Page 1

magazine Handelsbeurs

BELGIË - BELGIQUE P.B.-P.P. 9099 GENT X 3/136

n°3 • oKT 12 – JAn 13 • JG 2012

TOWER OF POWER

GAVIN SOULFRIDAy RECHT

“Ik ben deUIT vroedvrouw 1968 van U2” Selfmade flamenco:

ZIJ STRIJkEN LEONOR LEAL vOOR HET PLEZIER

Willem Hering: HANDELSBEURS ‘BELGIë HEEFT EEN GROOT CONCERTTIPS: Spain, Tom McRae, Otis HART VOOR CULTUUR’

META4 HET COLLECTIEF Musicus van het Jaar:

50 TINTEN Leon Russell en 13 andere Handelsbeurs concerttips

Column

Taylor, Sioen, …

FLAMENCO kATIA VLERICk HANDELSBEURS CONCERTZAAL, kOUTER 29, 9000 GENT | 09 265 91 65 WWW.HANDELSBEURS.BE | v.U.: S. D'HAEZE, kOUTER 29, 9000 GENT


NEWS FLASH #1

Q & A succesverhaal krijgt vervolg

D

e succesvolle samenwerking tussen Vooruit en Handelsbeurs, Q & A, wordt dit seizoen verdergezet met een dubbelconcert rond het Forellenkwintet van Schubert, met zowel een historische interpretatie als een bewerking door jazz-trio De Beren Gieren.

NEWS FLASH #2

Dit Kapitein Winokio magazine zingt hits thuis n ontvangen?

a vier uitverkochte concerten in 2011 meert Kapitein Winokio in februari 2013 opnieuw aan in de Handelsbeurs. Wees er op tijd bij...

Dit is het derde nummer van het Handelsbeurs Magazine, boordevol interviews, concerttips en muzieknieuws. Ons tijdschrift komt twee keer per jaar uit, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Wil je het graag gratis thuis ontvangen? Geef dan je adres op via onze website www.handelsbeurs.be

NEWS FLASH #3

nieuwe programmator

2013

wordt een veelbelovend jaar! Niet alleen kregen we goed nieuws van de Vlaamse Overheid met subsidies én erkenning voor de periode 2013-2016, maar in 2013 komt ook nieuwe programmator Wim Wabbes (voorheen Vooruit) ons team versterken voor alles wat niet-klassiek is. Ontdek binnenkort op de site wat hij allemaal van plan is!

Download eerst...

J

e duchtig voorbereiden op het klassieke concertseizoen van de Handelsbeurs? Download dan eerst deze selectie van klassiek programmator Liesbeth De voogdt. 1. Bela Bartók, For Children Boek I — Zoltan Kocsis, piano (Hungaroton, 1992)

2. Franz Schubert, Winterreise — Thomas Bauer, bariton & Jos van Immerseel, pianoforte (Zigzag Territoires, 2010) 3. Johann Georg Pisendel, Sonata a violino senza basso — Amandine Beyer, barokviool (Zigzag Territoires, 2011) 4. Steve Reich, New York Counterpoint — Ensemble Modern (RCA, 2003) 5. Claude Debussy, Preludes Boek I & II — Jean-Efflam Bavouzet, piano (Chandos, Complete Works for Piano Vol. I, 2007)

Handelsbeurs Concertzaal, kouter 29, 9000 Gent

COLOFON

Handelsbeurs Magazine is een uitgave van Noordstarfonds vzw N° 3 - Jaargang 2012, oktober - januari 2013 Handelsbeurs Magazine is gratis en verschijnt 2 x per cultureel seizoen: één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. inschrijvingen & adreswijzigingen: magazine@handelsbeurs.be Schreven mee aan dit nummer: Claire Denoyette, Liesbeth De Voogdt, Tom Eelen, Jeroen Struys, Peter Vantyghem, Katia Vlerick eindredactie: Claire Denoyette, Jeroen Struys vormgeving: Houbrechts & Hautekiet Druk: Sintjoris, Merendree Sponsors & Partners: Handelsbeurs Concertzaal is een initiatief van Noordstarfonds vzw, culturele stichting van Mercator Verzekeringen. Met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent, Radio 1, Cobra.be, De Standaard, Knack(Focus), Acht en Zone-magazines. Handelsbeurs werkt samen met Muziekcentrum De Bijloke, Muziekclub Democrazy, Kunstencentrum Vooruit, vzw Oude Beestenmarkt en Gent Festival van Vlaanderen. verantwoordelijke Uitgever: Stefaan D’haeze, Kouter 29, 9000 Gent Disclaimer: Dit magazine werd afgesloten voor druk op 01.10.2012. De uitgever is niet aansprakelijk voor foute, onvolledige of gedateerde informatie in dit magazine. Niets uit deze uitgave mag gereproduceerd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Privacy: Indien u dit magazine via de post ontvangt, worden hiervoor een aantal gegevens in onze database bewaard. Deze worden ook gebruikt om onze service te optimaliseren en om je op de hoogte te brengen van eventuele wijzigingen in het programma. Het beheer van deze gegevens gebeurt conform de wet van 8 december 1992 inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de wet van 11 december 1998 inzake de verwerking van persoonsgegevens. Je hebt ten allen tijde het recht op inzage van en eventuele verwijdering of verbetering van je persoonlijke gegevens in onze databank. Gelieve ons daarvoor te contacteren op privacy@handelsbeurs.be


5

De FAVORIETE FILOSOFISCHE NEDERLANDSTALIGE SONGS van

PETER VANTYGHEM Legendarisch Column

KATIA VLERICK

GEIKE ARNAERT © KOEN KEPPENS

6—7 INTERVIEW

TOWER of POWER

11

Debatreeks deBuren:

recht op smeerlapperij recht op informatie 13 INTERVIEW

STRIJKKWARTET META 4

Wie is… Geike Arnaert?

G

eike Arnaert (1979) maakte meer dan tien jaar naam als de stem van Hooverphonic, tot ze het comfort van de groep verliet om op eigen benen te staan. Met haar debuutalbum For the beauty of confusion keerde ze zich binnenstebuiten en opende ze een venster op haar ziel. Voor haar Vlaamse theatertournee in het najaar van 2012 zal ze uit de schaduw treden: de anders nogal terughoudende en mysterieuze Geike deelt haar innerlijke wereld, vol nuances en gevoel, met haar publiek. Geike geeft een concert in de Handelsbeurs op 12 december 2012.

8—9

Focus

op het najaar Dé concerttips voor de komende maanden

11 INTERVIEW

‘belgië heeft een groot hart voor cultuur’

WILLEM HERING GAAT ICTUS ENSEMBLE LEIDEN

‘HET MOET NIET ALTIJD GEZELLIG ZIJN’ 15

50 tinten flamenco


Hoe een HonD een SluitenDÂ antWoorD VonD op loSSe VeterS Toen zijn hond thuiskwam met een pels vol klitten ontdekte George De Mestral hoe lastig het was om de zachte pels en de ruwe klitten uit mekaar te krijgen. Het gaf hem het idee voor een revolutionaire sluiting voor kledingstukken, met aan de ene kant zacht velours, en de andere ruw crochet. Of kort gezegd: Velcro. Wie openstaat voor het onverwachte, vindt soms meer dan hij zoekt. Of hoe u op zoek gaat naar een naald in een hooiberg en eruit rolt met de boerendochter. U maakt het mee in De Standaard. Beginnen bij het nieuws en eindigen met... iets nieuws. Verwacht het onverwachte in De Standaard en De Standaard Weekend, met het Weekblad en het Magazine.

Verwacht het onVerwachte

4


De 5 favoriete filosofische Nederlandstalige songs van Peter Vantyghem

Column

KATIA VLERICK

Legendarisch

‘W

ie speelt er in jouw superband der superbands? De droomformatie van je favoriete muzikanten ooit?’ Het is een typische vraag in mijn stiel van rockjournalist en ik heb ze al enkele keren gesteld tijdens groepsinterviews, meestal in backstages van festivals waar er qua interview-accommodatie niet meer is voorzien dan twee stoelen onder een tentzeil naast een lawaaierige espressomachine. ‘Ze mogen zelfs dood zijn.’ Onder het geblaas en gebrom van die machine (gratis koffie is de nieuwe heroïne) noteer ik dan de meest tot de verbeelding sprekende antwoorden. Glamoureuze bezettingen met de meest legendarische namen doen me over de glittertredes van de stairway to heaven zweven, recht naar het door Guy Peellaert geschilderde rock‘n-roll-pantheon. ‘Keith Moon op drums, Jimi Hendrix op gitaar, Bon Scott van AC/DC op zang en Cliff Burton, de gestorven bassist van Metallica, op bas.’ Of nog: ‘Drummer Buddy Rich, gitarist Angus Young, pianist Gregg Rolie van Santana, en zanger James Brown.’ Pas onlangs daagde het me wat voor een afschuwelijke klank er bij die felgekleurde billboards hoort: een affreuze medley van metal en funk en soul en jazz en pubrock. Veel ego’s, en nog meer solo’s. Veel beter zijn de antwoorden met complete lolbezettingen, die leveren tenminste goeie slapstick op. ‘Layne Staley, de gestorven zanger van Alice In Chains, op zang, Falco op keyboards, Michael Jackson op maracas.’ ‘Ol’ Dirty Bastard op tamboerijn, Liberace op al de rest.’ Een echt concert van een honderd procent levende, min of meer op elkaar ingespeelde, compleet onbekende groep mag ook natuurlijk. Of anders van één levende legende, gewoon solo: Kris Kristofferson, de man die de rock-‘n-roll haar ‘dirty red bandana’ schonk. Zullen die avond in de Handelsbeurs wél in mijn fantasie over het podium scheren, zwaaiend vanuit een regenboogkleurige Mercedes-Benz met open dak: Bobby McGee, Janis Joplin, Patt Garrett, Billy The Kid en Johnny Cash. De revolverhelden, messentrekkers en vrijbuiters in en rond de songs van een live-artiest zijn even essentieel voor een concert als hijzelf. En belangrijk: ze verstoren nergens de klank. Intussen verzon ik een nieuwe backstagevraag: ‘Paul McCartney lanceerde ooit de Buddy Holly-week in Engeland. Voor welke artiest zou jij zo’n tribute week lanceren?’ De eerste keer dat ik die vraag stelde, was meteen ook de laatste. Het antwoord luidde: ‘Paul McCartney.’ Katia Vlerick is muziekjournalist bij Humo en ELLE en maakster van Rock Ahoy op Studio Brussel. Ze gaat zeker naar Kris Kristofferson, op 1 december in de Handelsbeurs.

chef cultuur van De Standaard

“E

r wordt al eens gezegd dat het Nederlands als zangtaal niet goed bekt”, aldus Peter Vantyghem. “Sommige zangers leunen echter dichter aan bij het Franse chanson dan bij de Britse popsong en slagen er zo in de taal beter te laten stromen. En dat is nodig om diepe gedachten kwijt te kunnen.”

1 Bram Vermeulen

‘De beuk erin 1’

“Ik hoop dat ooit eens duidelijk zal worden welke songs van Bram Vermeulen direct beïnvloed werden door zijn toetreden tot de Ramtha School of Enlightenment, maar los daarvan hebben weinigen zo’n krachtige schat aan Nederlandse songteksten nagelaten. ‘De beuk erin’ is een credo, een biecht en een belofte om opnieuw te beginnen. Een orkaan van een tekst over hoe het leven altijd de overhand moet krijgen op de angst en de routine.”

2 Raymond van het Groenewoud

‘Lied van de zee’

“Het is merkwaardig hoe een groot tekstschrijver als Van het Groenewoud vrijwel nooit spirituele, laat staan religieuze, onderwerpen heeft aangeraakt. Daar zit zijn atheïsme natuurlijk voor iets tussen. Ik heb hem er eens op attent gemaakt en – het zal wel toeval zijn – een paar jaar later stond daar ineens ‘Lied van de zee’ op een album. De zee is voor hem het dichtst dat hij kan komen bij een religieuze ervaring.”

3 Wannes Van de Velde

‘Ketter onder de maan’

“Zoals Wannes Van de Velde het Antwerpse dialect gebruikte om de volksmuziek van zijn vader te boetseren tot een kunstige vorm, daar is veel te weinig respect voor. In dit lied uit het album De kleuren van de steden vraagt hij zich af waarom de godsdienst de mensen met schuldgevoelens opzadelt, en belijdt hij zijn ongeloof over grote systemen, of ze nu religieus of politiek zijn.”

4 Willem Vermandere

‘Voor Marie-Louise’

“Vermandere beschouwt zichzelf wel eens als een volkse rijmelaar, maar is veel meer dan dat. In zijn teksten zitten filosofische gedachten, vaak uitgedrukt in kleine taferelen. ‘Voor Marie-Louise’ is een van zijn klassiekers geworden, een lied over troost dat me om de een of andere reden altijd doet denken dat het vanuit het hiernamaals is geschreven.”

5 Stef Bos

‘Het midden’

“Stef Bos en Frank Boeijen zijn de twee beste filosofenzangers uit het Nederland van vandaag. In ‘Het midden’, uit zijn jongste album Minder Meer, analyseert Bos de menselijke conditie zoals die er nu bij ligt: extremisme, angst, foute nostalgie, een groot gebrek aan dromen en religieuze leegte verlammen ons. Als buitenstaander reikt hij ons vanuit Zuid-Afrika een ‘ander’ perspectief aan.”

5


TOWER OF POWER

jaar muziekgeschiedenis, dat is Tower of Power. The Monkees, The Grateful Dead, The Rolling Stones, John Lee Hooker, Rod Stewart enzovoort enzovoort, het lijstje artiesten waar de soulband uit Oakland, Californië, haar unieke sound aan leende, is eindeloos. Bandleider en saxofonist Emilio Castillo is intussen 62, maar hun funky soulmuziek is de laatste jaren hotter dan ooit. Tower of Power is nog steeds onophoudelijk aan het touren, maar Castillo vond tussen twee concerten toch tijd voor een gesprek. | Jeroen Struys

alles ‘buzzt’, en het publiek ook alles geeft wat het heeft, dan kom je terecht in wat ik noem ‘de Oakland-zone’: het is moeiteloos en fun en geeft een geweldig gevoel. Zelfs in een klein zaaltje kun je zo toch de energie krijgen alsof je voor duizenden mensen speelt. Dat gebeurt natuurlijk niet elk concert. We zijn net terug van Japan, waar we speelden op het Tokio Jazz Festival, en de mensen gingen uit hun dak. En de nacht erop speelden we in een nightclub in Osaka, en gingen we alwéér in de Oakland-zone. Dan is muziek maken geen job meer, dan besef je niet eens dat je aan het werk bent.”

“What is hip?” vroegen jullie in 1973 in de gelijknamige single. Soul is weer helemaal in, het moeten goeie tijden zijn om in een soulband te spelen. “Al zo lang dat ik speel, zeggen ze me dat: ‘Soul is terug, is dat

Jullie treden haast elke dag van het jaar op. Hoe houd je dat vol? “We zijn het gewoon. Het is het reizen en optreden dat ons jong houdt. We toeren nog even intensief als toen we achttien waren, maar wel heel anders: we zorgen beter voor onszelf,

sOUL RECHT UIT 1968

44

niet geweldig voor jullie?’ Of soul nu hip is of niet: het is wat wij spelen, we kunnen niks anders. Je hebt wel gelijk dat veel van wat tegenwoordig uit Engeland komt meer soul heeft, en de ritmes klinken wat meer funky. Het bewijst alleen maar

dat onze muziek mensen inspireert. Soul heeft energie en emotie, twee drijvende krachten in een mens.” En die energie breng je naar boven in een concert? “Op een goeie avond, wanneer

“Als zesjarige bracht ik een versie van ‘Only you’ van The Platters. Op het toilet’, aldus Emilio Castillo, helemaal rechts op de eerste rij. (© rr)

6


hebben een goeie tourbus, overnachten in betere hotels, en de route is heel goed uitgekiend. Minder rock-‘n-roll dan vroeger, dat wel.” Hoe komt het dat sommige artiesten er al na enkele jaren de brui aan geven en jullie nog altijd zo veel spelen? “Je moet gepassioneerd kunnen blijven. Sommige mensen stappen in de business en bedenken dan dat ze smooth jazz willen spelen omdat dat genre dan net ‘in’ is. Ze bekijken muziek als marketeers, het is niet hun passie. Wij zijn als naïeve jongemannen muziek beginnen spelen die we zelf leuk vonden, en die vervolgens aansloeg bij veel mensen. Natuurlijk zijn er in al die jaren veel platenbonzen geweest die zeiden dat ze ons meer airplay konden bezorgen als we onze sound een tikje zouden aanpassen, als we wat meer zouden klinken als deze of gene artiest die op dat moment populair was. Ze keken naar ons alsof we een probleem waren dat moest opgelost worden.

“Oké, we zitten zonder platencontract en worden dino’s genoemd, laat ons dan tenminste spelen zoals wij het willen” We hebben dan geprobeerd om radiovriendelijker te klinken, of een artiest na te bootsen, maar het bleef altijd klinken als Tower of Power. En dus gingen onze zaken niet goed, verloren we ons platencontract, begonnen mensen ons te zien als dinosauriërs, overlevers uit een ander tijdperk. En toen zei ik: oké, we zitten zonder platencontract en worden dino’s genoemd, laat ons dan tenminste spelen zoals wij het willen. En vanaf dan ging het vanzelf weer beter. Het publiek apprecieert die oprechtheid.”

Het gros van Tower of Power zijn blanken. Is dat niet uitzonderlijk voor een soulband? “Soul is inderdaad een AfroAmerikaans genre. Maar toen soul voor het eerst populair werd, in de jaren 60, met Otis Redding, Sam & Dave en James Brown, was er ook altijd een blanke muzikant bij. Booker T. & the M.G.’s bestond uit een zwarte pianospeler en drummer en een blanke gitaarspeler en bassist. Tower of Power was een van de eerste hoofdzakelijk blanke soulbands. Voor we beroemd waren, speelden we voortdurend in zwarte nightclubs. Dan zag je de brothers wel heel argwanend kijken, maar van zodra we speelden, was dat geen probleem meer.” Herinner je je wanneer je voor het eerst verliefd werd op muziek? “Mijn moeder vertelde me dat ik als zesjarige op het toilet zat en een perfecte versie van ‘Only you’ van The Platters ten gehore bracht. Maar ik ben pas echt muziek beginnen spelen op mijn veertien. Mijn vader had me betrapt op het stelen van een T-shirt. Hij wou me behoeden voor meer problemen en nam mij en mijn vrienden mee naar een muziekinstrumentenwinkel, waar we elk een instrument mochten kiezen. Ik koos de saxofoon, want ik had gezien dat de man met de saxofoon altijd de coole kerel van de band is. Vier jaar later startte ik dan met enkele vrienden Tower of Power. Het was 1968, en in de regio van Oakland en San Francisco heerste toen een sfeer dat alles kon. Het was een explosieve tijd, met de Black Panthers, de hippies, de oorlog in Vietnam, betogingen... We zijn nooit echt politiek bewogen geweest, maar het heeft wel onze geesten geopend.” Is de band door de jaren heen veranderd? “Veel van de muzikanten in Tower of Power hebben een drugsverslaving achter de rug. In het proces om af te kicken, hebben verschillenden onder ons hulp gezocht in het spirituele. In plaats van samen high te

worden, bidden we nu samen. Vroeger ging ik nooit naar de kerk, maar als je clean wil blijven, moet je een spirituele gids hebben. En dus ben ik op zoek gegaan in al die spirituele stromingen, van New Age over de Koran en Boeddha tot ik uiteindelijk bij de Bijbel uitkwam. De meeste grote soulartiesten keren vroeg of laat terug naar de kerk.”

“In plaats van samen high te worden, bidden we nu samen” natuurlijk hebben jullie tal van legendarische concerten gespeeld, maar wat was het slechtste concert ooit? “Al die keren dat we werden ingehuurd voor een bedrijfsfeest van een of andere gigantische onderneming zoals Microsoft of Oracle. Miljoenen dollars geven die lui uit aan eten en entertainment, en de mensen komen niet voor Tower of Power, maar om zich lazarus te zuipen en te praten over hoeveel ze verdiend hebben. Zo’n bedrijf huurt een topband in om als behangpapier te dienen. Vreselijk ondankbaar.” Met al je ervaring, wat is je advies aan jonge muzikanten? “Zorg dat je passies niet verdeeld zijn. Als je veel bezig bent met high en dronken worden, zul je het heel moeilijk hebben om even gepassioneerd muziek te spelen. En belangrijk: vind je eigenheid. Iedereen start met idolen na te doen, wij zijn ook begonnen door Motown, James Brown en Curtis Mayfield na te bootsen, maar uiteindelijk hebben we onze eigen, unieke stem gevonden. Vind die stem, en polijst de diamant. Dat geldt trouwens voor iedereen: je moet achterhalen wie je bent. Je bent een schepping en er is een schepper, en dat moet je uitzoeken. Zoek de waarheid en volg je pad.”

Top-5 Tower of Power-clips: 1 ‘WHAt iS HiP?’ in Chicago in 1977.

2 ‘SO verY HArD tO GO’ live in het tv-programma Soul Train in 1973.

3 ‘BABY WHAt YOU

WAnt me tO DO’ van Jimmy Reed, samen met Etta James en The Grateful Dead in Oakland in 1982.

4 ‘SOUL WitH A

CAPitAL S’ op Montreux Jazz Festival in 2006.

5 ‘me AnD mrS JOneS’ in Leverkusen in 2009.

Bekijk de clips via www.handelsbeurs.be > agenda > Tower of Power

VR 16.11.2012

ToWER oF PoWER 7


Focus op het

© L. Irish

Geen overdosis artsyfartsy

Blues’ beste banjo

— ZA 13.10.2012

Get Well Soon

support: David Lemaitre

Indiefolk met poëtische dieptes en grootse gevoelens, dat is het recept van Konstantin Gropper, brein achter Get Well Soon. “De gezwollen orkestrale

Balkanblazers van Beirut, de grootse arrangementen van Arcade Fire, de lo-fi folk en onvaste stem van de vroege Bright Eyes, soms zelfs een vleugje noise en vooral veel adolescente weltschmerz”, schreef online muziekmagazine Kindamuzik over zijn eerste album (2008). Toch is er geen overdosis artsy-fartsy: “Gropper kent zijn klassiekers, maar beheerst ook de kunst om aanstekelijke melodietjes te maken.”

(Humo)

Tip: de fantastische kortfilm gemaakt voor hun nieuwe single ‘Roland, I feel you!’, op www.youwillgetwellsoon.com I.s.m. Muziekclub Democrazy.

Publiekslieveling vliegt solo — wo 17.10.2012

TOM MCRAE

support: LOVE LIKE BIRDS

Publiekslieveling Tom McRae gaat voor het eerst solo op tournee met het album From the Lowlands. Het zal de ervaring er echter niet minder op maken: met een stem die recht naar het hart gaat en een rist nieuwe, sterke nummers, toont deze singer-songwriter ons waar het echt om draait in dit genre.

Doorbraakalbum

— MA 3.12.2012 ­ Allen StonE / supports: Lisa Lois & Tingsek

Stone’s titelloze album uit 2011 betekende zijn definitieve doorbraak. De plaat werd meteen door muziekcritici bejubeld: “Allow me to be blunt: Allen Stone has the best voice I’ve ever heard, and there’s no two ways about it. Allen’s new self-titled album hasn’t even been out a measly 48 hours, and it’s already No. 2 on iTunes’ R&B/Soul Charts.” – MTV Buzzworthy, mei 2011.

8

— VR 19.10.2012

OTIS TAYLOR

Otis Taylor (°1948) wordt door critici beschouwd als een van de meest relevante bluesartiesten van de laatste twintig jaar. Hij overstijgt tijd, genre en leeftijd met een prachtige reeks platen. Een must voor muziekliefhebbers tout court.

Goedmaakplaat

— DO 6.12.2012

SPAIN

support: FLOAT FALL

De Californische slowcoregroep Spain maakte in 1995 de betoverende plaat The Blue Moods of Spain. Na de tijdelijke split is er nu eindelijk de nieuwe, The Soul Of Spain, gemaakt volgens hun beproefd recept: lome songs en de melodieuze, rokerige stem van Josh Haden. I.s.m. Muziekclub Democrazy.


najaar 2012

© M. chavez

ROADTRIP

Funky verjaardagsfeestje

— za 1.12.2012

— ma 5.11.2012 DIRTY DOZEN BRASS BAND

Naast acteur is Kristofferson een begrip in de Amerikaanse countrymuziek: sinds 1977 opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame en samen met o.a. Johnny Cash en Willie Nelson oprichter van de supergroep The Highwaymen, een instant succes. Laat u meenemen op een trip door zijn indrukwekkende oeuvre.

New Orleans’ bekendste en beste brassband viert zijn 35ste verjaardag met funky feestalbum Twenty Dozen en bijbehorende tour. Zet je schrap voor een ‘mindblowing evening’! I.s.m. Muziekclub Democrazy.

KRIS KRISTOFFERSON

SIOEN.PUNT. — DO 10.01.2013

SIOEN

Grôôts Brîts pîânîst — VR 9.11.2012

llŶr williams (piano)

Een Gentse pianist vertelde ons dat hij zijn wagen aan de kant moest zetten toen hij op de radio een concert van de Welshe Llŷr Williams hoorde. Gevierd in de grootste Britse concertzalen maar op het continent nog een goed bewaard geheim. Niet zo in de Handelsbeurs, en dit keer brengt hij enkele van de mooiste klavierwerken van Schubert en Brahms.

Met het album Sioen. slaat Sioen een nieuwe richting in. De piano heeft niet langer de hoofdrol, Frederik Sioen is een frontman met een statief en een microfoon. Voor deze theatertournee steekt hij oude én nieuwe nummers in een gedurfd nieuw kleedje.

© G. plozner

9


certified PDF

In zijn leven zijn geen regels, denkt hij zelf, geen beperkingen, hij is vrij, zonder vooroordelen, opinies. Soms opeens een vlaag van moraal, ‘dit mag niet’, ‘dit kan niet’, gevolgd door gedachten als: ‘alles mag, alles kan, alles is mogelijk en: je moet je vrijheid opeisen.’

Een zalige vrouw is een zalige vrouw, een fantastische avond is een fantastische avond, een verrassende stad is een verrassende stad, een boeiend artikel is een boeiend artikel, een heerlijk wijntje is een heerlijk wijntje, een prachtig huis is een prachtig huis, een bloedstollende film is een bloedstollende film, je beste kameraad is je beste kameraad. Went geluk? Hij wil niet dat het went, het mag niet wennen.

OB53738

Foto’s: Titus, jonge fotograaf aan het begin van een grootse carrière. Tekst: Oscar van den Boogaard, schrijver. In de hoofdrol: George Beerten, Knack-lezer sinds 1981.

Een aantal jaren geleden dacht hij nog: ‘in dit ene leven dat je leidt moet je al je verlangens waarmaken.’ Nu denkt hij: ‘je leeft niet één leven, je leeft meerdere levens tegelijk. Niet achter elkaar, maar tegelijkertijd.’

Helemaal Knack. Salman Rushdie

F I L M ★ M U Z I E K ★ T E L E V I S I E ★ G A M E S ★ S T R I P S ★ E X P O ★ T H E AT E R ★ L I T E R AT U U R

over zijn vlucht

www.knack.be

‘Tien jaar lang was ik Joe. Ik haatte het.’

ANDREW

Elk dorp zijn slogan

1410 Open VLD

HETE SMAAKMAKERS

Tabasco & Co

doorgelicht

BART DE WEVER

DE VRAGEN DIE HIJ NIET WOU/KON BEANTWOORDEN

OB53738_KN_Handelsbeurs.indd 1

KEEN

‘Sociale netwerken vernietigen de vriendschap’

Wie verzint ze? En waarom?

SPECIAL

JEANS

HOORT BIJ HET WEEKBLAD KNACK NR.39 VAN 26 SEPTEMBER TOT 2 OKTOBER 2012 - KNACK FOCUS, ELKE WEEK SAMEN MET KNACK EN KNACK WEEKEND - ISSN.2031-664X

www.knackfocus.be

John Cale Alain Resnais Montevideo Killer Joe Dead Can Dance

UITSCHUIVERS

Luc Tuymans, Wim Helsen, Marijke Pinoy, Jan Verheyen en Stijn Meuris over de grootste mislukking uit hun carrière H O O R T B I J H E T W E E K B L A D K N A C K N R . 3 9 VA N 2 6 S E P T E M B E R T O T 2 O K T O B E R 2 0 1 2 - K N A C K W E E K E N D , E L K E W E E K S A M E N M E T K N A C K E N K N A C K F O C U S I S S N . 0 7 7 2 2 9 4 X

27/09/12 10:58


Willem Hering gaat hedendaags ensemble Ictus leiden

“België heeft een groot hart voor cultuur” Musicoloog Willem Hering was jarenlang directeur van het Nederlandse Asko-Schönberg Ensemble en werkte daarvoor als muziekredacteur voor de Nederlandse radio en televisie. Per 1 januari 2013 leidt hij het Ictus ensemble in Brussel. | Liesbeth De Voogdt

Debatreeks deBuren Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren brengt mensen met kennis van zaken rond de tafel voor twee verhelderende debatten. Schuif gratis mee aan in de foyer van de Handelsbeurs.

I.s.m. met het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) en het wetenschappelijk tijdschrift Eos. Debat 1

Recht op smeerlapperij Allergie en astma: steeds meer mensen, en dan vooral kinderen, kampen ermee. Het is de schuld van onze overdreven hygiëne, horen we vaak. Hoe zet onze westerse levensstijl ons afweersysteem in overdrive? Moeten we onze kinderen weer ‘vuiler’ laten eten en spelen? Of biedt de wetenschap een oplossing? Reinout Verbeke (Eos) spreekt onder meer met allergiespecialist Jan Ceuppens (KU Leuven). De cultuursubsidies in Nederland zijn ten prooi gevallen aan een forse kaalslag. Een goed moment om naar België te verhuizen? “Ik ben erg trots dat ik in een land ga werken waar er nog een hart is voor cultuur. In België wordt tenminste nog erkend dat muziek troost en warmte kan brengen in de maatschappij, waar de politiek in Nederland slechts spreekt van ‘een hobby van links’.” Wat zijn je plannen met Ictus? “Het is nog te vroeg om concrete ideeën te formuleren, maar ik sta honderd procent achter Ictus’ projecten die klassieke muziek koppelen aan andere muziekgenres en kunstvormen, zoals Liquid Room en de producties met het dansgezelschap Rosas. Het kan interessant zijn om de link met muziektheater wat sterker uit te bouwen.” Kijk je uit naar Blind Date, het concertconcept van Ictus en Handelsbeurs waarbij het publiek op voorhand niet weet wat er gespeeld wordt? “Ik vind het een fantastisch idee om een publiek én een panel van drie componisten vrij van voorkennis en vooroordelen muziek

te laten (her)ontdekken en becommentariëren. Ik ben er zeker van dat het voor mij en voor het publiek een spannende avond zal worden.”

10.10.12 — Grijze Cellen: ‘Zijn wij te proper?’ Over allergie en hygiëne. Om 19u30 in de foyer.

Het publiek voor hedendaags klassiek bestaat voornamelijk uit een trouwe maar kleine club van uitvoerders, componisten en aanverwanten. Heb jij oplossingen om deze groep uit te breiden? “Ik geef toe dat veel klassieke muziek geschreven na WOII niet echt uitnodigend klinkt voor het grote publiek. Al wordt er vandaag veel toegankelijker gecomponeerd, toch kampt de hedendaagse muziekscene nog steeds met een imagoprobleem. Maar recent nog is er het initiatief Muziek Van Nu opgestart, dat een actieve community wil worden van liefhebbers van muziek na 1900 - dus inclusief muziek van Sjostakovitsj, Strauss en Stravinski. Zo hopen we ook de klassieke muziek van vandaag uit haar isolement te halen.”

Debat 2

www.muziekvan.nu www.ictus.be

Recht op informatie De communicatiesector is de laatste jaren enorm geprofessionaliseerd, ook in de farmaceutische wereld. Informatie over medische onderwerpen was nooit zo toegankelijk. Wie profiteert het meest van deze situatie, de patiënt of de industrie? Welke rol speelt de wetenschapsjournalist? Een debat met Leo Neels (Pharma.be, Belga en UA), Marleen Teugels (Artevelde Hogeschool), Joop Bouma (Trouw), Hendrik Cammu (VUB en UZ Brussel) en moderator Dieter De Cleene (EOS). 28.11.12 — Mediacafé ontmoet Grijze Cellen. Over de relatie tussen farma, PR en media. Om 19u30 in de foyer.

11


Reizen door de tijd met

V

andaag zijn er internationaal verrassend veel strijkkwartetten die technisch een zeer hoog niveau halen. Waarin maken jullie het verschil? “We zijn vier musici met een eigen karakter en eigen muzikale interesses. Daarom blijven we elkaar er voortdurend aan herinneren dat ieder zijn ding moet kunnen doen in de muziekwereld, buiten het kwartet. Zo ontmoet elk lid telkens nieuwe musici en speelt ieder van ons weer op andere inspirerende plekken. Al die verschillende ervaringen komen samen in Meta4. Want je moet natuurlijk heel veel tijd samen investeren als je een hoog niveau wil bereiken.” Uiten die verschillende smaken zich ook in de keuze van het repertoire? “We vertrekken telkens vanuit onze affiniteit met een bepaalde componist of een specifiek werk. Daar bijten we ons dan met toewijding in vast. Zo was er de afgelopen tien jaar het Voces intimae van Sibelius, en slechts enkele kwartetten van Haydn en Sjostakovitsj, waar we ons heel grondig in verdiept hebben. Een opname die we binnenkort realiseren zet die aanpak nogmaals in de verf. We zullen twee kwartetten van Kaija Saariaho opnemen en leden van Meta4 spelen dan ook solowerk van haar. Ook zo vullen individu en collectief elkaar weer aan om tot een dieper inzicht te komen in het oeuvre en de geest van een componiste.” En in Gent gaan jullie door de tijd reizen? “Het is een Spaanse concertorganisator die ons erop wees dat George Crumb zowel Purcell als Schubert citeert in zijn Black Angels, en hij stelde voor om die werken te combineren. Het kwartet van Crumb is al meer dan veertig jaar oud, maar klinkt nog altijd modern. Het is ook

strijkkwartet Meta4 Het Finse strijkkwartet Meta4 komt naar de Handelsbeurs met een programma dat van Henry Purcell over Franz Schubert naar de hedendaagse componist George Crumb gaat. Een vitaminekuur van nieuwe ideeën, dat belooft cellist Tomas Djupsöbacka. | Tom Eelen

‘Het moet niet altijd gezellig en intiem zijn’

Meta4 zal in Gent twee dagen masterclasses geven aan jonge musici. Is zo’n speedcursus zinvol? “Een masterclass kan een vita-minekuur zijn van nieuwe ideeën die je verder helpen. Soms leer je er technische zaken, soms gaat het meer over interpretatie. Door in masterclasses met verschillende mensen te werken leer je ook dat er niet één weg is om tot een goed resultaat te komen. Dé vingerzetting voor een bepaalde passage bestaat niet, wel een vingerzetting die jou misschien beter past. Je ontdekt er dus geleidelijk aan verschillende mogelijkheden en je zal uiteindelijk zelf moeten kiezen om tot een bevredigend resultaat te komen.” ZO & MA 25-26.11.12 Masterclass kamermuziek door Meta4 DI 27.11.12 Meta4 Purcell, Schuberts ‘Der Tod und Das Mädchen’, Crumb

Meer kwartet in de Handelsbeurs 12.10.2012 Quatuor Terpsycordes, Jürg Dähler & Joel Marosi Schubert, Brahms, Schönberg

Meta4 © Stefan Bremer

echt een stuk om live te brengen: dankzij de elektrische versterking en de kwartetspelers die ook percussionisten zijn, maakt het visuele gewoon deel uit van het werk. Zo ervaar je dat een strijkkwartet niet altijd gezellig en intiem moet zijn.” Schuberts kwartet Der Tod und das Mädchen is een echte klassieker. Hoe pak je zo’n icoon aan?

“Opnames van andere kwartetten zijn zeker geen leidraad voor ons, maar we willen ons wel historisch informeren. Ik vind het belangrijk om naast de strijkkwartetten van Schubert ook zijn pianosonates of symfonieën te kennen. Zo evolueren we naar een persoonlijke interpretatie die vanuit de partituur en de wereld van de componist geboren wordt.”

22.01.2013 Quatuor Modigliani & Jean-Frédéric Neuburger Franck, Saint-Saëns, Ravel 9.03.2013 Pavel Haas Quartet Beethoven, Janáˇcek, Sjostakovitsj 28.03.2013 Belcea Quartet Haydn, Beethoven, Sjostakovitsj

13


| Muzikaal kanaal facebook.com/acht.tv • www.acht.tv


Flamenco Vijftig tinten

N

aar goede gewoonte heeft de Handelsbeurs ook dit seizoen een pittige en gevarieerde flamencoreeks op het programma. In vier concerten brengen we je alle smaken en kleuren van de pure, authentieke flamenco, recht uit het zuiden.

Handelsbeurs presenteert

Kris Kristofferson ZA. 1 /12 /2012

Informatie, tickets en abonnementen: www.handelsbeurs.be

do 8 .11.12

Esencia

Een pure voorstelling, ontdaan van alle opsmuk, waarin alleen de essentie van de flamenco te zien zal zijn. Zigeunerflamenco van het hoogste niveau.

do 15 .11.12

ZarZamora

Zarzamora, de braamstruik, is in de flamenco het zinnebeeld van het alsmaar voortvloeiende leven en daarin het samengaan van liefde en pijn. De artiesten vertellen over hun liefdes en de vreemde, soms pijnlijke bochten die ieders weg plots kan maken.

Asuncion Pérez ‘Choni wo 13.03.13

Danseres Asuncion Pérez, beter bekend als ‘Choni’, is de jongste jaren uitgegroeid tot een van de populairste artiesten van de flamencoscene. Sinds 2007 leidt ze haar eigen gezelschap.

wo 8 .05.13

Arcángel

Flamencozanger Arcángel is een van de best verkopende zangers in het genre. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een diepe en bijzondere melodische gevoeligheid.

het collect

ief

e w u e ni k e i z mu ictu

besides | s | ensemble

Handelsbeurs presenteert

AMANDINE BEYER

(barokviool) bach

/ pisendel

VR. 18 /01 /2013

© L. castilla

15


Handelsbeurs Concertzaal 2012 wo 10.10 ‘Zijn wij te proper?’ — gratis debat / i.s.m. deBuren, FWO & Eos vr 12.10 Quatuor Terpsycordes (strijkkwartet), Jürg Dähler (altviool) & Joel Marosi (cello) — klassiek za 13.10 Get Well Soon — song / i.s.m. Democrazy support: David Lemaitre wo 17.10 Tom McRae Solo (enig concert in België) — song support: Love Like Birds vr 19.10 Otis Taylor — blues / roots di 30.10 (17u) Ensemble Besides — hedendaags klassiek / i.h.k.v. World Music Days 2012 (20u15) Het Collectief ma 5.11 Dirty Dozen Brass Band — jazz / funk / soul / i.s.m. Democrazy do 8.11 Esencia — flamenco vr 9.11 Llŷr Williams (piano) — klassiek za 10.11 Oorsmeer — muziekfestival voor kinderen do 15.11 ZarZamora — flamenco vr 16.11 Tower of Power — funk / soul zo 25 & ma 26.11 Masterclass kamermuziek door Meta4 — klassiek di 27.11 Meta4 (strijkkwartet) — klassiek wo 28.11 Over de relatie tussen farma, PR en media — gratis debat / i.s.m. deBuren, FWO & Eos za 1.12 Kris Kristofferson (enig concert in België) — country / roots ma 3.12 Allen Stone — soul supports: Lisa Lois & Tingsek do 6.12 Spain — song / rock / i.s.m. Democrazy support: Float Fall wo 12.12 Geike — song do 13.12 Khatia Buniatishvili (piano) — klassiek

2013 do 10.01 vr 18.01 di 22.01 za 26.01 do 31.01 vr 8.02 zo 10.02 13.02 – 16.02

Sioen — pop Amandine Beyer (barokviool) — klassiek Quatuor Modigliani & Jean-Frédéric Neuburger (piano) — klassiek Blind Date Mini — hedendaags klassiek Ictus: Blind Date #2 — hedendaags klassiek Levente Kende (piano) — klassiek Raphaella Smits (gitaar) — klassiek Kapitein Winokio zingt hits van vroeger — kindervoorstelling

Tickets, info & abonnementen: www.handelsbeurs.be - 09 265 91 65 De agenda van het voorjaar wordt nog verder aangevuld, ga naar www.handelsbeurs.be voor de meest up-to-date info of schrijf je in op de nieuwsbrief!

Handelsbeurs Magazine #3 2012  

Magazine van Handelsbeurs Concertzaal met concerttips, interviews en muzieknieuws

Handelsbeurs Magazine #3 2012  

Magazine van Handelsbeurs Concertzaal met concerttips, interviews en muzieknieuws

Advertisement