Page 5

NUDGING – EN LITEN KNUFF I RÄTT RIKTNING

Nudging handlar om att ge konsumenterna en liten knuff i rätt riktning. Det kan vara små insatser som gör det lättare att välja till exempel hållbara alternativ. Christina Gravert

Det räcker inte att slumpmässigt förändra något och hoppas att det funkar. Du måste testa innan du implementerar, säger Christina Gravert.

Self zero vs self one I sin egen forskning vill Christina Gravert för­ djupa kunskaperna om hur nudging fungerar. Just nu är hon särskilt intresserad av fenomenet dynamic inconsistency och hur det påverkar våra val. – På morgonen så bestämmer du dig för att äta en nyttig sallad till lunch. Vid tidpunkten noll har alltså det vi kallar för ditt self zero en plan för hur du ska bete dig vid lunchtid. Men när det blir lunch känner du dig väldigt hungrig; mötet var långt och hamburgaren ser god ut, så ditt self one väljer hamburgaren. Men nu kommer ditt self zero att bli upprört, för det ville ju att du skulle välja salladen. Det är vad vi kallar dynamic inconsistency. Det hänger ihop med vår tendens att lägga extra vikt vid nuet och tro att utma­ ningarna kommer att vara lättare i fram­tiden.

”I morgon kommer det att vara enkelt att gå till gymmet, men i dag är jag otroligt trött”. Jag är intresserad av de här tankemönstren och hur vi kan utforma nudgear för att komma runt dem.

Introducerade ämnet med en nudgeathon Christina Gravert har snabbt blivit något av en auktoritet inom nudging. Hon är ofta ute och föreläser eller håller i workshops i ämnet, både i Sverige och utomlands. Ändå var det bara ett och ett halvt år sedan hon kom till Handels­ högskolan från Berlin via Århus. – Jag fick en flygande start här i Göteborg mycket tack vare att jag arrangerade en ”nudgeathon”. Det var en slags experiment­­ workshop, upplagd som en tävling, där vi testade olika nudgear i ett riktigt case. Workshopen var öppen för alla intresserade studenter och det kom deltagare från flera olika universitet och länder. Vi fick mycket publicitet och sedan har det bara rullat på, säger Christina Gravert.

CHRISTINA GRAVERT Kandidatexamen från the Tech­ nical University of Berlin och master i International Economic Consulting från universitetet i Aarhus där hon även doktor­ era­de. Träffade Katarina Nordblom som lockade henne till Handelshögskolan som post doc.   Tillsammans med Fredrik Carlsson och Olof Johansson Stenman har hon fått forsknings­ anslag på tre miljoner ­kronor för att forska kring hållbarhet och nudging. Nu söker hon samarbete med organisationer som är intresserade av att prova ­nudging.

5

Handelshögskolans Magasin 2016  

Om forskning, utbildning och samverkan på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Handelshögskolans Magasin 2016  

Om forskning, utbildning och samverkan på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Advertisement