Page 1

KOULUTUS VALTAA VANHAN YLIOPPILASTALON 4.9.2013 klo 10-17. VAPAA PÄÄSY!

Opin tiellä suunta on aina eteenpäin. Tule hakemaan parhaat koulutusideat ja uravinkit koko kansan koulutustapahtumasta. Osaaja on työmarkkinoiden tähti! Elinikäisen oppimisen kampanja 2013 // www.innostuoppimaan.fi


L a it ta k o s a a m is

aamme

v o im at

li ik k e e

ll e

sanaparit alkusanat taiteeseen ja oppimiseen on hyvä hurahtaa! 3 arman alizad mestarin jalanjäljillä 4 kaikki irti koulutuksesta kaukokaipuu innosti matkailualalle 5 fillarikirjastot polkivat kaupunkilaisten sydämiin nyt on todistus osaamisesta 6 humanisti on rautaa! kansainävälisyys ei ole vain nuorten juttu 7 uraputki auki tylsän työn ohessa voi opiskella mitä vain 8 eläkeläisestä sukeutui innostava opettaja hetkeäkään en ole katunut opintojen aloittamista betonia ja korkeita paikkoja 9 jenni harppasi elämänsä muutokseen osaamista oppisopimuksella 10 aikuiskoulutustuella opintomaailmaan 12 tapahtuman ohjelma

luovuus – omena yrittäjyys – paperit oppilas – opettaja ura – elämä polku – meri unelma – hyvä into – vapaus

2

TeKSTI: HeLeNA MIeT TINeN | KuVA: DAVIDe PAVONe

pOhjOis-pOhjanmaalta kOtOisin Oleva, hulvatOn heittäytyjä ja näyttelijä minttu mustakalliO On helsingin hälinän keskellä kuin kOtOnaan. vaikka näyttelijän ammatti ei tullutkaan helpOsti ja heti ensi yrittämällä, On esiintyminen mintulla verissä. iän myötä On työhön ja tekemiseen löytynyt lisää väriä ja syvyyttä.

lopettamaan sitä nauramista. Kokemuksen myötä on toki oppinut olemaan itselleen armollinen ja toisaalta noissa tilanteissa sitä on ehkä itsekin enemmän läsnä. Joskus lopputulos ja yleisökontakti saattaa lopulta muodostua ennakoitua läheisemmäksi ja paremmaksi, naurahtaa Minttu.

Taideaineet ja luovuus ruokkivat ihmisen oppimisen halua. Ihminen oppii läpi eliniän, mutta aikuisena pystyy analysoimaan oppimisiaan paremmin. Näyttelijä Minttu Mustakalliolla oli turvallinen ja mukava lapsuus. Taide ja vieraat kulttuurit olivat läsnä lapsuudenkodissa.

tänään unelmoin päiväunista

– Haaveilin lapsena lentoemännän ja hierojan ammatista. Urheilijatätini hierojaa ihailin. Hierojan ammatti tuntui mahtavalta: saa hoitaa käsillä ja pääsee matkustamaankin. Mutta lukioaikana päätin, että haluan näyttelijäksi, muistelee Minttu.

elinikäisen oppimisen kampanja 2013 kannustaa välittämään ja hyvään yhteistyöhön tänä vuonna kampanjassa painotetaan nuorisotakuuta ja aikuiskoulutuksen mahdollisuuksia työurien pidentämisessä ja vaikuttavan toiminnan mahdollistamisessa. toivomme, että innostatte aktiivisesti myös ystäviänne ja läheisiänne oppimisen löytöretkelle. koulutus ja sen kautta syntyvä osaaminen, innostus ja kehittäminen ovat aina kannattava sijoitus, sekä yksilölle että työyhteisölle. jokainen päivä on uusi mahdollisuus ja monet mielenkiintoiset löytöretket odottavat seikkailijaansa. kaikki parhaat retket alkavat kuitenkin meistä itsestämme. Opin tiellä suunta on aina eteenpäin! Innostavaa syksyä, Vanhalla nähdään! Helena Miettinen, kehittämispäällikkö AMKE Oy

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii Elinikäisen oppimisen kampanjan suojelijana.

2

elinikäisen Oppimisen kampanja 2013 // www.innostuoppimaan.fi

Lukion jälkeen Minttu yritti kerta toisensa jälkeen Teatterikorkeakouluun. Opiskelupaikka lohkesi viidennellä yrittämällä. Meidän onneksemme hän ei lannistunut, eikä antanut periksi. – Ensimmäisen välivuoden vietin Pariisissa opiskellen kieltä ja hoitaen lapsia. Toisen vuoden olin Espanjassa. Kolmantena vuotena pääsin Ylioppilasteatteriin ja muutin Helsinkiin. Jälkikäteen olen huomannut, että näistä elämän opinnoista on ollut myös hyötyä omassa ammatissani, avautuu teatteritaiteen maisteri. Minttu ja muut unelma-ammattiinsa opiskelevat olivat huippuinnoissaan opiskelusta. Mintun mielestä historia, miekkailu, akrobatia ja ylipäätään kaikki opinnot olivat kiinnostavia ja tarpeellisia. Opintojen aikana sai koko kirjon erilaista oppia, mutta syventymiseen olisi tarvinnut muutaman lisävuoden. – Kun olet opiskellut, et ole vielä valmis näyttelijä. Näyttelijät opiskelevat aina. Uusia tietoja ja taitoja oppii koko ajan ja syvemmin eri produktiota tehdessä. Itse olen huomannut viime aikoina muistamaan repliikkejä tehokkaammin ulkoa, intoutuu oppimisen airut.

Kolmen lapsen äitinä näyttelijäntyön varjopuoli, työajat, aiheuttavat joskus huolta ja pientä säätämistä. Minttu kokee silti itsensä onnekkaaksi, kun hänen ei ole tarvinnut olla toimettomana, vaan töitä on piisannut. Näyttelijän työssä parasta on näytteleminen ja aina myös aikataulut ovat jotenkin järjestyneet. – Työniloa tuovat myös mukavat työkaverit. Ei ole ihan sama kenen kanssa odottelet pitkät tovit kuvausten alkamista. Joskus kuvataan yötä myöten ja toisinaan kuvaukset saattavat alkaa neljältä aamuyöstä, joten kyllä siinä hyvä porukkahenki ja ilmapiiri korostuu, Klikkaa mua! -sarjan päätähti toteaa. enemmän taidetta! enemmän välittämistä! Suomessa syrjäytyminen kasvaa. Syrjäytymistä estävät parhaiten opinnot tai mielekäs työ. Aikuisten tehtävänä on huolehtia nuorista ja rakentaa sellainen yhteiskunta, jossa ihmisestä välitetään. Iso yhteiskunnallinen kysymys on se, miten saadaan jo valmiiksi syrjäytymisuhkan alla olevat nuoret poimittua mukaan oppiminaan ja yhteiskuntaan. – Esikuvat, koti ja koulu ovat tärkeitä. Se, miten kotona ja koulussa suhtaudutaan oppimiseen. Kannattaa siis miettiä onko tärkeintä pelata tietokonepelejä vai lukea. Lukeminen on tärkeä väylä kulttuuriin ja uusiin maailmoihin, innostaa Minttu.

eka vuosi oli melkoista räpistelyä!

Maailmasta saattaa muodostua raskas, jos nuorta ei tueta kotona. Itsetunto on helppo lytätä, mutta vaikea rakentaa. Mintun mukaan talouden ja kasvun sijaan meidän tulisikin enemmän keskittyä ihmisiin ja ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen vaikkapa taiteen keinoin.

Minttu on kiitollinen, että on pystynyt elättämään itsensä näyttelijänä ja päässyt tekemään yhtä sun toista mielenkiintoista. Roolit ovat vaihdelleet laidasta laitaan aina puhuvasta vatsasta Virtasen sihteeriin ja omana itsenä esiintymiseen. Kiitosta ei palkitulta taiteilijalta ole puuttunut, eikä naurua innostuneelta yleisöltä.

– Taiteen keinoin voi saada ihmisestä esiin enemmän. Taideaineet opettavat eri tavoin kuin lukeminen ja laskeminen. Taiteen tekeminen ja kokeminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ja tunteen tasolla. Siksi taideaineet, näytelmäkerhot ja tanssikerhot tulisi saada takaisin! Joillekin ne voivat olla ainoita hetkiä, kun voi hengittää, lataa Mustakallio.

– Pahimpia mokia on ne, kun tippuu täysillä. Jos esimerkiksi rupeaa naurattamaan omat vitsit kesken esityksen, eikä millään pysty

Taiteen avulla avautuvat uudet maailmat. Siihen me uskomme.

kampanjan pääyhteistyökumppani


Sanaparit Luovuus–rakkaus Yrittäjyys–labyrintti Oppilas–mestari Ura–onni Polku–täydellisyys Unelma–rauha Into–liekki

Teksti: Helena Miettinen | Kuva: mike Sirén

Räätäli, TV-juontaja, toimittaja, tuottaja ja perheenisä Arman Alizad on syntyjään iranilainen. Mestarin läppä lentää kuitenkin täydellisellä suomen kielellä ja sitä tahtia, että moni kalpenee kateudesta. Eikä siinä vielä kaikki! Tulinen sielu on löytänyt nöyryyttä ja rauhaa oman alttarinsa edessä. Tärkeimmäksi opikseen elämässä Arman Alizad toteaa kärsivällisyyden opettelemisen. Arman tuli Suomeen perheensä kanssa Yhdysvalloista ja yhdeksänvuotiaan ensimmäinen luokka sujui kansainvälisessä koulussa. Sitten hän pääsi suoraan suomalaisen kouluun. Armanin mielestä koulutusjärjestelmäämme voisi kehittää sellaiseksi, jossa hyödynnetään paremmin lasten erikoisosaamista. – Nykyinen koulujärjestelmä on aika vanhanaikainen. Me opiskellaan esimerkiksi kuusi vuotta ruotsia, että voidaan sitten isona puhua englantia ruotsalaisten kanssa, oikeasti. Opin koulussa, että se ei ollut minun juttuni. Muuten elämässä olen oppinut nöyryyttä, toteaa Arman. Oman alan löytäminen ja vaatealalle ajautuminen oli aivan sattuman kauppaa. Arman meni Roihuvuoren ammattioppilaitokseen ja kysyi peruutuspaikkaa. Armanin into ja halu tehdä jotakin makaamisen sijaan vakuuttivat opettajan, joka lupasikin kuukauden kokeiluajan. – Aivan alusta asti ja kerrankin ymmärsin täysin, mitä opettaja selittää. Sen, miten tehdään kolmiulotteisia kappaleita kaksiulotteisista kaavoista. Tajusin: Tää on ihan mun juttu! Tää on mahtavaa, innostuu Alizad. Täydellisyys on tie, eikä päämäärä Arman valmistui vaatturikoulusta erinomaisin arvosanoin. Pian hän kuitenkin tajusi, että hyväksi räätäliksi ei tulla pelkästään koulussa, vaan että usein oikeat käsi-

työläiset hankkivat taitonsa mestarin opissa. Arman kolkutteli vaatturimestari Jouni Korhosen ovella. Korhonen oli vastahakoinen, mutta lopulta sinnikkyys palkittiin. – Opetusmetodit olivat vähän samanlaiset kuin Kung fu -mestari Pai Meillä elokuvassa Kill Bill. Ensimmäiset puoli vuotta kuurasin vessaa, lakaisin lattioita, juoksin asioilla, kokkasin ja ulkoilutin mestarin koiraa. En saanut edes koskea asiakkaiden vaatteisiin. Neljä vuotta olin ilman palkkaa tässä opissa, naurahtaa kärsivällisyyttä opetellut vaatturi. Opin aikaa jatkui vielä vuoden verran vaatturimestari Matti Hampaalan alaisuudessa. Hampaalan rohkaisemana hän suoritti 26-vuotiaana ja nuorimpana Suomessa vaatturimestarin tutkinnon vuonna 1997. Mestaritutkinnon myöntää vanhemmista vaatturimestareista koostettu raati, joiden valvonnan alaisuudessa tehdään frakki käsityönä. Frakki on kaikkein haastavin miesten vaate valmistaa. Jokaisen vanhemman vaatturimestarin on oltava yksimielisesti sitä mieltä, että kokelas on läpäissyt kokeen. Jos yksikin on eri mieltä, kokelas hylätään. – Ammattitaito ei tule odottamalla. Se maksaa sekä omaa, että muidenkin verta. Piste, valistaa mestari.

– Katuminen on pelottanut eniten. En ole halunnut joutua sellaiseen tilanteeseen, että jotakin tarjotaan, ja minä en ota mahdollisuutta vastaan. Mieluummin siis nytkin otin riskin ja tein ohjelman. Siten kiinnostuin audiovisuaalisesta, luovasta työstä, toteaa ohjelmakonseptinsa yli 100 maahan myynyt tähti. Aina kannattaa yrittää! Armanin unelma-ammatti on vapaa. Sellainen työ, joka tekee rauhalliseksi ja onnelliseksi. Ammatti, joka saa sinut ajattelemaan, että maanantai on viikon paras päivä, koska pääsee taas töihin. Mestarin mielestä pahin virhe, mitä ihminen voi tehdä, on pelätä tekevänsä virheitä. Voittajat tekevät enemmän virheitä kuin muut, mutta he eivät luovuta, eivätkä jätä kesken. Virheistä voi oppia, ja niiden tekeminen voi toimia motivaationa uudelle yritykselle. Aina kannattaa yrittää. – Ei ole mitään väliä kuinka monta kertaa sinut lyödään maahan, vain se merkitsee, kuinka monta kertaa nouset ylös, kannustaa Arman.

Älä pelkää tehdä virheitä – innostu niistä! FAKTAA: Alizad houkuteltiin vuonna 2001 tekemään omaa muotiohjelmaa Dresscode, jota hän tekikin reilut kaksi ja puoli vuotta. Sen lisäksi hän tuotti ja juonsi myös muita ohjelmia. Vuonna 2009 alkanut ohjelma Kill Arman on puolestaan matkailuohjelma, jossa hän matkaa tapaamaan taistelulajien mestareita ympäri maailman ja kamppailee heitä vastaan.

Ikä: 42-vuotta, perheellinen Harrastaa: Hokutoryu-jujitsua Aikoo opiskella seuraavaksi: elämää ja eläkkeellä ehkä jonkun uuden kielen.

www.innostuoppimaan.fi // Elinikäisen oppimisen kampanja 2013

3


Heidi Hendrell ja Arto Kahila Kruunukalusteelta tuulettavat voittoa Tunnistettavin muutos -kilpailussa. TeKSTI: KAISu VeNHO | KuVA: HeTA SIMPANeN

Sanna Kalmari valmistui tänä keväänä matkailuvirkailijaksi. Sanna haluaa edistää esteetöntä matkailua Suomessa ja ulkomailla.

TeKSTI: MARIA MäeNPää, MARKKINOINTI-INSTITuuT TI | KuVA: MARKKINOINTI-INSTITuuT TI

kävit kOulutuksessa, mutta kuukauden kuluttua uudet ideat ja Opit Ovat hämärtyneet kaukaiseksi muistOksi ja jatkat töitäsi kuten aina ennenkin. tuttu tilanne? näillä vinkeillä varmistat, että vOit hyödyntää Oppimaasi Omassa työssäsi. samalla syntyy uusia ideOita ja parempia tOimintatapOja kOkO työtiimille.

muutos säteilee kuin kevätaurinko Kruunukaluste juhli 50-vuotisjuhlavuottaan, ja yrityksen ilme tarvitsi reipasta päivittämistä. Markkinointipäällikkö Heidi Hendrellin odotettiin ottavan haltuun markkinointikanavat, ideoivan kampanjoita ja raikastavan sekä tekstejä että visuaalista ilmettä. Hendrell päätti aloittaa opinnot Markkinointi-instituutissa. Hendrell hyödynsi koulutuksessa saamiaan ideoita luodessaan uutta yritysmielikuvaa.

NäiN saat koulutukseN opit varmasti käyttööN 1. 2. 3.

– Olen toteuttanut myös käytännössä useita koulutuksessa ideoimiani kampanjoita, Sain koulutuksesta niin loistavat työkalut, että tulos myös näkyy! riemuitsee Hendrell.

4.

Markkinointi-instituutin osaamisen kehittämisen johtaja Marjo Silvo on iloinen opiskelijansa puolesta.

6.

– Me olemme kouluttajina vastuussa siitä, että koulutuksemme on käytännönläheistä ja annamme opiskelijoillemme mahdollisuuden oivaltaa. On tärkeää miettiä ennen koulutusta, sen aikana ja sen jälkeen, mitä uudet asiat tarkoittavat juuri opiskelijan omassa työssä, tiimissä ja organisaatiossa. Ja parasta jälkeä syntyy, kun mukaan otetaan esimies ja tiimi, Silvo summaa.

5.

7. 8.

9.

Myös Hendrell peräänkuuluttaa rohkeutta ja intoa. – Kun olet itse innostunut uudistuksista, kollegatkin varmasti innostuvat! Pitää rohkeasti olla valmis oivaltamaan, miten asioita voitaisiin tehdä uudella tavalla, Hendrell sanoo.

10.

Kirjoita itsellesi konkreettinen tavoite. Mitä haluat muuttaa? Kysy esimieheltäsi, mitä hän haluaa sinun oppivan tai tekevän paremmin. Selvitä tiimiltä ja kollegoilta, mikä heitä askarruttaa opiskelemassasi aiheessa. Mieti, mitä tiimin tai organisaation tavoitetta kouluttautumisesi tukee. Poimi kaikkiin opiskelutehtäviin aiheet oman työsi arkisista haasteista. Verkostoidu koulutuspäivinä aktiivisesti eri toimialojen edustajien kanssa. Pidä tiukasti kiinni annetuista aikatauluista. Aikaa ei ilmesty lisää ensi kuussa. Seuraa kehittymistäsi: merkitse kalenteriisi päivät, jolloin tarkistat, miten työsi on muuttunut. Varaa esimiehesi kalenterista puolituntinen, jolloin esittelet hänelle uudet ideat. Jalosta ideoita yhdessä tiimisi kanssa: kokoa ideat yhteen ja käy ne läpi aivoriihessä.

Oma matkustusinto sai Sannan hakeutumaan matkailualan opintoihin ja Omnia oli luonnollinen valinta läheltä kotia. Matkailuvirkailijaksi valmistuttuaan Sanna haluaa edistää esteetöntä matkailua, sillä hän sairastaa itse SMA-lihastautia, liikkuu pyörätuolilla ja on siten todellinen asiantuntija. – Minulla on aina ollut kaukokaipuu. Ammatti matkailun parissa oli yksi unelmistani jo pikkutytöstä lähtien. Tiedän, että esteettömän matkailun saralla riittää tekemistä, kertoo iloinen Sanna. Henkilökohtainen avustaja auttaa Sannaa arjessa ja mahdollistaa opiskelun. Sanna oli keväällä 2013 kansainvälisellä työssäoppimisjaksolla Teneriffalla yrityksessä, joka järjestää lentokenttäkuljetuksia ja retkiä liikuntarajoitteisille. töillä tienaa seuraavan matkan Sannalla on myös sosionomin tutkinto ja hän toimii edelleen myös sosiaalialalla pitkäaikaissairaiden ja vammaisten parissa. Sosionomin työn lisäksi Sanna on osa-aikaisena kuntoutussuunnittelijana Rinnekoti-Säätiön Norio-keskuksessa. Lisäksi Sanna työskentelee osa-aikaisena esteettömän matkailun neuvojana Suomen Matka-Agenteilla. Suomen Matka-Agentit on erikoistunut esteettömiin matkoihin, joita on tarjolla eri puolille eurooppaa ja myös joihinkin kaukokohteisiin. – Etsin uusia kohteita ja tietoa niiden sopivuudesta liikuntarajoitteisille. Esteettömän matkailun kysyntä kasvaa myös ikääntyneiden määrän kasvun myötä. Ihmiset ovat nykyään aktiivisia eivätkä anna liikuntarajoitteen estää matkailua ja uusia kokemuksia, tuumailee Sanna. Henkilökohtaiset rajoitteet aiheuttavat aina paljon enemmän matkavalmisteluja ja tiedon etsimistä ennen matkalle lähtöä. – Suurissa kaupungeissa on yleensä varauduttu erilaisten matkailijaryhmien tarpeisiin, mutta tieto esteettömistä kohteista voi niissäkin olla vaikeasti löydettävissä. Monesti suurin ongelma on juuri liikkuminen ja kohteisiin pääseminen. Suomessa junissa liikkuminen yleensä sujuu, mutta kaukoliikenteen bussilla matkustaminen ei pyörätuolia tarvitsevalle onnistu, kuvailee Sanna. Sanna Kalmari tekee myös luentokeikkoja liittyen vammaisuuteen ja matkailuun. Kaikella tällä hän tienaa taas seuraavaa matkaa varten. Sannan matkakokemuksista voi lukea lisää blogista: http://palmuasema.blogspot.fi

4

elinikäisen Oppimisen kampanja 2013 // www.innostuoppimaan.fi


TeKSTI: VIRVe MIeT TINeN | KuVA: JONAS TANA

KIrjasto Kuuluu IhmIsten IlmoIlle, sInne mIssä KaupunKIlaIset KoKoontuVat, toImIttaVat asKareItaan ja eläVät elämäänsä. KesKustaKIrjasto tuo tIedot ja tarInat IhmIsten parIIn Kuuden polKupyörän VoImIn. Joutokäyntiä ei tunneta kun pyöräilevät kirjastoammattilaiset avaavat kaupunkilaisille väyliä oppimisen ja kulttuurin maailmoihin. Kirjastofillarit ajelivat ensimmäistä kertaa Helsingin kaduilla kesäkuussa ja juhlistivat keskustakirjaston Metropolin sykkivä sydän -arkkitehtuurikilpailun voittajan ratkeamista. Fillareiden liikkeitä oli mahdollista seurata reaaliaikaisesti verkossa. uuden ajan kirjastoa oli suunniteltu yhdessä kaupunkilaisten kanssa jo pitkään. Keskustakirjasto ulkoilutti sisältöjään – aika hyvin kirjastolta, jota ei ole vielä olemassakaan, eikö?

luisimmankin meistä löytämään kadonneen lukuhalun, kun se pysähtyi kohdalle kauppareissulla. Saimme tempauksen aikana paljon yleisöpalautetta – sosiaalisesta mediasta, suoraan kaduilta ja kujilta sekä verkkosivujen kautta. Hauskimmasta päästä oli viesti nuorelta naiselta: ”Oon tässä jo useempana viikkona pohtinut, että vois mennä kirjastoon. Mutta en sitten oikein oo uskaltanut kun mulla on vähän paha aavistus, että siellä on euro jos toinenkin myöhästymismaksuja. Ja kuinkas kävikään! Niin ne on ovelia ketkuja nuo kirjastontädit että toivat sitten kirjaston mun työmatkan varrelle. Kyllä kelpaa taas maksaa veroja!”. Toiset taas olivat sitä mieltä, ettei keskustakirjastoa tarvita lainkaan, sillä niin ylivertaisia olivat fillarikirjastot. Tulevaisuudessa meillä toivottavasti on molemmat.

palo oppimiseen Julkisen tilan elävöittäminen fillarikirjastoilla on ollut yleistä maailmalla mm. Yhdysvalloissa ja Tanskassa. Myös Helsingissä fillarikirjastot saivat kaupungin eloon ja herättivät kiinnostusta helposti lähestyttävinä kirjaston lähettiläinä. Yhteistyössä Måndagin kanssa toteutettu Fillarikirjasto sai mukavuudenha-

uskallus tehdä toisin Fillarikirjasto-tempaus oli myös kirjaston sisäinen oppimiskokemus, kun työntekijät jalkautuvat tarina- ja tietonavigaatto-

reiksi, pyöräileviksi ensyklopedioiksi kaduille ja kortteleihin. Pyöräilypäivien jälkeen työhuone täyttyi kirjastopolkijoiden innostuneesta porinasta. Oltiin oltu hetki ulkona. Oltiin kohdattu, seikkailtu ja naurettu. Meissä oli heittäytymiskykyä ja ponnistusvoimaa. Olimme uskaltaneet oppia uutta. Fillarikirjaston lisäksi syyskuun alussa julkaistaan Lainattuja hetkiä -seinäkalenteri, joka paljastaa kirjastojen salatun glamourin kuukausi kerrallaan, pilke silmäkulmassa. Kalenterissa esitellään pääkaupunkiseudun kirjastonhoitajia ihan uudessa valossa – naisia ja miehiä, nuoria ja vanhoja. Mitä oikeastaan tapahtuu, kun kirjaston ovet sulkeutuvat päivän päätteeksi? Kalenteri kertoo tarinaa kuukausi kuukaudelta. mikä on keskustakirjasto? Helsingin uutta keskustakirjastoa suunnitellaan Töölönlahden Kansalaistorin alueelle, eduskuntataloa vastapäätä. Tähtäimessä on aikaa kestävä rakennus, jossa on monta eri puolta: se on rakastettu tiedon, taidon ja tarinoiden talo, digitaalisesti älykäs paikka, yhteisöllinen korttelikeskus sekä kolmas tila kodin ja työpaikan välillä.

TeKSTI: KIRSI SuNI | KuVA: TAINA MARTIKAINeN

Sami Zogiani valmistui merkonomiksi SLK Instituutista kesäkuussa. Hän sai työn ohessa tutkinnon valmiiksi vain kolmessa kuukaudessa, koska hänellä oli niin paljon aiempaa osaamista ja kokemusta. – Minulla on myyjän tutkinto Kosovosta, mutta sitä ei tunnisteta Suomessa. Ajattelin, että olisi hyvä olla todistus osaamisestani, jos vaikka tulee jotain muutoksia ja joudun työnhakuun, Sami kertoo. Alun perin Zogiani on valmistunut kaivosalalle. Sen alan työolosuhteet ja palkat eivät kuitenkaan olleet hyvät, joten Sami hankki myyjän osaamisen. Kosovossa hänellä oli elintarvikeliike, josta hän joutui luopumaan sodan takia. Sami seurasi veljeään Suomeen 1998. Hän uskoo siihen, että ne jotka yrittävät tehdä töitä, myös niitä saavat.

Samilla on käytettyjen autojen yritys Tuusulassa. Hän innostui itsekin opiskelusta, kun hänellä oli harjoittelija yrityksessään. – Oli todella kiva opiskella. Minulle on tullut aika paljon uutta tietoa ja olen päivittänyt vanhaa osaamistani, innostuu Sami. Koulun penkin kuluttaminen jäi vähiin, koska Sami pystyi hyödyntämään työkokemustaan ja aiempaa koulutustaan tutkintoa suorittaessaan. Sami osallistui muutamaan verkkokurssiin ja lähiopetukseen. Muuten hän näytti tutkintoon vaadittavan osaamisen aidoissa työtilanteissa. Koko Zogianin perhe on innostunut opiskeluun. Samin pojista nuorempi opiskelee datanomiksi ja vanhempi merkonomiksi. Perheen äiti puolestaan opiskelee myyjäksi.

www.innostuoppimaan.fi // elinikäisen Oppimisen kampanja 2013

5


Nykypäivä ja tulevaisuus kumpuavat eilisestä. Suomi oli 1800-luvulla Euroopan köyhin maa vähäisine luonnonvaroineen. Sieltä on noustu pitkälti työn ja osaamisen kautta. Rajut sotakorvaukset maksettiin kunniallisesti ja samalla osaamisen vaatimus kirjoitettiin sisään koulutukseen. Koulutuksessa voi ainoastaan kilpailla laadulla. – Suomalainen koulutusjärjestelmä poikkeaa muista maista. Se perustuu luottamukseen ja myönteiseen ihmiskuvaan. Sodanjälkeiset ponnistelut ovat opettaneet, että asioita voidaan ja osataan tehdä yhdessä. Luottamus on poikinut hyvän järjestäjärakenteen, jossa osataan hyödyntää myös paikallista osaamista ja uskalletaan tehdä hieman eri tavoin, laadusta tinkimättä, kiittelee Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä.

Teksti: helena miettinen | Kuva: hanna anttila, oph

Aulis Pitkälä on tehnyt pitkän pätkän työtä haasteellisissa hallinnon kehittämistehtävissä. Humaanin ajattelutavan, historian tuntemuksen ja rautaisen kehittämisinnon siivin hän on edennyt avaintekijäksi koulutuksen kehittämiseen Suomessa.

Hallituksen tavoitteena on, että suomalaiset olisivat maailman osaavin kansa vuonna 2020. Sitä ennen olisi Pitkälän mukaan kuitenkin käytävä vakavaa, rakentavaa keskustelua koulutuksen merkityksestä ja tehtävästä. Ja vaikka järjestelmämme on kansainvälisten arvioiden mukaan toimiva, voidaan sitä kehittää edelleen, luovemmaksi ja oppimisen iloa ruokkivaksi.

Tulevaisuudessa voidaan elinikäisen oppimisen näkökulmasta opiskella erilaisia tietoja ja taitoja monin eri tavoin. Opetushallitus ryhtyy valmistelemaan koulujen käyttöön yhteistä, digitaalista opetuspelien ja muun opetusmateriaalin pilvipalvelua. Myös erilaisia uusia ja luovia oppimisen areenoja on suunnitteilla kaupunkien sisään.

– Keskeisin asia on, että koulutusjärjestelmä ei hukkaa sitä oppimisen iloa, mitä lapsella aina on. Opettamiskeskeisestä ajattelusta tulisi päästä oppilaskeskeiseen ajattelutapaan… sitä on muuten suunniteltu jo 30-vuotta ja nyt olisi jo aika, toteaa itsekin opettajan työstä haaveillut Aulis.

– Pelkästään oppilaitoksessa ei opita, vaan koko ihmisen elämä on oppimista. Ihminen oppii aina ja sopeutuu jatkuvaan maailman muutokseen, koko eliniän. Tärkeintä on palo ja halu oppia, kehittyä ja kasvaa ihmisenä. Ihmisestähän kaikki lähtee. Jos ihminen haluaa, hän toimii, toteaa humaani tieteilijä.

Pertunmaalta kotoisin oleva Pitkälä on käynyt kouluja pitkän kaavan mukaan ja usealla eri paikkakunnalla. Jo lapsena Aulis oli ahkera ja kova poika lukemaan. Opettajat muistavatkin hänet parhaiten lauseesta: Niin, mutta viimeisimpien tietojen mukaan… Ei ollut siis mikään ihme, että ajatukset johdattelivat miehen tieteeseen, suomen kielen ja historian pariin.

Opetushallitus vastaa esi- ja perusopetuksen, aamu- ja iltapäivätoiminnan, lukiokoulutuksen, ammatillisen peruskoulutuksen, aikuiskoulutuksen, vapaan sivistystyön sekä taiteen perusopetuksen kehittämisestä. Se myös seuraa ja arvioi koulutusta sekä tarjoaa koulutuksen tieto- ja tukipalveluja. Pääjohtaja johtaa virastoa ja vastaa virastolle asetettujen tulostavoitteiden saavuttamisesta sekä siitä, että viraston tehtävät hoidetaan tehokkaasti ja tuloksellisesti.

Vahva humanistitausta ei ole haitannut näissä hommissa ja historian tuntemus on hallinnon kehittämisen näkökulmasta

Teksti: eija laine, cimo | Kuva: seppo tahvanainen

Kansainväliset kokemukset voivat tarjota tärkeitä avartumisen elämyksiä myös varttuneemmille. Juuri eläkkeelle siirtyneet ovat innokkaita järjestötoimijoita ja aktiivisia aikuisopiskelijoita monessa vapaan sivistystyön oppilaitoksessa.

>>

6

– Kansainvälinen toiminta on saanut toimintaan mukaan tuplaten väkeä. Tällä lailla saadaan Euroopan ihmiset hitsautumaan yhteen ruohonjuuritasolla, kiteyttää yhdistyksen kansainvälisen toiminnan moottori Seppo Tahvanainen. Yhteistyö eri maista tulevien kumppaneiden kanssa on lisännyt tietoa muista maista. Tutustuminen erilaisiin tapoihin ja traditioihin on tuonut mukanaan sekä erilaisuuden kohtaamista että samankaltaisuuden tunnistamista – molemmat tärkeitä kokemuksia suvaitsevaisuuden lisääntymisessä. Kansainvälisiin hankkeisiin osallistuminen antaa mahdollisuuden kehittää kielitaitoa aidossa ympäristössä, mutta se voi olla hyödyllistä myös kotimaan toiminnan kehittämisen kannalta. – Grundtvig-ohjelman senioreiden vapaaehtoistyöprojektiin osallistumisen tuloksena on ollut se, että teemme nyt itse paljon vapaaehtoistyötä kotimaassa, Tahvanainen sanoo.

Tietoa uudesta ohjelmakaudesta löydät CIMOn verkkopalvelusta: www.cimo.fi

Elinikäisen oppimisen kampanja 2013 // www.innostuoppimaan.fi

Muutosta pitää johtaa systemaattisesti ja tietoisesti. Olisi hyvä saada tarpeeksi isoja ajatuksia ja kokonaissuunnitelma, johon voi pyrkiä joka päivä pienin, systemaattisin askelin.

Jos ei muuta ole, on kilpailtava älyllä ja osaamisella

Yhtenä esimerkkinä tavallisten, seniori-ikäisten kansalaisten aktiivisesta eurooppalaisesta toiminnasta on Kuusankosken Retkeilijät ry, joka on systemaattisesti kehittänyt yhdistyksen opintotoimintoja kansainväliseen suuntaan EU:n Grundtvigohjelman tuella. Yhdistyksen toiminta on synnyttänyt laajan kumppaneiden verkoston eri puolilla Eurooppaa.

Suomalaisen yhteiskunnan ja työelämän kansainvälistyminen sekä monimuotoistuminen edellyttävät työelämän ammattiosaajilta uudenlaisia tietoja, taitoja ja osaamista. Yhä useamman suomalaisen työyhteisön arjessa kohtaavat erilaiset kulttuurit ja kielet. Työkaverina voi olla maahanmuuttaja tai ulkomailta määräajaksi Suomeen työhön tullut henkilö.

Millä menestyksen tekijöillä sata vuotta eteenpäin?

– Uskon kehittämiseen! Jos tehdään asioita lasten ja nuorten hyväksi, tehdään työtä tulevaisuuden hyväksi. Olen kokenut, että työelämässä pitää olla jokin eetos. Minun tehtävänäni on tässä maassa tällä hetkellä pitää huolta siitä, että suomalaisilla on mahdollisuus laadukkaaseen koulutusjärjestelmään, innostuu Pitkälä.

Eurooppalainen yhteistyö innostaa

Usein ajatellaan, että kansainväliset vaihto-ohjelmat on tarkoitettu vain seikkailunhaluisille nuorille. Kuitenkin myös eri-ikäiset aikuiset voivat osallistua kansainväliseen yhteistyöhön.

keskeinen. Kehittämisen perusajatus on, että osaa muodostaa voittajatiimin. Ihmiset pitää vapauttaa tekemään sitä, missä he ovat parhaimmillaan, kertoo kehittämisestä kiinnostunut.

<<


Teksti: kaisa mikkonen | Kuva: juri puhakka

Tuskin olisin nyt tässä, jos en olisi lähtenyt opiskelemaan, toteaa Lidl Lauttasaaren apulaismyymäläpäällikkö Nikolai Tanhuanpää hymyssä suin. Takana on merkonomin tutkinto ja edessä selkeät urasuunnitelmat. Amiedun ja Lidlin yhteisellä rekrytointikoulutuksella haettiin työntekijöitä asiakaspalvelutehtäviin. Työllistymisen lisäksi tavoitteena oli suorittaa merkonomin tutkinto. – RekryKoulutus osui silmääni mol.fi-sivustolta. Päätin hakea saman tien, sillä minulla ei ollut peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Koulutus kesti yhteensä kaksi vuotta, joista ensimmäinen vuosi oli työharjoittelua ja toinen vuosi oppisopimuskoulutusta. Työn ja opiskelun suhde oli aluksi 70/30. Oppisopimusjaksolla lähiopiskelupäiviä oli enää keskimäärin kerran kuukaudessa, Nikolai kertaa koulutuksen rytmitystä. Käytännönläheistä opiskelua Rekrytointikoulutus sitouttaa työntekijät yritykseen, koska siinä yhdistyvät ammatillinen koulutus, työssä oppiminen ja perehdytys yrityksen toimintamalliin. – Käytännönläheinen tapa opiskella sopi minulle erinomaisesti, sillä en ole koskaan tykännyt istuskella koulun penkillä. Näyttötutkinnossa sen sijaan korostuu työssä oppiminen. Suosittelen ehdottomasti, jos teorian pänttääminen ei kiinnosta. Toki tämäkin töitä vaatii, ei tutkinto ilmaiseksi tule. Pitää jaksaa käydä töissä ja tehdä tarvittavat etätehtävät, Nikolai muistuttaa. Kahden vuoden koulutus tarjosi uusia ajatusmalleja ja kasvatti taitoja, joita saattoi hyödyntää saman tien omassa työssään. – Meillä oli loistava pääkouluttaja, joka avarsi näkökulmia kaupan toimialalta laajemminkin. Osaamispääoma kasvoi ja kokonaiskuvan hahmottaminen parani. Miksi asioita tehdään näin? Miten varastologistiikka toimii ja niin edelleen. Nyt ymmärrän paremmin myös kuluttajan oikeuksia. Ennen opiskelua sitä vain kävi töissä, Nikolai toteaa. Huima urakehitys Nikolain urakehitys on ollut hurja. Ensimmäinen vuosi kului myyjän tehtävissä. Oppisopimusjaksolla tuli kutsu vuorovastaavaksi ja kolmantena vuonna ylennys apulaismyymäläpäälliköksi. Tästä eteenpäin urasuunnitelmat ovat selkeitä. Hän aikoo tulevaisuudessa hakea suorittamaan kaupan esimiehen erikoisammattitutkintoa ja tavoitella myymäläpäällikön paikkaa. Myös jatko-opinnot kiinnostavat. Opiskelua miettiville nuorille Nikolailla on selkeä viesti: Opiskelkaa ammatti! Kun on koulutus pohjalla, ei koskaan tipu tyhjän päälle.

Teksti ja kuva: hanna-mari bennick

Hestbakkissa, Vaanilan kartanon kupeessa Lohjalla, on paljon upeita hevosia. Tallinpitäjä Satu Vuorio ei ole kaivannut kertaakaan kuuden vuoden aikana takaisin toimistotöihin. Hevosharrastus muuttui ammatiksi. Yrittäjäksi ryhtyminen oli Satun mukaan helppo homma niin päätöksen tekemisen kuin toteutuksenkin kannalta. Aina rakkaan hevosharrastuksen kuljettua opiskelun ja tavallisten töiden rinnalla sopiva hetki oman tallin perustamiseen syntyi silloin, kun kaapelitehtaan vientiassistenttina työskennellyt Satu siirtyi suuren kansainvälisen yrityksen logistiikkakoordinaattoriksi ja ymmärsi kuuluvansa sittenkin kokonaan muualle kuin toimistotöihin.

eläimille ominainen neutraali olotila. Meditatiivisen tilan kaltaiseen nollatilaan päästyään ihmisen kommunikointi eläimen kanssa mahdollistuu. – Hevoskuiskaajaksi ei tarvitse syntyä, myös sitä voi harjoitella. Ei ole olemassa mitään ihmekikkoja vaan kaikki taidot vaativat vain kovaa treenausta, toteaa tallinpitäjä. Järki on oltava mukana uranvaihdossa

– Tajusin, että työ ei tunnu sen mielekkäämmältä kuin kaapelitehtaallakaan. Ei taaskaan minun juttuni. Samaan aikaan Lohjalta löytyi vapaa talli, eikä tarvinnut kahta kertaa miettiä mitä tekisin, Satu muistelee. Naisyrittäjyyslaina Finnveralta hoitui helposti ja hevoset saatiin kuin tilauksesta toiselta, lopettavalta tallilta. Aluksi Satua jännitti: toimistohommat ja tasaiset tulot olivat ohi ja talli perustettu. – Sitten puhelin alkoi soida. Oli ihan huikeaa, yhtäkkiä oli asiakkaita sekä yksityisiä hevosia täyshoitopaikoille ja kaikki alkoi rullata, kertoo onnellinen yrittäjä.

Yrittäjyys voi olla keino päästä tekemään sitä, mitä aivan oikeasti haluaa tehdä. Tietenkään yrittäjän elämä ei ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista ja niin myös Satun tallinpitäjän uran aikana on vastaan tullut ongelmia ja vastoinkäymisiä. Ensimmäisten vuosien talvet olivat huonot ja mutaiset tarhapohjat pakottivat Satun hevosineen muuttamaan. Seuraava paikka Karjalohjalla oli liian syrjäinen, eikä asiakkaita ollut tarpeeksi. Nykyiselle tilalle Hestbakkiin Satu pääsi kolme vuotta sitten. – Täällä ihmiset viihtyvät, eläimet viihtyvät ja asiakkaita riittää. Ei voi sanoa että ikinä ei olisi hätää, kädestä suuhunhan tässä eletään. Ei tämä mikään kultakaivos ole, mutta mielekästä elämää, kuittaa Satu.

Hevoskuiskaajaksikin harjoittelemalla Satu on opiskellut elämänsä aikana artesaanikutojaksi, floristiksi ja tradenomiksi. Hevosharrastukseen liittyen Satu on suorittanut harrasteohjaajan sekä ykköstason valmentajakoulutuksen. Tällä hetkellä Satu opiskelee Centered Riding- ideologiaa, joka perustuu ihmisen ja hevosen anatomian tuntemiseen, tasapainoon, liikemekaniikkaan, maan vetovoimaan ja siihen, miten ajattelutapa vaikuttaa kehoon ja miten ne molemmat vaikuttavat hevoseen. Lisäksi käynnissä ovat hevoskuiskauksen syventävät opinnot, joiden avulla on tarkoitus saavuttaa

Sisäisen äänensä kuuntelemista ja uudelle uralle siirtymistä Satu suosittelee kaikille haaveilijoille. Hän painottaa myös realistisuutta, tärkeintä on toimiva arki. Haaveena olevaa ammattia kannattaa opiskella, jotta uudelle uralle siirtyminen olisi helpompaa. Satun mukaan sen tylsän, tavallisen työn ohessa voi harjoitella mitä vaan! Jos hevostelu innostaa, saat lisää tietoa erilaisista mahdollisuuksia Satulta: www.hestbakki.net

www.innostuoppimaan.fi // Elinikäisen oppimisen kampanja 2013

7


TeKSTI: RIIT TA HeLANDeR | KuVA: VILLe HARTONeN

Kolme vuotta sitten Ville Hartonen oli eläkkeellä. Hänelle oli tehty mittava selkäoperaatio ja nuori mies napsi pahimmillaan 24 pilleriä päivässä. Tämä asetti kovia haasteita opiskelulle. Vuosi Laajasalon opiston koulunkäyntiavustajalinjalla oli kuitenkin käänteentekevä. Lukuvuoden aikana Ville oppi, että elämä voittaa. Hän oppi kärsivällisyyttä, inhimillisyyttä ja selviytymistahtoa. – Omat opiskeluvalmiuteni olivat ruosteessa, sillä lukio-opinnoista oli ehtinyt vierähtää 15 vuotta. Opiskeluvalmiuksien kehittäminen olikin minulla yhtenä päätavoitteena. Ammatin kylkiäisinä sain mielettömän hyviä ystäviä, laadukasta opetusta ja ennen kaikkea lämmintä kannustusta, kiittelee Ville. Työharjoittelujaksot koulunkäyntiavustajana yhdistivät opiskellun teorian sekä käytännön työn. Ville sai luotua suhteita, joista on hyötyä edelleenkin. – Opin hyviä ja inspiroivia tapoja opettaa ja kuinka toimia erilaisten oppijoiden kanssa. Olin työharjoittelussa maahanmuuttajaluokassa, jossa oli myös erityisoppilaita. Myöhemmin olin Haartmanin sairaalakoulussa syöpälasten avustajana sekä opettajana. Nämä kokemukset ovat kasvattaneet minua ihmisenä, toteaa Ville. Parasta opinnoissa oli kontaktit koulumaailmaan. elämyksiä ja oppia tarjosivat myös kesätyöt leiriohjaajana kehitysvammaisten musiikkileirillä. – Ohjaajat, joiden kanssa sain tehdä töitä, olivat erittäin ammattitaitoisia ja leiriläiset mitä valloittavimpia persoonia. Sain leirien aikana erittäin merkityksellisiä ohjaamiskokemuksia, hehkuttaa Ville. Villen koulunkäyntiavustajan ammattitutkintoon tähtäävällä luokalla oli monenikäisiä opiskelijoita erilaisista elämäntilanteista. – Ikäjakauma oli 18–64 -vuotta. Yksi tuli lukiosta viettämään välivuotta, yksi yt-neuvottelujen seurauksena, yksi opiskelemaan ammatillisen kuntoutuksen kautta ja toiset halusivat vain vaihtaa alaa. Suosittelen koulutusta lämpimästi kaikille jotka ovat kiinostuneet auttamisesta ja työskentelystä koulumaailmassa, summaa Ville, joka nykyään opiskelee opettajaksi Itä-Suomen yliopistossa.

TeKSTI JA KuVA: KeSKuSPuISTON AMMAT TIOPISTO

TeKSTI JA KuVA: PIIA VILJA

Nuorten aikuisten osaamisohjelmasta löytyy iloinen opiskelija Lilja Väisänen. Häneltä meni pari vuotta kotona omaa alaa ja elämää pohtiessa. Yhteishaut menivät ohi ja suuntaa elämälle ei vain tuntunut löytyvän. Sitten Lilja näki sattumalta lehdessä ilmoituksen, jossa kerrottiin Nuorten aikuisten osaamisohjelmasta.

Nuori nainen uhmaa korkeuksia siirtäessään betonijärkäleitä paikasta toiseen. Niina Vuorinen päätyi pikkupoikien unelma-ammattiin, torninosturikuljettajaksi.

– Mietin, että sehän kuulostaa mielenkiintoiselta jutulta. Pääsin haastatteluun ilman pitkää odotusta, ja heti opiskelupaikan varmistumisen jälkeen opinnot alkoivat rullaamaan. Nyt suoritan maalarin ammattitutkintoa, jossa parasta on käytännönläheinen oppiminen. Koulutukseen liittyvä työssä oppiminen auttaa työllistymisessä ja tarvittaessa saan työvalmentajalta tukea. Hetkeäkään en ole katunut opintojen aloittamista, oma suunta on löytynyt ja tulevaisuus näyttää lupaavalta, iloitsee Lilja. Nuorten aikuisten osaamisohjelma on osa yhteiskuntatakuuta ja tarkoitettu 20–29 -vuotiaille nuorille, jotka ovat ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Tutkinnon voi suorittaa oppilaitoksissa tai sen voi tehdä oppisopimuskoulutuksena. Ohjelmaan on jatkuva haku ja mukaan pääsee helposti. – Ammattitutkinnon tai yksittäisiä tutkinnon osia on mahdollista suorittaa osana nuorten aikuisten osaamisohjelmaa, vaikkapa työn ohessa. Opiskelija on oikeutettu myös erilaisiin tukitoimiin ja tukeen. Psykologilta ja työvalmentajalta saa tarvittaessa tukea, kertoo opinto-ohjaaja ja ammatillinen erityisopettaja Tuula Mikkola Keskuspuiston ammattiopistosta. Mikkola painottaa, että opiskelijan tarpeita ja toiveita kuunnellaan. Lisäksi koulutukseen liittyvä työssä oppiminen auttaa myöhemmin työllistymisessä.

Niina tutustui aikanaan nosturinkuljettajan työhön vieraillessaan ystävänsä työmaalla. Samoihin aikoihin hän näki Työtehoseuran koulutusilmoituksen lehdessä ja päätti hakeutua koulutukseen. – Sain perusvalmiudet koulutuksessa ja työ on opettanut lisää, Niina kertoo. Torninosturinkuljettajan tutkinto on osa talonrakennusalan ammattitutkintoa. Se on kestoltaan 16 opintoviikkoa sisältäen kuuden opintoviikon laajuisen työssäoppimisjakson. Tutkinnon vaatimuksiin kuuluvat torninosturin kuljettamisen lisäksi kunnossapitotarkastukset, pienehköt huollot, sähköisten ja mekaanisten toimintahäiriöiden paikallistaminen sekä valmistavat työt ja oman työkohteen järjestyksen ylläpito. – Olen töissä suhteellisen pienessä yrityksessä. Jos koneessa on jokin vika, eikä ole mahdollista soittaa korjaajaa paikalle, silloin yritän selvittää itse missä vika on. Tällä tavoin opin työssäni koko ajan lisää, Niina toteaa. Rakennusala on miesvaltainen ja rakennuskoneiden kuljettajina harvemmin nähdään naisia. – Itse olen sopeutunut hyvin joukkoon. Monia askarruttaa korkea paikka ja korkeanpaikankammo voi olla esteenä työhön hakeutumiseen. Tämä on kyllä ehdottomasti rauhallisen miehen työtä, kiteyttää Niina. www.tts.fi

www.keskuspuisto.fi

www.laajasalonopisto.fi

>>

lisää innostavia oppimistarinoita löydät osoitteesta: www.innostuoppimaan.fi

YHTeISTYöSSä

Merkonomin tutkinto

Taloushallinnon ammattitutkinto

Markkinointiviestinnän ammattitutkinto

Koulutus alkaa 7.11.

Koulutus alkaa 10.9. tai oppiKoulutus alkaa 17.9. sopimuskoulutuksella joustavasti.

Koulutus alkaa 7.11.

Yrittäjän ammattitutkinto

Lue lisää:

markinst.fi

Tunnistettava muutos.

<<


Teksti: jenni nykänen, salla oksanen | Kuva: salla oksanen

Monista ongelmista selviää osaavalla ohjauksella ja vertaistuella. Jenni Nykänen on mielenterveyskuntoutuja, jonka monet ongelmat meinasivat painaa syrjään työelämästä. Nyt tulevaisuus näyttää valoisalta. Teksti ja kuva: meri metsomäki

– Aiemmin elämäntilanteeni oli kriisiytynyt monella osa-alueella. Olin mielenterveyskuntoutujana ja elin kuntoutustuella. Oman taakkani ja tilanteeni vuoksi mikään ei tuntunut menevän eteenpäin. Kärsin myös ajoittain kolmoishermosärystä, mikä vei voimia. Taustallani oli muutama jakso psykiatrisessa päiväsairaalassa, jossa sain tehokasta kriisiapua. Koin jollain tavoin olevani syrjäytynyt, muistelee Jenni. Myöhemmin testeissä ilmeni että Jenni kärsi lukemisen ymmärtämisen hitaudesta, sekä sairauksien ja lääkkeiden aiheuttamista muistihäiriöistä. – Lukivaikeus on vaikuttanut elämääni ja päätöksiini. Lukion jälkeen kului kaksi vuotta, etten hakenut mihinkään oppilaitokseen. Jonkinlainen unelmani oli opiskella lastenpsykiatriksi, mutten uskonut, että minusta olisi yliopistoon tai korkeakouluun. Lannistava kokemukseni lukioajoilta vaikutti itsetuntooni. Loppujen lopuksi hakeuduin vaatetusalalle artesaanikoulutukseen. Koin alan itselleni luontevaksi. Käsillä tekeminen on ollut minulle aina helppoa. Pitkästä aikaa tunsin, että onnistuin ja pärjäsin. Tällä hetkellä Jennin henkiset voimavarat ovat hyvät. Opiskelukammo on helpottanut hieman, ja hän voisi kuvitella opiskelevansa jotakin uutta. Oppisopimuskoulutus kiinnostaisi eniten. – Tulevaisuudessa haluan kouluttautua vertaisohjaajaksi. Olen jo toiminut muutamalla kurssilla kokemusosaajaohjaajana. Haluan auttaa ihmisiä. Samankaltaisessa tilanteessa oleville haluankin sanoa, että älä lannistu. Hanki sinnikkäästi apua! Sitä on tarjolla. Anna kuntoutumiselle ja eheytymiselle aikaa. Ja kaikille ihmisille haluan sanoa: kysykää, mitä toisillenne kuuluu. Lisätietoa Osaava ohjaus -hankkeesta: www.osaavaohjaus.fi Tietoa oppimisvaikeuksista: www.erilaistenoppijoidenliitto.fi

Boutique Bigarressa on keskittynyt tunnelma. Oppisopimuskoulutettava Viivi Piiroinen, 21, pehmittää vasaralla nahkatakin halkioita. Nyt venyy ja paukkuu. Pitkän linjan käsityöläinen, boutiquen omistaja ja mestari Pirjo Savolainen katselee suojattiaan hyväksyvästi. Pirjo Savolaisen ensimmäinen esikuva oli mummo, joka muotoili pukuja taitavasti ilman kaavoja. Myöhemmin ammattikoulussa syttyi innostus nahkaan. Pitkän yrittäjäuran ohella Pirjo on kouluttautunut mallimestariksi, opettajaksi ja näyttökokeiden valvojaksi. Nyt hän opiskelee tuotannon kehittämistä. Mestarinäytön Savolainen teki vuonna 2004. Nyt hän johtaa Helsingin Mestarikiltaa, johon kuuluu satakunta käsityöläistä ja muutama johtamistaidon mestari. Oltermannin nuija heilahtaa, kun puhe kääntyy yrittäjyyteen. – Hymyilevä asiakas on mestarin työn mittari. Oikein muotoiltu vaate tuo ihmisestä parhaimmat puolet esille. Mestaruus on muodon hallintaa. Oli raaka-aine nahka, turkis, puu tai vaikka auton maali, tulee upea fiilis, kun tulos on toivotunlainen, kuvailee Pirjo. – Koska oikeaoppista nahka- ja turkisvaatteiden tekoa ei voi oppia kuin kädestä pitäen, oppisopimuskoulutus on tärkeä väylä alalle. Monesti mestarin on itse näytettävä miten nahka taipuu ja sauma aukeaa. Mitä parempi mestari, sen taitavampi kisälli, Pirjo painottaa. Kädestä pitäen Taiteellisesti lahjakas Viivi Piiroinen valmistui Variasta vaatetusalan artesaaniksi. Harjoittelujaksolla ammattitaito kehittyi ja hän pääsi Boutique Bigarreen oppisopimuskoulutettavaksi. Kaksivuotisesta työssä oppimisesta maksetaan noin 15 euroa päivä. Kerran kuussa Viivi käy teoriaopinnoissa koululla.

Viivi kysyy välillä neuvoa hihan neulottamiseen. Pirjo suhtautuu lempeästi virheisiinkin. Kun ompelukone viuhuu taas, hän muistuttaa, että kyse ei ole liukuhihnahommasta. Tiivis yhteistyö opettajan ja oppilaan välillä on tärkeää. Perinteikäs käsityöammatti lumoaa. Sekä mestari että oppilas nauttivat siitä, että työn tulos näkyy heti. – Joka päivä on ihana tulla töihin, Viivi-opiskelija toteaa. – Oppisopimus on mahdollisuus monelle nuorelle. Oppilas todella otetaan siipien suojaan, Pirjo vakuuttaa. Olisiko tässä myös osaratkaisu syrjäytyneiden nuorten työllistämiseen? Pirjo nyökkäilee. Tosin oppisopimuskoulutusjärjestelmää tulisi selkeyttää ja yksinkertaistaa, erityisesti työnantajan osalta. Silti Pirjo jaksaa kannustaa yrittäjiä oppisopimukseen. Monet ovatkin jo ottaneet tärkeän työllistämishaasteen vastaan. – Kukaan ei voi olla samaan aikaan sekä yrittäjä, työvoimaviranomainen, oppisopimustarkastaja että ammattiopettaja. Työnantajalle tästä koituu paljon lippujen ja lappujen täyttämistä, varsinkin alussa, lataa oppisopimusmyönteinen yrittäjä. Boutique Bigarren värikkäiden poronnahkojen katveessa ilosanoma leviää kovaa vauhtia. Tulisiko oppisopimuksesta jo ensi keväänä muotia?

HAE HELPOSTI: WWW.EDUPOLI.FI “Monipuolista, joustavaa opiskelua!” Katri Hannula, hierojaopiskelija

Tarvitsetko • uutta osaamista? • ammattitaitoa? • pätevyyttä? Hae mukaan koulutuksiimme!

Helsinki | Kerava | Porvoo | Vantaa


TeKSTI: JuKKA RIKSMAN | KuVA: PeKKA SIPOLA

Koulutusrahaston myöntämää aIKuIsKoulutustuKea VoI saada omaehtoIseen ammatIllIseen KoulutuKseen osallIstuVa aIKuIsopIsKelIja, joKa on työ- taI VIrKasuhteessa taI toImII yrIttäjänä. Ilman aikuiskoulutustukea en olisi nyt opiskelemassa, kertoo Kati Tähti. Hän opiskelee parhaillaan Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa tradenomiksi. ennen nykyisiä opintojaan Kati työskenteli 10 vuotta uPM:n sellutehtaalla paalauslinjan hoitajana. Sitä ennen hän oli suorittanut yhtiön ammattikoulun eli valmistunut Kymin teollisuusoppilaitoksesta. – Jännitin todella paljon, kun hakemus tuesta oli käsittelyssä Koulutusrahastossa. Olin ehtinyt jo aloittaa opinnot ja en olisi

>>

halunnut luopua ajatuksesta oppia uutta ja tavata uusia ihmisiä. Onneksi päätös tuli nopeasti, Kati kertoo. Työnantaja suhtautui Katin koulutushaluihin myönteisesti alusta lähtien. – Nyt haaveilen teollisuusalan tietämykseni ja liiketalouden tuntemuksen yhdistämisestä työelämässä. Työharjoittelujakson pääsen tekemään UPM:n henkilöstöhallinnossa. Työoikeuden kurssi oli mielenkiintoinen ja yllätyksekseni kiinnostuin tilastotieteestä, vaikka ennalta oletin sen olevan tylsää. Mieltä piristävät uudet ihmissuhteet eli opiskelukaverit ja opettajat sekä koko opintomaailma, Kati summaa.

tutustu aikuiskoulutustukeen osoitteessa www.koulutusrahasto.fi

<<

YHTeISTYöSSä

EROTU JOUKOSTA!

Vaikuttavaa osaamista Asiakaspalvelu, puhelin 010 80 80 90

Erityisesti Sinulle

Tekemisen talo Taide elokuva kirjailija kuvallinen viestintä ja graafinen suunnittelu laulusolisti näyttelijäntyö I ja II Kehitysyhteistyö ja kehitysmaatutkimus

Viestintä crossmediatoimittaja lehtitoimittaja radiotoimittaja urheilutoimittaja Ammattitutkinto koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja suntio

Kansanopisto Helsingissä meren rannalla

Liity fiksuun seuraan KIELET: äidinkieli ja kirjallisuus, suomi toisena kielenä, englanti, ranska, ruotsi, saksa, venäjä, espanja, italia, japani, kiina, latina, portugali LUMA-AINEET: pitkä ja lyhyt matematiikka, tietotekniikka, fysiikka, kemia REAALIAINEET: biologia, maantiede, historia, yhteiskuntaoppi, filosofia, uskonto, elämänkatsomustieto, psykologia, terveystieto TAITO- JA TAIDEAINEET: kuvataide, liikunta VERKKO-KURSSIT: koko lukion voi opiskella myös verkossa

Suomen suurimmassa aikuislukiossa on varaa valita. Opiskele koko lukio tai yksittäisiä aineita. www.eira.fi

Laivurinkatu 3 00150 Helsinki

TTS Rajamäki Vantaa Helsinki Järvenpää Sammatti Kouvola

Onko osaamisesi ajan tasalla? Tutustu TTS:n koulutuksiin osoitteessa www.tts.fi.

kaikille avoin aikuislukio! töölön yhteiskoulun aikuislukiossa voit: » suorittaa kaikki peruskoulun ja lukion kurssit » jatkaa kesken jääneitä opintoja » kirjoittaa ylioppilaaksi, myös ammatillisen tutkinnon perusteella » opiskella yksittäisiä aineita » opiskella kieliä alkeista lähtien: englantia, espanjaa, italiaa, japania, ranskaa, saksaa, venäjää tutkinto-opiskelu on maksutonta. uusia opiskelijoita otetaan kuusi kertaa vuodessa jokaisen opintojakson alussa.

kanslia avoinna arkisin klo 13–19 urheilukatu 10–12 (stadionin läheisyydessä) puhelin 09 4342 0236 www.tyk.fi


Aikuiskoulutus on kansainvälistä! •

Uskalla välittää. Opiskele hoiva-alalle • • • • •

Lähihoitaja Kasvatus ja ohjaus Kehitysvamma-ala Kotityöpalvelut Psykiatrinen hoitotyö • Päihdetyö • Työvalmennus • Vanhustyö

Oletko aikuiskouluttajana kiinnostunut päivittämään ammattitaitoasi muualla Euroopassa? Etsiikö organisaatiosi ulkomaisia yhteistyökumppaneita? Ammattiin opiskeleva aikuinen: kiinnostaako työharjoittelu toisessa maassa?

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO palvelee aikuiskoulutuksen kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa muun muassa tiedottaen EU:n Grundtvig- ja Leonardo da Vinci -ohjelmista. Tule tapaamaan meitä osastollemme Innostu oppimaan -tapahtumassa Vanhalla Ylioppilastalolla 4.9.!

Helsinki Business College Oy on monien mahdollisuuksien kouluttaja

SLK Instituutin koulutustarjontaan kuuluu mm.

• taloushallinnon ammattitutkinto • sihteerin ammattitutkinto • johtamisen erikoisammattitutkinto • yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Katso lisää: slkinstituutti.fi

Suomen Liikemiesten Kauppaopiston koulutustarjonta:

• liiketalouden perustutkinto, merkonomi • tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi • Vocational Qualification in Business and Administration (QBA) • mava-koulutus Katso lisää: businesscollege.fi

Lisätietoja: grundtvig@cimo.fi leonardo@cimo.fi www.cimo.fi

Lisätietoa www.hdo.fi

www.cimo.fi

www.INNOSTuOPPIMAAN.FI

Kehity Keudassa! Ota askel uuteen arkeen!

www.keuda.fi/aikuisopisto Kysy: aikuisopisto@keuda.fi

Aikuiskoulutustuki opintovapaalle jäävälle palkansaajalle ja yrittäjälle

Ammattitutkintostipendi näyttötutkinnon suorittaneelle www.keuda.fi

Keuda - Työelämän taitaja

YKSILÖLLISTÄ KOULUTUSTA TYÖELÄMÄN TARPEISIIN

ESIMIESTYÖ JOHTAMINEN

Rastorilla päivität osaamisesi uudelle tasolle. Räätälöimme mielellämme juuri Sinun tarpeittesi mukaisen koulutuspolun. Laaja koulutusvalikoimamme ulottuu aina yksittäisistä koulutuspäivistä tutkintoon johtaviin koulutuksiin. Opiskelet kätevästi työn ohessa ja kehität samalla yrityksesi toimintaa.

HELSINKI

KUOPIO

OULU

MYYNTI JA ASIAKKUUDET TYÖHYVINVOINTI TUOTEKEHITYS JA KASVUYRITTÄJYYS

www.koulutusrahasto.fi

Haluatko syventää osaamistasi tai vaihtaa alaa? Stadin aikuisopisto tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia kehittää ammatillista osaamistasi.

Nyt on oppimisen aika – tartu tilaisuuteen! stadinaikuisopisto.fi

TURKU

OMISTAUTUNUT SINULLE


vanha ylioppilastalo | 4.9.2013, klo 10-17 | vapaa pääsy juontajina arman alizad ja minttu mustakallio

10:00

Ohjelmassa

esiintyjät

Fantastista musiikkia!

Duo Ränttätänttä: Piia Maunula, barokkioboe & Kaisa Ruotsalainen, barokkiviulu

Tilaisuuden avaus

11:00

12:00

KAMPANJAN PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANI

12 Elinikäisen oppimisen kampanja 2013 // www.innostuoppimaan.fi

Elinikäinen oppiminen ja vuoden 2013 ansioituneimmat: Vuoden oppijan, aikuisopettajan ja koulutusmyönteisen työyhteisön palkitseminen

Valtiosihteeri Pilvi Torsti opetus- ja kulttuuriministeriöstä

Helsingin Sanomien tervehdys Runon mitalla!

Riikka Venäläinen, Helsingin Sanomien päätoimittaja Riikka Heinonen, Helsinki Poetry Connection

Oikealle väylälle! Aikuisena opiskelleet kertovat.

Arno Kotro vetää keskustelua Ulla-Maj Wideroos, kansanedustaja Jari Saarinen, työpaikkapappi Pauliina Viitamies, kansanedustaja Petri Härkönen, kaupunginjohtaja

Innostu oppimaan kirjastossa!

Kaija Fredrikson, Helsingin kaupunginkirjasto

Laulun lahjoja Laajasalosta

Rytmimusiikin linjan solistit, Laajasalon opisto. Antti Hyvärinen, piano ja musiikin johto

Oppisopimuskoulutus– viimeistä huutoa! Keskustelua oppisopimuksesta nuorten työllistäjänä

Keskustelun vetää Pia Pakarinen, Helsingin yrittäjät Pirjo Savolainen, Helsingin Mestarikilta Linda Kinnari, oppisopimusopiskelija Petri Hänninen, Omnian koulutussuunnittelija Anne Vuorinen, Keudan oppisopimuskeskus

Uskalla innostua! Elämäsi on mahdollisuus. Pysähdy kuuntelemaan. Elinvoimaa raakaruuasta

Ilkka Koppelomäki, hyvän olon valmentaja Jean Fransman, kokki ja hyvän olon sanasaattaja

13:00

Työelämä ja yrittäjyys Barokkia kaikille!

Petri Rajamäki, Suomen Yrittäjät Metropolian ja Sibelius-Akatemian barokkiorkesteri

13:30

Kirjailijavieras – Kjell Westö Uusi romaani ja uuden oppiminen

Haastattelijana Helsingin Sanomien kirjallisuustoimittaja Antti Majander

14:00

Miten oppisopimuskoulutuksen avulla voi edetä uralla?

Kati Nurkkala, Amiedu Sabina Ågren-Hellman ja Ida Stigzelius, ISS Palvelut Oy

Helisevää bossanovaa

Milla Mäkinen, laulu ja kitara

14:30

Parannettu aikuiskoulutustuki Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Jukka Riksman, Koulutusrahasto Jarko Taivasmaa, Taivastalo

15:00

Hyssyttelystä asiaan! Keskustelua nuorten syrjäytymistä ehkäisevistä toimista

Toimittaja Marketta Mattila vetää keskustelua Jenni Nykänen, erilainen oppija Olli Alanen, Vamos-hanke, HDL Sari Sarkomaa, kansanedustaja Katri Luukka, työnohjaus ja ratkaisukeskeinen lyhytterapia

15:30

Aili Ikonen & Tribute to Ella Ella Fitzgeraldin ikivihreitä sydämellä

Aili Ikonen - laulu, Janne Toivonen - trumpetti ja flyygelitorvi, William Suvanne - Saksofonit ja huilu, Tuomas J Turunen - piano, Jori Huhtala basso ja Mikko Arlin – rummut

16:00

YTt ja Potkut – Miten tästä eteenpäin?

Raimo Hokkanen, Uudenmaan TE-toimisto Markku Juntunen, Mobiman Oy Marja Heltelä, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta Seppo Niemelä, Vapaa Sivistystyö ry.

16:45

Arvotaan iPad Mini

Helsingin kaupunginkirjasto

Järjestäjän kiitokset Palkintojen arvonta sekä parhaan ständin palkitseminen

Helena Miettinen, AMKE Oy

VALOKUVISSA: Arman Alizad - Kuvaaja, Mike Sirén | Minttu Mustakallio - Kuvaaja, Davide Pavone | Kjell Westö - Kuvaaja, Otava/Katja Lösönen | Aili Ikonen & Tribute to Ella - Kuvaaja, AJ Savolainen | Arno Kotro - Kuvaaja, Tuula Heikkinen | Milla Mäkinen - Kuvaaja, Anniina Salminen TAITTO: Karmas Oy / Luovakulma

Innostu oppimaan!  

Elinikäisen oppimisen kampanjan vuoden 2013 koulutusliite.

Innostu oppimaan!  

Elinikäisen oppimisen kampanjan vuoden 2013 koulutusliite.

Advertisement