Page 1

INTERVIEW MET TOPPIANIST JEAN-EFFLAM BAVOUZET

HET MYSTERIE BLIJFT BESTAAN "Dit is niet zomaar een compositie, maar een absoluut meesterwerk", zegt Jean-Efflam Bavouzet. Zijn liefde voor de twaalf Etudes van Debussy lijkt ongeneeslijk. "Ik speel deze muziek al twintig jaar en ik durf nu pas te beweren dat ik ze enigszins begrijp. De études zijn zo subtiel, ze zitten vol informatie en dubbele bodems. Daardoor kun je blijven perspectieven ontdekken – van oppervlakkig tot heel diep. Debussy was terecht heel trots op dit werk."

Jean-Efflam Bavouzet vergelijkt het spelen van Debussy met het herstellen van horloges. In de Handelsbeurs gaat hij bovendien met Beethoven aan de slag. “Een totaal andere wereld.” | Tom Eelen

Beethovens sonates grijpen je bij de kraag

Horloges

Een uitvoerder die het geheim van deze topwerken van Debussy wil ontfutselen, kan volgens Bavouzet wel wat leren van een horlogemaker. "Hij haalt al die kleine radertjes en dingetjes uit elkaar, lost het probleem op en weet ook nog hoe alles weer in elkaar te passen zodat het horloge weer perfect loopt", zegt de Franse pianist. "Ook ik analyseer elk klein hoekje van de compositie, elk nootje wordt twee keer omgedraaid, en uiteindelijk wordt alles weer samengebracht. En toch blijft het mysterie van deze werken bestaan wanneer de

© paul mitchell

Tip van de sluier

klassiek in 2013-2014 Melomanen én liefhebbers zullen het volgende seizoen hun hartje kunnen ophalen aan  kamermuziekuitvoeringen van de bovenste plank. Zowel muzikanten van wereldformaat als debutanten namen op speciale vraag van de Handelsbeurs weinig gespeelde meesterwerken op in hun programma’s. Programmator Liesbeth De Voogdt licht een tipje van de sluier en verklapt vijf werken die volgend seizoen door vijf verschillende uitvoerders in de Handelsbeurs worden uitgevoerd. Om u al warm te maken.

1 — “Het 15de en laatste strijk-

kwartet van Franz Schubert is misschien wel zijn allermooiste. Geen betere uitvoerders hiervoor dan het Artemis Quartet, de absolute top van de strijkkwartetten.”

2 — “Ik hoorde het Chiaroscuro Quartet met eerste violiste Alina

Ibramigova voor het eerst vorige zomer in een theatertje in Dijon. Onmiddellijk na het concert heb ik het jonge kwartet gevraagd of ze in Gent het ‘Serioso’ kwartet opus 95 van Beethoven wilden uitvoeren. Zij leken mij de perfecte match.”

3 — “Al jaren probeer ik mu-

zikanten te strikken voor het Pianotrio van Maurice Ravel. De violiste Antje Weithaas reageerde dolenthousiast om in Gent dit meesterwerk uit te voeren (luister naar de Passacaille). Ze brengt de celliste Tanja Tetzlaff en de pianist Alexander Lonquich mee.”

4 — “Ik ontdekte onlangs de late

pianotrio’s van Joseph Haydn in een schitterende uitvoering met de cellist Anner Bylsma. Vervolgens ging ik op zoek naar een hedendaags equivalent en ik kwam uit bij Cecilia Bernardini, een jonge Nederlandse violiste met een passie voor klassiek repertoire.”

5 — “Waarom het ver zoeken

interpretatie klaar is." "Een goed gestemde moderne vleugelpiano met een groot dynamisch bereik, heeft alles wat nodig is om deze muziek te vertolken", besluit Bavouzet. "De rest is aan de uitvoerder. De muziek van Debussy sméékt om een intieme zaal zoals de Handelsbeurs. Ze nodigt de luisteraars uit om gelijk te stemmen.” Twee keer al zette Bavouzet die twaalf études van Debussy op cd. In de Handelsbeurs zal hij echter ook de drie sonates uit Beethovens opus 31 spelen. Een verrassende combinatie. “Beethovens sonates komen uit een totaal andere wereld dan Debussy. Ze grijpen je bij de kraag. Het is fantastisch, de manier waarop Beethoven hele sonates construeert uit motieven die vaak maar uit een paar tonen bestaan. Het contrast met Debussy is immens: Beethovens eindes zie ik als vetgedrukte uitroeptekens. Aan het slot van een Debussy-étude herken ik eerder de drie puntjes van het beletselteken. Of een vraagteken..." DO 21.03.2013 Jean-Efflam Bavouzet (piano)

hebt? Niemand minder dus dan Het Collectief zal volgend seizoen Messiaens prachtige Quatuor pour la fin du temps uitvoeren.” Nieuw! Vanaf volgend seizoen zijn er middagconcerten in de concertzaal en foyer. Het volledige programma voor volgend seizoen wordt half april online bekendgemaakt. Eind april verschijnt de brochure. Abonnementen gaan in verkoop op 2 mei 2013; losse tickets op 1 juni 2013 . Vraag onze klassieke brochure aan via www.handelsbeurs.be.

als je dicht bij huis een topcast

13

Jean-Efflam Bavouzet  

Interview met toppianist Jean-Efflam Bavouzet naar aanleiding van zijn concert in de Handelsbeurs op 21.03.2013