Page 1

Luleå

Läsning och erbjudanden för hela familjen

Nya rabatt- r e kupong g psla

Se mittup

Tävla! Vinn en PlayStation 3

HUS & HEM Tapetsera själv – vi guidar dig rätt

Familjesidan Smarta sätt att spara pengar

Vildmarksspecial Jakt, fiske och friluftsliv ute i det fria

NYA AFFÄRSIDÉER I LULEÅ Vad ställer den moderna konsumenten för krav?

Ernst Kirchsteiger: "Den viktigaste delen av inredningen är du själv"

Lul eå s l e d a n d e m ånads m agas in

okto b er | 2011


Luleå Info Luleå kommun Sid 14-15, 36

Vildmarksspecial Sid 16

GäLLer toM 14/12

Rabattkuponger

20% Sid 20-21

på rabatt

g. ysnin all bel

Ernst Kirchsteiger Sid 25

llningspå bestä ker. den eller räc erbjudan länge lagret med andra ser och så mbineras inarie pri tet or Kan ej ko Gäller på ord k ! varor. st med t sMs

Köp kortet Handla i Luleå: enda giltig Gäller leå eller Lu

la i Hand kortet får du en mängd olika rabatter Med i Luleå, se mittuppslag. Klipp ut kupongerna och visa kortet i kassan när du handlar.

Här kan du köpa kortet: Kulturens Hus (receptionen), Pressbutiken Aurora (Storgatan), Turistbyrån (Kulturens Hus), Lilla köksboden samt Konst & Hantverk. Kortet kostar 100:- och är giltigt t o m 2012-08-31.

Här hittar du våra tidningsställ: Smedjan, Shopping, Strand, Folksamhuset, Kulturens Hus, Teknikens Hus, Coop (Storheden), Gammelstads galleria, Luleå Airport, Pressbutiken Aurora (Storgatan) samt LTU B-huset. Ansvarig Utgivare: Johan Ström Grafisk produktion: Plan Sju reklambyrå E-post: info@handlailulea.se Omslagsfoto: TV4 Webb: www.handlailulea.se Utdelare: Distribution i Norr Handla i Luleå AB, Södra Kungsgatan 2A, 972 35, Luleå

Vi reserverar oss för eventuella tryck- eller publiceringsfel

iPad 2 är här. Kom förbi och upptäck varför den är ännu bättre.

Ska ni bygga nytt huS? Kontakta oss så hjälper vi er med ett smart och driftekonomiskt boende! Läs mer om våra produkter och tjänster på www.smartahus.se eller kontakta oss för gratis genomgång och offert.

EL – tELE – InstaLLatIon

KontaKt: 070-591 53 54 | www.smartahus.se

Gör det Ni är bäst på! Vårt mål är att du ska känna dig trygg i din affärsverksamhet. Vi tar hand om ert företags bokföring, bokslut, revision, löner m.m. Nyhet! Vi har även utbildningar.

Aurorum 2, 977 75 LULEÅ 0920-750 73, 070-60 10 128 rkt@rkt.se · www.revisorn.biz

2

i Luleå | September - 2011

Enheten som ligger steget före tar nu ännu ett rejält kliv framåt. iPad 2 är tunnare, lättare och till och med snabbare än föregångaren, men har ändå 10 timmars batteritid.1 Med de nya kamerorna på fram- och baksidan kan du ringa FaceTimevideosamtal2 och spela in filmer i HD på den kristallklara 9,7 tums Multi-Touchskärmen. Tillbehöret iPad Smart Cover3 fästs med magneter och sitter perfekt. Upptäck fantastiska iPad 2 hos Grafit butiken. 1 Jämfört med föregående version av iPad. Batteriets drifttid varierar beroende på inställningar och användning. Mer information finns på www.apple.com/se/batteries. 2. Kräver en Mac-dator med FaceTime och Internetanslutning eller en iOS-enhet med FaceTime och Wi-Fi-anslutning. Inte tillgängligt i alla områden. Mer information finns på www.apple.com/se/mac/facetime. 3 iPad Smart Cover säljs separat. Färgen på läderhöljen kan nötas något med tiden. TM och © 2011 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls.

Hos oss hittar du ett stort utbud av Apples produkter Luleå: Storgatan 59, 0770-33 99 50 www.grafit.it Grafit reserverar sig för ev tryckfel.


Våra klassiker

Hungrig?

Superskrov

Våra erbjudanden denna månad Klipp ur och lämna in kupongen vid köp. Erbjudandena gäller endast i Luleå och Boden.

Skrovmål

60kr Ord.pris 69 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 23 oktober 2011. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Är man inte störst måste man vara bäst. Barbour | CK Underwear | Filippa K | Fred Perry Oscar Jacobson | Stenströms | Stetson | Tiger Of Sweden

Cheesemeny

60kr Ord.pris 69 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 23 oktober 2011. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Smedjeg. 11 | 0920-22 64 40

Frassemål

60kr Ord.pris 74 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 23 oktober 2011. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Vi kan Luleå! Ska du sälja din bostad? Vi ger dig tips och råd inför ditt bostadsbyte, lokalt i Luleå men med erfarenheten från hela landet.

Baconmeny

Daniel Johansson 070-101 40 71, daniel.lulea@svenskfast.se

Ord.pris 74 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 23 oktober 2011. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Barnbox För barn upp till 12 år.

Daniel Larsson 070-101 40 70, daniel.l.lulea@svenskfast.se

60kr

25kr Ord.pris 35 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 23 oktober 2011. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Barnbox För barn upp till 12 år.

25kr Ord.pris 35 kr

Gäller endast i Boden, Luleå t o m 23 oktober 2011. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

0920-22 58 50, Stationsgatan 25 B, 972 38 Luleå

Boden • Kungsgatan 34 • 0921-550 10 LuLeå • Hertsövägen 11 • 0920-697 97 September - 2011 | i Luleå

3


EN ENKLARE HÖST! Footsack

Randiga stödstrumpor

Mycket fin Footsack i ett starkt material som andas. Avtagbart foder i pile. Enkel att komma i /ur. Lätt att torka av. Finns i olika färger och storlekar. Beställningsvara. Passa på att beställa innan prishöjningen den 1/10!

Ta hand om benen i höst med dessa fina stödstrumpor i bomull. Perfekt för dig som har eller vill förebygga trötta och tunga ben. 18-20 mm Hg.

Pris från 2 095 kr

Dax att byta storlek? Bröstförstoring 29 900 kr Exklusivt erbjudande med fri konsultation under september och oktober månad. Gäller runda silikonimplantat från Mentor. Ring oss i dag för tidsbokning! Vi hjälper till med finansiering.

Umeå 090-77 85 44 | umea@mydoctor.se | www.mydoctor.se Stockholm 08-511 609 20 | stockholm@mydoctor.se | www.mydoctor.se

Höstnyheter! Love beads

i Luleå | September - 2011

Nyhet

Dax att byta storlek? Ont i höften?

Förstoringslampor

Vårt höftpaket med sittdyna, griptång Mycket rejäla förstoringslampor med och strumppådragare29 underlättar 3,5 D reptålig glaslins. Finns i två Bröstförstoring 900 kr för dig som har ont i höften eller ska olika modeller. Färg vit. Bordsfäste Exklusivt erbjudande och fri konsultation under september och höftopereras. ingår. Beställningsvara.

oktober månad. Gäller runda silikonimplantat från Mentor. Pris från 1 845 kr Ring oss och boka tid.

Ord. pris 40.000 kr

4

Pris 149 kr

Vid köp av hela paketet ger 85 44 umea@mydoctor.se Umeå 090-77 vi dig 100 kr i rabatt! www.mydoctor.se

Köpmangatan 48, 972 34 Luleå · Tel.0920- 22 04 00 e-post: order@hjalpia.se · www.hjalpia.se • Öppet vardagar 10-17

Nyhet


Obs! Ny adress Luleå Storgatan 47, 0920-199 15

September - 2011 | i Luleå

Hos oss får du kompetens, valfriHet ocH omtanke – kom in till oss så Hjälper vi dig

5

Luleå: Storgatan 47, tel. 0920-166 60


Inte allt för sällan får man höra om nya grepp inom handels och näringsliv – i Stockholm. Inte allt för sällan får man höra om sällsynta kedjor, butiker och kreativa tankesätt – i Göteborg. Listan kan göras lång, men man kommer sällan längre norrut än Uppsala i dessa rapporter. Sanningen, däremot, är att det finns minst lika mycket kreativitet, nyskapande och entreprenörsanda i de nordligaste delarna av vårt avlånga land. Thomasz och Per är två entreprenörer i centrala Luleå som bevisat just detta. Text: Conny Gyll

Nya grepp inom handeln P

er Sjöström har arbetat som handlare på ICA Supermarket i centrala Luleå i drygt 10 år. I mars i år påbörjade han ett projekt, lite på prov, som han funderat på en tid – lunchbuffé, eller salladsbaren som han kallar den. – Vi har den öppen sju dagar i veckan och nästan samma öppettider som själva matvarubutiken, berättar Per. Och det har slagit väldigt bra ut hittills. Han berättar att intresset fullkomligt exploderade under sommaren och att han var tvungen att anställa fler personer bara för att kunna bemanna ”baren” under lunchtiderna.

– Vi upplever att våra kunder blivit något mättade på den klassiska frysta lunchmaten man hittar i frysdiskarna. Det finns så mycket att välja på och oftast känner man sig inte sugen på någonting av det. Ett hälsosammare, billigare alternativ Salladsbaren är en perfekt alternativ där kunderna kan välja mellan olika sallader, fågel, fisk, kött, bönor, räkor, salladskyckling, kall pasta och mycket mer. Och det är inte bara ett alternativ rent smak- och färskhetsmässigt, det blir till och med bil-

ligare än att köpa en portion färdig sallad. – Under mina 10 år som handlare i den här butiken så har jag aldrig mött så mycket och så positiv respons från kunderna, säger Per med en genuin glädje i rösten. Det känns verkligen som att vi hittat någonting här. – Vi har två diskar nu och skulle med största säkerhet kunnat ha det dubbla under sommaren utan problem. Förhoppningsvis håller det i sig även en bit in på hösten, fortsätter Per, för så sent som förra veckan var jag nästan uppe i samma siffror som under den mest hektiska turist- och semesterperioden i somras.

”Under mina 10 år som handlare i den här butiken så har jag aldrig mött så mycket och så positiv respons från kunderna.

Kavat Klädda Karlar och Kvinnor Tomasz Holgersson, grundare till Sassima Outlet, är en annan man som såg ett behov och gjort sitt yttersta för att fylla det. – Jag och min sambo kommer härifrån Luleå och vi hade ofta funderat på varför folk åkte till storstäderna för att shoppa kläder. Det var ju såklart, säger Tomasz, för det finns mycket mer designermärken där. Detta ville vi ändra på, man ska inte behöva resa massor av mil bara för  Salladsbaren har blivit ett oerhört populärt lunchalternativ. Foto: Per Sjöström 6

i Luleå | September - 2011


MARKVARDIG.SE

A LLA S LAG S I N RED N I N G A R PÅ N O R R L A N D S S T Ö R S TA I N R E D N I N G S H U S

Lundbäcks inredningar vill att så många människor som möjligt skall ha en bra dag på jobbet. Och inredningen spelar en betydande roll. En fungerande och behaglig arbetsmiljö gör att man blir en mer harmonisk människa. Vilket i högsta grad bidrar till att man får en bra dag på jobbet. Hos oss kan du dessutom hyra inredningen till din arbetsplats. Inte bara för kontoret så klart, utan även personalrum och mötesplatser. Välkommen.

0920-101 70 info@lundbacks.se www.lundbacks.se Ödlegatan 1a (bredvid Max Midgårdsvägen) Luleå

September - 2011 | i Luleå

7


vanliga kläder så vi att kunna köpa hoppas att kunderna fina grejer och tycker det är roligt med bara för att man lite variation. bor i Norrland ska man inte Brett utbud av behöva gå utan annars sällsynta snygga kläder! kläder Så Tomasz Sassima Outlet har haft besökte några verksamheten igång i butiker i andra snart ett halvår och det städer och har hittills gått rätt bra bestämde sig för dem. Feedbacken för att öppna en Designerkläder till outletpriser. från kunderna är överegen. Första Maj Foto: Tomasz Holgersson lag extremt positiv och öppnade så en många får äntligen en ordentlig möjlighet lite speciell outlet-butik i Luleå, Sassima, att lämna det inbitna shoppingstråket på med uteslutande snygga, väldesignande Storgatan. och välkända märken. – Det blir roligare och roligare nu när – Tillsammans med en annan butik i man märker att samma kunder börjar Sverige så köper vi direkt från fabrikerna i komma tillbaka och att de tar med sig nytt Italien, berättar Tomasz. Vi har kläder för folk. Det är äkta grejer vi säljer och det är både herr och dam och allting är designerbra kvalité till skitlåga priser. Kombinatiokläder. Tack vare våra fabriksinköp så har nen är perfekt! vi precis samma kläder som i de dyra butiOch det viktigaste tipset Tomasz ger till kerna, men till en tredjedel av deras priser. andra som funderar på att starta eget har Och tack vare att de tagit bort mellanhan själv fått från några andra företagare; händerna så blir det inte bara bättre priser Om du tror på din idé – satsa, stå på er för slutkunden och snabbare hantering för och var tuffa. Ska du göra det så ska du butiken, det blir också friare sortiment. göra det fullt ut! ■ – Vi tyckte det var många kedjor med

1 PAR KOmPlETTA GlASöGON föR ENDAST

795;-

•K  olla på hur andra gör det du vill göra, hur löser de problemen och hur arbetar de med möjligheterna? När du väl sedan sätter igång så tro på dig själv och din idé. Allt går att genomföra.

tips från Tomasz till andra nyföretagare • F örsök tänka igenom enormt mycket innan du börjar. Tänk igenom alla möjliga scenarion: Hur det går i bästa och värsta fall och vad är planen om det inte funkar alls? Var beredd på mycket jobb och att det kommer att krävas mycket tålamod och, viktigast av allt, sök upp någon som du får prata med, som startat företag innan dig och som det går bra för. Att kunna vända sig till en mentor inom nyföretagandet är guld värt! Och har du en idé som du tror på, satsa, stå på dig och var tuff!

©2011 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

VÅRT BÄSTA PAKETERBJUDANDE NÅGONSIN!

PerS tips till företagare som vill testa någOT nytt

N ytt m ä rk e i but ik eN!

Allt ingår: 1 båge (t ex SAND, REDGREEN, Titanium)

795:- (värde fr 795:- till 1995:-)

Repskydd- och anti-reflexbehandling

0:- (värde 600:-)

Extra tunna glas vid behov

0:- (värde 1000:- till 2000:-)

Enkelslipade PENTAX-glas

0:- ingår alltid

Köp ett plagg från lexington och du får 2 st handuKar på Köpet (värde 200 Kr).

LULEÅ: Storgatan 9, 0920-23 10 20. www.specsavers.se Erbjudandet gäller utvalda bågar och enkelslipade glas. Vid val av andra glas t ex progressiva tillkommer kostnad från 1000 kr. För färg tillkommer kostnad enligt ordinarie prislista. Kan ej kombineras med 2 för 1 eller andra erbjudanden. Gäller endast denna butik.

8

i Luleå | September - 2011

0920-22 45 00 Smedjegatan 12, 972 33 Luleå


Nyhet!

accent

cubus

Joy

från D-cup attityd

sko söder

Pressbyrån

intersPort

JeansterminaLen

Klassiskt mode i höst!

kicks

waynes coffee

Mode med känsla Mån-fre: 10-18, Lör: 10-15 • Smedjeg. 10 • 0920-22 00 24 • www.finaformer.se

Designa din egen tårta!

vero moda Peak Performance

marimekko

Pieces

MASSOR VÄLJ BLAND AV ARTIKLAR Lagerhaus

DIAPER CAKE Exempel på innehåll: 25 st blöjor 1 st gosedjur 1 st babyplagg 1 st napphållare 1 st haklapp 1 st leksak

bLå gåsen

d•store

Kungsgatan 25 • 0920-603 02 • www.hafva.se gant

mix mode

PLANSJU.SE Foto: ztudio.se

trudes frisörer

Kärlek För Alla Hat Mot Ingen

ia damunderkLäder

www.strandgalleria.se

www.kärlekförallahatmotingen.se September - 2011 | i Luleå

9


Hos Synsam väljer du den båge du vill ha – tillsammans väljer vi det glas du behöver

TA TAdig digTill TillVärMen VärMen dig Till VärMen TA TATA dig dig Till Till VärMen VärMen Från 690: Från 690:-TA dig Till VärMen Från 690: Just nu hittar dudu Från Från 690: 690: 1 690 kr Just nu hittar mängder avav varma Från 690: mängder varma Just nu hittar du Enkelslipade

Vårt enklaste glas, högbrytande, index 1,6, med antireflex- och hårdytebehandling.

No Name 0 kr

Enkelslipade

2 490 kr Ett av våra tunnare och lättare basglas. De har fullt UV-skydd och extra hård ytbehandling. De är smutsoch vattenavvisande samt antistatbehandlade.

Eyes 890 kr

Just Just nujackor hittar nu hittar duoss dupåpå jackor hos hos mängder avoss varma Just nu hittar du mängder mängder av varma av varma intersport. intersport. jackor hos oss på mängder av varma jackor jackor hos hos oss på påsåså Kom in tilloss oss Kom in till oss intersport. jackor hos oss på intersport. intersport. hjälper vi vi digdig hitta hjälper Kom in till osshitta så intersport. Kom Kom inden till in till oss oss såsom så den jacka som jacka hjälper vi dig hitta Kom in till oss så hjälper hjälper vi vidig. dig hitta hitta passar Du väljer de bågar som dudig gillar bäst. Från O-kronorspassar dig. hjälper vi dig hitta den jacka som bågar till ledande varumärken. Tillsammans väljer vi denden jacka jacka som som den jacka som passar de glas du behöver, från enkla dig. glas till skräddarsydd passar passar dig. dig.det inte Välkommen in.in. och passar högteknologi. Svårare än så ärdig. hos Synsam. Välkommen och ut!ut! Kom in och bli nöjd. Välkommen in. och Välkommen Välkommen in. in. ochin. och Välkommen och ut! ut! ut! ut!

990:990:990:990:990:990:-

Enkelslipade

ORD. PRIS 1 400:ORD. PRIS 1 400:-

2 790 kr

690:-

eTirel STorM PArKAS ORD. PRIS 1 400:eTirel STorM PArKAS Vindoch vattenavvisande parkas i 65 % ORD. PRIS 1 400:ORD.ORD. PRIS PRIS 1 400:1vattenavvisande 400:Vindoch parkas i 65 % polyester och 35 % bomull. Fodrad med polyester och 35 % bomull. Fodrad med eTirel STorM PArKAS syntetmaterial och huva med kant i ORD. PRISkant 1 100:-i syntetmaterial och huva med eTirel STorM PArKAS Vindoch vattenavvisande parkas eTirel eTirel STorM STorM PArKAS PArKAS syntetpäls. Finns i flera färger. Finns ii 65 % syntetpäls. Finns i flera färger. Finns i

Ett av våra premiumglas, tunnare och lättare, index 1,67. Fullt utrustade vad gäller ytbehandling. Ett segt glas som håller för tuffa tag.

Converse 1790 kr

Vind- och vattenavvisande parkas i 65 %

polyester och 35 % bomull. Vind- och Vindvattenavvisande och vattenavvisande parkas parkas i 65 %Fodrad i 65 % med damoch herrmodell. PREUTZ OPTIK SYNSAM damoch 35 %och bomull. med i syntetmaterial huva med polyester polyester ochpolyester 35och % bomull. 35och %herrmodell. bomull. Fodrad Fodrad medFodrad med kant och huvaifärger. med52 kant i i STORGATAN 34 syntetmaterial · LULEÅ · med 0920-22 25 syntetpäls. Finns i kant flera syntetmaterial syntetmaterial och huva och huva med kant i Finns syntetpäls. flera färger. Finns i damherrmodell. syntetpäls. syntetpäls. Finns i flera iFinns färger. fleraifärger. Finns i i DROTTNINGGATAN 13Finns ·och BODEN ·Finns 0921-126 19 damoch herrmodell.

11800:11400:800:400:1800:800:11400:400:- 1 800:1 800:11 400:TA dig Till VärMen 1 400:400:1 800:dam- och damherrmodell. och herrmodell.

ADIDAS VIGO

Från 690:Just nu hittar du mängder av varma jackor hos oss på intersport. Kom in till oss så hjälper vi dig hitta den jacka som passar dig. Välkommen in. och ut!

990:-

Prisvärd löparsko som passar både på promenaden och löpturen. Dämpning i häl och framfot. Ovandel i mesh för bra ventilation. Dam- och herrstorlekar.

CLUB PRIS

550:ORD. PRIS 800:-

eTirel DAKOTA JACKA

CLUB PRIS

550:ORD. PRIS 800:-

McKinley KIM DOWN PARKAS

eTirel JACKA Dunjacka med 70DAKOTA % dun och 30 % fjäder. Yttertyg i 100 Dunjacka med 70 %färger. dun och 30 % fjäder. Yttertyg i 100 % polyester. Finns i flera Damstorlekar. % polyester. i flera färger. Damstorlekar. eTirelFinns DAKOTA JACKA

McKinley KIM ett DOWN Dunparkas i Exodus 5000, vindtättPARKAS funktionsmaterial Dunparkas i Exodus vindtätt funktionsmaterial med tejpade sömmar som5000, andasettoch är vattentät upp till med tejpade sömmar som och huva är vattentät upp till KIM DOWN PARKAS 5000 McKinley mmVp. Justerbar midja ochandas avtagbar med aveTirel JACKA DunjackaDAKOTA med 70 % dun och 30 % fjäder. Yttertyg i 100 McKinley KIM DOWN PARKAS Dunparkas i Exodus 5000, vindtätt funktionsmaterial 5000 Justerbar midja och avtagbar huva med avtagbar kantmmVp. i syntetpäls. Finns iett flera färger. Damstorlekar. % polyester. Finns i flera färger. Damstorlekar. Dunjacka med 70 % dun och 30 % fjäder. Yttertyg i 100 med tejpade sömmar som andas och är vattentät upp till Dunparkas i Exodus 5000, ett vindtätt funktionsmaterial tagbar kant i syntetpäls. Finns i flera färger. Damstorlekar. eTirel eTirel DAKOTA DAKOTA JACKAJACKA McKinley McKinley KIM DOWN KIM DOWN PARKAS PARKAS 5000 mmVp. Justerbar midja och avtagbar huva medupp av- till % polyester. i30 flera färger.iYttertyg Damstorlekar. med tejpade sömmar som andas och är vattentät DunjackaDunjacka med 70 % med dun 70och % dun 30Finns %och fjäder. %Yttertyg fjäder. 100 i 100 Dunparkas Dunparkas i Exodus i 5000, Exodus ett5000, vindtätt ett vindtätt funktionsmaterial funktionsmaterial tagbar kant i syntetpäls. Finns i fleraavtagbar färger. Damstorlekar. 5000sömmar mmVp. Justerbar midja huva % polyester. % polyester. Finns i flera Finns färger. i fleraDamstorlekar. färger. Damstorlekar. med tejpade med sömmar tejpade som andas som och andas är vattentät och äroch vattentät upp till upp till med avtagbar kant ioch syntetpäls. flera färger. 5000 mmVp. 5000 Justerbar mmVp. Justerbar midja midja avtagbar och Finns avtagbar huvai med huva avmedDamstorlekar. av-

490:690:490:690:490:690:490:690:490:690:490:490:690:690:1 300:PRO TOUCH PARNA OCH PAMELA, PASTO OCH PARCO

tagbar kant tagbar i syntetpäls. kant i syntetpäls. Finns i flera Finns färger. i fleraDamstorlekar. färger. Damstorlekar. Löparset med vindjacka och tights i Dry Plus. Jackan i 100% polyester och finns i två olika ORD. PRIS 700:ORD. PRIS 1 000:elastan. ORD. PRIS 700:-färgställningar. Tights i 92% polyester, 8% ORD. PRIS 1Dam000:- och herrstorlekar. ORD. PRIS 700:-

ORD. PRIS 1 000:-

ORD. PRIS 700:-

ORD. PRIS 700:ORD. PRIS ORD. 700:PRIS 700:-

890:-

ORD. PRIS 1 000:-

ORD. PRIS 1000:-

ORD. PRIS ORD. 1 000:PRIS 1 000:-

ORD. PRIS 1 200:-

ORD. PRIS 1 400:-

eTirel STorM PArKAS

Vind- och vattenavvisande parkas i 65 % polyester och 35 % bomull. Fodrad med syntetmaterial och huva med kant i syntetpäls. Finns i flera färger. Finns i dam- och herrmodell.

1 800:1Strand 400:Galleria Luleå

NEW BALANCE MR860

ASICS GEL FLASHFIRE 3

Mängdträningssko för löparen med lätt- eller medelpronation. Dam- och herrstorlekar.

FireFly BENNY & DONNA JACKA BENNY &&DONNA JACKA BENNY DONNA JACKA Vind- FireFly ochFireFly vattenavvisande, fodrad jacka i 100% polyester.

och vattenavvisande, fodrad Vindoch vattenavvisande, fodradjacka jackai 100% i 100%polyester. polyester. FinnsVindi flera färger. Storlek 120-170. Finns i flera färger. Storlek 120-170. Finns i flera färger. Storlek 120-170.

En mycket bra träningssko för löpare som vill ha en sko med bra stötdämpning, stabilitet

FireFly och FREEDOM PARKAS löpkänsla. Herrstorlekar. FireFly FREEDOM PARKAS FREEDOM PARKAS VarmFireFly och skön parkas i 65% polyester och 35% bomull.

Varm ochskön skönparkas parkas i 65% polyester 35% bomull. Varm och i 65% polyester och 35% bomull. Avtagbar huva med kant i syntetpäls. Finns ioch flera färger. Avtagbar huvamed medkant kanti syntetpäls. i syntetpäls. Finns i flera färger. Avtagbar huva Finns i flera färger. Storlek 120-170.

FireFly BENNY & DONNA JACKA FireFly FREEDOM PARKAS Storlek120-170. 120-170. Storlek Vindoch vattenavvisande, fodrad jacka i 100% polyester. Varm ochPARKAS skön parkas i 65% polyester och 35% bomull. FireFly FireFly BENNY BENNY & DONNA & DONNA JACKA JACKA FireFly FireFly FREEDOM FREEDOM PARKAS

i flera färger. Storlek 120-170. Avtagbar huva med polyester kant syntetpäls. i flera färger. Vind- och Vindvattenavvisande, ochFinns vattenavvisande, fodrad jacka fodrad i 100% jacka polyester. i 100% polyester. Varm och Varm skönoch parkas sköniparkas 65% polyester i 65% ochi 35% och bomull. 35%Finns bomull. Storlek Finns i flera Finnsfärger. i fleraStorlek färger. 120-170. Storlek 120-170. AvtagbarAvtagbar huva med huva kant med i120-170. syntetpäls. kant i syntetpäls. Finns i flera Finnsfärger. i flera färger. Storlek 120-170. Storlek 120-170.

Mån-fre 10-19, lör 10-16, sön 12-16 www.intersport.se

ÅTERFÖRSÄLJARE

10

i Luleå | September - 2011

ÅTERFÖRSÄLJARE ÅTERFÖRSÄLJARE ÅTERFÖRSÄLJARE


Sommaren är över och semestern förbi och med hösten kommer kallare väder, dyrare kläder, högre räntor och högre uppvärmningskostnader. Barnen behöver nya skor, nya skidor och så är det bilen som drar mer bensin vid alla kallstarter. Allt blir dyrare på hösten och framför allt på vintern. Så är det alltid, och så har det alltid varit. Eller? Behöver det vara så? Text: Conny Gyll · foto: matton images

Smarta sätt att

spara pengar S

ant är att vissa saker blir dyrare beroende på årstid. Exempelvis en vanlig villa med ved- eller pelletsbaserad uppvärmning ha ren enorm förbrukningsskillnad mellan om det är 20 grader ute eller -20. Men i mångt och mycket finns det också lätta sätt att spara en del slantar så att hushållskassan inte behöver göra en hastig djupdykning.

Matvanor Under sommar och semestertider är det lätt att man ökar kostnaderna för mat också. Restauranger med uteserveringar och glasskiosker på stranden kan locka till fler dyrare måltider. Att under hösten börja äta mer grönt kan märkas av rejält på matkontot då exempelvis rotfrukter är mycket billigare nu än under vår och sommar. Att i större utsträckning ta med sig matlåda till jobbet istället för att äta ute kan också spara hundralappar varje månad. Se över dina avtal Mobiltelefon, internet och elavtal är tre stora avtalsområden där man regelbundet kan göra en stor förändring varje månad. Ringer du mycket i mobiltelefonen? Vad många inte vet är att det med rätt abonnemang idag är billigare att ringa från och till mobiler, än via en vanlig hemtelefon. En stor bov bland höga telefonkostnader idag kan vara refillkortet som måste fyllas på med 100 kronor varje månad för att inte kosta mer och mer. Elavtalet är också en viktig punkt i det hela. Förra vinterns höga elpriser skrämde många, men vi är snabba med att glömma. Odd-

sen är stora att elpriserna skjuter i höjden även denna vinter, och ett avtal med fast elpris kan förvisso kännas lite dyrare på sommaren men man får en enorm pristrygghet över vinterhalvåret istället. Räntor och lån Inte många familjehem och villor idag står helt utan lån. Länsförsäkringars chefekonom, Marie Giertz, sade till SvD Näringsliv att det för en kortsiktig sparare ”tyvärr inte finns något annat ställe att gömma sig än på bankkontot eller en i penningmarknadsfond”. Ser man istället till ett långsiktigt sparande så är det viktigt att ha en dialog med den lokala banken. Inte så sällan kan man med en personlig kontakt på ett lokalt bankkontor oftast få ett mer generöst låneavtal än man kan hitta på de stora bankernas hemsidor. Fastän räntorna kan komma att sjunka ytterligare så kan det ändå vara en idé att trygga räntekostnaderna något. Exempelvis ligger räntan på bolån med tvåårig bindningstid lägre än tremånadersräntan. Något för ALLA Har man tittat igenom sina avtal, abonnemang och regelbundna utgifter så finns ändå mer att göra för den som vill. Någonting som blivit allt mer populärt på senare åren är bytesdagar. Man anordnar antingen någonting lokalt, eller bland vänkretsen. Alla har saker man inte behöver ha kvar och det är perfekt att kunna byta med varandra istället för att slänga eller ”bara” ge bort. Det finns också ett välanvänt system för dem som vill anordna kläd- eller sakbytardagar med fler personer än de man känner där man lämnar in alla föremål för en värdering hos arrangören, där man sedan får värdecheckar på precis samma värde att köpa andras saker för. På det sättet gör ingen en förtjänst ekonomiskt och man får ändå välja lite friare än om man byter saker mellan fyra ögon. ■

Nytt Ljud på väggen med DLS Flatbox

DLS Flatbox innebär ett nytänkande när det gäller högtalare. Dessa tunna högtalare finns i flera storlekar och alla levereras med både vita och svarta gallerfronter som används för att smälta in i omgivningen, eller bryta av mot omgivande väggar. De kan placeras var som helst så länge de hänger på en vägg och utgör ett modernt designelement i hemmet, cafeét eller kontoret.

Flatbox Midi

4490:-/par Flatbox Large

5450:-/par

Flatbox Mini

3490:-/par

Flatbox Slim Large

3990:-/par

DLS Flatbox finns även i svart finish, besök vår hemsida för mer info.

Kungsgatan 28 • 0920-21 69 72

w w w. l u l e a h i f i h e m b i o . s e September - 2011 | i Luleå

11


TVäinvn elna

1:a pris

PS 3

PS 3

2-4:e pris Presentkort på Köpmannens Kök Värde 300:-/st

I samarbete med:

Hitta alla ”gömda” Smedjan - logotyper i den här storleken (denna räknas ej): Fyll i dina kontaktuppgifter för att medverka i tävlingen OBS! En eventuell vinst skickas till nedanstående adress

Exempel: il tävla 5 Anna Andersson Lövstigen 7 97333 Luleå Skicka detta till 72550. Kostnad: 10 kr + ev SMS-taxa.

NAMN: ADRESS: ORT:

POSTNR:

TEL:

MOBIL:

E-POST: ANTAL LOGOTYPER I TIDNINGEN:

Skicka in ditt tävlingsbidrag: • Via sms, se exempel ovan • Fyll i formuläret på www.handlailulea.se • T ill Kulturens Hus – till vänster om receptionen • Pressbutiken Aurora (Storgatan) •V  ia brev till: i Luleå, Södra Kungsg. 2A, 972 35 Luleå. Märk brevet ”Tävling” Sista tävlingsdag är 2011-10-12. Du kan bli tvungen att svara på en utslagsfråga. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Vinnarna presenteras på www.handlailulea.se Här hittar du även vinnare från tidigare tävlingar.

st

AKADEMIBOKHANDELN APOTEKET SHOP BROTHERS BÖRJE OLSSON KAFÉ BÖRJE OLSSON KONDITORI CARLINGS CLAS OHLSON DIVA ECCO SHOP & COMPANY

FOTO: TOMAS BERGMAN

Tävla enkelt via sms! Sms:a: il mellanslag tävla mellanslag antalet loggor mellanslag ditt namn och adress.

EUROSKO GAME HEMTEX KAPPAHL LIFE LINDEX MAKE UP STORE MIQUE MONKI

NIKITA HAIR NILSON PARELLE COSMETICS PEPPERCORN POLARN O. PYRET SISTERS SMEDJAN KIOSK & SPEL TEAM SPORTIA TEKNIKMAGASINET

TELIA BUTIKEN THE BODY SHOP THE PHONE HOUSE THÉ SHOPPEN TWILFIT UR & PENN VILA

VARDAGAR 1019, LÖRDAG 1016, SÖNDAG 1216 | LULEÅ CENTRUM | SMEDJANGALLERIA.SE

12

i Luleå | September - 2011


KOMFORT MED STIL Höst & vinterkänga Roots 1099:-

Oemotståndligt elegant!

Smedjan, 0920-173 00

Ecco AdidAs Björn Borg clArks convErsE dr MArtEns FrEd PErry gAnt HuB PAllAdiuM PEAk PErForMAncE sixtysEvEn snEAky stEvE tiMBErlAnd vAgABond WrAnglEr M.M.

Är du redo för hösten? 699:(799:-)

Smedjan, Storgatan 36 0920-226300

599:(699:-)

Nya Sony Ericsson Xperia™ ray Mycket prisvärd touch med senaste Android och HD-kamera.

Vi har den i lager, välkommen in! Dialect Luleå Besiktningsvägen 12 Tel 0920-23 10 00

Njut av solstrålarna. De kan plötsligt förvandlas till åskmoln.

VINTEROVERALL 1299 kr / 1399 kr — Vind- och vattentät — Material som andas — Tejpade sömmar — Innerfoder i smidigt syntetmaterial med mycket goda isolerande/ värmande egenskaper — Formade innersömmar i byxben för att minska slitage — Förböjda ärmar för ökad rörlighet

Storgatan 36, Luleå, 0920 -169 10. polarnopyret.se September - 2011 | i Luleå

13


Öppet hus 24-25/9 Återvinningshelgen är en rikstäckande kampanj som sker varje år. Vi kommer därför att ha öppet hus den 24-25 september på alla våra återvinningscentraler runt om i Luleå. Det kommer att bjudas på korv och fika. Vi vill gärna höra dina åsikter om hur du tycker att avfallshanteringen i kommunen fungerar, så kom förbi och prata med oss! Välkomna!

Öppettider helgen 24-25/9 Kronan ÅVC Lör 9-16 Sön 11-16 Återvinningsmarknaden Lör 9-16 Sön 11-16 Sunderby ÅVC Lör 9-16 Sön 11-16 Antnäs ÅVC Lör 9-16 Sön 11-16 Råneå ÅVC Lör 9-16 Sön 11-16 Ordinarie öppettider: www.lulea.se/avfall


Elektronik finns överallt! Vi har väldigt många elektriska prylar i våra hem, en del av dem går sönder och andra har vi helt enkelt tröttnat på och vill byta ut.

T

änk på att om prylen fortfarande fungerar behöver den inte kastas bort utan någon annan kan ha glädje av den. Lämna den gärna till Luleå kommuns återvinningsmarknad på Kronan eller till någon hjälporganisation. Vill du veta mer om Återvinningsmarknaden, ring 0920 – 45 58 00 eller besök www.lulea.se/avfall Är prylen trasig och du vill göra dig av med den är det viktigt att du lämnar in den för återvinning på en återvinningscentral (ÅVC). Alla elektriska prylar, även de små, innehåller miljöfarliga ämnen som måste tas om hand på ett säkert sätt för att inte skada vår miljö. Något som man lätt glömmer bort är de inbyggda batterier som finns i många leksaker, spelande julkort med mera. Även batterier, stora som små, räknas som elektronikavfall och skall lämnas på ÅVC. Du som bor i lägenhet kan ha en liten röd box för batterier i ditt soprum. Vissa el-kedjor har även mottagning av elektronik och batterier. ■

Elektriska produkter är komplexa och består av flera olika material. Efter du lämnat in dem på din återvinningscentral plockas de isär och återvinns till nya produkter.

Metaller Används som råvaror i nya produkter.

Glas Glas från bildrör m.m. materialåtervinns.

Ädelmetaller Ädelmetaller som guld och silver återvinns.

Plast, tyg och trä Energiåtervinns.

Källa: www.el-kretsen.se

Visste du att • I Sverige återvann vi år 2010 inte mindre än 150 miljoner kg elektronik, vilket motsvarar nästan 16 kg elektronikskrot per person. Med det kan man fylla Globen två gånger. • El-proppar har visserligen med el att göra men eftersom de inte i sig själv har några elektriska komponenter så ska sorteras som restavfall.

• Av ett inlämnat kylskåp går 67 % att återvinna som järn. Järnet går sedan att använda till nya produkter. • Varje vuxen svensk har i snitt 2,4 mobiltelefoner hemma som inte längre används enligt en rapport från Avfall Sverige och El-Kretsen. Tillsammans innehåller dessa telefoner bland annat 160 kilo guld, 700 kilo silver och 56 ton koppar.

September - 2011 | i Luleå

15


Den orörda

vildmarken Text: Conny Gyll Foto: Conny Gyll, pål hermansen, futureimagebank.com, Gilad radat, peter engström, Markus Kivijärvi

Varje år fälls i Sverige tusentals älgar och en klar majoritet av dem i Norrland. Kring Luleå är älgjakten en viktig del av såväl vardagen som trafiksäkerheten och skogarna här bjuder dessutom på fler resurser än så med goda bestånd av bär, svamp och ett mycket gott fiske.

F

örut var det någonting som norrlänningar tog för givet och Storstadsfolk inte riktigt visste av. Nu är tiderna förändrade och att leva av naturen kan förvisso vara mer allmänkänt i hela Sverige, men utövarna blir färre och färre. Men för dem som vill leva av naturen finns fortfarande en del relativt orörda områden i Sverige och då i Norrland i synnerhet. Älgjakt Lagen säger att det varje år får skjutas av ett förbestämt bestånd av älgar varje höst. Det godkända beståndet är av naturliga orsaker högre i Norrland än i södra Sverige, men det sätter också ett krav på jägarna då bestånden också ökar betydligt snabbare här

än söderöver. Då älgjakt kan vara en viktig del både rekreationellt och resursmässigt så är det också en viktig del för att minska trafikolyckorna och spara på känslig skog och mark. – Älgjakten i Luleå är som vanligt het den här tiden på året, säger Torsten Töyrä som arbetar på Jaktia Intersport i centrala Luleå. Den har dock ändrat karaktär lite och alla börjar inte på en gång då jakten startar. Men man märker ju redan nu att det blivit en viss ökning av älgrelaterade trafikolyckor så det är väl bra att de som jagar kommer igång så snart som möjligt. Skogens mest lättillgängliga matkälla; svampen Det finns i Sverige idag omkring 10 000 kända typer av svampar, varav omkring 100 av dem är bra matsvampar. Till de populäraste matsvamparna hör kantarellen, med sin blekt gula, nästan guldaktiga färg och vädret i sommar har varit väldigt bra och bäddat för en fin svamphöst. När man plockat svamp är det viktigt att, om man inte skall använda den på en gång, torka den ordentligt. Man kan antingen hänga den eller lägga den på ett tidningspapper som

man regelbundet byter ut. Svampen torkar på detta sätt på ungefär en vecka, beroende på temperatur och luftfuktighet. En svampoch fruktork kostar omkring tusen, femtonhundra kronor och kan göra samma jobb på ett dygn. Värt att nämna är också de olika bären som finns i våra skogar, såsom hallon, lingon och blåbär. Det kan vara nog så värdefullt att äta glass med varm hemmagjord hjortronsylt en kall höstdag under en lika varm filt. Lingon och blåbär kan man hitta lite varstans, framför allt i barrskog medan hjortron oftast finns på, vid eller i närheten av myrar och fält då de trivs lite fuktigare. Bärplockning, liksom svampplockningen, är någonting som dock minskat ganska kraftigt på senare år. – Det finns ju mycket bär och svamp häromkring, men jag vet inte om det är så populärt nuförtiden att plocka dem, säger Lena Harila, Turistbyråansvarig i Luleå. – Det har blivit lite av en generationsgrej. När dagens äldre slutar plocka så är det inte många yngre som börjar. Allt finns på affären idag så varför ska man ut i skogen och traska? Trist är det ju, men man kan ju inte tvinga folk till det.

HöGK VALItetS K äNGor för ALL A VäDer

Lundhags Proffessional High 3799:-

16

i Luleå | September - 2011

Crispi Hunter HtG 3499:-

Meindl Dovre extreme 3395:(3595:-)


HETA HÖSTTIPS FÖR JAKT-, FISKE- OCH VILDMARKSLIV Go Pro Den perfekta FULL HDkameran för att återuppleva dina äventyr. Finns att köpa på Äventyrsbutiken Hägglunds för 3699:-

Fällkniven F1 En slitstark stålkniv med 59HRC, håller skärpan extremt bra. Finns att köpa på Äventyrsbutiken Hägglunds för 1269:-

Visste du att... • Om du vistas i skogen vid jaktsäsongen så tänk på att en olycka så lätt kan hända. Bär skarpa färger så att du syns tydligt genom skogen. För en trött jägare tidigt på morgonen kan man annars lätt se ut som en präktig älg på avstånd när man bökar runt efter svamp i snåren. • Är du osäker på om de svampar du plockat är ätliga eller kanske giftiga, då kan www.svampguiden.com vara en bra och lätt guide för dig. Den finns även tillgänglig för Android och iPhone. • Glöm inte att kontrollera om tillstånd för fiske krävs vid det vatten du önskar fiska. Turistinformationen och bensinmackar i närheten av vattnen säljer fiskekort.

Fiske och vandring Mycket av fisken i och kring Luleå är planterad. Det är en ort som i normala fall inte attraherar någon större mängd proffsfiskare, men den har ändå ett väldigt gott bestånd av planterad Öring i många av kommunens anläggningar. Längst med Råneälven finns det generellt sett väldigt bra fiskevatten men framförallt har man många vindskydd och raststugor; många av dem med övernattnings- och eldningsmöjligheter. – En av ortens absolut största turistattraktioner är skärgården med dess leder och öar, berättar Lena Harila, men nu emot hösten flyttas fokus ofta mot vandring och fiske längst de vandringsleder på fastlandet som i mycket hålls i ordning av olika byaföreningar. Med naturen som både rekreation och skafferi finns det här i våra delar av Norrland en resurs, en möjlighet och en upplevelse som ofta går många förbi. Av dem som på några minuter kan ta sig från hemmet till naturen blir det för var år allt färre, medan storstäderna växer allt mer. Naturan är därför en resurs, eller snarare en möjlighet, som vi bör uppskatta och utnyttja, allt mer. ■

Power Monkey Extreme Universal solcellsladdare för vildmarksliv. Klarar av iPad, iPhone4 m.m. Finns att köpa på Äventyrsbutiken Hägglunds för 1699:-

Garmin 610 GPS-klocka med pekskärm. Klockrent för friluftsmänniskan. Finns hos Acctive Living & Hälsa.

Icepeak mössor Håll huvudet varmt med en cool mössa från Icepeak. Finns att köpa på Acctive Living & Hälsa för 129:-/st.

Stormkök Ett måste när hungern eller kaffesuget slår till på utflykten! Lätt, nätt och smidig modell som är enkel att ta med och använda. Finns att köpa på Laitis för 245:-.

ZENITH LUX Ljusstark vattentät kikare som klarar temperaturväxlingar. Du hittar den på Fritz Olsson från 2795:-

för VILDMArKSLIVet Lundhags traverse Pants

(Green/Black)

1499:-

Lundhags este jacket 1799:-

GArMIN Astro 320 GPS 6499:-

Storgatan 26, LuLeå • 0920-156 40 • Öppet: Mån–Fre 10–18. Lör 10–15

September - 2011 | i Luleå

17


FRÖS DU FÖRRA VINTERN? Fjällräven Greenland Winter Jacket Canada Goose Expedition Parka

Dam & Herr

2.499:-

Fjällräven Kodiak Parka 3.999:-

Dam & Herr

6.999:-

Dolomite Karakorum

Dam & Herr

Fjällräven Expedition Down Jacket 5.499:-

3.999:-

Peak Performance Frost Down Jacket Dam & Herr

3.499:Öppettider: mån-fre 10-18, lör 10-15

| Storgatan 26, Luleå

Luleås största hantverksbutik! Kvalitet och design från Norrbotten!

Smedjegatan 13, Luleå. 0920-21 14 93. www.konstochhantverk.se

18

i Luleå | September - 2011

| 0920-156 40.


Få rabatt nu! 1. Skicka ett SMS med texten ”il rabatt” till 72 550 så erhåller du en rabattkod inom ca 30 sekunder. 2. Lös in kupongen och visa SMS:et i kassan när du betalar så dras rabatten av på plats. SMS:et kostar 25 kr + ev. operatörstaxa och är en värdehandling som är giltigt i 90 dagar. Inom giltighetsperioden kan du nyttja obegränsat antal rabattkuponger med samma SMS.

! t e h y n direkt

naturligtvis...

t

rabat

len. i mobi

1

Klipp ut kupongen/-erna ur tidningen ”iLuleå” som du får hem i brevlådan 9 ggr/år. (Tidningar finns även att hämta i ställ på stan).

...kan du även köpa kortet ”Handla i Luleå” och använda det precis som vanligt (köpställen se sid 2). D.v.s. klipp ut rabattkupongen och visa kortet i kassan när du betalar.

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

:-0:20020 75:lar r du hand rabatt nä :-. 1000på rabatt glasögon inklusiv för minst

GäLLer toM 14/12

e rabatt nä valfri båge. Kompletta glasögor handlar fö ndu inklusive allt. r 750:Med rabatt: Enkelslipade 799:Progressiva 2799:-

på beställningsr. erbjudanden eller ras med andra r och så länge lagret räcke prise med andra erbjudanden eller Kan ej kombiner påKan ej arie kombineras ordin på beställningsvaror. Gälle varor. Gäller påKan tså länge lagret ej kom ordinarie priser ochmed binerte ko räcker. ras d me andra erbjudand dast varor. Gäller tpåsM en eller s! prise ordinarie Gäller enGäller tig r och så länge på beställningsgil endast med kortet er lagret räcker. i Luleå ell

2

Lös in kupongen i kassan samtidigt som du visar ditt kort ELLER ditt SMS med rabattkoden.

Gälle Handla Handla i Luleå r endast sMs! eller med ko Handla i Lugiltigt leå eller gil rtet tigt sMs!

Ät så mycket du vill – alla dagar i veckan! Kvällsbuffé kl 16.30-21.00 Kvällsbuffé 129:Dryck ingår ej i priset.

Förrätt: Vårrullar/Pekingsoppa Varmrätt: Välj mellan sex olika rätter! Friterad kyckling, thailändskt-, indiskt- och vegetariskt alternativ alltid finns på menyn. Efterrätt: Friterad banan med glass och kaffe.

Mongolian Barbecue 139:-/person

Varje fredagsöndag

Ord. pris 186:-/pers. Erbjudandet gäller fre, lör, sön t.o.m. 27/10.

Först serveras ni bröd och en god pekingsoppa. Sedan plockar ni ihop er egen tallrik med kött, grönsaker och kryddar med någon av våra tolv olika såser. Därefter tillagar våra kockar detta medan ni ser på. Kött: Oxe, lamm, gris samt kyckling. Grönsaker: Tomat, gurka, sallad, lök, purjolök, ananas, vattenkastanj, champinjoner, bambuskott och paprika.

Kungsgatan 14. Tel 0920-688 20, 677 10 www.restaurangexotic.se September - 2011 | i Luleå

19


GäLLer toM 14/12

15%

rabatt på hela sortimentet

GäLLer toM 14/12

400:-

rabatt vid köp av 4 st nya däck.

100:-

Eller rabatt på 4-hjulsinställning.

Kräftgatan 3. 0920-120 30 • dackhuset.com

GäLLer toM 14/12

15%

rabatt på serviceoch verkstadsarbeten. (Gäller ej självrisker och reservdelar)

GäLLer toM 14/12

2 för 1 rabatt på valfri kaffe/the/choklad

GäLLer toM 14/12

10%

rabatt på allt i butiken (gäller ord priser)

Bosses Bilplåt & Service

Ålgatan 13, Luleå • 0920-22 55 12 www.bilbosse.se

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

10%

rabatt vid ett köptillfälle

10%

rabatt på hela sortimentet på köp upp till 20.000:-

50%

rabatt på synundersökning. Värde 148:(ej kontaktlinser)

10%

rabatt på hela sortimentet

20%

rabatt på weekendhyra av valfri bil. Gäller endast Mabi i Luleå.

Luleås ledande cykelbutik

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

Kan kombineras med 2 för 1 men inga andra erbjudanden.

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

10%

rabatt på hela sortimentet

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

20:rabatt på biljetten

10%

rabatt på hela sortimentet

15%

rabatt på alla krukor

10%

rabatt på hela notan (ej lunchbuffé)

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

10% rabatt på väskor och iPhonefodral.

15% rabatt på catering

200:rabatt när du handlar för minst 1000:-.

15%

rabatt på hela notan (gäller ej alkohol)

2 för 1 rabatt på valfri kaffe/the/choklad

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

15%

rabatt på hela köpet

10%

rabatt på hela köpet

10%

rabatt på hela köpet (gäller ej symaskiner)

10%

rabatt på hela köpet

150:rabatt när du handlar för minst 1000:-

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

20

i Luleå | September - 2011

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!


GäLLer toM 14/12

15%

rabatt på hela köpet

GäLLer toM 14/12

500:-

rabatt vid köp av badrumsinredning- och tillbehör för minst 5000:-. (Gäller ej blandare, WC-stolar och VVS-delar)

GäLLer toM 14/12

10%

rabatt vid ett köptillfälle

GäLLer toM 14/12

200:-

rabatt på glasögon inklusive valfri båge. Kompletta glasögon inklusive allt. Med rabatt: Enkelslipade 799:Progressiva 2799:-

GäLLer toM 14/12

75:rabatt när du handlar för 750:-

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

Gratis 15% rabatt på valfri vara

Lagning av stenskott

10% rabatt på alla ur och smycken

15%

rabatt på allt i butiken

20%

rabatt på valfri vara. (Gäller ej på färdiga presenter, rådgivningar, presentkort)

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

15%

rabatt vid köp över 1000:eller 10 % vid köp under 1000:(gäller ej möbler)

15%

rabatt på hela sortimentet

20%

rabatt på en valfri vara vid ett köptillfälle.

10%

rabatt på hela sortimentet

20%

rabatt på all belysning.

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

10%

rabatt på hela köpet (gäller endast i Luleå)

20%

rabatt på hela sortimentet

10%

10% rabatt på valfri vara

20%

rabatt på valfri behandling.

rabatt på hela köpet. Gäller endast i Smedjan.

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

GäLLer toM 14/12

15%

rabatt på hela köpet (gäller ej Mawok)

Gå 2 betala för 1 Värde 100:- (Luleå Basket)

10% rabatt på alla ur och smycken

200:-

rabatt när du handlar för minst 1000:- (gäller ej cyklar)

20%

rabatt på Carlings egna sortiment. (Gäller ej öppet köp). Poco Loco, Valient, Red Label, Saints & Mortals, TGD samt Vandals.

Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställnings- Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller på beställningsvaror. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker. varor. Gäller på ordinarie priser och så länge lagret räcker.

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!

September - 2011 | i Luleå

21

Gäller endast med kortet Handla i Luleå eller giltigt sMs!


Sudoku 1

3

4

7

7 1 2 6

1

6

8

8

2

6

9

3

2

3

1

5

6 6

3

6 1

5 2

1

7

1 3

5

2

4

9

7 9

4

1

2

8

7 9

9

7

4

1

7

3

2

5

6

6

9

4

8

3

5

4

6 9

3

2

2

6

8 5

3

1

5

9

7

7

5

1

2

5

2

2

7

4

5

4

3

3

2

8

4

5

1

6

2

7

8

6

7

1

6

7

3

3

8

Månadens priser hittar du på sid 12! Lös korsordet, alla Sudokus eller hitta alla gömda logotyper i tidningen så har du chansen att vinna fina priser!

4

7 9

5

3

7

7

6

8

1

4

9

8

6

4

9

9 3

9

9

5

5

9

3

2

9

1

5

8 1

1

4

6

Lämna in ditt svar på Kulturens Hus eller Pressbutiken Aurora (Storgatan). Du kan även skicka till: Handla i Luleå, Södra Kungsgatan 2A. 972 35, Luleå. Märk brevet ”Tävling”. Sista tävlingsdag: 2011-10-12 Vinnarna hittar du på www.handlailulea.se vecka 43.

4 2

I samarbete med:

Det kompletta bemanningsföretaget med äldre arbetskraft

Är du pensionär och vill jobba? Höstnyheter i butik! Husqvarnabutiken Kungsgatan 20, Luleå • tel 0920-189 22 • www.symaskincentrum.se • mån-fre 10-18 lör 11-15

22

i Luleå | September - 2011

Vi söker dig som är 67 år och äldre på följande orter: Umeå ............................................ 090-12 82 12 Skellefteå, Lycksele........................ 0910-101 25 Luleå, Boden, Piteå ............010-333 39 01 Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors . 070-654 13 96 www.senioruthyrning.se


Lys upp höstmörkret

...eLLer Varför inte kompLettera dina heLLjus med en Xenonsats? Xenonljus

Art. nr. 137160. H1 6000K. 35W.

Vi har reservdelar till alla bilmodeller! sök på www.laitis.se

Finns även med 60W

Prisex:

895:-

delbetala med Laitiskortet. ränte- och krångelfritt!

Luleå: Hummergatan 4 | Tel: 0920-24 73 00 | www.laitis.se

DRÖMPRISER hos Ballingslöv! Just nu kan du köpa ditt drömkök till ett riktigt drömpris hos Ballingslöv! För kampanjrabatten som du får, blir det massor av pengar över till ytterligare drömmar.* vad drömmer du om förutom ett svensktillverkat kvalitetskök från Ballingslöv? välkommen in så berättar vi mer! *vårt kök kostade 70.000 kr innan rabatt. Drömpriserna på kök gäller under perioden 1/9-22/10.

Luleå • Bangårdsgatan 20 • Tel 0920- 24 70 00 September - 2011 | i Luleå

23


Ny katalog

ObS! SönDA gS ö ppE t 25/9

pREMIäR! Svenska Hems katalog 2011.2012 är här! Nu finns den ute i butik! Vi har fyllt den med inspirerande miljöer, läckra möbler och riktigt bra erbjudanden. Välkommen in i butik eller på www.svenskahem.se för fler fina erbjudanden.

tA häM E x t D It tI k I bu ! nu

EltOn

9.995:(ord.pris 14.995:-)

MEMORy

8.990:-

EltOn kontinental resårmadrass med bonell- och pocketfjädring. Två olika resårsystem för god sovkomfort. Prisexempel 180x200 cm. Specialpris 9.995:- (452:–/mån*) (ord. pris 14.995:–). Pris inklusive 7 cm bäddmadrass i latex, exklusive ben. Finns även i måttet 160x200 cm.

MEMORy soffa i läder/PVC. 2,5-soffa. L170 D82 H87 cm. 8.990:– (410:–/mån*). Finns även i tyg Terni 6.990:– (326:–/mån*) Tillhörande fåtölj i läder/PVC. B90 D82 H87 cm. 5.490:– Finns även i tyg Terni. 3.990:–

bluES

RIpASSO

5.990:-

denna kombination

15.920:-

(ord.pris 7.250:-)

(ord.pris 19.900:-)

RIpASSO fåtölj och pall i rött eller svart läder/PVC. B79 D80 H99 cm. Specialpris 5.990:– (285:–/mån*) (ord. pris 7.250:-).

bluES byggbar soffa i tyg Nevada Natur. L347 D98/172 H80 cm. Specialpris 15.920:- (699:-/mån*) (ord.pris 19.900:–) (exkl. prydnadskuddar i avvikande färg).

ShERpA

ShERpA pläd i mocca- och fårskinnsimitation. 130x170 cm. Specialpris 199:- (ord. pris 350:-). Gäller så långt lagret räcker.

199:(ord.pris 350:-)

tA 3 kuDDAR bEtAlA FöR 2**

StRIx

6.990:(ord.pris 7.490:-)

Vi inreder rum StRIx matbord i vitlack med svart kant och ben i krom. L170/270 B100 H74 cm. 4.890:– Inkl. 2 iläggsskivor à 50 cm. ORIgO stol i svartlack 325:– (säljs endast i 4-pack). Stolen finns i flera färger. Specialpris bord + 8 stolar 6.990:- (327:-/mån*) (ord.pris 7.490:-).

24

RäntEFRItt – Hör med oss!

Öppet: Måndag 10-19, tisdag-fredag 10-18, lördag 10-15 GAMMELSTAD. Möbelvägen 1 0920-25 30 30 www.wikamobler.se

dux · voice · swedese · bröderna anderssons · string · secto design · mind · grythyttan ekens · carl malmsten · stolab · klippan · bruno mathsson · conform · lumi · haslev

FöR MER InFORMAtIOn bESök www.SvEnSkAhEM.SE *En uppläggningsavgift på 495:– och aviavgift på 35:–/mån tillkommer. Effektiv ränta vid 10.000:– är 13,62%. **Vi bjuder på den billigaste kudden. Gäller utvalt sortiment.

i Luleå | September - 2011

Alla priser i annonsen är cirkapriser i SEK. Vi reserverar oss för eventuell slutförsäljning, tryckfel, prisändringar, konstruktions- och sortimentsförändringar samt färgavvikelser. Alla priser är hämtpriser/omonterat. Priserna gäller t o m 3/10-11 om inget annat anges.


Foto: TV4

Han är kunnig, kreativ och trevligheten personifierad. Naturlig. I allra högsta grad.Han är den han är. Hela vägen. I tv-rutan som privat. Vi talar om Ernst Kirchsteiger, stor profil i TV4.

”På hösten investerar jag i vänskap” Hela Sveriges Ernst om den nya årstiden – Jag behöver inte spela någon roll och det gör att det blir så kul allting. Jag har förmånen att få syssla med det roligaste jag vet och kan vara mig själv. Det ger en sådan trygghet, säger han. Kritiken som stundom levereras om än det ena och än det andra, den suger han inte åt sig nämnvärt. – Folk måste få tycka vad de vill. Journalister också. Jag har respekt för det men jag kan inte gå omkring och ta åt mig av allting. Det kanske blir lite speciellt när man gillar att gå barfota på sommaren och prata mjukvara och vara kille. Inte vet jag, skrattar han. Dessutom kan man inte vara älskad av alla. Men är jag det av några bara så är det bra.

Ernst var fyllda fyrtio innan han gjorde debut i TV-rutan. När producenten från SVT i Örebro ringde en dag för snart nio år sedan och undrade om han ville leda det nya programmet ”Sommartorpet”, trodde han först att det var ett skämt. – Jag började skratta, säger Ernst. Jag, som var för blyg att uppträda på Roliga timmen i skolan när jag var liten. Men jag tänkte efter och kände att jag ville ta chansen. Du vet, ibland behöver man utsätta sig själv för utmaningar man inte vet om man kommer att klara av. En del åker till Australien och hoppar bungy jump från höga broar. Mitt språng ut i det okända var att jag tackade ja till TV.  

VI HJÄLPER DIG MED VAL AV GLAS OCH BESLAG. Alla modeller kan anpassas efter dina specifika önskemål. Allt med glaset i fokus. Hör av dig eller titta in så ska vi skräddarsy din nya dusch eller bastuvägg. www.larssonsglas.se

DesignA själv Din DuscH eller bAstulösning från invitreA.

HAPARANDA Tullgatan 8, 0922-104 25 LULEÅ Ålgatan 16, 0920-21 18 76 ÖVERTORNEÅ Verkstadsvägen 4, 0927-104 80

September - 2011 | i Luleå

25


Ödmjuk inställning Det blev… en jätteframgång. Utan TVträning, bara genom att gå på ren instinkt och använda sin medfödda berättartalang, blev Ernst Kirchsteiger snabbt omtyckt och tittarsiffrorna nådde imponerande nivåer. Men han är fortfarande med en alltigenom ödmjuk inställning till det han gör. – Jag har blivit offentlig person men jag är ju fortfarande bara två meter Ernst i grund och botten, säger han. – Det är fascinerande men också enormt kul att vara en inspiratör för andra. För det är så jag ser på mig själv. Jag har ingen ambition att berätta för andra hur de ska göra, jag vill bara komma med idéer och få folk att förstå möjligheterna. Knuffa snöbollen över kanten. Underskatta aldrig människors kreativitet och intelligens, säger Ernst. – Jag märker ofta att det finns en sådan hunger efter kunskap. Snacket om att det finns de som är födda med tummen mitt i handen, med en defekt, vägrar jag att acceptera. Genom att ständigt hålla på, försöka, göra misstag och lära sig av sina fel kan du till sist göra det mesta. Du ska

bara veta hur ofta jag gjort och gör fel. Det skvätter blod ännu i dag. Men det ser ju jättebra ut i rutan, skrattar han. Skapar relationer Han fortsätter: – Boendet är en stor investering, det vill man ta hand om på bästa sätt. Helst höja nivån på det kontinuerligt. Just att ha inrednings- eller renoveringsprojekt i huvudet kan skapa så många go´a tankar. Det är himla skönt att bygga luftslott ibland. De kan ge energi i vardagen. – Att sedan förverkliga idéer och drömmar kan också ge effekten att du bygger fina relationer. Du kanske inte kan allt själv utan frågar svågern, brorsan, grannen eller nån annan. Och på det sättet kan det uppstå ny eller fördjupad vänskap mellan människor. För Ernst är inte dyrt liktydigt med bäst. Och det säger han inte bara för att han har ett förflutet på IKEA. – Jag anser att inredning är en demokratisk handling, där begåvningen är viktigare

än tillgången på pengar. Mina känselspröt vibrerar skönt när jag kommer hem till någon som köpt en fåtölj på Myrorna och ställt ut ett bord från Svenskt Tenn som de ärvt efter en moster och med andra små medel lyckats åstadkomma en trivsam mix. Tänket bakom är så viktigt när vi talar om inredning. – Du kan också åstadkomma mycket med tyg. Byt tyg på två kuddar i rumssoffan och du får en stor förändring direkt. – Men den viktigaste delen av inredningen är du själv. Inredning är ju mycket en fråga som scenografi. Där ingår också hur du rör dig, ditt eget kroppsspråk och vilka signaler du skickar. Trivsel och trygghet sitter mycket i människan.

”Men den

viktigaste delen av inredningen är du själv.

Låter löven ligga kvar Ernst älskar den årstid vi nu befinner oss i. Han tycker att det är ljuvligt att vistas utomhus när löven faller. – Hösten kan vara så underbart vacker och frisk med sina färger. Jag tycker det är

Höstkampanj i butiken Lampor, lyktor, handdukar, tabletter m.m.

1.10. – 31.10.2011

-25 %

Köpmantorget, Timmermansgatan 16, Luleå • Måndag 26

i Luleå | September - 2011


tjusigt med höstlöven som ligger på gräset. Låt löven ligga kvar ett tag, kratta inte bort dem på en gång. De ger tomten ett nytt ansikte. – Det är fint om inte alla växter är nedklippta när den första frosten kommer. Att se dem i frostskrud, lite tilltufsade, det kan vara så gudomligt vackert. Kanske har du en gammal trädgårdsstol som det inte är så noga med och som kan stå kvar ute? Låt den stå i snön, ställ en ljuslykta på den. Det är också vackert. – Jag som bor på en stor gård har mycket fruktträd och jag tar in massor av frukt som luktar gott och som jag också lagar god mat av. Som inredare och kock i grunden, brukar Ernst passa på att bjuda in till fester med vänner och bekanta på hösten. Han skapar stämning, lagar god mat och umgås med alla han inte hinner med annars. – Vänner är kanske det viktigaste du har, i alla fall är det så för mig. Du kan klara dig utan mycket men inte utan bra vänner. På hösten investerar jag i vänskap. Det behöver inte ske på något pretentiöst sätt, det viktiga är att komma ihop, lyssna på bra musik, dricka och äta gott och ta vara på tiden tillsammans. ■

Ernst är sedan flera år Ernst med hela svenska folket.

Text: Olof Wigren

Foto: Färg&form sweden AB

15.9. – 15.10.2011

Valo servisen

-25 %

g – Fredag 10 – 18, Lördag 10 – 16 • www.pentik.com • Välkommen in att inspireras ! September - 2011 | i Luleå

27


Marcus Samuelsson

Kvalitétsmattor för hela familjen!

Nyheter från Mateus Tallrik 19 cm , 27cm Skål 21 cm Mugg 12 cm

Ö

pp

et:

10– Må – F r 10–18 • Lö

15

HÄRLIG

Handgjord, Akryl 140x200 cm ........... 1990:170x230 cm ............ 2690:150 cm ................... 1640:0920-145 30 • Öppettider mån-fre: 9.30–18, lör: 9.30-14 • Kungsgatan 22, 972 31 Luleå

PhalaeNoPsis

2 stänglar

99:krukväxter 3 för

kalanchoé kalandiva

99:-

2 för 39:-

Blommor för livets alla tillfällen

Dop - Födelsedagar - Bröllop - Sorg - Begravning Välkommen in önskar Paul med personal

5 stora

rosor

28

i Luleå | September - 2011

99:-

Vard 10-19 • Lör 10-16 • Sön 11-16 Banv 25, Luleå • 0920-604 50 www.vaxtriket-lulea.se Läs vår blogg: www.vaxtriketlulea.blogspot.com

Nu har vi fått in en mängd olika lyktor!

lykta

49:-


Att tapetsera behöver inte vara svårt. Vi guidar dig steg för steg så att arbetet blir både rätt och lätt. Och tänk så stor effekt en ny tapet kan ha på ett rum.

Tapetsera rätt och lätt 1

Text: Olof Wigren Foto: Markus Kivijärvi och DORO

Skaffa bra verktyg

2

Det underlättar arbetet och förbättrar ofta slutresultatet. För att du ska kunna arbeta bekvämt och få ett snyggt resultat bör du ha ett tapetbord. Finns både i trä eller billig engångsvariant i papp som du fäller ut enkelt och sen kastar bort lika lätt. Du måste också ha en riktigt vass kniv eller ett rakblad, pensel/roller, borste, lod, hink, disktrasa eller liknande samt en lång linjal. Ett tips är också att skydda golvet med papp.

Förarbete Fuska aldrig med det! Målet är ju att få väggen helt slät och hur du går till väga beror på vilket underlag du arbetar med. Är det en slät papperstapet som du ska tapetsera över räcker det oftast med att ta bort all eventuellt löst sittande tapet och sandpappra skarvarna. Fula skarvar och hål spacklas och sedan sandpappras släta. Om det däremot rör sig om en strukturtapet måste den antingen slipas ned helt, bredspacklas eller tapetseras över med en så kallad ”återställartapet”. Vinyl-, väv- och sjögrästapeter går inte att tapetsera över men de är ofta gjorde i två skikt varav det översta går att dra bort. Målade väggar ska man skrapa bort färgen från och sedan tvättas med sodaläsning eller målartvätt. Läs på riktigt innan du börjar tapetsera om hur just dina väggar ska förbehandlas, för att väggen ska bli slät men också för att tapetklistret ska fästa. Slarvar du med underarbetet blir tapeten aldrig bra när den är uppsatt. fortsättning på nästa sida 

ljuskrona

Höjd 70 eller 96 cm från

995:skuggljusstake 95:-/st

ljusmanschetter 130:-/st

Kungsgatan 26. Tel 100 71 www.askomobelhus.se September - 2011 | i Luleå

29


MODERN KOMMUNIKATION

HÖSTKLÄDER FÖR AKTIVA

Ett kraftigt erbjudande!

RÄNA INNE! www.teamsportia.se

HELLY HANSEN FLEECE Fleecetröja med 3/4-dragkedja. Dam- och herrstorlekar.

KOLLA KR PRISET

399

butiken med nyheter för höstens inomhusträning. ORD. PRIS 599 KR

Trådlöst bredband för dig som surfar ofta

• 5 GB datatrafik ingår • Upp till 3,1 Mbit/s • Trådlöst modem ingår Välkommen!(värde 2 495 kr)

www.teamsportia.se

FakTa

ExTREmE fIT xT 100 Månadsavgift: Liten, smidig hemmaträningsvibrator. Datorn har nio förprogrammerade nivåer som du enkelt ställer efter 229 kr/mån önskad intensitet.

499KR

Startavgift: 250 kr

Bindningstid: ORD. PRIS 2499 KR 24 månader

KOLLA Trådlöst modem med inbyggd WiFi PRISET (Turbo 3G) ADIDAS AX 1 GTX Multisportsko med GORE-TEX® ovandel för vattentäthet och andningsförmåga. Vuxenstorlekar.

och är magnetbromsad med ch skön trampkänsla, dator anprofi ler

499KR

ExTREmE fIT cT 850 Crosstrainer med stort svänghjul och fullt kullagrad för jämn och skön trampkänsla. Dator med förinställda banprofi ler. ORD. PRIS 999 KR

4799 KR ORD. PRIS 5499 KR

HALVA PRISET WEATHER REPORT MARCUSfIT Rw 450 ExTREmE PARKA JR Roddmaskin med jämn och skön roddkänsla, Streetjacka i vind- och vattendator med förprogrammerade banprofi ler och avvisande material. Juniorstorlekar. möjlighet att träna pulsbaserat.

4994699 KR

KR

ORD. PRIS 999 KR

h är magnebromsad med en llt reglerbart motstånd.

DELFINGATAN 2GATUADRESS TEAM SPORTIA Tel. LULEÅ • Tel: 0920-731 40 ORT, ORT Tel. 000-00 000-00 00 0000 00 SMEDJAN, STORGATAN 36-38 LULEÅ • Tel: 0920-24 90 10

30

i Luleå | September - 2011

• Enkelt att komma igång – inga SIM-kort eller koder • Dubbla antenner för bästa täckning och möjlighet att ansluta extern antenn • Laddningsbart batteri medföljer för avbrottsfri drift

B E S TÄ L L

0/10 IN N a N 2

U ETT S Å FÅ R D

R T E N T K O P R E S R 300 K E d R ä v ! HOS OSS

Kungsgatan 40 0920-22 06 90 www.janhansson.se


3

4

Skär till och limma tapeten

Sätt upp tapeten

Börja först och främst med att kontrollera så att det är samma trycknummer på samtliga rullar så du inte får några nyansskillnader. Blanda till limmet enligt instruktionerna. Mät vägghöjden på några ställen i rummet då den kan variera och skär sedan till fyra till fem våder med några centimeters marginal både i över- och underkant. Pensla på generöst med lim och vik sedan tapeten försiktigt, limsida mot limsida, både i över- och underkant mot tapetens mitt. Låt tapetvåderna svälla i minst tio minuter.

Kolla om tapeten ska sättas kant i kant eller med överlappning. Ta utgångspunkt från ett fönster och rita en exakt lodrät linje, från golv till tak, där första våden ska sluta. Fäst tapeten högst upp, med lite överlapp mot taket, och låt våden hänga fritt medan du trycker fast tapeten mot väggen uppifrån och ned. Använd borsten för att släta ut tapeten – börja från mitten och arbeta dig utåt. Skär bort den tapet som blev över och torka bort det överflödiga limmet med en fuktig trasa.

5

Var noga vid hörn Vid varje hörn av väggen måste du kontrollera igen så att tapeten hänger lodrätt. Vid innerhörn mäter du avståndet från nästa våd och skär så att tapeten fortsätter cirka tio millimeter in på nästa vägg. Sätt sedan den avskurna biten ända in i hörnet – då blir överlappningen snygg. Vid tapetsering av ytterhörn bör våden överlappa hörnet med tjugo millimeter. Använd den bit som blev kvar och överlappa, åt andra hållet, med cirka tio millimeter. En tapetvåd ska aldrig sluta mitt i ett ytterhörn.

nYhet!

6

Ta bort ev blåsor En nytapetserad vägg blir nästan alltid full med blåsor. Men de bör försvinna inom ett dygn. Om blåsorna fortfarande är kvar efter det kan det bero på att man använt sig av för lite lim. På en enfärgad tapet kan man försöka fixa detta genom att skära ett kryss i blåsan med en riktigt vass kniv och sedan fylla på med tapetklister. foto: DURO

Runt utomhusspa med 40 jets

det enda runda spabadet på marknaden med plastkonstruktion till ramverk istället för trä! Storlek 201x91 cm ∙ Torrvikt 228 kg ∙ Vattenkapacitet 1200 liter JetPak JP 113 ∙ Flerfärgad undervattensbelysning ∙ 2 hastighetspump ∙ Ozonator ∙ Digital manöverpanel ∙ Färg Graphite insida/grå utsida alt. vit insida/grå utsida ∙ Uppvärmningskostnad ca 4.000:-/år ∙ Håller temperaturen även vid -30°

aktivitetspris 69.900 kr Ord pris 102.900 kr

Rör City i Luleå AB Midgårdsvägen 24, Luleå • Tel 0920-22 22 55 • www.rorcity.se • Öppet helgfri må–fr 10–18, lö 10–15

Vi kan installera allt vi säljer!

September - 2011 | i Luleå

31


Vill Du , bli omgjord u d r e n n eller kä ver ö h e b någon som l? en ny stixt till:  te Skicka bild &    gorommig@ a.se handlailule

Lydias nya stil Hår I stället för att mörka ner håret, som många väljer att göra på hösten, valde vi att göra det krispigt kallt. Lydia har väldigt vackra ögon och höga kindben som vi ville framhäva med hjälp av en markerad bred lugg. Känslan ska vara lätt, fräsch och krispig. Vi har använt färg- och hårprodukter från Sassoon.

Makeup Lydia är van att ha ganska mycket makeup och just därför känns det kul att ta i lite extra och få en riktig höstkänsla. En tyngre känsla på makeupen i kontrast till den nya frisyren. Vi har använt oss av produkter från Esteé Lauder. Före

Om stilen Lydia är en lugn och självständig tjej som vi gärna ville ge en tuffare och lite rockigare stil.

Modell: Lydia Szymasko Ålder: 17 år Familj: Mamma, pappa, storebror Jobb: Studerande Frisör: Cecilia Lindmark - Lyxx make up: Ingela Larsson - Lyxx Kläder: Sisters Foto: Johan Baggström - ztudio.se

DEN NYA GENERATIONEN HUDVÅRD Dermaceutic är tekniskt avancerade hudvårdsprodukter som innehåller en unik kombination av aktiva ämnen i höga koncentrationer som resulterar i en fastare och slätare hud med ökad lyster. Dermaceutic fokuserar på tre viktiga områden för hudföryngring: SKYDD, STIMULERING OCH REPARATION. Vi hjälper dig att bygga ihop ditt eget personanpassade program! Köp 2 produkter från Dermaceutic och vi bjuder dig på en behandling värde 995,-. Erbjudandet gäller tom 16/10 2011. Besök vår webbshop www.lyxx.se Storgatan 42c, Luleå | 0920-105 50 | info@lyxx.se

32

i Luleå | September - 2011


LuLeås märkesoutLe t

Vi har kvalitetskläder fö

kungsgatan 14 Luleå Besök oss gärna på eller på www.sassima.se

Tunika Väst Byxa Armband Rock

849:449:499:150:1998:-

Stor Polo 499:Kjol 1198:Väst 1198:Halsband 149:Stövlar extra vida skaft 2195:-

Stadsötorget Gammelstad 0920-25 39 25 Må-fr 10-18, Lö 10-14

11-09-09 12.49.25

LuLsundsgatan 34 | 0920-100 88 | w w w.sa xochmaskin.se

Foto: Johan Baggström ztudio.se

assima 1-4stå.indd 1

r både dam och herr!

September - 2011 | i Luleå

33


Månadens korsord presenteras

Bosses Bilplåt & Service

av :

Ålgatan 13, Luleå • 0920-22 55 12 www.bilbosse.se TOG PÅ SIG PISKA

GODKÄNDE GAMFÖDA

MÅSTE MAN ÅNGPANNA

STARK MAN

AVSKYTT FÖLL SAKTA

GÅ NER NÄMNA

BESITTNI NG ÄR DET PÅ BILDEN

MISSHUS HÅLLAT DRYGA UT

THE ARKSALO TOMT o ENSLIGT ÄR BRINNAN DE FÖREMÅL

HAR STAVAR BETESMARK

FÅTT HEMBUD BLIR BLANDAD

TILLSLAG HAR GAMMAL SKRIFT

HAR HELIG KO

SNORVALP KOMPLICERAD

INKOMST REPLIKERA

BLIR OFTA AVRUNDADE

RÄCKTE LÄNGE

KAN VINKEL VARA KEJSAREN

OMVÅRDN AD

KAN TOFFEL VARA

REGNBY

KOMMER MED POSTEN KÅRAR HYLLADES

TAKTLÖS

MÅLA

KFTIDNING

ÄR UTAN VINST

GRÄDDAT

OMGÅENDE

ROVAN

SMÄLLA AV GREKISK GUD

VIRKE

KAN SE AKROPOLI S

DEL AV BAKVERK KAN RÅTTOR VARA

BLIR UNDERHÅLLEN

DJURFETT

VARSKO

DISHARMONI

AGENTEN

FÖRLÄGNA GUILLOS SUCCÉROMAN

SAMSTÄMMIG

MISSTÄNKA

BAKVATTEN

SLÖJAN

PLATSBUNDNA HÖLL TAL

RIKTIGA KLENODER

ÖVERGÅN GI FOTBOLL

INNEHADES

SKÅDA

KÖRFÄLT I GATAN

GÖR KNOPARE © C4EKONOMEN - 146

Välkommen till Bosses Bilplåt & Service! Vi är en Autoexperten allbilsverkstad som även är auktoriserad för Nissan. Vi servar och reparerar alla bilmärken med bibehållen nybilsgaranti. Assistansförsäkring ingår alltid vid service hos oss. Vi är även en mycket välrenommerad plåtverkstad och har avtal med samtliga försäkringsbolag. Serviceverkstad • Reservdelar • Bilplåt • AC service • Bilglas • Däckförsäljning.

Bosse

Göra

Ante

n

När personlig service och spetskompetens är värdefullt. OBS! Missa inte vårt kupongerbjudande på mittuppslaget.

Bosses Bilplåt & Service

Niklas

Månadens priser hittar du på sid 12! 34

i Luleå | September - 2011

r Pette

Lös korsordet, alla Sudokus eller hitta alla gömda logotyper i tidningen så har du chansen att vinna fina priser!

Ålgatan 13, Luleå • 0920-22 55 12 www.bilbosse.se

Lämna in ditt svar på Kulturens Hus eller Pressbutiken Aurora (Storgatan). Du kan även skicka till: Handla i Luleå AB, Södra Kungsgatan 2A. 972 35, Luleå. Märk brevet: ”Tävling”. Sista tävlingsdag: 2011-10-12 Vinnarna hittar du på www.handlailulea.se vecka 43.


Vinterdäck

För tuFFa tag i tuFFa miljöer!

106.900:(85.520:- ex moms)

KVF 750

Nu med servostyrning, mer vridmoment och ökad chassikontroll! Välkommen in för provkörning, offert och en bra affär!

145.500:-

Mule 4010 Diesel 4x4

(116.400:- ex moms)

Byggd för de tuffaste miljöerna! Utrustad med en 953 kubiks dieselmotor med högt vridmoment kombinerar MULE 4010 fordonsekonomi med tillförlitlighet.

899:-

Heta

priser för kalla tider!

Högkvalitativa däck i rätt kvalitet för alla behov.

Åter i lager!

Nu är vår storsäljare ”vildmarksköket” åter i lager!

Endast 7 min från Storheden Rinnelvägen 60, Måttsund www.luleaskoterdem.se 0920-341 42 • 070-573 44 40

Välkommen till Däckgiganten – Din bästa däckaffär! lejanvägen, ersnäs, luleå ∙ 0920-310 01 ∙ www.dackgiganten.nu

HÖSTKAMPANJ PÅ DÄCK OCH FÄLG RÄTT DÄCK TILL RÄTT PRIS I RÄTT TID TILL RÄTT BIL

MAKALÖSA PAKETPRISER PÅ DÄCK OCH FÄLG!

VÄLKOMMEN TILL EN KOMPLETT DÄCKHANDLARE! • DÄCK • FÄLGAR • DÄCKHOTELL • TUNING • HJULINSTÄLLNINGAR • TILLBEHÖR

Dela upp betalningen 6 mån räntefritt!

Endast fälg

15” 795:-/st 16” 995:-/st 17” 1.195:-/st

Enzo YLA + Nankang. Prisex. 4 kompletta hjul 195/65-15” 6.480:205/55-16” 7.980:225/45-17” 9.980:-

VET VILKA DÄCK DU BEHÖVER

Kräftgatan 3 • 0920-120 30 | www.dackhuset.com September - 2011 | i Luleå

35


Hos familjen Hakovainio behövs

ingen andrabil information från Luleå Kommun

V

id familjen Hakovainios köksbord i det nybyggda huset på Östra Kronan är det liv och rörelse. Dottern Josefine och sonen Joel ska snart skjutsas till skola och dagis. Pappa Mikael dricker lugnt sitt morgonkaffe medan han väntar på att barnen ska äta upp sin gröt. Idag är det han som ska lämna dem. Förut var familjen mer eller mindre beroende av två bilar då mamma Elisabeth arbetade i Boden. När hon sedan fick ett jobb i Luleå bestämde sig familjen för att sälja en av bilarna. Valet var enkelt: – När vi båda har mindre än 15 minuters cykelfärd till jobbet känns det bara onödigt att ha två bilar, berättar Mikael. Dessutom tycker barnen att det är roligare att cykla än att åka bil. Själv tycker han att det är avslappnande att cykla till och från jobbet. Däremot tycker han inte att arbetspendlingen med cykeln kan ersätta ett träningspass: – Jag kanske inte får lika dåligt samvete om jag hoppar över träningen någon gång men jag ser inte det här med cykling som träning. Däremot har bensinräkningen minskat markant.

Till vardags arbetar Mikael som trafikingenjör på Tekniska förvaltningen och tycker sig se ett trendbrott när det gäller hur kommunen arbetar med cykelfrågor: – Tidigare har cykeln till viss del hamnat i skymundan till förmån för bilen när det gäller trafikplaneringen i Luleå. Idag tror jag vi är mer medvetna om att det är viktigt för människor att kunna cykla till och från jobbet. Det här synsättet gäller både när vi planerar nya bostadsområden eller bygger om en väg. Han berättar också om att kommunen flyttat allt mer

Mikael och dottern Josefin tar gärna cykeln till jobb och skola.

FÖR BÄTTRE RESULTAT XR CROSSMAX 1

SKALJACKA

Dam/herr.

Vind/vattentät Dam: Svart/rosa eller vit/orange Herr: Svart/blå eller blå

Or

999:-

1495:-

Ord.

Ord. 1600:-

149NU 5:d.

16 0

HÅLL FÖRKYLNINGEN BORTA - HÅLL DIG FRISK LÄNGRE!

0:-

Stärker motståndskraften, löser slem och lindrar irritation i näsa och svalg. Minskar förkylningssymtomen snabbt.

219:-

:-

1299

GORE-TEX

Ord. 2

39:-

Dam/herr.

269:Ord. 2

99:-

SKALBYXOR

Vind/vattentät Dam: svart eller rosa Herr: svart eller blå

/ST

L-ARGIPLEX

Mer lust, hela livet!

NYHET!

999:Luleås ledande hälso- och sportbutik Luleå City • Köpmantorget 1 Mån-fre 10-18 • Lör 10-15 • 0920-24 81 70

36

i Luleå | September - 2011

RÖRELSEFRIHET FÖR DINA LEDER

Kondroitin + Strandnypon = Oslagbar kombination


pengar från typiska ”bilåtgärder” som exempelvis att bygga nya rondeller till förmån för mer cykelvänliga investeringar. – De senaste åren har vi gjort stora satsningar på cykelvägarna. Vi har både gjort större underhållsåtgärder på de cykelvägar vi redan har och byggt en hel del nya. Cykelvägen längs Banvägen som vi byggde 2009 tycker jag blev särskilt lyckad. Området har idag mer karaktären av ett handelsområde än ett industriområde så beslutet att bygga cykelvägen låg helt rätt i tiden. Fler och bättre cykelvägar I höst bygger Tekniska förvaltningen fortsättningen på den nyinvigda cykelvägen mellan Bensbyn och Sinksundet. – Nu kommer man att kunna cykla mellan Bensbyn och Centrum längs en trygg och trivsam cykelväg. Det här cykelstråket vet jag att många luleåbor har väntat på. Jag är själv en av dem, skrattar Mikael. Politikerna i Luleå har fördubblat anslagen för utbyggnad och upprustning av cykelvägarna. Från 2,6 till 5,6 miljoner kronor per år. Mikael och hans kollegor på Tekniska förvaltningen håller som bäst på att planera hur pengarna kan användas på bästa sätt.

– Det finns många olika sträckor vi vill förbättra. Vi ser bland annat att dagens cykelstråk mellan Centrum och Sunderbyn har brister. Här hoppas vi kunna bygga nya och genare cykelvägar. Mariebergsvägen, Storhedsvägen och Mjölkuddsvägen är vägar som borde ha parallella cykelvägar. I Centrum saknas också en del viktiga cykelförbindelser. Inom något år räknar vi med att bygga cykelbanor på Skeppsbrogatan och Kungsgatan. Som det är idag tvingas cyklister cykla tillsammans med bilarna på vissa sträckor av de här gatorna. cyklar i alla väder – året om Plötsligt tittar Mikael på klockan och påpekar ursäktande att familjen måste cykla iväg till dagis och skola. Ute regnar det men det tycks knappt noteras av familjen Hakovainio som vant tar på sig sina regnkläder. – Lite regn är väl ingen fara, skrattar Mikael. Inte heller den kommande vintersäsongen tycks avskräcka honom från att cykla: – Har man bara rätt kläder går det utmärkt att cykla även på vintern. Dessutom plogar vi cykelvägarna före de flesta av bilvägarna så jag har egentligen ingen ursäkt alls att inte cykla. ■

Fakta om cykelresor i Luleå • 9 av 10 Luleåbor har tillgång till cykel. • 10 % av alla resor i Luleå görs med cykel. • En genomsnittlig cykeltur i Luleå är 2,7 km lång. • Andelen cykelresor är större på veckorna än på helgerna. • 33 % av invånarna cyklar till arbete eller studier på sommaren, på vintern är siffran 8 %. • Kvinnor cyklar något mer än män, vintertid är det dock männen som cyklar mest. • 11 % av de vuxna cyklisterna använder cykelhjälm. • 68 % av Luleås invånare tycker att cykeltrafik ska prioriteras före biltrafik i kommunens trafikplanering. • Av alla resor kortare än 2 km i Luleå görs en tredjedel med bil och av alla resor 2-4 km långa görs nästan 60 % med bil. Det finns alltså potential att öka antalet cykelresor i Luleå.

Din cykelbutik i luleå

2a0ba% TT

öVer 140 modeller

r

Service & reparationer • Bara kvalitétscyklar Störst på reservdelar och tillbehör

uTförSäl jnin g

nishikicyklar

ST för eT d med STe! n ästa års a Sen cy klar inkomm er unde r oktober

reparaTioner 10% rabaTT passa på att serva din cykel nu! köp två dubbdäCk och du får fr i montering

www.cykelstallet.com

Luleås ledande cykelbutik

Luleås bästa cykelaffär - Vi utför serVice och reparationer aV din cykel

Sandviksgatan 76, Luleå · Tel 0920-22 70 11

Besök oss gärna på

Shimano

Trek

CreSCenT

SkeppShulT

niShiki

maraTon

Vaude

CrafT September - 2011 | i Luleå

37


helikopter.nu

plansju.se · foto: ztudio.se

Gillar du böcker

älskar du Shopping

Black Rock Grilla din egen köttbit på het lavasten och mixa med valfri potatis, färska grönsaker och goda såser. Du hittar det ingen annanstans i Luleå.

Sandviksgatan 82 | 0920-109 80 | www.kopmannenskok.se

Ö ppettider: 16 vardagar 7lördag 9-16 agott.se www.sm ak 88 70 Tel: 0920 -8

ter!du orkar! t ä s t r o f n é Sucaclla fredagar, ät så mycket Buffé

Dagens lunch

Premiär i Shopping för Akademibokhandeln torsdag 29 september. Höstkvällar inbjuder till långläsning och i Shopping finns favoritböckerna. Här finns också allt det andra du behöver för lässtunden; varma tofflor, filtar, kuddar, kofta, ljuslyktor, godis…

79:-

hämtpris 75:-

från

Catering

109:en mängD olika menyer!

Bufféer, norrländsk meny, pajer, taco, kötträtter, fisk & kyckling samt favoriten - italiensk buffé! 38

i Luleå | September - 2011

LAKKAPÄÄ-huset, gamla K-R AUTA

Mån-fre 10-18, lör 10-16, sön 12-16 · www.shoppinglulea.se

akadeMibokhandeln · apollo · apoTekeT · bik bok · Café MaT & praT din Sko · Gina TriCoT · GlaSS & GoTT · GliTTer · h&M · indiSka inpulS (premiär 22 okt) · JaCk & JoneS · JC · kiCkS · nilSon ShoeS · ohlSSonS TyGer SaTCh · SCoreTT · SkopunkTen · SMarT · STadiuM · ur & penn


Låt dig överraskas och inspireras, varmt välkommen till en oas av kärlek och värme!

Vimmel från Kulturnatten 10 september iLuleås nya medarbetare Sebastian ”Sebbe” Lidén befann sig mitt i folkvimlet under kulturnatten. Naturligt vis med kameran i högsta hugg.

Jakob Igeland och Siri Utterström från Luleå njöt av norrbottnisk film på filmstaden.

Elin Suup från Luleå lyssnade på konsert på Köpmantorget. Kungsgatan 36 | 0920-680 70 | www.karleksbutiken.se Du kan även hanDla på: www.karleksbutiken.se

Bandet ”Katten & Kompet” var nöjda efter en lyckad spelning.

AFTER WORK Varje fredag 16.30–20.00

99:RÄ

TT

ER

exkl. dryck

V ALLTID T

Å

Magnus Svartvall & Bambi Elinsdotter läste upp sina egna dikter på Kulturens Hus. Josefine Johansson och Henrik Fellermark från Boden besökte flera olika spelningar under kvällen.

Prova även på våra härliga grytor från det Persiska köket Alltid färska råvaror Från

125:Innehar fullständiga rättigheter Smedjegatan 10, Luleå (Folksamhuset). 0920-104 41. www.zan.se

Diakon Ulrica Vedin välkomnade besökare till Luleå domkyrka.

September - 2011 | i Luleå

39


ELON i Boden finns på Pontonjärvägen

lekonlekon

! k ti u lekon lekon b y e k c o h te s ta e h s n Norrbotte

Vi har alltid ser! klubbpri

ELON i Boden | Pontonjärvägen 6a | Tel. 0921-172 20 Öppet måndag - fredag 09.30-18.00, lördag 10.00-14.00

Vi gör det enkelt för dig! hemBesÖk: Vi hjälper dig med produkter, heminstallationer och löser dina IT-relaterade problem! Pris: 550:-/h. FÖretagare: • Vi tar hand om hela IT-driften, från leverans till underhåll.

Butik: • Professionell rådgivning och personlig service.

• Service och uppgradering av befintliga servrar och nätverk m.m.

• Serviceverkstad med auktoriserad service.

• Utbildning inom de flesta av Microsofts programvaror och operativsystem.

weBBshop: • Enormt stort utbud.

• Uthyrning av datorer. FÖretagsservice: kenneth | 0920-44 00 63 kenneth@comegadata.se Johan | 0920-44 00 61 johan@comegadata.se

www.comegadata.se | Örnäsets centrum

• Hämta fraktfritt i butik. • Låga priser. Butik & weBBshop: 0920-22 08 20

/hil1109-low  
/hil1109-low  

http://handlailulea.se/magazine/hil1109-low.pdf

Advertisement