE WALL SECTION ALONG THE ELEVATED WALKWAY WALL SECTION 1/2”=1’-0” ROOF MEMBRANE RIGID INSULATION CONCRETE SLAB CONCRETE JOIST CONCRETE BEAM

FIBER CEMENT BOARD AIR BREAK INSULATION

REINFORCED CONCRETE SHADER ALUM., BOTTOM HUNG, DOUBLE GLAZED WINDOW

RAILING ASPHALT CONCRETE FILTER MAT INSULATION CONCRETE SLAB

CONCRETE SIDEWALK

GRAVEL RIGID INSULATION

DRAIN

CONCRETE SLAB VAPOR BARRIER GRAVEL


BLUEPRINT COMMUNITIES Summer 2016 Location: Juniata River Area, PA Juniata River Blueprint Communities is an organization committed to the revitalization of communities along the Juniata River. In order to promote these ideas to community members and possible investors I designed and created images of several proposed revitalization projects. We created a brochure including historical information, maps, and upcoming projects. Programs used: Photoshop


MAPLETON Proposed revitalizations included: facade work on several buildings, improved signage, sidewalks, and bike lanes

AFTER MAPLETON Trailhead development includes: clearing of the overgrown areas, sidewalks, signage, renovations of the existing house

BEFORE

AFTER

MOUNT UNION LINEAR PARK The proposed linear park includes: trees, benches, lighting, renovated railway, public space for events or a market

BEFORE

AFTER

RIVERVIEW BUSINESS PARK The development of the Riverview Business Park includes: renovated railway and transload facility, signage, buried utilities, landscaping

BEFORE

AFTER


LEBANON COUNTY CAREER & TECHNOLOGY CENTER Spring 2015 Location: Lebanon County, PA The design for the LCCTC was an entry for a National Concrete Masonry Association (NCMA) competition. The new complex uses CMU as a main building material and borrows its principles of modularity and repetition. Each large module space is used as a workshop space. The connection modules are used as classrooms with visual and physical access into workshops. Programs used: Rhino, VRay, Illustrator, Photoshop


MODULARITY

LCCTC CONCEPTUAL DESIGN

The key ideas of this project are continuity, rhythm, and repetition. However, by modifying the orientation and elevation of a typical module, Concept each of theDiagrams spaces gain subtle individualities.

The importance of continuity and rhythm as well as innovation a

Co

PROGRAMMATIC DIAGRAM

Conceptual Models

ng a Module

with a base module

ng Material

CMU is “wrapped” to frame each space

ng the Geometry

30

30

Site Plan + Circulation Rotate module 30 degrees. Insert infill module

Workspace Classroom Conference

ng Program

Circulation

Workspace Classroom Conference


RESPONDING TO THE SITE The building cascades down the natural slope of the site. The main interior circulation is a gently ramped hallway with views into each workspace and the outdoors. As a trade school, the delivery of materials is an important aspect to the project. The loading dock connects to a road of the existing school and brings materials to the collaborative workspace in the middle of the new building. Materials can then be brought on the ramp throughout the rest of the school.

SECTION PERSPECTIVE THROUGH A WORKSPACE

UNFOLDED SECTION (MODULARITY AND RHYTHM)

VIEW THROUGH THE MAIN CIRCULATION PATH


BUILDING PLAN


Custom CMU Block Design A secondary part to the NCMA project was the design of a custom concrete block. This design allows for a number of configurations. Light can be controlled through the density of the blocks and a 15 degree rotation can create curved walls.

5”

12”

2” 12” 6”

BLOCK DIAGRAM

2”

CONFIGURATION DIAGRAM 1

PROTOTYPING CONFIGURATIONS

6”

CONFIGURATION DIAGRAM 2

15

O

15

O


PLASTER CASTED MODEL

BLOCK INCORPORATED INTO THE CAREER AND TECHNOLOGY CENTER


TIBER RIVER MUSEUM + WATER RESEARCH CENTER Fall 2016 + Location: Rome, Italy This project reconnects Rome to the Tiber River. The Tiber River has been disconnected from its city since the construction of 30 foot tall, travertine flood walls. The buildings, a Tiber River Museum and Water Research Center break down the harsh dividing travertine and gently transition visitors from the street level to the water level through a series of exterior and interior terraced spaces. Programs used: Rhino, Illustrator, Photoshop


Connection to the City of Rome The placement of the buildings takes into consideration the surrounding public spaces, historical vectors, and existing infrastructure. The height of the project is modest and does not disturb the view of Villa Farnesina and the circulation path connects to the historical Ponte Sisto Bridge


INHABITING THE WALL People are reconnected to the river by inhabiting “the wall”.

TRAVERTINE FACADE An undulating glass and travertine facade disguises the building into the existing historical wall.


BELLEFONTE FARMHOUSE + KIT OF PARTS Spring 2017 + Location: Bellefonte, PA With the purchase of adjacent farmland, Bellefonte Area High School hopes to expand their agricultural education program. This project is a proposed renovation of the existing farmhouse and creation of an architectural network to foster a modern educational approach to agricultural research and training. A system of modular components and pavilions are created for the site. A flexible building system allows for modification and growth by the students and community. The architecture allows for a “Do It Yourself� (D.I.Y.) approach, and emphasizes science, technology, engineering, and community involvement. Programs used: Revit, Rhino, Illustrator, Photoshop


iews On Site THE SITE

xisting House

xisiting Home

Front Elevation of Existing House EXISTING FARMHOUSE AND ADDITION

Stone Facade NEWLY ACQUIRED FARMLAND

Rolling Hills

Key Plan: Scale:

Bellefonte Area High School Recent Addition to Exisiting Home

Stone Facade SITE PLAN

Wood Framed Windows

Rolling Hills

Address: 830 East Bishop D e n s e AStreet rea of Trees vs

H i l lbellefonte s City: State: PA Zip: 16823 Contact: Ms. Myken Poorman (mpoorman@basd.net) Telephone: (814) 355-4833

Notes:

Old Barn Ruins

Wood Framed Windows

Holes Through Exterior Walls of

D eEnxsies tAirnega h oo fu s eT r e e s v s . R o l l i n g Hills

Beaver Heights housing Site

Produced by: Hannah Breidenbaugh Stephanie Rakiec Nathan Sauter

Holes Through Exterior Walls of Existing house

Beaver Heights housing Adjacent to Site

A1-

context

Page 2 of 2

ACCESSIBLE RAMP LEADING FROM THE HIGH SCHOOL TO THE NEW PROPERTY


D.I.Y. TYPOLOGY The building system is a simple kit of parts that is made primarily of 4”x6” wooden members connected with pipe. The typical sheathing is ETFE, an inflated plastic cushion that attached to the structural framing. ETFE is lightweight, insulative, and allows light into the building. Bellefonte Area High School’s most valuable resource is its students and their passion for the agriculture program. With this lightweight structure the building process can begin with the school’s wood shop. Using a few simple jigs, the students can cut members, transport them to the site, and configure them to create the spaces they need.

HISTORICAL PA COMMUNITY BARN BUILDING

JIG #1: CURVE END OF ANGLED 4 X 6 MEMBER

THE CONNECTION

JIG #2: DRILL HOLES INTO ANGLES 4X6 MEMBER

JIG #3: DRILL HOLES INTO PIPE


SAMPLE STRUCTURES LARGE LAB 1. THE PIECES PLANTER

2. THE FORMATION

AQUAPONICS TANK

THE GREENHOUSE 1. THE PIECES

2. THE FORMATION

LIVING MACHINE (WATER FILTRATION SYSTEM)

1. THE PIECES

2. THE FORMATION


THE FARMHOUSE + MODULAR ADDITION

HVAC - Winter Strategy

S e GROUND c t i o n TCOUPLED h r o u g h HEAT L o f tPUMP RADIANT FLOOR

- Cerem - Uses at a co

Loft Meeting space

The Living Building Challenge is a rigorous sustainability standard in architecture and construction that was tested and considered throughout this project. The renovation of the existing farmhouse as well as the new addition strive to meet these standards. This project gives Bellefonte Area High School the space it needs to adapt its agricultural program into a sustainable model on which other high schools can base their agriculture programs.

Kitchen Seating area

5’

Heat Pump

3’

2’ 1’

Crop Storage

- Ground winter.

- Windair thr

HVAC - Summer Strategy

FARMHOUSE: RENOVATED WALL SECTION AND FRONT FACADE Renovated Condition Wall Section + Front Facade

Notes:

Section Through Loft

Scale: 3/4” = 1’ (n) Tesla Solar Shingles

- Tesla solar shingles used to collect colar energy and stored in battery.

(n) 10” Thick S.I.P. Panel Roof w/ plywood sheathing

(n) Slate Shingles Loft Meeting space

(n) Drainage Gutter Kitchen

(n) 4x4 King Post

Seating area 5’

Utility Room

(n) 1” Thick Thermal Barrier Insulation

3’

2’ 1’

Crop Storage

(n) Tension cable Collar Ties

(n) Black Aluinimum Window Frame

(n) 1/2” GWB Interior Finish

(n) Loft Meeting Area

(e) 22” Field Stone Exterior wall

Key Plan Scale: (n) 10” Thick Insulation (n) Joist Hanger for floor structure (n) Test Kitchen Area

(E) 8” Concrete Slab (e) Cellar for storage / Utilities


VIEW OF FARMHOUSE ADDITION

A3

Passive - Summer Strategy Section Through Addition

N

- Lifted new roof allows for a clear-story to be placed in with operable windows. - Operable windows Open to allow for hot air to rise and leave the house.

- Leaves on tree block too much solar gain from summer sun.

UP

Rain Collection

A6 2

Key P

FARMHOUSE AND ADDITION LEVEL 1 PLAN

Scale:

RAIN COLLECTION SYSTEM

Bel H

Address 5’

(n) Test Kitchen

3’

A7

2’ 1’

City: be

(n) Addition

(e) Cellar For Sorage/ Utilities

- Addition adjacent to tree allows for cool air to flow through the building through floor vents. - ETFE Mebmbrane panels allows cool air to be remain inside.

- Convex roof system collects rain water and mists it onto growing plants below.

Contac (m

Telep

Notes: N

- Convex panels collect rainwater

UP

Passive - Winter Strategy Section Through Addition (n) Test Kitchen

(n) Addition

(n) Test Kitchen (e) Cellar For Sorage/ Utilities

(n) Addition

5’

3’

2’ 1’

5’

3’

2’ 1’

- Translucent ETFE Membrane Panels allow for solar gain. - Solar gain in the addition can then permeate through the rest of the house for passive heat gain.

ETFE Detail ETFE DETAIL

Winter time inflation (e) Cellar For Sorage/ Utilities

Summer time inflation

Winter Time Inflation

Summer Time Inflation

A3

A6 2

A5

P

Ha

HVAC - Winter Strategy

S

Section Through Loft

- The middle fritted ETFE Foil is programmed to rise and fall by adjusting the air pressure. By increasing the pressure during winter time, allows for more solar gain while decreasing the pressure in the summer time allows for less solar gain. REF.

MASONRY HEATER DN

3’

2’ 1’

(n) Addition

- Ceremonial Masonry Heater. - Uses periodic burning of wood, radiating the heat at a constant temperature over a period of time.

Masonry Heater UP

5’

A3-

- The barren tree allows for the low winter sun to penetrate through to the addition.

(e) Cellar For Sorage/ Utilities

Loft Meeting space

Key

Scale:

Bel H

Kitchen Seating area

5’

2’ 1’

Addres

Crop Storage

A7

City: b

- Ground coupled Heat pump radiant floor used during winter.

Conta ( REF. DN

Heat Pump

3’

Tele

Notes DN

(n) Test Kitchen


Contact:

Hannah Breidenbaugh (717) 517-6835 hjbreidenbaugh@gmail.com

Hannah Breidenbaugh Portfolio  
Hannah Breidenbaugh Portfolio  
Advertisement