Page 1

grote markt - ieper verhalen van

SCARSof WAR

SCARS WAR of Expo wandelgids Lager Onderwijs verhalen van

grote markt - iepe


Hoe werkt deze wandelgids? De expo bestaat uit 12 consoles. Per console moeten jullie enkele vragen beantwoorden. De foto’s wijzen jullie de weg. Elk blad verwijst naar een nieuwe console.

Deze foto werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in een munitiefabriek genomen. Dames zijn druk in de weer om granaten in elkaar te knutselen. Waarom voeren vrouwen deze job uit?

Welk uitspraak op deze console treft je het meest?


Vergelijk deze foto’s. Plaats de overeenstemmende letter bij het kernwoord dat erbij past: WOI houten prothese soldaat kunstprothese Ethiopië burger 2007 slachtoffer Groot-Brittannië

A

B

Als je alle beelden op deze console bekijkt zie je veel gelijkenissen tussen de protheses van vroeger en nu. Maar zie je ook veranderingen?


SCARS WAR

Revalideren is een werk van lange adem. Met een prothese leren omgaan vraagt veel oefening. Deze foto’s werden genomen in een revalidatiecentrum. Wat is het nut van deze oefeningen?


Welke opleiding geeft Handicap International aan de lokale bevolking ?

Een Chinese arbeider stierf in 1918 en ligt in Kortrijk begraven. Hoe komt dit?

Welke Belgische professionele organisatie houdt zich bezig met het opruimen van nietontplofte munitie uit WO1? Weet je ook hoe deze organisatie voluit heet?


Wat draagt de jongen op de bovenstaande foto op zijn schouder en wat is hij daarmee van plan?

Lees deze 2 berichten. Hoewel ze in tijd en plaats ver van elkaar liggen, is er toch een duidelijke gelijkenis. Onderlijn deze gelijkenis. Weer een granaat ontploft. – H.C. van Kemmel, 39 jaar oud, gehuwd en vader van vier kinderen was Zaterdag namiddag rond 5 ure bezig met werken op zijn land. Naar alle waarschijnlijkheid met hij met zijn spade een verborgen obuskop of granaat geraakt hebben, want een schrikkelijke ontploffing liet zich hooren. De man lag ten gronde geslagen huilend van de pijn. De linkerhand was erg gekwetst. De linkervoet kreeg te min te verduren. Dadelijk heeft men hem vervoerd naar het burgerlijk hospitaal van Yper. Bron: De Poperinghenaar, 24 mei 1925, jg. 22 nr. 22. Khtoeup Veb: overlevende van een mijnongeval - Khtoeup Veb ging samen met vier vrienden bamboe sprokkelen om te verkopen. We schrijven 1979. Hij bevond zich op een paar kilometer van zijn dorp, Kouk Thmey, toen het drama gebeurde: hij trapte op een mijn. Zijn vrienden brachten hem naar het ziekenhuis en hij overleefde het, maar verloor wel zijn linkerbeen. Tot in 1997 gebruikte Veb zelfgemaakte krukken, al kon hij daar onmogelijk goed mee werken. Daar kwam radicaal verandering in toen hij voor het eerst een prothese kreeg, in het revalidatiecentrum van Siem Reap. Bron: Handicap International – Cambodja


Wat zijn ban advocates?

De 11 jarige M.G. uit Merkem vond dit op straat. Wat maakt dit ding zo gevaarlijk?


SCARS WAR Wat doet deze boom in het midden van die akker?

Waarom houdt Aynalem haar prothesen bij?


Bekijk aandachtig dit werk van de kunstenaar Rodrigo Braga uit BraziliĂŤ. Wat wil Rodrigo hiermee vertellen?

Sommige mensen maken van oorlogstuig gebruiksvoorwerpen. Geef hiervan 2 voorbeelden.


SCARS WAR Waarom durft Oeun Un niet meer op z’n akker werken?

Wie oorlogsgeweld van dichtbij meemaakt, draagt de gruwel ervan voor het leven mee. Niet allen lichamelijk maar ook psychisch. Zo werd een dame op 28 september 1937, 19 jaar na de oorlog, nog opgenomen in het Psychiatrisch Ziekenhuis. Om welke reden?


De mensen die hier werken, kunnen gerust zijn. Op dit kleine lapje grond liggen er geen clusterbommen meer. Dankzij Handicap International kunnen ze op een veilige manier geld verdienen. Hoe kwamen deze mensen vroeger aan de kost?

Een oorlog laat zijn sporen na in het landschap en na een tijd wordt dat oorlogsverleden een stukje van het hedendaagse landschap. Welk verhaal schuilt er achter deze vredevolle vijver?


Verhalen van hier en verhalen van veraf. Wanneer je ze echter begint te lezen, zal je merken dat sommigen wel erg goed op elkaar gelijken‌ Verbind de passende foto’s en noteer wat ze gemeen hebben.

A

1

B 2

C 3

D

4


SCARS WAR Deze vraag kan je pas beantwoorden als je alle consoles gezien hebt: ‘Scars of War’, de littekens die een oorlog nalaat… Soms pijnlijk zichtbaar, soms diep verborgen. Wat heeft je het meest getroffen?


Wandelgids  

Wandelgids voor Scars of War